Belépés
lovaszmarika.blog.xfree.hu
Vágyógyj arra, amit a holnap hoz, és örülj annak, ami ma van. Wass Albert "A jó embereknek szép haláluk van" Wass Albert Lovász Lászlóné Marika
1936.09.11
Offline
Profil képem!
Linktáram, Blogom, Képtáram, Videótáram, Ismerőseim, Fecsegj
     2/17 oldal   Bejegyzések száma: 168 
Betűsorrend
  2015-06-21 11:40:29, vasárnap
 
 

 
 
0 komment , kategória:  Munka  
Receptek a világ bajaira
  2015-06-18 13:18:53, csütörtök
 
  Első számú recept,
ahhoz hogy a világ gazdasága helyreálljon, a
következőkre lenne szükség:

- a kínaiak ne egyenek egy napig..!!
- az oroszok ne igyanak egy napig..!!
- a cigányok DOLGOZZANAK egy napig !!

A második recept
a koldusok sikere:
- Két román cigány koldus találkozik valahol Olaszországban, és az
egyik megkérdezi:
- Mennyi pénzt kerestél ma..??
- 6 eurót..
- 6 eurót..?? Mit csináltál, hogy csak 6 eurót kerestél..???
- Mindent megpróbáltam - rongyosan öltözködtem, megtört szerencsétlen
arcot vágtam, és még egy karton papírra azt is kiírtam, hogy
feleségem, és 4 gyerekem van, akiket el kell tartanom.. És te mennyit
kerestél..??
- 600 eurót !
- Miiiii??? Azt meg hogyan csináltad, hogy ilyen sokat adtak neked??
- Letettem magam mellé egy papírt, amire ezt írtam: "már csak 6 euróra
van szükségem, hogy visszamenjek Romániába".
 
 
0 komment , kategória:  Munka  
A gépírónő - kihalt szakma?
  2015-06-10 13:00:15, szerda
 
 

 
 
0 komment , kategória:  Munka  
A kertész tippje: uborka futtatása
  2015-05-05 14:12:44, kedd
 
  Hosszú évek óta jól bevált módszer az uborka futtatása. Alakíts ki egy kb. 1/2 m széles ágyást. A hossza csak Tőled függ. A széleitől 10-10 cm távolságra, mintha zöldséget vetnél, húzz egy kis árkot, és ebbe rakd egyesével a magokat 8-10 cm távolságra egymástól.

Várd meg, míg a magok kikelnek. Ekkor még utólag pótolhatod a hiányt. Az ágyás két végére üss le egy-egy erős karót és rögzítsd ki. Az ágyásba is üss le annyit, hogy a karók közti távolság 1,5 - 2 m legyen. A karók tetejére vagy léceket erősítesz, vagy egy erős drótot. Ha elkészültél jöhet a madzag. A madzag egyik végét lazán rákötöd az ubi tövére, a másik végét pedig a tartólécre, drótra.



Ha mindkét sorral elkészültél, akkor már csak annyi dolgod marad, hogy 3-4 naponként segítesz az ubinak a madzagra csavarodásban. Ha elérték a drótot, akkor már arra futhatnak, amerre nekik tetszik. Csak arra vigyázz, hogy az állvány legalább 120-130 cm magas legyen. Ez a minimális magasság. Négyzetméterenként a 15-20 kiló hozam garantált! Természetesen erre a célra egy csövekből, vagy idomvasakból összehegesztett állvány is tökéletesen megfelel, ráadásul nem is korhad el. Az utóbbi néhány évben már gyártanak olyan nagylyukú (kb.15 X. 15-ös lyukméret) műanyaghálókat, amik az ubi futtatására kiválóak, ráadásul olcsók. 1 m kb. 40 forint!


 
 
0 komment , kategória:  Munka  
Egy 47 éves ápolónő kijózanító levele
  2015-03-07 16:55:48, szombat
 
  Egy 47éves ápolónő kijózanító levele az államtitkár úrnak.

Szeretnék Önnek bemutatkozni: én vagyok a nővér. Marika, Ica, Anna, Kati, vagy valaki más. Életkorom átlag 47,5 év. Honfitársaimmal ellentétben még mindig a magyar egészségügyben dolgozom, amin egyelőre nem akarok változtatni. De nem azért, mert itt olyan nagyszerű dolgozni, hanem mert itt kell ellátni az anyukámat, apukámat, testvéremet, gyermekemet, vagy a kollégáim családtagjait, a szomszédot, a postást és ezer a szívemhez közelálló embert.



