Belépés
pacsakute.blog.xfree.hu
A szeretet ellen nincs fegyver. Czeizel Ilona
1954.01.05
Offline
Profil képem!
Blogom, Képtáram,
     1/304 oldal   Bejegyzések száma: 3039 
A memóriaerősítő és nyugtató hatású citromfűtea
  2024-05-24 11:53:58, péntek
 
 



Mai világunk nem éppen stresszmentes. Nem jó dolog ilyenkor gyógyszert, történetesen nyugtatót beszedni, sokkal inkább hasznosabb valamilyen olyan gyógynövényt fogyasztani - akár tea formájában -, amely szintén nyugtató hatásokkal rendelkezik, de nincsenek kellemetlen mellékhatásai és addikciót, azaz függőséget sem okoznak. A citromfű is ilyen gyógynövény. A gyógynövénynek nem csupán az illata nagyon kellemes, hanem az íze is csodálatos. Milyen pozitív hatásai vannak még ennek a gyógynövénynek? Mutatjuk a válaszokat!

A citromfű levelei nagyon sok értékes vegyületet tartalmaznak, például ilyen az eugenol, a terpének, a linalool, a citronellol, a polifenolok és a tanninok. A citromfű ezeknek a vegyületeknek köszönheti kellemes aromáját és természetesen nyugtató hatását is.

A gyógynövény illóolajokban is bővelkedik, amelyeknek nagyon jó a görcsoldó hatásuk, és még az emésztésre is pozitívan hatnak. Már csak emiatt is ajánlatos azoknak a betegeknek a citromfűtea rendszeres fogyasztása, akik IBS-ben szenvednek.

Az IBS (irritábilisbél-szindróma), pontosabban a velejáró emésztési rendellenesség valamilyen idegrendszeri probléma miatt alakul ki. A citromfű duplán hatékony, hiszen nemcsak az emésztési zavarokra hat, hanem az idegrendszeri problémákat is csillapítja. Nemcsak nyugtat, hanem enyhíti a fejfájást és az idegességet.

Ha álmatlanságban szenvedünk, csak készítsünk egy csésze citromfűteát, és kortyolgassuk el szép lassan lefekvés előtt. A citromfű megkönnyíti az elalvást, és a zavartalan éjszakai pihenést is biztosítja.

A citromfű a kognitív funkciókat is képes javítani. Kutatások igazolják, hogy nagyon jó eredményeket lehet elérni - lassítja a betegség lefolyását - azoknál a betegeknél, akik Alzheimer-kórban szenvednek.

A citromfű más téren is bizonyított már. A gyógynövény nagyon hatékony a keringés fokozásában, a vérnyomás csökkentésében és a szívbetegségek kivédésében.

A gyógynövény vírusellenes és antibakteriális hatásokkal is rendelkezik. Elsősorban a herpesz szimplex nevű vírus esetén nagyon hatékony.

A citromfűtea koffeinmentes, így azok a személyek is bátran fogyaszthatják, akiknek tartózkodniuk kell a koffeines italoktól.

A citromfűből nemcsak tea készülhet, más nagyszerű italokat is készíthetünk a hozzáadásával.

Mentás-citromfüves ital hozzávalói:
8-10 db fodormentalevél,
8-10 db borsmentalevél,
15-16 db citromfűlevél,
fél liter víz,
1 kisebb citrom,
1 kisebb lime,
ízlés szerint méz.

Elkészítése:
Forraljuk fel a vizet, adjuk hozzá a gyógynövények leveleit, majd hűtsük le. Öntsük az egészet egy üvegbe, miután leszűrtük. Facsarjuk bele a fél citrom és lime levét, a másik felüket karikázzuk fel, és dobjuk a kancsóba. Mézzel ízesítsük. Behűtve nagyon hatékony a szervezet lehűtésében.
Forrás : Link
 
 
0 komment , kategória:  Fűben fában....  
Ehető virágok
  2024-05-21 08:45:49, kedd
 
 



Nemcsak a kertünket, hanem a tányérunkat is díszíthetik szebbnél szebb virágok, amelyek a különleges megjelenés mellett izgalmas ízeket is nyújthatnak ételeinknek. Sokféle ehető virág létezik mind színében, mind méretében és formájában. Sokan nem is gondolják, hogy az elterjedt százszorszép vagy a sárgán virító gyermekláncfű virágai is alkalmasak fogyasztásra.

Mire és hogyan használhatjuk fel az ehető virágokat ételkészítés során?

