Belépés
pacsakute.blog.xfree.hu
A szeretet ellen nincs fegyver. Czeizel Ilona
1954.01.05
Offline
Profil képem!
Linktáram, Blogom, Képtáram, Videótáram, Ismerőseim, Fecsegj
     2/2 oldal   Bejegyzések száma: 17 
Aragonit
  2021-02-26 21:03:50, péntek
 
 

 
 
0 komment , kategória:  Ásványok-ékszerek   
Anglesit ásvány
  2021-02-26 21:02:27, péntek
 
 

 
 
0 komment , kategória:  Ásványok-ékszerek   
Almandinó ásvány
  2021-02-26 21:01:19, péntek
 
 

 
 
0 komment , kategória:  Ásványok-ékszerek   
Védőoltások-amit ma tudni lehet róluk
  2021-02-26 20:58:08, péntek
 
  1. Pfizer/BIONTECH vakcina (Comirnaty)

A Pfizer/BIONTECH vakcina mRNS vakcina. A lényeg, hogy egy lipidburokba (liposzóma) csomagolták az mRNS-t és ennek révén jut be a sejtbe a vírus tüskefehérjét tartalmazó információja. Ott az információ átíródik fehérjére, és ezek azok a fehérjét, amik a vírus tüskesejtjeinek megfelelő alakot vesznek fel, majd kiváltják az immunválaszt. Az mRNS könnyen lebomlik, ezért speciális védelem szükséges számára, hogy az átíródás megtörténjen. A sejtmag örökítő anyagába - ami DNS -, nem jut be az mRNS által közvetített információ. Mivel az mRNS instabil, ezért kell a hidegláncot fenntartani (-70°C). Nem megfelelő hideglánc esetén az oltóanyagban lévő mRNS-nek akár az 50%-a is felbomlik. Két oltást kell kapnia az embereknek az 1. és a 21. napon, indokolt esetben ez 28 napra is csúsztatható után.

Figyelem! A súlyos anafilaxiás, vagy anafilactoid reakciók ritkák!, ezért feltehetően a vakcinában lévő polietilen-glikol (PEG) a felelős. Ez az anyag nagyon sok kozmetikumban, valamint nagyon sok tablettában kiegészítőként megtalálható.

2. MODERNA vakcina

Ugyanolyan mRNS alapú vakcina, mint a Pfizer-é. A különbség annyi, hogy itt a liposzómában az mRNS tartalom háromszorosa a Pfizerének. Ennek ellenére mindkét vakcina klinikailag egyformán hatásos (95%). A háromszor annyi mRNS-re azért van szükség, mert az mRNS stabilitást a Pfizertól eltérő módon sikerült csak megoldani. Ezt a vakcinát is kétszer kell beadni az 1. és a 28-dik napon. Hűtést igényel (-22°), de nem olyan mértékűt, mint a Pfizeré. A MODERNA vakcinában a liposzóma trometamint tartalmaz, mely szintén igen sok kozmetikumban fellelhető stabilizáló anyag. A nagyon ritka anafilaxiás, vagy anafilaktoid reakcióért feltehetően ez a felelős.

3. Astra Zeneca vakcina (AZD 1222)

Az Astra Zeneca vakcina vektor vakcina. A vektor (hordozó) ez esetben egy nem kórokozó vírus, aminek a szerepe hasonló a liposzómához, tehát a vírusba juttatott DNS (ami tartalmazza a tüskefehérje kódját) ennek révén kerül be a sejtbe. A sejtbe bekerült tüskefehérjét kódoló DNS nem iródik be az emberi DNS-be, csak extrakromoszomálisan működik. Erről a DNS darabról az információ átíródik mRNS-re és ettől a lépéstől kezdve a folyamat ugyanaz mint, amit az mRNS vakcináknál részleteztünk. A hordozó vírus tojásban nem szaporítható, hanem csak abortált embriósejtekben. Természetesen az oltó anyag nem tartalmaz abortált embriósejteket. Még egyszer hangsúlyozzuk, hogy ez a vírusféleség nem kórokozó és a vírusban rejtett DNS az emberi sejt DNS-ébe nem kerül be. Itt is két oltást kap az ember, de az első és a második oltás közötti időbeli különbség igen tág határok között van meghatározva: 28 naptól 2 hónapig. (Az oltás hidegláncot nem igényel, meglehetősen stabil, mert a DNS molekula sokkal stabilabb, mint az mRNS). A második adag oltás dupla mennyiségű hatóanyagot tartalmaz az elsőhöz képest, mert az első oltásnál az immunrendszer esetleg érzékenyítődik a vírussal szemben, így a második oltáskor több vírust kell beadni, hogy az immunrendszernek ezt az érzékenyítő hatását felül tudjuk írni. Az oltás hatékonysága meghaladja a 70%-ot (kivéve a dél-afrikai mutánst). Alkalmazása 60 éves kor alatt javasolt.

