Belépés
maroka.blog.xfree.hu
"Legyen béke és szeretet szívedben Boldogságod sose érjen véget" Antal Mária
1951.01.15
Offline
Profil képem!
Linktáram, Blogom, Képtáram, Videótáram, Ismerőseim, Fecsegj
     2/8 oldal   Bejegyzések száma: 73 
Ezen a héten ilyen idő lesz.
  2019-09-02 18:27:11, hétfő
 
  Nagyobb kép Link

...... ........... ............

 
 
0 komment , kategória:  Pontos idő  
Szombattól már rövidülnek a nappalok
  2019-06-21 10:04:04, péntek
 
  A pénteki nyári napforduló alkalmával tölti a legtöbb időt az égen a Nap, egyúttal a legrövidebb éjszaka is ezen a napon lesz - számolt be az Időkép.
Pénteken veszi kezdetét a csillagászati nyár. Június 21-én van a nyári napforduló napja, így a péntekről szombatra virradó éjjel lesz a legrövidebb ideig sötét az évben. Az éjszaka csak 7 óráig és 59 percig tart majd. Ezután már egyre rövidebbek lesznek a nappalok egészen a téli napfordulóig, december 22-ig. Budapesten 4:45-kor kel és 20:46-kor nyugszik a Nap, ennél azonban sokkal korábban, este pedig tovább van világos. Az ország legkeletibb pontjára ennél 16 perccel korábbi, legnyugatabbra pedig 12 perccel későbbi időpontok vonatkoznak.
Innentől kezdve rövidülnek a nappalok egészen december 22-ig, a téli napfordulóig.
Nyári napforduló
A nyári napforduló az a pillanat, amikor a Föld forgástengelye a legkisebb szögben hajlik el a Nap sugaraitól. Az északi féltekén a nyári napfordulóig a Nap delelési helye az égbolton délről északra halad, utána pedig északról dél felé kezd mozogni, és az év leghosszabb nappalát adja, következésképpen a legrövidebb éjszakája.

 
 
0 komment , kategória:  Pontos idő  
Megszűnik az óraátállítás,
  2019-05-11 19:52:35, szombat
 
  Megszűnik az óraátállítás, de nagyon durva változás JÖN HELYETTE :
Sokan sokféle indokkal bírálják az óraátállítást..egy ennél sokkal kedvezőbb és egyszeri megoldást javasolnak, melynek előnyeiről könyvet lehetne írni, íme csak néhány dióhéjban...kevesebb depressziós ember, turizmus fellendülése, kevesebb CO2 kibocsátás, hosszabb és világosabb esték jöhetnének, évente 7 milliárdot spórolnánk meg, kevesebb lenne a villanyszámlánk, egészségesebb lenne a társadalmunk, csökkenne a rezsi, csökkennének az egészségügyi kiadások és még sorolhatnánk, de elöljáróban talán elég ennyi is.
Könnyen lehet, hogy előbb utóbb Magyarország időzónát vált! Létezik egy mozgalom akik folyamatosan ezért dolgoznak, ők a a ,,GMT+2-t Magyarországnak!" mozgalom nevet viselik.Véleményük szerint nem felesleges a tavaszi és az őszi óraátállítás, hanem a probléma egyszerűen az, hogy Magyarország egész egyszerűen rossz időzónában van!
Természetesen az ötlet nem légből kapott rengeteg kutatással és számítással tudják alátámasztani elméletüket.Céljuk, hogy közép-európai időzónából átkerüljön Magyarország a kelet-európaiba, hiszen ez rengeteg előnyt jelentene az ország számára.

Mik is ezek az előnyök?
Az egyik legfontosabb, hogy 69 világos estét nyernénk ezzel...mely országok tartoznak az UTC+2 zónába ?
Finnország, a balti államok, Ukrajna, Románia és Törökország."Télen a mostaninál hetvennyolccal több olyan napunk lenne, amikor csak 7 óra után kelne fel a nap, cserébe viszont nyáron 69 olyan napot kapnánk pluszban, amikor még este 8 óra után is világos van." (vg.hu) Így több idő lenne az amit a munka után az emberek még világosban tölthetnek, sportolhatnak, szórakozhatnak, sétálhatnak, kerthelyiségekben ücsöröghetnek, így máris kevesebb lehetne a depressziós ember Magyarországon!A több napfény egészségesebbé , vidámabbá tesz, nem alakulna ki D vitamin hiány a szervezetben!
7 milliárdot spórolhatnak meg Magyarország ezzel a lépéssel évente 6.8 milliárd forint energia megtakarítást, ami 4 fős családonként 2680 forint évente.

