Belépés
kohlinka.blog.xfree.hu
Lehet, hogy fentről többet látni, de a jajszó már nem hallatszik olyan élesen. Szendrei Klaudia
1958.03.07
Offline
Profil képem!
Linktáram, Blogom, Képtáram, Videótáram, Ismerőseim, Fecsegj
     1/157 oldal   Bejegyzések száma: 1562 
Kohut Katalin: Az emberi értékrendek
  2021-02-11 04:37:18, csütörtök
 
 

Az emberi értékrendek eredője természetesen az emberség. Ha valakiben ez nem található meg, nem tud fontossági sorrendet sem felállítani azok között a lényeges elvárások, tulajdonságok, vagy erények, fogalmak között, melyek a valódi értékeket jelentik, vagy esetleg nem is ismeri őket. Lehet beszélni hazáról, hitről, szeretetről, szerelemről, de az csak a saját véleménye marad egy olyan állapotban, amikor valaki nem tudja, mit is jelent embernek lenni minden viszontagság, meghurcolás, gyalázat közepette is.

1. Legfontosabb ismérve a békességnek az emberség. Emberként élni, embernek lenni a legmagasabbrendűbb létforma, ami Földön elképzelhető. Az emberi szív elleni merénylet életellenes bűncselekménynek számít.
2. A család, mely az embereket körülveszi, a második legfontosabb, mely nélkül élni lehetetlen. A biztonságérzetet a családban kapja minden gyermek, a felnőttek életvitelének hátterét jelenti.
3. Biztonság, mely azt jelenti, hogy teljes mértékben megbízom a másikban, az életemet rábizhatom, mert soha semmiben nem okoz csalódást létfontosságú érzés, mely a mindannapokhoz, teljesítőképességhez szükséges.
4. Szeretet nélkül, mely elsősorban törődésben, figyelemben, gondoskodásban nyilvánul meg elképzelhetetlen lenne az élet.
5. Barátság, mely azonos érdeklődésű, felfogású, érzésű emberek között jön létre a legnagyobb emberi nagyságok tükröződése.
6. Igazság, mely lehetne az első helyen is az egyik legfontosabb emberi tulajdonság, mert az ember szívtörvényének engedelmeskedve él és ennek megfelelően cselekszik.
7. Szabadság, mely nem állít akadályokat az érvényesülés, a teljes kibontakozás, egészség, tisztesség korlátozásával, szintén az egyik legfontosabb elvárás egy tisztességes országban. A szabadság maga a boldogság, egyfajta szárnyalása a szellemnek, a művészeteknek.
8. Tisztelet az élet képviselői, a más teremtett világból származó, senkinek sem ártó lények felé szintén a legfontosabbak egyikét jelenti.
9. Becsület, mely makulátlan hírnév mellett a szabad életet, tiszta erények megőrzését garantálja elengedhetetlen része az ember működésének.
10. Az egészség az ember természetes velejárója, a hozzá való jogot és elvárást mindenkinek tiszteletben kell tartania, vigyázni rá, mivel tudjuk, hogy az ember soha önmagától nem cselekszik vakmerően, hogy akár még véletlen baleset áldozata is legyen.
11. A zene, az ének a tiszta szívű emberek muzsikája, tehát ezáltal egyetemes összekötő közvetítő a törvényes emberiség szívében.
12. A nyelv, mely tökéletességével csodákra képes, mellette lehetővé teszi a nyelvi játékokat, versek, fogalmazások írását az egyik legfontosabb kifejező eszköze és kommunikációs csodája az embernek.
13. Az irodalom, mely példamutatásokkal, eszmények idealizálásával segíti a gyermeknevelést, a kibontakozását a felnőttséggé érésnek elengedhetetlen része az ismeretanyagoknak.
14. A harmónia minden ember ismérve, mely a színek összhangjában, megjelenésben is megmutatkozik. Az ember jól felismerhető egyszerű, de klasszikus öltözködéséről.
15. A méltóságban ott rejlik a tisztesség, becsület szabadsága, az a tulajdonság, hogy soha semmilyen helyzetben sem kerül megalázó helyzetbe, hivatalos, bírósági, vagy bármilyen törvénnyel kapcsolatos ügyben sem, sem olyan szegénységbe, nyomorba, mely az emberi méltóságot megnyomorítja, vagy ellehetetlenítve megszünteti. Nagy bűn egyetlen ember szándékos nyomorba döntése, életellenes bűncselekménynek számít.
16. Az otthon az a hely, ahol az ember jól érzi magát, ahol egyedül lehet saját szobájában olyan körülmények között, mely az emberi feltételeknek megfelel.
17. A szabad tanulás lehetősége az ember tehetsége szerint elengedhetetlen feltétele egy ország működésének, az emberiség és világ értékeinek megbecsülésével.
18. A munka, mely nemesíti a jellemet, az ember tehetségének megfelelően és szorgalmasan végezve megfizethetetlen, ezért a fizetséget úgy kell meghatározni, hogy a létfenntartás egészséges élelmiszerekkel, otthon költségei mellett az ismeretanyagok gyűjtésére is biztosítva legyen.
19. A törvénynek biztosítani kell minden hatalommal az ember érintetlenségét, szabadságát és emberi erényeit.
20. A haza olyan hely, ahol az ember gondtalanul él és legjobb tudása szerint részt vesz az igazságosság, jogosság megtartásában.

