|
1/24 oldal
|
Bejegyzések száma: 237
|
|
|
|
2025-03-20 20:33:36, csütörtök
|
|
|
Memóriazavar, krónikus betegségek, kiütések, cserepes ajkak - a B6-vitamin-hiány jelei
Ennek a vitaminnak nagy szerepe van a hangulat és az étvágy fokozásában, csökkenti az alvási problémák kialakulásának kockázatait, illetve segít a vérnek oxigént szállítani a test minden sejtjéhez, szövetéhez és szervéhez.
Ha csak kevés B6-vitamin van az emberi szervezetben, akkor vérszegénység is kialakulhat, hiszen ilyenkor alacsony a vörösvértestek száma, ez pedig fáradtságot és gyengeséget is okozhat. A vérszegénység azért is kialakulhat, mert nincs elegendő vas a szervezetben. Más vitaminok, például a B12-vitamin és a folát hiánya is okozhatja. Az időseknél pedig azért alakulhat ki ennek a vitaminnak a hiánya, mivel a testük nem tudja ezt a vitamint kellőképpen felszívni. Más okai is lehetnek a B6-vitamin hiányának, például alkoholfogyasztás, gyógyszerek és vesebetegség.
A B6-vitamin hiánya a bőrön is kiütközik, hiszen kiütések jelennek meg azon. Ennek a vitaminnak a hiánya oka lehet a seborrheás dermatitisz kialakulásának is.
A B6-vitamin hiányát jelzi egyértelműen az is, ha az ajkaink kirepedeznek, kiszáradnak, és a szájzugban repedés keletkezik.
A B6-vitamin hiánya megnehezíti a szervezet számára, hogy ellenálljon a fertőzéseknek és a betegségeknek. A rákos és más betegségek kimerítik a szervezet B6-vitamin-tartalékait.
Ha bizseregnek a végtagjaink, különösen az ujjaink, akkor is lehet gyanakodni B6-vitamin-hiányra, ezt nevezik perifériás neuropátiának. A B6-vitamin pótlása azonban megszünteti ezeket a tüneteket, illetve ilyenkor a B12-vitamint is pótolni szükséges, hiszen ez a vitamin szükséges az egészséges idegrendszer működéséhez.
A B6-vitamin szabályozza a hangulatot és a memóriát is. Ha nincs elegendő ebből a vitaminból a szervezetben, az rontja a kognitív funkciókat, úgynevezett agyi ködöt és depressziót is okozhat.
A B6-vitamin hiánya befolyásolja a hangulatot, hiányában depresszió, szorongás, ingerlékenység és nagyobb fájdalomérzet alakul ki. Ez azért van, mert ez a vitamin részt vesz bizonyos neurotranszmitterek, például a szerotonin vagy a gamma-amino-vajsav (GABA) előállításában. A szerotonin és a GABA is segít a szorongás, a depresszió és a fájdalomérzet szabályozásában.
A jól működő immunrendszer kulcsfontosságú a fertőzések, a gyulladások és a rákos megbetegedések megelőzésében. A tápanyagok, köztük a B6-vitamin hiánya megzavarhatja az immunrendszer működését, pontosabban a B6-vitamin hiánya a fertőzések elleni küzdelemhez szükséges antitestek termelésének csökkenéséhez vezethet.
A B6-vitamin hiánya fáradtságot és letargiát is eredményezhet, mivel a B6-vitamin segít a hemoglobin előállításában. Ez a vörösvértestekben lévő olyan fehérje, amely segít az oxigén szállításában a szervezetben. Ha a sejtek nem kapnak elegendő oxigént a túl kevés hemoglobint miatt, akkor vérszegénység alakulhat ki. Ilyenkor pedig fáradtnak és gyengének érezhetjük magunkat.
Ennek a vitaminnak a legfontosabb forrásai közé tartozik a marhahús, a hal és a baromfi. További források: keményítőtartalmú zöldségek, gyümölcsök, mint például grépfrút, citrusfélék, csicseriborsó, bab.
Forrás : Link |
|
|
0 komment
, kategória: Vitaminokról |
|
|
|
|
|
2025-03-18 20:14:26, kedd
|
|
|
Többek között E-vitaminra van szükségünk, hogy mind a bőrünk, mind a szemünk tökéletes egészségnek örvendjen. De erre a vitaminra van szükségünk az agy egészségének fenntartásához is, illetve ez a vitamin a szervezet természetes védekezőképességét is megtámogatja a fertőzésekkel és a betegségekkel szemben.
Az E-vitamint nevezhetjük egy remek öregedéslassító vitaminnak is. A menopauza szakaszába lépő nőknek is szokták javasolni ennek a zsírban oldódó vitaminnak a fogyasztását, ugyanis rengeteg csodás hatása van. Az E-vitamin egy olyan antioxidáns vitamin, amely segít az immunrendszer megerősítésében, csökkenti a szervezetben a gyulladást, segíthet a szívkoszorúér-betegség megelőzésében, és még a szem egészségét is védelmezi. Egyes tanulmányok ennek a vitaminnak még a rákellenes hatásairól is beszámoltak.