A virágokkal ízesített ételek fogyasztása nem új keletű, divatos trend. Hagyománya évszázadokra nyúlik vissza, és sok országban a mai napig az étkezési kultúra része. Felhasználásuk sokrétű: salátákba, süteményekbe, fagylaltokba, tortákba, szendvicsekre, levesekbe, húsokhoz és köretekhez is adhatóak.
Értékes tápanyagok is rejlenek az ehető virágokban

Minél intenzívebb egy virág illata vagy színe, annál erőteljesebb és aromásabb az íze is. A virágok számos ásványi anyagot, antioxidánst és enzimet tartalmaznak, ezért fogyasztásukkal az egészségünkért is tehetünk.

Az ehető virágok nevelése, gondozása és felhasználása:
Az ehető virágok nagy része egynyári növény, azaz életciklusuk egy vegetációs időszakig tart. Könnyen termeszthetőek kiskerti ágyásokban, kaspókban vagy magaságyásokban is. Fontos, hogy megfelelően gondoskodjunk fogyasztásra szánt virágainkról: napfényes helyre, termőföldbe vagy virágföldbe ültessük őket, védjük az állatoktól, és ne kezeljük növényvédő szerekkel (peszticidekkel) őket.

Figyelmesen válasszuk ki azokat a virágokat, amelyeket el szeretnénk fogyasztani, mert nem minden részük és nem minden fajta virág ehető, egyesek mérgezőek is lehetnek. Csak a szépen kinyílt, pompás virágokat szüreteljük le; a bimbós, még nem kinyílt, éretlen és az elvirágzott, hervadt vagy száraz virágokat kerüljük, mert ízük keserű, kellemetlen és fanyar. A felhasználás napján, vagy legfeljebb egy nappal korábban gyűjtsük be a virágokat, amelyeket az elkészítésig tisztítsunk meg és tároljunk hűtőben. A tisztítás és előkészítés során rázással, kézi szedegetéssel távolítsuk el a virágokon lévő rovarokat, virágport és vizes leöblítéssel az egyéb szennyeződéseket, csak magát a virágot használjuk fel, a szárat és leveleket ne.
Ha nincs lehetőségünk magunk termeszteni

Ne készítésünk olyan virágokból ételt, amelyeket forgalmas utak vagy szántóföldek mellől szedtünk, mert szennyeződhettek kipufogógázokkal vagy permetszerekkel. A kertészetekben és virágüzletekben árusított cserepes és vágott virágok különböző műtrágyás és vegyszeres kezelést kapnak, ezért ezeket se vásároljuk meg fogyasztási célra. Ha nincs lehetőségünk magunk termeszteni ehető virágokat, akkor néhány élelmiszerüzletben tudunk vásárolni olyanokat, amelyeket kifejezetten étkezési céllal termesztenek, tehát fogyasztásuk biztonságos.

Ezekről fontos tudnia, ha étkezési céllal szeretne virágot felhasználni:
Kizárólag közismert növényt kóstoljunk és használjunk, ne kísérletezzünk ismeretlen virágokkal és növényi részekkel, mert tartalmazhatnak egészségre káros vegyületeket, toxinokat.
Az ehető virágok nagyobb mennyiségben emésztési panaszokat is okozhatnak, ezért csak kisebb adagban érdemes tálalni.

Néhány ember érzékeny vagy allergiás lehet olyan virágokra, amelyek mások számára biztonságosan fogyaszthatóak, ezért egyszerre csak kis mennyiséget kóstoljanak, és figyeljék meg, hogyan reagál a szervezet.

Pollenallergia, szénanátha, asztma esetén a virágpor fokozhatja a tüneteket, ezért nekik nem ajánlott a virágokat tartalmazó ételek és italok fogyasztása.

Melyek a legismertebb ehető virágok?
A felsorolásban szereplő virágokat felhasználás előtt érdemes megkóstolni, és az íze alapján párosítani a különféle fogásokhoz. Az édesebb, virágosabb ízű virágok jól illenek a desszertekhez, süteményekhez, tortákhoz, limonádékhoz, míg az enyhébb ízű virágokat salátákhoz, húsokhoz, köretekhez, szendvicsekhez érdemes hozzáadni.

Kamilla: egyedi ízű és illatú virág, melyből gyógytea készíthető.

Bodza: a virágok édes ízűek, közismerten készíthető belőle szörp, szirup, de palacsintatésztában kirántva finom csemege. Nyersen nem fogyasztható.

Fehér akác: finom édes ízű nektárt tartalmazó virág, szörpöt, limonádét, teát készíthetünk belőle.

Gyermekláncfű (pitypang): a fiatal virágok kellemes, mézízűek, melyekkel például desszertek, torták díszíthetőek.

Ibolya: jellegzetes, finom ízű virágok, melyek fogyaszthatóak salátákban, süteményekben, fagylaltban vagy önmagában.

Rózsa: különleges, intenzív ízű virág, kandírozva, szirupként, italokban, desszertekben is kiválóan felhasználható.

