Belépés
pacsakute.blog.xfree.hu
A szeretet ellen nincs fegyver. Czeizel Ilona
1954.01.05
Offline
Profil képem!
Linktáram, Blogom, Képtáram, Videótáram, Ismerőseim, Fecsegj
     2/3 oldal   Bejegyzések száma: 21 
Szerafinit kő
  2021-02-11 21:58:00, csütörtök
 
 

 
 
0 komment , kategória:  Ásványok-ékszerek   
Turmalin kövek
  2021-02-11 21:56:49, csütörtök
 
 

 
 
0 komment , kategória:  Ásványok-ékszerek   
Zafír
  2021-02-11 21:55:32, csütörtök
 
 

 
 
0 komment , kategória:  Ásványok-ékszerek   
A shiitake gyógygombáról
  2021-02-11 20:33:40, csütörtök
 
  A shiitake gyógygomba (Letinus edodes) egy ősi gomba, mely Japánban, Kínában és Koreában őshonos. 2004-óta világszerte termesztik, de még mindig Japán számít a legnagyobb termelőnek. Az ázsiai alternatív medicina kb. 2000 éve használja a shiitake gyógygombát.

A Ming dinasztia idején csak a császár és családja fogyaszthatta. A shiitake gyógygomba legfőbb összetevői:
- aminosavak
- növényi fehérjék
- vas
- tiamin (B1-vitamin)
- riboflavin (B2-vitamin)
- niacin
- B6, B12 és D2 vitamin

A shiitake gyógygomba ősi felhasználási módjai:
- megfázás, influenza
- fejfájás
- székrekedés
- kanyaró
- aranyér
- cukorbetegség
- köszvény

Manapság inkább vírus és baktérium pusztító, valamint tumorsejt ölő tulajdonságai miatt használják. Mivel a shiitake gomba az ázsiai konyha szerves részét képezi, számos dokumentum számol be egészségre gyakorolt jótékony tulajdonságairól. A legtöbb kutatás Japánból származik. Ezek közül kiemelkedik bizonyos rákos daganatok, illetve a HIV vírusra gyakorolt pozitív tulajdonsága.

A sok biztató keleti tanulmány arra ösztönözte az amerikai kutatókat, hogy részletesebben foglalkozzanak a shiitake gyógygombával. 1998-ban egy San Franciscoban elvégzett kutatás bizonyította a shiitake gyógygombában található lentinan (cukor) jótékony hatását AIDS betegeknél. A shiitake kivonatot egy megszokott gyógyszerrel kombinálták és így mutatott pozitív hatást.

A shiitake gyógygomba több mint 50 különböző enzimet tartalmaz, köztük pepszint és tripszint, ami az emésztést segíti, valamint aszparaginázt, amit a gyermekkori leukémia gyógyítása során használnak.

Emellett tartalmaz chitint, eritadenint és lentinacint, melyek a koleszterinszint csökkentéséért felelősek. 2002-es tanulmányok igazolták a shiitake gyógygomba koleszterinszint csökkentő hatását.

A shiitake gyógygomba egyik legfontosabb összetevője az 1,3-béta glükán. Ennek a vegyületnek köszönhetően a shiitake gyógygomba tumorsejt pusztító tulajdonságokkal bír, amit állat és humán tanulmányok egyaránt bizonyítanak. Talán ennek köszönheti népszerűségét már nem csak Ázsiában, hanem Európában és Amerikában is. Ázsiai és japán kórházakban használják különböző rákbetegségek gyógyítása során. Egy Japánban elvégzett kutatás eredményei szerint (Hokkaido University School of Medicine) rákbetegeknél a shiitake gyógygomba alkalmazása lassította a rákos daganatok növekedését és csökkentette a kezelések mellékhatásait. Jelenleg Kaliforniában folyik egy humán kísérlet (University of California Davis School of Medicine), mely a béta-glükán hatását vizsgája rákbetegek vonatkozásában.

A shiitake gyógygomba 1980-óta örvend nagyobb népszerűségnek az USA-ban, azóta nagyobb mennyiségben termelik és alkalmazzák.

A shiitake gyógygombát együtt lehet alkalmazni más gyógygombákkal, pl. maitake gyógygomba, ganoderma vagy cordyceps.

