Belépés
pacsakute.blog.xfree.hu
A szeretet ellen nincs fegyver. Czeizel Ilona
1954.01.05
Offline
Profil képem!
Linktáram, Blogom, Képtáram, Videótáram, Ismerőseim, Fecsegj
     1/117 oldal   Bejegyzések száma: 1165 
Miért van szüksége a szervezetünknek élelmi rostra?
  2021-05-01 22:13:55, szombat
 
  Minden embernek szüksége van élelmi rost fogyasztására, de nagyon sokan még a napi 25 mg ajánlást sem tartják be, vagy egyáltalán nem fogyasztanak rostban gazdag ételeket. A rostoknak nagyon sok egészségügyi előnye van, és sok betegség megelőzésében is segítségünkre lehetnek, amennyiben napi rendszerességgel fogyasztjuk őket.

Elsősorban a gyomor és a bélrendszer egészséges működése szempontjából van szükségünk az élelmi rostokra, hiszen normális, laza székletet eredményeznek, így nem kell megküzdenünk a székrekedéssel. A tartóssá váló székrekedés sok veszélyt hordoz magában, hiszen nemcsak a kellemetlen aranyér kialakulásáért lehet felelős, hanem hasi fájdalmat, görcsöket és puffadást is okozhat.

A rostok segítenek a fogyásban is. Nem egy fogyókúrás csodaszer, hanem könnyen eltelít és ezzel hozzájárul a jóllakottságérzés kialakulásához. Ez fokozottan igaz, ha a megfelelő mennyiségű folyadékot is elfogyasztjuk mellette, így sokkal kevesebbet fogunk enni, ami pedig fogyást eredményezhet.

Számos kutatást végeztek a rosttal kapcsolatban. A vizsgálati eredmények azt mutatták, hogy a rostban gazdag táplálkozás csökkenti a szív- és érrendszeri betegségek kialakulásának kockázatát. Már napi 10 gramm rost is mintegy 15 százalékkal mérsékli a szívkoszorúér-betegség kialakulását.

Amennyiben mindennap fogyasztunk magas rosttartalmú táplálékokat, úgy a cukorbetegség kialakulásának kockázata is csökkenhet, hiszen az élelmi rostok nagyszerűen szabályozzák a vércukorszintet.

Az élelmi rostok akár rákellenes hatásokat is kifejthetnek, hiszen számos kutatási eredmény igazolta, hogy a rendszeres fogyasztásuknak köszönhetően kisebb lehet az esélye a vastagbél- és végbélrák kialakulásának.

Az irritábilisbél-szindróma, vagy rövidítve az IBS gyakran jár együtt hasi diszkomfort érzettel, görcsökkel és puffadással. Van akinél hasmenést, van akinél székrekedést, míg másoknál a kettő váltakozását is előidézi ez a betegség. A rostok ebben az esetben is hasznosak lehetnek, kiváltképp az útifűmaghéj fogyasztása hozhat sikereket.

Hogyan illesszük be a táplálkozásunkba az élelmi rostokat? Fogyasszunk minél több teljes kiőrlésű gabonából készült táplálékot, együnk minden nap friss és szezonális zöldségeket és gyümölcsöket. Egészségünk megőrzése érdekében fogyaszthatunk oldható és oldhatatlan rostokat. Az oldható rostok gazdag forrása a zab és a diófélék, míg oldhatatlan rostokat a hüvelyesek és a barna rizs tartalmaz.
Forrás :Link
 
 
0 komment , kategória:  Gyógyító táplálékok  
Rostban gazdagtáplálkozás előnyei
  2021-05-01 22:10:12, szombat
 
  Legyen étrendünk rostban gazdag! - Interjú Soltész Erzsébet, dietetikussal:
A frissen felfedezett cukorbetegek száma évről-évre emelkedik, pedig a 2-es típusú diabétesz kockázata csökkenthető megfelelő táplálkozással és életmóddal. A kockázati csoportba tartozók maguk is sokat tehetnek a cukorbetegség megelőzése érdekében - hívja fel a figyelmet Soltész Erzsébet dietetikus, A rost jó! című rosttudatos táplálkozásról szóló könyv társszerzője. Cikkünkben a szakember hasznos tanácsokat oszt meg arról is, hogyan csökkenthető a diabétesz kialakulásának kockázata, illetve az érintettek hogyan tarthatják szinten a betegségüket.

A cukorbetegség civilizációs betegség, azaz a modern kor életvitele, kedvezőtlen táplálkozási szokásai is felelőssé tehetők érte. Hogy látja, mit rontunk el észrevétlenül és akaratlanul miközben éljük a hétköznapi életünket?

A finomított szénhidrátban, hozzáadott cukorban bővelkedő étrend, a mozgásszegény életmód, a krónikus stressz, a kialvatlanság kedvezőtlenül hat szénhidrát-anyagcserénkre. Ha ehhez hozzáadódik a genetikai hajlam, azaz már jelen volt korábban is a családban a cukorbetegség, akkor még magasabb a diabétesz kockázata.

Remélhetőleg a genetikánk nem determinál bennünket...

Természetesen nem, sőt, aktívan tehetünk egészségünk megőrzéséért. Az, hogy kialakul-e végül a cukorbetegség vagy sem, attól is függ, hogy az életvitelünkkel és a táplálkozásunkkal tovább rontjuk-e a meglévő genetikai örökségből adódó hajlamot.

