Belépés
pacsakute.blog.xfree.hu
A szeretet ellen nincs fegyver. Czeizel Ilona
1954.01.05
Offline
Profil képem!
Linktáram, Blogom, Képtáram, Videótáram, Ismerőseim, Fecsegj
     2/28 oldal   Bejegyzések száma: 272 
A kurkumatea készítése
  2021-05-29 22:06:44, szombat
 
  A kurkuma az egyik legegészségesebb fűszernövény a világon, nem véletlen, hiszen nagyon sok értékes bioaktív vegyületet tartalmaz. Fő hatóanyaga a kurkumin, amely nemcsak antioxidáns, hanem gyulladáscsökkentő, fájdalomcsillapító és rákellenes hatással is rendelkezik. A cikkben a kurkumatea receptjét osztjuk meg Önökkel és egyúttal bemutatjuk áldásos hatásait is.

A kurkumatea egyik csodás tulajdonsága, hogy rákellenes hatással rendelkezik. Bebizonyosodott, hogy eredményes lehet a bőr, a mell, a gyomor és a bél rákos megbetegedései ellen. A kurkumin antioxidáns tulajdonságai csökkentik a gyulladást, ami sok esetben megelőzi a rákos megbetegedések kialakulását.

A kurkuminnal kapcsolatban bizonyítást nyert, hogy eredményesen csökkenti a vércukorszintet és enyhíti a cukorbetegség okozta tüneteket, illetve segíthet a diabétesz néhány szövődményének megelőzésében.

A kurkumatea hozzájárul a vércukorszint stabilizálásához, rendszeres fogyasztása akár a cukorbetegség megelőzésében is szerepet játszhat. Ezt annak köszönhetjük, hogy a kurkumin optimalizálja a hasnyálmirigyben lévő béta-sejtek működését, hogy inzulint termeljenek. De a máj egészségét is védelmezi, ami szintén lényeges momentum cukorbeteg személyek esetében.

A kurkumatea a gyulladáscsökkentő tulajdonságai révén fokozza az immunitást, csökkenti és akár meg is akadályozhatja a gyulladásos citokinek termelődését.

A kurkumatea rendszeres fogyasztása azért is javasolt, mivel számos tanulmány számolt be arról, hogy akár a már kialakult szívbetegséget is visszafordíthatja. Mivel kiemelkedő az antioxidáns-tartalma, ezért a cukorbetegekre jellemző szívvel kapcsolatos szövődmények ellen is védelmet jelenthet. További előnyei közé tartozik, hogy a kurkumatea a gyulladáscsökkentő tulajdonságai révén fokozza az immunitást, így csökkenti, sőt meg is akadályozhatja a gyulladásos citokinek termelődését.

Ez a különleges tea a máj méregtelenítését is támogatja, amivel segíti a méreganyagok kiürülését a szervezetből, de egy olyan, a máj által is termelt enzim termelődését is fokozza, amely megvédi a szervezetet az oxidatív stressztől, pontosabban az általa okozott károsodásoktól.

A kurkumateát magából a gyógynövényből vagy a belőle készült porból is elkészíthetjük. A legegyszerűbb mód, ha lereszelünk egy nagyobb ujjnyi kurkumát, leöntjük 2-3 dl forró vízzel, majd 20 percig állni hagyjuk, végül leszűrjük vagy szűrés nélkül fogyasztjuk el. Ízesíthetjük mézzel és citromlével, de önmagában is nagyon finom.
Forrás : Link
 
 
0 komment , kategória:  Gyógyító táplálékok  
A zöldségekről
  2021-05-29 21:52:42, szombat
 
  A zöldségek rendkívül egészségesek. A legutóbbi kutatások arra mutatnak rá, hogy a zöldségek rendszeres fogyasztása jelentősen megnöveli az izomerőt. Különösen előnyös lehet, ha idősebb korunkban fogyasztunk sok zöldséget, hiszen ennek köszönhetően megnövekednek az izomfunkciók, így egy esetleges elesés alkalmával kisebb eséllyel törnek el a csontjaink. A rendszeres fizikai aktivitás, például a kertészkedés kiváló stresszoldó lehet, emellett hozzájárul az izomzat és az ízületek egészségének megőrzéséhez is.