Árvácska: fűhöz hasonló ízvilág, ezért salátákba, szendvicsekbe jobban illik, mint édes ételekbe.

Kerti sarkantyúka: fűszeres ízű látványos virág, salátákhoz, tésztaételekhez, húsokhoz illik.

Körömvirág: enyhén kesernyés ízű, gyógyteaként régóta ismert, de a saláták színes összetevője is lehet. Kis mennyiséget javasolt fogyasztani belőle.

Százszorszép: salátákba és sajt- és zöldségkrémekkel megkent szendvicsekhez is fogyasztható.

Levendula: jellegzetes aromájú virág, desszertekhez, limonádékhoz, fagylaltokhoz és húsos fogásokhoz is egyaránt illik.

Alma- és barackfa virágai: gyümölcsös, virágos ízűek, lekvár és szirup is készíthető belőlük.

Napraforgószirom: enyhe ízű, saláták színesíthetőek vele.

Búzavirág: kissé kesernyés, szirmai teák összetevője lehet.

Szegfű: édes aromájú ehető virág, desszertekhez, fagylaltokhoz, limonádékhoz adható.

Hibiszkusz: citrusízű virág, finom tea készíthető belőle.

Jázmin: intenzív édes illata van, készíthető belőle tea, limonádé, desszert, fagylalt.

Hársfa: édes ízű virág, mely alkalmas limonádé, szörp, tea ízesítésére.

Büdöske (bársonyvirág): az élénk szirmok az ételek színesítésére is alkalmasak, fogyasztható hideg és meleg ételekben egyaránt.

Nem ehető, mérgező virágok
Az alábbi növények virágai mérgezőek, gyomorfájást, hasmenést, hányást okozhatnak, ezért fogyasztásuk tilos: lila akác, gyöngyvirág, jácint, nárcisz, hortenzia, kikerics, vérpipacs, leander, írisz, gyűszűvirág, vasfű, azálea, boglárka, rododendron. A felsorolás nem teljes, ez csupán néhány példa a számos mérgező növény közül.

Forrás : Link
 
 
0 komment , kategória:  Fűben fában....  
Majoranna gyógyhatásairól
  2024-05-19 19:38:42, vasárnap
 
 



A majoránna, mint gyógynövény - Mutatjuk jótékony hatásait!
A majoránna egy közismert fűszernövény, amely meglepő módon több gyógyhatással is rendelkezik.

A Majoránna népies neve:
pecsenyevirág, majoranna

A Majoránna leírása:
Az Origanum majorana, közismert nevén majoranna, egy évelő fűszernövény, ami az ajakosok (Lamiaceae) családjába tartozik. A majoranna eredetileg a Földközi-tenger vidékéről származik, de ma már számos más régióban is termesztik.

A majoranna jellegzetes aromájú és ízű növény. Kisebb leveleivel, melyek szürkés-zöld színűek és enyhén szőrösek lehetnek, gyakran használják a konyhában fűszerként vagy gyógynövényként. A növény apró, fehér vagy világosrózsaszín virágokat hoz, amik fürtökben helyezkednek el.
A majorannának többféle fajtája létezik, de általánosságban elmondható, hogy kedveli a meleg, napos helyeket, és jó vízelvezetésű talajban fejlődik a legjobban. A növényt gyakran termesztik kerti ágyásokban, de kisebb kaspókban vagy edényekben is lehet nevelni.

Majoránna felhasználása:
A majoránna nem egy egyszerű fűszernövény. A majoránna kiváló görcsoldó, izzasztó, szélhajtó, erő­sitő (tonizáló), köptető, serkentő és menstruációt elősegítő, megindító hatású gyógynövény. A majoránnával nem csupán az ételeket lehet finomabbá tenni hanem rendkívüli gyógyhatásai is vannak. A majoránna gyógyhatása között megemlíthető, hogy nagyon jót tesz az emésztésnek, rendkívül jó a gyomorpanaszokra és a görcsöket is oldja.
Nagyszerű tea készíthető belőle ami segít enyhíteni a hasi görcsöket, a puffadást és a fokozott gázképződésre is megoldás lehet. Csupán annyi a majoranna tea elkészítése, hogy le kell forráznod egy teáskanál majoránnát 2 dl vízzel, végül hagyni kell 10 percig állni. Miután letelt a 10 perc le kell szűrni és el kell kortyolgatni szépen lassan. Ha esetleg nincs lehetőség rá, hogy teát készíts akkor egy pohár meleg vízbe csepegtess néhány csepp majoránna illóolajat.
A majoránna nem egy egyszerű fűszernövény

A majoranna tea mire jó?
A majoranna gyógyhatásai között megemlíthető fertőtlenítő, görcsoldó, puffadásgátló vérnyomáscsökkentő, szélhajtó, immunerősítő hatása is. Mindemellett a majoranna tea köhögésre is kiválóan alkalmazható. Hatóanyagai között megtalálhatóak illóolajok, csersav, szénhidrátok, flavonoidok, keserű anyagok, valamint fenolok és triterpének is.
A majoránna enyhén serkentőleg hat a gyomornedvek elválasztására, görcsoldó és nyálkaoldó tulajdonságú.