1980 óta tekerjük az órát oda-vissza!

A cikk a vg.hu egyik cikke alapján készült, az eredi cikk szerzője Fábos Erika - Vasárnap Reggel.


*
- Időzóna - Wikipedia
Egy időzóna a földfelszínnek az a területe, amelynek időmérő eszközei azonos időt mutatnak (ezt az időt ,,zónaidő"-nek is nevezik, szemben a ,,helyi idő"-vel, amit az adott hely földrajzi hosszúsága határoz meg). Elméletileg az egyes időzónákat hosszúsági körök határolják, a valóságban azonban technikai politikai okokból az országhatárokhoz igazítják őket. Régen az emberek a Nap deleléséhez viszonyított helyi időt használták, amely településről településre eltért. Az órák állandó állítása a közlekedés gyorsabbá és az órák pontosabbá válásával egyre nagyobb gondot jelentett.
Mindegyik időzónát a koordinált világidőhöz (UTC) viszonyítják. A referenciahely a nulla meridián (0. hosszúsági kör), azaz a London közelében található Greenwichi délkör, ezért a koordinált világidőt korábban greenwichi középidőnek (GMT) nevezték. Az időzónákra vonatkozó megállapodást a Nemzetközi Meridián Konferencián hozták meg.
A zónaidők a UTC-től általában egész órában térnek el, ritkábban az egészhez képest fél óra, két esetben pedig negyed óra eltérés van. A másodperc számértéke mindenütt azonos. Nagy kelet-nyugati kiterjedésű országokban (például Kína) előfordul, hogy egyetlen zónaidőt használnak; előfordulnak más különlegességek is.
Története
Az időzónák bevezetésének szükségessége az észak-amerikai vasutaknál vetődött fel a forgalom növekedésével, mivel zavart okozott, hogy a kiinduló város és a célállomás eltérő időszámítást alkalmazott, hiszen abban az időben az egyes városok a saját zónaidejüket alkalmazták, ami azt jelentette, hogy a különbség nem mindig egész óra volt, hanem csillagászatilag meghatározott percet is jelentett. Ez az utasok és főleg az áruszállítók számára kezelhetetlenné vált.
Charles Dowd, egy wisconsini pedagógus javasolta az időzónák bevezetését a fenti okokból 1872-ben, de politikai döntési helyzetre csak 1883-ban került sor, amikor William Allen szenátor az amerikai kongresszusnak benyújtotta az időzónák bevezetésére vonatkozó javaslatát.
Nagy-Britannia a maga számára már 1840-ben bevezette az egységes zónaidőre vonatkozó rendszert.
Sandford Fleming, egy skót-kanadai származású mérnök és feltaláló 1876-ban javasolta az időzónák bevezetését az egész Földre kiterjedően. Ez gyakorlatilag az a rendszer volt, amely ma is használatban van.
Az egyes nemzetek között késhegyre menő viták voltak a kezdő, nulla meridián kiválasztásában. Ez a vita az 1884-es Meridián Konferencián csúcsosodott ki, ahol elfogadták az időzónák nemzetközi rendszerét, melynek kiindulópontja Greenwich lett. Ennek főleg kereskedelmi okai voltak, mivel a hajózási térképek is ezt használták, amelyek eredete a 17. századig nyúlt vissza. A brit csillagászok és órakészítők abban az időszakban küzdöttek azzal a problémával, hogy a hajók földrajzi hosszúságát meg lehessen határozni a tengereken.

- A közép-európai idő (angolul Central European Time, CET) annak az időzónának az egyik neve, amely 1 órával jár az egyezményes koordinált világidő előtt, vagyis CET=UTC+1. Európa legnagyobb része ebbe a zónába tartozik, néhány észak-afrikai országgal együtt. A nyári időszámítás ideje alatt a CEST van érvényben helyette (CEST=UTC+2). A köznyelvben a magyar idő szerint kifejezés ugyanezt jelöli.

- A kelet-európai idő (angolul Eastern European Time, EET) egy időzóna. UTC+2 szerint mutatja a helyi időt. Nyári változata a kelet-európai nyári idő (angolul: Eastern European Summer Time, EEST), UTC+3 szerint.