Az E-vitamin még a fejbőrt is egészségessé varázsolja, és nagy szerepe lehet a haj növekedésében is. Mivel antioxidáns hatással is rendelkezik, így csökkenti a szervezetben az oxidatív stresszt, ezzel pedig sokféle krónikus betegséget előzhetünk meg.
Az E-vitamint nem javasolt nagyobb mennyiségben fogyasztani, mivel számtalan kellemetlen tünetet okozhat: ilyen például a homályos látás, a fejfájás, a gyengeség, a hasmenés, a hányinger és a bélgörcsök.
Milyen tünetekkel kell számolnunk, ha nincs elegendő E-vitamin a szervezetünkben? Például izomgyengeséggel, látási problémákkal, de még zsibbadás is kialakulhat a kezekben és a lábakban.
A látáscsökkenés és a látásvesztés egyik leggyakoribb oka nem más, mint az E-vitamin hiánya. Idősebb korban is különösen hasznos az E-vitamin rendszeres bevitele, mivel csökkenti a szürkehályog kialakulásának kockázatait. Azonban ezt a vitamint is túl lehet adagolni, éppen ezért nagyon lényeges, hogy aki szedni szeretné, minden esetben konzultáljon az orvosával a dózissal kapcsolatban.
Az antioxidánsoknak különösen nagy szerepük van nemcsak a szabad gyökök számának csökkentésében, hanem a sejtek károsodásának minimalizálásában is. Az E-vitamin egy olyan vitamin, amely különösen magas antioxidáns-tartalommal rendelkezik.
Az antioxidánsok védelmet jelenthetnek olyan krónikus betegségekkel szemben, mint amilyen a rákos megbetegedés, a szívbetegség és a cukorbetegség.
Az E-vitamin ráadásul nemcsak antioxidáns, hanem gyulladáscsökkentő hatással is rendelkezik.
A magas vérnyomás káros hatással van a vesére, azonban az E-vitamin antioxidáns hatásának köszönhetően előnyös lehet a vérnyomás szempontjából. A vérnyomás csökkentése pedig segíthet a vesék jobb működésében.
Antioxidáns hatásának köszönhetően az E-vitamin jótékony hatással van a bőrre, többek között az öregedés jeleitől védi a bőrt. Ha a szervezet nem rendelkezik elegendő antioxidáns védelemmel ahhoz, hogy semlegesítse a toxinokat, a sejtek lipidrétegei is károsodhatnak. Ez a tápanyagok és az aminosavak egyensúlyának felborulását, sejtkárosodást és fehérjeoxidációt okozhat, ami pedig felgyorsítja az öregedési folyamatokat.
Saját készítésű testápolóval is megörvendeztethetjük magunkat, így legalább tudjuk, hogy mit is kenünk a bőrünkre. A testápoló hozzávalói: fél csésze sheavaj, negyed csésze kókuszolaj, 2 evőkanál E-vitamin-olaj, egy evőkanál édesmandula-olaj, 10 csepp levendula-illóolaj.
Elkészítése: Olvasszuk fel vízgőz fölött a sheavajat és a kókuszolajat. Vegyük le a tűzhelyről az elegyet, hagyjuk kicsit hűlni, majd tegyük bele a többi hozzávalót is. Végezetül alaposan keverjük össze, és öntsük át egy steril tégelybe.
Forrás : Link |
|
|
0 komment
, kategória: Vitaminokról |
|
|
|
|
|
2025-03-03 20:53:53, hétfő
|
|
|
10 nélkülözhetetlen, magas K-vitamin tartalmú élelmiszer
A K-vitamin alapvető szerepet játszik a szervezet működésében, főként a véralvadásban, a csontanyagcserében, valamint a szív és az erek működésében.
Hacsak nem vagyunk mélyen elmerülve a táplálkozás világában, valószínűleg kevésbé ismerjük a K-vitamint, mint a C-, az A- vagy a B-vitamin-komplexet. A K-vitamin alapvető szerepet játszik a szervezet működésében, főként a véralvadásban, a csontanyagcserében, valamint a szív és az erek működésében, hiánya például vérzési zavarokat, csontritkulást és szív- és érrendszeri megbetegedéseket okozhat.
Az A-, D- és E-vitaminhoz hasonlóan a K-vitamin is zsírban oldódik, így a felszívódása fokozódik, ha a K-vitaminban gazdag ételeket zsírokkal vagy olajokkal együtt fogyasztjuk. A K-vitamin vegyületeknek két elsődleges típusa van: a filokinon (K1-vitamin) és a menakinonok egy csoportja (együttesen K2-vitaminnak nevezik). A filokinon főként a leveles zöldségekben található meg, míg a menakinonokat baktériumok termelik, ezért fermentált élelmiszerekben és egyes állati eredetű ételekben találhatók meg.
