Belépés
menusgabor.blog.xfree.hu
"A világ pocsolya, igyekezzünk megmaradni a magaslatokon." / Honoré de Balzac / Menus Gábor
1940.08.11
Offline
Profil képem!
Linktáram, Blogom, Képtáram, Videótáram, Ismerőseim, Fecsegj
     1/13 oldal   Bejegyzések száma: 120 
Azahriah-val megszületett az első igazi magyar szupersztár
  2023-11-02 22:30:21, csütörtök
 
 AZAHRIAH-VAL MEGSZÜLETETT AZ ELSŐ IGAZI MAGYAR SZUPERSZTÁR


,,No para, laza, nagy a vibe, kicsi flex / Mindig buli, buli, buli, Puskás Stadion a next" - énekli Azahriah Vicc című, nyáron megjelent dalában. Nem volt vicc, a Papp László Arénát könnyűszerrel megtöltötte még tavasszal, jövő májusban pedig a Puskás Arénában fog nagykoncertet adni, rögtön háromszor egymás után, ráadásul telt házaknak. Ilyet magyar előadó még nem csinált az országban, előtte pedig csak veterán zenekarok és specifikus, nagy produkciók fordultak meg a régen Népstadionként ismert építményben, mint az Omega, a Hungária, az Illés vagy az István, a király.

Október 17., kedd reggel 10 óra: körülbelül 100 fős sor várakozik a Broadway Károly körúti jegyirodájánál, egy hangszóróból tompán szólt a Lost Tiki című dal. A turisták nem értik, mi történik, egy 60 feletti hölgy meglepő módon viszont igen, mondja is a párjának:

,,Azahriah-ra várnak szerintem."

Van, aki a hangszóróján ül laptoppal az ölében, és épp távmunkázik, mert elengedték a munkahelyéről, másikuk kempingszékben vár. Előbbi mind a három arénakoncerten ott lesz, mindegyiken más társasággal. Mellettük valaki 4:50 óta vár, elmondása szerint a második jegyértékesítési körnél a 119 ezredik helyig jutott a végjátékban, majd feladta. Barátnőjével szokott Azahriah-t hallgatni, meg ,,amúgy is, már nincs olyan, aki ne hallgatná." Tényleg ezt érezhetjük: a sokszínű tömeget családosok, fiatal felnőttek, közép- és kiskorúak és idős nagypapák adják.

Bent az irodában a 21 éves Baukó Attila, vagyis Azahriah téli sapkában és méretes napszemüvegben ül az üvegfallal elválasztott pult mögött, ő pecsételi és szignózza a harmadik arénakoncertjére szóló jegyeket. Van, aki az üvegen át szelfizik vele, de összességében nyugalom honol, nincs csevej, pacsik is alig, az énekes kérdezi, hova és milyen jegyet kér a vendég. Az autogram is ,,csak opcionális", ha kell, de azért általában kell az érkezőknek, remélik, megtarthatják. Más egyebet nem szól, olajozottan folyik a jegykiadás. Jobbra fent a Hungária ,,Most vagy soha" plakátja, akik júniusban szintén koncertet adnak a Puskásban 1995 után újra, igaz, ők csak egyszer, és nem két-három éve robbantak be.

,,Álmainkban sem gondoltuk azért, hogy ez lesz" - hallom Tóth Gergely, Azahriah menedzserének a szavait a helyszínen. Igaza van, erre kevesen számítottak. Pláne, hogy már a harmadik telt ház is közel van.


Triplázok, megyek mindhárom Azahriah-koncertre

Link


Azahriah magyar közvéleményt és zeneipart felborító utolsó egy hete poptörténelmi esemény. Karrierjéből és személyéből pedig kirajzolódik az első tradicionális értelemben vett magyar szupersztár képe, már ha az épp átalakuló modern zeneiparban beszélhetünk még tradíciókról. Működése korlenyomat a 2020-as évek régi mintázatokat felelevenítő, mégis egészen új, részvételen alapuló rajongói kultúrájáról, autodidakta előadói önszerveződésről és a FOMO (fear of missing out, avagy az attól való félelem, hogy kimaradsz valami nagy horderejű folyamatból, eseményből - a szerk.) fájdalmasan kísértő szükségéről, fanok és hírességek szintjén egyaránt. Egy merőben új jelenség, okai és miértjei viszont nem érthetetlenek.


Egy palotai nem vár már csodát?

Azahriah újpalotai ,,telepi" srácból lett Magyarország legnépszerűbb és legtöbbet streamelt előadója. A középiskolát nem fejezte be, ezalatt viszont már videózott Paul Street néven, csatornáján több mint 500 ezer feliratkozó gyűlt össze. Három-négy éve publikál zenéket, két és fél évvel ezelőtti első koncertjén rögtön 1500-an voltak. A YouTube-on élő hű közönsége könnyen beolvadt a zenei követők táborába, ők adták a magot, ami aztán nagyon rövid időn belül bővülni kezdett.

A produkció burjánzott, terjedt, felszínen maradt, majd onnan ugrott még nagyobbat a népszerűsége, hála annak, hogy karaktere körül szemernyi jele sem volt külső kezek és mesterséges erők munkájának, ezt pedig valahogy még az idősebb korosztály is érzi.

Az Azahriah-jelenségben adott minden, ami egy modern kori popsztár sikerének kulcsa lehet a jelen sztenderdek szerint:

átütő siker és sok százezer videó a zenéire TikTokon;
bombaerős, hűséges és megszállott követőtábor;
műfajötvözés (indie, trap, rap, reggaeton, reggae, ragga, mulatós, magyar alter);
gazdag diszkográfia relatíve rövid EP-kel és lemezekkel;
egy emlékezetes botrány, amiből egész nyáron tartó bulvársztori lett;
rivális előadókkal való konfrontáció (G.w.M);
jó marketing és stabil, okos kiadói hátszél;
és a legfontosabb hívószó: a ,,csináld magad", DIY-filozófia.

Merthogy Azahriah magának írja, producereli, hangszereli és néha keveri is a dalait. Majdnem úgy, mint a TikTokon szintén taroló többi kortárs tengerentúli ikon, köztük Olivia Rodrigo, Steve Lacy és Billie Eilish, akiknél ezt rendre hangsúlyozzák. Annyi a különbség, hogy Azahriah körül még olyan slágergyáros szuperproducerek sem sürgölődnek, mint a Rodrigo hangzását profira maszkoló Dan Nigro, vagy Eilish aranykezű testvére, Finneas. Kanye West, Yung Lean és Frank Ocean esetében is azt szokás kiemelni, hogy saját útjukat járva, önálló univerzumot kreálva, megalkuvás nélkül lettek generációs, és még azon is túlmutató hatású legendák - ez az alapállás valahogy mindig működik, és mindig rá is érez a zenefogyasztó tömeg.

A kizsigerelt Britney Spearsek kora lejárt, olyan popsztárok idejét éljük, akiket már nem kell megcsinálni és legyártani, ők írják a saját narratívájukat. Bár van kiadójuk, nem uralkodik felettük egy diktatórikus menedzser és ravasz PR-csapat sem. Így nem is egy mások által kialakított protokoll szerint dolgoznak,


hanem maguk alakítják a protokollt, amelyhez aztán a szakma igazodik, ha tudja tartani a tempót.


Igaz, hogy hollywoodi lépték szerint, de ilyen sztár Rodrigo is, aki disney-s múltjával szakít, és egykori karakterét hagyja maga mögött rebellis, de abszolút eladható, nevetségesen popérzékeny dalaiban. Ami Rodrigónál a disney-s múlt, az Azahriah esetében a Paul Streetként beteljesített YouTube-karrier, amely megadta a zenei produkció kezdőlökését.

Az emberek követhették Azahriah karakterét a videómegosztón, és az alapélmény, hogy a kamera előtt ülő srác önazonos, öntudatos, sőt, ,,egy közülünk", szemernyit sem változott a megítélésük szerint. Ezt pedig könnyű volt a zenei alteregójára is ráhúzni. Régi igazság, hogy a YouTube-nézettséget nem mindig egyszerű valós jegyeladásokra váltani (lásd: az egykor még Azahriah elleni hadviselést folytató G.W.M. nem túl acélos számokat produkáló akváriumos koncertje), de az énekes erre is rácáfolt, igaz, speciális előnyből indulva.


A fankultúra régi-új erői

,,Van most öt előadó, Azahriah, Dzsúdló, Carson Coma, Krúbi és Beton.Hofi, akik toronymagasan kiemelkednek a hazai mezőnyből. Aktuális, fiatal előadók, akik pár év aktív működés után meg tudják tölteni a Budapest Parkot, a Papp László Arénát. Közülük is kiemelkedik Azahriah, aki most tripla Puskás Arénát hoz össze" - írja a Telexnek Urbán Dániel, a Bermuda zenekar tagja, aki a kétezres években a legendás Alan McGee (a My Bloody Valentine, az Oasis és a Libertines menedzsere) asszisztense volt Angliában.

Szerinte a sorminta, amelyhez az Azahriah-jelenség is kapcsolható, nem újszerű, de hatnak rá modern tényezők és a mai kor sajátosságai is, így van, amit hazai viszonylatban csak a 21 éves zenész tud összehozni.

,,Minden korszakban megvoltak itthon az óriási őrületet kiváltó zenekarok, a '60-as évek végén az Illés, a '70-es években a Piramis, a ‘80-as években az Első Emelet, a '90-es években a Rapülők vagy a Bonanza Banzai. A saját korszakukban mind a legszélesebb közönséget érték el, mégsem tudtak Azahriah szintjén (100 ezer+ fizető néző) helyeket megtölteni. Én itt keresném Azahriah kiugró sikerének a titkát: az őt övező őrület, a széleskörű elérés, a jó dalok, a jó kiállás - erre korábban a fenti előadóknál is láttunk példát. Azonban náluk az üvegplafont szerintem maga a kor jelentette. Nem volt egyszerűen a sokszázezres rajongói bázisuknak olyan mobilizálhatósága, és méginkább olyan fizetőereje, mint ma.

Innen nézve Azahriah sikere az elvitathatatlan saját érdemein túl leginkább a mai generációk sikere is. Elsősorban a Z generáció, de az összes többi korosztályé is. Aki nem csak hallgatja a kedvencét, hanem akar és tud is 20-30 ezer forintot áldozni arra, hogy élőben lássa az adott előadót. Valószínűleg az első Puskást ők töltötték meg, és már ezzel is könnyűzenei történelmet írtak közösen Azahriah-val."


Piacképes ujjgyakorlatok

A páratlan kommerciális siker számszerűsítve:

702 ezer havi Spotify-hallgató;
649,2 millió hashtag megtekintés (#azahriah) TikTokon;
230 ezer követő az egyik, és 241 ezer követő a másik Instagram-profilján (összesen 471 ezer);
8 YouTube-feltöltés 10 millió megtekintés felett, köztük a Mind1 37 millió megtekintéssel, emellett rendre a legtöbb videón legalább 1 millió kattintás van;
egy 438 ezer feliratkozóval bíró zenei YouTube-csatorna;
sőt, rádiós lejátszások is: mint a Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság (NMHH) idén nyáron publikált kutatásában írja, ,,a 2022-ben 122 milliószor megtekintett Azahriáh-t összesen 6,774-szer hallhattuk a rádiókban".

Kijelenthető, hogy az egyeduralmat, amit részben a youtube-os múlt, majd a Youtube- és a TikTok-algoritmus készített elő, az ominózus szolnoki palacsintafesztiválon történt szexbotrány betonozta be, amelynek részletei nem szorulnak elemzésre. A bulvárzajban mindenki ugyanazt a nevet és ugyanazt a sztorit hallotta végtelenítve. Ha a részletes bulvárcikkek aljára szerencsés módon egy YouTube-beágyazás is elfért, ebben a spirálban egy-egy zeneszám is eljutott ahhoz, aki még nem tudta, ki az az Azahriah.

Végül az álmoralizálás, eltörlés és álszenteskedő értékítélet helyett maga a zenei termék győzött, amely pontosan ötvöz minden aktuális, újra népszerűvé váló és olykor túlhasznált limonádéhangzást. Ez beakadhat tudat alatt az agglomerációból gyerekeket iskolába cipelő anyukáknak, akik a kocsi rádióját hallgatják a mindennapokban. Az apukáknak, akiknek már van Spotify-előfizetésük. A nyugdíjasoknak, akik már minimum tudják, mi az a YouTube.

És betalálhat tudatosan is azoknak, akik amúgy is Bad Bunnyt (a világ leghallgatottabb előadója, a reggaeton sztárja), gitárzenét, vagy a hiphop valamely mutációját pörgetik. Azahriah karaktere mellett szól, hogy valahogy zsánerkeveréséből sem a slágergyáros nyerészkedő szándéka, inkább a kísérletezés és próbálgatás önfeledt aktusa tűnik ki, ami néha kellemetlenül bugyuta és kínos számokat szül (Lost Tiki, Drogba, Casa De Papel), néha meg fülbemászó és kiváló dalokat, amelyeken nehéz fogást találni.

A kultúrából csipegető keselyű helyett inkább az ujjgyakorlatot végző zenészt látjuk, aki metálon nevelkedett, most mégis Introvertált dalt ír, és ez jó.

Emellé még hunglish (a magyar és angol nyelv keverése) sorok is beékelődnek a dalszövegeibe (,,Van egy pár pretty little ebony baby a házban") és luxusmárkákat is sorol mint a hiphop jó tanítványa. Az utóbbi két elemet így vagy úgy, de már korábban meghonosították itthon, a hozzászoktatás időszakán túl vagyunk, Azahriah csak egy jól ismert módszerhez nyúlt ismét fogyaszthatóan.

Mintha szólna a pophallgatóhoz, a műroma lüktetés kedvelőihez és az alteres gitárzene fogyasztóihoz is. Latinos is, arabos is, mulatós is, raggás is, mindeközben pedig képes hajlításokkal, magas és mély váltásokkal, vékony hangon elcincogott sorokkal hangszerként használni a hangját, amit a megosztó autotune-ról szokás mondani. Alkotótársa, Desh hasonlóan affektál, de ott gyakran meginog a mutatvány az ,,r" betűk ízléstelen megnyomásakor és az elharapott-elmormolt, kínos soroknál (,,Tokió, Tokió, husis punci, ami jó").


Mindenkinek pacsi, nyaljátok a zacsim

Azahriah esztétikája kellően ,,tömeg", épp természetesen hanyag és zsigeri ahhoz, hogy a hazai szemnek ne tűnjön idegennek. Más szóval érthető, továbbra is hat az egyközülünk-effektus. Nincs úgy kifundálva az arculat és a promóciós folyamat (az úgynevezett rollout), mint például a szintén Supermanagement által menedzselt Dzsúdló esetében: nincsenek szépen befotózott kis- és nagylemezborítók, egységes arculat, visszatérő motívumok és szigorú szimbólumrendszer sem. Helyette klipből kivágott kép van rajta silány ,,régi kép" effekttel, bajszos, sombrero kalapos fotó Deshsel, és egy alap betűtípussal kiírt Memento felirat. Nem biztos, hogy ez hosszú távon pozitív, de a produktum olyannyira nincs túlesztétizálva, hogy talán még több ember kapcsolódhat hozzá.

Mégis, az univerzumépítés működik, és sok saját, nagy ívű és mémszerű ötlet él együtt furcsa szimbiózisban. A produkció minden eleme profi és közben teljesen barkácsolt, trollkodva humorizáló, illetve szabadon meghatározott.

