Belépés
pacsakute.blog.xfree.hu
A szeretet ellen nincs fegyver. Czeizel Ilona
1954.01.05
Offline
Profil képem!
Blogom, Képtáram,
     1/187 oldal   Bejegyzések száma: 1865 
Az antioxidánsokban gazdag spárga fokozza az agyi aktivitást
  2024-05-23 19:40:37, csütörtök
 
 



A spárga nem tartalmaz zsírt, nátriumot és koleszterint, ellenben tele van értékes tápanyagokkal, mint például E-vitamin, C-vitamin, folát, kálium, foszfor és magnézium. A spárgával kapcsolatban sok kutatást végeztek, és megállapították, hogy nagyon eredményes az agyi aktivitás fokozásában. A spárga rendszeres fogyasztása a segítségünkre lehet, ha szeretnénk megelőzni az időskori kognitív hanyatlást. Folátban és B12-vitaminban is bővelkedik, amelyek nemcsak a kognitív károsodást akadályozhatják meg, hanem akár még a demencia kialakulását is. Kutatások igazolják, hogy azoknak a személyeknek, akiknek a szervezetében elegendő folát és B12-vitamin van, nem kell memóriaproblémákkal számolniuk.

A csontritkulás nagyon veszélyes, hiszen a csontok meggyengülnek és törékennyé is válhatnak. A spárga azonban foszforban, vasban, K-vitaminban és kalciumban is bővelkedik, amelyek mind-mind aktívan hozzájárulnak a csontok megerősítéséhez. Mindemellett cinket és magnéziumot is tartalmaz, amely ásványi anyagok csak tovább fokozzák a csontok egészségét.

A spárgában olyan aminosavak és ásványi anyagok is találhatók, amelyeknek nagy szerepük lehet a másnaposság megelőzésében, hiszen ezek a tápanyagok erőteljesen méregtelenítik a szervezetet, márpedig az alkohol tele van olyan anyagokkal, amelyeket a szervezet nem, vagy csak nehezen tolerál.

Ha olyan zöldséget keresünk, amely antioxidánsokban bővelkedik, akkor a spárgára számíthatunk, ugyanis nagy mennyiségben tartalmaz E-vitamint, C-vitamint, glutationt, flavonoidokat és polifenolokat is. Mindemellett a spárgában olyan anyagok is megtalálhatók, amelyek vérnyomáscsökkentő, gyulladáscsökkentő, rákellenes és vírusellenes hatásokkal is rendelkeznek. Antociánokban is gazdag, amelyek jelentősen csökkenthetik a szívroham kialakulásának a kockázatait.

Napjainkban nagyon sokan szenvednek magas vérnyomásban. Ez egy nagyon veszélyes betegség, hiszen oka lehet a stroke és a szívinfarktus kialakulásának. A spárga azonban gazdag forrása a káliumnak, amely kétféle módon is segít a magas vérnyomás csökkentésében. Egyrészt ellazítja az erek falát, másrészt segít a felesleges nátrium szervezetből történő kiürítésében.

A spárga sok rostot is tartalmaz. Kutatási eredmények igazolják, hogy ha rostokban gazdag táplálékokat fogyasztunk, akkor sokkal kisebb lesz az esélye a cukorbetegség, a szívbetegség és a magas vérnyomás kialakulásának.

A spárgát sokféleképpen felhasználhatjuk, most két nagyszerű turmixital receptjét közöljük.

Almás-spárgás turmixital hozzávalói:
3-4 db spárga,
1 zöld alma,
egy kis citrom leve,
egy evőkanálnyi petrezselyemzöld,
5 dl víz.

Elkészítése:
Készítsük elő a spárgát, daraboljuk fel, tegyük a turmixgépbe. Adjuk hozzá a meghámozott és kockákra vágott almát, a felaprított petrezselyemzöldet, a citrom levét és a vizet. Turmixolást követően azonnal fogyasztható.

Spárgás-epres turmixital hozzávalói:
4-5 db spárga,
1 lime,
5-6 db eper,
3 dl kókusztej,
egy csipet fahéj.

Elkészítése:
A fahéj kivételével turmixoljuk le a hozzávalókat. A lime-nak csak a leve kerül az italba. Öntsük az egészet egy pohárba, majd adjunk hozzá egy csipet fahéjat.
Forrás : Link
 
 
0 komment , kategória:  Gyógyító táplálékok  
A szív egészségét biztosító metélőhagyma
  2024-05-23 19:27:06, csütörtök
 
 



A metélőhagymát még az erkélyen is termeszthetjük, érdemes is rendszeresen fogyasztani, hiszen éppen olyan pozitív hatásokkal rendelkezik, mint a vöröshagyma és a fokhagyma.