A legtöbb férfi esetében a K-vitamin megfelelő napi bevitele 120 mikrogramm, a nők esetében pedig 90 mikrogramm.
Azoknak, akik vérhígítót szednek, más szükségleteik lehetnek, mivel ezek a gyógyszerek hatékonyan inaktiválják a K-vitamint.
Nem tudjuk hogyan is kezdjük neki a K-vitamin bevitelnek? Készüljünk fel arra, hogy sok zöld, növényi alapú élelmiszert fogunk látni a legmagasabb K-vitamin-tartalmú élelmiszerek listáján.
Petrezselyem
A petrezselyem több K-vitamin tartalmaz, mint bármely más élelmiszer. Mindössze 128 gramm ebből a hétköznapi gyógynövényből a napi K-vitamin érték 80%-át biztosítja, ezért fontoljuk meg, hogy friss petrezselymet adunk a salátákhoz, szendvicsekhez vagy akár a hamburgerekhez.
Kelkáposzta és más leveles zöldségek
A K-vitamin egyik legjobb forrásai a leveles zöldségek. Egy csésze (128 gramm) főtt spenót például a napi érték 740%-át biztosítja.
A kelkáposzta szintén kiemelkedően magas K-vitamin-tartalommal rendelkezik: egy csésze főtt keresztesvirágú zöldség 544 mikrogramm K-vitamint biztosít, ami a napi érték több mint 4,5-szerese.
Ezenkívül a salátákból is rengeteg K-vitaminhoz juthatunk. Egy csésze vajsaláta 56 mikrogrammot tartalmaz, ami a napi érték közel fele. Sőt még a jégsaláta is megfelelő mennyiséget tartalmaz.
Brokkoli
A brokkolit rost-, kalcium- és C-vitamin-tartalma miatt tartják nagyra, de K-vitaminban is igen gazdag. Egy csésze főtt brokkoli 220 mikrogrammot biztosít, ami a napi érték közel kétszerese.
Kelbimbó
A brokkolihoz hasonlóan a kelbimbó is keresztesvirágú zöldség, amely tele van antioxidánsokkal, C- és K-vitaminnal. Egy csésze főtt kelbimbó például az ajánlott napi C-vitaminbevitel 107%-át, a K-vitamin napi értékének 182%-át, mintegy 219 mikrogrammot tartalmaz.
Káposzta
Bizonyára észrevettük azt a tendenciát, hogy a keresztesvirágú zöldségek magas K-vitamin-tartalmúak. Ez alól a káposzta sem kivétel, mivel minden csésze főtt káposzta körülbelül 165 mikrogrammot, vagyis a napi érték 136%-át tartalmazza.
A többi zöldséghez hasonlóan ez a K-vitamin is a filokinon (K1-vitamin) formájában van jelen,
de a savanyú káposzta, amely erjesztett káposzta, szintén jó K2-vitamin-forrás, mivel a laktobacillus baktériumok az erjesztési folyamat melléktermékeként K2-vitamint termelnek. Ezért egy finom savanyú káposztasaláta fogyasztásával egészséges adagot kaphatunk az alapvető tápanyagnak mindkét formájából.
Savanyúságok és erjesztett zöldségek
A savanyítás vagy erjesztési folyamat segít a savanyúságok, a kimchi és a savanyú káposztához hasonló ételek létrehozásában, ezáltal gazdag probiotikum forrássá teszi őket, és menakinont, azaz K2-vitamint is termel. Egy csésze savanyú uborka 130 mikrogramm (a napi érték 109%-a) K-vitamint tartalmaz. A kimchi, egy fűszeres, sós, fanyar ételízesítő, 65 mikrogrammot tartalmaz csészénként.
Spárga
A spárga az egyik legjobb forrása a prebiotikumoknak, vagyis bizonyos élelmi rostoknak, amelyeket a saját szervezetünk nem tud megemészteni, de a bélben élő hasznos baktériumok számára tápanyag-elixírként szolgálnak.
A spárga K-vitaminban is gazdag, csészénként 91 mikrogrammot tartalmaz, ami a napi érték több mint 75%-a.
Kivi
A kivi tele van C-vitaminnal, E-vitaminnal és számos alapvető ásványi anyaggal. A finom húsú és apró, ehető magvakkal rendelkező kivi K-vitaminban is gazdag. Egy csésze közel 73 mikrogrammot tartalmaz, ami a napi érték 60%-a. A K-vitaminban gazdag gyümölcsök közé tartozik még az avokádó, a sütőtök, a gránátalma, az áfonya és a szeder.
