Belépés
faciendum.blog.xfree.hu
"Fordítsd az arcodat a nap felé, és minden árnyék mögéd kerül." HELEN KELLER dr Szűcs Ildikó
1961.01.18
Offline
Profil képem!
Linktáram, Blogom, Képtáram, Videótáram, Ismerőseim, Fecsegj
     1/14 oldal   Bejegyzések száma: 138 
hasi puffadás
  2019-02-28 14:22:46, csütörtök
 
  Függetlenül attól, hogy a puffadás és a teltségérzet a legtöbb esetben életmódbeli hiba következménye,nem feltétlenül csak ez állhat a háttérben.
Nincs is rosszabb annál, ha már be sem tudjuk magunkon gombolni a kedvenc farmerünket. De ne aggódjunk, emögött nem feltétlenül az elhízás van - lehet, hogy csak fel vagyunk puffadva.

Sok esetben az hajlamosít a panaszok kialakulására, hogy nem fogyasztunk elegendő folyadékot. A dehidratáció következményeként az anyagcsere-folyamatok lelassulnak, gyakran székrekedés alakul ki, ami fokozott gázképződéssel jár. A folyadékpótlás legideálisabb formája a szénsavmentes víz, hiszen a szénsavas italok a bennük lévő gázok miatt puffadást válthatnak ki.

A Helicobacter pylori nevű kórokozó gyakran okoz fertőzéseket, gyulladásokat a gyomorban, bélrendszerben. A felmérések szerint a világ lakosságának kétharmadánál rendszeresen jelentkezik ez a hasi puffadással járó betegség, amelyet leginkább a nem megfelelő minőségű élelmiszerekből, ivóvízből szednek össze az emberek. Ha nem kezelik ki szakszerűen a kórt, később gyomorfekélyek alakulhatnak ki, ami már súlyos betegségnek számít.

Mit kell róla tudni?
A Helicobacter pylori gyakran okoz puffadást, gyomorégést, refluxot, székrekedést, hasmenést. A fogyni vágyók pedig hiába tesznek meg mindent, hogy megszabaduljanak pár kilótól, a baktérium által okozott rendellenességek miatt ez sehogy sem sikerül. Ez is egy fontos jel, ami arra utalhat, hogy megfertőződhettünk a fránya bacival.

Létezik egy hatásos házi készítésű gyógymód, amely segít abban, hogy megszabaduljunk a baktériumtól, így a kellemetlen puffadástól, és a kilókkal folyatott küzdelem is hatásosabb lesz.

Hozzávalók:

1 darab citromra
1 darab uborkára
1 evőkanál lereszelt friss gyömbérre
1 evőkanál aloe vera lére
egy csipet korianderre, vagy petrezselyem zöldre
½ pohár vízre
Elkészítés:
Turmixoljuk össze a hozzávalókat, és igyuk meg frissen a gyógyitalt. Az uborka és az aloe vera leve hozzájárul a zsírok elégetéséhez, a koriander, vagy petrezselyem zöld sok antioxidánst tartalmaz. A gyömbér szabályozza az emésztést, megszünteti a székrekedést, a citromlé pedig méregteleníti a szervezetet.

forrás: tudasfaja.com
 
 
0 komment , kategória:  egészség  
kapor
  2019-02-28 13:27:59, csütörtök
 
 



A kaprot fűszernövényként mindenki ismeri, nélkülözhetetlen például a tökfőzelék vagy a kovászos uborka elkészítésénél. Pedig a kapor nem csak erre jó! Egyike a legsokoldalúbb gyógynövényeinknek és antibakteriális hatása erősebb a fokhagymáénál is!
Ennek a jellegzetes illatú növénynek a gyökere kivételével minden része felhasználható. Készülhet belőle gyógytea, illóolaj, de rakhatjuk a fürdővízbe is. A nyersen fogyasztott kapor értékes antioxidáns. Kiváló C-vitaminforrás, amely a legfontosabb vízben oldódó antioxidáns, amely képes semlegesíteni az emberi szervezetben a szabadgyököket, amelyek a sejtek károsodásáért felelősek. A kapor tartalmaz még A-vitamint, riboflavint, B1-, B2-, B3-, B6-, E-vitamint, valamint folsavat, pektint, kalciumot, vasat, rezet, magnéziumot, káliumot, foszfort, cinket és igen nagy mennyiségű rostot.

A kapor baktériumellenes hatása igen erős, képes meggátolni a káros kórokozók elszaporodását a belekben, és szervezetünk más tájékain is. Ebben a tekintetben a kapor vetekedik a foghagyma erős baktériumölő tulajdonságaival.
A kaporból készült tea kiválóan alkalmazható álmatlanság ellen és fogínygyulladás esetén is.
2 teáskanál szárított kaportermést, 3 dl vízzel forrázva, 10 perc pihentetés után, apró kortyokban fogyasszunk el. Ez a tea másnaposság ellen is hatásos, de használhatjuk csuklás, fejfájás és szamárköhögés ellen is.
A kellemetlen leheletet sok esetben a szájban megtelepedő baktériumok okozzák. A kapormag rágcsálása elpusztítja a nyelven tenyésző baktériumokat.


