Belépés
pacsakute.blog.xfree.hu
A szeretet ellen nincs fegyver. Czeizel Ilona
1954.01.05
Online
Profil képem!
Linktáram, Blogom, Képtáram, Videótáram, Ismerőseim, Fecsegj
     2/22 oldal   Bejegyzések száma: 215 
A stressz és a hízás kapcsolata
  2021-10-30 21:05:24, szombat
 
  Az egészséges testsúly fenntartása annál nehezebb, minél idősebbek vagyunk. Azonban nemcsak az életkor, hanem a stressz is hatással van az alakunkra. A magas fokú stressz amellett, hogy elhízást okozhat, a fogyásunknak is gátja lehet.

Ha idegeskedünk, akkor kortizol hormon szabadul fel a szervezetünkben, aminek magas szintje súlytöbbletet okozhat. Amikor stresszesek vagyunk, akkor a mellékvesék adrenalint és kortizolt bocsájtanak ki, aminek hatására glükóz kerül a véráramba. Ez a folyamat azért zajlik le a testünkben, hogy energiát nyerjünk, ami segít megbirkózni a stresszes helyzettel, a feszült szituációval. Amikor rendeződnek a körülmények, akkor a vércukorszint lecsökken, azonban ennek a folyamatnak több negatív következménye is van. A stressz hatására sok glükóz kerül a véráramba, de sok el is raktározódik - ez pedig oka lehet a hasi zsír keletkezésének, ami nagyon veszélyes, hiszen hozzájárulhat a metabolikus szindróma kialakulásához.

Sokan csodálkoznak, hogy nem esznek egészségtelenül, nem fogyasztanak magas zsír- és cukortartalmú ételeket, mégis híznak. Ennek nem más az oka, mint a magas kortizolszint. Ennek hatására ugyanis nagyon lelassul az anyagcsere, ami pedig megnehezíti a fogyást.

Kutatások igazolják, hogy a magas stressz-szint hatására sokkal kevesebb kalóriát tudnak az emberek elégetni, ami szintén aktívan hozzájárul a súlygyarapodáshoz. A hosszú távon jelenlévő stressz az inzulinszintet is megemeli. Ez egy olyan hormon, amely nagyban hozzájárul a zsír tárolásához.

Nem elég, hogy a stressz miatt sok negatív esemény, folyamat zajlik a szervezetben, az embereknek még más kedvezőtlen hatásokkal is számolniuk kell. A magas kortizolszint hatására például megjelenik az érzelmi evés, hiszen ilyenkor az ember szinte sóvárog az édes és az egészségtelen ételek iránt.

Stressz miatt az emberek hajlamosak elhanyagolni az edzést, amely szintén oka lehet a súlytöbbletnek. Az állandó idegeskedés miatt rendszertelenné válik az étkezés és az alvás sem olyan, amilyennek lennie kellene, ezek pedig mind-mind súlygyarapodást eredményezhetnek.
Forrás : Link
 
 
0 komment , kategória:   Betegségekről  
A menopauza tünetei is enyhíthetők megfelelő táplálékokkal
  2021-10-30 21:02:56, szombat
 
  A menopauza nem minden nőt visel meg. Aki egész életében lazán vette a menstruációt, azaz nem kellett kellemetlen tünetekkel számolnia, és nem voltak olyan egészségügyi panaszai, mint fejfájás, hasi görcsök vagy hangulatingadozások, nagy valószínűség szerint a menopauza tünetei sem fogják megkeseríteni az életét. Azonban sok nő szenved a menopauza tüneteitől.

A tünetek közé tartoznak a gyakori hőhullámok, az éjszakai izzadás, a depresszió, a hangulatingadozás, az alvászavarok, a hüvelyszárazság, a súlygyarapodás. Akkor beszélünk menopauzáról, amikor valakinek már egy éve nincs menstruációja. Az ösztrogén és a progeszteron szintje ilyenkor fokozatosan csökken, majd a tünetek is kezdenek alábbhagyni, azonban sok egészségügyi probléma ekkor veszi kezdetét, például szív- és érrendszeri betegségek vagy cukorbetegség. De mindez nem törvényszerű, főleg ha tápanyagokban dús ételeket fogyasztunk, egészségesen élünk és rendszeresen mozgunk.

Vannak olyan táplálékok, amelyek segítenek a menopauza tüneteinek csökkentésében, ilyenek például a zöld leveles zöldségek. A brokkoli, a spenót, a kelkáposzta sok vitamint, ásványi anyagot, antioxidánst és rostot tartalmaz, amelyek segítenek a menopauza idején az ösztrogénszint csökkentésében. A brokkoli például pozitívan hat az ösztrogénszintre, és rendszeres fogyasztásával csökkenthető az emlőrák kialakulásának kockázata.

