Belépés
kalmanpiroska.blog.xfree.hu
Minden kegyelem. Kovács Kálmán
1968.04.24
Offline
Profil képem!
Linktáram, Blogom, Képtáram, Videótáram, Ismerőseim, Fecsegj
     2/95 oldal   Bejegyzések száma: 942 
Az ő hű vezetése
  2024-04-08 23:23:26, hétfő
 
  Az ő hű vezetése

,,Küldd el világosságodat és igazságodat (hűséges gondoskodásodat): azok vezessenek engem!" (Zsoltár 43:3)

Madeline Carroll Los Angelesben nőtt fel, ahol édesanyja háziasszony volt, édesapja pedig építési vállalkozó. Gyermekként Madeline színdarabokban és reklámokban szerepelt, és hamarosan nagyjátékfilmekben is feltűnt. Karrierje jó irányba haladt - egészen addig, amíg meg nem kérték, hogy vetkőzzön le. Madeline, aki elkötelezett keresztény volt, visszautasította, és azon kapta magát, hogy a normái miatt egyik szerepet a másik után utasítja vissza a televízióban és a filmekben. Ügynöke azt mondta neki, hogy lehetetlen, hogy meztelen szerepek nélkül érvényesüljön Hollywoodban. Madeline majdnem megfogadta a tanácsát, de érezte, hogy Isten arra hívta el, hogy a filmiparban szolgáljon, ezért nem adta fel.
Egy nap olyan szerepet ajánlottak neki, amit el tudott fogadni, majd még egyet, és még egyet. Az I Can Only Imagine című filmben játszott szerepe jelentette számára az áttörést. "A legnagyobb dolog, amit mondhatok, hogy Isten annyira hűséges" - mondta Madeline egy riporternek a vörös szőnyegen. "Annyira hűséges az álmainkhoz... Minden egyes lépésemnél az Úr szó szerint tisztává tette előttem az utat. Ő egy hűséges személy, ha hűségesek vagyunk hozzá. Ő hűséges hozzád, és Ő annyira hűséges volt hozzám. Neki megvannak az álmaitok; Ő egy hűséges Isten. Ő egy mindent betakaró Isten, és Ő utat készít ott, ahol nincs út."
Isten reményeket, törekvéseket, terheket, álmokat és vágyakat ad nekünk. Ahogy egyre jobban megismerjük Őt, Ő finomítja belső iránytűnket, és utat készít számunkra. Az Istentől kapott bölcsesség és belső meggyőződések révén segít nekünk kijelölni az irányt. A körülmények és a bölcs tanácsok révén meg tudjuk határozni lépteinket. Lehet, hogy a munkánk, a karrierünk és az életünk nem úgy alakul, ahogyan elképzeltük, és néhány napot elkeserítőnek fogunk érezni. De nincs olyan időszak, amikor Isten ne figyelne ránk, amikor a Zsoltárok 43:3 szavait imádkozzuk: Küldd el nekem a te világosságodat és hűséges gondoskodásodat, hadd vezessenek engem.
Ő úgy vezet minket, mint egy pásztor, úgy tanácsol, mint egy szülő, úgy véd minket, mint egy hadsereg, és úgy gazdagít, mint egy király. Szükséged van ma az Ő hűséges vezetésére? Akkor fogadd el a 43. zsoltár 3. versét egész nap imádnak: "Uram, küldd el nekem a te világosságodat és hűséges gondoskodásodat, hogy pillanatról pillanatra és lépésről lépésre vezessenek engem".

Hitünk ingadozik, de Isten hűsége, mint egy nagy szikla, megingathatatlanul és rendíthetetlenül áll.

Rev. Joseph G. Rainsford

Robert J. Morgan
 
 
0 komment , kategória:  Rövid építő írások  
Az isteni tények
  2024-04-06 22:22:17, szombat
 
  Az isteni tények

"Nagy a Te hűséged." (JerSir 3:23)


