Belépés
faciendum.blog.xfree.hu
"Fordítsd az arcodat a nap felé, és minden árnyék mögéd kerül." HELEN KELLER dr Szűcs Ildikó
1961.01.18
Offline
Profil képem!
Linktáram, Blogom, Képtáram, Videótáram, Ismerőseim, Fecsegj
     2/6 oldal   Bejegyzések száma: 58 
karácsony
  2014-12-25 21:55:35, csütörtök
 
 

 
 
0 komment , kategória:  karácsony  
Narancsos grillázs torta
  2014-12-20 17:54:00, szombat
 
 



Narancsos-grillázsos torta

Hozzávalók
A piskótatésztához
4 db tojás
10 dkg Nagyi titka Extra finom süteményliszt
8 dkg cukor

A krémhez

Egy narancs reszelt héjának a fele
Fél l tej
1 csomag vaníliás pudingpor
25 dkg margarin
13 dkg cukor
1 narancs reszelt héja

A grillázshoz

10 dkg cukor
10 dkg olajos mag (dió, mogyoró, mandula)

Elkészítés
A tojásokat ketté választjuk. A fehérjét a cukorral habbá verjük, a sárgáját egy kanállal összetörjük, majd a habba forgatjuk. A sárgáját a habbal elkeverjük, majd a lisztet is hozzákeverjük a reszelt narancshéjjal együtt. Kb. 20 cm átmérőjű tortakarikába töltjük a masszát. 180 fokra előmelegített sütőben először kb. 15-20 percig sütjük, majd 160 fokra mérsékelve készre sütjük.
A pudingport egy kevés tejjel simára keverjük, a maradék tejet egy kis lábosban felforraljuk, majd a pudingot belekeverve besűrítjük. A tűzről levéve belekeverjük a margarint, a narancs héját és a cukrot. Egy tálcára kiterítve hagyjuk kihűlni, míg elkészítjük a grillázst.
10 dkg cukrot egy lábasban karamellizálunk. 10 dkg olajos magot durvára vágunk, majd a karamellizált cukorba keverjük, majd egy sütőpapírra olyan vékonyan kikenjük, amilyen vékonyra tudjuk. Ha kihűlt, nyújtófával apróra összetörjük. A kihűlt piskótalapot 3 karikára vágjuk, majd a krém 1/3-át az alsó lapra kenjük. Ízlés szerint a grillázzsal megszórjuk, majd a következő lapot ráhelyezzük, ismét krémmel megkenjük, de tegyünk félre krémet a torta körbekenéséhez. A második rétegre is szórunk a grillázsból, majd így helyezzük rá a 3-ik lapot. A körbekenés után a maradék grillázzsal a torta oldalát bepanírozzuk. A torta tetejét csokoládéhánccsal vagy narancs szeletekkel díszíthetjük.
 
 
0 komment , kategória:  karácsony  
karácsonyi csoki torta
  2014-12-20 17:49:24, szombat
 
 



Karácsonyi csokoládétorta

Hozzávalók

A tésztához:

4 db tojás
8 dkg Nagyi titka Extra finom süteményliszt
8 dkg cukor
2 dkg kakaópor
A krémhez:
25 dkg puha vaj
20 dkg cukor
9 dkg kakaópor
1 dl tejszín

A sziruphoz:
(az alábbi hozzávalókat egy lábasban felforraljuk, majd lehűtjük)
5 dkg cukor
1 dl víz
1 kiskanál mézeskalács fűszerkeverék vagy reszelt narancshéj

A bevonathoz és a díszítéshez:
20 dkg étcsokoládé 2 evőkanál étolaj
10 dkg marcipán
porcukor a szóráshoz
20 dkg étcsokoládé

Elkészítés
A tésztához a tojásokat kettéválasztjuk, a fehérjét a cukorral habbá verjük. A sárgáját óvatosan belekeverjük a habba, majd a kakaóporral elkevert lisztet is óvatosan kevergetve hozzáadagoljuk. Egy kb. 20 cm átmérőjű tortaformát kikenünk margarinnal, kilisztezzük, majd a tésztát beletöltjük, és 180 °C-ra előmelegített sütőben 15-20 percig sütjük, míg megemelkedik. Ezután 160 °C-on sütjük tovább, villát vagy fogpiszkálót használva ellenőrizzük, hogy elkészült-e. Kihűlés után kivesszük a karikából és 3 lapra vágjuk. A krémhez a tejszínt a cukorral felforraljuk majd a kakaóport habverővel belekeverjük. Ezután a puha vajat is hozzáadjuk, és addig kevergetjük, míg csomómentes masszát nem kapunk. Ha elkészült hagyjuk teljesen kihűlni a hűtőben. Ha lehűlt gépi habverővel átkeverjük, hogy kenhető állagú legyen.
A lapokat a sziruppal meglocsoljuk, majd a krémet kenve közéjük egymásra helyezzük őket. Figyeljünk, hogy a krémből maradjon a torta körbekenésére is. A krémmel bekent tortát tegyük a hűtőbe és hagyjuk megdermedni. A csokoládét az olajjal gőz fölött megolvasztjuk, majd bevonjuk vele a tortát, és hagyjuk, hogy megdermedjen rajta a csokoládé. A marcipánt az asztalra szitált porcukron kinyújtjuk, majd tetszőleges formákat szaggatunk belőle és egy kevés langyos vízzel megkenve a tortára és oldalára ragasztjuk.
 
