Belépés
pacsakute.blog.xfree.hu
A szeretet ellen nincs fegyver. Czeizel Ilona
1954.01.05
Offline
Profil képem!
Linktáram, Blogom, Képtáram, Videótáram, Ismerőseim, Fecsegj
     1/120 oldal   Bejegyzések száma: 1192 
Mangán és a pajzsmirigy egészsége
  2021-08-02 21:58:11, hétfő
 
  A többi ásványi anyaghoz képest a mangán elenyésző mennyiségben található meg az emberi szervezetben. A mangán fontos szerepet tölt be számos enzim működésében, így pl. a növekedésben és fejlődésben, de elengedhetetlen a csontok és kötőszövetek megfelelő működésében is. A többi ásványi anyaghoz hasonlóan támogatja az immunrendszer optimális működését.

Néhány korábbi kutatás arra az eredményre jutott, hogy a mangán hatással van olyan neurotranszmitterek szintjére, mint amilyen a glutamát és a GABA. A mangán tartalmú szuperoxid diszmutáz enzim felelős a mérgező reaktív oxigén semlegesítéséért.

A legjobb mangán tartalmú ételek a gabonafélék és a zöldségek.

A magnézium, foszfor és vas mind hatással vannak a mangán felszívódására.

A legtöbb mangánt a zöldségek és gabonák tartalmazzák, mégis az ember számára legjobb mangánforrás a hús.

Milyen kapcsolat van a mangán és a pajzsmirigy egészsége között?
A pajzsmirigy hormonok termeléséhez a szervezetnek szüksége van mangánra. Ha testünk mangánhiányban szenved, az mindenképpen hatással van a pajzsmirigy működésére és a hormontermelésre.

Egy egereken végzett kísérlet azt mutatta, hogy ha a mangán nagy mennyiségben felhalmozódik az agyalapi mirigyben, jelentősen csökken a szérum T4, T3 és TSH koncentrációja.

Egy másik tanulmány szerint, amit szintén egereken végeztek, a kifejezetten mangánhiányos étrend szignifikánsan növeli a T3 szintet.

Érdekes, hogy a növényekben található nem-hem-vas, mely nehezebben is szívódik fel, megnehezíti a mangán felszívódását, s így bár a zöldségek és gabonafélék mangánban gazdagok, a rossz felszívódásuk (2-20%) miatt a bennük lévő mangán kevésbé képes hasznosulni, mint az állati eredetű mangán (15-35%). Így összességében a legjobb mangánforrás a hús. Napi 2mg mangán az a mennyiség, ami szervezetünk számára optimális.
Forrás : Link
 
 
0 komment , kategória:  Gyógyító táplálékok  
A biozöldségekről
  2021-08-01 21:22:10, vasárnap
 
  Szinte mindenhonnan azt halljuk, hogy táplálkozzunk egészségesen, fogyasszunk minél több organikus, bioélelmiszert, mivel ezek a legegészségesebbek. Ez valóban így van. Mindenképpen érdemes egy kicsit több pénzt fizetni ezekért a táplálékokért, hiszen hosszabb távon sokkal jobban megéri, mivel támogatják az egészségünket. Mutatjuk is, hogy miért.

Amennyiben biotáplálékot, biogyümölcsöt és -zöldséget vásárolunk, biztosak lehetünk benne, hogy nem tartalmaznak toxinokat, méreganyagokat, amelyek egyébként nagy terhelést jelentenek a szervezet számára.

A nem biozöldségek és -gyümölcsök olyan vegyszereket és permetszereket tartalmaznak, melyek felhalmozódnak a talajban, a vízben, illetve a táplálékokban, melyek elfogyasztásával végső soron a mi szervezetünkben is jelen lesznek. Peszticidek és műtrágya használata nélkül nem nehezedik olyan nagy teher sem a környezetünkre, sem pedig a szervezetünkre.

A biotáplálékok - legyen szó zöldségről, gyümölcsről vagy bármilyen más élelmiszerről -, nemcsak gusztusosabbak, de sokkal ízletesebbek is. Csak vegyünk példának egy biotojást, amelynek élénk narancssárga a sárgája és sokkal finomabb is.

A bioélelmiszerekkel kapcsolatban bebizonyosodott, hogy sokkal táplálóbbak, sokkal több C-vitamint, antioxidánst és ásványi anyagot tartalmaznak, mint a nem biotáplálékok.

