Belépés
taltos1.blog.xfree.hu
Bármit tesznek ellenem, az a javamra fordul! Tatiosz: Ne kívánd mások balsorsát, mert a sors közös, és a jövő előre nem látható. Ossian: A ritka tisztes... Gábor Gabriella Táltos
1940.08.08
Offline
Profil képem!
Linktáram, Blogom, Képtáram, Videótáram, Ismerőseim, Fecsegj
     2/8 oldal   Bejegyzések száma: 74 
Málnadzsem
  2016-07-04 22:32:02, hétfő
 
  Málnadzsem

Hozzávalók

Hozzávalók:
3,3 kg málna
kb. 1,8-2 kg cukor
3-4 teáskanál fahéj


Elkészítés: 1.) A málnát megmossuk, a cukorral és a fahéjjal, valamint 2 kis pohár vízzel felteszünk egy nagy lábasba főni.





2.) Ha felforrt, takarékra tesszük a lángot, és további 4-5 percig forraljuk, majd elzárjuk a gázt, leszedjük a habot a tetejéről, és forrón az üvegekbe kanalazzuk a dzsemet.





3.) Aki nem szereti a magokat, leszűrheti, mi mindössze 3 üvegnyit tettünk el magmentesen.

4.) Miután megtöltöttük az üvegeket, mindet állítsuk fejtetőre 5 percre, majd tegyük az összes üveget száraz dunsztba.









Morzsálós Mirza

Forrás: Mindmegette.hu




 
 
0 komment , kategória:  Receptek - befőzés, mélyhűtés  
Ribizliszörp és ribizlilekvár
  2016-07-04 22:24:21, hétfő
 
  Ribizliszörp és ribizlilekvár

Hozzávalók

Hozzávalók:
2 kg ribizli
1 kg finomszemcséjű cukor
1 g borkősav
1 csomag dzsemfix



Elkészítés: A ribizlit szépen leszedegetem a száráról. Roppant időigényes... :) Majd megmosom, lecsepegtetem, ráöntöm a cukrot, összekeverem, kicsit mixelem, és állni hagyom fél órát.

Egy szitán átszűröm, de nem passzírozom ki teljesen, hogy maradjon a lekvárba is, csak lecsöpögtetek belőle. Ez lesz a szörp.

A szörpre ráteszek 1 g borkősavat, és már kész is, mehet az üvegbe és a kamrába.

A maradék cukros gyümölcsbe belekeverek 1 csomag dzsemfixet, pár percig forralom, és kész is a lekvár.





Megjegyzés

2 kg gyümölcsből lett fél liter szörp és 4 üveg lekvár.
Molnár Adrienne

Forrás: Mindmegette.hu


 
 
0 komment , kategória:  Receptek - befőzés, mélyhűtés  
Lekvárfőzés, avagy az üveghegyeken túl
  2016-07-04 21:42:57, hétfő
 
  Lekvárfőzés, avagy az üveghegyeken túl

Gyorsan elillannak a nyár csodái, érdemes belőlük a későbbi időre is eltenni. A fagyasztó feltalálása előtt a háziasszonyoknak egyetlen módszerük volt a téli hónapra is átmenteni a nyári gyümölcsök ízeit. Lekvárokban.

A szezon kezdődik az eperrel, cseresznyével, meggyel, majd jön a sláger: a sárgabarack, a málna, majd a szilva. A téli hónapokban is lehet főzőcskézni, ilyenkor a déligyümölcsökből készíthető lekvár.





A baracklekvár a dzsemek királynője

Kis lekvárhistória

A mézzel vagy cukorral édesített, tartósított gyümölcs nagy múltra tekint vissza. A perzsák a naspolyát tartósították, a görögök birsalmát tettek el mézzel. Az ókori Róma egyik mesterszakácsának, Marcus Apicius Gaviusnak a munkásságát feldolgozó ókori receptkönyv (Re Culinaria ) is tartalmaz olyan leírásokat, amik a gyümölcsök konzerválásával kapcsolatosak. Ebben az időben főleg a birsalmából nyertek gyümölcszselét. S ezzel a birsalma szerepe nem ért véget, hiszen a keresztanyaságot is magára vállalta. Az angol, mára világhírűvé vált marmalade ugyanis a portugál marmelada szóból származik, ami birsalmasajtot jelent.