4. Sputnik V vakcina (Gam-COVID-Vac)

Ez az oltás is vektor alapú, azaz olyan nem kórokozó vírusokat használ, amelyek hordozóként a sejtekbe juttatják a tüskefehérje DNS információját. Itt is két oltást kap az ember, az első adagban 26-os adenovírus van, a második adagban egy másik, 5-ös típusú adenovírus vektort használnak. Ezáltal elkerülhető az a probléma, amit az Astra Zenecánál említettünk, nevezetesen, hogy az első oltásra adott immunválasz csökkentheti a második oltás hatékonyságát. Ennek megfelelően a Sputnik V 92%-os hatékonysággal bír, ami egészen kiváló eredmény. Anafilaxiás vagy anafilaktoid reakció ebben a vakcinában is elég ritka, amiért valószínű az 1,21 mg tris(hydroximetil)-aminometán lehet a felelős. Ez az oltás sem igényel olyan intenzív hűtést, mint a Pfizer, vagy a Moderna vakcinák.

5. Synopharm vakcina (BBIBP-CorV)

Egy hagyományos, kb. 100 éves techológián alapuló, elölt koronavírust tartalmazó vakcina. A vakcina gyártásának ez a formája rendkívül biztonságos, ilyen típusú vakcinákkal több milliárd embert oltottak már be a Föld lakosai közül. A Synopharm vakcinából ez idáig Kínában több, mint 1,5 millió embert oltottak, valamint az Egyesült Arab Emirátusokban a lakosság 43%-át. Ezenkívül az oltás kiterjedten használják Peruban, Argentinában, Brazíliában és még 20 másik ázsiai országban is. Az oltás hatékonysága 79%-os a kínaiak szerint, az Emirátusokban 86,6%-ot találtak. Mivel az oltás a teljes elölt vírust tartalmazza, így nemcsak a tüskefehérje ellen generálódik immunválasz, hanem a vírus egyéb fehérjével is. Ez abból a szempontból jó, hogy a tüskefehért érintő mutációk esetében is megmarad az oltóanyag hatékonysága, vagy csak kismértékben csökken. Ez a nyilvánvaló előny persze negatívabb következményekkel járhat, amennyiben valószínűsíthető, hogy olyan immunválaszt is beindíthat az emberi szervezetben (autoimmunitás), ami már nem kívánatos. Ennek a gyakorisága azonban igen csekély, amit az eddig az egész világon eloltott 10 millió körüli oltásszám egyértelműen igazolni látszik.

Jelenleg tehát ez az az oltási sortiment, ami a magyar lakosság számára hozzáférhető. Mindegyik esetben egyértelműen kijelenthetjük, hogy az oltásból fakadó előnyök messze-messze meghaladják az esetleges negatív hatások mértékét. Hogy ki melyik oltásban részesülhet, az döntően szakmai kérdés, melynek eldöntésére a beteg háziorvosa, illetve az oltást végző orvos hivatott. Ahhoz, hogy a járványt sikerüljön leállítani és a koronavírust kiszorítani, a felnőtt lakosság 60-80%-át be kell oltani. Ha ennél alacsonyabb az átoltottság, a betegség továbbra is velünk marad, és a nem védett emberekben a koronavírus tovább tud szaporodni és mutálódni. A koronavírus csak az emberi sejtben képes szaporodni, a virágcserépben nem. Ha sok emberben sok vírus szaporodik, előbb-utóbb olyan mutációk jelennek meg törvényszerűen, amik az eddig kifejlesztett oltások hatását megkérdőjelezhetik. Ebben az esetben az egész történet kezdődhet előről. Ezt kell minden körülmények között elkerülni, amihez a 60-80%-os átoltottság feltétlenül szükséges.
Forrás : Link
 
 
0 komment , kategória:  Szakanyagok  
A resveratrol csodálatos hatásai
  2021-02-26 20:17:36, péntek
 
 



A resveratrol nem más, mint egy polifenol, mely számos bogyós gyümölcsben és a szőlőben is megtalálható. Egy erős antioxidáns növényi vegyületről van szó, amely remekül csökkenti a szervezetben kialakult gyulladást.

Sok kutatást végeztek vele kapcsolatban, megállapították, hogy nagyon hatékony lehet olyan mentális betegségekre, mint a szorongás vagy a depresszió, illetve pozitívan hat a kognitív funkciókra is. Így bátran alkalmazható neurodegeneratív betegségek megelőzésére.

