Belépés
kirscha.blog.xfree.hu
Az ember úgy változtathatja meg életét, hogy megváltoztatja gondolkodását. Kirsch Attila
1954.12.26
Offline
Profil képem!
Linktáram, Blogom, Képtáram, Videótáram, Ismerőseim, Fecsegj
     2/98 oldal   Bejegyzések száma: 977 
Érdekesség
  2018-12-11 21:27:30, kedd
 
  MEGHATÓ TÖRTÉNET EGY ELFEKVŐBŐL





Sajnos évente több ezer idős ember hal meg úgy az öregotthonokban, hogy senki sem látogatja meg őket, és senki sem foglalkozik velük.

Sajnos sok ember számára az idősek egy idő után terhet jelentenek, és beteszik őket egy otthonba, és egy idő után már nem is foglalkoznak velük. Persze vannak olyanok is, amikor tényleg indokolt az, hogy egyes idős embereket egy otthonban helyezzenek el, és a család továbbra is látogatja, és törődik vele, azonban sajnos rengetegen vannak, akik nem így tesznek.

Ebben a történetben egy olyan idős néniről lesz szó, akivel senki sem törődött, azonban a halála után mindenki rájött arra, hogy többet kellett volna törődniük vele.

Az idős nővel senki sem törődött, és a furcsa szokásai miatt bolondnak nézték. Az idős nő később rosszul lett, és az életét már nem tudták megmenteni.

Később egy nővér átnézte az idős nő dolgait, és egy levelet talált közöttük, ami neki szólt.

Kedves nővér!

Mit láttál, ha rám néztél? Egy vén boszorkányt, nevetséges szokásokkal? Egy szenilis öregasszonyt, akit etetni kell, de akkor is kiesik a szájából a falat, és csak takarítani kell utána?

Egy magatehetetlen testet, aki összemocskolja magát, és alig lehet lesikálni róla a koszt?

Nos, amit te láttál, az nem én voltam!

Hogy ki voltam én?

Én is voltam kisbaba, még mindig emlékszem az édesanyám és az édesapám szerető mosolyára. Voltam 10 éves kislány, és a testvéreimmel mindig a kertben játszottunk, fára másztunk és kunyhót építettünk.

16 éves bakfis voltam, élveztem, hogy a fiúk megbámulnak! De rég is volt! A világ óriásinak tűnt, tele volt végtelen lehetőségekkel! Mindig elbújtam a kis kerti kunyhónkba, és az igaz szerelemről álmodoztam..

20 éves fiatal feleség voltam, Kálmánnal örökre összekötöttük az életünket, és be is tartottuk, amit ígértünk egymásnak! 30 éves boldog családanya voltam, gyermekeim szeretete mindenkinél boldogabbá tett! 40 éves voltam, amikor a gyerekek már nem a körülöttem játszottak, hanem a barátaikkal töltötték az idejüket. Olyan gyorsan felnőttek! 50 éves voltam, és ők már elköltöztek otthonról. Ketten maradtunk a férjemmel. 60 éves nagymama voltam, a kisunokáim “drága mamija". Imádták a dobostortámat és a szilvalekváromat! Minden olyan tökéletes volt!

Aztán szegény férjem meghalt. A gyerekeim külföldre költöztek, egyre kevesebbet találkoztunk... Az évek teltek és egyre magányosabb lettem, egyre jobban rettegtem!! Az élet olyan gyorsan eltelt... Mostanra egy magányos öregasszony lettem! Se szép, se egészséges nem vagyok többé, a természet könyörtelen!! Annyira szeretnék újra fiatal lenni... de tudom, hogy nem lehet!!! Lassan beletörődtem, és békében várom a halált.

Kérlek, hogy ha visszagondolsz rám, annak láss, aki voltam! Egy ember voltam, kislány, édesanya, nagymama, aki valaha sok embert szeretett, és akit sokan szerettek!"

Ezután természetesen mindenki rájött arra, hogy törődniük kellene az idősekkel




 
 
0 komment , kategória:  Érdekességek  
Érdekesség
  2018-12-11 21:20:24, kedd
 
  A lőcsei fehér asszony

Korponay Jánosné, született: Garamszegi Géczy Julianna neve nem mond sokat az átlag magyarnak, de ha azt mondom: lőcsei fehér asszony, akkor már sokan felkapják a fejüket, különösen azok, akik szeretik a történelmet és szeretnek olvasni. Jókai Mór: A lőcsei fehér asszony című regénye közismert történet a magyar szépirodalomban.

