|
2/5 oldal
|
Bejegyzések száma: 41
|
|
|
|
2015-10-18 22:27:36, vasárnap
|
|
|
Hozzávalók:
50 dkg túró
3 tojás
12 dkg búzadara
csipet só
1 csomag vaníliás cukor
1 citrom reszelt héja
2 evőkanál cukor
zsemlemorzsa
a tálaláshoz:
100 g zsemlemorzsa
200 ml tejföl
porcukor
Elkészítés:
A tojásokat kettéválasztjuk. A fehérjét félretesszük.
Egy tálban alaposan összekeverjük a túrót, a tojások sárgáját, a búzadarát és a csipetnyi sót. Lefedjük és két óra hosszát állni hagyjuk, hogy a búzadara megpuhuljon.
A zsemlemorzsát egy serpenyőben kicsit megpirítjuk és félretesszük.
Ha a két óra letelt, a 3 tojásfehérjét habbá verjük és kis adagokban a túrós masszához forgatjuk (ügyelve, hogy ne törjön össze). Az így kapott túrós masszát 1-2 órára ismét a hűtőbe tesszük.
Egy fazékban enyhén sós vizet forralunk. Vizes kézzel gombócokat formázunk a masszából és a lobogó vízbe tesszük. Addig főzzük, amíg fel nem jönnek a víz tetejére - kb. 5 perc. Ekkor már jó is. (Egy gombócot azért félbevághatunk, hogy meggyőződjünk arról, hogy átfőtt-e.)
A kész gombócokat a pirított zsemlemorzsában megforgatjuk és tejföllel leöntve, ízlés szerint cukorral megszórva tálaljuk.
Vizes kézzel gombócokat formálunk a masszából és enyhén sós, lobogó vízben megfőzzük. Akkor jó, ha feljönnek a víz tetejére, kb. 10 perc.
A zsemlemorzsát megpirítjuk és a megfőtt gombócokat beleforgatjuk. Tejföllel, fahéjjal, porcukorral megszórva tálaljuk. |
|
|
0 komment
, kategória: nagyi receptjei |
|
|
|
|
|
2015-10-06 13:39:40, kedd
|
|
|
Hozzávalók:
50 dkg liszt
10 dkg rétesliszt
2 dl tej
2,5 dkg élesztő
3 ek cukor
1 kk só
5 dkg margarin
1 tojássárgája
15 dkg megsütött sütőtökpüré
3 ek liszt
2 púpos ek cukrozatlan kakaópor
2 ek tej
2-3 ek olaj a forma kikenéséhez
3 ek Meggle főzőtejszín a lekenéshez (20%-os)
2 dkg margarin a lekenéshez
0,3 dl tej a lekenéshez
Elkészítése:
Az élesztőt felfuttatjuk a tejben egy evőkanál cukorral.
A liszteket egy tálba öntjük Beleöntjük a felfutott élesztőt, a maradék cukrot, a sót, a tojássárgáját, a margarint, és alaposan kidagasztjuk.
A kidagasztott tésztát két egyenlő részre osztjuk.
Az egyikhez adjuk a megsütött, és villával pürésített sütőtököt. Mivel így a tészta nagyon lágy lesz, ezért még szórunk bele 3 evőkanál lisztet. Jól összedolgozzuk.
A másik tésztához adunk 2 púpos ek cukrozatlan kakaóport és 2 ek tejet. Ezt is jól összegyúrjuk.
Mindkét tésztát konyharuhával letakarva, meleg helyen kb. 1 óra alatt a duplájára kelesztjük.
Két püspökkenyérformát kikenünk olajjal.
Mindkét tésztát közel azonos méretre, téglalap alakúra kinyújtjuk.
A sütőtökös tésztát lekenjük tejszínnel, ráfektetjük a kakaósat, és a nyújtófával kicsit egymásra simítjuk.
Szorosan feltekerjük, középen kettévágjuk. Belefektetjük a formákba.
Meleg helyen további 45 percet kelesztjük.
Lekenjük olvasztott margarinnal. Előmelegített sütőben 170 fokon 30 perc alatt hőlégkeveréssel megsütjük. Én egyszerre sütöttem a kettőt.
A sütőből kivéve lekenjük tejjel, és kb. 10 percre letakarjuk egy konyharuhával.
