Belépés
maroka.blog.xfree.hu
"Legyen béke és szeretet szívedben Boldogságod sose érjen véget" Antal Mária
1951.01.15
Offline
Profil képem!
Linktáram, Blogom, Képtáram, Videótáram, Ismerőseim, Fecsegj
     2/7 oldal   Bejegyzések száma: 61 
Amarillisz virág leírása
  2017-11-27 22:23:21, hétfő
 
  ...... ..........


Az Amarillisz vagy lovagcsillag méltán tartozik a legnépszerűbb virágok közé, hiszen a kezdők számára is könnyű a gondozása, és könnyű virágzásra bírni.
Egy virágzó Amarillisz mellett senki nem tud elmenni, hatalmas tölcséreivel könnyen magára irányítja a figyelmet. A hagymából kibúvó hosszú, erős szárak végén általában négy virág található, és az sem ritka, hogy a növény két virágszárat is hoz. A levelek csak a virágszárak után bújnak ki a hagymából, a virághoz képest jóval jelentéktelenebbek.
A virág latin nevére két magyarázatot is találunk, ha kitartóan keresgélünk: az első változat szerint a görög hippeus = lovag és astron = csillag szavakból vezethető le, míg a másik változat szerint a görög hippos = ló szóból ered, mert az összezáródott virágok alakja kicsit lófejre emlékeztet. Hogy kinek melyik magyarázat a helytálló, az gyakorlatilag mindegy is, a lényeg, hogy egy kedves virággal van dolgunk. A virág levelei a virághoz képest szerénynek mondhatók, sötétzöldek, 40-60 cm hosszúak. Nyár végén, amikor a hagyma a nyugalmi időszakra készül, elsárgulnak és lehullanak.

Egyéb tudnivalók
Az Amarilliszek igen hosszú életűek, és sokszor megörvendeztetnek minket virágaikkal, ha helyesen kezeljük őket. A virágzás idején nagy helyet igényel, teremtsünk számára méltó környezetet ilyenkor. Színváltozatait tekintve igen széles a skála a fehértől a sötét változatokig mindenféle kapható, vannak csíkosan erezett fajtáik is (a fehérek még illatosak is lehetnek!).
A gyakori átültetést nem igényli, elegendő három-négyévente nagyobb cserépbe ültetni őket, de nyáron ki is ültethetjük őket a kertbe, hiszen itt sok tápanyaggal töltődnek fel a hagymák. A növekedési időszakban sok vizet igényel a növény, míg a nyugalmi időszakban szinte szárazon állnak a hagymák.

Nyugalmi időszak és virágzás
A hagymáknak minden ősszel pihenniük kell, a nyárra kiültetett hagymákat szeptember közepén-végén szedjük fel. Beültethetjük cserépbe, de tehetjük egy kartondobozba is őket a nyugalmi időszakra. Pár hét múlva az összes levelük leszárad, ez alatt az időszak alatt tároljuk sötét, hűvös helyen. Januárban vesszük elő őket, beültetjük cserépbe (az Amarillisz hagymák egyharmada mindig a föld fölé kerüljön!), és egyszer meglocsoljuk őket. Ezután kartonpapírból ,,kalapot" hajtunk, és ezzel beborítjuk a hagymát, és a cserepet melegebb helyre állítjuk. Amikor megjelennek a bimbók, akkor lekerülhet róluk a kalap, és meg is öntözhetjük őket. Tegyük a cserepeket világos, meleg helyre.

Szaporítása
Az Amarillisz szaporítása nagyon egyszerű, hiszen a növény gyakran hoz ún. sarjhagymákat, amiket ha leválasztunk a növényről, máris egy új növénykét kapunk. A sarjhagymáknak persze kell egy pár év, mire elég nagyok lesznek a virágzáshoz. Tipp: a sarjhagymát minél tovább hagyjuk az anyanövényen, mert így sokkal gyorsabban növekszik.
Ha van türelmünk, magról is szaporíthatjuk az Amarilliszt, nem egyszerű, de egy kis odafigyeléssel bárki megpróbálhatja. Ehhez először be kell poroznunk a virágokat (ezt egy virággal is megtehetjük, de megpróbálkozhatunk a fajták keresztezésével is, ha több virágunk egyszerre nyílik). Ezt egy ecset segítségével könnyen megtehetjük. Ha a virág megtermékenyült, akkor magházat fog hozni. Mikor a magház elsárgul, akkor biztosak lehetünk benne, hogy a magok már érettek. A magokat tápanyag dús földbe ültessük, amelyet mindig tartsunk nedvesen. Pár hét múlva számtalan kis növényke fog kikelni, ha elég nagyok, akkor különültethetjük őket.
...... ........... ........... ...........


