Belépés
menusgabor.blog.xfree.hu
"A világ pocsolya, igyekezzünk megmaradni a magaslatokon." / Honoré de Balzac / Menus Gábor
1940.08.11
Offline
Profil képem!
Linktáram, Blogom, Képtáram, Videótáram, Ismerőseim, Fecsegj
     1/22 oldal   Bejegyzések száma: 218 
Mainau virágsziget, a Boden-tó zöld szíve
  2024-02-22 22:30:22, csütörtök
 
 













MAINAU VIRÁGSZIGET, A BODEN-TÓ ZÖLD SZÍVE


ELŐ TAVASZ MAINAU-SZIGETÉN, AMELY ESTERHÁZY HERCEG TULAJDONA IS VOLT


Magyarokra bárhol a világon ráakadhatsz. S ez nemcsak manapság igaz, hanem az elmúlt évszázadokban is az volt. Ezért már meg sem lepődtem, amikor Németország legnagyobb virágszigete, Mainau történetében egy magyar gróf nevét olvastam.


MAINAU

Konstanz városától néhány kilométerre északkeletre, a Bodeni-tó Überlingeni-tónak nevezett részén bújik ki a vízből Mainau szigete. A 45 hektárnyi területen többezer növény él. Az évszakoknak megfelelően virágzó, szezonális és évelő növények egész évben elkápráztatják a látogatókat. Az évszázadok óta a szigeten élő fák gondoskodnak a sziget időtlenségéről. Mainau történelme ötezer évvel Krisztus előtt kezdődött, de az első növénytelepítésekre a középkori keresztes lovagoknak jár a dicséret. A szépség magját ők vetik el ezen az apró földdarabon, de szerencsére az őket követő helyi urak tovább dédelgetik ezt a ,,magot". Ebbe a körbe kapcsolódik be egy magyar főúr is.

A herceg

Herceg Esterházy Miklós, az az Esterházy, akinek kastélyát Kismartonban csodálhatjuk meg, akinek Haydn vezette udvari zenekarát, akinek Napóleon felajánlotta a magyar koronát, s akinek képgyűjteménye alapozta meg a Szépművészeti Múzeumot, igen, ő az, aki 1827-ben megvásárolta a német Mainau szigetét.







A szigetet akkor már jó ideje egyik tulajdonos adta a másiknak, s senki nem törődött azzal, amit a skandináv keresztes lovagok keletről hazahozva a szigetre betelepítettek. A herceg azonban kitisztíttatja, s további ritkaságokkal ülteti be a kiváló klímájú szigetet, megalapozva ezzel Európa egyik legnagyobb botanikus kertjét.

Virágtó Mainau szigetén, Bodeni-tó




Így most neki is köszönhetjük, hogy kora tavasztól késő őszig szebbnél szebb növények között sétálgathatunk Dél-Németországban, Mainaun. Jártam már itt, nem egyszer, nem kétszer, sokszor!


Virág Mainau szigetén, Bodeni-tó




A mai sziget

Imádom az előtavaszt a szigeten! Előtavasz? Mindegy, hogy még március van, mindegy, hogy még havazik, s mindegy, hogy még alig nyílik néhány virág, Mainaun ott vannak az orchideák.





Mind a 3000-en, akik képviselik ezt a különös nemzetséget, bezsúfolódnak a pálmaházba, kapaszkodnak a pálmák közötti függőhídon és ontják virágaikat hat héten keresztül 2023-ban március 17. és május 7. között.


Link



MAINAU VIRÁGSZIGET: A BODEN-TÓ ZÖLD SZÍVE


Március 17-én indul az orchidea szezon Mainau szigetén, s egészen május elejéig tart. Ha ebben az időszakban érkeztek, akkor már a tavaszi virágokból sem lesz hiány a szigeten, ha erre a korai tavaszra gondolunk. S akkor még ott van a lepkeház, amely Németország második legnagyobb lepkeháza. A trópusi klímájú üvegházban 120 féle lepkét csodálhatunk meg, egyik-másik még pózolni is fog nekünk.

Mainau egész évben napfelkeltétől napnyugtáig nyitva tart. A pontos nyitva tartást mindig kiírják itt Mainau sziget weboldalán. A belépő a téli időszakban (március 16-ig) olcsóbb, márciustól októberig pedig online 25,50 EUR, a helyszínen 27 EUR egy felnőttnek (hétfőn-szerda között online 24, a helyszínen 26 EUR). A részletes jegyárakról itt tájékozódhatunk.






Az Alpok északi lábánál található Boden-tó mindössze 45 hektáros szigete, Mainau virágsziget (Insel Mainau) Németország egyik legjelentősebb turisztikai látványossága. Az egész sziget egy botanikus kert, a kulturális központot és kastélyt több százezernyi illatozó virág veszi körül. Az orchidea- és lepkeház különleges szépségeket rejt, a gyerekeket pedig játszótér várja.






MAINAU VIRÁGSZIGET


Az Ausztria, Németország és Svájc határán fekvő 536 km²-es Boden-tó a Balaton és a Genfi-tó után Közép-Európa harmadik legnagyobb tava. Mainau Németországhoz tartozik, a több mint 2 millió látogató egy hídon vagy hajóval közelíthető meg a szigetet.

Kr. e. 5000-ből való település nyomait is megtalálták a szigeten. Az első elvetett magokat a Szentföldről hazatérő kereszteslovagoknak tulajdonítják. 1827-ben Esterházy Miklós tulajdonába került a sziget, neki köszönhető sok növényritkaság ide telepítése. Az Eszterházy herceg által 1830-ban ültetett tulipánfa eléri a 43 méteres magasságot.

A szigetre egy hídon keresztül juthatunk be.

Link



Mainau a virágsziget - VIDEÓ

Link


Link


Csodálatos Mainau virágsziget, Bódeni-tó

[linkhttps://www.youtube.com/watch?v=Z9jqlpq9Sk0]" target="_blank" >rel="nofollow"Link



Képgaléria
A képek 2007-ben készültek, saját felvétel












































































 
 
0 komment , kategória:  Világjárók  
Föld alatti luxusbunkert terveztek világvége esetére a szupe
  2024-01-17 20:30:21, szerda
 
 







FÖLD ALATTI LUXUSBUNKEREK







13 méterrel a föld alatt épült meg a luxusbunker: gyönyörű, és egy atomtámadást is kibír


Az emberiség jövője ingatag, a békétlenség és az egyre fejlettebb technológia ezért sokakat nem hagy nyugodni, ki egy természeti kataklizmában, ki egy nukleáris világháborúban látja a világ pusztulásának okát. Túlélésre alig lenne esély, kivéve, ha az atomháború idejére történetesen az ember egy saját bunkerbe húzódhat.

Az amerikai tervezők nemcsak meglátták az igényt, de a Georgia állambeli Savannah városának közelében ki is alakítottak egy luxusbunkerekből álló komplexumot 13 méterrel a föld alatt, ami akár egy 20 kilotonnás atomrobbanást is kibír. Összehasonlításképp: a Hirosimára dobott bomba 15 kilotonna volt, bár a hidrogénbombák ereje ennek sokszorosa is lehet.


Bunker luxuskivitelben

Az ötletnek ettől függetlenül nagy népszerűséget jósolnak. A hidegháború ideje alatt épített, katonai létesítményből kialakított bunker 17,5 millió dollárért, tehát több mint négymilliárd forintért vásárolható meg. A komplexumot 2012-ben újították fel, azóta igazi luxust és nagyfokú védelmet biztosít 32 hektárnyi területen.



A dobozszerű felszíni építményt egy lépcsőterem köti össze az apartmanokkal





Link








Ilyen belülről a föld alatti luxusbunker, amit a 70-es években építettek Vegasban: medence, bár, minden van benne

Az igazán gazdagok még veszélyhelyzet esetén is luxuskörülmények között élhetnének.

A II. világháború utáni időszak sem volt mindig békés és nyugodt: bár a hidegháború során közvetlen háború egyik ország között sem alakult ki, mégis ott lógott a levegőben egy lehetséges új konfliktus kirobbanása, amit a nukleáris csatározás csak még veszélyesebbé tett.

Az emberek folyamatos félelemben éltek, 1960-ra az amerikai felnőttek csaknem 70 százaléka gondolta úgy, hogy közel van egy nukleáris háború. Nem csoda tehát, hogy a föld alatti óvóhelyek és bunkerek száma is jelentősen megnőtt, a hatvanas évek közepére becslések szerint 200 ezer menedékhely épült.


Képeken az amerikai álmot őrző luxusbunker
/A luxusbunkert Girard B. "Jerry" Henderson vállalkozó építtette, kívülről pedig fontos szempont volt, hogy szinte semmi ne látszódjon az óvóhelyből./





Bár ma már számos olyan bunkerbe is bepillantást nyerhetünk, ahol a modern otthonok megjelenését helyzeték a föld alá, a '70-es években épült Las Vegas-i luxusmenedék máig azt a hangulatot őrzi, amit abban az időben annyira kedveltek. Szinte megelevenedik az ötven évvel ezelőtti, amerikai külvárosi álomélet nyolc méterrel a föld alatt, így nemcsak a támadások ellen véd, hanem remek időkapszulává is vált az évek során.

Link









FÖLD ALATTI LUXUSBUNKERT TERVEZTEK VILÁGVÉGE ESETÉRE A SZUPERGAZDAGOKNAK


Földalatti luxusbunkert terveztek világvége esetére a szupergazdagoknak

Két-három család is kényelmesen elfér a gigantikus luxusbunkerben, ahol még medence is várja a világvége túlélőit.

Igazi luxus várhatja világvége esetén is azokat, akik a Plan B (magyarul: B-terv) nevű bunkerben akarják átvészelni az apokalipszist - írja a Deezen. Az építészeti lap szerint Szergej Makhno és csapatának célja a "hangulatos és biztonságos otthon megteremtése a föld mélyén" volt.

A Plan B ennek megfelelően kiválóan alkalmas például egy világjárvány átvészelésére 15 méterrel a felszín alatt. A 2280 négyzetméteres bunkerben pedig akár két vagy három család is kényelmesen elférhet, a velük együtt a mélybe tartó személyzettel és az ő hozzátartozóikkal.

A hatalmas betonszerkezetnek három bejárata van, valamint a földfelszínen még egy helikopter-leszállópálya is tartozik az építményhez. A tervező szerint a hatalmas bunkert akár a felszínhez közeli ház, de igény esetén egy attól jóval távolabb eső helyen is ki lehet alakítani.

A luxusbunkerben több szinten zajlik az élet: az első szint az úgynevezett lakótér, de külön emeleten van egy vízkezelő rendszer valamint az elektromos ellátásért felelős berendezések, míg az építmény legmélyebb pontján egy kút található. A Plan B-nek ezen felül saját zárt szellőztetőrendszere van, levegőtisztítással, így bári is történik a felszínen, a bunkerben zavartalanul folytatódhat az élet.

Ezt biztosítja egy jókora edzőterem és a hozzá tartozó úszómedence, de tervezetek a poszt-apokaliptikus búvóhelyre egy meditációs szobát is.

Az ukrán tervező szerint a Plan B kívülről egy múzeum és egy katonai bázis keverékére hasonlít. Céljuk az volt, hogy inkább biztonságot sugározzon kívülről, mintsem félelmet.


Földalatti luxusbunkert terveztek világvége esetére a szupergazdagoknak - Link

Link








A GAZDAGOK KIVÁLTSÁGA: A VÉGÍTÉLET NAPJÁRA KÉSZÜL EL MARK ZUCKERBERG KAUAI SZIGETÉN?

Mark Zuckerberg, a háttérben hatszáz hektáros kauai birtokának egyik partszakasza
Írta: Németh Árpád Megjelent 28/12/2023

Miközben Zuckerbergék kényesen óvják magánszférájukat, a tulajdonába tartozó Meta szinte kivédhetetlenül megpróbál belelesni minden felhasználójának magánéletébe, az így szerzett adatokat pedig a piacon értékesíti. A busás bevételből olyan birtokot épít, ahol túlélheti a többieket sújtó csapásokat.

Teresa Wintersteen fia Chromebook típusú laptopján német juhászkutyákról böngészett adatokat házi feladatához. Édesanyja percekkel később ugyanolyan, de saját gépébe jelentkezett be saját fiókjából, és a kijelzőn német juhászkutyákhoz kötődő hirdetések jelentek meg a szeme előtt.

,,A megfigyelők rendkívül éberek" - jegyezte meg a hawaii Kauai szigetén élő nő, akit a legkevésbé sem lepett meg, hogy számítógépe minden billentyűjének leütését gyanakvóan nyomon követik.

Teresa Wintersteen egyike volt azoknak, akik Mark Zuckerberg gyakran jogi eszközökkel kierőszakolt hawaii telekvásárlása után nem rejtették véka alá a véleményüket, és a Facebook közvetítésével kérdező újságírónak kendőzetlenül megírta, mit gondol jövendő szomszédjáról.

A közösségi médium befolyásos alapító-vezére - feleségével, Priscilla Channal - két évvel korábban, 2014-ben százmillió dollárért már nagyjából 300 hektárnyi területet vásárolt fel a Hawaii-szigetek egyik legnyugatibbján, a festői Kauai északnyugati csücskében.



A birtok mérete tavalyelőtt már megkétszereződött, és meghaladta a 600 hektárt - jelentette a honolului Star Adviser. A házaspár legújabb szerzeménye a többi között a Ka Loko víztározó volt, amelynek gátja korábban leomlott, a lezúduló víztömeg pedig hét ember halálát okozta.

A kiterjedt birtokon végzett munkálatok megkezdése előtt a területet embermagasságú, néhol hat méter magas kőfallal vették körül, hogy elzárják a belátást/kilátást a kíváncsi tekintetek elől.

,,Szívesebben fogadnák őket, ha megpróbálnának integrálódni a közösségbe" - utalt az új tulajdonosokra Monica Chung jógatanár, aki szerint a beilleszkedés nem indult jól a fal felhúzásával, és az ősök földjének kisajátítási kísérletével.

Mások képmutatással vádolták Zuckerberget, aki Trumpot bírálta a déli határkerítés építésének tervéért, miközben saját birtokát kőfallal vette körül.