További hatásai: nyálkaoldó, köhögés csillapító. Frissen vagy teaként fogyasztva: emésztési rendellenségek, puffadás ellen hatásos. Nem annyira közismert, de a kaporfőzetek még a narancsbőrrel is felveszik a harcot.
A növény apiol tartalma izgatóan hat a paraszimpatikus idegrendszerre, jelentős értágulatot okoz. Férfiaknál a merevedési reflexet erősíti. Ilyen hatás érhető el például, néhány növényi szár rágógumiszerű rágcsálása révén.
A kapor szívkoszorúér-tágító, ajánlható angina pectoris esetén, csökkenti a magas vérnyomást, és jótékony hatású a szívizom vérellátása szempontjából. Elsőrendű étvágyfokozó, egyben szélhajtó is. Használata bélféregűző teák összetevőjeként is ismeretes

A kapor két héten keresztüli, kúraszerű alkalmazásával megelőzhető a vesekő kialakulása és képes kihajtani a már meglévő vesehomokot.

Vércukorszint csökkentő hatás
A kapor e hatását a vanádiumnak köszönheti, mert szabályozza az inzulin termelődését és megakadályozza a zsír elraktározódását. Így az elfogyasztott szénhidrát nem raktározódik el mint zsír, hanem egyenesen az izomsejtekbe jut és energiává alakul át.
A vanádiumnak koleszterinszint csökkentő hatása is van, de előszeretettel alkalmazzák erős fogak, csontok, izmok növelésére. Fogyasztásakor szálkásabb izomzathoz jutunk, de előírás szerint kell alkalmazni, mert a vanádium túladagolása nem szerencsés.
Húgyúti, nőgyógyászati problémák ellen
A húgyúti betegségeket leggyakrabban az E. Coli baktérium okozza, amelynek megtelepedését a kapor meggátolja. Aki ilyen betegségben szenved, annak nagyon előnyös a fürdővízbe vászonzacskóba tett kapormagot tenni vagy illóolajat csepegtetni bele. A leghatékonyabb megoldás, ha 30g kapormagot 1 liter vízzel felforralunk, állni hagyjuk 15 percig, majd a fürdővízhez adjuk.

Figyelem!
Várandósság alatt nem szabad kaprot szedni! Szoptatós anyukáknak pedig csak nagyon kis mennyiségben!
Gyermekeknél is elővigyázatossággal adható csak! Csak két év feletti gyerekeknél alkalmazzuk kis mennyiségben!



 
 
0 komment , kategória:  egészség  
egészség
  2019-01-26 21:45:08, szombat
 
  KÉT ERŐS ÖSSZETEVŐ, HOGY MEGTISZTÍTHASD A SZERVEZETED A ZSÍROKTÓL ÉS A PARAZITÁKTÓL

Valószínűleg a legtöbbünknél megtalálható ez a két összetevő a konyhában. Ennek a 2 összetevőnek a kombinációja képes leolvasztani a felesleges zsírt és kiűzni a parazitákat a szervezetből. Mindannyian tudjuk, mennyire veszélyes, ha paraziták tanyáznak a szervezetben.

Az orvosság a zsírlerakódás és paraziták eltávolítására:

Hozzávalók:

100 g lenmag
10 g szárított szegfűszeg
Elkészítés:

Tedd a két összetevőt egy darálóba, majd daráld addig, míg por nem lesz belőle. Egyél 2 evőkanálnyit 3 napig, a reggelidhez szünet nélkül. Utána öblítsd le egy pohár vízzel.

Ajánlatos, hogy a 3 nap után tarts egy kis szünetet 3 napig, majd ismét 3 napig folytasd a módszert, és így tovább. Az eredmények már láthatók egy hónap múlva.
 
 
0 komment , kategória:  egészség  
zsálya
  2018-08-05 20:51:44, vasárnap
 
 



A zsálya egy csodálatos gyógynövény, amely különleges ízt ad a leveseknek, salátaönteteknek és gyümölcsleveknek. A gyógynövény gyulladáscsökkentő és erős emlékezet erősítő. A vizsgálatok során, még kis mennyiségű zsálya fogyasztásakor is kimutatták, hogy az jelentősen növelheti a memóriát. Az is ismert már 2003 óta, hogy a kínai zsálya vagy Danshen, hatóanyaga nagyon hasonlít az Alzheimer-kór kezelésére használt gyógyszer hatóanyagára. A gyógynövényt több mint 1000 éve használják agyi problémák kezelésére. A zsályáról bebizonyosodott, hogy támogatja az agy interkonnektivitását vagyis az agy részeinek összeköttetéseit. Ez mindenki számára fontos lehet, annak is aki Alzheimer-kórban szenved, vagy sem.
A ZSÁLYA - MEGOLDÁS BESZŰKÜLT AGYEREKRE!
July 31, 2018 Kat. Egészség
Hirdetés



A zsálya egy csodálatos gyógynövény, amely különleges ízt ad a leveseknek, salátaönteteknek és gyümölcsleveknek. A gyógynövény gyulladáscsökkentő és erős emlékezet erősítő. A vizsgálatok során, még kis mennyiségű zsálya fogyasztásakor is kimutatták, hogy az jelentősen növelheti a memóriát. Az is ismert már 2003 óta, hogy a kínai zsálya vagy Danshen, hatóanyaga nagyon hasonlít az Alzheimer-kór kezelésére használt gyógyszer hatóanyagára. A gyógynövényt több mint 1000 éve használják agyi problémák kezelésére. A zsályáról bebizonyosodott, hogy támogatja az agy interkonnektivitását vagyis az agy részeinek összeköttetéseit. Ez mindenki számára fontos lehet, annak is aki Alzheimer-kórban szenved, vagy sem.

