|
1/198 oldal
|
Bejegyzések száma: 1976
|
|
|
|
2025-01-12 21:06:23, vasárnap
|
|
|
Mindenki ismer legalább egyetlen lila zöldséget vagy gyümölcsöt. Ilyen például a szilva vagy a lila káposzta.
Miért olyan egészségesek ezek a táplálékok?
Többek között azért, mert tele vannak antociánokkal, azaz olyan vegyületekkel, amelyek ezeknek a zöldségeknek és gyümölcsöknek a színét adják. Az antociánok antioxidáns hatásokkal rendelkeznek. Az antioxidánsoknak nagy szerepük van a szabad gyökök semlegesítésében és az oxidatív stressz csökkentésében és megszüntetésében. Minél több antociánban bővelkedő táplálékot fogyasztunk, annál nagyobb lesz az esélye, hogy a súlyos és krónikus betegségek elkerülnek bennünket.
Milyen lila zöldségek és gyümölcsök bővelkednek még antociánokban?
Például ilyen a lila burgonya, a lila hagyma, a lila káposzta, a padlizsán, a szőlő, a szilva, az acai bogyó, a bodza, egyes áfonya- és ribizlifajok.
És milyen pozitív hatásokkal vannak az egészségünkre nézve?
A lila táplálékok nyáron is védelmet jelenthetnek számunkra. Az UV-sugarak nagymértékben károsítani tudják a bőrünket. Igaz, hogy a lila zöldségek és gyümölcsök nem védenek meg bennünket a napégéstől, de jelentősen lecsökkenthetik a bőrkárosodások kialakulásának esélyeit.
Az antociánokban bővelkedő táplálékok rendszeres fogyasztása jelentősen lecsökkenti a szervezetben a gyulladás szintjét, ami pedig az inzulinrezisztencia kialakulása ellen is megvédhet bennünket. Ily módon az antociánok a cukorbetegség ellen is oltalmat jelenthetnek.
A lila táplálékok tehát nagyon eredményesen csökkentik a szervezetben a gyulladásos markerek számát. Éppen ezen hatásuk miatt sokféle rákos betegség - például a prosztatarák, a mellrák, a vastagbélrák és a májrák - ellen élvezhetünk védelmet.
Az antociánok olyan tápanyagok a szervezet számára, amelyek elősegítik a szív- és érrendszer egészségét is. Többek között ugyanis aktívan részt vesznek a magas vérnyomás csökkentésében és így nagy fokú védelmet élvezhetünk például a szívinfarktus ellen.
Az antociánok az agy működésére is pozitívan hatnak, illetve annak egészségét is védik. Kutatások igazolják, hogy a rendszeresen fogyasztott, antociánokban bővelkedő zöldségek és gyümölcsök csökkentik a kognitív hanyatlás kockázatait és segítik a mentális egészséget.
Forrás : Link |
|
|
0 komment
, kategória: Gyógyító táplálékok |
|
|
|
|
|
2025-01-12 20:46:06, vasárnap
|
|
|
A burgonya sok magyar ember kedvenc étele - metélőhagymás-fokhagymás burgonyasaláta-recepttel
Hazánkban az egy főre jutó burgonyafogyasztás igencsak magas. A magyar konyha egyik legfontosabb alapanyaga, hiszen ezerféleképpen el lehet készíteni. Köretek közül első helyen szerepel. Sokan ódzkodnak a fogyasztásától, pedig egy igazi vitaminbomba a szervezetünk számára. Nemcsak vitaminokban és ásványi anyagokban bővelkedik ez a zöldség, hanem ásványi anyagokban is. Mutatjuk, hogy milyen tápanyagok vannak a burgonyában, és hogy ezek a tápanyagok pontosan milyen funkciókat is töltenek be a szervezetben.
A burgonya gazdag forrása a szénhidrátoknak. A szénhidrátok kulcsfontosságú energiaforrást jelentenek az izmok számára, amelyek üzemanyagot biztosítanak a testünknek, de fokozzák a teljesítményt, és segítik a regenerálódást is. A szénhidrátok fontosak az optimális fizikai és szellemi teljesítmény szempontjából is.
A burgonya gazdag forrása a C-vitaminnak is. Ez egy olyan antioxidáns, amely segíti a kollagéntermelést, az izomszövet egyik összetevőjét, és támogatja a vas felszívódását is. Ez a vízben oldódó vitamin antioxidáns hatással rendelkezik, és szinte minden zöldségben és gyümölcsben fellelhető.
Egy adag (kb. egy csészényi) burgonya több káliumot tartalmaz, mint egy banán. A kálium az izomműködéshez nélkülözhetetlen elektrolit. Izzadás során káliumot is veszítünk, így mindenképpen pótolnunk kell azt. A kálium egy kulcsfontosságú elektrolit, amely segít fenntartani a folyadék finom egyensúlyát.