Azahriah első arénakoncertjén, amely még a Papp László Sportarénában zajlott 2023 márciusában - egy később leereszkedő -, magaslaton énekelt, előzenekara pedig valamely éppen futó virális zenészkolléga helyett a borsodi Bittó Duó volt, amely fel is dolgozta az Introvertált dalt. A verziójukat hallva világossá válik, mennyire nem áll távol Azahriah bizonyos számainak hangszerelése a mulatós lüktetésétől.


Bittó Duó 2023 - Introvertált dal (cover)

Link


A Bittó Duó felléptetése elsőre könnyen tűnhet elviccelt, ,,megteszem, mert megtehetem" húzásnak, mégis, Azahriah már ezzel a lépéssel indirekten sokat tett a hazai cigányzene integrálásáért legalább fél órára.

Míg bizonyos zenész kollégák a YouTube Trendingbe száműzik a mulatóst, Azahriah a Papp László színpadára tette. Bátran lép meg bármit, amit szeretne, ennek útjába pedig látszólag nem áll kiadói önkény és megúszós óvatoskodás sem.

Egyszer kritikusan bevágja a dala elejére Orbán Balázs (a miniszterelnök politikai igazgatója) okfejtését a közvélemény médián keresztüli uralásáról a Four Moods 2-ben, amire a politikus vissza is szól. Utána a TikTokon épp nagyot futó, frusztrált miskolci férfi, Mc Isti dühös monológjával kezdődik egy sötétebb dala, az egykori telepi élményeket megéneklő Szosziazi. Mintha a videós múltból megmaradt volna a közéleti témák boncolgatása, más vizuális tartalmakra való reflektálás, azok átvétele, már-már komollyá emelése némi régi, internetes YouTube-humorral megspékelve.

A Papp Lászlóban Szellő István és Erős Antónia konferálja fel, miután a tömeg ,,Ria-Ria-Azahriah" kántálásba kezd. A Puskásban tartott koncert bejelentővideójában meg asszonykórus énekli a Pullupot: piros-fehér-zöld szalagot vágnak át, előtte pedig Deshsel olyan beszédet mondanak, amelyet bármilyen öt éves terv vázolása előtt méltó lett volna prezentálni a szocialista aranykorban egy csokor muskátli és egy rakás tapsolásra kényszerített kisdobos előtt.

Az már abszolút csak ráadás, hogy állítása szerinti legmélyebb albuma, a Memento Depicentrum című outrója egy mesterséges intelligencia által felmondott - Google-fordítós orgánumú - női hanggal végződik, aki egy ponton így zár a köszönetnyilvánítás után Azahriah szavait tolmácsolva: ,,Mindenemet beletettem, ezzel pedig magam mögött hagyok egy lezárt történetet, amivel együtt egy új nyílik meg.

Szeretlek titeket, mindenkinek pacsi, nyaljátok a zacsim, csá."

A szöveg a képernyőn pörög, sok helyen hiányoznak az ékezetek, mintha csak egy iPhone-jegyzet lenne kimásolva.


Azahriah - depicentrum (outro)

Link


A FOMO nagy úr

A puskásos triplázás sokakat megszólalásra ösztönzött a magyar közéleti és zenei színtér minden frontjáról; a jó magyar celeb és zenész úgy érezte, meg kell nyilvánulnia. Pörög a biznisz, záporoznak a klikkek, zakatol a gépezet, amelyre mintha mindenkinek fel kéne kapaszkodnia. Majka, Quimby, Varnus Xavér, Sebestyén Balázs, és Curtis: ez csak pár hely, ahonnan főhajtás érkezett, de furcsa analógiát követve még Dopeman is gratulált, mondván, hogy Orbán Viktor hozott létre olyan ideális gazdasági rendszert, amelyen belül jól tud menni az amúgy élesen kormánykritikus Azahriah szekere.

Ezen felül pedig a szintén Aréna-koncerttel készülő Halott Pénz frontembere, Marsalkó Dávid is megnyilvánult az Instagramon. ,,Wow, gratulálok!", írta a zenész egy taps emoji kíséretében. A tervek szerint nekik is a Puskás Aréna megtöltése a céljuk, Azahriah viszont beelőzte őket, így még ha hivatalosan nincs is szó versenyről, a közvélemény vetélkedést projektálhat a jelenségbe.

,,A második, potenciálisan harmadik telt ház talán még magát az előadót és csapatát is váratlanul érte, de itt viszont már a hype és a FOMO (is) bejátszott: ha valami ilyen elképesztő dolog történik, mindenki ott szeretne lenni, mindenki szeretne magának egy darabot ebből. Ilyen a rengeteg kéretlen pró és kontra megnyilvánulás a szakmától, zenekaroktól" - mondja Urbán Dániel.

Érkeztek alternatív megfejtések is. ,,Azért megy a csikicsuki, mert előzenekar akarnak lenni" - mondta egy rajongó a Telexnek a Broadway iroda bejáratánál, a harmadik jegyroham előtt. ,,Majka is nagyon jó, de nem éri el Azahriah-t. Szerintem erre megy ki a játék." Ő hajnal 5 óta volt ott, a feleségének, nővérének és keresztlányának vette a jegyet, mivel ő nem megy az Arénába, de az október 22-ei Kolbászfesztiválra (ahol Azahriah is fellép) viszont már megvan a jegye.

Az Azahriah-jelenséggel külön foglalkoztunk az After+ e heti adásában is. A teljes adás is hallgatható, de alább külön kivágtuk videóval az említett részt.


Hány Azahriah-koncertet bír el még a Puskás?

Link


Jó, hogy vannak még ilyen fiatalok

Azahriah-ban mintha a gyereküket látnák a videóklipjei, dalai és a TikTok-videói alatt rendre megjelenő 30-40, sőt, akár 50 év feletti felhasználók, pont mint a TikTok-nagymamákban a saját nagyszüleiket felfedezni vélő huszonévesek. Ahhoz a nyugdíjashoz és/vagy anyukához hasonlóan, aki büszke kommenteket ír egy diáktüntetéses videó alá, biztatva a rendszer ellen kiálló fiatalokat, már megjelenhet jó pár nyugdíjas egy Azahriah-szám alatt is. A közös bennük, hogy hasonló érzelmekben osztoznak; a fiatalságba vetett hitük végre új erőre kaphatott, hisz akad még remény, a Z generáció nincs elveszve, jó, hogy vannak még előremutatóan gondolkodó fiatal felnőttek.

,,Örömmel tölt el, hogy ilyen intelligens, tehetséges fiatalok is vannak kis országunkban. Kislányom kedvence vagy, és már az enyém is. Öröm Téged hallgatni. A zenéid pedig igazi remekművek csodás hangzással. További sok sikert, váltsd valóra minden álmod" - olvasható egy anyuka kommentje. Az alábbi szentimentális jókívánságot pedig egy nyugdíjas írta az Introvertált dal alá: ,,71 éves vagyok, éjjel nappal őt hallgatom, pedig rock és metálos vagyok, de ekkora zsenivel évek óta nem találkoztam. Csak azt sajnálom, hogy a koncertjére már nem juthatok el. ÉLJ, ZENÉLJ, ÉNEKELJ EGY ÉLETEN ÁT, TE HAZÁNK LEGNAGYOBB TEHETSÉGE."

Azahriah előtt több út is nyílt: kezdetét veszi a külföldi honfoglalás, majd az annál is nagyobb volumenben történő terjeszkedés sem kizárt. Az Introvertált dal alatt már francia, brit, török, ukrán és izraeli kommentelők méltatják, némelyikük Duolingón tanul magyarul, és nem bírja letenni a dalait. Eközben már jó ideje bejelentették a november másodikán startoló európai turnéját, a 10 koncertből pedig már most néhány telt házas, sokat nagyobb helyszínre kellett cserélni a kiemelkedő érdeklődés miatt.

Autonóm hozzáállását az is igazolja, hogy nem tervez az 50. jubileumi koncertig előre. Mint a Recordernek tavasszal elmondta, a zene örökre vele marad, de az épp futó Azahriah-projekt 5 év alatt kimaxolható. Ez a szemlélet pedig több mint rendben van. Amúgy is, Mácsai Pál intrója így szól a Deliriumban: ,,Már ötven éve tündököl fölöttem ez a sok élő, fényes, égi szomszéd." Azahriah utolsó két sora pedig így:

,,Mondd, Azi, mi neked az, az, ami már elég? Veretem még öt évig, azt csók!"

Bulizz az Afterrel szombaton, vedd meg a jegyed most!


Új időszámításához érkezett a Telex After, már önálló kiadványként és rovatként működik a zenei műsorunk. Ezt november 4-én egy külön bulin is megünnepeljük a budapesti Gólyában, ahol három izgalmas, feltörekvő előadó ad koncertet, és még számos meglepetéssel készülünk.


Link


Azahriah-koncert: A kukásból lett rapper hozta meg az igazi bulihangulatot

Link


 
 
0 komment , kategória:  Zene, zene, zene...  
Azahriah kétszer megtölti a Puskás arénát
  2023-10-13 22:15:44, péntek
 
 AZAHRIAH KÉTSZER MEGTÖLTI A PUSKÁS ARÉNÁT


"Baukó Attila, művésznevein Azahriah, Paul Street magyar énekes, dalszerző és youtuber. A videómegosztón először a Paul Street YouTube-csatorna Rejtélyek nyomdokában című sorozatával vált ismertté, amelyben elsősorban ijesztő, rejtélyes témákról készített videókat."
WikipédiaAzahriah Puskás Aréna koncertjére ma egy nap alatt elfogytak a jegyek

Napjaink legfelkapottabb magyar előadója, a 21 éves Azahriah stadionkoncertet ad a Puskás Arénában. A stadion befogadóképessége koncertek esetén 50 ezer fő. A jegyértékesítés első napján az összes belépő elkelt, így a szervezők egy második Puskás Aréna-fellépést is bejelentettek.

Azahriah koncertjére a jegyek ára 10 ezertől 70 ezer forintig terjed. Becslések szerint a sztár akár 300 millió forintot is kaszálhat az Aréna-koncertekkel.

Azahriah második Puskás Aréna-stadionkoncertje 2024. május 26-án lesz, egy nappal a telt házas első fellépése után. A 26-i koncertre 2023. október 13. 10 óra 13 perctől válnak elérhetővé a jegyek.

Mint ismert, a korábban egymásnak üzengető, egymást nem szívlelő Azahriah és G.w.M szinte azonos időben hirdették meg jövő évi nagykoncertjeiket. A rapper nehezen viseli, hogy az ő fellépése iránt kevésbé érdeklődnek az emberek, mint a 21 éves énekesé iránt. Azahriah az ötvenezer férőhelyes Puskás Arénába nagyon hamar eladta az összes jegyet, sőt egy második alkalmat is meghirdetett a nagy érdeklődésre való tekintettel. Az első bulija tehát telt házas lesz, G.w.M pedig az 1250 fős Akváriumot reklámozza folyamatosan, ami annak jele, hogy nem nagyon fogynak a belépők.

Azahriah-nak nagyon megy a szekér.

Ma kiderült, hogy a terhelés miatt összeomlott a netes rendszer, többen nem tudtak belépőt venni, így hamar sor alakult ki a budapesti jegyiroda előtt!

Pár perce Azahriah újabb posztot tett ki, valószínűleg egy rajongója küldhette neki a képet: eszerint még legalább 100 ezren akarnak jegyet venni a második bulijára.


Elképesztő: harmadik Azahriah koncert is lesz a Puskás Arénában - Origo2023.10.13. 22:51

Link
AZAHRIAH ÉS A JEGYVÁSÁRLÁSI ŐRÜLET
2023.10.12.


Vitathatatlan, hogy ma Azahriah Magyarország legjelentősebb előadója. Lehet azt mondani, hogy nem tetszik, amit csinál, lehet nem érteni a zenéjét, de a számok nem hazudnak. Kevesebb mint egy nap alatt megtöltötte a Puskás Arénát, és most duplázásra készül. Talán évtizedek óta nem volt olyan, hogy egy magyar zenei produkció ennyire megmozgassa az egész társadalmat. Olyan volt, hogy külföldi fellépő koncertjére hamar elfogytak a jegyek, olyan is, hogy egy magyar előadó gyorsan megtöltötte még a Papp László Arénát, de a dupla Puskás egy teljesen új szint.

Az első koncertre a jegyeket október 10-én 10:10-kor kezdték el értékesíteni, és azonnal virtuális sorok alakultak ki, ahogyan arról mi is beszámoltunk, volt olyan, hogy valaki előtt közel 39 ezren álltak sorba. A jegyek kevesebb mint egy nap alatt annyira elfogytak, hogy estére kiderült, hogy Azahriah dupláz a Puskás Arénában. Pénteken pedig elindul a jegyvásárlás a második koncertre is, ennek apropóján beszélgettünk Tóth Gergellyel, az Azahriah-t is képviselő Supermanagement vezetőjével, illetve Szabó Andrással, a jegyek értékesítéséért és koncert társpromóciójáért felelős Broadway Event vezetőjével.

Sokan, sok készülékről, egyszerre

Kedden reggel rengetegen szabadultak rá az internetre, hogy jegyet vegyenek.

"Az Interticket rendszerét használjuk, ami nagyon-nagyon sok produkciót kezel. A vásárlóink nagy része a délelőtt folyamán tapasztalhatta, hogy az OTP Simple fizetési rendszere lassult be. Egyszerre sokan szerettek volna belépni, egy-egy felhasználó ráadásul több eszközön is próbált jegyhez jutni, ezzel duplázták vagy triplázták a sorbanállók számát. A fejlesztők szándékosan óvatosan engedték rá az embereket a fizetési platformra, hogy elkerüljék a túlterheltséget, ami akár órákig tartó leállást is okozhatott volna. Azt látjuk, hogy nem volt befejezetlen tranzakció, akinek a kosarába kerültek a jegyek, az ki is tudta fizetni"

- meséli Szabó András, hogy miért tűnt lassúnak a virtuális sorbanállás.

"Nagyon bíztunk ebben a jegyrendszerben, mert Dzsúdló és Azahriah korábbi koncertjeire is itt ment a jegyértékesítés, gond nélkül. Most volt először ekkora nyomás, ilyen érdeklődés, amit nem hiszem, hogy bármilyen jegyrendszer sorbanállás nélkül tudott volna kezelni"

- egészíti ki Tóth.


Limitált jegyszám

A jegyekben egyébként nincs olyan nagy meglepetés, a jegytípusok nagyon hasonlóak ahhoz, ami egy külföldi sztár koncertjén is megszokható. Van kiemelt állójegy, sima, ülőhelyek különböző szektorokban, és van VIP jegy is, amiben étel-ital fogyasztás, és várhatóan relikviák is járnak a legjobb helyek és a koncertélmény mellé. A dinamikus jegyár pedig azt jelenti, hogy a kereslet-kínálat függvényében változhatnak a jegyárak, bizonyos jegytípusoknál vagy szektorokban akár idővel olcsóbb is lehet majd a jegy, és bizonyos jegyeknél pedig néhány ezer forinttal drágább, de olyan rémtörténetektől nem kell tartani, mint külföldön, ahol ez akár a jegyárak duplázását vagy jóval drágább árakat jelentene.

"Egy vásárló négy jegyet vásárolhatott online, és azt láttuk, hogy sokan szerettek volna akár ennél nagyobb baráti vagy családi társasággal jönni, azaz a csoportos jegyigények száma jelentős volt, ők ezt személyesen a jegyirodánkban tudták megvásárolni. Online a jegyeket egész Magyarország területéről, és a határon túlról is keresték"

- mondja Szabó.