ADVERTISING


A budapesti városnézés


Miközben Zuckerbergék kényesen óvják magánszférájukat, a tulajdonába tartozó Meta szinte kivédhetetlenül megpróbál belelesni minden felhasználójának magánéletébe. ,,Mindent, amit teszünk, nyomon követik, elemzik, majd értékesítik" - emlékeztetett egy helyi, kauai rádió szókimondó műsorvezetője. Felicia Cowden ezek után egyáltalán ,,nem volt ideges", amikor bekapcsolt telefonján egy olyan témához kapcsolódó hirdetés jelent meg, amiről korábban másokkal kikapcsolt mobilja mellett beszélgetett.

,,A magánélet kérdése meglehetősen ironikus, lévén hogy Zuckerberg rendkívül agresszívan kezeli a magánélet védelmét a megvásárolt földterületen" - jegyezte meg egy másik, helybeli jógatanár, Carol Dumeyer nagyjából akkor, amikor Mark Zuckerberget két kongresszusi bizottság tagjai arról faggatták: hogyan kerültek 87 millió Facebook-felhasználó adatai a kétes hírű Cambridge Analytica nevű elemző céghez, amely azokkal visszaélve Donald Trump elnökválasztási kampányát egyengette, és ,,álhírekkel" járatta le riválisát, Hillary Clintont.

Éppen egy évvel az első hawaii hektár megvásárlása előtt, 2013-ban Mark Zuckerberg és Priscilla Chan Prága, Bécs és Pozsony után Magyarországra is ellátogatott. Sokan és sokáig találgatták kirándulásuk okát, mire kiderült: egy kisújszállási pulitenyésztőnél jártak, hogy kipuhatolják otthoni kedvencük természetét. A Beast névre hallgató pulijukat ugyan Amerikában vették, a vidéki tenyésztőnél is készült egy fotó a derék magyar házőrzőről. A vendéglátó utóbb még barátainak sem árulhatta el, mikor járt nála a pár.

Zuckerbergék az alkalmat kihasználva Budapesten városnéztek, az újságírók pedig a nyomukba eredtek.

,,Ezt most videózni fogod?" - nézett szemrehányóan Priscilla Chan az egyikre, majd a semmiből előbukkanó testőr határozottan rámarkolt az objektívre.
A harcosok klubja

A hawaii birtok hivatalos címe: Kilauea, 7480 Koolau Rd., és névlegesen a Kahuaina Holding tulajdona. Mark Zuckerberg neve sehol sem szerepel a kormányzati nyilvántartásokban - amint azt a helyi újságírók kiderítették. A behatolási kísérleteket őrbódékból figyelik, ha pedig valakinek mégis sikerülne bejutnia, a biztonságiak quadokon, kis négykerekű homokfutókon veszik üldözőbe.

A látszólag csöndes környéken titkos építkezés zajlik, és egy méretes földalatti bunkert is terveznek - ez derül ki a Wired helyszínen készített terjedelmes oknyomozó beszámolójából.

A projekten dolgozó több száz alkalmazott közül senki sem beszélhet a munkájáról. Szigorú titoktartási szerződést kellett aláírnia szinte mindenkinek: az ácsoknak, kőműveseknek, villanyszerelőknek, festőknek és biztonsági őröknek. A szerződés nem formaság. Többeket azért rúgtak ki, mert a közösségi médiában posztoltak arról, milyen munka folyik Kauai szigetén. Minden részprojektnek saját kivitelező brigádja van. A brigádok még egymással sem kommunikálhatnak.

,,Ez a harcosok klubja" - illusztrálta a körülményeket álnéven egy volt szerződéses alkalmazott. David szerint mindenről, amit közzétesznek, ,,azonnal tudomást szereznek". Egy másik építőmunkás, álnéven John kollégáját azonnali hatállyal menesztették, mert megosztott egy fotót a Snapchaten. Azóta ,,senki sem meri megkockáztatni a fényképezést".

A Wired interjúkból, nyilvános és bírósági dokumentumokból derítette ki, milyen tervek alapján építkeznek a Ko'olau Ranch néven ismert ingatlanon, amelynek lesz egy saját, 460 négyzetméteres óvóhelye, önálló energia-, víz- és élelmiszerellátással rendelkezik majd, és a telekkel együtt több mint 270 millió dollárba, napi árfolyamon 93 milliárd forintba fog kerülni.

Mark Zuckerberg a hawaii hullámokon




A tényfeltáró riport szerint Mark Zuckerberg és Priscilla Chan a világ egyik legdrágább ingatlanát építi úgy, hogy a helyi lakosság véleményét általában semmibe vették, az engedélyekhez pedig néha a politikai kapcsolatépítés technikáját is bevetették.


A helyszín

Kauai a négy fő Hawaii-sziget közül a legrégebbi és a legkisebb. A hetvenháromezer fős közösség tagjai őslakosok leszármazottai, továbbá kínai, japán, filippínó és Puerto Ricó-i bevándorlók, akik a 19. század végén és a 20. század elején a cukornádültetvényeken dolgoztak. Utánuk már csak az amerikai szárazföldről és más csendes-óceáni szigetekről költöztek ide.

Építőmunkások bőven akadnak, mert munkájukra van igény: sokan vásárolnak mostanában épülő luxuslakásokat a földi paradicsomban, ahová a Mikulás a katamaránra emlékeztető csónakon, a wa'a kauluán érkezik.

A Mikulás érkezése Nawiliwili Harborben, Kauai szigetén, 2009. december 24-én




A hangulat kisvárosi. Az idősebbek még emlékeznek arra az időszakra, amikor a Budapestnél alig háromszor nagyobb, 1430 négyzetkilométeres sziget gyér forgalmát csupán egyetlen jelzőlámpa irányította. A másodikat 1973-ban helyezték üzembe. A helyiek szörföznek és horgásznak a tengerparton, vagy vaddisznókra vadásznak a hegyekben. Az emberek ismerik a szomszédaikat.

Miután a munkásokat titoktartásra kötelezték, mítoszok terjednek az északi parton eldugott építkezésről. Egy helyi építész azzal viccelődik, hogy Zuckerberg a középkori uralkodókra emlékezteti, akik a legenda szerint kivégeztették tervezőiket, hogy titkaik velük együtt haljanak meg. Ő nem áll kapcsolatban a megaprojekttel, így megengedheti magának a gúnyolódást. A mítoszt folyamatosan gerjesztik a pletykák, amelyek helyi tájnyelvvel ,,vezeték nélküli kókuszdió" útján terjednek.


Az ,,otthon"

A komplexum több mint egy tucat épületből áll - legalább harminc hálószobával és ugyanannyi fürdőszobával. Az épületegyüttest két, összesen 5300 négyzetméter alapterületű kúria uralja majd liftekkel, irodákkal, konferenciatermekkel és egy ipari méretű konyhával.

A közeli erdős területen tizenegy korong alakú faházat terveznek, amelyeket kötélhidak kötnek össze, így a vendégek tulajdonképpen a fák között, a magasban sétálva járhatják be a teret. A kúriák melletti épület a felfrissülést szolgálja egy jelentős méretű edzőteremmel, medencékkel, szaunával, jeges merülővel, pezsgőfürdővel és teniszpályával. A birtokot más vendégházak és üzemeltetési épületek tarkítják
.
Mark Zuckerberg hajszobrásznál




A projekt léptéke azt sugallja, hogy több lesz egy családi nyaralónál. Zuckerberg már két céges rendezvényt szervezett a helyszínen.

A két kúriát alagút köti össze, amely földalatti óvóhelybe ágazik. Lakótere mellett gépészeti helyiség és egy kürtő áll, amelyen át a szabadba lehet menekülni. ,,Minden területet kamerák pásztáznak" - mondta David, az egykori alkalmazott. Az ajtók zöme számzáras és hangszigetelt. A földalatti óvóhely vaskos bejárata fémből készül, üregeit pedig betonnal töltik ki - ugyanúgy, mint a katonai bunkerekben.

Brandi Hoffine Barr, a befektető szóvivője nem kívánt nyilatkozni a projekt méretéről és jellegéről. Csak annyit mondott: Mark Zuckerberg és Priscilla Chan, illetve gyermekeik otthonuknak tekintik a Ko'olau Ranchot.

Furcsa otthon lehet a gyermekek számára, ha ahhoz hasonló, mint a szilícium-völgyi, ahová 2018 áprilisában a Virginiai Jogi Egyetem professzora, adatvédelmi szakértő látogatott el. Danielle Citron a bejárati ajtót sem találta, mire meglepetésére megnyílt a széles sövény, mögötte pedig feltárult az álcázott bejárat.

Nekem jár magánélet, neked nem

- mutatott rá a médiamogulok ironikus hozzáállására a professzor.

A hawaii birtokával együtt összesen tíz ingatlannal rendelkezik Mark Zuckerberg, a 39 éves milliárdos, a többi között Palo Altóban, San Franciscóban és Lake Tahoe-ban. A portfólió összértékét 320 millió dollárra becsülik - foglalta össze a New York Post.


A ,,gyarmatosítás"

Mark Zuckerberg, a világ egyik leggazdagabb embere perekkel orozta el a kauai őslakosok földjeit, hogy kastélyt építsen. Mire kell ez neki? Ahhoz, hogy évente két hónapot ott töltsön? Meg kell állítani! - így kezdődik a hawaii sziget ,,gyarmatosításának" meghiúsítását kezdeményező, 2020 nyarán indított petíció, amit azóta több mint egymillióan írtak alá. A követelés akkor még a hatodik leggazdagabbnak nevezte Zuckerberget, aki 115 milliárd dolláros vagyonával azóta a hetedik helyre csúszott le.

Bevételeihez magyar viszonylatban jelentős összeggel hozzájárult a magyar politika is, amely 2019 tavasza óta fizetett politikai posztokkal tíz milliárd forintot rakott a zsebébe - írta a Telex.

Az ellenséges hawaii közvélekedést érzékelve Zuckerbergék adományokkal és jótékonykodással, több mint húszmillió dollárral próbálták magukat belopni a helyiek szívébe, miközben szoros kapcsolatot építettek ki Derek Kawakamival, Kauai polgármesterével, Arryl Kaneshirót, a Kauai megyei tanács elnökét pedig mezőgazdasági tanácsadóként alkalmazták.


Derek Kawakami (b) még hawaii törvényhozóként, 2013-ban




A politikai kapcsolatépítésben nem lát semmi kivetnivalót Zuckerbergék szóvivője. ,,Jó, ha vannak barátok a kormányzat bármely szintjén" - mondta egy másik, szintén a befektetők alkalmazásában álló főtanácsadó.


Az elűzöttek

Ugyanakkor egy ,,nem barátságos" önkormányzat meghiúsíthatja még a milliárdosok építészeti álmait is. Új-Zéland déli szigetén az önkormányzat 2022 nyarán leállíttatta a PayPalből megtollasodott Peter Thiel bunkerszerű létesítményének építését arra hivatkozva, hogy a projekt elcsúfítja az egyébként eléggé kihalt környéket.


Peter Thiel földalatti épületének látványterve




Amióta III. Kamehameha hawaii király forradalmi kezdeményezésére 1848-ban engedélyezték a magántulajdont a szigeteken, kezdetét vette a māhele, a földosztás. Ezt a lehetőséget lovagolták meg napjainkban a dúsgazdag vállalkozók. Nem Zuckerberg az egyetlen ingatlanbefektető Kauai szigetén. Birtokától délre található az Egyesült Államok legnagyobb wellness-lánc-tulajdonosának, Frank VaderSlootnak az ingatlana, aki 51 millió dollárt fektetett be a 800 hektáros területbe.

A baj csak az, hogy az ingatlanok felértékelődése elűzi az őslakosokat, amint ez a hawaii Mauihoz közeli szigeten bekövetkezett. Lanait szinte teljesen felvásárolta Larry Ellsion az Oracle tulajdonosa.

,,Azok, akik itt születtek, és nőttek fel, már nem engedhetik meg maguknak, hogy itt éljenek" - mondja egy korábbi szakmai tanácsadó. Laurel Brier szerint egy egész gazdaság alakult ki azért, hogy kiszolgálja a gazdagok szeszélyeit, de nem tudni, ,,mennyire kiszámítható az ilyen jellegű munka".


A túlélés

A Survival of the Richest, A leggazdagabbak túlélése című könyvében egy médiateoretikus leírta, hogy találkozott milliárdosokkal, akik azzal a kérdéssel bombázták: hogyan lehet túlélni a végítélet napját.

Amikor a szerzőnek, Douglass Rushkoffnak bemutatták Zuckerberg kauai birtokának terveit, nem lepődött meg. A befektető szemszögéből nézve alapvető követelménynek nevezte az óvóhelyet, ami nem luxus, mert az építtető úgy gondolja: ,,a saját bőrét viszi a vásárra".

Könyvében ugyanakkor bírálja azt - az általa ,,gondolkodásmódnak" nevezett - nézetet, hogy ,,a gazdag emberek elegendő pénzzel és megfelelő technológiával istenként túlélhetik a többieket sújtó összes csapást".


Mark Zuckerberg edzésen




,,Ha valakinek van elég pénze ahhoz, hogy megvédje magát a társadalomnak okozott károktól, az minden bizonnyal Zuck" - állítja Rushkoff, aki szerint pont ő az, aki kormányzatokat és közösségeket rombolt le, és most Hawaiira menekül, hogy ,,erődöt építsen magának".


Link








IDE HÚZÓDNAK A VILÁG LEGGAZDAGABB EMBEREI A VESZÉLY ELŐL


A világjárványok, globális katasztrófák minden egyes embert érintenek, igen, még a hatalom vagy a pénz világának felső tízezrének tagjait is. A válaszreakciójuk azonban kicsit más: ami nekünk a pince és a tartós élelmiszerek felhalmozása, az nekik minden igényt kielégítő luxusbunker.

A szupergazdagok, akiknek a vagyona eléri vagy meghaladja a harmincmillió dollárt, arra is fel vannak készülve, ha beüt az apokalipszis. Természeti csapások, nukleáris fegyverkezés, terrorcselekmények, háború, éhínség vagy járvány idejére van hova visszavonulniuk. A mostani koronavírus-fertőzés ellen is úgy védekeznek, hogy felülnek a magánrepülőgépükre, és elutaznak a védett helyen épített bunkereikbe. Ott teljes személyzet, orvos, ápolónő, rengeteg enni- és innivaló várja őket, no meg moziterem, uszoda, szauna, könyvtár, borozó, étterem, minden igényt kielégítő belső és külső tér, természetesen a legmodernebb biztonsági rendszerrel. Amióta felütötte a fejét a Covid-19, azóta egyre több ilyen bunkert adnak el az erre szakosodott cégek, jellemzően elhagyatott területeken, ahol korábban háborús hadműveletek zajlottak, és az épületeket át lehetett alakítani modern bunkerekké.


