Belépés
pacsakute.blog.xfree.hu
A szeretet ellen nincs fegyver. Czeizel Ilona
1954.01.05
Offline
Profil képem!
Linktáram, Blogom, Képtáram, Videótáram, Ismerőseim, Fecsegj
     2/10 oldal   Bejegyzések száma: 98 
Fejfájást elűzők
  2020-04-23 20:55:04, csütörtök
 
  Bizonyára Önnek is fájt már a feje élete során. Nincs is talán olyan ember a világon, akinek életében egyszer legalább ne fájt volna a feje. Van, akinek csak ritkán szokott ez a testrésze fájni, míg mások gyakran panaszkodnak fejfájásra. Nem kell azonban minden alkalommal gyógyszerhez folyamodni, hiszen akár még a konyhánkban is találhatunk olyan természetes fájdalomcsillapítókat, amelyek a segítségünkre lehetnek.

A fejfájás csillapításában vagy annak megszüntetésében a rozmaring- és a kakukkfűolaj is sokat segíthet. Mindkét gyógynövény tartalmaz karvakrolt, amely van olyan hatékony, mint az ibuprofentartalmú fejfájáscsillapító gyógyszerek. Cseppentsen egy bevizezett vattakorongra 2-3 cseppet vagy az egyik, vagy a másik illóolajból, és dörzsölje be vele a homlokát. Pihenjen le 10 percre és meglátja, hamarosan nyoma sem lesz a fejfájásának.

A migrénes fejfájásban szenvedők gyakran szenvednek magnéziumhiánytól. Így sok esetben már ennek az ásványi anyagnak a pótlása is segíthet a tünetek enyhítésében. Tehát ha valakinek gyakran fáj a feje és szeretné megakadályozni ezt a kellemetlenséget - ami sok esetben akadályozza a mindennapi tevékenységet -, szedjen rendszeresen magnéziumkiegészítőt, vagy fogyasszon magnéziumban gazdag ételeket. Magnéziumban gazdag táplálékok: makréla, aszalt füge, tökmag.

Az E-vitamin is csökkentheti a fejfájás gyakoriságát. Ha migrénben szenved, kérdezze meg kezelőorvosát az E-vitamin fogyasztásával kapcsolatban. Az E-vitamin gazdag forrásai az olajos magvak, mint a szezámmag, a tökmag, a mandula, de a diófélék és a növényi olajok is sok E-vitamint tartalmaznak.

Az acsalapu nevű gyógynövényről is bebizonyosodott, hogy hatékony fejfájáscsillapító. Ez a gyógynövény jelentősen csökkenti a migrénes rohamokat.

A gyömbér nemcsak emésztési problémákra kiváló, de egy remek fejfájáscsillapító is. Forraljon fel vizet. Egy csészébe reszeljen egy ujjnyi meghámozott gyömbért. Öntse le forró vízzel, várjon tíz percet, szűrje le, és már fogyaszthatja is. Én nem szűröm le, hiszen a gyömbér fertőtleníti a szájüreget és a téli hónapokban hatékonyan csillapítja a torokfájást, illetve a köhögést. Ellenben mézzel és frissen facsart citromlével ízesítem, hiszen ezek is fellendítik az immunrendszert.
Forrás : Link
 
 
0 komment , kategória:  Natúr kezelések  
Stroke kockázati tényezők
  2020-04-23 20:52:15, csütörtök
 
  Bizonyára hallotta, hogy nők és férfiak esetében eltérőek lehetnek a szívroham tünetei. Ez a megállapítás igaz lehet a stroke esetében is. A következőkben arról olvashat, hogy a hölgyeknek milyen tünetekkel kell számolni, amelyek stroke-ra utalhatnak, illetve milyen tényezők vezethetnek ehhez a betegséghez.

Stroke szempontjából veszélyben vannak azok a nők, akik gyakran szenvednek migréntől. Főként azok vannak nagyobb kockázatnak kitéve, akiknél a migrén során olyan tünetek jelentkeznek, mint homályos látás, fény-, illetve hangérzékenység.