A zsályában található anti-oxidáns, a carnosic sav, áthatol a vér-agy gáton és megállítja a szabad gyökök által okozott károsodást az agyban. Ugyanez az antioxidáns növeli testünk glutation termelését, amely egy fontos öregedésgátló antioxidáns - javítja a vérkeringést, és kitágítja a középső agyi artériákat. Glutationt ténylegesen mindenféle agyi betegség kezelésére használják, beleértve az autizmust vagy az Alzheimer-kórt. Az agy jó véráramlása nagyon fontos. Annak akadályoztatása agysorvadáshoz, agylágyuláshoz és egyéb más problémákhoz vezethet
A zsálya gombaellenes, vírusellenes és antibakteriális tulajdonságokkal is rendelkezik. Magas vastartalma hatékonyan enyhíti az enyhe vagy a közepesen súlyos szorongásos állapotokat. Továbbá, egy 2010-es elemzés több mint 3100 élelmiszer közül a zsályának mutatta ki azt, hogy a legmagasabb anti-oxidáns tartalommal rendelkezik.
A zsálya csodálatos pikáns ízt kölcsönöz a házi leveseknek, főképp a paradicsomlevesnek, a lencsefőzeléknek, de nyersen is ehető salátához adva. Jó ötlet saját salátaöntetet késziteni olívaolajjal, citrommal-és tengeri sóval, friss zsályával.


 
 
0 komment , kategória:  egészség  
egészség
  2018-07-31 22:23:47, kedd
 
 



Egy ősi japán módszer segítségével 5 perc alatt megszabadulsz a stressztől!

A stressz életveszélyes helyzetekben elengedhetetlen, hiszen ha nem indulnak be időben az életmentő élettani folyamatok, akkor könnyen súlyos balesetet szenvedhetünk, amiben akár meg is halhatunk.

Azonban a stressz napjainkban olyan helyzetekben van jelen, ami egyáltalán nem életbevágó. És ez a stressz pár év alatt állandósul, aminek hatására a szervezet könnyen legyengül és beteggé válhat.

Most egy olyan módszerrel ismerkedhetünk meg, amely feloldja a bennünk lévő feszültséget, stresszt. Csak a megfelelő ujjunkat kell használnunk, hogy nyugalmi állapotba hozzuk magunkat.

Hüvelykujj: az idegességért, stresszért, ingerlékenységért felel.

Mutatóujj: a félelemért, a rettegésért felel.

Középsőujj: a dühért, a haragért felel.

Gyűrűsujj: a depresszióért, a szomorúságért felel.

Kisujj: az aggodalmaskodásért felel.
 
 
0 komment , kategória:  egészség  
ezotéria
  2018-07-15 15:23:44, vasárnap
 
 


Ez az optikai csalódásra alapuló kép egy igazán érdekes feladvány. Itt nem létezik jó, vagy rossz megoldás, azonban a válaszod sok mindent elárul rólad.
Agyunk többféle módon képes értelmezni a valóságot, éppen ezért vagyunk mindannyian mások. Az alábbi képen látható arc is kétféleképpen látható: van aki úgy látja, hogy előre néz, mások pedig azt mondják, hogy határozottan profilból látható.

Ne befolyásoljon, hogy mások mit mondanak, azt vedd figyelembe, hogy neked mi volt az első benyomásod. Válaszod sok mindent elárul a személyiségedről.

1.Előre néz
Ha úgy látod, hogy az arc előre néz, akkor azt jelenti, hogy szereted kihívni a sorsot, felrúgni a normákat, és egyáltalán nem a te műfajod a beilleszkedés.

Szereted az új dolgokat, a kihívásokat, a kalandos életet. Olyan munkát kell választanod, ahol nyugodtan ki tudod élni a kreativitásod.

Nálad egyfajta létszükséglet az, hogy szabadon ki tudd fejezni a gondolataidat, érzéseidet. Ha figyelembe veszed mások véleményét, és állandóan meg akarsz felelni valakinek, akkor soha nem leszel szabad, és boldog.

Hallgass a belső hangodra: ez a siker felé vezető út.

2.Oldalra néz
Nagyon határozott belső erővel rendelkezel, és tudod, hogy ez sok nehézségen át tud segíteni az életben.

Mindig arra törekszel, hogy a helyes utat, és a helyes irányt kövesd, ebben pedig nagy segítségedre vannak az ösztöneid.

Ha mások nem értenek egyet veled, akkor is kitartóan mész a saját utadon, a céljaid felé. Igen empatikus személyiség vagy, éppen ezért sok barát vesz körül mindig.

tudasfaja.com
 
 
0 komment , kategória:  egészség  
fogyókúra
  2018-06-28 21:09:53, csütörtök
 
 



A 40 éves Laura Raines majdnem testsúlyának felét leadta, hogy teljesítse rákos édesanyja utolsó kívánságát. Elmeséli, hogy csinálta.

- Borzasztóan kövér voltam, 157,3 kilót is mutatott alattam a mérleg. Rákos édesanyám többször beszélt velem a súlyom miatt, mondta, hogy jó lenne, ha lefogynék, már csak a gyerekeim miatt is. Hogy lássam őket felnőni, hogy megérjem az érettségijüket. Mert ő azt sajnálja a legjobban abban, hogy nemsokára meghal, hogy ezt már nem érheti meg...

