|
1/279 oldal
|
Bejegyzések száma: 2785
|
|
|
|
2023-12-10 00:42:17, vasárnap
|
|
|
Sok, eltérő faját ismerjük az ajakosvirágúak rendjébe tartozó mentának, közülük talán a legismertebb a borsmenta és a fodormenta. Nézzük meg, milyen kedvező hatásai lehetnek a lúgosító mentának az emberi szervezetre (dr. Robert Young tanulmánya).
1, Anti-tumor hatás: korábbi kutatások azt mutatták, hogy a menta bizonyos lúgosító vegyületei segítenek az anyagcsere során keletkező káros savak semlegesítésében, ezáltal szerepük lehet egyes rákbetegségek megelőzésében. A menta emellett erős antioxidáns, védi a sejteket a káros szabad gyökökkel szemben.
2, A menta kiváló méregtelenítő, eltávolítja a vérből a felhalmozódott törmeléket.
3, Megfázás, influenza: a mentol képes csökkenteni az influenza és nátha okozta kellemetlen tüneteket. Jellegzetes, erős aromája tisztítja a légutakat, az orrot, a torkot és a tüdőt, csökkentheti a krónikus köhögés szimptómáit, allergia során is kedvező hatása lehet. Eukaliptusz olajjal keverve (vagy fajtamézzel, pl. eukaliptusz méz) a hatás még sokkal jobb lehet. Ha a pemetefűvel is kombináljuk, a nátha, a hörgőgyulladás tünetei pár nap alatt antibiotikumok használata nélkül is gyorsan elmúlhatnak.
4, Asztma: a menta rendszeres alkalmazása kedvező lehet asztmában szenvedő betegeknél, azáltal, hogy nyugtatja és tisztítja a légutakat.
5, Emésztés: a menta kiváló étvágygerjesztő, gyomorrontás esetén csillapítja a fájdalmat, csökkenti a gyulladásokat. A menta aromája aktiválja a szájban elhelyezkedő nyálmirigyeket, így elősegíti az emésztés folyamatát. Csökkenti a reflux és az IBS tüneteit azáltal, hogy segít a beleket körülvevő izmok elernyedésében. Ezért pl. heveny epeköves roham oldásában is kiváló hatása van a mentának! A citromos menta kiváló epehajtó, ezért rendszeres fogyasztása fontos megelőző szerepet játszhat az epekőbetegségek megelőzésében. Lehet a mentát citromfűvel is kombinálni, úgy a hatása még jobb lesz, mint ha csak citrommal keverjük. A menta, a citromfű, az édeskömény és a bazsalikom kombinációja is kiváló.
6, Fejfájás, fájdalom: a menta tartalmú balzsamok képesek gyorsan csökkenteni a fejfájást és az izomfájdalmakat.
7, Szájápolás: lúgosító tulajdonságának köszönhetően a menta elősegíti a megfelelő szájhigiénia fenntartását, pusztítja a nyelvre, fogakra, ínyre lerakódott baktériumokat. Emellett kellemes leheletet biztosít.
8, Bőrápolás: a menta tea eltávolítja a szervezetből azokat a káros savakat, melyek felelősek lehetnek az akné kialakulásáért. A menta hűsíti a bőrt és csökkenti a bőrirritációt.
Forrás : Link |
|
|
0 komment
, kategória: Fűben fában.... |
|
|
|
|
|
2023-12-09 23:58:04, szombat
|
|
|

Kertünk éke és remek természetes gyógyszer : szent bazsalikom
A szent bazsalikomnak fantasztikus az illata és a gyógyhatása. Érdemes a kertünkbe ültetni, de a balkonon is szépen növekszik egy nagyobb virágcserépben. Az egyik legjobb természetes gyógyszer lehet. Készíthetünk belőle ízletes teát, de a salátáinkat is megízesíthetjük ezzel a remek gyógynövénnyel.
A szent bazsalikom nagyon hatékonyan képes fellépni a kórokozókkal szemben. A szem a lélek tükre - szokták mondani. Azonban a szemünk is áldozatul eshet a különféle fertőzéseknek, amelyeket vírusok, baktériumok és gombék is okozhatnak. A szent bazsalikom vagy más néven tulsi gyulladáscsökkentő és antibakteriális hatásokkal is rendelkezik. Az ájurvédában gyakran alkalmazzák ezt a gyógynövényt kötőhártya-gyulladás esetén.
Az ájurvédikus orvoslás természetes fejfájás-csillapítóként is használja, így ha fáj a fejünk, érdemes kipróbálnunk ezt a remek gyógynövényt, amely annak köszönheti fejfájás-csillapító tulajdonságát, hogy csökkenti a stressz hatására fellépő gyulladást és az izomfeszültséget, amely pedig gyulladást képes generálni a szervezetben.
A szent bazsalikom az orális egészséget is megtámogatja, mivel könnyedén el tudja pusztítani azokat a baktériumokat a szájüregben, amelyek felelőssé tehetők a szájban, a fogakon megjelenő plakk és fogkő, illetve a rossz lehelet kialakulásáért.
A szent bazsalikom tápanyagokban is bővelkedik. különösen K-vitaminban gazdag, amely fokozza a csontsűrűséget és még a jobb emésztést is elősegíti. A K-vitamin egy zsírban oldódó vitamin, amely segít fenntartani a csontok egészségét, elősegíti a véralvadást, biztosítja a jobb kognitív funkciókat, illetve biztosítani képes a jó anyagcserét, és még a sejtek egészségét is elősegíti.
