Belépés
pacsakute.blog.xfree.hu
A szeretet ellen nincs fegyver. Czeizel Ilona
1954.01.05
Offline
Profil képem!
Linktáram, Blogom, Képtáram, Videótáram, Ismerőseim, Fecsegj
     1/14 oldal   Bejegyzések száma: 131 
Mire jó a K-vitamin és milyen táplálékban van sok belőle?
  2021-08-01 21:26:04, vasárnap
 
  Minden vitaminra nagy szüksége van a szervezetünknek, így a K-vitamin is kiemelt szerepet játszik az egészségünk megőrzésében. Zsírban oldódó vitaminról van szó, amelynek elsősorban a véralvadásban van kitüntetett szerepe.

Ez a vitamin a fehérjeszintézisben is szerepet vállal, de az egészséges csontanyagcserét is támogatja, ez aktiválja ugyanis az oszteokalcint, amely felelős az erős csontozatért és szabályozza a vér kalcium szintjét.

A K-vitamin természetes forrásai közé tartoznak többek között a zöld leveles zöldségek, mint a spenót, a spárga vagy a brokkoli. Igaz kisebb mennyiségben, de a tojás, a szamóca és a máj is tartalmazza ezt az értékes és nagyon hasznos vitamint.

A kutatások összefüggést mutattak a K-vitamin-hiány és a csontritkulás között. Bebizonyosodott, hogy elősegíti az egészséges és erős csontok fenntartását, javítja a csontsűrűséget és csökkenti a törések kialakulásának kockázatát.

Ezt a vitamint ezen kívül összefüggésbe hozták a jobb epizodikus memóriával, főként az idősebb emberek esetében. Ezen kívül a vérnyomás szabályozásában is segítségünkre lehet, hiszen támogatja, hogy a szív megfelelő mennyiségű vért pumpáljon a szervekhez és a szövetekhez, így kisebb lesz az esélye az egyes betegségek kialakulásának.

A K-vitamin-hiány megnöveli a vérzés kockázatát. Felnőttek esetében ritka ennek a vitaminnak a hiánya, viszont újszülötteknél nagyon is gyakori jelenség, ezért ők szinte minden esetben kapnak K-vitamin-injekciót.

Kik szenvedhetnek ennek a vitaminnak a hiányában? Legfőképpen az olyan betegségek esetében fordul elő, ahol zavart az emésztőrendszeri felszívódás, akár aktív lisztérzékenység vagy Crohn-betegség esetében. Egyes gyógyszerek is megzavarhatják ennek a felszívódását, leginkább a vérhígítók, az antibiotikumok, az aszpirin, a magas koleszterinszintre szedett gyógyszer.

Az alultápláltság és a túlzott alkoholfogyasztás is oka lehet a K-vitamin-hiányos állapot kialakulásának, illetve ezek is okozhatnak felszívódási zavarokat.
Forrás : Link
 
 
0 komment , kategória:  Vitaminokról  
A vitaminokról
  2021-07-29 21:11:55, csütörtök
 
  A vitaminokat, a zöldségeket és a gyümölcsöket az ember barátainak is nevezhetjük, mert ha rendszeresen fogyasztjuk ezeket a tápanyagokat, nagyobb esélyünk lesz arra, hogy lelassuljanak az öregedési folyamatok és hogy még idősebb korunkban is kicsattanó egészségnek örvendjünk. Most néhány érdekességet osztunk meg néhány tápanyaggal és táplálékkal kapcsolatban.

A D-vitamin az emberi szervezetben napfény hatására termelődik. Nagyon sok előnye van ennek a vitaminnak, többek között hatással van az immunrendszer kulcsfontosságú sejtjeire, aktiválja a T-sejteket. Szabályozza azokat az immunreakciókat, amelyek ha nem megfelelően működnek, akár autoimmun betegségek is kialakulhatnak. A D-vitamin hiánya autoimmun betegségekkel szembeni érzékenységet okozhat, azaz az alacsony szintje, jelentős kockázati tényező lehet az autoimmun betegségek kialakulásában.

A csontritkulás kialakulásában kiemelkedő szerepet játszik a kalcium és a D-vitamin hiánya. Pótlásukkal kapcsolatban bebizonyosodott, hogy segítik a csontok egészségének fenntartását.

Idősebb emberek körében nagyon magas a csonttörések kockázata, amit el lehetne kerülni, ha az érintett korosztály tagjai rendszeresen járnának szűrővizsgálatra, csontsűrűség-mérésre, azonban a tanulmányok azt igazolják, hogy még azok sem igazán tartják be az orvos utasításait, az előirányzott kezeléseket, akiknél már diagnosztizálták ezt a betegséget.

