|
1/81 oldal
|
Bejegyzések száma: 800
|
|
|
|
2025-04-20 21:32:02, vasárnap
|
|
|
Ha kirándulni mentek vagy egyszerűen csak a szabadban tartózkodtok, érdemes világosabb színű ruhát felvenni, melyen könnyebben észrevehetőek az aprócska sötét színű kullancsok. A nadrág szárának zokniba tűrése nem túlságosan szép látvány, de kifejezetten hasznos módszer kullancsok ellen. Az alábbi illóolajok használatával pedig még nagyobb eséllyel tarthatod távol az apró vérszívókat, mivel a mi orrunknak kellemes illatúak, ők azonban nem kedvelik:
menta
levendula
citronella
kakukkfű
bazsalikom
szegfűszeg
Forrás : Link |
|
|
0 komment
, kategória: Hasznos-ötletes |
|
|
|
|
|
2025-04-20 18:50:47, vasárnap
|
|
|
Figyelem! Nem ehető cuccok: glifozát, Rovarliszt E1301, E904, E536,E120, E112, Acheta Tilos: E407
E127, E124, E104, E119, E102, E122, E129, E142, E160B
CI 77891 + E171(nagyon nem: nano titán dioxid)
E927,
L4904, L4905, L4906
E250 - nátrium nitrit
Szojalecitin, glifozát, atrozin
Sonac cég termékei - globus
Sör amit nem lehet inni: heineken, moretti, ichnusa
Tiltott cégek: apeer,
RFA= zöld
E450 sem jó, vízmegkötő anyag
Nátrium nitrit - tilos
DDT- diklór-difenil-triklóretán- zöldségeket permeteznek vele
Nátrium glutamát
Grinsect cég termékei
Számsor: 3 vagy 4-el kezdődik akkor erősen permetezett, ha 8 akkor génkezelt, ha 9 akkor ehető organikus.
Vitaminok amit nem lehet enni: arginin, lizin- szabad aminosavként tilos pl. chips, kadein, atrozin vagy atrazin, glifozát,
Nem jó vegyszerek:
SLS - Sodium lauril szulfát
Metilparabén
Petrólátum
Alumínium
parabén
EMLÉKEZZ A TERMÉKET NÉZED :
!! 1. Sárga lisztkukacok - Tenebrio molitor.
(Gyomorbogarak, sárga gyomorbogarak)
!! 2. Csótányok - Blattodea.
!! 3. Házi szöcske - Acheta domesticus.
!! 4. Locusta vándorló locusta..
!! 5. Bivaly rovar - Alphitobius pelenka
Az E -120-karmine (vörös festék) a kachinelférgek keveréke.
E - 904 SZÉL . Rovarok hulladéka. A férgek szubtrópusi országokban élnek.
E120 = łuska chonilli (karmin)
E904 = Sorrelina rovarok hulladéka (sheac)
------Fekete lista------
Jimini's - Alma és fahéj - Müzli - Bivalyféreg (Alphitobius pelenka)
Jimini's - étcsoki - muszli - bivalyféreg (Alphitobiuspelenka)
Jimini's - Málnás tökmagos müzli - Bivalyféreg (Alphitobius pelenka)
Jimini's - Macaroni Rigate - Tészta - Bivalyféreg (Alphitobius pelenka)
Jimini's - Basil Fusilli - Makaron - Bivalyféreg (Alphitobius pelenka)
Mars - összes terméke - M&M's - E120
Trollok - Savas szentjánosbogarak - E120
A természet kedvencei - Leveles Clementine - E904
Mentos - Full Fruit - Rágógumi - E120
Mentos - Tiszta friss eper - Rágógumi - E120
Ferrero - Csokoládé csokik gyerekeknek - E904
Mondelez - Milka - Kakaó Lencse - E904
Dr. Oetker - piros - tortamáz - E120
Dr. Oetker - piros eper - torta cukormáz - E120
Chupa Chups - Nagy Babol Tutti gyümölcs ízű - Rágógumi - E120
Krönauer (regionális hentesbolt) - szalámi - Regensburger - sajtos májas pizza - köményes sült - hús - kis gabonamájas - chili sajtmájas - tiroli - kis vadászkolbász - vadászkolbász - sonka kolbász - paprikás kolbász - E120
Haribo - Primavera eper (maxi vödör) - madártej - E120
Haribo - Macska és egér (Maxi vödör) - Hab - E120
Küfa - málna - gyümölcscukrok - E120
A Zselébabgyár - 36 íz - Gyümölcscukor - E904
Chupa Chups - Őrült epres mártogatós - Nyalóka - E120
