Belépés
pacsakute.blog.xfree.hu
A szeretet ellen nincs fegyver. Czeizel Ilona
1954.01.05
Offline
Profil képem!
Linktáram, Blogom, Képtáram, Videótáram, Ismerőseim, Fecsegj
     1/196 oldal   Bejegyzések száma: 1952 
Az édesköményről
  2021-08-01 21:32:21, vasárnap
 
 



A köménymaggal nem csak ételeket fűszerezhetünk, az egészségnek is jót tesz.
A köménymagról talán el sem hisszük, hogy mennyire egészséges, hiszen nagyon sok, értékes tápanyagot tartalmaz. Az édesköménymagok nagy mennyiségben tartalmaznak C-, E- és K-vitamint, valamint ásványi anyagokat, mint például kalciumot, káliumot, magnéziumot, cinket, szelént és vasat. Ezen kívül antioxidáns polifenolokban is rendkívül gazdag.

Az édesköménymag illóolajokban is gazdag, amelyek serkentik az emésztőrendszer és az enzimek kiválasztását és így javíthatja az emésztést, de gyulladáscsökkentő hatása is kiemelkedő. Milyen egészségügyi probléma esetén hatásos? Például székrekedés, emésztési zavar és puffadás. Az emésztőrendszer egészségének fenntartása érdekében a legjobb, amit tehetünk, ha étkezés előtt vagy után elfogyasztunk egy csésze édesköménymagból készült teát.

Az édesköménymag káliumban is gazdag, amely a vérnyomást és a pulzusszámot is szabályozni tudja. Ez a mag a nitrit szintjét is megnöveli, amely szintén pozitív hatással van a vérnyomás szabályozására.

Az édesköménymagban nagy mennyiségben találhatók fitonutriensek, amelyek az orrmelléküreg tisztításában is aktívan részt vesznek, de ezek az apró magvak csökkenthetik az asztma és a hörghurut tüneteit is.

Az édeskömény-kivonat a bőr védelmét is ellátja, hiszen csökkenti a szabad gyökök károsító hatásait és javítja a bőrsejtek élettartamát. Ásványi anyagai elengedhetetlenek a hormonok kiegyensúlyozott működéséhez, miközben fenntartják az oxigénegyensúlyt a véráramban. Széles körben használják a különböző bőrbetegségek kezelésére, mint például kiütések, pattanások és bőrszárazság.

Az édesköménymagban található illóolajok és rostok segítenek a vér megtisztításában és a méreganyagok szervezetből történő kiürítésében.

Sok tanulmány számolt be arról, hogy az édesköménymagok rákellenes tulajdonságokkal rendelkeznek, vagyis semlegesítik a szabad gyököket és eredményesen harcolnak az oxidatív stressz ellen. Ez lehet az oka annak, hogy felhasználhatók rákmegelőzésre is.

Az édesköménymag a szem egészségét is támogatja, hiszen nagy mennyiségben tartalmaz A-vitamint, amely nélkülözhetetlen a szem számára. Az édeskömény-kivonat hasznos lehet glaukóma kezelésére.

Mivel ez a mag rostokban is gazdag, így a fogyókúránkat is támogathatja, de vízhajtóként is jól működik és javítja az anyagcserét is.
Forrás : Link
 
 
0 komment , kategória:  Fűben fában....  
Sejtnövekedés, immunerősítés – ezt tudja a cink
  2021-07-31 22:22:50, szombat
 
  A cinknek nagyon sok testi funkcióban kiemelkedő a szerepe. Egészségesebb immunrendszert eredményez, de szerepe van a sejtnövekedésben, a sebgyógyulásban, illetve a szag- és ízérzékelésben is. A cinkhiánynak nagyon sok kellemetlen tünete lehet, mutatjuk is, melyek ezek.

Amennyiben nincs elegendő cink a szervezetünkben, előfordulhat, hogy folyamatosan meg vagyunk fázva, influenzásak leszünk, rosszabb esetben nem tudunk megszabadulni egy-egy fertőzéstől.

A cinkhiány rossz étvágyat, csökkent íz- és szagérzékelést is okozhat, de gyengébb emésztés, lassúbb növekedés és fejlődés, nehezebb sebgyógyulás és számos bőrbetegség is kialakulhat. A cinkhiány összefüggésben állhat a meddőséggel, a cukor utáni sóvárgással, a stresszel, a szorongással és a depresszióval is.