Garamszegi Géczy Julianna 1680-ban látta meg a napvilágot Osgyánban Garamszegi Géczy Zsigmond és Bakos Judit leányaként. Később Korponay János felesége lett, akitől egy fia született.

Miután kitört a Rákóczi-szabadságharc, faramuci helyzetbe került, tekintve, hogy apja kuruc ezredes lett, míg férje eleinte császárpárti volt. Később átpártolt a kurucok oldalára.

1709-1710 fordulóján Julianna a császáriak által ostromolt Lőcsére került, s ott Andrássy István kuruc generális szeretője lett. Juliannát később azzal vádolták meg, hogy elárulta a várost, mert a császári csapatokat beengedte Lőcsére. Valójában azonban üzeneteket és leveleket közvetített a császári csapatokhoz, melynek következtében szabályszerű kapituláció történt. Ettől kezdve rásütötték a vádat, hogy áruló, bár mindezen vád sosem bizonyosodott be.

A szatmári béke megkötése után Korponayné kérelmekkel ostromolta az udvart, hogy visszakaphassák földjeiket és egyre jobb viszonyba is került több császár közeli főnemessel. Az asszony ezután ismét két tűz közé került, birtokába kerültek ugyanis olyan levelek, amelyeket a felkelés korábbi szereplői írtak egymásnak azért, hogy felélesszék a szabadságharcot. Kérdés, hogy miért adták át ezeket a leveleket Korponaynénak, akinek Lőcse elvesztésében való szerepe köztudomású volt. Talán jobban bíztak abban, hogy egy nőnél nem keresnek ilyen terhelő bizonyítékokat? Mindenesetre Korponayné megkereste Pálffy János császári főparancsnokot ezekkel, aki fel is jegyezte az összeesküvők neveit, de a leveleket kérésre sem kapta meg.

Ezután terjedt el a hír 1712-ben arról, hogy Rákóczi hazatér és kegyelmet kap, ez nagyon megijesztette az asszonyt, hiszen komoly bajba került volna, ha újabb árulása kiderül. Ezért inkább visszatáncolt a Rákóczi-pártiakhoz, húzta az időt, a levelek jó részét elégette és nem akarta átadni. Ráadásul apja is belefolyt a szervezkedésbe, mivel az ő házát jelölték meg találkozási pontnak, így az asszony időhúzása apja védelmében is történhetett.

A "lőcsei fehér asszony" köré ezután számos legenda épült, kiemelve Andrássyhoz fűződő szerelmi viszonyát, a vár feladását és a kettős ügynöki szerepet, amit sikertelenül próbált állandó helyezkedéssel a maga javára fordítani.



 
 
0 komment , kategória:  Érdekességek  
Érdekességek
  2018-12-11 21:13:28, kedd
 
  Nostradamus nevének hallatán nem sok ember van, aki ne tudná, kiről van szó. Próféciái, jóslatai az egész világon ismertté tették, s ezek a jóslatok, immár négyszáz éve jelentenek rejtélyt a világ számára.

Nostradamus 1503-ban született egy francia kisvárosban, Michel de Nostredame néven. Apja zsidó származású volt, de a kis Michel már katolikus neveltetésben részesült. Felnőttként nemcsak jósként vált híressé. Asztrológusként, matematikusként, fizikusként és orvosként dolgozott, később II. Henrik francia király és hitvese, Medici Katalin pártfogoltja lett, majd IX. Károly udvari tanácsosa.

Nostradamus látnoki képessége révén több, mint ezer jóslatot írt. Az ő idejében azonban eretnekségnek számított, ha valakinek hasonló képességei voltak. Azt tartották felőle, hogy az ördöggel cimborál, aki rendelkezik e tulajdonságokkal.

Nézzünk néhány érdekes jóslatot, amelyek be is teljesültek:

Különleges képességei már gyermekkorában megmutatkoztak. Egyik ismertebb története fiatalabb korában esett meg vele. Történt pedig, hogy a mélyen vallásos Nostradamus észrevett egy fiatal ferences barátot az utcán, aki egy kútnál próbálta a szomját oltani. Nostradamus térdre borult az ifjú barát előtt és megcsókolta a csuhája szegélyét. Amikor megkérdezték, hogy miért tette ezt, azt válaszolta: meg kellett csókolnom őszentsége, a pápa ruháját. Persze senki nem értette, miért beszél ostobaságokat. Ám évtizedekkel később, amikor már Nostradamus sem élt, ezt a ferences barátot pápává választották V. Sixtus néven.