Napi 12 órát dolgozom a saját fizetésemből vett ruhákban, papucsban, amit a műszak végén hazaviszek és otthon mosom, vasalom, hogy legyen a következő munkanapra is ruhám. Havi 30 ezret fizetek azért, hogy dolgozzam (bérlet, ennivaló, mosás, stb)
Családi állapotom legtöbbször elvált, mert a férjurak nehezen tolerálják, hogy nincs szabad hétvége, nincs karácsonyi együttlét, nincs éjszaka otthon az asszonyka, akihez oda lehetne bújni.
A gyerekeim bölcsődébe jártak, a gondozó (bocs, hogy leírtam) néniknek indultak el, nekik kezdtek beszélni, mert nekem másokról kellett gondoskodnom.
10-15-20 éve nem voltunk nyaralni. Feketén ápoltam otthonukban betegeket, takarítottam, hogy legalább a gyerek eljusson nyáron táborba.
Már rég nem ápolok. Vénát szúrok, infundálok, szondát és katétert helyezek be, olykor varratot szedek, vagy gipszelek, mert a doktor nem ér rá, meg különben sem tudja megcsinálni. Ha nem ,,szakdolgozom", akkor a hozzátartozóknak próbálok megnyugtatást adni, mert a korrekt felvilágosításhoz nincs kompetenciám. Sokszor mentegetem a rendszert, a kórházat, a doktort, cserébe hazug, lusta, ostoba vagyok a beteg és családja szemében. Ezek még szelíd jelzők, mert gyakran vagyok ám örömlánynak titulálva, mondván éjjel mit is csinálhatok mást a kórházban a doktorokkal.
Már nem mondom büszkén, mint valaha, hogy ápolok. Már nem megyek reggelente mosolyogva dolgozni. Már csak rettegek az Önök reformjaitól. Már nem hiszem el, hogy jobb lesz. Már tudom, hogy Önöktől sem szakmai, sem erkölcsi megbecsülést nem fogok kapni.
Még nem megyek el máshova, még motivál, hogy a magyar betegnek szüksége van rám. Akkor is, ha naponta százszor alázhat meg büntetlenül.
MÉG MINDIG FEKETEMUNKÁT VÁLLALOK, HOGY A 120 EZER FORINT FIZETÉSBŐL TELJEN REZSIRE ÉS A GYEREK, AZ UNOKA TANÍTTATÁSÁRA.
BÜNTESSEN MEG ÉRTE ÁLLAMTITKÁR ÚR, VÁLLALOM.
SZÁMOLJA MEG, HÁNY FIATAL VAN ITTHON A SZAKMÁBAN! GONDOLJA ÁT, HOGY MI LESZ 10 ÉV MÚLVA! MERT TUDJA, MI NAGYON GYORSAN ÖREGSZÜNK, AZ UTÁNPÓTLÁS PEDIG GYORSAN MEGY A LAJTÁN TÚLRA.


 
 
0 komment , kategória:  Munka  
A hamu felhasználása
  2015-01-19 14:19:05, hétfő
 
  A HAMU FELHASZNÁLÁSA A HÁZTARTÁSBAN
január 18, 2015 - Érdekességek, Friss hírek - Tagged: Állatok, fa, hamu, hamu felhasználása, házi praktikák, Házi tippek, Növények, riasztó szer, tippek, trükkök
A fahamut az emberiség nagyon régóta használja hiszen egy nagyon hasznos dolog, sokan viszont nem tudják hogy mennyi mindenre fel lehet használni.

A fa elégetésekor keletkező hamu számos értékes ásványi sót tartalmaz. Erősen lúgos kémhatású, pH-értéke 10-13 közé esik. A lúg tisztító hatása a káliumtartalomtól függ, ezért az egyes fafajták hamujából eltérő erősségű lúg keletkezik. A gyümölcsfáknál erősebb lúg nyerhető, de egyes leírások szerint még annál is erősebb az akácfa, és a kukoricaszár hamujából.

Ezért mielőtt kidobnánk a fahamut, érdemes megnézni, hogyan hasznosíthatjuk.

A fahamuval a bútorról a vízfoltot is eltávolíthatjuk. A foltra szórjunk fahamut, csepegtessünk rá olajat, és a keveréket ruhával dörzsöljük a fába. Végül bútorfényezővel vagy dióolajjal kenjük át.