B6-vitamint is tartalmaz ez a zöldség. A B6-vitamin vízben oldódik, és fontos szerepet játszik a szénhidrát- és fehérje-anyagcserében. Segít a szervezetnek a különböző testfehérjék felépítéséhez szükséges nem esszenciális aminosavak előállításában.
A burgonya a rostoknak is kitűnő forrása. A rostokkal kapcsolatban bebizonyosodott, hogy sok egészségügyi előnnyel járnak: csökkentik a vér lipidszintjét, szabályozzák a vércukorszintet, és fokozzák a jóllakottságérzetet.
A vas kitűnő forrása is ez a zöldség. A vas egy olyan ásványi anyag, amely részt vesz azon fehérjék előállításában, amelyek oxigént szállítanak a test minden részébe, beleértve az izmokat is.
A burgonya ugyan tartalmaz szénhidrátokat, de mértékkel fogyasztva még cukorbetegek is fogyaszthatják, főleg ha egészséges salátát készítünk belőle. Most egy ilyen recept következik.
Metélőhagymás-fokhagymás burgonyasaláta hozzávalói:
fél kiló burgonya,
4-5 gerezd fokhagyma,
1 fej lila hagyma,
1 csokor metélőhagyma,
2 evőkanál olívaolaj,
1 evőkanál mustár,
1-1,5 liter víz vagy elkészült zöldséglé (ezt mi is nagyon könnyen tudunk készíteni),
2 evőkanál borecet.
Elkészítése:
Hámozzuk meg és karikázzuk fel a burgonyát, és főzzük puhára a zöldséglevünkben. Szűrjük le a levet, amiből nem fog sok maradni. A leszűrt levet tegyük félre. Aprítsuk fel a fokhagymát és a lila hagymát, tegyük egy salátástálba, adjuk hozzá a kihűlt burgonyát. Az olívaolajban és a megmaradt zöldséglében keverjük el a mustárt és a borecetet, és adjuk a salátához. Végezetül szórjuk meg a salátánkat apróra vágott metélőhagymával. A salátát behűtve fogyaszthatjuk.
Forrás : Link |
|
|
0 komment
, kategória: Gyógyító táplálékok |
|
|
|
|
|
2025-01-11 19:30:00, szombat
|
|
|
Minden embernek szüksége van melatoninra, amely egy hormon. A szervezetünk termeli, és minél többet termel ebből a hormonból, annál álmosabbak leszünk. Az esti fények csökkentik a melatonin termelését, ezért sem javasolt az ágyban már a telefont és a laptopot használni.
Mivel az alvásnak központi szerepe van az egészségünk megőrzésében és fenntartásában, így a melatoninra is nagy szüksége van a szervezetünknek, amelyet nemcsak táplálékok, hanem kiegészítők formájában is magunkhoz vehetünk.
Amikor sok melatonin termelődik bennünk, ez egyfajta jelzés is a szervezetünk részéről, hogy ideje aludni, nyugovóra térni. Egyes táplálékok is segítik a melatoninhormon termelődését, így érdemes lefekvés előtt ezeket a táplálékokat is fogyasztani.
A melatoninra nemcsak az alvásban számíthatunk, hiszen számos más egészségügyi hatással is rendelkezik. Nagy szerepe van az egészséges látás fenntartásában, csökkenti a gyomorégést és még az immunrendszer megerősítésében is kulcsszerepe van ennek a hormonnak.
Milyen táplálékokkal vihetünk be melatonint a szervezetünkbe, és milyen táplálékok segítik a melatoninhormon termelődését?
Az egyik ilyen táplálék nem más, mint a pisztácia. Több kutatási eredmény is arról számolt be, hogy a pisztácia nem a melatonintermelést serkenti, hanem maga a pisztácia tartalmazza ezt a hormont.
Sok más táplálékban is megtalálható a melatonin nevű hormon. Melatonint tartalmaz például a paradicsom, a cseresznye, a lazac, a tojás, a dió, a zab és a gomba. Így ha esténként gondjaink vannak az elalvással, nincs is más dolgunk, csak ezeket az ételeket fogyasztani vacsorára.
A melatonin a kutatások fókuszába került és megállapították, hogy ennek a hormonnak nem csupán az elalvásban van szerepe, hanem az immunrendszer megerősödésében, a vérnyomás szabályozásában, illetve csökkenteni tudja a stresszhormonszintet is. A melatoninnal kapcsolatban ezen kívül az is bebizonyosodott, hogy antioxidánsként működik a szervezetben, amely hatással biztosítani tudja számunkra az optimális egészséget.
