|
1/220 oldal
|
Bejegyzések száma: 2197
|
|
|
|
2025-05-10 23:22:29, szombat
|
|
|
A máj az egyik legnagyobb szervünk, súlya elérheti a másfél kilogrammot is, a szervezetben több mint 500 különböző feladatot lát el.
Fontos szerepe van többek között az emésztési folyamatokban, részt vesz az immunrendszer működésében, segít kivezetni a káros anyagokat a testünkből, fehérjéket termel, tisztítja a vért, tárolja az A-, D- és B12-vitaminokat, átalakítja a T4 pajzsmirigyhormont T3 hormonná, és még sorolhatnánk a fontos funkcióit.
Májunk érdekessége, hogy akár 70-80%-a - azaz jelentős része - is károsodhat, mégis képes az egészségesen maradt rész segítségével szinte tökéletesen végezni a feladatait.
Egyik gyakori májprobléma az elzsírosodott máj. Ez nemcsak azt jelenti, hogy májunk tele van zsírokkal, hanem azt is jelenti egyben, hogy nem működik megfelelően, a májsejtek károsodtak. Kialakulhat nem megfelelő táplálkozás és rendszeres alkoholfogyasztás esetén. A cukorbetegség egy rizikófaktor a májproblémák kialakulásában: a magas inzulinszint ugyanis szintén elzsírosítja a májat.
Májunk sok esetben korán jelzi, ha gond van, ilyen tünetek lehetnek:
vérzések;
sárgaság megjelenése a bőrön és a szemben;
folyamatos fájdalomérzet a jobb vállban;
félgömbszerű has kialakulása;
gyakori viszketések a tenyéren, talpon.
Jó hír, hogy májunk képes teljes egészében regenerálódni, ehhez viszont 3 évre van szüksége, tehát ennyi ideig célszerű biztosítani számára azokat a tápanyagokat, melyek a regenerálódását segítik.
A máj regenerálódásának segítésére jött létre
A Hepadex egy okosan megtervezett, 15-féle hatóanyagot - gyógynövénykivonatokat, mikrotápanyagokat - tartalmazó májfunkció-javító, májerősítő és májregeneráló hatású komplex.
Hatóanyagai:
Kolin
A kolin egy makrotápanyag, melyet a B-komplex részeként kezelünk. Szükséges a máj és az agy megfelelő működéséhez, biztosítja az idegrendszer és az izmok egészségét, valamint fenntartja a normális metabolizmust. A kolin emulgeálja a zsírokat és a koleszterint, így azok nem rakódnak le a májban, az epehólyagban, illetve az érfalakon. A kolin védi a májat, segít ellátni méregtelenítő feladatát, erős megterhelés esetén (alkohol-, drogfogyasztás) valamelyest csökkenti a káros hatásokat.
Articsókakivonat
Az articsóka méregtelenítő hatását fokozza a benne található cinarin, amely hatékony vértisztító. Ez a vegyület erősíti a májat, gyorsítja az epeáramlást. Utóbbi szükséges a zsírok lebontásához és a vitaminok megfelelő felszívódásához. Az articsóka enyhíti a méreganyagok okozta májrendellenességeket, elősegíti a májsejtek regenerálódását. Egy 1940-ben Japánban folytatott kísérlet eredménye azt mutatta, hogy az articsóka nemcsak a vér koleszterinszintjét csökkentette, hanem fokozta a májban az epetermelődést és jó vizelethajtó hatása is volt.
Az epeműködésre gyakorolt jótékony hatását a kutatók 1993-ban szintén megerősítették, miszerint az articsóka főbb hatásai közé tartozik az epe termelésének és normális összetételének fenntartása, az epetermelés fokozása, és az epe hígabbá tétele. Elősegíti az epeutak összehúzódását, megszünteti az epehólyag atóniás állapotát, az epehólyag-gyulladást, az epehólyag rendszertelen összehúzódását és az epebántalmakra visszavezethető emésztési panaszokat.
Fokhagymakivonat
A fokhagyma tele van olyan kéntartalmú összetevőkkel, amelyek aktiválják a májban lévő enzimeket, hogy az sokkal hatékonyabban tudjon működni. Így a méreganyagok is sokkal gyorsabban és nagyobb eséllyel távoznak a szervezetből. A fokhagymának pozitív, tisztító hatása van a májra. A száraz fokhagymás kivonat a máj, az epehólyag és a szokásos székrekedés betegségeiben használt gyógyszerek része.
Bojtorjángyökér-kivonat
A bojtorján hatóanyagai serkentik az epe- és a májfunkciókat, ezért a gyógynövény kiválóan alkalmazható a méregtelenítő kúrák során. Szintén méregtelenítő tulajdonságát erősíti izzadságfokozó és a vizelet áramlását javító képessége, ami hozzájárul a toxinok eltávolításához.
Petrezselyemlevél-kivonat
Káliumtartalmának köszönhetően tisztítja az emésztőrendszert, valamint serkenti a máj munkáját. A máj működésének javításával támogatja a szervezet természetes méregtelenítő funkcióit. Ha a máj túlterhelt, a petrezselyemlevél segít a szervezet tisztításában. A benne található klorofill nélkülözhetetlen az epeműködéshez.
N-Acetil-L-Cisztein
Egy aminosavról van szó, mely az egyik legfontosabb antioxidánsunk. Elősegíti a regenerálódást, méregteleníti a májat, gyulladáscsökkentő hatással is bír. Csökkenti a környezetből érkező toxikus anyagok káros hatásait, segít megelőzni, illetve kezelni a májkárosodást, valamint a gyulladásos májbetegségeket.
Céklakivonat
A cékla rostja hatékonyan képes megtisztítani az emésztőrendszert, így jó szolgálatot tesz a méregtelenítésben. Rendkívül gazdag azokban a flavonoidokban, vitaminokban, melyek májunk megfelelő működéséhez szükségesek.