Sokan közülünk le tudják írni életük legrosszabb napját, amikor a legnagyobb félelmeink váltak valóra, rémálmaink váltak valóra, és szinte azt kívántuk, bárcsak meghaltunk volna, mielőtt eljött volna az a nap. Milyen nehéz elviselni a szörnyű gyász, a veszteség, a bánat és a sivárság ezen időszakát.
Jeremiás próféta évtizedeken át prédikált Jeruzsálem népének, akik közül kevesen hallgattak rá. Figyelmeztetett, oktatott, jövendölt és sírt, miközben könyörgött az embereknek, hogy térjenek meg. A körülötte lévő kultúra leépült, és többé nem történtek megújulások. Könyörgései ellenére kevés megtérőt látott. Társadalma egyre rosszabbra fordult, és az ítélet Kr. e. 587-ben bekövetkezett, amikor a babiloni sereg áttörte a falakat, lemészárolta a népet, felgyújtotta a várost, és lerombolta Isten templomát.
Ez volt élete legmegrázóbb napja.
Az ószövetségi Siralmak könyve öt szomorúságos énekből -gyászénekből - áll, amelyekben Jeremiás a borzalomról írt, és ezek a valaha írt legszomorúbb szavak közé tartoznak. De pont a közepükön azt mondja: "Mégis ezt idézem fel, és ezért van reménységem...". (Siralmak 3:21).
Ha itt megállsz egy pillanatra, megtalálod a rugalmasság titkát. Jeremiás fájdalmai közepette is megállt, és emlékeztette magát az isteni tényekre.
"De ha újra meggondolom, reménykedni kezdek: Szeret az ÚR, azért nincs még végünk, mert nem fogyott el irgalma: minden reggel megújul. Nagy a te hűséged!" (21-23. v.).
Isten szeretete nagyobb, mint gondolnánk. Könyörületének mélységei határtalanok. Az Ő áldása minden reggel újonnan érkezik. Ő nem változik, és hűsége olyan nagy, mint az Ő kifürkészhetetlen természete.
Thomas Chisholm földműves, kiadó, prédikátor, férj és apa volt. Ötvenhét éves korában tanulmányozta a Siralmak 3. fejezetét, és verset írt róla. Valaki megzenésítette, így lett belőle egy kedvelt himnusz.
,,Nagy a Te hűséged, Atyám, Istenem, nálad nincs árnyéka az elmúlásnak; Te nem változol, a Te könyörületed nem szűnik meg, amint voltál, úgy leszel örökké. Nagy a Te hűséged! Nagy a Te hűséged! Reggelről reggelre új kegyelmet látok; Minden, amire szükségem volt, a Te kezed biztosította - Nagy a Te hűséged, Uram, hozzám! Nyár és tél, tavasz és aratás, Nap, hold és csillagok a mennyben, az egész természettel együtt sokféleképpen tanúskodnak a Te nagy hűségedről, irgalmadról és szeretetedről. Bűnbocsánat a bűnökért, és béke, mely megmarad, a Te drága jelenléted, mely felvidít és vezet; erő a mához és fényes remény a holnaphoz, áldás mind az enyém, és tízezer más áldás! Amikor nehéz napod van - akár a legnehezebb is - idézd fel ezt, és nyerj újra reményt: Isten uralma sokkal nagyobb, mint a nehézségeid. Az élet változhat, de az Úr nem változik. Nagy az Ő hűsége!"

Nyugtass meg, ó Isten, és tarts nyugton.

Thomas Obadiah Chisholm

Robert J. Morgan


 
 
0 komment , kategória:  Rövid építő írások  
Isten hű ígéretei
  2024-04-05 22:34:52, péntek
 
  ISTEN HŰ ÍGÉRETEI

,,Tartsunk ki rendületlenül a remény mellett, amelyet vallunk, mert aki megígérte, hűséges." (Zsidók 10:23)