Ez az ásványi anyag védelmet jelent a sejtek számára a szabad gyökökkel szemben, hiszen antioxidáns jelleggel működik a szervezetben. A cink támogatja az egészséges immunitást is, illetve javítja az étvágyat és az emésztési funkciókat.

A sebek gyógyulásában és általánosságban a bőr egészségének fenntartásában szintén kiemelkedő szerepet játszik, de kulcsszerepet tölt be a vércukorszint-anyagcsere és a vércukorszint szabályozásban is. A cink ezen kívül segíti a növekedést és a fejlődést is, így fontos tápanyag az anya és a magzat számára.

A cink a férfiak egészségét is támogatja, nélkülözhetetlen ugyanis a termékenység és a spermatermelés szempontjából, hiszen javítja az ivarsejtek mozgékonyságát és koncentrációját, amivel növekedhet a fogamzás esélye.

A cink a legnagyobb mennyiségben az agyban, a hipokampusz területén található, amely a gondolat és a memória szabályozásában játszik kiemelkedő szerepet. A kutatások azt mutatják, hogy a cink nagyon jót tesz az agynak, ugyanis csökkenti a stresszt és pozitív hatással van a mentális funkciókra, illetve a hangulatra.

A cinkben gazdag táplálékok bevitelének növelésével sokat tehetünk az egészségünk érdekében. Gazdag forrásai többek között az osztriga, a sertés, a marha, a csirke, a bárány, a diófélék, a teljes kiőrlésű gabonák, a hüvelyesek és a gyömbér. Amennyiben kiegyensúlyozott táplálkozást folytatunk, nem kell aggódnunk az alacsony cinkszint miatt.
Forrás : Link
 
 
0 komment , kategória:  Fűben fában....  
A női hormonok támogatója-ligetszépe
  2021-07-29 21:09:11, csütörtök
 
 



A ligetszépe mint gyógynövény a világ számos táján megtalálható. Találkozhatunk vele Észak- és Dél-Amerikában, Európa egyes tájain és Ázsiában is. Története az indián kultúráig nyúlik vissza. Az indián törzsek ugyanis rájöttek arra, hogy a gyógynövény gyökerének borogatás formájában történő alkalmazása nagy mértékben felgyorsítja a sebgyógyulást. De a leveleket és a virágait is felhasználták a gyulladt bőr gyorsabb gyógyulása érdekében.

A ligetszépeolaj nagy mennyiségben tartalmaz gamma-linolénsavat (GLA), ami nem más, mint egy omega zsírsav, amely sok minden másban is megtalálható, mint például a fekete ribizliben, a borágóolajban vagy a spirulina algában is. A GLA pozitívan hat az agy működésére, a csontok egészségére, de a haj és a bőr megfelelő kondícióját is támogatja, mindemellett kiemelkedő a gyulladáscsökkentő hatása.

A ligetszépeolajnak nagyon sokféle előnye létezik. Többek között pozitív hatással van az öregedő bőrre. Nyugodtan használhatjuk a ligetszépeolajat a következő bőrproblémák esetén: bőrszárazság, bőrpír, akne és a bőr rugalmatlan állapota.

Ez az olaj csökkenti a hormonális változások okozta pattanások megjelenését, sőt a pórusok eltömődése esetén is a segítségünkre lehet. A ligetszépeolaj a hormonális egyensúly megteremtésében is a hasznos lehet.

Egy tanulmány arról számolt be, hogy a ligetszépeolaj hatékony lehet a női hormonokkal összefüggésbe hozható panaszok esetén - legyen szó akár a premenstruációs szindróma (PMS), a mellfájdalom és a hőhullám, ami elsősorban a klimax szakaszába lépő nőket érinti.

A ligetszépeolaj a szervezetben kialakult gyulladást is csökkentheti. Ezért is javasolják előszeretettel azoknak, akik ízületi gyulladásban szenvednek, hiszen a GLA gyulladáscsökkentő hatásokkal rendelkezik.

Arcápoló krémet is készíthetünk is az olaj felhasználásával, amely anti-aging, azaz öregedésgátló hatású.