 
 
0 komment , kategória:  Érdekességek  
Érdekesség
  2018-12-11 21:06:10, kedd
 
  Lencsibaba viselt dolgai!





Link



 
 
0 komment , kategória:  Érdekességek  
Szép estét kívánok mindenkinek!
  2018-12-11 20:54:59, kedd
 
 



Este lett.

Link







 
 
0 komment , kategória:  Érdekességek  
Szép napot mindenkinek!
  2018-12-11 09:26:11, kedd
 
 















1924 júliusában elismeréssel nyilatkozott Van Noppen tanulmányáról.

Az érdeklődés személye iránt ekkorra már úgyszólván állandósult. A korabeli magyar sajtó (Pester Lloyd, Budapesti Hírlap, 8 Órai Újság, a Magyar Holland Szemle) folyamatosan közölt cikkeket róla és vele. Ugyanez az érdeklődés volt tapasztalható a holland sajtó részéről is ld. Het Vaderland, Nieuwe Rotterdamsche Courant, De Maasbode, De Telegraaf 1925 folyamán megjelenő recenzióiban.

Két interjú is készült vele, először Szomaházy István beszélgetett vele 1922 májusában Látogatás holland barátunknál... címmel.

Életrajzi adatainál azonban nem sokat időz Van Noppen úr, inkább azt mondja el, ami bennünket, magyarokat, közelebbről érdekel.

"Talán magam sem tudnék számot adni miért, ide fantáziám mindig kápráztatóan kiszínesedett, mikor gyermekkoromban a magyarokra gondoltam. Mint büszke, lovagias és romantikus nép élt mindig képzeletemben a magyar rónák és begyek lakossága. És akkor sem csalódtam bennük, mikor közelebbről megismertem őket. A kép, melyet alkottam, megfelelt a valóságnak. Annál szomorúbb és fájdalmasabb, hogy Trianon elvette o hatalmas és virágzó nép minden gazdagságát s egy ártatlan és szerencsétlen országot porba sújtott. De én, a józan hollandus, azt mondom, hogy nem szabad elcsüggedniük. Ismerjük az agyonidézett olasz költő mondását, hogy nincs fájdalmasabb, mint szomorú időkben az elmúlt szép napokra visszagondolni, de az Önök szép napjai nem múltak el véglegesen. Ez az ország, mely a mások érdekeiért ment tönkre, ismét azzá lesz, ami volt, ha az emberi lélekben rejtőző, szent akaratnak engedelmeskednek. Itt vannak az élet és felvirágzás csírái és Önöktől függ, hogy napvilágra is kerüljenek. A békét be kell tartani, de a béke nem fojthatja meg Önöket.
Az aktualitások! Mindez csak múló napok sorozata. A frankpör? Ez szomorú és lesújtó ügy Önökre nézve, mert ismét elhomályosította az önök felé néző, lassan már megbékélt pillantásokat. A külföld már megint más szemmel néz a Duna-Tisza síkságra. De mit tehet erről a magyar nép? Nálunk Hágában még csak szenzáció sem volt a magyar frankügy, - azóta már régen elfelejtették — de hiszen ez nem is volt a mi ügyünk. Önöknek a vérükbe és veséjükbe vág, meg kell tehát érteni a szenzációt, melyet Budapesten okoz. Meg kell érteni, hogy Önök remegve lesik a törvényszéki tudósítások minden szavát, hiszen külföldi presztízsük forog veszélyben. De a felől biztosíthatom, hogy nincs Európában ország, mely Magyarország lakosságát tenné felelőssé a csúnya jelenetekért, melyek a tárgyalóteremben lejátszódnak.
Trianon kegyetlenségeit jóvátenni: mi kellene ehhez elsősorban? Nagy és szárnyaló európai propaganda. De hiába tagadnék: a propaganda - eszme formájában bármily szép - nagyon sok pénzbe kerül. Önök, szerencsétlen ország, honnan vennék a pénzt? Meg kell elégedniök azzal, hogy a tekintélyes és igazán nemes szívű emberek belátására bízzák pusztulásuk reparálását, - ehhez azonban idő kell. De idejük önöknek még inkább van, mint megfogható készpénzük. Önöknek most újra fel kell kúszniok kemény izmokkal a hegyre, melynek már a lejtőjén voltak. És az a nép, mely az én fantáziámban már kisgyermek koromban élt és melyet most élő alakjában is megismertem, nem fog visszariadni az újabb küzdelemtől."

