Belépés
pacsakute.blog.xfree.hu
A szeretet ellen nincs fegyver. Czeizel Ilona
1954.01.05
Offline
Profil képem!
Blogom, Képtáram,
     1/21 oldal   Bejegyzések száma: 209 
Vitaminhiány tünetei és megoldása
  2024-05-19 20:36:16, vasárnap
 
 

 
 
0 komment , kategória:  Vitaminokról  
A vitaminok szerepe
  2024-05-13 19:03:36, hétfő
 
 

 
 
0 komment , kategória:  Vitaminokról  
Erősíti és javítja a porcokat : C-vitamin
  2024-02-19 21:17:46, hétfő
 
  A C-vitamin szinte az egyetlen olyan vitamin, amely majdnem mindegyik zöldségben és gyümölcsben fellelhető. Ezt a vitamint fogyasztja egyébként az emberek többsége is. Illetve erről a vitaminról tudnak talán a legtöbbet. Miért is olyan népszerű ez a vitamin az emberek körében és miért is olyan fontos, hogy rendszeresen bevigyük a szervezetünkbe?

A C-vitamin rendszeres pótlása azért is olyan kulcsfontosságú, mivel egy vízben oldódó vitaminról van szó, amely a vizelettel ürül ki a szervezetünkből.

A C-vitaminnal kapcsolatban sok kutatás folyt és folyik mind a mai napig. A kutatók azt állapították meg, hogy ahogy öregszünk, úgy a C-vitamin nemcsak az eddig ismert pozitív hatásait fejti ki, hanem az izomtömeg fenntartásában is nagy segítségünkre lehet.

Ez a vitamin kulcsszerepet játszik a sejtjeink és szöveteink egészségének megőrzésében, hiszen nagyfokú védelmet biztosít a szabad gyökök okozta károsodásokkal szemben.

A C-vitamin még az agy egészségét is javítani tudja, hiszen nagyfokú védelmet biztosít a kognitív hanyatlással szemben.

Ez a vízben oldódó vitamin segít megnövelni a szervezet védekezőképességét a fertőzések ellen. Segíti a sebek gyógyulását és megtámogatja a hegszövet kialakulását.

A C-vitamin erősíti és javítja a porcokat, a csontokat és a fogakat, illetve nagy szerepe van a vas felszívódásában is. Egyes tanulmányok pedig arról számoltak be, hogy azon emberek körében, akik rendszeresen fogyasztanak C-vitamint, sokkal kevesebb az esélye az influenza és a megfázás kialakulásának.

A a C-vitamin egy vízben oldódó vitamin, így rendszeresen pótolnunk szükséges, hogy ne alakuljon ki hiány a szervezetben. A gyümölcsökben és a zöldségekben gazdag étrend a legjobb módja annak, hogy elegendő C-vitamint juttassunk a szervezetünkbe. A C-vitaminban gazdag gyümölcsök a következők: görögdinnye, bogyós gyümölcsök - áfonya, eper, ribizli -, ananász, papaja, mangó, sárgadinnye, citrom, narancs, mandarin.

Zöldségek, amelyek gazdag forrásai ennek a vitaminnak: brokkoli, karfiol, spenót, kelbimbó, zöld leveles zöldségek. Minél több ilyen jellegű zöldséget és gyümölcsöt fogyasztunk, annál kisebb az esélye a C-vitamin-hiány kialakulásának.

Nemcsak a C-vitamin segíthet a porcok egészségének javításában, hanem egyes táplálékok is alkalmasak erre a feladatra, például a narancs. A narancs is tartalmaz C-vitamint, amely segít a kollagén újraépítésében, a sejtek gyógyulásában, ami tovább segíti a porcok regenerációját és védelmét. A C-vitaminban gazdag táplálékok ugyanezt az előnyt nyújtják, mint maga a déligyümölcs.

A gránátalma segít a szervezetnek azon anyagok előállításában, amelyek védik a porcot.

A porc regenerációja és a porckopás tüneteinek enyhítése szempontjából számos tanulmány utal arra, hogy a zöld tea vegyületei - mint a katekinek és a polifenolok - szintén fontosak lehetnek a porc védelmében és helyreállításában.

