Belépés
suzymama.blog.xfree.hu
Aki szeretetet vet boldogságot arat!! Suzy Mama
1901.01.01
Offline
Profil képem!
Linktáram, Blogom, Képtáram, Videótáram, Ismerőseim, Fecsegj
     2/2 oldal   Bejegyzések száma: 16 
Majonéz, tartár mártás...
  2014-02-16 17:19:38, vasárnap
 
  Majonéz, tartár mártás...

Szeretnélek arra ösztönözni benneteket, hogy inkább otthon készítsétek el és ne a bolti változatot részesítsétek előnyben.
Ez a mártás nagyjából 5 perc alatt elkészíthető és sokkal olcsóbb és finomabb és egészségesebb!!!! mint a bolti változat!!!!

Íme:

Készíthetjük robotgéppel (ami egyszerűbb) és kézzel (ami kiváló edzés a karnak)
2 tojás sárgáját tegyük egy tálba és adjunk hozzá 1 evőkanálnyi mustárt. Keverjük simára, majd nagyon nagyon lassan vékony sugárban adagoljuk hozzá az olajat. Azért fontos,hogy lassan és apránként adjuk, mert egyrészt a mustáros tojásos anyagnak is idő kell amíg felveszi az olajat, másrészt, ha hirtelen nagy mennyiséget öntünk, akkor az egész kicsapódhat, kipelyhesedhet.

(Ha ez megtörténik, akkor úgy tudjuk korrigálni,hogy egy tojás sárgáját habosra verjük, és cseppenként hozzákeverjük az összement majonézt.)

Szóval, nagyjából 1,5-2 dl olajat vesz fel a két tojás. Ha nem kézi mixerrel keverjük, akkor szakasosan adjuk hozzá az olajat, kicsi olaj és keverés amíg fel nem vette, majd újra olaj...
Keverés közben látni fogjuk,hogy egyre sűrűbb masszát kapunk, a majonéz akkor jó, ha már önmagában is megáll és nem folyik.

Tehát ügyesek voltunk és megvan a majonéz! Ahhoz,hogy finom tartármártást, vagy majonéz mártást kapjunk, hozzá kell adnunk 1/2 l tejfölt, 1-2 csipet sót, ízlés szerint fehér borsot, 1-2 evőkanál cukrot, citromlevet és esetleg mustárt és persze az igazi tartár mártás tartalmaz némi fehérbort igény szerint. Itt mennyiségeket nem nagyon lehet meghatározni, mivel mindenki másképpen szereti. Egyszerre mindig csak piciket ízesítsünk, mert hozzá adni még lehet, de elvenni már nem tudunk a fűszerekből!
Arra is figyeljünk, hogy ha kristálycukorral és nem porcukorral édesítjük, akkor idő kell a cukornak, míg feloldódik!

Az elkészült mártásból készülhet kukorica saláta, krumpli saláta, tészta saláta, majonézes alma,tojás saláta stb.stb... vagy egyszerűen csak tartár mártásként adhatjuk az étel mellé.
 
 
0 komment , kategória:  Szószok  
Mennyire változatosak is a mártások????
  2014-02-16 17:08:48, vasárnap
 
  Mennyire változatosak is a mártások????
Azt hiszem lehet válogatni:)))) és a lentiek még csak az ismertebb változatok...

ALAPMÁRTÁSOK

Besamel mártás:
(tejmártás, fehérmártás) Vaj, liszt, tej, só, alapanyagokból készülő alapmártás.

Veloutée mártás:
(fehér-, vagy bársonyos mártás) Vaj és lisztből világos rántás készítése, és alaplével való felöntését jelenti. Az alaplé lehet: csont-alaplé, szárnyas-alaplé, hal-alaplé. Ez utóbbi esetén Velencei mártást kapunk. Főleg behúzásokhoz használják.

Hollandi mártás:
(Felvert mártás) Tojássárgájából, tejszínből és vajból vízgőz fölött készített alapmártás.

Barnamártás:
(spanyol mártás) Lepirított csontokból, alaplével, zöldségekkel készül, spanyol mártásnak is szokták nevezni.

FEHÉR MÁRTÁSOK:

Gratin mártás:
Besamel alapból, legírozva*, reszelt sajttal.

Mornay mártás:
Besamel alapból, a gratin mártáshoz még vajat és szerecsendiót adunk.

Sajtmártás:
Besamel alapból különböző sajtokkal.