Nagyon nehéz elkerülni manapság a káros anyagokat. Ha nem biozöldséget és -gyümölcsöt vásárolunk és az adott áru nagyon gusztusos, akkor mindenképpen kezdjünk el gyanakodni, hogy vajon mitől olyan szép? A termesztésük során használt vegyszerek és műtrágya lehet az oka - de belegondoltunk abba, hogy ezek az anyagok bekerülnek a szervezetünkbe és ott aztán elvégzik a romboló munkájukat?

Ha az üzletekben feldolgozott élelmiszert vásárolunk, megnézzük-e az összetevők listáját? A legtöbb ilyen táplálék rengeteg cukrot, tartósítószert és adalékanyagot tartalmaz, amely mind-mind negatív hatást gyakorolnak az egészségünkre.

Ha nem tud biozöldséget és -gyümölcsöt vásárolni, akkor tegyen különféle óvintézkedéseket. Az egyik ilyen, hogy fogyasztás előtt ecetes vízben áztatja őket. Engedjen 3 rész szűrt vizet és egy rész ecetet egy tálba és áztassa a gyümölcsöket, zöldségeket ebben legalább 30 percig, majd törölgesse szárazra, és készítse el őket tetszése szerint.
Forrás : Link
 
 
0 komment , kategória:  Gyógyító táplálékok  
Himalája só, pajzsmirigy betegségek
  2021-07-22 20:00:43, csütörtök
 
 



Az emberek többsége nem is tudja, hogy az asztali sót kb. 650 C fokon szárítják. A legtöbb étteremben megtalálható asztali só 97,5%-a nátrium-klorid (NaCl), amit szervezetünk nem képes tökéletesen megemészteni, így az gyulladásokat és más krónikus betegségeket okozhat szervezetünkben.
Ezzel szemben a Himalája kristály só kiváló alternatívája az asztali sónak, emberi fogyasztásra tökéletesen alkalmas. A valódi Himalája só több millió éve ,,pihen" a méreganyagoktól és szennyeződésektől elzárva, ellentétben az óceánokban található sóval. És ami a legjobb, a Himalája só 84 természetes ásványi anyagot tartalmaz, azokat, amelyek természetes formában megtalálhatók testünkben is.

A Himalája só jódban gazdag, így hozzájárul a pajzsmirigy egészséges működéséhez.
A Himalája só legkedvezőbb tulajdonságai:
- szabályozza a szervezet vízháztartását
- fenntartja a sejtek ideális pH egyensúlyát
- segít a normál vércukorszint megőrzésében
- javítja a szív és tüdő működését
- erősíti a csontokat
- csökkenti az izomgörcsök kialakulását

A jód szerepe a pajzsmirigy egészséges működésében
A jód egy nélkülözhetetlen elem a pajzsmirigy egészséges működéséhez. Annak érdekében, hogy el tudja látni fontos feladatait (anyagcsere szabályozás, méregtelenítés, stb.) megfelelő mennyiségű jódot kell bevinnünk szervezetünkbe.

A jód hiánya az alábbi tüneteket okozhatja:
- duzzadt pajzsmirigyek
- fáradtság
- meggyengült immunrendszer
- anyagcserezavarok
- hízás
- idegesség, depresszió

Jódban gazdag ételek:
- tenger gyümölcsei
- tőzegáfonya, eper
- Himalája só
- burgonya
- dió, brazil dió, pekán dió
Forrás : Link
 
 
0 komment , kategória:  Gyógyító táplálékok  
A csalánleves előnyeiről
  2021-07-17 21:09:04, szombat
 
 



A fogazott levelű, szúrós nagy csalán akár 4 méter magasra is megnőhet. Nemcsak hazánkban található meg ez a csodálatos gyógynövény, hanem a világ számos táján, mint például Észak-Amerikában, Afrikában és Ázsiában.

A csalán előnyeit már több évszázada kihasználja az ember. Már kora tavasszal is főztek a leveleiből mindenféle finom ételt és teát. Nem véletlen ilyen közkedvelt ez a gyógynövény, hiszen köztudott, hogy gyógyító tulajdonságokkal rendelkezik. Hippokratész is leírta a csalán előnyös tulajdonságait, mintegy hatvanféle betegségre javasolta is a fogyasztását.

A csalán egy tavaszi tisztító tonikként is funkcionálhat, vízhajtóként segítségünkre lehet a vér megtisztításában és méregtelenítésében. Emellett gyulladáscsökkentő hatással is rendelkezik, nyugtatja a fájó ízületeket, de asztma és allergia esetén is nagy hasznát vehetjük.