A halála után nem tudtam azonnal elkezdeni a fogyókúrát, nem voltam még rá kész lelkileg. Sok időbe telt, mire túljutottam a halálán. Tavaly januárban, amikor a barátnőm, Verity javasolta, hogy próbáljam ki a Slimming world diétát, tudtam, most vagy soha. Hogy őszinte legyek, soha nem hittem abban, hogy működni fog. Kipróbáltam már korábban más diétákat, de mindegyiket feladtam, mert soha nem hozott olyan eredményt, amilyet szerettem volna - sem olyan gyorsan.
Amikor belekezdtem a diétába, az első héten 2,7 kiló ment le. A következő héten is fogytam, az után is, és az után is. Minél többet fogytam, annál eltökéltebb lettem. A legnehezebb a fogyókúrában az volt, amikor étteremben ebédeltünk vagy vacsoráztunk.

A pincérnek annyi kérdést tettem fel az étellel kapcsolatban, hogy szinte már kínosan éreztem magam, de tudnom kellett, hogy amit választottam, beleillik-e az étrendbe vagy sem. Az is rossz volt, amikor ismerősök kérdezgették, nem vagyok-e beteg, hogy ilyen gyorsan ennyit fogytam. Egy év alatt 73,4 kilótól szabadultam meg, ami számomra is hihetetlen - édesanyám biztos nagyon büszke lenne rám.

Ezzel a diétával fogyott le Laura

A Slimming World diéta Angliából indulva hódította meg az egész világot. Sikerét egyszerűségének köszönheti, nem kell kalóriákat számolni. A fogyókúra során zöld és piros napok váltják egymást. Zöld napokon a korlátlan mennyiségben fogyasztható zöldségek és gyümölcsök mellett bátran ehet szénhidrátokat (teljes őrlésű tésztaféléket, barna rizst, krumplit), a fehérjék közül csak a sovány húsokat, halat, tojást. Piros napokon korlátozni kell a szénhidrát fogyasztást.

Mintaétrend 6 napra

Hétfő - Piros nap

Reggeli: rántotta két tojásból, tetszőleges zöldségekkel
Tízórai: egy pohár joghurt
Ebéd: 15 dkg grillezett tengeri hal vegyes zöld körettel
Uzsonna: egy alma
Vacsora: paradicsomos-mozzarellás saláta

Kedd - Zöld nap

Reggeli: zabkása gyümölcsökkel
Tízórai: egy bögre tejeskávé korpás keksszel
Ebéd: teljes őrlésű spagetti paradicsomos öntettel, parmezánnal.
Uzsonna: egy banán
Vacsora: húsleves csigatésztával

Szerda - Piros nap

Reggeli: két főtt tojás paradicsommal, uborkával
Tízórai: egy marék natúr kesudió
Ebéd: 15 dkg grillezett csirkemell görög salátával (jégsaláta, ubokra, paradicsom, lilahagyma, olívabogyó, fetasajt)
Uzsonna: egy körte
Vacsora: brokkolikrémleves (vagy más krémleves)


Csütörtök - Zöld nap

Reggeli: teljes őrlésű pirítós padlizsánkrémmel
tízórai: egy pohár kefir zabpelyhes keksszel
Ebéd: juhtúróval töltött cukkini barna rizzsel
Uzsonna: egy alma
Vacsora: vegyes zöldsaláta pirítóssal


Péntek - Piros nap

Reggeli: bármilyen gyümölcs, akár több is
Tízórai: egy zellerszár mártogatóssal
Ebéd: 15 dkg grillezett hal párolt zöldségekkel
Uzsonna: egy pohár tejeskávé.
Vacsora: fokhagymás csirkemell spenótsalátával


Szombat - Zöld nap

Reggeli: teljes őrlésű pirítós csicseriborsókrémmel
Tízórai: egy marék áfonya
Ebéd: zöldséges rakott tészta reszelt sajttal
Uzsonna: egy marék sózatlan mandula
Vacsora: cukkinifőzelék önmagával sűrítve (vagy más főzelék)

forrás: mindenegyben.com
 
 
0 komment , kategória:  egészség  
mazsola
  2018-04-13 17:04:35, péntek
 
 



Miért nem reklámozzák a mazsolát?

A mazsola tökéletes élelmiszer, mézédes, pedig nem adnak hozzá cukrot, mint egyes más szárított gyümölcsökhöz.
A mazsola szuper energiabomba, magas a szénhidrát tartalma, de tele van rosttal, káliummal, vassal, de zsír és keményítőmentes. A jótékony polifenolokról, antioxidánsokról ne feledkezzünk meg, ezek gyógyhatásúak.



50 g mazsola tartalma:

129 kcal

34 g szénhidrát

1,3 g fehérje

1,6 g rost

0,2 zsír

25,4 g cukor

322 mg kálium

0,8 mg vas

0,08 g B6-vitamin

14 mg magnézium

22 mg kalcium

1,5 mikrogramm K-vitamin

A mazsola jótékony hatásai


Megelőzi a fogszuvasodást

Az édes mazsola nem árt a fogaknak. Szakértők szerint a mazsolában olyan festékanyagok vannak, amelyek elpusztítják a szájüregben a baktériumokat.


Szorulás ellen

Együnk mazsolát, ha baj van az emésztésünkkel, hiszen a rostok csodát művelnek. A székrekedést és a hasmenést is megakadályozza.


Csökkenti a magas vérnyomást, és az agyvérzés kockázatát

Akiknek ingadozik a vérnyomásuk, érdemes naponta háromszor pár szemet elfogyasztaniuk. A káliumtartalma is jót tesz a keringési betegségekben szenvedőknek.


GyulladáscsökkentőAntioxidáns tartalmánál fogva az ízületi gyulladásokat, fájdalmakat is csökkenti.