A szent bazsalikom olyan vegyületekben is gazdag, amelyek segíthetnek a légzőszervi betegségek megelőzésében. Mindenféle légzőszervi probléma, így asztma esetén is fogyaszthatjuk, ugyanis légzéskönnyítő hatással is bír.
A gyógynövény az immunrendszer működését is megtámogatja. Az ájurvédikus orvoslás természetes lázcsillapítóként is gyakran alkalmazza. A szent bazsalikom természetes fertőtlenítőszerként is működik, hiszen megszabadítja a szervezetet a különféle kórokozóktól. Éppen ezért nagyon előnyös lehet a használata fertőzésekkel szemben.
Forrás : Link |
|
|
0 komment
, kategória: Fűben fában.... |
|
|
|
|
|
2023-12-09 23:49:08, szombat
|
|
|

A lenmag rengeteg előnnyel rendelkezik az egészségünkre nézve. Javítja az emésztést, szabályozza a vércukorszintet, hidratálja a bőrt, csökkenti a koleszterinszintet, jót tesz a szív- és érrendszer egészségének, és a hormonális egyensúly megteremtésében is aktívan részt vesz. Mutatjuk is, hogy mire is jó még a lenmag.
A lenmagban lignánok találhatók, amelyek a kutatási eredmények szerint nagyon hasznosak azon nők számára, akik a menopauza szakaszába léptek. Mivel a lenmag, pontosabban a lignánok ösztrogénszerű hatásokkal rendelkeznek, így ez a mag nagyon sok, a menopauza során fellépő kellemetlen tünet enyhítésében lehet a nők segítségére.
A lenmag nemcsak az ösztrogénhormonokat képes egyensúlyba hozni, hanem a csontritkulás kockázatát is csökkenteni tudja. Nemcsak a menopauza szakaszába lépő hölgyek vehetik hasznát, hanem azokon a nőkön is segíthet, akik még menstruálnak, ugyanis a lenmaggal kapcsolatban bebizonyosodott, hogy hozzájárulhat a szabályos ciklus kialakításához. Naponta fogyasszunk egy-két evőkanál őrölt lenmagot vagy egy evőkanál lenmagolajat a pozitív hatások elérése érdekében.
A posztmenopauza szakaszába lépő nőknél a lignánok abban segítenek, hogy a kevésbé aktív ösztrogénformák termelődnek, ami egyes daganatos megbetegedések kialakulásának az esélyét csökkentheti.
A lenmagnak más ezernyi előnye is létezik, például elősegíti az egészséges emésztés fenntartását. ALA-t, azaz alfa-linolénsavat tartalmaz, amely csökkenti a szervezetben kialakuló gyulladást, és még a bélflóra egyensúlyának a megteremtésében is a segítségünkre lehet.
A lenmag gazdag forrása az oldható és az oldhatatlan rostoknak, így segítve a normál székletürítést és a székrekedés megelőzését.
A lenmag koleszterincsökkentő és vérnyomáscsökkentő tulajdonsággal is bír.
A lignánoknak nemcsak az antioxidáns hatása kiemelkedő, hanem antibakteriális és vírusellenes hatásokkal is rendelkeznek. A lenmag rendszeres fogyasztása segíthet a megfázás és az influenza elkerülésében.
A lenmag gazdag forrása az esszenciális zsírsavaknak és a B-vitaminoknak, amelyek nagyon jót tesznek a haj és a bőr egészségével. Ezek a tápanyagok csökkentik a bőr szárazságát és a haj töredezettségét is. Ezen kívül egyes betegségek tüneteit is segítenek enyhíteni, ilyen például a száraz szem, az ekcéma, a pikkelysömör, az akne és a rosacea.
Forrás : Link |
|
|
0 komment
, kategória: Fűben fában.... |
|
|
|
|
|
2023-12-09 23:41:49, szombat
|
|
|
Ahogy idősödünk, úgy egyre inkább megtapasztaljuk, hogy elfelejtünk dolgokat és talán kevésbé hatékonyan tudunk fókuszálni bizonyos dolgokra. Még szerencse, hogy léteznek olyan táplálékok, amelyek segítenek a memória fokozásában és a fókusz javításában. Mutatjuk is, melyek ezek.
A dió és a diófélék nagyon jó hatással vannak a kognitív egészségre. A dió ugyanis gazdag forrása az antioxidánsoknak, a vitaminoknak és az ásványi anyagoknak, azaz azoknak a tápanyagoknak, amelyek fokozzák az éberséget. A dió nem mellesleg egy antioxidáns vitaminban, E-vitaminban is bővelkedik, amely védelmet jelenthet az agysejtek számára, így ha rendszeresen fogyasztjuk, akár még az Alzheimer-kór is elkerülhet bennünket.
Az olajos halak - kiváltképp a lazac - omega-3 zsírsavakban bővelkednek, amelyek nagyon jót tesznek az agy egészségének. Csökkentik a főleg a menopauza szakaszában jelentkező agyi ködöt és fokozni tudják a memóriát is. Az omega-3 zsírsavak rendszeres fogyasztásával csökkenhet mind az Alzheimer-kór, mind a demencia kialakulásának a kockázata.
A zöld leveles zöldségek, mint például a spenót, a kelkáposzta vagy éppen a saláta, redukálni tudják a demencia kialakulásának kockázatait. Már napi egy-két adag zöld leveles zöldség fogyasztásával csökkenthet a mentális képességek romlása. A vizsgálatok során különösen igaz volt ez azoknál a személyeknél, akik a veszélyeztetett csoportba tartoztak, azaz a családjukban előfordult a demencia.
