Belépés
faciendum.blog.xfree.hu
"Fordítsd az arcodat a nap felé, és minden árnyék mögéd kerül." HELEN KELLER dr Szűcs Ildikó
1961.01.18
Offline
Profil képem!
Linktáram, Blogom, Képtáram, Videótáram, Ismerőseim, Fecsegj
     1/90 oldal   Bejegyzések száma: 897 
sajtos tallér gofrisütőben
  2019-02-15 19:52:45, péntek
 
  Kívül finom ropogós, belül pedig omlós sajtos tallér süthető gofrisütőben. Nagyon egyszerűen és gyorsan elkészül, remek sörkorcsolya.

Hozzávalók kb. 40 darabhoz

30 dkg világos rozsliszt

1/2 ek só

1 tk sütőpor

12 dkg zsír

1 tojás

10 dkg reszelt sajt

1 dl tej

1/4 kk Cayenne bors

kevés őrölt fekete bors

Elkészítés
A hozzávalókat a tej kivételébe egy tálba tettem és összegyúrtam. Annyi tejet adtam hozzá, hogy jól formázható, nem túl lágy tésztát kapjak. Nem kell sokáig gyúrni, hamar összeáll.
Amikor elkészült a tészta, nedves kézzel cseresznyényi golyókat készítettem belőle, majd betettem a hűtőbe fél órára. A megdermedt golyókat ötösével a forró gofrisütőbe tettem és kb. 3 perc alatt ropogós barnára sütöttem őket.
 
 
0 komment , kategória:  receptek  
töpörtős pogácsa
  2019-02-14 21:34:41, csütörtök
 
 



Hozzávalók:
1 kg liszt
6 dkg élesztő
2 dl tejföl
4-6 evőkanál fehérbor
70 dkg darált tepertő
30 dkg vaj, vagy margarin
langyos tej

bors

Az élesztőt 1 dl tejben felfuttatjuk, majd a liszttel, sóval, a vajjal, és annyi tejjel állítjuk össze a tésztát, hogy rétestésztát kapjunk. Szépen kidolgozzuk, és jó vékonyra kinyújtjuk. Erre a vékony tésztára kenjük rá a darált tepertőt megborsozzuk picit, de csak picit, aztán szépen feltekerjük, sodorjuk, mint a beiglit. A tetejét kicsit ellapítjuk, aztán félbehajtjuk, majd pihentetjük hűvös helyen, de nem fontos hűtő. Aztán megint kinyújtjuk, és összehajtjuk. Ekkor már tepertő nélkül. Ismét feltekerjük, és ezen kívül még egyszer. A tészta pihenése között mást csinálhatunk.
Az utolsó pihenő után kinyújtjuk, hogy a tészta magassága 2 centi legyen, lekenjük felvert tojással, pár perc után rácsosan bevágjuk, majd közepes szaggatóval pogácsákat szúrunk, tepsibe rakjuk, majd forró sütőben negyedóra-húsz perc alatt készre sütjük.
 
 
0 komment , kategória:  receptek  
hortobágyi töpörtyűs pogácsa
  2019-02-05 08:33:35, kedd
 
 



Hozzávalók:
1 kg liszt
2 csomag sütőpor
20 dkg zsír
4 egész tojás
2 teáskanálnyi só
ha szeretjük, akkor egy kis őrölt bors
egy kis tejföl a gyúráshoz
50 dkg teperő darálva

A lisztben eloszlatjuk a sütőport,sót, elmorzsoljuk a zsírt, hozzáadjuk a tojásokat, majd olyan keménységűre gyúrjuk, mint a rétestészta, kell bele majd egy kis tejföl is, annyit adagoljunk, amennyire szükség lesz.