A menopauza szakasza minden nő számára hordoz bizonyos mértékű veszélyeket, kockázatokat, de azok a nők, akik valamilyen hormonpótló terápiában részesülnek, még nagyobb veszélynek vannak kitéve. A hormonális kezelések ugyanis nem veszélytelenek, vagyis jelentősen megnövelik a stroke kialakulásának a kockázatát.

Akik valamilyen szívbetegségben, például szívritmuszavarban szenvednek, mindenképpen járjanak orvosi ellenőrzésre, mivel a szívbetegségek is okai lehetnek a stroke kialakulásának.

A nők általában hosszabb ideig élnek, mint a férfiak. Ki gondolta volna, hogy a hosszabb élet is hordozhat magában veszélyeket? Márpedig az előrehaladott életkor szintén rizikófaktornak számít a stroke szempontjából.

A fogamzásgátló tabletták nagyfokú védelmet jelenthetnek, ha nem szeretnénk teherbe esni, viszont ezeknek a piruláknak a szedése nagyon sok mellékhatással jár együtt. Azok az idősebb nők, akik fiatalabb korukban szedtek ilyen pirulákat szintén abba a táborba tartoznak, akiket fenyegethet a stroke veszélye.

Milyen tényezők vezethetnek még ehhez a betegséghez? Az idősebb életkor szintén rizikótényező lehet, de a stroke nagyobb eséllyel alakulhat ki azoknál, akik dohányoznak, akiknek magas a vérnyomásuk, illetve akik cukorbetegségben szenvednek.

Ahhoz, hogy elkerüljön bennünket ez a betegség, nem árt elővigyázatosnak lenni. A mozgás ez esetben is sokat segíthet. Mozogjon hetente legalább 3-4 alkalommal 40-40 percet. A rendszeres testedzés ugyanis csökkenti a vérnyomást és a koleszterinszintet. Jó választásnak bizonyulnak a mérsékelt intenzitású aerob tevékenységek, de a gyaloglás, az úszás és a kerékpározás is nagyon hasznos szervezetünk számára.

Ha dohányzik, mindenképpen hagyjon fel ezzel a káros szenvedélyével, hiszen nagyon káros az egészségre és még a stroke kialakulásának kockázatát is jelentősen megnöveli.

Az elhízás és a túlsúly megemeli a vérnyomást, amely a stroke kockázatát is megnöveli. Törekedjen a korának és a nemének megfelelő testsúly elérésére, ennek érdekében váltson életmódot.

Ha cukorbetegségben szenved, rendszeresen járjon ellenőrzésre és bármilyen apró, negatív változást is tapasztal az állapotában, azonnal keresse fel kezelőorvosát.

Alkoholt csak mértékkel és alkalomszerűen fogyasszon, hiszen a túlzásba vitt alkoholfogyasztás miatt is kialakulhat ez a rettegett betegség.

Ha alvászavarban szenved, mindenképpen keressen fel szakorvost, ugyanis az alvási apnoé szintén megnövelheti a stroke kialakulásának kockázatát.
Forrás : Link
 
 
0 komment , kategória:   Betegségekről  
Természetes szíverősítők
  2020-04-23 20:49:22, csütörtök
 
  A szívünk egészsége nagyon törékeny. Sok múlik azon, hogy mennyire vigyáztunk rá egész életünkben. Ahhoz, hogy megelőzzük a szívbetegségeket, fontos törődnünk szívünk egészségével. Nagyon sok lehetőség áll a rendelkezésünkre, hogy javítsunk a szívünk állapotán és jól tesszük, ha nem várunk ezekkel a tevékenységekkel, amíg késő lesz. Hiszen ha a szív meggyengül, akkor már kevésbé bírja az olyan terheléseket, mint a rendszeres sportolás vagy a hosszú erdei séták.

Már napi félórányi szobabiciklizéssel is erősíthetjük a szívünket. Ha valakinek valamilyen egészségügyi gondja van a szívével, előtte mindenképpen egyeztessen, konzultáljon a kezelőorvosával.