Supreme mártás
Veloutée alapból, legírozva, montírozva, sóval, Cayenne borssal, citromlével ízesítve fehérhúsú szárnyas és borjúhúsból készült ételekhez, tojásokhoz, zöldségekhez adjuk.

Béarni mártás:
Hollandi alapból, tárkony, tárkonyecet hozzáadásával.

Firenzei mártás:
Hollandi alapból parajpüré hozzáadásával.

Máltai mártás:
Hollandi alapból narancslé a blansírozott narancshéj hozzáadásával.

Velencei mártás: Veloutée mártást készítünk hal alaplével, legírozva*, montírozva**, sóval, fehér borral, kevés citromlével és parajpürével ízesítjük. Fehér húsú halételek, illetve tojásételek mellé tálaljuk. Az eredeti francia recept a legírozáshoz un. ,,creme"-t használ. Háromféle ,,creme" van náluk forgalomban:
- créme - sűrűbb, mint a magyar tejföl íze, a tejföl és a habtejszín közötti állományú.
- créme aigre: a mi tejfölünkhöz hasonló ízű, csak szárazabb állományú.
-créme á foutler - habtejszín.
Tejszín helyett a legírozáshoz tejfölt használjunk, mert az eredeti ízhatásokhoz tejsavra van szükség, ami nálunk csak a tejfölben van.



BARNA MÁRTÁSOK

Egri mártás:
Barna alapmártásból Egri bikavérrel, tetejére vajat morzsolva.

Madeira mártás:
Barna alapmártás Madeira borral

Ördögmártás:
Barna alapmártáshoz fűszerkivonatot adunk.

Choron mártás:
Béarni mártáshoz kevés ketchupot kell keverni.

HIDEG MÁRTÁSOK

Barna zománcmártás:
(chaudfroid): Barna alapmártásból étkezési zselatinpor és aszpik hozzáadásával.

Bársonyos mártás:
Vaj, liszt, csontlé, vagy hallé egész bors, só alapanyagokból készül.

Besamelmártás (hidegkészítményekhez):
teavaj, liszt, tej, só felhasználáséval, alapmártás.

Bormártás:
Majonéz alapból fehérbor, só, bors, porcukor, petrezselyemzölddel.

Chantilly mártás:
Majonézmártás cukorral, citromlével.

Cumberland-mártás:
Ribiszkezselé, vörösbor, madeirabor, konyak, narancs, citrom, bors, mustár hozzáadásával készül. Vadhúsokhoz, szárnyasokhoz adjuk.

Csiki mártás:
Majonéz alaphoz gomba, cékla, alma, hagyma, citrom, só hozzáadásával. Budázott vagy roston sült halakhoz adjuk.

Csontlé:
Vegyes csont, vegyes zöldség, vöröshagyma, bors, só hozzáadásával készül.

Ecetes mártás:
Hideg húsokhoz adjuk.

Ecetes torma:
Torma, ecet, só, porcukor felhasználásával készül. Főtt húsokhoz, nyelv és sonkakészítményekhez.

Fehér zománcmártás:
(chaudfroid):Veloutée mártás alaphoz zselatin, aszpik, habtejszín hozzáadásával készül. Szárnyasok, halak stb. áthúzására.

Finom mártás:
Tartármártás alap, szardínia, ajókagyűrű, kapribogyó, csemegeuborka, tojás, kaviár hozzáadásával készül. Tojásételek, halak, stb.

Fűszeres mártás:
Majonéz mártás alaphoz többféle fűszer hozzáadásával készül. Sült angolos hideghúsokhoz adjuk.

Gribiche-mártás:
Majonéz alaphoz tojás, habtejszín, csemegeuborka, kapribogyó fűszerekkel készül. Halakhoz, tojásételekhez, húsételekhez adjuk.



Ketchupos

Majonézmártás:
Majonéz alapmártáshoz habtejszín és ketchup hozzáadásával.

Magyaros mártás:
Majonéz alaphoz pritamin, mustár, fehérbors, citromlé, habtejszín, tejföl, zöldpaprika hozzáadásával.

Majonéz:
(olaj-, vagy alapmártás): tojássárgája, olaj, citromlé, só.

Majonézmártás:
Habtejszín, citrom, bors felhasználásával készül.

Mandulás mártás:
Mandula, főtt tojássárgája, almabefőtt, citrom, porcukor, almaecet, só, habtejszín hozzáadásával. Töltött halakhoz, szárnyas-, malac-, borjúgratinhoz adjuk.