Gyúrás után kinyújtjuk, megkenjük a tepertővel, az összest belekenjük.Ha nincs gyerek a háznál, és szeretjük a borsot, akkor megszórhatjuk most. Összehajtogatjuk, aztán legalább fél órát hideg helyen, hűtőben pihentetjük. Majd lisztezett deszkán kinyújtjuk, hajtogatjuk.
Ha van időnk, és kedvünk, még egyszer-kétszer megismételjük ezt a hajtogatást.
Amikor már sütni akarjuk, akkor ujjnyi vastagra nyújtjuk, majd berácsozzuk a késsel. Közepes pogácsa szaggatóval szépen kiszaggatjuk, aztán felvert tojással megkenjük.
Előmelegített sütőben 180-200 fokon készre sütjük. Sütési idő: Nagyjából fél óra. Tűzhelytől függően lehet kevesebb is az idő.

forrás: retrograg2018.blogspot.com
 
 
0 komment , kategória:  receptek  
sajtpuffancs
  2019-01-25 20:48:50, péntek
 
 



Hozzávalók:

4 db tojásfehérje,
200 g sajt,
2 evőkanál liszt,
olaj,
zöldpetrezselyem,
őrölt fekete bors,
só.

Elkészítés:
Verjük fel kézi mixerrel a tojásfehérjét kemény habbá, adjuk hozzá a reszelt sajtot és fűszerezzük.
Vizes kézzel formázzunk kisebb golyókat belőle, majd a golyókat forgassuk a lisztbe. Egy serpenyőben forrósítsuk olajat, süssük meg a golyók minden oldalát.
Amikor megsültek tegyük papírtörővel bélelt tányérra, hogy a felesleges olajat felszívja. Tegyük tálcára és zöldpetrezselyemmel megszórva kínáljuk.

forrás: ketkes.com
 
 
0 komment , kategória:  receptek  
túrós labdacsok
  2019-01-25 08:00:14, péntek
 
 



A mérce a szokásos 2,5 dl-es bögre! 🙂

Hozzávalók:

- 4 bögre fehér finomliszt (50 dkg)
- fél kocka friss élesztő (2,5 dkg)
- háromnegyed bögre langyos tej (bő 2 dl)
- egy nagy csipet só
- negyed bögre kristálycukor + 1 mokkáskanálnyi (4 dkg)
- 10 dkg vaj (vagy margarin)
- 1 tojás

A töltelékhez:

- 25 dkg tehéntúró
- 1 kisebb citrom leve kifacsarva
- 1 kisebb citrom héja lereszelve
- 2 csomag vaníliás cukor (20 g)
- negyed-fél bögre kristálycukor ízlés szerint (4-8 dkg)
- 1 tojás sárgája

Elkészítése:

1. A tejet meglangyosítjuk, elkeverünk benne egy mokkáskanál cukrot, majd belemorzsoljuk az élesztőt, és tíz percre félretesszük, hogy felfusson.

2. A túrót összetörjük a cukrokkal, majd összekeverjük a többi hozzávalóval. Kóstoljátok, ha nem elég édes, keverjetek még hozzá cukrot 🙂

2. A lisztet, a cukrot, a sót elkeverjük egy nagyobb dagasztótálban, majd hozzáöntjük a felfutott élesztőt valamint a 10 dkg nagyon puha vagy felolvasztott vajat, ezután lágy, de nem ragacsos tésztát dagasztunk. Ha túl száraz, akkor adunk hozzá még egy pici tejet, ha ragacsos, akkor lisztet.

3. Félretesszük, letakarjuk, és kelni hagyjuk, körülbelül 50-60 percig.

4. Ezután lisztezett felületre borítjuk, kinyújtjuk olyan fél centi-centi vastagra, majd egy borospohárral vagy egy nagyobb szaggatóval köröket szaggatunk belőle.

5. A körök közepére úgy egy teáskanálnyi tölteléket halmozunk, összecsípjük őket, mintha batyucskákat csinálnánk, majd fejre fordítjuk őket, és még egy picit gömbölygetjük a kezünkkel, hogy szép kis labdácskáink legyenek.