Anti-aging DIY arckrém
Hozzávalói:
fél teáskanál csipkebogyóolaj
fél teáskanál ligetszépeolaj
egy teáskanál sheavaj
1 teáskanál méhviasz

Elkészítése:
Vízgőz fölött olvassza fel a méhviaszt és a sheavajat, majd adja hozzá a csipkebogyó- és a ligetszépeolajat. Keverje össze alaposan a hozzávalókat. Tehet hozzá egy E-vitamin-kapszulát is, hiszen ez segít az arckrém tartósításában. Tárolja hűtőben, esténként a megtisztított arcbőrére vigye fel ez a kellemes arckrémet.
Forrás : Link
 
 
0 komment , kategória:  Fűben fában....  
Datolya előnyeiről
  2021-07-29 21:02:33, csütörtök
 
 



Ma már az év minden hónapjában hozzájuthattunk ehhez a fantasztikus táplálékhoz, amely nagyon sok egészségügyi előnnyel rendelkezik. Igaz, hogy nagyon édes és sok kalóriát tartalmaz, de néha elfogyaszthatunk belőle néhány szemet, hiszen tele van értékes vitaminokkal, ásványi anyagokkal és rostokkal.

A datolya csordultig van antioxidánsokkal, amelyek nagyon hasznosak a betegségek megelőzésében. De ez a gyümölcs karotinoidokban is gazdag, így pozitívan hat a szív működésére, illetve támogatja a szem egészségét is.

A datolya gyulladáscsökkentő flavonoidokban is bővelkedik, ezek hasznosak lehetnek az olyan betegségek megelőzésében, mint például a diabétesz, a rákos megbetegedések vagy az Alzheimer-kór.

A rák és a szívbetegségek megelőzésében a datolyában található fenolos savak is nagy szerepet játszhatnak, hiszen ezek szintén csökkenthetik a gyulladást, így a krónikus megbetegedések előfordulásának esélyét is mérsékelhetik.

Az ásványi anyagok nagyon fontosak, hiszen számtalan funkciót töltenek be a test működésében. A szelén, a réz, a magnézium mind olyan tápanyag, melyek kiemelkedő szerepet töltenek be a csontok egészségének fenntartásában. A datolya tartalmazza ezeket az ásványi anyagokat, sőt még K-vitaminban is gazdag, amely szintén támogatja az erős csontozatot, de a véralvadást is segíti szabályozni.

Az agy megfelelő működéséhez szintén szükség van olyan tápanyagokra, amelyeket a datolya is nagy mennyiségben tartalmaz, hiszen gazdag forrása a B-vitaminoknak és az akolinnak. Ezek a tápanyagok támogatják a tanulási képességet és a jó memóriát. Kutatások igazolják, hogy a datolya rendszeres fogyasztásával akár el is kerülhetnek bennünket a neurodegeneratív betegségek.

A férfiak esetében a szexuális egészséget is javíthatja ez a gyümölcs, hiszen fokozza a spermaszámot és támogatja a jobb szexuális teljesítményt is.

Mivel a datolyának gyulladáscsökkentő hatása is van, segíthet megakadályozni, hogy az agyban plakkok képződjenek. Ez azért is lényeges, mert ezek hozzájárulnak a kognitív funkciók hanyatlásához, az Alzheimer- kór és a demencia kialakulásához .
Forrás : Link
 
 
0 komment , kategória:  Fűben fában....  
Az ezeroldalú szegfűszeg
  2021-07-25 20:57:49, vasárnap
 
 



A szegfűszeget mindenki ismeri. A konyhában már évszázadok óta nagy hasznát veszik az emberek, de az egészségügyi előnyei is kiemelkedőek, hiszen javítja az emésztést, csökkenti a fog fájdalmát, a gyulladást és csillapítja a fejfájást.

A szegfűszeg a középkori Európában is az egyik legkeresettebb fűszernek számított, de nemcsak azért, mert kulináris célokra használták, hanem azért is, mert felismerték a pozitív egészségügyi előnyeit.

Ez a csodás fűszer bővelkedik fenolvegyületekben, ilyen fenolsav például az eugenol. Többek között emiatt is alkalmazzák ezt a fűszernövényt a kozmetikai-, az élelmiszer- és a gyógyszeriparban. Az eugenol mellett más fenolsavak is megtalálhatók a szegfűszegben, például a koffeinsav vagy éppen a szalicilsav.

