Belépés
azenujsagom.blog.xfree.hu
Az én újságom 1956-ról - tedd meg életed érettünk - Simon Zsuzsanna
1966.02.24
Offline
Profil képem!
Linktáram, Blogom, Képtáram, Videótáram, Ismerőseim, Fecsegj
     2/3 oldal   Bejegyzések száma: 26 
Kossuth Lajos Moson vármegyei emlékezete
  2020-07-20 06:21:01, hétfő
 
  Most, hogy egy tanévnyi működés telt be Gulyás Lajos Kollégiumunknak a Kossuth Lajos Gimnázium kötelékében, azt gondoltam, hogy készítek egy Kossuth Lajos Moson vármegyei emlékezetéről szóló emlékfalat a kollégiumban. El is kezdtem összegyűjteni a fellelhetőt, a megtörténtet. Fotózok, kutatok, kerékpározok, utazgatok az emlékek után.Mosonmagyaróváron egy arcképes domborműve található Kossuthnak. Az 1848. október 23-ai lelkesítő beszédének emlékére készült, amikor is négyezer kaszás paraszt előtt beszélt. Érdekes,mert 108 évvel később az 1956. október 23-ai forradalmi kitörés harmadnapján, október 26-án ugyanazon a téren, ahol az emléktábla 1948 óta látható, ismét hatalmas tömeg gyülekezett, demonstrálandó a pestiek melletti kiállást. Ahogy az is érdekes, hogy 1956-ban az addig Sztálin térnek nevezett teret Kossuth Lajos térre nevezték át a helyi forradalmi erők.
Egyébként Kossuth emlékezetét a mai Mosonmagyaróvári járás huszonhat települése közül öt kivételével mindenhol közterületi elnevezés is őrzi. Sőt több községben nagyon szép utcajelző táblák is találhatók, nem csak a házszámokon olvasható az utcanév.
 
 
0 komment , kategória:  Általános  
A Magyar Copperfield
  2020-07-18 06:06:02, szombat
 
  Bereményi Géza régóta várt önéletrajzi regénye (Magyar Copperfield) elsősorban a gyermek- és ifjúkorral foglalkozik. Ismerős lehet nekünk ez a világ csodálatos filmjéből, az Eldorádóból, és Cseh Tamásnak írt dalaiból is.

A második világháború után a Teleki téren felnövő gyereket nagyszülei és a Teleki téri piac nevelték. 1956-ban tízévesen éli át a forradalom fordulatait, hogy kamaszkori lázadása és ifjúkori indulása egybeessen a Kádár-rendszer megszilárdulásával.

Bereményi önélet írásában sorra veszi és ragyogó portrékban örökíti meg élete meghatározó figuráit és találkozásait.

Ez a memoár magyar történelem krónikája emberközelből, emellett egy érzékeny művész vallomása.

Bereményi Géza 1946-ban született Budapesten. Kossuth-, József Attila- és Balázs Béla-díjas magyar író, dalszöveg- és forgatókönyvíró, filmrendező. Eldorádó című filmje 1989-ben a legjobb európai film díját nyerte el. Forgatókönyveivel (Veri az ördög a feleségét, Megáll az idő) és Cseh Tamásnak írt dalszövegeivel a magyar kultúra egyik legfontosabb alkotója lett. - lira.hu

Már a könyv megjelenésétől (2020.febr.) kezdve szerettem volna elolvasni, hisz az Eldorádóból (is) megismertem azt az életet, de aztán elhúzódott egészen idáig, de jobb később, mint soha.

A welovebudapest.com oldalon (Bartha Dorka, ,,Minden igaz, de nem kellett volna kiteregetnem" - Bereményi Géza a Magyar Copperfieldről, új, önéletrajzi könyvéről mesélt 2020.02.21.) további remek bemutatót és képeket találni a hatszázharminchat oldalas könyvről.

Letehetetlen és megunhatatlan.



 
 
0 komment , kategória:  Általános  
Hupás országút
  2020-07-17 04:39:24, péntek
 
  Egy új lap első évfolyamának tizenharmadik számában ilyeneket olvasok:

1.Riasztó a mai jobboldali kultúrában a szakmai megmérettetés nélkül felkapaszkodott, a minőségelvet teljesen figyelmen kívül hagyó véleményvezérek jelenléte. Táplálja a káros hiedelmet, hogy nemzet és kultúra nem összeegyeztethető.

2.A vészkorszakkal, az érte viselt nemzeti felelősséggel való szembenézés részletesebb és árnyaltabb holokauszt- és posztholokauszt -ábrázolást igényel, különösen azoktól az íróktól, akik az igazság elkötelezettjeiként az elhallgatott múlt feltárására vállalkoznak.