6. Kivajazott nagy méretű, tűzálló tálba (vagy két kisebb tálba) sorakoztatjuk őket, közvetlenül egymás mellé, hagyjuk őket további fél órát kelni, letakarva, majd a tetejüket megkenjük olvasztott vajjal és 190 fokos sütőben aranybarnára sütjük őket, körülbelül fél-háromnegyed óra alatt. Legyen jól átsütve, különben nyers marad a közepe!

7. Meghintjük a tetejüket porcukorral, és langyosan tálaljuk!

Jó étvágyat!

Forrás: rupanerkonyha. cafeblog.hu
 
 
0 komment , kategória:  receptek  
cukkini krém
  2019-01-24 20:30:19, csütörtök
 
 



Hozzávalók:
2,5 kg cukkini
3 fej vöröshagyma
2 db erős zöldpaprika
5 gerezd fokhagyma
bazsalikom
petrezselyem

bors
pirospaprika
olívaolaj

Elkészítés: A cukkinit megmossuk, bőrét megszurkáljuk több helyen, és sütőpapíros tepsibe tesszük, kb. 45 perc alatt 170 fokon megsütjük.

Amíg sül, 3 fej hagymát (nem kell apróra vágni) megpirítunk olívaolajon, hozzáadunk 2 db erős zöldpaprikát, azzal is pároljuk, ízlés szerint sózzuk, borsozzuk, pirospaprikával megszórjuk, pár gerezd apróra vágott fokhagymát adunk hozzá, illetve apróra vágott bazsalikomot és petrezselymet. Félrehúzzuk a tűzről, és mixerrel pépesítjük.

A megsült cukkini magját kiszedjük, és kikanalazzuk a bőréből a puha zöldséget, a hagymás fűszeres krémhez adjuk, és még egyszer átturmixoljuk.

Steril üvegekbe kanalazzuk, a tetejére pici olívaolajat öntünk, ami elzárja a krémet az oxigéntől. Az üvegre celofánt teszünk, arra egy kevés tartósítót szórunk, és még egy celofánt rakunk rá, amit kupakkal lezárunk. Az üvegeket vizes dunsztba tesszük, felforraljuk, és abban hagyjuk kihűlni.
 
 
0 komment , kategória:  receptek  
grúz krumplis-túrós lángos
  2018-11-24 23:48:05, szombat
 
 


Hozzávalók egy adag grúz krumplis-sajtos palacsintához:

500 milliliter tej vagy víz,
1 teáskanál só,
1 teáskanál cukor,
4 csésze liszt,
1 tasak (10 gramm) száraz élesztő,
1 kilogramm burgonya,
2 fej hagyma,
600-700 gramm sajt vagy túró,
2 evőkanál olaj,
50 gramm vaj.

Így készítsd el:

1. Oldd fel a langyos tejben/vízben a sót, cukrot és az élesztőt. Keverd jól össze, majd várd meg, míg felfut. Ekkor öntsd rá a lisztre, és gyúrd meg a tésztát. Amikor összeáll, add hozzá az olajat, alaposan dolgozd bele, a kapott masszát pedig tedd meleg helyre, és hagyd kelni.

2. 40 percnyi pihentetés után ütögesd vissza a tésztát, és hagyd még kelni.

3. Idő közben készítsd el a töltetéket: a pürévé zúzott főtt burgonyához add hozzá a sajtot/túrót, az apróra vágott hagymát, és egy csipet sót. Keverd jól össze, majd formázz belőle 3 egyforma nagyságú gombócot.

4. Ha a tészta újrakelt, azt is oszd el 3 egyforma részre.
 
 
0 komment , kategória:  receptek  
káposzta
  2018-11-22 22:51:27, csütörtök
 
 


A káposztából nem csak töltött káposzta és káposztás tészta készülhet.

Bundázhatjuk, tölthetjük, és frissen kisüthetjük. Mártásokkal tálalva tökéletes egytálétel!
Tepsis sült káposzta

Vágjuk vékony szeletekre a káposztát úgy, hogy a torzsa összetartsa a leveleket.