Kulcs helyett biometrikus azonosítórendszer

Természetesen az első és legfontosabb a védelem. Ezekbe a bunkerekbe nem juthatnak be idegenek vagy rosszakarók egy harc esetén, ezért a legtöbbjükbe csak biometrikus azonosítórendszeren keresztül lehet bejutni. Amennyiben a rendszer jelez, az alkalmatlankodókat füst, köd vagy kellemetlen gáz riasztja el a bejárat közeléből, a további biztonságról infravörös kamerák, mozgás- és hőérzékelők gondoskodnak. Maga a bunker általában a földbe süllyesztve épül, korszerű és vastag vasbeton falakkal, golyóálló ajtókkal, hogy kibírja az esetleges háború csapásait is. Természetesen mindegyikhez építettek titkos alagutakat, pánikszobát és legalább egy vészkijáratot is. Az utóbb felsoroltak egyébként egyre több lakóházban is megjelentek már, legalábbis az aggodalmaskodó szupergazdagok környékén. Fontos szempont még, hogy az energiát (áram, levegőcserélő, gáz, víz) alternatív energiaforrásokkal, hálózatfüggetlen generátorokkal is képesek biztosítani.


A rothensteini komplexum

A kis német faluban építettek meg egy olyan luxusbunker-komplexumot, ahol több, milliárdos család is meghúzhatja magát baj esetén. Az 1,1 milliárd dollárért létrehozott bunker - ami hivatalosan a Vivos Europa One shelter névre hallgat - a föld alatt helyezkedik el, de itt is a luxus dominál: a medence, színház, konditerem, éttermek, személyre szabott apartmanok, helikopterszerviz, kórház, tanterem. Az építtető Robert Vicino, a luxusbunkerek építésére szakosodott Vivos cég igazgatója. A rejtekhely olyan biztonságos és felszerelt, hogy egy évig képes ellátni a bajbajutottakat: a hermetikusan záródó ajtók golyóállók és robbanásbiztosak, a benti levegőről levegőszűrő gondoskodik, de a saját víz- és áramellátás is megoldott.


Vivos Europa One - The Ultimate Life Assurance Solution from Vivos Group on Vimeo.
Video megtekintés csak a lenti Link alatt lehetséges


Az Indian Island Creeken golfpálya is van

Miami milliárdos bunkerközössége egy 40 ingatlanparkból álló kis sziget, amelyek mindegyikéhez tartozik golfpálya és klubhelyiség is. A sziget egyetlen bejáratát napi 24 órában őrzik, rendőrségi hajó, dzsip és jet-ski is járőrözik körülötte. Egy rejtélyes orosz vásárló 47 millió dollárért vásárolt itt magának 1700 négyzetméteres vészhelyzeti lakhelyet. Jó kis szomszédsága lesz, ugyanis itt rendezte be vészhelyzeti szállását Julio Iglesias, Adriana Lima vagy az egykori híres futballedző, Don Shula is.

Video megtekintés csak a lenti Link alatt lehetséges


Az amerikai Survival Condo

15 emeletes föld alatti luxusszállóról van szó, amit egy régi hidegháborús rakétasilóból alakítottak ki Amerika középnyugati részén, a kukoricaföldek között. Katonai kerítés védi a betolakodóktól, de egy kilátónak álcázott építményről is védik, méghozzá fegyveres őrök. Az épület hatvan méterre nyúlik a föld alá, masszivitásáról csak annyit, hogy annak idején a Nagaszakira ledobott bombánál százszor erősebb nukleáris fegyverrel ellátott ballisztikus rakéta tárolásához és őrzéséhez fejlesztették ki. 2008-ban Larry Hall volt kormányzati vállalkozó vásárolta meg, majd húszmillió dollárért megépíttette benne a túlélők védett lakhelyét. Van ott minden, amit egy luxushoz szokott ember csak kíván: bolt, könyvtár, úszómedence, mászófal, játékterem, bár, mozi, és hét emelet tele magánlakásokkal. A félemeletet elfoglaló lakások másfél millió dollárért keltek el, a teljes emeleti lakhelyek 3 millió dollárért, a penthouse lakhelyek 4,5 millió dollárért - és persze csak készpénzben lehetett fizetni. Ötvenöten vásároltak maguknak így védelmet, vannak köztük orvosok, vállalkozók, ingatlanmogulok, de az igény olyan nagy, hogy Hall elkezdett átépíteni egy második régi silót is. Hall szerint a lezárt, önellátó silóban akár öt évig is elélhetnek a lakók társadalmi, politikai vagy környezeti instabilitás idején.

Video megtekintés csak a lenti Link alatt lehetséges


A cseh The Oppidum

A Római Birodalomban az oppidum kifejezés kiváltságokkal rendelkező városias településeket jelölt. A cseh Oppidum viszont a világ legnagyobb milliárdosainak búvóhelye 30 ezer négyzetméteres alapterülettel. A volt Szovjetunió és Csehszlovákia közös projektjeként épült meg 1984 és 1994 között, ma magánkézben van, és hosszú távú ott-tartózkodásra berendezett luxusbunkereket alakítanak ki benne. Föld alatti kerttől a moziig vagy a spáig minden megtalálható a falai között, hatalmas mennyiségű tartós élelmiszert, vizet, orvosi eszközöket halmoztak fel, és védett rendszereken át csatlakozik a kommunikációs hálózatokhoz is.

Video megtekintés csak a lenti Link alatt lehetséges


A Safe House Lengyelországban

Varsótól nem messze építettek meg egy olyan bunkert, ami ugyan nincs a föld alatt, mégis extrém biztonsági rendszerrel rendelkezik. Alapvetően csak egy kocka alakú, negyven centi vastag betonból készült falakkal körülvett épületet látunk, de ezt az ablakzárók és a mozgó fém falak segítségével villámgyorsan zárt erőddé lehet alakítani. Az épületet külső medence védi, amin keresztül csak egy csapóhíd vezet át a bejárathoz. A Robert Konieczny tervezte házat négy év alatt építették fel.

Video megtekintés csak a lenti Link alatt lehetséges


A vadászháznak álcázott Silo Home New Yorkban

New York államban, az Adirondack Nemzeti Parkban épült fel az a bunker, amiről első látásra mindenki azt hiszi, egyszerű, 160 négyzetméteres faház. Ez egészen addig így is tűnik, amíg nem néz valaki a föld alá, ahová egy gombnyomással működő titkos ajtó vezet. A vadászlak alatt egy világháborús rakétasilóból építettek ki 200 négyzetméteres, biztonságos óvóhelyet. Bruce Franciso és Gregory Gibbons építette meg a helyet, majd 750 000 dollárért el is adták egy szupergazdag vevőnek. Akárki birtokolja is, még egy atomtámadás ellen is védve van, és persze magángéppel is könnyen megközelíthető.


Peter Thiel új-zélandi telephelye

A PayPal társalapítója, a Facebook igazgatósági tagja és Trump nagy támogatója büszke arra, hogy amerikai, de ez nem akadályozza meg abban, hogy a globális apokalipszisre Új-Zélandon készüljön. 2015-ben 4,5 millió font értékű tóparti ingatlant vásárolt Wanaka város közelében, mint új-zélandi állampolgár. Ide várja bármilyen globális összeomlás esetén legjobb barátait és üzletfeleit. Nemcsak ő pánikol, de a Szilícium-völgy futuristáinak százai is, akik vagyonuk egy részét aranyban tárolják, másik részét helikopter-üzemanyagban, illetve nukleárisan is bombabiztos bunkerekben. Új-Zélandot pont az elszigeteltsége teszi kiváló búvóhellyé számukra. Elég távol van Amerikától, a csúcsragadozója az oposszum, messze van ahhoz, hogy inváziót vezényeljen oda bárki. Nem véletlen, hogy egyre több gazdag amerikai vásárol magának telket a szigetországban.

Valahol itt vett jókora telket Peter Thiel





Az orosz és a német bunkerrendszerek ma is használhatók

Egy masszív acél védőfal leengedésével teljes mértékben lezárható a kijevi Arsenalna metróállomás egy része, és atombunkerként használható. Még a hidegháború idején alakították ki az alagutakat és a peront is magában foglaló helyiséget 105 méterre a föld alatt. A kijeviek mindennaposan tömegközlekedésre használják, ám ha beüt a krach, tulajdonosa könnyedén elzárhatja mindenki elől. A volt Szovjetunió területén több ilyen metróállomást is létrehoztak baj esetére. 2015-ben mindegyiket felújították, hogy bármikor használhatók legyenek. Berlinben is hasonló alagútrendszert építettek ki még a berlini fal felállítása és működése idején, a fal mindkét oldalán. Sok közülük a Berliner Unterwelten, az alagutak rajongóinak szervezetének gondozásában áll. Emeletes ágyak, konyhák, betegápolók, nukleáris, biológiai és kémiai légszűrő rendszer képes két hétig életben tartani több mint háromezer embert.

Az angolok sem tétlenkednek, az Egyesült Királyság a Védelmi Minisztérium épülete alatt avatott fel egy nukleárisan is védhető bunkert, Bath közelében pedig ott a 35 hektáros föld alatti város, Burlington telefonközponttal, ipari konyhával, mosodával, saját vasúttal, ivóvíztartállyal és közel 60 mérföldes útrendszerrel. Annak idején négyezer emberes befogadóképességével arra tervezték, hogy nukleáris csapás esetén el lehessen benne bújni, a kormány aztán 2016-ban eladásra kínálta, és a világvégére készülő Robert Vicino hárommillió fontért meg is vette volna, de végül a britek mégis megtartották a bunkert maguknak.

Pekingben egymillió ember él - nem hivatalosan - egy 5000 kilométernyi, háborús készülődésből megmaradt föld alatti alagútrendszerben. A világ legnagyobb túlélőhelye mégsem ez, hanem az amerikai A Vivos xPoint, az egykori hadsereg lőszerraktára, ami 575 beton katonai bunkerból álló hálózatot alkot a dél-dakotai Black Hills közelében.


Ide húzódnak a világ leggazdagabb emberei a veszély elől - Videóval

Link








MITŐL FÉLNEK A LEGGAZDAGABBAK, HOGY ELKEZDTEK LUXUSBUNKEREKET VÁSÁROLNI?
Miért vásárolnak bunkereket a kőgazdagok?

Tech és Tudomány 2024. január 10. Szabó Barbara


Neked vészhelyzet esetére van otthon több zacskó száraztésztád és néhány extra konzerved, a világ leggazdagabbjai viszont nem löncshússal, hanem valamilyen hatalmas alapterületű, luxussal felszerelt bunkerrel készülnek a legrosszabbra. Ismét fellendülőben van ugyanis a bunkerpiac, pár hete Mark Zuckerberg költött potom 200 millió dollárt egyre. De mitől félnek ennyire a gazdagok, hogy kicicomázott óvóhelyekre költenek?

A bunkerépítési-láz bármelyik hétköznapi embert meglepheti, habár a svájciak valószínűleg a világ legokosabb ötletének tartják. Svájcban ugyanis hihetetlen mennyiségű lakóépület alatt van kiépítve óvóhely, méghozzá abból a fajtából, amely könnyedén kibírna háborús bombázásokat is. A legutóbbi számítások szerint ezek a bunkerek az ország populációjának 75 százalékát tudnák befogadni vész esetén. De sajnos nem minden ország olyan, mint Svájc, más helyeken az eliteknek maguknak kell megoldaniuk a földalatti építkezést.





Kripto helyett bunker?

A Wired december második felében publikált egy cikket Mark Zuckerberg új rezidenciájáról, amelyhez egy bunker is tartozik. A birtokot Kauai szigetén, Hawaii-n vásárolta meg, a befektetés értéke pedig meghaladja a 200 millió dollárt. A még építés alatt álló rezidencia több mint 5000 négyzetméteres területen terül el, és két villából, különböző épületekből, valamint egy nagy épületből áll, amelyben többek között edzőterem, medence és teniszpálya is helyet kap.
Aki szegénynek születik, az fejben gazdagon is szegény marad

A lap a Meta vezérigazgatójának szóvivőjével beszélgetett, aki szerint a bunker egy földalatti alagúton keresztül kapcsolódik a fő rezidenciához. Az óvóhely többek között hangszigetelt falakkal, belső liftekkel, megerősített ajtókkal, víztartalékokkal rendelkezik majd. Ezen kívül lesznek különböző módszerek az áramtermeléshez, valamint kiterjedt térfigyelő kamerahálózat - és nagyjából ennyit árulhatott el a szóvivő, miközben az építkezés minden alkalmazottjával szigorú titoktartási nyilatkozatot írattak alá, vagy ahogy az egyik dolgozó fogalmazott:

olyan, mint a Harcosok klubja. Nem beszélünk róla.

Csakhogy 2023 utolsó hónapjában azért figyeltek fel sokan erre a hírre, mert nem ő az egyetlen gazdag fehér férfi, aki bunkerbe fektette a pénzét. Max Levchin, a PayPal egyik alapítója kijelentette, hogy az újgazdagok mintegy fele fektet vészhelyzetre használatos projektekbe - amelyek alatt óvóhelyeket, ehhez tartozó kellékeket és járműveket is értenek.

Jack Ma, az Alibaba alapítója, James Cameron vagy William Foley pénzügyi guru is vásárolt magának bunkert, de a rapper, Post Malone is 3 millió dollárért építtetett egyet. De Elon Musk, Bill Gates és a Szilícium-völgy tech-zsenijei is beszéltek már az építmények fontosságáról.

Az Oppidum nevű svájci cég 40 millió dolláros bunkerének alaprajza Kép: Northfoto
Kép a bejegyzés végén Link alatt

Hogy néznek ki ezek a bunkerek?

Ha valami sötét és rideg betonszerkezetet képzelsz el, nagyot tévedsz. A tehetősebbek még egy bunker esetében sem mondanak le szívesen a fényűzésről. Harry Hall amerikai vállalkozó korábban milliárdosok számára épített bunkereket Survival Condo nevű cégével. A férfi luxuslakásokat kínál, amelyeket nukleáris háborútól védett óvóhelyekkel köt össze - egy ilyenbe sikerült bejutnia a New York Timesnak.