Hogy milyen zöldségeket fogyasszunk?
Leginkább a zöld leveles zöldségekkel kapcsolatban bizonyosodtak be ezek az előnyök. Ebbe a csoportba tartozik például a spenót, a sóska, a káposzta vagy a kelbimbó.

A zöld leveles zöldségek ilyen irányú és rendkívüli hatása abban rejlik, hogy a bennük található nitrátok, nitrogén-oxiddá alakulnak át, ami tágítja az ereket, fokozza a vér áramlását és ezzel az izmok működésére is pozitív hatást gyakorol.

A növényekben gazdag étrend nemcsak az erekre és az izomra, illetve a működésükre hat pozitívan, hanem a szív egészségre és a kognitív képességeinkre is. Ennek az a magyarázata, hogy ezek a zöldségek kiemelkedő magas arányban tartalmaznak tápanyagokat, vitaminokat és ásványi anyagokat, nem beszélve a magas antioxidáns-tartalmukról.

Egy kutatási eredmény arról számolt be, hogy azok körében, akik rendszeresen fogyasztottak zöld leveles zöldségeket, sokkal jobb izomfunkciót mutattak, elsősorban az alsó végtagjukban. Ennek következményeként jobban bírták a napi sétát és gyaloglást vagy akár a kertészkedést, ami további izomerősödést eredményezett.

Az izomerő az egyik alapja az általános egészségi állapot fenntartásának. Az erős izomzat sok mindenben a segítségünkre lehet, idősebb embereknél még az ágyból való felkelést is megkönnyíti, nem beszélve a mindennapi tevékenységek elvégzéséről.

Az izomerő nagyban meghatározza az ízületek és a csontok egészségét is, hiszen ezzel megelőzhetjük a fájdalmakat és az esetleges sérüléseket.

A zöld leveles zöldségekben lévő nitrátok segítenek a magas vérnyomás csökkentésében és ezzel a szív- és érrendszeri betegségek kivédésében is.

A legkiemelkedőbb egészségügyi hatása a salátának, a spenótnak, a kelbimbónak és a céklának van. Nitrátban gazdag leveles zöldség még az édeskömény, a retek, a petrezselyem és a káposzta.
Forrás : Link
 
 
0 komment , kategória:  Fűben fában....  
A sejtek stressz szintjének minimalizálása gránátalmával
  2021-05-28 20:56:25, péntek
 
 



A gránátalma nagyon sok egészségügyi előnnyel bír, így jól tesszük, ha rendszeresen fogyasztjuk. Az egyik előnyös tulajdonsága nem más, mint az emésztés javítása, hiszen nagyon sok rostot tartalmaz.

A gyümölcs értékes tápanyagokban is bővelkedik, mint például K- és C-vitamin, illetve folsav. A fogyókúránkat is aktívan támogathatja ez a gyümölcs, hiszen a rosttartalma ugyan magas, de a kalóriatartalma alacsony.

A gránátalma antioxidáns vegyületekben is nagyon gazdag, melyeket élethosszabbítóknak is nevezhetünk. A vörösbor és a zöld tea is bővelkedik antioxidánsokban, de a gránátalma háromszor annyit tartalmaz, így valóban felturbózzuk az immunrendszerünket amennyiben beillesztjük az étrendünkbe ezt a csodás táplálékot.

Vizsgálatokat is végeztek a gránátalmával kapcsolatban. Megállapították, hogy ez a gyümölcs jelentősen csökkentheti a szervezetben a gyulladás szintjét. Ez azért is nagyon lényeges, mivel a szervezetben kialakuló gyulladás okozza az oxidatív stresszt, amely sok krónikus betegség okozója is lehet. Nem véletlen, hiszen sejtkárosító hatással bír, a gránátalma azonban sejtszinten képes csökkenteni a stresszt, így valóban nagyon sok betegségtől megóvhat bennünket.