A teljes kiőrlésű gabonák nemcsak sok rostot, hanem sok vitamint is tartalmaznak. Ezek megnövelik az energiaszintet, emellett csökkentik a koleszterin értékeit és a vércukorszintet, illetve segítenek a székrekedés megelőzésében.

A halak, mint például a lazac és a makréla jó forrásai az omega-3 zsírsavaknak és a D-vitaminnak, amely tápanyagok nagyon lényegesek menopauza idején. A kutatások azt mutatják ugyanis, hogy az omega-3 zsírsavak csökkentik az éjszakai izzadást és az emlőrák kialakulásának kockázatát.

A hüvelyesek nagyon sok növényi fehérjét tartalmaznak, amelyek segítenek megakadályozni a korai menopauza kialakulását. A fitoösztrogénekben gazdag étrend, mint a gránátalma, a görögszéna, a vörös here szintén mérsékli a menopauza tüneteit és aktívan részt vesz a csontok megerősítésében.

Menopauza idején fokozottan ügyeljünk a hidratációra, mert a dehidratáció az ösztrogénszint csökkenését okozhatja. Tanácsos továbbá kerülni a fűszeres ételeket, az alkoholt, a koffeint és a túl sok cukrot, illetve a feldolgozott élelmiszereket.
Forrás : Link
 
 
0 komment , kategória:  Gyógyító táplálékok  
Mi az a B17 vitamin?
  2021-10-30 20:58:23, szombat
 
  A B17 vitamin vagy más néven az amigdalin a múltszázad harmincas éveiben került az érdeklődés homlokterébe.

A készítményt barackmagból szintetizálta 1949-ben Ernst Krebs jr., de a hatóanyagot már 1830-ban elkülönítette Liebig. Inozemcev professzor 1845-ben már két gyógyult esetről számolt be (ő volt a cár orvosa). Ennek kristályos koncentrált formája a Laetril.

A B17 vitamint Laetril néven mind a mai napig használják, de az EU-ban alkalmazása tilos.

A barackmagon kívül sokat tartalmaz belőle a keserű mandula (max. 5 szem, ami megengedett felnőttnek), a lucerna csíra, a köles, az almamag. Megfigyelték, hogy Nyugat-Afrikában, ahol a Cassava gyökér a táplálkozás meghatározó eleme, ott a rákbetegségek előfordulása nagyon ritka.

A Laetril-t Krebs intravénásan saját magán tesztelte és miután nem találta toxikusnak, 1950-től alkalmazni kezdték 1mg-os dózisokban, amit fokozatosan növeltek napi 14mg-ig. Emellett a kezelést kombinálták préselt zöldség és gyümölcslevekkel, valamint az állati fehérjéket teljesen elhagyták az étrendből. Dióval, mandulával, pisztáciával pótolták a zsírsavakat, olajokat.

Van, ahol nem tiltják az alkalmazását, de ahol igen, ott napi 5-10 szem sárgabarack magot rágatnak el a beteggel, mert éppen olyan hatásosnak tartják.

Krebs úgy gondolta, a rák hiánybetegség. Ahogy a C-vitamin hiánya skorbutot okoz, a pellagra a B3-vitamin hiány következménye, a beri-beri a B1-B6 vitamin hiány miatt alakul ki, a vészes vérszegénység pedig B12 vitamin hiány következménye, úgy a rákos elfajulás a B17 hiányával hozható összefüggésbe.

A Laetril szerves ciánvegyületet tartalmaz, ami gátolja a sejtlégzés folyamatát. Mivel a ráksejtekben ez a folyamat már alapból sem működik jól, így ők sokkal érzékenyebben reagálnak a szerves cián vegyületre, mint a normális sejtek. Az USA több államában a tiltás nem egyértelmű, mert az Alkotmányukból levezetve a szólás és cselekvés szabadsága semmilyen módon, semmilyen felsőbb érdekre hivatkozva nem korlátozható, így több államban is szabadon forgalmazzák (Commitee for Freedom of Choice in Cancer Therapy).