A szegfűszeg is volt már a kutatások középpontjában. Megállapításra került, hogy gyulladáscsökkentő, fájdalomcsillapító, antioxidáns, antimikrobiális és rákellenes hatássokkal is rendelkezik.

A szegfűszeget a mezőgazdaság is előszeretettel alkalmazza, mégpedig azért, hogy az élelmiszereket, a terményeket megvédjék a különféle mikroorganizmusoktól és az általuk okozott károsodásoktól.

Ez a fűszernövény előnyös lehet az egészségünkre nézve, több ok miatt is. Jó hatással van az emésztésre. Egyes kutatások arra világítottak rá, hogy a szegfűszeg hasznos lehet például a gyomorfekély kezelésében. De enyhíti a puffadásos hasi panaszokat, elősegíti a jó emésztést és az anyagcserét is. Ezen kívül enyhíti a hányingert, a hasmenést és más emésztési zavarokat is.

A szegfűszeg vírusellenes és tisztító tulajdonságokkal is rendelkezik, ezért aktívan részt vesz a szervezet méregtelenítésében, így fokozza a védekezőképességünket.

Fájdalomcsillapító tulajdonságai miatt a szegfűszeg-illóolaj a fogfájás enyhítésére is alkalmazható. Mivel antiszeptikus tulajdonságokkal rendelkezik, így gyakori összetevője a fogkrémeknek, a szájvizeknek és a toroknyugtató készítményeknek.

A szegfűszeggel kapcsolatban is végeztek kutatásokat. Bebizonyosodott, hogy rendszeres fogyasztása mérsékelheti a máj toxicitását és az oxidatív stressz mértékét 2-es típusú cukorbetegek esetében. Ezen kívül a szegfűszeg és a szegfűszegkivonat csökkentheti az inzulinrezisztenciát, illetve a magas zsírtartalmú étrend által okozott elhízás mértékét.

A szegfűszegkivonat segíthet a fogyásban is, így kevesebb hasi zsírt és a májban lerakódott zsírt eredményezhet. További jó tulajdonsága, hogy szabályozza a triglicerid és az LDL-koleszterin szintjét is.
Forrás : Link
 
 
0 komment , kategória:  Fűben fában....  
Magas vérnyomásra- gyógy- és fűszernövények
  2021-07-24 18:55:38, szombat
 
  A magas vérnyomást életmódbeli változásokkal is kezelhetjük. Természetesen akinek gyógyszert kell szednie, semmiképpen ne hagyja abba, csakis akkor, ha az orvos is rábólint. A magas vérnyomással küzdőknek tudniuk kell, hogy gyógyszer szedése mellett csak az orvos jóváhagyásával próbálhatják ki a természetes módszereket, hiszen a gyógynövények és a gyógyszerek kölcsönhatásba kerülhetnek egymással. Mutatjuk is azokat a gyógy- és fűszernövényeket, amelyek eredményesek lehetnek a magas vérnyomás csökkentésében.

Nagy segítség lehet a fokhagyma, amelynek kiemelkedőek a gyógyászati tulajdonságai. Számos olyan vegyületet tartalmaz, ami előnyös a szív számára. Az egyik ilyen elődleges vegyület az allicin, amely csökkentheti a magas vérnyomást és segíthet az erek ellazításában.

A zeller is rendelkezik vérnyomáscsökkentő tulajdonsággal, emellett a májra is pozitív hatással van. Ez azért fontos, mivel a magas vérnyomás egyik típusa májműködési zavarral járhat együtt. A zellermagkivonat is segíthet stabilizálni a vérnyomást, mivel úgy működik, mint egy természetes kalciumcsatorna-blokkoló. A zellernek magas a rosttartalma, amivel hozzájárulhat a probléma kezeléséhez.

A bazsalikom gazdag olyan növényi antioxidánsokban, melyek szintén természetes kalciumcsatorna-blokkolóként működnek, ezzel segíthet a vérnyomás csökkentésében.

A fahéj egy illatos és ízletes fűszer, amelyet már az ősidők óta alkalmaznak a szívvel kapcsolatos tünetek kezelésére és a magas vérnyomás mérséklésére. Ez a pozitív hatása annak köszönhető, hogy nemcsak kitágítja, hanem el is lazítja az ereket.