Ahhoz, hogy a szervezetbe hialuronsavat vigyünk be, szükség van magnéziumra is. A két tápanyag ugyanis nagyon hatékonyan tud együttműködni. Ennek érdekében fogyasszunk magnéziumban gazdag táplálékokat, mint például dió, szezámmag, mandula vagy brazil dió.

A K-vitamin elengedhetetlen a csontok és ízületek egészségéhez. Ez a vitamin is sok táplálékban megtalálható, többek között a káposztában, a spenótban, a brokkoliban, a kelkáposztában.
Forrás : Link
 
 
0 komment , kategória:  Vitaminokról  
A vitaminokat is túl lehet adagolni
  2024-02-18 20:41:16, vasárnap
 
  A vitaminokat is túl lehet adagolni : fókuszban a B-, E-, A-, D- és C-vitamin

Ha meg vagyunk fázva és erre gyógyszert szedünk, akkor gyorsabban meggyógyulhatunk. Ha azonban az előírtnál több gyógyszert veszünk be, attól nem leszünk hamarabb egészségesek. Ugyanez jellemző a vitaminokra is. Attól, hogy többet veszünk be azokból, még nem leszünk egészségesebbek, sőt még árthatunk is magunknak. A vitaminokat is túl lehet adagolni, és hosszútávon ez nagyon sok negatív következménnyel járhat együtt.

Egy kutatásba dohányos férfiakat vontak be. Megállapításra került, hogy azok a dohányzó férfiak, akik rendszeresen fogyasztottak B6- és B12-vitamint, nagyobb valószínűséggel szenvedtek tüdődaganatban, mint azok a dohányzó férfiak, akik nem fogyasztottak ilyen vitaminokat. A kutatók úgy vélik, hogy ezek a vitaminok felgyorsíthatják a rákos sejtek növekedését.

Egy vizsgálatba 50 és 78 év közötti dohányzó férfiakat vontak be. A vizsgálat előtt egy kérdőívet töltettek ki a vizsgálati alanyokkal, ahol a következőkre voltak kíváncsiak: iskolai végzettség, életkor, testsúly, alkoholfogyasztás, valamilyen krónikus vagy daganatos betegség megléte, tüdőbetegség, tüdőrák családi anamnézise, gyulladáscsökkentő gyógyszerek használata. A vizsgálat tíz éven keresztül tartott. Azoknál a férfiaknál, akik napi 20 milligramm B6-vitamin szedtek, mintegy háromszor nagyobb volt az esélye a tüdőrák kockázatának, illetve azoknál, akik 55 mikrogrammnál több B12-vitamint fogyasztottak, mintegy négyszer nagyobb volt az esélye a tüdőrák kialakulásának. Ezek az eredmények azokra vonatkoztak, akik különböző B-vitamin-kiegészítőket fogyasztottak. Azoknál, akik multivitamin vagy táplálék útján vettek magukhoz B-vitamint, nem volt jellemző a betegség kialakulása. A vizsgálatot elvégezték dohányzó és nemdohányzó nőkkel és férfiakkal is. Sem a nőknél, sem pedig a nemdohányzó férfiaknál nem növelték ezek a vitaminok a tüdőrák kockázatait.

A C-vitamin egy antioxidáns, amely nagyon egészséges, hiszen csökkenti a szervezetben a szabad gyökök számát, segíti a kollagénképződést, erősíti az ereket és az ínyt is. Azonban nemcsak a B-vitaminokat lehet túladagolni, hanem a C-vitamint is.

A felesleges C-vitamin ugyan kiürül a szervezetből, viszont ha extra nagy dózist fogyasztunk ebből a vitaminból, akkor kialakulhat fejfájás, hasmenés, hányinger, hányás, gyomorégés, hasi görcsök és még álmatlanság is.