Miskolc, 2021. február 11.
 
 
0 komment , kategória:  Kohut Katalin  
Kohut Katalin: A giliszta végrendelete
  2021-02-06 08:51:37, szombat
 
  Kohut Katalin: A giliszta végrendelete

,,Meghagyom örökül az egész pórnépnek,
hogy amint vége lesz a böjt idejének,
kivirul a tavasz, új gyökerek nőnek,
ne állja az utat semmiféle tőzeg,
üreg folyosómat örökké őrizzék,
szíveimet porba hamar eltemessék!"

Hallgatója nincsen, a sorsa magányos,
egészsége erős, nincs kórja, ragályos,
de amint kimondta a végső szavakat,
bekapta a béka egy pillanat alatt.

Miskolc, 2021. február 3.
 
 
0 komment , kategória:  Kohut Katalin  
Kohut Katalin: Légyott
  2021-02-04 22:18:24, csütörtök
 
  Kohut Katalin: Légyott

Irmácska és Béla párbeszédek sora
a búnak felejtő emlékeknek bora.
Az íze savanyú, de nemes, nem lőre,
emberszív kesergő, őszinte és pőre.

,,Irma, Te édes nő, akarsz-e felelni,
miért e lengeség, a ruhád lepelnyi?"
,,Tudod, drága Bélám, azt vettem eszembe,
elcsábítlak ismét, jer a közelembe!'

,,De tudod, Vilmácska, mint az eszem tudom,
a csodás arcodat egyre csak bámulom,
s nem értem, hogy lehetsz okos, szép is egyben,
mindenik szép szavad híven eljegyeztem."

,,Béluci, Béluci, gyengédségre vágyom,
kérdést, feleletet csacsogva kívánom,
de szükség van a léha, titkos kalandokra,
légyottra fogadlak, jöjj ide egy csókra!"

Akkor vették észre, lehet, késő talán,
látta a randevút tán egy egész karám,
teljesen feledték, nyitva van az ablak,
a függöny a szélben a szomszédban ballag.

Miskolc, 2021. február 3.


 
 
0 komment , kategória:  Kohut Katalin  
Kohut Katalin: Amír és a legyek
  2021-02-04 15:33:35, csütörtök
 
  Kohut Katalin: Amír és a legyek

Amír kutya nyelvlógatva
Hűsölt hideg kövön,
Árnyék sincs már, tombol a nyár,
Torka száraz, hörög..