Óvatosan kiborítjuk a formából, és rácsra téve hagyjuk teljesen kihűlni.
Tipp:
Idén is készült sütőtökös kalács és még csíkos is, de most kakaós változatban, és egyből dupla adag.
A tésztában lévő cukor és sütőtök ellenére nem egy édes kalács. Mi vajjal megkenve és sonkaszelettel a tetején fogyasztottuk reggelire, tízóraira és uzsonnára. Aki édesebb szájú, nyugodtan csorgathat mézet rá, vagy akár egy finom lekvárral is kínálhatja.
|
|
|
0 komment
, kategória: nagyi receptjei |
|
|
|
|
|
2015-10-05 17:30:26, hétfő
|
|
|
Hozzávalók:
Hozzávalók a tésztához :
60 dkg liszt
8 dkg olvasztott vaj
8 dkg kristálycukor
2 tojássárgája
4 dkg élesztő
1 cs. vaníliás cukor
1 csipet só
kb. 3 dl tej
reszelt citromhéj
Töltelék hozzávalói :
50 dkg túró
2 tojás sárgája
1 cs. vaníliás cukor
4-5 evőkanál kristálycukor
3 evőkanál búzadara
reszelt citromhéj
2 tojásfehérje kemény habbá verve, mazsola ízlés szerint
Lekenéshez:
2 egész tojás
Elkészítése:
Az élesztőt futtassuk fel egy kevés tejjel és cukorral.
A többi hozzávalót a tej kivételével tegyük egy tálba. Ha az élesztő felfutott adjuk a többi hozzávalóhoz. A tejet fokozatosan adjuk hozzá, és gyúrjunk egy lágy kelt tésztát.
Fontos, hogy a tejet fokozatosan adjuk hozzá, mert nem tudhatjuk, hogy pontosan mennyit fog a liszt felvenni. Meleg helyen,kelesztőtálba téve,fedelével lezárva duplájára kelesszük.
Közben készítsük el a tölteléket : a túrót keverjük ki a többi hozzávalóval, a végén a keményre vert tojásfehérje habot lazán keverjük hozzá.
Ha a tészta megkelt nyújtsuk kb. 3 mm vastagságúra és vágjuk kb. 8×8 cm -es négyzetekre. A közepükre tegyünk egy jó evőkanálnyi tölteléket, a négy sarkát középen fogjuk össze, és egy kicsit tekerjük meg.
Hagyjuk őket még kelni, kb. 20 percet, majd kenjük le a tetejüket tojással. Előmelegített sütőben, 170-180 fokon kb. 15-20 perc alatt süssük készre.
|
|
|
0 komment
, kategória: nagyi receptjei |
|
|
|
|
|
2015-10-05 08:01:33, hétfő
|
|
|
Hozzávalók a tésztához:
50 dkg liszt
2,5 dkg élesztő
10 dkg margarin
10 dkg cukor
1 csg. vaníliás cukor
1 egész tojás
2 db tojássárgája
2 ek. kefir
1,5 dl tej
1 mk. só
A túrós töltelékhez
25 dkg túró
1 db tojás
cukor ízlés szerint
reszelt citromhéj
mazsola
A mákos töltelékhez:
10 dkg darált mák
ízlés szerint mennyiségben cukor
reszelt citromhéj
magozott meggy
A cseresznyés töltelékhez:
1 üveg magozott cseresznye
A rudak lekenéséhez:
1 tojásfehérje+ 2-3 ek. tej
A puhító kenéshez:
1 dl vaníliás tej
Elkészítése:
A tészta hozzávalóiból kelt tésztát dagasztunk.
Aki dagasztógépben végzi a dagasztást,az adagoljon minden hozzávalót a kenyérsütőgépbe és végezze el a műveletet.
Az élesztőt egy mk. cukorral összekevert langyos tejben felfuttattam,majd a többi hozzávalókkal együtt dagasztottam addig,míg jó fényes nem lett a tészta.
1 órát kelesztettem,majd 3 cipóra osztottam.
Tepsi nagyságúra sodortam,rátettem a tölteléket,majd feltekertem.
Tepsibe helyeztem,amit sütőpapírral béleltem.
A rudak mentét olvasztott margarinnal meglocsoltam és még jó fél órát pihentettem.
Ezután lekentem a rudakat tojásfehérje és tej keverékével és 200 fokos sütőben sütöttem.