A lekvárok aztán a középkori orvostudományban is nagy szerepet kaptak. A rossz ízű gyógyszereket ezzel az anyaggal tették elviselhetővé a betegek számára.

Ám ezek a csodás, édes gyümölcssűrítmények a gazdagok asztalain is megjelentek. Állítólag XIV. Lajos is nagy híve volt a lekvároknak és a különböző gyümölcszseléknek. Az Újvilágot a XVII. századdban a New England-i telepesek jóvoltából hódította meg a jam és a jelly.





Akár darabos, akár pépes, rengeteg módon használhatjuk majd a nyár ízeit

Miből készíthetünk lekvárt?

Alapvetően a szezonális gyümölcsök legjavát szoktuk üvegbe zárni, de mostanában kezdenek divatba jönni a zöldséglekvárok is. A gyümölcsök közül leggyakrabban a sárgabarackból, szilvából és eperből szoktak lekvárt főzni.

Angliában a narancslekvár az igazi, de szeretik a vajjal, tojással kikevert curdot is, ami a skótoknál is nagy sikernek örvend. A csehek az áfonyalekvárra esküsznek, a németek almapürét készítenek.
Hogyan készíthetünk lekvárt?

A lekvárkészítés lényege, hogy hosszabb távon képesek legyünk hűtés nélkül tárolni a gyümölcsöt. A cukorral való felfőzés erre megoldást jelent. Ebben az esetben a cukor segít a tartósításban, a hő meg a felesleges víz elpárologtatásában, így sűrítve be a gyümölcsöt.





Lekvárfőzés: családi program

Mitől függ a főzési idő? Általában attól, hogy mennyi idő alatt válik homogénné a lekvár, tűnik el a gyümölcs héja.

A lekvárfőzésben is több iskola vetekszik egymással. Sokan előre lecukrozott gyümölcsöt főznek fel, mások a már önmagában pépessé főtt gyümölcsökhöz mérik hozzá a cukrot. Vannak, aki héjastul főznek fel bizonyos gyümölcsöket, míg a másik tábor a hirtelen leforrázott gyümölcsről ügyesen lehántja a héjat, és úgy kezd bele a lekvárfőzésbe.

A lekvárfőzés egyik alapanyaga természetesen a gyümölcs, a másik meg a cukor. Be kell valljam, én a régi iskola híve vagyok, nem szeretem az édesítőszerekkel, egyéb pótlékokkal feljavított lekvárokat, de ez nem jelenti azt, hogy ne értenék egyet a létjogosultságukkal, hiszen a cukorbetegek számára is kell, hogy legyen alternatíva. Ennek ellenére azt hiszem, az igazi békebeli lekvár elkészítéséhez cukorra van szükség.





Egyik nagy kedvencünk a málna

Manapság már kaphatóak úgynevezett befőzőcukrok, amik némi zselésítőanyagot is tartalmaznak, így biztosítva jobb állagot, rövidebb főzési időt, de nagyobb pektintartalmú gyümölcsökkel is keverhetjük a lekvárnak szánt gyümölcsünket, ami szintén állagjavuláshoz vezet. A befőzőcukrokban még citromsav is található, ez a lekvár ízét hivatott javítani.

Ám vannak kifejezetten olyan gyümölcsök, amik cukor nélkül is elkészíthetőek. Igaz, itt hosszabb az elkészítés folyamata, de megéri. Ilyen gyümölcs a szilva, a cseresznye és - bármilyen meglepő - a szőlő is. A szilvából készített lekvárnál egy méretes tepsire, egy jól befűtött sütőre és esetlegesen némi fűszerre van szükségünk.





A lekvároskenyér minden gyerek kedvence

Lekvárfőzés-kisokos

• Figyelni kell a gyümölcs minőségére. Csak hibátlan, szép gyümölcsből készítsünk lekvárt, a hibás szemek az egész fazéknyi gyümölcsöt tönkretehetik, nem érdemes ezen spórolni. Azokat a gyümölcsöket, amik héjastul kerülnek megfőzésre, nagyon alaposan meg kell mosni. Az apróbbakat akár három-négy vízben is.

• Be kell tartani a főzés fázisait, illetve az ahhoz rendelt időtartamokat.

• Mindig liszt, morzsa-, illetve ételmaradékoktól mentes, tiszta konyhában dolgozzunk. Nem szerencsés, ha morzsa kerül a lekvárba vagy az üvegekbe, mert erjedést idézhet elő, így téve tönkre vagy csak egy üvegnyi lekvárt, vagy esetleg az egész fazéknyit.