Kiváló tisztítószer. Ha fahamuval tisztítjuk a porcelán tárgyakat, zománcozott edényeket, evőeszközöket, üvegpoharakat, csillogóan tiszták lesznek. A hamuval nedvesen átdörzsölt tárgyakat mindig bő vízben öblítsük, és utána töröljük szárazra.

A faházak, kerítések elszürkülésének meggátolására meleg lúggal mossuk, keféljük át a felületet. Szépen visszanyerik eredeti színüket, esetleg antik színárnyalatot kapnak. Ehhez a hamut és a vizet 1:3 arányban egy órán át főzzük, szűrjük át, és már használhatjuk is.

Nagyszerű szagtalanító, csak szórjuk be vele az adott helyet (pl. macskaalom).

Taszítja a ruhamolyt. Szórjunk egy kevés hamut a ruhák közé, használat előtt csak ki kell rázni.

Edénysúrolószer. Régen homokkal együtt ezzel súroltak, aztán kiöntötték a fűbe. Kültéren, bográcsoknál és grillezőknél kiváló ez a módszer, de beltérben a lefolyócsöveknél óvatosan használjuk.

Mosólúgot készíthetünk belőle. 1 rész fahamut 4 rész vízzel forrázzunk le, majd egy éjszakán át hagyjuk ülepedni. Az adagolás a mosandó ruha mennyiségétől és a hamulúg töménységétől függ. A lúgoldat töménységének, fajsúlyának megállapítására tojást használhatunk. 15 %-os lúgban úszó tojásnak a fele emelkedik ki a folyadékból, 8 %-osból az 1/4 része, 4 %-osban pedig a tojás lebeg. A nagyon elszennyeződött ruhákat előzőleg be lehet áztatni hamulúgos vízbe, a nem nagyon piszkos ruháknak elég az 5 kg-os mosógépi mosáshoz körülbelül 4-5 dl lúg, esetleg kombinálhatjuk környezetbarát mosószerekkel.

Hűtő nélkül is frissen tarthatjuk zöldség-gyümölcseinket. Ássunk egy gödröt a földbe, tegyük bele a terméseket és töltsük fel hamuval. Figyeljünk, hogy a gyümölcsök ne érjenek egymáshoz és ne érintkezzenek a földdel. Zárjuk le a gödröt faanyaggal. E megoldás hosszú ideig tartósít. Tojást is tartósíthatunk hasonló módszerrel.

Magok tartósítására és rovarok elleni védelemre is hasznosíthatjuk. Egy agyag edénybe tegyük a tárolni való magokat és szórjuk le hamuval.

Nagyon jól lehet vele tüzet oltani.

Télen járdát és utakat is leszórhatunk vele, mivel a hamu sót tartalmaz így megolvasztja a vizet.

A növényeket is védi a téli fagytól, ha egy adag hamut szórunk a talajra.

Nagyon jól lehet használni a növényeknek trágya ként is, hiszen rengeteg foszfort, káliumot és egy jó adag nyomelemet, magnéziumot, bórt, vasat, tartalmaz, amely serkenti a növények természetes fejlődését. Mivel nincs benne klór, a hamu a legkiválóbb káliumos trágya.

Csigariasztó, az ágyásokat szórjuk körbe a hamuval és a csigák nem mennek oda.

A krumplibogarakat is elűzi (inkább megelőzésre használható)

Levéltetvek és a pajzstetvek ellen igen hatásos szer. Ha lombhullás után a fák törzseit, vastagabb ágait fahamuval jól beszórjuk, eltűnnek a nehezen pusztítható pajzstetvek. Fahamus beszórással fertőtleníthetjük a levéltetvekkel fertőzött lombot és leveleket is.

Hangyák ellen is bevethetjük. Ha a hangyabolyra egy kupac hamut teszünk, elköltöznek.

Pince, sufni, kietlen zugok sarkaiba érdemes rakni egy-egy kupaccal, elűzi a patkányokat, egereket, csótányokat.

Elriasztja a a kullancsokat, tetveket, bolhákat házi állatainkból. Ecettel keverjünk ki egy kenhető masszát és dörzsöljük át vele állatainkat.

Milyen típusú hamut ne használjunk?

A szénből származó hamu a fából származó hamuval szemben toxinokat tartalmaz (pl. nehézfémek). Ezt ne használjuk!