Édesgyökér-kivonat
Ez a kivonat főleg az alkohol okozta májkárosodást képes kezelni, jól helyreállítja a máj enzimháztartását. A növény hatóanyagai megóvják a májat a gyulladásoktól és a zsírlerakódásoktól. Az édesgyökér képes a már károsodott májat is bizonyos mértékig helyrehozni.
Alfa-liponsav
Ez az antioxidáns anyag jól szolgálja a máj védelmét: óv a szabad gyökök által okozott károsodással szemben, és segít a szervezetben felhalmozódó méreganyagok eltávolításában. Alkalmazzák májműködési zavar, illetve alkoholos májkárosodás esetén, a máj gyulladásos elváltozásainál és a májat érintő egyéb problémák elleni védekezésben.
Édesköménymag-kivonat
Májregeneráló, enyhe epehajtó hatású. Leállítja az erjedési és rothadási folyamatokat a vastagbélben, így segít helyreállítani a bél baktériumflóráját és könnyíti a máj munkáját.
Kurkumakivonat
Tudományos kutatások támasztják alá a kurkuma májvédő és májregeneráló hatását. A fűszernövény hatóanyaga sikeresen gátolja az epeutak eltömődését és a máj károsodását. Sőt, a vizsgálatok szerint a kurkuma nemcsak a májfunkciót javítja, de a májrákot is kedvezően befolyásolja.
Gyömbérgyökér-kivonat
Gyulladáscsökkentő, antibakteriális hatású, hatékonyan tisztítja és védi a májat.
Cayenne-bors-kivonat
Támogatja a szervezet méregtelenítő folyamatait, stimulálja, serkenti a máj és az epehólyag működését.
Pitypanggyökér-kivonat
Javítja az emésztést, gyulladáscsökkentő hatása van. Serkenti az epe termelődését és kiválasztását a májban. Javítja a májfunkciót, segjti a méreganyagok eltávolítását a szervezetből. Hatóanyagai epe- és májbántalmak, zsíranyagcsere-problémák esetén jótékony hatással vannak a szervezetre.
D-biotin
Vízben oldódó vitamin, mely szintén jó hatású a májra: felgyorsítja egyes vegyületek, anyagok lebomlási sebességét a májban, azaz segíti a májat, hogy az gyorsabban végezhessen feladataival.
A Hepadex szedése
az alábbi esetekben ajánlott:
cukorbetegség,
gyenge májfunkciók,
pajzsmirigy-alulműködés,
elzsírosodott máj,
májzsugorodás,
méregtelenítési célból.
Forrás : Link |
|
|
0 komment
, kategória: Natúr kezelések |
|
|
|
|
|
2025-05-09 13:16:27, péntek
|
|
|
Így oldhatod ki leggyorsabban a húgysavat a testedből, hogy megszűnjön az ízületi fájdalom és köszvény!
A köszvény egy kóros állapot. Duzzanatot, merevséget és súlyos fájdalmat okoz, akár pár óra alatt. A fő oka a nagy mennyiségű húgysav, amely kemény kristályokban rakódik le a ízületekben.
Emelkedett húgysavszint a vérben isis kimutatható, ez az úgynevezett hyperurikaemia. Azonban a hyperurikaemiás emberekben nem mindig alakul ki a köszvény.
Ha a vesék nem képesek a húgysav lebontására, az kristályosodik, és az ízületek körül lerakódik, amely ízületi gyulladást okoz.
A legfontosabb az egészséges étrend, amely gazdag friss színes gyümölcsökben és zöldségekben;sovány húsokban és a tenger gyümölcseiben, és teljes kiörlésű gabonákban. Csökkenteni kell a cukrok, a magas fruktóztartalmú kukoricaszirup, a telített zsírok, és az alkohol fogyasztását.
Igyál sok vizet, mert segít eltávolítani a méreganyagokat.
A szódabikarbóna hatékonyan csökkenti a húgysavat a szervezetben. Tegyél fél teáskanálnyit egy pohár vízbe. Ezt idd minden nap. Köszvényes roham esetén egy egész teaskanállal tegyél a vízbe.
A citromos víz is segít. Amikor a test lúgos, a rendszer képes rá, hogy megakadályozza a köszvény kialakulását. A citromos víz növeli a lúgosságot, és megakadályozza a húgysav kristályok képződését. Csavarj egy fél citromot 200 ml meleg vízbe, és idd minden reggel éhgyomorra.
Az almaecet is növeli a test lúgosságát. A almasav hatékony a húgysav kioldásában a szervezetből. Adjunk egy evőkanál almaecet 200 ml vízhez, és igyuk minden nap ebéd és vacsora előtt.
Ezek a legjobb ételek köszvény kezelésére:
A kurkuma a vese védelmezője és erős gyulladáscsökkentő szer.
bromelain, az ananászban gyulladáscsökkentő és fájdalomcsillapító.
A lenmag, csökkenti a húgysav mennyiségét az ízületekben.
Forrás : Link |
|
|
0 komment
, kategória: Natúr kezelések |
|
|
|
|
|
2025-05-03 20:21:57, szombat
|
|
|
Fejfájással sokan küzdenek, és talán nincs olyan ember a világon, aki életében legalább egyszer ne szenvedett volna fejfájástól. Egyes fejfájás-csillapítók ugyan csökkentik a fájdalmat, azonban ezekhez a gyógyszerekhez könnyedén hozzá lehet szokni, illetve egy idő után nem biztos, hogy az adott gyógyszer hatni fog. Most olyan praktikákat mutatunk be, amelyek nagyon hatékonyak lehetnek a fejfájás csillapításában és megszüntetésében.