Egy tanulmány szerint ha a megengedettnél több C-vitamint fogyasztunk, és ezt rendszeresen tesszük, akkor nagyobb esélyünk van a vesekőképződésre. A vesekövek olyan apró kristályok, amelyek elzárhatják a húgyutakat, súlyosabb esetben pedig műtétre is szükség lehet. Azonban itt csak a C-vitamin-kiegészítőkre vonatkoztak az adatok, a táplálékból és a multivitaminból szerzett C-vitaminra nem.

Az A-vitamin nagyon fontos a látás, a növekedés és az immunitás szempontjából. Mivel zsírban oldódik, így toxicitási problémákhoz is vezethet. Túladagolása során a következő tünetek és betegségek jelentkezhetnek: fejfájás, születési rendellenességek, csont- és ízületi fájdalom, hasmenés, hányinger, bőrirritáció, csontritkulás, homályos látás, hányás, hányinger, szédülés.

Amennyiben a D-vitaminból veszünk be túl sokat, akkor jelentkezhet hányás, hasmenés, gyakori vizelés, csontfájdalom és veseproblémák.

Az E-vitamin antioxidáns tulajdonságokkal rendelkezik. Nagy mennyiségben fogyasztva jelentkezhet hasmenés, hányinger, bélgörcsök, homályos látás, kiütés, fejfájás és gyengeség.
Forrás : Link
 
 
0 komment , kategória:  Vitaminokról  
A vitaminokat is túl lehet adagolni
  2024-02-14 21:13:48, szerda
 
  A vitaminokat is túl lehet adagolni : fókuszban a B-, E-, A-, D- és C-vitamin

Ha meg vagyunk fázva és erre gyógyszert szedünk, akkor gyorsabban meggyógyulhatunk. Ha azonban az előírtnál több gyógyszert veszünk be, attól nem leszünk hamarabb egészségesek. Ugyanez jellemző a vitaminokra is. Attól, hogy többet veszünk be azokból, még nem leszünk egészségesebbek, sőt még árthatunk is magunknak. A vitaminokat is túl lehet adagolni, és hosszútávon ez nagyon sok negatív következménnyel járhat együtt.

Egy kutatásba dohányos férfiakat vontak be. Megállapításra került, hogy azok a dohányzó férfiak, akik rendszeresen fogyasztottak B6- és B12-vitamint, nagyobb valószínűséggel szenvedtek tüdődaganatban, mint azok a dohányzó férfiak, akik nem fogyasztottak ilyen vitaminokat. A kutatók úgy vélik, hogy ezek a vitaminok felgyorsíthatják a rákos sejtek növekedését.

Egy vizsgálatba 50 és 78 év közötti dohányzó férfiakat vontak be. A vizsgálat előtt egy kérdőívet töltettek ki a vizsgálati alanyokkal, ahol a következőkre voltak kíváncsiak: iskolai végzettség, életkor, testsúly, alkoholfogyasztás, valamilyen krónikus vagy daganatos betegség megléte, tüdőbetegség, tüdőrák családi anamnézise, gyulladáscsökkentő gyógyszerek használata. A vizsgálat tíz éven keresztül tartott. Azoknál a férfiaknál, akik napi 20 milligramm B6-vitamin szedtek, mintegy háromszor nagyobb volt az esélye a tüdőrák kockázatának, illetve azoknál, akik 55 mikrogrammnál több B12-vitamint fogyasztottak, mintegy négyszer nagyobb volt az esélye a tüdőrák kialakulásának. Ezek az eredmények azokra vonatkoztak, akik különböző B-vitamin-kiegészítőket fogyasztottak. Azoknál, akik multivitamin vagy táplálék útján vettek magukhoz B-vitamint, nem volt jellemző a betegség kialakulása. A vizsgálatot elvégezték dohányzó és nemdohányzó nőkkel és férfiakkal is. Sem a nőknél, sem pedig a nemdohányzó férfiaknál nem növelték ezek a vitaminok a tüdőrák kockázatait.

A C-vitamin egy antioxidáns, amely nagyon egészséges, hiszen csökkenti a szervezetben a szabad gyökök számát, segíti a kollagénképződést, erősíti az ereket és az ínyt is. Azonban nemcsak a B-vitaminokat lehet túladagolni, hanem a C-vitamint is.