A fahamut száraz állapotban tároljuk. Ne hagyjuk a szabadban, mert ha eső, nedvesség éri, veszít hatóanyagából. A kálilúg maró hatású folyadék, ezért jól záródó, felcímkézett üvegben, gyerekektől elzárt helyen kell tartani!

Kedves olvasó! Ha szeretnél tőlünk értesítést kapni a friss hírekről, akkor kattints ide, és iratkozz fel a hírlevelünkre: http://www.netextra.hu/newsletter/


 
 
0 komment , kategória:  Munka  
Egy hókotró bámulatos teljesítménye
  2014-12-16 12:11:02, kedd
 
  Egy hókotró bámulatos teljesítménye
(Új-Zéland, vasúti átjáró 740 méterrel a tengerszint felett, az Arthur-Pass hágóban...)

Itt aztán van lóerő - de hó is... (2'01"):


http://safeshare.tv/w/DYEsPODBwX



Link
 
 
0 komment , kategória:  Munka  
Vélemény Vidi Ritától
  2014-10-30 10:59:14, csütörtök
 
  VIDI RITA: HA VEZETŐ VAGY, DE SENKI NEM KÖVET, AKKOR CSAK SÉTÁLNI MENTÉL!

A netadó margójára
Posted by vidirita
Az ország lázban ég a netadó, az USA-kitiltási botrány, a szappanadó, meg úgy általában a honi közélet miatt, és bár itt ritkán szoktam politizálni, de most megteszem én is.

Én még emlékszem azokra az évekre, amikor itt vidéken, a MATÁV betárcsázós internetére tudtunk csak csatlakozni, de úgy, hogy közben PERCDÍJAT fizettünk a helyi telefonszolgáltatónak. Ugyanis akkoriban a MATÁV monopol helyzetben volt, talán egy kis internet-szolgáltató volt még az országban, de pont nem erre felénk. A helyi telefontársaságnak nem volt internetszolgáltatása!

Szóval, a gatyánk ráment az internetezésre, és internetezésen ne azt értsétek, ami ma van, hogy képek, videók, és csilli-villi tartalmak mindenfelé, hanem olyan oldalakat, amik úgy néztek ki fénykorukban, mint most, amikor valami technikai probléma miatt nem töltődik be az oldal kinézetét szabályozó fájl. Csak betűk, csak linkek, semmi struktúra, semmi felhasználóbarát metódus.

És ez volt a világ egy kattintásra.

Emlékszem, mikor valakinek annak idején - ez olyan 2000 környékén volt - azt meséltem, hogy szabadidőmben internetezek, azt sem tudta, miről zagyválok!

Aki nagy nehezen felfogta, hogy világháló, meg internet, meg e-mail, az is azt kérdezte, hogy DE AZ MEG MINEK?

Hosszú évek teltek el, mire az ember már képeket is képes volt letölteni a gagyi kis számítógépével, és aztán egyre érezhetően vált egyre kényelmesebbé a dolog. Az oldalak pillanatok alatt betöltődtek, életre kelt a WEB2.0, ami azt takarta, hogy nem tartalomügynökségek és erre szakosodott cégek hozták létre az internetes tartalmakat, hanem MAGUK A FELHASZNÁLÓK, és ez bizony forradalmi pillanat volt, pedig alig 10 éve történt.

Ma ott tartunk, hogy a Magyarországon kb. 7,3 millió internetező - nem vicc, ez a Google adata - számára az elsődleges célpont a facebook - aminek van előnye és bezony hátránya is -, és ezen felhasználók kb. 30%-a OKOStelefonon nyomja az ipart a neten.

Vállalkozások ezrei virágoztak fel Magyarországon - sőt, vannak, amik kimondottan ezért jöhettek létre - azért, mert van szélessávú internet, és potom pénzbe kerül ahhoz képest, amekkora haszna van. Webshopok kezdtek tündöklésbe, és olyan emberek számára is kinyílt a világ, akik valamilyen fogyatékosságuk miatt nagyon szűk korlátok között élnek. Ezek a vállalkozások adóznak természetesen.

Azt gondolom, hogy az Internet az, ahol az esélyegyenlőség igazából megvalósul.

Amióta a jobb agyféltekés kreatív írás tréningeket csinálom, azóta örök kérdés, hogy ,,Mikor lesz ez online?".

