Belépés
menusgabor.blog.xfree.hu
"A világ pocsolya, igyekezzünk megmaradni a magaslatokon." / Honoré de Balzac / Menus Gábor
1940.08.11
Offline
Profil képem!
Linktáram, Blogom, Képtáram, Videótáram, Ismerőseim, Fecsegj
     2/22 oldal   Bejegyzések száma: 218 
Rejtélyes helyek a világon, ahol hátborzongató dolgok történ
  2023-01-29 19:00:43, vasárnap
 
 







REJTÉLYES HELYEK A VILÁGON, AHOL HÁTBORZONGATÓ DOLGOK TÖRTÉNNEK

FOTÓK, VIDEÓK


Bolygónkon a gravitáció Newton által felfedezett törvényei érvényesülnek. De vannak olyan rejtélyes helyek a világon, ahol a gravitáció valamiért mégsem működik: egy autó leállított motorral is képes felfelé haladni, egy vízesés nem lefelé esik, hanem felfelé haladnak a vízsugarak, egy rendkívüli súlyú kőtömb pedig elképzelhetetlenül furcsa szögben csücsül egy szikla tetején, mégsem zuhan le onnan. A Bright Side segítségével nyolc olyan misztikus helyet mutatunk be, amelyek nem is létezhetnének, legalábbis annyiban semmiképpen sem, hogy fittyet hánynak a tömegvonzás minden szabályára.







1. A FORDÍTOTT VÍZESÉS ANGLIÁBAN


Ez a különös vízesés nem messze Hayfieldtől található: itt a víz nem lefelé, hanem felfelé folyik, olyan az egész, mintha egy szökőkút lenne.

A fordított vízesés titka a szélben rejlik: olyan erős ezen a helyen, hogy a lezuhanó vizet megfogja, és visszalöki. A vízesés magassága általában megközelíti a 24 métert.


VIDEÓ

Link








2. A REJTÉLYEK HÁZA OREGONBAN (USA)


Az Oregon Vortex házikó az USA első számú látványosságai közé tartozik, és 1930 óta nyitva áll a nagyközönség előtt. Lényegében egy gömb formájú gravitációs erőtér, félig a talajszint alatt és félig felette. A ,,vortex" szó egyfajta örvényt jelent, és szabad szemmel is érzékelhető spirálformában jelenik meg a levegőben.

Az emberek ezen a titokzatos helyen másképp érzékelik a valóságot. Csak a falakba kapaszkodva lehet például lépegetni, máskülönben lezuhan az ember. Van ott egy seprű is, amely ugyan nincs kitámasztva, mégsem dől el a levegőben. Bárhová is helyezik a házikóban, továbbra is egyenesen áll. További rejtélyes jelenség, hogy ezen a titokzatos helyen golyók gördülnek felfelé egy teljesen sík, ferde szögben álló felületen.

Az amerikai őslakos indiánok a területet ,,Tiltott földnek" nevezik, olyan helynek, amelyet kerülni kell.

Link








3. AZ ARAGAC-HEGY ÖRMÉNYORSZÁGBAB

Törökország és Örményország határán van egy hegy, tele titokzatos jelenségekkel. Az Aragac Örményország legmagasabb hegycsúcsa. Aragazotn tartományban található, Jerevántól 45 kilométerre északnyugatra.

Évente utazók ezrei érkeznek ide, hogy szemtanúi legyenek a helyszínen tapasztalható csodálatos antigravitációs jelenségeknek. Az autók a leállított motor ellenére például maguktól mennek felfelé a hegyen. A közelben van egy folyó, amely szintén felfelé halad. Sokan, akik itt jártak, azt állítják, hogy az úton könnyebb felfelé haladni, mint lefelé.

Metekinthető: ITT

Link











4. A HOOVER-GÁT NEVADÁBAN (USA)

Bárki, aki felmászik erre a körülbelül 221 méter magas gátra, maga is elvégezhet egy egyszerű kísérletet. Ha megpróbál vizet kiönteni egy palackból, akkor azt fogja tapasztalni, hogy a folyadék nem lefelé fog folyni a szokásos módon, hanem éppen ellenkezőleg: felfelé!
A Hoover-gáton is csődöt mond a gravitáció

Forrás: Full Picture Agency/FPA/Fpa

Ugyanez történik, ha megpróbál egy könnyű tárgyat a gát tetejéről kidobni - az erős légáramlás miatt ugyanis lebegni kezd.







5. ÖRDÖGTORONY, WYOMING (USA)

Az Egyesült Államok természeti nemzeti kincse, az Ördögtorony (Devils Tower) Wyoming állam északkeleti részén található, a csodálatos Crook Country területén. A tornyot és a hozzá tartozó mintegy 550 hektárnyi területet Theodore Roosevelt elnök 1906-ban az USA első nemzeti emlékhelyévé avatta. A tudósok véleménye szerint az Ördögtorony egy ősi vulkán magja, amely hosszú évmilliókon keresztül volt kitéve az eróziónak és a Belle Fourche folyó sodrának.
Szinte lehetetlen feljutni az Ördögtorony tetejére
Forrás: AFP/Mladen Antonov

A hegymászók is kedvelik, ám valamilyen oknál fogva még azok sem tudják megmászni, akik már feljutottak a Mount Everestre. Noha alig valamivel több mint 386 méter magas, de meredek falai miatt szinte lehetetlen feljutni a tetejére.







6. JINDO SZIGET - MÓZES CSODÁJA, AVAGY A TITOKZATOS TENGERI ÚT


A Dél-Koreához tartozó Jindo és Jodo szigetek a Koreai-félsziget délnyugati sarkán találhatók. Évente két alkalommal, februárban és júniusban körülbelül egy órára megnyílik itt a tenger: 2,8 kilométer hosszan és 10-40 méter szélességben visszahúzódik a víz, így ez alatt az idő alatt gyalogosan el lehet jutni az egyik szigetről a másikra. Aki késve indul, bokáig érő sárban, vagy térdig érő vízben fejezi be ezt a sajátos zarándokutat.

További érdekesség, hogy az úton hagyott üres palackok és dobozok általában felfelé, vagyis a magasabban fekvő részek felé gurulnak.

A találékony dél-koreai idegenforgalmi hatóság gyorsan turisztikai látványossággá tette ezt a helyet. Napjainkban évente körülbelül félmillió külföldi és helyi turista sereglik oda az évnek ebben a két különleges időszakában. A tenger szétválásához fesztivál is kapcsolódik, a Jindói Tengeri Út fesztivál, amelynek alkalmával Ganggangsuwollae (hagyományos koreai körtánc), Ssitkim-gut (a halott lelkét vigasztaló sámán szertartás), deul Norae (hagyományos mezőgazdasági dalok), Manga (temetési dal), kutyakiállítás, Buknori (dob produkció) és tűzijáték tekinthető meg.