• A lekvár tárolására szánt üvegeket, a főzéshez használt lábost és a lekvár keveréséhez használatos lukas közepű fakanalat alaposan mossuk el.

• A lekvárt FOLYAMATOSAN keverni kell, amíg készítjük. Némi gyakorlattal és kellő karizommal nem túl megerőltető, de arra minden esetben figyelni kell, hogy a főzőlapon lévő ,,lángok" nagyságrendileg hova esnek. Ezeket a pontokat érdemes fokozottan átkeverni, hogy a lekvár nehogy leégjen.
A lekvárhoz létezik a már emlegetett lukas közepű kanál, ami némileg megkönnyíti az egyre sűrűbbé váló gyümölcs folyamatos keverését.

• A régi üvegeket a lekvárok betöltése előtt meleg vízzel át kell öblíteni, illetve meleg vizes tepsibe kell állítani. Először egy kevés lekvárt kell beleönteni, majd hagyni, hogy a hőt átvegye az edény, a többit csak ezután szabad beleönteni. A modern üvegek már nem kívánják ezt a fajta odafigyelést, de itt is érdemes óvatosan tölteni, hogy az üveg szája lehetőleg ne legyen lekváros.

• A megtöltött üvegeket, kicsit át kell rázni, hogy a felesleges levegő kijöjjön. Ilyenkor elképzelhető, hogy egy kevés lekvár még rátölthető, majd jó le kell zárni. A jól felfőzött lekvárra semmilyen tartósítószer nem kell. Aki mégis szükségét érzi, azt használjon egy késhegynyi szalicilt, amit a lekvár tetejére kell hinteni, közvetlenül az üveg lezárása előtt.

• Az üveg lezárható celofánnal vagy fémtetővel, esetleg ezek kombinációjával. A celofán valamilyen szinten átereszt, így aki higiénikusabbnak érzi, az használjon fémfedőt.
A dunsztolás

• A szárazdunszt régi és jól bevált módszer a lekvárokban esetlegesen még előforduló mikroorganizmusok elpusztítására. Az üvegekbe töltött forró lekvárokat alaposan lezárjuk. Sűrűn egymás mellé tesszük és alaposan bebugyoláljuk. Erre a célra a legalkalmasabb néhány jó vastag takaró, esetleg egy tolldunyha.

• A folyamat - ha nagyon alaposak voltunk a csomagolással és jó néhány réteg próbálja benntartani a hőt - akár 2 napig is eltarthat. Érdemes türelmesen kivárni, amíg a dunsztban teljesen kihűlnek a lekvárok.





Akinek kertje van, folyamatosan elteheti a beérő gyümölcsöket, de *szedd magad* akciókban jó áron vásárolhatunk is

Eperlekvár

Hozzávalók:
1 kg eper
1/2 kg cukor

Elkészítés: Az epret alaposan megtisztítom, lábasba teszem, kicsit krumplinyomóval megtöröm, folytonos kavargatás mellett felforralom, 20 percig főzöm. Ezután hozzáadom a cukrot, és megvárom, amíg felforr, és újabb 20 percig kavarom állhatatosan, hogy le ne égjen. Üvegbe töltöm, alaposan lezárom (legjobb erre a celofán), majd dunsztba teszem, és teljes kihűlésig benne is hagyom.

Szilvalekvár tepsiben

Zsiradékkal kikenem a tepsit, majd belefektetem az 5-6 kilónyi kimagozott szilvát. A tetejét megszórom úgy fél kiló cukorral (opcionális), kis fahéjjal ízesítem. Esetleg meglocsolom egy kevés citromlével. 160 fokon 5-6 órát sütöm.
A kész lekvárt vagy botmixerrel elsimítom, vagy darabosra hagyom. Üvegekbe töltöm, celofánnal, fémtetővel lezárom, és 3 percre fejre állítom az üvegeket, majd késznek ítélem.





A szilvalekvárt szabadtűzön vagy sütőben is készíthetjük


WESSELY MÁRTA - Praktikus

Forrás: Mindmegette.hu
 
 
0 komment , kategória:  Receptek - befőzés, mélyhűtés  
Dzsemek piros gyümölcsökből, azaz a rubinszín nyár üvegekbe
  2016-07-04 21:34:17, hétfő
 
  Dzsemek piros gyümölcsökből, azaz a rubinszín nyár üvegekbe zárva

A nyári befőzés hagyománya lassacskán újraéled, jó dolog üvegbe zárni a friss gyümölcs aromáit, akár fűszerekkel kombinálva. Reggelire, uzsonnára, palacsintába, sütihez jó lesz nagyon!

