Belépés
lilagondolatok.blog.xfree.hu
Keresd meg azt az embert, aki mosolyt csal az arcodra, mert csak egyetlen mosoly kell ahhoz, hogy fantasztikussá tegyen egy rossz napot.Találd meg azt, akitől s... Papp Györgyné
1944.11.25
Offline
Profil képem!
Linktáram, Blogom, Képtáram, Videótáram, Ismerőseim, Fecsegj
     2/4 oldal   Bejegyzések száma: 31 
Miért „jó fej” a nyers káposzta?
  2016-10-04 11:42:23, kedd
 
 





Miért ,,jó fej" a nyers káposzta?


A nyers káposzta leve valódi csodaszer, amely ideális kimerültség, valamint ásványianyag vagy vitaminhiány esetén, idegesség és rendkívüli ingerlékenység, vagy éppen lehangoltság és depresszió esetén.

Összetétel és hatóanyagok

A káposzta nagyon sok vitamint tartalmaz: A-vitamint, Béta karotin, B1-, B2-, B9-,vitamint(folsav), PP-, C- (100 g káposztában 40 mg C-vitamin van), E-, K-, U-vitamint (védi a nyálkahártyát, de főzéskor elveszti ezt a tulajdonságát, csak friss lé formájában biztosítja számunkra). Az ásványok széles skálájából kiemeljük a foszfort, kálciumot, a vasat, a ként, a káliumot, a vasat, a ként, a magnéziumot, a jódot és az arzént. A káposztában lévő, csípős ízű mustárolaj antibakteriális hatású, tulajdonképpen természetes antibiotikumnak tekinthető. Értékesek még mézgái, főként fekélyes vastagbélgyulladás esetén és magas klorofilltartalma, amelyik segíti a hemoglobin termelődését a vérszegénység különböző formáiban (főzéskor sajnos a klorofill is elvész).

A savanyú káposzta, amely természetes eljárás révén kapunk, azért értékes a számunkra, mert erjesztőanyaga segíti a zsírok megemésztését, akkor is ha nehezen emészthetőnek tartják.

Milyen problémákat orvosolunk a nyers káposztával?

- Ideális kimerültség, valamint ásványianyag vagy vitaminhiány esetén

- Idegesség és rendkívüli ingerlékenység, lehangoltság, vagy depresszió esetén

- A káposzta jó méregtelenítő, tisztítja a vért, a benne lévő vitaminoknak és ásványi anyagoknak köszönhetően segíti az agy és az idegrendszer működését.

- Gyulladáscsökkentő tulajdonságokkal bír.

- Csökkenti az Alzheimer-kór kialakulásának esélyét

- A bőr és fejbőr (haj) egyensújának helyreállításához (pattanások, tólzott faggyútermelődés)

- Veseprobléma esetén (csökkent vizeleteürítés, kövek)

- Izom, izületi, köszvény, vagy reuma okozta fájdalmak esetén

- Gyomorfekély, vastagbélgyulladás, vagy bélfertőzések ellen

- Asztma és szamárköhögés esetén,

- Cukorbetegek diétájában

- Segíti a folyadékfelszívódást, ödéma, hasvízkór és mellhártyagyulladás esetén

- Segít megelőzni vagy legyőzni az influenzát

- A káposzta alkalmas a rákos megbetegedések megelőzésére.

- Kalória szegény és magas rost tartalommal rendelkezik, ezért ajánlják fogyókúrákban. 100 gramm káposztában csupán 31 kalória, a savanyú káposztában pedig még ennél is kevesebb, mindössze 20 kalória van, miközben az ajánlott napi rostbevitel egytizedét fedezi ez a mennyiség.

- A káposzta leveleket külsőleg is lehet használni borogatásként reumatikus fájdalmak ellen, fekélyek, tályogok, furunkulusok vagy visszér esetén. A népgyógyászatban sodrófával, vagy egy üvegpalackkal a leveleket kicsit megtörve használták, hogy a gyógyító nedve jobban hathasson.

A téli hónapok vitaminban szegény táplálkozásában nagy segítséget jelent a savanyított káposzta.

A vörös káposzta élettani tulajdonságai megegyeznek a fehér fejes káposztáéval, bár a vörös káposztában kicsivel több C-vitamin, vas, kálium és kalcium található.