Egy tanulmány pedig arról számolt be, hogy a melatonin csökkenteni tudja a depresszió tüneteit is.
Forrás : Link |
|
|
0 komment
, kategória: Gyógyító táplálékok |
|
|
|
|
|
2025-01-11 19:26:14, szombat
|
|
|
A zab rendszeres fogyasztása csakis jót tesz az egészségünkkel. Mindenkinek nagyon előnyös, ha rendszeresen kerül a tányérunkba, például zabból készítünk kenyeret és péksüteményeket, de jellemzően azok az emberek járnak a legjobban a zab rendszeres fogyasztásával, akik IBS-ben (irritábilisbél-szindróma) szenvednek, mivel nagyon jót tesz az emésztésnek. A zabnak más egészségi előnyei is léteznek.
A zabnak kiemelkedő a béta-glükán tartalma s mint ilyen, csökkenti az LDL-koleszterin-szintet vagy ahogyan sokan ismerik, a rossz koleszterinszintet. A zabnak jelentős szerepe van az összkoleszterinszint csökkentésében is. Az LDL-koleszterin magas szintje azért is jelent kvázi veszélyt, mivel eltömítheti az artériákat és így károsíthatja az ereket és a szív szöveteit. A koleszterinszint szabályozásával azonban jelentősen lecsökkenthet a szívinfarktus és a stroke kialakulásának az esélye.
A zab tehát béta-glükánban gazdag, amelynek az egyik feladata, hogy jeleket közvetítsen az agy számára, ha már úgy ítéli meg, hogy eleget ettünk. Ha rendszeresen fogyasztunk zabot, kevesebbet fogunk enni és így a fogyásunk is beindulhat.
A zab és a zabkorpa jó hatással van a belek működésére, ez mindenkinek jó hír, azoknak a személyeknek azonban különösen, akik székrekedéssel küzdenek.
A zab ezen kívül nagyon sok értékes és a szervezet számára hasznos tápanyagot tartalmaz. Ilyen például a foszfor, a magnézium, a réz, a vas, a cink, a folát és a B1-vitamin.
A zab nagyon nagy mennyiségben tartalmaz antioxidáns vegyületeket is. Ezek a vegyületek elősegítik a vér jobb áramlását a szervezetben, pontosabban az erekben, ennek hatására pedig a vérnyomás is normalizálódhat.
A zab antioxidáns hatása a bőrre is nyugtató hatást gyakorol. Csökkenti a gyulladást és a bőr viszketését. Még az ekcéma tüneteit is enyhíthetjük zab segítségével. Daráljunk le egy csészényi zabpelyhet és vízzel keverve készítsünk belőle egy pasztát. Helyezzük azt az irritált bőrfelületre, vagy adjuk hozzá a fürdővizünkhöz, amelyben üldögéljünk 20-30 percet, majd alaposan zuhanyozzunk le.
Forrás : Link |
|
|
0 komment
, kategória: Gyógyító táplálékok |
|
|
|
|
|
2025-01-11 19:12:37, szombat
|
|
|
A hagymacsaládba tartozó újhagymát már mindenki nagyon várja a tavaszi hónapokban, aki kedveli ezt a zöldséget. Egy igazi vitaminbomba a hosszú és hideg tél után, amikor is már nagyon vágyunk és várunk a friss hazai zöldségekre. Az újhagyma bőségesen ellátja a szervezetünket tápanyagokkal, hiszen gazdag tárháza a C-vitaminnak, amely hozzájárul az immunrendszer működéséhez, a K-vitaminnak, amely az optimális véralvadást és a sebgyógyuló mechanizmust segíti. Van még benne A-vitamin is, amely javítja a látást. Folát- és mangántartalma fokozza a vörösvértestek szintézisét és keringését, illetve az izomerőt és az idegjelző funkciókat. Mivel antioxidáns, gyulladásgátló és rákellenes hatásokkal is rendelkezik, így megakadályozhatja a kontrollálatlan daganatnövekedést a szervezetben.
Nemcsak a hagyma, hanem a szára is bőséges mennyiségű kénvegyületeket tartalmaz. Ezek rákellenes tulajdonságokkal is rendelkeznek, ugyanis hatással vannak az enzimaktivitásra, amely lassítja a rák progresszióját, illetve elpusztítják a sejtproliferációt a belső szövetekben és szervekben.
Az allicin egy olyan bioaktív vegyület, amely a szív egészségét is javítja. Az újhagyma fitonutriensei ellazítják a szívhez vezető ereket, így akadályozva meg a magas vérnyomás kialakulását. Kvercetint is tartalmaz, amely megakadályozza a plakkfelhalmozódást az artériákban és csökkenti a szív- és érrendszeri betegségek és az érelmeszesedés létrejöttét.