Mivel a gránátalma gyulladást is csökkent és sok rostot is tartalmaz, így rendszeres fogyasztásával az emésztésünket is karban tarthatjuk.

A kutatók úgy vélik, hogy még daganatos betegségek esetén is hatásos lehet a gránátalma, ugyanis bebizonyosodott, hogy prosztatarák esetén segíthet a rákos sejtek elpusztításában, de más típusú rák megelőzésében is sokat segíthet ez a vörös gyümölcs.

Mivel valóban nagyon magas az antioxidáns-tartalma, így nagyon hatásos lehet a memória-csökkenés elleni védelemben és az Alzheimer-kór kialakulása ellen.

Mivel a gyümölcs blokkolja a szervezetben a gyulladást, így hozzájárulhat az ízületi gyulladás megelőzéséhez és a már kialakult betegség tüneteinek csökkentéséhez.

A gyümölcs másik fantasztikus tulajdonsága, hogy védi a szívet és az artériákat. A belőle kinyert lé fokozza a vér áramlását és megakadályozza, hogy az artériák megvastagodjanak és merevvé váljanak. Ez jelentősen lecsökkenti a plakkok képződését és a koleszterinszint emelkedését, ami pedig segítségünkre lehet a szív- és érrendszeri betegségek megelőzésében.

A gránátalma nagy mennyiségben tartalmazza az antioxidáns C- és E-vitamint. Ezeknek is köszönhető, hogy a gyümölcsnek kiemelkedő a vírus- és baktériumellenes hatása.
Forrás : Link
 
 
0 komment , kategória:  Fűben fában....  
A kávé nem veszélyes, ha mértékkel fogyasztjuk
  2021-05-28 20:51:46, péntek
 
  A kávéval kapcsolatban egy időben azt a tévhitet terjesztették, hogy nagyon ártalmas az egészségre. Mára azonban bebizonyosodott, hogy mértékkel fogyasztva nincs káros hatása, sőt nagyon sok egészségügyi előnyt hordoz magában ez a fekete ital. Cikkünkben a kávé néhány pozitívumát mutatjuk be a teljesség igénye nélkül.

A hangsúly a mértékletességen van, mint ahogyan mindennel kapcsolatban. Attól, hogy néhanapján megeszünk egy-egy szelet szalonnát vagy egy évben 3-4 alkalommal elfogyasztunk egy gyorséttermi menüt, nem lesz semmi bajunk, ha egyébként odafigyelünk az egészséges táplálkozásra, sokat mozgunk, nem rendszeresen és nem nagy mennyiségben fogyasztunk alkoholt, nem szedünk minden apró fájdalomra gyógyszert és nem dohányzunk.

Napi 2-3 csésze kávétól még nem lesz bajunk. Azok, akik magas vérnyomásban vagy más olyan betegségben szenvednek, ami nem fér össze a koffeinbevitellel, mindenképpen konzultáljanak kezelőorvosukkal a kávéfogyasztással kapcsolatban.

Számos kutatás világított arra rá, hogy a kávé előnyös az asztmás betegekre nézve. A kávéban koffein található, ami hasonló hatással van az asztmás betegekre, mint a teofillin. A teofillin csökkenti a légutakban a gyulladást, emellett hörgőtágító hatással is rendelkezik. Kutatások igazolják, hogy a kávé asztmás betegek esetében csökkentette a betegség néhány tünetét, mint például a zihálást, a légszomjat vagy a köhögést.

A kávé nagyon hatékony a fogyás során is, hiszen felpörgeti az anyagcserét és jó zsírégető hatású is egyben. A diabétesz lassan vezető ok lesz világszerte, nagyon sokan szenvednek a világban 2-es típusú cukorbetegségben. Számos tanulmány számolt be arról, hogy azon személyek körében, akik rendszeresen fogyasztanak kávét, mintegy 30-40 százalékkal kisebb a cukorbetegség kialakulásának esélye, mint a kávét nem fogyasztók esetében.