A metélőhagyma egész évben történő fogyasztása már csak azért is javasolt, mivel megtámogatja a szív és az immunrendszer egészségét.

A metélőhagymának mind az illata, mind az íze nagyon különleges. Pozitív hatásait az allicin nevű vegyületnek köszönhetjük, illetve az antioxidáns hatásokkal rendelkező polifenoloknak.

A metélőhagyma kéntartalmú vegyülete az allicin, amely a nitrogén-oxid felszabadulását segíti elő a szervezetben, ez pedig fokozza a vér áramlását nemcsak a szívben, hanem az egész szervezetben.

Mivel antioxidáns és gyulladáscsökkentő hatásokkal is rendelkezik, így elmondható, hogy segítséget nyújt a rossz, azaz az LDL-koleszterin szintjének csökkentésében. Mindemellett a vérnyomás szabályozásában is a segítségünkre lehet, és csökkenti a vérrögképződés kialakulásának az esélyét, ami pedig a stroke és a szívinfarktus kockázatait minimalizálja.

A metélőhagyma egy másik flavonoidban is bővelkedik, mégpedig a kvercetinben. A kvercetin is antioxidáns és gyulladáscsökkentő hatásokkal rendelkezik, így kiemelkedő a kardioprotektív hatása. Ezen kívül a vérnyomás szabályozásában is aktívan részt vesz, és az egész keringési rendszert megtámogatja.

Az egészséges látás fenntartásához olyan tápanyagokra van szükségünk, mint például zeaxantin és lutein. A jó hír az, hogy a metélőhagyma bővelkedik ezekben a tápanyagokban, így nagyfokú védelmet tud biztosítani az életkorral összefüggő makuladegeneráció kialakulásával szemben. Ezek a tápanyagok ugyanis olyan természetes növényi pigmentek, amelyek nagyfokú védelmet jelentenek a káros hatású UV-sugárzással szemben, de még az elektronikai eszközök által kibocsátott kék fénnyel szemben is.

A hagymafélék családjába tartozó metélőhagyma rendkívül sok tápanyagot, azaz vitaminokat és ásványi anyagokat tartalmaz. Gazdag forrása például a K-vitaminnak, amely aktívan hozzájárul a csontok egészségéhez, mégpedig oly módon, hogy elősegíti a csontépítő folyamatokat, ezzel szemben megakadályozza a csontbontó folyamatok kialakulását.

A K-vitamin szintén hozzájárul a szív egészségének fenntartásához, mivel segít a kalciumot a csontokban és az artériákban tartani, ami megakadályozza például, hogy az artériákban plakk képződjön, ez pedig a vérrögképződés kockázatait minimalizálja.

A magyarok nagyon szeretik a burgonyát, a metélőhagyma és a burgonya pedig igazán kitűnő párost alkotnak.

Metélőhagymás burgonyasaláta hozzávalói:

4-5 db nagyobb burgonya,
3 evőkanálnyi felaprított metélőhagyma,
2 natúr joghurt,
1 teáskanálnyi mustár,
1 teáskanál apróra vágott petrezselyem,
ízlés szerint só és bors.

Elkészítése:
Hámozzuk meg és vágjuk karikára a burgonyákat, főzzük enyhén sós vízben puhára. Csepegtessük le, tegyük egy salátástálba. Keverjük el a joghurtban a mustárt és a petrezselyemzöldet, majd adjuk a salátához. Ízesíthetjük egy kevés sóval és borssal. Végezetül adjuk hozzá a felaprított metélőhagymát is.
Forrás : Link
 
 
0 komment , kategória:  Gyógyító táplálékok  
A magnézium és a vérnyomáscsökkentés
  2024-05-23 19:12:19, csütörtök
 
  A magnézium ugyanolyan létfontosságú, mint a kalcium és a vas. Több száz biokémiai reakcióban vesz részt, javítja az izmok működését, támogatja az immunrendszert, és fontos szerepet játszik a szív egészségének fenntartásában. A magnézium és a vérnyomás szoros kapcsolatban áll egymással.

A megfelelő mennyiségű magnézium csökkenti a vérnyomást. A magas vérnyomás egy olyan állapot, amely károsítja az ereket. Ez azt jelenti, hogy lényegesen nagyobb a kockázata a szívrohamnak, a stroke-nak, a szívbetegségeknek és a vesebetegségnek.

