Belépés
pacsakute.blog.xfree.hu
A szeretet ellen nincs fegyver. Czeizel Ilona
1954.01.05
Offline
Profil képem!
Blogom, Képtáram,
     1/19 oldal   Bejegyzések száma: 187 
Pünkösd 2024 május 19-20
  2024-05-18 17:13:42, szombat
 
  A keresztény világ a Szentlélek eljövetelét és egyben az egyház megalapítását ünnepli e napon." A szél ott fúj, ahol akar, hallod a hangját, de nem tudod honnan jön és hová megy.
Így van ez mindenkivel, aki lélekből született ."(Jn.3,8)
 
 
0 komment , kategória:  Ünnepek  
Madarak és fák napja
  2024-05-10 09:27:03, péntek
 
 A madarak és fák napjának célja, hogy különböző megemlékezésekkel, rendezvényekkel a társadalom, különösen az ifjúság természetvédelem iránti elkötelezettségét kialakítsa, elmélyítse. Időpontja a hatályos természetvédelmi törvény szerint minden év május 10-e. A hagyomány immáron több mint százéves. Megszervezésének közvetlen előzménye a hasznos madarak védelme érdekében 1902-ben kötött párizsi egyezmény, mely után Chernel István ornitológus még ebben az évben megszervezte az első madarak és fák napját.

Az esemény iskolai keretek közé az Apponyi Albert vallási- és közoktatásügyi miniszter által 26.120/1906 számon kiadott rendelet által került, melynek értelmében az elemi népiskolákban minden év májusában vagy júniusában kellett ,,természetvédő" és ,,erkölcsnemesítő" szellemben méltatni a Madarak és Fák Napját.

Klebelsberg Kuno 1931-es rendeletéből kiderül, hogy az intézmény az amerikai Madarak napja (Birds day) és a Fák napja (Arbor day) alapján született meg. Ezen a napon a tanító hagyományosan "szép, emelkedett és beható előadást tart a madarak életéről, a természet háztartásban való jelentőségéről, az ember gazdaságaiban, de lelkületében játszott szerepéről is". A fákkal kapcsolatban az oktató "a fák jelentőségét fejtegeti", a lényeg azonban az, hogy minden gyermek ültessen egy fát, mely fa "azután magával a gyermekkel növekszik, és így a gyermek lényéhez fűződik".

Az első világháború és az azt követő évtized alatt veszített jelentőségéből "ez a szép, a lelkület finomítására annyira alkalmas, poétikus intézmény". Klebelsberg azonban Apponyi Albert felé tanúsított tiszteletével indokolja a szokás felújítását: "újból teljes érvényt igyekszem szerezni annak a fennkölt szellemből fakadó rendelkezésének, mellyel a magyar erdők, mezők dalos madarainak és a fáknak megvédelmezését kívánta elérni akkor, amikor a fogékony gyermeklelket a madarak és fák szeretete felé igyekezett gyöngéden hajlítani". A miniszter rendeletében visszajelzést is előír annak ellenőrzésére, hogy az iskolákban megtartják-e a Napot, milyen eredménnyel, ültetnek-e fákat, az iskolák rendelkezésére áll-e minden szükséges segítség, illetve konkrétan Herman Ottó Madarak hasznáról és káráról című munkája a birtokukban van-e. Klebelsberg meggyőződése szerint a hagyomány újraélesztésével "a fa és bokor szeretete elterjed a nép között, mert annak megóvásával és ápolásával együtt önként föltámad és gyökeret ver a nép szívében, értelmében egyaránt a hasznos madarak védelme is".

A második világháború és az államszocializmus évei alatt ha feledésbe nem is merült, de kisebb jelentőséggel bírt ez a jeles nap (vélhetően amerikai eredete és a dualizmusban, később a Horthy-rendszerben történt meg-, majd újjászületése miatt).
Forrás : Link
 
 
0 komment , kategória:  Ünnepek  
A Föld órája 2024 , március 23
  2024-03-23 20:50:57, szombat
 
  A Föld órája 2024 március 23 20.30-21.30-ig
Kérlek ha teheted kapcsold le a villanyt !
Link

A Föld órája a WWF által életre hívott, minden év márciusának utolsó szombatján (vagy egy héttel előbb, ha nagyszombat arra a napra esik) megrendezésre kerülő nemzetközi esemény, melyben arra kérik a háztartásokat és a vállalkozásokat, hogy kapcsolják le és ki a nem létfontosságú lámpáikat és elektromos berendezéseiket ...