 
0 komment , kategória:  karácsony  
mézeskalács
  2014-12-20 17:44:54, szombat
 
 



Hozzávalók
50 dkg méz
80 dkg Nagyi titka Búzafinomliszt
20 dkg Nagyi titka Világos rozsliszt
30 dkg porcukor
1 csomag szalakáli (2 dkg)
3 tojás sárgája
1 egész tojás
1 csomag mézes sütemény fűszer
15 dkg margarin
Díszítéshez:
dió vagy mandula vagy mogyoró
1 tojás fehérje és porcukor keveréke
Elkészítés
Az alapanyagokat alaposan gyúrjuk össze. A mézet érdemes langyos állapotban a tésztához adni, mert könnyebben kezelhető lesz. Az összedolgozott tésztát hűtsük le kis adagokban a hűtőben mielőtt kinyújtanánk a sütéshez. Lisztezett deszkán nyújtsuk körülbelül 0,5 cm vastagra a tésztát, majd szaggassunk belőle tetszés szerinti formákat. Fontos, hogy mindig csak annyi tésztát vegyünk ki a hűtőből amennyit ki is szaggatunk, így a maradék nem melegszik fel. Sütés előtt kenjük meg a süteményeket tojásfehérjével. Előmelegített sütőben 180 °C-on kb. 5 perc alatt barnára sütjük, és hagyjuk kihűlni.
Sütés előtt magvakkal díszíthető. Amennyiben sütés után szeretnénk díszíteni a tojásfehérjét keverjük össze annyi porcukorral, hogy egy nagyon sűrű tejföl állagú masszát kapjunk. A masszát töltsük egy habzsákba vagy zacskóba. Zacskó esetén vágjunk apró lyukat a zacskó egyik sarkára és a fehér mázat átnyomva rajzoljunk a lehűlt mézesekre egyedi mintákat.
 
 
0 komment , kategória:  karácsony  
flódni
  2014-12-19 22:28:04, péntek
 
 



Flódni

Hozzávalók
50 dkg Nagyi titka búza-finomliszt
25 dkg vaj
10 dkg porcukor
3 db tojássárgája
1 dl fehérbor
A lekenéshez: 1 db tojás

Az almatöltelékhez:
80 dkg savanykás alma
2 ek. méz
1 citrom
fahéj és szegfűszeg
ízlés szerint

A máktöltelékhez:
25 dkg mák
10 dkg cukor
5 dkg mazsola
1,2 dl fehérbor
(helyettesíthető vízzel)

A diótöltelékhez:
25 dkg dió
10 dkg cukor
5 dkg mazsola
1,2 dl fehérbor
(helyettesíthető vízzel)
kevés citromhéj

Elkészítés
A lisztet elmorzsoljuk a vajjal (vagy margarinnal), a cukorral, a tojás sárgákkal és a fehérborral, majd az egészet tésztává gyúrjuk össze. Fóliába csomagoljuk és a hűtőbe tesszük pihenni, míg a töltelékek elkészülnek. Az almákat megtisztítjuk, reszelőn lereszeljük vagy vékonyra szeleteljük. Meglocsoljuk a citrom levével, meghintjük kevés fahéjjal, szegfűszeggel, majd mézzel édesítjük. A mákos töltelékhez a mákot elkeverjük a cukorral és a mazsolával, majd leforrázzuk a borral. A diós tölteléket is a mákoshoz hasonlóan készítjük el. Egy magas falú, kisebb tepsit kibélelünk sütőpapírral. A tésztát 4 részre osztjuk és egyenként tepsi nagyságúra nyújtjuk. Egy tésztalapot fektetünk a tepsibe, majd rásimítjuk a diós tölteléket. Erre a következő lap és a máktöltelék kerül, majd ismét tészta és a reszelt alma. Végül az utolsó lappal beborítjuk, megkenjük tojással, megszurkáljuk villával és becsíkozzuk a tetejét. Előmelegített sütőbe tesszük, és először 170 fokon kb. 30 percig, majd 150 fokon még további 15-20 percig sütjük. Kihűlve szeleteljük.