A koffein a neurodegeneratív betegségek kockázatát is csökkentheti, legalábbis számos publikáció számolt be arról, hogy például az Alzheimer-kór kialakulásának kockázata mintegy 65 százalékkal csökken, ha valaki rendszeresen fogyasztja ezt a koffeines italt. A Parkinson-kór esélye is legalább 50-60 százalékkal csökken, ha valaki kávézik.

A rendszeres koffeinbevitel bizonyos esetben rákellenes hatású is lehet, hiszen kutatások azt mutatják, hogy a kávéfogyasztók esetében kisebb az esélye a májcirrózis, a májrák és a vastagbélrák kialakulásának.
Forrás : Link
 
 
0 komment , kategória:  Gyógyító táplálékok  
Az E-vitamin csodákat művel velünk
  2021-05-27 22:30:50, csütörtök
 
  Az alfa-tokoferol, azaz az E-vitamin egy zsírban oldódó antioxidáns vitamin, amely nagyon sokféle táplálékban megtalálható. Számos funkciója van a szervezetünkben és több betegség megelőzésében is aktívan részt vesz, leginkább a szívbetegségek, az idegrendszeri megbetegedések esetében. Ezen kívül hozzájárul a szem egészséges működéséhez, jótékonyan hat a bőrünk és a hajunk állapotára is.

Az E-vitamin fontos hatása, hogy segíthet csökkenteni a szívbetegségek kialakulásának kockázatát. Amennyiben megemelkedik az LDL-koleszterin szintje, fokozódhat a vérrögképződés kialakulása, de a vér áramlása is nehézkesebb lesz, ami pedig hozzájárulhat szívinfarktushoz. Egy tanulmány arról számolt be, hogy az E-vitamin a szívkoszorúér-betegség kialakulásának kockázatát is csökkentheti mind a középkorú, mind az idősebb férfiak és nők esetében. Az E-vitamin ezeket a rizikótényezőket jelentősen csökkentheti, így érdemes olyan táplálékokat rendszeresen fogyasztani, melyekben gazdagon megtalálható ez a vitamin.

Az E-vitamin a szervezetben előforduló oxidatív stressz szintjére is kedvező hatást gyakorol, aminek köszönhetően lassulhat az agysejtek túl gyors öregedése, és ezzel együtt a kognitív funkciók is javulhatnak. Ez a vitamin segíti az elektromos jelek továbbítását a test és az agy sejtjei között, de hasznos lehet Alzheimer-kórban szenvedő betegek esetében is, mivel megakadályozhatja a memória teljes elvesztését.

Az öregedési folyamatok felgyorsulása minden szervet érint, többek között a szem egészsége is veszélybe kerülhet, azonban az E-vitaminnal kapcsolatban bebizonyosodott, hogy védelmet jelenthet a szürkehályog kialakulásával szemben. Egy kutatás során pedig megállapításra került, hogy az E-vitamin rendszeres fogyasztása csökkenti a 45 év feletti emberek esetében a makula degeneráció kialakulásának esélyét.

Az E-vitaminban dús táplálékok rendszeres fogyasztása támogatja a kollagéntermelést, aminek hatására a bőr ismét feszes és rugalmas lehet. Mivel csökkenti a szabad gyökök számát a szervezetben, a bőrön csak később jelennek meg a ráncok, mint az öregedés legszembetűnőbb jele. Az E-vitamin nemcsak megfiatalítja a bőrt, hanem vissza is állíthatja a nedvességtartalmát, azaz hidratáló tulajdonságokkal is rendelkezik.
Forrás : Link
 
 
0 komment , kategória:  Vitaminokról  
Izzadást fokozó és izzadáscsökkentő táplálékok
  2021-05-27 22:27:40, csütörtök
 
  Az izzadás egy természetes folyamat. Igazán nincs miért szégyenkeznünk miatta. A gond nem az izzadással, hanem annak kellemetlen szagával van. Ha ezt tapasztaljuk, akkor valószínűleg nem táplálkozunk megfelelően, valami gond van az életmódunkkal, amelyen minél hamarabb változtatni szükséges. Mielőtt rátérnék az izzadást csökkenő táplálékok felsorolására, lássuk, milyen ételek és italok tehetők felelőssé a túlzott mértékű izzadásért.