De jó lenne, ha medence
Állna vacka helyett,
Egész nap csak benn feküdne,
Míg szárazság van, meleg.

Álma homoksivatagba
Viszi, hol tűz a nap,
Ég a szőre, hull a könnye,
Sehol sincs kutya-lak,

Már azt hitte, véget ért e
Kínzó földi léte,
Mikor zsongó zsongicsálás
Szállott a fülébe.

Szemét nyitva felpillantott,
S lám a szemtelenek:
Feje körül táncot járnak
Duruzsoló legyek.

Amír kutya elfeledte
Teste kín-melegét,
Háborgatták szent nyugalmát,
Ebből most már elég!

Talpra ugrott, rájuk csapott
Erős jobb mancsával,
Buta legyek fuldokoltak
Amír tányérjában.

"Örülhettek, van már nektek
Saját medencétek!
Igaz, aki úszni nem tud,
Vízbe esni vétek."
 
 
0 komment , kategória:  Kohut Katalin  
Kohut Katalin: Csudajó
  2021-02-03 19:31:06, szerda
 
  Kohut Katalin: Csudajó

Csudajó házban
Csudajók élnek,
Csudaszép csöppek
Ott mesélnek
Csudaszép mesét
Csudajó lányról,
Csudamód kedves
Jó sárkányról.
Csudajó sárkány
Csudamód éhes,
Harminckét fejnek
Sok az étek.
Csudaszép leány
Csudát művelt
Harminckét fejet
Varrta tűvel.
Csudajó történt
Csudás kaland:
Harminckét fejből
Csak egy maradt.
Csudaszép csöppek
Csak nevetnek,
Csudaszép csudán
Elmerengnek.
 
 
0 komment , kategória:  Kohut Katalin  
Az igazsághordozók
  2021-01-26 07:52:55, kedd
 
 

,,Az igazság a legelfogadottabb értelmezés szerint a tényeknek való megfelelés"
(Forrai 2014:15).

Ahány ember él a Földön, annyiféle igazság létezik. Mindenki igazsága az addigi tapasztalatain alapul, melyeknek kijelentései tények, megtörténtek, valóságosak. Másoknak való bizonyításaik során viszont tűnhetnek hamisnak, márpedig azért, mert az igazságokat másképpen, más időben és helyzetben érzékeljük.

Például megfelel a ténynek ha érzékszervek segítségével bizonyítunk egy állítást, amit mindenki egyformán tapasztalhat meg. Éjszaka sötét van, nappal világos. Ez egy igaz állítás, melyben senki sem kételkedik, ezáltal az alapvető tudástár nem bővül, nem teszünk a kijelentésével különleges felfedezést.

Tények azok a tapasztalatok is, melyek megtörténtek egy ember élete folyamán, ezek által kialakul egy benső igazságérzet. Tehát az igazság így nem kapcsolódik közvetlenül a szellemi tudással, mely inkább az élet során megtanult információ halmazokra épül. A szellem igazságait általában megtanuljuk másoktól, az abban megfogalmazottakat valaki más már összegezte, megállapította, ismeretelméletekké váltak. Az igazság tények a józanságra alapoznak, csakis a valóságban is bizonyítató közléseket tud feldolgozni, elfogadni.

De mi történik abban az esetben, amikor a tapasztalatok, például szenvedések, történések során szerzett igazságok rejtve maradnak más szemei elől, vagyis csak elméletben bizonyíthatóak? Ebben az esetben a kijelentések hamisnak tűnhetnek annak ellenére, hogy tudjuk, hogy ezek a felismerések valóban létezőek, bár inkább érzelmi, mint szellemi síkon.

