Belépés
liliana01.blog.xfree.hu
Hagyd el néha a kitaposott ösvényt, és vesd magad az erdőbe! Biztosan találni fogsz valamit, amit még sose láttál. Alexander Graham Bell Szalóki Lívia
1947.08.05
Offline
Profil képem!
Linktáram, Blogom, Képtáram, Videótáram, Ismerőseim, Fecsegj
     2/36 oldal   Bejegyzések száma: 350 
Louis Comfort Tiffany
  2024-03-22 17:51:24, péntek
 
 





Louis Comfort Tiffany 1848. február 18.-án született, New Yorkban.
Apja, Charles Louis Tiffany a XIX. századi New York egyik leghíresebb ékszerész cégének, a Tiffany & Co-nak, volt a tulajdonosa
Tiffany nevéhez festett üvegablakok, kerámiák, zománcok, fújt üvegek, fémmel ötvözött üvegek és az ún. Tiffany-lámpa kapcsolódik. Korának egyik kiemelkedő festője volt, azonban széles körben ismertté az általa kifejlesztett díszüveg technológia tette.
Ő találta fel ezt az új technikát, az ún. Tiffany-technikát, ami újabb megoldást jelentett az ólomüvegezésben. Itt nem ólomprofillal illesztették az üvegdarabokat egymáshoz, hanem az üvegek szélét sárgaréz szalaggal vonták be, amelyeket utána az érintkezési pontoknál össze kellett forrasztani. A forrasztó anyag cink vagy ón, aminek olvadási pontja alacsony, hozzátapad a rézhez, és így teszi lehetővé, hogy az összeállított üvegdarabok egyben maradjanak. Ez a technika azért volt mérföldkő a díszüveg-készítés területén, mert ennek köszönhetően vált lehetővé, hogy lágyabb íveket tartalmazó alkotások születhessenek. Például díszlámpák. Ezek a lámpák az ún. Tiffany-lámpák, amik színes üvegdarabokból állnak, különböző mintáikkal és formáikkal a szecesszió stílusát tükrözik.



 
 
0 komment , kategória:  Érdekességek innen-onnan  
Sakura, a cseresznyevirágzás ünnepe, Japán
  2024-03-22 12:40:53, péntek
 
 


Sakura, a cseresznyevirágzás ünnepe, Japán
Mit jelent a Sakura?
A sakura - maga a szó a cseresznyefát és annak virágát jelenti - csodálata egy legendához köthető: a Fuji istennője, Konohana Sakuya Hime minden év tavaszán újjáélesztette az elhalt virágokat és cseresznyefavirágokkal díszítette a japánok legszentebb hegyét.
Georgina Rio:

Goromba tavasz,
rózsaszín könnye hull egy
cseresznyefának.




Ninnaji - templom Kyoto

Hivatalosan ez a fantasztikus látvány akkor kezdődik, miután legalább öt bimbó bontott szirmokat a Jaszukuni Szentély egyik fáján. Ezzel az ázsiai ország lakói számára beköszöntött a tavasz és kezdetét veszik az első sakura matsurik, cseresznyevirág-fesztiválok is.
A szakura a cseresznyevirágzás ünnepének jelképe, a virágok rövid élete a tisztaság és egyszerűség eszményét szimbolizálja. A virágnéző ünnepségeket (hanami) egész Japánban mindenütt megtartják, a virágzás idejétől függően néhány hét eltéréssel. A cseresznyevirágok nagyon érzékenyek, csak néhány napig lehet megtekinteni a virágzó fasorokat, utána a virágszirmok lehullnak. Ezt a pár napot a japán emberek alaposan kihasználják: családostul vagy kollégákkal kivonulnak egy közeli parkba, hogy megcsodálják a természet gyönyörű látványosságát. A virágok óriási vattacukorként a fehértől a rózsaszínen át pompáznak a fák tetején.
A virágzást március végétől, április elejétől csodálhatjuk meg teljes pompájában. A cseresznyefák Japán déli, melegebb éghajlatú részein bontanak először virágot.