Hónapokig, miután feleségem, Katrina elköltözött az új mennyei címére, esténként elveszett voltam. Mindig együtt voltunk, vagy legalábbis többször is beszéltünk egy este, még akkor is, amikor úton voltam. A halála után a nappalokat tűrhetően bírtam, de nem találtam esti rutint. Nem vagyok egy szórakoztatóipari rajongó. Aztán az Úr megsúgta nekem, és azt mondta: " Miért nem leszel újra diák? Emlékszel, hogyan kuporogtál a kollégiumban az asztalod fölött vagy a könyvtárban egy tanulófülkében? Még mindig annyi mindent kell tanulnod. "
Így hát elkezdtem esténként néhány órát a tanulásnak szentelni, és nagyon élveztem. Mégis, a tanulási időm és a lefekvési időm között szörnyű űr tátongott, és az ördög mindenféle nyugtalanító érzésekkel próbálta kitölteni. Aztán az Úr azt súgta nekem: "Miért nem tartasz esti istentiszteletet - a saját személyes esti istentiszteletedet, mielőtt nyugovóra térsz?".
"Uram, azt sem tudom igazán, mit jelent az esti istentisztelet."
"Nos, reggelente reggeli áhítatot tartasz, rögtön miután felkeltél az ágyból. Mi lenne, ha minden napot azzal fejeznél be, hogy énekelsz vagy meghallgatsz egy himnuszt, hangosan felolvasod az aktuális szentírás-memóriaprojektedet, és elmondod az Úr imáját? Ez olyan lenne, mintha a saját kis liturgikus befejezése lenne a napodnak. Akkor azzal a tudattal feküdhetnél le, hogy én ott voltam veled - hűségesen."
Nos, ezt a beszélgetést nem hallhatóan folytattam az Úrral, de úgy tűnt, hogy ezt mondta a csendes, kis hangon, amellyel tanácsot ad nekünk, és ez működött. Az Úr még a veszteség és a magány ellenére is tudja, hogyan ismerkedjünk meg újra az Ő hűségével. A napfelkeltétől a napnyugtáig Isten hűséges.
Joseph G. Rainsford ír lelkész volt, aki az 1800-as években könyvet írt Isten hűségéről. Az egyik fejezetet annak a központi kérdésnek szentelte, hogy Isten mennyire elkötelezett abban, hogy beteljesítse nekünk tett ígéreteit. Istent "a legkiválóbb ígérőnek" nevezve Rainsford azt mondta, hogy minden bibliai ígéretet a kereszt garantál, és a feltámadt Jézus "igenje és ámenje" biztosít.
Isten ígéreteinek állhatatossága négy nagy pillérre épül, mondta Rainsford:
1. Isten szentsége, amely nem engedi, hogy Ő becsapjon téged.
2. Isten jósága, amely nem engedi, hogy Ő elfelejtse amit ígért neked.
3. Isten igazsága, amely nem engedi, hogy Ő megváltoztassa azt amit ígért neked.
4. Isten hatalma, amely nem engedi, hogy Ő kudarcot valljon neked adott ígéretei beteljesítésében.
Isten úgy vigasztal minket, ahogy egy anya vigasztal - mondta Rainsford. Úgy szán, mint az apa a gyermekeit. Együtt érez, mint egy barát, aki közelebb áll hozzánk, mint egy testvér. Úgy védelmez minket, mint egy király. Úgy gyógyít minket, mint egy orvos, és annyira elkötelezett irántunk, mint egy hűséges házastárs.
Ezek a fogalmak áthatják a Zsidókhoz írt levelet, az Újszövetség könyvét, amelyet az üldöztetés növekvő hullámai miatt bizonytalan időkkel szembesülő zsidó keresztényeknek írtak. E tapasztalt hívők közül néhányan úgy érezték, hogy fel kell adniuk. A 10. fejezetben az író a Biblia egyik legnagyszerűbb imaképét használta, amikor emlékeztette olvasóit, hogy Krisztus, a mi nagy főpapunk vére által közvetlen, azonnali bejárásuk van a Legszentebb helyre - Isten jelenlétébe (Zsidók 10:19-22). Ezért - mondta - "rendületlenül ragaszkodnunk kell a reménységhez, amelyet vallunk, mert aki megígérte, hűséges" (23. v.).
Bármivel is nézel ma szembe, ne feledd, hogy a nagy főpapodon keresztül azonnali, közvetlen és örökké tartó bejárásod van Isten jelenlétébe. Isten szentsége, jósága, igazsága és hatalma hűségesen átadódik nekünk ígéretei által. Olyan szorosan tarthatod őket, mint egy kapaszkodót egy dülöngélő vonaton.
A reggeli hajnaltól az esti istentiszteletig az Úr hűséges.

Isten ígéretei olyan botot jelentenek, amelyet a hit keze megragadhat.

Rev. Joseph G. Rainsford

Robert J. Morgan
 
 
0 komment , kategória:  Rövid építő írások  
A hűség sorai
  2024-04-03 23:56:21, szerda
 