Birtalan Katalin - Természetgyógyász
Emésztőrendszerünk legtökéletesebb gyógyszere! Link




 
 
0 komment , kategória:  Gyógynövények  
Új szuperétel: chiamag
  2016-08-30 13:51:34, kedd
 
 




Cikk az új szuperételről, amelyet az aztékok is fogyasztottak már:

Link



 
 
0 komment , kategória:  Gyógynövények  
A csodálatos búzafű
  2016-07-04 09:51:08, hétfő
 
  Friss Búzafűlé készítése: Link








A csodálatos búzafű


Mi az oka annak, hogy egy 80 éves idős férfi, aki búzafűlét fogyaszt, egészségesebb mint egy mai 35 éves fiatal ember?
Akkor döbbentem rá igazán milyen anyaggal állok szemben, amikor életem meghatározó periódusában találkoztam egy öreg gyógyítóval, egy kietlen vidéken utazásaim során. Csak nézett rám a nagy égszínkék, forrásvíz tisztaságú szemeivel. De azok a szemek mind ha egy csecsemő szemei lettek volna! Ott állt előttem egy közel 80 éves idős ember és olyan erőt, vitalitást és kicsattanó egészséget sugárzott a lénye, amivel még soha életemben nem találkoztam azelőtt!
Mikor megkérdeztem, mit lát a szemembe, ő azt felelte "csoda, hogy még él"! 30 éves voltam ekkor! Mikor megtudtam, hogy az öreg kiskorától kezdve búzafű levet iszik és ennek köszönhető elképesztő életereje, elhatároztam, hogy felveszem az igát és megismertetem a világgal Isten ezen ajándékát.
Bizonyára legtöbbünk már hallott a búzafűléről, hiszen az elmúlt évek során sztárok, gyógyító eledeleként is feltűnt a médiában. A legtöbb természetgyógyászati és egyéb komplementer medicinális eszközöket felvonultató szaklapban is sorra jelentek meg cikkek, tanulmányok, melyek alapján egyértelműen kimondható, hogy a búzafűlé igen pozitív hatással van az emberi szervezetre.
A búzafűlé igazi erejét véleményem szerint a klorofilltartalma adja. Ez a molekula szinte kiköpött mása az emberi vörösvérsejtekben megtalálható hemoglobin molekulának. Mindkét molekula a légzésért, a légzési gázok szállításáért felelős. A klorofillt éppen ezért szokás növényi vérként is hívni. A két molekula mindössze pár atomban tér el egymástól szerkezetüket tekintve. Ebből következik az a nagyon fontos előny amiért a klorofillt szervezetünk nagyszerűen tudja hasznosítani és vérünket úgymond dúsítani oxigénnel. Mivel funkcióikat tekintve megegyeznek, így a klorofill nagymértékben hozzájárul ahhoz, hogy a vér oxigénszintje növekedjen, sejtjeink még több oxigénhez jussanak.
Másik jó tulajdonsága a lúgosítás. A búzafűlé nagy mennyiség tartalmaz bázikus ásványi elemeket, melyek lúgosító hatásuk révén képesek helyreállítani szervezetünk természetes sav-lúg egyensúlyát.
A búzafűlé széles spektrumú gyulladáscsökkentő, méregtelenítő és salaktalanító. Nagyszerű emésztést javító, étvágynövelő, hatékonyan támogatja immunrendszerünket is. Magas vas-, és klorofill tartalma segít a vérszegénység megelőzésében és kezelésében. Kedvezően hat a vörös csontvelő működésére is.
A felsoroltakat végig olvasva valóban láthatjuk, hogy egy nagyon összetett és CSODÁLATRA MÉLTÓ növényi lével állunk szemben.

Forrás: Természetgyógyász Magazin 2010. XVI.évf.7.szám







 
 
0 komment , kategória:  Gyógynövények  
Homoktövis mézben igazi csodaszer
  2015-10-14 15:31:19, szerda
 
  Homoktövis mézben igazi csodaszer


A méz és a homoktövis kombinációja mondhatni felér egy gyógyszertár árukínálatával, már írtunk a homoktövis bámulatos hatásáról kapcsolódó anyag: Homoktövis
Manapság egyre több egészségtudatos kerttulajdonos ültet homoktövist a kertjébe. Nekik - illetve azoknak, akik nagyobb mennyiségű homoktövis bogyóhoz jutottak - szeretnék tippet adni ezzel a recepttel, hogy akár tavaszig magukénak tudhassák ennek a dekoratív narancssárga csodának az áldásos hatásait.
A gyümölcs húsában nagy mennyiségű C-vitamin található: 100 g-ban 200-600 mg (tízszer annyi, mint a citromban). A gyümölcshús flavonoid- és béta-karotin-, valamint E-vitamin-forrás is, továbbá tartalmaz egy telített és egyszeresen telítetlen zsírsavakban gazdag (a bőrre gyakorolt kedvező hatásáról ismert palmitinsavból, palmitoleinsavból és olajsavból álló) zsíros olajat is. Magjában többszörösen telítetlen zsírsavakban (linolénsav és alfa-linolénsav) és F-vitaminban gazdag zsíros olaj található.





Hogyha egy kicsit is úgy érezzük, hogy kerülget a hűlés, vagy nem bírjuk elviselni a hűvösebb időjárást, borzongunk a reggelektől, este pedig semmi energiánk nincsen, vagy csak fel akarjuk tölteni magunkat vitaminnal, gyorsan szerezzünk be legalább egy kiló homoktövist. Ha pedig nincsen semmilyen panaszunk, csak esetleg fogyni szeretnénk, akkor is fogyaszthatunk homoktövist, hiszen nagyon erős zsíroldó hatása van.
Az alábbiakban nézzük, hogyan tehetünk el télire mézben homoktövist.