Manselle mártás:
Libamáj, zsír, vöröshagyma, só, törött fehérbors, pástétomfűszer, konyak, habtejszín felhasználásával készül. Libamájhoz, hideg pástétomokhoz adjuk.

Metélőhagyma-mártás:
Majonéz alapmártás, tojás, tejföl, metélőhagyma, só, porcukor, citrom, szemle felhasználásával készül.

Narancsmártás 1:
Narancs, só, citrom, majonéz, habtejszín, porcukor alapanyagokból. Pikáns mártás, spárgához, articsókához, egyéb zöldségfélékhez adhatjuk.

Narancsmártás 2:
Narancs, porcukor, angol mustár, száraz vörös bor, citrom, málnaszörp alapanyagokból. Vadhúsokhoz, pástétomokhoz adjuk.

Norvég mártás:
Szardellapaszta, főtt tojás, étolaj, metélőhagyma, borecet, tejföl, porcukor hozzáadásával készül. Hideg tengeri halakhoz kínáljuk.

Olasz mártás 1:
Majonéz alapmártáshoz borjúvelő, citrom, só hozzáadásával készül. Hidegsültekhez adjuk.

Olasz mártás 2:
Majonéz alaphoz tejföl, habtejszín, metélőhagyma, citrom, Cayenne bors, fehér bor, kaviár hozzáadásával készül. Hideg halakhoz, töltött tojásokhoz adhatjuk.

Paradicsomos tartármártás:
Majonézmártás, paradicsompüré, ketchup, citrom, porcukor, só felhasználásával készül. Hideg angolos húsfélékhez adjuk.

Ravigot mártás:
Citrom, étolaj, csemegeuborka, vöröshagyma, kapribogyó, metélőhagyma, petrezselyemzöld, tárkonylevél, só, törött fehérbors. Marhahúsokhoz, borjúvelőhöz, zöldségekhez adjuk.

Rákmártás:
Majonéz alaphoz konyak, habtejszín, rákredukció, Cayenne bors, céklalé. Rákmajonézhez, ráksalátához, egyéb rákféleségekhez adjuk.

Rákvaj:
Rákhéj (kárász), teavaj, fűszerpaprika felhasználásával készül.

Remoulade-mártás:
Majonéz alap, metélőhagyma, habtejszín, petrezselyem zöldje, citrom, tárkonylevél, csemegeuborka, Cayenne bors, mustár felhasználásával készül. Hideg halakhoz kínáljuk.

Rózsaszín zománcmártás:
Majonéz alaphoz aszpik, paradicsompüré hozzáadásával készül. Tojásételek, rákételek áthúzásához használjuk.

Sárga zománcmártás:
Majonéz, aszpik, citrom, porcukor alapanyagokból.

Svéd mártás:
Majonéz alap, habtejszín, alma, torma, Cayenne bors, fehér bor, citrom, porcukor. Sertés- vagy libasülthez adjuk.

Tejfölmártás:
Tejföl, liszt, mustár, porcukor, tojás, só alapanyagokból készül.

Tiroli mártás:
Majonéz alaphoz habtejszín, ketchup, só, fehér bor, porcukor, Cayenne bors.

Tormamártás: Ecetes torma, angol mustár, borecet, szemle, tej, tejföl, porcukor felhasználásával készül.

Tartármártás:
Majonéz alaphoz tejföl, mustár, bors, citromlé, cukor hozzáadásával.

Remuládmártás:
majonéz alapból mustárral, törött borssal, finomra vágott ecetes uborkával, vöröshagymával, kapribogyóval, petrezselyemzölddel és tárkonylevéllel.

Valentin mártás:
Majonézmártás alaphoz torma, mustár, tárkonylevél hozzáadásával készül. Hidegsültekhez adjuk.

Vigagrette-mártás:
Citrom, étolaj, csemegeuborka, vöröshagyma, kapribogyó, petrezselyem zöldje, metélőhagyma, tárkonylevél, só, őrölt fehérbors hozzávalókból készül. Salátákhoz, sültekhez, halételekhez.

Worcesteres majonézmártás:
Majonézmártás alaphoz Worcester, angol mustár, mustár, citromé, porcukor felhasználásával készül. Hideg angolos húsokhoz, hátszín, bélszín stb. mellé adjuk.