Vannak, akik úgy vélik, hogy egy nagyobb stressz váltja ki a cukorbetegséget.

A krónikus stressz bizonyítottan rontja a szénhidrát-anyagcserét, így egy érzelmileg megterhelő időszak, trauma hozzáadódhat a meglévő kockázati tényezőkhöz, de önmagában nem tehető felelőssé a diabéteszért. A 2-es típusú, életmóddal is összefüggő cukorbetegség általában hosszabb időszak alatt alakul ki.

Ha a kiváltó okokat keressük, a köztudatban az a válasz él, hogy azért alakul ki valakinél ez a betegség, mert túl sok cukrot vagy cukros dolgot fogyaszt. De legtöbbünk irodában dolgozik, keveset mozgunk és sokat ülünk. A mozgásszegény életmódunk mennyiben járul hozzá a diabétesz kialakuláshoz?

A mozgásszegény életmód nagyon sokat ront a helyzeten, különösen akkor, ha túlsúllyal párosul. Sajnos mi magyarok a ,,legelhízottabb" országok között vagyunk világviszonylatban. Nálunk a felnőttek mintegy egyharmada túlsúlyos vagy elhízott, ez jelentősen növeli a cukorbetegség kialakulásának kockázatát.

Miért ennyire kardinális a túlsúly ebből a szempontból?
Nagyon sokat számít, hiszen a zsírszövetek - főként a hasi tájon lévők - negatívan befolyásolják a sejtek inzulinérzékenységét, emiatt sokkal több inzulin ,,árán" tud csak bejutni a cukor a sejtekbe. Ez tovább ronthatja a sejtek inzulinra adott válaszát, így az ördögi kör elindul, a magas inzulinszint pedig kedvezőtlen hatású, a többi között súlygyarapodást is okozhat.

Ha tartóssá válik ez az állapot, évek-évtizedek elteltével a hasnyálmirigy már nem tudja kiszolgálni ezt a megemelkedett igényt, ilyenkor az inzulinrezisztencia mellé inzulinhiány is társulhat. Ez általában a 2-es típusú cukorbetegség hosszabb fennállása esetén alakulhat így.

És ez még nem minden, hiszen a diabétesz legtöbbször az úgynevezett metabolikus szindróma részeként jelentkezik, azaz az elhízás mellett magas koleszterinszint és magasvérnyomás-betegség is társulhat hozzá. Ezek együtt pedig nagyon sok szövődményt, például szív- és érrendszeri elváltozásokat okozhatnak.

Vegyük sorra a kiváltó okokat. Mi a gond az étrendünkkel, tekintettel a boltokban kapható élelmiszerekre, a munkahelyi és rendelhető ételekre, és egyáltalán az alapanyagokra? Milyen hibákat követünk el táplálkozásunkban?

Főként az alapanyagok jellegére érdemes figyelni. A mai kor embere általában túl sok finomított szénhidrátot eszik, a természetes élelmirost-tartalmától megfosztott gabonából, finomlisztből készült pékárukat, nápolyikat, kekszeket. Ezek mellé jönnek a sokszor egészségtudatos választásként reklámozott bolti nasik, tejszeletek, gyümölcsjoghurtok, melyek legtöbbjében sok hozzáadott cukor van. A magyaros konyhában kedvelt zsírosabb húsok, húskészítmények, bolti késztermékek bővelkednek telített zsiradékban, magas a sótartalmuk - ezen a téren is lenne mit fejlődnünk.

Ha belegondolunk, kedvelt ételeink energiában is gazdagok, mi pedig egész nap csak ülünk, nem mozogjuk le a többletkalóriákat.

Valóban, a fizikai aktivitáshoz, nemhez, életkorhoz, testi állapothoz, azaz az egyéni jellemzőkhöz kell szabni az energiabevitelt. Ugyanolyan energiabevitel mellett az aktív életmódot folytató ember tartja optimális testtömegét, míg a mozgásszegény életet élő akár folyamatos súlygyarapodást tapasztalhat.

Ha valaki hetente 3-4 szer sportolgat, mozog valamit és közben egy hagyományos magyar konyhán él, plusz mellé időnként nassol valamit, eszik egy-egy sütit, ez még elmegy?

Nem biztos. A heti 3-4 könnyű séta egy ülőmunkát végző felnőttnél még nem számít intenzív fizikai aktivitásnak. A hagyományos magyar konyha fogásai valójában az egész napos fizikai munkához szabottak. De nem kell lemondani a kedvelt ízekről, hiszen a megszokott fogások egészségtudatosabbá tehetők. Attól függ ugyanis minden, hogy milyen alapanyagokból készítjük el az ételeket, és persze attól, mennyit eszünk belőle.

Mi lenne a mai átlagember számára az ideális étrend, ami az emésztésnek is jó, nem híznánk el, és nem is adna esélyt a cukorbetegség kialakulásának?

Kezdjük egy alapvető jó tanáccsal: minden nap végezzünk olyan testmozgást, ami magasabb pulzust eredményez, például gyorsabb séta, kertészkedés, kerékpározás, ház körüli munkák, stb. Ez a többi között segít az egészséges szénhidrát-anyagcsere fenntartásában is.

Ami az étrendet illeti, a fő irányelvek a változatosság és a mértékletesség. Legtöbb esetben ajánlott a napi energiabevitelt 4-5 étkezésre osztani. Ez azért is fontos, mert így várhatóan mérsékeltebb lesz az étkezés utáni vércukorszint-emelkedés, ezzel pedig kíméljük a szénhidrát-anyagcserénket.