A shiitake gyógygomba nem tartalmaz mérgező vegyületeket, biztonságosan alkalmazható, mellékhatások csak akkor jelentkezhetnek, ha tartósan, nagy mennyiségben fogyasztjuk. Ilyenkor hasmenést okozhat.

Kölcsönhatások
A shiitake gyógygomba kivonat pozitív kölcsönhatásba léphet a didanosine vegyülettel (Videx), amelyet HIV betegek kapnak.

Mivel a shiitake csökkenti a vérnyomást, más vérnyomáscsökkentő gyógyszerrel nem szabad kombinálni!

A shiitake gyógygomba fogyasztása előtt mindenképpen kérje ki orvosa véleményét!
Forrás : Link
 
 
0 komment , kategória:  Fűben fában....  
A hormonális rendszer karbantartása egyszerű módszerekkel
  2021-02-11 20:05:20, csütörtök
 
  A testünkben nagyon sok és sokféle hormon kering, melyeknek külön-külön, de együttvéve is nélkülözhetetlen hatással vannak a szervezetünk optimális működésére. Az endokrin rendszer nagyon sok mindent szabályoz a szervezetünkben, kihatása van többek között a stressz szintjére, a szexuális funkciókra, a testhőmérsékletre, az anyagcserére, de a hangulatot és az alvást is meghatározza.

Amennyiben nem működik megfelelően a hormonrendszerünk, nagyon sokféle kellemetlen tünettel kell szembenéznünk. Ilyen lehet például a fáradtság, a szorongás, a súlygyarapodás, egyes bőrproblémák vagy akár a nemi vágy csökkenése, a hajhullás, a húgyúti fertőzések és a hólyagfertőzés is.

A hormonális egyensúly tehát nagyon lényeges, ezért törekednünk kell arra, hogy ne szenvedjen zavart. Az egyensúlytalanságot sok minden okozhatja, többek között stressz, különféle fertőzések, túlsúly vagy akár tápanyaghiányos táplálkozás is.

A hormonális egyensúly fenntartásáért mi magunk is sokat tehetünk. Amennyiben eddig szerettük az édességeket, a cukros dolgokat, a jövőben csökkentsük a cukorbevitelt. Ha túl sok cukrot fogyasztunk, megemelkedik az inzulinszint, és amennyiben tartósan magas a szintje, más hormonokra is negatívan hathat, például a kortizol vagy az adrenalin szintjére.

A gyulladás is károsan hat a szervezetünkre. Ha tartósan fennáll a gyulladás, hozzájárulhat a kényes hormonális egyensúly felborulásához. A legjobb amit tehetünk, hogy gyulladáscsökkentő étrendet követünk, azaz olyan táplálékokat fogyasztunk, melyek csökkentik a gyulladást a szervezetünkben. Ezek leginkább a zöldségek, a gyümölcsök, a magvak és a diófélék.

Amennyiben hormonális egyensúlytalanság lép fel, annak oka lehet, hogy túl stresszes életet élünk. A stresszhormonok magas szintje ugyanis megemeli a vércukorszintet, de a vérnyomás is megnövekszik, illetve az emésztés sem lesz megfelelő. Amennyiben a stresszhormonok tartósan magas szintet mutatnak, sokféle betegség kialakulhat. Ilyen a szívbetegség, a diabétesz, a depresszió, de az autoimmun betegségek kialakulásáért is felelőssé tehető.

A hormonjainkra az is hatással van, hogy mennyit alszunk és milyen az alvás minősége. Az alvászavar sok hormonra gyakorol negatív hatást, például a kortizolra, de az étvágyat befolyásoló hormonra is, ami az étkezésünkre is befolyással lehet.
Forrás : Link
 
 
0 komment , kategória:  Gyógyító táplálékok  
Milyen kiegészítőkre lehet szüksége a vegetáriánusoknak?
  2021-02-11 20:02:52, csütörtök
 
  Manapság sokan döntenek amellett, hogy vegetáriánusok vagy vegánok lesznek. A hústól és más állati termékektől való tartózkodás nemcsak nagy önkontrollt, hanem kitartást is igényel. Sokan hamar feladják a vegán életmódot, míg mások egy életen át kitartanak mellette. Cikkünk nekik szól, hiszen aki vegán vagy vegetáriánus lesz a jövőben, vélhetően hiányt szenvedhet egyes tápanyagokból, vitaminokból és ásványi anyagokból, így ezek bevitelére különösképpen figyelniük szükséges.