Milyen rubinszín gyümölcsökkel vár a piac?

Itt-ott még kapható eper, közben megjelent a málna, a cseresznye, a meggy, a piros illetve fekete ribizli, a fáról szedhető eper, a josta (ő a fekete szeder és az egres szerelemgyereke), a szeder és az áfonya. Ez utóbbiak nem kifejezetten pirosas színnel bírnak, de mégiscsak joguk van részt venni a felsorolásban.

A teljesen elzöldségesített gyümölcsből a paradicsomból is készíthetünk lekvárt.
Kombinációk





Fűszerekkel, zöldfűszerekkel is megbolondíthatjuk a lekvárokat

A mit mivel házasítsunk kérdéskörben szemben találjuk magunkat a végtelennel. Egyrészt házasíthatók a pirosak egymással, de keverhetőek, kicsit lazíthatóak nem ennyire színes társaikkal. Jó alapot képezhet az alma, a barack, a mangó vagy a banán. Sok esetben az íz mellett a pektintartalom növelése is lehet a cél, bár a ma kapható, pektinnel turbósított befőzőcukrok esetében aki nem szeretne, nem kényszerül ilyen kompromisszumokra.

Készíthetünk erdeigyümölcs-lekvárt málnából, szederből, áfonyából és ribizliből. Kreálhatunk Fekete-erdő dzsemet csokoládéval gazdagított meggyből, összeházasíthatjuk az áfonyát vagy az epret banánnal, esetleg a cseresznyét egy kis almával, az utolsó epreket áfonyával, vagy feldobhatjuk a szokásos kajszilekvárt málnával.

Alkohollal is lehet gazdagítani a befőtteket. Ebben az esetben a már kész, tűzről levett lekvárba keverjük bele az alkoholt. Leggyakrabban rummal dolgozunk, de egy kis Cointreau vagy más gyümölcslikőr is lehet az a kis plusz, amivel egyedivé tesszük a lekvárunkat.
Fűszerek

Klasszikus - desszertekhez, gyümölcsös dolgokkal jól harmonizáló - fűszer a fahéj, a szegfűszeg, a szerecsendió, illetve a csillagánizs. De egy kis zöldborssal, zöldfűszerekkel is megbolondíthatóak a lekvárok, dzsemek. Bazsalikommal gazdagíthatjuk az epret, bátrabbak egy kis tárkonnyal, kakukkfűvel, citromfűvel is kísérletezhetnek. Aztán persze ott van a klasszikus chili és gyömbér, a szokatlan, de csábító csokoládé, vagy akár a marcipán.

A csokoládéból és a marcipánból a gyümölcs egytizedét érdemes a lekvárba tenni. A csokoládét apró darabokban vagy reszelve jó hozzáadni a gyümölcshúshoz, a marcipánt is jó reszelve adni a lekvárhoz.

Ezekből az extra fűszerezésű lekvárokból érdemes először kisebb mennyiséggel kísérletezni.






Vegyesen is isteniek a lekvárok

Mihez lehet dzsemet enni?

A lekvárokat kenyérhez, kalácshoz, palacsintához használjuk elsősorban. Aztán ott vannak a nyári sütemények, amikhez nagyon jól megy a friss lekvár, a tejberizs is egészen másképp muzsikál, ha valamilyen nyárízű, saját lekvárral bolondítjuk meg.

De például egy-egy grillezős hétvégén is kibonthatunk egy üvegnyi, talán kicsit savanykás lekvárt, sokan szeretik sült krumplihoz vagy magához a grillezett húshoz enni a lekvárt.

Almás cseresznyelekvár

Hozzávalók:
1 kg magozott fekete cseresznye
40 dkg alma
2 citrom leve
70 dkg pektinnel gazdagított főzőcukor

Elkészítés: Egy nagy fazékba teszem az alaposan megmosott, kimagozott cseresznyét, majd a szintén alaposan megmosott, megpucolt, magházától megszabadított almagerezdeket. Ehhez adom a citrom levét. Magas hőmérsékleten maximum 10 percig főzöm. Ezután hozzáadom a cukrot, és folyamatos kevergetés mellett 20-25 percig főzöm.