A tojást egy időben bűnösnek kiáltották ki, de mára bebizonyosodott, hogy a koleszterinszintet sem emeli meg, illetve a tojássárgája nagyon pozitívan hat a memóriára is. A tojássárgája ugyanis kolinban gazdag, amely olyan hormonok termelődését segíti elő, amelyeknek fontos szerepük van a hangulat szabályozásában és a jó memória megőrzésében.
A csontlevessel kapcsolatban bebizonyosodott, hogy jó hatással van az immunrendszerre és még az ízületek egészségi állapotát is javítani tudja. Emellett prolin és glicin nevű aminosavakban is gazdag, amelyek pozitívan hatnak a memóriára.
A gyökérzöldségek családjába tartozó cékla az antioxidánsoknak köszönhetően csökkenti a szervezetben a gyulladást és az oxidatív stressz mértékét. A benne található nitrátok fokozzák az agy véráramlását, ezzel pedig a mentális teljesítményt növelik meg.
Forrás : Link
Egyes táplálékok nagyon sokat segíthetnek a jó memória megőrzésében és a fókusz fenntartásában. Érdemes minden életkorban rendszeresen fogyasztani az alább felsoroltakat, ugyanis minden életszakaszban szükségünk lehet olyan táplálékokra, amelyek segítenek a munkateljesítmény fokozásában, a jó memóriára pedig annál inkább szükségünk van, minél inkább öregszünk. Mutatjuk is, hogy milyen étkek lehetnek a segítségünkre, hogy a korábbinál sokkal jobb memóriával rendelkezzünk.
A kurkuma egy kurkumin nevű bioaktív vegyületet tartalmaz, amely megemeli a szervezetben az antioxidánsszintet, és ezzel nemcsak az immunrendszer egészségét fokozza, hanem az agy oxigénszintjét is segít megnövelni. Mindenképpen fekete borssal együtt fogyasszuk, mivel az segíti a kurkuma jobb felszívódását.
A rozmaring is pozitívan hat a memóriára. Nagy mennyiségben tartalmaz karnozinsavat, amely segíthet megvédeni az agyat az olyan neurodegeneratív betegségektől, mint a stroke, a demencia, vagy éppen az Alzheimer-kór. A rozmaring más szempontok miatt is hasznos, ugyanis tele van antioxidáns és gyulladáscsökkentő vegyületekkel.
Az olívaolaj is bővelkedik antioxidánsokban, mégpedig polifenolokban, amelyek segítenek a memória javításában és a kognitív egészség fenntartásában.
A zeller poliszacharidokban és antioxidánsokban is bővelkedik, amelyek csökkentik a szervezetben kialakuló gyulladást, és enyhítik az olyan betegségek tüneteit, mint az ízületi gyulladás vagy éppen a szivárgóbél-szindróma. A zeller emellett olyan tápanyagokban, azaz vitaminokban és ásványi anyagokban is bővelkedik, amelyek nagyon kedvezően hatnak az agy egészségére.
A brokkoli is gazdag forrása a tápanyagoknak, különösen kolinban és K-vitaminban gazdag, amely tápanyagok segítenek a jó memória megőrzésében. C-vitaminban és fitonutriensekben is bővelkedik, amelyek pedig védelmet jelentenek az agysejtek számára az oxidatív stressz okozta károsodásokkal szemben.
Az áfonya is tartalmaz antioxidánsokat, illetve rostokban, C-vitaminban és K-vitaminban is gazdag. Ezek a tápanyagok különösen nagyon hasznosak, hiszen megvédhetnek bennünket, az agyunkat a kognitív hanyatlástól, a stressz negatív hatásaitól és az agyat érintő degenerációktól.
Forrás : Link |
|
|
0 komment
, kategória: Fűben fában.... |
|
|
|
|
|
2023-12-09 23:02:57, szombat
|
|
|
Egészséget, fittséget és lelki nyugalmat segítő gyógynövények :
kardamom, koriander, curry, szent bazsalikom, körömvirág
Ha szeretnénk, hogy legyen otthon mindig emésztőrendszert karbantartó, izomfájdalmat csökkentő, méregtelenítést támogató, stresszcsökkentő és immunrendszert támogató orvosságunk, akkor mindenképpen szerezzük be ezeket a nagyon hasznos gyógynövényeket.
A kardamom a gyömbércsalád szerves részét képezi. Fitonutriensekben és mangánban is rendkívül gazdag. Nagyon hatékonyan veszi fel a harcot a rossz lehelettel szemben, mindemellett csökkenti a vérnyomást, javítja az inzulinérzékenységet, és még az emésztőrendszer egészségét is segít fenntartani.
A koriander egy rendkívül sokoldalú gyógynövény, éppen ezért nagyszerű gyógyító hatásokkal rendelkezik. Tartalmaz fitonutrienseket, fenolos vegyületeket és flavonoidokat is. Támogatja a test méregtelenítését, ugyanis kivezeti a szervezetből a nehézfémeket. Mindemellett segít a szorongás oldásában, az alvás javításában, a vércukorszint csökkentésében, a szív egészségének javításában. Ezen kívül megtámogatja az emésztést, enyhíti a szabad gyökök okozta sejtkárosodásokat. Ez utóbbi hatása nagyon fontos, hiszen a sejtkárosodások talaján jönnek létre a degeneratív betegségek.