Az újhagyma C-vitaminban is bővelkedik. Ez egy vízben oldódó vitamin, amely védi a szervezet sejtjeit és erősíti az immunrendszert. Hasznos antioxidánsként a C-vitamin serkenti a szervek vérkeringését, megvédi a sejteket és szöveteket a káros szabad gyököktől és az oxidatív károsodástól.
Az újhagyma K-vitaminban is bővelkedik, amely segít szabályozni a véralvadást és a trombinfehérje-aktivitást, ezzel biztosítva a megfelelő sebgyógyulást és megelőzve a túlzott vérzést például sérülés esetén. A K-vitamin kulcsszerepet játszik a csontegészség fenntartásában is, segítve a csontok ásványianyag-sűrűségének növelését, a csontritkulás, a törések, az ízületi gyulladás kockázatainak csökkenését.
B1-, B2- és B3-vitaminban is bővelkedik az újhagyma, illetve rostokat is tartalmaz. Ezek szinergiában működnek, fokozzák a fehérjék, a szénhidrátok és a zsírok anyagcseréjét a szervezetben, szabályozzák az étvágyat és megkönnyítik az emésztési folyamatokat. Antimikrobiális hatásokkal is rendelkezik, így hasznos lehet a gyomorfertőzések kezelésében, enyhíti az emésztési zavarokat, a hasi fájdalmat és javítja a bél egészségét.
Az újhagyma nemcsak salátákban állja meg a helyét, de nagyszerű mártogatósokat is készíthetünk ebből a finomságból. Most egy ilyen receptet mutatunk be.
Fokhagymás-újhagymás mártogatós hozzávalói:
1 kisebb fokhagyma,
10 dkg kenhető sajt,
1 kis pohár tejföl,
egy-egy csokor friss újhagyma, bazsalikom, petrezselyem,
1 kisebb lime,
ízlés szerint só és bors.
Elkészítése:
A mártogatós elkészítéséhez turmixra vagy botmixerre lesz szükségünk. Tegyük egy tálba a sajtot, adjuk hozzá a tejfölt, majd keverjük simára. Adjuk hozzá a megmosott, alaposan lecsepegtetett és nagyon apróra vágott fűszernövényeket és hagymát, a lime levét és ízlés szerint sót és borsot, majd botmixerrel alaposan dolgozzuk össze. Ez a recept mártogatósként is nagyon jól működik, de pirítósra is kenhetjük, és még sültek mellett is megállja a helyét. |
|
|
0 komment
, kategória: Gyógyító táplálékok |
|
|
|
|
|
2025-01-11 19:06:47, szombat
|
|
|
Turmixital és saláta is készülhet a fodros kelkáposztából : két recepttel
A fodros kel egyik egészségügyi előnye nem más, minthogy gazdag forrása az antioxidáns C-vitaminnak. Erre a vitaminra egész évben, de különösen télen nagy szükségünk van.
Ezt a vitamint természetes módon nem tudjuk előállítani, pedig nagy szükségünk van rá. Nemcsak az immunrendszer erősítése miatt, hanem azért is, mert a C-vitamin segíti a vas felszívódását az elfogyasztott növényi alapú ételekből. A C-vitamin kollagént termel a sebek gyógyításának elősegítésére, és védi az immunrendszert a betegségekkel szemben.
Ha több rostot szeretnénk beilleszteni az étrendünkbe, a fodros kel egy nagyszerű választás. A rost segít enyhíteni a székrekedést, kiegyensúlyozza a vércukorszintet, csökkenti a koleszterinszintet, és javítja az emésztőrendszer egészségét.
A fodros kel egy olyan tápanyagban is bővelkedik, amely fontos a csontok egészsége és a test egészséges véralvadási funkciói szempontjából. Ez a vitamin nem más, mint a K-vitamin.
Ez a zöldség szívegészséges tápláléknak is számít, merthogy gyulladáscsökkentő előnyökkel jár; a szívbetegség pedig olyan krónikus betegség, amely a gyulladás talaján jön létre. A keresztesvirágú zöldségek fogyasztása csökkenti a kalcium felhalmozódását a szervezetben, ez pedig a szív egészségét védi.
A keresztesvirágú zöldségek - mint a fodros kel - glükozinolátokat tartalmaznak. Az ételek rágása és emésztése során ezek a glükozinolátok bizonyos vegyületekre bomlanak, amelyek rákellenes előnyöket kínálnak.
A fodros kelből sok mindent készíthetünk, mi most egy turmixitallal és egy salátarecepttel készültünk a kedves olvasóknak.