Már az ókori rómaiak is hittek a csalán erejében. Gyakran csapkodták magukat a leveleivel, abban bízva, hogy ezzel is serkentik a vér áramlását és enyhítik a szervezet gyulladásos állapotát.

A csalán az egyik legtáplálóbb gyógynövényünk. Nagy mennyiségben tartalmaz klorofillt, A-, C-, K- és B-vitamint, kalciumot, mangánt, káliumot, magnéziumot és vasat. Ezen kívül, egészséges zsírsavakban is gazdag, illetve flavonoidokban, tanninoknan és fenolsavakban is bővelkedik.

A csalán terápiás hatása kiemelkedő, ugyanis csökkentheti a szezonális allergia tüneteit, amit a gyulladás csökkentésével ér el. Egy tanulmány arról számolt be, hogy a csalánkivonat értágítóként is működik. Ennek a hatásnak köszönhetően javítja a vér áramlását és ezzel csökkentheti a magas vérnyomást.

A csalán meglepően finom. Akár mi magunk is készíthetünk belőle leveseket vagy salátákat, de fasírthoz is felhasználhatjuk. Ezúttal egy csalánleves receptjét osztjuk meg a kedves olvasókkal.

Fokhagymás csalánleves
Hozzávalók:
2 nagy csokor csalán
egy evőkanál olívaolaj
3 gerezd fokhagyma
5dl zöldségalaplé
4 szelet bacon
3 db tojás

Elkészítése:
Pirítsuk meg a bacont, a tojásokat főzzük meg. Közben melegítsük meg az olívaolajat egy edényben, majd dinszteljük meg a felaprított fokhagymát. Adjuk hozzá az alaposan megmosott, lecsöpögtetett és kisebb darabokra vágott csalánleveleket, majd öntsük fel az alaplével. Amikor felforrt a levesünk, turmixoljuk le. Főtt tojással és sült baconnel tálaljuk.
Forrás : Link
 
 
0 komment , kategória:  Gyógyító táplálékok  
C-vitaminban gazdag barackos turmixital egyszerűen
  2021-07-16 22:40:53, péntek
 
 



Nyáron érik a sárgabarack, amely sokak kedvence. Talán nem véletlenül, hiszen a napérlelte gyümölcs nemcsak édes, zamatos és ízletes, de rendkívül egészséges is.

A sárgabarack az egyik olyan gyümölcs, amely nagyon sokféle tápanyagot tartalmaz, vitaminokban és ásványi anyagokban is bővelkedik. Nagy mennyiségben tartalmaz A-, C- és E-vitamint, káliumot, béta-karotint, melyek erős antioxidánsok és így eredményesen küzdenek a szervezetben felhalmozódó szabad gyökökkel szemben.

A barack tehát nagyon sok antioxidánst tartalmaz, leginkább flavonoidokat, amelyek védelmet jelentenek a szervezet számára az oxidatív stresszel szemben. Ez azért lényeges, mivel az oxidatív stressz számos krónikus betegség kialakulásához kapcsolódik.

A sárgabarack olyan vitaminokat is tartalmaz, amelyek nagyon hasznosak a szem egészségére nézve. Ez a két vitamin nem más, mint az A- és az E-vitamin. Emellett kiváló forrása a béta-karotinnak, a luteinnek és a zexantinnak, amelyek szintén védelmet jelentenek a szem számára a különféle károsodássokkal szemben.

A bőrproblémák kiváltó okai lehetnek környezeti tényezők, mint például az UV- sugárzás, a cigarettafüst vagy a levegő szennyezettsége, azonban a sárgabarack tele van olyan értékes tápanyagokkal, amelyek segítenek fenntartani a bőr egészségét. Ilyen többek között az A- és a C-vitamin. Ez utóbbi részt vesz a szabad gyökök semlegesítésében, az UV-sugárzás és a környezeti hatások kivédésében is.

A barack ezen kívül kiváló forrása a rostoknak is, melyek aktívan részt vesznek az egészséges bélbaktériumok táplálásában és ezzel kiemelkedő szerepet játszanak a bélrendszer és az emésztőrendszer egészségének fenntartásában.

A sárgabarack káliumban is gazdag, amely segíti az idegi jelátvitelt, az izom-összehúzódásokat és a folyadékegyensúlyt. A káliumban gazdag táplálékok rendszeres fogyasztása segíthet megelőzni a magas vérnyomást és csökkenti a stroke kialakulásának kockázatát is.