A magas vérnyomást csendes gyilkosnak is szokták nevezni, legalábbis addig, amíg nincsenek súlyos tünetei. A magas vérnyomás kialakulásában szerepe van a rossz étrendnek, a testmozgás hiányának, a gyakori alkoholfogyasztásnak, az alváshiánynak, az elhízásnak.

A magnézium ellazítja az ereket, és javítja az artériás véráramlást. A vérnyomáscsökkentő gyógyszerek éppen ilyen hatással rendelkeznek. A legújabb tanulmányok szerint a magnézium magas vérnyomás esetén pozitív eredményeket mutatott.

A napi bevitt ásványi anyagok körülbelül 60%-a a csontjainkban tárolódik, a fennmaradó rész pedig a lágy szövetekben. Egy kis része, körülbelül 1-2%-a pedig a véráramban.

A magnéziumot túl is adagolhatjuk. Ilyenkor olyan tünetekkel kell számolnunk, mint hasmenés, gyomorgörcsök, szabálytalan szívverés, hányinger és izomgyengeség.

Ha rendszeresen fogyasztunk magnéziumban gazdag táplálékokat, akkor elkerülhetjük a magas vérnyomást, illetve a szív- és érrendszeri betegségeket.

Jó magnéziumforrásnak számít a spenót, a tökmag, a diófélék, a borsó, a bab, a hal, a szilva, a gyümölcsök, különösen a banán, a sárgadinnye, az őszibarack, a sárgabarack.

A növényvédő szerek elpusztítják a zöldségek és gyümölcsök tápanyagprofilját. Éppen ezért a lehető legjobb, ha biotermékeket fogyasztunk. A biotermékeket ugyanis hagyományos növényvédő szerek, szintetikus műtrágyák és géntechnológia használata nélkül termesztik.

A zöld turmixok a legjobb módjai annak, hogy mindennap elegendő magnéziumot vigyünk be a szervezetünkbe. Ezek a turmixok rostokat és vitaminokat is tartalmaznak, amelyek szintén nagyon jót tesznek a szív- és érrendszernek, és segíthetnek megakadályozni a magas vérnyomás kialakulását. Készíthetjük a turmixot spenóttal, avokádóval és egy kevés kókuszvízzel is.

Nemcsak a magnézium, más tápanyagok is segíthetnek a vérnyomáscsökkentésben, ilyen például a kálium. A test normál káliumszintje fontos az izomműködéshez, beleértve az erek falának az ellazítását. Ez csökkenti a vérnyomást, és véd az izomgörcsök ellen. A kálium fontos még az idegrendszerben és a szívben lévő elektromos jelek vezetéséhez. Ez a szabálytalan szívverés ellen véd. A kálium sokféle táplálékban megtalálható, például az aszalt szilvában, a sárgabarackban, a babban és az édesburgonyában.

A kalcium is fontos az egészséges vérnyomáshoz, mert segít az erek összehúzódásában és ellazulásában. Kulcsfontosságú az egészséges csontok, a hormonok és az enzimek felszabadulása szempontjából is, amelyekre a legtöbb testfunkcióhoz szükségünk van. Kalciumban gazdag a tej, a tejtermékek, a halak és a sötétzöld leveles zöldségek.
Forrás : Link
 
 
0 komment , kategória:  Gyógyító táplálékok  
A fokhagymás tej jótékony hatásairól
  2024-05-21 20:37:10, kedd
 
  Egyre több ember próbálja ki a fokhagymás tejes gyógymódot és egyre nagyobb népszerűségnek örvend.

A kettő kombinációjának jó hatása van a szervezetre és bizonyos betegségek kezelésében is hatékony. A fokhagymás tej nem csupán a bélférgek és a paraziták elűzésére hasznos, ez a készítmény ennél jóval többet takar! Az egyik ilyen az ülőideg, az isiász, ami a kettő kombinációjával remekül kezelhető, a kellemetlen panaszok pedig 2 hét alatt megszűnnek.

Nyersen a legjobb fogyasztani, de azok, akik kissé fintorognak a fokhagyma erős illatától főzve is alkalmazhatják.

1. Recept
Hozzávalók:
1 bögre tej
szegfűszeg
3 gerezd fokhagyma
cukor
1/4 kávéskanál őrölt kurkuma
1 kiskanál méz
1 késhegynyi őrölt fekete bors

Elkészítés:
Zúzzuk össze a fokhagymát, a tejet öntsük egy lábasba és keverjük össze a fokhagymával. Tegyük oda főni, közben pedig adjuk hozzá a többi hozzávalót. Addig főzzük, amíg a fokhagyma megpuhul a tejben.