Kb. 20 perc után fóliát tettem a tetejére,mert gyorsan sült,rá 10 perc múlva vaníliás tejjel megöntöztem és 5 perc múlva újból.
Kb 10 perc alatt készre sült.
Nagyon finom,gyenge,ajánlom mindenkinek |
|
|
0 komment
, kategória: nagyi receptjei |
|
|
|
|
|
2015-09-19 20:58:14, szombat
|
|
|
Kelesztés nélkül azonnal készíthető
(Gyúrom-nyújtom-sütöm)
Szilvalekváros bejgli
Hozzávalók: ( 3 rúd lesz a tésztából )
1 pohár tejföl ( 2 dl )
1 pohár sertés zsír ( 2 dl )
2 egész tojás
3 evőkanál cukor
1 kávéskanál só
1 cs élesztő ( 5 dkg )
kb 50-60 dkg liszt
Kenéshez :1 tojás
Töltelékhez:
1 üveg szilvalekvár
Elkészítés: Egy 2 dl-es pohárba kimérjük a tejfölt és a szoba-hőmérsékletű sertés zsírt.Tejfölt a zsírt a tojást a cukorral és a sóval jól összekavarjuk,belemorzsoljuk az élesztőt és összegyúrjuk a liszttel.Ne túl kemény tésztát készítsünk. 3 részre osztjuk. Kinyújtjuk a cipókat és megtöltjük a lekvárral. Feltekerjük (ne szorosra) ,lekenjük tojással,oldalát és a tetejét megszurkáljuk villával. és már süthetjük . Előmelegített kb 180 fokos sütőbe tesszük. Ne süssük keményre!
Kiss Imréné Magdika receptje
Forrás: www.facebook.com
|
|
|
0 komment
, kategória: nagyi receptjei |
|
|
|
|
|
2015-09-19 20:54:38, szombat
|
|
|
Hozzávalók:
A tésztához:
50 dkg liszt
10 dkg cukor
4 tojássárgája
20 dkg margarin (olvasztott)
só (csipet)
2 mokkáskanál szódabikarbóna
2 mokkáskanál sütőpor
1 csomag vaníliás cukor
tej (annyi, hogy egy kissé sűrű, de folyós tésztát kapjunk)
A tetejére:
25 dkg cukor
28 dkg darát dió
4 tojás fehérje
3 evőkanál víz
A tészta lekenéséhez:
sárgabarack lekvár
Elkészítés:
A tészta hozzávalóit egy fakanállal jól összekeverjük, beleöntjük egy sütőpapírral bélelt tepsibe (20 x 36 cm-es), és egyenletesen elsimítjuk.
(Én sütőpapírt tettem a tetejére, hogy egyenletesen barnuljon a teteje, és nehogy kissé megégjen.)
Előmelegített sütőben 180 fokon kb. 40 percig sütjük. Amikor megsült, kivesszük és hűlni hagyjuk.
A négy tojásfehérjét kemény habbá verjük, majd beletesszük a darált diót, a cukrot, a 3 evőkanál vizet és az egészet jól összekeverjük.
A kihűlt tésztát megkenjük a lekvárral, majd egyenletesen rákenjük a diós masszát és megint vissza tesszük a sütőbe sülni 180 fokra, kb. 20 percre. (Ha van rá lehetőségünk, akkor a sütőnek csak a felső sütési programját használjuk, mert most csak a tetején a habot kell megsütni)
Ha megsült a diós hab is a tetején, kivesszük, hűlni hagyjuk és pogácsa szaggatóval holdakat szaggatunk belőle. A tetejét tálalás előtt porcukorral leszórjuk.
Forrás: www.recepttar.hu |
|
|
0 komment
, kategória: nagyi receptjei |
|
|
|
|
|
2015-06-28 22:24:38, vasárnap
|
|
|
Hozzávalók:
Tésztához:
60 dkg liszt
2,5 dkg élesztő
3 dl tej
1 nagyobb tojás sárgája
10 dkg margarin
1 kk só
3 ek cukor
1 tasak vaníliás cukor
Töltelékhez:
1 kis üveg szilvalekvár fele
Lekenéshez:
1 nagyobb tojás sárgája
2 ek tej
Szóráshoz:
1 ek porcukor
Elkészítése:
Az élesztőt felfuttatjuk a langyos tejben 1 ek cukorral. A lisztet egy tálba szitáljuk, hozzáadjuk a felfutott élesztőt, a maradék cukrot, a vaníliás cukrot, a sót, a margarint és a tojássárgáját. Alaposan kidagasztjuk.