"Én is beálltam a virtuális sorba, kíváncsi voltam a rendszerre, estére jutottam el oda, hogy két Silver VIP jegyet tudtam volna venni egymástól távol. Ugyanakkor azok az ismerőseim, akik időben kapcsoltak, és rajta voltak, tudtak jegyet venni. Akik később kapcsoltak vagy nem sikerült nekik, azok remélem pénteken sikerrel járnak.“

- mondja Tóth.


Duplázás és a kockázat

Minden kétséget kizáróan elképesztően menő, hogy egy magyar előadó nagyjából tíz óra alatt elad 40 ezer jegyet. De hogy ezt egymás után kétszer is meg tudja-e csinálni, vagy a második koncertre egyszerűbb lesz-e jegyet szerezni, az egy izgalmas kérdés, ahogyan az is, hogy mennyire gyorsan született meg a döntés a duplázásról.

"Egész nyáron láttuk a brutális számokat, amiket tud a produkció, ezért a duplázás lehetősége megjelent az agyunk egy szélső szegletében, de őszintén szólva két héttel ezelőtt olyan tíz százalék esélyt adtam neki. Azt láttuk, hogy nagyon sokan igazolták vissza az eseményt, azt a tendenciát is ismerjük, ami külföldi produkciókra is igaz, hogy a valódi jegyvásárlók többen lesznek, mint azok, akik visszajelzik a Facebookon a részvételt. Láttuk, hogy nagyon sokakat érdekelt. Abban állapodtunk meg, hogy amennyiben tíz óra alatt elmegy 40 ezer jegy, akkor duplázunk, ha nem, akkor nem"

- mondja Tóth Gergely.

"Magyar produkcióra még soha nem volt ekkora érdeklődés, ebben biztos vagyok. Egy-egy világsztárnál el tudom képzelni, de az más. Több száz nagyon-nagy koncerten vagyunk túl. Megfigyeljük a szakmát idestova húsz éve, de valami egészen új jelenség, amit most tapasztaltunk"

- Szabó András szerint ebből is egyértelmű, hogy Azahriah valami olyat tud előadóként, ami nagyon ritkaságszámba megy.


Gigaprodukcióra kell számítani

Nyilvánvalóan egy Puskás Aréna méretű hely egy teljesen más show-t igényel, mint akár egy 10-15 ezres koncert. Ez egyébként azért izgalmas kérdés, mert egy nagy nemzetközi produkció saját épített színpada, a színpadelemek, a látvány, a technika, a pirotechnika, a minden ezzel járó költség eloszlik a 20-30 állomás között, itt két koncertről van szó, mégis minden olyan magyar előadó, aki arénákban, vagy több ezer fős színpadokon lép fel, rendszerint olyan show-t hoz össze látványban és hangzásban, ami bárhol megállná a helyét a világban. Így lesz most is.

"A gerincét már összeraktuk a shownak, és ahogyan azt a bejelentéskor is mondtuk, szeretnénk a helyszín nagyságához méltó koncertet adni"

- mondja Tóth.


Pénteken újra lehet próbálkozni

A második koncertre pénteken, 10 óra 13 perckor kezdődik a jegyvásárlás. A rendszer és minden más ugyanaz, az érdeklődés majd kiderül, hogy mekkora.

"Mind a kiszolgáló program, mind a jegyiroda felkészült. Logikusan azt gondolnám, hogy most könnyebb dolga lesz azoknak, akik nem jutottak jegyhez"

- Szabó András elmondta, hogy ugyanúgy lehet személyesen, és online is jegyet váltani. Kedden délutánra egyébként a Broadway pénztáránál is megnőttek a sorok, de pénteken is megerősített emberszámmal várják majd a jegyvásárlókat.
Óvatosan a jegyvásárlással

Egyébként már lehet találni jegyeket másodlagos jegyértékesítő oldalakon, de ahogyan minden koncertnél, főleg a teltházas buliknál, itt is érdemes nagyon körültekintően eljárni. Különböző Facebook személyek helyett például a Ticketswappot érdemes választani.


Azahriah - Valami Amerikai

LinkAzahriah - Papp László Aréna (2023)

LinkAzahriah - Téveszmék

LinkAzahriah - Gát

LinkAzahriah x Desh - Tisztán iszom

https://www.youtube.com/watch?v=M82re6uIrsI&list=OLAK5uy_lacY_ilj1E9GSDHfkM-L uSVuoOPsFZMt8" target="_blank" >rel="nofollow"Link


Azahriah x Desh x Lord Panamo x Young fly x Copy con- béke

LinkDESH, AZAHRIAH , YOUNG FLY , LORD PANAMO - RAMPAPAPAM

LinkAzahriah x Desh - ceremónia

LinkAzahriah - 3korty

LinkAzahriah - introvertált dal

Link

 
 
0 komment , kategória:  Zene, zene, zene...  
Magyar katonadalok és énekek
  2023-09-29 22:00:19, péntek
 
 MAGYAR KATONADALOK ÉS ÉNEKEK
Több évszázados fennállás után a magyar huszár letette végleg a fegyvert. Nem az ellenség, hanem a technika előtt. Nincsen Európában hadszíntér, ahol ne harcolt volna, ne hullatta volna vérét. Harcolt legfelsőbb hadura parancsára, sose kérdezte, hogy kiért és miért, legkevesebbet saját hazája, saját fajtája érdekében. Hosszú évtizedeken keresztül szó sem lehetett arról, hogy megemlékezzünk hősi tetteikről, bátorságukról a nagyszerű ,,huszár - és lovas szellemről". Gyermekkorom áhított példaképe volt a gyönyörű zsinóros ruhában feszítő, fényes karddal felszerelt lovas katona. Így hát sokat olvastam történetükről, dicsőségükről és tragédiájukról. Az én korosztályom még találkozhatott személyesen olyan hősökkel, akik átélték az első világháború borzalmait, ahol az utolsó igazi lovas rohamok zajlottak.


MAGYAR HISZEKEGY


Hiszek egy Istenben, hiszek egy hazában,
hiszek egy isteni örök igazságaban,
hiszek Magyarország feltámadásában!

Ámen!

Magyar Hiszekegy (Eredeti Felvetel 1925)

Link


Szeleczky Zita Magyar Hitvallás - Magyar Hiszekegy

Link
LOVASSÁGI INDULÓ


Zendül a kürt, rajta huszár,
jó paripád előtt nincs akadály.
Messze marad a nyomában a szél,
villan a kardod e győztes acél.
Virtus a régi és új a karunk,
zúgva robog a lovasrohamunk.
Rajta huszárok, előre magyar,
vár a dicsőség, az új diadal!

Videó

Link
ÉDES HAZÁM


Vigyázz szellő, suhanj szellő
sehol el ne fogjanak!
Mihamarabb ideérjél,
előbb, mint a virradat.

Beszélj szellő, üzenj szellő,
mondd, hogy most már tudatom:
Nem kell tovább félni, várni,
írtak nekünk nyugaton!

Édes hazám, ha meghallod szavamat,
küldjél szellőt, hadd csókolja fiadat.
Küldjél nótát frisset, újat, biztatót,
hegyen-völgyön fogarasi harmatot!

Édes hazám küldjél nekem szekeret,
mindegyikbe arany tallért eleget,
veszünk rajta nemzetiszín pántlikát,
bekerítjük azzal a vén Hargitát!

Videó

Link
Szép vagy, gyönyörű vagy Magyarország


Hol szőke sellő, lenge szellő játszik a Tiszán,
ott él egy nép, legendák népe, ott az én hazám.
Az ősi Kárpát őrzi álmát, hős Csaba vezér,
ki csillagoknak égi útján vissza-visszatér.

Szép vagy, gyönyörű vagy Magyarország,
gyönyörűbb, mint a nagyvilág,
ha zeng a zeneszó látom ragyogó szép orcád.
Táltos paripákon tova szállunk,

hazahív fű, fa, lomb s virág,
úgy hív a hegedű, vár egy gyönyörű szép ország.

Ott dalos ajkú mind a leány, mert dal terem a fán,
és délibábos tündérkastély leng a vén Tiszán.
A rónaságon hét határon száll, repül a szél,
huszárok kedve éri csak be, hogyha szárnyra kél.

Szép vagy, gyönyörű vagy Magyarország,
gyönyörűbb, mint a nagyvilág,
ha zeng a zeneszó látom ragyogó szép orcád.
Táltos paripákon tova szállunk, hazahív fű, fa, lomb s virág,
úgy hív a hegedű, vár egy gyönyörű szép ország.

LinkKRASZNAHORKA BÜSZKE VÁRA


Krasznahorka büszke vára,
ráborul az éj homálya,
magas tornyán az őszi szél,
régmúlt dicsőségről mesél.
Rákóczinak dicső kora,
nem jön vissza többé soha.
Harcosai rég pihennek,
bujdosó fejedelemnek.
A toronyból késő este,
tárogató nem szól messze.
Olyan kihalt, olyan árva,
Krasznahorka büszke vára.

Link
SZÉKELY HIMNUSZ


Ki tudja merre, merre visz a végzet,
göröngyös úton, sötét éjjelen.
Vezesd még egyszer győzelemre néped,
Csaba királyfi cillagösvényen!
Maroknyi székely porlik, mint a szikla,
népek harcának zajló tengerén,
fejünk az ár jaj, százszor elborítja,
ne hagyd elveszni Erdélyt Istenünk!

Ameddig élünk magyar ajkú népek,
megtörni lelkünk nem lehet soha.
Szülessünk bárhol, földünk bármely pontján,
legyen a sorsunk jó vagy mostoha.
Keserves múltunk évezredes balsors,
tatár, s török dúlt, labanc rabigált,
jussunk e honban magyar-székely földön,
szabad hazában élni boldogan.

Link
ARAD FELŐL


Arad felöl fúj a szél, kergeti a felhőt,
szegény magyar bújdosó járja a nagy erdőt,
hull a fáról a levél, könnyeim is hullnak,
én Istenem miért hagyod, hogy így elpusztuljak?
Régi boldog magyar nyár visszasírunk téged,
Kossuth apánk jöjj el hát, mentsd meg a te néped!

Fecske madár hova szállsz, merre visz a szárnyad,
miért nincs szárnyam nékem is, hogy most véled szálljak?
Nem tudok én már tovább rab hazában élni,
magyar búza kenyerét idegentől kérni.
A könnyem is elapad, csak a bánat éled,
Kossuth apánk jöjj el hát, mentsd meg árva néped!

Link
CSIKORSZÁGI FENYVESEKBEN


Csíkországi fenyvesekben elhervedtak mind a gyöngyvirágok,
csíkországi falucskákban elfeledtek kacagni a lányok.
Elvitték a gyöngyvirágot, ellopták a székely nótát a csíki hegyekből,
és azóta bánatosan hallgatnak a gyöngyvirágos erdők.

De még egyszer visszahozzák a sok csíki fehér gyöngyvirágot,
amikor majd egyszer újra székely nótát dalolnak a lányok.
Magyar bakák sapkájukra kitűzik a harmatozó, fehér gyöngyvirágot,
akkor újra megtanulnak kacagni a csíki székely lányok.

Link
9. SZABADKAI UDVARON


Szabadkai udvaron kinyílott a liliom,
szabadkai kislány az én galambom,
törökszekfű, liliom elhervadt az udvaron,
síratja a kisangyalom, galambom.

Ne sírj babám meglátod,
lesz még neked virágod,
hazamegyek s meglocsolom,
s kinyílik a liliom, kinyílik a szabadkai udvaron.

Ne sírj babám meglátod,
lesz még neked virágod,
mert hazamegyek, s meglocsolom,
aztán kinyílik a liliom, kinyílik a szabadkai udvaron.

Link
10. ERDÉLYI INDULÓ


Felhangzott a szó, zeng az induló,
győztesek megint régi zászlaink,
nézd a gúnyhatárt széttiporva már,
várnak újra mind ősi bérceink!

Édes Erdély itt vagyunk, érted élünk és halunk,
győz a szittya fergeteg, a rohanó sereg.

Lépteink nyomán fenn a Hargitán,
völgyeinkben lenn tornyok hangja zeng,
már semerre sincs az átkozott bilincs,
énekeljetek völgyek és hegyek!

Édes Erdély itt vagyunk, érted élünk és halunk,
Győz a szittya fergeteg, a rohanó sereg.

Link
11. ESKÜSZÜNK, MI SZÉKELYEK


Szép Erdélyország nagy hegyei alján
nyílik sok apró, kis tarka virág,
sok vitéz székely vérrel írott harcán
buzdul a népe, a rögre vigyáz.
Őrt áll a végen, pallos a jobbjában,
a másikkal rendre dönti a kalászt.
Egész szívével és egész lelkével
védi az édes, szép magyar hazát.

Érted élünk csodaszép országunk,
és ha kell érted halunk,
vész, ha fenyegetne mind ott állunk,
mind, akik még csak vagyunk,
és ha ellenséges léptek járnák
drága, szentelt testedet,
száz halállal vívunk meg teérted,
esküszünk, mi székelyek.

Szép Erdélyország nagy hegyei alján
elhervadt mind az apró kis virág,
sok vitéz székely vérrel írott harcán
nincs, aki buzdul, nincs aki vigyáz.
És ím csak egyszer, véres sírok szélén
százezer székely öreg baka áll,
százezer kürtből fújják könyörögve,
minden magyarnak a hívó imát.

Érted élünk csodaszép országunk,
és ha kell érted halunk,
vész, ha fenyegetne mind ott állunk,
mind, akik még csak vagyunk,
és ha ellenséges léptek járnák
drága, szentelt testedet,
száz halállal vívunk meg teérted,
esküszünk, mi székelyek.

Link
12. NE SÍRJ, NE SÍRJ KOSSUTH LAJOS


Tavasz elmúlt a rózsának
lehullott a szép virága,
ne sírj, ne sírj Kossuth Lajos
lesz hazádnak szabadsága!

Mi neked fáj, nekünk is fáj
sorsunkat viselni bajos,
de Istenünk segítni fog,
ne sírj, ne sírj Kossuth Lajos!

Mi neked fáj, nekünk is fáj
sorsunkat viselni bajos,
de Istenünk segítni fog,
ne sírj, ne sírj Kossuth Lajos!

Link
13. SZŐKE TISZA HARAGJÁBAN MEGÁRADT


Szőke Tisza haragjában megáradt,
szilaj habja átszakítja a gátat,
haragszik, mert azt végezték felőle,
hogy a magyar az oláhnak, a cseláknak
adjon jussot belőle!

Tisza vizét magyar könnycsepp táplálja,
nem is lehet, nem is lesz más gazdája,
beszélhetnek akármit is akarnak,
de a Tisza miden cseppje mindörökre
megmarad már magyarnak.

Link
14. LESZ MÉG BOLDOGABB A VILÁG


Fel a fejjel pajtás lesz még lágy kenyér,
lesz még búzatábla ez a csatatér,
nyílik a búzában még pipacsvirág,
hidd el pajtás lesz még boldogabb világ,
nyílik a búzában még pipacsvirág,
hidd el pajtás lesz még boldogabb világ!

Pajtás, ez megint csak béke lesz talán,
s odahaza vár rám egy szép barna lány,
boldog, csókos május, virágos határ,
hidd el pajtás ránk még boldog béke vár,
boldog, csókos május, virágos határ,
hidd el pajtás ránk még boldog béke vár!


Link
15. VOLT AZ ROSSZABBUL IS


Volt az rosszabbul is, lesz még jobban is,
zöldülő vetésben szól még a haris,
csendül-pendül még a kasza lesz majd aratás,
leszünk mi még vígabban is kenyeres pajtás.