Az étcsokoládé kis mennyiségben fogyasztva meglehetősen egészséges. Hetente több alkalommal is el lehet belőle fogyasztani néhány kockányit. Az étcsokoládé azért olyan egészséges, mivel flavonoidokat tartalmaz, amelyek elősegítik, hogy az artériák fala rugalmas maradjon. Amennyiben az artériák nem merevek, hanem rugalmasak, úgy kisebb az esélye a vérrögök képződésének, illetve megakadályozzák, a rossz, vagyis az LDL-koleszterin oxidációját is.

A sörről is az bizonyosodott be, hogy nem is olyan nagy ellenség, persze csak mértékkel fogyasztva. Napi egy pohár sör segíthet a koleszterinszint csökkentésében, illetve megnöveli a vérben az antioxidánsok jelenlétét, emellett csökkenteni tudja egy fibrinogén nevű fehérje termelődését, amelynek kiemelt szerepe van a vérrögök keletkezésében.

A B-vitamin-komplex - amely folsavat, B6-vitamint és B12-vitamint tartalmaz - csökkenteni tudja a szervezetben a homociszteinszintet. Ez azért jó hír, mivel a homociszteinszint emelkedése jelentősen megnöveli a szívbetegségek kialakulásának a kockázatát.

Az alvási apnoe nemcsak azért veszélyes, mert ilyenkor többször is kihagy a légzés, hanem mert ez okozhat magas vérnyomást is. A magas vérnyomás pedig jelentősen megemeli a stroke és a szívinfarktus kialakulásának a kockázatát.

Kutatások igazolják, hogy a halak nagyon egészségesek. Hetente legalább két alkalommal kellene halat fogyasztani, mivel így jelentősen lecsökkenthető a szívbetegségek, a szívelégtelenség és a hirtelen szívhalál kialakulásának a kockázata.

A lenmag omega-3 zsírsavakban gazdag, amely szintén segíthet megakadályozni a szívbetegségek kialakulását. A lenmagot őrölt állapotában lehet fogyasztani, naponta egy kiskanálnyit mennyiség javasolt. Mézzel is lehet összekeverni, és ily módon fogyasztani.
Forrás : Link
 
 
0 komment , kategória:  Fűben fában....  
A gombák gyógyhatásairól
  2020-04-23 20:42:30, csütörtök
 
 



A gombát a keleti gyógyászok már évezredek óta használják a betegségek megelőzésére és azok gyógyítására. Az utóbbi években egyre nagyobb figyelemmel fordulnak a természetes gyógyítók - a nyugati kultúrákban is - a gombák irányába. Felfedezték ugyanis, hogy a gombák nagyon sok antioxidánst tartalmaznak, de prebiotikumokban is bővelkednek. Mindemellett az is bebizonyosodott számukra, hogy a gombák antimikrobiális, immunmoduláló és gyulladáscsökkentő hatással is rendelkeznek. Több tanulmány is arról számolt be, hogy a gomba rendszeres fogyasztása a rákos megbetegedések ellen is védelmet jelenthet.

A rákos betegségben szenvedők gyakran kapnak kemoterápiát és sugárkezelést, hogy a rákos sejtek elpusztuljanak. A tudósok arra jöttek rá, hogy egyes gombafélék alkalmasak arra, hogy csökkenjen ezeknek a kezeléseknek a mellékhatása. Például a hányinger is kellemetlen mellékhatás, de emellett a gombák fogyasztása a csontvelő számára is védelmet jelent, illetve a vérszegénység leküzdésében is a segítségére lehet ezeknek az embereknek.

Egy nemrégiben végzett kutatás során azt a megállapítást tették a kutatők, hogy a gomba rendszeres fogyasztása - ami ebben az esetben heti 3 alkalmat jelent - jelentősen lecsökkenti a prosztatarák kialakulásának a kockázatát.

A legjobb gomba, amely képes leküzdeni a rákos sejteket, az a reishi gomba (ganoderma, pecsétviaszgomba). Legfőképpen emlőrákban szenvedő betegségeknél bizonyított ez a gombatípus, amely elősegíti a programozott sejthalált.