  A hűség sorai

Egyszer, amikor fiatalabb voltam, egy tökéletesen jó szikláról hátráltam le, egy fához kötött kötélbe kapaszkodva, és reméltem, hogy nem szakad el. A negyven méternyi lefelé vezető út úgy tűnt nekem, mintha a Grand Canyon lenne. A sziklaoldalon lefelé igyekeztem, és pánikba estem a kötél épségét illetően. Tudtam, hogy tesztelték, ellenőrizték és megfelelően rögzítették - és én is jól be voltam kötve. De az agyamban folyton azt képzeltem, hogy a kötél elszakad, mint egy madzag, és hátrafelé a földre zuhanok. Valójában sosem voltam veszélyben, de nem így éreztem.
Később eszembe jutott néhány bibliai szereplő, akiknek hasonló élményeik voltak, és azon tűnődtem, vajon ők is úgy éreztek-e, mint én. A két jerikói kém akkor menekült meg, amikor Ráháb egy magas ablakból, egy skarlátvörös kötél segítségével leeresztette őket a város faláról (Józsué 2:18). Talán úgy ereszkedtek le, mint a mai különleges erők. Amikor Dávidot csapdába ejtette egy ellenséges sereg, a felesége leeresztette őt egy ablakon keresztül a földre, így tudott elmenekülni (1Sámuel 19:12). És amikor Pál életét Damaszkuszban veszély fenyegette, barátai találtak egy nagy kosarat, kötelet kötöttek rá, és elrejtették benne.
Amikor az éjszaka sötétjében leeresztették a földre, valószínűleg minden kőnek nekicsapódott (ApCsel 9:25; 2Kor 11:32-33). Ezek közül az esetek közül egyik sem jutott eszembe, miközben lemásztam a szikláról. Egy dolog azonban abban a pillanatban eszembe jutott - hogy a hit az általam ismert tényekben való bizalom, nem pedig az érzéseimben.
Ekkor vált az élmény felemelővé.
Amikor nehézségek fölött lógsz vagy az élet szikláin lebegsz, egyszerűen jobban kell bíznod Isten tényeiben, mint a saját érzéseidben.
És a tény az, hogy - Isten hűséges.
Mindnyájunknak vannak hullámvölgyei, amelyeket a pánik pillanatai szakítanak meg. De mennyei Atyánk mindennapi feladatainkba leereszt, és a bibliai ígéretek ezernyi sorából szőtt tartós kötéllel emel ki bennünket szorongó gondjainkból. A Bibliában minden aggodalomra, amivel valaha is találkozol, minden szükségre, amivel valaha is szembesülsz, minden teherre, amit valaha is viselni fogsz, és minden kihívásra, amivel valaha is szembesülni fogsz, van egy ígéret. Minden egyes szóba bele tudsz kapaszkodni.
Minden szentírási vers pontos és értékes. Minden szó megbízható és igaz. Isten kötelének legapróbb szála sem szakadhat ki, és egyetlen ígéret sem szeghető meg. A Mindenható Isten megingathatatlan természetéhez van rögzítve, és Jézus Krisztus feltámadása garantálja.
Amikor Isten hűségéről beszélünk, akkor az Ő feddhetetlenségéről, megbízhatóságáról és teljes tévedhetetlenségéről beszélünk. Vágyik arra, hogy ígéreteit megfellebbezhetetlen szeretete miatt nekünk adja, és tévedhetetlen erejével szándékozik megtartani azokat. Az Ő kötelei soha nem szakadnak el.
Ezért "ragaszkodjunk rendületlenül ahhoz a reménységhez, amelyet vallunk, mert aki megígérte, hűséges" (Zsidók 10:23).
Számításaim szerint közel százszor fordul elő a Bibliában, hogy a hűséges vagy hűség szavak leírják Urunkat. Ötvenkettőt választottam ki ezek közül a helyek közül, hogy megmutassam neked, hogy amikor úgy érzed, hogy a végére értél a reménységednek, akkor sem vagy a reménységed végén.
Amikor ezt felismered, az élet felemelővé válik.
,,De ha újra meggondolom, reménykedni kezdek: Szeret az ÚR, azért nincs még végünk, mert nem fogyott el irgalma: minden reggel megújul. Nagy a te hűséged!" (JerSir 3:21-23)

Robert J. Morgan
 
 
0 komment , kategória:  Rövid építő írások  
Isten receptje az imádsághoz
  2024-04-03 07:18:39, szerda
 
  Isten receptje az imádsághoz

Ha növekedni akarsz a hitben és az imádságban, olvasd E. M. Boundsot, a polgárháború korabeli prédikátorát, aki a téma legnagyobb amerikai írója lett. Számos könyve meggyőz, motivál és tanít, hogy imaharcossá válj szeretteidért. Íme egy részlet, amely arra bátorított, hogy az Úrra támaszkodjak.

Isten Igéje az a támaszpont, amelyre az ima karja helyeződik, és amely által a dolgok hatalmasan megmozdulnak. Isten az imádságra bízta magát, a szándékát és az ígéretét. Az Ő Igéje lesz imánk alapja, ihletője, és vannak olyan körülmények, amelyek között fontos [lankadatlan] imával elérhetjük, hogy az Ő ígéretei kiegészüljenek vagy kibővüljenek. A régi szentekről azt mondják, hogy ők "hit által nyertek ígéreteket". Úgy tűnik, hogy az imádságban megvan az a képesség, hogy még az Ő ígéretén túl, magának Istennek a jelenlétébe is eljuthatunk.
Jákob nem annyira egy ígérettel, mint inkább az Ígérővel birkózott. Meg kell ragadnunk az Ígérőt, nehogy az ígéret semmissé [gyengévé] váljon. Az ima jól definiálható úgy, mint az az erő, amely Isten Igéjét élteti és energetizálja azáltal, hogy magát Istent ragadja meg. Az Ígérő megragadásával az ima újból kiadja és személyessé teszi az ígéretet. "Nincs senki... aki felrázza magát, hogy megragadjon Téged [Engem]" - hangzik Isten szomorú panasza (Ézsaiás 64:7, KJV). "Ragadja meg az én erőmet, hogy békét kössön velem" (Ézsaiás 27:5) - ez Isten receptje az imádságra. . . .
Isten Igéje nagy segítség az imádságban. Ha a szívünkben lakozik és be van írva, akkor az ima kiáradó áramlását fogja alkotni, teljesen és ellenállhatatlanul. A szívben elraktározott ígéretek lesznek az az üzemanyag, amelyből az ima életet és meleget kap, ahogyan a földben elraktározott szén szolgál vigasztalásunkra viharos napokon és téli éjszakákon.
Isten Igéje az a táplálék, amelyből az imádság táplálkozik és erősödik. Az imádság, akárcsak az ember, nem élhet egyedül kenyérrel, "hanem minden igével, amely az Úr szájából származik".