Sokszor lehullott már a mi csillagunk,
sokszor elsírattak, mégis itt vagyunk,
megtörik majd most is egyszer ez a rút varázs,
rossz álom lesz csak az egész kenyeres pajtás.

Koldus szegénységről, ha mesél a szánk,
nem hiszi majd nékünk a kis unokánk,
lesz paripánk, új dolmányunk és nagy áldomás,
leszünk mi még régi urak kenyeres pajtás.

Link
16. FENYŐ, FENYŐ, JAJ, DE MAGAS FENYŐ


Fenyő, fenyő, jaj, de magas fenyő,
miért csillog könny a gyémánt szemeden,
fenyő, fenyő, jaj, de magas fenyő,
miért zúg a szél ott fenn a hegyeken?
Zúg-búg a szél Késmárk felé,
de az a szél is sírva fúj magyar hazám felé,
fenyő, fenyő, jaj, de magas fenyő,
miért sír a szél ott fenn a hegyeken?

Kalász, kalász, árva magyar kalász,
miért csillog könny a búzaszemeken
Kalász, kalász, árva magyar kalász,
miért sír a szél ott fenn a hegyeken?
Gyergyó felöl kél az a szél, hogy árva
székely kalászokból panaszos a kenyér,
kalász, kalász, árva magyar kalász,
azért csillog könny a búzaszemeken.

Link
17. LESZ, LESZ, LESZ ...


Lesz, lesz, lesz, csak azért is lesz
hegyen-völgyön lakodalom ünnep lesz.
Lesz, lesz, lesz, csak azért is lesz
miénk lesz még Kassa, Pozsony, Eperjes!

Akárhogy is berzenkednek,
acsarkodnak, hetvenkednek,
erről majd a magyar virtus tesz, tesz, tesz!
Lesz, lesz, lesz, csak azért is lesz
ez az ország újra csak a miénk lesz!

Lesz, lesz, lesz, csak azért is lesz
Kolozsvár is újra magyar város lesz.
Lesz, lesz, lesz, csak azért is lesz
Szabadka is újra magyar címert vesz!

A miénk volt ezer évig,
egy falut sem hagyunk nékik,
minden magyar hitvallása ez, ez, ez!
Lesz, lesz, lesz, csak azért is lesz
Magyarország újra nagy és boldog lesz!

Link
18. MINDENT VISSZA!


Ipolyságon magyar zászló,
de még vár Komárom,
a pozsonyi Sétatér híd,
s a kassai várrom.
Losonc, Rozsnyó, Ungvár népe
jelszavunkat issza:
Mindent vissza, mindent vissza,
mindent, mindent vissza!

Vissza a szép Felvidékünk
minden hegyét, völgyét,
vissza a dús erdeinknek
minden egyes tölgyét.
Folyóinkat, melyek vizét
a mi földünk issza.
Mindent vissza, mindent vissza,
mindent, mindent vissza!

Vág völgyében magyar nóta
száll a magas égnek,
s a Kárpátok ormain még
őrtüzeink égnek.
Nyitra, Ipoly, s a kis Hernád
vize ma még tiszta,
de piros lesz, ha nem kapunk
mindent, mindent vissza!

Link
19. LEGYEN ÚGY, MINT RÉGEN VOLT!


Legyen úgy, mint régen volt,
legyen úgy, mint régen volt,
adjon Isten békességet,
ezer áldást, reménységet,
s minden jót,
legyen úgy, mint régen volt!

Legyen úgy, mint régen volt,
legyen úgy, mint régen volt,
hogy ne legyen a magyarnak
se dolmányán, se csizmáján
soha folt,
legyen úgy, mint régen volt!

Link
20. LESZ MÉG NEKÜNK SZEBB ÉLETÜNK


Lesz még nekünk szebb életünk,
lesz még magyar nyár,
nótás szívünk szebben dalol
minden madárnál,
száz szál cigány húz majd vidám nótákat,
nem lesz tovább oly' sok baj és búbánat.

Lesz még nekünk szebb életünk,
szebb, mint a tél volt,
száz éjszakán süt majd le ránk
boldog, derűs hold,
lesz még nekünk, lesz mindenünk,
boldogságunk lesz még nekünk,
oly' szép legyen minden, amint régen volt!


Link
21. KIS KOMÁROM, NAGY KOMÁROM


Kis Komárom, nagy Komárom,
ladiladilom, ladiladilom,
átmentünk ma én s a párom,
ladiladilom, ladiladilom.
Nyitva a híd a Dunán, s ezután
miénk most már nagy Komárom,
mert galambom minden nyáron,
ladiladilom, a túloldalon,
ott fogunk szántani, hat ökröt hajtani,
Komárom, Felvidék meg fogunk tartani!

Link
22. BÁCSKA INDULÓ


Ferenc József csatorna
vissza lett az csatolva,
visszatért már a Délvidék.
Zombor, Zenta, Szabadka
hazavágyó magyarja,
ezt akarta megélni még.

Piros, fehér, zöldben ragyog ma már,
Duna-Tisza közt
a magyar határ,
Ferenc József csatorna
vissza lett az csatolva,
visszatért már a Délvidék.


Link
23. DÉLVIDÉKI INDULÓ


Szabadka, Zombor, Újvidék
honvédsereg virágra lép,
visszatért már szent határunk,
ősi földön jár a lábunk,
szívünkben öröm ég.

Új hajnal fénye virrad ránk,
nagyobb lett újra szent hazánk,
visszatért szép Délvidékünk,
visszaadta horthy nékünk,
vigyázzunk mi reá!

Link
24. IGAZSÁGOT MAGYARORSZÁGNAK


Nem kell nekünk a más folyója,
nem kell nekünk a mások bérce,
csak magyar hegy és magyar róna,
ahogy az Isten rég kimérte.

Nem kell nekünk idegen égbolt,
egy porszeme sem a világnak,
csak az kell, ami amiénk volt,
igazságot, igazságot, igazságot Magyarországnak!

Link
25. SOHASE VÉTETTEM SZEBEN VÁROSÁNAK


Sohase vétettem Szeben városának,
mégis besoroztak engem katonának.
Verje meg az Isten Szeben mészárosát,
hogy mér' vágta le kicsi borjú lábát.

Szegény kicsi borjú nem tud lábra állni,
gyalogkatonának a hátán kell hordozni.
Szegény kicsi borjú nem tud lábra állni,
gyalogkatonának a hátán kell hordozni.

Link
26. ELŐÜZENT FERENC JÓSKA


Előüzent Ferenc Jóska, legény kell a háborúba,
kedves barátom.

Viszik legénységnek szépit, országunknak ékességit,
kedves barátom.

Leányok keserű búban, legények a háborúban,
kedves barátom.

Galacvári templom alja, zászlókkal van támogatva,
kedves barátom.

Fekete zászlók lobognak, a leányok szépen sírnak,
kedves barátom.

Előüzent az ellenség, kössön kardot a legénység,
kedves barátom.

Kardot kötött a legénység, sok anyának keserűség,
kedves barátom.

Link
27. MIKOR MEGYEK GALÍCIA FELÉ


Mikor megyek Galícia felé, még a fák is sírnak.
Rezgő nyárfa hullatja levelét, az is engem sírat.

Sirass, sirass rezgő nyárfa, boruljál a babám vállára.
Súgd meg néki bele a fülébe,
fáj, fáj, fáj a szívem érted babám,
fáj, fáj, fáj a szívem érted.

Édesanyám legszebb rózsafája, én vagyok az ága.
Én vagyok az első Ferenc József vitéz katonája.

Százhúsz éles nyomja a vállam, szívemet a fekete bánat.
Itt kell hagyni a jó édesanyám,
fáj, fáj, fáj a szívem érted anyám,
fáj, fáj, fáj a szívem érted.

Link
28. SEJ, KICSI VAGYOK, MÉGIS KATONA VAGYOK


Sej, kicsi vagyok mégis katona vagyok,
nyíregyházi kaszárnyába hervadok,
úgy hervadok, mint ősszel a falevél,
sej, édesanyám katonának neveltél.

Sej, katona se lettem volna de soha,
ha az anyám bé nem íratott volna,
de az anyám még akkor beíratott,
sej, kicsi voltam a bölcsőben ringatott.

Link29. HOSSZÚ GŐZÖS ÁLLOTT AZ ÁLLOMÁSRA


Hosszú gőzös állott az állomásra,
a kisbéri huszároknak számára,
a kisbéri huszárok ülnek rája,
mennek haza végleges szabadságra.

Nyisd ki anyám zöldre festett kapudat,
ereszd be a szabadságos fiadat,
nyitva van az kedves fiam vártalak,
három éve mióta nem láttalak.30. DEBRECENBEN CSINÁLTATTAM PALOTÁT


Debrecenben csináltattam palotát,
közepébe péterfia laktanyát,
abba vannak a lítai legények,
sej, ha bemegyek, nem beszélek veletek.

Életemben mindig szépet szerettem,
utoljára csúnyával kell beérnem,
úgy kell nékem, mert én ezt érdemeltem,
sej, minden este a más babáját szerettem.31. KIS KATÓ


Ma este indulunk a frontra, búcsúzni jöttem Kis Kató.
Ne félj, vigyázunk mi magunkra, velünk az Isten Kis Kató.
Elkísér majd csókjaid emléke, az élet szép, szeretni jó,
patyolat fehér ágyacskádban, gondolj rám néha Kis Kató.

Ha vége lesz a szörnyű télnek, és újra elolvad a hó.
Meglátod visszajövök hozzád, boldogok leszünk Kis Kató.
De ha mégis elszólítna engem, egy menyországi behívó,
akkor se sírj, felets el engem, légy mással boldog Kis Kató.

Link
32. ESIK AZ ESŐ ÁZIK A HEVEDER


Esik az eső ázik a heveder,
gyenge lábomat szorítja a kengyel,
bársony lekötés húzza a lovamat,
nehéz karabély nyomja a vállamat.

Megjött a levél fekete pecséttel,
megjött a muszka százezer emberrrel,
négyszáz ágyúval áll a harc mezején,
így hát jó anyám elmasírozok én.

Jött egy kapitány piros pej paripán,
kardja megvillant a jobbik oldalán,
kardja megvillant, az ágyú eldurrant,
szép piros vére a földre kiloccsant.

Sírhat-ríhat már az az édesanya,
kinek a fiát viszik háborúba,
kezét vagy lábát golyóval átlövik,
meg se halt szegény, mégis eltemetik.

Kedves bajtársam, ha így látsz engemet,
szállj le lovadról, s lőjj agyon engemet,
vagy a szuronyod szegezd a mellemnek,
ne hagyj sokáig szenvedni engemet.

Link
33. KÖSZÖNÖM ÉDESANYÁMNAK


Köszönöm édesanyámnak,
köszönöm édesanyámnak,
hogy föl nevelt katonának,
hogy föl nevelt katonának.

Ha az anyám nem lett volna,
katona sem lettem volna,
de még akkor beíratott,
mikor bölcsőmben ringatott.

Csicset adott, s elaltatott,
csicset adott, s elaltatott,
mégis katonának adott,
mégis katonának adott.

Csálják az erdei utat,
csálják az erdei utat,
viszik a magyar fiúkat,
viszik, viszik szegényeket,
szegény magyar legényeket.

Link
34. SEJ, HAJ KATONA SE LETTEM VOLNA SOHA


Sej, haj katona se lettem volna soha,
ha az apám bíró nem lett volna,
háromszor is felírt a császárnak,
sej, haj vigyék el a fiamat, a nagykalapú gyereket,
a Jóskát katonának.

Sej, haj elvitték a fiamat, a nagykalapú gyereket,
a Jóskát katonának,
fényes szuronyt választott magának,
fényes szurony rózsafa a nyele,
sej, haj rá van írva Ferenc Jóska neve.

Link
35. VÁGJÁK AZ ERDEI UTAT


Vágják az erdei utat, vágják az erdei utat,
viszik a magyar fiúkat, viszik a magyar fiúkat.

Állj meg, állj meg kérdjelek meg, ha elmész, hol kapjalak meg,
sűrű erdő közepébe, két kaszárnya van építve.

Abban vannak a legények, abban búsulnak szegények,
kihajolnak az ablakon, rózsa nyílik csákójukon.

Link36. NEM LÁTLAK ÉN TÉGED TÖBBÉ


Nem látlak én téged többé soha, soha sem,
nem látod te sem, hogy érted könnyes a szemem.
Nevemet hiába mondod, könnyedet hiába ontod,
hacok mezején, valahol tetőled távol,
ott, ahol senki sem gyászol, ott halok meg én.

Nem lesz egy tenyérnyi föld sem puszta síromon,
elesett katonák teste lesz a vánkosom.
Ahová le fognak tenni, síroma nem borul senki,
senki, aki él, tavasz sem fakasz rám zöldet,
elhordja rólam a földet, messze majd a szél.

Szeretném, hogyha még egyszer itt lennél velem,
Öledbe ringatnám lágyan őszülő fejem,
szeretnék ajkadon égni, könnyezve, boldogan élni,
csak egy éjszakát, azután akármi érhet,
örömmel halok meg érted, kedvesem s hazám.

Link

Link
37. TINTACERUZÁVAL ÍROTT TÁBORI LEVÉL


Tintaceruzával írott tábori levél,
szívem asszonyának onnan írom én,
hol a szívek lángját bomba oltja el,
és néma szívre hull a hópehely,
fehér gyászlepel.

Nagy Oroszországból megy hozzád e kis levél,
gránátok tűzénél éjjel írtam én,
benne van a szívem, édes asszonyom,
hazaküldöm néked, vigyázz rá nagyon,
vigyázz rá nagyon.

Messze-messze tőled csak az Isten van velem,
meg egy kicsi fénykép, ez a mindenem,
megcsókolom százszor megremeg a szám,
ugye, kicsi asszony hű leszel hozzám,
ugye, hű leszel hozzám.

Link
38. HORTHY MIKLÓS KATONÁJA VAGYOK


Horthy Miklós katonája vagyok, legszebb katonája.
Vígan élem katona életem, nincsen gondom másra.
Masírozom káplár úr szavára, úgy gondolok az én violámra,
Horthy Miklós katonája vagyok, legszebb katonája.

Meghozták a behívólevelem, édesanyám, lelkem.
Ne sírasson olyan keservesen, amiért el kell mennem.
Százados úr gondot visel reám, Horthy Miklós lesz az édesapám,
Horthy Miklós katonája vagyok, legszebb katonája.

Nefelejccsel tele van az árok, jaj, de szép a kékje.
Öltözzetek csíki szép leányok ünnepi fehérbe.
Szedjétek le a kert violáját, úgy várjátok Horthy katonáját,
Horthy Miklós katonája vagyok, legszebb katonája.

Link39 PISZKÁLD KI -


A perkált, a perkált, háborúsdit játszik,
berántotta országát a szószba csak a füle látszik.

Piszkáld ki, piszkáld ki, piszkáld ki belőle,
nem piszkálom egye meg a fene, hadd maradjon benne.40. EZERKILENCSZÁZTIZENNÉGYBEN


Ezerkilencszáztizennégyben,
még az Úristen is lenézett a földre,
Ferenc Jóska ej-haj, háborút indított,
de sok édesanyát örökre megszomorított.

Anyám, anyám, kedves édesanyám,
de szomorú vasárnap virradt rám,
házunk előtt jaj, de szépen muzsikálnak,
engemet pedig visznek katonának.41. HÁZUNK ELŐTT KETTŐT FORDULT A KOCSI


Házunk előtt kettőt fordult a kocsi,
édesanyám kufferomat hozza ki,
édesanyám köszönöm a levelét,
három évig nem eszem a kenyerét.