Carletti - Csokis mazsola - E904
Müller - eper - rizsfelfújt - E120
Müller - málna - rizsfelfújt - E120
Müller - meggy - rizsfelfújt - E120
Varázslatos tészta - piros - sütimáz - E120
Moser Roth - Mézes-sós mandula - Csokoládé borsó - E904
Moser Roth - Chilis fahéjas mandula - Csokoládé borsó - E904
Mingles - Joghurt és gyümölcsök - Édességek - E120
Somersby - Vörös rebarbara 4,5% elhízás. - Bor - E120
Somersby - Sparkling Rosé 4,5% obj. - Wino - E120
Somersby - Blackberry 4,5% kör. - Bor - E120
Rewe - Fehér és rózsaszín - Mini pillecukor - E120
Rewe - ételfesték paszták - E120
Dr. Oetker - 4 szín sütéshez és ételhez
Pickerd - Cukorszóró - E120
RUF - Színes konfetti - E120
RUF - piros - zselatin lap - E120
Rheila - ropogós szívószál - köhögéscseppek - E120
Nestle - Choco Crossies - Fehér - Ropogós golyók -E904
Nestle - Choco Crossies - Teljes tej - Ropogós golyók - E904
Müller - puding meggyszósszal - E120
Stone - Candy - E120
Forrás : Fb |
|
|
0 komment
, kategória: Hasznos-ötletes |
|
|
|
|
|
2025-03-12 20:53:52, szerda
|
|
|
Az élelmiszer-adalékanyagok olyan anyagok, amelyeket az élelmiszeripar az ételek minőségének javítása, az eltarthatóság növelése, az íz fokozása vagy a megjelenés optimalizálása érdekében alkalmaz. Élelmiszerekben való alkalmazásuk szigorú szabályozásokhoz kötött, amelyek felülvizsgálata folyamatos.
Az adalékanyagok szabályozásának jogi háttere
Az Európai Unióban az élelmiszer-adalékanyagok szabályozásának alapja a 1333/2008/EK rendelet, amely meghatározza az engedélyezési eljárásokat, a felhasználási feltételeket és a biztonsági előírásokat. Az Európai Élelmiszerbiztonsági Hatóság (EFSA) rendszeresen értékeli az egyes adalékanyagok biztonságosságát, és javaslatokat tesz azok engedélyezésére vagy korlátozására. Ez a folyamat biztosítja, hogy a jelenleg engedélyezett adalékanyagok megfeleljenek a legújabb tudományos ismereteknek és biztonsági előírásoknak. Az engedélyezett adalékanyagokat egy pozitív lista tartalmazza, amelyben szerepelnek az E-számokkal jelölt anyagok.
Magyarországi szabályozás
Magyarországon az adalékanyagok szabályozása szorosan követi az Európai Unió előírásait. Hazánkban az Európia Uniós szabályozásokat a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (NÉBIH), valamint az illetékes minisztériumok érvényesítik. A NÉBIH rendszeresen ellenőrzi az élelmiszer-adalékanyagok felhasználását, az élelmiszerek címkézését és a gyártási folyamatokat.
Milyen változások történtek az adalékanyagok szabályozásában a közelmúltban?
Az elmúlt években több változás is érintette az élelmiszer-adalékanyagok szabályozását:
Szigorították a 2024/2597/EU rendelet alapján a szorbinsav (E 200), a kálium-szorbát (E 202) és propil-gallát (E 310) tisztaságára vonatkozó szabályokat. Változtattak bizonyos vegyületek élelmiszerekben megengedett határértékein, és újonnan bevezetik a cinkre vonatkozó határértékeket is. Az új előírások 2025. április 27-én fognak hatályba lépni.
2022-től az Európai Unióban (2022/63/EU rendelet) betiltották a titán-dioxid (E171) élelmiszerekben való felhasználását a genotoxicitás kockázata miatt.
A 2023/915/EU rendeletben szigorították a maximális nehézfémtartalomra vonatkozó határértékeket: például a színezékek és tartósítószerek esetén csökkentették az ólom, a kadmium, a higany és az arzén megengedett szintjét.