A fekete nadálytő használható izom- és ízületi fájdalom enyhítésére, a hátfájás csökkentésére. Számíthatunk erre a gyógynövényre a gyorsabb sebgyógyulásban is, illetve nagyon eredményesen csökkenti a bőrirritációt.
A curry nagyon sok rostot, vasat, A-vitamint, C-vitamint és E-vitamint tartalmaz. A gyógynövény támogatja a szív egészségét és eredményesen harcol a cukorbetegség ellen, segíthet a fertőzések leküzdésében, csökkenti a koleszterinszintet, és a segítségével leküzdhetjük a vashiányos vérszegénységet.
A szent bazsalikom egy nagyszerű adaptogén gyógynövény, amely enyhíti a szorongást, segíthet a pajzsmirigy-alulműködés megelőzésében, a mellékvese-fáradtság és a pattanások leküzdésében. A gyógynövény hatékonyan képes a vércukorszint és a kortizolszint szabályozására.
A körömvirág csökkenti az izomgörcsöket, a szemgyulladást, valamint segíthet a gombás fertőzések és a bőrbetegségek megelőzésében. Ilyen bőrbetegség az ekcéma vagy a dermatitisz. A gyógynövény az emésztési problémákat is enyhíti, emellett erősíti az immunrendszert, csökkenti a gyulladást.
A máriatövist már évezredek óta alkalmazzák gyógyászati célokra. Csökkenteni tudja a májban keletkezett károkat, amelyek komoly betegségeket is okozhatnak. A gyógynövény segít a koleszterinszint csökkentésében, szabályozza a vércukorszintet, és még az öregedés jeleit is enyhíteni képes.
Forrás: Link |
|
|
0 komment
, kategória: Fűben fában.... |
|
|
|
|
|
2023-12-09 22:53:32, szombat
|
|
|


A bodza nyáron érik. Először szedhetjük a virágait, majd a bogyós termését, és készíthetünk belőlük teát, szörpöt és szirupot. Ősszel és télen nagyon hálásak leszünk majd, hogy nyáron hangya módra szorgoskodtunk, hiszen a bodza megfázás, nátha és influenza esetén is nagyon hasznos lehet. Mutatjuk, hogy miért is jó, ha van az otthoni kamraszekrényünkben néhány üveg bodzaszirup.
A bodza antociánokban bővelkedik, amelyek segíthetnek csökkenteni a magas LDL-koleszterin-szintet, illetve megnövelni a jó, azaz a HDL-koleszterin szintjét. Ezek a pozitív hatások az antociánok antioxidáns és gyulladáscsökkentő tulajdonságainak köszönhetőek.
Mind az antioxidáns, mind a gyulladáscsökkentő hatás sokat segíthet a légzőszervi betegségek leküzdésében. Mindemellett a gyógynövénynek erős immunrendszer-erősítő hatása is ismeretes, illetve az immunstimuláns hatásai is kiemelkedőek.
A bodza a megfázás és az influenza megelőzésében is nagyon hatékonynak bizonyult, illetve a vírusos légzőszervi betegségek kezelésében és megelőzésében lehet a segítségünkre ez a gyógynövény. Amennyiben az influenza tünetei már megjelentek, de elkezdünk bodzát vagy bodzakészítményeket fogyasztani, akkor jelentősen lerövidíthetjük az influenza tüneteinek időtartamát.
A bodza virága olyan összetevőket tartalmaz, amelyek stimulálják a glükózanyagcserét, illetve a vércukorszint csökkentését is elősegítik. Ezen kívül segítik azt a folyamatot, amely kiüríti a felesleges glükózt a véráramból, és ezzel a normál vércukorszintet segítenek fenntartani.
Idősebb korban a szervezet túl sok folyadékot, vizet tart vissza. A bodzával kapcsolatban azonban bebizonyosodott, hogy vizelethajtóként is nagyszerűen működik. Ezt a hatást a gyógynövény termésével és virágával is elérhetjük.
A bodzát székrekedés kezelésére és megelőzésére is bátran használhatjuk, emellett az egészséges emésztőrendszert is biztosítani tudja. A népi gyógyászatban a bodzát hashajtóként is használták, ami való igaz, így csak óvatosan alkalmazzuk, amennyiben a székrekedést szeretnénk a segítségével leküzdeni.
A bodza tápanyagokban is nagyon gazdag. Megtalálhatók benne a bioflavonoidok, az antioxidánsok és az A-vitamin, amelyek mind pozitívan hatnak a bőr egészségére, a gyógynövényben található antociánok pedig javítják a bőr szerkezetét.
Forrás: Link |
|
|
0 komment
, kategória: Fűben fában.... |
|
|
|
|
|
2023-12-09 22:18:19, szombat
|
|
|
A hibiszkusz és a belőle készült tea rengeteg előnnyel rendelkezik, többek között hogy magas a tápanyagtartalma. A gyógynövény gazdag forrása a kalciumnak, a vasnak, a magnéziumnak, a foszfornak, a káliumnak, a nátriumnak és a cinknek. B-vitaminokat is tartalmaz. Ezen kívül antociánokban is bővelkedik, amelyek csökkentik a magas vérnyomást, segítenek a légúti fertőzések megelőzésében, illetve a húgyúti fertőzések megelőzésében és kezelésében. Nézzük is, milyen pozitív hatásai vannak a hibiszkuszteának!
A hibiszkusztea a vérnyomás rendezésében lehet a segítségünkre, ugyanis azoknál a személyeknél csökkentheti a vérnyomást, akik eleve magas vérnyomásban szenvednek. A gyógynövény nemcsak vérnyomáscsökkentő, hanem kardioprotektív hatásokkal is rendelkezik. Hozzáértők szerint a gyulladáscsökkentő hatása is segíthet a vérnyomás csökkentésében.