3.Itthon a filmet nagyon jól fogadták, rendkívül sok pozitív visszajelzést kaptunk, a televízióban nyolcvanhatezres nézettséget produkált. Tehát ahhoz képest, hogy annyira komoly marketingje nem volt, mint mondjuk egy mozifilmnek, nagy az érdeklődés a film iránt. Sajnos itthon moziforgalmazásba nem kerülhet, viszont külföldi filmfesztiválokra folyamatosan nevezzük.

4.(Hogy érdemes vizsgálni egy történész tevékenységét?) Ha megértetni, elgondolkodtatni, mérlegelésre késztetni, érveket felsorakoztatni, alternatívákat kínálni akar, akkor tudományos céljai vannak. Ha egy történeti tárgyú könyv leleplezni, megdöbbenteni vagy ítélkezni akar, kényelmes hiteket és vágyakat kíván kiszolgálni, akkor szándékai szerint nem a tudományt műveli.

És ki tehet erről, hogy ez van? Felkapaszkodott véleményvezérek, homályban hagyott holokauszt ábrázolás, itthon nem forgalmazható magyar film, tudománytalan történeti megjelenések, stb ...?

 
 
0 komment , kategória:  Általános  
Sortűz után
  2020-07-16 03:09:42, csütörtök
 
  Erdélyi János 2006-os filmje a Vérrel és kötéllel (1989) után a Sortűz után:

Link
 
 
0 komment , kategória:  Általános  
A Dudás-per könyvben
  2020-07-15 04:10:03, szerda
 
  Olvasom, hogy a Mosonvármegye Kiadó ősszel a Dudás -per 2001. június 19-én született ítéletét az indoklással, valamint a fellebbviteli tárgyalás 2002. júniusi ítéletének eredeti jegyzőkönyveit fogja kiadni egy kötetben, hasonmás kiadásban. Remek. Nagyon üdvözlendő. Hisz az 1956. október 26-ai sortűz után a legtöbbet a Dudás-per kapcsán foglalkozott a sajtó Mosonmagyaróvárral.Nekem is van min. ötven cikkem ebből az időszakból.

 
 
0 komment , kategória:  Általános  
Kossuth megörökítője
  2020-07-14 07:32:14, kedd
 
  Tegnap (2020.07.13.) kora reggel betekertem a városba, hogy lefotózzam Kossuth Lajos domborműves emléktábláját, ami a főhercegi palota sarok-homlokzatán található. (Fő u.-Deák F. tér sarka)
Alkotója Péter György (1900-1967) szobrász, okleveles kőfaragó mester.

Az emléktábla szövege:
1848-1948.
Kossuth Lajos
1848. október 23-án erről a helyről beszélt 4000 kaszás paraszthoz.

Péter György megörökítette hozzá Kossuth Lajos arcképét is.

Mosonmagyaróváron ez az egyetlen közterületi ábrázolása Kossuthnak.

Délelőtt aztán Rudnyákné Németh Csilla helyi képzőművész, fotóimból készített pop art stílusú képeket a Kormányzóról.
De amilyen szép kivitelű Péter György Kossuth arcdomborműve, kicsit utána kutattam a művésznek is.
A Moson Megyei Életrajzi Lexikon az alábbi szócikket közli róla:

Péter György
Szőkedencs 1900. április 24. - Mosonmagyaróvár 1967. augusztus 27.

A kőfaragó mesterséget Kaposváron tanulta, tehetségére Rippl-Rónai József figyelt fel. Budapestre felkerülve a Százados úti művésztelepen kezdett foglalkozni a szobrászattal. Itt tanult meg bánni az agyaggal, amelyet különféle portrék és figurák készítésénél használt fel. Későbbi szobrászati munkásságát azonban elsősorban a kő szeretete motiválta, ebben a műfajban teljesedett ki igazán művészi képessége. Fiatalon került Magyaróvárra, házasságot kötött Hay Máriával, amelyből két gyermek (Mária és Erzsébet) születtek. Műhelye és műterme a magyaróvári városrészen, a közismert Manninger-telepen (a Gelka-épület helyén) volt. Különleges kapubejárójával, tornyával és a napórával 1960-ig a város egyik jellegzetessége volt. Közismert szobrászati munkái a városban: az első világháborús emlékmű (obeliszk), a Habsburg kripta lépcsőháza és a főhercegi pár fehér márvány reliefjei, a Kossuth emléktábla a főhercegi palota sarok-homlokzatán, Bánvárth Sándor akadémiai igazgató és Németh Vince esperes-plébános domborműves síremléke a magyaróvári temetőben és a Járásbíróság épületének díszei. A mosoni temetőben nyugszik. A szócikk szerzője Tuba László.