A felesleges C-vitamin ugyan kiürül a szervezetből, viszont ha extra nagy dózist fogyasztunk ebből a vitaminból, akkor kialakulhat fejfájás, hasmenés, hányinger, hányás, gyomorégés, hasi görcsök és még álmatlanság is.

Egy tanulmány szerint ha a megengedettnél több C-vitamint fogyasztunk, és ezt rendszeresen tesszük, akkor nagyobb esélyünk van a vesekőképződésre. A vesekövek olyan apró kristályok, amelyek elzárhatják a húgyutakat, súlyosabb esetben pedig műtétre is szükség lehet. Azonban itt csak a C-vitamin-kiegészítőkre vonatkoztak az adatok, a táplálékból és a multivitaminból szerzett C-vitaminra nem.

Az A-vitamin nagyon fontos a látás, a növekedés és az immunitás szempontjából. Mivel zsírban oldódik, így toxicitási problémákhoz is vezethet. Túladagolása során a következő tünetek és betegségek jelentkezhetnek: fejfájás, születési rendellenességek, csont- és ízületi fájdalom, hasmenés, hányinger, bőrirritáció, csontritkulás, homályos látás, hányás, hányinger, szédülés.

Amennyiben a D-vitaminból veszünk be túl sokat, akkor jelentkezhet hányás, hasmenés, gyakori vizelés, csontfájdalom és veseproblémák.

Az E-vitamin antioxidáns tulajdonságokkal rendelkezik. Nagy mennyiségben fogyasztva jelentkezhet hasmenés, hányinger, bélgörcsök, homályos látás, kiütés, fejfájás és gyengeség.
Forrás : Link
 
 
0 komment , kategória:  Vitaminokról  
A B3-vitaminról
  2024-02-08 21:53:16, csütörtök
 
  A B3-vitamin jót tesz az agynak, a szívnek és még az anyagcserét is fokozza

A B3-vitaminnak vitathatatlan az élettani szerepe. Ez a vitamin vízben oldódik és a felesleg a vizelettel kiürül a szervezetből. Amennyiben hiány alakul ki belőle, száraz lehet a bőrünk, hasmenéssel kell szembesülnünk, de akár még demencia kialakulásához is vezethet. A B3-vitamin-hiány ezen kívül emlékezetkiesést, hányást, fejfájást, depressziót és fáradtságot is okozhat.

Amennyiben nem szeretnénk, hogy ennek a vitaminnak a hiányától szenvedjünk, úgy fogyasszunk rendszeresen B3-vitaminban gazdag táplálékokat, mint például gombát, csirkehúst, avokádót, zöldborsót vagy édesburgonyát.

A niacinnak nagyon sok szerepe van a testünk megfelelő működésében. Az egyik ilyen feladata a megfelelő anyagcsere biztosítása. Ha az étrendünkben nincs elegendő niacin, akkor nehézségek adódhatnak a szénhidrátok, a fehérje és a zsírok lebontásában.

Az Alzheimer-kór egy nagyon komoly betegség, hiszen a beteg mentálisan leépül és a kognitív funkciói is zavart szenvednek. Ez általában az idősebb emberek rettegett betegsége, sajnos világszerte minden tizedik 70 év fölötti embert érint. Kutatások igazolják azonban, hogy a megfelelő mennyiségű B-vitamin bevitele segíthet megelőzni az Alzheimer-kór kialakulását.

Manapság a halálozási okok első helyén a rákos betegségek állnak, mögöttük azonban szorosan ott vannak a szív- és érrendszeri betegségek. A szívbetegségeket 3 alapvető életmódbeli tényező betartásával meg lehet előzni. Az egyik az egészséges étrend bevezetése az életünkbe. Kutatások igazolják, hogy a niacinban gazdag étrend segíthet kivédeni, megelőzni a szív- és érrendszeri betegségek kialakulását. A második tényező a rendszeres testmozgás, a harmadik pedig a dohányzás abbahagyása.