Pesto
A pesto bazsalikomból, olívaolajból, fenyőmagból és parmezánból készült mártás vagy ételízesítő, de más fűszernövényeket, például petrezselymet is tartalmazhat. Ezek az összetevők közül többnek, például a bazsalikomnak és a petrezselyemnek, valamint a fenyőmagnak kivételesen magas a K-vitamin-tartalma. 28 gramm fenyőmag 15 mikrogramm K-vitamint tartalmaz. Ennek megfelelően 28 gramm pesto 95 mikrogramm K-vitamint tartalmaz, ami a napi érték közel 80%-a.
Édeskömény
Az édeskömény egy ropogós, ánizs ízű hagyma, finom, ehető hajtásokkal.
Az olasz konyhában széles körben használják, és a szívbarát mediterrán diéta egyik legfontosabba zöldsége.
Az édeskömény jó prebiotikum rostforrás, és csészénként 55 mikrogramm (napi érték 46%-a) K-vitamint biztosít.
Forrás : Link |
|
|
0 komment
, kategória: Vitaminokról |
|
|
|
|
|
2025-02-22 18:05:52, szombat
|
|
|
Szemvitaminok - A-vitamin, E-vitamin, C-vitamin, B-vitaminok
Egyes vitaminoknak nagy szerepük van a szem egészségének fenntartásában. A legtöbb vitamin antioxidáns hatással is rendelkezik, ami nemcsak a szemet érintő gyulladásoktól, hanem az oxidatív stressztől is védelmet jelent.
A vitaminhiány megnöveli az egyes szembetegségek kialakulásának a kockázatait. Ilyen szembetegség például a szürkehályog, a glaukóma és az életkorral összefüggő makuladegeneráció.
Az egyik alapvető vitamin, amely a szem egészségét biztosítja, nem más, mint az A-vitamin. Ez a vitamin lehetővé teszi, hogy kevésbé jó fényviszonyok között is jól lássunk. Az A-vitamin hiánya éjszakai vakság kialakulásához is vezethet. Az A-vitamin a szaruhártya egészségére és működésére is pozitívan hat. A béta-karotinoidoknak is nagy szerepe van a szem egészségének fenntartásában, a béta-karotin ugyanis A-vitaminná alakul a szervezetben.
Az E-vitamin különösen erős antioxidáns tulajdonságokkal rendelkezik. Az antioxidánsok segítenek a szabad gyökök elleni küzdelemben, amelyeknek sejt- és szövetkárosító hatásaik vannak. Antioxidánsokra azért is van szükségünk, mivel a szabad gyökök károsítják a szemen belüli fehérjéket.
A C-vitamin egy másik olyan antioxidáns, amely segít megvédeni a szemet az oxidatív stressztől. Az oxidatív károsodás tehető felelőssé a szürkehályog kialakulásáért. Ez a vitamin mintegy negyven százalékkal csökkentheti a szürkehályog kialakulásának az esélyét.
A B-vitaminok közül a B6-, a B9- és a B12-vitamin kiemelkedő szerepet játszik a makuladegeneráció megelőzésében. Ezeknek a vitaminoknak a hiánya megnöveli a szürkehályog kialakulásának a kockázatait is. Hogyha pedig nincs elegendő niacin, azaz B3-vitamin a szervezetünkben, akkor a glaukóma előfordulási esélye nő meg. A glaukóma egy olyan szembetegség, amikor is folyadék halmozódik fel a szemen belül és ez nyomást gyakorol a látóidegre. Idővel ez nagymértékben károsítja a szem idegeit, ami akár még látásvesztést is eredményezhet.
A szem egészségének fenntartásához szükség van még luteinre és zeaxantinra, amelyek csökkentik a retinát érintő oxidatív károsodást. Nagy mennyiségben a zöld leveles zöldségek tartalmazzák ezt a két antioxidánst.
A retina, a sejtmembránok és a szem fehérjeszerkezetének egészségét biztosítja a cink. A cinket bevethetjük a látásélesség csökkenése ellen is.
Forrás : Link |
|
|
0 komment
, kategória: Vitaminokról |
|
|
|
|
|
2025-02-13 22:38:23, csütörtök
|
|
|
Álmatlanságtól sokan szenvednek, és ennek a problémának a hátterében nagyon sok minden állhat. Többek között a D-vitamin alacsony szintje is oka lehet annak, ha éjszakánként csak forgolódunk az ágyban, és nem jön álom a szemünkre. Nézzük is meg, hogy miért olyan fontos, hogy elegendő D-vitamin legyen a szervezetünkben!
A D-vitamint napfényvitaminnak is nevezik, hiszen napfény hatására termelődik a szervezetünkben. Erre a vitaminra van szükségünk az immunitás fokozásához, a csont egészségének fenntartásához, a kalcium felszívódásához, illetve az egészséges anyagcseréhez. A D-vitaminnak kulcsszerepe van az inzulinszekrécióban és az izomerő fokozásában is.