Ha egy kiskanálnyit tálra téve hamar dermed a lekvárom, akkor tisztára mosott üvegbe teszem, celofánnal zárom, végül száraz dunsztba teszem.

Barackos málnalekvár

Hozzávalók:
1 kg kajszibarack
50 dkg málna
1,25 kg befőzőcukor
1 evőkanál citromlé

Elkészítés: A barackokat forrásba lévő vízbe helyezem néhány másodpercre, majd kikapom, és lehúzom a héjukat. Ezután kimagozom, és a gyümölcshúst egy nagyobb fazékba teszem. Ehhez jön a málna. A gyümölcsöket összefőzöm, majd amikor forr, hozzáadom a cukrot. A cukorral is felforralom, majd még negyed órát főzöm. Kimosott üvegbe töltöm, celofánnal lezárom, és száraz dunsztba teszem.

Cseresznye-egres dzsem

Hozzávalók:
2 kg cseresznye (jó érett, fekete)
1 kg egres
1,5 kg cukor

Elkészítés: A cseresznyét alaposan megmosom, leszárazom és kimagozom. Az egrest is megmosom, levágom a végeit. Egy fazékban a gyümölcsöket a cukorral nagyjából 20 percig főzöm. Forrón üvegekbe töltöm, majd celofánnal lezárom, száraz dunsztba teszem.





Paradicsommal is kombinálhatjuk a piros gyümölcsöket

WESSELY MÁRTA - Gyümölcs

Forrás: Mindmegette.hu
 
 
0 komment , kategória:  Receptek - befőzés, mélyhűtés  
Befőzési kisokos
  2016-07-04 21:27:33, hétfő
 
  Befőzési kisokos

Nem igaz, hogy a befőzés olyan bonyolult feladat lenne. Néhány alapszabályt kell betartani, és kezdődhet a tartósítás - akár cukorral, akár anélkül. A jól végzett munka örömét pedig télen érezzük majd!






Alapszabályok

- Csak friss, hibátlan, ép, érett, de ne túl érett, jó minőségű gyümölcsből készítsünk befőttet, dzsemet, lekvárt.

- Felhasználás előtt alaposan mossuk meg az alapanyagokat, és mossuk el a kellékeket is (üveg, kanalak, tetők stb.) Ha kis piszok, baktérium marad az üvegeinkben, megromlik a tartalma.

- Az üvegeket mossuk ki tiszta vízzel, öblítsük ki, és fejjel lefelé hagyjuk lecsepegni! Sose töröljük ki!

- A tető alá nem kell celofánt vagy fóliát tenni. Egy-egy tetőt több éven át használhatunk, de mindig mossuk tisztára. Felbontáskor ne feszegessük késsel, mert utána már nem jól zár! Aki nagyon biztos akar lenni a dolgában, kenje át az üveg száját tiszta alkohollal.
Tartósítási tippek

- Ma már korszerű készítményeket használhatunk tartósításra (szorbinsav és sói, valamint a kén-dioxid származékok). Legismertebb a nátrium-benzoát. Ezekből elég egészen kis mennyiséget kevernünk a lekvárba, befőttbe. Ha nem vagyunk allergiások ezen anyagokra, semmilyen gondra nem kell számítanunk.

- Tartósítószer nélkül is befőzhetünk. A cukor, a méz természetes konzerválószer. A méz könnyebben emészthető, értékes ásványi anyagokat tartalmaz, és hangyasavtartalma miatt jobban tartósít, mint a cukor. A tartósításban kis mennyiségben az alkohol (rum, tiszta szesz) is segít.


http://www.mindmegette.hu/images/102/O/113653_jam03-201510171231.jpg

- Ha egészségesebben szeretnénk befőzni, és esetleg a kalóriával is spórolni akarunk, választhatunk: vagy teljesen cukormentesen készítjük a lekvárt, vagy fruktózt, édesítőszert használunk. Ez esetben 1 kg gyümölcshöz kb. 2 evőkanál folyékony édesítőszert használjunk. A fruktóz gyümölcscukor, fogyaszthatják cukorbetegek, de majdnem annyi kalóriát tartalmaz, mint a cukor.

- A gőzölés és a dunsztolás is tartósít. Egyetlen hátránya: ha nem használunk tartósítószert, akkor felbontás után nagyon hamar el kell fogyasztani a lekvárt, befőttet, mert még hűtőben tárolva is könnyen megromlik.