A stressz gyakran okoz fejfájást. Leggyakrabban a tenziós fejfájás kapcsolódik a feszültséghez, a stresszhez. A tenziós fejfájás csillapítását segíti, ha a hüvelykujj és a mutatóujj közötti részt gyengéden masszírozzuk. Ez a technika nemcsak a fejfájás csillapításában, hanem a szorongás oldásában is a segítségünkre lehet.
Amennyiben levendula-illóolajat spriccelünk a párnánkra, azt tapasztalhatjuk, hogy sokkal nyugodtabbak vagyunk, és könnyebben is el tudunk aludni. A levendulaolaj azonban a fejfájás és a migrén kezelésében is a segítségünkre lehet. A levendula-illóolaj aromaterápiás hatását használhatjuk ki, amennyiben a fejfájás csillapítása a célunk. Egy kutatásba migréntől szenvedő egyéneket vontak be, akiknek három hónapon keresztül ki kellett élvezniük a levendula aromaterápiás hatásait. A vizsgálati eredmények szerint a vizsgálati alanyok a migrén gyakoriságának és súlyosságának csökkenéséről számoltak be.
A fejfájás megszüntetésében még a reflexológus is segíthet. A reflexológusok általában a nagylábujjhoz kötik a fej fájdalmát. Ha a fejünk jobb oldala fáj, akkor a jobb lábunk nagylábujját kell masszírozni. Értelemszerűen a fej bal oldali fájdalmát a bal láb nagylábujjának a masszírozása segíti.
Az eddigi kutatások szerint a magnéziumhiány migrént és fejfájást okozhat. A kutatások azt mutatják, hogy migrén és fejfájás esetén a szervezetben a magnézium mennyisége nem megfelelő. A magnéziumot szedhetjük kiegészítő formájában, illetve olyan táplálékokat is fogyaszthatunk, amelyek tartalmazzák ezt a tápanyagot, például banánt, magvakat, diófélét, teljes kiőrlésű gabonákat és hüvelyeseket.
A gyömbér nemcsak az emésztési panaszokon segíthet, de még a migrénes fejfájás csillapításában is. Ezt a gingerol nevű vegyületének köszönhetjük. Hogyan készíthetünk gyömbérteát? Forraljunk fel 2 dl vizet, adjunk hozzá egy ujjnyi lereszelt gyömbért. Hagyjuk hűlni, majd leszűrve vagy anélkül fogyaszthatjuk.
A fejfájás csökkentésében a hideg vizes borogatás is sokat segíthet. Attól függően, hogy a fej mely részén érzünk fájdalmat, odahelyezhetjük a hideg vizes borogatást. A fájdalom jelentkezhet a halántékon, a tarkón, de a szemgödröknél is. A hideg során szűkülnek az erek, és az izmok feszültsége is csökken.
A gyakori fejfájás a D-vitamin-hiány egyik jele és tünete is lehet. Egy vizsgálat során azt állapították meg, hogy elsősorban azok a személyek szenvednek migrénes fejfájástól, akiknek alacsony a szervezetében a D-vitaminnak a szintje.
Amennyiben mostanában sokat fáj a fejünk és úgy érezzük, hogy a látásunk sem a régi, tudnunk kell, hogy a két dolog szorosan összekapcsolódik egymással, ugyanis a szem erőltetése akár még migrénes fejfájást is okozhat. Ha úgy véljük, hogy a szemünkkel vannak problémák, a legfőbb ideje felkeresni egy szemész szakorvost.
Forrás : Link |
|
|
0 komment
, kategória: Natúr kezelések |
|
|
|
|
|
2025-05-03 20:20:11, szombat
|
|
|
Kétségtelen, hogy a teák nagyon pozitívan hatnak nemcsak a testi, de a lelki egészségre is. Nincs is pihentetőbb annál, mint amikor hazaérünk egy fárasztó munkanapot követően, és készítünk magunknak egy csésze nagyon ízletes gyógyteát, amelyet lassan, komótosan elkortyolgatunk, miközben a gondolatainkba merülünk, vagy egész egyszerűen csak relaxálunk kicsit. A gyógyteák nemcsak jó ízvilággal bírnak, de nagyon sok pozitív hatásuk is ismeretes. Bemutatunk néhány olyan gyógyteát, amely nemcsak a kikapcsolódást, a relaxációt teszi lehetővé, de a testi egészséget is biztosítja.
A zöld tea gazdag forrása a katekineknek, amelyek antioxidáns hatással rendelkeznek. Az antioxidánsok megakadályozzák, hogy a sejtekben károsodás jöjjön létre. Miért is olyan fontos ez? Többek között azért, mert ezekből a sejtkárosodásokból alakulnak ki a különféle betegségek. Ha az antioxidánsok jól végzik a dolgukat, akkor a szervezetben csökken a szabad gyökök száma, és így kisebb lesz az esélye a krónikus betegségek létrejöttének. A zöld tea fokozza az immunitást, elősegíti a méregtelenítést, és öregedésgátló hatásokkal is rendelkezik. A zöld tea olyan vitaminokban bővelkedik, mint A-vitamin, B-vitaminok és C-vitamin.
A fekete tea is gazdag forrása az antioxidánsoknak. Ez a tea eredményesen csökkenti a magas koleszterinszintet. Napi, azaz rendszeres fogyasztása még a stroke kockázatait is csökkenteni tudja. A fekete tea nagyon jó emésztési problémákra, magas vérnyomásra, rossz vérkeringésre és asztmára is.
Az oolong tea nemcsak antioxidánsokban, hanem vitaminokban és ásványi anyagokban is bővelkedik. Megtalálható benne az A-, C-, a B-, az E- és a K-vitamin, illetve a mangán, a kalcium, a réz, a szelén, a kálium, és még karotinoidokban is bővelkedik. Az oolong tea olyan enzimeket is tartalmaz, amelyek csökkentik a trigliceridszintet, illetve kimagasló a zsírégető erejük, és még méregtelenítik is a szervezetet.