A szobák itt is tükrözik a luxust: többek között fából készült burkolatokkal, dizájner bútorokkal, medencékkel, pezsgőfürdőkkel vannak felszerelve. A falakon elhelyezett képernyők és kamerarendszerek lehetővé teszik a lakók számára, hogy lássák, mi történik a bunkeren kívül. De speciális légszűrők, szélturbinák és napelemek biztosítják az áramellátást, míg a növénytermesztésnek és haltenyésztésnek szentelt tér szinte korlátlan mennyiségű élelmiszert hivatott biztosítani. A bunker elvileg öt évig teljes önállósággal rendelkezik - sok esetben pedig őröket is kell foglalkoztatni, hogy biztosan ne jusson be senki a ,,titkok kamrájába".

Az egyik ilyen 1,5 millió dollárt érő lakás vásárlója a lapnak elmondta, hogy a történelem legveszélyesebb korszakában érzik magukat, és azért akarták ezt a beruházást megtenni, hogy megvédjék magukat a nukleáris háborúktól vagy a társadalmi összeomlástól.
A titokzatos aranyifjú, aki 170 milliárd dolláros cégbirodalmat fog örökölni testvéreivel

Miért kell hirtelen mindenkinek egy bunker?

A koronavírus után nem nehéz elképzelni egy olyan vírust, ami akár nagyobb károkat is okozhat és valóban érdemes miatta eltűnni a világ elől. Ugyanakkor a globális felmelegedés és annak hatásai is intő körülmények a felkészülésre. Gondoljunk csak bele azokba az országhatárokat nem ismerő erdőtüzekbe, amelyeket az elmúlt évek során tapasztalt meg az emberiség.

Az internet-apokalipszis biztosan bekövetkezik, csak az a kérdés, mikor

Az utóbbi években megszaporodtak a lehetséges apokalipszisre felkészülő egyesületek vagy csoportok. Még egy kifejezés is létezik azok leírására, akik fegyvereket és élelmiszert halmoznak fel erre a forgatókönyvre számítva: "prepper", ami annyit jelent, hogy "felkészültek". A luxusbunkerek piacán a vásárlók azonban nem ebbe a kategóriába tartozik. Ők a felkészülők új generációját képviselik, akik már nem a vidéki Amerikából származnak, és nem az összeesküvés-elméletek miatt készülnek fel. Az igazi félelmük is nem annyira a nukleáris háborútól vagy a társadalom összeomlásától, mint inkább a gazdasági kiváltságaik elleni lázadástól való félelmükben rejlik.

Gyakran tárolnak műkincseket a luxusbunkerekben Kép: Northfoto
Kép a bejegyzés végén Link alatt

Douglas Rushkoff író gyakran foglalkozik könyveiben a technológia jövőjével, őt hívta meg a világ leggazdagabb emberei közül öt személy egy közös találkozóra - a kilétüket nem tárta fel, csupán azt árulta el, hogy közülük ketten dollármilliárdosok voltak. Habár az író azt gondolta, őt fogják majd bombázni különböző elméletekkel, helyette tőle kérdezték meg, milyen módszerekkel készülne fel a civilizáció összeomlására.

Többször is megkérdezték tőle, mi a legjobb módja a "The Event" túlélésére. Rushkoff a Survival of the Richest című könyvében úgy fogalmazott erről, hogy a "The Event", vagyis "Az esemény" egy eufemizmus a környezeti összeomlásra, társadalmi zavargásokra, nukleáris robbanásra, napviharra vagy egy megállíthatatlan vírusra, ami mindent lerombol. Az író kifejtette, hogy a világ leggazdagabbjai tényleg tőlünk, átlagos emberektől félnek a legjobban a találkozó alapján.

Félnek tőlünk. Te, én és mindenki más, aki rájön, hogy ezek a fickók felelősek, és utánuk megyünk. Azt hiszik, hogy a technológiával távol tudják tartani a szennyezést, a sugárzást vagy a vírusokat. Ami miatt aggódnak, azok a tömegek. A menekültek. Az emberiség. Számukra mi olyanok vagyunk, mint egy zombi invázió

- írta Rushkoff.

Hozzátette azt is, hogy szerinte ez az elszigetelődő viselkedés a legrosszabb, amit katasztrófa esetén tehetnek. Egyrészt, minél inkább készülnek erre, annál több erőforrást használnak és halmoznak fel, ezzel csak több kárt okozva az éghajlatnak. De szerinte ilyenkor a legnagyobb szükség a barátokra van, vagyis olyan emberekre, akik tudják, hogy katasztrófa esetén fordulhatnak a multimilliárdosokhoz, akik tudnak segíteni a saját tudásukkal, például földműveléssel, egészségügyi ellátással, gyerekekkel vagy védelemmel.

A beszélgetés során Rushkoff azt is megkérdezte a kőgazdagoktól, hogy mégis mivel fogják kifizetni a bunkerben az alkalmazottaikat, ha a papírpénz majd nem ér semmit. Az író szerint a milliárdosok zavartan egymásra néztek, majd az egyik felírta a kérdést egy noteszba, hogy megtalálják rá a választ.

Link



EZ IS ÉRDEKELHET


Aki szegénynek születik, az fejben gazdagon is szegény marad

Link



A titokzatos aranyifjú, aki 170 milliárd dolláros cégbirodalmat fog örökölni testvéreivel

Link



Az internet-apokalipszis biztosan bekövetkezik, csak az a kérdés, mikor

Link



Így lett a rakétasilóból luxusnyaraló

Link











 
 
0 komment , kategória:  Világjárók  
Fókuszban Japán, a csodák országa
  2024-01-06 21:00:18, szombat
 
 







ÉRDEKESSÉGEK A NAGYVILÁGBÓL - FÓKUSZBAN JAPÁN, A CSODÁK ORSZÁGA


Fókuszban Japán, a csodák országa

Japán földünk egyik legkülönlegesebb országa, melynek sok évszázados elszigeteltsége egy sajátos kultúrát hozott létre

Varázsát éppen az adja, hogy a furcsa szokások, az eltérő életszemlélet és a szupermodern technikai csodák árnyékában egzotikus vallási szentélyek és régi várak húzódnak meg. A turisztikai attrakciókhoz tartoznak még a szép tájak, az elbűvölő japán kertek és a megdöbbentően változatos ételek a világ egyik legbiztonságosabb és legtisztább országában. A II. Világháború romjaiból felépített Japán ma a világ egyik leggazdagabb országa.

Japán a világ egyik legmegfoghatatlanabb, legkülönlegesebb ázsiai országa. Az itt élő emberek több tízezer éves kultúrája még mindig erőteljesen jelen van a mindennapi életben. Fegyelmezettségben, tisztaságban és precizitásban nincs párjuk a világon. Építészeti csodáikat évente több millió túrista látogatja meg. Ez az ország azonban nem csak a különleges kultúrájáról, építészeti remekműveiről híres, hanem extrém és európai fejjel olykor felfoghatatlan találmányairól is - legyen az gasztronómia, háztartási eszköz, lakóhely, viselkedés, ennyi extremitással sehol máshol nem találkozunk. Ezekből csemegéztünk most!







Gésa

A gésa tradicionális, japán szórakoztató művész, aki kiemelten jártas a művészetekben, úgy mint a zenélés, teázás, tánc. Az első női gésák a 17. században jelentek, a feladatuk a szórakoztatás volt. Megjelenésüket államilag szabályozták, kimonójuk, hajviseletük és sminkjük a mai napig egyedülálló a világon. A gésák szolgáltatásai kizárólag a japán arisztokraták számára volt elérhető. A gésákat már gyerekkorukban, 6 éves 6 hónapos 6 napos korukban kezdték el tanítani, hosszú éveken át.

Gésának lenni hatalmas megtiszteltetés volt. A második világháború alatt, az álgésák megjelenésével megváltozott a megítélésük, manapság már csak 1000 körüli a hivatásos gésák száma, ők Kiotóban és Oszakában élnek. Velük leginkább nívós éttermekben, teaházakban találkozhatnak. Annak, aki igazi gésát szeretne látni, mélyen a zsebébe kell nyúlnia. Egy estét együtt tölteni egy gésával, minimum ezer dollárba kerülhet - minél idősebb egy gésa, annál drágább a szolgáltatása. Fontos megjegyezni, hogy a gésák nem örömlányok, nem lehet tőlük pénzért szexulási szolgáltatásokat kérni.










Kapszula hotelek

Európai ember száma felfoghatatlan látvány és élmény is egyben a Japánban kedvelt kapszulahotel. Ez egy 2X1 méteres,műanyag kapszula, amihez közös fürdő és internet elérhetőség tartozik. Az ilyen jellegű alvóalkalmatosságok a '70-es évek végén bukkantak fel, fő céljuk az olcsóság és a helytakarékosság volt. Ezekeben a hotelekben valóban egy kapszulában töltöd az éjszakát.







Fekete hamburger

Kuro Taisho és a Kuro Shogun jellegű burger ma már Európában is egyre több helyen található, ám mindez Japánból indult. A buci színét bambusz szénnel színezik, a szószt pedig a tintahal tintájával. A hús, a buci és a szósz is mind koromfekete - a látvány igen bizarr, de akik kóstolták azt mondják, hogy ízében hasonlít a normális burgerekhez.










Automaták

Japánban szinte mindenhez találsz automatát. Míg itthon az óvszer automata különlegességnek számít, addig ez Japánban egy megszokott dolog. Fagyit, üdítőt, játékot, mindenféle kész ételt, szexuális segédeszközöket, még használt bugyit is vásárolhatsz automatákban.







Különleges, zenélő wc-k

Japánban szinte mindenhol különleges wc-kel könnyíthetünk magunkon. Zenélnek, villognak, automatikusan fel-és lecsukódnak és papír használata nélkül, vízzel oldják meg a tisztítást is. Ha nem tudsz japánul, nehéz dolgod lehet, ugyanis angolul nincs hozzá használati utasítás. Az ezerféle gomb közül nehéz kiválasztani a nekünk fontosat.













Love hotel

Bizony Japánban a szerelmesek intim együttlétének is van külön tere. Mivel a japán otthonok igen vékony falakkal vannak ellátva, helytakarékosság miatt sokan, akár több generáció is együtt él, így a szerelmesek zavartalan együttlétéhez alakultak ki a hetvenes évek végén az ún. love hotelek, ahol az intmitásra vágyók csak egymással foglalkozhatnak. Létezik néhány órás, de több napos szolgáltatás is. Rendkívül diszkrét a hely, ugyanis a rendszámot letakarják az ottlét alatt, a hotelt pedig a garázsszintől lehet megközelíteni. A szobák minden igényt kielégítenek, hatalmas ágyakkal, tv-vel és internettel is ellátottak.







Közös esernyő használat

Talán az egyik legérdekesebb dolog, amivel Japánban találkozhatunk, az a közös esernyő használat. Minden étterem, bolt előtt található esernyő tartó, amiben esernyők vannak. Ezek az eszközök eső esetén bárki számára elérhetőek. Ha esik, a hely elhagyása után bármelyiket magunkkal vihetjük, majd amikor már nem használjuk őket, egy másik tárolóba elhelyezzük. Ezeket az esernyőket nem viszik haza, nem lopják el és nem teszik tönkre. Ilyen közös esernyőkkel és tárolókkal tele van a város.


TOP 10 - Japán
Link








 
 
0 komment , kategória:  Világjárók  
10 Festői városka, ahová télen érdemes utazni
  2024-01-03 15:00:40, szerda
 
 








10 FESTŐI VÁROSKA, ahová télen érdemes utazni


Mesebeli kis városoknak tűnhetnek a következő fotók, pedig egytől-egyig léteznek a valóságban is, sőt, nincsenek is olyan messze, mint gondolnád. A képek közül több is velünk szomszédos országokban készült. Hangolódj egy kicsit a hűvösebb időjárásra, és nézd meg a 10 legfestőibb és leghangulatosabb téli városkát!










HALLSTATT, AUSZTRIA

A fent látható Hallstattot lélegzetelállító hegyek veszik körül. A város már időszámításunk előtt 5000-ben lakott település volt, sóbányáiról híres.










ENGELBERG, SVÁJC

Kristálytiszta vizű tavak és az Alpok megnyugtató közelsége teszi ellenállhatatlanná ezt a svájci síparadicsomot.










REINE, NORVÉGIA

Moskenesoya szigetén, Norvégiában található a kis halászfalu, Reine, amely piros kis házaival valóban meseszerű.










MARLOW, ANGLIA

Igazi angol kisváros Londontól mindössze 30 mérföldre. A brit építészet egyedülálló, ódivatú bája télen még kifinomultabb összhatást vált ki ezen a fotón.










SERFAUS, AUSZTRIA

A Serfaus-Fiss-Ladis síparadicsom közelében található osztrák település már a bronzkorban lakott volt. Ezen az éjszaki képen a Walt Disney legújabb karácsonyi filmjében is megállná a helyét.










STRAMBERK, CSEHORSZÁG

Csoda vár Csehországban is. A középkori torony a város jelképeként egyedülálló hangulatot kölcsönöz a településnek.










BLED, SZLOVÉNIA

Hatalmas hegyek egy tó körül, a tóban egy kis sziget, rajta egy kastély. Igazán mesebelinek hangzik, nem igaz? Bledben ez a mese valóra válik.










NAARDEN, HOLLANDIA

Egy csillag alakú település, ami valójában egy erőd. A körülötte található víz télen megfagy, így már nem szolgálja Naarden védelmét, de gyönyörű látványt nyújt.










ROTTENBURG, NÉMETORSZÁG

Középkori belvárosa egyszerűen lenyűgöző. Télen az esti fényekben bújik meg igazi, meseszerű bája.









SHIRAKAWA-GO, JAPÁN


Meredek tetőiről híres ez a japán falucska, amelyeket azért építettek így, hogy a legnagyobb hóviharnak is ellenálljanak.











 
 
0 komment , kategória:  Világjárók  
A világ közepe
  2024-01-02 21:00:41, kedd
 
 







A VILÁG KÖZEPE







ÉVSZÁZADOKIG JERUZSÁLEM VOLT A VILÁG KÖZEPE
Kolozsi Ádám


A középkori világtérképeken ugyan elég sok olyan furcsaság szerepelt, amiket mostanában hiába keresnénk az atlaszokban, de a szokatlanul ábrázolt kontinensek, az óceánokban lakozó tengeri szörnyek, a habokból kiemelkedő, látszólag tetszőleges helyekre felskiccelt sellők mellett volt egy fix pontjuk: a világ közepe, pontosan Jeruzsálemben.