Az izzadást jelentősen fokozza, ha túl sok kávét, koffeines italt fogyasztunk. A kávé serkenti a központi idegrendszert, ami fokozott verejtékezést eredményezhet. Amikor a központi idegrendszer aktiválódik, akkor mozgásba lendülnek a verejtékmirigyek, hiszen megpróbálnak lehűteni bennünket.

Az alkohol szintén izzasztó hatással rendelkezik és megemeli a testhőmérsékletünket. A verejtékmirigyek ismét beindulnak, a céljuk nem más, minthogy lehűtsék a testünket, így megint izzadással reagálunk.

A fűszeres, illetve a meleg és forró ételek és italok is hőmérséklet-emelő hatással bírnak, így a verejtékezés ismét beindul, hogy valamennyire csökkenjen a hőmérsékletünk.

A zsíros és a feldolgozott élelmiszerek is izzadást váltanak ki, és ezek az ételek azok, amelyektől nemcsak izzadunk, de bizony rossz szagokat is árasztunk.

Mivel ellensúlyozhatunk, mivel szüntethetjük meg az izzadással együtt járó kellemetlen szagokat? Például azzal, ha sok zöldséget és gyümölcsöt és főként magas víztartalmú egészséges táplálékot fogyasztunk. Ilyen lehet többek között a dinnye és az uborka, illetve azok a gyümölcsök és zöldségek, amelyektől kevésbé izzadunk, például karfiol, padlizsán, vörös káposzta, paprika, spenót, brokkoli.

A kalciumban gazdag ételek is hasznosak, hiszen ez az ásványi anyag szabályozza a testhőmérsékletet. A tej, a joghurt, illetve a sajtok gazdag forrásai a kalciumnak.

Az olívaolaj segíthet a testhőmérséklet emelkedésének megelőzésében és így a túlzott izzadástól is megvédelmezhet bennünket.

Az édesburgonya olyan vitaminokat tartalmaz, amelyek kiemelkedő szerepet játszanak az idegrendszer megnyugtatásában, vagyis segítenek oldani a stresszt, normalizálják a vérnyomást. Mivel ha nem vagyunk feszültek, izzadni sem fogunk annyira.

A zöld tea szintén nyugtató hatással rendelkezik, nem stimulálja az idegrendszert, így a verejtékmirigyek sem lendülnek olyan nagyon támadásba.
Forrás : Link
 
 
0 komment , kategória:  Gyógyító táplálékok  
A természetes citrom kivonat sejt szinten pusztítja a rákot
  2021-05-27 22:23:48, csütörtök
 
 



Egy új kutatás először mutatott rá, hogyan akadályozzák meg a limonoidok, vagyis a citrusfélékben található természetes vegyületek az ER+ és ER- típusú tüdőrák ráksejtjeinek terjedését. Ez új fényt vet a citrusfélék alkalmazásának fontosságára a tüdőrák megelőzésének terén, illetve alátámasztja azokat a kísérleteket, melyek már eddig is azt mutatták: a gyümölcsfogyasztás csökkentheti a tüdőrák kialakulásának esélyét.

A limonoidok citotoxikus, illetve aromatázgátló hatást mutattak. A kutatásban 14 kg szárított citrommagot zúztak porrá és zsírtalanítottak. A magokból 9 különböző limonoidot sikerült kivonni, ezek közül 7 az ER+ típusú, 4 az ER- típusú tüdőrákkal szemben bizonyult citotoxikusnak, vagyis a ráksejtek számára mérgezőnek (legalább 44%-kal csökkentették azok növekedését, vagy életképességét.). A limonoidoknak a ráksejtek halálát előidéző képességét is megvizsgálták, és a egyik leghatásosabbnak a limonin glükozid bizonyult, mely a citruslevekben messze a legnagyobb arányban található meg.

A citrusfélékben olyan jótékony vegyületek találhatók, melyek segíthetnek megelőzni bizonyos rákos daganatok kialakulását.