A Fudzsi, vagy Japánban sokkal általánosabban használt nevén Fudzsiszan Japán legmagasabb hegye, az ország egyik jelképe, ezért gyakran előfordul a művészetben.
Magasság: 3 776 m
Hely: Honsú, Japán
Legmagasabb pont: Kengamine Peak

A Fudzsi első, írásban is említett kitörése 800-ban volt, a legutolsó pedig 1707-ben , amikor a 100 km-re fekvő Edo városát - a mai Tokiót - is vastagon betakarta a salak és a hamu. A Fudzsi talán azért foglal el oly különleges helyet a japán néplélekben és azért lengi körül annyi romantikus képzettársítás, mert szépsége valószínűleg nem lesz hosszan tartó. A hagyomány azt tartja, hogy az egy éjszaka alatt született hegy egy napon éppolyan hirtelen el is tűnhet egy hatalmas tűzgömbben. A vulkán kitörésének kockázata a legújabb kutatások szerint magas szinten áll
 
 
0 komment , kategória:  Érdekességek innen-onnan  
Saad R. Mikhaiel mozaik művész és alkotásai
  2024-03-21 23:24:48, csütörtök
 
 

 
 
0 komment , kategória:  Érdekességek innen-onnan  
Saad R. Mikhaiel mozaik
  2024-03-21 23:22:48, csütörtök
 
 


Saad R. Mikhaiel mozaik

Mikro mozaik portré Yahyáról, a barátom fiáról
A barátom megkért, hogy készítsem el ezt a mozaik portrét, hogy örök szerelem üzenet maradjon a fiának, amit szavakkal nem lehet kifejezni !!
Csak annyit tehettem, hogy szeretettel dolgozhattam ezen a portrén szereplő minden tesserával, mintha a fiamnak készítettem volna, szóval remélem sikerül
 
 
0 komment , kategória:  Érdekességek innen-onnan  
Saad R. Mikhaiel mozaik
  2024-03-21 23:02:03, csütörtök
 
 


Saad R. Mikhaiel mozaik
 
 
0 komment , kategória:  Érdekességek innen-onnan  
Babérfává változó Daphne
  2024-03-19 20:31:20, kedd
 
 


Olajfa Sienában Olaszországban!
Babérfává változó Daphne !
Mitológiai történet...szoborba öntve !

Minden elismerés az alkotónak !

Daphnét Apollón üldözte, mert Erósz egy nyilának hatására belebolondult. (Erósz féltékeny volt Apollónra, mivel az gúnyt űzött az íjásztehetségéből, és az énekét sem szívelhette.) Daphné imádkozott az apjához, hogy segítsen neki, így amikor Apollón megérintette, Daphné babérfává változott, és így becsületén nem esett csorba. A babérfát Apollón ezután szentként tisztelte.
 
 
0 komment , kategória:  Érdekességek innen-onnan  
Babaházról
  2024-03-19 16:03:00, kedd
 
 


Nekem csutkababám volt, fosztásból készült és a képzeletem csodás fantáziájával királylánynak láttam őt. Elneveztem, öltöztettem, takarót és ruhát varrtam neki. Drótból széket, ágyat fontam, a varrónőtől kunyerált ruhaanyagból paplant, párnát varrtam. Boldoggá tett. Egy szép napon az Ausztráliában élő Apámtól kaptam egy csodababát, amilyet még elképzelni sem tudtam addig. Anyám kikapta a kezemből és kitette az ablakba, hagy lássák, az apám nem hagyott el bennünket, gondol ránk. Másnap a gumi megolvadta -az üveg által felerősödött kánikulai melegtől - a babám mindkét kezén. Már csak arra emlékszem, hogy újból a régi csutkababával játszom. Hát ez az én babaház történetem, hogy nem is volt babaházam....