Robert J. Morgan
 
 
0 komment , kategória:  Rövid építő írások  
Isten nem csügged
  2024-04-01 23:37:33, hétfő
 
  Isten nem csügged

Ne add fel a gyermekeidet, soha ne hagyd abba az imádkozást, és ne engedj a csüggedésnek, mert minden csüggedés az ördögtől származik. Azok közülünk, akik maguk is problémás gyerekek voltak - és akiknek most problémás gyerekeik vannak -, tudják, hogy időre, szeretetre, imára, türelemre, megértésre, támogatásra és sok hitre van szükség egy olyan Istenben, aki figyelmeztetett minket a kétségbeeséstől. Tedd a szívedbe egymás mellé a következő verseket, és tanulj meg Istenre támaszkodni:

,,Majd elindultak a Hór-hegytől a Vörös-tenger felé, hogy megkerüljék Edóm országát. De útközben elfogyott a nép türelme. (4Móz 21:4) - ,,Megparancsoltam neked, hogy légy erős és bátor. Ne félj, és ne rettegj, mert veled van Istened, az ÚR mindenütt, amerre csak jársz." (Józsué 1:9)
,,Fölmentek az Eskól-völgyig, és megnézték az országot, de elvették Izráel fiainak a bátorságát attól, hogy bemenjenek abba az országba, amelyet nekik adott az ÚR." (4Móz 32:9) - ,,Ezek után Dávid azt mondta fiának, Salamonnak: Légy erős és bátor, és fogj hozzá! Ne félj, és ne rettegj, mert az ÚRisten, az én Istenem veled van, nem hagy cserben és nem hagy el, amíg be nem fejezed mindazt a munkát, amely az ÚR házában végzett szolgálathoz szükséges." (1Krón 28:20)
,,Ezért az ország népe elcsüggesztette Júda népét, és elrettentette őket az építéstől." (Ezsdrás 4:4) - ,,És megszólalt: Figyeljetek, egész Júda és Jeruzsálem lakói meg te, Jósáfát király! Ezt mondja nektek az ÚR: Ne féljetek és ne rettegjetek ettől a nagy tömegtől, mert nem a ti háborútok ez, hanem az Istené!" (2Krón 20:15)
,,Most, hogy rajtad a sor, ellankadtál? Téged ér csapás, és megzavarodsz? Nem ad bizodalmat istenfélelmed, és reménységet feddhetetlen életed?" (Jób 4:5-6) - ,,Mert amit korábban megírtak, a mi tanításunkra írták meg, hogy az Írásokból türelmet és vigasztalást merítve reménykedjünk. A türelem és vigasztalás Istene..." (Róm 15:4-5)

A mi saját szorongó várakozásunk időszakában a bátorítás egyik fő forrása tette lehetővé számunkra, hogy folytassuk a munkát: Isten megbízható Igéje, "a Szentírás bátorítása". A Bibliában Isten azt mondja, hogy imádkozzunk gyermekeinkért. Nézzünk meg néhány igeverset, amelyek segítettek feleségemnek, Katrinának és nekem elűzni a csüggedést és tovább imádkozni:

,,Tőlem is távol legyen, hogy vétkezzem az ÚR ellen, és ne imádkozzam többé értetek." (1Sám 12:23)
,,Öntsd ki szívedet, mint a vizet, az Úr színe előtt! Emeld föl hozzá kezeidet gyermekeid életéért." (JerSir 2:19)
,,Visszatérnek fiaid az ellenség földjéről. Reménykedhetsz a jövőben - így szól az ÚR -, mert visszatérnek hazájukba fiaid." (Jer 31:16-17)
,,Perlőiddel én fogok perelni, és fiaidat megszabadítom." (Ézsaiás 49:25)
,,Ezért a gyermekért imádkoztam, és az ÚR teljesítette kérésemet, amivel hozzá folyamodtam." (1Sám 1:27)
,,Jézus arról is mondott nekik példázatot, hogy mindenkor imádkozniuk kell, és nem szabad belefáradniuk." (Lk 18:1)

Isten bátorítása nem ingadozik a változó szelek vagy a hullámok váltakozásával. Ő nem köti képességeit a körülményekhez, és az Ő erkölcsi tartása nem függ a holdtól vagy a hangulattól. Még akkor is hűséges marad Ő, amikor mi hűtlenek vagyunk, ezért ismerd fel a csüggedést olyan vendégnek, aki már túl sokáig vendégeskedett, és nem bírja elviselni a mennyei Atya jelenlétét. Válaszd a hitet a félelem helyett, az imát a pánik helyett, és a kitartó bizalmat az aggodalmas gondoskodás helyett. Nem arról van szó, hogy a helyzetet megragadod; arról van szó, hogy hagyod, hogy Isten megragadjon téged.