Édesanyám hol van az az édes tej,
amelyikkel katonának fölnevelt,
azt a tejet mért nem adtad lányodnak,
mert a lányod nem viszik katonának.

Addig megyek a csillagos ég alatt,
míg megnyugszom a babám karja alatt,
ha nem nyugszom a babám karja alatt,
majd megnyugszom a fekete föld alatt.

Link
42. ELLŐTTÉK A JOBB KAROMAT


Ellőtték a jobb karomat folyik piros vérem,
nincsen nékem édesanyám, ki bekösse nékem,
gyere kisangyalom kösd be sebeimet,
s gyógyítsd meg a bánatos szívemet.

Odakinn a Kárpátokban dörögnek az ágyúk,
szegény magyar honvédeknek elfagyott a lábuk,
nincsen, aki megsajnálja, csak az a sok
apró gyerek odahaza várja.

Link
43. AZT ÜZENTÉK SZERBIÁBÓL


Azt üzenték Szerbiából, csata akar lenni,
készülnek a magyar bakák el is fognak menni,
szólnak az ágyúk, a gépfegyverek,
mégsem jön a kapitányunk,
meggyilkoták a trónörökösünket,
azért bosszút állunk.

Link
44. ÍRTAM ÉN A BABÁMNAK LEVELET


Írtam én már a babámnak levelet,
messze-messze Csongorádra,
mégsem jött rá, mégsem jött rá felelet
a debreceni laktanyába.
Százhúsz kis nap, de sok sz míg letelik,
mindig várom a babámnak levelit,
édes rózsám ne várass hát hiába
a Péterfia laktanyában.
A ládámon, a ládámon sejehaj,
ott a tinta, toll, papíros,
a babának, a babámnak sejehaj,
tábori levelet írok.

Írok néki olyan könnyes levelet,
ha a szíve kőböl is van megreped,
édes rózsám ne várass hát hiába
a vörös muszkák országában.45. SOMOGY MEGYE KELLŐS KÖZEPÉBEN


Somogy megye kellős közepében,
van ott egy kis fatornyos falu.
Kicsiny házak egymás mellett szépen,
s minden házon van egy zöld zsalu.

A férfiak mind elmentek régen,
az asszonyok csendben sírnak ott,
mikor este fönn a magas égen,
kigyúlnak a fényes csillagok.

Özvegyasszony a kicsi fiával,
kiül este a pitvar elé,
s áhitatos, ábrándos orcával,
néznek ketten föl az ég felé.

Édesanyám mondja meg azt nékem,
hogy odafönt vajon mi ragyog,
mit jelentenek ott fönt az égen,
azok a sok fényes csillagok.

Két szemében sűrű könnyek gyűlnek,
s megszólal a somogyi anya.
Az egyik egy szakaszvezetőjé,
a másik egy káplár csillaga.

Gallérjukra volt az rája tűzve,
hanem most már szegény mind halott,
az angyalok felvitték az égbe,
s ott ragyognak fönt a csillagok.

Link
46. NAGY ARANY, NAGY EZÜST


Tábortűznél ültünk jóbarátok este
diskuráltunk csendesen,
gondol-e most ránk is messze Budapesten
feleségem, kedvesem.

De győnyőrű lesz visszatérni,
szívünk felett kitüntetés,
s egy hosszú szörnyű álom végén,
virágosabb lesz az ébredés.

Nagy arany, nagy ezüst,
minden elszáll, mint a füst.
Alig egy-két könnyet ejtünk,
s mindent-mindent elfelejtünk.

Nagy arany, nagy ezüst,
minden elszáll, mint a füst.
Majd, ha egy tévedt golyó szívünkbe fut,
és csöndesen elhallgatunk,
küldjétek el gyermekinknek érmeinket,
hogyha már mi nem vagyunk.

Ha simítják apró kezükkel,
az apjuk eszükbe jut,
s a kis fehér gyermekszobákban,
így zokog fel majd a daluk.

Nagy arany, nagy ezüst,
minden elszáll, mint a füst.

Alig egy-két könnyet ejtünk,
s mindent-mindent elfelejtünk.
Nagy arany, nagy ezüst,
minden elszáll, mint a füst.

Link
47. SZÁRNYA, SZÁRNYA, KASZÁRNYA BELSEJE


Szárnya, szárnya, kaszárnya belseje,
benne van a legények ereje,
benne van a csárdás kis angyalom,
ki-kikandikál a kaszárnya ablakon.
Útnak indult Kassára a század,
őszirózsát küldök az anyámnak,
mindegy nékem, mi lesz ott a rangom,
felvidéki kislány lesz majd a galambom.
Kárpátokban masíroz a század,
fenyőágat tűzök a sapkámhoz,
mindegy nékem, mi lesz ott a rangom,
a lengyel határnál vár rám a galambom.

Link
48. EJTŐERNYŐS INDULÓ


Száll a gép madár a fellegekben fenn,
belsejében száll az ernyős regiment,
szívünk úgy dobog, hogy nyugodtabban ver,
tudjuk mi azt jól, hogy aki mer az nyer.

A honvéd ejtőernyős vadász
az ország első katonája,
a honvéd ejtőernyős vadász
még a sast is lepipálja.

Az ejtőernyős csak kalandra vár,
egy a jelszó: győzni vagy halál!
A honvéd ejtőernyős vadász
az ország első katonája.

Link
49. CIGÁNYZENÉT RÖPÍT A SZELLŐ


Cigányzenét röpít a szellő,
ezer határon át, hazám felöl,
cigányzenét röpít a szellő,
egy boldog szép világ emléke ő.

A bánat handszerén,
egy dal suhan felém,
egymásnak nyíló,
síró kertben.

Link
50. A VIRÁGOS CSÁKÓM


A virágos csákóm rechts um, links um bevágom a szemembe,
valamennyi kislány rechts um, links um hapták a szerelembe.
Igaz, hogy a lánynál ártatlanul forgok,
mégis este a babámnál restellem a dolgot,
a virágos csákóm rechts um, links um bevágom a szemembe.

Jó baka a csákót rechts um, links um lakkosra tisztogatja,
különben a káplár rechts um, links um laposra pofozgatja.
Előfordul persze, nem jut az eszembe,
múltkor is az utcán velem került szembe,
oszt' a virágos csákóm rechts um, links um bevágta a szemembe.

Link
51. KIMEGYEK A DOBERDÓI HACTÉRRE


Kimegyek a doberdói harctérre,
feltekintek a csillagos nagy égre,
csillagos ég merre van a magyar hazám,
merre sirat engem az édesanyám.

Én Istenem, hol fogok é n meghalni,
hol fog az én piros vérem kifolyni,
Itália közepébe lesz a sírom,
édesanyám arra kérem ne sírjon.

Feladom a levelem a postára,
rátalál az ádesanyám házára,
olvasd anyám vérrel írott levelemet,
Doberdónál hagyom az életemet.

Édesanyám, nem írok több levelet,
puskagolyó lőtte el a szívemet,
eltemetnek az erdei gyöngyvirágok,
meg siratnak engemet a leányok.

Link
52. FIUMÉBŐL SEBESÜLVE JÖNNEK A KATONÁK


Fiuméből sebesülve jönnek a katonák,
de sok szőke, barna kislány várja a babáját,
de csak minden tizediknek jön haza a párja,
a többinek közös sírban nyugszik a babája.

Széles az Isonzo vize keskeny a híd rajta,
ne menj arra magyar honvéd, mert leesel róla,
nem baj babám hadd essek az Isonzo vizébe,
úgyse lesz a háborúnak soha-soha vége.

Link
53. CSUHAJ, HA FELÜLÖK A FEKETE GŐZÖSRE


Csuhaj, ha felülök a fekete gőzösre
Isten tudja, hol szállok ki belőle,
majd kiszállok októbernek csuhaj, derekán,
csuhaj, szól az ágyú Galícia határán.

Csuhaj, jaj Istenem, hol fogok én meghalni,
ki fog az én koporsómra borulni,
majd ráborul az én édes csuhaj, pajtásom,
csuhaj, akivel a csatamezőt bejárom.

Link
31. A GŐZÖSNEK HAT KEREKE


A gőzösnek hat kereke,
de fényes, de fényes, de fényes.
Benne ül egy nyalka huszár,
de kényes, de kényes, de kényes.
Most fújják az én marsomat,
itt kell hagyni a galambomat,
angyalom, ragyogó csillagom.

Link
32. RÓZSA, RÓZSA, BAZSARÓZSA


Rózsa, rózsa, bazsarózsa,
szól a régi bakanóta,
mint ha újra béke volna,
arany napfény süt le a víg aratókra.

Még remélem, hogy megélem,
búza nő a csatatéren,
újra fürdünk tejbe-vajba,
majd ha szüret lesz Tokajba.

Link
33. FERENC JÓSKA BAKÁJA


Ferenc Jóska bakája,
ha megszólal a katona banda,
vigyázzban áll,
hogyha jön a babája azt mondja,
borulj a nyakamba,
és szalutál,
mert hisz egy baka csókban egymaga
többet ér a generálisnál.


Link
34. 32-ES BAKA VAGYOK ÉN


Harminckettes baka vayok én,
kék paroli mosolyog a blúzom elején,
nincs még svarzsim, de holnapra lesz,
a galléromra a hadnagy úr csillagokat tesz.

Ferenc Jóska adta ezt a mundért rám,
nincsen lovan, de víg vagyok mindig ám.
Mert harmincketts baka vagyok én,
recece, gyalog masírozok én.

Link
35. HÁROM ESZTENDEJE NEGYEDIKBE FORDULT


Három esztendeje, negyedikbe fordult,
hogy az én édesem háborúba indult.
A hosszú utakat elejébe vette,
s e bút, s e bánatot magához ölelte.
S e bút, s e bánatot magához ölelte,
s e keserűséget az én szívemre tette.
Kísérj el violám márcsak a kapuig,
onnan elmegyek én szívem egyedül is.

Fújdogál a szellő, azt sem tudom merről,
alul-e vagy felül vagy édesem felől.
Alul és fújdogál, felül és fújdogál,
csak édesem felől arról nem fújdogál.

Link
36. FIUMEI KIKÖTŐBEN ÁLL EGY HADIHAJÓ


Fiumei kikötőben áll egy hadihajó,
közepében, négy sarkában nemzetiszín zászló.
Fújja a szél, fújja, hazafelé fújja,
negyvenhatos öreg bakák mennek szabadságra.

Pokrócomnak négy sarkába varrom a nevemet,
átadom a szerelvényem a harnincheteseknek,
hadd olvassa sej-haj, az a bús regruta,
kinek van még a kaszárnyában harminchat hónapja.

Isten veled tölténytáska, szurony meg a puska,
én már többé nem pucollak egyen meg a rozsda,
sapkám félrevágom, vigyázzba se állok,
odahaza várnak rám a kökényszemű lányok.

Link
37. EZ A GŐZÖS MOST VAN INDULÓBA


Ez a gőzös most van indulóba,
az eleje fel van virágozva,
a belseje sárgára,
leszerelő öreg bakák számára,
mennek haza végleges szabadságra.

Be van az én zubbonyzsebem varrva,
barna kislány mit keresel abba,
benne van a zsoldkönyvem,
meg a leszerelő civil levelem,
már ezután civil az én nevem.


Link
38. NEM VÉTETTEM SEMMIT HAZÁM FALUJÁNAK


Nem vétettem semmit hazám falujának,
mégis be soroztak engem katonának.
Huszárnak sorozott, sarkantyút is adott,
verje meg az Isten, de meg szomorított.

Ahogy besoroztak engem katonának,
visznek nem sokára Hercegovinába,
Hercegovinába, nagy Mostar várába,
ülöm a lovamat babám nem sokára.

Link
39. HA FELMEGYEK ARRA A MAGAS NAGY HEGYRE


Ha felmegyek arra a magos nagy hegyre,
feltekintek a csillagos nagy égre,
csillagos ég merre van az én hazám,
merre sirat engem az édesanyám.

Sírt az anyám amikor én születtem,
karjai közt rengetgetett engem,
akkor mondta jó leszek katonának,
rabja leszek széles e nagy világnak.
laj-laj-la....

Link
40. KÁRPÁTOKBAN MEGFÚJTÁK A TROMBITÁT


Kárpátokban megfújták a trombitát,
minden anya hazavárja a fiát,
csak engemet nem vár haza az édesanyám,
Kárpátokba lesz az örökös hazám.
Édesanyám, ha föl akarsz keresni,
Kárpátoknak hegyaljára gyere ki,
megtalálod síromat a kőszikla alatt,
édesanyám ki sírhatod magadat.

Link
41. OROSZORSZÁG FELÉ NEM TUDJUK MI AZ UTAT


Oroszország felé nem tudjuk mi az utat,
főhadnagy úr mutassa meg merre van,
megmutatom jó fiaim, én is elmegyek,
a jó Isten tudja, ki jön vissza veletek.

Gyertek magyar fiúk, kik egyszerre születtünk,
kik egyszerre huszár ruhát viseltünk,
mutassuk meg annak a de kutya muszkának,
nincsen párja sehol az erdélyi bakának.

Gyertek magyar fiúk húzzunk drótot ha lehet,
közeledik már az orosz hadsereg,
szólnak az ágyúk robognak a nehézfegyverek,
majd elválik babám, mit ér egy magyar gyerek.

Link
42. DON KANYARBAN ÁLL EGY SZOMORÚ FÜZFA


Don-kanyarban áll egy szomorú fűzfa,
barna kislány sírva sétál alatta,
állj meg kislány, barna kislány de csak ha lehet,
adjál a bakának egy pohár vizet.
Miért ne adnék én a bakának vizet,
szenvedett ő a hazáért eleget,
nem szenvedtem barna kislány, de most szenvedek,
adj egy csókot utoljára elmegyek.
Don-kanyarban áll egy szomorú fűzfa
magyar baka halva fekszik alatta,
bajtársai kardjaikkal ássák a sírját,
odahaza magyar lányok siratják.

Link
43. VALAHOL OROSZORSZÁGBAN


Valahol Oroszországban
Üzenet jött messze-messze földről,
halványzöld szín tábori levél,
aki írta a szívéből írta,
minden sora őszintén beszél.
Sokkal jobban szeretlek, mint máskor,
minden percben rád gondolok százszor,
valahol Oroszországban,
valahol Oroszországban,
S arra gondolok,
mikor a csillag rám ragyog,
azt a csillagot,
te otthon éppúgy láthatod.
Muszkaföldre lassan jár a posta,
s alig várják már a válaszom,
megkérem a rádiótól szépen,
közvetítsék kívánságdalom.
Sokkal jobban szeretlek, mint máskor,
s csak Terólad álmodom az álmom,
valahol Magyarországon,
valahol Magyarországon.
S arra gondolok,
mikor a csillag rám ragyog,
azt a csillagot,
te ott künn éppúgy láthatod.
Sokkal jobban szeretlek, mint máskor,
minden precben rád gondolok százszor,
valahol Magyarországon,
valahol Oroszországban.

Link
44. FOGOLYÉNEK


Ó, nézz le édes Szűzanyám,
hű magyarjaidra,
vigasztaló erőt, napfényt,
adjál fiaidra.
Kegyelmes jó anyánk,
tekints a foglyokra,
ó, nagy irgalmú Szűzanyám,
vezesd őket haza.
Szűz Mária, magyar foglyok
védő nagyasszonya,
messze idegen országban,
légy reménycsillaga.