Az is fontos, hogy legyen változatos az étrendünk, azaz minden nap többször kerüljön zöldség, illetve kis adag gyümölcs a tányérunkra. Fogyasszunk rendszeresen száraz hüvelyesekből készült fogásokat. A fehérjeforrások közül az alacsonyabb zsírtartalmú szárnyast vagy halat fogyasszuk többször a zsírosabb húsrészek, vörös hús és a sóban is bővelkedő húskészítmények helyett.

A tejtermékeknél is preferált a mérsékelt zsírtartalom, jó választás lehet a natúr joghurt, kefír és sovány túró - még finom desszerteket is készíthetünk belőle. Édességet csak heti néhány alkalommal, mértéktartóan fogyasszunk: inkább egy-két kocka jó minőségű étcsokoládét, mint egyszerre egy tábla magas cukortartalmú tejcsokit.

Elterjedt, hogy napi 2000 kalória megfelelő egy átlagember számára. Ezzel sem ért egyet?

Ez egy átlagos felnőtt napi energiaigénye, de egy 50 kilós, ülőmunkát végző, nem sportoló hölgynek például picit sok, ezzel hosszú évek alatt akár több kiló pluszt is fel lehet szedni.

A gyümölcsök is tartalmaznak cukrokat. A cukorbetegnek meg kell válogatniuk a gyümölcsöket?

Az élelmirost- és vitaminbevitel egyik kiváló forrását jelentik a gyümölcsök, ugyanakkor cukorbetegeknek figyelniük kell a mennyiségre. Nem javasoljuk, hogy egyszerre nagyobb adagot fogyasszanak belőlük, hiszen a gyümölcsök természetes cukortartalma miatt ez akár nagyobb vércukorszint-emelkedéssel járhat.

Az sem mindegy, melyik gyümölcsről beszélünk, hiszen a cukortartalmuk különböző. A kora nyári gyümölcsök közül az eper, a málna például kifejezetten alacsony szénhidrát-tartalmúak. Ezekből bátrabban fogyaszthatnak a cukorbetegek is. A nyár végén, ősszel érő gyümölcsöknek általában magasabb a cukortartalmuk, gondoljunk csak a barackra vagy a szőlőre. Ha a gyümölcs mellé kevés élelmi rostban gazdag kekszet, teljes kiőrlésű pékárut, néhány szem mandulát vagy diót eszünk, a vércukorszint emelkedése nem lesz olyan hirtelen. Azoknál a cukorbetegeknél, akiknek az étrendje tartalmaz úgynevezett kisétkezést, ez jó választás lehet tízóraira vagy uzsonnára.

Vannak esetleg tiltott zöldségek a cukorbetegeknek?
Együnk napi többször zöldséget, színesen, változatosan! A zöldségek közül az élénk és sötétebb színűek értékes antioxidánsokat is tartalmaznak. A magas szénhidráttartalmú kukorica, a zöldborsó, a répa, illetve a gyakran fogyasztott burgonya, édesburgonya csak kisebb mennyiségben fér bele a cukorbeteg étrendbe. Érdemes ezeket úgy elkészíteni, hogy más - alacsonyabb szénhidráttartalmú - zöldségek is legyenek a tányéron mellettük, ezzel mérsékelhetjük az adott fogás vércukoremelő hatását.

Érdemes felfedezni az olyan ritkábban választott zöldségeket is, mint a cékla, a káposzta, a kelkáposzta vagy a zeller, hiszen alacsony az energiatartalmuk és kiváló élelmirostforrások. Jó, ha visszahozzuk a konyhánkba az elfeledett száraz hüvelyeseket is, például a babfélék mellett nagyon finom a vöröslencse, a sárgaborsó és a csicseriborsó is.

Mit tanácsol a cukorbeteg olvasóinknak az állapotuk szinten tartásához?

Fontos, hogy súlyfelesleg esetén már 5-10%-os testtömegcsökkenéssel is jelentősen javulhatnak az anyagcsereértékek. Ez a gyakran társbetegségként jelentkező magas vérnyomás és a különféle szív- és érrendszeri elváltozások szempontjából is kívánatos. A betegség sikeres menedzseléséhez alapvető életmódváltásra, tudatos életvezetésre van szükség, melynek része a kiegyensúlyozott, meghatározott összetételű étrend, a rendszeres testmozgás és az esetleges káros szenvedélyek elhagyása is.

Milyen eredmény érhető el optimális életmódváltás esetén?

Fontos megérteni, hogy a szénhidrát-anyagcsere károsodásával kialakuló cukorbetegség nem múlik el életmódváltással sem, ám jelentős állapotjavulás érhető el. Ez akár jelentheti azt is, hogy a gyógyszerek egy része elhagyható, vagy évekkel kitolható a gyógyszeres, inzulinos kezelés elkezdése.

Az életmódterápia fontos pillérei az étrend betartása, a rendszeres fizikai aktivitás, a stressz kerülése, illetve a megfelelő mennyiségű és minőség alvás biztosítása. Természetesen a terápia módosítása mindig a kezelőorvossal egyeztetve történhet, és minden esetben szükség van az egészségügyi állapot rendszeres ellenőrzésére.