Köznyelvre lefordítva: Marad a nyári időszámítás.
 
 
0 komment , kategória:  Pontos idő  
Heti időjárás előre jelzés
  2019-05-06 08:07:51, hétfő
 
  Nagyobb kép Link

...... .........


Május 06.
Túlnyomóan borult idő várható, csak estétől kezd el nyugat felől szakadozni a felhőzet. Délig országszerte ismétlődő esőre, záporra kell számítani, majd délutántól fokozatosan szűnik a csapadék, az esti órákban már inkább csak a Duna-Tisza közötti sávban eshet. Többfelé készülhetünk jelentős mennyiségű csapadékra. Az északi, északnyugati szelet sokfelé erős, a Dunántúl nyugati részén, illetve a Zemplén térségében viharos lökések kísérik. Csak estére veszít erejéből a szél, de erős lökések még ekkor is előfordulhatnak. A legmagasabb nappali hőmérséklet 6 és 12 fok között valószínű. Késő estére 4 és 9 fok közé csökken a hőmérséklet.

- Kiadós esőt kapunk a nyakunkba.
Ahogy az lenni szokott (vagy nem), hétvégére elromlott az idő. Jelenleg még csak az ország nyugati felében esik az eső, vasárnap azonban már az egész országban esni fog, és hétfőn is legfeljebb a délnyugati területek maradnak majd szárazon, ami remek hír a mezőgazdaságnak.
Szombaton a délnyugati szél többfelé megélénkül, de zivatar környezetében viharos széllökés is előfordulhat. A legmagasabb nappali hőmérséklet 14 és 22 fok között alakul, délkeleten lesz melegebb. Késő estére 7 és 13 fok közé hűl le a levegő. Vasárnapra az országos zuhé mellett a levegő is lehűl, a legmagasabb nappali hőmérséklet a Dunántúlon 5 és 10, a Dunától keletre 11 és 19 fok között alakul. Hétfőn a nap első felében még többfelé várható eső, de napközben fokozatosan megszűnik a csapadék. Este már csak a keleti megyékben lehet néhol gyenge eső.

- Markáns lehűlés várható vasárnaptól az országban, néhol kis eséllyel havas eső, hó is eshet hétfőre virradóra - erről írt az Országos Meteorológiai Szolgálat pénteken a Facebook-oldalán.
A májusi havazás esélye kapcsán felidézték, hogy pár napja 30 Celsius-fokot is mértek az ország bizonyos pontjain.
Most viszont már napok óta látszik, hogy a hétvégén egy hullámzó frontál zóna alakítja a térség időjárását, ami csak lassan vonul át az ország felett, s mögötte hideg, sarkvidéki eredetű levegő érkezik a térségbe. A markáns lehűlés vasárnap kezdődik meg a Dunántúlon, hétfőre tovább hűl a levegő a magasabb légrétegekben is.
A jelenlegi kilátások szerint a csapadék halmazállapot-váltására vasárnap estétől, késő estétől hétfő hajnalig van inkább némi (10 százalék feletti) esély az Alpokalja magasabban fekvő területein és a Bakonyban, de ez is csak időszakos lehet.
Fejős Ádám meteorológus azt mondta, veszélyes időjárási helyzet nem alakul ki. Kifejtette, északnyugat felől egyre nagyobb területen megvastagszik a felhőzet.
Komolyabb csapadék hajnalban a Dunántúlon és a főváros térségében várható. Vasárnap keletre tolódik a csapadékzóna, hétfőtől csökken a felhőzet, mérséklődik a légmozgás. Addig viszont többfelé a maximumok is 10 fok alatt alakulnak majd, és viharos széllökésekre is számítani kell.
 
 
0 komment , kategória:  Pontos idő  
A 2019-es munkaszüneti napok tömör listája
  2019-05-01 13:59:10, szerda
 
  A 2019-es munkaszüneti napok tömör listája 2019 évben Link  
 
0 komment , kategória:  Pontos idő  
Ma éjjel kezdődik a nyári időszámítás
  2019-03-30 23:26:25, szombat
 
  FIGYELJ RÁ, hogy holnap ne a szentmise végére érj a templomba.
.......