A fehér tea a cukorbetegségben szenvedő betegeknek is javallott, mivel enyhíti a fokozott szomjúságérzetet, emellett növeli az inzulinszekréciót, és csökkenti a glükózszintet. A fehér tea antibakteriális hatásokkal is rendelkezik. Legfőképpen a bőrt érintő bakteriális fertőzésekkel szemben rendkívül hatékony. Ha influenzában vagy náthában szenvedünk, lerövidítheti a betegség időtartamát, és enyhítheti a tüneteket is.
A gyömbértea antioxidáns gingerolt tartalmaz, amely egy bioaktív vegyület. A gyömbér vitaminokban és ásványi anyagokban is bővelkedik, például B3- és B6-vitaminban, vasban, káliumban és C-vitaminban. A gyömbér erősíti az immunrendszert, és segít a gyulladás leküzdésében. Számos tanulmány számolt be arról, hogy a gyömbér sokféle betegség kezelésében lehet a segítségünkre, például ilyenek a gyomor- és bélrendszeri betegségek, a gyulladás és a metabolikus szindróma.
A kamilla számos bioaktív fitokemikáliát tartalmaz, nevezetesen flavonoidokat, amelyek antioxidánsként működnek. A kamilla tartalmaz még káliumot, kalciumot, karotint és folátot is. A kutatások szerint a kamillatea rendszeres fogyasztása csökkentheti a szívbetegségek okozta halálozási kockázatokat, támogatja az immunrendszert, és támaszunk lehet egyes rákos megbetegedések megelőzésében is. A kamilla segíthet a premenstruációs szindrómában szenvedő nőknek is, ugyanis gyulladáscsökkentő és szorongásoldó hatásokkal bír. A kutatási eredmények azt mutatják, hogy a kamilla lassíthatja az életkorral összefüggő csontvesztést is.
Forrás : Link |
|
|
0 komment
, kategória: Natúr kezelések |
|
|
|
|
|
2025-05-02 08:26:56, péntek
|
|
|
Egyes kultúrákban gyakori jelenség, hogy az emberek a padlón és nem széken ülnek. Indiában gyakran ülnek keresztbe tett lábakkal a padlón, míg Kínában gyakran térdepelő helyzetben ülnek a padlón, miközben a lábukat maguk alá húzzák. Ezekben a kultúrákban évezredek óta így étkeznek, és ilyen pozitúrában zajlanak családi események, étkezések és ünnepek. Merthogy a padlón történő ülésnek nagyon sok előnye létezik.
Amennyiben rendszeresen a padlón ülünk, azt vehetjük észre, hogy javul a testtartásunk. A padlón ülés ugyanis arra ösztönöz bennünket, hogy minél egyenesebben tartsuk a hátunkat, a gerincoszlopunkat, ezzel pedig jelentősen csökkenhet a hátfájás és a derékfájás is.
A padlón ülés fokozott izomaktivitást is eredményez. Akik hosszabb ideig ülnek a munkájuk miatt irodai székben vagy voltaképpen bármilyen széken, gyakran küzdenek testtartási problémákkal, azaz az izmok is ellustulnak. Viszont ha a padlón foglalunk helyet, akkor tudatosabban odafigyelünk a testtartásra, és ez az izmok működését is aktiválja, fokozza.
A padlón ülés a rugalmasság javításában is segítségünkre lehet, ilyenkor ugyanis a test alsó felében lévő izmok megnyúlnak, ezáltal növelve a test rugalmasságát, és ezzel is erőt adva a lábaknak, az alsó végtagoknak. Az ülés segít a gerinc, a csípő, a medence és a lábak izmainak nyújtásában, ezzel is fokozva azok rugalmasságát.
A padlón ülés, pontosabban ha ezt keresztbe tett lábakkal tesszük, egy nagyon népszerű jógapóznak is számít Indiában. Ez a típusú ülés az emésztésre is pozitív hatást gyakorol. Indiában az étkezés is ily módon történik. A tányérjuk a padlón van, és ha enni szeretnének, akkor mindig kicsit előre kell hajolniuk. Ezzel az emésztést is serkentik, ugyanis a test ismételt mozgatása a hasi izmok stimulálását eredményezi, ami viszont fokozza az emésztőenzimek szekrécióját a gyomorban, ez pedig sokkal jobb emésztést képes biztosítani.
A padlón ülésből nemcsak a test profitál, ugyanis a léleknek, a mentális egészségnek is rendkívül jót tesz. Ezek az ülőpózok ugyanis nagyon gyakoriak a keleti kultúrában a meditálás során. Ezek az ülőpozitúrák jelentősen csökkentik az elmére nehezedő stresszt, és segítenek abban is, hogy hatékonyabb legyen az oxigén áramlása a testben és az agyban, ami természetesen jobb lelkiállapotot képes eredményezni.
Az életkor előrehaladtával a rendszeres padlón történő üldögélés segít fenntartani és javítani az ízületek mobilitását. Ez növeli a funkcionális mobilitást, és csökkenti a különféle segédeszközök használatának szükségességét.
Forrás : Link |
|
|
0 komment
, kategória: Natúr kezelések |
|
|
|
|
|
2025-04-28 21:32:08, hétfő
|
|
|
Életmódbeli tényezők, amelyek csökkenthetik a depresszió kockázatait
Az eddigi kutatási eredmények azt mutatják, hogy az egészséges életmód - különösen a minőségi és mennyiségi alvás - jelentősen csökkenti a depresszió kockázatait. És ez még akkor is érvényes lehet, ha a családban élnek olyan személyek, akik ezzel a mentális betegséggel küzdenek, hiszen a depresszió genetikailag örökölhető is. Azonban a szakértők szerint ez a mentális betegség akár el is kerülhető, amennyiben egészséges életmódot folytatunk.
Mit is jelenthet az egészséges életmód fenntartása?