Használata: 2 héten keresztül minden nap fogyasszunk el egy, a receptben előírt adagot a nap folyamán bármikor.

2. Recept
A hozzávalók ugyanazok, annyi különbség van az elkészítésében, hogy nem kell főzni. Össze kell csupán keverni mindent és pár percig állni kell hagyni. 200 ml-t kell elfogyasztani belőle minden nap, amíg a tünetek nem enyhülnek!

Egyéb hatások:
1. Megfázás esetén erősíti az immunrendszert, így a felépülés hamarább megtörténhet, ha pedig nem vagyunk betegek, megelőzésképpen érdemes fogyasztani a gyógylét.

2. A pattanások, bőrgyulladások is megszűnnek, ha a gyógykészítményt alkalmazzuk. Kenjük be a problémás területet, és hamarosan eltűnnek a csúnya mitesszerek.

3. A szoptató kismamák örömére serkenti az anyatej termelődését, így a baba a legnagyszerűbb táplálékot fogyaszthatja, amely hozzájárul az egészséges fejlődéséhez.

4. A tüdőgyulladás ellen is remek orvosság. Még a kisgyerekek is fogyaszthatják az erős természetes antibiotikumokat tartalmazó csodaszert.

5. Javítja az emésztést, védi a bélrendszert, pozitívan hat a belek működésére is.

6. Elhajtja a bélférgeket is, így amennyiben üres gyomorra isszuk meg rendszeresen a készítményt, rövid időn belül megszabadulhatunk a tápanyagot elszívó élősködőktől.
Forrás :Link
 
 
0 komment , kategória:  Gyógyító táplálékok  
Az articsóka előnyeiről
  2024-05-16 19:52:15, csütörtök
 
 



A polifenolokban bővelkedő articsóka megvédi a nyirokereket az oxidatív stressztől

Az articsóka már az ókori görögök és rómaiak számára sem volt ismeretlen. Szentül hittek ennek a zöldségnek az egészségmegőrző és betegségmegelőző erejében. Talán nem véletlen, hogy ennyire hittek benne, hiszen az articsóka számtalan értékes tápanyagot tartalmaz. Mutatjuk is, miért olyan egészséges az articsóka!

Az articsóka nagy mennyiségben tartalmaz élelmi rostokat és antioxidánsokat. Az élelmi rostoknak nagy szerepük van a székrekedés megelőzésében, illetve más feladatuk is ismeretes, mégpedig az, hogy csökkentik a rossz, azaz az LDL-koleszterin szintjét, ami nagyon hasznos, hiszen így a szívbetegségek kialakulásának kockázatai is csökkennek. Ezen kívül az élelmi rostokban bővelkedő táplálékok rendszeres fogyasztása csökkenti a vastagbélrák kialakulásának kockázatait is. Hogyan segít az élelmi rost? Egész egyszerűen megakadályozza azoknak a méreganyagoknak, toxinoknak a szervezetben történő felszabadulását, amelyek okai lehetnek a rákos betegségek kialakulásának.

Az articsóka nagy mennyiségben tartalmaz cinarint. Az eddigi vizsgálatok azt mutatják, hogy a cinarinnak nagy szerepe van a koleszterin szintézisében, illetve segíti a koleszterin kiválasztását, ily módon eléri, hogy a vérben alacsonyabb maradjon a koleszterin szintje.

Az articsóka folátban is bővelkedik, amely vitamin a sejtek egészségét is tudja biztosítani amellett, hogy a születési rendellenességek megelőzésében is óriási a szerepe.

Az articsóka C-vitaminban is gazdag, amely egy vízben oldódó antioxidáns vitamin. A C-vitaminnak nemcsak az immunrendszer megerősítésében van feladata, hanem abban is, hogy semlegesítse azokat a káros hatású szabad gyököket, amelyek betegségeket okozhatnak.

A zöldségnek a K-vitamin-tartalma is kiemelkedő, ami létfontosságú szerepet játszik a csontok egészségének fenntartásában, mégpedig oly módon, hogy aktivizálni tudja a csontképződési folyamatokat. A K-vitaminnal kapcsolatban bebizonyosodott, hogy védelmet nyújt a neurodegeneratív betegségekkel szemben, amilyen például az Alzheimer-kór is.