Ha az érintettek betartják az életmódra és az étrendre vonatkozó szabályokat, sokat tesznek a cukorbetegség szövődményeinek elkerülése, kockázatának csökkentése érdekében. Az egyik fő célkitűzés, hogy a vércukorszint nagy kilengések nélkül az optimális tartományban maradjon. Ezt célozza a cukorbetegek számára javasolt étrend is.
Köszönjük a beszélgetést!
Forrás : Link
 
 
0 komment , kategória:  Gyógyító táplálékok  
Almaecettel a diabétesz ellen
  2021-04-23 22:11:54, péntek
 
 





Számos újabb kutatás vizsgálja az almaecet élettani hatásait és az emésztésben játszott szerepét, és a kutatók egyre több pozitív eredményről számolnak be.
A gyógyítás időszámításunk előtt 400 évvel

Az almaecet akkor merült feledésbe, amikor azt tömeggyártásban, finomítva, pasztörizálva és desztillálva kezdték készíteni. Manapság azonban az almaecet iránti érdeklődés újra megemelkedett, hiszen újra kapható (és elkészíthető) az almaecet bio változata, mely kevésbé drasztikus beavatkozással készül, így több tápanyagot őriz meg.

Egy nemrég végzett kutatás eredményei szerint az almaecet az egészséges emberek körében hatékonyan csökkenti az étkezés utáni glükóz és inzulin szintjét, így hatékony a cukorbetegség kialakulásának megelőzésében. Egy másik kutatásban az almaecet kielégítő vérzsír szint eléréséhez segítette hozzá az egészséges és a cukorbeteg alanyokat is.

Időszámításunk előtt 400-ban maga a gyógyítás atyja, Hippokratész jegyezte fel az almaecet gyógyító hatásait és használta maga is tisztító-gyógyító elixírként: antibiotikumként és antiszeptikus szerként is. Később a népi gyógyászatban élt tovább használatának hagyománya, mígnem Alexander Fleming és Joseph Lister is újra felfedezte gyógyhatásait. Mára újra a népi, illetve a természetgyógyászat részesíti előnyben, de már a hivatalos orvoslás látókörébe is kezd bekerülni, melyre az almaecetet vizsgáló, növekvő számú kutatás a legjobb bizonyíték.
Mire használható az almaecet?

Az almaecetben olyan tápanyagok találhatók, mint a kalcium, vas, réz, magnézium, foszfor, kálium, szilícium és kén, és számos vitamin. Gyógyító hatása így számos területen hasznosítható:
- ideális testsúly beállítása (kóros elhízás, kóros soványság esetén is használható)
- bőrkeményedések, bőrkinövések, szemölcsök elleni küzdelem
- baktériumok, bacilusok, gombák és vírusok elpusztítása
- a sejtek és a szervek méregtelenítése az ártalmas, test által termelt ,,hulladéktól"
- az inzulin érzékenység és az anyagcsere javítása
- fertőzések és a csontritkulás elleni harc
- a szénhidrátok felszívódását lassítja
- segít megelőzni az ételmérgezést
- elősegíti az emésztést
- csökkenti a káros koleszterin szintjét
- szabályozza a vérnyomást
- enyhíti az ízületi gyulladás, a krónikus fáradtság, fejfájás, gége- és torokgyulladás okozta fájdalmat
- segíti a bőr gyógyulását napégés, gyulladás és egyéb bőrkárosodás esetén

Az almaecet ma már nem mellékterméke az almának, amolyan hasznosítható felesleg, hanem az egyik legértékesebb feldolgozott formája.
Forrás : Link
 
 
0 komment , kategória:  Gyógyító táplálékok  
Egészségünkért-érdemes megfontolni
  2021-04-18 19:14:06, vasárnap
 
  Tanuljunk az olaszoktól, legyünk mi a legegészségesebbek !

Egy kutatásba több országot, összesen 163 országot vontak be, hogy kiderüljön, melyik ország lakosai a legegészségesebbek. A vizsgálat során nézték az étkezési szokásokat, de az olyan betegségeket is górcső alá vették, mint a magas vérnyomás, az elhízás vagy a dohányzás. A győztes Olaszország lett, ahol a várható élettartam 80 év. Az, hogy az olaszok ilyen sokáig élnek és még idősebb korukban is relatíve jó egészségnek örvendenek, sok oka van. Vegyünk mi is példát az olaszokról és próbáljunk mi is úgy élni, mint ők. A cikkben az olasz életmód titkairól olvashat, melyeket mi magyarok is követhetünk, hogy az átlagéletkorunk kicsit magasabb legyen a mostaninál.

Az olaszok a mediterrán étrend szerint élnek, sok zöldséget, gyümölcsöt, halat, olíva olajat, teljes kiőrlésű gabonát fogyasztanak. A mediterrán étrend a legegészségesebb a világon, így már nem is olyan meglepő, hogy ilyen hosszú élettartammal rendelkeznek.

Az olaszok szinte mindent frissen készítenek, nem igazán preferálják a feldolgozott élelmiszereket. Sokat sütnek és főznek és mindent egészséges alapanyagokból készítenek el, amivel sok antioxidánst, vitamint és ásványi anyagot, rostot visznek be a szervezetükbe. Ezek az egészséges táplálékok csökkentik a magas vérnyomás, a szív- és érrendszeri és más krónikus betegségek kialakulásának kockázatát.