Zöld almás, gyömbéres fodroskel-turmixital hozzávalói:
1 kisebb zöld alma,
egy maréknyi fodros kel,
egy teáskanál méz,
2 dl víz,
egy ujjnyi gyömbér.
Elkészítése:
Hámozzuk meg az almát, kockázzuk fel, és mehet is a turmixgépbe. Adjuk hozzá a megmosott és összetépkedett kelleveleket, a lereszelt gyömbért, a mézet és a vizet. Turmixoljuk le, és már fogyaszthatjuk is.
Újhagymás-chilis fodroskel-saláta hozzávalói:
1 kisebb fodros kel,
1 kígyóuborka,
3 újhagyma,
egy csokor koriander,
2 sárgarépa,
egy fej lila hagyma,
egy csipet chili,
1 evőkanál méz,
ízlés szerint só,
1 lime.
Elkészítése:
Pároljuk meg a fodros kelt enyhén sós vízben, majd hagyjuk kihűlni és mehet is a salátástálba. Hámozzuk meg és szeleteljük fel az uborkát, ami szintén mehet a salátástálba. Adjuk hozzá a megmosott és felkarikázott újhagymát. A szárát is, hiszen nagyon sok tápanyagot, azaz vitamint és ásványi anyagot tartalmaz. Hámozzuk meg és reszeljük le a sárgarépát, és adjuk a salátához. Mossuk meg és vágjuk apróra a koriandert, amit szintén keverjünk a salátához. A lime levében keverjük el a mézet, a sót és a chilit, és keverjük a salátához.
Forrás : Link |
|
|
0 komment
, kategória: Gyógyító táplálékok |
|
|
|
|
|
2025-01-10 21:14:43, péntek
|
|
|
A citrusféléket nagyon sokan kedvelik. Sokféle gyümölcs tartozik ebbe a kategóriába, többek között a narancs, a citrom, a lime, a mandarin és a grépfrút. Ma már nemcsak az őszi-téli szezonban, hanem egész évben elérhetők ezek a gyümölcsök, amelyek nagyon előnyösek a szervezetünk számára.
A citrusfélék nagyon sok hasznos és értékes tápanyagot tartalmaznak. Megtalálhatók bennük az élelmi rostok, a C-vitamin, a folát és a kálium is. Mivel csak kevés kalóriát tartalmaznak, így akkor is fogyaszthatjuk ezeket a gyümölcsöket, ha éppen fogyókúrázunk.
Élelmi rostja, a pektin a koleszterinhez kötődve segít annak a szervezetből történő kiürítésében, így értelemszerűen csökkenti a rossz, azaz az LDL-koleszterin szintjét.
A citrusfélék egyéb fontos tápanyagai közé tartozik a likopin, a B6-vitamin, a magnézium, a niacin, a fitonutriensek és a tiamin.
Magas C-vitamin-tartalma abban segít, hogy a bőrünk minél tovább üdén és fiatalosan nézzen ki. Ez a vitamin fokozza a kollagéntermelést, ami viszont segít megnövelni a bőr rugalmasságát. Nem véletlen, hogy sok kozmetikai termék tartalmaz C-vitamint. Legfőképpen a hámlasztókban van jelen ez a vitamin, ugyanis segít megszabadulni az elhalt hámsejtektől.
A citrusfélékben található C-vitamin a haj állapotán is sokat javíthat, ugyanis a hajban is fokozza a kollagéntermelést, amely erőssé varázsolja a hajszálakat, és csökkenti a hajtöredezettség kialakulásának esélyeit.
Amennyiben gyakori problémánk a fejbőr korpásodása, akkor nincs is más dolgunk, mint citromlé vagy limelé segítségével egy remek hajöblítőszert készíteni. Egy kancsóba öntsünk két liter vizet, majd facsarjunk bele fél citrom vagy fél lime levét, végül ezzel az eleggyel öblítsük le a hajunkat.
Ősszel és télen hajlamosak vagyunk a nassolásra és így a hízásra is. Ha azonban édességek és desszertek helyett mindig valamilyen citrusos gyümölcsöt fogyasztunk, tavasszal nem kell majd őrült fogyókúrába kezdenünk, hiszen a citrusfélék nagyon hatékonyan, szinte észrevétlenül segítik a fogyókúránkat, pontosabb egész egyszerűen nem engedik, hogy elhízzunk. Ennek az a magyarázata, hogy nagyon alacsony a kalóriatartalmuk, ellenben sok vizet és rostot tartalmaznak, amelyek könnyen eltelítenek, így kevésbé érezzük magunkat éhesnek.