A válaszom eddig az volt, hogy SOHA.
Ez olyan élmény és olyan módszer, amit nem tudunk átadni a virtuális térben - vallottam, és tartottam is magam ehhez.

Aztán persze a növekvő igények hatására újragondoltam ezt a dolgot, és közben meghallottam azokat is, akik biztosan SOHA nem tudnak eljönni ilyen tréningre azért, mert például kerekesszékkel közlekednek, vagy csökkentlátók, vagy épp a Föld túloldalán laknak.

Nem sürgetett semmi az ügyben, hogy hirtelen belevágjunk az online képzés elindításába, egyelőre kerestem a lehetőségeket, és a pontos metódus kidolgozását terveztem.

De ezzel a netadóval még nekem is sikerült felszívnom magam agyilag.

Az összegekkel való játszadozással sikerül elterelni a figyelmet a lényegről: az elvről.

Az, aki nem érti a borzasztóan pusztító mentalitást emögött az adó mögött, annak fogalma sincs arról, hogy mi az, hogy szabadság. Az, aki nem képes felfogni az aljas gátló és akadályozó szándékot emögött az adó mögött, az eddig is börtönben élte az életét, és nagyon szomorúan tapasztalom, hogy a vakondnak elég nehéz elmagyarázni mi az, hogy napfény...

Most az van, hogy engem nem ráz meg a netadó, de tudom, hogy milyen sokakat fog megrázni mégis. Elég egy alap internetelőfizetés, meg két okostelefon a családba, és máris 2100 forintos pluszról beszélünk, ami évente 25200 forint. (Cégek esetében 60ezer forint kapásból előfizetésenként, de hát a cégek dögöljenek meg, nem?)

A - hú, nem tudom, hogyan fogalmazzak finoman - bigott párthívők arról beszélgetnek az igen egyoldalú fórumaikon, hogy ,,legalább a fiatalok majd nem néznek pornót". Biztos nem magukból indulnak ki, hogy ezt feltételezik, a másik meg az, hogy dehogynem fognak nézni, csak rosszabb minőségben. De megtehetik, nem bűncselekmény, és elméletileg szabadság van, nem? Vagy ez már nem fontos?

De amikor arra a 25ezer emberre gondolok, akik az évek során feliratkoztak a hírleveleimre azért, hogy TANULJANAK, akkor kedvem lenne nyakonönteni valakit egy hekto jegesvízzel...

A 92 éves Éva néni nem azért iratkozott fel hozzám, hogy pornót nézzen, hanem azért, hogy megtanulja kezelni a számítógépet.

A 33 éves, három gyerekkel egyedül maradt, özvegy fiatalasszony, Eszter sem a pornó miatt barangol a neten és próbálja magát fejleszteni, hanem azért, hogy legyen jövőképe, perspektívája, hogy ne a szegénységre kelljen nevelnie a gyerekeit.

A csökkentlátó József sem azért jött hozzám, hogy pornót nézzen, hanem azért, hogy munkára tudja használni a gépét.

És sorolhatnám azokat az egyéni sorsokat, amikbe az átlag, önmagából kiinduló, az Internetet a pornóval azonosító felhasználók felfogni sem képesek, mert nem és kész. Nem feladatuk, nem felelősségük. El is nézem nekik, hogy nem értenek hozzá.

De amikor egy vállalkozó megtanul az ügyfelei fejével gondolkodni, és szembesül egy ilyen dologgal, akkor nem magáért aggódik. Hanem azokért, akik valaha hozzá fordultak segítségért.

Minden nálunk tanult írónak azt javasoljuk, hogy csinálj blogot, és azonnal kezdj el publikálni. Majd ezen túl hozzátesszük azt is, hogy ,,kérdezd meg mellé adótanácsadódat is".

Annak idején, mikor én kezdtem Internetezni, az 1 GB, az egy felfoghatatlanul hatalmas mértékegység volt, kizárólag a rekordok könyvéből hallottunk róla.
Ma ez egy mindennapos mennyiség, ami pillanatok alatt összegyűlik a weboldalakon való böngészéssel, információkereséssel, tanulással, a távol élő nagymamának elküldött három-négy, az unokákról készült fotóval.

A világ más részein - és látszólag nálunk is - felismerték, hogy az egyének felzárkóztatásának, és leszakadásuk megakadályozásának legkiválóbb módszer az internetre való felcsatlakozás.