A délelőtt utolsó útja tehát a mosoni temetőbe vezetett. Szerencsére van egy kiadványom a Mosoni temetőről (Mosonmagyaróvári Városvédő Egyesület, 2009), amiben ugyan közöltek képet a sírról, de konkrét helyszínt (parcella,sor, sorszám) nem. Így akár még most is kereshetném a síremléket, de szerencsémre a kép további részletei megkönnyítették a sír megtalálását.

S hetvenkét év távolából tudok hálás lenni és megköszönni, hogy méltó emléket készített Kossuth Lajosnak oda föl, a magosba.

S persze nem tartom kizártnak, hogy '56-os sortűz áldozatok családjainak is készített síremléket.


 
 
0 komment , kategória:  Általános  
Az év embere
  2020-07-12 05:47:54, vasárnap
 
  A Time Magazin 1927 óta választja meg az év emberét.
1957. január másodikán az év emberével a címlapon jelent meg a Time magazin.
1956-ban ezt a címet a magyar szabadságharcos kapta.
Régóta vágytam egy példányra ebből a számból.
Hát most megkaptam és nagyon boldoggá tettek vele.

Ugyan ebben a számban nincs mosonmagyaróvári kép,
de az 1956. novemberi 12-i számban igen.
Az viszont megtalálható a neten.
 
 
0 komment , kategória:  Általános  
Szinte lehetetlen
  2020-07-11 10:05:21, szombat
 
  Elővettem egy üres füzetet, hogy időrendi sorrendben összeírjam (2007-2020) valamennyi 1956-os emlékmegőrző tevékenységemet, ténykedésemet, szervezésemet, rendezésemet, előadásomat, beszédemet, kiadványomat, tanulmányomat,cikkemet,publikációmat, stb...

Most úgy tűnik lehetetlen vállalkozásba fogtam.
De nem az évek hosszú sora (13),
sokkal inkább a ténykedések
számlálhatatlan sokasága,
sokszínűsége, száma miatt.

Mikor azt gondolom, hogy kész egy év
rögtön felötlik, megjelenik egy újabb
dolog, esemény abból az évből.

Hagyni kell időt és helyet a munkára,
hogy lehetőleg ne maradjon ki
semmi,
senki.

 
 
0 komment , kategória:  Általános  
Ma öt éve
  2020-07-09 05:37:27, csütörtök
 
  2015. július 9-én nyílt meg a helyi könyvtárban a városi bélyeggyűjtő kör bélyegkiállítása. Nagy örömömre az én személyes 1956-os bélyegíveim is láthatók voltak. Az egyik íven Rieger Tibor: Golgota c. alkotása, a másikon a Gyásztér szerepel.  
 
0 komment , kategória:  Általános  
Kritika nélkül
  2020-07-07 05:56:11, kedd
 
  Írogatom, gyűjtögetem, nézegetem azokat az 1956-os filmeket, melyek az 50., 60. évfordulóra készültek. Előző két jegyzetemet is már erről írtam. Az 50. évfordulóra készültek közül már megnéztem az eddig ismeretlen Csendkút és a Sínjárók c. filmeket.Nagyon örültem, hogy mindkettőben játszott Kubik Anna színművésznő.Aztán tegnap megnéztem 2004-es Koltai Róbert rendezte Világszám!-ot és a 2007-es, Szomjas György: A Nap utcai fiúk-at. Így, hogy már négy filmet megnéztem és előtte rájuk kerestem elmondhatom, hogy mindig belefutottam a filmekkel kapcsolatos kritikákba is. Elkövettem azt a hibát, hogy el kezdtem őket olvasni. De szerencsére mindegyiket időben abbahagytam, mert csak csupa fanyalgó, epés, keserű/kesernyés kritikát fogalmaztak meg az alkotásokról. Úgyhogy abszolút kritika nélkül nézem a filmeket s magam se fogalmazok meg különösebbet. Talán csak annyit, hogy le fogom-e vetíteni ősszel az 1956-os emlékhéten a kollégiumban a kollégistáknak vagy sem.  
 
0 komment , kategória:  Általános  
     2/3 oldal   Bejegyzések száma: 26 
2020.06 2020. Július 2020.08
HétKedSzeCsüPénSzoVas
 12345
6789101112
13141516171819
20212223242526
2728293031 
Blog kereső


Bejegyzések
ma: 0 db bejegyzés
e hónap: 26 db bejegyzés
e év: 212 db bejegyzés
Összes: 2731 db bejegyzés
Kategóriák
 
Keresés
 

bejegyzések címeiben
bejegyzésekben

Archívum
 
Látogatók száma
 
  • Ma: 621
  • e Hét: 1253
  • e Hónap: 6134
  • e Év: 28187
Szótár
 




Blogok, Videótár, Szótár, Ki Ne Hagyd!, Fecsegj, Tudjátok?, Receptek, Egészség, Praktikák, Jótékony hatások, Házilag, Versek,
© 2002-2024 TVN.HU Kft.