Belépés
pacsakute.blog.xfree.hu
A szeretet ellen nincs fegyver. Czeizel Ilona
1954.01.05
Offline
Profil képem!
Linktáram, Blogom, Képtáram, Videótáram, Ismerőseim, Fecsegj
     2/2 oldal   Bejegyzések száma: 11 
A céklalé a szájüregi baktériumok és a szív- és érrendszeri
  2021-06-04 23:02:01, péntek
 
 



A céklalé a szájüregi baktériumok és a szív- és érrendszeri betegségek ellen:

A céklával kapcsolatban mára már bebizonyosodott, hogy rendkívül jót tesz az egészségünknek, hiszen fokozza a vér áramlását, pihenteti, tágítja az ereket, megakadályozza a vérrögképződést és ezzel mind-mind csak jót teszünk a szívünknek és érrendszerünknek.

A szájüregi baktériumokkal kapcsolatban pedig az igazolódott be, hogy negatív hatást gyakorolnak a szervezetünk működésére. A legutóbbi kutatások szerint azonban a céklalé rendszeres fogyasztása nagyon is pozitívan hat a szájüregben lévő baktériumokra, pontosabban neki köszönhetően a jó baktériumok lesznek túlsúlyban, ami csökkenteni tudja a szív- és érrendszeri betegségek kialakulásának esélyét.

A bélben élő bélbaktériumok és egyéb mikroorganizmusok hatással vannak az egészségünkre és a jólétünkre. Minél több úgynevezett rossz baktérium található a szájüregben, annál nagyobb az esély az ínygyulladásra, de a szervezetben bárhol kialakulhat miattuk gyulladás, ami fokozza a krónikus betegségek, így a szív- és érrendszeri megbetegedések kialakulásának kockázatát is.

A tanulmányok azt mutatják, hogy a szájban és a bélben található baktériumok segítenek átalakítani a zöldségekben - különösen a céklalében - található nitrátot nitrogén-oxiddá, amely kiemelkedő szerepet játszik a szív- és érrendszer, illetve a kognitív egészség fenntartásában.

Ez a feltételezés segít magyarázatot adni arra, hogy a céklalé miért olyan hasznos a magas vérnyomásban szenvedő betegek számára. De nemcsak a céklának van vérnyomás csökkentő hatása, hanem minden olyan zöldségnek is, amely nitrátot tartalmaz. Ebbe a csoportba tartozik például a káposzta, a saláta, a spenót és a zeller is.

Egy kutatásba magas vérnyomásban szenvedő betegeket vontak be. Az egyik csoport tagjai 10 napon keresztül minden egyes nap céklalevet kaptak, míg a másik társaságnak nem adtak ilyen finomságot. Megállapításra került, hogy azoknál a személyeknél, akik céklalevet ittak, csökkent a szisztolés vérnyomás értéke. Kiderült az is, hogy a céklalé a kognitív funkciókra, pontosabban a figyelemre is pozitívan hatott.

A céklalevet fogyaszthatjuk önmagában, de más egészséges növényekkel is párosíthatjuk, és nagyszerű turmixitalt készíthetünk belőlük. A céklával jó párost alkothat a menta, bazsalikom, a gyömbér, a sárgarépa, az uborka és az alma.
Forrás : Link
 
 
0 komment , kategória:  Fűben fában....  
     2/2 oldal   Bejegyzések száma: 11 
2021.05 2021. Június 2021.07
HétKedSzeCsüPénSzoVas
 123456
78910111213
14151617181920
21222324252627
282930 
Blog kereső


Bejegyzések
ma: 0 db bejegyzés
e hónap: 101 db bejegyzés
e év: 2611 db bejegyzés
Összes: 49322 db bejegyzés
Kategóriák
 
Keresés
 

bejegyzések címeiben
bejegyzésekben

Archívum
 
Látogatók száma
 
  • Ma: 3628
  • e Hét: 12410
  • e Hónap: 43896
  • e Év: 248597
Szótár
 




Blogok, Videótár, Szótár, Ki Ne Hagyd!, Fecsegj, Tudjátok?, Receptek, Egészség, Praktikák, Jótékony hatások, Házilag, Versek,
© 2002-2024 TVN.HU Kft.