Hozzávalók: Minimum egy kiló homoktövis, méz

Elkészítés:
A narancssárga bogyókat mossuk jól meg, csepegtessük le egy szűrőn, tisztítsuk meg, hogyha esetleg még szár, levél vagy tüske darabkák vannak közötte. A befőttes üvegeket előzőleg jól mossuk ki, ki is főzhetjük, így csírátlanítjuk. Kanalazzuk bele a homoktövist, úgy, hogy az üvegek körülbelül félig legyenek, majd öntsük fel mézzel, míg tele nem lesznek. Körülbelül két hétig érleljük a hűtőben, és már fogyaszthatjuk is. Reggelente egy kávéskanállal üres gyomorra az egész napot bearanyozza. Ha kúraszerűen fogyasztjuk, akkor legalább három evőkanállal fogyasszunk el belőle, de kiegészíthetjük homoktövis szörppel és olajjal is.





 
 
0 komment , kategória:  Gyógynövények  
Arra kérlek, ha egyetértesz Te is tedd ezt!
  2015-10-12 23:43:56, hétfő
 
 





Arra kérlek, ha egyetértesz Te is tedd ezt!
Köszönöm.

Bükkszentkeresztről Gyuri bácsi a füves ember és Dr. Dávid
Tamás professzor, a Magyarok Házából ill. Lébényből üzeni
tisztelettel: Emberek! Ébresztő!! Gyógyítható a rák!!!
Mindig is gyógyíthatóvolt!
Immunrendszer gyors tuningolásával, macskakarom és
másgyógynövényekkel, vitaminokkal, vörös szőlő maggal, másantioxidánsokkal,
kezdeti stádiumban tökéletesen GYÓGYÍTHATÓ A RÁK!
Megelőzésre, az immunrendszer erősítésére törekedjetek!!!
Első legyen a méregtelenítés,béltisztítás, és a savtalanítás!!!
Néhány tipp: jól felszívódó cink, kalcium, szelén, fagyöngy, vérehullófecskefű+körömvirág, gyermekláncfű,tengeri algák, citrom, ginkobiloba, máriatövis mag, a fent említett
macskakarom, vörös szőlőmagja, töményen, stb.
Minden féle-fajta és színűzöldség, gyümölcs fogyasztása korlátlan mennyiségben!
A hús, és a stressz savasít!
A zöldségek, gyümölcsök, a nevetés, lúgosít!
A lelki okokat is figyelembe kell venni, mint pl.: szeretet, önszeretet fontossága, kimászni
az érzelmi traumából, akarni megoldania problémát, és erősen hinni a
gyógyulásban!!!
Egyéb terápiák minden betegség ellen:- pozitív gondolkodás,
derű, vidámság- légzésterápia- reflexzóna masszázs- mozgás és még sok más!
Lehet választani a gyógymódok között!Tehát van megoldás, csak jó
helyen kell keresni! És ez minden betegségre vonatkozik!
A szintetikus gyógyszerek az immunrendszer halálos ellenségei!!!
Amit a kemóval csinálnak, az pusztítás!!! Pont legyengíti az immunrendszert!!!
Az ,,Orvostudomány a feje tetején" c. könyv szépen elmagyarázza a rák természetét.
Egyéb irodalom is segítségre lehet, csak keresni kell. Leginkább természetgyógyász
területen keressétek!

Pl.: Váradi Tibor:Népbetegségek I.; Mária Treben: Gyógyteák, stb.
Ennyit megtehetünk értük. APRÓ KÉRÉS. Mindenkit kérünk, küldje tovább ezt!
Ha csak egy embernek is. Minden rákosra gondolva, emlékezve.





 
 
0 komment , kategória:  Gyógynövények  
Köhögés elleni házi szirup
  2015-10-09 09:18:06, péntek
 
 





Köhögés elleni házi szirup, ami eltávolítja a váladékot a tüdőből

Miután kigyógyulunk a köhögésből, a váladék felszakadozása még napokat vehet igénybe, ami egyrészt kellemetlen, fullasztó köhögéshez vezet. Ha szeretnél ettől megszabadulni, akkor az alábbi recept a segítségedre lehet ebben!

A hagyma az egyik fő összetevője a receptnek, amelyet erős vegyületnek találtak és számos egészségügyi előnnyel is rendelkezik. Fertőtlenít és gyulladáscsökkentő hatással is rendelkezik. A hagymát már őseink is használták a tünetek enyhítésére, beleértve a köhögést és az influenzát. A receptünk nem csak a köhögéssel járó váladékra jelent gyógyírt, a megfázás és influenza kezdeti időszakában is alkalmazhatjuk .
Jó tudni!