Ehhez a különleges jelenséghez - természetesen - egy legenda is fűződik. Valamikor nagyon régen még rengeteg tigris élt a szigeten. Amikor a vadállatok egyre gyakrabban mentek be a faluba prédáért, a helyiek elmenekültek a Jodo-szigetre. Végül már csak Bbjong, egy öregasszony maradt a faluban. Minden nap imádkozott a tenger istenéhez, Jongwanghoz, engedje meg neki, hogy újra láthassa a családját. Egyszer, februárban Jongwang megjelent neki álmában, és annyit mondott: "holnap küldök neked egy szivárványt a tengerre. Ülj fel rá, és lovagolj át a másik szigetre." Bbjong így tett. Másnap kiment a tengerpartra, újra imádkozott, és a tenger szétvált. Ezen az úton utána mehetett a családjának. Azóta ahányszor a tenger kettéválik, látványos fesztivállal ünneplik meg ezt a jelenséget és a hozzá kapcsolódó legendát.

Ez a természeti jelenség 1975 óta ismert, és egy különleges árapály-jelenség okozza a tenger kettéválását.


Megnézhető: ITT

Link



Az alábbiakban bemutatjuk a világ két, talán legrejtélyesebb helyét!










7. AZ ARANY-SZIKLA MIANMARBAN

Ezt a különleges formájú, arannyal fedett sziklatömb úgy tűnik, mintha bármelyik pillanatban lezuhanhatna. De a valóságban 2500 éve ugyanazon a helyen pihen, a tetejére épült pagodával együtt.

A legenda szerint a sziklát a belsejében található Buddha haja tartja a helyén. A sziklatömb egyáltalán nincs rögzítve az alatta lévő sziklához, de még a természet erői sem voltak eddig képesek a mélybe taszítani. Úgy tartják, csak egy nő tudja megmozgatni a sziklát, emiatt a nők nem érinthetik meg.


Link








8. A DAVASKO KŐ ARGENTINÁBAN

Ez a hatalmas szikla 110 évvel ezelőtt elvesztette a gravitáció elleni harcát. A több mint 300 tonna súlyú kő több ezer éve ült egy hatalmas szikla szélén, majd a múlt század elején egy kicsit megdőlt.

1912. február 29-én pedig a Davasko kő a mélybe zuhant, ami igazi sokkot okozott a helyi lakosság számára.


Az eredeti Davasko kő műanyag mása:





95 évvel később azonban visszatették a helyére a szikla műanyag másolatát. Súlya mindössze 9 tonna, és a sziklához van rögzítve.

Link












 
 
0 komment , kategória:  Világjárók  
A világ legnagyobb vízesései
  2023-01-17 21:30:32, kedd
 
 







A VILÁG LEGNAGYOBB VÍZESÉSEI


Bár nekünk talán a Fátyol-vízesés a legszebb a világon, ha igazán nagy zuhatagokat akarunk látni, külföldre, sőt a tengerentúlra kell utaznunk. Szemezgessünk a világ legnagyobb és legmagasabb vízesései közül, amelyek egytől-egyig turisták ezreit vonzzák minden évben.

Képes séta Kanadától Laoszig.








Niagara, Ontario, Kanada Magassága: 51 méter. Szélessége: 1203 méter

A Niagara talán a legismertebb, de mindenképpen a leglátogatottabb vízesés a világon, noha sem magasságban, sem vízhozamban nem éri utol a legnagyobbakat, de az idelátogatókat fogadó látvány minden hiányosságot feledtet. A Niagara tulajdonképpen három különálló vízesésből, az Amerikai-vízesésből, a Menyasszonyi fátyol-vízesésből és a Patkó-vízesésből áll. A vízesést a Niagara-folyó táplálja, amelyen közel 65 ezer köbméter víz folyik le másodpercenként, de a vízesés ténylege vízhozama egy közeli erőmű miatt "csak" 26 ezer köbméter víz zúdul le egy másodperc alatt.

A vízesés Torontóból alig kétórás autóútra van, így akár egy könnyebb napi kirándulást is megér, de a vízesés kanadai oldalán számtalan szálloda, panzió és motel közül lehet válogatni. A természeti látványosság köré igazi turisztikai iparág települt: aki a legszebb panorámában szeretne gyönyörködni, felliftezhet a Skylon-toronyba, hogy innen vegye szemügyre a vízeséseket, de például helikopterről is megfigyelhető a zuhatag. A legizgalmasabb élményt az jelenti, mikor kis sétahajókkal megyünk be a vízfüggönybe, de egy alagúton keresztül a vízesés mögé is bepillanthatunk. Aki az Egyesült Államok felől érkezik, Buffalo városába kell jönnie. Itt egy félbehagyott hídra emlékeztető kilátó platformról vethet pillantást a vízesésre, de aki igazán szeretne gyönyörködni a látványban, át kell mennie Kanadába.







Iguazu-vízesés, Brazília/Argentína Magasság: 82 méter Szélesség: 2700 méter

Bár sem magasságát, sem vízhozamát tekintve nem ez Dél-Amerika legnagyobb vízesése, mégis a Brazília és Argentína határán lévő zuhatag az egyik leglátogatottabb természeti látnivaló a kontinensen. A vízesés legnagyobb része Argentínában van, ezért ha jól akarunk látni, a brazil oldalon kell állnunk. A vízesés leglátványosabbja az Ördög Torkának nevezett rész, ami egyetlen hatalmas önálló zuhatag. Ez a zuhatag a folyó vízhozamának felét nyeli el. A vízesésen másodpercenként 1746 köbméter víz ömlik át, de volt olyan időszak is, amikor 12799 köbméteres vízhozamot regisztráltak. A vízesés környéke egyre jobban felkészültté válik a turisták fogadására, szinte bármilyen kategóriában találhatunk szállodát. A közeli városba Buenos Airesből és több brazíliai városból is naponta közlekednek repülőjáratok.







Khone-vízesés - Laosz Magasság: 21 méter Szélesség 14 000 méter


A hatalmas, több részre osztott vízesés 21 méter magas, de ha a szélességét nézzük, ez a világ legnagyobb ilyen természeti látványossága. A vízesés Laosz déli részén a kambodzsai határ közelében található a hatalmas Mekong folyón. A vízesés a monszunos időszakban nem kevesebb, mint 14 kilométer kiterjedésű, de ebben az időben nem ajánlatos felkeresni, hiszen a folyó ilyenkor kiszámíthatatlan. A vízesés két nagyobb zuhatagra, a Khong Phapheng-re és a Somphamit-ra tagolható. A vízesés vízhozamát tekintve az ötödik legnagyobb a világon, 11 600 köbméternyi víz fut keresztül rajta másodpercenként.







Victoria-vízesés, Zambia/Zimbabwe Magasság: 107 méter Szélesség: 1737 méter

A Victoria-vízesés a hasonló nevű nemzeti park területén, Zambia és Zimbabwe határán található és Afrika egyik legnépszerűbb turisztikai látnivalója. A vízesés egy közel 5 kilométer hosszan elnyúló ívelt vízfüggöny, amely négy különálló zuhatagra osztható, az Ördög Zuhataga, a Központi-zuhatag, a Szivárvány- és a Keleti-zuhatag. A korábbiakhoz képest a hatalmas Zambezi folyó által táplált Victoria-vízesés kifejezetten kicsinek számít, már ami a vízhozamot illeti, "mindössze" 1088 köbméter másodpercenként. A Victoria eredeti neve Mosi-oa-Tunya, ami Dübrögő füstöt jelent.