Bár az egyes térképek között kidolgozottságukban, pontosságukban nagy különbségek voltak, az alapstruktúra hasonló volt: a kör alakúként ábrázolt Föld három ismert kontinensét a szélen a világóceán folyta körbe, maguk a kontinensek pedig meghatározott rendben jelentek meg: fölül Ázsia, alatta a baloldalon Európa, jobbra Afrika. Középen pedig, ezek találkozásában Jeruzsálem, a világ spirituális és így térbeli centruma.

Jeruzsálem természetesen teológiai okokból került középre:
Így szól az Úr Isten: Ez Jeruzsálem; a nemzetek közepébe helyeztem, és köréje az országokat
- áll Ezékiel jövendölésében, de Krisztus kereszthalála és feltámadása miatt is Jeruzsálem az Isten-ember kapcsolat kiemelt tere, a kereszténység igazi axis mundija.

A mappamundiknak ez a háromosztatú, vagy - a körben lévő kontinensek elhelyezkedése miatt - T-O-nak nevezett típusa a keresztes háborúk után lett általános. Mai szemmel nézve persze furcsán keveredtek ezeken a praktikus útmutatások és a vallási szimbólumok. A középkori kozmológiába bepillantást nyújtó Ebstorf-térképen első pillantásra úgy tűnhet, hogy teljes kavalkádban keverednek a teológiai és a valós utazóknak szóló utalások, de az egyértelmű, hogy a tényleges távolságok nem nagyon izgatták a térképet rajzoló szerzetest.

Szemben a Ptolemaioszhoz visszanyúló, északi tájolású modern térképekkel, ezen az ekkor szokásos módon kelet van fent. Ennek az az oka, hogy az Édenkertet is keletre, valahová Mezopotámiába tették, logikus, hogy annak kellett felül, Istenhez legközelebb lennie. Az 1234-ben, egy bencés kolostorban összevarrt kecskebőrökre festett (és a második világháborúban Hannover bombázásakor megsemmisült) Ebstorf-térkép ezen kívül is tele van vallási információkkal. A háttérben a megfeszített Krisztus alakja látszik: feje keletnek, kezei észak és dél felé nyúltak ki, lábai értelemszerűen nyugaton nyugodtak.

A három hagyományosan ismert kontinens újabb vallási szimbólumáttétellel a szentháromságra utalt a jóval későbbi, 1581-es Bünting-térképen. Ennek az érdekessége, hogy a kontinensek valós formájától teljesen eltekint, azokat egy háromlevelű lóhere leveleiként mutatja, metszéspontjukban ismét Jeruzsálemmel (és az európai levél közepén ott áll az Ungarn szó is). Mivel ez már a nagy felfedezések korszakában született, plusz nehézség volt, hogy mit kezdjen a spirituális rendet megbontó új geográfiai ismeretekkel. A problémának az lett a megoldása, hogy Amerika ugyan felkerült, de csak a távoli perifériára, a bal alsó sarokba. Érdemes megkeresni a Vörös-tengert Ázsia és Afrika között - nem lesz nehéz, mert az itt valóban vörös. A Bünting-térképen egyébként kirakták mozaikból a jeruzsálemi városházánál, ha valaki a világ közepén jár, láthatja.

Link











AZ EGYENLÍTŐ ÉS A VILÁG KÖZEPE
Az egyik lábam itt, a másik ott...?


Az ország, Ecuador, nevét a rajta átfutó Egyenlítőről kapta, ami spanyolul 'ecuador'. Az ország ezen kívül büszkélkedhet még a ,,világ közepe" elnevezéssel is. De hogy miért pont itt van a világ közepe?

Te, kedves olvasó, talán állj meg itt egy percre és gondolkodj el ezen. A világ közepének valahol az Egyenlítő vonalán kell lennie. De akkor is, annyi országon fut keresztül, miért pont ezt választották?
Ha nem sikerült rájönni, elmondom. Történt ugyanis, hogy egyszer régen a franciák kitalálták, hogy meghatározzák a világ közepét, ergo egy földrajzi helyet. Ezt a pontot valahol az Egyenlítő mentén kellett meghatározni. Mik jöttek szóba? Afrika, Délkelet Ázsia és Dél-Amerika, esetleg szigetek. Ez utóbbiak a folyamatos szigetmozgások miatt nem jöhetett szóba. Délkelet Ázsia nagyobb szigeteit az alacsony tengerszint feletti magasság miatt zárták ki. Félő volt ugyanis, hogy egy cunami vagy földrengés egyszerűen eltünteti a Föld középpontját. Afrikát politikai és biztonsági kérdések vetették el. Az országokban véres polgárháborúk és forradalmak zajlottak, így maradt Dél-Amerika, amelynek legnagyobb egyenlítői részét sűrű dzsungel borítja. Szinte már kézenfekvő volt az ecuadori főváros a maga 2.800 méter tengerszint feletti magasságával. Így lett Ecuador és Quito a világ földrajzi központja. (Még egy érv Ecuador mellett az, hogy szerették volna valamelyik egész hosszúsági fokhoz közel - 90 fok, vagy annak többszöröse - meghatározni a világ közepét és az ecuador-i Galapagos sziget pont erre esik.)

Maga a város, Quito nem esik az Egyenlítőre, viszont onnan könnyen elérhető, ami számunkra egy kb. 1 órás buszozást jelent.

A világ közepe maga egy kis ,,falu" és egy hatalmas emlékmű, körös-körül ajándékboltokkal, éttermekkel. Ez mind szép és jó ... lenne, ha nem lenne rossz helyen! Az emlékművet ugyanis rossz helyre építették. Annak idején ugyanis még nem voltak olyan precíz műszerek, mint manapság. Az akkori helyet régi indián módszerekkel és csillagászattal határozták meg ... pontatlanul.

Csupán 240 métert tévedtek! És ez csak nem olyan rég a GPS-ek világában derült ki. Upsz, de hát mit lehet tenni? Hát nem nagyon reklámozni. Így az emberek nagy része nem is tudja. Akikkel ott beszélgettünk, azok közül szinte senki sem tudta.

Létezik egy köztudott feladat, miszerint csak az Egyenlítőn lehetséges egy tojást kiegyensúlyozni egy bevert százas szög fején. Ennek valami olyasmi magyarázata van, hogy az Egyenlítőn kívül a föld forgása olyan mozgást indukál a tojás belsejében, amely folyamatosan mozgó állapotban tartja azt - vagy mi. És vicces volt látni, ahogy sok ember a ,,hamis" egyenlítői vonalon próbálta ezt a feladatot teljesíteni - természetesen sikertelenül.

De akkor hol is van az igazi Egyenlítő? Mi van ott pontosan?

Az eredeti hatalmas emlékmű mögött, egy poros földút végén található az igazi Egyenlítői Múzeum. Ha nem tudja az ember, hogy ezt hol kell keresni, vagy egyáltalán, hogy keresni kell, akkor a büdös életben nem fog belefutni, annyira el van dugva. Mi tudtuk, hogy van ilyen, azt is, hogy hol van, mégis nehezen találtuk meg. Ez a múzeum már az igazi egyenlítői vonalon fekszik, ezt az ember különböző kísérleteken keresztül maga is láthatja: az igazi Egyenlítői Múzeum

az igazi egyenlítői múzeum




- a már említett tojás egyensúlyozás egy bevert szög fején. Aki ezt sikerrel végrehajtja az egy bizonyítványt is kap erről. Nekünk is sikerült - aztán 2 különböző kísérlet egy vödör vízzel és egy lefolyóval. Az északi féltekén ugyanis az óra járásával megegyező irányba, a déli féltekén pedig ellenkező irányba örvénylik le a víz. Magán az Egyenlítő vonalán, pedig örvény nélkül, egyszerűen csak lefolyik.

Megtudtunk ott pár érdekes tényt is:

- Az Egyenlítő vonalán van a világ legpontosabb napórája. A múzeum túravezető azt mondta, jobban bízik abban, mint bármely más karórában.
- Az Egyenlítőn kevesebb a súlyunk.
- Az embernek rosszabb az egyensúlyérzéke, például nem tudunk csukott szemmel, széttárt karokkal tyúklépésben végigmenni az Egyenlítőn.
- Illetve, az ember az erejéből is veszít.

A múzeumban az Egyenlítő vonalán kívül egyéb látnivalók is voltak. A túravezetőnk bemutatta az őshonos indián törzseket, azok életét és szokásait, amik közül a legkirívóbb egy törzsi rituálé amely egy emberi fej “kifőzéséről" szól.

rituálé




A múzeum egyszerűen kihagyhatatlan. Aki arra jár, annak kötelező.

Itt szeretnék pár szót szólni az ország biztonsági kérdéséről, ugyanis aznap, amikor az Egyenlítőhöz buszoztunk, Chris-nek ellopták a kameráját. Míg Chris és én - akik akkor Bogotában éltünk és dolgoztunk - többször is veszélyesnek éreztük a közeget Ecuadorban és félve indultunk el egy-egy utcán, addig Lacinak és Vandának, egyenesen felüdülés volt az ottani utcákon sétálgatni, az általuk sokkal veszélyesebbnek ítélt Kolumbia után, mondván ők Quito-t sokkal biztonságosabbnak érzik.

Persze magyarázható ez azzal a mi részünkről, hogy azok után, amit megszoktunk Bogotában, átléptünk egy számunkra ismeretlen országba, ahol az új dolgok előhozták belőlünk újra ezt az óvatosságot - vagy hívhatjuk úgy is, hogy félelmet.

És valószínű tényleg, Ecuador a feltűnően sok utazási iroda és az őket eltartó hátizsákos turista miatt tényleg, nemcsak hogy biztonságosabbnak néz ki, de a valóságban is az.

Link











A VILÁG KÖZEPE - MITAD DEL MUNDO


Ecuador leglátogatottabb turista attrakciója a valójában nem ott áll, ahol állnia kellene.

A helyszínen az első az Egyenlítőre szánt emlékművet, 10 méter magas alkotást Luis Tufino ecuadori földrajztudós építtette még 1936-ban, az egykori francia geodéziai küldetés 200. évfordulójának alkalmából. A ma itt álló Mitad del Mundo emlékmű tervei Patricio Romero Barberis prefektushoz kötődnek, 1978 és 1982 közti időszakban dolgozta ki őket. 1979-ben a régi emlékművet áthelyezték Calacalí város központi parkjába.

A Mitad del Mundo tényleges építési munkálatai 1981-ben kezdődtek, a komplexum végül 1992. május 1-én nyílt meg. 2014-től nagyszabású felújítási munkálatokon esett át az egész turista központ és új látványosságokkal is bővült a terület.

A legfontosabb azonban ezek közül természetesen az Egyenlítő-emlékmű. Magassága a tetején levő 4,5 méter átmérőjű, 5 tonnás földgömb nélkül 30 méter, belsejében egy számos témakört felölelő kiállítás működik míg a tetején kilátó várja a turistákat. A környék számos más attrakciót is tartogat. Működik itt lámafarm, a Chiquitus pavilonban interaktív játszóház van gyerekeknek, míg az Ecuador pavilonban a spanyol hódítás előtti időszak művészetét bemutató múzeum talált helyet magának. De van itt planetárium, a francia geodéziai küldetések történetét bemutató kiállítás, vasúttörténeti kiállítás és falumúzeum is. A komplexum valóban kielégíti a turisták minden igényét. Itt tényleg nem lehet unatkozni!

Az egyetlen baj, hogy ami az igazi kuriozitást jelenthetné, nem valós. A Mitad del Mundo nem pontosan az Egyenlítőn fekszik. Hiába is fotózkodnánk tehát az emlékmű előtt futó sárga vonal két oldalán, itt sajnos nem állhatunk egyszerre a Föld északi és déli féltekén is. Az Egyenlítő ugyanis, a modern katonai műholdak mérése alapján a megjelölt vonaltól nagyjából 240 méterre északra fekszik.

Van azonban egy építmény Ecuadorban, amit majdnem sikerült az Egyenlítőre építeni, de csak majdnem. Ez a Quitsato napóra, 47 km-re Quitotól. Az 57 méter átmérőjű napórát 2006-ban építette egy non profit szervezet 2300 m² területen. A napóra gnómonjaként (árnyékvető pálca) szolgáló oszlop a Google Maps szerint mindössze 4 méterrel délebbre van az igazi Egyenlítőtől.

Link








Eszenyi István: A VILÁG KÖZEPE


... Valamikor réges-régen, amikor még fél lábon ugrálva járta bé az öreg bütyökfarkú szürke baknyúl a majd' vég nélküli beregi határt, az együgyű, és a csalafinta ember mindenikének egyformán a két file közzé vót szorulva a kobakja, az is pont nyakán, éldegélt egy igen tehetős, és nevezetes gróf a még tüle is híresebb Szamos ölelte, láp lepte Kocsordnak keresztelt apró szatmári faluban.

Szerette a nemes uraság nagyon ezt a birtokot. Különösen, a benne élő jóravaló becsületes cselédeit, mert azok a tiszteletet iránta még álmukban is megadták, s nappalra megébredve soha egy mérő kölessel, vagy árva rézpetákkal meg nem kurtították vóna a rossz lábú ifiurat, ki a nagy háborúban hagyta el a délceg járását a hazáért, no, meg minden rendes magyarért. Viszonzásképp, (amúgy is jótétű embernek teremtődött a lelkem adta,) mindenben kedvezett az eccerű népnek, és segítette születésben, temetésben. ...ahol azt a szükség elkévánta. Otthonülő fajta vót. Jóformán ki sem mozdult a vén kastélyából, és az azt elrejtő hatalmas, öreg fás parkjából, ha esett ha fútt, abban sétálgatott tengelice madarakat etetgetve. Közben oskolázta a mellette illemtudóan sorjázó, s erőst' fülelő zsellér porontyokat a kinti világ dógaira, meg egyéb, a kapálásból tengődőknek való hasznos tudományra. S ha eljött az ozsonna, vagy a früstök ideje, minden áldott nap rendre felteríttetett a boltozatos ódon ebédlőbe, s maga is közéje telepedett a csillagszemű, éhes pulyaseregnek.