Nyomornegyedeket lehet hosszútávon kiszakítani a gödör aljáról úgy, hogy a gyerekeknek internetet adnak. Az államok többsége ezt a törekvést igyekszik támogatni, hiszen ez OLCSÓ és önműködő.

Itt, nálunk akadályozzák ezt a mechanizmust. Az egy forint adó is pontosan egy forinttal lenne több az elfogadhatónál.

Az, hogy százezer ember ment ki az utcára tegnap, az nem azért volt, mert fáj nekik havi 700 forint - a legjobb forgatókönyv alapján számolva -, hanem azért, mert Magyarország homlokegyenest a világ forgási iránya ellen megy ezzel az adóval, és ez volt az a bizonyos utolsó csepp a pohárban. Merthogy volt előtte már jó néhány.

Ez úton jelentem be, hogy adó ide vagy oda, hamarosan LESZ online modulja a jobb agyféltekés kreatív írás tanfolyamoknak, biztosítjuk a becsatlakozást azok számára, akik így szeretnék megtanulni a kreatív írást, és mi a világ forgásirányával egy irányba haladunk, mert meg vagyunk róla győződve, hogy az a jó irány.



 
 
0 komment , kategória:  Munka  
Hasznos tanács Bálint gazdától - az őszi lemosó permetezés
  2014-10-17 18:13:42, péntek
 
 
Őszi lemosó permetezés

A kártevőket legjobban és legbiztonságosabban az őszi, lemosó permetezéssel lehet megelőzni és kivédeni.
Ha kertészkedő olvasóink az egyre hosszabbodó őszi estéken felidézik emlékezetükbe azokat a küzdelmeket, amelyeket az év folyamán a kártevők és a kórokozók ellen folytattak, akkor lelki szemeik előtt bizonyára fodrosodott levelű őszibarackfák, tetves szilvahajtások, moníliás cseresznyeágak, levélfoltos rózsabokrok és lisztharmattól, szürkepenésztől rothadó szőlőfürtök jelennek meg.

Korábban a szakirodalom a télvégi, rügyfakadás előtti lemosó permetezést tartotta olyan védekezési eljárásnak, amely a kárt okozó szervezetektől mentesíti a kert növényállományát. Még ennél is eredményesebb azonban, ha a lemosó permetezést nem tavasszal, hanem már ősszel, még pedig a vegetáció befejeződése után, lombhullás idején végzik el, mert ezzel a leveleken levő spórákat és áttelelő tojásokat is megsemmisítik, vagyis a fertőzött lombot is semlegesítik.

Mit kell ilyenkor megpermetezni?
A télen is vegetáló örökzöld növények kivételével mindent, ami fertőzött lehet. Tehát a gyümölcsfákat és a gyümölcstermő bokrokat, beleértve a szamócaágyást is. A lombhullató díszfákat és díszcserjéket, valamint a rózsabokrokat és a szőlőtőkéket. Ezenkívül mindent, ami a kertben fából készült, vagyis a fakerítést, a fakaput, a deszkából épített szerszámoskamrát, árnyékszéket is, mert a faanyag repedéseiben is igen sok kártevőnek a tojásai és betegségnek a spórái telelnek át.

Hogyan kell most permetezni?
Eltérően a nyári, ködszerű permetezéstől, most bő lével, lemosásszerűen kell a növényeket megpermetezni úgy, hogy minden rejtett zugba eljusson a növényvédőszer. A nagyon magas fák csúcsát sokszor csak nagy nehézséggel lehet elérni, pedig lehet, hogy a moníliás gyümölcsmúmiák épen ott sokasodnak! Motoros permetezőgéppel, vagy a háti permetezőgéphez csatlakoztatott hosszabbítóval, mégis kielégítően el lehet végezni ezt a munkát.

Mivel permetezzünk?
Ahol főleg gombabetegségekkel küszködtünk, ott eredményes lesz a bordói lé 2 %-os oldatának használata. Ahol sok volt a levéltetű, a pajzstetű és a vértetű is fellépett, ott inkább a mészkénlé lesz hatásos. Mindkét hagyományos szer kapható a kereskedelemben gyári készítmény formájában, tehát nem kell a keverésükkel, főzésükkel sokat pepecselni. Erős pajzstetű fertőzés esetén nem hagyható el az olajos szerrel (Gyümölcsfaolaj, Agrol Plusz ) való permetezés sem. A gyakorlati tapasztalatok alapján igen jól bevált a házikertekben és az ültetvényekben is a Vektafid A, a Vektafid R és a Vektafid S nevű permetezőszerek használata. Ezek több kártevő és betegség ellen sikeresen bevethető, szabadforgalmú, környezetkímélő készítmények, amelyek a biotermesztésben is ajánlottak 2-3 %-os töménységben.