A B12-vitaminra is nagy szüksége van a szervezetünknek. Kutatások igazolják, hogy ennek a vitaminnak a hiánya megnöveli a fertőzések kialakulásának kockázatát. Az idősebb emberek gyakran szenvednek ennek a vitaminnak a hiányától, így ők nagyobb veszélynek vannak kitéve.
Mi a megoldás?
Fogyasszunk minél több olyan ételt, amelyek tartalmazzák ezt a vitamint. A B12 gazdag forrásai: sertés, borjú, marha, lazac, ponty, illetve kecsketej, sajtok, tojás, alga, csírák, barna rizs.

A szervezetben a magas C-vitamin-szint megvédheti a kognitív hanyatlástól és az Alzheimer-kór kialakulásától. Ennek nem más az oka, minthogy a C-vitamin erős antioxidáns hatással rendelkezik, s mint ilyen, megakadályozza az amiloid-béta lerakódását az agyban, amelynek nagy mennyisége miatt alakulhat ki mind a demencia, mind az Alzheimer-kór.
Forrás : Link
 
 
0 komment , kategória:  Vitaminokról  
Napfényvitamin és csontegészség
  2021-07-20 16:23:10, kedd
 
  Az emberek többsége mindig nagyon várja a nyarat. Amikor süt a nap, sokkal jobb a hangulatunk. Csak kimegyünk 10-20 percre napozni és máris jókedvre derülünk, többet mosolygunk. A napfény nemcsak a hangulatunkat turbózza fel, de D-vitaminnal is ellát bennünket.

Tél végére, tavasz elejére már csak alacsony a D-vitamin a szintje a szervezetünkben, ezért is szükséges nyáron feltöltekeznünk belőle, hiszen az egyik legfontosabb vitaminról van szó, amelyre nagy szüksége van a testünknek. Mivel napfény hatására termelődik a szervezetünkben, így napfényvitaminnak is szokták nevezni. A cikkben a D-vitamin néhány előnyét mutatjuk be.

A D-vitamin hiányának vannak egyértelmű és kevésbé látható jelei és tünetei. Ilyen lehet a fáradékonyság, a csontsűrűség csökkenése, a csontfájdalom, az izomfájdalom, a nem megfelelő immunfunkciók vagy éppen a kóros hajhullás és depresszió.

D-vitaminhoz nemcsak napfény útján juthatunk, hiszen a gomba, a tej, a tejtermékek, a lazac, a tonhal és a tojássárgája is tartalmazza.

Ez a vitamin elengedhetetlenül fontos az egészséges fogak és csontozat fenntartásához. Ha nincs elegendő belőle a szervezetünkben, csökken a csont tömege és sűrűsége, ami fokozza a csonttörések kockázatát.

A D-vitamin javítja az immunitást, így elengedhetetlenül fontos a szerepe az erős immunrendszerhez, hogy védelmünk lehessen a különféle kórokozók támadásaival, fertőzésekkel, az influenzával és az egyéb légúti betegségekkel szemben.

A mentális betegségek kialakulása ellen is hasznos a D-vitamin, hiszen jó hangulatot eredményez, jelentősen csökkenti a depresszió tüneteit, illetve a stressz és a szorongás szintjét.

A D-vitamin-hiány közrejátszhat egyes krónikus betegségek kialakulásában, a legújabb kutatások szerint a szívbetegségek mellett a diabétesz, illetve a rák esélyét is növelheti.

A kutatási eredmények szerint a D-vitamin nemcsak az immunfunkciók javításában vesz aktívan részt, de a szív egészségét is javítja. Tanulmányok arról számoltak be, hogy a rendszeres D-vitamin-bevitel mérsékli a szívroham kockázatát. Amennyiben ennek a vitaminnak alacsony a szintje, úgy nagyobb az esélye a vérnyomással kapcsolatos problémák előfordulásának is.
Forrás : Link
 
 
0 komment , kategória:  Vitaminokról  
B12-vitaminról
  2021-07-15 22:58:12, csütörtök
 
  Az egészség egyik kulcsfontosságú tápanyaga: B12-vitamin

Amikor az egészséges étrend kerül szóba, akkor mindenki a zöldségek és a gyümölcsök fogyasztására gondol. A növényi alapú táplálékok valóban szerves részét képezik a helyes táplálkozásnak, de ahhoz, hogy minden alapvető tápanyaghoz hozzájusson a szervezetünk, kiegyensúlyozott és változatos étrendre van szükség.