Főként fűszernövényként használatos, de a népi gyógyászatban étvágytalanság, emésztési panaszok, felfúvódás, a gyomor-bél traktus görcseinek és görcsös köhögés csillapítására is alkalmazzák. A drog fenolglikozid-tartalma miatt hosszú távú felhasználásra nem felel meg. A majoránna kivonatot és illóolajat bedörzsölőszerek és fürdők alkotórészeként meghűlés, idegfájdalmak és reuma enyhítésére használják. A tradicionális majoránnakenőcs csecsemők és kisgyermekek náthája ellen volt használatos.

Alkalmazását ma nem javasolják, mivel, tisztázatlan okok miatt, esetlegesen a bőr depigmentációját idézheti elő. A majoránna kiváló antioxidáns, például gátolja a disznózsír avasodását. Homeopátiás felhasználási területe a szexuális érzékenység fokozása.
A majoránna hatása mellett érdemes ha tisztában vagyunk a mellékhatásával, valamint ellenjavallatával is.

A majoránna tea hosszabb ideig történő fogyasztása kellemetlen fejfájást okozhat. Emiatt nem szabad túlzásba vinni az alkalmazását. Emellett terhes és szoptató nők számára nem ajánlott a gyógyaszati célokra történő felhasználása!

A Majoranna olaj hatásai
Gyulladáscsökkentő hatás: A majorannaolaj gyulladáscsökkentő tulajdonságokkal rendelkezik, amelyek segíthetnek csökkenteni az ízületi gyulladást, reumát vagy más gyulladásos állapotokat.
Fájdalomcsillapító: A majorannaolajban található vegyületek enyhíthetik az izomfájdalmat és az idegi fájdalmat is.

Emésztést támogató: A majorannának gyomorerősítő hatása lehet, segítve az emésztést és csökkentve a gyomorpanaszokat, például a puffadást és a gyomorégést.

Gyomor-bélrendszeri problémák enyhítése: Az olaj segíthet enyhíteni a bélgörcsöket és más gyomor-bélrendszeri problémákat, mint például a puffadást és a hasmenést.

Nyugtató hatás: A majorannaolajnak nyugtató hatása lehet az idegrendszerre, segítve a stressz és szorongás csökkentését, valamint az alvásminőség javítását.

Antibakteriális és antimikrobiális tulajdonságok: A majorannaolajban található vegyületek képesek lehetnek harcolni a különböző baktériumok és gombák ellen, így segítve a fertőzések kezelését és megelőzését.

Majoránna hatóanyagai:
"Főként szabinénhidrát-tartalmú illóolaj; csekély mennyiségben fenol-glikozidok, mint az arbutin; flavonoidok, típusos cserzőanyagok."

Hogyan gyűjtsük a Majoránna gyógynövényt?
A növény föld feletti virágos, leveles szárát hasznosítják gyógyászati célokra. A növény évente kétszer aratható, virágos leveles szárát július-augusztus folyamán gyűjtik.
Forrás :Fb Kisokos Fűszer
 
 
0 komment , kategória:  Fűben fában....  
Fürtös poloskavész - a nők barátja
  2024-05-16 22:21:50, csütörtök
 
 



A nők legjobb barátja, a fürtös poloskavész - jó hőhullámok, szorongás és álmatlanság ellen.

A fürtös poloskavész elsősorban a menopauza szakaszába lépő nők egyik legjobb barátja lehet, mivel a menopauza nagyon sok kellemetlen tünetét képes csillapítani. Amikor egy nő ebbe az életszakaszba lép, akkor még hosszú évekig kínozhatják a menopauza kellemetlen tünetei, mint például éjszakai izzadás, álmatlanság, hőhullámok, hangulatingadozások, fejfájás, hüvelyszárazság és szorongás.

A fürtös poloskavész azonban éppen olyan hatásokat kelt a női szervezetben, mint az ösztrogén nevű hormon, amely éppen csökkenőben van az ilyen korú nőknél. A gyógynövény éppen e hasonlóság miatt képes ezeken a rendkívül kellemetlen tüneteken enyhíteni.

A legtöbb nőnek a menopauza időszakában legkevesebb 3-4 évig hőhullámokkal, túlzott izzadással, fejfájással, szorongással, hangulatváltozásokkal és hüvelyszárazsággal kell megküzdenie. Úgy tűnik, hogy a fürtös poloskavész úgy működik, mint az ösztrogénhormon, fájdalomcsillapító hatása is van, amely segíthet enyhíteni ezeket a kellemetlen tüneteket.