Kutatások támasztják alá, hogy amennyiben ügyelünk arra, hogy elegendő B3-vitaminban gazdag ételt fogyasztunk, akkor a szívroham kockázata 28 százalékkal, míg a stroke kialakulásnak esélye mintegy 13 százalékkal csökkenhet.

A szív- és érrendszeri betegségek kialakulásában szerepe van a magas triglicerid és az alacsony HDL-koleszterin-profilnak is. Azonban, ha elegendő B3-vitamint fogyasztunk, akkor csökkenhet a triglicerid és megemelkedhet az úgynevezett jó koleszterin, a HDL szintje.

A szájüregi rák kialakulásában sok tényező játszik szerepet. Az egészséges táplálkozás, a dohányzás elhagyása csökkentheti a szájüregi rák kialakulásának kockázatát, de a niacin rendszeres bevitele is mintegy 40 százalékkal mérsékelheti ennek a betegségnek a kialakulását.
Forrás : Link
 
 
0 komment , kategória:  Vitaminokról  
Vitaminok, amelyek csökkenthetik a hasnyálmirigyrák kockázat
  2023-12-21 22:16:26, csütörtök
 
  A rákos betegségek nem minden esetben kivédhetők, hiszen a genetikának, az öröklődésnek is kulcsszerepe van abban, hogy öröklünk-e a felmenőinktől valamilyen betegséget vagy sem. Azt azonban tudnunk kell, hogy minél egészségesebben élünk, annál nagyobb esélyünk van a különféle, így a rákos betegségek kivédésére is. A legújabb kutatások azt is mutatják, hogy egyes vitaminok rendszeres vagy kúraszerű fogyasztása is segíthet abban, hogy ne szenvedjünk rákos megbetegedésben. A kutatási eredmények elsősorban arra tértek ki, hogy egyes vitaminok a hasnyálmirigyrák kockázatait csökkenthetik drasztikusan.

Egy hosszabb vizsgálatot követően azt a megállapítást tették a vizsgálatot végzők, hogy egyes személyek minél többféle vitamint fogyasztottak, úgy csökkent a hasnyálmirigyráknak a kockázata. Ezeknek a vitaminoknak főleg antioxidáns vitaminoknak kell lenniük, mint például A-vitamin, E-vitamin, C-vitamin, de a B-vitaminok és a D-vitamin is jelentősen lecsökkentheti a rákos betegségek kockázatait.

A D-vitamin rendszeres bevitele például mintegy 25 százalékkal tudja csökkenteni ennek a betegségnek a rizikóját. B-vitaminok esetében ez az arány pedig 27%.

Hogy mi a magyarázat arra, hogy a vitaminok rendszeres fogyasztása csökkenti a rákos betegségek kockázatait?
Azt már eddig is tudtuk például, hogy az egészséges táplálkozás milyen pozitív hatással van az emberi szervezetre. A zöldségek és a gyümölcsök például tele vannak antioxidánsokkal, amelyek elpusztítják a szervezetben lévő szabad gyököket. Márpedig minél magasabb a szabad gyökök száma a szervezetben, annál nagyobb esélye van a rákos betegségek kialakulásának.

A tudósok szerint a vitaminokkal is ilyen, vagy legalábbis hasonló a helyzet. Nemcsak a rákos betegségek kialakulását előzhetik meg, hanem a már kialakult daganatos sejtek ellen is nagyon hatékonyak, hiszen apoptózist, azaz a rákos sejtek halálát idézik elő.

A rendszeres szelénfogyasztás is javasolt, hiszen csökkenti a C-reaktív fehérje szintjét a szervezetben, ami egy gyulladást jelző marker. Ha nincs a testünkben gyulladás, akkor a rákos betegségek sem jönnek létre, hiszen szinte minden esetben gyulladásos állapot előzi meg a rákos betegségek kialakulását.

A daganatos betegségek kockázatait csökkenthetjük még rendszeres testmozgással, az alkoholfogyasztás mérséklésével és a dohányzás abbahagyásával.