Azoknál, akik szigorúan csak növényi alapú étrenden élnek, nem biztosított a megfelelő tápanyagbevitel, ugyanis csak és kizárólag a növények útján nem lehetséges minden vitamint és ásványi anyagot bevinni a szervezetünkbe.

Például a B12-vitamin természetes formájában kizárólag állati forrásokból, például húsból, halból, tejtermékekből és tojásból nyerhető ki. Éppen ezért a vegetáriánusok és a vegánok nagyobb kockázatnak vannak kitéve, ugyanis hiányt szenvedhetnek ebből a vitaminból.

Ahogy idősödünk, egyre nagyobb valószínűséggel leszünk B12-vitamin-hiányosak, hiszen jelentősen lecsökken ennek a vitaminnak a felszívódási képessége. A kutatási eredmények azt mutatják, hogy a vegánok nagy százalékánál egyáltalán nem optimális ennek a vitaminnak a szintje. Tanulmányok arról is beszámoltak, hogy főként az idősebb embereknél neurológiai problémákat okozhat ennek a vitaminnak a hiánya.

A B12-vitaminnak van egy másik elnevezése: energiavitamin. Nem véletlen, hiszen kiemelkedő szerepe van az energiatermelésben, de a vörösvértestek képződésében, az idegrendszer fejlődésében, illetve a DNS-szintézis szempontjából is nagy a jelentősége.

Ez a vitamin növelheti az energiát és az állóképességet, javíthatja a hangulatot, fokozhatja a koncentrációt és még az immunrendszert is erősítheti.

Ennek a vitaminnak a hiánya nagyon sok egészségügyi problémát okozhat. Ha alacsony a szintje a szervezetünkben, akkor zsibbadás, fáradtság, idegrendszeri károsodás és vérszegénység is kialakulhat. De közrejászthat a homociszteinszint növekedésében is, ami oka lehet a szívbetegség és a stroke kialakulásának, hiszen ilyenkor elzáródás is kialakulhat az artériákban.

A B12-vitamin hiánya egyéb problémákat is generálhat, mint például hangulati zavarok, depresszió, ingerlékenység, memóriavesztés, kognitív hanyatlás, illetve Alzheimer-kór. A legtöbb esetben azonban megfelelő pótlással visszafordíthatók a negatív következmények.
Forrás : Link
 
 
0 komment , kategória:  Vitaminokról  
A C-vitamin segít a megfelelő immunválasz kialakításában
  2021-07-07 22:44:45, szerda
 
  Mindenkinek szüksége lehet az immunrendszer támogatására, de azoknak az embereknek különösen, akik valamilyen krónikus betegségben szenvednek. Hiszen ebben az esetben csökkenthet az immunrendszer védekezőképessége, így ők gyakrabban küzdhetnek fertőzéssel, megfázással, influenzával és hasonló, kórokozók által okozott betegségekkel. Az immunitás növelésében a C-vitamin kiemelkedő szerepet játszik és ezt ma már kutatási eredmények is bizonyítják.

A C-vitamin segítségünkre lehet a fertőzések leküzdésében, illetve a légúti fertőzések megelőzésében. Egy kutatás során megállapították, hogy azok, akik légúti fertőzésben szenvedtek és emelt dózisú C-vitamint kaptak, sokkal hamarabb leküzdötték a betegséget, mint azok, akik egyáltalán nem kaptak nagy mennyiségben ebből vitaminból, vagy egyáltalán nem kúrálták magukat C-vitaminnal.

Ez a vitamin nemcsak a betegségek leküzdésében segíthet, de rendszeres fogyasztásával akár el is kerülhet bennünket mindenféle légúti betegség.

A C-vitamin másik haszna, hogy semlegesíti a szervezetben a káros hatású szabad gyököket. Termelődésük a szervezetben voltaképpen egy normális folyamat, hiszen a mitokondriumok is termelik, hogy energiához jussanak, de az immunsejtek is előállítanak szabad gyököket, hogy eredményesen megküzdjenek a fertőzéssel.

Ha azonban a szervezet nem tudja mindet semlegesíteni, akkor bizony probléma keletkezik. Ez általában légúti fertőzés során fordulhat elő, de akkor is, ha valaki krónikus gyulladásban szenved. Az antioxidánsok azonban - például a C-vitamin is - segíthetnek a szabad gyökök semlegesítésében.

A C-vitamin vírusellenes hatása is ismeretes. Amennyiben nemcsak a betegség előtt egy-két nappal kezdjük el szedni, hanem rendszeresen fogyasztjuk, úgy a szervezet ki tudja alakítani a megfelelő immunválaszt a vírusokkal szemben. A C-vitamin tehát a betegségmegelőzésben is segíthet, minden olyan esetben, amikor valamilyen kórokozó van jelen.