Wikipédia :
A Föld órája a WWF által életre hívott, minden év márciusának utolsó szombatján (vagy egy héttel előbb, ha nagyszombat arra a napra esik) megrendezésre kerülő nemzetközi esemény, melyben arra kérik a háztartásokat és a vállalkozásokat, hogy kapcsolják le és ki a nem létfontosságú lámpáikat és elektromos berendezéseiket egy órára, hogy ezzel is felhívják a figyelmet az éghajlatváltozás elleni cselekvés szükségességére. A kezdeményezés 2007-ben indult Ausztráliából, és 2008-ban vált nemzetközivé.

Története
2008. március 29-én tartották a második Earth Hour rendezvényt, amikor is világszerte helyi idő szerint este 8 és 9 óra között a világ számos városában lekapcsolták a díszkivilágításokat és különböző környezetvédelemmel kapcsolatos rendezvényeket tartottak. 35 ország nagyobb városai, fővárosai, valamint 400 kisebb városa támogatta a 2008-as Earth Hour rendezvényt, amelyet ekkor már mind a hét kontinensen megtartottak. Az Earth Hour keretén belül a Sydney-i Operaház (Sydney, Ausztrália), az Empire State Building (New York City), a Sears Tower (újabb nevén Willis Tower, Chicago, US), a National Monument (Jakarta, Indonézia), a Golden Gate híd (San Francisco, USA), a Bank of America Plaza (Atlanta, US), a Space Needle (Seattle, USA), a Tábla-hegy (Fokváros, Dél-afrikai Köztársaság), a Colosseum (Róma, Olaszország), az Azrieli Center (Tel Aviv, Izrael), a Royal Castle (Stockholm, Svédország), a CN Tower (Toronto, Kanada), az SM Mall of Asia, az SM Science Discovery Center (Manila, Fülöp-szigetek), Suva (Fidzsi-szigetek), a Nidarosi katedrális (Trondheim, Norvégia), a Petronas Towers (Kuala Lumpur, Malajzia), a KL Tower (Kuala Lumpur, Malajzia), a Wat Arun templom (Bangkok, Thaiföld), a londoni City Hall (London, Anglia) és a Royal Liver Building (Liverpool, Egyesült Királyság) épületei is sötétbe borultak.

Az esemény hivatalos oldala 6,7 millió látogatót vonzott azon a héten, amikor megrendezték Earth Hour-t. Más weboldalak is részt vettek az esemény hirdetésében, például a Google is sötétbe borította a kezdőlap képernyőjét.

A Zogby International online közvéleménykutatása szerint 36 millió amerikai—közel 16 százaléka az Egyesült Államok felnőtt lakosságának—részt vett a 2008-as Earth Hour rendezvényen. A környezeti problémákkal és az éghajlatváltozással kapcsolatos érdeklődés 73 százalékról 77 százalékra emelkedett az esemény hatására.
2008-as résztvevők

A 2008-as föld órája eseményben 26 nagyváros és 300 kisebb város vett részt úgy, hogy kikapcsolták a városi díszkivilágításokat és leoltották a közvilágítást számos helyen.

A Föld órája Magyarországon
Magyarország először 2008-ban, vagyis a Föld órája nemzetközivé válásának évében vett részt az akcióban. Abban az évben négy magyar város csatlakozott a világméretű kezdeményezéshez.

2009 volt a Föld órája igazi világméretű debütálása. Közvélemény-kutatások szerint Magyarország lakosságának 67%-a hallott az akcióról, és 15%-a, vagyis mintegy másfél millió ember részt is vett benne. A világszerte csatlakozó 4000 településből 67 magyar volt, így az ország a nemzetközi élmezőnyben végzett a csatlakozó városok számát tekintve.
 