Nem járta vendég az uradalmat, csak évente eccer. Akkor verbuválódott össze a fényességes kompánia, tán, jó száz éves szokás szerint a Tisza-kastélyban, így a nagy havak idején. Címzetes képviselőstül, vezénylő tábornokon át főrendű papokig, s más, tudós emberekig, a bő hétig megtartó nagy hírű vadászatra, amit minden magára valamicskét is adó hírlap minden áldó nap a homlokára tett, mint országos rendű, rangú eseményt. Itt esett meg ez a mesébe illő történet, ami mai napig közszájon forogna, ... ha tudója lenne a falumbéli nép. S énnékem is vénülő fejjel pont nem a napokba ötlött vóna fel valahonnan az emlékeim bugyrából, amit még nagyanyám rakott belé eccer regélős kedvében, s az, valahogyan elkeveredett a tarisznya legaljára, annak is a legsarkába, s eddig ottan szerényen elrejtőzködött.

Történt, hogy egy fogvacogató hideg csillag teli téli estén, miután megejtették az urak és dámáik a pompázatos, majd százfogásos vacsorát, s a vadászaton szerzett viszketős fagyokat eresztgették ki az ákácszagú meleg kandalló tövén az elkényelmesedett csontjaikból, ki- ki a maga módján társaságot választva, forró krampampulit iszogatva meg a vastag szivarok füstjét bodorítgatva, kialakult egy egyre erősödő disputa azon kérdésben, ...hogy hová is tette vajon az Úristen a világ közepét?

No, hiszen. Nagy hirtelen olyan vita kerekedett, s akkora hanggal, hogy odakünn a falusi kutyák vonítva tudatták egymással, minden bizonnyal most ütöttek a kastélyon a rablók, s ölik halomra a benn lévőket.

Ahány ember, mind másfélét gondolt arról, hogy vajon miként, és hova is gondolhatta a Teremtő azt az igen nevezetes helyet. A fiatalabbja a mellett kardoskodott, hogy nem lehet az más, csak a francia hon ékköve, Párizs. Attól szebbet, csillogóbbat sehol nem látni, hát mi lenne a legkedvesebb hely az Úristennek, ha nem ez.

Balgaság. - mondta az öreg Pallavici bíboros, ki olasz, s egyházi ember lévén Rómában, s azon belül is magában a Vatikánban vélte felfedezni a teremtői akaratot. Csapkodtak az érvek, és az ellentetjei, de senki nem osztotta maradéktalan a másik véleményét, így a kérdés majd megválaszolatlannak maradt, amikor az asztalvégen csendesen üldögélő és magában mosolygó Tiszát megszólította az egyik vendég.

- Gróf úr. Ön igen olvasott ember. Nem vágná ketté, ezt a gordiuszi csomót?

Az, végignézett a vendégein egy hamiskás mosollyal, s csak annyit mondott:

- Magamat is alkalmatlannak tartom a kérdés megválaszolására, bár jó néhány oskolát megjártam, de a kérdés ab initio, így soha fel nem vetődött még bennem. ...hanem, van itt nékem egy udvari emberem, kinek magam is sokat adok a szavára. Egy bizonyos Kiss József nevezetű pásztorember. Pont úgy hívják, mint az ezredes urat, - nézett rá a kandalló mellett álló cifra ruhás, sok medailonos öreg katonára. - Amennyiben az urak ha elfogadják, ide rendelem, s legyen ő a döntnök ebben a nehéz dilemmában. ...Bíboros uram? Mit szól hozzá? - kérdte mosolyogva az öreg papot.

- Legyen, bólintott Pallavici jóváhagyólag. Hanem hallod-e Lajos barátom! Amennyiben a te kanászod megválaszolná ezt a kérdést, (horribile dictu!) úgy, hogy azzal én is beérem, adok neki ötven jó aranypengőt, s magam mellé veszem egyházi tanácsadómnak, - nézett körbe a vendégeken a bíboros. - Ám, ha nem, te adakozol az egyház javára százat, ha már ennyire felénk helyezted ezt az egyszerű embert. Rendben-é így próba tétje? - kérdte nevetve grófot.

- Rendben eminenciás uram. S csak azért nem emelek licitet, mert úgy hallom igen cudar idők járnak mostanában az egyházra, s nem akarom a kegyelmed gondjait felszaporítani, - felelte nevetve a gróf is.

Berendelte a belső cselédjányt, hogy azonmód kerítsék elé Kisst, a kanászt. Hamarosan meg is érkezett a szolgáló oldalán, és megvárta míg a gazdája a vendégek elé kéreti.

- No, jöjjön közelebb Kiss. - hítta maga elé madárnyi embert. - Az uraknak kellene megfelelni, a maga tudásából, s emberségéből egy kérdésre, amire mi, nem tudjuk a feleletet. Tészen-é egy próbát? - kérdte. - De jól gondolja meg azt a választ, mert száz aranyamba kerül, ha az nem lesz elég okos, szólt hozzá vidám hangon a gróf.

Az megpödörte a hatalmasan őszes bajszát, végignézett a vendégeken, s csak annyit mondott. - ...nosza.
- Na fiam, - mondta a bíboros. - Meg tudnád -é mondani, hogy vajon hová tette az Úristen a Teremtéskor a világ közepét?
Ránézett a pásztor a bíborosra, rá a grófra, s megkérdte:
- ..csak ennyi? Mer, ha kell meg is tudom mutatni a pontos helyét az uraknak.

Összenézett a sereglet. Rá a főpapra, hogy az vallassa csak tovább a kanászt.
- Akkor mutasd meg fiam, kérte a pap.
- ...jó. Gyüjjenek ki mindahányan az udvarra, mert ott a titok nyitja. Ott bémutatom a világ közepit.

Kivonultak a csillagos éccakába, s mikor mindenki rá figyelt, azt mondta a pásztor.
- Nézzenek fel az urak az égre, oszt mondják meg nékem, mit látnak?
- ...a csillagokat, - felelték egy néhányan.
- Oszt, a csillagokat ki teremtette, bíboros uram? - kérdte az a papot.
- Azokat biz' az Úristen, fiam, - felelé.
- Jó válasz, igaz válasz, - mondta a kanász. - ...hát lássák az urak, amikor éccaka felnézünk mi emberek az égre, ki utat, ki vigasztalást keresve, mindég előttünk vannak az ösmerős, nekünk teremtődött égi mécsek, segítenek lábnak, léleknek egyaránt. Isten erős akaratábul. Igy hát, nem nehéz a feladvány. Ott a világ közepe örökkön örökké, ahol az ember az égre veti a szemét, a jó akaratú Istenhez fordulva segedelemért. Ámen. - mondta Kiss csendesen a néma sokadalomnak.

Ahogy befelé ballagtak a kastélyba, a gróf megkérdezte a hallgatag bíborost.
- Nos, elégedett eminenciád?
Az, odafordult Tisza felé, s annyit mondott.
- Mekkora elme, s itt hal el a pusztában, ösmeretlen, ...ha olasz lenne mint jómagam, már ott ülne a pápai trónus körül, egész biztosan. ... nagy nép a tied fiam, s nagy lélek lakozik benne, ahol egy pásztorember is közelebb áll a Teremtőjéhez, mint odahaza sok főrangú igehirdető.

Így esett meg hajdanán a grófi kanász kinyilatkoztatása a világ közepéről, ki a földi életében kanász is maradt. S tán, ...még most is akként terelgeti odafent a mennyei lelkeket.

(lejegyezve szépapám emlékére)







A VILÁG KÖZEPE


Mátyás király vállát nemcsak a kormányzás terhe, de a nősülés kotelessége is nyomasztja. Hogy a gondoktól szabaduljon, álruhába vadászni megy.Így jut el Gyevibe, a világ közepére, ahol a törvény maga a bíró, akire természetesen semmilyen törvény nem vonatkozik.

Link








A VILÁG KÖZEPE (RÉSZLET)


"Az apródruhába öltözött Mátyás, az ifjú király egyszerűen kereket old csókakői vadászkastélyból, amikor hírét veszi, hogy immár a második hercegkisasszony tart arrafelé, nyilvánvalóan házassági szándékkal."

(Magyar Nemzeti Digitális Archívum )

Link












 
 
0 komment , kategória:  Világjárók  
Képek a világból
  2023-12-03 20:00:44, vasárnap
 
 










KÉPEK A VILÁGBÓL . . .




SlidePlayer

Link


Tandapi, az ördög arca Equadorban





Afara monumentális sziklái Algériában





Az indonéziai UBUD rizsföldjei





A Waterlooi csata oroszlános emlékműve Belgiumban





Salar de Uyuni, Bolivia. 6.000 négyzetmérföldes sótelep





Pápuai hegylakók, Pápua





A Krka-i Nemzeti Park vízesése, Horvátország





Római kori teátrum Amman, Jordánia





A Biskupin-i skanzen, Lengyelország





El Jem Colosseuma, Tunéziában





Perito gleccser, Argentína (15 km hosszú, 5 km széles)





Wattens óriás vízköpője, Ausztria





A függetlenségi emlékmű Phnom Penhben, Kambodzsa





Maroua héjházai, Kamerun





Lazacugrás Új Brunswick, Kanada





Buddha Japán





Élet két szikla alatt Monsanto faluban, Portugáliában





Birodalmi városrész Hue, Vietnam





Óriások a Húsvét-szigeten, Chile





A Grönlandi Disko-öböl híres az óriási táblázatos jéghegyeiről





Víztornyok Kuwaitban





Halálugrás Quebrada szikláiról, Mexikó





Dekorált teherautó Pakistánban





Memnon kolosszusa, Egyiptom





II. világháborús amerikai temető Manilában, Fülöp-szigetek





A Londoni Pisa torony





Maldonado villái, Uruguay





A híres Areciboi Obszervatórium Puerto Ricóban





Sagadai dzsungel temető, Fülöp-szigetek





Homokfürdő Japánban





10.000 Buddha SHA Tin kolostor, Kína





34 Tahiti étterem a vízben





Taipei 101 torony, Taiwan





Schwechat Repülőtér, Bécs, AusztriaHeathrow repülőtér, London, England





Segoviai római kori vízvezeték viadukt, Spanyolország





A Belize-i, kék lyuk





Északi fény Észak-Kanadában





Cseppkőbarlang, Nevada, USA





Barlanglakások Ajanta Caves, India





Homokvihar Irakban





Modern művészetek múzeuma Helsinki, Finnország





Sziklák a Kínai Li folyó mentén







 
 
0 komment , kategória:  Világjárók  
Tíz európai úti cél, amit ősszel is érdemes felkeresni
  2023-10-07 21:45:37, szombat
 
 







TÍZ EURÓPAI ÚTI CÉL, AMIT ŐSSZEL IS ÉRDEMES FELKERESNI


Pár évvel ezelőtt álmodni sem mertünk volna róla, most meg elérkezett a pont, amikor a közül választhatunk, hogy néhány korsó sör kíséretében belecsapunk az éjszakába rég nem látott cimboráinkkal, elvisszük vacsorázni a barátnőnket, vagy szabaddá teszünk egy hétvégét, és lecsapunk valamelyik fapados légitársaság buszjegynél is olcsóbb ajánlatára.


Hogy Olaszország, Portugália vagy mondjuk Csehország a célpont, szinte mindegy is - ez az időszak már nem az éves UV-dózis begyűjtéséről, inkább a felfedezésről, a kulináriáról és a feltöltődésről szól és persze arról is, hogy mi az aktuális helyzet a járvánnyal kapcsolatban.

Európa pezsgő kerületei és turistamentes szigetei után most tíz helyet gyűjtöttünk a közeli Szlovéniától egészen Franciaország levendula-mennyországáig, ahol mindig valaminek szezonja van.







Bledi tó


A Karavankák és a Júliai-Alpok magas csúcsai által körülölelt Bledi-tó igazi ékszerdoboz és nyugalomsziget Szlovénia északnyugati részén. A mindössze 2120 m hosszú és 1300 m széles tavat azonban nemcsak a hegyek és a gyönyörű víztükör teszik különlegessé: a tó közepén elhelyezkedő, zöld szigeten a Mária Mennybemenetele templom tör a magasba, amelyet a hagyományos bledi csónakkal, a pletnával, és kilencvenkilenc lépcsőfok megmászásával érhetünk el. Akik a romantikus hajókázás mellett aktívabb kikapcsolódásra is vágynak, azoknak a tavat körülvevő hat kilométer hosszú sétányt, a bledi várat, vagy a Vintgar-szurdokot érdemes útba ejteni, a megfelelő vércukorszint visszaállítására pedig a bledi krémes kihagyhatatlan, már-már vetekszik a franciával.







A prosecco hazája: Valdobbiadene


Legtöbben valószínűleg a tengerpart, az Alpok havas lejtői és a mediterrán életérzés miatt szeretnének leginkább egy kicsit olaszok lenni. Mi a mérhetetlen étel- és életszeretetükön túl egy valamit még piszkosul irigylünk tőlük: a proseccót. Mert a pizzán és gazdag borválasztékon túl Olaszország ma egyre inkább szól kedvenc buborékos italu(n)król, a proseccóról is. Az ország északi részén elhelyezkedő Valdobbiadenét - az olasz pezsgő egyik megkerülhetetlen települését - nemcsak a Dolomitok gyönyörű hegyvonulatai miatt érdemes felkeresni, hanem a legjobb prosecco miatt is, hiszen az ott fekvő DOCG területeken szüretelik a legdrágább proseccók alapanyagául szolgáló szőlőt. Ha pedig marad időnk a legjobb proseccók kóstolása mellett - de leginkább még előtte -, a környék számos kirándulási lehetőséget is tartogat.







Bordeaux


Boros körökben, ha azt mondjuk, jobb part és bal part, képzeletben rögtön mindenki Bordeaux-ban jár. A Garonne folyó által kettészelt város azonban a híres bordói boron túl egyszerre a művészetek, a történelmi emlékek és a francia gasztronómia fellegvára is. Bordeaux az a hely, ahol bor mellett elmerülhetünk a francia konyhában, sétálhatunk a 18. századi történelmi városrészben, számos múzeum kiállításai közül válogathatunk vagy felfedezhetjük a város szépségét a Garronén hajókázva. És ha még mindig maradt időnk, tehetünk egy kitérőt Párizs felé, ami mindössze két órányira van az LGV nagysebességű vasút új szakaszának köszönhetően.







Karlovy Vary


Azoknak, akik igazi kikapcsolódásra vágynak, a Prágától mindössze kétórányi autóútra fekvő, termálfürdőiről híres Karlovy Vary tökéletes választás. Ha már kellően ellazultunk a gyógyfürdők és gyógymasszázsok hatására, akkor érdemes egy kicsit előbújni a termálgőzből - a cseh konyha és a helyi, kisüzemi sörök legalább ugyanannyi élményt rejtenek. Egy kiadós ebéd vagy vacsora után pedig irány a Tepla-folyó partja, a Diana kilátó, vagy a város híres kolonnádjai.