A tanulmány azt írta le, hogy az alkoholfogyasztás mérséklésével, az egészséges táplálkozással, a rendszeres fizikai aktivitással, az egészséges alvással és a társadalmi kapcsolatok fenntartásával akár még a depresszió is elkerülhető. Ezen kívül a tanulmány arra is kitért, hogy a dohányzás és az inaktivitás csak fokozhatja a mentális betegségek, így a depresszió kialakulásának esélyeit. A depresszió kialakulását befolyásoló tényezők ugyan bonyolultak, de az is tény, hogy a fentebb felsoroltakkal jelentősen minimalizálható ennek a betegségnek az esélye.
A felsoroltak közül talán a megfelelő mennyiségű és minőségű alvásnak van kiemelt szerepe a depresszió kockázatainak csökkentésében, ugyanis a napi 7-8 alvással mintegy 24%-kal csökkenthető a depresszió kockázata.
Az emberekkel való kontaktus, azaz a jó szociális kapcsolatok pedig mintegy 19%-kal csökkenthetik a depresszió létrejöttét, ellenben a mérsékelt alkoholfogyasztás csak tíz százalékkal, az egészséges táplálkozás 7%-kal, a rendszeres fizikai aktivitás 13%-kal csökkenti; míg a dohányzás 19%-kal, a rendszeres inaktivitás 11%-kal növeli meg a depresszió kockázatait.
Egy vizsgálatba olyan embereket vontak be, akik nem szenvedtek depresszióban. A vizsgálati alanyokat három csoportra osztották. Az egyik csoportba azok kerültek, akik nem éltek egészséges életmódot. A másik csoportba olyan embereket válogattak be, akik nem dohányoztak, rendszeresen mozogtak, egészségesen táplálkoztak, de nem aludtak eleget, vagy többször fogyasztottak alkoholt. Míg a harmadik csoportba olyan személyeket vontak be, akik maximálisan megfeleltek az egészséges életmódnak. A vizsgálati eredmények szerint ebben a csoportban szinte csak minimális volt a depresszió kockázata, ez is javarészt a genetikai tényezőknek köszönhető. Azon személyek között, akik egészségtelenül éltek, mintegy 56%-kal, míg a másik csoportban mintegy 43%-kal volt magasabb a depresszió kialakulásának kockázata. Tehát ez a kutatás is megerősítette, hogy az életmódnak igenis meghatározó szerepe van a depresszió létrejöttében.
A depressziót az agy kémiájának változásai is előidézhetik. Egyes szakértők szerint az agyban úgynevezett kémiai egyensúlyhiány alakul ki.
A depresszió kialakulásához gyermekkori tapasztalatok és felnőttkori életesemények is hozzájárulhatnak. Gyermekkori tapasztalatok lehetnek: elhanyagolás, fizikai, szexuális, érzelmi bántalmazás, egy személy elvesztése, traumatikus események, rendezetlen családi helyzet. Életesemények, amelyek depressziót okozhatnak: munkahely elvesztése, pénzügyi problémák, kapcsolati problémák, szakítás, válás, gyász, munkahelyváltás, fizikai vagy szexuális bántalmazás.
A nem megfelelő fizikai egészség szintén megnövelheti a depresszió kialakulásának kockázatait. Ilyenek lehetnek a krónikus vagy hosszú távú fizikai egészségi problémák, az olyan betegségek, amelyek folyamatos fájdalmat okoznak.
Léteznek olyan betegségek vagy egészségi problémák, amelyek szintén hozzájárulnak a depresszió kialakulásához. Ilyenek az agyat és idegrendszert érintő állapotok vagy a hormonális problémák, különösen a pajzsmirigy és a mellékpajzsmirigy betegségei. Depressziót generálhatnak a menopauzával kapcsolatos változások és az alvási problémák.
A hangulatunkra hatással lehet az egészséges életmód, azaz az egészséges táplálkozás, a rendszeres testmozgás és a megfelelő mennyiségű és minőségű alvás.
Forrás : Link |
|
|
0 komment
, kategória: Natúr kezelések |
|
|
|
|
|
2025-04-28 21:29:18, hétfő
|
|
|
A kérdésre egyértelmű a válasz: igen. Mi magunk is nagyon sokat tehetünk annak érdekében, hogy egészségesek legyünk, illetve hogy a vastagbél állapotán javítsunk.
Mindennek az alapja az egészséges táplálkozás, amely szerves részét képezi az egészséges életmódnak, és ezzel máris sokat tettünk a vastagbél egészségi állapotának javításáért. Sajnos világszerte az egyik leggyakoribb betegség a vastagbélrák. A legtöbb beteg az 50 év feletti korosztályból kerül ki. Hazánkban még nincs protokoll arra vonatkozólag, hogy az 50 év feletti nők és férfiak rendszeresen eljárjanak szűrővizsgálatokra, azonban mint minden rákos megbetegedésnél, így a vastagbéldaganatnál is nagyon fontos szerepe van, hogy hangsúlyt fektessünk a prevencióra, azaz a megelőzésre. Márpedig a daganatszűrés nagyon hatékony lenne, hiszen így a kezdeti stádiumban felfedezett daganatot sikeresen lehetne kezelni, gyógyítani. Mást nem tehetünk, minthogy mindent megteszünk a vastagbelünk egészségének fenntartásáért. Nézzünk is néhány olyan táplálékot, amellyel karbantarthatjuk ezt a szervünket.
Az egészséges táplálkozás alapját képezik a rostok. Mind az oldható, mind az oldhatatlan rostokra szükségünk van, hiszen nagy szerepük van a vastagbélrák megelőzésében és a székrekedés megakadályozásában. Sokféle táplálék bővelkedik rostokban, például a teljes kiőrlésű gabonák, a korpa, a zabpehely vagy éppen a mandula.
