Belépés
sandrapolke.blog.xfree.hu
A gondolkodás szabadsága Böröndi Lajos
1954.06.19
Offline
Profil képem!
Linktáram, Blogom, Képtáram, Videótáram, Ismerőseim, Fecsegj
     2/2 oldal   Bejegyzések száma: 15 
Száz év tévelygés
  2021-03-10 06:59:20, szerda
 
  Csöpp kis vármegye volt Moson vármegye István óta, s nyugodtan mondhatjuk, hogy német és magyar nyelvű. Tótot (így nevezték az 1910-es utolsó nagy népszámláláskor a szlovákot - hány földrajzi név őrzi ezt az ősi elnevezést), mutatóba sem lehetett találni.
Bécs és Pozsony volt a két számottevő város, ezek piacaira vitték az árút a vármegyéből. S békében élt a különféle ajkú nép, s hazájának Magyarországot tartotta.
Vármegyegyűlést tartottak Nezsiderben, Rajkán, csak a 19. század végén felépült magyaróvári vármegyeházán nem. Egyébként is Moson volt a módosabb, paraszti arcot mutató település, Magyaróvárral soha nem volt igazán jóban. Nem szerették a módos gazdák a szegény szomszéd nagyképűségét.
Persze a vármegyei rang kitermelte a tisztviselő réteget, az Akadémia a rangos tanárok kutatóhelyévé vált, egyfajta provinciális, de művelődő értelmiség kialakult a huszadik század elejére. Kávéházak, újságok, iskolák működtek, s kórház - s a piaristák 1739-ben vetették meg a lábukat, s működtettek megyei hatókörű iskolát Magyaróváron.
 
 
0 komment , kategória:  Általános  
Nagy a baj
  2021-03-05 19:07:12, péntek
 
  Egy éve élünk fenyegetettségben, s kapkodásban. Keressük az utat. Nem csak a járványból kivezetőt.Úgy tűnik újra fel kell építeni világunkat, s azt a sok szemetet azonban, amit felhalmoztunk magunkban, ki kell takarítani belőlünk.
Először a járvány okozta járványos gyűlölködésről:

I. Meg kell védeni magunkat a közösséginek nevezett média szörnyűségeiről, a vicsorgó gyűlölködőket letiltani, a politikát hátrébb szorítani, ráérünk arra 2022-ben rápillantani.
De a parafaközélet ízetlenségeire is rá kell mutatni. Először a környezetünkben, azután kell körülnézni tágabb világunkban.
Mit értek ezt alatt? Talán a nyolcvanas évek irodalmi világából vett példán át meg lehet érteni.
Pezsgett az irodalmi élet. folyóiratok tömege, verseskötetek, de nagyon a mélyre kellett ásni az igazi értékekért. A regnáló hatalomnak jól jött a posztmodern hablatyolása, hangosan ki is mondta, az írók ne a politikával foglalkozzanak, hanem az irodalommal. Ennek persze így semmi értelme nem volt, de kitűnően illett a semmitmondás magasztalásához. Sárándi fogalmazta meg egyszer pontosan, ezidőtájt Pestre menet sokszor aludtam nála, hogy a parafa a felszínen lebegve elveszi a levegőt az alatta lévő növényektől. Nevezték ezt utómodernnek, posztmodernnek, a lényeg az, hogy ne szóljon semmiről. S lám milyen gazdag a világunk, pezseg az irodalmi élet.
E szempontból nem változott semmi, de akkor a második nyilvánosság, és az érték felismerése megmentett bennünket. Most nem. S nyugodtan kiterjeszthetjük ezt a példát mai közéletünkre. S ami nagy baj, a szűkebb világunk/környezetünk ebben él, tesped, míg a halandzsázók kitöltik a teret.

II. Nem csak kitöltik. Uralják. S az értelmes ember pedig azt gondolja, a halk beszéd majd használ. Aztán már nem gondolja. Egy idő után azt mondja, hogy vége. Eddig és ne tovább. És elkezdi megszervezni az életet.
Nos, Mosonmagyaróvárral is ezt kell tenni. Kockáról kockára. Meg kell szervezni a várost, immár száz év tévelygései után ismét felépíteni. Mert mi is történt az elmúlt száz éveben? (Folyt. köv.)
 
 
0 komment , kategória:  Általános  
Ebbe kössél bele!
  2021-03-03 06:05:29, szerda
 
  Ma szerda van.  
 
0 komment , kategória:  Általános  
Nem szabadna hagyni
  2021-03-01 18:00:43, hétfő
 
  Azt nem szabadna, hogy a politika magára húzzon bennünket. Pedig veszett kampány van már, és mi vagyunk a hibásak, mert részt veszünk benne. Kommentelünk, odaállunk ez meg az mellé. leszóljuk ezt meg azt.Egyszerűen nem kellene fütyülni sem azokra, akik a pesti flasztert nyalják koptatják, s főállásban beköltöznek az életünkbe.
Nevetséges az egész, meg kellene tanulni nevetni.
Azért komolyra fordítva a szót, 1989-ben toltuk el rendesen. Lusztrációs törvény sehol, úriemberkedés igen.Ezt persze helyre lehetne hozni, de aki ezt megpróbálja, azt megölik.
De ami igazán elszomorító, az a műveletlenség, a tudatlanság, az analfabéták forradalma. S ezeket mi tanítottuk írni-olvasni. Mi voltunk a példa?
Ez fáj leginkább.
 
 
0 komment , kategória:  Általános  
Tavaszodik
  2021-03-01 07:08:49, hétfő
 
  Idehaza vagyunk, több idő jut a kertre. Kicsit aggódok amiatt, hogy a gyümölcsfák rügyezni kezdenek, egy-két hétig még aludhatnának. Tavaly minden elfagyott, nem lenne jó megismételni.
Azért a dughagyma java a földben, s az ősszel elültetett fokhagyma is zöldell.
A tavasz amúgy a remény évszaka. AZ újjászületésé, Én tegnap este verseket olvastam, így segítettem magamat újjászületni.
 
 
0 komment , kategória:  Általános  
     2/2 oldal   Bejegyzések száma: 15 
2021.02 2021. Március 2021.04
HétKedSzeCsüPénSzoVas
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
293031 
Blog kereső


Bejegyzések
ma: 1 db bejegyzés
e hónap: 15 db bejegyzés
e év: 177 db bejegyzés
Összes: 3564 db bejegyzés
Kategóriák
 
Keresés
 

bejegyzések címeiben
bejegyzésekben

Archívum
 
Látogatók száma
 
  • Ma: 692
  • e Hét: 2293
  • e Hónap: 12256
  • e Év: 57229
Szótár
 




Blogok, Videótár, Szótár, Ki Ne Hagyd!, Fecsegj, Tudjátok?, Receptek, Egészség, Praktikák, Jótékony hatások, Házilag, Versek,
© 2002-2024 TVN.HU Kft.