Hasnyálmirigy-betegség esetén sokféle tünet jelentkezhet: puffadás, hányinger, hasi fájdalom, hányás, hasmenés, fogyás. Nagyon sokféle étel létezik, amely gyógyítani képes a hasnyálmirigyet. A növényi alapú étrendre való fókuszálás támogatja a hasnyálmirigy működését. A különféle zöldségek, gyümölcsök és a teljes kiőrlésű gabonák minden étkezés alkalmával rostot, fehérjéket, vitaminokat, ásványi anyagokat és fitokemikáliákat biztosítanak a szervezet számára, amelyek megakadályozzák a gyulladást, javítják a bél egészségét és szabályozzák a vércukorszintet.

Válasszunk olyan táplálékokat, amelyek természetes gyulladáscsökkentő és antioxidáns tulajdonságokkal rendelkeznek az emésztőrendszer védelme és a sejtkárosodás enyhítése érdekében.

Néhány tápláléktípus segít a hasnyálmirigy gyógyításában és az egészségünk megőrzésében: probiotikumok, lila héjú gyümölcsök, kurkuma, édesgyökér, édesburgonya, fokhagyma, keresztesvirágú zöldségek.
Forrás : Link
 
 
0 komment , kategória:  Vitaminokról  
A "D" vitaminról
  2023-12-19 23:18:27, kedd
 
  A D-vitaminnak számtalan előnye ismeretes, az egyik nem más, mint az immunrendszer védelme. Nyáron és tavasszal töltsünk elegendő időt a szabadban ahhoz, hogy a szervezetünk D-vitamin-raktárai feltöltődjenek és ősszel, illetve télen elegendő D-vitaminnal felvértezve várjuk a rossz időt, amely bizony kedvez a kórokozók támadásainak, illetve a fertőzések és a betegségek kialakulásának. A D-vitaminnak azonban nem csupán annyi előnye van, hogy megtámogatja az immunrendszert. Nagyon sok más haszna is létezik, mutatjuk is, melyek ezek.

A D-vitaminnak nagy szerep jut az egészséges fogak és csontok fenntartásában. Ez a vitamin a gyerekeknek is fontos, de felnőttkorunkban is nagy szükségünk van rá, hiszen elkerülhetünk egy rettegett betegséget, mégpedig a csontritkulást, ami nemcsak a test csontjait, hanem azt a csontot is érintheti, amelyben a fogaink helyezkednek el, és ez a fogak elvesztését eredményezheti.

A D-vitamin fokozza az immunitást, így nagyon sokféle kórokozótól és télen oly jellemző légzőszervi betegségtől óvhat meg bennünket.

A nőknek sokféle vitaminra és ásványi anyagra van szükségük, a menopauza szakaszában pedig különösképpen oda kell figyelni a szervezet tápanyagigényére. Az egyik legfontosabb vitamin a D-vitamin, amelynek nagy szerepe van a csontok és a szív egészségének fenntartásában. Egyes kutatások szerint ez a vitamin még az emlőrákkal szemben is némi védelmet nyújthat.

Ha elegendő D-vitamin van a szervezetünkben, elkerülhetjük a cukorbetegséget és még az ideális testsúlyunkat is elérhetjük. Számos tanulmány számolt be arról, hogy a D-vitamin és a kalcium együttes bevitele nemcsak a jó csontegészséget biztosíthatja, hanem még az éhséget is csillapíthatja.

A D-vitaminnak a 2-es típusú cukorbetegség megelőzésében is van szerepe, mivel javítani tudja az inzulinszekréciót.

Ez a vitamin a szív egészségét is elősegíti, ugyanis a kutatások azt mutatják, hogy egyrészt csökkenti a szívroham, másrészt a magas vérnyomás kockázatát is.
Forrás : Link
 
 
0 komment , kategória:  Vitaminokról  
Az A-vitamin hiánya növeli a vakság kockázatát
  2023-12-19 22:49:39, kedd
 
  Az A-vitamin hiánya növeli a vakság kockázatát : "A"-vitaminban bővelkedő zöldségek

Amennyiben szeretnénk fokozni a szervezetünkben az antioxidáns hatásokat, úgy fogyasszunk A-vitaminban is bővelkedő táplálékokat, hiszen maga a vitamin is egy antioxidáns, amelynek nagy szerepe van többek között az immunvédelemben, a bőr egészségének fenntartásában és a látás megőrzésében, azaz a szem egészségének biztosításában.

