Belépés
pacsakute.blog.xfree.hu
A szeretet ellen nincs fegyver. Czeizel Ilona
1954.01.05
Online
Profil képem!
Linktáram, Blogom, Képtáram, Videótáram, Ismerőseim, Fecsegj
     2/2 oldal   Bejegyzések száma: 12 
C-vitaminban gazdag barackos turmixital egyszerűen
  2021-07-16 22:40:53, péntek
 
 



Nyáron érik a sárgabarack, amely sokak kedvence. Talán nem véletlenül, hiszen a napérlelte gyümölcs nemcsak édes, zamatos és ízletes, de rendkívül egészséges is.

A sárgabarack az egyik olyan gyümölcs, amely nagyon sokféle tápanyagot tartalmaz, vitaminokban és ásványi anyagokban is bővelkedik. Nagy mennyiségben tartalmaz A-, C- és E-vitamint, káliumot, béta-karotint, melyek erős antioxidánsok és így eredményesen küzdenek a szervezetben felhalmozódó szabad gyökökkel szemben.

A barack tehát nagyon sok antioxidánst tartalmaz, leginkább flavonoidokat, amelyek védelmet jelentenek a szervezet számára az oxidatív stresszel szemben. Ez azért lényeges, mivel az oxidatív stressz számos krónikus betegség kialakulásához kapcsolódik.

A sárgabarack olyan vitaminokat is tartalmaz, amelyek nagyon hasznosak a szem egészségére nézve. Ez a két vitamin nem más, mint az A- és az E-vitamin. Emellett kiváló forrása a béta-karotinnak, a luteinnek és a zexantinnak, amelyek szintén védelmet jelentenek a szem számára a különféle károsodássokkal szemben.

A bőrproblémák kiváltó okai lehetnek környezeti tényezők, mint például az UV- sugárzás, a cigarettafüst vagy a levegő szennyezettsége, azonban a sárgabarack tele van olyan értékes tápanyagokkal, amelyek segítenek fenntartani a bőr egészségét. Ilyen többek között az A- és a C-vitamin. Ez utóbbi részt vesz a szabad gyökök semlegesítésében, az UV-sugárzás és a környezeti hatások kivédésében is.

A barack ezen kívül kiváló forrása a rostoknak is, melyek aktívan részt vesznek az egészséges bélbaktériumok táplálásában és ezzel kiemelkedő szerepet játszanak a bélrendszer és az emésztőrendszer egészségének fenntartásában.

A sárgabarack káliumban is gazdag, amely segíti az idegi jelátvitelt, az izom-összehúzódásokat és a folyadékegyensúlyt. A káliumban gazdag táplálékok rendszeres fogyasztása segíthet megelőzni a magas vérnyomást és csökkenti a stroke kialakulásának kockázatát is.

Sáragbarackos turmix

Hozzávalók:
2 dl natúr joghurt
fél csésze eper
fél csésze sárgabarack
egy kisebb narancs
fahéj

Elkészítése:
Turmixoljuk le a gyümölcsöket, majd adjuk hozzá a narancs frissen facsart levét és a joghurtot. Alaposan keverjük el az összetevőket és töltsük bele egy üvegtálkába, a tetejét szórjuk meg őrölt fahéjjal.
Forrás : Link
 
 
0 komment , kategória:  Gyógyító táplálékok  
Az időszakos böjt előnyei
  2021-07-16 22:38:02, péntek
 
  Sokan csak hóbortnak tartják a böjtöt, pedig nagyon hasznos az ember számára. Sok vallás is alkalmazza, hiszen úgy vélik, hogy a böjt segítséget nyújthat a lélek megtisztulásában is. Az orvosok csak a 20. század elején figyeltek fel arra, hogy a böjt a fizikai egészségnek is nagyon jót tesz. Először különféle betegség kezelésénél alkalmazták, úgy mint cukorbetegség vagy epilepszia.

Az időszakos böjtölésnek nagyon sok előnye létezik. A testünknek szüksége van glükózra, de amikor hosszabb ideig nem veszünk magunkhoz táplálékot, akkor ez az energiaforrás elérhetetlenné válik. A szervezetünk ezután a testzsírt zsírsavakká alakítja át, ami ketonoknak nevezett molekulákat termel, ezeket pedig a testünk új energiaforrásként használ.

Az időszakos böjtölésnek van egy nagy előnye, amelyet sejtes autofágiának neveznek. Mit is jelent ez? Ebben a folyamatban a test lebontja a régi, legyengült és sérült sejteket és újrahasznosítja azokat az energiához. Ez lehetővé teszi a szervezet számára, hogy új, egészséges és hatékonyabb sejteket termeljen.

böjtnek van egy másik nagy előnye is, hiszen segítséget nyújt a fogyásban, a zsírégetésben. Többen éppen e hatás miatt vállalják be időszakosan. Amikor eszünk, az inzulinszint megemelkedik, viszont emiatt a szervezet nem tud zsírt égetni. Amikor böjtölünk, akkor a vércukorszint alacsonyabb lesz, ami lehetővé teszi a szervezet számára, hogy hozzáférjen azokhoz a zsírraktárakhoz, melyeknek csökkenése végül hozzájárul a kívánt fogyáshoz.

Az időszakos böjtnek további előnye is létezik. Hatására javulhat például az inzulinérzékenység és erősödhet az immunrendszer. A szervezetben csökkenhet az oxidatív stressz és a gyulladás szintje is, illetve javulhat a hormonérzékenység. Az időszakos böjtnek köszönhetően sokkal jobb lehet az anyagcserénk és normalizálódhat a ghrelinszint is, amit más néven éhséghormonnak is neveznek.

A sikeres böjt egyik feltétele, hogy csak egészséges táplálékokat és italokat vegyünk magunkhoz. Ha valaki beteg és gyógyszert is szed, csakis a kezelőorvosa útmutatásával és beleegyezésével vágjon bele az időszakos böjtölésbe, mivel negatív következménye is lehet a dolognak.
Forrás : Link
 
 
0 komment , kategória:  Gyógyító táplálékok  
     2/2 oldal   Bejegyzések száma: 12 
2021.06 2021. Július 2021.08
HétKedSzeCsüPénSzoVas
 1234
567891011
12131415161718
19202122232425
262728293031 
Blog kereső


Bejegyzések
ma: 0 db bejegyzés
e hónap: 189 db bejegyzés
e év: 2611 db bejegyzés
Összes: 49256 db bejegyzés
Kategóriák
 
Keresés
 

bejegyzések címeiben
bejegyzésekben

Archívum
 
Látogatók száma
 
  • Ma: 1274
  • e Hét: 4852
  • e Hónap: 24714
  • e Év: 200589
Szótár
 




Blogok, Videótár, Szótár, Ki Ne Hagyd!, Fecsegj, Tudjátok?, Receptek, Egészség, Praktikák, Jótékony hatások, Házilag, Versek,
© 2002-2024 TVN.HU Kft.