Kenjük be sózott felvert tojással. Szórhatunk rá zsemlemorzsát és sajtot, és tegyük 180 fokos sütőbe 15 percre.

Az ízesítéshez bármilyen fűszert használhatunk!




Bundázott sajtos káposzta

Forrázzuk le a káposzta leveleit sós vízben. Hagyjuk kihűlni.

Vágjunk le egy szerelt sajtot, és forgassuk bele egy vagy két káposztalevélbe. Panírozzuk be az így elkészült tekercset.

Frissen sütve fogyasszuk!
 
 
0 komment , kategória:  receptek  
birsalmasajt
  2018-11-08 19:04:29, csütörtök
 
 



Hozzávalók:

birsalma

cukor (70 dkg cukor 1kg pépesített birsalmához)



Elkészítés

A birsalmát megmossuk, nem kell meghámozni, felnegyedeljük, a magházakat kivágjuk. Egy fazékba feltesszük főzni, kevés vizet öntünk csak alá, mert egyrészt sűrűnek kell lennie, másrészt az alma is fog még levet engedni. Amikor a birsalma megfőtt, botmixerrel pépesítjük, ekkor lemérjük a püré súlyát, hogy megtudjuk mennyi cukrot kell majd hozzáadnunk. 1 kg püréhez 70 dkg cukorral számoljunk. Ezután visszatesszük a tűzre, amikor már 5-10 perce jól forr, azaz pufog, folyamatos keverés mellett lassan szórjuk bele a cukrot. A keverést ne hagyjuk abba, nehogy lesüljön a pürénk. Várjuk meg, amíg üvegesedik a teteje, és kezd egy kicsit bőrösödni, akkor levehetjük a tűzről, és tetszőleges formákba (tálkákba) töltjük és megvárjuk, amíg megdermed. Előfordulhat, hogy 1-2 napra is szükség van, amíg megszilárdul.

(Mielőtt tálkákba töltjük a birspürét, adhatunk hozzá, egy kevés dióbelet, ettől még ízletesebb lesz a birsalma sajt.)
 
 
0 komment , kategória:  receptek  
tepsis csirke
  2018-11-02 21:11:27, péntek
 
 



Hozzávalók:
4 sárgarépa
2 bögre rizs
2 evőkanál tejföl
fél teáskanál őrölt bors
3 bögre víz
2 hagyma
800 g csirkecomb
fél teáskanál curry por
3 evőkanál olaj


Elkészítés:

A tejfölt keverjük össze a fűszerekkel, öntsük rá a húsra és tegyük hűtőbe félórára. A megtisztított hagymát vágjuk apróra, a meghámozott répát reszeljük le és kevés olajban dinszteljük meg. A zöldségeket tegyük egy kiolajozott hőálló tálba, öntsük rá a rizst, adjuk hozzá a vizet és kevés sót. A tetejére tegyük rá a csirkecombokat. Alufóliával fedjük le és 180 fokos sütőben süssük 1 órán át, majd vegyük le az alufóliát és ha szükséges süssük még 10 percig.

forrás: ketkes.com
 
 
0 komment , kategória:  receptek  
     1/90 oldal   Bejegyzések száma: 897 
2024.02 2024. Március 2024.04
HétKedSzeCsüPénSzoVas
 123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031
Blog kereső


Bejegyzések
ma: 0 db bejegyzés
e hónap: 0 db bejegyzés
e év: 0 db bejegyzés
Összes: 7620 db bejegyzés
Kategóriák
 
Keresés
 

bejegyzések címeiben
bejegyzésekben

Archívum
 
Látogatók száma
 
  • Ma: 335
  • e Hét: 430
  • e Hónap: 1642
  • e Év: 29865
Szótár
 




Blogok, Videótár, Szótár, Ki Ne Hagyd!, Fecsegj, Tudjátok?, Receptek, Egészség, Praktikák, Jótékony hatások, Házilag, Versek,
© 2002-2024 TVN.HU Kft.