A vízesés közvetlen közelében látogatói központ, étterem és szálloda várja a vendégeket, akik legtöbbször fakultatív program keretében érkeznek ide a környező országokból. Ha részt vehetünk egy dél-afrikai szafari-programon például, érdemes némi pluszpénzért ellátogatni ide







Angel-vízesés - Venezuela Magasság: 979 méter Szélesség: 107 méter

A Canaima Nemzeti Park területén lévő Angel-vízesés a világ legmagasabbika és itt található a legmagasabb, egybefüggő zuhataga is, ahol a víz, törés nélkül 807 métert zuhan. A vízesést a Gauja folyó táplálja, de korábban egy másik folyóról hitték, hogy vize az Angel-vízeséshez folyik. Később kiderült, hogy ennek a folyónak is van egy kisebb vízesése az Ayuan Tepui kanyonban, kilométerekkel arrébb. A vízesés magas vízállás idején három külön zuhatagra tagolódik. Az Angelt 1910-ben fedezte fel Ernesto de Santa Cruz, de az igazi feltérképezését egy pilótának, Jimmy Angel-nek tulajdonítják, aki 1937-ben járt erre és, akiről a vízesést később elnevezték. Ő volt az első nyugati ember, aki megpillanthatta ezt a természeti csodát.







Tugela-vízesés - Dél-Afrika Magasság: 948 méter Szélesség: 15 méter

A Royal Natal Nemzeti Parkban lévő Tugela, a maga 948 méteres magasságával a világ második legmagasabb vízesése, de nagynak semmiképpen sem számít, hiszen csupán 15 ,éter széles, vízhozama pedig mindössze 1 köbméter másodpercenként. A vízesést a hasonló nevű folyó táplálja.







Rajna-vízesés - Svájc Magasság: 24 méter Szélesség: 113 méter

Általános vélekedés szerint a Rajna-vízesés a legnagyobb Európában, bár egyes szakértők úgy vélik, hogy Izlandon, Norvégiában és Svédországban vannak olyan zuhatagok, amelyek vízhozamban felülmúlják svájci ellenfelüket. A statisztikák minden esetre a Rajna-vízesést hozzák ki első helyre.







Inga-vízesés - Kongó Magasság: 96 méter

Átlagos 42500 köbméteres vízhozamával az Inga-vízesést tekintik a világ legnagyobbjának. A vízesés tulajdonképpen kisebb zuhatagok sora, amely közel 15 kilométer hosszan nyúlik el és a víz ekkora távolság alatt esik 96 métert. A zúgók közül a legnagyobb a Boyoma-zuhatag.


A világ legnagyobb vízesései

Link



A világ legszebb vízesései

Link



A világ leghíresebb vízesése - Niagara

Link



Európa legnagyobb vízesése és legdíszesebb városkája

Link



Befagytak a Plitvicei-tavak vízesései - ritka látvány /korábbi Felvételek/

Link




















 
 
0 komment , kategória:  Világjárók  
Földkörüli utazás csodás képekkel
  2023-01-16 20:00:48, hétfő
 
 













FÖLD KÖRÜLI UTAZÁS - CSODÁS KÉPEKKEL








































-












-



















































































 
 
0 komment , kategória:  Világjárók  
Dél Amerika
  2022-12-16 11:45:27, péntek
 
 










DÉL AMERIKA




El Condor Pasa

Link



SlidePlayer

Link







Dél-Amerika területe 17 840 000 km² a Föld felszínének kb. 3,5%-a. 2005-ös adat szerint népessége több mint 371 000 000. Területe alapján a negyedik legnagyobb kontinens (Ázsia, Afrika és Észak- Amerika után), népessége alapján az ötödik (Ázsia, Afrika, Európa és Észak-Amerika után). Dél - Amerikát 12 független ország és egy külbirtok alkotja (Francia Gujana). A leginkább elterjedt beszélt nyelvek a portugál, spanyol, kecsua indián nyelv.







Amazónia (Az Amazonas folyó vízgyűjtő medencéje)
megközelítőleg 2 millió km²-nyi, a Föld tüdeje és legnagyobb alföldje. A legnagyobb területű egyenlítői éghajlatú terület, melyen a Föld legbővizűbb folyója kanyarog. Emellett a világ legnagyobb egybefüggő erdőségét foglalja magába. Brazilia, Peru, Ecuador, Kolumbia, Venezuela, Guyana, Suriname és Francia Guyana egyes területei is az Amazonas-medencéhez tartoznak. Amazónia kétharmada Brazíliához tartozik, a brazil főváros Brazília is a területén fekszik. A medence területén számos természetvédelmi terület található.







Az esőerdők fölött







Az Andok hatalmas hegyeinek őrzője,
az Indiánok szent madara: A Kondor keselyű







Peruban az Andok óriás hegyei között találhatjuk az Inkák néhai
sasfészkét a Machu Picchut.







Peru és Bolivia határán terül el a Titicaca tó, a tenger szintje fölött 3800 méter magasságban(!), 8300 km² területen (három Balaton), átlag 160 m mély vizével, 41 szigetet határol, és 25 folyó táplálja.







Fogadó a Csendes Ócen partján Equadorban







Dél Amerika északi partja Venezuelánál a Karib tenger partjai







Isten tenyerén! A Hacha vízesés a Canaima nemzeti parkban.
Venezuela







Ugyanaz a vízesés esőzés után







Hűsölés a vízesésben







Angel vízesés. Canaima Nemzeti park 997 m.







Caracas látképe







Rio de Janeiro










A Krisztus szobor Rióban







Rio legnagyobb strandja a Copacabana. Ez már atlanti víz.







Argentína és a Brazil határnál van az Iquazu vízesés csoport.
Ezt látni kell!







Iquazu. Az Ördög torka. Csodálatos látvány!







San Alfonso del Mar. Chile







Argentína a pampák (füves pusztaság) és a guacsók hazája is







Guacsók (tehénpásztorok) Argentína







Argentína Patagónia







25 Chile. Cuernos del Paine. Patagónia.







Torres del Paine Chile, Patagónia







Perito Moreno, Argentína, Patagónia







Tűzföld jéghegyek







Goodbye! Te csodálatos és hatalmas Dél Amerika! Még vissza jövünk!
Zene: El Condor Pasa














 
 
0 komment , kategória:  Világjárók  
Elképesztő videón örökítették meg Kína legbonyolultabb közle
  2022-09-30 20:45:29, péntek
 
 








ELKÉPESZTŐ VIDEÓN ÖRÖKÍTETTÉK MEG KÍNA LEGBONYOLULTABB KÖZLEKEDÉSI CSOMÓPONTJÁT



A gyönyörű környezetben fekvő Csungking városában épült meg Kína, és alighanem a világ egyik legbonyolultabb közlekedési csomópontja, mely nyolc év alatt készült el, s tavaly nyáron adták át a forgalomnak. A Jangce, illetve a Jialing folyók partján fekvő nagyváros mellett magasodó útlabirintusban öt szinten haladhatnak az autósok. A Huangjuewan csomópont legmagasabb része a talajtól 37 méterre húzódik, összesen 15 rámpán hajthatnak fel-le a rajta közlekedők, az összesen nyolc útvonal egyikéről a másikra.