Amennyiben fogyni szeretnénk, akkor is fordulhatunk ehhez a gyógyteához, ugyanis a hibiszkusz anyagcsere-szabályozó hatással is rendelkezik, azaz a hibiszkusztea rendszeres fogyasztása akár még testsúlycsökkenést is eredményezhet.
A hibiszkusztea rendszeres fogyasztását azoknak is javasolják, akik 2-es típusú cukorbetegségben szenvednek, ez a tea ugyanis csökkenti a magas koleszterinszintet, a magas trigliceridszintet és ezzel a cukorbetegség szövődményei, többek között a szív- és érrendszeri betegségek kerülhetők el. Mivel a hibiszkusztea csökkenti a rossz, azaz az LDL-koleszterin szintjét, így megvédheti az ereket a károsodástól.
Ez a gyógynövény antioxidánsokban is bővelkedik, ami pedig a máj egészségére gyakorol pozitív hatást. Amennyiben zsír halmozódik fel a májban, úgy az komoly májbetegséget okozhat. A gyógynövény azonban csökkenti a zsírsejtek mennyiségét a májban, így védelmezve ezt a szervünket.
A hibiszkusznak kiemelkedő az antibakteriális és gyulladáscsökkentő hatása, illetve C-vitaminban is bővelkedik. Márpedig ez a vízben oldódó antioxidáns vitamin szükséges az immunrendszer megerősödéséhez és az immunfunkciók javulásához. A magas antioxidáns-szintje mintegy 90 százalékban csökkenti a szervezetben az oxidatív stressz szintjét. Ami azért is előnyös, mivel az oxidatív stressz okozza az olyan krónikus betegségeket, mint a szívbetegség és a cukorbetegség.
A gyógynövény flavonoidokat is nagy mennyiségben tartalmaz, amelyek mintegy antidepresszánsként működnek, azaz segítenek lenyugtatni az immunrendszert és csökkenteni a depresszió tüneteit, illetve a magas szorongásszintet.
Forrás : Link
Javallat,hu szerint :
1. Támogatja hajszálerekben az egészséges vérkeringést.
2. Elősegíti a nehézláb-érzés csökkentését.
3. Stimuláló és tonizáló tulajdonságokkal rendelkezik, amellyel hozzájárul a mentális és fizikai fáradtság leküzdéséhez. |
|
|
0 komment
, kategória: Fűben fában.... |
|
|
|
|
|
2023-12-09 21:46:20, szombat
|
|
|

Többféle hagyma létezik, de elmondhatjuk, hogy mindegyik rendelkezik pozitív hatásokkal. Most azokat a tulajdonságokat mutatjuk be, amelyekkel a fokhagyma, az újhagyma, a vöröshagyma, a lila hagyma, a gyöngyhagyma és a póréhagyma is rendelkezik. Nekünk csak annyi a dolgunk, hogy kiválasztjuk azt a hagymafélét, amelyet a legjobban szeretünk, majd rendszeresen fogyasztjuk, hogy kihasználjuk a rendkívüli előnyöket.
A hagyma tele van hasznos tápanyagokkal, azaz vitaminokkal és ásványi anyagokkal. Ezen kívül gazdag forrása a fiokemikáliáknak, a flavonoidoknak, a kéntartalmú vegyületeknek és a C-vitaminnak is.
A hagyma rendszeres fogyasztása fokozza a csontok ásványianyag-sűrűségét, illetve segít megnövelni a csontok szilárdságát is. Mivel C-vitamint is tartalmaz, így a csontok szilárdsága még nagyobb lehet, hiszen ez a vitamin nagyon pozitívan hat a csontok egészségére. Mivel prebiotikumokban is bővelkedik, így segít a bélrendszernek ezen tápanyagok felszívódásában, vagyis sokkal több kalcium is kerülhet a csontokba, amely tápanyag szintén nagyon nagy szerepet tölt be a csontok egészségének fenntartásában. Azok, akik csontritkulásban vagy ízületi gyulladásban szenvednek, mindenképpen illesszék be a napi étrendjükbe, hiszen a hagyma tápanyagai jelentősen csökkenthetik a tüneteket.
A hagyma nemcsak prebiotikumokban, hanem rostokban is bővelkedik. Ezek együttesen segítenek a bél egészségének fenntartásában. A hagyma nemcsak az egészséges emésztést biztosítja, hanem fokozza az emésztést, csökkenti a gyomorban kialakult gyulladást, és még az immunrendszer megerősítésében is segíthet. Minél erősebb az immunrendszerünk, annál jobb állapotban lesz az emésztőrendszerünk. A prebiotikumok ezen kívül segítik az ásványi anyagok, például a kalcium és a vas felszívódását is.
A hagyma kitűnő antibakteriális hatásokkal rendelkezik, azaz sikeresen pusztítja el a szervezetben elszaporodó baktériumokat.
A hagyma kéntartalmú vegyületekben is gazdag, illetve kvercetint is tartalmaz, amelyek remekül egyensúlyba hozzák a vércukorszintet.
A hagymában olyan polifenolok is vannak, amelyek antioxidáns hatással rendelkeznek, így védelmet jelentenek a szervezet számára a káros hatású szabad gyökökkel szemben.
