Belépés
pacsakute.blog.xfree.hu
A szeretet ellen nincs fegyver. Czeizel Ilona
1954.01.05
Offline
Profil képem!
Linktáram, Blogom, Képtáram, Videótáram, Ismerőseim, Fecsegj
     2/2 oldal   Bejegyzések száma: 12 
Az illatos, mentolos eukaliptuszolaj
  2021-07-04 21:15:35, vasárnap
 
  Olajok közül az egyik legkedveltebb az eukaliptuszolaj, amely nagyon sok egészségügyi előnnyel és pozitív tulajdonsággal rendelkezik. Többek között légúti fertőzések leküzdésére használhatjuk, hiszen gyulladáscsökkentő, antioxidáns, fertőtlenítő és görcsoldó hatással is bír.

Az eukaliptusz-illóolajat csak inhalálásra vagy hordozóolajjal együtt külső felhasználásra alkalmazhatjuk. Belsőleg nem szabad fogyasztani, hazánkban ezek az egészségügyi szabályok vonatkoznak az illóolajokra. Öblögetésre esetleg használhatjuk, például a teafa-illóolajat, de semmiképpen sem szabad lenyelni.

Az eukaliptusz-illóolajnak nemcsak télen vehetjük hasznát, hanem nyáron is, hiszen a melegben is megfázhatunk és köhöghetünk. Az inhalálás felszakítja a letapadt nyálkát és segít megnyitni a légutakat. Nagyon hasznos lehet asztma, hörghurut, torokfájás és megfázás esetén.

Ez az olaj gyulladáscsökkentő hatású, amely az izomfájdalmat is enyhíti. Mivel fájdalomcsillapító hatással is rendelkezik, így mindenféle izom- és ízületi fájdalomra, illetve ízületi gyulladásra is eredményesen alkalmazható. Nem véletlenül szerepel oly sok kenőcs alapanyagaként ez az illóolaj.

De mi magunk is készíthetünk egy remek fájdalomcsillapító kenőcsöt. Ehhez vízgőz fölött olvasszunk fel 2-2 evőkanál sheavajat és kókuszolajat, majd hagyjuk kihűlni. Ezt követően adjunk hozzá 10-20 csepp eukaliptusz-illóolajat. Tároljuk hűtőszekrényben, miután egy steril tégelybe öntöttük. Használjunk akkor, ha fáj valamilyen testrészünk. Csak dörzsöljük be vele a problémás testrészt, a fájdalom hamarosan alábbhagy, hiszen ez az illóolaj csökkenti a gyulladást, ami gyakran a fájdalom kiváltó oka.

Még műtéti beavatkozás után is számíthatunk erre az illóolajra. Amikor begyógyult a seb, de még érzünk fájdalmat, például egy térdműtét után, nyugodtan használjuk ezt a mi magunk által készített kenőcsöt, hogy a fájdalom alábbhagyjon.

Az eukaliptusz-illóolaj a fejbőr egészségét is támogatja, hiszen csökkenti a korpásodást és a fejbőr gombás fertőzését is megszüntetheti. Hogyan használjuk? Egy üres üvegbe öntsünk egy adag sampont, adjunk hozzá egy kevés vizet, majd 5-5 csepp rozmaring- és eukaliptusz-illóolajat. Mossuk rendszeresen ezzel a samponnal a hajunkat, hogy a problémánk mihamarabb megszűnjön.

Az eukaliptusz-illóolajjal történő inhalálás mentális boldogságot is hozhat számunkra, hiszen csökkenti a stresszt és a szorongást is oldja.
Forrás : Link
 
 
0 komment , kategória:  Fűben fában....  
Ízületi fájdalmakra
  2021-07-04 21:12:16, vasárnap
 
  Az ízületi fájdalom sok embert gyötör, és sajnos egyre többen szenved ebben a betegségben. Az ízületi gyulladás az év minden szakában okozhat kellemetlen és fájdalmas tüneteket, mégis sokan mondják, hogy a fájdalom elsősorban a hideg, téli hónapokban lángol fel. Amellett, hogy az ízületek fájdalmasakká válnak, még merevek is lehetnek, amely jelentősen korlátozza a végtagok mozgását.

Igaz, nincs olyan étrend, ami teljesen meggyógyítja az ízületi gyulladást, mégis léteznek olyan táplálékok, amelyek segítenek a gyulladás elleni küzdelemben, erősítik a csontokat és az immunrendszer támogatásában is aktívan részt vesznek.

Az egyik ilyen táplálék a hal, amely omega-3 zsírsavban és D-vitaminban is rendkívül gazdag. Mindkettő nagyszerű gyulladáscsökkentő. Ezen kívül a halak EPA-ban és DHA-ban is gazdagok, amely összetevők csökkentik azoknak az enzimeknek, citokineknek és immunsejteknek a termelését, amelyek gyulladást okoznak a szervezetben.

A fokhagyma szintén tartalmaz egy olyan gyulladáscsökkentő vegyületet, amely korlátozza a citokinek hatását és ezzel mérsékli a fájdalmat.

A zöld tea antioxidáns polifenolokkal van tele, illetve nagy mennyiségben tartalmaz vitaminokat és ásványi anyagokat. Ezek segíthetnek csökkenteni a belső gyulladást. A zöld tea is tartalmaz egy olyan speciális antioxidáns vegyületet, amely blokkolja azoknak a molekuláknak a képződését, amelyek ízületi károsodást okoznak.

A diófélék és a magvak előnyösen hatnak az egészségünkre. Ezek a táplálékok is gazdag forrásai az omega-3 zsírsavaknak. Már napi egy adag dió, mandula, lenmag vagy chiamag is segíthet csökkenteni az ízületi gyulladást és a kötőszöveti problémákat.

Az ízületi fájdalmak csökkentésében az áfonya és más bogyós gyümölcsök is segítségünkre lehetnek. Ezek a gyümölcsök antioxidánsokban gazdagok, amelyek megszabadíthatnak a szabad gyökök okozta oxidatív károsodásoktól, és ezzel együtt az ízületi gyulladás és fájdalom csökkentésében is hasznunkra lehetnek.

Kutatások azt igazolják, hogy a teljes kiőrlésű gabonák a magas rosttartalmuk miatt hozzájárulhatnak gyulladás mérsékléséhez. Ezek a táplálékok csökkenthetik a C-reaktív fehérje szintjét, amely a gyulladást jelzi a szervezetben. Ez azért is nagyon fontos, mert a gyulladás szorosan kapcsolódik a cukorbetegség, a szívbetegség kialakulásához.
Forrás : Link
 
 
0 komment , kategória:  Natúr kezelések  
     2/2 oldal   Bejegyzések száma: 12 
2021.06 2021. Július 2021.08
HétKedSzeCsüPénSzoVas
 1234
567891011
12131415161718
19202122232425
262728293031 
Blog kereső


Bejegyzések
ma: 0 db bejegyzés
e hónap: 189 db bejegyzés
e év: 2611 db bejegyzés
Összes: 49322 db bejegyzés
Kategóriák
 
Keresés
 

bejegyzések címeiben
bejegyzésekben

Archívum
 
Látogatók száma
 
  • Ma: 2043
  • e Hét: 10825
  • e Hónap: 42311
  • e Év: 247012
Szótár
 




Blogok, Videótár, Szótár, Ki Ne Hagyd!, Fecsegj, Tudjátok?, Receptek, Egészség, Praktikák, Jótékony hatások, Házilag, Versek,
© 2002-2024 TVN.HU Kft.