A fürtös poloskavész egyik csodálatos előnye nem más, mint a hormonális egyensúly megteremtése. Egy kutatásba menopauza szakaszába lépő nőket vontak be, akik rendszeresen fogyasztottak fürtös poloskavész nevű gyógynövényt, mégpedig tabletta formájában. A vizsgálati eredmények azt mutatták, hogy a hőhullámok és az éjszakai izzadás mintegy negyven százalékkal csökkent esetükben. Ezen kívül a fájdalomcsillapító hatásáról is beszámoltak a hölgyek, különösen az izomfájdalmak csökkenését tapasztalták meg.

Egy vizsgálatban a klimaxba lépő nők 8 héten keresztül napi rendszerességgel kaptak fürtös poloskavész kiegészítést. A vizsgálati eredmények azt mutatták, hogy a gyógynövény mintegy 30%-kal csökkentette a hőhullámokat és az éjszakai izzadást. Az eredmények akkor is hasonlóak voltak, ha a fürtös poloskavészt más gyógynövényekkel egészítették ki, például orbáncfűvel, vörös lóherével, ginszenggel, D-vitaminnal és kalciummal. Még azt is megállapították, hogy a gyógynövény fájdalomcsillapító hatást fejt ki a szervezet opioid receptoraihoz kötődve. Ez hatékony lehet a testfájdalom és az izomfájdalom csökkentésében a menopauza alatt és után.

Egyes tanulmányok más eredményre is jutottak a fürtös poloskavésszel kapcsolatban. Azt a megállapítást tették, hogy a gyógynövény az emlőrák kockázatait is csökkenteni tudja, illetve a már kialakult tumor növekedését segített meggátolni.

A menopauza sok testi tünetet okozhat, ami a mentális egészségre is kihat. Azok a hölgyek, akik ezt a gyógynövényt fogyasztották, arról is beszámoltak, hogy a növény hatására elmúltak a hangulatingadozásaik, sőt mi több, sokkal vidámabbak és stresszmentesebbek lettek.

A gyógynövény az alvásra is pozitív hatást gyakorol. Nemcsak annak időtartamát, hanem annak minőségét is javítani képes. A gyógynövényt mással is kombinálták, például gyömbérrel és cinkkel, és ebben az esetben a fürtös poloskavész pozitív hatásai még kiemelkedőbbek voltak. Ezek a gyógynövény-kombinációk javíthatják a szorongással és az álmatlansággal összefüggő hőhullámokat.

Amikor a menopauza időszakában csökken az ösztrogén szintje, úgy a hölgyek súlygyarapodást is tapasztalnak. Azonban a fürtös poloskavész ebben is segíthet, hiszen éppen olyan a hatása, mint az ösztrogénnek, ami azt eredményezi, hogy a nők a menopauza időszaka alatt sem híznak el, azaz tartani tudják a testsúlyukat.
Forrás : Link
 
 
0 komment , kategória:  Fűben fában....  
Néhány gyógynövény
  2024-05-14 19:02:07, kedd
 
  AZ ALÁBBI 5 GYÓGYNÖVÉNY POZITÍVAN HAT A TESTRE LÉLEKRE
A természet jótékony hatással van ránk:
A madárcsicsergés felderít, az erdei levegő erősíti az immunrendszerünket, a napsugarak melegítik a testet és élénkítik az elmét. Ezenkívül a természetben számos olyan gyógynövényt találunk, amelyek hatóanyagai pozitívan hatnak a testünkre. Az alábbi gyógynövényeket és fűszereket érdemes kiemelni:

Hogyan hatnak az alábbi gyógynövények?

1. Kender
Oldja a stresszt
Nyugtat
Pozitívan hat az emésztésre
Görcsoldó
Erősíti az immunrendszert
Fehérje- és Omega-3 zsírsav forrás
Hozzájárul a test méregtelenítéséhez és az anyagcseréhez
Hogyan fogyaszthatjuk: Kenderolaj, kenderfehérje (por), kendertea, kenderliszt formájában

2. Rozmaring
Pihentető
Jót tesz az immunrendszernek
Hatásos ideges nyugtalanság ellen
Fájdalomcsillapító hatású (migrén esetén is)
Antibakteriális
Serkentő hatású
Hatásos étvágytalanság esetén
Hogyan fogyaszthatjuk: teában, készítményekben, főzésnél

3. Csalán
Segít a húgyszervek gyulladásos megbetegedéseinél
Reumás panaszoknál
Serkenti a kiválasztást (méregtelenítés, átmosás)
Segít húgyúti fertőzések esetén
Erősíti az ellenállóképességet
Vérnyomáscsökkentő hatású
Segítséget nyújt a gyulladásos bélbetegségek esetén
Hogyan fogyaszthatjuk: csalántea, cseppek, kapszulák formájában, főzésnél