A limonoidok aromatázgátló képességét is vizsgálták, mely kulcsfontosságú az ösztrogéntermelés korlátozásában (az ösztrogént az ER+ típusú ráksejtek felhasználhatják növekedésükhöz). Egy kivételével az összes limonoid természetes aromatázgátlónak bizonyult, ráadásul a limonin glükozid újra a leghatásosabbként szerepelt. Így a limonoidok nemcsak közvetlenül mérgezőek az ER+ és ER- típusú tüdőrák ráksejtjei számára, hanem a ráksejtek növekedéséhez szükséges ösztrogéntől is megfosztják azokat.

A tüdőrák megelőzése azonban nem az egyetlen célja a citrus limonoidok fogyasztásának. A limonoidok többek között a vastagbélrákkal, hasnyálmirigyrákkal, májdaganattal, a neuroblasztómával (a szimpatikus idegrendszer rosszindulatú daganatával) és a leukémiával szemben is citotoxikusságot mutattak.

Ez egy fontos kérdést vet fel: mennyi citrusfélét kell fogyasszunk, hogy a rákkal szemben jelentős védelemre tegyünk szert?

Bizonyosan állítható hogy ha naponta 2-3 citrom vagy más citrusféle levét elfogyasztjuk, akkor nagyon sokat tettünk egészségünk megóvása érdekében.
Forrás : Link
 
 
0 komment , kategória:  Fűben fában....  
10 milliószoros nap 2021 05 26
  2021-05-26 21:55:54, szerda
 
 



Mindenkinek minden jót kívánok !
 
 
0 komment , kategória:  Ünnepek  
A kevés és a rossz alvás beteggé tesz
  2021-05-26 21:53:09, szerda
 
  Alvásra, méghozzá jó és pihentető éjszakai alvásra mindenkinek szüksége van. A legújabb kutatások kimutatták, hogy a krónikus alváshiány neurodegeneratív betegségeket okozhat. Sajnos Alzheimer-kór is kialakulhat, ha nem jó az alvás minősége és nem tudunk minden éjszaka legalább 7-8 órát aludni.

A kevés alvás valóban oka lehet az Alzheimer-kór kialakulásának? Erre a kérdésre adjuk meg a válaszokat. Az alváshiány jelentősen megnöveli az agyban a béta-amiloid plakk jelenlétét. Ez azért is olyan veszélyes, mivel ez egy metabolikus melléktermék. Amikor ez a plakk felhalmozódik az agyban, nagymértékben romlanak az agysejtek és az idegsejtek megfelelő kommunikációja.

Ha azonban éjszaka jól alszunk, akkor az agyban csökken ennek a plakknak a mennyisége, azaz kevesebb lesz az esélyünk az olyan neurodegeneratív betegségek kialakulására, mint például a demencia vagy az Alzheimer-kór. Természetesen ezeknek a betegségeknek a kialakulásában nagy szerepe van még a genetikának, az étkezési szokásoknak és az olyan negatív tényezőknek is, mint például a dohányzás vagy a mértéktelen alkoholfogyasztás.

A kutatók úgy vélik, hogy az alváshiány miatt nagy mennyiségű béta-amiloid plakk keletkezik az agyban, ami nemcsak az idegrendszeri betegségek kialakulásához vezethet, hanem még a hangulatra is negatív hatást gyakorolhat.

Az alváshiány hosszú távon más egészségügyi gondokat is okozhat. Ilyen lehet például a szív- és érrendszeri betegségek, az elhízás, a 2-es típusú cukorbetegség, a metabolikus szindróma, a magas koleszterinszint, a végbélrák vagy a magas vérnyomás.

Ezen kívül a kevés alvás rossz hatással lehet a memóriánkra és a hangulatunkra is, illetve a stressz kialakulásának kockázatát is megnövelheti, de még a fájdalmunkat is felerősíti, amennyiben nem alszunk eleget.