Az időjárás kedvező, az őszi lemosó permetezést a fagyok beálltáig kell befejezni.

 
 
0 komment , kategória:  Munka  
Számítógépet minden nőnek - Vidi Rita levele
  2014-09-25 11:41:47, csütörtök
 
  Hol kezdődik a nők láthatóvá válása az információs társadalomban?

A számítástechnika mára értelmetlenné vált az internet nélkül. Míg 10 évvel ezelőtt vígan elvoltunk néhány játékkal és készségfejlesztő alkalmazással, addig mára az internetre, azon belül pedig az emberek egymással való kommunikációjára helyeződött át a hangsúly.

Ez a folyamat nem most kezdődött, mégis szomorú, hogy nálunk, Magyarországon még milliókat kell megtanítani arra, hogy mi a számítástechnika és az internet haszna, igazi lényege. Igazság szerint az egyes felhasználók iszonyatos ütemben képesek fejlődni maguktól egy bizonyos szintig, és ez minden felhasználóra igaz, akkor is, ha nő az illető, és akkor is, ha korosabb, mint ahány évesnek az átlag felhasználókat gondoljuk. Tehát mindenki képes fejlődni egyedül is, és mindenki rájön szépen lassan magától, hogy neki miért jó az internetezés, a számítógépezés.

De ez a szint, amit egy felhasználó magától el tud érni, ez egy morzsa az óriási nagy tortából. Magára hagyatva, a felhasználókban nem alakul ki megfelelő virtuális identitás, túlságosan kis porszemnek hiszik magukat, és bizony ez aláássa a kezdők amúgy is jellemzően alacsony felhasználói önbecsülését.

Most mondok neked valamit, és jegyezd meg egy életre: Bill Gates-nek csak 10 év előnye van hozzád képest. Ő sem zseni, ő sem őstehetség, csak sokat foglalkozott vele, ezáltal kb. 10 év alatt vérprofivá vált. Sőt, együtt nőtt fel a saját rendszerével, együtt ért az egyre bonyolultabb dolgokkal. Így nem kunszt érteni valamihez, igaz?

A kezdők ma nagyon nehéz helyzetben vannak: alig kapnak segítséget, amit pedig sikerül megtanulni, az holnapra elavulttá válik. De ha eddig azt hitted, hogy bármit csak úgy lehet megtanulni, hogy szépen mész sorban, lépésről-lépésre, majd begyakorolod, szorgalmasan, akkor tévedsz.
Úgy is tanulhatsz, ahogy az a 80 napos tanfolyamon is zajlik: néhány nagyon fontos témakör érintésével felébresztjük az agyadban a problématudatot, és az agyad utána automatikusan keresni fogja a megoldást, de nem csak keresi, hanem a problématudat által meg is találja. Ezért kevésbé szájbarágós a 80 napos tanfolyam, mint egyesek szerették volna.

De térjünk vissza a nők helyzetére. Adva van egy nő, egy vidéki kisvárosban, egy családanya, egy dolgozó asszony. Nem részletezem, mennyi gond és teher nyomja a vállát, de azért hosszú hónapok morfondírozása után csak ráveszi végre magát, hogy le merje törölni a port a számítógépről. Szerinted túlzás? Hát pedig ez teljesen általános!

Oké, ugorjunk egyet, az említett nő végre leült a gép elé, pár hét alatt oda is eljutott, hogy már akkor is be meri kapcsolni, amikor sem a férj, sem a gyerekek nincsenek otthon - így legalább nem látják, hogy a házimunka helyett valami egész mással foglalkozik -, és próbálgatja a tudását, kimerészkedik az internetre, híreket olvas, időjárást néz, menetrendeket kutat.

Ekkor ez a nő még láthatatlan a virtuális társadalomban. Láthatóvá két dologgal lehet válni az interneten: ha e-mail címe lesz, vagy pedig hozzászól valamilyen témához, már amihez hozzá lehet szólni regisztráció nélkül...

