Belépés
liliana01.blog.xfree.hu
Hagyd el néha a kitaposott ösvényt, és vesd magad az erdőbe! Biztosan találni fogsz valamit, amit még sose láttál. Alexander Graham Bell Szalóki Lívia
1947.08.05
Offline
Profil képem!
Linktáram, Blogom, Képtáram, Videótáram, Ismerőseim, Fecsegj
     2/96 oldal   Bejegyzések száma: 952 
Németh László tollából
  2024-04-20 19:33:50, szombat
 
 


Az erkölcsi törvény nem ismer tudóst és tudatlant, vagyonost, szegényt.
Akármi van a fejemben, a Sinai-hegy nekem sem adott külön tízparancsolatot."
A szeretet azonban nem erény, hanem természet; áramlik vagy nem áramlik belőlünk, mint ahogy a bőrünk is fényes vagy fénytelen."
Érezni, hogy nem tehettünk másképp: ez a jó lelkiismeret."
Aki emberek közt él, olyan legyen, mint az aranymosó: egy gramm aranyért egy mázsa iszap - ez legyen a számítása!"
Az öregségben ez a szép s szomorú: az ember túlságosan tisztán látja, mi az, ami igaz s mi az, ami nem.

Németh László
Nagybánya, 1901. április 18. - Budapest, 1975. március 3.
Kossuth-díjas író, esszéista, drámaíró, műfordító,

Foto: áprilisi hóesés 2024
 
 
0 komment , kategória:  Idézet özön   
Aki nem dolgozik, ne is egyék
  2024-04-20 18:52:52, szombat
 
 


Aki nem dolgozik, ne is egyék

Kedves feleim, vannak szép régi mondások, amelyeknek az eredete a homályba vész. Némelyik nagy igazságot hivatott közölni a nyeretlen kétévesekkel, mások meg ugyanekkora balgaságot adnak tovább a védtelen utókornak.

Mert úgy elsőre logikusnak és igazságosnak tűnik ez a mondás is. Szép tömör is, pont ezért igencsak félreérthető. Mert ha szó szerint vennénk, akkor az egy éves gyereknek, a magatehetetlen betegnek és az életét végigdolgozott, megfáradt öregnek nem hogy nyugdíj, de egy falat kaja se jár.

Szép dolog közmondásokkal érvelni, ha nem is okvetlenül bölcs. Főleg, ha a az érvelőnek lövése sincs a közmondás eredetéről és az eredeti szövegről.

A címben szereplő mondás a Bibliából ered, egészen pontosan Szent Pál Tesszalonikaiaknak írt II. levéléből, De ne ragadjuk ki a szövegkörnyezetből: "Nem éltünk tétlenül közöttetek; 8senki kenyerét ingyen nem ettük, hanem keserves fáradsággal, éjjel-nappal megdolgoztunk érte, hogy senkinek ne legyünk terhére. Nem mintha nem lett volna rá jogunk, hanem mert példát akartunk nektek adni, hogy kövessétek. Már amikor nálatok voltunk, meghagytuk nektek, hogy aki nem akar dolgozni, ne is egyék."

Nem kívánom nagyon ragozni a dolgot, de ha valaki elolvasta a fenti idézetet, annak rögtön szemet szúrhatott az ,,akar" szó. ,,Aki nem akar dolgozni, ne is egyék." Így már azért egészen más a leányzó fekvése. Legalábbis szerintem.

Mert ugye lehet azon rugózni, hogy akadnak ,,potyautasok". Potyautasnak bárkit elnevezhetünk, egészen az óvodásoktól - mert mi hasznot hajtanak, kérem szépen? - egészen az öregek otthonának valamennyi lakójáig, mert azok is csak viszik a pénzt. Némelyek még a Tajgetoszt - ez volt az a hegy ahonnan a spártaiak lehajigálták az életképtelennek ítélt csecsemőket - is szeretik emlegetni, mint követendő példát.

És ha ne adj Isten, ettől dühbe gurulok és elirányítom az illetőt valamerre a melegebb éghajlatú tájakra, akkor még ő háborodik fel, hogy semmi szociális érzékem nincs és különben is, hogy képzelem, hogy sértegetem. Pedig nem is sértegettem...

Csak ugyanazt mondtam el róla, mint ő másokról. Hogy potyautas és nem hajt annyi hasznot a társadalomnak, hogy érdemes legyen emberszámba venni. Hja, kérem, az ostort pattogtatóknak néha nem ártana elgondolkodnia azon, hogy nagyon nem mindegy melyik végén áll az ostornak a pattogtató és bárhol is áll éppen, nagyon könnyen és hamar átküldhetik a másik oldalra.

Barta Ferenc
 
 
0 komment , kategória:  Idézet özön   
Miért kiabálunk amikor dühösek vagyunk?
  2024-04-20 18:26:59, szombat
 
 


Miért kiabálunk amikor dühösek vagyunk?

Egy hindu szent, aki elment a Gangesz folyóhoz megfürödni, egy családot látott a folyóparton, akik mérgesen kiabáltak egymásra.
Odafordult a tanítványaihoz, mosolygott és megkérdezte:“Miért kiabálnak az emberek, amikor idegesek egymásra?"A tanítványok gondolkodtak egy ideig, majd az egyikük ezt mondta: “Azért, mert ilyenkor elveszítjük a nyugalmunkat."“De miért kiabálunk, amikor a másik személy ott áll mellettünk? Mondhatnánk neki sokkal halkabban is"- kérdezte a szent.A tanítványok tanakodtak még, de nem találták a megfelelő választ.
Végül a szent elmagyarázta:“Mikor két ember mérges egymásra a lelkük eltávolodik egymástól. Hogy leküzdjék ezt a távolságot kiabálniuk kell, hogy meghallják egymást. Minél mérgesebbek, annál hangosabban kiabálnak, hogy leküzdjék a nagy távolságot.Mi történik a szerelmeseknél? Ők nem kiabálnak egymásra, hanem halkan beszélnek, mert a lelkük nagyon közel van egymáshoz. Köztük lévő távolság nincs is vagy nagyon kicsi.