A város építési bizottságának tisztviselője a Xinhua hírügynökségnek elmondta, hogy rendkívül komplex tervezésre volt szükséges a város magjának, repülőtérének és gyorsforgalmi útjának összekapcsolásához, s minden egyes rámpához, amelyek egy másik zónához vezetnek. Az elképesztő közlekedési csomópontra azért volt szükség, hogy megkönnyítsék az agglomerációjával együtt harmincmillió embernek otthont adó város lakóinak utazását.


One of China's most complex interchanges - Part 2 - YouTube





Link



Qianchun Interchange - One of China's most complex interchanges





Link



China's most complicated interchange - Your browser can't play this video
Aerial China:The most complicated overpass in Chongqing-Huangjuewan Interchange





Link



Csungking Szecsuantól nyugatra, a Jangce és a Jialing-folyó találkozásánál található, belvárosa a két folyó által határolt dombos félszigeten fekszik. E földnyelvet a két folyón túl hegyek veszik körül. A város és környéke hegyes-völgyes terület, számos természeti és kulturális érték található itt, flórája és faunája rendkívül gazdag. Évente nagyjából 100 nap van, amelyen a várost köd borítja.


Forrás: Wikimedia Commons/Oliver Ren





A város fontos kereskedelmi központ, és turisztikai jelentőségét emeli, hogy Csungking alatt töri át a Jangce folyó a Szecsuani-medencét övező hegységet, a híres Három-szurdokon keresztül. Így a Három-szurdokba vezető hajóutak többsége innen indul ki. A város egyik jellegzetességét a nagy szintkülönbségek, a hegyoldalakon kanyargó lépcsős utcák adják. A nyüzsgő nagyváros Délnyugat-Kína egyik legfontosabb ipari központjává vált, levegője azonban éppen emiatt az egyik legszennyezettebb az országban.


Forrás: Wikimedia Commons/Jonipoon








 
 
0 komment , kategória:  Világjárók  
20 lélegzetelállító úti cél a nagyvilágból
  2022-08-08 22:00:07, hétfő
 
 
















20 LÉLEGZETELÁLLÍTÓ ÚTI CÉL A NAGYVILÁGBÓL


Vannak pillanatok az életben, amikor az ember ha tehetné, fogná magát és azonnal világgá menne; amikor nem lopná az időt holmi csomagolással, készülődéssel, tervezgetéssel, csak felszállna az első gépre és kész. Most húsz olyan helyet mutatunk, ahova gondolkodás nélkül bármikor elmennénk.







Ilyen a kilátás a svájci Alpok mesés szállodájából, az Aescher Hotelből







Albarracín Észak-Spanyolország festői városa






Hawaii Oahu szigetén található Haiku-lépcső 1943-ban épült, 3922 lépcsőfokos, hossza pedig 800 méter






Chefchaouen városa Marokkó északkeleti részén, a Rif-hegység szívében található. A földkerekség minden bizonnyal legkékebb városának szinte minden épülete, ajtaja, ablaka, kerítése, sőt még virágcserepe is kék színű. A tradíció a korábban itt élt zsidó lakosságtól ered: azért kezdték kékre festeni a házaikat, mert ez a szín emlékeztette őket Istenre, a mennyben.






Az Elba homokkő hegység Németország egyik legszebb természeti látnivalója. Több mint ezer homokkő szikla mered az ég felé, mint megannyi hegyes torony.






A világ egyik legérdekesebb történelmi és kulturális természeti látnivalója a törökországi Kappadókia. Közép-Anatólia fennsíkján az évszázadok alatt a szél és víz hatalmas kőzeteket, kúpokat faragott, ezek nem mindennapi látványt nyújtanak.






Az osztrák barokk kisváros, Hallstatt az Alpok egyik festői szépségű célállomása. A városka a helyszűke miatt egyetlen utcából áll, a lakosság pedig mindössze 1000 fős.









A spanyolországi Segovia városnak izgalmas erődítménye, a 12. században épült Alcázar. Alakja számos Walt Disney-kastély ihletője volt.






Alter do Chao a brazil esőerdő partján húzódó sziget, a szerelem szigetének is nevezik. A tengerparttól pár méterre található egy lagúna, ami csak kenuval közelíthető meg.






A francia Dordogne megyében a folyóparton található az eredetileg malomként üzemelő mesés hotel, a Moulin de l'Abbaye.









A Melissani-barlang Görögország egyik legizgalmasabb természeti csodája, a barlang tavának vize érdekes keverék, ugyanis sós tengervíz, valamint édesvíz egyaránt megtalálható benne.






Olaszország egyik szigetcsodája a nápolyi Procide-sziget, aminek különlegessége, hogy domborzata alacsony, legmagasabb része a Terra Murata (91 m). Sok kis öble van, mindegyik félig tengerszint alá ereszkedett kráterperem.






A Lofoten-szigetcsoport Norvégia északi részén található, ahol a hőmérséklet feltűnően enyhe.






Marokkó harmadik legnagyobb városa Fez, az egyik legrégibb iszlám egyetem miatt az ország szellemi központja is. Fez al Bali, a IX. századra keltezhető óváros valóságos sikátorlabirintus, ahonnan a látogató idegenvezető nélkül aligha talál ki. Nemcsak a bazárok találhatók itt, hanem a város kulturális nevezetességei is. A képen bőrművesek dolgoznak.






A Buna folyó partján található Blagaj város egykor Hercegovina uralkodóinak székhelye volt.






A sokszínű hagymakupolájáról már messziről felismerhető Vérző Megváltó Székesegyház Szentpétervár egyik leglátványosabb épülete. A pravoszláv templom falait teljesen beborítják a mozaikok.






A grönlandi Ittoqqortoormiit nevű apró települést a a világ legeldugottabb helyei között tartják számon, megközelíteni csak helikopterrel lehet. A faluban körülbelül 450-en élnek, főleg medve- és bálnavadászattal foglalkoznak.









Ukrajna egyik leglátogatottabb pontja az Aj-Petri-hegy, a 1234 méter magas hegység a Krím félszigeten, Jalta városának közelében fekszik.






Málta egyik legizgalmasabb kikötővárosa Marsaxlokk, innen származik a belföldi halellátásának jelentős része. A város régi formájában megőrzött kikötőjével és csónakjaival az ország egyik legkeresettebb látványossága.






Az olasz Craco óvárosában található az a szellemváros, amit valamikor a 11-12. században építettek, ám a 17. században egy földcsuszamlás miatt evakuálták. A településen forgatták Mel Gibson A passió című filmjének egyes jeleneteit.







 
 
0 komment , kategória:  Világjárók  
A város,ahol tilos meghalni, szülni,az éjszaka pedig 4 hónap
  2022-08-03 20:45:45, szerda
 
 







A VÁROS, AHOL TILOS MEGHALNI, SZÜLNI, AZ ÉJSZAKA PEDIG 4 HÓNAPIG TART

Longyearbyen: A város, ahol tilos meghalni


Longyearbyen a norvégiai Spitzbergák legnagyobb és legészakibb települése, ahol a legfrissebb adatok szerint mindössze 2100 ember él. Ez nem sok, ám annak fényében, hogy a településen elképesztően szigorú szabályok vannak érvényben, ráadásul az időjárási viszonyok sem épp olyanok, mint Saint-Tropez-ban, teljesen érthető.