Sáragbarackos turmix

Hozzávalók:
2 dl natúr joghurt
fél csésze eper
fél csésze sárgabarack
egy kisebb narancs
fahéj

Elkészítése:
Turmixoljuk le a gyümölcsöket, majd adjuk hozzá a narancs frissen facsart levét és a joghurtot. Alaposan keverjük el az összetevőket és töltsük bele egy üvegtálkába, a tetejét szórjuk meg őrölt fahéjjal.
Forrás : Link
 
 
0 komment , kategória:  Gyógyító táplálékok  
Az időszakos böjt előnyei
  2021-07-16 22:38:02, péntek
 
  Sokan csak hóbortnak tartják a böjtöt, pedig nagyon hasznos az ember számára. Sok vallás is alkalmazza, hiszen úgy vélik, hogy a böjt segítséget nyújthat a lélek megtisztulásában is. Az orvosok csak a 20. század elején figyeltek fel arra, hogy a böjt a fizikai egészségnek is nagyon jót tesz. Először különféle betegség kezelésénél alkalmazták, úgy mint cukorbetegség vagy epilepszia.

Az időszakos böjtölésnek nagyon sok előnye létezik. A testünknek szüksége van glükózra, de amikor hosszabb ideig nem veszünk magunkhoz táplálékot, akkor ez az energiaforrás elérhetetlenné válik. A szervezetünk ezután a testzsírt zsírsavakká alakítja át, ami ketonoknak nevezett molekulákat termel, ezeket pedig a testünk új energiaforrásként használ.

Az időszakos böjtölésnek van egy nagy előnye, amelyet sejtes autofágiának neveznek. Mit is jelent ez? Ebben a folyamatban a test lebontja a régi, legyengült és sérült sejteket és újrahasznosítja azokat az energiához. Ez lehetővé teszi a szervezet számára, hogy új, egészséges és hatékonyabb sejteket termeljen.

böjtnek van egy másik nagy előnye is, hiszen segítséget nyújt a fogyásban, a zsírégetésben. Többen éppen e hatás miatt vállalják be időszakosan. Amikor eszünk, az inzulinszint megemelkedik, viszont emiatt a szervezet nem tud zsírt égetni. Amikor böjtölünk, akkor a vércukorszint alacsonyabb lesz, ami lehetővé teszi a szervezet számára, hogy hozzáférjen azokhoz a zsírraktárakhoz, melyeknek csökkenése végül hozzájárul a kívánt fogyáshoz.

Az időszakos böjtnek további előnye is létezik. Hatására javulhat például az inzulinérzékenység és erősödhet az immunrendszer. A szervezetben csökkenhet az oxidatív stressz és a gyulladás szintje is, illetve javulhat a hormonérzékenység. Az időszakos böjtnek köszönhetően sokkal jobb lehet az anyagcserénk és normalizálódhat a ghrelinszint is, amit más néven éhséghormonnak is neveznek.

A sikeres böjt egyik feltétele, hogy csak egészséges táplálékokat és italokat vegyünk magunkhoz. Ha valaki beteg és gyógyszert is szed, csakis a kezelőorvosa útmutatásával és beleegyezésével vágjon bele az időszakos böjtölésbe, mivel negatív következménye is lehet a dolognak.
Forrás : Link
 
 
0 komment , kategória:  Gyógyító táplálékok  
A legjobb energiát adó táplálékok
  2021-07-13 22:40:39, kedd
 
  Nem vagyunk egyformák. Míg egyesek állandó fáradtságra panaszkodnak, addig másokat majd' szétvet az energia. Megint mások az energia hullámzását tapasztalják meg még ugyanazon a napon belül is.

Az energiaszintünk sok mindentől függ. Azt, hogy éppen mennyi energiával rendelkezünk, meghatározza az életmódunk, a hangulatunk, az étrendünk, de természetesen az is, mennyire aludtunk jól éjszaka.

Szerencsére léteznek olyan táplálékok, amelyek nagyszerű energiafokozó hatással rendelkeznek. Az egyik legjobb ilyen táplálék nem más, mint a banán. Amennyiben rendszeresen edzünk, úgy a testmozgás előtt érdemes egy-egy banánt elfogyasztani, mivel számtalan csodás hatással rendelkezik. Fokozza az állóképességet, megnöveli az energiaszintet. Izomgörcsök esetén is nagyon hatásos, sőt segíthet megakadályozni még a kialakulásukat is.