Az óraátállítás hatása 7-10 napig is tarthat azoknál, akik erre érzékenyek - mondta Pintér Ferenc meteo gyógyász március 30-án, szombaton reggel az M1 műsorán.
A szakember szerint elsősorban azokat sújtja az óraátállítás, akik rendszeres életet élnek: a kisgyerekeket és az időseket. Mivel a belső óra a szervezet teljes működésére hatással van, nem szabad bagatellizálni az egyórás csúszást - tette hozzá.
 
 
0 komment , kategória:  Pontos idő  
Hamarosan esedékes lesz a 2019. márciusi óraátállítás.
  2019-03-27 08:23:58, szerda
 
  A következő óraátállítás március 31-én esedékes, ekkor térünk át a nyári időszámításra.
Március utolsó hétvégéjén, szombatról vasárnapra virradó éjszaka hajnali 2:00-ról 3:00-ra kell előretolni az órákat.



Vagyis a téli időszámításhoz képest ismét egy órával kevesebbet alhatunk.
Mindkét óraátállításnak megvan a maga előnye és hátránya: míg ősszel egy órával tovább alhatunk, viszont emiatt korábban sötétedik, tavasszal veszítünk egy órát, de tovább élvezhetjük a nappali világosságot. Az átállás nem mindig könnyű, sokakat megvisel és összezavar, és a szervezetre gyakorolt negatív hatásairól is egyre gyakrabban beszélnek a szakértők.
Magyarországon 1980-ban vezették be a nyári időszámítást. A nyári-téli óraátállítást Magyarországon 1954 és 1957 közt az elektromos kapacitási nehézségek miatt alkalmazták, majd 1958 és 1979 között szünetelt a nyári időszámítás.
1980-ban vezették be újra, energiamegtakarítási céllal. Az óraátállítás sokakat megvisel, de bizonyos káros hatásait ki lehet küszöbölni, ha időben elkezdjük magunkat hozzászoktatni az új időszámításhoz.
 
 
0 komment , kategória:  Pontos idő  
Márciusi (tavaszi) nap-éj egyenlőség
  2019-03-20 10:40:54, szerda
 
  A 21. században 2011 volt az utolsó olyan év (közép-európai idő szerint), amikor március 21-én következett be ez az időpont, innentől a század végéig mindig korábban lesz.] 2011-ben ugyanis még március 21-ére esett a csillagászati tavasz kezdete, de mivel 2012 szökőév volt, ezért ebben az évben 20-án reggel következett be. Ezt követően, mivel 365 napos évek jönnek, a nap-éj egyenlőség időpontja ismét egyre későbbre kezdett tolódni, de 2015-ben is még március 20-ára esett, nem sokkal éjfél előtt köszöntött be a csillagászati tavasz. Ezután, mielőtt még újra elérte volna a 21-ét, ismét szökőév jött, ezért 2016-ban a nap-éj egyenlőség március 20-án reggelre került vissza. A négyévenkénti 45 perces csúszás azt eredményezi, hogy 2012-től 2047-ig minden évben - közép-európai idő szerint - március 20-ára, 2048-tól viszont már 19-ére esik a jeles nap, a tavasz kezdete - csillagászatilag. Mivel 2100-ban kimarad (az egyébként négyévente esedékes) február 29., így 1 napot előrefelé mozdul el a folyamat, és 2102-ben már - a 22. században először - ismét 21-én következik be a természet újjászületésének e fontos szimbóluma.
Viszont mivel a Földön mindenhol ugyanabban az időpillanatban következik be, és csak időzónánként változik az időpontja, ez azt is jelenti, hogy 2050-ben a legkeletebbre található időzónában helyi idő szerint (UTC+14) március 21-én, 0 óra 20 perckor következik be, tehát ott még a század közepéig kell várni a 21. század utolsó 21-ei nap-éj egyenlőségére.
Az északi félgömbön tavaszi nap-éj egyenlőségnek, a délin őszi nap-éj egyenlőségnek nevezik. A két féltekén ez a csillagászati tavasz, illetve a csillagászati ősz kezdete is egyben.
Az időnként előforduló eltérés a naptári és csillagászati számítás között abból adódik, hogy a római katolikus egyház annak érdekében, hogy a húsvét időpontját egyszerűbben meg lehessen határozni, a nap-éj egyenlőség időpontját mindig március 21-ére teszi.