Babaházakról pár szó:

A kislányok kedvelt játéka a babaház, gyártanak is rengeteg fajtát. Régen kézzel készült, és nagyon drága volt. Európában a 17. században kezdett divatba jönni, de akkoriban nem játékszernek szánták. Gazdag felnőtt nők birtokolták a gyönyörű darabokat, trendi státuszszimbólumnak és/vagy taneszköznek számítottak.
Miniatürizált helyiségeket és tevékenykedő figurákat (pékség, hentes, kert stb.) több ókori egyiptomi sírban is találtak, de akkoriban vélhetően a túlvilági életet segítő modellek, kultikus tárgyak voltak ezek. Ázsiában sem volt ismeretlen az ilyesfajta kicsinyítés, de Európában a 17. századig csak elvétve fordult elő, itt ugyanis az egyház nem pártolta a földi javak eltemetését a halottakkal, pogány szokásnak tartották, a túlvilági életet is másképp képzelték el. Hosszú ideig leginkább csak a Jézus születését bemutató, betlehemi jászolos jelenetet alkották meg apró változatban (elöl nyitott helyiség + figurák + berendezés), ez nem ellenkezett a hittel.
A 17. századi Németországban azonban gazdag nemesi családoknál egyszer csak megjelentek a kifinomultan megmunkált miniatűr házak, amelyek nyitottak vagy nyithatóak voltak, és a bennük lévő apró tárgyak valós otthonok berendezését képezték le. Ezek a különleges építmények igazi látnivalót nyújtottak. Lehetett velük dicsekedni a látogatóknak.
 
 
0 komment , kategória:  Érdekességek innen-onnan  
Rochefoucauld - a bölcs
  2024-03-17 15:40:15, vasárnap
 
 


Rochefoucauld - a bölcs

A szerelem legnagyobb csodája az, hogy kigyógyít a kacérságból", ezt mondja Rochefoucauld francia aforizmaszerző, aki maximákban élte ki szenvedélyeit. Sokat tudhatott a szexről, a szerelemről, a hatalomról, és hogy mit jelent, amikor ez a három párhuzamosan jelenik meg a társadalomban egyetlen hatalmi ágként.
Élete szerencsésen a nehezen tanuló, de nem felejtő Bourbonok, a beteges XIII. és a kéjsóvár XIV. Lajosok uralkodása alá esik, de nem hagyható ki sem Richelieu, sem Mazarin, sem a harmincéves háború.
Nagy részt vállal az Udvar cselszövéseiből és a Fronde (főnemesi, főpapi lázadás) harcaiban. Befejeztével kiszorul az államügyekből, életét átállítja filozófiára, irodalomra. Aforizmái vélhetőleg addig maradnak érvényesek, amíg két ember él a földön. Gonoszul röviden és metsző pontossággal beszél az ember örök tulajdonságairól. Descartes (1596-1650), Racine (1639-1699), Jean de la Fontaine (1621-1695), Louis Saint-Simon (1675-1755), Moliére (1622-1673) és Pascal (1623-1662) pálya- és kortársa. Jó kis csatársor.
Ha a kedves Olvasó nem talál választ anyja, apja, főnöke, beosztottja, felesége, szeretője viselkedésére, nem érti, mi történik éppen, nyugodtan forduljon Rochefoucauld mesterhez. Megoldást nem ad, de segítséget a megértéshez mindenképpen. Néha az is megnyugtató, ha látjuk, nem mi vagyunk az egyetlenek, akik úgy jártak, ahogy jártak.

Francois de La Rochefoucauld, 1613. szeptember 15. - 1680. március 17.
francia arisztokrata, író.

Forrás: Onagy Zoltán: A bőség zavara (2023-ban hunyt el, sok értékes írást hagyott ránk, írásai fellelhetők a Facebook oldalon. Áldott legyen emléke.)
 