Tovább szigorították az élelmiszerekben a maximális transzzsírsavtartalmat az Európai Unióban: a 2019/649/EU rendelet 2021 áprilisától meghatározta, hogy az élelmiszerek zsírtartalmának legfeljebb 2%-a lehet transzzsírsav. Hazánkban a 71/2013. (XI. 20.) EMMI rendelet alapján már korábban, 2015-ben életbe lépett ez a 2%-os határérték.
A címkézési előírásokban egyértelműbben kell feltüntetni az adalékanyagokat és az allergéneket.
Fogyasztói szempontok figyelembe vétele
A fogyasztók egyre tudatosabbak az élelmiszer-adalékanyagokkal kapcsolatban. A ,,mentes" termékek iránti kereslet folyamatosan nő, és sok gyártó csökkenti az adalékanyagok számát a termékeiben. Ugyanakkor fontos megtartani az egyensúlyt az élelmiszer-biztonság és a fogyasztói elvárások között, mivel egyes adalékanyagok nélkül az élelmiszerek gyorsabban romlanak és vesztenek a minőségükből.
Bár az adalékanyagok szabályozottak, az élelmiszerek színének, állagának és ízének módosítása miatt a fogyasztók számára nem mindig egyértelmű, milyen összetevőket tartalmaznak. Az élelmiszeriparban sok adalékanyagot a fogyasztók érdekében alkalmaznak, érdemes tudatosan vásárolni, hogy elkerüljük a megtévesztést.
Az élelmiszer-adalékanyagok használatának szabályozása folyamatosan fejlődik, hogy biztosítsa a fogyasztók védelmét. A jövőben a szabályozás további szigorítása és a természetes alternatívák előtérbe helyezése várható, amely új kihívásokat és lehetőségeket is teremt az élelmiszeripar számára.
Forrás: WEBBeteg
Szerző: Irinyi-Barta Tünde, okleveles táplálkozástudományi szakember
|
|
|
0 komment
, kategória: Hasznos-ötletes |
|
|
|
|
|
2025-02-16 21:35:08, vasárnap
|
|
|
Napjainkban egyre több ember él egészségtudatosan, azonban még mindig sokan fogyasztanak olyan táplálékokat, amelyek nem tesznek jót az egészségnek. Azzal nem is lenne nagy gond, ha ezeket az ételeket néhanapján fogyasztanánk csak, de amikor rendszeresen ilyen ételeket eszünk, az nagyon megviseli a szervezetet és az egészséget. Néhány olyan fehér étel és ital, amely negatívan hat az egészségre.
Sokan fogyasztanak még mindig pasztőrözött tehéntejet, azonban ez a folyamat, azaz a pasztőrözés, csökkenti az adott ital tápértékét, mivel eltávolítja a tejből az olyan tápanyagokat, mint az A-vitamin, a B12-vitamin, a C-vitamin, és az enzimeket is megsemmisíti. A pasztőrözés a hasznos baktériumokat is elpusztítja a tejben, illetve az enzimeket és a foszfatázt is megsemmisíti, amelynek pedig fontos szerepe van a kalcium felszívódásában. A kalcium a D-vitaminnal egyetemben fontos szerepet játszik a növekedésben, a csontok és fogak egészségének fenntartásában, illetve az immunrendszer egészségét is biztosítja ez a két tápanyag, különösen a D-vitamin.
A fehér rizs sem egészséges, hiszen a feldolgozás során eltávolítják azokat a részeit, amelyek a tápanyagokat tartalmazzák. Azok a tápanyagok kerülnek eltávolításra, amelyek jót tesznek az egészségnek. A rizs nem mellesleg keményítőben is gazdag, ami nagymértékben növelheti a vércukorszintet, ez pedig oka lehet a 2-es típusú cukorbetegség kialakulásának.
A finomított fehér cukor nagyon sok kalóriát tartalmaz, viszont nincsen tápértéke. Káros hatással van az anyagcserére, és sokféle betegséghez járulhat hozzá, mint például 2-es típusú cukorbetegség, rákos megbetegedések, májbetegség, illetve a fehér cukor tehető felelőssé a túlsúlyért és az elhízásért is. Mielőtt a cukor a véráramba lép az emésztőrendszerből, két egyszerű cukorra bomlik: glükózra és fruktózra. A fruktóz viszont zsírrá alakul a májban, valamint a cukor az inzulinhormonra is káros hatást gyakorol, és idővel cukorbetegséget generál a szervezetben.