Az immunrendszer működésére van hatással, pontosabban a rák elleni küzdelemben bizonyított az előbb említett reishi gomba, de a cordyceps (kínai hernyógomba) gyógygombával is sikereket értek el a kutatások során. A kínai hernyógomba például természetesen serkenti az immunrendszert. Két részről is megtámogatja az emberi szervezetet. Egyrészt segít a rákölő sejtek megerősítésében, másrészt a rák megelőzésében is kitüntetett szerepet játszik.

A shitake gomba is sok esetben bizonyított. Nemcsak fokozza az immunrendszer működését, de a koleszterinszintet is csökkenti. A maitake gombának pedig az immunrendszer megerősítésében és a rákmegelőzésében van kitüntetett szerepe.

Egyes gombafélék az autoimmun betegségek, kiváltképp a sclerosis multiplex és a myeloma multiplex nevű betegség tüneteinek csökkentésében is bizonyítottak.
Forrás : Link
 
 
0 komment , kategória:  Fűben fában....  
A C-vitamin-hiány kárt okoz
  2020-04-23 18:07:44, csütörtök
 
  A C-vitamin-hiány kárt okoz az érrendszerben és a szívet is beteggé teheti

Sajnos évente rengetegen szenvednek el szívrohamot és egyre több embernek van valamilyen szívbetegsége. A legutóbbi kutatások alkalmával bebizonyosodott, hogy a C-vitamin-hiány kárt tehet az érrendszerben és felelőssé tehető az egyes szívbetegeségek kialakulásáért is. Mivel a szervezet C-vitamin-készlete hamar kimerül, így azt minden esetben pótolni szükséges.

A C-vitamin nemcsak antioxidáns hatással rendelkezik, hanem antivirális és gyulladáscsökkentő hatása is kiemelkedő. Ez a vitamin segít fellendíteni az immunrendszert, mert fokozza az antitestek termelődését, melynek kiemelkedő szerepe van a betegségek leküzdésében.

A kollagén előállításában, termelődésében egy nagyon fontos faktor a C-vitamin. Ez egy olyan vitamin, amely segíti a sebek gyorsabb gyógyulását, de kiemelkedő szerepet játszik az egészséges haj, bőr megőrzésében és az erek védelmét is ellátja. A C-vitamin csökkenti a szervezetben kialakuló gyulladásokat és hatásos lehet a szervezetet támadó kórokozókkal szemben is.

A C-vitamin-hiány a hajszálerek törékenységét segíti elő, illetve hiányában nem termelődik elegendő kollagén az emberi szervezetben, márpedig az egyre csökkenő kollagénszint miatt az artériák sem fognak megfelelően működni.

A C-vitamin-szint csökkenését sok tényező elősegítheti. A higanyalapú amalgámtömések is csökkenthetik ennek a vitaminnak a szintjét az emberi szervezetben. Az amalgámtömés olyan toxinokat tartalmaz, amelyek kimerítik a szervezet C-vitamin-raktárait. Nem beszélve arról, hogy számos vizsgálat összefüggést mutatott az amalgámtömések és a szívkoszorúér- betegség kialakulása között. A szívbetegség kialakulásának esélye pedig még inkább fokozódhat a C-vitamin-hiány miatt.

A stressz is csökkentheti a szervezet C-vitamin-szintjét. A perifériás artériás betegség (PAD) is csökkentheti ennek az antioxidáns vitaminnak a szintjét a szervezetben. A C-vitaminnak pedig nagyon fontos szerep jut abban, hogy megtisztítsa az artériákat a lerakódott koleszterintől.

A metabolikus szindrómában szenvedő betegeknek is mindenképpen pótolniuk kell ezt a vitamint, hogy semlegesítse a szervezetükben felhalmozódott méreganyagokat, illetve megemelje a szervezetben az antioxidáns-szintet.