Idősebb korban gyakran alakulnak ki az idegrendszert érintő betegségek, mint például a Parkinson-kór vagy az Alzheime-kór. Prevenciós jelleggel is fogyaszthatjuk a resveratrolt, amely nagyon sokat segíthet, hogy elkerüljük ezeket, vagy az ezekhez hasonlatos betegségeket.

Egy kutatásba idősebb férfiakat és a menopauza szakaszába került nőket vontak be. A vizsgálati alanyok 3 hónapon keresztül mindennap kaptak resveratrol-kiegészítőt. Mindkét nem esetében javulást tapasztaltak a kognitív funkciók működésében. Azt is megállapították, hogy a resveratrol fokozza az agy véráramlását, amelynek köszönhetően javulnak az agyi funkciók.

Az emberek egy része sajnos megtapasztalja a depressziót. Kialakulásában nagy szerepe van annak, hogy gyulladás és oxidatív stressz keletkezik az agyban. A kutatások azonban bebizonyították, hogy a resveratrol segíthet csökkenteni az oxidatív stresszt és a gyulladást is, így pedig sokkal kisebb az esélye a depresszió kialakulásának.

A resveratrol nagyon sok antioxidáns tartalmaz, így a vérnyomás csökkentésében is a segítségünkre lehet. A magas vérnyomás azért is veszélyes, mert ez az artériák merevségét okozza, ami az egyik kockázati tényezője a szívinfarktusnak. A resveratrol azonban elősegíti a nitrogén-oxid termelését és ellazítja az ereket, ami vérnyomáscsökkenést eredményez.

A resveratrol a vérzsírok szintjére is pozitívan hat, hiszen mérsékeli az összkoleszterinszintet, míg a jó, azaz a HDL-koleszterinszintet megemeli. Ennek köszönhetően csökken a szív- és érrendszeri betegségek kialakulásának kockázata.

További jó tulajdonsága, hogy javítja az inzulinérzékenységet, így a cukorbetegség szövődményeinek kialakulásának esélye is csökkenhet.
Forrás : Link
 
 
0 komment , kategória:  Fűben fában....  
Stresszoldás 5 módszerrel
  2021-02-26 20:12:19, péntek
 
  Manapság egyre többen kerülnek stresszes állapotba. Az, hogy kit, hogyan érint a stressz, sok mindennek a függvénye. Vannak, akik könnyen túl tudnak lépni egy-egy stresszes helyzeten, másokat viszont minden apróság megvisel. Azonban, ha hajlamosak vagyunk egy-egy stresszes helyzet miatt mély letargiába zuhanni, mindenképpen sajátítsunk el stresszkezelő technikákat, mivel a stressz nemcsak a fizikai egészséget rombolja, hanem mentálisan is beteggé tesz.

A feszült állapot hihetetlen módon csökkenti az energiánkat, ami viszont a teljesítményünkre nyomja rá a bélyeget.

Mit tehetünk?
Védekezzünk a stressz ellen, mielőtt még megérkezne, és a stresszhormonok szintje se emelkedjen meg a szervezetünkben.

A stressz kialakulása ellen a legjobb amit tehetünk, ha először tízig számolunk, mielőtt bármit mondanánk vagy tennénk. Ez az egyik legjobb módszer, hiszen a számolás lehetővé teszi, hogy először lehiggadjunk, közben normalizálódhat a stressz szintje.

A megelőzés érdekében mindig szánnunk kell saját magunkra is elegendő időt, hiszen a léleknek le kell csendesednie és az agyunknak is szüksége van kikapcsolódásra, nem beszélve a testi regenerációról. A stressz akkor tud eluralkodni rajtunk, ha tartunk úgynevezett énidőket, azaz szánunk rendszeresen időt magunkra. Ilyenkor csináljuk azt, amit szeretünk. Hallgassunk zenét, olvassunk el egy érdekes könyvet, menjünk el egy masszázsra vagy csak sétálgassunk a közeli parkban.

A stresszmentes élet egyik kulcstényezője, ha kapcsolatba kerülünk a természettel, de az is, ha néha nemet mondunk a munkára vagy az otthoni teendőkre és helyettük kikapcsolódunk. A leghatásosabb, a leginkább relaxáló közeg maga a természet. A környezet szépsége, a virágok, a táj és a friss levegő mind oldja a stresszt és feltölti a lelket. Egy kellemes séta nemcsak a fizikai, hanem a lelki, a szellemi és az érzelmi egészségünket is támogatja. Ennek a hármasnak márpedig összhangban kell állnia egymással annak érdekében, hogy egészségnek mondhassuk magunkat.