4. Citromfű
Nyugtató
Szorongásoldó
Segít elalvásnál
Csökkenti a puffadást és teltségérzetet
Segít ajakherpesz esetén
Segít hasfájás esetén
Hogyan fogyaszthatjuk: tea, kapszulák formájában, főzésnél

5. Kamilla
Antibakteriális
Gyulladáscsökkentő
Segít hasfájás esetén
Ellazítja a feszült izmokat a gyomor-bél traktusban
Segít torokfájás esetén
Segít gyulladásos bélbetegségek esetén
Hogyan fogyaszthatjuk: tea, cseppek formájában
Forrás : Fb Kisokos Fűszer
 
 
0 komment , kategória:  Fűben fában....  
Már az ókori Egyiptomban is használták : kamillatea
  2024-05-10 22:50:17, péntek
 
 



Az egyik legősibb gyógynövényünk a kamilla. Egy kutatás során fény derült arra a tényre, hogy az emberek leggyakrabban ehhez a gyógynövényhez nyúlnak, amennyiben panaszaik vannak. Hazánkban is nagyon sokan kedvelik és fogyasztják, de nemcsak betegség esetén, hanem élvezeti gyógyteaként is. Mutatjuk is, hogy milyen előnyei vannak a kamillateának!

A kamillateát már évszázadok óta használják gyomorproblémák orvoslására, ugyanis a kamilla nagyszerűen segít minden emésztési problémán, legyen szó émelygésről, hasi fájdalomról vagy éppen puffadásról. A kamillatea csökkenti a gyomor gyulladását is, és mivel ellazítja a has és a gyomor izmait, így nagyon sokféle emésztési probléma természetes gyógyításában lehet a segítségünkre.

A gyógynövény megnöveli a glicin nevű aminosav szintjét a szervezetben. A glicinről azt kell tudnunk, hogy enyhe nyugtató hatásokkal rendelkezik, ami pedig elősegíti a jobb alvást, azaz segíteni tud az alvás mennyiségének és minőségének javításában. A legjobb, ha elalvás előtt elkortyolgatunk egy csészényi meleg kamillateát. A kamilla egy apigenin nevű vegyületet is tartalmaz, amely az agy bizonyos receptoraihoz kapcsolódik, és az apigenin is nyugtató hatásokkal rendelkezik. Tehát ez a vegyület is a segítségünkre lehet a jobb alvás kialakításában.

A kamilla tehát nyugtató hatásokkal rendelkezik. Egy tanulmány arról számolt be, hogy a kamilla hosszútávú használata jelentősen csökkentette a generalizált szorongásos rendellenesség mérsékelt és súlyos tüneteit. Egy másik tanulmányban pedig azt írták le, hogy a kamillát fogyasztó vizsgálati alanyoknál mintegy 50%-os szorongáscsökkenést tapasztaltak. Ha nem is sikerül teljes mértékben megszabadulnunk a szorongástól, a tüneteink jelentősen lecsökkenthetnek, amennyiben rendszeresen fogyasztjuk a gyógynövényt.

A gyulladás számos egészségi problémát okozhat. A gyulladás kialakulásában több dolog játszhat kulcsszerepet: légszennyezettség, dohányzás, stressz, alváshiány, rendszertelen életvitel, feldolgozott élelmiszerek túlzott mértékű fogyasztása. A kamilla azonban csökkentheti a szervezetben a gyulladásos markereket, illetve segíthet megelőzni az olyan problémákat, mint korai bőröregedés, szívbetegségek, cukorbetegségek, Alzheimer-kór és ízületi gyulladás.

A kamillát már az ókori Egyiptomban is használták különféle bőrproblémák gyógyítására. Számos antioxidánst, köztük flavonoidokat és polifenolokat tartalmaz, amelyek segítenek megvédeni a bőrt a napsugárzás okozta károktól.

Tehát a kamilla gazdag forrása az antioxidánsoknak, amelyeknek nagyon sok előnyük van, többek között a szív egészségének védelme. Ezek az antioxidánsok segítenek a vérnyomás és a koleszterinszint csökkentésében, ami pedig csökkenti a szív- és érrendszeri betegségek kockázatait. Egy tanulmány azt írta le, hogy azok a személyek, akik minden étkezést követően megittak egy-egy csésze kamillateát, pozitív változást tapasztaltak a következőkben: alacsony lett az összkoleszterinszintjük, az LDL-koleszterin-szintjük és a trigliceridszintjük.
Forrás : Link
 
 
0 komment , kategória:  Fűben fában....  
Lucernacsíra hatásairól
  2024-05-09 21:46:10, csütörtök
 
  Jó az emésztésnek, a csontoknak és az immunrendszernek is : lucernacsíra

A lucernacsíra egy igazi táplálkozási erőmű, hiszen minden olyan tápanyag megtalálható benne, amelyre a szervezetünknek olyan nagy szüksége van. A lucernacsírát fogyaszthatjuk salátákban, illetve szendvicsekbe is tehetjük, hogy fokozzuk a napi vitamin- és ásványianyag-bevitelünket.