Az egyik ilyen tápanyag a kalcium, amely nagyon sok testi funkcióban vesz részt. Leginkább az érrendszer támogatása, de az izomfunkciók, az idegek megfelelő működése, illetve a csontok szilárdsága is a feladatai közé tartozik. A vegán életmódot folytatók sok esetben nem jutnak elegendő kalciumhoz, hiszen nem fogyasztanak állati eredetű termékeket. A kalcium szerencsére növényi táplálékokkal is bevihető a szervezetbe, például kelkáposztával, brokkolival, vízitormával, spenóttal vagy káposztával.

Amennyiben valaki vashiányban szenved, úgy sok egészségügyi problémát tapasztalhat meg. Az egyik ilyen probléma a vérszegénység. Amikor vaskészítményt szedünk, jó, ha C-vitaminnal együtt fogyasztjuk, mivel ez az antioxidáns vitamin támogatja a vas felszívódását és segít a székrekedés megelőzésében. A vas gazdag forrásai: étcsokoládé, spenót, burgonya, kesudió, paradicsom, csicseriborsó.

Az omega-3 zsírsavak rendszeres fogyasztása is nagyon fontos. Ezt főként a halolajok tartalmazzák. Az omega-3 zsírsavak segítik az izmok megfelelő működését, illetve támogatják az agy és az érrendszer egészségét. De csökkentik a szervezetben a gyulladás szintjét, így akár még a szívbetegségek is elkerülhetővé válnak. Omega-3 zsírsavat nemcsak a halolajok tartalmaznak, hanem például a chiamag, a dió, a lenmag, a kendermag és még az avokádó is.

A fehérje is egy létfontosságú tápanyag, hiszen számos testi funkció működését támogatja, mint például az izmok, a szövetek és a sejtek működését. A fehérje gazdag forrásai: a hajdina, a quionoa, a dió, a bab, a hüvelyesek, a kendermag, illetve a chiamag.

A B12-vitamin bevitele is nagyon fontos. A vegánok gyakran hiányt szenvednek ebből a vitaminból, hiszen nem fogyasztanak elegendő olyan táplálékokat, melyek gazdagok ebben a vitaminban, például tojást, kagylót, baromfit, húsokat vagy sajtot. Éppen ezért a vegánoknak, mindenképpen szükséges pótolniuk ezt a vitamint kiegészítők formájában.
Forrás : Link
 
 
0 komment , kategória:  Gyógyító táplálékok  
Gyöngyös aranygyűrű
  2021-02-11 14:11:37, csütörtök
 
 

 
 
0 komment , kategória:  Ásványok-ékszerek   
Aranygyűrűk brillekkel
  2021-02-11 14:10:22, csütörtök
 
 

 
 
0 komment , kategória:  Ásványok-ékszerek   
Szép gyűrűk
  2021-02-11 14:09:21, csütörtök
 
 

 
 
0 komment , kategória:  Ásványok-ékszerek   
Szugilit ásvány
  2021-02-11 14:04:36, csütörtök
 
 

 
 
0 komment , kategória:  Ásványok-ékszerek   
     2/3 oldal   Bejegyzések száma: 21 
2021.01 2021. Február 2021.03
HétKedSzeCsüPénSzoVas
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
Blog kereső


Bejegyzések
ma: 0 db bejegyzés
e hónap: 439 db bejegyzés
e év: 2611 db bejegyzés
Összes: 49322 db bejegyzés
Kategóriák
 
Keresés
 

bejegyzések címeiben
bejegyzésekben

Archívum
 
Látogatók száma
 
  • Ma: 3717
  • e Hét: 13831
  • e Hónap: 27580
  • e Év: 232281
Szótár
 




Blogok, Videótár, Szótár, Ki Ne Hagyd!, Fecsegj, Tudjátok?, Receptek, Egészség, Praktikák, Jótékony hatások, Házilag, Versek,
© 2002-2024 TVN.HU Kft.