 
 
0 komment , kategória:  karácsony  
karácsonyi kuglóf
  2014-12-19 21:50:02, péntek
 
 



Hozzávalók
60 dkg liszt
10 dkg cukor
2 dkg élesztő
4-5 dl tej
4 tojássárgája
10 dkg margarin
1 cs vaníliás cukor
egy csipetnyi só
5 dkg mazsola
porcukor a tetejére

Elkészítés

Az élesztőt 2 dl édes tejben megkelesztjük. A puha margarint, a többi cukrot, a sót, a mazsolát, a vaníliás cukrot és a tojássárgákat habosra keverjük. Ezután tesszük bele a megkelesztett élesztőt, a lisztet, és annyi langyos tejet, hogy könnyű, lágy tésztát kapjunk. Fakanállal vagy dagasztógéppel dolgozzuk ki, és mikor már jól eldolgoztuk, a zsírral kikent kuglófformába öntjük. Langyos helyen addig pihentetjük, míg a forma meg nem telt vele, akkor előre melegített sütőben kb. 40 percig sütjük.

Ha tetszett a recept, akkor nyomj egy lájkot vagy oszd meg másokkal is!
 
 
0 komment , kategória:  karácsony  
karácsony
  2014-12-17 20:19:34, szerda
 
 

 
 
0 komment , kategória:  karácsony  
olivás pulykamell rolád
  2014-12-16 20:57:19, kedd
 
 



Olívás pulykamellrolád
Hozzávalók 4 személyre:
150 g fekete és/vagy vörös olívabogyó (kalamata)
6-8 gerezd fokhagyma
2 kis ág (kb. 15 cm-es) rozmaring + a díszítéshez
2 nagy szelet (600 g) pulykamellfilé
só, bors
2 ek. mustár
8 szelet pizza-mozzarella sajt
2 ek. finomliszt
2 ek. vaj/margarin
2 ek. (classico) olívaolaj
1 dl száraz fehérbor
2 dl tej
1/2 piros húsú paprika

1. Kiemeljük az olajból az olívabogyókat, lecsepegtetjük, kimagozzuk. A fokhagymagerezdeket meghámozzuk, a rozmaringot megmossuk, lerázzuk róla a vizet. A hússzeleteket leöblítjük, felitatjuk róluk a nedvességet. A sütőt előmelegítjük 180 °C-ra.

2. A hússzeleteket vágólapra fektetjük, folpackkal letakarjuk, és kíméletesen kiverjük-elvékonyítjuk (A). Megszórjuk sóval és néhány tekerésnyi frissen őrölt borssal, majd vékonyan elkenjük rajtuk a mustárt (B). Két végüket néhány ujjnyi szélesen szabadon hagyva elrendezünk rajtuk 4-4 szelet sajtot.

3. Az olívabogyók 2/3-át apróra-darabosra vágjuk, egyenletesen elosztva a sajt tetejére terítjük (C). Szorosan feltekerjük a két hússzeletet (D), vékony, fehér zsineggel sonkaszerűen megkötözzük (E), és megszórjuk fátyolnyi liszttel.

4. Fémfülű serpenyőben felforrósítjuk a vajat/margarint és az olajat, beleteszük a két hústekercset, élénk tűzön körbepirítjuk (F). Alájuk öntjük a bort, hagyjuk elfőni, azután a serpenyőbe dobjuk a kissé szétlapított fokhagymagerezdeket, hozzáadjuk a tejet és a rozmaringágakat (G), lefedjük, és a sütőben 25 percig pároljuk-sütjük. Ezután melléjük dobjuk a maradék olívabogyókat, és fedő nélkül további 5 percre visszatesszük a sütőbe.

5. Vágólapra emeljük a két hústekercset, alufóliával letakarva 5-8 percig pihentetjük. A paprikát apróra felkockázzuk. Lehántjuk a húsról a zsineget, nem túl vékonyan felszeleteljük, és az olívabogyókkal, valamint a sült-párolt fokhagymával együtt tálra rendezzük. Megszórjuk a tetejét a paprikakockákkal, bevonjuk egy kevés pecsenyelével, és rozmaringbóbitákkal díszítve mihamarabb tálaljuk.