...... ........... .........


Amarillisz betegségei
Az egyik leggyakoribb betegségük a vörös üszök, ez egy nagyon veszedelmes betegség a hagymákra nézve, ugyanis az egész hagymát elkorhaszthatja. A vörös üszök oka a nem megfelelő kezelés. Ha a levelek foltosak vagy elszáradtak, az utalhat gombás megbetegedésre. Ekkor vágjuk le a beteg részeket és kezeljük a növényt gomba elleni szerrel. Előfordulhat, hogy gyapjas tetvek támadják meg a leveleket, a bimbót vagy a hagymát, kezeljük ilyenkor tetű elleni szerrel. E betegségek szinte mind a nem megfelelő kezelés következményei, legyünk ilyenkor körültekintőek, hogy mit nem végeztünk helyesen.
 
 
0 komment , kategória:  Virágokról leírás  
Őszi kikerics virág
  2017-10-04 21:14:43, szerda
 
  Lila színével káprázatos látványt nyújt az ország rétjein, legelőin nagy foltokban virágzó őszi kikerics.
...... .......


A virág népies neve az őszike, Arany János valószínűleg erről a növényről nevezte el híres öregkori versciklusát, az Őszikéket. Az őszi kikerics (Colchicum autumnale) a kikericsfélék (Colchicaceae) családjába tartozó, nyirkosabb réteken és legelőkön sokszor nagy tömegben termő, augusztus-szeptemberben virító évelő növény.
Szépségét elnézve nem gondolnánk, de az őszi kikerics súlyosan mérgező! Érett magja sejtosztódást gátló erős mérget tartalmaz. Újabban kísérletek folynak a benne lévő kolhicinnel, mint a rosszindulatú daganatok növekedését hátráltató szerrel, ám hatásos adagjai általában a normál sejtszaporodást is megállítják, súlyos mellékhatások mellett. Népi gyógyászati célú alkalmazása nem javasolt.
Kikerics mező Bogyoszló és Sopronnémeti között is nagy foltokban tűnt fel az őszi kikerics.
...... ......

 
 
0 komment , kategória:  Virágokról leírás  
Azálea virág
  2017-02-17 16:16:28, péntek
 
  ...



Azálea virág ápolása és teleltetése! Itt olvasható Link
 
 
0 komment , kategória:  Virágokról leírás  
Disz szilvafa
  2015-04-17 21:20:10, péntek
 
  Sajót fotózás
Nagyobb kép Link
....


Nagyobb kép Link
......





 
 
0 komment , kategória:  Virágokról leírás  
Télikék - téltemető virág
  2015-02-28 09:07:27, szombat
 
  ...... .....


Virágzik a ritkaságnak számító téltemető a Szabolcs-Szatmár-Bereg megyei Cégénydányádon lévő kastélypark természetvédelmi területén, ami a népi időjósok szerint azt jelenti, hogy megérkezett a tavasz az ország legkeletibb vidékére is.
- Habarics Béla, a Hortobágyi Nemzeti Park Igazgatóságának tájegységvezetője az MTI-nek szombaton elmondta: a hunyorfélék családjába tartozó sárga, apró, egyvirágú növény a kastély védett kertjében bontotta ki szirmait. A 19. században a Kende és Kölcsey család által kialakított kastélypark angol mintára, a Szamos folyót kísérő puha- és keményfa állományú ligeterdő helyén, az eredeti fafajtákat megőrizve épült.
- A télikének is nevezett virág mutatós, sárga virágszőnyeget hozott létre a régi fák között. A gumós, hazánkban védett, 8-18 centiméterre nőtt növény három-négy centi átmérőjű, csúcsálló virágot hozott. A téltemető virágtakaró külső levelei hosszúkásak, a belsők keskenyebbek, tőlevelei szeldeltek, rendszerint héttagú osztatúak.
- A növény tüsző termést hoz, ami még tavasszal beérik. Magvait a hangyák terjesztik, cipelik magukkal a fák között és sokat széthagynak a területen. Az egyébként mérgező növény valamennyi része tavasz végére a föld alá húzódik vissza, s ott várja a következő tél végét, hogy ismét szirmot bonthasson, jelezve az újabb kikelet érkezését.
(Forrás: MTI)
 
 
0 komment , kategória:  Virágokról leírás  
Novemberi hó az erdőben
  2013-11-30 12:51:55, szombat
 
  ...... .....