Ősszel és télen már csak azért is javasolt rendszeresen citrusféléket fogyasztani, mivel remek antioxidáns, gyulladáscsökkentő, vírusellenes, antibakteriális és immunerősítő hatásokkal rendelkeznek.
A citrusfélékből sok minden készülhet. Most egy olyan italreceptet mutatunk be, amely nemcsak felmelegít a téli hónapokban, de még a gyulladáscsökkentésben is a segítségünkre lehet.
Narancsos-kurkumás-fahéjas ital hozzávalói:
1 nagyobb narancs,
1 citrom,
1 lime,
3 mandarin,
3 dl víz,
1 csipet fahéj,
2 csipet kurkuma.
Elkészítése:
Hámozzuk meg a narancsot, a citromot és a mandarint. Magozzuk ki, majd tegyük a turmixgépbe a gyümölcsöket. Adjuk hozzá a vizet és a limelevet, és turmixoljuk le. Öntsük ki egy pohárba, majd keverjük bele a melegítő fűszereket.
Forrás : Link |
|
|
0 komment
, kategória: Gyógyító táplálékok |
|
|
|
|
|
2025-01-09 22:22:38, csütörtök
|
|
|
Az articsóka tele van nagyon hasznos tápanyagokkal, többek között megtalálható benne a cink, a kalcium, a pantoténsav, a vas, a tiamin, a B6-vitamin, a riboflavin, a niacin, a réz, a foszfor, a kálium, a mangán, a magnézium, a C-vitamin, a K-vitamin, a folát. Az articsóka emellett csak nagyon kevés kalóriát tartalmaz.
Az articsókának nagyon magas az antioxidáns-tartalma, hiszen olyan antioxidánsokat tartalmaz, mint rutin, galluszsav, kvercetin és cinarin. Az antioxidánsok csökkentik az emberi szervezetben a szabad gyököket, és ily módon a rákos betegségekkel szemben jelenthetnek nagyfokú védelmet. A kvercetin például csökkenti a rákos sejtek növekedését, és megakadályozza a rákos daganat növekedését.
Az articsókának nagy szerepe lehet a szív- és érrendszeri betegségek megelőzésében is, ugyanis csökkenteni tudja a magas koleszterinszintet, a magas vérnyomást, mindemellett a testben kialakuló gyulladást is csökkenti, miközben fokozza a vér áramlását.
A magas koleszterinszint csökkentése azért is nagyon lényeges, mivel oka lehet a szívinfarktus és a stroke kialakulásának. Emellett a magas lipidszintek szívkoszorúér-betegséget és anyagcsere-rendellenességeket is okozhatnak. Az articsóka csökkenti a magas vérnyomást, mivel káliumot és magnéziumot is tartalmaz, ez a két tápanyag pedig nagy szerepet vállal a vérnyomás szabályozásában.
Az articsóka méregteleníti a szervezetet, és fokozza az epe termelését. Emellett egészségesen tartja az emésztőrendszert és az egész bélrendszert is. Mivel javítja a bélflórát, így az emésztőrendszeri betegségek kivédésében lehet a segítségünkre. Erős antioxidáns flavonoidot, szilimarint is tartalmaz, amely nagyon hatékony az immunfunkciók megerősítésében is.
Az articsóka magas rosttartalommal rendelkezik, így aktívan hozzájárul a test számos funkciójához. A rostok pozitívan hatnak az emésztőrendszerre és annak működésére. Szerepük van a székrekedés és a hasmenés megelőzésében. Nagy szerepük van még a máj munkájának segítésében, a koleszterinszint csökkentésében és a szervezet méregtelenítésében is.
Az articsóka közreműködik a májsejtek regenerálódásában, és még az epetermelést is segíteni tudja. Nemcsak az emésztést támogatja meg, hanem a tápanyagok felszívódását is segíti.
Az articsókából krémet is készítenek, amely csökkenti a gyulladást, és javítja a bőr vérkeringését, ami csökkenti a bőr megereszkedésének rizikóját. Az articsókát tartalmazó krém a bőr rugalmasságát is javítja.
Egyes kutatások szerint az articsókakivonat segít a máj megtisztításában. Csökkenti a májgyulladást azoknál a személyeknél, akik zsírmájbetegségben szenvednek.
Az articsókakivonat normalizálja a vesefunkciókat is. Ezen kívül az articsóka segíthet megfordítani a metabolikus szindróma nevű betegséget, ugyanis csökkenti a derékbőséget és a magas vércukorszintet. Ezen kívül rákellenes tulajdonságokkal is rendelkezik, és enyhíti az irritábilisbél-szindrómával együtt járó kellemetlen tüneteket is.
Az articsókából többek között készülhet leves és saláta, ezúttal egy salátarecepttel kedveskedünk az olvasóknak.