Az említett nő végre veszi magának a bátorságot, és úgy dönt, saját e-mail címet szeretne. Hurrá! Megtörténik az első nagy áttörés! Egyedül még bátortalan, ezért szól a fiának, vagy a férjének, és regisztrálnak közösen egy e-mail címet... A férjezett nevére...

Most kitérő következik... Másodszor vagyok férjnél, és másodszor viselem büszkén a férjes nevemet. Hivatalos iratokban Tóthné Vidi Ritaként szerepelek, de a kisfiam - 3 éves múlt - úgy mondja, hogy Tóthvidi Rita :). Igaza van, akár ez is lehetne a nevem ugyebár (Tóth-Vidi Rita).
De én büszke vagyok a saját nevemre is, meg arra is, hogy az "Uram" felesége vagyok.
De komolyan mondom, saját énképemet tipornám sárba azzal, ha olyan e-mail címem lenne, hogy tothne@hosnok.hu például.

Tudom, sokan "ezer évig" használták a férjes nevüket mindenhova. Az orvosnál így szólítanak be, a hivatalban így neveznek - tehát minden látszólag fontos helyen - ugyanakkor van neked gyönyörűen csengő, csodálatosan hozzád illő keresztneved!
Nem szúrod szíven a férjed azzal, hogy nem az ő nevét regisztráltatod be egy e-mail címhez, amikor te akarsz majd levelezni!

Ugyanez vonatkozik más regisztrációkra is. Nagyon sokan regisztráltak a 80 napos tanfolyamunkra valamilyen "-né" néven. Tudod milyen nehéz úgy személyes levelet írni, hogy mondjuk Gusztávnénak kell szólítani valakit?

Lehet vitatkozni a véleményemmel, de a "-né" képző, az egy mellékesítő valami. Mellékpályára helyezi a nőket, főleg, hogy csak pár éve választható több variációban a házasság kötés utáni név, és lám, már a férj is felveheti a nő nevét. (Hurrá!) Mondom ezt úgy, hogy én is -né vagyok, tehát megértem a jelenséget, de az elvakult használatát nem értem, és nem fogadom el.

Azzal, hogy valaki a saját lánykori, vagy csupán keresztnevét választja egy regisztrációhoz, és saját e-mail címe van, az olyan természetes, mint mint a napsütötte nyári mezőn a virágok! Senkinek nem árt, ugyanakkor önálló egyéniséget, határozott személyiséget takar.

A nők láthatóvá válása az interneten ott kezdődik, hogy saját, keresztnevükre, saját személyiségükre szóló, egyéni e-mail fiókjuk lesz. Nem használnak közös e-mail címet a férjjel, gyerekekkel - hiszen az e-mail olyan, mint a személyes postai levelek. Azokat se olvassuk azonnal és automatikusan, amikor a másik kapja - kivéve, ha csekkek érkeznek ;).

Itt az ideje letörni az évszázados dogmákat! A 21. században vagyunk, amikor az információ több értéket képviselhet és közvetíthet, mint régen a pénz vagy bizonyos értéktárgyak! Ugye itt, ma, ebben a csodálatos forgatagban te mersz önmagad lenni? Egy nő, az interneten. Nem egy feleség az interneten. Nem egy anya az interneten. Hanem te, magad.

Egy hét múlva még felforgatóbb tézisekkel fogok jelentkezni, amik akár hiszed, akár nem, a te érdekedet szolgálják, továbbra is :).

Szép hetet,
Rita

Női Szakasz
A PC Kommandó és a HősNők.hu közös levélsorozata
 
 
0 komment , kategória:  Munka  
     2/17 oldal   Bejegyzések száma: 168 
2021.04 2021. Május 2021.06
HétKedSzeCsüPénSzoVas
 12
3456789
10111213141516
17181920212223
24252627282930
31 
Blog kereső


Bejegyzések
ma: 0 db bejegyzés
e hónap: 0 db bejegyzés
e év: 0 db bejegyzés
Összes: 70103 db bejegyzés
Kategóriák
 
Keresés
 

bejegyzések címeiben
bejegyzésekben

Archívum
 
Látogatók száma
 
  • Ma: 116
  • e Hét: 766
  • e Hónap: 7759
  • e Év: 113533
Szótár
 




Blogok, Videótár, Szótár, Ki Ne Hagyd!, Fecsegj, Tudjátok?, Receptek, Egészség, Praktikák, Jótékony hatások, Házilag, Versek,
© 2002-2024 TVN.HU Kft.