Az olaszok szeretnek enni, de nemcsak bekapnak gyorsan valamit, hanem komótosan, lassan étkeznek. Sokan haza is mennek a munkahelyről ebédidőben, hogy frissen elkészített meleg ételt egyenek. A lassú étkezés pozitívan hat az emésztésre, hamarabb leszünk jóllakottak, így kevesebbet eszünk, ami megakadályozza, hogy elhízzunk.

Az olaszok vidámak, könnyen barátkoznak, ezért se lepődjünk meg, amikor egy-egy olasz filmben is azt látjuk, hogy mennyire barátságosak és milyen jó kapcsolatot ápolnak a barátaikkal, a családtagjaikkal, a szomszédaikkal. Ezek az erős társadalmi és szociális kapcsolatok rendkívül pozitív hatással vannak az egészségre, nemcsak a fizikai, hanem a mentális és az érzelmi egészségre is, amelyek együttesen csökkentik a megbetegedéseket és halálozási rátát.

Az olaszok és a mediterrán térségben élők rendszeresen fogyasztanak jó minőségű vörös bort, természetesen módjával és mértékkel. A vörösborból csak napi egy-két pohárral fogyasztanak, amivel kihasználják a benne található resveratrol egészségügyi előnyeit, ami leginkább az egészséges szív- és érrendszeri betegségek megelőzésében segíthet.

A mediterrán térségben élők napi szinten használnak extra szűz olíva olajat akár főzéshez, sütéshez és saláták készítéséhez is. Az extra szűz olívaolaj rendszeres fogyasztása összefüggésbe hozható az Alzheimer-kór, a depresszió, a szívbetegségek, a cukorbetegség és a csontritkulás kockázatának csökkentésével is.
Forrás : Link
 
 
0 komment , kategória:  Gyógyító táplálékok  
Imunex Alga komplex gyógyhatásairól
  2021-04-18 19:10:43, vasárnap
 
  Manapság ételeink nem látnak már el minket a szükséges vitaminokkal, tápanyagokkal, amire szervezetünknek szüksége lenne.
Az algák termesztése és előállítása során az elsődleges szempont, a magas természetes tápérték és vitamin biztosítása.

Az Imunex Alga komplex magas vitál-anyag tartalmával, segíthet pótolni a szükséges hiányzó vitaminokat, ásványokat, aminosavakat, Omega zsírokat, nyomelemeket, klorofillt és sok más hasznos vegyületet.

Az Imunex alga azért tartalmaz öt fajta algát, mert minden egyes algának külön-külön jellegzetes, egyedi tulajdonsága van, melyek egymást erősítik.

1. alga: Spirulina
A Spirulina algát a WHO "szupertápláléknak" minősítette, több mint 4000 vitális anyagot tartalmaz, a legmagasabb biológiai hasznosultsággal. Megtalálhatók benne, az emberi szervezet számára szükséges nélkülözhetetlen vitálanyagok, vitaminok, ásványi anyagok, nyomelemek, aminosavak, zsírsavak, a legszélesebb spektrumban.

2. alga: Litothamnium Coralloides
A lithothamnium alga jelentősége, az igen magas bioaktív kalcium-tartalmában rejlik. Több mint egyharmada szerves kötésű kalcium, mely az emberi szervezetben 90%-ban fel tud szívódni.

3. alga: Chlorella
A legintenzívebb sejttisztítás: a chlorella egy "méregmágnes", képes megfosztani a sejteket a káros anyagoktól és lerakódásoktól. Nehézfém-kivezető képessége egyedülálló. Méregtelenítés után a vesénk és májunk jobban képes ellátni a feladatait. Rosttartalmának köszönhetően az anyagcserénk is felgyorsul.

4. alga: H. Pluvialis: Asztaxanthin
A H. Pluviálisban található asztaxantin, a világ legerősebb antioxidánsaként vált ismertté. Hatékonyan védi a szervezetet és nem válik pro-oxidatívvá. Áthatol a vér-agy gáton, illetve a vér-retina gáton is, azaz képes jótékonyan felhalmozódni az agyban és a szemekben.

5. alga: Kelp: Bioaktív jód + Nyomelemek
A hormontermeléshez a pajzsmirigynek jó minőségű, szerves jódra van szüksége. A barna alga természetes, szerves jódot biztosít. Ha nem áll rendelkezésre elegendő szerves jód, akkor a pajzsmirigy működése zavart szenved. A kelp segít a pajzsmirigyhormonok termelésében, az anyagcsere szabályozásában, illetve hozzájárul a haj, a bőr és a köröm egészségének megőrzéséhez.
A jód rendkívül fontos a testünk számára, a sugárzásokkal szembeni védekezéshez.
A jódon túl, ez az alga tele van jól hasznosuló egyéb nyomelemekkel és antioxidánsokkal is.

Összefoglalva:
Spirulina (kék alga): 4000 vitális anyagot tartalmaz, vitaminokat, zsírsavakat, antioxidánsokat.
Chlorella (zöld alga): tele van méregtelenítő anyagokkal, klorofillal, vitaminokkal, polifenol vegyületekkel.
Litothamnium (fehér alga): bioaktív nyomelem forrás, több mint 50 féle nyomelemet tartalmaz, mint szelén, cink, króm, mangán.
Asztaxantin (vörös alga): sejtvédő, sejt regeneráló hatású polifenol karotinoid, az egyik legerősebb ismert antioxidáns.
Kelp alga (barna alga): bioaktív jód forrás, továbbá olyan erős polifenolokat is tartalmaz, mint a fukoxanthin.