Robert J. Morgan
 
 
0 komment , kategória:  Rövid építő írások  
A Szentírás versei az ígéretekre való támaszkodásról
  2024-04-01 00:02:18, hétfő
 
  A Szentírás verseinek egyvelege az ígéretekre való támaszkodásról

Ma koncentrálj Isten ígéreteire:

Isten nem ember, hogy hazudna. Lehetetlen, hogy Isten hazudjon. Megmondta, és nem fogja megtenni? Vagy szólt-e, és nem fogja azt valóra váltani? Hűséges az, aki elhívott titeket, aki meg is fogja tenni. Nem maradt el egyetlen szava sem az Ő jó ígéretéből, amit megígért. Egyetlen szó sem maradt el egyetlen jó dologból sem, amelyet az Úr Izrael házának mondott. Minden beteljesedett. Tudjátok egész szívetekben és egész lelketekben, hogy nem maradt el egyetlen dolog sem mindazokból a jó dolgokból, amelyeket az Úr, a ti Istenetek mondott rólatok. Mind beteljesedett számotokra, egyetlen szava sem maradt el ezek közül. Ezért bátorságotok legyen, emberek, mert én hiszek Istennek, hogy úgy lesz, ahogyan nekem megmondatott. Mert Isten minden ígérete Őbenne igen, és Őbenne ámen, Isten dicsőségére, általunk.

(4Móz 23,19; Zsid 6,18; 4Móz 23,19; 1Tessz 5,24; 1Kir 8,56; Józs 21,45; 23,14; ApCsel 27,25; 2Kor 1,20.).

Sokszor átlapoztam már a Bibliámat; még soha nem lapoztam át egy megszegett ígéretet sem. Az ígéretek mind megtartattak számomra; egyetlen jó dolog sem maradt el.

-CHARLES H. SPURGEON

Robert J. Morgan
 
 
0 komment , kategória:  Rövid építő írások  
A Szentírás versei az ígéretekre való támaszkodásról
  2024-03-31 23:59:47, vasárnap
 
  A Szentírás verseinek egyvelege az ígéretekre való támaszkodásról

Ma koncentrálj Isten ígéreteire:

Isten nem ember, hogy hazudna. Lehetetlen, hogy Isten hazudjon. Megmondta, és nem fogja megtenni? Vagy szólt-e, és nem fogja azt valóra váltani? Hűséges az, aki elhívott titeket, aki meg is fogja tenni. Nem maradt el egyetlen szava sem az Ő jó ígéretéből, amit megígért. Egyetlen szó sem maradt el egyetlen jó dologból sem, amelyet az Úr Izrael házának mondott. Minden beteljesedett. Tudjátok egész szívetekben és egész lelketekben, hogy nem maradt el egyetlen dolog sem mindazokból a jó dolgokból, amelyeket az Úr, a ti Istenetek mondott rólatok. Mind beteljesedett számotokra, egyetlen szava sem maradt el ezek közül. Ezért bátorságotok legyen, emberek, mert én hiszek Istennek, hogy úgy lesz, ahogyan nekem megmondatott. Mert Isten minden ígérete Őbenne igen, és Őbenne ámen, Isten dicsőségére, általunk.

(4Móz 23,19; Zsid 6,18; 4Móz 23,19; 1Thessz 5,24; 1Kir 8,56; Józs 21,45; 23,14; ApCsel 27,25; 2Kor 1,20.).

Sokszor átlapoztam már a Bibliámat; még soha nem lapoztam át egy megszegett ígéretet sem. Az ígéretek mind megtartattak számomra; egyetlen jó dolog sem maradt el.

-CHARLES H. SPURGEON

Robert J. Morgan
 
 
0 komment , kategória:  Rövid építő írások  
Az életkörülmények összehangolása
  2024-03-30 07:12:50, szombat
 