A C-vitamin nemcsak a testi, de az érzelmi stressz csökkentésében is szerepet játszhat. Ennek azért van jelentősége, mivel a szív- és érrendszeri megbetegedések kialakulásában mind a két típusú stressznek kiemelkedő szerepe van.
Forrás : Link
 
 
0 komment , kategória:   Betegségekről  
Éjszaki felébredések okai
  2020-04-23 16:10:34, csütörtök
 
 



A képen látható kínai biológiai óra a test folyamatos energiaáramlását vizsgálja és segít megerősíteni azt a tényt, ha bármelyik szervünkkel van valamilyen probléma. Nagyon egyszerű a betegség meghatározása ezzel a módszerrel!


A testünkben a legfontosabb energia-útvonalak, meridiánok az emésztő-, az ideg-, a keringési- és a nyirokrendszeren keresztül haladnak át. Az érhálózat mentén alakul ki ez a bonyolult energiahálózat, ahol tehát nem csak a tápanyagokban gazdag vér kering, hanem az életenergia is.

Összesen 12 ilyen meridián van az emberi szervezetben, és mindegyik egy létfontosságú szervhez kapcsolódik. Ilyen a tüdőkhöz, a vastagbélhez, a gyomorhoz, a léphez, a szívhez és környékéhez, a vékonybélhez, a húgyhólyaghoz, az epehólyaghoz, a vesékhez, a patkóbélhez és a májhoz kapcsolódó energiacsatornák.


A Jin-Jang (yin-yang) elmélet szerint ezek a meridiánok közül 6 tartozik a Jinhez és hat a Janghoz.

A Jin meridiánokhoz tartozó szervek funkciói a tárolás, a tápanyagok feldolgozása, amely révén a test energiához jut. Ez a tüdő, a lép, a szív és annak környéke, a vesék és a máj.

A Jang meridiánokhoz tartozó szervek a kiválasztás, a kiürítés szerepét töltik be. Ezek a szervek a következők: vastagbél, gyomor, vékonybél, húgyhólyag, epehólyag és a patkóbél.

A kínai ősi orvoslás szerint mindegyik szervhez kapcsolódó meridián 24 óra alatt 2 órán keresztül a legerősebb az energiaáramlás, viszont 12 órát követően, 2 órára lassul a tempó.

A kínai orvosok elsőként azt kérdezik meg a pácienstől, hogy a betegség tünetei mikor jelentkeznek. Ez alapján képesek meghatározni, hogy melyik szervvel, testrésszel van gond, ahol vagy alig, vagy nagyon erős energiaáramlás zajlik.

Érdemes tehát megfigyelni, hogy mikor, hány órakor jelentkeznek a tünetek, például fájdalom, fáradtság érzése, stb. Azt is jó, ha feljegyezzük, hogy mikor vagyunk a legenergikusabbak, vagy éjszaka hány órakor szoktunk rendszeresen felébredni, ami szintén valamilyen testrész, szerv működési zavarára utalhat.

Maximális energiaáramlási időszakok
1 és 3 óra között: máj (méregtelenítés, izmok, szem)
Megoldás

Sokkal több vizet kell innod és foglalkozz azokkal a helyzetekkel, amik miatt dühös vagy, ha feldolgoztad a problémát sokkal jobban fogsz aludni!

3 és 5 óra között: tüdő (bőr)
Megoldás

Próbálj meg elszakadni ezektől az érzésektől, és próbálj meg sokkal pozitívabb lenni. Tekints erre, mint egy olyan lehetőségre, amely egy magasabb célokat talál az életben és felemeli a lelked.

5 és 7 óra között: vastagbél (feldolgozás, ürítés, szem)
Megoldás

Sok sok vizet kell inni, nyújtó gyakorlatokat végezz, rendszeresen járj wc-re, Ez segíteni fog.