Messze idegen országban
szenvednek fiaid,
benned bíznak Szűz Mária
segítsd őket haza.
Ó, tekintsd az anya könnyét,
gyermekek imáját,
segítsd haza a fogságból
fiút, testvért, apát.

Link
45. HULL AZ ESŐ, SEJEHAJ


Hull az eső, sejehaj,
erdei virágra,
magyar honvéd, sejehaj,
bársony barna homlokára.

Erdő, mező ázik,
szegény honvéd fázik,
húzd meg pajtás, sejehaj,
mert még elázunk hazáig.

Link
46. SZÉL VISZI MESSZE A FELLEGEKET


Szél viszi messze a fellegeket,
mögöttünk lángol az ég,
nyújtsd ide édes a kis kezedet,
ki tudja, látlak-e még.

Ki tudja, ölel-e a két karom,
ki tudja, csókol-e szám galambom,
ki tudja, mely napon mely hajnalon
indul a század tovább.

Bármerre nézek a csillagos ég,
nevetve kacsint le rám,
Bármerre fordul a lövegtorony,
mindig csak Te nézel rám.

Járhatunk úton, vagy havas hegytetőn,
süvíthet, száz zivatar vagy orkán,
szívemben Te vagy az örök remény,
tehozzád száll ez a dal.

Link
47. VALAHOL A DNYESZTER PARTJÁN


Hótakaró borítja a muszkaföldet szerteszét,
megremeg a föld, amerre magyar honvéd lába lép,
vér folyik a hómezőre, de a honvéd csak előre menetel,
sötét orosz éjszakába csak a halál muzsikája énekel.

Édesanyám, drága lelkem, ne sirasson soha engem ne féltsen
legyen büszke a fiára, hisz' hazatérek nemsokára, remélem.

Valahol a Dnyeszter partján sír az ég,
orosz földre ráborul a hideg tél,
édesanyám, azt üzenem magának,
menjen el a kis templomba vasárnap.

Boruljon az oltár elé csendesen,
mondjon el egy miatyánkot helyettem,
hisz' meghallgatják fönn a magyar anyákat,
imádkozzék értem anyám vasárnap.

Link
48. ÍRTAM ÉN LEVELET A CSÁSZÁRNAK


Írtam én levelet a császárnak,
ne vigye a rózsám katonának,
van még itt ezrével katonája,
szívemnek ez az egy a babája.

Megjött a császártól az üzenet,
engedné a babámat de nem lehet,
Istenem, hát én most mit csináljak,
viszik a galambom katonának.

Link
49. MIKOR ENGEM SOROZTAK, VIRÁGZOTT AZ ERDŐ


Mikor engem soroztak, virágzott az erdő,
sírt a babám hullt a könnye, mint a záporeső,
sírt a babám, sírva mondta az édesanyjának,
jaj, Istenem bosorozták a Pistámat katonának.

Százablakos nagy kaszárnya ezer honvéd benne,
akadt mindnek szeretője nékem nem kell egy se,
haj, mert az én kis galambom falunk legszebb lánya,
hű szívemnek halálomig csak ő marad a rózsája.

Link
50. HAJNALODIK KÖZELEG A REGGEL


Hajnalodik közeleg a reggel,
indul Horthy a magyar sereggel,
a zászlója piros fehér zöld,
a hazája drága magyar föld,
ezt védi a Horthy katonája.

Link
51. BANDIKÁM


Bandikám, kis vitézem katonám,
tudjuk, nem felejted el,
mindenáron győznünk kell,
kis Bandikám.

Bandikám, Isten áldjon Bandikám,
légy a fronton is vidám,
s este gondolj mindig rám,
kis Bandikám.

Mert, ha vége lesz majd, ha béke lesz,
és a század itthon jár,
nagy szeretet és édes ölelés,
forró csókod vár.

Bandikám, kis vitézem, katonám,
tudjuk, nem felejted el,
mindenáron győznünk kell,
kis Bandikám.

Kész a század már, indulásra vár,
kürt harsan és a laktanyából menni kell,
egy kis szőke lány,
áll a kapunál,
és szívből drága Bandijához
búcsúdalt énekel.

Link
52. OTT, AHOL ZÚG AZ A NÉGY FOLYÓ


Künn a rónán nyár tüzében ring a délibáb,
tüzek gyúlnak, vakít a fény, ragyog a világ,
dombok ormain érik már a bor,
valamennyi vén akácfa menyasszonycsokor.
Zöld arany a pázsit selyme, kék ezüst a tó,
csöndes éjen halkan felsír a tárogató.

Ott, ahol zúg az a négy folyó,
ott, ahol szenvedni jó,
ott, ahol kiömlött annyi drága vér,
egy ezredévről mond regét a szél.

Zúg a kürt az ősi vár fokán,
honvéd áll a Hargitán,
Kárpát szent bércére zúgva száll,
visszaszáll a magyar turul madár.

Kárpátokról Székelyföldre szállnak fellegek,
kigyúlnak a magyar tüzek lángoló szemek,
még az égen is hadak útja jár,
legendáknak hős vezére paripára száll.

Szebb lesz a nyár, szebb lesz a tél, szebben hull a hó,
Kolozsváron piros, fehér, zöld, a lobogó.
Ott, ahol zúg az a négy folyó,
ott, ahol szenvedni jó,
ott, ahol kiömlött annyi drága vér,
egy ezredévről mond regét a szél.

Zúg a kürt az ősi vár fokán,
honvéd áll a Hargitán,
Kárpát szent bércére zúgva száll,
visszaszáll a magyar turul madár.

Link
53. BAJTÁRS MA MÉG TÁN CSAK ÖT PERC AZ ÉLET


Mint a puszta fergeteg,
úgy tör előre a sereg,
völgyön és a bércen át.
Jelszavunk: Ne hagyd magad!

Ha még a régi honvéd vagy,
védd meg a legszebb hazát.
Bajtárs ma még tán csak öt perc az élet,
öt perc és nincsen tovább.

Legszebb imáimba foglallak ma téged,
hű szívvel gondolva rád.
Bajtárs előre, ma olcsó az élet,
jöjjön a legszebb halál,

bajtárs, ha még tán csak öt perc az élet,
mindegy, de győznünk muszáj.
Nem számíthat száz vihar,
ha acélos a férfikar,
szívedben szent eskü vár.

Száz halállal szembe nézz,
hol a legnagyobb a vész,
téged is készen talál.

Bajtárs ma még tán csak öt perc az élet,
öt perc és nincsen tovább.
Legszebb imáimba foglallak ma téged,
hű szívvel gondolva rád.

Bajtárs előre, ma olcsó az élet,
jöjjön a legszebb halál,
bajtárs, ha még tán csak öt perc az élet,
mindegy de győznünk muszáj.

Link
54. SZÁZADOS ÚR, SEJEHAJ


Százados úr , sejehaj,
százados úr, ha felül a lovára.
Visszatekint, sejehaj,
visszatekint az elfárdt bakára.
Ugye fiúk szép élet a katonaélet,
csak az baj, sejehaj, csak az a baj,
hogy nehéz a viselet.

Diófából, sejehaj,
diófából nem csinálnak koporsót.
A bakának, sejehaj,
a bakának nem írnak búcsúztatót.
Ágyúgolyó lesz annak a búcsútatója,
Barna kislány, sejehaj,
Barna kislány lesz a megsíratója.

Link
55. A PÁPAI SOROZÓRA SÜT A NAP


A pápai sorozóra süt a nap,
megjöttek a vizitáló nagyurak,
sorozzák a legényeket sorjában,
sok kislánynál lesz katona babája.

Engem babám ne sirass,
értem könnyet ne hullass,
beírták a nevemet a nagykönyvbe,
három évig ki se húzzák belőle.

A pápai bíró háza, de magos,
körös-körül kilenc zsalugáteros,
tizediken maga les ki a bíró,
no legények itt van már a behívó.

Engem babám ne sirass,
értem könnyet ne hullass,
beírták a nevemet a nagykönyvbe,
Galga vize se mossa ki belőle.

Link
56. KIÖNTÖTT A MAROS VIZE


Kiöntött a Maros vize homokos partjára,
beültettem a két szélét szomorú fűzfával,
szomorú fűzfának ága reáhajlik a síromra,
s télen-nyáron bánatjában ki van virágozva.

Keresik, a keresik a keresztlevelemet,
de még a pap se kapja a nevemet,
de majd megkapja azt a Ferenc Jóska maga,
aki engem besorozott harminchat hónapra.

Link
57. ÉDESANYÁM ÚGY SZERETETT


Édesanyám úgy szeretett,
bölcsőbe tett, úgy rengetett,
csicset adott elaltatott,
mégis katonának adott.

El kell menni, nincs mit tenni,
Füzest el kell felejteni,
itt van október a kutya betyár hónap,
el kell masírozni.

Anyám, anyám, édesanyám,
szedje össze minden ruhám,
most indulok olyan hosszú útra,
három évig ne várj haza.

Link
58. HA MAJD EGYSZER MINDNYÁJAN VISSZA JÖNNEK


Ha majd egyszer mindnyájan visszajönnek,
nagy boldogan megdobban a szívünk,
felszáradnak az arcokon a könnyek,
és ölünkben virágot viszünk.
Virágot szórunk az út porába,
virágra pattan, ha lehull a könny,
virágon lépked a katona lába.

Ha majd egyszer mindenki visszajön,
Ha majd egyszer mindenki visszajön.
Ha majd egyszer mindnyájan visszajönnek,
húzatlanul szólal meg a sok harang,
s a templombéli csengettyűk köszönnek,
gloria sentiverna, gingalang,
fehér gyolcsinget vesz a pap magára,
orgona zeng, harang zúg odafönn,
s a Szűzanya ránéz a bús anyákra.

Ha majd egyszer mindenki visszajön,
Ha majd egyszer mindenki visszajön.

Link

Link
59. LEMBERG MELLETT VAN EGY KEREK ERDŐ


Lemberg mellett van egy kerek erdő,
közepében van egy gyásztemető,
abban nyugszik sok szép magyar baka,
eltemette gyászos Galícia.

Édesanyám ne keressen engem,
a többi közt úgyse talál engem,
a fejfámra nincs a nevem írva,
csak úgy fekszünk közösen egy sírban.

LinkMAGYAR KATONADALOK ÉS ÉNEKEK

Link


 
 
0 komment , kategória:  Zene, zene, zene...  
Szép vagy, gyönyörű vagy, Magyarország
  2023-09-28 22:15:12, csütörtök
 
 SZÉP VAGY, GYÖNYÖRŰ VAGY, MAGYARORSZÁG


A Szép vagy, gyönyörű vagy, Magyarország című dal az 1920-ban, a Vincze Zsigmond (zene) és Kulinyi Ernő (szöveg) által írt Hamburgi menyasszony című operett egyik dalbetétje. A darab nem is keltett volna akkora érdeklődést, ha nem lett volna benne a Szép vagy, gyönyörű vagy, Magyarország című dal, amely ezt követően a kor leghazafiasabb dalai közé számított. Később, a nyilas korszakban zsidó származású szerzői miatt, a háborút követően pedig ,,nacionalista" tartalma miatt nem játszották, és csak a rendszerváltást követően vált ismét szabadon hallgathatóvá Magyarországon.

A dallamot Bartók Béla a Concerto Intermezzo interrotto tételében erősen stilizált formában feldolgozta. A Bartók-feldolgozás értelmezései azonban nem egyértelműek, Annegret Fauser úgy gondolja, hogy a feldolgozás a háborús időkre és a német szövetségre tett utalás, míg Stachó László a kérdést nem kívánja eldönteni, de felveti, hogy az operett stílust nem szerető Bartók vélhetően nem honvágyból illesztette be darabjába a dalt.


Eredeti szöveg

Szép vagy, gyönyörű vagy, Magyarország

Hol szőke sellő, lenge szellő, játszik a Tiszán,
Ott él egy nép, legendák népe, ott az én hazám.
Az ősi Kárpát őrzi álmát, hű Csaba vezér,
Ki csillagoknak égi útján vissza-visszatér.

Hogy jön, szívünk várva várja!
S, hogy felzeng a trombitája!

Szép vagy, gyönyörű vagy, Magyarország,
Gyönyörűbb, mint a nagyvilág!
Ha zeng a zeneszó, látom ragyogó, szép orcád.
Táltos paripákon tovaszállunk, haza hí´ fű, fa, lomb, virág!
Úgy sír a hegedű, vár egy gyönyörű szép ország!

Ott dalos ajkú mind a lány, mert dal terem a fán,
És délibábos tündérkastély leng a vén Tiszán.
A rónaságon hét határon száll, repül a szél;
Huszárok kedve éri csak be, hogyha szárnyra kél.

Ahogy zeng a trombitájuk,
Nincs tán hét világon párjuk

Szép vagy, gyönyörű vagy, Magyarország,
Gyönyörűbb, mint a nagyvilág!
Ha zeng a zeneszó, látom ragyogó, szép orcád.
Táltos paripákon odaszállunk, haza hí´ fű, fa, lomb, virág!
Úgy sír a hegedű, vár egy gyönyörű szép ország!


Előadói


Kalmár Pál (legismertebb)

LinkMáté Ottila

LinkMága Zoltán

LinkKárpátia zenekar

LinkLászló Attila

LinkVesztergám Miklós

LinkKarády Katalin

LinkHungarian Patriotic Anthem

LinkEredeti

LinkA "HAMBURGI MENYASSZONY" CíMŰ OPERETTBŐL

LinkA Szép vagy, gyönyörű vagy, Magyarország című dalt mindenki ismeri, előadta Kalmár Pál, aki a Szomorú vasárnapot vitte világsikerre, feldolgozta a nemzeti rockban utazó Kárpátia, sőt Bartók Béla is. Óriási diadalnak is nevezhetnénk a történetét, de valójában a világ egyik legpechesebb daláról van szó: a románok átíratták, a nyilasok betiltották, a kommunisták újra betiltották, és amióta elő szabad adni, azóta is sokan ferde szemmel néznek rá. Pedig csak egy ártatlan operettslágerről van szó.

Az 1910-es években az operettnek még tartott az ,,ezüst korszaka", újra felfedezte magának a közönség. Magyarországon rajongtak érte, sőt, talán azóta sem volt olyan jó könnyűzenei exportcikkünk, mint Kálmán Imre 1915-ös Csárdáskirálynője: először német nyelven mutatták be (Csárdásfürstin), csak egy évre rá jött ki a magyar verzió, aztán az orosz, az angol (The Gipsy Princess - ott így eladhatóbb volt), és mindenhol hatalmas sikerrel futott. A popzene persze akkor is pont olyan volt, mint most: a régebbi sztárok, az öregek és a magas művészetek kedvelői haragudtak rá, a nép viszont imádta. És azonnal megindult a stílus másolása, vagyis a magyar ,,egzotikum" keverése a nemzetközi trendekkel.

Az operett olyan volt akkoriban, mint később a nagylemez: egy csomó dal egymás után, amelyek között jó esetben akad legalább egy nagyon erős, ami aztán slágerré válik, és eladja az egész ,,albumot". Itt természetesen nem rádiós lejátszásokra és kislemezekre kell gondolni. Igaz, ebben az időben már megjelentek ezek a dalok olykor gramofonlemezeken is, de igazán nagy közönséget a kottakiadással lehetett elérni, s azzal, hogy a kávéházi muzsikusok felvették repertoárjukba a betétdalt.