  Az életkörülmények összehangolása

Jézus Krisztus életének és szolgálatának egyik legérdekesebb aspektusa az időzítéshez való érzéke volt. Nemrégiben észrevettem, hogy az Úr Jézus, úgy tűnt, késlelteti a földre való eljövetelét.
Az 1Mózes 3:15-ben található szavakkal kezdődően Isten megígérte, hogy elküldi a Felkentet, a Messiást, hogy megváltsa népét a bűneiktől. Ábrahámnak az volt megmondva, hogy ő lesz az ősatyja annak, akin keresztül az egész világot áldott lesz. Jákob azt mondta, hogy ez a Messiás Júda törzséből lesz. Mózes azt mondta nekünk, hogy Ő nagy próféta lesz. Az volt megmondva nekünk, hogy Dávid nemzetségéből fog származni és és örökre elfoglalja Dávid trónját. Ézsaiás próféta gyakran beszélt az eljövendő Messiásról.
Mikeás megjósolta, hogy Betlehemben fog születni, Zakariás pedig azt mondta, hogy szamáron ülve fog bevonulni Jeruzsálembe. Sorról sorra, parancsolatról parancsolatra, próféciáról próféciára ismertették a Messiás életének és küldetésének részleteit - több mint háromszáz különálló próféciát adtak meg tizenöt évszázadon keresztül.
Egész Izrael türelmetlenül várta ezt a Megváltót. Az Ószövetség a végéhez közeledett. Az utolsó próféták hirdették üzeneteiket - Haggáj, Zakariás és végül Malakiás, aki könyvét a "nehogy eljöjjek és átokkal sújtsam a földet" szavakkal fejezte be.
Mindenki várta, de a Messiás nem jelent meg. Ehelyett Nagy Sándor meteorként lángolt át Európán és Ázsián, uralva a világot. Messiás még mindig nem volt.
Sándor korai halála után a kis Izrael népét a szíriai Szeleukida dinasztia és annak zsarnoka, IV Antiokhosz brutálisan megalázta. Az évekből évtizedek, az évtizedekből pedig évszázadok lettek. Messiás még mindig nem volt. Nemzedékek jöttek és elpusztultak. Korszakok jöttek és mentek. Messiás még mindig nem volt.
Alfred Edersheim zsidó tudós szerint Izrael ősi rabbijai között nagy viták folytak arról a kérdésről, hogy "Mi késlelteti az Ő eljövetelét?". A remény egyre fogyott. Edersheim írta: "A csillapíthatatlan szenvedések évei után a zsinagógának be kellett látnia, hogy egytől egyig minden határidő lejárt, és ahogy a kétségbeesés rátelepedett Izrael szívére, általánosan elterjedt az a nézet, hogy a Messiás eljövetelének idejét nem lehet előre tudni, és hogy a témával kapcsolatos spekuláció veszélyes, bűnös, sőt kárhozatos".
Mi volt Isten álláspontja ebben a kérdésben? A Galata 4:4 szerint: "Amikor pedig eljött az időnek teljessége, elküldte Isten az ő Fiát" (NIV). Az idők távlatából visszatekintve láthatjuk, hogy Jézus Krisztus éppen a megfelelő pillanatban jött az emberi történelemben.
A megfelelő vallási pillanatban jött. Négy dolog történt Izrael vallási történetében az Ó- és Újszövetség között. Először is, a zsidók végül is ragaszkodtak az egyistenhithez: az egy Istenben való hithez. Másodszor, a zsidó tudósok összeállították és kanonizálták Szentírásukat, létrehozva azt, amit ma Ószövetségnek nevezünk.
Harmadszor, ebben az időszakban a héber Szentírást lefordították az általánosabb görög nyelvre. Negyedszer, a babiloni fogság idején a zsidók szétszóródtak az ismert világban. Ennek eredményeként, amikor az újszövetségi apostolok elindultak prédikálni, azt tapasztalták, hogy zsidó társaik már megismertették a világot az egyistenhittel és Isten törvényével, és ezzel előkészítették az utat az evangélium üzenete számára.
Az Úr Jézus ráadásul a megfelelő kulturális pillanatban érkezett. Az Ó- és Újszövetség közötti legdrámaibb esemény Nagy Sándor meteorszerű felemelkedése volt, aki végigsöpört Európán és Ázsián, és a világot egynyelvűvé változtatta: görög nyelvvé. Amikor az apostolok elindultak, hogy hirdessék az evangéliumot, görögül prédikáltak. Nem volt szükségük nyelviskolákra, fordítókra, nyelvi akadályokra.
Jézus éppen a megfelelő politikai pillanatban jött. Krisztus születésének idején a világot uraló hatalom a Római Birodalom volt, amely két, az evangélium sikeréhez kritikus fontosságú dolgot biztosított: egy fantasztikus úthálózatot a birodalom minden szegletébe, és a világméretű béke korszakát.
Ez volt az egyetlen alkalom az emberi történelemben, amikor mindezek a feltételek egyszerre jöttek össze. Nagyrészt ezek a tényezők tették lehetővé az evangélium gyors terjedését az Urunk feltámadását követő napokban.
Micsoda nagyszerű lecke! Megtanít bennünket a türelem erejére az élet eseményeivel kapcsolatban. Bíznunk kell az Ő időzítésében, és a szívünknek időt kell adnia Neki, hogy a körülményeket a javunkra igazítsa.
Miért nem kapok olyan sok imakérésemre azonnal választ? Talán Isten türelmesen vár, amíg az összes körülmény megfelelően igazodik e kérések vagy törekvések lehető legszélesebb körű beteljesüléséhez. Ugyanaz az éles, kifogástalan érzék az isteni időzítésre, amely Jézust az evangélium terjedésének optimális pillanatában küldte a világba, ugyanaz az éles, kifogástalan érzék az isteni időzítésre, amely imáinkra válaszol és életünket irányítja.
Az Úr Jézus Krisztus az Alfa és az Omega, a kezdet és a vég, az első és az utolsó. Ő ismeri a véget a kezdetektől, és néha úgynevezett késedelmek fordulnak elő az életben, mert Isten a mi javunkra igazítja a körülményeket. Várnunk kell rá és bíznunk kell benne, tudva, hogy az Ő időzítése ugyanolyan tökéletes, mint Ő maga.