További antioxidánsokat is tartalmaz az articsóka, például ilyen a ferulinsav, a koffeinsav és a szilimarin.

Az articsóka rézben és vasban is rendkívül gazdag. A réz a vörösvértest-termelésben vesz aktívan részt, míg a vas a vörösvértestek szintézisében játszik nagy szerepet.

Az articsóka prebiotikumokat és probiotikumokat is tartalmaz, amelyek pozitívan befolyásolják a gyomor- és bélrendszeri mikrobiom összetételét, ami javítja az immunitást, az emésztést és a tápanyagok felszívódását. A bélmikrobiom egyensúlyának fenntartása elengedhetetlen a patogén baktériumok szaporodásának gátlásához, ami pedig fontos feltétele a bél egészségének.

Az articsóka nemcsak a gyulladást csökkenti, hanem az IBS tüneteit is. Nagyon hatékony a puffadás, a hasi fájdalom, a görcsök enyhítésében, illetve csökkenti a székrekedés és a hasmenés kockázatait.

A gyógynövény antioxidáns polifenolokat tartalmaz, amelyek gyulladást csökkentenek, megvédik a nyirokereket az oxidatív károsodásoktól, illetve javítják az öregedésgátló folyamatokban résztvevő gének expresszióját.

Prebiotikus rostban, inulinban is gazdag, amely nemcsak a bélrendszer egészségét segíti, de a testsúlycsökkenést is. A prebiotikus táplálékok fogyasztása csökkenti az étvágyat, a testtömeget, a zsírtömeget, és javítja a glükóztoleranciát is.
Forrás :Link
 
 
0 komment , kategória:  Gyógyító táplálékok  
Egészséges kenyérfajták
  2024-05-16 19:48:15, csütörtök
 
  Sokan ellenségként tekintenek a szénhidrátra, pedig az agy és a központi idegrendszer egyik energiaforrásának számít, de csakis az egészséges forrásokból származó szénhidrátok, mint amilyen a rozs vagy a teljes kiőrlésű búza. A teljes kiőrlésű gabonákból készült kenyér szívegészséges tápláléknak is számít, és magas rosttartalma az emésztőrendszer egészségének is rendkívül jót tesz.

Amikor az emberek fogyókúráznak, szinte azonnal kizárják az étrendjükből a tésztát és a kenyeret, pedig ez nem jó ötlet, vagyis csak a megfelelő típusú szénhidrátot kell választani, és akkor nincs szükség ilyen drasztikus lépésekre. Természetesen a finomított szénhidrátokat, mint amilyenek a sütemények és a pékáruk, jó ötlet elkerülni, de az egészséges alternatívákat nem kell kizárni az étrendből. Mutatunk is néhány egészséges kenyértípust és azt is, hogy miért élvezzenek ezek a táplálékok előnyt a mindennapi életünkben.

A teljes kiőrlésű kenyér nemcsak nagyon finom, de nagyon tápláló is. A teljes kiőrlésű gabonamag tartalmaz korpát és csírát is. A korpa a rostokban gazdag külső réteg, amely vitaminokat, ásványi anyagokat és fitotápanyagokat tartalmaz. A finomított lisztből készült kenyér például sem korpát, sem csírát nem tartalmaz, így az általuk biztosított tápanyagokat sem tartalmazza. A teljes kiőrlésű gabonák azonban rostokban bővelkednek, amelyek segítenek fenntartani az egészséges vércukorszintet és koleszterinszintet. A szervezet gyulladásos válaszát is megtámogatják.

A rozs egy gluténtartalmú gabona csakúgy, mint a búza, de kevesebb glutént tartalmaz annál. Több rost van a rozsban és alacsonyabb a glikémiás indexe is. Rendszeres fogyasztásával súlycsökkenést érhetünk el.

A kovászos kenyeret kovász felhasználásával készíthetjük el, ami nagyon pozitívan hat a bélrendszer egészségére, ellentétben az élesztővel készült kenyérrel. A fermentációs folyamat lebontja a fehérjéket, például a glutént, ami javítja a búzával szembeni toleranciát, ezzel megkönnyítve az emésztést. Az erjedési folyamat csökkentheti a kenyér glikémiás indexét és az antinutriens fitátokat is, ami viszont jobb ásványianyag-felszívódást eredményez. A fermentáció növeli az oldhatórost-arányt és az antioxidáns-aktivitást is.

A zab egy sokoldalú gabona, amely csökkenti a magas koleszterinszintet, támogatja az immunrendszert. Egy béta-glükán nevű rostot is tartalmaz, amely segíti a szervezet vércukorszint-szabályozását.