A vastagbélnek nem a kedvenc tápláléka a cukor. Minél inkább csökkentjük a cukorbevitelünket, a vastagbelünk annál hálásabb lesz ezért a cselekedetünkért. Nem önmagában a cukorral van a gond, hanem azokkal a magas kalóriatartalmú táplálékokkal, amelyek cukrot tartalmaznak nagy mennyiségben. Ezek az élelmiszerek ugyanis súlytöbbletet, elhízást eredményeznek, ami viszont nagyban elősegíti a vastagbélrák kialakulását.
A cukor önmagában ugyan nem, de a vörös húsok és a mértéktelen alkoholfogyasztás szinte minden esetben megemeli a vastagbélrák kialakulásának kockázatait.
Nemcsak a vörös hús jelent veszélyt a vastagbél egészségére, hanem minden feldolgozott húskészítmény is. Ide tartoznak a csomagolt szalámik vagy a gyorséttermi ételek, amelyek nagyon sok telített zsírt tartalmaznak.
A telített és a transzzsírok nem egészségesek, ellenben az omega-3 zsírsavak nagyon is hasznosak az egészségünkre nézve. A halak nagy mennyiségben tartalmaznak omega-3 zsírsavat, így fogyasszuk rendszeresen, hiszen csökkentik a gyulladást és javítják a vastagbél sejtjeinek működését.
Léteznek módszerek a vastagbél egészségének fenntartására. A vastagbélrák leggyakoribb tesztje a kolonoszkópia. Ezt egyébként ajánlják is 50 év fölött, ha pedig valami változást észlelünk a székelési szokásainkban, a székletünkben, akkor mindenképpen érdemes ilyen irányú vizsgálatot kérni a háziorvosunktól.
Kulcsfontosságú, hogy rendszeresen fogyasszunk zöldségeket, gyümölcsöket, teljes kiőrlésű gabonákat. A gyümölcsök és a zöldségek tele vannak antioxidánsokkal, míg a teljes kiőrlésű gabonák elősegítik a rendszeres bélmozgásokat.
Mindenképpen csökkenteni szükséges a vörös húsok és a feldolgozott élelmiszerek fogyasztását, ugyanis ezek sok telített zsírt tartalmaznak, amelyek összefüggésbe hozhatók a vastagbélrákkal. Fogyasszunk sovány fehérjéket, például ilyen a bab, a baromfi, a hal.
Az ideális testsúly elérése is nagyon fontos, hiszen az elhízás megnöveli a vastagbélrák kockázatait, ellenben a rendszeres testmozgás mintegy 25 százalékkal csökkenti a vastagbélrák rizikóját.
Az alkohol a vastagbélrák ismert kockázati tényezője. Az alkohol növeli a máj terhelését, ami miatt több toxin kerül a vastagbélbe. A dohányzás pedig nemcsak tüdőrákot, hanem vastagbélrákot is okozhat.
Forrás : Link |
|
|
0 komment
, kategória: Natúr kezelések |
|
|
|
|
|
2025-04-27 23:04:07, vasárnap
|
|
|
Mozgással, fogyással és egészséges táplálkozással is csökkenthető a melldaganat
Mind a szívbetegség, mind pedig a mellrák kockázata magas lehet az egyes korosztályokban élő nők számára, a statisztikák viszont azt mutatják, hogy a mindkét betegség kockázata a posztmenopauzába lépő nők körében növekszik meg igazán.
A nők jelentős hányada sokkal jobban tart a mellráktól, mint a szív- és érrendszeri megbetegedésektől, pedig minden jel arra mutat, hogy sokkal több nő betegszik meg szívbetegségben, mint valamilyen melldaganatban.
A kutatási eredmények azt is mutatják, hogy mindkét betegségnek jelentősen megnőnek a kockázati tényezői, amennyiben valaki nem mozog, nem sportol rendszeresen.
Bármilyen mozgásforma hatékony lehet, és valójában elegendő lenne heti 150 perces mérsékelt testmozgás ahhoz, hogy a nők körében csökkenjen mind a mellrák, mind pedig a szívbetegségek kockázata. Sokan azonban nem tartják fontosnak a testmozgást, pedig nem csak ezt a két betegséget, hanem sok más egészségi problémát megelőzhetnének ezek a hölgyek, ha rendszeresen mozognának, ilyen például az elhízás, a metabolikus szindróma és a 2-es típusú cukorbetegség.
A testmozgás azonban nem minden. Az emlőrák és a szívbetegségek megelőzésében nagy szerepe van az étrendnek is. Az ajánlások szerint olyan étrend mellett, amely gazdag gyümölcsökben, zöldségekben, teljes kiőrlésű gabonákban és hüvelyesekben, jelentősen csökkenhetnek ezeknek a betegségeknek a kockázatai. Ellenben az a táplálkozás, amelynek alapja a feldolgozott élelmiszerek, a vörös húsok, cukrok, jelentősen megnöveli a mellrák és a szívbetegség esélyeit is.
Milyen táplálékok segíthetik még ezeknek a betegségeknek a kivédését?
Például a növényi fehérjék, a hüvelyesek (mint a bab, a lencse) vagy a diófélék, illetve a teljes kiőrlésű gabonák (mint a barna rizs, a quinoa). Húsféléket is lehet fogyasztani, de elsősorban baromfi és hal szerepeljen az étrendben.
Kerülni szükséges a finomított és feldolgozott élelmiszereket. Jobb, ha kihagyjuk az étrendből a fehér lisztből készült élelmiszereket, és az is lényeges, hogy csökkentsük a bevitt cukor mennyiségét, hiszen ezzel is jelentősen csökkenthetjük a kockázatokat.
Az elhízás is a szív- és érrendszeri betegségek, illetve a menopauza utáni emlőrák kockázati tényezői közé tartozik. Persze egy vékonyabb nő is küzdhet ilyen betegséggel, de a kutatási eredmények mégis azt mutatják, hogy elsősorban az elhízott nők körében gyakoribb az emlőrák.