De a kollagénszintézisben is kiemelkedő a szerepe. A kollagén egy olyan fehérje, amely megtalálható a bőrünkben, az ízületekben, a csontokban, az izmokban és a kötőszövetben. A C-vitamin is elősegíti a kollagéntermelést, így a csonttörések kockázata is jelentősen csökkenthet.

A C-vitamin gazdag forrásai a citrusos és a bogyós gyümölcsök, illetve a keresztesvirágú zöldségek, mint például a brokkoli, a kelbimbó, a karfiol, de a saláta, a retek és a vízitorma is nagy mennyiségben tartalmazza ezt a vitamint.
Forrás : Link
 
 
0 komment , kategória:  Vitaminokról  
Vitaminok, amelyek csökkentik a gyulladást
  2021-06-15 21:01:18, kedd
 
  A vitaminokkal kapcsolatban is számos kutatást végeztek. Némelyikről bebizonyosodott, hogy jelentősen képesek a gyulladások csökkentésére. Cikkünkben most bemutatunk néhány ilyen hasznos vitamint.

Az egyik gyulladáscsökkentő vitamin nem más, mint az A-vitamin. Fogyasszunk bátran béta-karotint tartalmazó zöldségeket és gyümölcsöket, hiszen ez a vegyület A-vitaminná alakul át a szervezetünkben, de kiegészítők formájában is magunkhoz vehetjük.

Az A-vitamin fontosságát mutatja, hogy erős antioxidáns hatásának köszönhetően védelmet nyújt a szervezetünknek a szabad gyökök károsító hatásaival szemben. A béta-karotinban és az A-vitaminban gazdag étrend segíthet a gyulladás csökkentésében. Megtalálható többek között a pitypangban, a spenótban, a sárgarépában és a zöld leveles zöldségekben, illetve az olyan gyümölcsökben is, amelyek narancssárga színűek.

A B-vitaminok is csökkentik a gyulladást, különösen autoimmun betegségek és ízületi gyulladás esetén. Ha szeretnénk, hogy a szervezetünkben csökkenjen a gyulladás, akkor fogyasszunk B-vitaminban gazdag táplálékokat, például kelkáposztát, gombát, paprikát vagy sárgadinnyét.

A C-vitamin lehetővé teszi, hogy az immunrendszer egészségesen működjön. A kutatási eredmények azt mutatják, hogy a C-vitamin segíthet megszabadulni azoktól a szabad gyököktől, amelyek a gyulladás kialakulásáért felelősek, de rendszeres fogyasztásával a szívbetegség és a rák kockázata is csökkenhet. A gyümölcsök és a zöldségek sok C-vitamint tartalmaznak, így érdemes rendszeresen fogyasztani ezeket.

Már régóta köztudott, hogy a szervezetben kialakuló gyulladásnak oka lehet a D-vitamin-hiány is. Egy másik tanulmány pedig arról számolt be, hogy minimalizálhatjuk gyulladást, ha rendszeresen fogyasztunk D-vitamint, illetve olyan élelmiszereket, amelyek gazdagon tartalmazzák ezt a vitamint, például a gombákat. További D-vitamin-források a halak, a tojássárgája, a tej és a tejtermékek.

A D-vitamin napfény hatására is termelődik a szervezetünkben, így ha csak tehetjük, tartózkodjunk minden nap egy keveset a napon.

Az E-vitamin is egy antioxidáns vitamin, így gyulladáscsökkentő tulajdonsággal rendelkezik. Ezért hasznos lehet azok számára is, akik valamilyen gyulladásos betegségben szenvednek. Megtalálható a diófélékben, a magvakban, de sok E-vitamint tartalmaznak a növényi olajok és az avokádó is.

A K-vitaminnal kapcsolatban is bebizonyosodott, hogy csökkentheti a gyulladásos markerek szintjét. Segíti a véralvadást és támogatja az erős csontozatot. Sok K-vitamint tartalmaznak a zöld leveles zöldségek, a máj és a tojás.
Forrás : Link
 
 
0 komment , kategória:  Vitaminokról  
Az E-vitamin csodákat művel velünk
  2021-05-27 22:30:50, csütörtök
 
  Az alfa-tokoferol, azaz az E-vitamin egy zsírban oldódó antioxidáns vitamin, amely nagyon sokféle táplálékban megtalálható. Számos funkciója van a szervezetünkben és több betegség megelőzésében is aktívan részt vesz, leginkább a szívbetegségek, az idegrendszeri megbetegedések esetében. Ezen kívül hozzájárul a szem egészséges működéséhez, jótékonyan hat a bőrünk és a hajunk állapotára is.