(Részlet a Szomaházy Istvánnal folytatott interjúból)

Ebből az interjúból tudjuk, hogy a saját költségen megjelentetett és gyönyörűen illusztrált album első példányát prominens holland személyiség, maga Vilma királynő kapta ajándékba. (Az album díszkiadásának költségei majd 10.000 holland Guldenre rúgtak, korabeli átváltással kerek 290 millió magyar koronát tettek ki.) A megmaradt példányokból befolyó tiszta jövedelemből Van Noppen magyarországi egyetemi alapot kívánt támogatni. Van Noppent 1922-ben a legfelsőbb körökben fogadták, Horthyval és Bethlennel, Klebelsberggel, Rakovszky Ivánnal, br. Lers Vilmossal, Petri Pállal br. Perényi Zsigmonddal, Daruváry Gézával, nagyatádi Szabó Istvánnal, Gömbössel tárgyalt.

Az interjú Magyarországnak szóló politikai üzenete félreérthetetlen: ,,A békét be kell tartani, de a béke nem fojthatja meg Önöket.", e cél elérésének egyedüli eszközét pedig Van Noppen egy ,,nagy és szárnyaló európai propaganda."-ban vélte megtalálni.

A két évre rá Hágában készült beszélgetés a Magyar - Holland Szemle újságírójával, Vidor Marcellel:

,,Nem mindegy! És a világ szempontjából egyáltalában nem mindegy, hogyan él
Magyarország és milyen helyet foglal el az európai népek között. Azelőtt keveset hallottam Magyarország felöl és csak Tuszkay Ödön dr. főorvos barátomnak köszönhetem, hogy figyelmem ráirányult erre az értékes országra.


SZOMAHÁZY István, Steiner Arnold
( Veszprém, 1864. február 28. - Budapest, 1927. november 10. )

író, újságíró

Középiskolai tanulmányait Veszprémben végezte és a Veszprém c. lapnak küldte első írásait; karcolatokat és kisebb cikkeket. Szomaházy néven a Vasárnapi Naplóban jelent meg első írása. Írói álnevei: Asmódi és Pán. Műveinek ihletője a veszprémi élet, a Bakony és a Balaton vidéke. Viszonylag rövid idő alatt lett népszerű, a század végén már állandó munkatársa Kiss József lapjának, a Hétnek, több fővárosi napi- és hetilap tárcaírója. A szórakoztató, könnyű irodalom egyik legtermékenyebb és legnépszerűbb képviselője, felszínes elbeszélő. Nagyszámú regénye és elbeszéléskötete jelent meg, néhány színművet is írt.







Felgyorsult, érdekes világ

Sokszor mondják, egy emberi élet hossza nem elég ahhoz, hogy felfedezzük mennyi szépség, mennyi különlegesség mellett megyünk el nap mint nap, vagy nem is jut a tudomásunkra a létezésük. Érdekes világ amiben élünk, hogy mennyire az, talán jól érzékelteti a tény, hogy rohanó korunk emberének még arra sincs ideje,

hogy a szeme előtt létező érdekességeket észrevegye. Bár ha lenne ideje, akkor is a bőség zavarával küszködne, olyannyira színes és sokrétű világ a mienk. Az otthonainkba valósággal berobbant az érdekes világ, többnyire a médiának köszönhetően.

Nem gond bekukkantani az amazonasi őserdőkbe vagy az Antarktisz jeges vizeire, nagy felbontásban láthatunk távoli helyeket, egzotikus kultúrákat a mieinktől nagyon eltérő szokásokat. Persze mindez csak a felszínt kapargatja, hiszen a régi korok ember bár csak többnyire saját kultúráját,

környezetét ismerte, de abban elmerült, benne élt. A mai kor embere kissé a felületes, az idő hiánya és a bőség zavara miatt. Érdekes világ a mienk, talán túlságosan is az.









Link



 
 
0 komment , kategória:  Érdekességek  
Érdekesség
  2018-12-04 22:46:51, kedd
 
 



Link



 
 
0 komment , kategória:  Érdekességek  
Érdekesség
  2018-12-04 22:28:26, kedd
 
  Érdekesség Oroszországról

Oroszország területe 17,1 millió km² és a Föld nyolcadik részét képviseli a bolygónkon.
Az ország 60% -át erdők és 10% -ban vizes élőhelyek fedik le. Teljes hosszában 2 millió folyó áthalad, és 3 millió tava van. Oroszország kétharmada Ázsiába, a többi pedig Európába tartozik.