Robert J. Morgan


 
 
0 komment , kategória:  Rövid építő írások  
Az élet várótermei
  2024-03-29 22:19:50, péntek
 
  Az élet várótermei

Nemrég találtam egy érdekes kettősséget a zsoltárokban, amely jól szemlélteti a küzdelmünket, amikor az élet várótermeiben találjuk magunkat. Egyrészt a zsoltárosok dicsérik az Úrra való várakozás erényét:

,,Várjad az Urat, légy erős; bátorodjék szíved és várjad az Urat." - Zsoltár 27:14
,,Lelkünk az Urat várja, segítségünk és pajzsunk ő." - Zsoltár 33:20
,,Csillapodjál le az Úrban és várjad őt; ne bosszankodjál arra, a kinek útja szerencsés, se arra, a ki álnok tanácsokat követ." - Zsoltár 37:7
,,A kik az Urat várják, öröklik a földet." - Zsoltár 37:9
,,Várjad az Urat, őrizd meg az ő útját; és fölmagasztal téged." - Zsoltár 37:34
,,Mert téged vártalak Uram, te hallgass meg Uram, Istenem!" - Zsoltár 38:16
,,Várom az Urat, várja az én lelkem, és bízom az ő ígéretében. Várja lelkem az Urat, jobban, mint az őrök a reggelt, az őrök a reggelt." - Zsoltár 130:5-6

Egy másik kifejezés még nagyobb gyakorisággal fordul elő a zsoltárokban. Ugyanazok a szerzők, akik azt mondják, hogy várjuk az Urat, csodálkoznak is....

,,Te, oh Uram, míglen?" - Zsoltár 6:4
,,Uram, meddig felejtkezel el rólam végképen? Meddig rejted el orcádat tőlem? Meddig tanakodjam lelkemben, bánkódjam szívemben naponként? Meddig hatalmaskodik az én ellenségem rajtam?" - Zsoltár 13:2-3
,,Oh Uram, meddig nézed?" - Zsoltár 35:17
,,Jeleket nem látunk, próféta nincs többé, és senki sem tudja, meddig tart ez még. Isten, meddig gyalázhat az ellenfél? Örökké csúfolhatja nevedet az ellenség?" - Zsoltár 74:9-10
,,URam, Seregek Istene, meddig lángol még haragod néped imádsága ellenére?" - Zsoltár 80:5
,,Miért rejtőzöl el oly soká, URam, miért lángol haragod, mint a tűz? Gondold meg, hogy mit ér az életem, milyen mulandónak teremtettél minden embert!" - Zsoltár 89:47-48
,,Fordulj hozzánk, URam! Meddig késel? Könyörülj szolgáidon!" - Zsoltár 90:13
,,URam, meddig fognak a bűnösök, meddig fognak a bűnösök vigadni?" - Zsoltár 94:3
,,Hány napja van még szolgádnak?" - Zsoltár 119:84
Át tudjuk érezni ezt a dilemmát. Egyrészt azt mondják, hogy várjunk az Úrra, másrészt pedig természetünknél fogva türelmetlenek vagyunk. Amikor szorongásban, fájdalomban vagy nehéz körülmények között érezzük magunkat, valami bennünk azt kiáltja: "Uram, meddig?".
Vegyünk észre két dolgot. Egyrészt Isten soha nem dorgálta meg türelmetlen népét, amiért azt kérdezte: "Meddig?". Sőt, még meg is tisztelte a kérdésüket azzal, hogy belefoglalta a Szentírásba. Másrészt soha nem válaszolt a kérdésükre. Ehelyett arra utasította őket, hogy várjanak az Ő időzítésére - és közben reményteljes igét adott nekik. Ézsaiás szavaival élve:

,,Hiszen öröktől fogva nem hallottak és fülükbe sem jutott, szem nem látott más Istent te kívüled, a ki így cselekszik azzal, a ki Őt várja." (Ézsaiás 64:3)

Robert J. Morgan

 
 
0 komment , kategória:  Rövid építő írások  
     2/95 oldal   Bejegyzések száma: 942 
2021.04 2021. Május 2021.06
HétKedSzeCsüPénSzoVas
 12
3456789
10111213141516
17181920212223
24252627282930
31 
Blog kereső


Bejegyzések
ma: 1 db bejegyzés
e hónap: 309 db bejegyzés
e év: 2303 db bejegyzés
Összes: 35880 db bejegyzés
Kategóriák
 
Keresés
 

bejegyzések címeiben
bejegyzésekben

Archívum
 
Látogatók száma
 
  • Ma: 1095
  • e Hét: 1990
  • e Hónap: 13865
  • e Év: 201667
Szótár
 




Blogok, Videótár, Szótár, Ki Ne Hagyd!, Fecsegj, Tudjátok?, Receptek, Egészség, Praktikák, Jótékony hatások, Házilag, Versek,
© 2002-2024 TVN.HU Kft.