EREDETI Kalmár Pál - Szép vagy Gyönyörű vagy Magyarország

LinkVincze Zsigmond is ilyen könnyűzene-szerző volt. Próbálkozott ugyan komolyabb művekkel is, de egyetlen zenedrámája csúfosan megbukott az Operában, így visszatért a jól bevált recepthez. Mintha csak egy operettcím-generátorral nevezték volna el a darabjait: Tilos a csók (1909), Limonádé ezredes (1912), Léni néni (1914), A cigány grófné (1920), A hamburgi menyasszony (1922). A sort még lehetne folytatni, de érdemes megállni az utolsónál, ebben szerepel ugyanis betétdalként a Szép vagy, gyönyörű vagy Magyarország. A darab szövegírója Kulinyi Ernő volt, jogász végzettségű újságíró, színikritikus, aki úgy mellékesen negyven operettlibrettót (szövegkönyvet) is legyártott életében.


Operettslágerből irredenta dal

A hamburgi menyasszony alapvetően nem volt irredenta, elég csak elolvasni, milyen szövegkörnyezetben hangzott el a híressé vált ének. Egyszerű viccelődésnek és romantikus ábrándozásnak tűnik, mint minden operett témája.


Szép vagy gyönyörű vagy Magyarország
Fotó: Napi történelmi forrás

Persze ha figyelembe vesszük, hogy ez 1922-ben csendült fel először, nem csodálkozhatunk a hatásán. Amikor még mindenkit az ország szétszakítása sokkolt, nem lehetett mást hallani ebbe a dalba, mint a teljes Magyarország utáni vágyat. Szépségével amúgy is kitűnt a szánt szándékkal irredentának írt dalok közül, na meg azzal is, hogy nem csak kesergett. A dallama édes-bús ugyan, de ahhoz pozitív szöveg társult. Annak ellenére, hogy eredetileg nem az aktuális eseményekről szólt - vagy talán épp ezért -, kifejezetten reményt keltő volt.

Viszonylag hamar önálló életre kelt, és az operettől függetlenül is széles körben játszott dal lett. Persze azért A hamburgi menyasszony se ment rosszul: az akkor még 3300 férőhelyes Erkel Színházban (amit akkoriban épp Városi Színháznak hívtak) 91 telt házas előadást ért meg.

A dal, amit oly sokan utáltak valamiért

Azon, hogy a románoknál nagyon gyorsan cenzúrázták a dalt, nincs mit csodálkozni. Természetesen ők is belehallották azt, amit mindenki: ez az ének a megszállt országrészekről (is) szól. Végül egy kicsi, de annál fontosabb módosítással lehetett előadni Erdélyben:

Szép vagy, gyönyörű vagy, Meseország

Idehaza egy darabig csak a műfaj miatt fanyalogtak sokan, azok, akik amúgy sem rajongtak az operettekért. Kodály Zoltán például állítólag rosszallását fejezte ki, hogy Palló Imre, a nagynevű operaénekes, akit ő a ,,magyar népdalok mesterdalnokának" tartott, miért énekel ilyeneket.

Hatalmas fejtörést okoz a zenetörténészeknek, hogy vajon mit gondolt Bartók Béla a műről. Ő ugyanis életművének egyik legfontosabb darabjában, az 1943-ban komponált Concertóban idézi a Szép vagy gyönyörű vagy Magyarországot. Az alábbi videón 1:15-től hallható a dallamrészlet:


Béla Bartók: Concerto, 4th Movement - Intermezzo Interrotto - Tibor Bogányi - Pannon Philharmonic

LinkBartók ekkor már nem bírta az egyre nyomasztóbb politikai légkört, és elhagyta az országot. Ezt a művét már az Egyesült Államokban írta a Bostoni Filharmonikusoknak. Az általános vélekedés az, hogy ezzel a dallammal a honvágyát fejezte ki. Ami persze kicsit furcsa, hiszen a népdalgyűjtő, modern zeneszerző soha nem volt oda az operettekért. Vannak vélemények, amelyek szerint azt mutatja be, hogyan tesz tönkre az ideológia egy ártatlan, szép dallamot, a Kádár-rendszerben pedig azt tanították, hogy a fasizálódó Magyarországot szimbolizálja a dal. Mások szerint Bartók görbe tükröt tart azzal, hogy román kolindák ritmusvilágával párosítja az irredenta motívumot. Bárhogy is, nagyon erős szimbólum lett.

Főleg úgy, hogy 1944-ben - abban az évben, amikor a Concertót bemutatták Amerikában - az addig országszerte népszerű és sokat játszott dalt betiltották.

Az oka: a mű mindkét alkotója zsidó volt.

Vincze Zsigmond ezt már nem érhette meg, 1935-ben meghalt. Kulinyi Ernő sem élte túl sokkal: még az év októberében internálták, 1945. február 2-án halt meg Bruck an der Leithában.

Kevés olyan dolog van, amit a nyilasok tiltottak be, és a kommunisták sem engedtek játszani. A Szép vagy, gyönyörű vagy, Magyarország azonban ezek közé tartozott. Az ok természetesen az irredenta jelentés volt, amiről szinte beszélni is tilos volt, nemhogy dalokat énekelni róla. Még ártatlan operettslágereket sem.

A rendszerváltással ugyan újra szabaddá vált a dal, de a helyét azóta se találta meg. Valahogy besüppedt a katonadalok és irredenta kesergők közé, időnként magyarnóta-estek repertoárjában bukkan fel. Egyesek gyanúsan jobboldali, abszurd módon már-már nyilas dalnak vélik, mások szent áhítattal tekintenek rá, mint egy himnuszra. Persze nézzük a jó oldalát. Van-e bármi más mű, ami ilyen szépen kifejezné a nemzeti egységet, amit ugyanolyan természetességgel idéznek fajvédő pólókon és a Zsidó Nyári Fesztiválon?


Link

 
 
0 komment , kategória:  Zene, zene, zene...  
A Legjobb Mai Slágerek 2023
  2023-07-30 22:00:15, vasárnap
 
 A LEGJOBB MAI SLÁGEREK
Ava Max - Torn

LinkBritney Spears - ...Baby One More Time

Link


Dua Lipa - Don't Start Now

Link


Beyoncé - Crazy In Love ft. JAY Z

Link


Beyoncé - Single Ladies

Link


David Guetta & Bebe Rexha - I'm Good (Blue)

LinkHalott Pénz - Darabokra törted a szívem

Link


Harry Styles - As It Was

Link


Homonyik Sándor - Álmodj királylány (1988.)

Link


Kowalsky meg a Vega - Amilyen .... vagy, úgy szeretlek

Link


Kökény Attila - A nézését meg a járását ( Miss World Hungary)

Link
Lady Gaga - Poker Face

Link


Madonna - Hung Up

Link


Mert a nézését meg a járását SSO paródia

Link


Miley Cyrus - Flowers

Link


NYÁRINDITÓ MAGYAR PARTY MIX 2023

Link


Rácz Gergő x Orsovai Reni - Mostantól

Link


Rácz Gergő x Orsovai Reni - Miért Ne

LinkRúzsa Magdolna - Érj Hozzám

Link


Selena Gomez & The Scene - Love You Like A Love Song

Link


Shakira - Hips Don't Lie

Link
 
 
0 komment , kategória:  Zene, zene, zene...  
Andre Rieu
  2022-12-26 18:30:18, hétfő
 
 


ANDRE RIEU
André Rieu (szül.: 1949. október 1., Maastricht, Hollandia) holland hegedűművész.

Zenész családból származik, klasszikus zenei környezetben nőtt fel. Édesapja André Rieu, a Lipcsei Opera igazgatója volt, emellett évekig dirigálta a Limburgi Szimfonikus Zenekart. Ifjabb André Rieu hegedülni a lüttichi, a maastrichti és a brüsszeli konzervatóriumokban tanult, valamint Herman Krebberstől vett magánórákat. Miután nem vették fel a zeneakadémiára elkeseredettségében zenekart alapított.Az 1990-es évek közepétől kezdve utazza be a világot Johann Strauss Orchestra nevű zenekarával, amely mintegy 45 muzsikusból áll. Budapesten 2012-ben koncertezett.

Házas, felesége Marjorie asszony, akivel még egyetemi tanulmányai alatt házasodott meg 1975-ben. Két fia van: Marc (1979) és Pierre (1981).
Andre Rieu - AVE MARIA

LinkAndré Rieu & Mirusia - Ave Maria

LinkAndré Rieu - And The Waltz Goes On

LinkAndre Rieu - An der schönen blauen Donau Blue Danube

LinkAndré Rieu - Ballade pour Adeline

LinkAndré Rieu - Bésame Mucho

LinkAndré Rieu - Boléro (Ravel)

LinkAndré Rieu - Christmas 2022 /2 nappal ezelőtt/

LinkAndré Rieu - White Christmas

LinkAndré Rieu - Figaro Cavatina

LinkAndré Rieu - Dr.Zhivago

LinkAndré Rieu - Hallelujah

LinkAndré Rieu - Hungarian Dance

LinkAndré Rieu - in Vienna Epic end - 16.11.2022

LinkAndré Rieu - Jingle Bells

Link


LinkAndre Rieu - KARÁCSONY

LinkAndre Rieu - LIVE BUDAPEST UNGARIA 5 MAY 2012

LinkAndré Rieu - Live in Vienna

LinkAndré Rieu ft. Gheorghe Zamfir - The Lonely Shepherd

LinkAndré Rieu ft. Los Del Rio - Macarena

LinkAndré Rieu - Mary's Boy Child

LinkAndré Rieu - Memories...

LinkAndré Rieu - The Merry Widow

LinkAndré Rieu - O Mio Babbino Caro (Love in Venice) Maastricht - 2014

LinkAndré Rieu - La Paloma

LinkAndré Rieu - Panis Angelicus

LinkAndre Rieu - Rock & Rieu

LinkAndre Rieu - "ROSAS DEL SUR"

LinkAndré Rieu - The Second Waltz

Link André Rieu - Seventy - Six Trombones

LinkAndré Rieu - The Silence

LinkAndré Rieu: Silent Night

LinkAndré Rieu - Tales from the Vienna

LinkAndré Rieu & Mirusia - Time To Say Goodbye

LinkAndré Rieu - I Will Follow Him

Link

 
 
0 komment , kategória:  Zene, zene, zene...  
Idézetek a zenéről
  2022-10-06 19:30:40, csütörtök
 
 


IDÉZETEK A ZENÉRŐL

Ahol a szavak elhagynak bennünket, ott kezdődik a zene.

Angol nyelven: "When words leave off, music begins."

Heinrich Heine


Aki a zenét szereti, soha nem lehet igazán boldogtalan.

Franz Schubert: idézi: Akik megváltoztatták a világot c. könyv,,Akiben van tehetség, köteles azt kiművelni a legfelsőbb fokig, hogy
embertársainak mennél nagyobb hasznára lehessen. Mert minden ember annyit ér,
amennyit embertársainak használni, hazájának szolgálni tud. Az igazi művészet az
emberiség emelkedésének egyik leghatalmasabb eszköze, s aki azt minél több
embernek hozzáférhetővé teszi, az emberiség jótevője!"

Kodály Zoltán: ,,Ki a jó zenész tanulmány


A csend a zenében olyan, mint a fehérség az akvarellen.
Nem szín, de szükség van rá a festéshez.

Diego Marani: Új finn nyelvtanAz emberi léleknek valami olyan titka ez, mint zenének a hangok harmóniája.
Nem azonosak, de kiegészítik egymást. Az igaz barátság olyan az emberi világ
diszharmóniájában, mint egy finom, halk akkord.

Wass AlbertAz élet zene nélkül olyan
Mint a szív dobogás nélkül.

Az élet zenéjét a nők adják, akik őszintén, minden feltétel nélkül fogadják
magukba a dolgokat, hogy érzéseiken át szebbé alakítsák át azokat.

Richard WagnerHa a szíved annyira fáj,
hogy kimondani sem lehet
Ha semmi nem jön össze már,
úgy érzed, senki sem szere;

A zene a Te gyógyszered!Halk zene szól szobámban, hallgatjuk Én s
magány
Hegedű sír, könnyei peregnek a mélabús
zongorán.
Szívemet csavarja a dallam, arcomon fájdalom
ég,
Ahogy legördül egy könnycsepp hidegen, mint a
jég.
Fuvola vigasztal, hárfa lágyan simogat, hozzám
bújik,
Könnyem szárad, a szorítás lelkemből ködként
oszlik
A dob nyugodt ütemű ritmusára vált, szívem
dobogása,
A zene varázsszőnyegén repülök egy gyönyörű
világba.
Arcom esti tó tükre, kifordított zsebként üres az
agyam,
A zene megtölt, feledek mindent s hallgatom
boldogan.
Ritkul a ritmus, elfogynak a hangok, s elhalkul a
dallam
A csend betoppan, s mégis hallom ott benn,
magamban.
Miközben lassan visszatérnek a gondolataim,
érzéseim
Újra fájdalom jár lelkem-szívem lüktető mély
sebein,
Tűnődöm, milyen hatalmas, mily erős a szép zene
ereje,
Hisz a poklok fájdalmát mutatja, s a mennyben
jársz vele.Hol dal zeng, Telepedj meg!
Rossz emberek nem énekelnek.

GoetheHunyd le a szemed egy éjszakára,
enged: hogy a zene bensődig hatoljon:
Hagyd hogy darabokra zúzzon,
majd felépítsen újra,
hogy más szemmel lásd a holnapot.Isten azért teremtette a zenét, hogy szavak nélkül tudjunk imádkozni.

John LennonKultúrát nem lehet örökölni. Az elődök kultúrája egykettőre elpárolog,
ha minden nemzedék újra meg újra meg nem szerzi magának.

Kodály Zoltán: VisszatekintésA magyar nyelv olyan, mint egy hangszer: aki játszani akar rajta,
annak minden áldott nap gyakorolnia kell.

Lénárd Sándor: Völgy a világ végén s más történetek - Ember a világ végénMég a legszebb zenében is ott van egy kis csend, pusztán azért,
hogy tanúi lehessünk a csend fontosságának.

Andrea BocelliMinden történetnek zenéje van. Ennek fehér zenéje. Ez fontos,
mert a fehér zene különös muzsika, időnkint zavarba ejtő: halkan szól,
és lassan kell táncolni rá. Ha jól játsszák, olyan, mintha a csönd szólna,
s akik szépen táncolják, úgy tűnik, meg sem mozdulnak.

Alessandro BariccoNem értek egyet Önnel, hogy a zene képtelen a szerelem érzésének mindent
átfogó tulajdonságait visszaadni. Éppen ellenkezőleg: úgy gondolom, hogy erre
csakis a zene képes. Ön azt mondja, hogy: ehhez szavak szükségesek.
Ó, nem! Éppen a szavak válnak feleslegessé, s ott, ahol hatalmuk már megszűnt,
jelenik meg (...) a zene.

Pjotr Iljics Csajkovszkij: idézi: Vigh Jenő - Ha Csajkovszkij naplót írt volna...Szóljon hangosan az ének,
örülj velem kérlek, úgy, ahogyan én.
Szóljon hangosan az ének,
ameddig csak élek, énekelek én.

Soltész Rezső - Szóljon hangosan az ének


Teljes lelki élet zene nélkül nincs. Vannak a léleknek régiói,
melyekbe csak a zene világít be.

Kodály ZoltánVannak húrok..,
És vannak hozzájuk tartozó hangszerek. Gitárok, zongorák, lantok, bőgők, csellók...
és van a hegedű. A hegedű, amely az a hangszer, ami ügyetlen kezekben borzalmas,
fülsértő eszközzé válik, ha pusztán az ujjak fogják le a húrokat, akkor fizikai
szenvedéssé válik a hallgató számára. Ám ha nem az ujj, hanem rajta keresztül a
lélek fogja le a húrokat, akkor mennyei, csodaszép, szívbemarkoló dallamok kúsznak
elő testéből. Ahogy a tiédből is. Hiszen te is hangszer vagy, hegedű.