A nappal hossza a nap-éj egyenlőség időpontjában
A nap-éj egyenlőség idején a Nap és a Föld középpontját összekötő egyenesre merőlegesen, a Föld középpontjában állított sík a földfelszínből a terminátornak nevezett gömbi főkört metszi ki, amely ekkor az egyenlítőre és minden szélességi körre merőleges; ezeket felezi, amiből következik, hogy az egész Földön nap-éj egyenlőség van.
A geometriai magyarázattól eltérően a nappal és az éjszaka hossza a definícióból adódóan ekkor sem azonos. Az egyenlítőn a nappal megközelítőleg 12 perccel hosszabb az éjszakánál, és az eltérés az egyenlítőtől távolodva egyre jobban növekszik: a pólusoknál fél évig tart a nappal, és fél évig az éjszaka
 
 
0 komment , kategória:  Pontos idő  
Óraátállítás: vasárnap kezdődik a téli időszámítás 10.28 haj
  2018-10-27 22:42:06, szombat
 
  Idén október 28-án kezdődik a téli időszámítás: szombatról vasárnapra virradóra hajnali 3 órakor kell visszaállítani az órákat 2 órára. A téli időszámítás kezdete mindig október utolsó vasárnapjára esik.
.........Link
A téli időszámításra való átállás jótékony hatása, hogy szombatról vasárnapra egy órával többet aludhatunk.
 
 
0 komment , kategória:  Pontos idő  
Itt az óraátállítás megszüntetésének menetrendje
  2018-10-23 12:18:01, kedd
 
  Az Európai Bizottság a közelmúltban arra a következtetésre jutott, hogy nem indokolt Brüsszelből szabályozni az évszakokhoz kapcsolódó óraátállítást, és a tagállamok szabad döntésére kell bízni a nyári, illetve a téli időszámítás alkalmazását, a szubszidiaritás elvével összhangban nemzeti szinten kezelve a kérdést.
A lap pontokba szedve ismerteti a Bizottság javaslatát:
megszünteti az egész Európai Unióra kiterjedő szezonális óraátállítást;
egyértelmű és gyors ütemtervet határoz meg a változások hatálybalépésére vonatkozóan;
a tagállamok közötti összehangolt koncepció biztosítása érdekében ösztönzi a nemzeti és európai szintű konzultációt.
A mai javaslat újabb példa arra, hogy a Juncker-féle Bizottság jelentős szerepet kíván betölteni a nagy horderejű kérdésekben, a tagállamokra bízva az olyan döntéseket, melyekben azok illetékesebbek
Hogyan zajlik majd az átállás?
A javaslat szerint 2019 áprilisáig a tagállamoknak jelezniük kell, hogy az állandó nyári vagy téli időszámítást szándékoznak-e alkalmazni. A nyári időszámításra való utolsó kötelező átállásra 2019. március 31-én kerül sor, míg a télire 2019. október 27-én. Ezt követően az évszakokhoz kapcsolódó óraátállítás alkalmazására nem lesz mód.
Az Európa Bizottság javasolja, hogy 2019-től szüntessék meg az egész EU-ra kiterjedő, évszakokhoz kapcsolódó óraátállítást, a tagállamokat pedig arra ösztönzi, a szomszédos országok egyeztessenek minden változásról - írja a portfolio.hu.


Ebben az évben: Téli időszámítás
2018.10.28 vasárnap hajnal 2 óra lesz.
...... ............

 
 
0 komment , kategória:  Pontos idő  
     2/8 oldal   Bejegyzések száma: 73 
2021.04 2021. Május 2021.06
HétKedSzeCsüPénSzoVas
 12
3456789
10111213141516
17181920212223
24252627282930
31 
Blog kereső


Bejegyzések
ma: 0 db bejegyzés
e hónap: 0 db bejegyzés
e év: 745 db bejegyzés
Összes: 47466 db bejegyzés
Kategóriák
 
Keresés
 

bejegyzések címeiben
bejegyzésekben

Archívum
 
Látogatók száma
 
  • Ma: 147
  • e Hét: 5838
  • e Hónap: 26521
  • e Év: 229434
Szótár
 




Blogok, Videótár, Szótár, Ki Ne Hagyd!, Fecsegj, Tudjátok?, Receptek, Egészség, Praktikák, Jótékony hatások, Házilag, Versek,
© 2002-2024 TVN.HU Kft.