A köhögés az egyik legcsúnyább betegség, amely mellkas szorító mellékhatással rendelkezik, sípoló hangot vált ki a tüdőből és váladékot halmoz fel a mellkasban, a légutakban. A nyálka színe változó lehet (sárga, zöld, fehér), amelyek mindegyike a kiürülés eredménye.
Lássuk melyik szín mit takar:

Sárga váladék: Az immunrendszer "válasza", amely a gyulladást jelzi a légutakban.

Zöld váladék: Súlyos bakteriális fertőzés, mint például a hörghurut.

Tiszta váladék: Normál típusú váladék.

Rózsaszín váladék: Asztma előjele.

Barna váladék: A légszennyezés és a szmog mellékhatása.

Szürke váladék: Cigarettafüst az okozója.
Lássuk a receptet, ami eltávolítja a váladékot a tüdőből!

Hozzávalók:
1 csésze víz
1 csésze barna cukor
1 citrom szeletekre vágva
egy kanál zsálya
1 tk. fehérmályva gyökér
1 tk. Lenmag

Elkészítés:

Keverjük össze a vizet és a cukrot, melegítsük fel a keveréket, amíg a cukor el nem olvad. Ezután adjuk hozzá a többi hozzávalót is, jól keverjük össze és vegyük le a tüzről. Hagyjuk állni körülbelül 15 percig, majd szűrjük le a szirupot. Tároljuk üvegedényben és rögzítsük le egy fedővel.

Használata:

3 evőkanállal fogyasszunk el a szirupból napi háromszor. Egészen addig alkalmazzuk, amíg nem érzünk enyhülést, gyógyulást.
Egyéb népi gyógymódok, amelyek gyógyítják a köhögést:
hagyma
fokhagyma
gőzölögtetés
gyömbér
méz
bors

Eredet: Link


 
 
0 komment , kategória:  Gyógynövények  
Banánhéj
  2015-07-26 13:17:49, vasárnap
 
 





Banánhéj



Ha kipróbálod ezt a módszert, soha többé nem dobod majd el a banán héját
A banán az egyik legegészségesebb gyümölcs, ami természetes cukrot tartalmaz és jótékony hatással van a szervezetre. A banán héja is sok mindenre hasznos, miután kipróbáljuk az alábbi módszereket, többé nem is dobjuk majd a szemetesbe!

Lássuk mi mindenre hasznos!
1.Fogfehérítés
Használjuk a banánhéjat azon a fogon, fogakon, amelyet fehéríteni szeretnénk. A belső oldalát dörzsöljük a fogra, rendszeresen használjuk,pár alkalom elteltével láthatóvá válik az eredmény.

2.Szemölcsök eltávolítása
A banánhéj a szemölcsök egyik fő ellensége, Tegyünk egy kisebb darab banánhéjat a belső oldalával a szemölcsre fordítva és rögzítsük le egy sebtapasszal vagy bármi mással. Egy éjszakán át hagyjuk hatni, majd pár alkalom elteltével figyeljük meg a változást.

3. Egészséges bőr ráncok nélkül
A banánhéj táplálja a bőrt és megszünteti a ráncokat. Nem kell mást tenni, mint a bőrbe dörzsölni és hagyni kell hatni 30 percen át, majd le kell mosni.

4.Pikkelysömör kezelése
Ez a betegség teljesen gyógyítható banánhéj segítségével. 10 percen át a bedörzsölt banánhéjat hagyjuk hatni, majd mossuk meg langyos vízzel a bőrt.

5.Fájdalom enyhítése
Bármennyire is hihetetlen, a banánhéj az egyik legjobb fájdalomcsillapító. Dörzsöljük a fájdalmas testrészbe és ameddig szükséges, hagyjuk rajta. Ha kényelmesebb, alkalmazhatjuk a tapaszos módszert.

6. Enyhíti a viszketést és a bőr irritációt
Abban az esetben, ha ilyen problémánk van, egy kis darab banánhéjat helyezzünk a bőrre és rögzítsük le. Egy éjszaka alatt képes enyhülést és gyógyulást eredményezni.

7. Tisztítószer
Cipő, bútor, ezüst vagy drágakő tisztításához a banánhéjra van szükségünk. Nem kell mást tenni, mint a kívánt felületbe dörzsölni és hagyni állni néhány percig, majd bő vízzel le kell mosni.
Szerző: tudasfaja.com



 
 
0 komment , kategória:  Gyógynövények  
5-részes elsősegélycsomag kerti gyógynövényekből
  2015-07-01 07:37:17, szerda
 
  5-részes elsősegélycsomag kerti gyógynövényekből






Kiskerti elsősegély-csomagnak is nevezhetjük ezt az 5 gyógynövényt, amelyre bármikor szükségünk lehet, ezért érdemes belőlük legalább 1-1 tövet tartani.

A nyár a véget nem érő kerti partik időszaka. A tikkasztó hőségről és bosszantó szúnyogcsípésekről bölcsen hallgatva osztjuk meg képeinket a simogató napfényben fürdő pompás virágokról, gondozott gyepről, könnyű koktélokról.