A hagyma rendszeres fogyasztása csökkenti a szív- és érrendszeri betegségek kockázatait is. A hagyma gazdag forrása a krómnak, amely az antioxidánsokkal együtt támogatja az artériákat, mégpedig oly módon, hogy segít a vér pumpálásában, így a szív- és érrendszert nem éri olyan teher, amely károsítaná azt.
Nemcsak a hagyma, más táplálékok is jó szolgálatot tehetnek a csontjaink egészségének védelmében. A zöld leveles zöldségek szintén jó választásnak bizonyulnak a kalciumbevitel növelésére. A brokkoli, a káposzta és a kelkáposzta jó erre a célra, azonban a spenót sok oxalátot tartalmaz, amely pedig blokkolhatja a kalcium felszívódását.
A banán kiváló magnéziumforrásnak számít, amely segít aktiválni és növelni a D-vitamin-tartalmat a szervezetben.
A diófélék gazdag kalcium-, magnézium- és foszforforrást jelentenek, amelyek segítenek a csontok egészségének javításában. Fogyasszunk naponta mandulát, diót, kesudiót a csontok egészségének megőrzése érdekében.
Forrás : Link |
|
|
0 komment
, kategória: Fűben fában.... |
|
|
|
|
|
2023-12-08 21:58:43, péntek
|
|
|
A vírusok egész évben, mindenfelől leselkednek ránk, folyamatosan veszélyeztetik az egészségünket. Télen különösen nagy a vírusfertőzések kockázata, de a kórokozók alapvetően nem válogatnak hónap vagy évszak alapján, ezért mindig fontos odafigyelnünk a védekezésre, immunrendszerünk erősen tartására. Egyik természetes és egyszerű módja ennek az, ha vírusellenes hatású gyógynövényeket fogyasztunk.
1. Oregánó
Az oregánó a mentafélék családjába tartozó, népszerű fűszernövény, ami számos gyógyító tulajdonsággal is rendelkezik. A benne található növényi vegyületek, például a karvakrol, vírusellenes hatással bírnak. Egy kémcsőben végzett kísérletben az oregánó olaj és az izolált karvakrol is csökkentette a murin (rágcsáló) norovírus (MNV) aktivitását, mindössze 15 perc alatt. Az MNV nagyon hasonló a gyomor-bélhurut leggyakoribb okozójához, a humán norovírushoz, ugyanakkor sokkal könnyebben szaporítható laboratóriumban, ezért szokták a humán norovírus helyett használni a vizsgálatokban. Az oregánó olaj és a karvakrol emellett vírusellenes aktivitást mutat a herpesz szimplex vírus 1 (HSV-1), a csecsemő és kisdedkori vizes hasmenések jelentős hányadát okozó rotavírus, és a légúti fertőzéseket okozó légzőszervi óriássejtes vírus (RSV) ellen.
2. Zsálya
A zsálya ugyancsak a mentafélék családjába tartozik, kesernyés, aromás fűszer- és gyógynövény, amit a tradicionális gyógyászatban régóta alkalmaznak vírusos fertőzések kezelésére. A zsálya vírusellenes tulajdonságait legfőképpen a leveleiben és szárában található diterpenoid vegyületeknek köszönheti. Kémcsőben végzett kísérletek alapján a növény segíthet az AIDS kialakulásáért felelős humán immundeficiencia-vírus 1 (HIV-1) elleni küzdelemben. Egy kutatásban a zsálya kivonat jelentős mértékben gátolta a HIV aktivitását, mivel megakadályozta, hogy a vírus bejusson a célsejtekbe.
3. Bazsalikom
A bazsalikom számos fajtája - beleértve az édes és a tulsi, más néven szent bazsalikomot - képes lehet felvenni a küzdelmet bizonyos vírusos fertőzések ellen. Egy kémcsőben végzett kísérlet például kimutatta, hogy az édes bazsalikom kivonatok, illetve az édes bazsalikomban található apigenin és urzolsav nevű vegyületek hatásosak a herpesz vírusok, a hepatitisz B, és az enterovírus ellen. A szent bazsalikom erősítheti az immunrendszert: egy 4 hetes tanulmányban a 300 mg szent bazsalikom kivonatot szedő emberek szervezetében növekedett a segítő T-sejtek és a természetes ölősejtek szintje, melyek a vírusos fertőzések elleni védelmet segítő immunsejtek.
4. Édeskömény
Az édeskömény fűszeresen édeskés, ánizsos ízű növény, ami hatásos lehet egyes vírusok ellen. Tudományos vizsgálatokban az édeskömény kivonata, illetve az édeskömény esszenciális olaj legfőbb alkotóeleme, a transz-anetol egyaránt erős vírusellenes hatást mutatott a herpesz vírusok ellen. Állatkísérletek szerint az édeskömény erősítheti az immunrendszert és csökkentheti a gyulladásokat, ezzel is segíthet leküzdeni a vírusos fertőzéseket.
vírusölő fokhagyma
5. Fokhagyma
A fokhagyma népszerű tradicionális orvosság, többek között a vírusos fertőzések ellen is évszázadok óta használják. Egy kutatásban a humán papilloma vírus (HPV) okozta szemölcsöket napi kétszer bekenték fokhagyma kivonattal, amitől 1-2 hét alatt minden alanynál eltűntek a szemölcsök. Emellett kémcsőben végzett kísérletek azt mutatták, hogy a fokhagyma vírusellenes hatással bírhat az influenza A és B, a HIV, a HSV-1, a vírusos tüdőgyulladás, és a megfázást okozó rhinovírus ellen is. Állatokon és kémcsőben végzett kísérletek szerint a fokhagyma stimulálja az immunsejteket, így erősíti az immunválaszt és hozzájárul a vírusos fertőzések elleni védelemhez.