 
0 komment , kategória:  Ünnepek  
A víz világnapjára
  2024-03-21 21:20:39, csütörtök
 
 A VÍZ VILÁGNAPJÁRA ( március 22 )
Dr. Masaru Emoto bebizonyította, hogy az emberi érzelmek által okozott rezgéshullámok, amelyek például a beszéden, az érzéseken, gondolatokon keresztül keletkeznek, képesek befolyásolni a víz molekuláit.
Az 1990-es években Dr.Masaru Emoto által végzett kísérletek során lett figyelmes arra, hogy például a kimondott szavak, hangok, imák, a zene, a környezet rezgései képesek megváltoztatni a víz kristályos szerkezetét.
És ezt Emotonak sikerült is lefényképeznie, amint a víz a különböző típusú rezgéseket kibocsátó tényezők hatására más-más alakot ölt.
Forrás : Link
 
 
0 komment , kategória:  Ünnepek  
Kék Sárkány éve 2024 02 10
  2024-02-20 22:53:01, kedd
 
 

 
 
0 komment , kategória:  Ünnepek  
Vízkereszt
  2024-01-04 23:17:54, csütörtök
 
 A Katolikus Egyház január 6-án ünnepli az Úr megjelenésének ünnepét.

Az ünnep Jézus Krisztus megjelenésének három aspektusát foglalja magába: a napkeleti bölcsek imádását, Jézus megkeresztelkedését a Jordánban, valamint az első csodáját a kánai menyegzőn. A II. Vatikáni Zsinat rendelkezései értelmében a Katolikus Egyház január 6-án a napkeleti bölcsek látogatását ünnepli vízszenteléssel egybekötve. Jézus megkeresztelkedésének ünnepét a vízkeresztet követő vasárnap tartjuk, a kánai menyegzőről pedig, amelyen Jézus első csodáját vitte végbe a vizet borrá változtatva, egy közbeeső hétköznapon emlékezik meg az Egyház.

Vízkeresztkor a szentmise elején hagyományosan vizet szentel a szertartást végző püspök vagy pap. Innen ered az ünnep közismert elnevezése. A 15. századtól kialakult szokás szerint vízkereszt után házszenteléseket tartanak. A szertartás során a pap az újonnan megáldott szenteltvízzel meghinti a lakásokat, otthonokat, épületeket, valamint megáldja a benne lakókat, dolgozókat. Szokás az ajtófélfára felírni az aktuális évszámot és az áldás eredeti, latin szövegében található szavak kezdőbetűit: CMB, azaz Christus Mansionem Benedicat (Krisztus áldja meg e házat).

Hagyományosan ekkor kezdődik a húshagyó keddig (a nagyböjt kezdetét jelentő hamvazószerdát megelőző nap) tartó farsangi időszak.

Kép: Edward Burne-Jones - A királyok imádása (1904)
Forrás Pécsi Egyházmegye Link
 
 
0 komment , kategória:  Ünnepek  
Kispest Templom tér 2023 december
  2023-12-29 21:07:52, péntek
 
 


 
 
0 komment , kategória:  Ünnepek  
Gyertyagyújtás 2023 november 1
  2023-11-01 19:50:16, szerda
 
  "Akucsimojá távol vagyunk őseink megszentelt földjétől, távol otthonunktól "
Emlékezzünk rokonainkra, barátainkra, szomszédainkra,munkatársainkra, ismerősökre.
Kérlek ha teheted gyújts egy gyertyát az elfelejtett hősökért, az ártatlan áldozatokért, az éppen átkelőkért, és mindazokért akikért nem gyújtanak gyertyát .


 
 
0 komment , kategória:  Ünnepek  
Üzenet Odaátra November 1
  2023-10-31 20:39:02, kedd
 
 

 
 
0 komment , kategória:  Ünnepek  
Pünkösd 2023 május 28
  2023-05-27 07:41:20, szombat
 
  A keresztény világ a Szentlélek eljövetelét és egyben az egyház megalapítását ünnepli e napon." A szél ott fúj, ahol akar, hallod a hangját, de nem tudod honnan jön és hová megy.
Így van ez mindenkivel, aki lélekből született ."(Jn.3,8)
 
 
0 komment , kategória:  Ünnepek  
     1/19 oldal   Bejegyzések száma: 187 
2024.04 2024. Május 2024.06
HétKedSzeCsüPénSzoVas
 12345
6789101112
13141516171819
20212223242526
2728293031 
Blog kereső


Bejegyzések
ma: 0 db bejegyzés
e hónap: 319 db bejegyzés
e év: 859 db bejegyzés
Összes: 49652 db bejegyzés
Kategóriák
 
Keresés
 

bejegyzések címeiben
bejegyzésekben

Archívum
 
Látogatók száma
 
  • Ma: 935
  • e Hét: 935
  • e Hónap: 23138
  • e Év: 294338
Szótár
 
Blogok, Szótár,
© 2002-2024 TVN.HU Kft.