De a nyárnak van árnyoldala is. Nyűg és teher lehet azok számára, akik valamilyen allergiában szenvednek vagy csúnya leégés miatt kell kezelniük a bőrüket.

Szerencsére pont a saját kertünk az, amely segíthet visszatérni az önfeledt boldogságot sugárzó fotók birodalmába. Igen, mi magunk is előállíthatunk természetes gyógyírt különböző bajainkra. Az alábbiakban bemutatjuk, hogyan.

Íme öt, igen népszerű és közkedvelt gyógyhatású növény, amelyek alapvető hozzávalói lehetnek a száz százalékban természetes elsősegélycsomagunknak:


Körömvirág

A körömvirág évszázadok óta egyike a leggyakrabban használt gyógynövényeknek. Varázslatos tulajdonságokkal ruházták fel, amelyek túlmutattak a különböző betegségekkel szemben kifejtett jótékony hatásán. A középkori legendák szerint, ha egy leány mezítláb sétált a körömvirág szirmain, képessé vált arra, hogy megértse a madarak énekét. (Egy próbát megér, nem igaz?)

Még ha nem érzünk kifejezett késztetést arra, hogy a verebekkel csevegjünk, a körömvirág kitűnő választás, ha a nyári időjárás okozta olyan tüneteket szeretnénk kezelni, mint például a kicserepesedett ajkak vagy a kiszáradt bőr. Ahhoz, hogy a körömvirágból kenőcsöt készítsünk, tegyünk néhány kissé hervadt körömvirágfejet egy kisebb befőttes üvegbe, öntsünk rá olívaolajat és helyezzük az üveget egy meleg, napos helyre. Naponta egyszer rázzuk össze az üveg tartalmát, hogy felgyorsítsuk az infúziós folyamatot. Néhány hét elteltével szűrjük le az olajat. Kezelhetünk vele zúzódásokat, izomfájdalmat, valamint száraz bőrt. Kiváló ajakbalzsamot készíthetünk, ha a kész olajhoz reszelt méhviaszt adunk és felolvasztjuk egy edényben vagy üvegbe rakva rövid időre beállított mikrohullámú sütőben.








Útifűfélék

Az útifűféléket sokan egyszerűen gyomnak vélik, pedig szinte minden kertben előfordulnak, talán pont a miénkben is. A növény rendkívül szívós, olyannyira, hogy még a városi járdák repedéseiben is képes kihajtani és virágot hozni.

Használatával gyorsan elmulaszthatjuk a rovarcsípések okozta viszketést. Szedjünk pár levelet és - természetesen csak ha tiszták - kapjuk be azokat és rágjuk meg egy kicsit, mintha rágógumit rágnánk. A rágás segít felszabadítani a növény gyulladáscsökkentő hatását, és bár az íze kissé kesernyés, tényleg ez a legegyszerűbb elkészítési módszer. Ezután egyszerűen nyomjuk rá a rovarcsípés helyére vagy egyéb, nyáron jelentkező bőrirritációra, mint például a mérges szömörce vagy egyéb ok miatt kialakuló kisebb kiütések.







Csalán

A csalán szintén igen hasznos, ezt a növényt azonban semmiképp ne vegyünk a szánkba, de még hozzáérnünk sem tanácsos puszta kézzel, ugyanis csalánszőrök borítják, amelyek égető, viszkető érzést, valamint apró kiütéseket okoznak. Magyarországon mindenütt előfordul és könnyen felismerhetjük hegyesedő, durván fűrészes szélű leveleiről.

A csalán igen hatásos a szezonális allergiák ellen. Általában teaként alkalmazzuk, de enyhén párolva vagy előfőzve különböző ételeinket is kiegészíthetjük vele. Az allergia leküzdésében segítő tea elkészítéséhez szedjünk csalánleveleket és pár napig hagyjuk száradni. Ezután egyszerűen morzsoljuk össze, tegyük teatojásba, vagy öntsünk rá forró vizet és néhány perc elteltével szűrjük le.







Málna

A málna gyorsan nő és könnyen termeszthető mind a hűvösebb, mind a melegebb éghajlatú területeken. Időnként "női gyógynövényként" is emlegetik; nem ok nélkül. Hatásos főzetet készíthetünk belőle olyan tünetek ellen, mint például a menstruációs görcsök. De a levelekből készült tea sok más bajra is gyógyír lehet, úgy mint a lábikragörcs vagy a hányinger.

Ha különösen erős nyári főzetet készítünk belőle, ami azt jelenti, hogy az épp felforrott vizet szárított vagy frissen szedett málnalevelekre öntjük és 15 percig hagyjuk ázni, nap okozta leégés ellen is felhasználhatjuk. Egy tiszta ruhát mártsunk a főzetbe és helyezzük a leégett bőrfelületre. A szárított és megfelelően tárolt málnalevelek egész évben felhasználhatók.