Bányászok lakta város, a sarkkörön túl

Az északi-sarkkörön túl található várost 1906-ban alapította egy szénbányász társaság tulajdonosa, John Munroe Longyear. 1943-ban, fennállásának 37. évében a németek lerombolták a várost, azonban a helyiek a második világháború után újraépítették.

Az 1990-es évek elejéig a szénbányászat adta a legtöbb munkahelyet Longyearbyenben, és a hétköznapi életben is minden a bányászatban rejlő üzlet köré csoportosult. Később a városban építették meg a világ legnagyobb magbunkerét, ahol jelenleg is körülbelül 800 ezer vetőmagot tárolnak, optimális körülmények között, 120 méterrel a föld alatt. Ezeket a magokat katasztrófa esetén bármely nemzet felhasználhatja az újrakezdéshez.

Manapság már számos szabadidős tevékenység közül választhatnak a közösség lakói: többek között úszócsarnok, mászófal, nagy sportcsarnok, élelmiszerbolt, három pubszerű klub, hotelek, kemping, templom, mozi (vasárnaponként) és egy éjszakai diszkó is a van a településen. Nem beszélve a turistákat megcélzó számos ajándékboltról, ugyanis a település lenyűgöző természeti adottságai miatt sok turista bakancslistáján szerepel.







Nyáron is télikabátban kell járni

Mivel a város a sarkkörön túl található, október végétől februárig teljes sötétség, április közepétől augusztusig pedig világosság uralkodik a településen, mely alaposan megnehezíti az itt élők mindennapjait. Olyannyira, hogy az itt élők - hacsak nem utaznak délre - nem tudják, milyen érzés egy szál fürdőruhában kimenni a tengerpartra, ugyanis nyáron is csak körülbelül 5-10 fokig kúszik fel maximum a hőmérséklet, télen pedig a -40 fok sem ritka.

A helyiek élete 2015 decemberében pedig még nehezebbé vált, ugyanis az egyébként sem túl lakályos városban egy lezúduló lavina 11 otthont megsemmisített és további 12-ben komoly károkat okozott. Alig egy évvel később, 2017 februárjában egy újabb lavina 6 másik otthont tett lakhatatlanná.

A klímaváltozás következtében egyre gyakoribbá váló lavinák miatt mostanra nagyon nehézzé vált biztonságos helyet találni itt az építkezésre.







Furcsa törvények

Longyearbyenben viszont nem is az éghajlat és a szokatlan földrajzi viszonyok a legfurcsábbak, hanem azok a szabályok és törvények, amelyeket a helyi adottság miatt a városvezetés meghozott:

A város lakói nem tarthatnak macskát: így védik a környéken élő, amúgy is szegényes madárpopulációt.
A kismamáknak nincs lehetőségük a szigeten szülni: a gyermek világrajövetele előtt 3 héttel át kell utazniuk egy szárazföldi kórházba, majd a csecsemővel együtt hazatérhetnek a városba, mivel Longyearbyenben egyáltalán nincs szülészet.
A városban korlátozzák az alkoholfogyasztást, emellett pedig az embereknek magukkal kell vinniük a puskájukat, ha elmennek otthonról, hogy megvédjék magukat a jegesmedvéktől.

A furcsa törvények közül a legérdekesebb azonban nem is az életre, hanem az elhalálozásra vonatkozik.

Noha a városnak van temetője, 70 éve használaton kívül van, ugyanis a hatóságok 1950-ben betiltották “a halált".

A magyarázat egyszerűbb, mint gondolnánk: általában olyan hideg van a településen, hogy egyrészt a föld is fagyott, másrészt a holttesteket szinte konzerválja a hőmérséklet, így nem indulnak bomlásnak a földben, ezért vonzzák a vadállatokat.

A tudósok attól is tartanak, hogy a permafrosztban (azaz az állandóan fagyott állapotban levő talaj) eltemetett testek még tartalmazhatnak élő vírustörzseket is. Félelmük ráadásul nem is alaptalan, ugyanis egy nemrégiben készült tanulmány szerint a helyi temetőben 1950 előtt elhelyezett emberek testekből még mindig kimutatható az 1918-as influenza járvány.

Ezért az a megoldás született, hogy a halálosan beteg vagy súlyosan sérült embereket a szárazföldre szállítják, hogy ne a szigeten haljanak meg. Természetesen előfordul, hogy valaki váratlanul meghal a városban, ilyenkor a holttestet a szárazföldre küldik eltemetni.

Ez is érdekelheti:
Elegük lett a férfiakból: Kisvárost alapítottak, amit csak nők laknak





Oké, de miért maradnak itt a lakosok?

A fentieket figyelembe véve jogosan merülhet fel az emberben kérdés, hogy ilyen körülmények között mégis kinek és miért van kedve Longyearbyenben maradni. Minden bizonnyal szerepet játszik benne a lenyűgöző természeti környezet: a túrázásra csábító hegyek, a hihetetlen vadvilág, az északi fény és a tenger látványa.

De ami igazán ide köti a helyieket, az az évtizedek során, a nehéz körülmények által összekovácsolt közösség. És bár a környezet sokszor zord és veszélyes is lehet, a helyiek ragaszkodnak egymáshoz és segítenek egymásnak. Erre jó példa, hogy azokat, akiknek a házát elsodorta a lavina, szomszédok, ismerősök fogadták be, és megosztották velük az otthonaikat, amíg az új, biztonságos házaik felépültek.







Link



Ajánljuk még:

-50 fok, örök sötétség, fekete hó: ez Norilszk, a világ legélhetetlenebb városa


Link












 
 
0 komment , kategória:  Világjárók  
10 gyönyörű hely, amiről azt sem tudtad, hogy létezik 1.
  2022-07-19 20:00:45, kedd
 
 




10 GYÖNYÖRŰ HELY, AMIRŐL AZT SEM TUDTAD, HOGY LÉTEZIK


10 gyönyörű hely, amiről azt sem tudtad, hogy létezik - Olyan tájakat és építményeket mutatunk, amik bár nem annyira híresek, mégis legalább annyira gyönyörűek, mint ismertebb társaik.

A világ telis-tele van szebbnél szebb felfedezésre váró hellyel a turistatömegek által kedvelt látványosságokon túl is. Tudtad például, hogy Francia Polinéziának van egy nyílt tengeri akváriuma? Vagy hogy Peruban létezik egy oázis köré épült falvacska? Olyan helyeket mutatunk, amikről talán még sosem hallottál, de ha meglátod őket, biztosan felkerülnek a bakancslistádra.



1

SALZBURG


Salzburgban nyugalmat sugárzó hegyvidék és kristálytiszta tavak várnak: 10 dolog, amit ne hagyj ki, ha ide utazol.

Mozart szülővárosa, Salzburg nyáron is ideális úti célpont a turistáknak


Link








Ausztria Európa egyik legszebb vidéke, szerencsére nincs túl messze Magyarországtól, így a magyarok könnyebben eljuthatnak az ország bármely városába vonattal vagy autóval.