Forrás: Mindmegette.hu - Praktikus
 
 
0 komment , kategória:  Receptek - befőzés, mélyhűtés  
Konyakos eperlekvár
  2016-05-22 23:29:47, vasárnap
 
  Konyakos eperlekvár

Hozzávalók

Hozzávalók kb. 4 db 2,5 dl-es üveghez:
1 kg eper
5 dl (frissen préselt) narancslé
1 kg befőzési cukor
4 cl konyak vagy narancslikőr


Elkészítés: Az üvegeket alaposan kimossuk, konyharuhára borítjuk, és hagyjuk megszáradni. Az epret megmossuk, kicsumázzuk, és alaposan lecsepegtetjük.

Az eperszemeket félbevágjuk, összekeverjük a narancslével, a befőző cukorral, és kevergetve felforraljuk. Kb. 1 percig forraljuk, és levesszük a tűzről. Belekeverjük a konyakot vagy a narancslikőrt, és azonnal a tiszta üvegekbe szedjük. Alaposan lezárjuk. Az üvegeket 5 percre fejtetőre állíjuk, majd hűvös helyre tesszük.





Forrás: Mindmegette.hu


 
 
0 komment , kategória:  Receptek - befőzés, mélyhűtés  
Eperlekvár
  2016-05-22 23:27:19, vasárnap
 
  Eperlekvár

Hozzávalók

Hozzávalók kb. 5 db 2 dl-es üveghez:
1,2 kg eper
60 dkg cukor
2 evőkanál gyümölcspálinka

Elkészítés: Az epret alaposan megmossuk, megtisztítjuk, alaposan lecsepegtetjük.

Az epret lábosba tesszük, rászórjuk a cukrot, és kb. 1 órát állni hagyjuk, hogy levet eresszen. Leöntjük az eperről a levet, ezt szörpnek megfőzhetjük, az epret kevergetve sűrűre főzzük.

Ha megfelelő sűrűségű, hozzáöntjük a pálinkát. A forró lekvárt az előkészített üvegekbe szedjük, lezárjuk, pár percre fejtetőre állítjuk, majd száraz dunsztban hagyjuk kihűlni.





Forrás: Mindmegette.hu


 
 
0 komment , kategória:  Receptek - befőzés, mélyhűtés  
Ananászos eperlekvár
  2016-05-22 23:24:01, vasárnap
 
  Ananászos eperlekvár

Hozzávalók:
50 dkg eper
50 dkg konzervananász (lecsepegtetve)
1 csomag zseléfix
15 g citromsav
11,5 dkg cukor
3 evőkanál cseresznyepálinka

Elkészítés: Az epret megmossuk, lecsepegtetjük, hozzáadjuk a lecsepegtetett ananászt és a gyümölcsöket, és egy merülőmixer segítségével pépesre törjük (esetleg turmixoljuk). A kimért cukorból elveszünk 2 evőkanállal, elkeverjük a zseléfixszel (a klasszikus recept esetében hozzáadjuk még a citromsavat is). Az elegyet a gyümölcsmasszához adjuk, majd az egészet állandó keverés mellett erős lángon felforraljuk. Ekkor hozzáadjuk a cukor többi részét is, és további állandó keverés mellett legalább 1 percig zubogva forrni hagyjuk, majd a tűzről levesszük. A cseresznyepálinkát csak ezután keverjük bele. Az elkészült lekvárt azonnal jól zárható (lehetőleg csavaros) üvegekbe töltjük és lezárjuk.





Forrás: Mindmegette,hu


 
 
0 komment , kategória:  Receptek - befőzés, mélyhűtés  
Eperlekvár - Mirza mama módra
  2016-05-22 23:15:18, vasárnap
 
  Eperlekvár - Mirza mama módra

Hozzávalók

Hozzávalók:
1 kg eper
25 dkg cukor
szalicil
(gézlapok a lekötéshez)

Elkészítés:
1.) Első nap: Az epret megmossuk, megtisztítjuk és egy fazékba tesszük. Ráöntjük a cukrot, majd a fazekat lekötjük egy tiszta gézzel, és 1 napig állni hagyjuk az epret.

2.) Második nap: Az epret a tűzhelyre tesszük, és a közepesnél kicsit nagyobb lángon gyöngyöző forrás mellett, óvatosan - ÁLLANDÓAN keverve - 10-15 percig főzzük. Hagyjuk kihűlni, majd újra lekötjük a gézzel, és egy napig állni hagyjuk.