7 és 9 óra között: gyomor (nyirokrendszer, emésztés)
9 és 11 óra között: lép, hasnyálmirigy (nyirokrendszer, tápanyagok emésztése)
11 és 13 óra között: szív (vérkeringés)
13 és 15 óra között: vékonybél (emésztés, feldolgozás, artériák)
15 és 17 óra között: húgyhólyag (csontok, fogak, ürítés, tisztulási folyamat)
17 és 19 óra között: vesék (csontok, fogak, fül, szűrés, ürítés)
19 és 21 óra között: szív és környéke (vérerek összehúzódása)
21 és 23 óra között: patkóbél (hőszabályozás)
23 és 1 óra között: epehólyag (emésztés, izmok szem)
Minimális energiaáramlási időszakok
1 és 3 óra között: vékonybél (emésztés, feldolgozás)
3 és 5 óra között: húgyhólyag (csontok, fogak, tisztulási folyamat)
5 és 7 óra között: vesebetegség (csontok, fogak, fülek, szűrés, ürítés
7 és 9 óra között: szív környéke (vérerek összehúzódása)
9 és 11 óra között: patkóbél (hőszabályozás)
11 és 13 óra között: epehólyag (emésztés, izmok, szem)
13 és 15 óra között: máj (méregtelenítés, izmok, szem)
15 ás 17 óra között: tüdő (bőr)
17 és 19 óra között: vastagbél (feldolgozás, ürítés, bőr)
19 és 21 óra között: gyomor (nyirokrendszer, táplálék megemésztése)
21 és 23 óra között: lép, hasnyálmirigy (nyirokrendszer, táplálék megemésztése)
23 és 1 óra között: szív (vérkeringés)
Példa: ha 1 és 3 óra között a máj energiaszintje maximális, akkor a másik oldalon a vékonybél energiaszintje a minimálisra csökkent.

Így tehát egy késő esti falatozás következtében, ha a táplálék nem megfelelően szívódik fel, akkor csökkenteni kell azokat a tevékenységeket, amely az energiacsökkentést eredményezi.
Forrás : Link
 
 
0 komment , kategória:  Natúr kezelések  
Szúnyogok ellen
  2020-04-23 15:51:37, csütörtök
 
  Filléres, egyszerű megoldás, és működik.

Szereted a nyári délutánokat, estéket a kertben, a teraszon vagy az erkélyen tölteni, de a pihenésed megzavarják a rovarok, a legyek, a szúnyogok? Vesd be a korfuiak nagy trükkjét!

Két evőkanálnyi darált kávét - nem zaccot! - halmozz gúlába egy hamutartóban, és gyújtsd meg körben, a gúla peremén.
Nehezen gyullad, viszont nem kap lángra, csak parázslik és füstöl, de azt kitartóan. Finom kávéillatba burkolja a teraszt/ erkélyt - ezt azonban a rovarok utálják, és menekülnek. Filléres, egyszerű megoldás, ami zavartalanná teszi a szabadban töltött időt.
Forrás : Link
 
 
0 komment , kategória:  Hasznos-ötletes  
Influenza kezelése házi módszerekkel
  2020-04-22 22:48:49, szerda
 
  Az influenza akár még májusban is elérhet bennünket, hiszen a levegőben lévő kórokozók az időjárás változékonysága miatt még ebben az évszakban is támadhatnak. Sok esetben elegendő otthoni módszerekkel kúrálni magunkat és nem szükséges azonnal az orvoshoz menni.

A sós vízzel történő gargalizálás sokat segíthet a torok fájdalmának enyhítésében. Öntsön egy pohárba 2 dl langyos vizet, majd ehhez adjon negyed teáskanálnyi sót. Gargalizáljon vele. Ez az elegy nemcsak a fájdalmat, de a gyulladást is csökkenti.

A másik remek természetes módszer a méz. A méz nemcsak a torokfájást enyhíti, de köhögés esetén is nagyon hasznos lehet. Segíti csökkenteni a köhögési reflexet és az irritált nyálkahártyát is megnyugtatja.

A C-vitaminban és cinkben gazdag táplálékok is sokat segíthetnek, hiszen mindkettőnek nagy szerepe van az immunrendszer megerősítésében.

A gyömbér gyulladáscsökkentő és antibakteriális hatásokkal rendelkezik. A gyömbér nemcsak az émelygés és a hányinger csillapításában lehet a segítségünkre, hanem a láz és a megfázás tüneteit is enyhíteni tudja.