Az E-vitamin fontos hatása, hogy segíthet csökkenteni a szívbetegségek kialakulásának kockázatát. Amennyiben megemelkedik az LDL-koleszterin szintje, fokozódhat a vérrögképződés kialakulása, de a vér áramlása is nehézkesebb lesz, ami pedig hozzájárulhat szívinfarktushoz. Egy tanulmány arról számolt be, hogy az E-vitamin a szívkoszorúér-betegség kialakulásának kockázatát is csökkentheti mind a középkorú, mind az idősebb férfiak és nők esetében. Az E-vitamin ezeket a rizikótényezőket jelentősen csökkentheti, így érdemes olyan táplálékokat rendszeresen fogyasztani, melyekben gazdagon megtalálható ez a vitamin.

Az E-vitamin a szervezetben előforduló oxidatív stressz szintjére is kedvező hatást gyakorol, aminek köszönhetően lassulhat az agysejtek túl gyors öregedése, és ezzel együtt a kognitív funkciók is javulhatnak. Ez a vitamin segíti az elektromos jelek továbbítását a test és az agy sejtjei között, de hasznos lehet Alzheimer-kórban szenvedő betegek esetében is, mivel megakadályozhatja a memória teljes elvesztését.

Az öregedési folyamatok felgyorsulása minden szervet érint, többek között a szem egészsége is veszélybe kerülhet, azonban az E-vitaminnal kapcsolatban bebizonyosodott, hogy védelmet jelenthet a szürkehályog kialakulásával szemben. Egy kutatás során pedig megállapításra került, hogy az E-vitamin rendszeres fogyasztása csökkenti a 45 év feletti emberek esetében a makula degeneráció kialakulásának esélyét.

Az E-vitaminban dús táplálékok rendszeres fogyasztása támogatja a kollagéntermelést, aminek hatására a bőr ismét feszes és rugalmas lehet. Mivel csökkenti a szabad gyökök számát a szervezetben, a bőrön csak később jelennek meg a ráncok, mint az öregedés legszembetűnőbb jele. Az E-vitamin nemcsak megfiatalítja a bőrt, hanem vissza is állíthatja a nedvességtartalmát, azaz hidratáló tulajdonságokkal is rendelkezik.
Forrás : Link
 
 
0 komment , kategória:  Vitaminokról  
C-vitaminnal a szív és a bőr egészségéért
  2021-05-13 17:00:06, csütörtök
 
 


A C-vitamin alapvető funkciókat lát el az emberi szervezetben. Ez a vitamin antioxidáns hatással rendelkezik és számos biokémiai funkcióban játszik kiemelkedő szerepet. A C-vitamin nemcsak az immunrendszer fokozásában vesz aktívan részt, hanem a szív, a bőr és a vesék egészséges működése szempontjából is nagyon hasznosnak bizonyul.

Amennyiben nincs elegendő C-vitamin a szervezetünkben, úgy kialakulhatnak a bőrünkön véraláfutások, elvékonyodhat a bőrünk, vérszegények lehetünk, ízületi gyulladások, hangulatingadozások gyötörhetnek bennünket, és még lassabb sebgyógyulással is számolnunk kell.

Azok szenvednek leginkább C-vitamin-hiányban, akik kevés zöldséget és gyümölcsöt fogyasztanak, illetve azok, akik dohányoznak, mértéktelenül fogyasztanak alkoholt, valamint akik felszívódási gondokkal küzdenek, illetve a 65 év fölötti személyek.

A C-vitamin az immunvédelemben játszik kitüntetett szerepet. Ha elegendő mennyiségben van jelen a szervezetünkben, meg is akadályozhatja a nátha kialakulását, de ha mégis betegek leszünk, akkor jelentősen lecsökkenti a betegség időtartamát és a tünetek is jóval enyhébbek lesznek. A légúti fertőzések és a nátha tünetei akkor csökkennek igazán, ha a C-vitamin mellé cinket is fogyasztunk.

Ennek a vitaminnak kiemelkedő szerepe van a szív és az érrendszer védelmében. A csipkebogyó nagyon sok C-vitamint tartalmaz, ami azért is előnyös, mivel ha rendszeresen fogyasztjuk, segíthet megakadályozni az érelmeszesedést, ami szív- és érrendszeri betegségeket okozhat.