3.) Harmadik nap: Megismételjük a 2. napi főzést, majd forrón tiszta üvegekbe töltjük a lekvárt. Köménymag nagyságú szalicilt teszünk minden egyes üvegben az eper tetejére, majd lezárjuk az üvegeket. Száraz dunsztba (párnák közé vagy hűtőtáskába) tesszük 1 napra a befőtteket.





Decemberben, az első hóeséskor nyitjuk ki az első üveget.

Morzsálós Mirza

Forrás: Mindmegette.hu


 
 
0 komment , kategória:  Receptek - befőzés, mélyhűtés  
Eperdzsem tartósítószer nélkül
  2016-05-21 21:41:41, szombat
 
  Eperdzsem tartósítószer nélkül

Hozzávalók:
3 kg apróbb szemű, édes, érett eper
1,20 kg cukor (kilónként 40 dkg, de 50 dkg-ot is tehetünk bele, ha édesebbre szeretnénk)
10 db csavaros, hibátlan tetejű 3 dl-es üveg

Elkészítés: Az epreket alapos, többszöri mosás után megtisztítjuk, és egy nagyobb, 6-7 literes fazékba rétegezzük a cukorral. Jól szellőző konyharuhával letakarva 24 órát állni hagyjuk.

Ezután feltesszük a tűzhelyre, burgonyatörővel kicsit törünk rajta, sok eperszem így is egyben és darabos marad, felforraljuk (5 dl eperlevet üvegbe szörpnek kimertem, hogy kicsit sűrűbb legyen), és a forrástól számított 20 percig közepes hőfokon (jól rotyogjon) főzzük - keverjük, közben többször lehabozzuk.

Előre kimosott - legkönnyebb mosogatógépben magas hőfokon - és kiszárított üvegekbe majdnem színültig töltjük, a fémtetőt erősen rácsavarjuk, 5 percre fejtetőre állítjuk, majd visszafordítva szárazdunsztba tesszük, és abban hagyjuk min. 24 órát dunsztolódni, majd felcímkézhetjük, és a végleges helyére tesszük.





Megjegyzés

Sok éve már mindent hűtőtáskában dunsztolok, jó módszernek tartom, nem kell tortúrázni a dunsztolással, a leghatékonyabban tartja a meleget és a legtovább. Kibélelem újságpapírral, mert kiváló hőtároló, és az üvegek tetejére is több réteg papírt helyezek, mielőtt a hűtőtáskát lezárom.

Azért teszem kis üvegekbe, mert felbontás után a hűtőben célszerű tárolni a dzsemet, mivel nincs benne tartósítószer, és normál hőmérsékelten hamarabb romlana. Felbontás után a hűtőben viszont hetekig eláll - ha marad rá ideje.

Aki bizonytalan a módszerben - mint én is sokáig -, ne töltse az üvegeket színültig, hanem 2-3 kukac Na-benzoátot tegyen minden üveg tetejére, és egy réteg frissen tartó fóliát tegyen a tetők alá.

A befőzés alatt fokozottan ügyeljünk a higiéniára, hogy semmiféle szennyeződés (pl. kenyérmorzsa) ne kerülhessen még a közelébe se, mert megromolhat.
Rozsnyai Gabriella

Forrás: Mindmegette.hu


 
 
0 komment , kategória:  Receptek - befőzés, mélyhűtés  
     2/8 oldal   Bejegyzések száma: 74 
2021.07 2021. Augusztus 2021.09
HétKedSzeCsüPénSzoVas
 1
2345678
9101112131415
16171819202122
23242526272829
3031 
Blog kereső


Bejegyzések
ma: 0 db bejegyzés
e hónap: 0 db bejegyzés
e év: 0 db bejegyzés
Összes: 32631 db bejegyzés
Kategóriák
 
Keresés
 

bejegyzések címeiben
bejegyzésekben

Archívum
 
Látogatók száma
 
  • Ma: 264
  • e Hét: 2009
  • e Hónap: 10275
  • e Év: 126928
Szótár
 




Blogok, Videótár, Szótár, Ki Ne Hagyd!, Fecsegj, Tudjátok?, Receptek, Egészség, Praktikák, Jótékony hatások, Házilag, Versek,
© 2002-2024 TVN.HU Kft.