Ez a vitamin nemcsak napfény hatására termelődik a szervezetünkben, hanem egyes táplálékokban is megtalálható, például a halakban, a gombákban, a halmájolajokban, különösen a csukamájolaj tartalmaz sok D-vitamint.
A D-vitamin is került már a kutatások fókuszába. A vizsgálatba olyan embereket vontak be, akik alvási nehézséggel küzdöttek. Megállapításra került, hogy általában azoknál az embereknél jelent gondot és panaszt az alvási apnoe, akiknél alacsony D-vitamin-szintet mértek. D-vitamin hatására ugyanis fokozódik az agyban a szerotonintermelés, illetve több melatonin nevű hormon is termelődik, amely segíti az alvást, és javítja az alvás minőségét.
Az alacsony D-vitamin-szintnek más negatív hatása is van. Ilyenkor ugyanis magasabb gyulladási szintet mérnek, ami szintén gátja lehet az egészséges alvásnak.
A D-vitamin alacsony szintje emellett fájdalmat is generál a szervezetben, sőt még a krónikus fájdalom kialakulásában is nagy a szerepe. A krónikus fájdalom pedig szintén gátja lehet a pihentető alvásnak.
Amennyiben alacsony a D-vitamin szintje, úgy ez hatással van a légzőszervek állapotára is: megakadályozza a szabad légutakat, ami fokozza az alvási apnoe kialakulását.
Amennyiben nem minőségi az alvásunk vagy nem alszunk eleget, úgy ez fokozza a hangulat romlását, a depresszió pedig alvási problémákat generálhat.
Többféle tényező is aktívan hozzájárulhat a D-vitamin-hiány kialakulásához, például ilyen a felszívódási zavar, egyes gyógyszerek, a dohányzás, a rendszeres alkoholfogyasztás, az elhízás, illetve azoknál is előfordul ez a probléma, akik sokat tartózkodnak zárt térben. A D-vitamin-hiány elkerülése érdekében tartózkodjunk eleget a napon, vagy pótoljuk ezt a tápanyagot különféle táplálékokkal, például halakkal vagy gombákkal.
A D-vitamin segít a szervezetnek felszívni a kalciumot. A kalcium a csont egyik fő építőköve. A D-vitamin szerepet játszik az idegrendszer, az immunrendszer és az izmok egészséges működésében is.
Mi okozhatja a D-vitamin hiányát?
Ha nem eszünk D-vitaminban gazdag táplálékokat, ha nem szívódik fel elegendő D-vitamin az elfogyasztott ételekből, ha nem jutunk elegendő napfényhez. Az is előfordulhat, hogy a máj vagy a vesék nem tudják átalakítani a D-vitamint aktív formájává a szervezetben. Vagy olyan gyógyszereket szed valaki, amelyek befolyásolják a szervezet D-vitamin átalakítására vagy felszívódására való képességét.
Ha mi magunk álmatlanságban szenvedünk, készítsünk egy álmatlanság elleni remek teakeveréket. Ha gyógyszert szedünk, a teakeverék fogyasztása előtt mindenképpen konzultáljunk a kezelőorvosunkkal.
Álmatlanság elleni teakeverék hozzávalói:
5 evőkanál citromfű,
5 evőkanál kamillavirágzat,
5 evőkanál levendulavirágzat.
Elkészítése:
Egy steril üvegbe rakjunk 5-5 evőkanál citromfüvet, kamillavirágzatot és levendulát. Jól keverjük össze az összetevőket. Forraljunk fel 2,5 dl vizet. Tegyünk egy teáskanálnyi gyógynövénykeveréket egy csészébe, adjuk hozzá a vizet. Hagyjuk állni, 10 perc múlva szűrjük le. Este lefekvés előtt kortyolgassuk el a teát szép lassan.
Forrás : Link |
|
|
0 komment
, kategória: Vitaminokról |
|
|
|
|
|
2025-01-28 20:27:51, kedd
|
|
|
Vitaminok és ásványi anyagok, amelyek együtt sokkal hatékonyabbak
A szervezetünknek szüksége van olyan alapvető vitaminokra és ásványi anyagokra, amelyek biztosítani tudják az optimális egészséget. Ezek a tápanyagok soha sem egyedül fordulnak elő a táplálékainkban, és egyes tápanyagok csak egy másik tápanyaggal együtt működnek nagyon hatékonyan. Mutatunk is néhány olyan kombinációt, amelyek együttesen segítik a szervezetet, hogy az megküzdjön a fertőzésekkel, és leküzdje a betegségeket, illetve ezek a kombinációk sokkal jobban megtámogatják a jó egészség fenntartását.
A vitaminok és ásványi anyagok együttesen kényes egyensúlyt tartanak fenn a szervezetben. Ezeknek a tápanyagoknak együtt kell működni ahhoz, hogy a lehető legjobb hatást érjék el. Bizonyos vitaminok és ásványi anyagok együtt fogyasztva sokkal jobban működnek. Mutatunk is most néhány ilyen kombinációt!