A C-vitamin a bőr egészségének fenntartásában is nagy szerepet játszik, védelmet nyújt a bőrünk számára az UV-sugarakkal szemben, emellett a kollagéntermelést is támogatja. Ahogy öregszünk, úgy csökken a kollagénszint a szervezetünkben, ennek következményeként a bőrünk petyhüdt és ráncos lesz. Ha viszont rendszeresen fogyasztunk C-vitamint, akkor elősegítjük a kollagéntermelést, így az öregedési folyamatok is jelentősen lelassulhatnak.

A felesleges C-vitamin a szervezetben a vizelettel kiválasztódik. Egyes tanulmányok mégis arról számoltak be, hogy a nagy mennyiségű C-vitamin felelőssé tehető a vesekő kialakulásáért, de okozhat még gyomor- és bélproblémákat, akár hasmenést, puffadást és hányingert is.

A citrusfélék, mint a narancs, a citrom, a lime, a grapefruit, illetve az eper, a kivi, a csipkebogyó és a homoktövis gazdag forrásai a C-vitaminnak.
Forrás : Link
 
 
0 komment , kategória:  Vitaminokról  
B 3 vitaminról
  2021-05-01 22:01:47, szombat
 
  A B3-vitamin jót tesz az agynak, a szívnek és még az anyagcserét is fokozza

A B3-vitaminnak vitathatatlan az élettani szerepe. Ez a vitamin vízben oldódik és a felesleg a vizelettel kiürül a szervezetből. Amennyiben hiány alakul ki belőle, száraz lehet a bőrünk, hasmenéssel kell szembesülnünk, de akár még demencia kialakulásához is vezethet. A B3-vitamin-hiány ezen kívül emlékezetkiesést, hányást, fejfájást, depressziót és fáradtságot is okozhat.

Amennyiben nem szeretnénk, hogy ennek a vitaminnak a hiányától szenvedjünk, úgy fogyasszunk rendszeresen B3-vitaminban gazdag táplálékokat, mint például gombát, csirkehúst, avokádót, zöldborsót vagy édesburgonyát.

A niacinnak nagyon sok szerepe van a testünk megfelelő működésében. Az egyik ilyen feladata a megfelelő anyagcsere biztosítása. Ha az étrendünkben nincs elegendő niacin, akkor nehézségek adódhatnak a szénhidrátok, a fehérje és a zsírok lebontásában.

Az Alzheimer-kór egy nagyon komoly betegség, hiszen a beteg mentálisan leépül és a kognitív funkciói is zavart szenvednek. Ez általában az idősebb emberek rettegett betegsége, sajnos világszerte minden tizedik 70 év fölötti embert érint. Kutatások igazolják azonban, hogy a megfelelő mennyiségű B-vitamin bevitele segíthet megelőzni az Alzheimer-kór kialakulását.

Manapság a halálozási okok első helyén a rákos betegségek állnak, mögöttük azonban szorosan ott vannak a szív- és érrendszeri betegségek. A szívbetegségeket 3 alapvető életmódbeli tényező betartásával meg lehet előzni. Az egyik az egészséges étrend bevezetése az életünkbe. Kutatások igazolják, hogy a niacinban gazdag étrend segíthet kivédeni, megelőzni a szív- és érrendszeri betegségek kialakulását. A második tényező a rendszeres testmozgás, a harmadik pedig a dohányzás abbahagyása.

Kutatások támasztják alá, hogy amennyiben ügyelünk arra, hogy elegendő B3-vitaminban gazdag ételt fogyasztunk, akkor a szívroham kockázata 28 százalékkal, míg a stroke kialakulásnak esélye mintegy 13 százalékkal csökkenhet.

A szív- és érrendszeri betegségek kialakulásában szerepe van a magas triglicerid és az alacsony HDL-koleszterin-profilnak is. Azonban, ha elegendő B3-vitamint fogyasztunk, akkor csökkenhet a triglicerid és megemelkedhet az úgynevezett jó koleszterin, a HDL szintje.

A szájüregi rák kialakulásában sok tényező játszik szerepet. Az egészséges táplálkozás, a dohányzás elhagyása csökkentheti a szájüregi rák kialakulásának kockázatát, de a niacin rendszeres bevitele is mintegy 40 százalékkal mérsékelheti ennek a betegségnek a kialakulását.
Forrás : Link
 
 
0 komment , kategória:  Vitaminokról  
A pajzsmirigy egészségéért
  2021-04-01 13:03:44, csütörtök
 
  5 vitamin és ásványi anyag hiány, amely pajzsmirigy betegségek esetén igen gyakori

Sok pajzsmirigy és autoimmun pajzsmirigy problémában szenvedő betegnek van vitamin és ásványi anyag hiánya is. Ebben a cikkben öt különböző jellemző táplálkozási hiánybetegségről lesz szó, amely pajzsmirigy túlműködésben (Graves-betegségben szenvedőknél) és alulműködésben (Hashimoto Thireoiditis) szenvedő betegeknél is gyakori.