Tepsis krumplival a legfinomabb:
800 g krumplit meghámozunk, nagyobb kockákra vágunk, tepsibe terítünk.
Megszórjuk 1/2-1/2 kk. sóval és szárított oregánóval, lazán összeforgatjuk 3 ek. olajjal,
és a forró sütőben (például a hús alatti rácson), olykor megkeverve 30-35 percig sütjük.
 
 
0 komment , kategória:  karácsony  
gombás sertés szűz batyuk
  2014-12-12 22:00:13, péntek
 
 



Gombás sertésszűz batyuk
Hozzávalók:

pár csipet só
1 db tojás
1 db vöröshagyma
12 szelet bacon
1 evőkanál olaj
pár csipet bors
3 ág kakukkfű
1 evőkanál vaj
2 evőkanál olívaolaj
50 dkg gomba
1 rúd leveles tészta
1 kg sertésszűz

Elkészítés
A sertésszüzet megmossuk, papírtörlővel leszárítjuk, majd körben sózzuk, borsozzuk. A vaj és az olaj keverékén körben megpirítjuk, kérgesítjük. Nem kell teljesen átsütni, a serpenyőt a lángról félrehúzzuk, és lefedjük.

A hagymát megtisztítjuk, és finomra vágjuk, a gombát megmossuk, és felkockázzuk. A hagymát az olívaolajon megpároljuk, majd hozzáadjuk a gombát és a kakukkfüvet, sózzuk, borsozzuk, készre pároljuk.

A húst 6, kb. 5 cm-es darabra vágjuk. 2 szalonnaszeletet keresztirányban egymásra fektetünk, teszünk rá a gombás pépből, ráültetjük a húst, majd a tetejére is teszünk a gombából, és a szalonnákkal körbefogjuk. A leveles tésztából nagyobb darabokat vágunk, a batyura borítjuk és az aljánál összenyomkodjuk. Felvert tojással megkenjük, és 180 fokos sütőben pirosra sütjük.
 
 
0 komment , kategória:  karácsony  
pulyka petrezselymes citromos-diós töltelékkel
  2014-12-12 21:58:23, péntek
 
 



Pulyka petrezselymes citromos diós töltelékkel
Hozzávalók:

pár csipet só
4 fej vöröshagyma
8 szelet fokhagyma
10 dkg bacon
1 kg pulykamell
pár csipet bors
1 csokor petrezselyem
3 evőkanál olívaolaj
35 dkg dió

Elkészítés
A pulykamellet megmossuk, papírtörlővel leszárítjuk, kettévágjuk, és kinyitjuk, mint egy könyvet. Fóliával letakarjuk, és kissé kiklopfoljuk, hogy könnyebb legyen megtölteni. Mindkét oldalát sózzuk, borsozzuk.

A töltelékhez a diót száraz serpenyőben megillatosítjuk, majd felaprítjuk vagy ledaráljuk. Hozzáadjuk az apróra vágott hagymát, a zúzott fokhagymát, az apróra vágott petrezselymet, sózzuk, borsozzuk a tölteléket, és az olajat is belekeverjük. A tölteléket eloszlatjuk a húson, majd feltekerjük. A szalonnát egymásra átlapoltan lefektetjük és ebbe burkoljuk a húst, majd megkötözzük. 3 hagymát megtisztítunk, és negyedbe vágunk. Egy kerámiatálba szórjuk a hagymákat, közepére ültetjük a húst, rálocsoljuk a sört, és fóliával lefedve 200 fokon 1 órát pároljuk, majd a fóliát levéve megpirítjuk rajta a szalonnát. Szeleteljük, krumplipürével, sült zöldségekkel, salátával kínáljuk.
 
 
0 komment , kategória:  karácsony  
     2/6 oldal   Bejegyzések száma: 58 
2021.07 2021. Augusztus 2021.09
HétKedSzeCsüPénSzoVas
 1
2345678
9101112131415
16171819202122
23242526272829
3031 
Blog kereső


Bejegyzések
ma: 0 db bejegyzés
e hónap: 0 db bejegyzés
e év: 0 db bejegyzés
Összes: 7620 db bejegyzés
Kategóriák
 
Keresés
 

bejegyzések címeiben
bejegyzésekben

Archívum
 
Látogatók száma
 
  • Ma: 1030
  • e Hét: 2705
  • e Hónap: 3697
  • e Év: 35426
Szótár
 




Blogok, Videótár, Szótár, Ki Ne Hagyd!, Fecsegj, Tudjátok?, Receptek, Egészség, Praktikák, Jótékony hatások, Házilag, Versek,
© 2002-2024 TVN.HU Kft.