Csökkenti a savasodást

A mazsola sok káliumot és magnéziumot tartalmaz, ezért csökkenti a savasodást és eltávolítja a szervezetben található méreganyagokat, így védi a szervezetet az olyan betegségektől, mint az ízületgyulladás, a köszvény, a vesekövek és a szívbaj.


Segít a vérszegénység kezelésében

A mazsola nagy mennyiségben tartalmas vasat és B-complex vitaminokat, amelyek hozzájárulnak a vérszegénység kezeléséhez. A mazsolában található réz a vörösvérsejtek termelésében játszik fontos szerepet.


Az egészséges szemekért

A mazsola fogyasztása élesíti a látást, a benne található antioxidánsok védik a szemeket, mivel csökkenti a szabadgyökök tevékenységét, ami gyengíti a látást és akár szürke hályogot is okozhat.


Az egészséges csontokért

A mazsola nagy mennyiségben tartalmaz kalciumot, amely a csontok egészségért felel, illetve véd az ízületgyulladástól és a köszvénytől.
 
 
0 komment , kategória:  egészség  
diófa levele
  2018-04-12 22:23:55, csütörtök
 
  Diólevél legyen a barátod!

A diófa ma úgy tűnik reneszánszát éli és egyre többen érdeklődnek a diófalevél gyógyító hatásáról.

Szinte minden kertes háznál megtalálható a diófa. Az árnyas terebélyes növényről kevesen tudják, bár termését sokan kedvelik, hogy mennyi gyógyhatást köszönhetünk e növénynek.





A dióról nem lehet lelkesedés nélkül írni, hisz tavasztól őszig a legtöbb élmény, beszélgetés, eszegetés a diófa hűs árnyékában történik. A régiek nem véletlen tisztelték, hiszen nem csak termése, hanem levele is igazi elixírnek számított. Az a sok-sok módszer, amit most átnyújtunk, sok nemzettől származó, vidéki tapasztalati megfigyeléseken alapul, de ma már tudományos alapja is van.


Igaz az ismert mondás, hogy a diófa az ember legnagyobb barátja. Ha elfogadod a diófát barátodnak, gondozod, kártevőit pusztítod, akkor segítségedet ugyanolyan módon hálálja meg, rengeteg gomba, rovar, féreg, baktérium fertőzésétől tud megszabadítani. Mintegy szimbiózis alakult ki a diófa és az ember között.



A diófa mely részei gyógyhatásúak?



A dióbél, a dióolaj is. Továbbá a diólevél, a dióvirág, beleértve a barkavirágzatot is. A zöld dió, a rügy, a hajtás zöld héja és a diókopáncs, vagyis a dió levélen kívüli, többi zöld részei is. És a megfásodott részek, a diófa kérge, a dióhéj, valamint a dióbél belső, vékony fásodott válaszfala. Végül ide sorolhatjuk a dióbél hártyáját is. Vagyis, a gyökér kivételével az egész növény gyógynövény.



Maria Treben, a méltán híres gyógynövény-javasasszony szerint (az Egészség Isten patikájából című művét ajánljuk) a Szentiván előtti, körülbelül június közepén szedett zöld dióból kitűnő dióesszencia készíthető, amely tisztítja a májat, a gyomrot és a vért.

Az általa ajánlott dióesszencia recept:


Körülbelül 20 darab, négyfelé vágott zöld dióval megtöltünk egy széles szájú üveget. Leöntjük 1 liter gabonapálinkával (valószínűleg egyéb pálinkák is alkalmasak) úgy, hogy 2-3 ujjnyira ellepje a diót. Az üveget jól lezárva 2-4 hétig a napon vagy más meleg helyen tartjuk. Utána leszűrjük és palackokba töltjük. Szükség szerint egy-egy tele kávéskanállal fogyasztunk belőle.

Ízletes diólikőrhöz jutunk, ha a zöld diót 2-3 szegfűszeggel, 1 fahéjjal, egy kis darab vaníliával és egy fél narancs héjával (bár ezt a mai viaszos, vegyszerezett héjjal nem biztos, hogy javasolnám) ízesítjük. Majd ¼ liter vízben megfőzünk 500 gramm cukrot és ezt lehűtve hozzáöntjük a leszűrt dióesszenciához.



Több helyen lehet olvasni, hogy a diólevélnek hámosító hatása van. Lehetővé teszi a bőrnek, a hámszöveteknek, hogy egészségesen regenerálódjanak, és a szervezet gyorsan él is az alkalommal.



Gyógyászati célból úgy a levelét, mint a dió kopácsát (burkát) érdemes használni, kellő ismeret mellett igen hatásos a belőlük készített teafőzet. A dió levelének egészségmegőrző tényét szintén az ősidők óta ismeri a lakosság. Vélhetően ez a növény is Perzsia - India irányából került hozzánk, s nemesítették az évszázadok során a legkedvezőbb adottságúvá.



Összehúzza a nyálkahártyát, megszünteti a szivárgó vérzéseket. Tehát a fertőzött, károsodott - külső vagy belső - hámszövetek újrafertőződését az összehúzó hatás gátolja meg. És ezután az emberi szervezet természetes gyógyulási, regenerálódási képessége fejezi be a gyógyítást.


Természetesen, a diólevél nem csodaszer. Az a tény, hogy sikerrel alkalmazható a legkülönbözőbb bőrproblémák esetén is, a szájüreg, a torok, a garat és az egész emésztőrendszer igen sok problémája esetén is, mind ugyanarra a hatásmechanizmusra vezethető vissza. A diólevél hatóanyagai az élőlények egész sorára mérgező, élettevékenységet gátló hatással vannak. Nemcsak a diófa alatt növő gyomnövények túlnyomó részére, hanem rovarokra, férgekre, gombákra, még baktériumokra is. De az emberre nem.