A lenmag alfa-linolénsavban és omega-3 zsírsavban is bővelkedik, melyek nagyon előnyösek több betegség megelőzésében és kezelésében is. Ilyenek lehetnek például a szívbetegségek, a gyulladásos bélbetegségek és az ízületi gyulladás. Az omega-3 zsírsavakban gazdag étrend nagyon hatékony a magas vérnyomás csökkentésében, de pozitívan befolyásolja a szív és az érrendszer egészségét és a koleszterinszintet is.

A gyömbér egy sokoldalú fűszer, amely javíthatja a keringést, stabilizálhatja a koleszterinszintet és a vérnyomást, egyben jó kalciumcsatorna-blokkolóként is működik, ugyanakkor segít ellazítani az ereket.

A kardamom, mint egy édes fűszer antioxidánsokban bővelkedik, amelyek csökkenthetik a magas vérnyomást. Vízhajtó hatással is rendelkezik, ami szintén szerepet játszik a vérnyomás normalizálásában.

A petrezselyem nagyon sok C-vitamint és karotinoidot tartalmaz, amelyek együttesen részt vesznek a magas vérnyomás csökkentésében.
Forrás : Link
 
 
0 komment , kategória:  Fűben fában....  
A nyár kedvence: koriander
  2021-07-23 20:15:27, péntek
 
 



Ez a gyógynövény nagyon jó bogár- és rovarriasztónak számít, ezért mindenféle növény mellé ültetek egy-két tövet, mert távol tartja a káros rovarokat.

A korianderrel kapcsolatban bebizonyosodott, hogy jót tesz a szem egészségének, rendszeres fogyasztása hozzájárul a jobb látáshoz, mivel tele van úgynevezett szemvitaminokkal, azaz A- és C- vitaminnal, illetve karotinoidokkal. A koriander abban is segíthet, hogy elkerüljön bennünket a kötőhártya-gyulladás és az időskori makula degeneráció.

A fent említett fontos tápanyagok miatt ez a gyógynövény az immunrendszer támogatásában is aktívan rést vesz, a növényben található C-vitamin pedig segíti a vas felszívódását.

A koriander élénkzöld színe az antioxidánsok jelenlétének köszönhető, ami az enzimaktivitást is elősegíti. Ezáltal serkenti az inzulin szekréciót, amely aktívan részt vesz a vércukorszint csökkentésében.

A koriander rendszeresen fogyasztása kedvező lehet azok számára, akiknek magas a vércukorszintje, de neki köszönhetően csökkenhet a rossz, azaz az LDL- koleszterin-szint, és javulhat a HDL-, azaz a jó koleszterin értéke.

A gyógynövény levelei nagy mennyiségben tartalmaznak olyan ásványi anyagokat, amelyek jót tesznek a csont egészségének, hiszen nagyon gazdag kalciumban, mangánban és foszforban. Gyulladáscsökkentő hatása pedig védi a csontokat azok esetében, akik ízületi gyulladásban szenvednek.

A koriander levelei rostban is bővelkednek, ami segíthet enyhíteni az emésztési problémákat. Leginkább hányinger, bélgörcsök és hasmenés esetén hatásosak.

Mivel magas az A- és E-vitamin-tartalma, így hatékonyan harcol a szabad gyökök károsító hatásaival szemben. Ha rendszeresen fogyasztjuk, jót teszünk a bőrünkkel is, hiszen ez a gyógynövény antimikrobiális, gombaellenes és antiszeptikus hatással is rendelkezik.
Forrás : Link
 
 
0 komment , kategória:  Fűben fában....  
Az avokádó gyógyhatásairól
  2021-07-22 19:45:02, csütörtök
 
 



Az avokádót egy tápanyagdús gyümölcsnek számít, nem véletlenül, hiszen rendkívül gazdag például egyszeresen és többszörösen telítetlen zsírokban. Ezek az úgynevezett jó zsírok, amelyek rendszeres fogyasztása az alacsonyabb szintű LDL-koleszterinhez kapcsolódik.

Az avokádó vitaminokban is gazdag, leginkább B-, C-, E- és K-vitaminokban, ezen kívül nagyon sok rostot és ásványi anyagot tartalmaz. Ezek az ásványi anyagok a következők: kalcium, magnézium és nátrium. Az avokádó az antioxidánsok gazdag tárháza is.