A D-vitaminnak kulcsszerepe van a csontok megerősítésében, illetve ez a vitamin segíti a kalcium felszívódását is. A D-vitamin fontos szerepet tölt be a szív egészségében, az autoimmun, a krónikus és a fertőző betegségek megelőzésében, illetve a gyulladás. A K-vitamin és a D-vitamin sok esetben csakis együtt tudja kifejteni pozitív hatásait. A K-vitamin is sokat segít a csontok megerősítésében, illetve segít megelőzni a szívbetegséggel összefüggő artériák megkeményedését, valamint az inzulinérzékenységet is javítani tudja. A K-vitaminnak fontos szerep jut a kalcium anyagcseréjében, illetve hogy a kalcium nehogy felhalmozódjon az erekben, ami károsítja azokat.
A halolaj még a depresszió természetes kezelésében is a támaszunk lehet, egyes tanulmányok szerint a demencia és a szívbetegségek megelőzésében is sokat segíthet. A halolaj nemcsak gyulladáscsökkentő, de vérhígító hatásokkal is rendelkezik. A halolaj könnyen megavasodhat, de nem akkor, ha E-vitamint is tartalmaz, amely nem más, mint egy zsírban oldódó antioxidáns vitamin. Az E-vitamin csökkenti a szabad gyökök aktivitását a véráramban.
A magnézium és a cink együttesen kölcsönös előnyökkel jár, a magnézium ugyanis segít szabályozni a szervezet cinkszintjét, így a cink lehetővé teszi a magnézium hatékonyabb felszívódását. A magnéziumhoz hasonlóan a szervezet nem képes tárolni a cinket, így azt rendszeresen táplálék vagy kiegészítők útján szükséges bevinni a szervezetünkbe.
A D-vitamin és a K-vitamin biztosítják, hogy a kalcium könnyebben felszívódjon, ezzel pedig elkerülhető az artériás meszesedés is. A vitaminokat célszerű együtt fogyasztani, hogy segítsenek megőrizni a szív és a csontrendszer egészségét. A D3-vitamin biztosítja a kalcium könnyű felszívódását, a K-vitamin pedig aktiválja a fehérjét. Mivel mindkettő zsírban oldódó vitamin, így ez a két vitamin versenyezhet is a bélben a felszívódásért.
A C-vitamin és a B6-vitamin kombinációja segíthet az immunrendszer erősítésében. A C-vitamin a B6-vitaminnal karöltve működik, hogy támogassa a szervezet adaptív immunválaszát például a megfázás és az influenza elleni küzdelemben. Mindkét vitamin segít megvédeni a sejteket és megőrizni azok egészségét, illetve mindkettő elősegíti az immunvédelmet.
Forrás : Link |
|
|
0 komment
, kategória: Vitaminokról |
|
|
|
|
|
2025-01-28 20:08:51, kedd
|
|
|
A szervezetünknek sokféle tápanyagra, azaz vitaminra és ásványi anyagra van szüksége. Ezek között is vannak olyanok, amelyek kiemelt fontossággal bírnak, azaz mindenképpen pótolnunk szükséges ezeket a tápanyagokat.
A vitaminok és ásványi anyagok alapvető tápanyagok, amelyek elengedhetetlenek a szervezet számára a megfelelő működéshez. Minden embernek szüksége van változatos és kiegyensúlyozott étrendre, hogy megkapja az összes nélkülözhetetlen tápanyagot.
Ásványi anyagok közül nagy szükségünk van a káliumra, amely segít a folyadékegyensúly szabályozásában, javítja az izom-összehúzódásokat, illetve segít, hogy az idegrendszer is megfelelően működjön. A kálium csökkentheti a vesekövek kialakulásának kockázatait is. Kiváló káliumforrás a paradicsom, a burgonya, a brokkoli, a narancs, a citrom, a bab és a lencse.
Az A-vitamin egy zsírban oldódó vitamin, amely elsősorban a sejtek növekedéséért és fejlődéséért felel, illetve nagy szerepe van a szem és az immunrendszer egészségének fenntartásában is. Erős antioxidánsként is működik, így jelentősen meghatározza a szív, a vesék és a tüdő működését. Az A-vitamin gazdag forrásai közé tartozik a tojás, a zöld leveles zöldségek és a sárgarépa.
A C-vitamin számos testi funkcióban vesz részt, illetve nagy szerepe van a sebgyógyulásban, az erek, a porcok és a csontok egészségének fenntartásában. A C-vitamin eredményesen kezeli a magas vérnyomást, támogatja az immunrendszeri egészséget és csökkenti a köszvény kialakulásának az esélyét is.
Miben található sok ebből a vitaminból?
Például a zöld leveles zöldségekben és a citrusfélékben.