1, A-vitamin
Az A-vitamin fontos szerepet tölt be a szervezet működésében. Segít a felhám szövet (bőr) és a nyálkahártyák egészségét fenntartani, az immunrendszer funkcióiban is közrejátszik és a látást is befolyásolja. Bár sokan béta-karotinnal helyettesítik, egyesek nem tudják átalakítani ezt A-vitaminná. Időnként nehéz megállapítani, hogy kinek van A-vitamin hiánya, jellemző tünetek például a farkasvakság, az étvágyvesztés és a fertőzésekre való érzékenység megnövekedése., kiszáradt szem és orrnyálkahártyák és ez utóbbi fokozott pörkösödése.

Pajzsmirigy betegségek esetén gyakran alakul ki különböző vitaminokból és ásványi anyagokból hiány a szervezetben.

A pajzsmirigy hormon szerepet játszik a béta-karotin A-vitaminná alakításában, ezért, ha valakinek pajzsmirigy alulműködése van, az akár A-vitamin hiányhoz is vezethet. Ha ezek után a problémát béta-karotinnal akarják orvosolni, az nem fog segíteni, hiszen a szervezet nehezen oldja meg a béta-karotin A-vitaminná alakítását, sőt a beteg a karotináz enzim hiánya miatt be is fog sárgulni. Ez a sárgaság azonban az igazi sárgasággal szemben teljesen veszélytelen! Ebben az esetben a teljes A-vitamin komplex szedése szükséges étrend-kiegészítőként.

2, D-vitamin
A D-vitamin nem csak a csontok erősségéért felelős, hanem az immunrendszer működéséhez is elengedhetetlen. Sok pajzsmirigyproblémás beteg szenved D-vitamin hiányban is, amely vérteszttel könnyedén kimutatható. Ez nem csak az én megfigyelésem, kutatások is kimutatták, hogy a D-vitamin hiány fennállása szignifikánsan gyakrabban fordul elő autoimmun pajzsmirigy betegeknél, mint egészségeseknél. Egy kutatás azt is kimutatta, hogy a D-vitamin hiány fennállása együtt járt az antitiroid antitestek jelenlétével és a pajzsmirigy abnormális működésével. Míg a hivatalos érték alsó határa 30 ng/ml a felső 100ng/ml , az immunrendszer optimális működéséhez kb. 50ng/ml-re van szükség. A D-vitamin megszerzéséhez a napfény a legideálisabb, de a hiányban szenvedők számára D3 étrend-kiegészítő szedése válhat szükségessé. A D-vitamin közvetlenül is hatással van a pajzsmirigy egészséges működésére, hiszen befolyásolja a thyreocitákat azáltal, hogy csökkenti a TSH által stimulált jód felvételének mértékét és a sejtnövekedést.

3, Vas
A vas a pajzsmirigy hormon szintéziséhez szükséges, a vashiány lecsökkenti a pajzsmirigy hormon termelését a hem-függő thiroid peroxidase aktivitását. Ez az ásványi anyag más okokból is fontos a szervezet működése szempontjából. Mialatt a menstruáló nőket ciklusuk alatt gyakran érinti a vashiány, menopauza után is veszélyben lehetnek, sőt, akár férfiakat is érinthet a vashiány (főleg vegetáriánusokat és vegánokat). Azt gondolom tehát, hogy az embereknek ellenőriztetniük kéne a vas és ferritin szintjüket rendszeresen a %-os telítettséggel együtt. A vas a vörösvérsejtek termelésért is felelős, a hemoglobin egy komponense, és így az oxigén sejtekhez és szövetekhez való szállításához elengedhetetlen. A vas interferálhat a levotiroxin felszívódásával, ezért azoknak, akik pajzsmirigy hormont szednek, 2-4 órával később vaskiegészítőt is szedniük kell. Egészséges embereknek nincs szükségük vaspótlásra.

4, Szelén
A szelén rendkívül fontos ásványi anyag a pajzsmirigy egészsége szempontjából. Nem csak a T4 T3-má való átalakításában játszik fontos szerepet, de az immunrendszer optimális állapotához is nélkülözhetetlen. Egyes kutatások szerint a szelén fogyasztása csökkentheti a pajzsmirigy antitestek számát. Persze sok más tényező is közre játszhat, így míg egyesek nagy javulást tapasztalnak, mások nem érzékelnek jelentős különbségeket. A glutathione fontosságáról már írtam, a szelén pedig glutathione peroxidase szintézisében közre játszó tényező.