Aix-en-Provence


Aix-en-Provence a mesés Provence volt fővárosa, aminek kapcsán a mesébe illő tájról, az utakat szegélyező levendulamezőkről talán már nem is érdemes szót ejteni. Aix városa tökéletesen illeszkedik a cédrusfákkal, zöld dombokkal és levelendulatengerrel tarkított vidékbe. Cézanne szülőhelye maga az időutazás: a várost végigszelő utakat szökőkutak és paloták tarkítják, míg a kisebb utcákban és tereken egymást érik a jobbnál jobb francia bisztrók. A művészetkedvelők számára erősen ajánlott Cézanne egykori műhelye, de a pécsi születésű Victor Vasarely Alapítvány központja is megér egy sétát.







Bázel


A kultúra, a művészetek és az építészet szerelmeseinek mindenképpen bakancslistás úticél Svájc sokarcú városa, a Rajna folyó által kettészelt Bázel. A város sokszínűségét elhelyezkedése is magyarázza: a svájci-német-francia határ mentén fekvő város multikulturális élmény. A negyven múzeumnak otthont adó városban bárki megtalálhatja az érdeklődésének megfelelő programot: legyen szó festészetről, porcelánról, papír- és nyomdaiparról, kortárs művészetről vagy a nem csak gyerekeknek ajánlott játékmúzeumról, a választék akár több hétre is elegendő elfoglaltságot nyújthat. Az pedig már csak ráadás, hogy a múzeumok épületeit olyan híres építészek álmodták meg, mint Frank O. Gehry, Renzo Piano vagy Mario Botta. Ha pedig a kiállítások kavalkádjában egy kis szünetre vágyunk, az óváros tökéletes hely arra, hogy magunkba szívjuk a bázeli atmoszférát.







San Sebastian


Spanyolország északi részén, a francia határtól nem messze található tengerparti város a múlt században a királyi család kedvelt üdülőhelye volt, mára pedig világszínvonalú gasztroparadicsommá és kulturális központtá nőtte ki magát. A nem mellesleg gyönyörű, fehér homokos tengerpartja ellenére a hidegebb őszi-téli napokon sem kell unatkoznunk: San Sebastianban egyszerre élvezhetjük a művészet, az építészet és a gasztronómia hármasát, mindezt a baszk kultúrával és a helyi borok, a szénsavas txakoli vagy a kézműves sörök mellé felszolgált pintxóval fűszerezve. Azt már csak halkan jegyezzük meg, hogy Spanyolország mindössze hét, három Michelin-csillagos helyéből három ezen a baszk településen található.







Bari


Dél-Olaszország legnagyobb városa, a Puglia régió fővárosa egy igazi, fiataloktól pezsgő kikötőváros az Adriai-tenger partjánál. Bari tökéletes hétvégi úti cél, és instant feltöltődés kultúrából, gasztronómiából, meg a téli hónapok alatt sokat emlegetett ,,vitamin-sea"-ből. Napközben az óváros útvesztőre emlékeztető utcáin körbejárhatjuk Bari kalandos történelmét, útba ejtve a Normann-kastélyt és a San Nicola bazilikát. Estére pedig a helyi egyetemnek köszönhetően aktív éjszakai életet vagy Bari operaházát, a Teatro Petruzellit ajánljuk - ha már a híres barlangéttermet, a The Summer Cave-et a Grotta Palazzesében csak november közepéig élvezhetjük.







Krakkó


Lengyelország kulturális és gasztronómiai fővárosát valószínűleg sokaknak már nem kell bemutatni, Krakkó azonban az a hely, ahova érdemes visszatérni is. A Visztula partján fekvő pezsgő, európai várost a történelmi emlékek és a modern jelenkor egyvelege tartja állandó mozgásban. A főtér, a Posztócsarnok, a Wawel-dombon fekvő királyi palota és a székesegyház mellett kihagyhatatlan az óvárosban található Kazimierz, azaz a zsidó negyed, ahol a Schindler listája számos jelenetét is forgatták. Séta közben pedig bármikor megpihenhetünk a városban található számos kávézó, söröző és étterem valamelyikében.







Porto


A Douro folyó által két részre osztott várost nem csak a híres portói bor, a színes házak, a gyönyörű, kék csempés, 14. századi templomok és a 19. századi paloták teszik felejthetetlenné, hanem a város folyamatos lüktetése - ami egyébként újabban egész Portugáliára jellemző. Bármerre is indulunk, a középkor lenyomatai mellett a kortárs építészet és a várost egyre inkább ellepő street art köszön vissza.

De Porto a gasztronómia terén is felveszi a versenyt más európai városokkal: az újhullámos portugál konyha, a kis családi bisztrók és a Michelin-csillagos éttermek mellett a felfedező kedvűek a helyi piacokon - mint a Mercado do Bolhão -, borkóstolókon - mondjuk a híres Graham's Port Lodge-ában - vagy épp főzőtanfolyamokon szívhatják magukba a portugál konyha esszenciáját.



 
 
0 komment , kategória:  Világjárók  
A magasság mámora: 14 lenyűgöző látnivaló a magyar határ mel
  2023-06-22 20:15:36, csütörtök
 
 













A MAGASSÁG MÁMORA: 14 LENYŰGÖZŐ LÁTNIVALÓ A MAGYAR HATÁR MELLETT


Csakhogy itt a nyár! Karintia, az Alpok délvidéke számos kalanddal és izgalmas időtöltéssel várja a napsütés és a csodálatos kilátás szerelmeseit.


Végre újra élvezhetjük a természetet és a szabadságot! Karintiában lenyűgöző hegyek várnak, ezek közül rengeteg megközelíthető autóval vagy rövid sétával is. Íme a karintiai bakancslista azoknak, akik jelentősebb erőfeszítés megtétele nélkül szeretnének lélegzetelállító kilátásban gyönyörködni.

Ferenc József császár-magaslat, Heiligenblut - Fotó: Franz Gerdl




Ferenc József már 1856-os ott-tartózkodásakor - akkor még többórás túrázás után - élvezhette Ausztria legmagasabb hegyének lenyűgöző látványát. Ma már könnyebb: autóval vagy motorral is megközelíthetjük a magaslatot a Grossglockner alpesi panorámaúton. A kilátás a hegyek királyára és az alatta elterülő Pasterze-gleccserre ma is ugyanolyan lélegzetelállító, mint régen volt.

Pyramidenkogel kilátó - Fotó: Gert Steinthaler




A Wörthi-tónál járva kihagyhatatlan kirándulóhely. A tengerszint felett 851 méteres magasságban lévő kilátóból tiszta időben Karintia legcsodálatosabb panorámája tárulhat elénk. 2013-ban újították fel, ekkor kapta jellegzetes, csavart alakját. Tetejére lifttel vagy 441 lépcsőfokon juthatunk fel, lefelé a kontinens legmagasabbról induló belső fedett csúszdáját is választhatjuk.

Városi plébánia, Klagenfurt - Fotó: Arnold Pöschl




A tartományi főváros 92 méter magas templomának réztetője - a felújításnak köszönhetően - régi-új fényében ragyog. Csodálatos kilátásban gyönyörködhet, és káprázatos fényképeket készíthet, aki megmássza a plébánia 225 lépcsőfokát. A toronyból remek panoráma nyílik a Wörthi-tóra, valamint a Karavankák hegyvonulatára is.

Kitzelberg, Klopeini-tó - Fotó: Gert Perauer




A dél-karintiai régió egyik legszebb kilátópontja: a 686 méter magas hegyre széles erdei út vezet, a csúcs meghódítása még a tapasztalatlan túrázóknak is könnyű és biztonságos. A kilátóból csodálatos kilátás nyílik a mélykék Klopeini-tóra, az álomszép Turnersee tóra, valamint Karintia leghosszabb és legnagyobb folyójára, a Drávára, amely kanyargó zöld szalagként szeli át a tartományt.

Airwalk, Kölnbreinsperre-gát - Fotó: Karintia




A kilátó elsősorban erős idegzetűeknek ajánlott: Ausztria legmagasabb duzzasztógátján, a Maltatalban kialakított Kölnbreinsperrén található. A látogatók a 200 méteres mélység felett kialakított üvegfelületen állva gyönyörködhetnek a Hohe Tauern hegyvonulatára nyíló lélegzetelállító kilátásban.

Taborhöhe, Faaki-tó - Fotó: Adrian Hipp




A Taborhöhe kilátópontról csodás panoráma nyílik a Faaki-tóra és a közeli hegyekre. A 725 méter magas hegycsúcs Eggből egyórás könnyű túrával, esetleg rövid autózással érhető el. A hegytetőn egy erdei kötélpark és egy hangulatos vendéglátóhely is helyet kapott, amelynek teraszáról szintén nagyszerű kilátás nyílik a tóra.

Hohe Gloriette, Pörtschach - Fotó: Petra Nestelbacher





A Pörtschach felett lévő sziklán ragyogó fehér oszlopokból álló, elbűvölő pavilon áll - ez a Hohe Gloriette, amely már önmagában is megér néhány fényképet. Aki megkockáztatja a félórás sétát a falu központjától, a környék egyik legszebb kilátópontjából, egy déli fekvésű természetes erkélyről csodálhatja meg a Wörthi-tavat.

Magdalensberg - Fotó: Franz Gerdl





Az Instagram-közösség egyik kedvenc helye - teljes joggal! A Magdalensberg lábánál terül el a Klagenfurti-medence, mögötte húzódik a Karavankák hegyvonulata. A Magdalensbergre autóval, illetve gyalog is fel lehet jutni. A kilátás főképp ősszel lenyűgöző, amikor alul ködtenger terül el, felül pedig süt a nap. A csúcs déli oldalán lévő régi gabonatárolót feltétlenül érdemes megörökíteni.

Sky Walk Brandlalm - Fotó: Elke Maidic




A St. Paul felett húzódó, 1447 méteres magas Bernsteiner Ofenen található Sky Walk Brandlalm kilátóból a Lavanttalon és a Karavankák hegyvonulatán át egészen a Wörthi-tóig, sőt akár még a Grossglocknerig is ellátni! A sziklafalra épült kilátó autóval is megközelíthető a Brandlalmon keresztül. A Sky Walk körül egy rövid élménytúra-útvonal várja az odalátogatókat.

Zwergsee tavi kilátó - Fotó: Gert Perauer




Mint egy hajó orra, úgy nyúlik a Millstatti-tó-fennsík déli lejtője fölé. Az építmény egyedülálló kilátást kínál a tóra és a környező hegyekre. Varázslatos hely, különösen naplementekor. A kilátó közvetlenül a Zwergsee-slow trail, a Millstatti-tó fölött vezető, kifejezetten könnyű körtúra mellett található.

Skywalk Gartnerkofel - Fotó: Peter Maier




Milyen háttér lenne jó a fényképének? A Hohe Tauern a Grossglocknerrel északon, a Karni-Alpok és a Dolomitok nyugaton, esetleg a Júliai-Alpok délen? A Nassfeld-Presseggi-tó sí- és túrarégióban lévő Skywalk Gartnerkofel egyedülálló kilátással kecsegtet, és a környék egyik legkeresettebb fényképezőhelyének számít.

Rote Wand, Dobratsch - Fotó: Franz Gerdl




Akinek nincs tériszonya, nyugodtan lenézhet: a Dobratsch déli oldalán mintegy 1500 méteres magasságban lévő - több mint 7 méter magas - kilátóteraszról csodálatos kilátás nyílik a Rote Wandra, a Dobratsch-hegység vöröses színű, hatalmas sziklafalára. Mindemellett csodálatos panoráma tárul elénk a Gailtaltól a Júliai-Alpokig.

Adlerhorst hütte, Aineck - Fotó: Franz Gerdl




A Katschberg legmagasabban fekvő hegyi kunyhója 2222 méteres magasságban van, és egy kényelmes ülőliftes utazás után kínál egyedülálló kilátást. Jó időben akár Ausztria egyötödét is beláthatjuk innen. Az Adlerhorst (Sasfészek) nemcsak erről, hanem regionális ételkülönlegességeiről is híres. Mindkettő élvezhető a hütte napozóteraszán található kényelmesen nyugágyakból.

Danielsberg, Kolbnitz - Fotó: Karintia




A Danielsberg egy kis kilátóhegy a Mölltal közepén. A csúcson található több mint 900 éves Szent György-templomból varázslatos panoráma nyílik a Mölltalra, a Lurnfeldre és az alsó Drautalra, egészen a Karavankákig. A néhány méterrel odébb lévő Herkuleshof autóval vagy az Alpok-Adria távolsági túraútvonalon haladva gyalog is elérhető.


Link










 
 
0 komment , kategória:  Világjárók  
Az élet bölcsője
  2023-05-05 21:15:19, péntek
 
 







AZ ÉLET BÖLCSŐJE - Ponorics-rét (Fundătura Ponorulu


Ha nagyon őszinték akarunk lenni, akkor bevallhatjuk, hogy Erdélynél nem sok szebb hely van a világon. A szívünk egy darabkája mindig Erdélybe fog vágyni, hiszen még mindig azt érezzük, hogy a miénk, és van is egy kis igazunk az ügyben. Annyira sok szép hely van itt, még az Élet bölcsőjét is itt találhatjuk. Most ezt a nagyon különleges helyet mutatjuk be nektek.

Hol található az Élet bölcsője?

Az Élet bölcsőjét a Kudzsiri-havasokban, a Ponorics réten találjuk (románul Fundatura Ponorului néven találod meg ezt a teret). Ha erre jársz, arra fel kell készülnöd, hogy csodaszép látvány vár majd, mindenféle modern világra jellemző dolog, bolt, büfé illemhelyiség, áram, na meg persze térerő nélkül. Tehát ne az Éles bölcsőjének meglátogatásával egy időben tervezd a legfontosabb üzleti megbeszélés lebonyolítását. Egyébként Erdélyben sok helyen nincsen térerő, a hegyekben ez megszokott dolog, tehát előre szólj a családnak, hogy nem azért nem vagy elérhető, mert haldokolsz, hanem azért, mert a világ egyik legszebb helyét fedezed fel éppen. De hát ide nem is telefonálni kell jönni, hanem gyönyörködni, felfrissüllni, friss levegőt szívni, és lelassulni, együtt lélegezni a természettel, hagyni, hogy a táj kicsit beszippantson, és elfelejtsd a stresszes mindennapokat, ez a telefonon csüngve nem is lenne lehetséges.