Az embert az különbözteti meg az anyagi síktól, növényektől, állatoktól, hogy képes gondolkozásra, sőt intuíciója is lehet, vagyis képes összefoglalni, kifejezésre juttatni az érzéseit, melyek benső igazságait közvetítik. Az emberi szív raktározza a sérelmeket, sikereket, tapasztalatokat amellett, hogy bár mindenkinek más eredendővel, de vannak törvényei. A Bibliára utalva, van, aki a szívéből hozza elő a jót, van, aki a rosszat a szíve keménységének megfelelően. Tehát a jóság a legmagasabbrendűbb erények egyikeként így hatással van másokra, a környezetre, a gonoszság szintén. ,,Új szívet adok nektek, és új lelket adok belétek: eltávolítom testetekből a kőszívet, és hússzívet adok nektek"(Ezékiel Magyar Újfordítású Biblia 1990)

Az entitás szívtörvényének közlése általában nem kijelentésekből, hanem példamutató cselekvésekből, viselkedésből áll. A szívtörvény benső bíróként dominál, jól ismeri, tudja, mit szabad és mit nem, vagyis az emberiességi törvényekkel rendelkező egyénnek soha nincsen gondja az igazságok képviseletével, kifejezésével, érvényesítésével. Jó az ítélőképessége, könnyen átlátja az igazságtalanságokat és ezek ellen felszólal.

Az igazságérzet hamis ténynek bizonyulhat, mivel közvetlenül nem bizonyítható, legfeljebb csak egy ember kijelentései általi bölcsességek, személyes példamutatása, empátiája által, vagyis azáltal, ahogyan másokkal viselkedik, vagy ahogyan érti és felfogja a világ dolgait, a benne történő események sorozatával együtt. Az igazság mindig rávilágít a tényekre, ezeket minden észlelésből, történésből lényegre törően, logikai megértéssel rávilágít. Tehát az igazsághordozó fejlett logikai, problémamegoldó képességgel rendelkezik.

Kétféle úton sajátítható el a fejlett igazságérzet: születéssel hozottan, vagyis bűn nélküli állapotban és az élet tapasztalatai alapján levont konzekvenciák alapján. Az igazság kizárja a bűnt, hiszen egyik lényege az, hogy felismerje ezt és felszólaljon ellene. A szívtörvénnyel rendelkező entitás az emberi értékek legmagasabbrendűbb erényeivel rendelkezik, míg a bűnt elkövető nem tudja, mit szabad és mit nem, másképpen nincsenek törvényei. Ez ellen hozták létre egykor a törvényeket, melyek büntetésként állnak előtte, mely talán valamennyire visszatartó erőként dominálhat. Igazságérzete szintén az általa megtapasztaltakon alapul, de ezek azon a szinten rekednek meg, ahol éppen az éppen elérni kívánt érdeke megkívánja. Nem lát tisztán és helyesen, hiszen nincsen birtokában a benső törvénykönyv arról, hogyan is kell viselkednie, hogy békességben és legjobb tudása szerint éljen a világban.

A tapasztalati úton szerzett igazság fejleszti az elmét és a benső törvényt. Ilyenkor azt nevezzük igazságnak, amit az entitás a vele megtörtént események, kudarcok, vagy másféle hatás folyamán felismer és elraktároz. A rossz tapasztalat is tény, ebből szintén tanulni lehet, mely bizonyítja azt, hogy igen, az ember igazságérzete fejleszthető, mert mindazon tények összessége, melyek őt élete közben érték, hatalmas szellemi és érzelmi változást képesek produkálni, mely szerint a benső törvényt elérni szándékozó végeredményben nemesíthető. Tehát az igazság megfelel a tényeknek, melyeket igazolásul másoknak is fel tud mutatni, érveivel meggyőzően hangot is adni minden olyan helyzetben, amikor probléma merül fel a családban, vagy munkahelyen.

A Biblia apostola kijelenti, hogy egyszer majd népe is kap hússzívet, melybe a törvények bele lesznek vésve, hogy többé soha ne vétkezzenek. Eszerint a nehezen bizonyítható egyéni igazság, mint az emberség egyik erénye kijelenti önmagáról, hogy nem képes arra, hogy másoknak, vagy önmagának valamiben is ártson, beleérző képességével jól tudja és érti a bűnt és annak következményeit.