Az aligátorkörtének is nevezett gyümölcs gyulladáscsökkentő tulajdonsággal is rendelkezik, jó forrása az omega-3 zsírsavaknak, a fitoszteroloknak és a növényi hormonoknak is, amelyek mind-mind segítséget nyújtanak a gyulladás csökkentésében.

A gyümölcs másik előnyének számít, hogy támogatja az eredményes fogyást, hiszen tele van élelmi rostokkal. Ezek jól szabályozzák a testsúlyt, azáltal, hogy sokkal tovább érezzük jóllakottnak magunkat és kevesebb kalóriát veszünk magunkhoz.

A rostoknak fontos szerepük van az egészséges emésztőrendszer fenntartásában, hiszen megkönnyítik a székletürítést. Ezen kívül nagyon hasznos lehet székrekedés és emésztési zavarok esetén, sőt csökkenthetik a vastagbélrák kialakulásának esélyét.

Az avokádó egy természetes növényi szterint is tartalmaz, az úgynevezett béta-szitoszterint, amely rendszeres fogyasztása segítségünkre lehet az egészséges koleszterinszint fenntartásában. Ha a koleszterinszintünk rendben van, akkor a szívünk, a vénák és az artériák egészségével sem lesz gond.

Az avokádó gazdag forrása még a káliumnak és a nátriumnak is. Ez a két ásványi anyag aktívan részt vesz a vérnyomás szabályozásában. A stabil vérnyomás pedig segít minimalizálni a szívinfarktus és a stroke kialakulásának kockázatát.

A szemünknek is előnyös, amennyiben rendszeresen fogyasztunk avokádót, hiszen tele van antioxidánsokkal, többek között béta-karotinnal. Az avokádó luteint és zeaxantint is tartalmaz, amelyek csökkenthetik az UV-sugárzás okozta károkat. Mivel az avokádó telítetlen zsírsavakat is tartalmaz, segíti a béta-karotin hasznosulását, így csökkentve például a makula degeneráció kialakulásának esélyeit.
Forrás : Link
 
 
0 komment , kategória:  Fűben fában....  
Szív egészségéért napraforgómaggal
  2021-07-20 16:17:45, kedd
 
  Napjainkban nagyon sokan halnak meg valamilyen szívbetegségben. Ennek több oka is lehet, de első helyen bizony az elhízás áll. A szív- és érrendszeri betegségeket többnyire az elhízás okozza. Azonban ezek jelentős része megelőzhető egészséges életmóddal, helyes táplálkozással és rendszeres testmozgással.

A napraforgómagot nagyon sokan szeretik hazánkban, sok helyen termesztik is. Tudta, hogy mennyire egészséges? Tudta, hogy a napraforgómag rendszeres fogyasztásával akár meg is előzhetjük a szív- és érrendszeri betegségeket?

Pozitív hatásait elsősorban a magas egyszeresen telítetlen olajsavtartalmának köszönhetjük, hiszen ezek csökkentik az LDL-koleszterin szintjét, miközben növelik a jó, azaz a HDL-koleszterin értékeit.

Kutatások azt bizonyítják, hogy a telítetlen zsírsavaknak más előnyei is vannak. A gyulladásos citokinek is sok betegséget okozhatnak, azonban a telítetlen zsírsavak vissza tudják fordítani ezeket a negatív hatásokat. A napraforgómaggal kapcsolatban bebizonyosodott, hogy hasznos lehet a szívbetegség megelőzésében és akár még a betegség visszafordításában is, hiszen nagyon sok telítetlen zsírsavat tartalmaz.

A telítetlen zsírsavak és az omega-3 zsírsavak csökkenthetik a szív- és érrendszeri betegségek kockázatát. Mérsékelik az LDL-koleszterin koncentrációját, megakadályozhatják a vérlemezkék összetapadását és ezzel jelentősen csökkenhet az érelmeszesedés, a vérrögképződés és a stroke kialakulásának esélye.

A napraforgómagnak más előnyei is ismeretesek. Mivel nagyon gazdag aminosavakban, segíthet abban, hogy ne halmozódjon fel a szervezetben nagy mennyiségű testzsír, illetve szerepet játszik az immunrendszer megerősítésében, a szív és az érrendszer egészségének megőrzésében is.