A K-vitamin egy zsírban oldódó vitamin, amely a véralvadáshoz szükséges fehérjék szintézisét végzi. Elsődleges forrásai közé a zöld leveles zöldségek tartoznak.
A kalcium egy nélkülözhetetlen ásványi anyag, hiszen segít a csontok megerősítésében, az egészségesebb fogak építésében, és az izomkárosodásokat is csökkenteni tudja. Nagy mennyiségben a tejtermékek tartalmazzák ezt a tápanyagot.
A B12-vitamin elsősorban az idegrendszer megfelelő működését biztosítja, ezen kívül segít a stresszhormonok kiegyensúlyozásában, és a depresszió tüneteit is csökkenteni tudja. A B12-vitamin hiánya memóriavesztéssel jár együtt. Gazdag forrásai közé tartozik a tojás, a lazac és a tőkehal.
A D-vitamin egy zsírban oldódó vitamin, amely szabályozza a szervezetben a kalcium és a foszfát szintjét. Ezen kívül fontos szerepe van a csontok, fogak és izmok egészségének fenntartásában is. Nagy mennyiségben a halak és a gombák tartalmazzák ezt a vitamint.
A vas támogatja az oxigénben gazdag vér szállítását. Emellett segít a hemoglobinképződésben, amely oxigénhordozóként működik az egész testben. Az állati termékek sok vasat tartalmaznak, ezen kívül a céklában is sok vas található.
A nyomelemek szintén alapvető tápanyagok, amelyekre a szervezetnek szüksége van a megfelelő működéshez. Sokkal kisebb mennyiségben van ezekre a tápanyagokra szükségünk, mint a vitaminok és ásványi anyagok esetében. Például ilyen nyomelem a jód is. A nyomelemek kis mennyiségben megtalálhatók számos élelmiszerben, mint például a húsokban, a halakban, a gabonafélékben, a tejben, a tejtermékekben, a zöldségekben és a diófélékben.
Forrás : Link |
|
|
0 komment
, kategória: Vitaminokról |
|
|
|
|
|
2025-01-22 22:23:56, szerda
|
|
|
A gyulladás egy teljesen természetes folyamat a szervezetben. Azonban ez a gyulladásos állapot hosszabb ideig is eltarthat, ami viszont fokozza a krónikus betegségek, mint a szívbetegség és a cukorbetegség kockázatait.
Egy új kutatás kimutatta, hogy a magas gyulladási szint és az alacsonyabb B12-vitamin-szint között szoros kapcsolat áll fenn. A vizsgálati eredmények és a kutatók értékelése alapján ez a vitamin szerepet játszhat nemcsak a krónikus betegségek megelőzésében, hanem esetlegesen azok kezelésében is.
A B12-vitamin egy olyan alapvető tápanyag, amely kiemelt szerepet játszik a különböző fiziológiai folyamatokban. Hiánya súlyos tápanyaghiányhoz vezethet. Különösen a vegán és a vegetáriánus étrendet folytató személyek szervezetében szokott alacsony szintet mutatni ez a kritikus fontosságú vitamin. A B12-vitamin hiánya számos szövődmény kialakulásához vezethet, például ilyenek a fent említetteken kívül a neurodegeneratív betegségek.
Az életkor előrehaladtával szintén csökken a B12-vitamin szintje a szervezetben. De az olyan betegségek kialakulásában is szerepet játszik ennek a vitaminnak a hiánya, mint az irritábilisbél-szindróma, azaz IBS, a fertőzések vagy éppen az elhízás. A B12-vitaminban gazdag táplálékok, illetve a B-vitamin mint étrend-kiegészítő szerepet játszhatnak a gyulladás, ezzel pedig a krónikus betegségek és esetlegesen szövődményeik megelőzésében.
A gyulladást más módon is csökkenthetjük a szervezetünkben, például a testmozgás az egyik legjobb lehetőség és alternatíva a gyulladás csökkentésére. A megerőltető, nagyon intenzív és a súlyzós gyakorlatok még fokozhatják is a gyulladás kialakulásának a kockázatait, azonban más sportok, mozgásformák, mint a jóga, az úszás vagy az ellenállási edzés, csökkentheti a szervezetben a gyulladási szintet. Minél kisebb a gyulladás mértéke, annál kevesebb fájdalmat tapasztalhatunk meg.
Milyen sportok és gyakorlatok csökkenthetik a szervezetben kialakult gyulladást? A stressz mennyiségének csökkentése a szervezetben az egyik legjobb mód az ízületek gyulladásának és fájdalmának csökkentésére. A jóga a megfelelő légzésszabályozásra és a lassú, kontrollált mozgásokra összpontosít és nagyon hatékony a stressz oldásában.
Minél többet pihenünk, ha ízületi gyulladásunk van, az ízületeink annál merevebbek lesznek. Ha a szabadban sétálunk és éppen süt a nap, még D-vitaminhoz is hozzájut a szervezetünk, amely vitaminnak szintén remek gyulladáscsökkentő hatásai vannak. Emellett ez a vitamin kiegyensúlyozza a hormonokat, és növeli az endorfinhormonok termelését, ami pedig a hangulatra gyakorol pozitív hatást.