Citromos-fokhagymás articsókasaláta hozzávalói:
8 közepes articsóka,
1 nagyobb citrom,
egy kisebb csokor menta,
5-6 gerezd fokhagyma,
3 evőkanál olívaolaj,
2 dl fehérborecet.
Elkészítése:
Készítsük elő az articsókát, majd vágjuk cikkekre. Locsoljuk meg citromlével, mert könnyen és gyorsan megbarnul. Tegyünk egy edénybe vizet, adjuk hozzá a fehérborecetet és egy csipet sót. Amikor forr a víz, tegyük az edénybe a zöldséget, és forraljuk 5-6 percig. Ezt követően szűrjük le, majd várjuk meg, míg lehűl. Közben keverjük el az olívaolajban az apróra vágott mentaleveleket és a lereszelt fokhagymát, és forgassuk a salátához. |
|
|
0 komment
, kategória: Gyógyító táplálékok |
|
|
|
|
|
2025-01-06 11:53:37, hétfő
|
|
|
Táplálékok, amelyek méregtelenítik a szervezetet - testünk méregtelenítése egyszerűen, gyorsan és hatékonyan
Szakemberek egybehangzó véleménye szerint ha nem terheljük rossz ételekkel a szervezetünket, azaz megpróbálunk egészséges életet élni, akkor a testünknek nincs szüksége úgynevezett méregtelenítésre. Azonban a mai világban szinte elkerülhetetlen, hogy ne kerüljenek a szervezetünkbe olyan anyagok, amelyek káros hatással vannak az egészségi állapotunkra. Éppen emiatt is van szükségünk a test rendszeres időközönkénti méregtelenítésére.
Amikor úgynevezett ,,méreganyagok" kerülnek a szervezetünkbe, akkor sokféle betegséggel és még elhízással is számolhatunk. Azonban minél kevesebb méreganyag van a testünkben, annál kisebb lesz az esélye a fáradtság, a fejfájás, az ízületi problémák kialakulásának.
A toxinok károsítják a testünket, pontosabb a sejtjeinket, a szöveteinket és a szerveinket. Ezek a toxikus anyagok megtalálhatók az élelmiszerekben, a levegőben, a vízben, a ruháinkon, az otthonunkban, egyszóval bárhol.
A méregtelenítés nem más, mint a test megtisztítása a káros anyagoktól. Ez a folyamat pedig helyreállítja a test természetes öngyógyító folyamatait is.
Hogyan méregteleníthetjük a testünket?
Például gyógynövényekkel, táplálékokkal, gyümölcslevekkel, aromaterápiával, testmozgással, légzési technikákkal és egyéb módszerekkel.
A test hatékony tisztításához el kell távolítani a méreganyagokat a légzőrendszerből, a májból, az epehólyagból, a vesékből, a húgyutakból, a bőrből, a nyirokrendszerből és más szervekből.
Mikor van szükségünk méregtelenítésre?
Például emésztési problémák, alvászavarok, puffadás, bőrbetegségek, hátfájás, ízületi fájdalom, hajhullás esetén.
Léteznek olyan táplálékok, amelyek nagyon sokat segíthetnek a méregtelenítésben. A tojás például a fehérje gazdag forrása, és sok aminosavat tartalmaz, amely semlegesíti a szervezetben lévő toxinokat, antioxidánsokat is termel, amelyek csökkentik az oxidatív stresszt.
A zab is gazdag antioxidáns-forrás. Béta-glükánban is bővelkedik, azaz egy olyan oldható rostban, amely javítja az immunfunkciókat, és segít a test természetes méregtelenítési folyamataiban.
A fokhagyma egy olyan prebiotikum, amely elősegíti a jó bélbaktériumok elszaporodását a bélben. A bél egészségének megőrzésével és a méreganyagok hatékony eltávolításával ezek a baktériumok segítenek fenntartani az immunrendszer általános egészségét.
A keresztesvirágú zöldségek rostokban és rákellenes vegyületekben gazdagok, amelyek nemcsak az emésztést segítik, hanem eltávolítják a szervezetből az oda nem illő toxinokat, hulladékokat.
A B-vitaminokban gazdag táplálékok is fokozzák az emésztést, javítják az anyagcserét, és elősegítik a sejtek növekedését. A toxinokat az egészséges anyagcsere útján távolítják el a szervezetből.
A lencse és a bab nemcsak jó fehérjeforrások, de cinket és mangánt is tartalmaznak, amelyek fokozzák a máj anyagcseréjét, és így segítenek kiüríteni a szervezetből a méreganyagokat.