Kenyeret lenmagból is készíthetünk. A len az alfa-linolénsav, azaz az ALA gazdag forrása, nem mellesleg egy gluténmentes mag, amelyet egyre többen kedvelnek. Gluténmentes liszt készül még rizsből, kukoricából, mandulából, tápiókából, burgonyából.

A legegészségesebb kenyerek a teljes kiőrlésű gabonából, a többmagvas és a kovásszal készült kenyerek. Az élesztőt nem mindenkinek bírja a gyomra és az emésztőrendszere, ellenben a kovászos kenyér még fokozza is a bél és az emésztőrendszer egészségét.
Forrás : Link
 
 
0 komment , kategória:  Gyógyító táplálékok  
A vérnyomásbarát és a szem egészségét biztosító karalábé
  2024-05-16 11:56:47, csütörtök
 
 



Nagyon sokan kedveljük a karalábét. Változatosan el lehet készíteni, emellett rengeteg olyan tápanyagot is tartalmaz, amelyek pozitívan hatnak az egészségünkre. A karalábé gazdag forrása a C-vitaminnak, a kalciumnak, a magnéziumnak, a foszfornak, a káliumnak, a nátriumnak, a béta-karotinnak és a folátnak.

A karalábé kevés kalóriát tartalmaz, viszont gazdag forrása az élelmi rostoknak. A rostok csak lassan bomlanak le, éppen ezért lelassítják az emésztést, így hosszabb ideig érezzük jóllakottnak magunkat. A karalábé gazdag fitokemikáliákban is, például glükozinolátokban és karotinoidokban, amelyek segítenek a zsír felhalmozódásának lassításában. A kutatások szerint a karalábé antioxidánsai potenciálisan és természetes módon kezelhetik az elhízást.

A többi keresztesvirágú zöldséghez hasonlóan a karalábéban is olyan élelmi rostok találhatók, amelyek nagyon hatékonyak az emésztés javításában, és segítik a bélperisztaltikát is. Ez támogatja a gyomor- és bélrendszeri egészséget, és maximalizálja a tápanyagfelvétel hatékonyságát. A karalábé csökkenti a székrekedést, a hasi puffadást és a görcsöket.

A karalábé antocián nevű vegyületekben is bővelkedik. Az antociánok olyan növényi vegyületek, amelyek csökkentik az artériák merevségét, illetve az artériák betegségeinek kockázatait.

A karalábé a béta-karotin remek forrása. Ez a tápanyag szintén antioxidáns hatással rendelkezik, amely A-vitaminná alakul a szervezetben. A szemszárazság jelentős probléma, különösen idősebb korban. Azonban az A-vitamin és a béta-karotin segít megőrizni a szaruhártya egészségét, ez pedig csökkenti a homályos látás és a látásvesztés kockázatait. Az A-vitamin az éjszakai látást is javítani tudja.

A karalábé egy másik antioxidánsban is bővelkedik, amely pedig a C-vitamin. Ez a vitamin vízen oldódik, és többek között az immunrendszer erősítésében vesz részt. A megfelelő mennyiségű C-vitamin bevitele biztosítja a citokinek és a limfociták termelését a fertőzések elleni küzdelemben. Ezen kívül a C-vitaminnak számos jótékony hatása van a bőrre: fokozhatja a kollagén bioszintézisét, elősegítheti a bőr hidratáltságát, és a megvédheti a bőrt a káros hatású UV-sugárzástól.

A szervezet különböző anyagcsere-folyamatai szabad gyököket termelnek, amelyek károsíthatják a sejteket, gyulladást okozhatnak, és hozzájárulhatnak a krónikus betegségekhez. Egy tanulmány viszont azt írta le, hogy a karalábéban található flavonoidok és fenolos vegyületek gyulladáscsökkentő hatásokkal rendelkeznek. A karalábé flavonoidjai megakadályozzák a gyulladást keltő molekulák termelődését a szervezetben.