........

 
 
0 komment , kategória:  Virágokról leírás  
Bakszakál virág
  2013-06-12 23:02:09, szerda
 
  ....


30-70 cm magas, kétéves vagy évelő, hengeres erős karógyökerű felálló szárú növény. Szára kékeszöld, egyszerű vagy kevés ágú, minden ága egyvirágú. A levelek pókhálósak, gyapjasak, szálas-lándzsásak, hegyesek, szárölelő vállba keskenyedők. 0.5-2 cm szélesek, néha erősen hullámos élűek, visszahajlók, kopaszak, legfeljebb csak a hónaljakban pókháló-gyapjasak. Kopácsa a fészek alatt is egyenletesen hengeres. A fészek 3-7 cm széles, a fészekpikkelyek zöldesfehér szegélyűek, kb egyharmaddal rövidebbek mint az aranysárga virágok. A fészkek kora délután összecsukódnak. A 16-22 mm hosszú termés egy kb ugyanakkora csőrbe keskenyedik.
...... ........... ............


Bakszakál vagy nevezik még kecskedísznek, bakfűnek, tejes fűnek, kígyómarást gyógyító fűnek és kakukksalátának, a fészkesek egyik faja. Virágzata sárga és kaszattermése van. Hazánkban réteken, mezőkön és füves helyeken gyakori. Üde és nedves tápanyagban gazdag, laza és kötött talajokon egyaránt elterjedt.

 
 
0 komment , kategória:  Virágokról leírás  
Illatos lonc
  2013-06-12 22:54:42, szerda
 
  ...... .....


A loncok, Kelet-Ázsiából származó, 4-6 méter magasra kúszó, vagy a földön laza gyepet alkotó örökzöld, illetve télizöld kúszónövények. Május-augusztus között nyíló, erős illatú virágai fehérek, lilásak, pirosak, sárgák és ezek árnyalataiban pompáznak, elnyílásban többségük néhány árnyalatnyit változtatja a színét. Virágzás után megjelenő piros, vagy fekete termései vonzzák a madarakat, de az ember számára nem ehetőek. Félárnyékos, vagy kissé napos helyen érzi jól magát, nyáron rendszeres öntözés mellett. Felhasználható kerítések, pergolák, virágrácsok befuttatására, vagy talajtakarónak.
A loncok csavarodó hajtásukkal kapaszkodnak, így ha egy fal tövébe ültetjük őket, akkor gondoskodnunk kell olyan támrendszerről, amibe bele tudnak tekeredni az induláskor és később is erős támasztékot adnak a feltörekvő hajtásoknak. Erőteljes növekedésű, ezért olykor metszeni kell, ha kordában akarjuk tartani. Tavasszal vagy ősszel, magvetéssel, vagy zöld hajtásdugványozással is szaporítható, nagyon gyorsan növekszik. A legtöbb lonc a meszes talajokra érzékeny, ezeken levelei sárgulnak, és csak vegetál a növény. A lonc-félék télállóak, de erős fagyoknál érdemes a tövét betakarni. Ősszel alaposabban is visszavághatjuk a növényt, ha elöregedtek a hajtásai, így tavasszal erőteljesen megújul. Nyáron, ha szükséges kéthetente adhatunk neki, virágzást elősegítő tápoldatot.
A kúszó loncok közül a japán lonc (Lonicera japonica), búbos lonc (Lonicera periclymenum), a húspiros lonc (Lonicera x heckrottii), a jerikói lonc (Lonicera caprifolium) és a magyar lonc (Lonicera x tellmanniana) bírják legjobban a klímát és a talajviszonyokat idehaza.

Háttérképnek Link
Lenyűgöző virágtengerrel és erőteljes, de finom illatukkal varázsolják el a kertszerető embereket.
Függőleges kerteknek" is nevezhetjük azokat a részeit a kertünknek, amelyeket kúszónövényekkel ,,futtatunk" be. Ilyenek lehetnek a kerítések, a házfalak, kiszáradt öreg fákra, pergolák, kerti rácsok, vagy lugasok. A virágzó kúszónövények nem csak díszítik, hanem át is alakítják egy kert megszokott látványát. A ridegebb épületek éles vonalait lekerekítik, a melléképületeket pedig, eltakarják és virágpompába öltöztetik.
...... ......

 
 
0 komment , kategória:  Virágokról leírás  
Papsajt mályva virág
  2013-06-12 22:45:21, szerda
 
  ...... ........