Worcesteres majonézmártás 2.
Majonézmártás, Worcester, tejföl, citrom, olajbogyó, fehér bor hozzávalókból készül. Hidegsültekhez kínáljuk.

Zöldmártás:
Majonéz, habtejszín, paraj, tárkonylevél, petrezselyem zöldje, citrom, fehér bor, Cayenne bors, porcukor, só felhasználásával készül. Halak, tojásételek, töltött paradicsom kísérője.


EGYSZERŰ MELEG MÁRTÁS
Nincs alapmártásuk. Készülhetnek zöldségekből, - gomba, paradicsom, cékla, zeller, sóska, stb. - vagy fűszernövényekből - vöröshagyma, fokhagyma, kapor, stb. Rántással, vagy habarással készítjük el a mártást. Pld. főtt húsok mellé tormamártás, sóskamártás, vagy a töltött paprika paradicsom-mártás nélkül elképzelhetetlen.


MELEG GYÜMÖLCSMÁRTÁS
Gyümölcstől függetlenül azonos módon készül mindegyik. Aromás főzés után finomhabarással sűrítjük (liszt és tej, vagy tejföl, vagy tejszín, tojássárgája, pudingpor). Vannak megszokott mártások, meggymártás,
 
 
0 komment , kategória:  Szószok  
Hollandi mártás
  2014-01-04 16:43:50, szombat
 
  Hozzávalók:
3 tojássárgája, 1 tk citromlé, 1 tk langyos víz, 20 dkg vaj, só, fehérbors, cayenne, bors, citromlé
A tojássárgáját az 1 teáskanál citromlével, és a langyos vízzel összekeverjük, és vízfürdőben addig verjük, míg fehér habos lesz.
A vajat megolvasztjuk és teáskanalanként, majd evőkanalanként a tojássárgájába keverjük.
A kész mártást sózzuk, borsozzuk, cayenne borssal és citromlével ízesítjük.
 
 
0 komment , kategória:  Szószok  
Sajtmártás
  2014-01-04 16:42:23, szombat
 
  Hozzávalók:
4 ek vaj, 1 finomra vágott hagyma, 4 ek liszt, 3 pohár forró tej, fél kiskanál szerecsendió,
15 dkg reszelt sajt, só, bors
Egy lábasban, közepes lángon felforrósítjuk a vajat.
Hozzáadjuk a vöröshagymát, 2 percig fonnyasztjuk.
Beletesszük a lisztet, jól elkavarjuk, kis lángon 2 percig pirítjuk.
Hozzáadjuk a tej felét, elkavarjuk, ha jól elvegyült, akkor öntjük hozzá a többit is,
beletesszük a fűszereket, és 12-15 percig főzzük kis lángon, időnként megkeverve.
Végül hozzáadjuk a sajtot, fűszerezzük meg, ha kell, és 2-3 percig kis lángon főzzük.
 
 
0 komment , kategória:  Szószok  
Petrezselyemmártás
  2014-01-04 16:40:27, szombat
 
  Hozzávalók kb. fél literhez (4-6 fő):
1 ek zsiradék , 2-3 gerezd fokhagyma, 1 ek kukoricaliszt, 2 dl tejszín, 2-3 dl tej, 1 nagy csokor petrezselyem, só, őrölt szerecsendió

A zsiradékon dinszteljük meg a reszelt fokhagymákat.
Majd szórjuk rá a kukoricalisztet, és pirítsuk meg egy kicsit (de nem égjen meg).
Gyakorlatilag egy rántást készítünk.
Erre öntsük rá a tejszínt.
Folyamatosan kevergessük, mert sűrűsödni fog.
Ezt követően folyamatosan adagolva adjuk hozzá a tejet is.
Annyit, hogy beforralást követően egy sűrű, de nem összeállós krémet kapjunk.
A petrezselymet nagyon apróra vágjuk.
A legvégén adjuk csak a mártáshoz.
Sóval, frissen őrölt szerecsendióval ízesíthetjük.
 
 
0 komment , kategória:  Szószok  
Mártások
  2012-03-20 09:48:45, kedd
 
  E rovatban hideg és meleg mártásokat írok le, melyek gyümölcsből és fűszerekből
készült halakra, vadhúsokra és hideg marha-húsra valók. Semmi cifra, csak a leg-
gyakorlatiasabb mártások ezek. A mértékeket a mennyiségben mind könnyen
eltalálható módon igyekeztem megjegyezni. A jó ízű mártással sokszor a kevéssé
sikerült húst is helyre lehet hozni.