Cukorbetegség esetén a test sejtjei nem reagálnak az inzulinra, ami magas vércukorszintet eredményez. Egy tanulmány azt írta le, hogy a karalábéban található vegyületek gátolják az elhízással és a cukorbetegséggel kapcsolatos inzulinrezisztenciát. Ez a zöldség - rendszeresen fogyasztva - segíthet a cukorbetegség megelőzésében, a cukorbetegség természetes kezelésében, és csökkentheti a hosszútávú diabéteszes szövődményeket.
Forrás : Link
 
 
0 komment , kategória:  Gyógyító táplálékok  
Miért együnk többször levest?
  2024-05-16 11:53:42, csütörtök
 
  Napjainkban sokan nem főznek. Ez nagy kár, hiszen az otthoni ételnél talán nincs is finomabb és táplálóbb. A legújabb kutatások szerint mindennap kellene levest is fogyasztanunk. A levesek - legyen szó bármilyen levesről - nagyon egészségesek és táplálóak. Gondoljunk csak a téli húslevesre, amely nagyon jól tud esni a hideg napokon és akkor is, ha megfáztunk vagy influenzásak lettünk. De nyáron is nagyon jól lehűtheti a testünket egy hideg mentás uborkaleves, a fahéjas gyümölcslevesekről már nem is beszélve. Mutatjuk is, hogy milyen egészségi előnyei vannak a levesfogyasztásnak.

A leveseket készíthetjük friss zöldségekből, amelyek nagyon táplálóak, hiszen tele vannak ásványi anyagokkal, vitaminokkal és antioxidánsokkal. Az évszaktól függetlenül mindig lehetőség van a szezonális zöldségek hozzáadásával elkészíteni egy adag zöldséglevest. A zöldségekben gazdag étrend, beleértve a zöldséglevest, elősegítheti a jobb szívműködést, és csökkentheti a szívinfarktus és a stroke kockázatait. Ezen kívül csökkenti a vérnyomást, elhárítja az emésztési problémákat, javíthatja a szem egészségét, és csökkentheti az éhségérzetet anélkül, hogy túl sok kalóriát vinnénk be a szervezetünkbe.

Lehetőségünk van ízletes és alacsony kalóriatartalommal rendelkező levesek készítésére is. Ezek a levesek nemcsak egészségesek, de még a fogyási céljainkat is segítenek megvalósítani, hiszen a napi kalóriabevitel csökkentése közvetlen hatással van a súlyszabályozásra.

Egyes levesfajták gyógyító tulajdonságokkal is rendelkeznek. Ilyen lehet a zöldségleves, a gyömbért tartalmazó leves, illetve a csontleves és a húsleves.

Sokféle levesben használunk fűszereket és gyógynövényeket. Ezek a gyógynövények sok-sok értékes tápanyagot tartalmaznak, amelyek többnyire antioxidáns hatással is rendelkeznek. Ha nem sokáig főzünk egy-egy levest, majd ezeket a tápanyagokat elfogyasztjuk, tudnunk kell, hogy gyógyító hatással rendelkeznek, amelyek segítenek a betegségek elkerülésében.

A szervezetünknek vízre, folyadékra van szüksége. A hidratáció sokféle betegség megelőzésében lehet a segítségünkre. Nemcsak vízzel hidratálhatjuk a szervezetünket, hanem levesekkel is. Ráadásul ha zöldségekben és fűszerekben gazdag levest fogyasztunk, még elektrolitokkal is ellátjuk a szervezetünket.

Minél több zöldség kerül a levesünkbe, annál jobbat teszünk az emésztésünkkel, és annál teltebbnek érezzük magunkat. Ha tele van a hasunk, akkor csak sokára éhezünk meg, ami azt jelenti, hogy nem fogunk nassolni két étkezés között, és ennek köszönhetően fogyhatunk is.

A levesek a húsfélékkel ellentétben rendkívül könnyen emészthető tápláléknak számítanak. A zöldséglevesek például nemcsak könnyen emészthetők, de még a vércukorszintünk kiegyensúlyozására is szolgálnak.

Egy-egy zöldségleves sokféle zöldséget tartalmaz. Ilyen például a sárgarépa, a fokhagyma, a hagyma, a zeller, a karalábé. Ezek a táplálékok pedig rengeteg olyan értékes tápanyagban bővelkednek, amelyek segítenek az immunrendszer megerősítésében. Ezek a levesek antioxidánsokban is gazdagok, amelyek pedig védik a testünket a szabad gyökök okozta sejtkárosodásoktól, illetve ezzel lassítják az öregedési folyamatokat is.

A zöldséglevesek tele lehetnek D-vitamin- és kalciumforrásokkal is, amelyek elengedhetetlenek az egészséges csontok fenntartásához
Forrás : Link
 
 
0 komment , kategória:  Gyógyító táplálékok  
Nemcsak finom, az egészségünket is szolgálja
  2024-05-15 19:55:54, szerda
 
 



Kevés olyan emberrel találkoztam eddigi életem során, aki ne szerette volna az epret. A magyar emberek nemcsak leleményesek, a gasztronómiában is remekelnek. Az epret nemcsak önmagában fogyaszthatjuk ugyanis, de nagyon sok ízletes finomságot is készíthetünk eper hozzáadásával. Nézzük is, hogy milyen egészségre gyakorolt pozitív hatásai vannak ennek a gyümölcsnek.