A szívtörvényeket, erényeket lehet explicitként (nyilvánvalóan) kezelni, annak ellenére, hogy implicit (rejtett) , testbe zártan nem látható és bizonyítható, csak a premisszák (logika) szabályai szerint. A logika minden esetben rávilágít a lényegre, minden káoszból képes az igazságokat leszűrni, megfogalmazni, kijelenteni.

A prirori (tapasztalati) tudás általában idősebb korban érhető el, mikor elég sok tanulság összegyűlt ahhoz, hogy a történtekből levont konzekvenciák kikristályosodjanak az elme számára. A propozíció (filozófia) ezáltal gazdagodik, mindenkinek saját priorításai alapján, ezért mondjuk azt, hogy nem létezik egyforma igazság. Csak annyi érthető meg a mondott, vagy írott kijelentésekből, amennyit a befogadó addig megtapasztalt. Így lényegében deklaratív tudást nyújt, átadja saját tapasztalatait, amelyek nem biztos,hogy értő fülekre találnak. Hiába a proledurális magyarázat, hogyan jutott ezekre a megállapításokra, bölcsességekre, ha a másik fél nem képes ezeket felfogni, elfogadni, magáévá tenni, mert előtte ismeretlennek, vagyis hamisnak tűnhet a kijelentés. Mindenki csak annyit képes felfogni az igazságból, amilyen szintet szellemileg elért.

Tehát bizonyított az is, hogy önmaga jobbítása egy entitásnak, vagy tanulságok levonása, vagy mások által megfogalmazott ismeretelméletek szerint a szívben létrehozza a benső törvényeket, mely által szellemileg is fejlődik, vagyis a szív és a szellem összhangban van egymással. És ez igaz fordítva is, a bűn a szellemet sötétséggé, a szívet törvénytelenné formálja. Itt kezdődik a hit kérdése, vagyis az, hogy szüksége van-e az egyénnek egyfajta szellemi vezetőre törvényei betartásához, vagy önmaga biztonságba tételéhez, vagy a hit csupán olyankor dominál, amikor kilátástalan helyzetben az egyetlen csodára, a reményre számít. Tudjuk, a reményt az ember soha nem adja fel, mert a remény adja az erőt a mindennapokban, így ilyen esetben a remény az egyetlen céllá válik. Ekkor is dominál az igazságérzet, még mentális megsemmisülésben is funkcionál a fejlett igazságérzet, mely párosul ilyenkor a megnehezült kijelentési fogalmazásokkal. Az igazsághordozók bizonyítják tényként a lényeget akkor is, amikor a körülmények megnehezítik a létezést. Ekkor felszínre tör és átveszi az irányítást az életerő, melyet nem szellemi hit, hanem a törvény vezérel.

Az igazságalkotó józanság megköveteli minden esetben a realitást, mely csak azt engedélyezi, melyet szemmel láthatunk. Az idealista ezzel szemben egy olyan világot vázol, remél, melyben egy tökéletes lény eszményképe bontakozik ki, melyet senki sem hallott és látott. Ha valaki olyasmit tapasztalt, ami meghaladja a reális, vagyis szemmel látható fogalmát, már hamis igazságnak tekintve a józanság elhagyását feltételezi. Ezért nagyon fontos lenne térben és időben is mindenféle igazság feltárása kutatókkal, hogy a világ minden titka ezáltal bizonyíthatóvá váljon. Mert sok történés van, ami titokban történik, sok tudomány, mely elzártan van az emberiség előtt. Ahhoz, hogy világunk minden történése, beleértve a naponkénti eseményeket, a velünk történteket világossá váljon, fel kell tárni és be kell bizonyítani ezeknek a titkos dogoknak a létezését, hogy az igazságok napvilágra kerüljenek. Csak így válhat nyilvánvalóvá és ténnyé valamennyi igazsága az emberiségnek.
Például, ha feltételezem, hogy a világmindenség hatalmas erők összessége, be kell bizonyítanom ezeknek meglétét, hogy másképpen értékeljem a hamisnak gondolt kijelentéseit egy-egy entitásnak. Mindaddig nem lehet kimondani valamiről, hogy hamis, míg meg nem győződünk az igazságáról tényfeltárással.
Az igazság néha felülírhatja a filozófiát, hiszen az igazság mindent vizsgál és ízekre szed, mivel a szellem igazságosságai, az általunk tanultak, melyeket mások fogalmaztak meg és összegeztek nem biztos, hogy ránk nézve is elfogadhatóak. Minden attól függ, ki milyen igazságérzettel rendelkezik.