Tatár-mártás

Négy tojás sárgáját nyersen tegyük tálba, és folytonos kavarás közben cseppenként
adjunk hozzá 4 kanál finom tábla-olajat; egy órai keverés után, ha jó habos, tegyünk
bele 4 evő kanál francia mustárt és fél pohár langyos meleg aszpikot, (finom
kocsonya-lé) és egy kávéskanál cukor port is keverjünk közé. Ezeket együtt újra
csendesen, de folyton egy fél óráig keverjük még össze, akkor aztán használhatjuk
csészében asztalra tálalva, vagy hideg halat díszíthetünk vele.

Mandulás tormamártás

Minden személyre vegyünk egy evőkanál jó tejfelt, egy kávéskanál lisztet ezeket
tegyük egy tálba; keverjük jól össze e habarást; tegyünk bele minden személyre
egy kávés kanál, héjától megtisztított és apróra megtört mandulát; továbbá minden
személyre egy kávés kanál tiszta reszelt tormát és egy kevés cukrot. Ha ezeket a
habarással jól össze-kevertük, öntsünk reá a tálba nyolc személyre egy liter buzgó
forró hús-levet, tegyük főni pár percig, akkor vegyük el a nagy melegről tálalásig.

Metélőhagyma-mártás

Nyolc személyre vegyünk négy tojást, főzzük meg egész keményre, tisztítsuk
meg héjától és tálba reszeljük jól meg, adjunk hozzá négy kanál borecetet,
keverjük jól el fakanállal, tegyünk lassanként bele négy kanál tejfelt, kevés sót
és négy kanál igen apróra vágott zöld metélő-hagymát. Ezeket jól össze vegyítve,
hidegen adjuk asztalra.

Ecetes tormamártás

Egy személyre egy jó nagy kanál tiszta reszelt tormát tegyünk a mártás-tartó
edénybe, öntsünk reá annyi ecetet, hogy jól ellepje a tormát; egy kevés sót,
egy kis cukrot és egy személyre számítva egy kávéskanál jó tejfelt is tegyünk
még bele. Ez egy-két napig is jól eláll készen, hideg helyen tartva.

Halakra való mártás

Négy tojás sárgáját keményre megfőzve szitán áttörünk, igen apróra metélt
vöröshagymát és zöldpetrezselyem-levelet egy-egy kávés-kanállal közé keverünk
3 kanál finom olajat és egy kanál cukor-port, két citromnak a levét sót és fél
pohár fehér bort is adunk hozzá; ezeket jól el kell dörzsölni, hogy sűrű mártás
legyen belőle; többféle hideg halra igen jól lehet használni.

Majonéz

Fél liter átszűrt friss hal levet vegyünk, tegyünk hozzá 9 tojás sárgáját, tegyük
a tűzre és egy habverővel folytonosan verjük mindaddig, míg jól felforr. Ha jól forrt,
vegyük le a tűztől és kavarjuk a habverővel folytonosan, a míg ki nem hűl; ha
meghűl, olyan kemény lesz mint a máj és akkor be lehet az egész halat vele
borítani, csak a fejét és a farkát kell kihagyni és felül főtt tojással, aszpikkal,
uborkával és céklával igen szépen díszíthetjük.

Szardella-vaj

Néhány szardellát jól megmosva, össze kell vágni, szitán át kell törni és
ugyanannyi vajjal össze keverni és ha szükség van reá, hosszas tálban,
apró kenyér szeletekkel kell feltálalni, vacsorakor vagy villásreggelire.

Paradicsommártás

Egy literes edénybe, mely tiszta porcelán vagy cserép legyen, tegyünk
minden személyre egy tojás nagyságú paradicsomot számítva, annyi
paradicsomot, a hánynak mártást kell főznünk. Tegyünk a vízbe még
együtt főni a paradicsommal fél fej vereshagymát, néhány szál zöld
petrezselyem-levelet és sót is. Ha a paradicsom jól megfőtt, szűrjük át
szitán, törjük jól keresztül, hogy a szitán csak a paradicsom héja maradjon,
aztán tegyünk egy személyre mindég egy kávés kanál zsírt és ugyanannyi
lisztet számítva rántáshoz valót egy lábasba. Ha a zsír és liszt szép pirosra
megsül, öntsünk a rántásba négy kanál hideg vizet és csak azután tegyük
közé a paradicsom levet, így nem lesz csomós; ha szép simára elkevertük,
tegyünk bele kevés sót és egy liter mártáshoz (ez nyolc személyre elég)
egy kis tojásnyi cukrot is. Ha készen van, tegyük félre az erős tűztől, mert
ha sokáig igen melegen áll, elromlik.