Gyomos társulásokban világszerte elterjedt. A félárnyékos és napsütéses élőhelyeket kedveli; nem túl igényes a talaj minőségével szemben, de a magas sótartalmú vagy nehézfémeket tartalmazó talajt nem viseli el. Zöldségként és gyógynövényként is felhasználják, de a talaj nitráttartalma feldúsulhat a levelekben.
....


Lágy szárú, nyárizöld, egy- vagy kétéves, esetleg évelő növény. Szára felálló vagy kúszó, 10-50 cm-esre nő meg. Levelei néhol tenyeresen összetettek, 5-7 levélkéből állnak, szeldeltek, fonákjuk sűrűn szőrözött. Júniustól szeptemberig virágzik. A levélhónaljban álló, hímnős virágok 2-6-osával állnak, 3 szabad külső csészével. A 8-12 mm-es sziromlevelek kétszer akkorák, mint a csészelevelek, színük halvány rózsaszín vagy csaknem fehér, sötét csíkozással. A virágokat méhek, legyek porozzák be, a növény öntermékeny. A virágporszemek gömb formájúak, porátok, vastag nexinével, rajtuk 1 µm-nél nagyobb tüskék találhatók.[4] A 12-15 üregű termés júliustól októberig érik be, üregenként egy, 5-8 mm átmérőjű magot tartalmaz, melyeket a szél terjeszt. A növény kromoszómaszáma n=21.
A fototropizmus egy formáját, a diafototropizmust mutatja, azaz levelei igyekeznek a napsugarakra merőlegesen elfordulni
Gíógyhatása:
A levelek, a fiatal hajtások és a magvak is fogyaszthatók. A leveleket akár nagyobb mennyiségben is felhasználhatjuk salátákba, vagy meg is főzhetők. Az éretlen magvak nyersen és főzve is ehetők. A termésnek sajtíze van. Szárított leveleiből tea főzhető. A levelek C-vitamint is tartalmaznak.
Cserzőanyagai összehúzó képességet kölcsönöznek neki. Egyébként az erdei mályva felhasználásával megegyezik.
Egy laboratóriumi vizsgálatban gyomorfekély ellen hatásosnak bizonyult
 
 
1 komment , kategória:  Virágokról leírás  
Barka
  2013-03-23 11:16:44, szombat
 
  Bálint Gazda írásából:
A barka a fűz, a nyír, a nyárfa, a diófa, a mogyoróbokor többnyire csüngő helyzetű, füzérszerű virágzata; amelyben a nővirágokat a szél termékenyíti meg. A hímvirágok igen sok pollent termelnek, ezért sokaknak allergiát is okoznak.
A legszebb barkát a fűzfák fejlesztik. Ezek vázában néhány szál tavaszi virág és egy-egy zöld hajtás kíséretében napokig díszítik és vidámítják az otthonokat.
.........



Barka (lat. amentum, julus): 1. hajlékony tengelyű füzérvirágzat, mely virágzás vagy gyümölcsérés után lehull a fáról. A fűz-, éger- és nyírfa ~ja megnyúlt, folytonos, a tölgyé szaggatott, a bükké gömbölyded. A mogyoró-, éger- és nyírfa ~ja már ősszel kész, áttelel és tavasszal nyílik. - 2. A fűzfa ~s vesszejének m. névváltozatai: birke, cica; Kapnikbányán: cicaberke; a gör. kat-oknál: cicuska; Bátyán: cicaméce; Göcsejben: macuka, cicabarka, cicamaca; Székelyföldön: pimpó; Aranyosszéken, Torockón: fűzfacicula, polinga; Borsavölgyében: picus.
 
 
1 komment , kategória:  Virágokról leírás  
     2/7 oldal   Bejegyzések száma: 61 
2021.08 2021. Szeptember 2021.10
HétKedSzeCsüPénSzoVas
 12345
6789101112
13141516171819
20212223242526
27282930 
Blog kereső


Bejegyzések
ma: 0 db bejegyzés
e hónap: 0 db bejegyzés
e év: 745 db bejegyzés
Összes: 47466 db bejegyzés
Kategóriák
 
Keresés
 

bejegyzések címeiben
bejegyzésekben

Archívum
 
Látogatók száma
 
  • Ma: 309
  • e Hét: 3899
  • e Hónap: 24582
  • e Év: 227495
Szótár
 




Blogok, Videótár, Szótár, Ki Ne Hagyd!, Fecsegj, Tudjátok?, Receptek, Egészség, Praktikák, Jótékony hatások, Házilag, Versek,
© 2002-2024 TVN.HU Kft.