Többek között, ekkor jó Imunex-et szedni:
Betegség megelőzési + Vitamin pótlási céllal
Ízületi fájdalmak, Hátfájás, Térdfájdalom
Gyenge Immunrendszer, Gyakori betegségek
Pajzsmirigy alulműködés
Magas vérnyomás, Meszesedés, Koszorúér problémák
Daganatos megbetegedések
Máj regenerálás
Cukorbetegség, Inzulin rezisztencia

Képek, videók és tudnivalók az Imunex-ről: https://www.imunex.hu/imune
Forrás: Mannavita hírlevél
 
 
0 komment , kategória:  Gyógyító táplálékok  
Mire és miért jó a cink?
  2021-04-16 20:10:07, péntek
 
  A cink egy értékes tápanyag, amely pozitívan hat az immunfunkciókra. Amennyiben nem fogyasztunk elegendő cinkben gazdag táplálékot, úgy a szervezetünk nem tud megfelelően megküzdeni a vírusok támadásaival szemben, illetve gyulladás is kialakulhat, amellyel az immunrendszer egész egyszerűen nem tud mit kezdeni.

A cink sok immunfunkcióban játszik nagyon fontos szerepet. Ez az ásványi anyag egy olyan mikrotápanyag, amely az immunitás szinte minden aspektusában aktívan részt vesz. Immunrendszerünknek nagyon sok tápanyagra van szüksége az optimális működéshez, és amennyiben nem kapja meg ezeket, zavarok keletkezhetnek a működésében.

Mivel a cink más tápanyagokkal is kölcsönhatásban áll, ha nem juttatunk be a szervezetünkbe elegendő A- és D-vitamint, illetve szelént, akkor a cink sem képes kifejteni a pozitív hatásait, így nem élvezhetjük ennek a tápanyagnak az előnyeit.

Az immunitás fokozásában aktívan részt vesznek a T-sejtek, melyek nagyon érzékenyen reagálnak, ha nincs elegendő cink a szervezetünkben. De nemcsak a T-sejteket viseli ez meg, hanem a fehérvérsejteket is. A cink tehát számos ponton segíti az immunrendszert a fertőzések elhárításában és leküzdésében.

A cink akár 40 százalékkal is lerövidítheti a megfázás időtartamát, de meggyorsíthatja a sebgyógyulást is, elősegíti a horzsolások, a bőrfekélyek gyorsabb gyógyulását, illetve csökkenti a bőrön keletkezett sebeken a fertőzések kialakulásának kockázatát. Ezen kívül mérsékeli a gyulladást, támogatja a kollagéntermelést és fokozza az immunrendszer aktivitását. Fontosságát mutatja az is, hogy javítja az inzulin működését és szabályozza a vércukorszintet, de nemcsak egészséges embereknél, hanem cukorbeteg személyek esetében is.

Amennyiben a csecsemőknél cinkhiány lép fel, késlekedhet az agy fejlődése, felnőtteknél viszont akár még Alzheimer-kór is kialakulhat, amennyiben nincs a szervezetükben elegendő cink. Megfigyelték, hogy Alzheimer-kórban szenvedő betegeknél a cinkpótlás csökkenti a mentális hanyatlás folyamatát.

A cink a férfiak egészségét is támogatja, hiszen csökken a tesztoszteronszint amennyiben kevés cink van a szervezetükben. Még idősebb férfiaknál is megemelkedik a tesztoszteron hormon szintje ha cinkkiegészítőt fogyasztanak.
Forrás : Link
 
 
0 komment , kategória:  Gyógyító táplálékok  
A vashiányos vérszegénység otthoni kezelése
  2021-04-15 18:48:53, csütörtök
 
  Sokan küzdenek vashiánnyal, ami azért is probléma, mert ez gyengébb immunitást eredményez. Szerencsére a vashiányos vérszegénység leküzdésére is vannak otthoni gyógymódok, ételek, gyógynövények. Cikkünkben most a vas természetes pótlásáról olvashat.

A vashiányos vérszegénység egy olyan állapot, amikor a szervezetben a vas hiánya a vörösvérsejtek számának csökkenéséhez vezet. A vörösvértesteknek több feladata is van. Többek között elősegítik az oxigén megfelelő tárolását és a vér szállítását is lehetővé teszik. Ha a normálisnál kevesebb a vörösvérsejtek száma, akkor sem a szervek, sem a szövetek nem kapnak elegendő oxigént. Ha nem kezelik időben ezt a problémát, gyengülhet az immunrendszer, ami viszont hajlamosabbá tehet bennünket a fertőzések és a betegségek kialakulására.

A vashiányos vérszegénységben szenvedő ember nagyon sok és sokféle tünetet produkál. A szimptómák között megtalálható az állandó fáradtság, a hajhullás, a bőr sápadt színezete, az energiahiány, a heves szívdobogás, az aluszékonyság vagy a légszomj. A kezelés magába foglalja a vaskészítmények szedését, de ha valaki természetes módon szeretné a szervezetében megnövelni a vas mennyiségét, akkor fogyasszon minél több vasban gazdag táplálékot.

A vashiányos vérszegénység leküzdésének egyik módja, ha sok cékla- és gránátalmalevet fogyasztunk, hiszen mindkettő jó vérépítőnek számít és aktívan részt vesznek a vértisztításban is. Rendszeres fogyasztásukkal a véráramlás is javul, ami fokozza az energiaszintet.