A tények meggyőzéssel , érvekkel való alátámasztása ütközteti a különféle igazságokat, mint írtam aszerint, ki addig milyen tapasztalatokat szerzett. Erre csak olyan entitások képesek, akik benső törvényekkel rendelkeznek. A másik elfogadása és tisztelete nélkül nem jön létre a kommunikációs véleménycsere, mely nélkül lehetetlen egy tisztességes munkavégzés, vagy akár a politikai eszmecsere. Nem véletlen, hogy nem is olyan régen egyes országokban bölcs öregeket választottak vezetőkké. Ilyen Államot írt le Platón is, melynek az élén az erények képviselői tevékenykednek.

Nem véletlen az a mondás sem, hogy ,,Aki bocsánatot kér az igazságáért, az erőszakot követ el önmaga ellen", a saját benső törvényei ellen. Minden, ami a világban történt, akár a háború, a meg nem értés, vagy egyszerűen a törvénytaposás függvénye. És általában a jók szenvedik el a méltánytalanságokat, mert velük szemben könnyű eljárni, nem szólnak vissza ugyanolyan hangnemben, mert az emberi méltóság nem engedi.

Az igazság, tudomány és az emberi erények a feltételei egy békességes világ létrejöttének, mely minden téren megnyilvánul és kijelenti, képviseli önmagát. Még egy szociális ágazatban végzett munka sem végezhető empátia, áldozatvállalás és tisztelet nélkül, hiszen az is tény, hogy csak egészséges és érett dolgozó képes foglalkozni mentálisan sérült elesettekkel, ami nehéz és állandó figyelmet kívánó munka. Nehéz kérdés ez, mert a sérültekkel való foglalkozás igénybe veszi a szociális dolgozót is, nagy terhet róva rá. Ez is igazság, tény.

Az igazságalkotás nem egyenlő az igazsággal, mert mint említettem, mindenki igazsága más tapasztalatakon alapul, vagyis az igazságok különbözőek. ,,A propozíciók igazsága, ha nem is minden esetben, a propozíciótól független világbeli entitások létezésétől függ."(Kocsis László: Az igazságalkotás metafizikája)

,,Az igazság legárnyaltabb kimondása a művészek feladata és kötelessége."(Illyés Gyula). A művészeknek intúciiójuk van, vagyis az átlagember gondolkozása felé képesek emelkedni részben igazságérzetüknek, benső törvényüknek, részben fejlett logikájuknak köszönhetően. Ők szellemi munkát végeznek, akik feladatai között szerepel a tények feltárása, saját elméleteikkel az igazság szolgálata.