A banán tápanyagokban is meglehetősen gazdag, hiszen sok értékes vitamint és ásványi anyagot tartalmaz. Szénhidrát és káliumtartalma elősegíti az energiaszint növelését.

A zöld leveles zöldségek bővelkednek rostokban, de antioxidánsokat és olyan ásványi anyagokat is tartalmaznak, mint például kalcium, kálium, vas, magnézium, de A-, E-, C- és K-vitamin is bőven megtalálható bennük. A zöld leveles zöldségekben sok vas található, amely részt vesz a vörösvértestek termelésében és ezzel együtt az energiaszint növelésében.

A diófélék és magvak gazdag forrásai a tápanyagoknak és a fehérjéknek, illetve az egyszeresen és a többszörösen telítetlen zsíroknak. A magvak és diófélék kimagasló tápanyagtartalma lehetővé teszi az energia fokozását a szervezetünkben. Az olyan tápanyagok, mint az omega-3 és az omega-6 zsírsav, illetve a szénhidrátok, a rostok, a mangán, a vas, a réz, illetve az E-vitamin hozzájárulnak ahhoz, hogy mindig energiával telítettek legyünk.

Az avokádó szintén nagyon sok vitamint és ásványi anyagot tartalmaz, bőven van benne kálium, magnézium, illetve E-, C- és B-vitaminok. Ezek a tápanyagok szintén lehetővé teszik, hogy egy-egy avokádó elfogyasztását követően ismét buzogjon bennünk az energia.

A quiona egy nagyszerű fehérjeforrás, nagy mennyiségben tartalmaz ugyanis mangánt, foszfort, folsavat és tiamint. De a fehérjetartalma is kiemelkedő, emellett 9 esszenciális aminosavat is tartalmaz. Mivel alacsony a glikémiás indexe és csak lassan szívódik fel, így segíthet nekünk az energia szinten tartásában.
Forrás : Link
 
 
0 komment , kategória:  Gyógyító táplálékok  
Hidratáló, egészséges nyári gyümölcsök
  2021-07-13 22:35:09, kedd
 
  Nyáron kiemelten fontos a hidratáció. Különösen érvényes ez az idősebb személyekre, akikkel gyakrabban előfordulhat, hogy elfelejtenek inni. A víz a legjobb szomjoltó, de azért sok gyümölcs is található a palettán, amelyek nagyon sok vizet tartalmaznak, így fogyasztásukkal megakadályozható a dehidratáció. Emellett tápanyagokat, vitaminokat és ásványi anyagokat is tartalmaznak, így az egészségünkkel is jót teszünk, ha rendszeresen fogyasztjuk ezeket a gyümölcsöket.

Az egyik legegészségesebb gyümölcs nyáron nem más, mint a görögdinnye, amelynek több mint 90 százaléka víz. Olyan tápanyagokban is rendkívül gazdag, mint a C- vagy a B6-vitamin, illetve a kálium. Ezek a tápanyagok nagyon hatásosak a vérnyomás szabályozásában, a szem egészségének megóvásában, de az olyan nyári betegségeket is távol tarthatják tőlünk, mint a köhögés vagy a megfázás.

Ma már a papaja és a mangó sem elérhetetlen számunkra, hiszen a zöldségesek standjain mindenféle egzotikus gyümölccsel is találkozhatunk. A papaja leginkább A- és C-vitaminban, illetve fitokemikáliákban gazdag. Ez a gyümölcs javítja a gyomor és a bélrendszer egészségét, nagyon sokféle emésztési zavar esetén hatásos, például a puffadás ellen is bevethető.

A mangó sok rostot tartalmaz és káliumban is gazdag, így a nagy melegben hasznunkra lehet, hiszen kiemelt szerepet játszik a vérnyomás szabályozásban. A mangó sárga színét egy pigment adja, amely a nap káros sugaraitól védheti meg a szemünket.

Nyár végén érik a szilva, amely szintén nagyon egészséges gyümölcs és a magyar emberek szeretik is, hiszen hazánkban is érik, így a piacokon könnyen elérhető. A szilva nagyon sok vitamint, ásványi anyagot és rostot tartalmaz. Kimondottan gazdag C-, K- és B-vitaminban, de magnéziumban, cinkben, foszforban, kalciumban és káliumban is bővelkedik. A szilva nagyon sok rostot tartalmaz, ami jót tesz az emésztésünknek.