A vérszegénység gyengíti az immunrendszert, ezért megfelelő mennyiségű C-vitamin bevitelére van szükség, ugyanis ez a vitamin aktívan hozzájárul a vas jobb felszívódásához . A paradicsom, a paprika, a citrusos gyümölcsök mind sok C-vitamint tartalmaznak.

Ha valaki vérszegénységben szenved, előfordulhat, hogy állandóan hidegek a végtagjai. Ilyenkor jól jönnek az úgynevezett melegítő fűszerek. Ilyen lehet például a kurkuma, ami nemcsak felmelegít, hanem segít az érzelmi és fizikai jólét megteremtésében is.

A zöld leveles zöldségek is kiváló vasforrásnak számítanak, leginkább a spenót, a brokkoli vagy a káposzta. Spenótból ne fogyasszon sokat, mivel oxálsavat tartalmaz, amely megakadályozza a vas felszívódását.
Forrás : Link
 
 
0 komment , kategória:  Gyógyító táplálékok  
Cukorbetegség és a vese
  2021-04-15 18:35:42, csütörtök
 
  A II-es típusú cukorbetegek kb. fele szenved vesekárosodásban (nephropathia diabetica). A károsodás mértéke alapján 5 osztályba sorolhatjuk a diabétesz okozta vesekárosodás formáit. A legsúlyosabb 5. stádiumban már a betegek művese kezelésre szorulnak, míg az 1-es és 2-es stádium teljesen tünetmentes.

A cukorbetegség okozta vesekárosodás a szív-, és érrendszeri betegségek kockázatát 15-20 szorosára növeli. A 2-es stádiumtól kezdődően már mindig kóros mennyiségű fehérje ürítés igazolható a vizeletben.

Ha valaki cukorbetegségben szenved, akkor a célvérnyomás értéke nem haladhatja meg nyugalomban a 130/80 Hgmm-t, de ha a vizeletben a fehérje ürítése meghaladja az 1g/24óra mennyiséget, akkor a célvérnyomás érték már nem mehet 125/75 Hgmm fölé.

Ezt gyógyszerek kombinációival is nagyon nehéz biztosítani, ezért néhány diétás alapszabályt itt már tényleg be kell tartani. A konyhasó fogyasztása ne haladja meg a napi 6g mennyiséget (a magyar átlag 17-24g/nap!), a bő folyadékfogyasztás elengedhetetlen (tisztított vízzel készített Super Greens vagy Green Magma), és minden körülmények közt meg kell közelíteni az ideális testtömeg indexet (BMI, 25 vagy kissé alatt). Ez utóbbi csak úgy érhető el, ha a cukros üdítőket, süteményeket, alkoholos italokat teljesen kiiktatjuk az étrendünkből, a zsíros húsokat, szalonnákat, és a fehér lisztből készített ételeket is kerülnünk kell. Ugyanez igaz a magas cukortartalmú gyümölcsökre és a 100%-os gyümölcslevekre is. Helyette párolt zöldségek, főzelékek (lencse, borsó, bab, tök, paprika, paradicsom), teljes kiőrlésű kenyérfélék, valamint jó minőségű zöld levek, Super Greens, Green Magma, könnyen emészthető, teljes értékű növényi fehérjék (Hemp protein), jó minőségű omega 3-6-9 zsírsavak, könnyű fehér húsok, rendszeres mozgás szükséges.

Jó vércukor kontroll mellett (HBA1C kevesebb, mint 7%) az UKPS vizsgálat eredménye szerint tíz év távlatában az infarktusos megbetegedések 15%-os, míg a szem és a vese betegségek kialakulásának 24%-os csökkenése volt megfigyelhet.
Forrás : Link
 
 
0 komment , kategória:  Gyógyító táplálékok  
Depresszió elleni táplálékok
  2021-04-14 09:01:55, szerda
 
  Az, hogy milyen ételeket veszünk magunkhoz, nagyban meghatározza a mentális egészségünket. Számos tanulmány számolt már be arról, hogy egyes táplálékok csökkenthetik a depresszió kialakulásának esélyét, illetve tünetei súlyosságát.

Egyes táplálékok hatással vannak az agyban termelődő ,,vegyi anyagokra", például a szerotonin termelődésére, amelynek kiemelkedő szerepe van a hangulat fokozásában. A szerotonin elsősorban nem az agyban, hanem jelentős százalékban a gyomor és a béltraktusban termelődik.

Tudományos kutatások igazolják, hogy azoknál az embereknél, akik a mediterrán térségben élnek, vagy máshol, de jellegében hasonló ételek kerülnek az asztalukra, azaz sok zöldséget, gyümölcsöt, olívaolajat, fűszernövényeket, halat és teljes kiőrlésű gabonát fogyasztanak, mintegy 20 százalékkal kisebb eséllyel alakul ki náluk depresszió, mint azoknál a személyeknél, akik nem egészségesen étkeznek.

A mediterrán étrend leginkább olyan táplálékokat tartalmaz, melyek gyulladáscsökkentő hatásokkal rendelkeznek. Ilyenek például a halak és a zöld leveles zöldségek, növényi olajok. A mediterrán étrend nem tartalmaz feldolgozott élelmiszereket, ez azért fontos, mert ezek a termékek hozzájárulnak ahhoz, hogy gyulladás keletkezzen a szervezetben, illetve depresszió alakuljon ki és a meglévő tünetek súlyosbodjanak.