A citrusfélék tele vannak antioxidánsokkal, amelyek elősegítik azoknak az enzimeknek a termelődését, amelyek szintén nagy szerepet vállalnak a szervezet megtisztításában.
További zöldségek, amelyek nagyon hatékonyan méregtelenítik a szervezetet: spenót, kelkáposzta és cékla.
Forrás : Link |
|
|
0 komment
, kategória: Gyógyító táplálékok |
|
|
|
|
|
2025-01-06 11:51:44, hétfő
|
|
|
A karfiol megszabadítja a szervezetet a toxinoktól - erőteljes méregtelenítő hatásokkal rendelkezik
A karfiolt sokan kedvelik, és talán ugyanennyien vannak, akik számára egy érdektelen, nem túl ízletes és karakteres ízvilággal rendelkező zöldségről van szó. A zöldség a keresztesvirágúak családjába tartozik, és mint ilyen, a brokkolival is rokonságban áll. Ha lehet ilyet kijelenteni, a karfiol az egyik legegészségesebb zöldség, minden évszakban elérhető, és rendkívül változatosan elkészíthető, akár még remek salátát is készíthetünk belőle. Az egészségügyi előnyei is kiemelkedőek.
A keresztesvirágú zöldségek - így a karfiol is - segítik a máj méregtelenítő munkáját.
A karfiol gyulladáscsökkentő hatása is kiemelkedő. Gazdag forrása a K-vitaminnak, amely szintén gyulladáscsökkentő hatással bír, emellett fokozza a vér áramlását.
A karfiolban rendkívül sok olyan tápanyag található, amely nagyon pozitívan hat mind a szív, mind pedig az érrendszer egészségére. Mivel kiemelkedő a gyulladáscsökkentő szerepe, így védelmet jelent az erek károsodásával szemben. Ha nem károsodnak az erek, jóval kisebb az esélye a stroke és a szívinfarktus kialakulásának.
A karfiol rostokban és vízben is bővelkedik. Ezek pedig segítenek megakadályozni a székrekedés kialakulását, illetve hozzájárulnak az emésztőrendszer egészségének fenntartásához, illetve a víz és a rostok elegye még a vastagbélrák kockázatait is csökkenti.
A karfiol egy nagyon értékes vegyületben, mégpedig indol-3-karbinolban gazdag. Ez a vegyület az egészséges hormonanyagcseréhez járul aktívan hozzá. Ez azért lényeges, mert egyes rákos megbetegedések - mint az emlődaganatok egy része - a hormonok kiegyensúlyozatlan működése miatt következnek be.
A karfiol mintegy multivitaminként működik, hiszen tele van nagyon hasznos tápanyagokkal, például vitaminokkal, ásványi anyagokkal, antioxidánsokkal és fitokemikáliákkal.
A karfiolt szívbarát zöldségnek is nevezhetjük, hiszen szulforafán nevű vegyületben gazdag. A szulforafán antioxidáns hatásokkal rendelkezik, így csökkenti a szervezetben az oxidatív károsodás mértékét és a gyulladást, amely aktívan hozzájárul a szívbetegségek, az érelmeszesedés és a magas vérnyomás kialakulásához.
A kolintartalma is kiemelkedő, amely fokozza a hangulatot, és még a memória javításában is aktívan részt vesz.
A keresztesvirágú zöldségek - mint a brokkoli, a karfiol, a káposzta, a kelbimbó és a kelkáposzta - glükozinolátoknak nevezett vegyületeket tartalmaznak, olyan metabolitokat, amelyek olyan vegyületekké bomlanak, amelyek szabályozzák a máj méregtelenítő enzimjeit. Az enzimatikus aktivitás szabályozásával a szervezet természetes méregtelenítési útvonalakat hoz létre. Ezzel lendületet ad a szervezetnek, hogy megszabaduljon minden méreganyagtól. Mivel képes fokozni a szervezet méregtelenítő képességeit, így a keresztesvirágú zöldségeknek a rákellenes tulajdonságai is nagyszerűek. A keresztesvirágú zöldségek - mint a karfiol - rendszeres fogyasztása az egészséges étkezés szerves részét kell, hogy képezze, hiszen az egészséget elősegítő előnyökkel jár.
Forrás : Link |
|
|
0 komment
, kategória: Gyógyító táplálékok |
|
|
|
|
|
1/198 oldal
|
Bejegyzések száma: 1976
|
|
|
|
2025. Január
| | |
|
|
ma: |
0 db bejegyzés |
e hónap: |
282 db bejegyzés |
e év: |
282 db bejegyzés |
Összes: |
51782 db bejegyzés |
|
|
|
|
- Ma: 151
- e Hét: 5016
- e Hónap: 34173
- e Év: 34173
|
|
|