Meleg helyen, konyharuhával letakarva kb. 1 óra alatt a duplájára kelesztjük. A megkelt tésztát enyhén lisztezett felületre borítjuk. Nagyon vékonyra, kb. 3 mm vastagra elnyújtjuk. Egy isler szaggatóval nagyobb virágokat szaggatunk.
Minden másodikra teszünk egy púpos tk szilvalekvárt. Minden második virág közepére egy éles késsel vágunk egy 2,5 cm-es keresztet, majd a kezünkbe véve kicsit széthúzzuk a vágást, és a lekváros virágra terítjük.
Egy, az isler formázótól kisebb pohár (én pezsgőst használtam) száját lisztbe mártjuk, és a két réteget összenyomjuk vele.
Sütőpapírral bélelt tepsibe tesszük, és lekenjük egy tojássárgájával. Addig kelesztjük, amíg a sütő felmelegszik. 180 fokon 12 perc alatt hőlégkeveréssel megsütjük.
A sütőből kivéve lekenjük tejjel, és konyharuhával letakarva hagyjuk 10 percet pihenni. Porcukorral meghintve kínáljuk.
Tipp:
Ha valaki sok lekvárral szereti, tehet bele 1,5 tk-al, azt talán még elbírja, és nem jön ki.
Az összeillesztéskor a virágok lisztezett felülete alulra és felülre kerüljenek, így jobban összetapad a tészta. Ha valaki szeretné felhasználni a lekenésnél megmaradt tojásfehérjét, az nyugodtan használhatja ragasztóként a virágok pereménél, bár enélkül sem estek szét.
|
|
|
0 komment
, kategória: nagyi receptjei |
|
|
|
|
|
2015-06-28 22:20:52, vasárnap
|
|
|
Hozzávalók:
Tésztához:
50 dkg liszt
0,5 kk só
2,5 dkg friss élesztő
2 dl tej
2 púpos ek cukor
1 tasak vaníliás cukor
1 egész tojás
10 dkg margarin
Töltelékhez:
2 púpos ek cukor
1 tasak vaníliás cukor
1 púpos ek őrölt fahéj
2-3 ek olaj a kenéshez
Elkészítése:
Az élesztőt belemorzsoljuk a meleg, de nem forró tejbe és megszórjuk egy evőkanálnyi cukorral, hagyjuk felfutni. Egy tálba szitáljuk a lisztet, elkeverjük benne a sót. Hozzáadjuk a felfutott élesztőt, a maradék cukrot, a vaníliás cukrot, a margarint és a tojást. Alaposan kidagasztjuk.
Meleg helyen, letakarva kb 1 óra alatt a duplájára kelesztjük. A töltelékhez a cukrokat a fahéjjal egy kis tálban összekeverjük.
A megkelt tésztát enyhén lisztezett felületen téglalap alakúra és kb 4 mm vastagra kinyújtjuk. Lekenjük vékonyan olajjal és megszórjuk a fahéjas cukorral.
A téglalap két rövidebb oldaláról, jobbról és balról a tészta közepéig szorosan feltekerjük. Egy vékony varró cérnával kb. másfél ujjnyi darabokat vágunk le. Szívformára igazítjuk, a szív alsó csücskét két ujjunkkal kicsit összecsípjük.
Sütőpapírral bélelt sütőlapra rakjuk. Letakarva addig hagyjuk kelni, míg a sütő bemelegszik, ez kb 15-20 perc.
Mielőtt a sütőbe toljuk, ismét összecsípjük a szívecskék alját, hogy jobban megtartsák a formájukat sütés közben. 180 fokon 13 perc alatt hőlégkeveréssel megsütjük. Rácson hagyjuk kihűlni.
|
|
|
0 komment
, kategória: nagyi receptjei |
|
|
|
|
|
2015-06-09 09:50:48, kedd
|
|
|
Házi kenyér "öreg tésztával".
Öreg tészta hozzávalók:fél kg kenyérliszt,1 dkg élesztő,3-3,5 dl víz.