 
0 komment , kategória:  Érdekességek innen-onnan  
Tanuljuk meg tisztelni más országok ünnepét is.
  2024-03-17 14:46:13, vasárnap
 
 






Ma Írország nemzeti ünnepe van, Szent Patrik napja. Az ilyenkor elhangzó áldás:

"Legyen előtted midig út,
A szél mindig a hátad mögül fújjon,
A nap süsse mindig arcodat,
S amíg újra találkozunk,
Hordozzon téged tenyerén az Isten! "

Patrikban Írország védőszentjét tisztelik, aki a római uralom alatt levő Wales-ben született 387 körül. Maewyn Succatnak hívták, a Patricius nevet pappá szentelésekor vette föl.
Egy jelenés hatására visszatért Írországba - ahol 16 éves korától már több évig raboskodott - és keresztény térítésbe kezdett. Missziója sikeresnek bizonyult. 461-ben március 17-én halt meg, ezért választották emléknapjává a mait.








A legenda szerint Patrik megátkozta és az óceánba kergette Írország összes kígyóját, a Szentháromság tanát pedig egy háromlevelű lóherével magyarázta meg az íreknek, így illusztrálta az Atya, a Fiú és a Szentlélek egységét.





Ilyenkor mindenki zöldbe öltözik, az asztalra marhasült, pásztorpite, káposzta és krumpli kerül, s emberesen fogy a sör is. Az Egyesült Államokban, Kanadában is zajos ünnep Szent Patriké, meg mindenfelé a világon, ahol írek élnek.






 
 
0 komment , kategória:  Érdekességek innen-onnan  
Tudtad a méhekről?
  2024-03-12 17:55:41, kedd
 
 


Tudtad, hogy a világ egyik első érméjén méhszimbólum volt?
Tudtad, hogy a méz élő enzimeket tartalmaz?
Tudtad, hogy fémkanállal érintkezve ezek az enzimek elhalnak? A mézet a legjobban fakanállal lehet enni ha nem talál, használjon műanyag kanalat.
Tudtad, hogy a méz olyan anyagot tartalmaz, amely segíti az agy jobb működését?
Tudtad, hogy a méz azon kevés élelmiszerek egyike a földön, amely önmagában képes fenntartani az emberi életet?
Tudtad, hogy Afrikában a méhek mentették meg az embereket az éhezéstől?
Hogy egy kanál méz elég ahhoz, hogy az ember 24 órán át életben maradjon?
Tudtad, hogy a méhek által termelt propolisz az egyik legerősebb természetes antibiotikum?
Tudtad, hogy a méznek nincs lejárati ideje, mert már megemésztődött?
Tudtad, hogy a világ legnagyobb császárainak holttestét aranykoporsókba temették, majd mézzel vonták be, hogy megakadályozzák a rothadást?
Tudtad, hogy a nászút (mézeshetek) kifejezés onnan ered, hogy a menyasszony és a vőlegény mézet fogyasztott a termékenység érdekében a házasságkötés után?
Tudtad, hogy egy méh 40 napnál kevesebbet él, legalább 1000 virágot meglátogat, és kevesebb mint egy teáskanál mézet termel, de számára ez egy életre szóló munka?
Köszönöm drága méhek!
 
 
0 komment , kategória:  Érdekességek innen-onnan  
     2/36 oldal   Bejegyzések száma: 350 
2021.07 2021. Augusztus 2021.09
HétKedSzeCsüPénSzoVas
 1
2345678
9101112131415
16171819202122
23242526272829
3031 
Blog kereső


Bejegyzések
ma: 0 db bejegyzés
e hónap: 181 db bejegyzés
e év: 1996 db bejegyzés
Összes: 10084 db bejegyzés
Kategóriák
 
Keresés
 

bejegyzések címeiben
bejegyzésekben

Archívum
 
Látogatók száma
 
  • Ma: 724
  • e Hét: 1690
  • e Hónap: 11276
  • e Év: 80196
Szótár
 




Blogok, Videótár, Szótár, Ki Ne Hagyd!, Fecsegj, Tudjátok?, Receptek, Egészség, Praktikák, Jótékony hatások, Házilag, Versek,
© 2002-2024 TVN.HU Kft.