A szent folytatta:“Amikor még jobban szeretik egymást mi történik? Nem beszélnek, csak suttognak és így még közelebb kerülnek egymáshoz. Végül már suttogniuk sem kell, csak egymás tekintetéből megértik egymást. Ez mutatja meg milyen közel áll két ember egymáshoz, amikor szeretik egymást."

Ránézett a tanítványaira és ezt mondta:“Ezért amikor vitáztok ne hagyjátok, hogy lelketek eltávolodjon. Ne mondjatok olyan dolgokat, amik eltávolítanak egymástól, különben egyszer eljön a nap, mikor akkora lesz a távolság köztetek, hogy lelketek többé nem talál vissza egymáshoz."
 
 
0 komment , kategória:  Idézet özön   
Popper Péter szavai
  2024-04-18 23:13:42, csütörtök
 
 


Az ember minden lényeges élethelyzetében egyedül van. Egy műtét során világossá vált: akárhogy szeret az anyám, nem tud belépni egy műtét félelmébe, fájdalmába, szorongásába, egyedül kell végigcsinálnom. Egyedül születünk és egyedül halunk meg. Létezik persze társas magány, páros magány és egyedül való magány is, de az élet terheit nem tehetjük át más vállára."

( Popper Péter)
 
 
0 komment , kategória:  Idézet özön   
Julian Brass gondolata
  2024-04-18 23:01:53, csütörtök
 
 


Mindannyiunknak rendelkezésére áll valami, ami semmibe sem kerül: ez pedig a mosoly. Senki sem lehet túl szegény vagy túl gazdag ahhoz, hogy mosolyogjon.

Julian Brass
 
 
0 komment , kategória:  Idézet özön   
A jó emberek mindig szépek maradnak
  2024-04-18 22:00:37, csütörtök
 
 


A jó emberek mindig szépek maradnak, még az évek múlásával is.
Még akkor is, ha smink nélkül vannak. Ha fáradtak, ha ráncuk van.
Mert a bennünk lévő szépség soha nem öregszik. Az évek során törékenyebbé és drágábbá válik.
A jó emberek soha nem hagyják abba a ragyogást.

A. Degas
 
 
0 komment , kategória:  Idézet özön   
Mindig jusson idő nevetni
  2024-04-18 21:24:57, csütörtök
 
 


Mindig jusson idő nevetni,
mert ez a lélek legszebb zenéje.
Olvasni, mert ez a bölcsesség alapköve.
Dolgozni, mert ez a siker ára.
Játszani, mert ez az örök ifjúság titka.
Szeretetet adni, mert ez gyógyítja az embert,
azt is, aki adja és azt is, aki kapja.
Egy pillanatnyi mosolyra,
mert ezzel egymás számára
könnyebbé tehetjük az életet..."

Chaplin
 
 
0 komment , kategória:  Idézet özön   
Leonardo da Vinci gondolata
  2024-04-18 20:30:07, csütörtök
 
 


A boltív két egymásnak támaszkodó gyengeség,
melyből végtelen erő keletkezik.

Leonardo da Vinci
 
 
0 komment , kategória:  Idézet özön   
Prédikálószéken ücsörgő Bambi
  2024-04-17 18:22:44, szerda
 
 


Minden léleknek szüksége van arra, hogy időnként elvonuljon a világ zajától, és megtalálja a tökéletes békességet. (....)
A világon több millió olyan lélek van, aki nem bírja elviselni a csendet; nekik szükségük van az állandó zajra és nyüzsgésre,
mert kívül-belül nyugtalanok.
Azt mondom neked, hogy a béke és nyugalom órái nagyon értékesek a háborgó világban.
Keresd a békés, csendes alkalmakat, és ha megtaláltad őket, merülj el bennük."

(Eileen Caddy)

A fotós kutyája Bambi
 
 
0 komment , kategória:  Idézet özön   
Leonardo da Vinci gondolata
  2024-04-17 17:48:27, szerda
 
 


A becsvágyóknak, akik sosem elégszenek meg az élet áldásával és a világ szépségeivel, az a kényszerű büntetésük, hogy sosem érthetik meg az életet és érzéketlenek maradnak a mindenség javaival és szépségével szemben.

Leonardo da Vinci
 
 
0 komment , kategória:  Idézet özön   
     2/96 oldal   Bejegyzések száma: 952 
2021.04 2021. Május 2021.06
HétKedSzeCsüPénSzoVas
 12
3456789
10111213141516
17181920212223
24252627282930
31 
Blog kereső


Bejegyzések
ma: 0 db bejegyzés
e hónap: 202 db bejegyzés
e év: 1996 db bejegyzés
Összes: 10102 db bejegyzés
Kategóriák
 
Keresés
 

bejegyzések címeiben
bejegyzésekben

Archívum
 
Látogatók száma
 
  • Ma: 1585
  • e Hét: 5401
  • e Hónap: 14987
  • e Év: 83907
Szótár
 




Blogok, Videótár, Szótár, Ki Ne Hagyd!, Fecsegj, Tudjátok?, Receptek, Egészség, Praktikák, Jótékony hatások, Házilag, Versek,
© 2002-2024 TVN.HU Kft.