A mértéktelen alkoholfogyasztás is sok betegség kialakulásához járulhat hozzá. Az alkoholfogyasztás visszaszorításának hatására a nők esetében nemcsak az emlőrák kockázata lesz kisebb, hanem a magas vérnyomás, a stroke és a szív- és érrendszeri betegségek kockázata is.
Forrás : Link |
|
|
0 komment
, kategória: Natúr kezelések |
|
|
|
|
|
2025-04-22 21:13:10, kedd
|
|
|
Az öregedés is lassul, és a betegségek kockázata is csökken a kalóriacsökkentéssel
Bizonyára sokan észrevették már, hogyha alaposan belakomáztak, akkor sokkal nehezebb volt aztán a napi teendőket ellátni. Nem mellesleg a nagy étkezések fáradttá is tesznek bennünket. A legutóbbi kutatási eredmények azt mutatják, hogy a napi kalóriacsökkentés nemcsak fiatalossá tehet bennünket, de sokkal jobb lesz a közérzetünk, és még a súlyosabb betegségek is elkerülhetnek bennünket. Ha korlátozzuk a napi kalóriabevitelünket, nemcsak jobb egészségnek fogunk örvendeni, de az élettartamunk is meghosszabbodhat.
Egy kutatásba normál testalkattal rendelkező embereket vontak be, akiknél alkalmazták a kalóriakorlátozást. A vizsgálat két teljes évig tartott, és az eredmények nagyon is megdöbbentőek voltak.
Az egészségesebb táplálkozással és a jelentősebb kalóriakorlátozással nemcsak az oxidatív stressz és a szabad gyökök száma csökkent a vizsgálati alanyok szervezetében, hanem az öregedés biomarkerei is. Ezzel pedig jelentősen lecsökkent a degeneratív betegségeknek, az időskori betegségeknek, a rákos betegségeknek, a cukorbetegségnek vagy éppen az Alzheimer-kórnak az esélye. A kalóriakorlátozással ezeknél az embereknél az anyagcsere is helyreállt, ami szintén élethosszabbító hatásokkal bír. A kalóriacsökkentés tehát számos pozitív változást hoz az életünkbe. Ehhez mindössze csak annyit kell tennünk, hogy a korábbi adagoknál jóval kisebbeket fogyasztunk.
A kalóriakorlátozás nem egyenlő önmagunk, a testünk sanyargatásával, az azonban tény, hogy sokan még akkor is esznek, amikor már nem éhesek. Ha azonban alkalmazzuk a kalóriacsökkentés technikáját, akkor azt tapasztalhatjuk meg, hogy lefogyunk, hogy az anyagcserénk működésével nem lesznek problémák, illetve nemcsak a hangulatunk lesz sokkal jobb, de az életminőségünk is.
Amikor kalóriacsökkentésen gondolkozunk, nem fontos olyan drasztikus intézkedéseket hozni. Már azzal is sokat teszünk az egészségünkért, ha egy-egy ételadagunkat 20-30%-kal csökkentjük. Ez az intézkedés nemcsak a szívműködést javítja, hanem csökkenti a szervezetben a gyulladásszintet, azaz a C-reaktív fehérjét.
A kalóriakorlátozás mindemellett csökkenti a magas LDL-koleszterin szintjét, a magas trigliceridszintet és az inzulinrezisztenciát, ami előszobája is lehet a 2-es típusú cukorbetegségnek.
Egy másik vizsgálat is számos előnyt mutatott a kalóriacsökkentéses kísérlet során. Egy tanulmány azt írta le, hogy a kalóriakorlátozás lassította az öregedéssel kapcsolatos változásokat a májjal, a vesékkel, az anyagcserével, az erekkel és az immunrendszerrel kapcsolatos fiziológiában.
Egy másik tanulmány kimutatta, hogy a kalóriakorlátozás csökkentette a szívbetegségek és a 2-es típusú cukorbetegség kockázati tényezőit, illetve javította a szív- és érrendszeri és az anyagcsere-egészséget.
A kutatók úgy vélik, hogy a kalóriakorlátozás idővel lassítja a biológiai öregedés ütemét. Amikor a vizsgálatban résztvevők nagyobb mértékben csökkentették a kalóriabevitelüket, akkor nagyobb mértékben csökkent a biológiai öregedés üteme is. A mai állásfoglalás szerint a kalóriacsökkentés befolyásolja az energia-anyagcserét oly módon, hogy visszafordítja és csökkenti az öregedés hatásait.
Forrás : Link |
|
|
0 komment
, kategória: Natúr kezelések |
|
|
|
|
|
2025-04-21 18:35:12, hétfő
|
|
|
Eltitkolt gyógyszer a 3%-os Hidrogén-peroxid
TUDOD-E?
Bár a szakirodalom feljegyezte, hogy Franciaországban már a 19. század elején sikeresen alkalmazták ezt a szert súlyos betegségeknél, elég jó eredménnyel, mindezek ellenére a hidrogén-peroxid mind a mai napig nem épült be gyógyszerként a köztudatba egyszerűsége és olcsósága miatt, sőt legtöbb esetben alaptalan támadások érik a közmédia által felkarolt ismeretlen orvosoktól.
Kitisztítja a szervezetet, erős antioxidáns, megszünteti az oxigénhiányos állapotokat, így megakadályozza a rákos sejtek szaporodását. Minden betegség esetén nagyon ajánlott!
Belsőleg: Kúraszerűen 1,2,3.....20 cseppet 1dl vízzel meginni naponta 3x, majd visszafelé 20,19,18......1cseppet. A nagyobb hatás érdekében előtte 1 csipet só, utána vitamin bevitel (pl. 1 alma) ajánlott!