A júniusban begyűjtött, már kifejlett egészséges levél, vagy a diószüretkor szeptemberben begyűjtött kopács megszárítva és feldarabolva alkalmas forró vízzel tea készítésre. Egyes leírások már június végétől szedetnék a leveleket, hiszen abban az időben tartalmazza a legtöbb hatóanyagot.


Hogy mi mindenre jó a diólevél?

Egy francia leírás szerint íme egy lista:



- érzéstelenítésre,

- hámszövet összehúzására,

- tuberkulózis ellen,

- vércukorszint csökkentésére,

- fertőtlenítésre, baktériumölésre,

- gombaölésre,

- tonizálásra,

- sebek gyógyulásának meggyorsítására,

- szájfekély ellen,

- torokgyulladásra,

- kötőhártya-gyulladásra,

- többféle bőrbetegségre,

- fagyásra,

- hüvely bántalmakra.



Gyógyító receptek



Fürdésre: Általános hatású a fürdővízbe öntött teaeszencia használata, idegnyugtató, stimuláló és bőrfertőtlenítő, s aki szereti, a dióolaj illata kellemessé varázsolja testét. Azért túlságosan sokáig nem kell használni, a növény juglon vagy juglans tartalma miatt. A borogatások, teák használatakor pedig feltétlen győződjünk meg arról, hogy keletkezik e allergiás tünet, mert az arra érzékenyeknek ezt el kell kerülniük. Mindemellett alkalmazzuk bátran, mert olcsó és jó hatású szer a diólevél.



Fürdőhöz 100-200 g apróra vágott diólevelet áztatunk 0,25 l forró vízbe, és leszűrés után a fürdővízhez öntjük. Hatékonyan frissít, méregtelenít, erősít, akárcsak egy gyógynövényes fürdőzés.



Erős lábizzadás esetén 200 g szárított diólevelet félóráig főzzünk 1 l vízben, majd szűrjük le. Ha fürdőként használjuk, az egész főzetet öntsük a fürdővízbe, ha csak lábáztatásra, akkor pedig 3 dl-t.



A levél főzetét a törökök ülőfürdős kúra során is használták, húgyúti gyulladások esetén, de köhögős gyereket is fürdetik benne, abból a tapasztalatból kiindulva, hogy a diólevél-fürdő erősíti a szervezetet.



Borogatás: Külsőleg borogatásként a diólevél-főzetet, hasonlóan a hagymához, ekcéma, fagyás, égés, napégés, zúzódások, ínszalag megnyúlás, kötőszöveti gyengeség kezelésére, ízületi fájdalmak enyhítésére, ütésből eredő véraláfutások eloszlatására, pattanásokra, kelésekre, továbbá korpás fejbőrre használják. Segít a kiütések, az élelmiszerallergiából eredő bőrkiütések, csalánkiütés megszüntetésében, a fizikailag fáradt lábra is kiváló.



Bőrgombásodás (piros, váladékos, viszkető bőr) esetén egy liter forró vízhez 70 g szárított, tört diólevelet adjunk, majd lehűlés után szűrjük le. A gombás bőrt áztassuk ebbe a főzetbe. A kezelést rendszeresen ismételjük, amíg a tünetek el nem múlnak. Pikkelysömörre, sömörre is bátran használhatjuk ezt az oldatot.



Ha külsőleg használjuk, angol gyógynövény-szakértők a következő főzetet ajánlják: fél liter forró vízben mintegy hat órán át áztassunk 30 g száraz levelet, utána szűrjük le.



Másik, hazai recept szerint lemosáshoz elég egy teáskanálnyi diólevélből főzetet készíteni, teljes fürdőhöz pedig 100 g száraz levelet használjunk. Makacs fekélyekre úgy használjuk a főzetet, hogy erősebbre főzzük, és cukrot is teszünk bele. Úgy is növelhetjük hatását, hogy a főzet minden 5 literéhez 2 kg tengeri sót adunk. Vigyázzunk viszont, hogy a főzet ne kerüljön nyílt sebbe! Nem segít, ha a fájdalom idegi eredetű. Ha allergiás tünet jelentkezne, a kezelést hagyjuk abba!



Hogyan készítheted el a teát?



- 3 g (egy púpozott kanál) diólevelet forrázz le 2dl vízzel, hagyd állni 10 percet, leszűrés után használhatod az adott panasz szerint. Diólevelet beszerezhetsz megbízható bioboltokban, vagy gyógyszertárban, de Te is gyűjthetsz tiszta helyekről. Diólevelet csak június közepétől július közepéig szedhetsz. Mosd át egyesével a leveket, terítsd szét egy ruhára, árnyékos, de szellős helyen. Ha kiszárad elteheted egy szép üvegbe, s így egész télen kéznél lehet.



Öntheted a fürdővizedbe is, idegnyugtató hatása miatt segít az estére felhalmozott stresszt lecsendesíteni, fertőtleníti a bőröd, és serkenti az anyagcseréd. Idősebbeknek ajánlott a csontritkulás megállítása és karbantartása miatt. Pattanások, viszkető bőrpanaszok, tejkiütések esetén is bátran használd, kitűnő fertőtlenítő és nyugtató hatása miatt. Még rüh, és fejtetű ellen is eredményesen harcba száll.