Miért hívják az Élet bölcsőjének?

Erdély tele van mesésebbnél mesésebb helyekkel, szebbnél szebb tájakkal, miért pont ezt a helyet nevezték el az Élet bölcsőjének? A hely neve arra utal, hogy nincsenek itt modern dolgot, mégis minden olyan fontos, alapvető szükséglet megtalálható, amire szüksége lehet az embernek ahhoz, hogy éljen. Egy valóságos csoda hely, amit ha egyszer valaki felkeres, az élete végéig emlékezni fog rá. Nemcsak a látványra, hanem az érzésre is, ami a helyen tartózkodva magával ragadj az embert. Erre a helyre még út sem vezet, mármint olyan, amit mi magunk is útnak nevezünk, ami aszfaltozott, és táblákkal jelzik. Szerencsére a helyiek jól ismerik ezt a környéket, lovaskocsival, traktorral, vagy gyalogosan könnyedén ide lehet találni. Ha megnézed ezt a videót, te is megérted, hogy miért nevezik ezt a helyet az Élet bölcsőjének.


Erdély titkos helyein kirándultunk. Az "élet bölcsője"! Ponorics rét - Fundatura Ponorului

Link



Az élet bölcsője, Ponorics-rét (Fundătura Ponorului)





Az ,,élet bölcsőjét a Kudzsiri-havasokban, a Ponorics réten találjuk. Fedezd fel ezt a csodálatos helyet és keresd is fel, megéri, ha csendre, nyugalomra, kikapcsolódásra vágysz! Itt, a Ponorics réten, (románul Fundatura Ponorului) nincs bolt, üzlet és kocsma, nincs vezetékes víz, nincs áram és nincs térerő sem, ha esetleg telefonálni szeretnél!


Az élet bölcsője, Ponorics-rét (Fundătura Ponorului)





Mindenki csak vágyik a nyugodt, stressz nélküli életre, de elmenni ide és átélni (tenni érte) már nem nagyon akarja senki. Kell a kényelem, az internet, a multik által kevert bio-nak mondott mérgező élelmiszer. Kell a hamburger, a fehérje por, a ruházatnak nevezett műanyagra nyomott márkanév, amiért jó sokat fizetsz!


Az élet bölcsője, Ponorics-rét (Fundătura Ponorului)





Itt nem hallani hülye gyerekeket, akik üvöltetik a hordozható hangszórókból az általuk nem értett, az-az érthetetlen, de ,,divatos" zenét! Nincs itt vagány Guszti sem, aki maximális fordulaton pörgeti a motorját a városok utcáiban. Nincs bűnözés, így rendőrségre sincs szükség a környéken. Nem csörög reggel 6-kor a telefon ébresztője, nem futólépésben öltözöl fel és iszod a kávédat egyszerre, hogy aztán még gyorsabb tempóban rohanj a buszhoz vagy a villamoshoz. Nincs munkahelyi nyomás, megfelelési kényszer. Itt a munkád a hobbid, az életed része, ahol magadnak dolgozol és nem a pénzért hajtasz, hogy mű ételeket vegyél. Itt az élelmiszer nagy részét is megtermelik maguknak az emberek.


,,Az élet bölcsője", ezt a nevet adtam ennek a helynek, ami egy olyan ,,csoda-sziget" a mai rohanó világunkban, amit látni kell. Ha felkeresed ezt a magával ragadó helyet, magadba szívni a völgy szellemét, lelassulni, lenyugodni - örök emlék marad. Szerencsére nem vezet ide aszfaltos út sem, így elég nehéz megközelíteni, ahová csak gyalogosan, vagy lovaskocsival, esetleg traktorral lehet eljutni.


Az élet bölcsője, Ponorics-rét (Fundătura Ponorului)





Érdemes elmenni akár egy egy napos kirándulásra is, hiszen így magad mögött tudod majd hagyni a rohanó világunkat. A helyben lakók szívesen látják a turistákat, de megmosolyogják őket, mert nem értik, miért is keresik fel annyian ezt a csodálatos helyet. Nekik az természetes, hogy ők készítik a sajtot, túrót és nem bolti kenyeret vásárolnak. Nem tudják mennyivel jobb az általuk elkészített tyúkhús leves, nekik ez természetes.


Nem olyan régen, egy természetgyógyász is velünk tartott ide, az Élet bölcsőjéhez és azt fejtegette, hogy az egészségünk legnagyobb ellensége a stressz. Nos, itt az idegesség fogalma ismeretlen. Ha télen leesik a hó, akkor ez a hely szinte megközelíthetetlenné válik, ami olvadását a helyiek nyugalommal várnak ...


Várják a tavasz eljöttét, amikor a természet újra feléled itt az ,,élet bölcsőjében"!


Az élet bölcsője, Ponorics-rét (Fundătura Ponorului)





A Ponorics-rét térképen:

A legjobb helyeket Erdélyben a térképünkön találod:

https://youtu.be/nE_m8ah40Vw







 
 
0 komment , kategória:  Világjárók  
Bárkit odaengednek, pedig ott sokan meghalnak - hihetetlen f
  2023-04-01 22:00:07, szombat
 
 







BÁRKIT ODAENGEDNEK, PEDIG OTT SOKAN MEGHALNAK - HIHETETLEN FELVÉTELEK
Origo2023.04.01. 16:57


A következő felvételeken láthatjuk a világ legveszélyesebb túraútvonalait. Ezek az ösvények bár legálisan látogathatóak, mégis csupán a legbátrabb és legrátermettebb túrázóknak valók, hiszen még egy apró hiba, vagy elvétett lépés is életveszélyes balesetekkel végződhet. És közismert: végződik is. Egyik-másik helyszínen már többen meghaltak, úgymond túrázás közben.


Link








Link






























Link


A rozoga vaslépcsők, a hegyomlások, az oxigénhiány, vagy épp a gyilkos vadállatok az alábbi képeken látható túraútvonalakon szinte általánosak, ezért a kezdő túrázók jobb, ha nagy ívben elkerülik ezeket a vidékeket:


MOUNT HAUSHAN, KÍNA:







Több mint 700 évvel ezelőtt egy taoista pap Kínában vékony deszkákat szögellt egy szikla oldalára, hogy elérje a szent hegy csúcsát, így született ez a különleges útvonal, amelyet sokan a világ legveszélyesebb ösvényének tartanak. A Huashan-hegyen található túrát eredetileg a szikára épült templomokba tartó zarándokoknak szánták, mára azonban a világ minden tájáról látogatják a turisták.

A magaslatra meredek lépcsők és keskeny fadeszkák vezetnek, de előfordulnak olyan szakaszok is, amikor, jobb híján a sziklákba vájt lábtámaszokba kell lépnie a bátor kalandornak. A feljegyzések szerint emberek százai lelték már halálukat a pazar kilátással kecsegtető, de annál veszélyesebb útvonalon.


DRAKENSBERG TRAVERSE, DÉL-AFRIKA:







A Drakensberg-hegység vagy magyarul Sárkány-hegység közel ezer kilométer hosszan halad keresztül a Dél-afrikai Köztársaságon és Lesothón, egészen Szváziföldig. Itt található a mintegy 230 kilométer hosszú Grand Traverse, az a lenyűgöző szépségű túraútvonal, amelyen már rengeteg ember vesztette életét.

A vakmerő kirándulni vágyókat rozoga létrák, meredek hegyoldalak és több száz méteres szintemelkedés teszi próbára, cserébe a fantasztikus kilátásért.


KALALAU ÖSVÉNY, HAWAI, USA:







A mindössze 35 kilométer hosszú, de annál kalandosabb Kalalau Trail (vagy Kalalau ösvény) Hawai, és talán a világ egyik legcsodálatosabb tengerpartjára vezeti az adrenalinéhes túrázókat. Cserébe azonban igen kemény az útvonal: sűrű dzsungel, zuhatagok és vízi átkelők követik egymást, az extrém tájat pedig a gyakori esőzések még veszélyesebbé tehetik.

Az ösvény kezdetén egy hivatalos útjelző tábla is figyelmeztet a veszélyre, amelynek tanúsága szerint már több mint 85 ember lelte halálát a kiszámíthatatlan szakaszon.


ANGELS LANDING, ZION NEMZETI PARK, USA:







Utah állam Zion Nemzeti Parkjában található az Angels Landing, vagy magyarul az Angyalok leszállópályája, amely egy magasra nyúló és hatalmas területű sziklaformáció. A négy kilométeres túra nagy része meglehetősen könnyen bejárható, azonban az utolsó pár száz méter annál nagyobb kihívást jelent.

Meglepő módon az igazi fenyegetés nemcsak az extrém, sziklás tájnak, hanem a túlzsúfoltságnak is köszönhető. Nap mint nap tapasztalatlan és izgalmakra vágyó turisták özönlik el a keskeny és meredek hegygerinceket. És bár a sziklákba lépcsőket vájtak és láncokat erősítettek, még ezeknek a biztonsági óvintézkedéseknek a betartása mellett is ijesztő és életveszélyes az út.


El Caminito Del Rey, Spanyolország:







Az El Caminito Del Rey, vagy magyarul a Király-ösvénye Spanyolország egyik legextrémebb túraútvonala. Több mint egy évszázaddal ezelőtt épült, és eredetileg szükségből készítették, hogy a munkások elérhessenek egy épülő vízierőművet. Ez a rövid ösvény azonban nem akárhol halad, hanem több mint 100 méter magasan lóg a föld felett, ahol keskeny fából készült deszkák vezetik át a kirándulókat a meredek mészkősziklákon.

A rendszeres karbantartás hiánya miatt az évek során a gyalogútból több helyen leszakadtak darabok, és életveszélyessé vált. A sok haláleset miatt ezért az utat 2001-ben lezárták a túrázók elől, és csak 2015-ben nyitották újra, immár sokkal biztonságosabbra építve azt, mint korábban. A túraútvonal pazar kilátást nyújt a környező folyókra és a festői völgyekre.


MIST TRAIL, HALF DOME, USA:







A kaliforniai Yosemite Nemzeti Parkban található Half Dome egy gránitóriás, amelynek megmászása lenyűgöző kilátással, azonban sok veszéllyel is kecsegtet. A csúcs eléréséhez sziklafalakhoz rögzített acélkábeleken keresztül vezet az út, amelyen mozgalmasabb napokon túrázók százai másznak.

A kirándulás meglehetősen fárasztó, és akár 10-12 órát is igénybe vehet. Ráadásul a kábelek csúszóssá is válnak az esőben, és ez villámcsapásokkal párosulva, vihar esetén igazzá rémálommá teszi a Half Dome-ot.


A HUAYNA PICCHU, PERU







Azaz a ,,Machu Picchu Halállépcső" becenévre hallgató rövid, de annál meredekebb ösvény a Machu Picchu mögött húzódó ikonikus csúcsra ér fel.

A híres inka lelőhelyről felfelé vezető ösvény, az ősi város közelében található hegyre vezet, méghozzá egy ötszáz éve épített, 305 méteres, meredek gránitlépcsősoron át. A gyakori esőzés, valamint az omladozó hegyoldal alaposan megnehezíti a túrát, a megfelelő lábbelik és felszerelések hiánya pedig egyenesen életveszélyessé teszi azt.


A KAWAH IJEN-TÓ ÉS VULKÁN:







Az indonéziai Jáva szigetén található vulkán 2600 méter magasan helyezkedik el, és a különleges, kék lávája sok-sok turistát vonz, holott az egyik legbarátságtalanabb táj a Földön. Az aktív vulkán kráterében ugyanis egy 200 méter mély tó helyezkedik el, amelyben víz helyett kénsav hullámzik.

Ennek a maró folyadéknak a pH-értéke 0,5, és pillanatok alatt marja szét az óvatlanul beleejtett tárgyakat, hogy az emberi bőrről már ne is beszéljünk. Ráadásul a hegyi kénbányákból gázfelhők pöfögnek kifelé, így a túrázóknak még gázálarcra is szükségük lehet. És még nincs vége a veszélyeknek, amellyel az utazók szembesülnek. A szél ugyanis gyakran keveri fel a vulkáni hamut, átmenetileg elvakítva ezzel a meredek ösvényeken túrázókat.


CASCADE SADDLE, ÚJ-ZÉLAND:







A túrázás az egyik legnépszerűbb tevékenység Új-Zélandon, a Cascade Saddle közel 15 kilométeres nyomvonala pedig a kirándulni vágyók számára a ,,Gyűrűk Ura" filmekben látható csodálatos tájakat kínálja.

Az ösvényt ugyanakkor az esős idő igazán veszélyessé teheti, hiszen a talaj csúszóssá és instabillá válik, amelyről viszont a lenyűgöző alpesi panoráma sokszor eltereli a kalandorok figyelmét, így rendkívül gyakoriak a balesetek.


DEATH VALLEY NEMZETI PARK, USA:







Kalifornia és Nevada államokban található Death Valley National Park, magyarul Halál-völgy Nemzeti Park az ország legszárazabb és legforróbb területe, ahol napközben nem ritka az 50 Celsius fok sem. A Halál Völgyében a hőgután kívül azonban más veszély is fenyegeti a látogatót; gyilkos lehet a helyi vadvilág is, ugyanis három mérgeskígyó-fajta is él a sivatagos területen.

A mindössze 4,5 kilométeres Red Cathedral Trailen (Vörös-székesegyház ösvény) túrázva nyílik az egyik legszebb panoráma a térségre, azonban elegendő víz, napolaj és GPS nélkül életveszélyes útnak indulni.


Link






. . . . .

 
 
0 komment , kategória:  Világjárók  
     1/22 oldal   Bejegyzések száma: 218 
2024.02 2024. Március 2024.04
HétKedSzeCsüPénSzoVas
 123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031
Blog kereső


Bejegyzések
ma: 0 db bejegyzés
e hónap: 15 db bejegyzés
e év: 63 db bejegyzés
Összes: 4824 db bejegyzés
Kategóriák
 
Keresés
 

bejegyzések címeiben
bejegyzésekben

Archívum
 
Látogatók száma
 
  • Ma: 455
  • e Hét: 1951
  • e Hónap: 19095
  • e Év: 156467
Szótár
 




Blogok, Videótár, Szótár, Ki Ne Hagyd!, Fecsegj, Tudjátok?, Receptek, Egészség, Praktikák, Jótékony hatások, Házilag, Versek,
© 2002-2024 TVN.HU Kft.