Olyan kiterjesztett 10 időzóna van és 16 országgal határos.

Ez nem egy kiállítás a gyönyörű macskákról, de ... a macskák ott élnek! Szentpétervár városában az egyik legnagyobb múzeum, A Hermitage. Ezen a helyen vannak nem szokványos bérlők ... mintegy 70 macska.

ők a pincében tárolt kincseket védik így a rágcsálók nem hagyják el. A legfurcsább dolog az, hogy állnak, és naponta táplálják őket. Vagyis luxus vendégek.



A hagyomány, hogy macskák megölni patkányok nagyon gyakori Oroszországban. A tizennyolcadik században kezdődött, amikor Elizabeth császárné megírta a Kazan város összes kiscicájának rendeletet a Téli Palotába (ma múzeumba), hogy a királyi egységek ne legyenek zsúfolt rágcsálók.

Regisztrálja a szállítást
A világ leghosszabb vasútja, a jól ismert transzszibériai vasút Oroszországban üzemel. Útja több mint 9 ezer kilométeres útra szinte az egész országot keresztezi.
Moszkvából távozik, és Vladivostokba, a csendes-óceáni partvidék kikötővárosába ér véget. Ez a hihetetlen élmény 152 órát igényel. De a jó hír az, hogy bármelyik állomáson le tudsz szállni.



Italok (nem csak alkoholos)
Mindannyian tudjuk Oroszországban a vodka naponta részeg, hogy enyhítse a hideget. Ez a szokás olyan öreg, hogy senki sem tudja, mikor kezdődött. Ismeretes, hogy ez az ital képes a testhőmérséklet növelésére a kemény tél alatt. A rossz hír az, hogy az oroszok 20% -a alkohollal kapcsolatos betegség.
Szintén tea gyakori a szalmovar, egy eszköz, amely lehetővé teszi, hogy melegítse a vizet, és fenntartja a hőmérsékletet. Ha ajándéktárgyakat vagy emléktárgyakat szeretne venni az oroszországi kiránduláshoz, ez egy festői és mindkettő hasznos lehetőség.

Superstitions és szokások
Ha otthon vagy egy irodában meg kell látogatnia egy orosz nyelvet ... Ne rázza fel a portált! A népi hiedelem azt sugallja, hogy ha sikerül a szerencsétlenséget vonzani, akkor valószínűleg végső soron az értekezletről beszél.

"A babona a tudatlanságon alapuló hit".

-Dmitri Mendeléyev-

Az oroszok egyik másik babonája nem az, hogy pár rózsát adjon partnereinek. A valóságban soha nem csinálják páros számban, mert a temetésekre van fenntartva. Tehát 3, 5, 7 ... megengedett. De soha nem 4, 6, 8 ...

Végül olyan adatokkal végzünk, amelyek "fagyasztva" hagynak ..Oroszországban megtalálja a leghidegebb helyet a bolygón, Oimiakón falujában. A hőmérséklet télen eléri a 70 ° -ot a nulla alatt!






 
 
0 komment , kategória:  Érdekességek  
Érdekesség
  2018-12-04 22:07:51, kedd
 
 

 
 
0 komment , kategória:  Érdekességek  
Érdekesség
  2018-12-04 22:06:49, kedd
 
 



 
 
0 komment , kategória:  Érdekességek  
     2/98 oldal   Bejegyzések száma: 977 
2021.04 2021. Május 2021.06
HétKedSzeCsüPénSzoVas
 12
3456789
10111213141516
17181920212223
24252627282930
31 
Blog kereső


Bejegyzések
ma: 0 db bejegyzés
e hónap: 0 db bejegyzés
e év: 0 db bejegyzés
Összes: 16396 db bejegyzés
Kategóriák
 
Keresés
 

bejegyzések címeiben
bejegyzésekben

Archívum
 
Látogatók száma
 
  • Ma: 536
  • e Hét: 2499
  • e Hónap: 5841
  • e Év: 58549
Szótár
 




Blogok, Videótár, Szótár, Ki Ne Hagyd!, Fecsegj, Tudjátok?, Receptek, Egészség, Praktikák, Jótékony hatások, Házilag, Versek,
© 2002-2024 TVN.HU Kft.