A napraforgómag arginint is tartalmaz, amely megnöveli az artériák rugalmasságát, ezzel fokozza az artériákban a vér áramlását, aminek köszönhetően csökkenhet a koszorúér-betegség kialakulása.

Triptofánban is bővelkedik, amelynek kiemelkedő szerepe van a pihenésben, mindemellett oldja a szorongást, és megakadályozhatja, hogy hangulatingadozások kínozzanak bennünket.

A napraforgómag nagyon sok antioxidánst is tartalmaz, amelynek kiemelkedő szerepe van a káros hatású szabad gyökök semlegesítésében és így a betegségek megelőzésében.
Forrás : Link
 
 
0 komment , kategória:  Fűben fában....  
5 ok, hogy megszeressük a zöld teát
  2021-07-20 16:15:01, kedd
 
  A teázás egy rituálé. Nemcsak azért érdemes naponta legalább egy alkalommal teázni, mert egészséges, hanem azért is, hogy legalább néhány percig pihenjünk, kicsit kikapcsoljuk az agyunkat, megállítsuk az állandó agyalást, azaz lazítsunk kicsit.

Természetesen a teázásnak, és magának a teának más előnye is létezik. Különösen a zöld tea hat pozitívan az egészségünkre. Nagy mennyiségben tartalmaz ugyanis antioxidánsokat, amelyek védelmet jelentenek a sejtek számára az oxidációval, és így a szabad gyökök károsító hatásával szemben.

Mutatjuk is, hogy miért is olyan egészséges a zöld tea, miért is érdemes rendszeresen egy-egy csészényit elkortyolgatni belőle.

A zöld tea rendszeres fogyasztásával csökkenthetjük a testtömegindexünket, a testsúlyunkat és a derekunk kerületét is. Ezek a pozitív hatások többek között a katekin nevű polifenolnak köszönhető, amely erős antioxidáns hatással rendelkezik. Koffeint is tartalmaz a zöld tea, ami pedig fokozza az anyagcserét.

A zöld tea egy L-teanin nevű vegyületben is gazdag. Ez egy olyan aminosav, amely az agy egészségét hivatott támogatni, de csökkenti a stresszt és a szorongást is.

Egy tanulmány arról számolt be, hogy a zöld tea megakadályozhatja a vastagbélrák kialakulását, illetve a máj, a mell és a prosztata sejtjeit is védi a rákos betegségekkel szemben. Az antioxidánsok akkor is segíthetnek, ha már kialakult a betegség, mivel csökkenti a daganat méretét.

Amennyiben vércukorszint problémákkal küzdünk, úgy a zöld tea jó megoldás lehet, mivel stabilizálja a vércukorszintet. Kutatási eredmények azt mutatják, hogy azok körében, akik rendszeresen fogyasztanak zöld teát, kevesebb az esélye a 2-es típusú cukorbetegség kialakulásának, szemben azokkal, akik soha nem fogyasztanak ilyen antioxidánsokban bővelkedő italt.

A zöld tea egyes gyulladásos bőrbetegség, például pikkelysömör esetén is hatásos lehet. Segít ugyanis szabályozni a sejtek életciklusát, csökkentve a bőrsejtek túltermelődését, így a pikkelyesedés kialakulását. A zöld teában található antioxidánsok és egyéb tápanyagok sokat segítenek az egészséges bőr fenntartásában.
Forrás : Link
 
 
0 komment , kategória:  Fűben fában....  
     1/196 oldal   Bejegyzések száma: 1952 
2021.07 2021. Augusztus 2021.09
HétKedSzeCsüPénSzoVas
 1
2345678
9101112131415
16171819202122
23242526272829
3031 
Blog kereső


Bejegyzések
ma: 10 db bejegyzés
e hónap: 15 db bejegyzés
e év: 1934 db bejegyzés
Összes: 42891 db bejegyzés
Kategóriák
 
Keresés
 

bejegyzések címeiben
bejegyzésekben

Archívum
 
Látogatók száma
 
  • Ma: 489
  • e Hét: 1374
  • e Hónap: 1374
  • e Év: 503154
Szótár
 




Blogok, Videótár, Szótár, Ki Ne Hagyd!, Fecsegj, Tudjátok?, Receptek, Egészség, Praktikák, Jótékony hatások, Házilag, Versek,
© 2002-2021 TVN.HU Kft.