Sokan szenvednek szelénhiányban, amelyet rendkívül fontos orvosolni. A brazil dió jó szelénforrás, emellett a szardínia is az. Ahogyan más ásványi anyagok hiánybetegségeinél is, szükség lehet étrend-kiegészítők szedésére is. Általában teljes kiegészítőt javasolok, mert a szelént leginkább E-vitaminnal és egyéb táp- és hatóanyagokkal együtt érdemes szedni. Napi 200 mikrogramm az ajánlott dózisa.

5, Jód
A jód a legellentmondásosabb ásványi anyag a pajzsmirigy egészsége szempontjából. A világon kb. egymilliárd ember jódhiány miatt kialakult betegségektől szenved. Erről már több cikket is írtam, így itt csak röviden fogom tárgyalni. A jód a pajzsmirigy hormon szintézisének az alapja. Ezért tehát ennek hiányában pajzsmirigy alulműködés alakulhat ki.

A sok jód pajzsmirigy túlműködést okozhat, de a helyzet ennél bonyolultabb, mert ha a napi dózis hatezerszeresét adjuk akkor azzal átmenetileg meg lehet fékezni a toxikusan túlműködő pajzsmirigyet.. Egyes egészségügyi szakemberek azt tanácsolják autoimmun pajzsmirigy betegségben szenvedő pácienseiknek, hogy hagyják ki étrendjükből a jódot. Mások azt sugallják, hogy a jód csak akkor veszélyes, ha szelénhiánnyal párosul, ezért azzal együtt érdemes szedni. A lényeg a dózis. Napi 1/4mg biztosan ajánlott, bár Japánban ennek a négyszeresét fogyasztják. Hazánk talaja jódban igen szegény, következésképpen sok a jódhiányban szenvedő beteg is.

Én személy szerint jód-párti vagyok, ha valakinek jódhiánya van, azt orvosolni kell. A jódot antioxidánsokkal együtt érdemes szedni, mint amilyen a szelén, a C-vitamin, vagy a magnézium.
Miért gyakori a vitamin- és ásványi anyag hiány?

Ennek számos oka van. D-vitaminhiányt okozhat például, ha az illető nem kap elég napfényt, sötétebb tónusú a bőre, magaslati levegőn él vagy légszennyezett környezetben. A vas esetében a szegényes étrend a probléma, de a vas felszívódásával kapcsolatos problémákat C-vitaminhiány vagy hypoclorhydria is okozhatja.

Ha valakinek többféle vitamin- és ásványi anyaghiánya is van, az sokszor a sok finomított ételből és cukorból álló étrendnek köszönhető. Sok esetben csupán az étrend megváltoztatása nem orvosolja a komolyabb hiánybetegségeket. Bizonyos gyógyszerek is megakadályozhatják a vitaminok és ásványi anyagok megfelelő felszívódását, mint például a szájon át szedhető fogamzásgátlók. A belek permeabilitásának problémái is zavarokhoz vezethetnek. Tehát a kiegészítők szedésén kívül az okok feltárása és orvoslása is fontos, különben hosszú távon nem lesz jó megoldás.

Összességében tehát gyakori a pajzsmirigy és az autoimmun pajzsmirigy betegek esetében a különféle vitamin- és ásványi anyagok hiánya. Öt tápanyagra koncentráltam ebben a cikkemben, de emellett még sok másik is szerepet játszik a pajzsmirigy egészségének fenntartásában, mint például a cink és a magnézium, amikre most nem térek ki.
Forrás : Link
 
 
0 komment , kategória:  Vitaminokról  
     1/14 oldal   Bejegyzések száma: 131 
2021.07 2021. Augusztus 2021.09
HétKedSzeCsüPénSzoVas
 1
2345678
9101112131415
16171819202122
23242526272829
3031 
Blog kereső


Bejegyzések
ma: 0 db bejegyzés
e hónap: 15 db bejegyzés
e év: 1934 db bejegyzés
Összes: 42891 db bejegyzés
Kategóriák
 
Keresés
 

bejegyzések címeiben
bejegyzésekben

Archívum
 
Látogatók száma
 
  • Ma: 0
  • e Hét: 1419
  • e Hónap: 1419
  • e Év: 503199
Szótár
 




Blogok, Videótár, Szótár, Ki Ne Hagyd!, Fecsegj, Tudjátok?, Receptek, Egészség, Praktikák, Jótékony hatások, Házilag, Versek,
© 2002-2021 TVN.HU Kft.