A lucernacsírát már évszázadok óta fogyasztják, hiszen arra jöttek rá az emberek, hogy remek emésztésjavító táplálék, illetve a későbbiekben megfigyelték, hogy nagyon hatékony a baktériumok elpusztításában, azaz antibakteriális hatásokkal is rendelkezik ez a gyógynövény.

A lucernacsírát azoknak is javasolt rendszeresen fogyasztani, akik beléptek a menopauza szakaszába, ugyanis ez a táplálék gazdag forrása a fitoösztrogéneknek, amelyek csökkentik a menopauza kellemetlen tüneteit. Azonban csak azoknak szabad a fitoösztrogént fogyasztani, akik nem szenvednek hormonfüggő daganatban.

A fitoösztrogének nemcsak a menopauza tüneteit csökkentik, hanem a szívbetegségek, a csontritkulás és a rákos betegségek kockázatait is.

A lucernacsíra gazdag forrása a szaponinoknak is, amelyek segítenek az immunitás fokozásában.

A lucernacsíra nagyon sok értékes tápanyagot tartalmaz, például antioxidánsokat, K-vitamint, cinket, káliumot, mangánt, foszfort és folátot.

A lucernacsírának nemcsak az immunrendszer erősítését köszönhetjük, hanem a szív egészségét is védi, illetve segíthet a rák elleni küzdelemben, megtámogatja a fogyást, továbbá az egyes kutatási eredmények még a vércukorszint-szabályozó szerepére és hatására is rávilágítottak.

Ez a táplálék még klorofillban is bővelkedik. A klorofillról pedig köztudott, hogy nagyon hatékony a baktériumokkal és a bakteriális fertőzésekkel szemben.

A lucernacsíra enzimeket is tartalmaz bőséggel, például amilázt és lipázt, amelyek segítik a különféle ételek megemésztését. Olyan anyagokban is gazdag, amelyek a rendszeres bélmozgást támogatják meg, így veszi elejét a székrekedés kialakulásának.

A lucernacsíra olyan tápanyagokat is tartalmaz, amelyek nagyon hasznosak a csontegészség fenntartása szempontjából: K-vitamint, mangánt és kalciumot. Fitoösztrogéneknek is a gazdag tárháza, amelyek hasonló elven működnek, mint az ösztrogén. Márpedig az ösztrogén nagy szerepet játszik a csontegészség fenntartásában.

A lucernacsíra olyan antioxidánsokkal van tele, amelyek nagyfokú védelmet jelentenek egyes rákos betegségekkel szemben, ilyen például a vastagbélrák.

A növény számos hasznos tápanyagot tartalmaz, mint például foszfor, kálium, kalcium, vas, magnézium, réz, mangán, C-vitamin, A-vitamin, B-vitaminok, K-vitamin. A csíra tele van olyan aktív növényi vegyületekkel, mint szaponinok, fitoösztrogének, fitoszterolok, flavonoidok.

A K-vitamin növeli a véralvadás sebességét a szervezetben, ami gyorsabbá teszi a sebek gyógyulási folyamatát, és ezzel csökkenti a sebek fertőzésveszélyét. Azonban csak óvatosan, mivel a túl sok K-vitamin sem tesz jót az egészségnek.

A magnézium, a vas, a kalcium és a K-vitamin kulcsszerepet játszik az erős csontok felépítésében. A lucernacsíra pedig tartalmazza ezeket a tápanyagokat. Rendszeres fogyasztása segíthet megelőzni a korai csontritkulás kialakulását.

A lucernacsíra B-vitaminokban is bővelkedik, amelyek stimulálják az anyagcserét, ezzel is biztosítva, hogy az enzimatikus reakciók, a hormontermelés és az energia-anyagcsere zökkenőmentesen menjen végbe.
Forrás : Link
 
 
0 komment , kategória:  Fűben fában....  
Tüdőtisztító gyógynövények
  2024-05-08 23:56:18, szerda
 
 

 
 
0 komment , kategória:  Fűben fában....  
Gyógynövények kapszulában
  2024-05-08 23:54:02, szerda
 
 

 
 
0 komment , kategória:  Fűben fában....  
Növeli a hangulatot és a szem egészségét – sáfrány
  2024-05-03 22:39:45, péntek
 
 



A világ egyik legdrágább fűszerének számít a sáfrány. A régebbi korokban sok mindenre használták ezt a sárgás-vöröses színű fűszert, például szövetek festésére, ételek ízesítésére, illetve hamar rájöttek, hogy ez egy gyógynövény is, amely az egészséget is szolgálja. Ez a vörös aranynak is nevezett fűszernövény gyulladáscsökkentő és antioxidáns hatással is rendelkezik. Segíthet a depresszió természetes kezelésében, az agy egészségének fenntartásában, de más előnyökkel is rendelkezik az egészségünkre nézve. Mutatjuk is, melyek ezek!