Erősen vértisztító, ezért a cukorbetegek jótevője, valamint székrekedésben, étvágytalanságban és anyagcserezavarokban is legyen a barátod. Gyomor és bélpanaszaidat is enyhítheted vele



A különböző receptekben általában a száraz diólevél súly szerinti mennyiségét adják meg. Ha friss, zöld levelet használunk, nyugodtan vegyük a négyszeresét. Bár a diólevél-főzet alkalmazásának módja sokféle lehet, - tea, főzet, oldat, fürdő, borogatás, szájvíz, gargalizálószer, beöntő vagy hüvelyöblítő, kenőcs, stb. - mindnek az alapja a diólevél hatóanyagainak főzéssel, áztatással való kinyerése. Az egyes receptek eltérhetnek.



A teát mértékkel fogyasztva vagy helyi lemosásként borogatásként használva jó eredménnyel fordíthatjuk külsőleg bőrbetegségek, pattanások, ekcéma, bizonyos gyulladások és lábgombásodás ellen. Igen hatásos tetvesség, rühesség ellen, de használható a hajhullás megelőzéseként fejre dörzsölve és borogatva.



Belsőleg teaként fogyasztva pedig alkalmas gyomor és bélhurutok ellen, de vértisztító hatású, s így a pattanások kialakulását is megelőzi. Zsíros pattanásos bőr esetén a gyenge főzet többszöri fogyasztása ajánlott.



Székrekedés ellen nemcsak Európában, hanem Kínában is alkalmazzák. Hasmenés esetén fontos a folyadékpótlás, ezért a szokásosnál enyhébb főzetet készítsünk, tehát mintegy 10 g szárított levelet tegyünk 1 l forró vízbe. Természetesen a leveleket később szűrjük ki. Ebből a főzetből napi 1 l-t igyunk meg. Általában mondhatjuk, a diólevél-főzet, tea mindenféle emésztési zavar (és az ennek következtében fellépő étvágytalanság) esetén jól alkalmazható.



Az emésztés karbantartására 6 g diólevél sűrű főzetét ajánlják horvát gyógynövény-szakértők 12 g glicerinnel és 3 dl forralt vízzel elkeverni, és ebből a készítményből étkezések után és este egy-egy kávéskanállal kell bevenni.



Dr. Ladocsi Teréz bélhurut ellen diólevélből és más gyógynövényekből készült teakeveréket ajánl: Összekeverünk 5 g diólevelet, 5 g kutyabengekérget (Frangulae cortex), 10 g édesgyökeret (Liquiritae radix), 20 g édesköményt (Foeniculi fructus), 30 g orvosi ziliz gyökeret (Altheae radix) és 30 g lenmagot (Lini semen). A keverékből három teáskanállal kell tenni három csésze vízhez, és 5-10 percen át kell főzni, végül leszűrni. Reggel és este egy csésze meleg teát kell a főzetből inni.



Egy egyszerű diólevéltea-recept:



Apróra vágott száraz diólevélből 1 púpozott teáskanállal egy bögre (2,5 dl) forró vízhez öntünk, állni hagyjuk, leszűrjük, esetleg újra melegítjük. A legkülönbözőbb betegségek esetén egyaránt naponta legalább három csészényit igyunk.



Varró Aladár Béla gyógyszerész szerint 10-20 g diólevelet fél liter vízben főzzünk meg, és a szüredéket reggel, kávé helyett cukorral fogyasszuk. Vértisztító, emésztést előmozdító, féreghajtó hatása van. Gyomor- és bélelnyálkásodásnál és általában olyan betegségeknél, melynek oka a vér tisztátalanságában keresendő, kitűnő eredményeket érünk el - írja Varró úr.



Amerikai természetgyógyász enciklopédia szerint 2-3 g szárított diólevelet kell számítani 1 dl vízhez, és 15 percig kell főzni.



Ugyanezt egy olasz természetgyógyász-ajánlás úgy fogalmazza meg, hogy 3 gramm száraz diólevelet 1 dl fehér borban 10 napig kell áztatni, és étkezés után egy kávéskanálnyi szükséges.



Az ajánlások nem pontosan egyeznek, csak abban, hogy diólevelet kell használni.



Zsíros, korpás haj: Ahogy a diófa ügyel saját koronájának szépségére, úgy ápolja a te hajad és fejbőröd is egy kis diólevélből készített tea. Hajmosás után 2-3 dl teával öntözd meg a fejed, hagyd rajta pár percig mielőtt leöblítenéd. Ha nem mosod le, akkor a hajhagymákat táplálja és növekedésre ösztönzi őket.



Homlok-, arc- és orrüregek gyulladása: Ha gyötör az eldugult orr, vagy épp arcüreged fájlalod, az elkészített teából naponta 1-2-szer szívj fel az orron át és hagyd, hogy átmossa az üregeid. Torok és száj öblögetésére is használhatod, az ott levő kórokozókat és baktériumokat elpusztítja. A fájó részekre pedig dunsztkötést tehetsz egy teával átitatott törölközővel.

Fogínygyulladás, afta, szájban előforduló sebek: Főzz le 2dl teát és tartsd a hűtődben, egy kis üvegben. Minden fogmosás után öblítsd át a szájad.



Máj problémák, máj ciszta: Májunk a méregtelenítés nagy mestere, ezért mindenképp figyelj rá. A diólevélben található anyagoknak köszönhetően enyhíti a máj panaszokat, serkenti a méregtelenítést, emésztést. Komolyabb problémánál (ciszta) 6 héten keresztül kell inni a teát és minden este dunsztkötést helyezni a májra.