6. Citromfű
A citromfű egy citromra emlékeztető illatú növény, amit gyakran használnak teákban és fűszerekben. Gyógyhatása miatt is közkedvelt. A citromfű kivonat koncentrált forrása olyan potens illóolajoknak és növényi vegyületeknek, melyek vírusellenes aktivitással rendelkeznek. Kémcsőben végzett kísérletek alapján hatékony lehet a madárinfluenza, a herpesz vírusok, a HIV-1 és az enterovírus-71 ellen, ami csecsemőkben, gyermekekben súlyos fertőzéseket okozhat.
7. Borsmenta
A borsmenta közismert erős vírusellenes képességeiről, ezért gyakran teszik olyan teákba, kivonatokba és tinktúrákba, melyek a vírusos fertőzések természetes kezelését szolgálják. Levelei és esszenciális olajai aktív összetevőket tartalmaznak, például mentolt és rozmaringsavat, melyek vírusellenes és gyulladásgátló aktivitással bírnak. Egy kémcsőben végzett kísérletben a borsmenta kivonat erős vírusellenes aktivitást mutatott a légúti megbetegedést okozó légzőszervi óriássejtes vírus (RSV) ellen, továbbá csökkentette a gyulladásos vegyületek szintjét.
8. Rozmaring
A rozmaring Magyarországon is kedvelt fűszer, kellemes aromája mellett azonban gyógyhatásokkal is rendelkezik. Számos növényi vegyület található benne, például oleanolsav. Az oleanolsav kémcsőben, illetve állatokon végzett kísérletekben vírusellenes aktivitást mutatott a herpesz vírusok, a HIV, az influenza, és a hepatitisz ellen is. Emellett a rozmaring kivonat vírusellenes hatást fejtett ki a herpesz vírusok és a májat megtámadó hepatitisz A ellen.
echinacea
9. Kasvirág (Echinacea)
A kasvirág rendkívül sokoldalúan támogatja az emberi egészséget, széles körű pozitív hatásai miatt manapság az egyik legnépszerűbb gyógynövény. A növény számos részét, például virágjait, leveleit és gyökerét is használják természetes úton történő gyógyításra. A kúp alakú virágzattal rendelkező bíbor kasvirágot (Echinacea purpurea) az amerikai őslakosok rengeteg különféle betegségre használták, beleértve a vírusos fertőzéseket is. Kémcsőben végzett kísérletek szerint a kasvirág bizonyos fajtái - E. pallida, E. angustifolia, E. purpurea - különösképpen hatékonyak a vírusok, például a herpesz és az influenza leküzdésében. A bíbor kasvirág külön kiemelendő, ugyanis az immunrendszert is képes megerősíteni.
10. Bodza
A bodza (Sambucus) a pézsmaboglárfélék családjába tartozó növénynemzetség. A bodzából elixíreket, tablettákat és egyéb termékeket készítenek, melyeket a vírusos fertőzések, például az influenza és a megfázás természetes kezelésére ajánlanak. Egy egereken végzett kísérlet kimutatta, hogy a koncentrált bodzalé elnyomja az influenza vírus szaporodását és stimulálja az immunválaszt. Sőt, egy 4 tanulmányt és 180 emberi kísérleti alanyt magába foglaló áttekintés szerint a bodza tartalmú kiegészítők jelentősen csökkentik a vírusos fertőzések okozta felső légúti tüneteket.
11. Édesgyökér
Az édesgyökeret évszázadok óta használják a tradicionális kínai gyógyászatban, illetve általában a természetes orvoslásban. Glicirrizin, likviritigenin, és glabridin - ez csak néhány azokból az édesgyökérben található aktív anyagokból, melyek erős vírusellenes tulajdonságokkal rendelkeznek. Kémcsőben végzett kísérletek bemutatták, hogy az édesgyökér kivonat hatásos a HIV, az RSV, a herpesz vírusok, és a súlyos tüdőgyulladást okozó SARS koronavírus (SARS-CoV) ellen.
12. Kínai csüdfű (Astragalus)
A kínai csüdfű egy virágzó gyógynövény, amely népszerű a tradicionális kínai gyógyászatban. Astragalus poliszacharidok (APS) vannak benne, melyek jelentős immunerősítő és vírusellenes képességekkel bírnak. Kémcsőben és állatokon végzett kísérletek azt mutatták, hogy a kínai csüdfű megküzd a herpesz vírusokkal, a hepatitisz C-vel, és a H9-típusú madárinfluenza-vírussal is. Plusz, laborkísérletek szerint a kínai csüdfű poliszacharidjai megóvhatják az asztrocitákat (az emberi idegrendszerben jelenlévő leggyakoribb sejttípust) a herpesz fertőzéstől.
gyömbér
13. Gyömbér
A gyömbérből készült termékek - elixírek, teák, étrend-kiegészítők - nem véletlenül népszerű természetes gyógyító szerek. A gyömbérről kutatások kimutatták, hogy magas koncentrációban tartalmaz olyan növényi vegyületeket, melyek lenyűgözően hatékonyak lehetnek a vírusok ellen. Kémcsőben végzett kísérletek eredményei alapján a gyömbér vírusellenes hatással bír a madárinfluenza, az RSV, és a humán norovírushoz hasonló macska calicivírus (FCV) ellen. Emellett a gyömbérben találhatóak olyan anyagok is, például gingerolok és zingeron, melyek gátolják a vírusok szaporodását és megelőzik a gazdatestbe történő behatolásukat.