Külsőleg: Borogatva, bedörzsölve, kenegetve a bármilyen problémás bőrre (melanóma, pikkelysömör, lábgomba, tyúkszem, sebek, fogíny, miteszerek, ráncok, stb.). Gyógyszertárban kapható!
Teljeskörű leírás: Kovács József Hidrogén-peroxid-az eltitkolt gyógyszer! c. könyvében.
Ez a halványkék színű folyadék, híg oldatban színtelen, gyenge sav, voltaképpen egy erős oxidálószer. A legtöbbünknek a hidrogén-peroxidról a hajszőkítés, illetve a fog fehérítés jut eszünkbe, de még számtalan más területen is segítségünkre lehet.
Fertőtlenítsük az aprító pultot
Csak annyi dolgunk van, hogy ráfújunk az oldatból a pultra, pár percig hagyjuk állni, majd töröljük ezután fényesre.
A csillogó vécécsésze
Öntsük bele egy adagnyi hidrogén-peroxidot a vécébe. Hagyjuk félórát állni, majd sikáljuk ki egy kicsit.
Tartsuk tisztán vele a hűtőt is. A hidrogén-peroxid nem mérgező, ezért bátran kitörölhetjük a hűtőnket.
Penész ellen
Vessük be a makacs penészfoltok ellen. Nem bánjuk meg.
Tisztítsuk meg a vágódeszkát
Egy használt, alaposan összevagdosott vágódeszka remek búvóhely a baktériumok számára. Használjuk az olcsó hidrogén-peroxid és az ecet erejét a hatékony fertőtlenítésre.
Segít a gombatenyésztésben
Hihetetlen, de valóban elősegíti az úgynevezett osztriga gomba növekedését, amelynek zsákját a hűtőben kell tárolni.
Zöldségek tisztítása
Tegyünk 3 százaléknyi hidrogén-peroxidot egy vízzel teli szórófejes flakonba, majd fújjuk be a zöldségeket és hagyjuk 5 percig, hogy elpusztítsa a baktériumokat. Ezután öblítsük le a zöldségeket.
Mosogatószivacs tisztítása
A mosogatószivacson millió baktérium telepszik meg egy idő után. Egy üvegben vegyítsünk össze hidrogén-peroxidot és meleg vizet fele-fele arányban, majd öntsük rá a szivacsunkra és hagyjuk állni 15 percet. Ezután alaposan öblítsük le a szivacsot.
Fogfájás ellen
Fele víz és fele 3%-os hidrogén-peroxid arányban készítsünk szájöblítő vizet, amely megöli a baktériumokat és a fogakat is fehéríti, és ráadásul a fogfájás ellen is hatékony lehet.
Fülfájás ellen
Hidrogén-peroxiddal egykettőre megszüntetheti a fülfájást. 3 százalékos, kereskedelmi minőségű oldattal, három-négy óránként csepegtessen három, négy vagy öt cseppet a hallójáratba. A fájdalom és a gyulladás enyhülni fog. Ügyeljen arra, hogy a ruhájára ne kerüljön, mert fakítja a szövetek színét.
Rossz lehelet ellen
Ha hidrogén-peroxidban tartja a fogkeféjét, elpusztíthatja a kellemetlen szájszagot okozó baktériumokat. Sörtével lefelé tegye egy hidrogén-peroxiddal megtöltött műanyag edénybe, és minden használat előtt alaposan öblítse le.
Dr. Malahov, Dr. W. Duglas, Dr. Neumivakin professzor nyomán a hidrogénperoxid, mint nascens oxigénre bomló, erős antioxidáns, mely nem csak a sejtek funkcióját képes visszaállítani, hanem eltávolít a sejtből minden nem odavaló anyagot.
Neumivakin professzor elmond néhány receptet hogyan legyünk egészségesebbek.
,,Mivel a hidrogén-peroxid megsemmisít mindennemű patogén mikroflórát, így alkalmazható különböző vírusos fertőzések esetében, gombás megbetegedéseknél, gennyes fertőzéskor, belek baktériumfertőződésénél."
"Neumivakin a hidrogénperoxidról írt tanulmányában nyomatékot ad annak az álláspontjának, miszerint a hidrogénperoxid a szervezetben végbemenő mindennemű rendellenes anyagcsere - folyamatainak a visszarendezője, függetlenül attól, hogy milyen eredetű a betegség: szív és ér, légúti, ideg, endokrin vagy egyéb rendszeri. A különbség csak a kezelés módjában rejlik."
"A rákos betegségek sikeres kezelése hidrogén-peroxiddal azzal magyarázható, hogy a rákos sejt csak oxigénhiányos közegben képes létezni."
"A hidrogén-peroxid úgyszintén hatásos olyan immunhiányos betegségeknél, mint a vörös lupus, bármilyen allergiás megnyílvánulás, az izületek tokjára, az izületek körüli szövetekre terjedő idült gyulladás ( reumatoid arthritis), stb."
A hidrogén-peroxidot orvosi ellenőrzés nélküli belső használatra jellemzően a következőképpen javasolják : Mindenképpen a gyógyszertárban kapható 3% -os oldatból, étkezés előtt, vagy étkezés után 1,5 órával, napi háromszor tíz csepp, 2-3 dl vízben. A másik javallat: 1 liter vízbe 10-15 millilitert.
Forrás : Fb, Répa Ati |
|
|
0 komment
, kategória: Natúr kezelések |
|
|
|
|
|
1/220 oldal
|
Bejegyzések száma: 2197
|
|
|
|
2025. Május
| | |
|
|
ma: |
1 db bejegyzés |
e hónap: |
105 db bejegyzés |
e év: |
2055 db bejegyzés |
Összes: |
53555 db bejegyzés |
|
|
|
|
- Ma: 2486
- e Hét: 16900
- e Hónap: 34227
- e Év: 400667
|
|
|