A sáfrányt már az ókorban is használták különféle betegségek kezelésére, parfümöt is készítettek a gyógynövényből, és az isteneknek is ezt a fűszernövényt ajánlották fel áldozások során. Kleopátráról mindenki tudja, hogy mennyire hiú volt és mennyire adott a szépségre. Nem volt elég, hogy minden egyes nap tejben fürdött, még ezt a drága fűszert, azaz a sáfrányt is beleszórta a tejes fürdőjébe.

Az ókori rómaiak és görögök egyenesen imádták a sáfrány illatát és aromáját, az amfiteátrumokban és a királyi palotákban is rendszeresen teleszórták ezzel a fűszernövénnyel a padlót, hogy folyamatosan jó hangulatba kerüljenek, és érezzék a gyógynövény által kibocsájtott kellemes illatot.

Nagy Sándor, a hódító is nagyon kedvelte a sáfrányt, több ok miatt is. Gyakran készíttetett a gyógynövényből teát, talán a hangulatfokozó hatása miatt, de harctéri sebesüléseit is gyakorta látták el ezzel a gyógynövénnyel.

A sáfrány számos fitokemikáliát, növényi vegyületet tartalmaz. Ezek a fitokemikáliák adják a fűszernövény ízét, aromáját és színét is.

A szervezetben kialakulhat oxidatív stressz, amennyiben túl sok szabad gyök szaporodik el. Ez károsítja a sejteket és felgyorsítja az öregedési folyamatokat, illetve olyan betegségeket okozhat, mint rákos megbetegedések, cukorbetegség, vagy olyan neurodegeneratív betegséget, mint amilyen az Alzheimer-kór. A sáfrány azonban sok antioxidánst tartalmaz, amely segít semlegesíteni a szabad gyököket és ellensúlyozni a szervezetre gyakorolt káros hatásaikat. Ezek az antioxidánsok védik az agyat és az idegrendszert, fokozzák a hangulatot, jót tesznek a memóriának, a tanulási képességeknek, és védik az agyat a károsodásoktól is.

A sáfrány még az enyhe és közepes depresszió esetén is a segítségünkre lehet. Tanulmányok szerint fokozza a hangulatot, csökkenti a szorongást. Nyugtató hatása több mechanizmusnak is köszönhető. Növeli a hangulatjavító neurotranszmitterek, például a szerotonin és a dopamin szintjét. Modulálja a stresszválaszt, illetve gyulladáscsökkentő hatást is kifejt az agyban.

A sáfránynak a neuroprotektív hatása is kiemelkedő, így előnyös lehet az agy egészségére. Védelmet nyújthat az olyan neurodegeneratív rendellenességekkel szemben is, mint Alzheimer-kór és Parkinson-kór. A sáfrány segíthet még a krónikus stressz által kiváltott kognitív diszfunkció leküzdésében, mégpedig úgy, hogy megvédi az idegsejteket a szabad gyökök elleni károsodástól, csökkenti a neurodegenerációt és megakadályozza a béta-amiloid fehérje felhalmozódását az agyban.

A sáfrány támogatja a szem egészségét is, illetve a retina működését. Hasznos lehet makuladegeneráció esetén is, amely a központi látás elvesztését takarja idősebb korban. A sáfrány gyulladáscsökkentő és neuroprotektív hatásai miatt lassíthatja a betegség progresszióját. A gyógynövény a látásélességet is javítani tudja.
Forrás : Link
 
 
0 komment , kategória:  Fűben fában....  
     1/304 oldal   Bejegyzések száma: 3039 
2024.04 2024. Május 2024.06
HétKedSzeCsüPénSzoVas
 12345
6789101112
13141516171819
20212223242526
2728293031 
Blog kereső


Bejegyzések
ma: 0 db bejegyzés
e hónap: 319 db bejegyzés
e év: 859 db bejegyzés
Összes: 49652 db bejegyzés
Kategóriák
 
Keresés
 

bejegyzések címeiben
bejegyzésekben

Archívum
 
Látogatók száma
 
  • Ma: 844
  • e Hét: 844
  • e Hónap: 23047
  • e Év: 294247
Szótár
 




Blogok, Szótár,
© 2002-2024 TVN.HU Kft.