Sóra ugyan szüksége van a szervezetnek, de a magyar ember szeret plusz sót hozzáadni az ételeihez, és nagyon sok termék is tartalmaz plusz sót. A sófölösleg azonban károsan hat a szervezetre. A túl sok só ugyanis arra készteti a szervezetet, hogy vizet tartson vissza. Ha túl sok a szervezetben a víz, az megemeli a vérnyomást. A só jódot is tartalmaz, ami megint csak jót tesz a szervezetnek, a jódhiány ugyanis pajzsmirigybetegséget is okozhat. Azonban a finomítással kivonódik a sóból ez a tápanyag,
Az utolsó fehér színű étel, amely nagy mennyiségben fogyasztva károsan hat a szervezetre, nem más, mint a fehér liszt. Nincs benne tápanyag, nincs tápértéke, ráadásul a felszívódáshoz a szervezetben lévő tápanyagokat használja fel. Ennek eredményeként kimerül a szervezet vitamin- és ásványianyag-raktára, ami különféle betegségek előidézője lehet.
Forrás : Link |
|
|
0 komment
, kategória: Hasznos-ötletes |
|
|
|
|
|
2025-02-09 21:32:59, vasárnap
|
|
|
A magyar ember látott egy reklámfilmet hazájáról, és ezért
elhatározta, hogy a mai napon csupa olyan dolgot vesz a kezébe, amit
magyar feltalálóknak köszönhet az emberiség. (A lista nem teljes)
Kezdetnek fogott egy golyóstollat (Bíró László, 1931), felírta, hogy
Találékony magyarok, majd egy mágnessel feltette a hűtőgépre (Szilárd
Leó 1929), utána öngyújtóval (Írinyi János 1836) rágyújtott egy
cigarettára, közben CD-t hallgatott, nézegette a hologramos matricát a
borítón (Gábor Dénes, 1947), majd beszedett egy C-vitamint
(Szentgyörgyi 1931). Eszébe jutott egy barátja, telefonált egyet a
vezetékes telefonjáról (Puskás Tivadar 1878). Még volt egy kis ideje,
ezért játszott egy kicsit a komputerén (Neumann János 1944),
elmélázott, hogy mely rendszert használja, végül a Basic Computer
mellett döntött ( Kemény János 1964), és Excel táblázatba rendezte
tennivalóit (Simonyi Károly 1974). Megnézett (volna) egy 3D-s filmet,
de ezt még egy 3D-s szemüveggel (Rátai Dániel 2010) sem tudta
megoldani. A kudarc után feltett egy bakelitlemezt a hagyományos
lemezjátszójára (Goldmark Károly 1948), és bekapcsolta a tv-t is
(Mihály Dénes, 1919). Látva, hogy éppen New Yorkot mutatják be,
megörült, hogy színes tv-je van ( Goldmark Károly, 1948). Nagyon
tetszett neki a város, elsősorban a Centrál Park (Asbóth Sándor, o
készítette a város rendezési tervét is). Még megnézett egy tudományos
filmet az űrkutatásról, ismét elcsodálkozott a holdautón (Pávlics
Ferenc kb. 1960), majd még indulás előtt megpróbálta kirakni a Rubik
kockát (Rubik Ernő 1976).
Már semmi nem kötötte le, így elindult sétálni, és mivel a
közeljövőben autót kívánt vásárolni, autókat nézegetett. Ezért magához
vette automata fényképezőgépét (Mihályi József 1938), dilemmázott
kicsit, hogy a régebbi típusú kontaktlencséjét (Dallos József 1928)
vagy lágy anyagú kontaktlencséjét (Gyorffy István 1959). használja-e?
Az első kocsi, ami megtetszett, egy Ford T-modell volt (Galamb József
1908,) aztán talált egy dízelmotoros BMW-t (Ansits Ferenc 1983), és
megnézett magának egy Chevroletet is, amelynek automata sebesség
váltója volt (Biró László 1932). Még felmerült egy VW bogár is a
speciális dizájnja miatt (Barényi Béla, 1925). Ez annyira tetszett
neki, hogy ennek még a karburátorát is megvizsgálta (Csonka János
1893). De hamar rájött, hogy marad neki a bicikli, hazamenve meg is
nézte a pincében, hogy rendben van-e, főleg a dinamója (Jedlik Ányos
1861), majd ámultan nézte a szomszéd ház tetejére leszálló helikoptert
(Asbóth Oszkár 1928). Ezt a tényt azon melegében elmesélte Pulitzer
díjas (Pulitzer József 1917) újságíró barátjának, akivel egy
múzeumban találkozott, ahol éppen bemutatták a fényáteresztő üvegbeton
feltalálásnak fázisait (Losonczi Áron, 2001) - magát a betont nem
tudták megnézni, mivel annak jogi hercehurcáit 13 év alatt nem
sikerült befejezni.