A kerékpározás alacsony intenzitású gyakorlat, amely kiváló hatással van az ízületekre, de szívegészséges sportnak is számít. Ha szeretnénk csökkenteni az ízületeink gyulladását és fájdalmát, kerékpározzunk. Dönthetünk a szabadtéri kerékpározás, illetve a szobakerékpározás mellett.
Az úszás csakúgy, mint a kerékpározás, egy alacsony intenzitású sport, amely nemcsak a szív- és érrendszeri egészséget védi, de megnöveli a mozgástartományt is. A mozgástartomány növelése fokozza az életminőséget, és segít a sérülések elkerülésében.
A gyulladás csökkentésének kulcsa a pihenés és a mozgás egyensúlyának megtalálása az ízületi merevség kialakulása ellen.
Forrás : Link
Figyelem : sok szakcikk jelent meg a túlzott B12 vitamin fogyasztásról érdemes elolvasni őket ! ( CzI ) |
|
|
0 komment
, kategória: Vitaminokról |
|
|
|
|
|
2025-01-22 09:27:24, szerda
|
|
|
1. Segít az áteresztő bél helyreállításában
Az áteresztőbél-szindróma, amely többek között az allergiák és az autoimmun betegségek hátterében meghúzódó alapprobléma, lényegében egy C-vitamin-hiányos állapot.
Az áteresztőbél-szindróma a bélrendszer skorbutja. Ha áteresztőbél-szindrómánk van, a magas C-vitamin- és antioxidáns-tartalmú ételek fogyasztása elengedhetetlen.
2. Erősíti az immunrendszert
A C-vitamin növeli szervezetünk ellenálló képességét, mert erősíti az immunrendszert, továbbá a fehérvérsejtek számát is befolyásolja, ami a kórokozók elleni harcban kiemelkedően fontos. Fokozza a fertőzésekkel szembeni ellenállást.
3. Mérsékli a mellékvese-fáradtságot
A C-vitamin nagy koncentrációban található meg a mellékvesékben, ami jelzi a jelentőségét a stressz mérséklésében.
Stressznek való fokozott kitettség esetén jelentősen megnő a C-vitamin iránti igény a szervezetben.
Fizikai és szellemi megterheltség (stresszes állapotok) során a fokozottan képződő kártékony szabad gyököket képes hatástalanítani.
4. Segíthet a fogyásban
A C-vitamin az anyagcsere-folyamatokban, így például a zsír lebontásában is nagy szerepet játszik. Fogyókúrázóknak is kifejezetten javasolt a megfelelő mennyiség elfogyasztása.
5. Jótékony hatással van a bőrre
Az egészséges bőr és íny megőrzése szempontjából is elengedhetetlen a megfelelő mennyiségű C-vitamin fogyasztása.
Kulcsfontosságú szerepe van a saját kollagénünk képződésénél, illetve az ételekkel és étrend-kiegészítőkkel bevitt kollagén megfelelő hasznosulására is hat.
6. Erősíti a csontokat
A testünkben lévő C-vitamin mennyisége hatással van az inak és csontok fejlődésére is.
7. Javítja a vas felszívódását
A C-vitamin a vas felszívódását és hasznosulását is javítja. A vas az oxigén sejtekhez való eljutásában vállal fontos szerepet.
8. Pozitív hatással van az érfalakra
Erősíti és tisztítja az érfalat, és koleszterincsökkentő hatással rendelkezik.
9. Hormonok
Számos hormon és hormonszerű anyag képződésében részt vesz. Szükség van rá többek között a noradrenalin, a progeszteron és az oxitocin előállításához is.
Szükség van C-vitaminra a pajzsmirigyhormonok előállításához is. Közvetetten a kortizol termelődésében is részt vesz.
10. Allergiaellenes
Természetes antihisztamin hatásaiból fakadóan enyhíti az allergiás panaszokat.
Az emberi szervezet nem képes önmaga előállítani ezt az esszenciális vitamint, ezért elengedhetetlen, hogy megfelelő mennyiségben vigyük be a táplálékkal, és ha ez nem elegendő, gondoskodjunk megfelelő minőségű kiegészítésről.
Forrás:Link |
|
|
0 komment
, kategória: Vitaminokról |
|
|
|
|
|
1/24 oldal
|
Bejegyzések száma: 237
|
|
|
|
2025. Március
| | |
|
|
ma: |
20 db bejegyzés |
e hónap: |
320 db bejegyzés |
e év: |
1337 db bejegyzés |
Összes: |
52837 db bejegyzés |
|
|
|
|
- Ma: 2845
- e Hét: 30392
- e Hónap: 95402
- e Év: 234400
|
|
|