A béta-karotin az A-vitamin elővitaminja. Miután elfogyasztottunk egy sárgarépát vagy egy-két szelet sárgadinnyét és ezzel béta-karotint vittünk a szervezetünkbe, ez később A-vitaminná alakul, hogy aztán kifejthesse jótékony hatásait.

Az A-vitamin (más néven retinol) tehát egy kitűnő antioxidáns, amely nemcsak a szabad gyököket semlegesíti a szervezetben, hanem az oxidatív stressz mértékét is csökkenti. Minél kisebb a szabad gyökök száma és az oxidatív stressz mértéke a szervezetünkben, annál kisebb az esélye a krónikus és egyéb betegségek létrejöttének.

A karotinoidok - mint amilyen a béta-karotin is - főként növényi forrásokban találhatók mint amilyen a sárgarépa, édesburgonya, tök, zöld leveles zöldségek. Az A-vitamin viszont állati eredetű termékekben található meg, mint például a hal, a máj, a tojás, a tejtermékek.

Az A-vitaminnak és a béta-karotinnak sok előnye ismeretes az egészség szempontjából. Ilyen például a rossz, azaz az LDL-koleszterin szintjének csökkentése, a szívbetegségek és egyes rákos megbetegedések kockázatainak csökkentése.

Az A-vitaminnak kiemelten fontos szerep jut az immuntámogatásban, az immunfunkciók erősítésében és az immunrendszer védelmében, illetve a betegségek megelőzésében.

Amennyiben nincs elegendő A-vitamin a szervezetünkben, úgy a szem egészsége kerül veszélybe, hiszen ennek a vitaminnak a hiányában nemcsak éjszakai vakság alakulhat ki, hanem akár még látásvesztés is létrejöhet. Az A-vitaminban van egy rodopszin nevű molekula, amely aktiválódik, amikor fény esik a retinára, amely jeleket küld az agyba és így voltaképpen ennek eredményeként látunk. Ez a vitamin megakadályozza az életkorral összefüggő olyan betegség kialakulását, mint amilyen a makuladegeneráció is.

Az A-vitamin a gyulladáscsökkentő hatása révén védi a bőr egészségét. Ez a vitamin elengedhetetlen a csontok egészségének és növekedésének fenntartásában. Az A-vitamin hiánya a csont ásványianyag-sűrűségének csökkenéséhez vezethet.

Ha A-vitamin-hiányban szenvedünk, akkor sok egészségi problémával kell szembenéznünk. Többek között ilyenek a látási problémák, mint például az éjszakai vakság, a gyenge csontnövekedés és fejlődés, bőrgyógyászati problémák és károsodott immunrendszeri funkció.

Ha egészségesen táplálkozunk, akkor biztos, hogy nem kell tartanunk attól, hogy nem lesz elegendő ebből a vitaminból a szervezetünkben. Az A-vitamin nagy mennyiségben megtalálható a halakban, a májban, a tojásban, a színes, főleg a zöld, a narancssárga, a piros és a sárga zöldségekben és gyümölcsökben, például a sárgadinnyében, a sütőtökben, a paprikában, a sóskában, a spenótban, a sárgabarackban, a káposztában, az édesburgonyában, a paradicsomban és az összes típusú salátában.

Az édesburgonya kiváló béta-karotin-forrásnak számít. Ha édesburgonyát adunk hozzá az étrendünkhöz, ezzel növelhetjük a szervezetünk A-vitamin-szintjét. A sötétzöld leveles zöldségek rendszeres fogyasztásával is sok A-vitamint vihetünk be a szervezetünkbe, ezzel megakadályozva a szervezetben kialakuló gyulladást.