A bodza gyulladáscsökkentő hatással rendelkezik és értékes, antioxidáns vegyületekkel van tele. Kutatások igazolják, hogy a bodza jelentősen képes lecsökkenteni a megfázás és az influenza időszakát, sőt még arcüreggyulladás esetén is jelentős sikereket értek el ezzel a csodálatos gyógynövénnyel.

A propolisz antivirális és antibakteriális hatással is rendelkezik, így vírusos és bakteriális fertőzés esetén is bátran bevethető. Használható megfázás esetén, de a torokfájás kellemetlen tüneteit is csökkenteni tudja.

Az illóolajokkal történő inhalálás is sokat segíthet a tünetek enyhítésében. Az egyik ilyen illóolaj az eukaliptusz, amely vírusölő és antimikrobiális hatásokkal rendelkezik. A borsmentaolaj pedig a nyálkahártyát nyugtatja meg.

A fokhagyma egy allicin nevű vegyületet tartalmaz. Ez a gyógynövény antioxidáns, antimikrobiális és vírusellenes hatásokkal rendelkezik. A megfázás és az influenza tüneteinek csökkentésében segíthet a fokhagymában megtalálható C-vitamin, az enzimek, a kén- és a szeléntartalom is.
Forrás : Link
 
 
0 komment , kategória:  Natúr kezelések  
Hasznos információk
  2020-04-22 22:45:16, szerda
 
  Manapság már mindenre azt mondják, hogy egészségtelen, de amikor úton-útfélen azt halljuk, hogy az eladás érdekében mi mindent megtesznek egyes cégek, vállalatok, akkor bizony nem árt elgondolkodni ezeken a szóbeszédeken.

Például nyáron hogyan marad a boltban sokáig friss egy-egy zöldség vagy gyümölcs? Hozzáértők szerint ha egy szupermarketben látunk egy csomó, ragyogó kinézetű gyümölcsöt, annak az az oka, hogy megpermetezik azokat mindenféle vegyszerrel, hogy jó sokáig frissek maradjanak, és sokáig el lehessen azokat adni. Én rendszerint a fűszernövényekkel járok így. Az üzletben mindig olyan csodaszépek.

Hiába kertészkedem nyáron, télen még mindig el szoktam csábulni, amikor meglátok egy pozsgás levelű bazsalikomot, és eszembe jut, hogy a húsételnek milyen karakteres íze lesz a rozmaringtól. Ilyenkor mindig beteszek a kosaramba egy-egy cseréppel ezekből a fűszernövényekből, de néhány nap múlva el is hullajtják a levelüket. Ezért hát el is határoztam, hogy télen is saját magam termesztem meg a fűszernövényeimet magról, így biztos lehetek benne, hogy a talaja semmilyen káros anyaggal nem érintkezett.

A boltokban, nagyobb bevásárlóközpontban rendszerint előre csomagolt termékeket is árulnak. Általában azt írják a csomagolásra, hogy ezek a zöldségek vagy gyümölcsök tiszták, azonban nem árt az óvatosság, nem árt, ha étkezés előtt ismét megmossa ezeket a termékeket.

A déli országokból származó gyümölcsök héját nem szabad megenni. Ezeket a gyümölcsöket is különféle peszticidekkel kezelik, hogy ne csak kibírják a hosszú utazást, hanem még itthon is jó sokáig frissek maradjanak. Ha eddig felhasználta a citrom vagy a narancs héját, jól teszi, ha ezek után a szemetesbe dobja azokat.

Ha bioterméket szeretne vásárolni, mindig bizonyosodjon meg arról, hogy az valóban bio, mivel sok esetben derül ki az, hogy az adott gyümölcsöket és zöldségeket is ugyanúgy vegyszerrel kezelték, csak kicsit drágábban adják a piacon.