Mikor végre hazaért, már sötét volt, felkapcsolta, régimódi lévén,
még kriptontöltésű lámpáját (Bródy Imre 1930), megivott egy pohár
szódát (Jedlik Ányos 1940), és mivel megfájdult a feje, keresett egy
gyógyszert is, meg is találta a legutóbb Bécsben vásárolt Kalmopyrin
(Richter Gedeon 1912). Az egész nap fáradozásait kipihenendő
visszatért a bakelit lemezhez, és feltette a Kodály-módszer vívmányait
világszerte elterjesztő (Kodály Zoltán 1929) Psalmus Hungaricusát.
Még hozzá lehetne tenni: Furánflex-(Kéménybélés)-Kecskeméhty Géza
Forrás : Link |
|
|
0 komment
, kategória: Hasznos-ötletes |
|
|
|
|
|
2025-01-29 20:57:33, szerda
|
|
|
Visszaadja az őszülő haj eredeti színét ez a titkos házi keverék:
Előbb vagy utóbb, a legtöbben már egész fiatalon tapasztalják, hogy megjelennek a nem kívánt ősz hajszálak. Ennek okaként rengeteg mindent ismernek, ezek a környezeti hatások, a túlzott feszültség, vagy a tápanyagokban szegény étkezés. Mindez okozhatja haj korai szürkülését. De akár genetikai tényezők is siettethetik a folyamatot.
A legtöbb esetben, az eredeti sötét hajszín, csak a "áldozatul esett" a természetes öregedési folyamatnak.
A haj őszülésekor 1. gondolatunk, hogy befestetjük azt, pedig ez tönkreteszi a hajat, kiszárítja, lestrapálja, és az eredmény sokszor minden csupán nem szép és természetes. Próbáld meg inkább visszaszerezni a haj eredeti színét kémiai anyagok használata nélkül. A következő recept Indiából származik, az ayurvedikus orvosok használják,
Létezik két varázsszer, ami visszahozza az elveszített természetes árnyalatot: ezek a kókuszolaj és a citrom. A kókuszolaj már ismert pozitív hatásairól a bőr és a haj ápolásában. Nemcsak szép fényt ad a hajnak, de erősíti is. A titok a benne található mikrobákban és a zsírsavban, az úgynevezett laurinsavban rejlik. A citromlé magas foszfor, C-vitamin és B-vitamin tartalmával gyógyír a szürke hajra.
Összetevők:
- Fél citrom frissen csavart leve
- kókuszolaj
Elkészítés és használat:
Elegyítsd össze a citromlevet egy kevés kókuszolajjal. Dörzsöld a fejbőrbe, hagyd rajta 20 percig, ezután mossál hajat a megszokott módon samponnal.
Hetente egyszer alkalmazhatod a pakolást. A kókuszolaj és citromos víz nemcsak őszülő, hanem korpásodó hajra is hihetetlenül hatásos.
Érdemes elmentened ezt a receptet későbbre, ha máshol is őszülésnek indulnának hajszálaid.
Forrás : Link
Megjegyzésem : egy próbát megér |
|
|
0 komment
, kategória: Hasznos-ötletes |
|
|
|
|
|
1/81 oldal
|
Bejegyzések száma: 800
|
|
|
|
2025. Május
| | Hét | Ked | Sze | Csü | Pén | Szo | Vas | |
| 1 | 2 | 3 | 4 | |
5 | 6 | 7 | 8 | 9 | 10 | 11 | |
12 | 13 | 14 | 15 | 16 | 17 | 18 | |
19 | 20 | 21 | 22 | 23 | 24 | 25 | |
26 | 27 | 28 | 29 | 30 | 31 | |
| |
|
|
ma: |
6 db bejegyzés |
e hónap: |
101 db bejegyzés |
e év: |
2051 db bejegyzés |
Összes: |
53551 db bejegyzés |
|
|
|
|
- Ma: 2622
- e Hét: 14308
- e Hónap: 31635
- e Év: 398075
|
|
|