Csitáry-Hock TamásA zene akkor jó, ha nemcsak hallod, hanem érzed is!A zene belső harmóniát adhat, mert "kidobhatja" az ember a fájdalmát és örömét.

Czeizel EndreA zene az egyetlen, ami boldogít s átsegít a rossz napjaimonA zene az életem szerelme, totális kiszabadulás,
a zene egy másik dimenzióba visz, ami tele van meglepetésekkel.

Miley Cyrus - idézi: Miley Cyrus és Hilary Liftin - Az én sztorim


A zene az életnek olyan szükséglete, mint a levegő.
Sokan csak akkor veszik észre, ha már nagyon hiányzik.

Kodály Zoltán: Magyarság a zenében... a zene feladata lelkünk rendezetlen útjait elrendezni,
és összhangba hozni minket magunkkal...

PlatónA zene a káoszból rendet teremt; a ritmus a széttartót egységbe fogja;
a melódia a megszakítottat folytonossá varázsolja;
a harmónia az össze nem illőket összeegyezteti.

Yehudi Menuhin - idézi: Michio Kaku - Párhuzamos világokA zene képes felszabadítani az emberben különböző dolgokat, (...)
képes olyan helyekre repíteni, amelyekről még a zeneszerző sem álmodott volna.

Jojo Moyes: Mielőtt megismertelekA zene kifejezi azt, amit nem tudsz megfogalmazni.
Átsegít minden bajon, problémán.
Ha kell szomorkodik veled, ha vidám vagy táncba hív.
A zene gyógyír a lelkednek.A zene kincseket rejt,
bánatot és bút feledtet,
örömöt, boldogságot ad,
vígságot és szelíd vigaszt.

A zene minden műfaja
Múzsák csodálatos hangja!
Bezengi az egész világot,
szolgálja a boldogságot!

Édesanyja dalát hallja a csecsemő,
és kíséri a dal, a zene, ha felnő,
majd ha eljön az élete végórája,
a dal, a zene lesz a búcsúztatója!

S ha majd felér a fáradt lelke a Mennyekbe,
a szférák zenéje lesz ott a kísérője!
A zene nagyon erős, hatásos csodaszer,
amely minket már életünkben egekbe emel!

Halász István: A zenérőlA zene a legnagyobb kerítő, a legveszedelmesebb csábító.
Az értelem szűkölni kezd, mikor zenét hall. A zene értelemellenes.
Nem megérteni akar, mint az értelem, hanem szétáradni, feldúlni,
lefegyverezni, elcsábítani, megérinti bennünk a titkosat és fájdalmasat,
feltárja azt, amit oly gondosan rejtettünk magunk elől, minden eszközzel
fegyelmeztünk - olyan, mint a tavaszi vadvíz, feldúlja az értelem által
aggályosan parcellázott, megművelt és megmunkált, szabályozott és
fegyelmezett területeket. Ahová a zene kiárad, ott az értelem törvényei
nem érvényesek többé. A gyönyörűségben, melyet a zene ad,
a halálvágy kéjes megsemmisülésének beteg érzései hullámoznak.
A zene támadás.

Márai Sándor: Füves könyv - Aforizma gyüjteményA zene lelki táplálék és semmi mással nem pótolható.
Aki nem él vele: lelki vérszegénységben él és hal.

Kodály Zoltán: VisszatekintésA zene magasabb rendű minden tudománynál és filozófiánál.

Angol nyelven: "Music is a higher revelation than all wisdom and philosophy."


A zenének a férfiszívben tüzet kell szítania, és könnyet fakasztania a női szemből.

Angol nyelven: "Music should strike fire from the heart of man, and bring tears form the eyes of woman."

Ludwig van Beethoven


A zene maga az élet, és amíg szól, semmi nem hal meg örökre.

Daniel Glattauer: Gyógyír északi szélre


A zene még a legrosszabb pillanatokban se szabad, hogy bántó legyen a fülnek;
ellenben védenie és kényeztetnie kell azt. Így a zene örökké zene marad.

Más fordításban: "A zenének a legborzalmasabb helyzetben sem szabad a fület
sértenie, hanem mindig élvezetesnek kell maradnia, tehát mindig muzsikának
kell lennie." (idézi: Angi István (szerk.) - Gondolatok a művészetről

Wolfgang Amadeus Mozart

A zene a nagy egyesítő. Elképesztő erő. Olyasmi, ami még az olyanokban is
közös lehet, akik mindenben, de mindenben különböznek.

Angol nyelven: "Music is the great uniter. An incredible force. Something that
people who differ on everything and anything else can have in common."

Sarah Dessen: Figyelj rámA zene nemesíti a kedélyt

Márai Sándor:"A zene olyan örömöt okoz, amelyet emberi természet nem nélkülözhet."

Konfuciusz (eredetileg Confucius), kinaiul magyarosítva Kung-fu ce a történelem legjelentősebb filozófusainak egyikeA zene ott kezdődik, ahol a szó hatalma véget ér.

Claude Achille Debussy


A zene tárolja legjobban az emlékeket... elég egy dallam
és eszedbe jut egy nap, egy hely,egy személy!


A zenében is, mint a szerelemben, csak őszintének szabad lennünk

Giuseppe VerdiA zenének hangosan kell szólnia,
hogy ne halljuk hogyan omlik össze körülöttünk a világ...
 
 
0 komment , kategória:  Zene, zene, zene...  
Händel: Vízi zene
  2022-09-22 20:30:38, csütörtök
 
 Händel: VÍZI ZENE


A Vízizene Georg Friedrich Händel műve, három szvitből áll. 1717-ben adták elő, mikor I. György brit uralkodó ünnepséget rendezett a Temzén, és 50 zenész adta elő, akik hajóval csatlakoztak a királyhoz. A királynak állítólag annyira tetszett, hogy még háromszor eljátszatta velük az út során.


Georg Friedrich Händel

LinkHändel: Vízi zene - Szvit

LinkSlidePlayer

Link
Händel: Vízi zene Az Úr szava zeng a vizek fölött, a dicsőség Istene mennydörög, az Úr ott van a nagy vizek felett. Zsolt. 29.3

Aki vizeken építi fel az ő palotáját, a felhőket rendeli az ő szekerévé, jár a szeleknek szárnyain; Zsolt

Kopasz hegyeken folyókat nyitok és a rónák közepén forrásokat; a pusztát vizek tavává teszem és az aszú földet vizeknek forrásaivá. Ésa

Mert vizet öntök a szomjúhozóra, és folyóvizeket a szárazra; kiöntöm lelkemet a te magodra, és áldásomat a te csemetéidre. Ésa. 44.3

És hintek reátok tiszta vizet, hogy megtisztuljatok, minden tisztátalanságotoktól és minden bálványaitoktól megtisztítlak titeket. Ezék

Felelt Jézus: Bizony, bizony mondom néked: Ha valaki nem születik víztől és Lélektől, nem mehet be az Isten országába. Ján. 3.5

Ha valaki szomjúhozik, jőjjön énhozzám, és igyék.
Aki hisz énbennem, amint az írás mondotta, élő víznek folyamai ömlenek annak belsejéből. Ján. 7.37

Mikor vízen mégy át, én veled vagyok, és ha folyókon, azok el nem borítanak, Ésa. 43.2

Sőt az Úr, a dicsőséges lesz ott nékünk folyók és széles vizek gyanánt, amelyekbe nem jő evezős hajó, és nehéz gálya rajtuk át nem megy. Ésa

És vezérel téged az Úr szüntelen, megelégíti lelkedet nagy szárazságban is, és csontjaidat megerősíti, és olyan leszel, mint a megöntözött kert, és mint vízforrás, a melynek vize el nem fogy. Ésa

A nagy vizek zúgásainál, a tengernek felséges morajlásánál felségesebb az Úr a magasságban. Zsolt. 93.4

1És ímé, Izráel Istenének dicsősége jő napkelet felől, és zúgása, mint nagy víz zúgása, és a föld világos volt az ő dicsőségétől. Ezék. 43.2

Akkor ugrándoz, mint szarvas a sánta, és ujjong a néma nyelve, mert a pusztában víz fakad, és patakok a kietlenben. Ésa. 35.6

És megmutatta nékem az élet vizének tiszta folyóját, amely ragyogó volt, mint a kristály, az Istennek és a Báránynak királyiszékéből jővén ki (Jel. 22.1)

1És mondta nékem: Meglett
És mondta nékem: Meglett. Én vagyok az Alfa és az Omega, a kezdet és a vég. Én a szomjazónak adok az élet vizének forrásából ingyen. Jel. 21.6

... mert teljes lészen a föld az Úr ismeretével, mint a vizek a tengert beborítják. (Ésa. 11,9)


 
 
0 komment , kategória:  Zene, zene, zene...  
Sosem hagyják ABBA
  2021-09-26 23:00:16, vasárnap
 
 

SOSEM HAGYJÁK ABBA
VISSZATÉR A LEGENDÁS SVÉD POPBANDA - TÍZ ÚJ DAL NOVEMBERBEN ÉS INDUL A VIRTUÁLIS TURNÉ


Szenzáció: negyven év után visszatér az ABBA, mégsem fogja őket látni senki.
A legendás együttes biztos, hogy visszatér, öt szám már készen van. Milliók várják őket a színpadon!


Fantasztikus hír látott napvilágot: közel 40 év kihagyás után ismét összeáll a 70-es, 80-as évek legendás svéd zenekara, az ABBA.

Az ABBA minden idők egyik legikonikusabb popegyüttese olyan slágerekkel, mint a Mamma mia, a Voulez-Vous, vagy éppen az 1974-es Waterloo, amivel megnyerték az 1974-es Dalfesztivált. Bár a banda 1982-ben feloszlott, bombaként robbant a hír, hogy 40 év hallgatás után új albummal jelentkezik a világhírű svéd kvartett, név szerint Agnetha Faltskog, Björn Ulvaeus, Benny Andersson és Anni-Frid Lyngstad. Az ABBA Voyage című, tíz dalt dalt tartalmazó albuma novemberben jelenik meg. Az együttes egy nagyszabású show-ra is készül egy háromezer fős, külön erre a célra épített színházban, ahol a tagok kivetített digitális másai szerepelnek majd tízfős élő zenekar kíséretében. Az alábbiakban visszatekintünk a legendás együttes legsikeresebb évtizedeire, a rajongók pedig alig várják a folytatást.

Az Eurovíziós Dalfesztiválon befutott együttes olyan halhatatlan slágereket adott a világnak, mint a Dancing Queen, a The Winner Takes It All vagy a Money, money, money. Világszerte több, mint 400 millió lemezt adtak el. A Mamma Mia! című musicalt 50 milliónál is többen látták.

Az együttes nemrég egy új weboldalt indított, ahol a rajongók regisztrálhatnak, ha nyitottak egy új projektre. Bennfentes információk szerint ez lesz az a hologram-turné, amit öt éve, 2016-ban jelentettek be, de végül elhalasztották.

A négy legenda: Agnetha, Björn, Benny és Anna-Frid (így kapták az ABBA nevet) 2018-ban vonult stúdióba, hogy hozzálássanak két új slágernek. Ezek közül viszont egyiket sem mutatták be a nagyközönségnek.

Most viszont a sok várakozásért, megköszönve a rajongók kitartó türelmét, öt új számmal jelennek meg hamarosan. Erre pedig minden jel szerint rövidesen, még idén sor fog kerülni!

A hologramos turné különlegessége az lesz, hogy nem hús-vér előadók jelennek meg a színpadon, hanem kivetítik őket. A színpad kizárólag erre az eseményre készült, a tökéletes élmény átadásához.

Reméljük, a turné hamarosan elindul és a fiatalabb korosztályok is megismerhetik a legendás együttest!


Abba - Chiquitita

LinkAbba - Dancing Queen

LinkABBA - Don't Shut Me Down

LinkABBA - Fernando

LinkABBA - I Still Have Faith In You

LinkABBA - Knowing Me, Knowing You

LinkAbba - Mamma MiaLinkAbba - Money, Money, Money

LinkAbba - One Of Us

LinkABBA - SOS

LinkABBA - Super Trouper

LinkABBA - Take A Chance On Me

LinkAbba - Thank You For The Music

LinkABBA - The Winner Takes It All

LinkAbba - Waterloo

Link
 
 
0 komment , kategória:  Zene, zene, zene...  
Annyira megihletett...
  2021-06-12 20:00:38, szombat
 
 ANNYIRA MEGIHLETETT...
Annyira megihletett ez a tánc, hogy rögtön bedobtam ebbe a blogomba, hogy közkinccsé tegyem Nektek. Zseniális! Minden a helyén van: a zene kiváló, a táncosok elragadóak és profik a javából. Nekünk pedig nincs más dolgunk, hogy élvezzük a pillanat varázsát!


Sebastian Arce & Mariana Montes 'De mis tiempos', Moscow

Link
S ha már tánc, legyen még néhány gyönyörű videó!


A tánc a lábak költészete.

Amikor két egymásnak ennyire ismerős test mozog együtt, akkor nem kell figyelni semmi másra, csak a gondolatokra és a zenére. A testek úgyis pontosan tudják, mit csinál a másik.


Yanina Quinones and Neri Piliu - La milonga de Buenos Aires

LinkBoogie Woogie Competition WILD | Rock That Swing 2016

LinkHUOld Time Rock'n Roll Dance Show - 2018

LinkBoogie Woogie Show Time

LinkBOOGIE WOOGIE - Nils and Bianca

LinkDidem Belly Dance in Sound Tracker | Sami Yaffa /Hastánc/

LinkRTSF 2107 - Bianca & Nils

Link
. . . . .
ILHC 2018 - Open Classic Finals - Nils Andrén & Bianca Locatelli (Sweden)

LinkGrand Nationals 2017 Champion Swing 1st place winners

LinkGabriel Misse & Analia Centurion Rock'n'Roll

LinkNils and Bianca piano Boogie Woogie

LinkOVER 30,000,000 VIEWS! - Jasirah Bellydance 2016 - drum solo /Hastánc/

LinkRock and Roll Dance Show

Link
...és hát nemcsak a 20 éveseké a világ!


RTSF 2020 Rock That Swing Ball (Saturday) - Rockabilly Jive / Boogie Woogie - Dietmar & Nellia

LinkRTSF 2019 - Dietmar & Nellia - Never Stop Jiving

LinkDance Boogie Woogie Rockabilly-Jive Nellia & Dietmar danceschool horn

LinkBoogie Woogie Veteranen Turnier Landshut 2017

LinkOld Swingers Pete & Beulah Mae

Link


 
 
0 komment , kategória:  Zene, zene, zene...  
     1/13 oldal   Bejegyzések száma: 120 
2023.11 2023. December 2024.01
HétKedSzeCsüPénSzoVas
 123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031
Blog kereső


Bejegyzések
ma: 0 db bejegyzés
e hónap: 5 db bejegyzés
e év: 235 db bejegyzés
Összes: 4745 db bejegyzés
Kategóriák
 
Keresés
 

bejegyzések címeiben
bejegyzésekben

Archívum
 
Látogatók száma
 
  • Ma: 1533
  • e Hét: 7410
  • e Hónap: 10180
  • e Év: 934491
Szótár
 
Blogok, Videótár, Szótár, Ki Ne Hagyd!, Fecsegj, Tudjátok?, Receptek, Egészség, Praktikák, Jótékony hatások, Házilag, Versek,
© 2002-2023 TVN.HU Kft.