Macskamenta

Bár a legtöbben úgy gondolunk a macskamentára, mint a bundás kedvenceinkre ható bódítószer, ezt a gyógynövényt már a rómaiak is nagyra becsülték értékes gyógyhatásai miatt. A macskamenta szárított leveleit egykor cigaretta módjára elszívták a stressz levezetésére, a frissen szedett leveleket pedig láz és fejfájás enyhítésére, valamint a gyomor megnyugtatására használták. Nem mellékes enyhén mentás illata sem, ha teát főzünk belőle.

A nyári betegségek elleni küzdelemben azonban talán pont ez az a növény, amelyet mindenképpen érdemes a házunk vagy teraszunk elé ültetnünk, még ha nem is fogyasztunk belőle. A macskamenta illóolaja (az úgynevezett nepetalakton) adja a növény jellegzetes aromáját, illatát, amely vonzza a macskákat, de ugyanakkor a szúnyogriasztó hatása is jelentős. Egyes kutatások szerint a macskamenta tízszer hatékonyabb szúnyogriasztó, mint a boltokban kapható, különböző vitatott vegyületeket tartalmazó egyes rovarriasztó szerek.

A növényt instant gyógyírként használhatjuk szúnyogcsípés esetén is. Szedjünk néhány levelet, enyhén morzsoljuk össze, majd dörzsöljük be vele a bőrünket. Célszerű először egy kisebb bőrfelületen tesztelni a macskamentát, mivel egyeseknél kisebb allergiás reakciókat válthat ki. Mert ugye az utolsó dolog, amit szeretnék, hogy málnalevélért vagy körömvirágért kelljen szaladnunk, hogy enyhülést keressünk a macskamenta okozta kiütésre.


 
 
0 komment , kategória:  Gyógynövények  
Bakos Ferenc mátészalkai parasztorvos verse az 50-es évekből
  2015-05-16 14:02:02, szombat
 
 





Bakos Ferenc mátészalkai parasztorvos verse az 50-es évekből.



A népi gyógyászoknak kívülről meg kell tanulni ..-)
Világéletemben segítni volt vágyam,
Beteget nem látni sem ülve, sem ágyban,
Nem jó a szegénység s mégis annyi kába,
Kevés garasát is vivé patikába.
Bojtorján, útifű, cirok, csalán, forgó.
Olyikra ha nem is, más betegségre jó.
Mennyi nyavalyája akad az embernek,
Gyógyszert az orvosok arra ritkán lelnek.
Elviszik párnádat, földed, marhád, házad,
S ha szemére veted, bizony még ő lázad.
Azt mondja: nem isten, mit sem tud már tenni,
Ezt persze csak akkor, ha nincsen már mit venni.
Bármily koldus legyél, kiszívja a véred,
Nyögsz még egy darabig, hullaház a véged.
Bocskoros gulyások, juhászok, vén nénik,
Ezer baj gyógyszerét tarisznyával mérik.







1. Epéd hogyha beteg, egyél bőven retket,
Sót ám ne tégy rája, attól kínok lesznek.
Szálkán kórház is van, kérj ott epekövet,
Reszelj retket és azt e reszelékbe lökjed.
Meglátod, azt reggel, sohasem találod,
Föloldó hatását szájtátva csodálod.







2. Ugyan e baj ellen ott van a bojtorján,
Theaként iszogasd, pisiled momentán.







3. Vészes vérszegénység, idegbaj forrása,
Tízezer közül sincs kettő gyógyulása.
Rendelnek sok arzént, ferrumot és másat,
Csak csalángyökér az, amit ki nem ásnak.
Theaként használják, piros borban főzve,
Négy ujjod közt mit fogsz egy literre töve.
Ha ágyban feküdtél, bizton felkelsz tőle,
Öt-hat hétig használd, megmondom előre.







4. Ó, hányan szenvednek savtúltengésben,
Küszködnek, vinnyognak, mint kutya a présben.
Gumicsövet nyelnek, kapnak pezsgőt bőven,
A krumpli gyógyítja, sülve a sütőben.
Használd szivacs gyanánt, beled tiszta tőle,
"Krumplipüre" nem jó, vízben van az főzve.
Amit magyarázok, jól eszedbe vegyed,
Mert a savtól sebes a gyomrod és a beled.
Gyomrodat felmarja, fekély lesz a neve,
Nem emészthet attól senkinek a bele.
Beleknek bolyhait vakolattal vonja,
Ehetsz bár táplálót, ki lesz veled tolva.
Annyira elgyengülsz, lesüllyed a gyomrod,
Napról napra gyengülsz, koporsó a gondod.







5. Ha sebek martak fel, fekélyes lett gyomrod,
Sültkrumplin olajjal lehet csak gyógyulnod.
Hentes kézre kerülsz, ha elhanyagolod,
Öt-hat sült krumpliból, ha a bélt kinyomod.
Ennyit fogyasztván, a többit olajozd.
Sebed a sült krumpli mentesíti savtól,
Szigetelő fedőt kap az az olajtól.
Bajod így ápolva, meggyógyul majd sebed,
Ez sivár életben még örömed lehet.