Mindegyik területnek megvan a sajátos bája, ezért érdemes a turistáknak nemcsak a fővárost, hanem más helyeket is felfedezniük. Az ország egyik leglenyűgözőbb vidéke egyértelműen Salzburg és környéke, a várost csodálatos hegyek ölelik körbe, az Alpok kapujának is becézik. A mesébe illő tájat én is felfedezhettem Salzburg tartomány turisztikai hivatalának, azaz a SalzburgerLand Tourismusnak jóvoltából.


Salzburg Ausztria ékszerdoboza

A Salzach-folyó partján elterülő város hosszú történelmi múltra tekinthet vissza, igazi művészeti és kulturális metropolisz, amelynek utcáit járva nosztalgikus hangulat árasztja el az ember lelkét. Több barokk épület található itt, például a salzburgi dómot Vincenzo Scamozzi és Santini Solari olasz építészek álmodták meg. Érdekesség, hogy Rómához hasonlóan egyházi államként működött, 1816 óta tartozik Ausztriához. 1997-ben óriási megtiszteltetés érte a város lakosságát, ugyanis a történelmi központja az UNESCO világörökségének része lett.

Fotó a városról, a kép jobb sarkában Hohensalzburg vára látható, amelynek építése 1077-ben vette kezdetét, majd a 17. században értek a munkálatok végéhez.
Fotó: Salzburg Tourismus / G.Breitegger





Itt található Hohensalzburg vára, amely Közép-Európa legnagyobb teljes egészében fennmaradt erődje. Az épület ma már a város jelképévé vált. Csodás a panoráma a várból, ráadásul egyszerű a feljutás.

Az ország legrégebbi siklóvasútja, a FestungsBahn mindössze 54 másodperc leforgása alatt viszi föl utasait az erődbe, amelynek van külön étterme is, így a kirándulás után a látogatók ott fogyaszthatják el az ebédjüket, vagy szimplán beülhetnek egy kávéra, esetleg egy korsó sörre. A városban már több mint hatszáz éve készítik a világ egyik legnépszerűbb alkoholos italát, az első sörfőzdék a 14. század végén nyíltak, a legrégebbi az 1492-ben alapított Stiegl-Brauerei.

Wolfgang Amadeus Mozart is itt látta meg a napvilágot 1756-ban, szülőotthona, amely a Getreidegasse utcában található, ma már múzeumként üzemel, a legendás zeneszerző lakóházát is meglátogathatják az érdeklődők, az épület a Makartplatzon áll.

A Mozartplatzon még egy szobrot is állítottak a fiatalon elhunyt virtuóz zseninek.





Tiszteletére rendszeresen szerveznek koncertsorozatokat és fesztiválokat, sőt még Mozart-tematikájú zenés vacsorák is vannak. Az eredeti recept alapján, kézzel készült Mozart golyó kizárólag Salzburgban vásárolható meg, a csokoládé Paul Fürst cukrász nevéhez fűződik. 1890-ben készítette el az elsőt, az édességével 1905-ben a párizsi nemzetközi vásáron aranyérmet nyert. Csak Fürst cukrászdáiban lehet hozzájutni a kézzel készített finomságokhoz, bár kissé borsos az ára, egy darab közel két euró, ettől függetlenül isteni finom, így egy alkalommal kivételt tehet az ember.

A hellbrunni kastély és környéke is meseszép, Markus Sittikus hercegérsek egy szórakozó- és pihenőhelynek álmodta meg ezt a helyet, amit végül 1612 és 1615 között építettek fel Santino Solari tervei alapján. Vízi játékokat is kialakítottak, amelyek páratlan szórakozást nyújthatnak a gyerekeknek és a felnőtteknek. Különösen a nyári melegben frissítő élmény, fontos tudni, hogy a vízköpőkből távozó folyadék iható minőségű.

Ez nem meglepő, ugyanis Salzburg legendásan híres kiváló vízminőségéről. Akit érdekel a vízellátás régi és modern technikája, ő felkeresheti a WasserSpiegel hidrotechnikai múzeumot, amely a Mönchsberg hegyen található. A hegyre fel lehet jutni akár gyalog, 508 méter a legmagasabb pontja. Aki esetleg nem bírná szusszal, mehet gyorslifttel is, így ő sem marad le a környék legszebb kilátójáról.

A Mirabell-kastély kertjében csodálatos rózsákat ültettek.
Fotó: Salzburg Tourismus / G.Breitegger




A Mirabell-kastély és a hozzá tartozó kert is a legfontosabb látnivalók közé sorolandó. Az épületet Wolf Dietrich érsek építtette 1606-ban szeretője, Salome Alt számára, aki 15 gyermekkel ajándékozta meg a férfit. A kertben még egy szobor is található, amelyet a nőről mintáztak. A kastély manapság a salzburgi polgármester és a városi közigazgatás székhelyéül szolgál, sokan itt tartják az esküvőjüket.

A közlekedés és az időjárás Salzburgban

Budapestről körülbelül ötórás a vonatút Salzburgba, de jó társasággal hamar el lehet ütni ezt az időt. A városban sűrűn járnak a buszok, egyszerű a tömegközlekedés, van Salzburg Card is, amellyel a múzeumok ingyenesen látogathatóak, illetve ezzel olcsóbban meg lehet venni a koncertjegyeket és más kulturális programok belépőit. A 5-Schätze-Ticket megvételével Salzburg öt kincsét fedezhetik fel a turisták. A jegy érvényes a FestungsBahn siklóra, ami a Hohensalzburg középkori erődítményhez visz fel, a Schafberg hegyre szállító fogaskerekű vasútra, a MönchsbergAufzug felvonóra, ami a csodás panorámájú Mönchsbergre juttat fel, emellett lehet vele utazni hajóval a Wolfgangsee-n, illetve a WasserSpiegel Múzeumba is belépésre jogosít fel.

Könnyen fel lehet fedezni a várost biciklivel.
Fotó: Salzburg Tourismus / Bryan Reinhart




Gyalog is könnyedén bejárható a város, így aki a hosszas séták rajongója, itt biztosan nem unatkozik.

A helybéliek közül sokan utaznak biciklivel, a turisták is bátran bérelhetnek, ráadásul a kétkerekűvel könnyebben felfedezhetik Salzburg kirándulóhelyeit, illetve a város környékén elhelyezkedő négy nagy tavat, a Wallersee-t, a Mattsee-t, a Grabensee-t és az Obertrumersee-t.

Az időjárás változékony, sűrűn esik az eső, így ha az ember elutazik ide, mindenképp legyen nála ernyő vagy esőkabát. Hőérzetre kellemes még a nyári napokon is, így aki nem rajong a trópusi meleg időkért, ez a terület szimpatikus lehet a számára.

A muzsika hangját is itt forgatták

Évente körülbelül 300 ezren teszik le a voksukat Salzburg mellett, mert itt forgatták A muzsika hangja című alkotást, amely 1966-ban összesen öt Oscar-díjat zsebelt be. Számos jelenetet a Leopoldskron-kastélynál vettek fel. Az épületet még Leopold Anton Freiherr von Firmian salzburgi hercegérsek építtette meg 1736-ban családja számára. Az érsek mindennél jobban szeretett itt lenni, így a szívét a kastély kápolnájában temettette el.