A művész soha nem lehet csakis ,,önmagában", felelősségteljesen felvállalja akár egy egész ország, sőt a világ sorsát, rávilágítva minden korban és időben a lényegre, kiemelve és elítélve az igazságtalanságokat. Mivel nála belső késztetés az írás, mondanivalóját közlésekkel, könnyen érthető mondatokkal fejezi ki. A közérthetőség hozzá tartozik a nyelvtudományhoz, ahhoz a tudáshoz, melyet egy-egy ország lakója csecsemő korától magába szív. Az általa megismerteket soha nem zárja magába, alig várja, hogy átadja ezeket az olvasóknak, hallgatóknak. Annak ellenére teszi ezt, hogy tudja, mindenki csak annyit képes felfogni, amennyit önmaga megtapasztalt. Lehetetlen lenne többet elvárni, elkívánni tőle. Ez a közérthetőség minden területen fontos elvárás. Nem lehet megértetni magunkat idegen hangzásokkal, szavakkal, mert ez megnehezíti a befogadást. A tények feltárása és bemutatása ugyanolyan hivatása a művésznek, mint egy újságírónak. Ők nem képviselhetnek mást önmaguk és a külvilág előtt, csakis az emberiséget.
A tényfeltárások egyszerre lehetnek tudományos megalapozottságúak és valóságábrázolók. Minden ártatlanul szenvedő mellett, legyen nép, vagy egyén, fel kellene emelniük a hangjukat, igazságtételt követelve számukra. Az igazság soha nem lehet politikai befolyás alatt, soha nem képviselhet mást, egyedül az emberséget.

,,Én nem kívánom senkitől, hogy csudás dolgot tegyen, de joggal kívánom mindenkitől, hogy mindig ember legyen!' (Ady Endre). A művész rájött a politikai játékok igazságtalanságaira, arra, hogy milyen erők mozgatják a világot, megfogalmazva a benne elfoglalt helyét és az őt ért sérelmeket, s ezeknek hangot is adott. Jól tudta, hogy igazsága csak kevesekhez jut el, de felvállalta a meg nem értés és közönyösség közepette is azt, amit szelleme megkívánt. Önmaga törvénye ellen vétkezett volna, ha hallgat azokról a dolgokról, melyek addig titokban voltak. Mert az emberség feltételezi az emberi értékek összes jó tulajdonságát, önmaga előtt bevallva és bűnbocsánatot gyakorolva időnkénti gyengeségét. Mert az ember gyenge olyan erőkkel szemben, melyek ellen védekezésre képtelen. Egyetlen kincse a szív a belekottázódó igazság és erények dallamaival.

Az igazságnak két orcája van: a tények feltárása és az elfogadása, mely veszélyekkel is járhat, de kívánatos és szükségszerű minden helyzetben a kimondása. Minél bölcsebb egy szellemi lény, annál egyszerűbb, s minél egyszerűbb, annál tökéletesebb. Ezért az igazságot köszönettel fogadja a bölcs. Más erre nem képes, tényekkel kevesen képesek szembesülni. Igazságban élni egyenlő a békességgel és teljes szabadsággal, mert soha nem vétkezik és mindenben megfelel saját benső elvárásainak, szívtörvényének. Az igazság ezáltal jogosan kapcsolódik a tudáshoz, mely lehet tanult, vagy tapasztalatokból szerzett, valamint a magasabb szellemiséghez. 
 
0 komment , kategória:  Kohut Katalin  
Kohut Katalin: „Havazás”-Spencer szonett
  2020-12-16 06:33:05, szerda
 
  Hirth Éva emlékére
Spenser szonett ABAB BCBC CDCD EE

Kohut Katalin: ,,Havazás"

Hosszú a tél, elment a nyár régen,
sziszeg a hó, pelyhe, mint meteor
merénylet a csillagszőtte égen,
dúdol a csend, akár egy hőstenor.

Megtisztítja szívem a misebor,
patyolattiszta karácsonyt várok,
jöjjön végre egy jobb világ, jobb kor,
ne fogjon rajtam semmilyen átok.

A lelkiismeret olyan zálog,
amelynek jutalma csodás jövő,
titkos utakat ezért feltárok,
remény a rend, szép terveket szövő.

Havazik, átölel a szeretet,
fehérség tükrözi a szemeket.

2020. december 16. 
 
0 komment , kategória:  Kohut Katalin  
Kohut Katalin: Boldogság közelít
  2020-12-14 06:50:54, hétfő
 
  Kohut Katalin: Boldogság közelít

Megadott szavak:
csillag , álom, mutat, mennyei, hiszem, váró, út, könnyebben, este, fény

Könnyebben telik el álomban életed,
mikor nincsen kiút, csak a rosszat észleled.
Azt hiszem, a rossz út végéhez közeleg,
többé már sohasem leszek majd réveteg.