Hagymamártás

Ha hat személyre akarunk mártást főzni, vegyünk elő egy kis kanál fagyos
zsírt, tegyük azt lábasba forrni; ha forr, adjunk bele egy fa kanál lisztet.
Mikor jól megpirult a rántás, akkor tegyünk bele egy tojásnyi vöröshagymát
apró kockába vágva, a forró rántás közt kavarjuk el jól pár percig. Akkor
néhány kanál egészen hideg vizet öntsünk reá és mindjárt utána több vizet is
annyit hogy jó sűrű, de azért lé maradjon. Tegyünk bele 2 kanál erős ecetet;
fél-kanálnyi cukrot és megfelelő sót. Ekkor újra tegyük a tűzhöz e vegyüléket
főni néhány percig. Ha nem szép barna a színe, egy kocka cukrot pörköljünk
meg lábasban barnára, oldjuk fel ezt igen kevés vízben és ezzel a festő
anyaggal szép barna szint kölcsönözhetünk a hagyma-mártásnak. Ha tálalni
akarjuk, szűrjük át szitán, mert e nélkül csomós lesz mindég a hagyma
daraboktól, de a jó izéért több ideig benne kell hagyni a hagymát; csak
tálaláskor ajánlom az átszűrését.

Tejfeles uborkamártás

Egy cserép vagy porcelán edényben egy liter vízbe négy közép nagyságú ecetes
uborkát igen apróra megvagdalva, sót és kevés ecetet tegyünk; kevés ideig főzzük
fel, akkor készítsünk hozzá tejfelből habarást így minden személyre tegyünk tálba
egy kanál tejfelt, egy kávés kanál lisztet; a tejfellel a lisztet keverjük addig a tálban,
míg egészen szép sima habarás lesz belőle. A forró uborkát lassan öntsük a tálba
és ha meg egyenlítettük, öntsük újra vissza a mártást a fazékba; pár percig hagyjuk
forrni; ha igen savanyúnak találjuk, kevés cukrot is tehetünk bele.
Ezt sem jó sok ideig forró helyen hagyni, mert elhígul és akkor nem jó.

Tejfeles tormamártás

Ezt úgy kell készíteni, hogy például nyolc személyre való mártáshoz fél liter vizet
tegyünk forrni cserép vagy porcelán edényben, azután reszeljünk meg tisztított
tormát annyit, hogy egy személyre egy kanálnyi jusson; tegyük ezt forrni diónyi
cukorral és megfelelő mennyiségű kevés sóval forró-vízbe. Készítsünk hozzá
személyenként egy kanál tejfelből és egy kávéskanál lisztből habarást; ezt egy
nagyobbacska edénybe tegyük és keverjük el a forró tormás vízzel; hagyjuk pár
percig forrni, azután helyezzük gyenge meleg helyre tálalásig, mert ez is hamar
meghígul a forró helyen és akkor elromlik.

Kapormártás

Egy tojásnyi zsírba tegyünk egy nagy fakanál lisztet, pirítsuk azt meg szép pirosra
rántásnak. Ha kész, tegyünk bele egy fél marék apróra vágott zöld kaprot és keverjük
fel jól a rántással, aztán lassanként öntsünk hozzá fél liternyi forró vizet, és kevés sót;
ügyeljünk hogy csomós ne legyen; kevés ideig forraljuk, aztán tegyük a tűzhelynek
olyan részére, (pl. a szélére) a hol nincs igen meleg s tartsuk ott addig, a míg a tálalás
ideje el nem érkezik.

Fokhagyma-mártás

Minden személyre egy kávés-kanál zsírt és ugyan annyi lisztet tegyünk lábasba forrni.
Ha szép piros lesz a rántás, (csendesen tűzön folytonos kavarás közben) akkor adjunk
hozzá egy személyre számítva egy cikk apróra vágott fokhagymát. Ha a fokhagymát a
rántásba tettük, rögtön eresszük fel húslével. Egy pár percig főzzük, aztán tegyük félre
tálalásig.