A Leopoldskron kastély rövid sétára van a salzburgi óvárostól. Az épületegyüttes A muzsika hangja forgatási helyszíneként vált világhírűvé.
Fotó: Salzburg Tourismus / G.Breitegger




Salzburgtól nem messze fekvő Sankt Wolfgang városa is megér egy kirándulást

Ha már eljut az ember Salzburgba, bűn lenne kihagyni a környező helyeket. A várostól 36 kilométeres autóútra eső Wolfgangsee Salzkammergut egyik legnépszerűbb üdülőtava, a környéken lehetőség van futásra, úszásra, csónakázásra, vízisízésre. Az északi partján található Sankt Wolfgang városkája is, ahova én is eljutottam a többnapos út során.

Sankt Wolfgang a Wolfgangsee északi partján található.
Fotó: WTG




A kisvárosban lévő séta szintén kellemes kikapcsolódást nyújthat az embernek, a helyi gasztronómia is kifogástalan, kár lenne ott kihagyni az almás rétest, de ott található a See Destillerie szeszfőzde, ahol többszörösen díjnyertes gint, rumot és whiskey-t készítenek.

Sankt Wolfgang azért népszerű sokak szemében, mert innét indul Ausztria legmeredekebb pályájú fogaskerekű vonata, a SchafbergBahn. Körülbelül 40 perc alatt szállítja az utasokat fel az 1780 méter magas Schafberg hegy csúcsára, ahonnét szintén impozáns panoráma tárul az ember elé. Érdemesebb kicsit melegebben öltözni, ugyanis a magasban hűvösebb az idő. Igaz, amikor mi jutottunk fel a csúcsra, voltak edzettebb túrázók, akik egy szál pólóban és rövidnadrágban sétáltak a környéken.

10 dolog, amit ne hagyj ki, ha Salzburgba utazol

Röviden összegezve: Salzburg és környéke kihagyhatatlan célpont azok számára, akik friss, hegyi levegőre és nyugalomra vágynak, hogy elmeneküljenek egy a zajos világtól és a hétköznapi problémáktól, emellett igényt tartanak a laza, városi pezsgésre, és nyitottak a kulturális feltöltődésre.

Mi az a tíz dolog, amit ne hagyj ki, ha Salzburgba utazol?

Salzburg Park



A Wolfgangsee és környéke lenyűgöző látványt nyújt a turistáknak, a sétahajókázást kár lenne kihagyni.



A Mirabell-kastély kertjében akár órákat eltölthet az ember.



Salzburg központjában található Mozart szülőháza, még egy múzeumot is kialakítottak benne, a legendás zeneszerzőért rajongóknak kötelező célpont.



Hohensalzburg várából, amely Közép-Európa legnagyobb teljes egészében fennmaradt erődje, festői a kilátás.



A Salzburgtól nem messze fekvő Schafberg hegy tökéletes túrázásra, nem mellesleg innen is impozáns a kilátás. A SchafbergBahn fogaskerekű vasúttal könnyedén fel lehet jutni ide.



A hellbrunni kastélyt még a gyerekek is imádni fogják, ugyanis vízi játékok találhatóak a kertjében. A kastély mellett még egy állatkert is van.



A muzsika hangja musical rajongóinak mindenképp ajánljuk, hogy keressék fel a filmben látható pavilont. A hellbrunni kastélytól nem messze található.



A Hangar-7-ben a Red Bull cégtulajdonosa, Dietrich Mateschitz különleges gyűjteménye tekinthető meg ingyen. Vannak ott repülők, helikopterek és versenyautók. Még külön étterme is van, ahol ínycsiklandó ételeket és italokat fogyaszthat el az ember.











 
 
0 komment , kategória:  Világjárók  
10 érdekesség a Machu Picchuról
  2022-07-14 20:45:26, csütörtök
 
 




10 ÉRDEKESSÉG A MACHU PICCHURÓL


A Machu Picchu a leglátogatottabb turisztikai célpont Peruban, melyet az UNESCO 1983-ban a Világörökség részévé nyilvánított, 2007-ben pedig a világ hét új csodájának egyikévé választottak.


Machu Picchu - egy csodálatos körpanorámás videó

Link








10 érdekesség a Machu Picchuról


1.

Az Inka Birodalom a Kolumbusz előtti Amerika legnagyobb birodalma volt. Az inkák birodalma nem vette át a kerekek vagy állatok használatát a nehéz sziklák hegyre szállítására, ennek ellenére képesek voltak a történelem egyik legimpozánsabb királyságát felépíteni. Több mint 150 épület alkotja a Machu Picchut. Használatuk a templomoktól, szentélyektől, fürdőkig és lakóházakig terjedt. A Machu Picchuban több mint 100 lépcső van, melyek legtöbbjét egyetlen kőlapból vágták ki.

2.

A Machu Picchu volt az egyetlen inka város, amely az inka civilizáció alatt épült és túlélte a spanyol hódítást. Machu Picchu Dél-Amerika leghíresebb erődítménye és Peru leglátogatottabb látványossága.

3.

A Yale-n dolgozó Hiram Bingham amerikai felfedező az 1900-as évek elején több expedíciót indított Peruba az inkák legendás, utolsó városa, Vilcabamba keresésére. Amikor megérkezett a Cuzco közeli vidékre, helyi őslakos parasztok kalauzolták fel a hegyhátra. Amikor Bingham a romok feltárását követően hatért Peruba, több ezer értékes műtárgyat vitt magával Machu Picchuból. Ezek között voltak kerámiák, szobrok, ékszerek és emberi maradványok is. Expedícióját a Yale Egyetem támogatta. Az egyetem nyilvános kiállítást tervezett a leletekből. A peruiak Alan Garcia elnökük vezetésével tiltakoztak ez ellen, és pert indítottak a Yale ellen. A két fél 2010-ben megegyezett, és az első darabokat 2011-ben visszaszolgáltatták Perunak. Az utolsó darabokat 2012-ben adták vissza, és később Peru és a Yale létrehozta az UNSAAC-Yale Nemzetközi Központot a Machu Picchu és az inka kultúra tanulmányozására Cuscóban.






4.

Machu Picchut bár az inkák elveszett városaként emlegetik, ez így nem teljesen fedi a valóságot. A város XVI. századi hirtelen elnéptelenedésére több teória is van. Mivel erőszaknak nem találták nyomát, valószínűsíthető, hogy nem a spanyol hódítók végeztek az itt lakókkal. Elképzelhető, hogy az európaiak által behozott betegségek pusztították el a lakosságot.

5.

A Machu Picchu építésének pontos oka a mai napig nem ismert. Számos találgatás létezik arra vonatkozóan, hogy mire szolgált a hely. Egyesek szerint titkos női menedékhely, vagy talán egy uralkodó inka királyi birtoka volt. Mások úgy vélték, hogy vallási szertartások helyszíne volt. A közelben talált sírok felfedezése a helyszínen megerősítette azt a feltételezést, hogy a Machu Picchu a Nap szüzeinek, a falvakból kiválasztott lányok egy csoportjának kolostora volt, akik templomokban szolgáltak, és akiket emberáldozatként ajánlhattak fel az isteneknek.

6.