A boltokban a régebbi lejárati dátummal ellátott termékek kerülnek a polcok hátuljára, míg azok, amelyek egy-két napon belül le fognak járni, előre kerülnek. Jól teszi, ha mindig megnézi az adott termék lejárati dátumát, és nem otthon érik a kellemetlen meglepetések ezzel kapcsolatban.
Forrás : Link
 
 
0 komment , kategória:  Hasznos-ötletes  
A trigliceridszint csökkentése természetes módszerekkel
  2020-04-22 22:40:37, szerda
 
  Amikor elmegyünk laborvizsgálatra, mindenképpen nézetni kell trigliceridszintet is, mivel ha ennek magas az értéke, az jelentősen megnöveli a szívbetegségek kialakulásának a kockázatát.

A triglicerid szintje jelzi a zsír mennyiségét a véráramban. Amennyiben magas értékeket mutat, úgy a szív- és érrendszeri betegségek kockázata nő meg, illetve a halálozási kockázatok is jelentősen megemelkednek. Természetesen a kezeléssel csökkenthető a triglicerid magas szintje.

Sajnos néhány betegség is elősegíti a trigliceridértékek megemelkedését. Ilyen például a pajzsmirigybetegség, a cukorbetegség, de egyes májbetegségek is megemelik a szervezetben a zsírszintet.

A trigliceridszint növekedésében kiemelt szerepet játszanak a finomított szénhidrátok. Ide sorolható a fehér lisztből készült kenyér, péksütemények, kekszek, sütemények, rágcsálnivalók. Nyilvánvaló, hogy a trigliceridszint csökkentéséhez minimalizálni szükséges ezeket a táplálékokat, de ki is lehet iktatni azokat az étrendből. Helyette készítsen magának teljes kiőrlésű lisztből finomságokat, és reformálja meg az étkezését, azaz fogyasszon sok zöldséget és gyümölcsöt, amelyek csak minimális zsírt és szénhidrátot tartalmaznak.

A rendszeres testedzés segít a kalóriaégetésben, ezáltal a trigliceridszint is csökkenni fog. Már a mérsékelten intenzív testmozgás is mintegy 20 százalékkal képes csökkenteni a trigliceridszintet. Tanulmányok igazolják, hogy a trigliceridszint drasztikus csökkentésében elsősorban az aerob testmozgás lehet a segítségünkre. Ahhoz, hogy a vér zsírszintje ne emelkedjen meg, vagy ha már levittük annak magas értékét, akkor heti 150 percet kell ahhoz mozognunk, hogy az értékek így is maradjanak. Természetesen az egészséges táplálkozást továbbra is folytatni szükséges.

Az alkohol megemeli a trigliceridszintet, ami viszont megemeli a vérnyomást, de az elhízás és a cukorbetegség kialakulásának esélyét is. A mértékkel fogyasztott alkohol nem okozhat gondot. Nőknél ez egy egységet, míg férfiaknál két egységet jelent. Bor esetében ez nőknél 1, míg férfiaknák 2 decilitert jelent.

A rendszeres cukor- és édességfogyasztás is drasztikusan megemelheti a trigliceridszintet. A hozzáadott cukorról se feledkezzen meg, amit nagyon sok feldolgozott élelmiszer is tartalmaz, ez szintén nagy veszélyeket hordoz magában, már ami a trigliceridszint emelkedését illeti.
Forrás : Link
 
 
0 komment , kategória:  Natúr kezelések  
     2/10 oldal   Bejegyzések száma: 98 
2020.03 2020. április 2020.05
HétKedSzeCsüPénSzoVas
 12345
6789101112
13141516171819
20212223242526
27282930 
Blog kereső


Bejegyzések
ma: 0 db bejegyzés
e hónap: 98 db bejegyzés
e év: 3611 db bejegyzés
Összes: 49265 db bejegyzés
Kategóriák
 
Keresés
 

bejegyzések címeiben
bejegyzésekben

Archívum
 
Látogatók száma
 
  • Ma: 1136
  • e Hét: 6377
  • e Hónap: 26239
  • e Év: 202114
Szótár
 




Blogok, Videótár, Szótár, Ki Ne Hagyd!, Fecsegj, Tudjátok?, Receptek, Egészség, Praktikák, Jótékony hatások, Házilag, Versek,
© 2002-2024 TVN.HU Kft.