Karácsonyt váró év nemsoká beérik,
reményt Csillag mutat, átjutok a révig,
mennyei fény jelzi az Idő végtelenjét,
boldogság közelít, a balsors csak emlék.

2020. december 14.


 
 
0 komment , kategória:  Kohut Katalin  
Kohut Katalin: Forrás életvize
  2020-12-13 22:10:28, vasárnap
 
  Kohut Katalin: Forrás életvize

Esik az ég könnye, megáldja a Földet,
ellene bármilyen hatalom is törhet,
patakok, kis erek, folyók felduzzadnak,
oxigéndús vizet mindennek juttatnak.

Utam már eggyévált tiszta forrásvízzel,
hirdetem fenségét szomjúzónak hittel:
Életnek nektárja, vándor, hörpintgessél,
bölcseknek kútja ez, ebből merítkezzél!

Sorsomnak vonata egyszer kettészakadt,
füstokádó város fogadott köd alatt,
ittam a csapvizet, vagyis ittam volna,
megvalósult itten az embernek rémálma.

Hiába kortyoltam, nem enyhített semmit,
oxigén hiányzott, nem láttam értelmit,
életem erejét meg is gyöngítették,
s ritkán jött könnyeső, elmaradt a vendég.

Védik már oly' sokan a nagy gazdagságot,
nektár forrásvizet, mint egy orvosságot,
meggyógyítja szíved, duzzasztja az erőt,
őrzi az életed, Földnek az eljövőt.

Mert a víz cseppje mind tökéletest teremt,
nélküle nincs semmi, csak puszta idelent.
Jelszavunk egy lehet: tiszta szív, egészség,
s örök korforgásban életvíz, az egység.


2020. december 13.


 
 
0 komment , kategória:  Kohut Katalin  
Kohut Katalin: Alunni, alunni kéne mán!
  2020-10-04 13:08:42, vasárnap
 
  Kohut Katalin: Alunni kéne már!

Kicsinyke koromban sötétben rettegve
megállt a minden és megállt az este,
egyszerűen tovább nem bírta a tehert
a földön tört szemű kisbaba báb hevert -.

Napvilág ébresztett, fájdalmak és hiány.
Ne adj Ég további ínséges szekulát,
gyermekszív boldogság a világ féltekén,
nyújts kezet és őrizd az álom tengerén!

Évszakra jött évszak, évtizedek nőttek,
senki sem védett meg, véres kendőt szőttek.
Veronika-kendő égig nőtt keresztjén
őskígyó feszület síromnak mellvértjén.

Egyetlenegy vágyam, kívánságom maradt,
pihenjen le szívem, míg ártalom apad,
egyetlen kegyelmed nehezüljön rám:
csak egyszer alunni, alunni kéne mán!

Miskolc, 2020. október 4.
 
 
0 komment , kategória:  Kohut Katalin  
     1/157 oldal   Bejegyzések száma: 1562 
2021.04 2021. Május 2021.06
HétKedSzeCsüPénSzoVas
 12
3456789
10111213141516
17181920212223
24252627282930
31 
Blog kereső


Bejegyzések
ma: 0 db bejegyzés
e hónap: 1 db bejegyzés
e év: 13 db bejegyzés
Összes: 6964 db bejegyzés
Kategóriák
 
Keresés
 

bejegyzések címeiben
bejegyzésekben

Archívum
 
Látogatók száma
 
  • Ma: 54
  • e Hét: 1255
  • e Hónap: 1614
  • e Év: 49719
Szótár
 
Blogok, Videótár, Szótár, Ki Ne Hagyd!, Fecsegj, Tudjátok?, Receptek, Egészség, Praktikák, Jótékony hatások, Házilag, Versek,
© 2002-2021 TVN.HU Kft.