A hozzávalókat jól összegyúrjuk,és szobahőmérsékleten,fóliával letakarva egész éjszaka kelni hagyjuk.(12-14 óra).Ha nagyon meleg van akkor 4 óra múlva be kell tenni a hűtőbe,nehogy túlkeljen.
Kenyér hozzávalók:fél kg kenyérliszt,1 dkg élesztő,2-3 evőkanál olaj,2 teáskanál só,25dkg öreg tészta,3 dl víz.
A lisztet,az élesztőt,az öreg tésztát,az olajat,a sót egy tálba tesszük és hozzá öntjük a vizet.Szép simára dagasztjuk a tésztát.Akkor jó,ha jó rugalmas tésztát kapunk.
Mikor kész letakarjuk és 30 percig kelesztjük.Utána gyúrjuk át egy kicsit és még 15 percig pihen.
Kibéleljük a formát (nekem kacsasütő formám van) sütőpapírral és a megformázott kenyeret beletesszük.1 óra 15 percig lefedve kel.230 fokos előmelegített sütőbe tesszük,de előtte bevagdaljuk a tetejét és az edény tetejét valamint a kenyeret egy kisit bespricceljük vízzel.50 perc a sütés,de a vége előtt 5 perccel leveszem az edény tetejét,és úgy pirítom egy kicsit.
Mikor kész a forró kenyeret jól bespriccelem vízzel.Hűlés közben szépen becserepesedik.
|
|
|
0 komment
, kategória: nagyi receptjei |
|
|
|
|
|
2014-12-20 18:01:33, szombat
|
|
|
Hájas tészta készítéséhez mindenképpen disznóhájat kell használni, bár van, ahol libahájjal is készítenek hajtogatott leveles tésztát. Igazi friss disznóhájhoz (elsősorban a hashártyát kitöltő úgynevezett fodorhájhoz) viszont leginkább csak disznótorok idején, vagyis télen lehet hozzájutni - van még egy kis idő! -, így hát érdemes belőle bespájzolni. Persze nem a kamrába, hanem a mélyhűtőbe. De, mint általában mindenből, a friss jobb, mint a mélyhűtött, és ha igaz, a mangalicaháj a legfinomabb.
A szilvalekváros hájas évszázada a hagyományos disznótorok és a farsangi időszak jellegzetes házi süteménye. És nem véletlen a szilvalekvár-töltelék: a hájas tészta ugyanis értelemszerűen zsíros, nehezen emészthető, míg a szilvalekvár éppen az emésztést segíti.
Hozzávalók:
50 deka sertésháj,
70 deka liszt,
2 tojássárgája,
2,5 deci langyos víz,
2 evőkanál ecet,
pici só,
szilvalekvár.
A hájat lehártyázzuk, majd húsdarálón átdaráljuk.
25 deka lisztet a hájjal és az ecettel összedolgozunk, majd hűtőbe tesszük.
A maradék 50 deka lisztet és a két tojássárgáját a sóval és langyos vízzel összegyúrjuk. A tésztát kinyújtjuk, és rákenjük a hűtőből kivett lisztes hájat. Háromszorosan egymásra hajtjuk háromszor, közben mindig egy-egy félórára a hűtőben pihentetjük. Miután negyedszerre is kinyújtottuk, körülbelül 6×6 centis kockákra vágjuk, a közepére egy kanál lekvárt teszünk, és félbehajtjuk. Tepsire rakva előmelegített forró sütőben, közepes lángon megsütjük. Porcukorral gazdagon meghintve tálaljuk. |
|
|
0 komment
, kategória: nagyi receptjei |
|
|
|
|
|
2/5 oldal
|
Bejegyzések száma: 41
|
|
|
|
2021. Május
| | Hét | Ked | Sze | Csü | Pén | Szo | Vas | |
| 1 | 2 | |
3 | 4 | 5 | 6 | 7 | 8 | 9 | |
10 | 11 | 12 | 13 | 14 | 15 | 16 | |
17 | 18 | 19 | 20 | 21 | 22 | 23 | |
24 | 25 | 26 | 27 | 28 | 29 | 30 | |
31 | |
| |
|
|
ma: |
0 db bejegyzés |
e hónap: |
0 db bejegyzés |
e év: |
0 db bejegyzés |
Összes: |
7620 db bejegyzés |
|
|
|
|
- Ma: 23
- e Hét: 955
- e Hónap: 1947
- e Év: 33676
|
|
|