Ha nem tudunk elaludni, akkor sokat segíthet lefekvés előtt a mélylégzéstechnika, de az illóolajos, nyugtató forró fürdő is hasznunkra lehet a gyors és pihentető alvás elérése érdekében.
Forrás : Link
 
 
0 komment , kategória:  Natúr kezelések  
Vörösbor jó hatásairól
  2021-05-26 21:48:11, szerda
 
  Az idősebb emberek körében még élt az a mondás, hogy a vörösbor vagy bármilyen más alkohol kis mennyiségben gyógyszer, nagyobb mennyiségben ,,méreg". Ez az elképzelés ma sincs másként, hiszen a vörösborral kapcsolatban is úgy tartják, hogy mértékkel fogyasztva nagyon jó hatással van a szervezetünkre, hiszen jót tesz a szív és az érrendszer egészségének.

A vörösborral kapcsolatban is sok kutatást végeztek. A kutatók arra a megállapításra jutottak, hogy a vörösbor mértékkel történő fogyasztása mintegy 50 százalékkal is csökkentheti a szív- és érrendszeri betegségek kialakulásának esélyét. Tanulmányok arról számolnak be, hogy a vörösbor meglehetősen gazdag antioxidánsokban, melyek nagyfokú gyulladáscsökkentő hatással rendelkeznek és segíthetnek csökkenteni a szívbetegségek kockázatát. Ilyen szív- és érrendszeri betegségek, az érelmeszesedés, a szívroham vagy éppen a magas vérnyomás.

Természetesen a vizsgálatok a vörösbornak nemcsak a szívünkre és az érrendszerre gyakorolt előnyeit állapították meg, hanem más egészségügyi előnyökről is beszámoltak. Megállapításra került, hogy a vörösbor mértékkel fogyasztva a cukorbetegség megelőzésében is segíthet. Nem véletlen, hiszen egy resveratrol nevű antioxidánsban is rendkívül gazdag, amely javítja az inzulinérzékenységet, ez pedig megóvhat bennünket nemcsak a cukorbetegségtől, hanem a szövődményeitől is.

A vörösborban nagy mennyiségben megtalálható a rákellenes hatással rendelkező resveratrol, így ez a finom nedü hozzájárulhat sokféle rákos betegség megelőzéséhez. A napi 250 ml vörösbor fogyasztása nagyfokú védelmet jelenthet a vastagbélrák kialakulása ellen. A kutatók úgy vélik, hogy már csak azért sem érdemes nagyobb mennyiségben fogyasztani, hiszen a mértékletes és a rendszeres vörösborfogyasztás az, ami védelmet jelenthet, viszont a nagy mennyiségben fogyasztott alkohollal éppen az ellenkező hatásokat érhetjük el.

A vörösbor mértékletes és rendszeres fogyasztása hozzájárulhat a kognitív képességek tartós elvesztésének megakadályozásához is. A resveratrol ugyanis segíthet megelőzni a korral járó agyi degenerációt, ami egyértelműen oka lehet a demencia kialakulásának.

A kutatók arra is rájöttek, hogy már napi 2 dl vörösbor idősebb személyek esetében segíthet megakadályozni a depresszió kialakulását.
Forrás : Link
 
 
0 komment , kategória:  Gyógyító táplálékok  
     2/28 oldal   Bejegyzések száma: 272 
2021.04 2021. Május 2021.06
HétKedSzeCsüPénSzoVas
 12
3456789
10111213141516
17181920212223
24252627282930
31 
Blog kereső


Bejegyzések
ma: 0 db bejegyzés
e hónap: 272 db bejegyzés
e év: 2611 db bejegyzés
Összes: 49322 db bejegyzés
Kategóriák
 
Keresés
 

bejegyzések címeiben
bejegyzésekben

Archívum
 
Látogatók száma
 
  • Ma: 1821
  • e Hét: 16189
  • e Hónap: 29938
  • e Év: 234639
Szótár
 




Blogok, Videótár, Szótár, Ki Ne Hagyd!, Fecsegj, Tudjátok?, Receptek, Egészség, Praktikák, Jótékony hatások, Házilag, Versek,
© 2002-2024 TVN.HU Kft.