6. Biz az élet sokszor úgy jár, mint a kártya,
Megesik, hogy meghűl olykor a mellhártya.
Kaphatod szárazon, esetleg vizesen,
Szaladsz az orvoshoz, csapolni vitessen.
Cirokseprő magját kifőzni teának,
Egészséget szerez hamar az magának.
Tetős evőkanál kerül egy literre,
Kaphatsz cirokmagot pénzért vagy hitelre.
Ne öntsd ki az ágyát, csináld nyakra-főre,
Egy főzéssel a mag nincsen még kifőzve.
Vért is kapsz biz ettől, meg is hízol tőle,
Öt-hat hét alatt már piros arcod bőre.
Idd reggel mint teát, egész nap mint vizet,
Ha ezt mind betartod, élted soká viszed.







7. Betyár ez az élet, sokszor idegre megy,
Ó, mennyi embernek épp a gyomrára megy.
Egyszerű tünete : rebeg gyomra szája,
Hinnéd, hogy egy lepke húzódott alája.
Mindenre dühödt vagy, szemed mint a vadnak,
Szikráznak, ha nézel, gubóid dagadnak.
Félni lehet tőled, bármi szelíd voltál,
Azt is marod most már, kinek udvaroltál.
Pokol ez az élet, családodé sem más,
Testvér, az élet cseppet sem pompás.
Szaladsz tudósokhoz, vizsgálgatnak egyre,
Próbareggeliznek, kérdnek tőről hegyre.
Egy sem leli bajod, dúlnak a tünetek,
Fizethetsz százasból akár egy türetet.
Bajod egyre mélyül, Kalló felé sietsz,
Már előbb megírtam, gyomoridegbaj ez.
Főzess csak puliszkát, szárazon, tengeriből,
Vond ki gyakran magad szokott környezetedből.
Környezetváltozás csillapítja dühöd,
A puliszka gyógyít, ha este-reggel gyűröd.
Sok az arzén benne, szaporítja véred,
Hízni fogsz hetenként, jó ha magad méred.







8. Életed ha megnyúlt tisztes öreg korban,
Bár fiatalon is bekerülsz a sorba.
Gyakran szédül fejed, bizonytalan lépted,
Panaszolja ajkad : "oly gyakran szédülök,
Ingadozó léptem, jó, ha székre ülök."
Sűrű lett a véred, gyönge a folyása,
Egyensúly idegnek nincsen locsolása.
Kenetlen szekérnek nyikorog kerekje,
Száraz az agyad is, így jutsz szédületre,
Öreg ereidben vérkavicsok lesznek,
Itt az orvossága, attól széjjel esnek.
Egyél körtét, aszaltat vagy nyerset,
Biztos egyensúlyod hamar visszanyerted,
Hegyek szelíd alján termett elég "dicske"
Aszalva megkapod, forrázd kicsi vízben.
Vagy vagdald apróra, ha nem lenne fogad,
Ne búsulj öregem, csak szómat megfogadd.
Nem számít, hogy ősz vagy, csak fekszel az ágyon
Vidám ifjon mégy még ezen a nyáron.
Szerencsés lennél ám, ha téli körtéd lenne,
Mert így betegséged a pokolba menne.
Bár mindent ő szedne nem néznek az égre,
Receptet ír a doktor, tégelyből vagy hármat,
Találgatva szépen, hátha ez használhat.
Ha ez nem használna, van még recept bőven,
Ha meghalt, van paraszt, szed az a jövőben.







9. Nincs szív a mellkasban, más van a böndőben,
Levél végeztével ötlött az eszembe,
Hány szegény embernek fájdalmas élete,
Sosem volt zarándok, nem vágyott Rómába,
Eltorzul a képe, szenved reumában.
Küldik az orvosok Pöstyén, Szoboszlóra,
Bár tarisznyájában nincsen aranyóra.
Aki okos fickó, agyalágya benő,
Tudja, hogy gyógyszer bármifajta fenyő...
Kínok ellen adok jó tanácsot,
Faragj a fenyőből sok apró forgácsot.
Most járt erre Jézus ünnepén,
Találsz fenyőt bőven udvarok szemetjén.
Főzd azt levelestől, szikánccsal keverve,
Fürödj a levében, bajod le van verve.
Főzetét ki ne öntsd, adj hozzá forgácsot,
Új főzetet bővítsd, eljárod a Dájcsot.
Ám tíz percen túl már vízzel mosd arcod,
Oly erős, e főzet szüli ájulásod.
Ha fán mankón jártál, eldobod azt tőle,
Ne félj, nincs reumád, szabadultál tőle,







10. Új szer jut eszembe, gyulladás a neve.
Nyelés kínos tőle, mandulád van tele,
Fulladás környékez, hangod csak suttogás,
Forró bugát forrázz, csitul a gyulladás.
Nyomd ki azt egy fedőn, szabj szennyes kendőre,
Forrón váltogatva torkodra jön tőle.
Ha kezdetén teszed, egy nap szabadultál,
Ha dagadtan teszed, ne félj, meg nem fojt ám.
Egy kettő kifakad, áldod istenedet,
Hogy hyperol helyett bugát juttat neked.
Kitűnő hatású idült állapotban,
Forró céklalével mint állód gurgulgatva.