Pöszméte (Piszke) mártás

Ezt is egy literes cserép vagy porcelán edénybe kell készíteni; 6 személyre egy liter
pöszmétét megtisztogatva a forró vízbe tegyünk és egy kávés kanál zöldpetrezselyem
levelet apróra vágva; sót és cukrot is tegyünk bele. Ha a pöszméte megfőtt, ebbe is
tejfellel és liszttel készítsünk habarást, minden személyre egy bádog kanál jó tejfelt
és egy kávéskanál lisztet számítva. Egy nagyobb edénybe keverjük fel a habarást és
úgy öntsük a habarás közé lassan a forró pöszmétét, ne hogy csomós maradjon a
liszt közötte. Ezt sem szabad csak pár percig főzni, mert meghígul és akkor nem jó.
Tálalásig gyenge meleg helyen kell tartani.

Sóskamártás

Vegyünk hat személyre egy jó marék szép, tiszta sóskát, vagdaljuk meg vágókéssel
jó apróra, tegyünk egy literes lábasba egy diónyi zsírt, mely ha forr, öntsünk bele egy
jó fakanál lisztet; pirítsuk meg szép gyenge pirosra, aztán tegyük bele a fentebb leírt
apróra vágott sóskát, keverjük jól össze a rántással és később lassanként öntsünk
közé forró vizet annyit, hogy olyan híg legyen, mint a rendes mártás.
Tegyünk bele sót és egy negyedóráig főzzük. (Ha finomabban akarjuk készíteni, át is
törhetjük szitán sőt ha csomós talál lenni, okvetlenül át kell törni; de ha szép sima,
akkor ezen eljárás szükségtelen.)

Meggymártás

Nyolc személyre fél liter vízhez egy liter érett magolt meggyet vegyünk; tegyük azt
forró vízbe és adjunk bele egy tojásnyi cukrot, mert ez igen savanyú; kevés sót hozzá.
Ha mindez megfőtt, készítsünk egy nagyobb tálba személyenként egy kanál tejfelből
és egy kávés kanál lisztből habarást; a forró meggyet öntsük lassanként közé, de úgy,
hogy csomós ne legyen. Ha jól felegyenlítettük, hagyjuk pár percig forrni, de sokáig ne
maradjon igen meleg helyen, mert meghígul és akkor természetesen ez sem jó.

Alma-mártás

Egy literes cserép vagy porcelán fazékba tegyünk forrni vizet. (Porcelánját elveszített
vasedényben nem szabad mártásokat főzni, mert megbarnul és rossz íze is lesz.)
Minden személyre fél almát tisztítsunk meg a héjától és vagdaljuk fél kockákba, a forró
vízbe együtt az almával tegyünk kevés sót, cukrot és zöld petrezselyem-levelet egy fél
kávés kanálnyit apróra vágva. Ha az alma puhára megfőtt, készítsünk bele habarást,
így minden személyre számítsunk egy bádog-kanál tejfelt és egy kávés kanál lisztet;
ezeket keverjük jól össze, ha simára elkevertük, a forró almát levével együtt lassanként
keverjük fel a habarással, ügyelve, hogy kicsi edénybe ne készítsük a habarást, mert
akkor csomós marad és rossz lesz a mártás. Ha fel vegyítettük, tegyük újra forrni; ha
felforrt, vegyük el a tűzről, mert ha igen melegen áll meghígul és elbarnul. Tálalásig
gyenge meleg helyen álljon.


 
 
0 komment , kategória:  Szószok  
     2/2 oldal   Bejegyzések száma: 16 
2021.07 2021. Augusztus 2021.09
HétKedSzeCsüPénSzoVas
 1
2345678
9101112131415
16171819202122
23242526272829
3031 
Blog kereső


Bejegyzések
ma: 0 db bejegyzés
e hónap: 37 db bejegyzés
e év: 169 db bejegyzés
Összes: 8743 db bejegyzés
Kategóriák
 
Keresés
 

bejegyzések címeiben
bejegyzésekben

Archívum
 
Látogatók száma
 
  • Ma: 848
  • e Hét: 2018
  • e Hónap: 3913
  • e Év: 54704
Szótár
 




Blogok, Videótár, Szótár, Ki Ne Hagyd!, Fecsegj, Tudjátok?, Receptek, Egészség, Praktikák, Jótékony hatások, Házilag, Versek,
© 2002-2024 TVN.HU Kft.