Ha szokott tornázni, mozogni, ha lényegesnek tartja a rendszeres testmozgást, azt mindenképpen reggel tegye, hiszen a mozgás hatására endorfin, azaz boldogsághormon szabadul fel a szervezetben, mely pozitív hatása megalapozhatja a mindennapjainkat. A reggeli edzés mindemellett javítja a hangulatot és csökkenti a stressz szintjét.

Ha káosz vesz körül bennünket, ha nem tervezzük meg a mindennapjainkat, ha mindig kifutunk az időből, szintén stresszt generál a szervezetünkben. Ennek elkerülése érdekében készítsen ütemtervet minden napra. Maga a tervezés és a kitűzött célok teljesítése szintén elősegíti, hogy a stressz elkerüljön bennünket.
Forrás : Link
 
 
0 komment , kategória:  Natúr kezelések  
Borbolyával a vastagbél egészségéért
  2021-02-26 20:08:15, péntek
 
  A berberin másik neve a borbolya. Ez a csodálatos növény Ázsiában, Afrikában és Európában is őshonos. A borbolya egyik kiemelkedő tulajdonsága, hogy nagyon sok antioxidáns hatással rendelkező vitamint, azaz C-vitamint tartalmaz.

Ez a vitamin nemcsak az immunrendszer számára hasznos, hanem jót tesz a szív és az érrendszer egészségével, de a bőrünk is sokkal szebb lesz, ha rendszeresen fogyasztjuk. Számos kutatás során bebizonyosodott, hogy a C-vitamin az agy egészségének is jót tesz.

A borbolyát nemcsak Európában kedvelik nagyon, hanem a hagyományos kínai és az ájurvédikus orvoslás is előszeretettel alkalmazza, mivel számtalan pozitív hatása van.

A borbolya nagyon közkedvelt, hiszen antioxidáns hatásai csak jót tesznek a szervezetünk működésének. Kiemelkedő szerepe van a fertőzések hatékony leküzdésében, illetve antioxidáns hatása csökkenti a szervezetben a gyulladást. Ez azért is olyan hasznos, mivel a gyulladás nagyon sokféle betegség kialakulásában játszik szerepet.

A berberinnel kapcsolatban bebizonyosodott, hogy csökkentheti a vércukorszintet, így a cukorbetegség kialakulásával szemben is nyújt némi védelmet. A gyógynövénynek nagy szerepe van még a fertőzések leküzdésében, illetve az emésztőrendszer védelmében is.

A borbolyával kapcsolatban számtalan vizsgálatot végeztek. Fény derült arra, hogy szerepe lehet a vastagbélben képződő polipok kialakulásának megelőzésében. Miért is olyan fontos ez? Többek között azért, mivel a vastagbélpolip általában a vastagbél daganat előszobája, ezért is nagyon fontos, hogy idősebb korunkban rendszeresen járjunk el vastagbélszűrésre, hiszen a polip könnyedén műthető, és így jelentősen csökkenthetjük a vastagbélrák kialakulásának esélyét.

Az, hogy ki hajlamos erre a betegségre, sok minden meghatározhatja. Nagy szerepe van a kialakulásában a genetikának, a családi halmozódásnak, az idősebb kornak, a rostszegény táplálkozásnak, illetve a mozgásszegény életmódnak is.

A prevencióra kellene elsősorban a hangsúlyt helyezni, azaz a vastagbélrák megelőzéséért mi magunk is sokat tehetünk. Például egészséges táplálkozással, rostbevitellel, de a rendszeres testedzés is sokat segíthet, hogy elkerüljük ezt a betegséget.
Forrás : Link
 
 
0 komment , kategória:  Fűben fában....  
     2/2 oldal   Bejegyzések száma: 17 
2021.01 2021. Február 2021.03
HétKedSzeCsüPénSzoVas
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
Blog kereső


Bejegyzések
ma: 0 db bejegyzés
e hónap: 439 db bejegyzés
e év: 2611 db bejegyzés
Összes: 49322 db bejegyzés
Kategóriák
 
Keresés
 

bejegyzések címeiben
bejegyzésekben

Archívum
 
Látogatók száma
 
  • Ma: 0
  • e Hét: 4845
  • e Hónap: 36331
  • e Év: 241032
Szótár
 




Blogok, Videótár, Szótár, Ki Ne Hagyd!, Fecsegj, Tudjátok?, Receptek, Egészség, Praktikák, Jótékony hatások, Házilag, Versek,
© 2002-2024 TVN.HU Kft.