A gyulladást keltő élelmiszereket már csak azért is hanyagolni kellene, mivel ezek a táplálékok számos olyan betegség kialakulásáért felelősek, mint például szívbetegség, cukorbetegség, ízületi gyulladás, rákos megbetegedések vagy akár Alzheimer-kór.

Milyen ételek segíthetnek a gyulladás csökkentésében, megszüntetésében és ez által a depresszió kialakulásának megelőzésében? A tanulmányok azt mutatják, hogy az olajos halak, mint a lazac, a makréla, a szardella, a szardínia és a hering nagy mennyiségben tartalmaz omega-3 zsírsavakat, melyek csökkentik a gyulladást a szervezetben és egyúttal a depresszió tüneteit is enyhítik.

Az olyan erjesztett, probiotikus táplálékok, mint a kefir vagy a savanyú káposzta számos jó baktériumot tartalmaz, melyek segítenek a bélflóra egyensúlyának fenntartásában. Mivel az elfogyasztott táplálékok hatással vannak a hangulatunkra, így a probiotikumokról is elmondható, hogy hozzájárulnak a hangulatszabályozáshoz.

A gyulladás elleni küzdelemben segítségünkre lehetnek a gyümölcsök és a zöldségek is, hiszen ezek jelentősen hozzájárulnak a gyulladás csökkentéséhez, mindemellett antioxidánsokban is bővelkednek, amelyek védik a sejteket a gyulladástól és az általa okozott károsodásoktól.
Forrás : Link
 
 
0 komment , kategória:  Gyógyító táplálékok  
Immunerősítés
  2021-03-29 23:50:42, hétfő
 
  Mindig, mindenhonnan azt hallhatjuk, ha az immunrendszerünk rendben van, egészséges, akkor kicsi az esélye a betegségek kialakulásának. És ebben van valami, van valóságalapja ennek a tézisnek, hiszen egy erős immunrendszer nagyon hatékonyan meg tud küzdeni a vírusokkal és a baktériumokkal szemben. Cikkünkben néhány olyan táplálékot és kiegészítőt sorolunk fel, melyek révén mi magunk sokat tehetünk annak érdekében, hogy erősebb és hatékonyabb legyen a védelmi rendszerünk.

A zöld leveles zöldségek segítenek az immunrendszer megerősítésében, hiszen tele vannak antioxidánsokkal, mikrotápanyagokkal és klorofillal. Ezek mind-mind segítenek, hogy a sejtjeink erősek és egészségesek maradjanak. Az immunrendszer sejtjeire is pozitívan hatnak, így sokkal jobban képesek lesznek a kórokozókkal szembeni védekezésre.

A zöld leveles zöldségek közül kiemelkedik a brokkoli, amely nemcsak az immunrendszer megerősítését segíti, hanem a benne található szulforafán nevű vegyület a rákos sejtek ellen is hat.

A bodzát mindenki ismeri, ha máshonnan nem, a bodzaszörp mindenkinek ismerős. Olyan gyógynövény, amely hozzájárul az immunrendszer megerősödéséhez, hiszen nagyon sok antioxidáns C-vitamint tartalmaz. Mindemellett az influenza és a megfázás tüneteit is enyhítheti, és mindkét betegség lefolyását megrövidíti, hiszen a bodza gyulladást csökkent és enyhíti a felső légúti betegségek tüneteit is.

A gombák gyógyító hatásaival sokáig nem foglalkoztak hazánkban, azonban az utóbbi években egyre nagyobb népszerűségnek örvendnek, hiszen számtalan kutatás igazolja, hogy a gombák gazdag forrásai a poliszacharidoknak, melyek kiemelt gyógyító hatással rendelkeznek. A poliszacharidok megnövelik a T-sejtek számát, így a védelmi rendszerünk sokkal hatékonyabban képes megbirkózni a kórokozókkal szemben.

Az immunrendszer fokozásában előkelő hely jut a gyömbérnek. Egy gingerol nevű anyagot tartalmaz, amely szintén gyulladáscsökkentő hatással rendelkezik.

A fokhagyma is segíthet az immunrendszer megerősítésében, hiszen allicintartalma baktérium- és vírusellenes hatásokkal rendelkezik. Az egészséges keringés fontos, márpedig a fokhagyma egy természetes vérhígító és még a vér áramlására is pozitívan hat.
Forrás : Link
 
 
0 komment , kategória:  Gyógyító táplálékok  
     1/117 oldal   Bejegyzések száma: 1165 
2021.04 2021. Május 2021.06
HétKedSzeCsüPénSzoVas
 12
3456789
10111213141516
17181920212223
24252627282930
31 
Blog kereső


Bejegyzések
ma: 3 db bejegyzés
e hónap: 85 db bejegyzés
e év: 1442 db bejegyzés
Összes: 42400 db bejegyzés
Kategóriák
 
Keresés
 

bejegyzések címeiben
bejegyzésekben

Archívum
 
Látogatók száma
 
  • Ma: 748
  • e Hét: 6864
  • e Hónap: 8964
  • e Év: 358151
Szótár
 




Blogok, Videótár, Szótár, Ki Ne Hagyd!, Fecsegj, Tudjátok?, Receptek, Egészség, Praktikák, Jótékony hatások, Házilag, Versek,
© 2002-2021 TVN.HU Kft.