Hasmenés: A lényeg a könnyű diéta mellett, hogy a bélbolyhokat kell rendbe tenned, ehhez remek segítőtárs lehet a diólevél tea.



Ciszta, mióma a petefészken: Természetesen ez egy komoly probléma, ezért nagyobb odafigyelést igényel. Készíts fél liter teát melyből 2 decit ivásra használj, a maradékot pedig hüvelyirrigálásra. Éjszakára készíts borogatást a hasadra! Hüvelygomba és folyás esetén is sokat segít az irrigálás.



Lábizzadás, körömgyulladás, lábgomba: Viszket a lábad, vagy begyulladt a körmöd? Nincs más teendőd, mint naponta fél órát áztatod a teában a lábad, vagy naponta többször átmosod vele a problémás területeket.



Látásra: Ha már látásunk nem elég éles, akkor is segítségül hívhatjuk ezt a kiváló gyógynövényt. 2 dl forró vízzel egy csapott evőkanál diólevelet leöntünk, 10 percig állni hagyjuk, majd vattát mártunk bele és ezt a gyengén látó szemre helyezzük naponta tíz percre. Néhány hónap után azt vesszük észre, hogy látásunk élesedik. Zöldhályog esetén egy éven keresztül ajánlott naponta elvégezni.



Vércukorszint beállításánál is eredményesen alkalmazható. Ekkor egy csésze forró vízhez 2 kávéskanál szárított diólevél ajánlott, majd egy óra állás után kell leszűrni és fogyasztani, naponta négy alkalommal fél csészével.



Diólevél-tea az emésztőrendszeri betegségekre



A diólevél-tea gyomor- és bélbetegségek kezelésére, hasmenés és székrekedés ellen egyaránt jó. Tehát az emésztési zavarokra. Általában rendbe teszi a rendellenes gyomor- és bélműködést. Ha az embernek nincs rendben a gyomra, elmegy az étvágya. Viszont ha diólevél-kúrát alkalmaz, az eredmény gyorsan jelentkezik, megjön az étvágy is. Ezen alapul az a népi megfigyelés, hogy a diólevél-teának étvágyjavító hatása van. Tehát ha valakinek nincs étvágya, igyon nyugodtan diólevél-teát, és az esetleg nem is tudatosult emésztőrendszeri problémái természetes úton szűnnek meg.


Röviden ezt úgy foglalják össze, hogy erősíti, kondícionálja a gyomrot.

A németek szerint köszvény ellen is jó a dióbél fogyasztása, mert purinmentes. És a vesének is jó, mert klórmentes.


Csökkenti a koleszterinszintet, gátolja a vérrögképződést, javítja az érfalak rugalmasságát, jelentős mennyiségű omega-3 zsírsav és E-vitamin található benne.

 
 
0 komment , kategória:  egészség  
arc
  2018-02-03 00:29:37, szombat
 
 



Milyen betegséget jeleznek a ráncaid?

A régi kínai orvosok mindig azzal kezdték a beteg állapotának felmérését, hogy alaposan megvizsgálták az arcát. Nem véletlenül, ugyanis minden túlzottan ráncos rész valamilyen betegségre utal.

Íme az arctérkép értelmezése:

1. A vízszintes ráncok a homlokon elsősorban a stresszt jelzik. Lazíts, el fognak tűnni.

2. A két szemöldök közti függőleges haragráncok a baloldalon gyenge májműködést jeleznek. Érdemes odafigyelni az alkoholra, gyógyszerekre, amit szedsz.

3. Ugyanez a jobboldalon a lépműködés gyengeségére utal,

4. Ránc az orrnyergen: alacsony libidó, allergiára való hajlam.

5. Szarkalábak: rossz látás, májproblémák jelei lehetnek.

6. Szem alatti karikák: vesegondok, vízvisszatartás, keringési problémák.

7. Petyhüdt orca: emésztési problémák.

8. Piros orr: szívproblémák.

9. Száj melletti mély ránc: a nemiszervek problémáira utal, meddőségre.

10. Túl erős nevetőránc: cukorbaj, hasnyálmirigy gondok.

11. Száj fölötti kis ráncok: nem szexelsz eleget, vagy csak dohányzol!

12. Foltos ajkak: bélproblémákat jelez.

13. A toka vagy csak túlsúlyt vagy pajzsmirigy betegséget is jelez.

14. Karika az irisz körül: magas koleszterinszint.

15. Kiálló erek a halántékon: magas vérnyomás.

16. Ránc a száj alatt: túl magas libidó vagy rossz kedv jele lehet.
 
 
0 komment , kategória:  egészség  
     1/14 oldal   Bejegyzések száma: 138 
2024.02 2024. Március 2024.04
HétKedSzeCsüPénSzoVas
 123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031
Blog kereső


Bejegyzések
ma: 0 db bejegyzés
e hónap: 0 db bejegyzés
e év: 0 db bejegyzés
Összes: 7620 db bejegyzés
Kategóriák
 
Keresés
 

bejegyzések címeiben
bejegyzésekben

Archívum
 
Látogatók száma
 
  • Ma: 293
  • e Hét: 1147
  • e Hónap: 3198
  • e Év: 31421
Szótár
 




Blogok, Videótár, Szótár, Ki Ne Hagyd!, Fecsegj, Tudjátok?, Receptek, Egészség, Praktikák, Jótékony hatások, Házilag, Versek,
© 2002-2024 TVN.HU Kft.