Az A-vitamin segíti a vas felszívódását. Az A-vitamin hasznosulását sok minden meggátolhatja, például a pajzsmirigybetegség, a cinkhiány vagy a májbetegség.
Forrás : Link
 
 
0 komment , kategória:  Vitaminokról  
A B3-vitamin jótékony hatásairól
  2023-12-19 22:27:57, kedd
 
  A B3-vitamin jót tesz az agynak, a szívnek és még az anyagcserét is fokozza

A B3-vitaminnak vitathatatlan az élettani szerepe. Ez a vitamin vízben oldódik és a felesleg a vizelettel kiürül a szervezetből. Amennyiben hiány alakul ki belőle, száraz lehet a bőrünk, hasmenéssel kell szembesülnünk, de akár még demencia kialakulásához is vezethet. A B3-vitamin-hiány ezen kívül emlékezetkiesést, hányást, fejfájást, depressziót és fáradtságot is okozhat.

Amennyiben nem szeretnénk, hogy ennek a vitaminnak a hiányától szenvedjünk, úgy fogyasszunk rendszeresen B3-vitaminban gazdag táplálékokat, mint például gombát, csirkehúst, avokádót, zöldborsót vagy édesburgonyát.

A niacinnak nagyon sok szerepe van a testünk megfelelő működésében. Az egyik ilyen feladata a megfelelő anyagcsere biztosítása. Ha az étrendünkben nincs elegendő niacin, akkor nehézségek adódhatnak a szénhidrátok, a fehérje és a zsírok lebontásában.

Az Alzheimer-kór egy nagyon komoly betegség, hiszen a beteg mentálisan leépül és a kognitív funkciói is zavart szenvednek. Ez általában az idősebb emberek rettegett betegsége, sajnos világszerte minden tizedik 70 év fölötti embert érint. Kutatások igazolják azonban, hogy a megfelelő mennyiségű B-vitamin bevitele segíthet megelőzni az Alzheimer-kór kialakulását.

Manapság a halálozási okok első helyén a rákos betegségek állnak, mögöttük azonban szorosan ott vannak a szív- és érrendszeri betegségek. A szívbetegségeket 3 alapvető életmódbeli tényező betartásával meg lehet előzni. Az egyik az egészséges étrend bevezetése az életünkbe. Kutatások igazolják, hogy a niacinban gazdag étrend segíthet kivédeni, megelőzni a szív- és érrendszeri betegségek kialakulását. A második tényező a rendszeres testmozgás, a harmadik pedig a dohányzás abbahagyása.

Kutatások támasztják alá, hogy amennyiben ügyelünk arra, hogy elegendő B3-vitaminban gazdag ételt fogyasztunk, akkor a szívroham kockázata 28 százalékkal, míg a stroke kialakulásnak esélye mintegy 13 százalékkal csökkenhet.

A szív- és érrendszeri betegségek kialakulásában szerepe van a magas triglicerid és az alacsony HDL-koleszterin-profilnak is. Azonban, ha elegendő B3-vitamint fogyasztunk, akkor csökkenhet a triglicerid és megemelkedhet az úgynevezett jó koleszterin, a HDL szintje.

A szájüregi rák kialakulásában sok tényező játszik szerepet. Az egészséges táplálkozás, a dohányzás elhagyása csökkentheti a szájüregi rák kialakulásának kockázatát, de a niacin rendszeres bevitele is mintegy 40 százalékkal mérsékelheti ennek a betegségnek a kialakulását.
Forrás : Link
 
 
0 komment , kategória:  Vitaminokról  
     1/21 oldal   Bejegyzések száma: 209 
2024.04 2024. Május 2024.06
HétKedSzeCsüPénSzoVas
 12345
6789101112
13141516171819
20212223242526
2728293031 
Blog kereső


Bejegyzések
ma: 0 db bejegyzés
e hónap: 319 db bejegyzés
e év: 859 db bejegyzés
Összes: 49652 db bejegyzés
Kategóriák
 
Keresés
 

bejegyzések címeiben
bejegyzésekben

Archívum
 
Látogatók száma
 
  • Ma: 844
  • e Hét: 844
  • e Hónap: 23047
  • e Év: 294247
Szótár
 




Blogok, Szótár,
© 2002-2024 TVN.HU Kft.