14. Ginzeng
A ginzeng, aminek koreai és amerikai változata is létezik, a Panax családba tartozó növények gyökere. A tradicionális kínai gyógyászatban már évezredek óta ismerik, és különösen hatásosnak bizonyult a vírusok elleni küzdelemben. Állatokon és kémcsőben végzett kísérletekben a koreai vörös ginzeng kivonata jelentős hatást mutatott az RSV, a herpesz vírusok, és a hepatitisz A ellen. Emellett a ginzengben található ginzenozidok vírusellenes aktivitással bírnak a hepatitisz B, a norovírus, és a Coxsackie-vírusok ellen, melyek számos súlyos betegség, például az agyhártya- és agyvelőgyulladás okozói.
15. Gyermekláncfű
A gyermekláncfüvet sokan egyszerű gaznak tartják, pedig kutatások szerint számos jótékony tulajdonsága van, beleértve a vírusellenes hatást. Kémcsőben végzett kísérletek azt mutatták, hogy a gyermekláncfű hatékonyan harcol a hepatitisz B, a HIV, és az influenza vírus ellen. És ez még nem minden: egy kémcsőben végzett kísérlet szerint a gyermekláncfű kivonat gátolhatja a trópusi dengue-lázt okozó vírus szaporodását. A szúnyogok által terjesztett, magas lázzal, hányással, és izomfájdalmakkal járó dengue-láz akár halálos is lehet.
Forrás : Link |
|
|
0 komment
, kategória: Fűben fában.... |
|
|
|
|
|
2023-12-08 21:51:28, péntek
|
|
|
Fertőzést sok minden okozhat, de elsősorban a kórokozók, azaz a baktériumok, a vírusok és a gombák az okai a fertőzések kialakulásának. Ezért jó, ha van otthon mindig egy-két olyan gyógynövény, amely hatékony a fertőzések leküzdésében.
A babérlevelet általában főzés és sütés során használjuk, de azt is tudnunk kell, hogy gyógyító hatásokkal is rendelkezik. A babérlevélnek kiemelkedő az antimikrobiális, a gombaellenes és az antioxidáns tulajdonsága. Javítja az inzulinfunkciót, csökkenti a koleszterinszintet, segíthet a candida gomba okozta fertőzés megelőzésében. A gyógynövény sokat segíthet a korpásodás megszüntetésében, a bőrfertőzések kezelésében, és még a sebgyógyulást is megtámogatja.
A fekete ribizlit is nevezhetjük gyógynövénynek, mivel magas C-vitamin-tartalommal rendelkezik, és ennek köszönhetően nagyon sok előnnyel bír az egészségünkre nézve. A fekete ribizli antocián nevű vegyületekben is gazdag, ezért nagyon hasznos lehet az elhízás megelőzésében, de a szívbetegségek, a rákos betegségek és a cukorbetegség megelőzésében is számíthatunk rá. Rendszeres fogyasztása támogatja a szem egészségét. Nagyon hatékony lehet a kórokozók, például a vírusok okozta fertőzések megelőzésében, és éppen emiatt az immunrendszert is erősíteni tudja.
A metélőhagyma a hagymacsalád szerves részét képezi. Stimulánsként és diuretikumként is működik. Ezen kívül kiemelkedő az antiszeptikus és antibakteriális hatása.
A fahéj egészségre gyakorolt pozitív hatásai is kiemelkedőek. Nagyszerű gyulladáscsökkentő, antioxidáns, antimikrobiális, immunerősítő és szívvédő tulajdonságokkal rendelkezik.
A petrezselyemcsalád szerves tagja a köménymag. Rendszeres fogyasztásával javíthatunk az emésztésünkön, de az immunrendszert is megtámogatja, a bőr egészségét is segít fenntartani, ezen kívül enyhíti a légzőszervi problémákat. A köménymag elősegíti a test méregtelenítését, eredményesen harcol az oxidatív stressz ellen, számíthatunk rá fertőzések esetén, és még a cukorbetegség megelőzésében is nagyon hatékony lehet.
A moringa eredményesen kezeli a cukorbetegséget, a vérszegénységet, az allergiát, az ízületi gyulladást, az epilepsziát, de számíthatunk rá pajzsmirigy-rendellenesség és magas vérnyomás esetén is. A gyógynövény antioxidáns, vírusellenes, gyulladáscsökkentő, antibakteriális, gombaellenes és parazitaellenes hatásokkal rendelkezik. Nagy mennyiségben tartalmaz A-vitamint, C-vitamint, aminosavat, kalciumot és káliumot.
Forrás : Link |
|
|
0 komment
, kategória: Fűben fában.... |
|
|
|
|
|
1/279 oldal
|
Bejegyzések száma: 2785
|
|
|
|
2023. December
| | Hét | Ked | Sze | Csü | Pén | Szo | Vas | |
| 1 | 2 | 3 | |
4 | 5 | 6 | 7 | 8 | 9 | 10 | |
11 | 12 | 13 | 14 | 15 | 16 | 17 | |
18 | 19 | 20 | 21 | 22 | 23 | 24 | |
25 | 26 | 27 | 28 | 29 | 30 | 31 |
| |
|
|
ma: |
4 db bejegyzés |
e hónap: |
133 db bejegyzés |
e év: |
1698 db bejegyzés |
Összes: |
48498 db bejegyzés |
|
|
|
|
- Ma: 2142
- e Hét: 2142
- e Hónap: 25285
- e Év: 922218
|
|
|