Az eper tele van antioxidánsokkal. Az antioxidánsok mindenki szervezetében jelen vannak. Ezek olyan molekulák, amelyek ellensúlyozni tudják az oxidatív stresszt. Oxidatív stressz akkor alakul ki a szervezetben, amikor elszaporodnak a szabad gyökök, és kevés antioxidáns van jelen a szervezetben, amely ellensúlyozni tudja ezeknek a szabad gyököknek a jelenlétét. Az antioxidánsok segítenek csökkenteni a krónikus betegségek kockázatait.

Már napi egy csésze eper biztosítani tudja a napi C-vitamin-szükségletünket. A C-vitamin is egy erős antioxidánsnak számít, amely támogatja az immunrendszer sejtjeit. A C-vitamin segíti a T- és a B-sejtek - fehérvérsejtek - működését. Ez azért fontos, mivel ezek a fehérvérsejtek tudják leküzdeni a szervezetben azokat a kórokozókat, amelyek betegségeket okozhatnak. A C-vitaminban gazdag táplálékok rendszeres fogyasztása csökkenti többek között a szürkehályog és a szív- és érrendszeri betegségek kialakulását.

Ebből is láthatjuk, hogy az eper antioxidánsai támogatják a szív egészségét is. Egy tanulmány azt írta le, hogy azon nők körében jelentősen csökken a szívroham kockázata, akik hetente legalább 3 alkalommal fogyasztanak valamilyen antioxidánsokban bővelkedő bogyós gyümölcsöt. Más tanulmányok pedig arról számoltak be, hogy az eper és más bogyós gyümölcsök csökkenthetik a rákos betegségek kockázatait, ugyanis az antioxidánsok minimalizálhatják a gyulladást és a rákos sejtek kialakulását, illetve azok terjedését.

Az eper sok B9-vitamint, azaz folátot is tartalmaz, amely fontos szerepet játszik a DNS szintézisében, az aminosavak, a fehérjék építőköveinek lebontásában. A B-vitaminok, különösen a folát, kulcsfontosságú szerepet játszanak a várandósság kezdeti szakaszában.

Az eper más gyümölcsökhöz viszonyítva csak kevés fruktózt tartalmaz, ami azért lényeges, mert az alacsonyabb fruktóztartalmú gyümölcsök - kiváltképp a bogyós gyümölcsök -csökkenthetik az inzulinrezisztencia és a 2-es típusú cukorbetegség kockázatait.

Az eperből limonádé, turmixital és saláta is készülhet. Most egy salátarecepttel készültünk az olvasóknak.

Epres spárgasaláta hozzávalói:
2 csésze eper,
15 dkg spárga,
2 evőkanál olívaolaj,
2 evőkanál frissen facsart citromlé,
só és bors ízlés szerint,
egy evőkanál méz.

Elkészítése:
Pároljuk meg a feldarabolt spárgát enyhén sós vízben, majd csöpögtessük le, és tegyük egy salátástálba a feldarabolt és megmosott eperszemekkel együtt. Egy kis tálkában keverjük el a mézet, a citromlevet, az olívaolajat, a sót és a borsot, és adjuk a salátához.
Forrás : Link
 
 
0 komment , kategória:  Gyógyító táplálékok  
Fahéj szegfűszeg csillagánizs
  2024-05-14 22:39:19, kedd
 
 

 
 
0 komment , kategória:  Gyógyító táplálékok  
     1/187 oldal   Bejegyzések száma: 1865 
2024.04 2024. Május 2024.06
HétKedSzeCsüPénSzoVas
 12345
6789101112
13141516171819
20212223242526
2728293031 
Blog kereső


Bejegyzések
ma: 4 db bejegyzés
e hónap: 339 db bejegyzés
e év: 879 db bejegyzés
Összes: 49672 db bejegyzés
Kategóriák
 
Keresés
 

bejegyzések címeiben
bejegyzésekben

Archívum
 
Látogatók száma
 
  • Ma: 1882
  • e Hét: 6046
  • e Hónap: 28249
  • e Év: 299449
Szótár
 




Blogok, Szótár,
© 2002-2024 TVN.HU Kft.