A XII-XV. század közötti Inka Birodalom Dél-Amerika hatalmas részét uralta, és a XIII. században Amerika legnagyobb királysága volt. A dinasztiát egy Sapa Inka néven is ismert uralkodó irányította, akiről úgy vélték, hogy a Napistentől származik. Az Inkák számos regionális törzsből álltak, akik egy 300 000 négyzetkilométeres területen éltek. A birodalom lakossága a feltételezések szerint 3 és 12 millió ember között lehetett. A Tahuantinsuyu nevű királyságnak 32 187 kilométer úthálózata, tartományi kormányzói, raktárai, magas szintű gazdálkodása és a Mita nevű gazdasági rendszere volt. A Mita révén a birodalom polgárai élelemért és védelemért cserébe munkát, árut vagy katonai szolgálatot ajánlottak fel az államnak.







7.

A Machu Picchu szent hely volt. Az inka vallás a Intit, a napistent imádta sok más természeti elemmel, például a holddal, a folyókkal és a hegyekkel együtt. A hegyeket azért tartották fontosabbnak, mert közel voltak számos inka városhoz és településhez. A Machu Picchu, a Huayna Picchu és a Salcantay-hegy csúcsainak mindegyike a szent Intihuatana-kőhöz, egy kétméteres gránitkőhöz kapcsolódott. A város főterének közelében állították fel, amelyről úgy tartják, hogy napóraként vagy naptárként működött. A helyszínen más nagyszabású építmények is voltak, amelyeket vallási vagy szertartási céllal emeltek. Ezek közé tartozik a Három ablak temploma és a Nap temploma, melynek egy olyan ablaka van, amely tökéletesen a nyári napfordulóhoz igazodik.

8.

A Machu Picchu eddig nem szenvedett károkat a Peruban gyakran előforduló földrengésektől. Mivel két törésvonal tetején fekszik a komplexum, a kőművesek feltételezhetően úgy tervezték meg a kövek összeépítését, hogy azok kibírják a nagyobb földmozgásokat is, vélhetőleg ezért nem használtak habarcsot sem az építéshez, mert akkor nem tudtak volna mozogni a kövek és sokkal nagyobb kár keletkezik.







9.

A Machu Picchu építéséhez szükséges nehéz gránittömböket emberi erővel juttatták fel a hegyre. Az építéshez felhasznált kövek több mint 23 kilogramm súlyúak voltak, melyeket a kőművesek szerszámok nélkül, kézi erővel toltak fel a hegyoldalon.

10.

A köveket úgy vágták ki, hogy tökéletesen illeszkedjenek egymáshoz, összeillesztésükhöz nem használtak habarcsot. A fellegvár építéséhez használt technikát ashlarnak nevezik, még egy kés pengéje sem fér el a kövek között.


Link








Peru, te csoda!

Link



A Titicaca-tó úszó szigetei

Link



Az inka Szent völgy legszebb falvai

Link



A Machu Picchu felfedezése

 
 
0 komment , kategória:  Világjárók  
Világ népessége
  2022-07-13 22:45:29, szerda
 
 








VILÁG NÉPESSÉGE


A világ népessége Jelenleg 956 623 913


HAMAROSAN NEM KÍNA LESZ A VILÁG LEGNÉPESEBB ORSZÁGA


India a következő évben valószínűleg megelőzi szomszédját, Kínát, mint a világ legnépesebb országa - derül ki az ENSZ hétfői jelentéséből. A jelentés szerint a világ népessége a becslések szerint 2022 novemberének közepére eléri a nyolcmilliárd főt.

A World Population Prospects 2022 jelentés szerint a világ népessége 2022. november 15-én eléri a nyolcmilliárd főt. A világ népessége 1950 óta egyre lassabb ütemben növekszik; 2020-ban a növekedés mértéke már egy százalék alá esett. Az ENSZ legutóbbi előrejelzése szerint a világ népessége 2030-ra 8,5 milliárdra, 2050-re pedig 9,7 milliárdra nőhet. Az előrejelzések szerint a 2080-as években éri el a 10,4 milliárd fős csúcsot, és 2100-ig ezen a szinten is marad.

India az előrejelzések szerint 2023-ban megelőzi Kínát, mint a világ legnépesebb országa...


Ez a cikk a Net Média Zrt. tulajdona. Minden jog fenntartva. Folytatás, és a teljes cikk az alábbi Linken

Link



NOVEMBER KÖZEPÉRE ELÉRI A NYOLCMILLIÁRDOT A VILÁG NÉPESSÉGE


November 15-ére eléri a világ népessége a nyolcmilliárdot az ENSZ gazdasági és társadalmi ügyek főosztályának hétfőn közzétett előrejelzése szerint. A világszervezet azt is előre vetítette, hogy 2023-ra Kínát megelőzve India lesz a Föld legnépesebb országa.

"A Föld nyolcmilliárdodik lakosa születésének előrejelzése felhívja a figyelmünket arra, hogy vigyázzunk a bolygónkra, és elgondolkodtat, hogy milyen ügyekben nem teljesítjük még mindig az egymás iránti kötelezettségeinket" - írta közleményében António Guterres, az ENSZ főtitkára konkrétumok említése nélkül.

Szerinte ez egyúttal lehetőség arra, hogy "sokszínűségünket ünnepeljük, elismerjük közös emberségünket, és megcsodáljuk az egészségügy fejlődését, amely meghosszabbította az élettartamot, és jelentősen csökkentette az anyai és csecsemőhalálozást".

Az előrejelzést készítő ENSZ-főosztály szerint a Föld népessége 1950 óta a leglassabb ütemben nő jelenleg. A világ lakossága 2030-ra elérheti a 8,5 milliárdot, 2050-re a 9,7 milliárdot, a 2080-as években 10,4 milliárd körüli csúcsra juthat, ezután 2100-ig megmaradhat ezen a szinten.

Míg számos fejlett országban a termékenység csökkenése figyelhető meg, a népességnövekedés több mint fele nyolc országban - a Kongói Demokratikus Köztársaságban, Egyiptomban, Etiópiában, Indiában, Nigériában, Pakisztánban, a Fülöp-szigeteken és Tanzániában - koncentrálódik az ENSZ-előrejelzés szerint.

Link



Valós idejű világstatisztika: Worldometer
https://www.worldometers.info
Élő világstatisztika: népesség, kormányzat, gazdaság, társadalom, média, környezet, élelem, ... A világ népessége. 7 956 623 913. Jelenlegi világnépesség.

Link









 
 
0 komment , kategória:  Világjárók  
     2/22 oldal   Bejegyzések száma: 218 
2021.09 2021. Október 2021.11
HétKedSzeCsüPénSzoVas
 123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031
Blog kereső


Bejegyzések
ma: 0 db bejegyzés
e hónap: 19 db bejegyzés
e év: 320 db bejegyzés
Összes: 4843 db bejegyzés
Kategóriák
 
Keresés
 

bejegyzések címeiben
bejegyzésekben

Archívum
 
Látogatók száma
 
  • Ma: 2504
  • e Hét: 7726
  • e Hónap: 47547
  • e Év: 225422
Szótár
 




Blogok, Videótár, Szótár, Ki Ne Hagyd!, Fecsegj, Tudjátok?, Receptek, Egészség, Praktikák, Jótékony hatások, Házilag, Versek,
© 2002-2024 TVN.HU Kft.