Medicinából napjainkban is sokféle létezik. Minden kultúra saját gyógyászatot működtet (India: Ayurveda, Kína: akupunktúra, moxa kezelések, herbalisták, stb.) és nincs jogunk egyikkel szemben sem felsőbbrendűségünket hangoztatnunk. Magasabb rendű közösségi értékre hivatkozni egy olyan betegség csoportban, ahol az eredmények minimum szerények, s amely betegségcsoport várhatóan minden harmadik ember haláláért felelős, erősen vitatható.
Forrás : Link
 
 
0 komment , kategória:  Vitaminokról  
A datolya jó hatásairól
  2021-10-30 20:53:16, szombat
 
 



Ősszel és télen előkerülnek a listán azok a táplálékok, amelyekkel nem igazán foglalkoztunk a melegebb hónapokban. A datolya is egy ilyen gyümölcs, pedig nagyon egészséges, sok pozitív hatása van a testi egészségünkre nézve.

A datolya magas tápanyagtartalma aktívan hozzájárul a rendkívül előnyös tulajdonságaihoz. A gyümölcs tele van alapvető vitaminnal, ásványi anyaggal, amelyek mind-mind hozzájárulnak az általános egészségi állapot fenntartásához. Mivel rostban is bővelkedik, így aktívan hozzájárul az egészséges emésztéséhez.

A datolya tele van antioxidánsokkal. Ezek gátolják az oxidáció folyamatát és semlegesítik a szervezet számára veszélyes szabad gyököket, amelyek sejtkárosító hatással rendelkeznek.

Ez a finom gyümölcs nagyon sok karotinoidot tartalmaz, amelyek szintén előkelő helyet foglalnak el az antioxidánsok csoportjában, hiszen csökkentik az esélyét a makula degeneráció kialakulásának. Ezek a tápanyagok a szív egészségének is jót tesznek,

Más antioxidánst is tartalmaz a datolya, például flavonoidokat, amelyek gyulladáscsökkentő hatásuknál fogva csökkentik a krónikus betegségek kialakulásának kockázatát, legyen szó akár a diabéteszről. A flavonoidok az agy számára is előnyösek, mivel csökkentik az olyan agyi degeneratív betegségek kialakulásának esélyét, mint például a demencia és az Alzheimer-kór.

A datolya antioxidáns fenolsavakat is tartalmaz, melyek szintén gyulladáscsökkentő hatással rendelkeznek, jelentősen lecsökkenthetik a szívbetegségek kialakulásának kockázatát.

A gyulladást keltő citokinek az agy számára is nagy veszélyt jelentenek, hiszen neurodegeneratív betegségek kialakulásához vezethetnek. A datolyával kapcsolatban megállapították, hogy olyan magas a gyulladáscsökkentő hatása, ami jelentősen mérsékeli ezeknek az agyi betegségeknek a kialakulását.

De az is bebizonyosodott erről a gyümölcsről, hogy még a vesék működését is támogatja. Nagyon sok olyan mikrotápanyagot is tartalmaz, melyek segítenek fenntartani a csontsűrűséget, így csökkentve a csontritkulás kialakulásának kockázatát.
Forrás : Link
 
 
0 komment , kategória:  Fűben fában....  
Harcias cicus :-)
  2021-10-29 21:58:52, péntek
 
 

 
 
0 komment , kategória:  Mozgó állatos képek  
Őszi falevélhullás
  2021-10-29 21:57:34, péntek
 
 

 
 
0 komment , kategória:  Mozgó képek-gifek  
Esős őszi kép
  2021-10-29 21:56:31, péntek
 
 

 
 
0 komment , kategória:  Mozgó képek-gifek  
Táncos lányok
  2021-10-28 15:04:18, csütörtök
 
 

 
 
0 komment , kategória:  Mozgó képek-gifek  
Tigris
  2021-10-28 15:01:17, csütörtök
 
 

 
 
0 komment , kategória:  Mozgó állatos képek  
Virágtartó
  2021-10-28 14:59:26, csütörtök
 
 

 
 
0 komment , kategória:  Mozgó képek-gifek  
     2/22 oldal   Bejegyzések száma: 215 
2021.09 2021. Október 2021.11
HétKedSzeCsüPénSzoVas
 123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031
Blog kereső


Bejegyzések
ma: 0 db bejegyzés
e hónap: 215 db bejegyzés
e év: 2611 db bejegyzés
Összes: 49322 db bejegyzés
Kategóriák
 
Keresés
 

bejegyzések címeiben
bejegyzésekben

Archívum
 
Látogatók száma
 
  • Ma: 5549
  • e Hét: 14331
  • e Hónap: 45817
  • e Év: 250518
Szótár
 




Blogok, Videótár, Szótár, Ki Ne Hagyd!, Fecsegj, Tudjátok?, Receptek, Egészség, Praktikák, Jótékony hatások, Házilag, Versek,
© 2002-2024 TVN.HU Kft.