11. Szörnyű betegség még s örök az Isiász.
Ellene, testvér, tudod mit csinálsz ?
Savanyú káposztát melegíts magadra,
Huszonnégy órán át feküdj jól dunsztolva.
Elhagyod az ágyat, nem szenvedsz a sírig,
Áldod Istent, s kapod ami éppen illik.




Mi az a buga???? Na, azt nem tudom!

 
 
0 komment , kategória:  Gyógynövények  
4 nap alatt 3 kg mínusz!
  2015-04-26 12:24:08, vasárnap
 
 





4 NAP ALATT 3 KILÓ MÍNUSZ:


Fenékről és hasról: így készítsd el otthon a fogyókúrás vizet
Felpörgeti az anyagcserét, így még koplalnod sem kell a fogyáshoz.

Németországban a diétázók körében nagy népszerűségnek örvend egy fogyókúrás csodaszer, a karcsúsító víz, vagy ahogy a germán nyelvterületen hívják, a Schlank-Wasser.

Bár a recept eredetileg a tengerentúlról származik, mégis Európában érte el a legnagyobb sikert, sokan esküsznek rá, ez a lapos has és a feszes fenék titka.


A Schlank-Wasser készítői szerint a zsírégető víz ivása elegendő segítséget nyújt az anyagcsere számára ahhoz, hogy lebontsa a kényes területekre felszaladt zsírpárnákat, vagyis elsősorban a hason és a fenéken fejti ki a hatását - ott, ahonnan a legtöbb nő fogyni szeretne.

A módszer követői szerint ehhez még koplalni sem kell, elég, ha négy napon keresztül nem eszel nehéz, zsíros ételeket vagy cukros édességeket, és ügyelsz rá, hogy a napi energiabeviteled lehetőleg ne haladja meg az 1200 kalóriát.

Tehát, ha minimális mértékben odafigyelsz az étkezésre, és reggel, délben, illetve este, étkezés után elkortyolsz egy pohárral a karcsúsító italból, a negyedik nap végére három kilót, illetve akár 10-14 centit is karcsúsodhatsz a hasad és feneked tájékáról.

Hogyan működik?

A Schlank-Wasser receptjét egy New Yorkban élő táplálkozástudományi szakember alkotta meg, és kizárólag természetes anyagokat tartalmaz - gyömbért, citromot, mentát, uborkát és vizet -, így akár otthon is elkészítheted.

Karcsúsító hatásának titka, hogy minden összetevő külön-külön is elősegíti a zsírbontást és a méregtelenítést, együtt pedig fokozzák egymás hatását.

A gyömbér jó hatással van a vérkeringésre és az emésztésre, az uborka remek vízhajtó, a citrom elősegíti a méregtelenítést, a menta pedig amellett, hogy serkenti az anyagcserét, és jó hatással van az epére, még az éhségérzetet is csökkenti.

Így készítsd el otthon!

Ha szeretnéd kipróbálni a méregtelenítő, zsírégető csodamódszert, a legegyszerűbb, ha saját magad készíted el a fogyókúrás vizet.

Egy kancsóba tölts két liter vizet, majd apríts bele egy körülbelül három centiméteres, friss, megpucolt gyömbérdarabot. Vágj leheletvékony szeletekre egy közepes méretű kígyóuborkát, és szeletelj fel vékonyan egy alaposan megmosott citromot is.

Add az egészet a vízhez, 12 darab friss mentalevéllel együtt, óvatosan keverd meg, majd tedd a kancsót a hűtőbe egy éjszakára, hogy a hatóanyagok kioldódjanak, és az aromák összeérjenek. Másnap reggel kezdheted is a méregtelenítő kúrát





 
 
0 komment , kategória:  Gyógynövények  
     2/4 oldal   Bejegyzések száma: 31 
2021.04 2021. Május 2021.06
HétKedSzeCsüPénSzoVas
 12
3456789
10111213141516
17181920212223
24252627282930
31 
Blog kereső


Bejegyzések
ma: 9 db bejegyzés
e hónap: 29 db bejegyzés
e év: 438 db bejegyzés
Összes: 12990 db bejegyzés
Kategóriák
 
Keresés
 

bejegyzések címeiben
bejegyzésekben

Archívum
 
Látogatók száma
 
  • Ma: 560
  • e Hét: 1583
  • e Hónap: 9056
  • e Év: 126302
Szótár
 




Blogok, Videótár, Szótár, Ki Ne Hagyd!, Fecsegj, Tudjátok?, Receptek, Egészség, Praktikák, Jótékony hatások, Házilag, Versek,
© 2002-2024 TVN.HU Kft.