A nyár egyik kedvenc gyümölcse a szamóca, amely igazi szomjoltó is lehet, hiszen nagy százalékban tartalmaz vizet. Ezen kívül sok C-vitamint és vasat is tartalmaz, amelyek támogatják az immunrendszert. Mivel csak alacsony a kalóriatartalma, így bátran fogyaszthatjuk.

A szeder egy vitamin- és ásványianyag-bomba, hiszen nagy mennyiségben tartalmaz vasat és folsavat. Hozzájárul a dehidratáció megelőzéséhez, hiszen sok vizet tartalmaz. Ez a gyümölcs vízhajtó hatású, és segít megtisztítani a vért.
Forrás : Link
 
 
0 komment , kategória:  Gyógyító táplálékok  
Nyári méregtelenítő italok
  2021-07-11 10:07:52, vasárnap
 
  Az emberek többsége nagyon várja a nyarat. Télen nem mindig fogjuk vissza magunkat a táplálkozás terén, így tavasszal, nyáron szükségünk lehet egy tisztító vagy méregtelenítő kúrára, amitől egy kicsit jobban érezhetjük magunkat és természetesen könnyebbnek is, hiszen ezek a méregtelenítő italok segíthetnek nekünk a fogyásban.

A méregtelenítés voltaképpen az a folyamat, amikor megszabadítjuk a testünket azoktól az anyagoktól, amelyek megbetegítenek vagy fáradékonnyá tehetnek bennünket. Nem beszélve arról, hogy a méregtelenítő italoktól sokkal szebb, üdébb és ragyogóbb lehet a bőrünk.

A méregtelenítést szolgáló italokhoz felhasználhatunk gyümölcsöket és zöldségeket is. Érdemes kúraszerűen fogyasztani ezeket, hiszen lehetővé teszik, hogy egész napra legyen elegendő energiánk, de az emésztőrendszer tisztításában is aktívan részt vesznek, illetve anyagcsere fokozó hatásuk is ismeretes. Ezek az italok a máj működését is segítik, illetve a fogyás is könnyebb lesz a segítségükkel. Sőt éjszaka sokkal jobban aludhatunk ezektől az egészséges italoktól.

A méregtelenítő italunk tartalmazhat almát, hiszen ez a gyümölcs tele van rostokkal, amelyek alaposan megtisztítják a béltraktust, de nagyon sok méreganyagot is kimos a szervezetből, akár még az emésztetlen ételeket is. A friss almalevet könnyen elkészíthetjük. Ez a gazdag antioxidáns ital a máj és a vese működését is támogatja.

Az uborkából készült préselt lé is nagyon finom és egészséges méregtelenítő ital. Nem beszélve arról, hogy antioxidánsokban is rendkívül gazdag és biztosítja a szükséges napi C-vitamin igényünket is.

A bazsalikom nemcsak ragyogóan széppé teheti a bőrünket, hanem a testünket is megtisztíthatja a méreganyagoktól és még a súlycsökkenést is elősegítheti.

A gránátalmalé elsősorban az immunitás fokozásában vesz részt. Ez a gyümölcs is tele van antioxidánsokkal, emellett csökkenti a gyulladást, illetve a szívbetegség, a rákos megbetegedések és a cukorbetegség kialakulásának kockázatát is. A gránátalma is nagyszerű béltisztító hatásokkal rendelkezik, mint ilyen, segít megszabadulni a szervezetünkben felgyülemlett toxikus anyagoktól.

A brokkoli is pozitív hatással van az emésztőrendszerre. Antioxidánsai elősegítik azoknak az enzimeknek a szaporodását, amelyek a szervezet méregtelenítését hivatottak elvégezni.
Forrás : Link
 
 
0 komment , kategória:  Gyógyító táplálékok  
Ezért nagyon egészséges a zabpehely
  2021-07-10 21:42:29, szombat
 
  Manapság nagyon sokan reggeliznek zabpelyhet. Talán nem véletlen, hiszen az egyik legegészségesebb tápláléknak számít. Olyan alapvető tápanyagokban, vitaminokban és ásványi anyagokban gazdag, mint a tiamin, a cink, a vas, a mangán, a foszfor és a szelén, illetve nagy mennyiségben tartalmaz esszenciális zsírsavakat, E-vitamint és fehérjét is. Egy tál zabpehely biztosíthatja a szervezet rostszükségletének jelentős részét és kellő energiát biztosít számunkra a nap további részében. A zabnak nagyon sok egészségügyi hatása van, most néhányat be is mutatunk.

Ez a közkedvelt gabona nagy mennyiségben tartalmaz egy oldható rostot, a béta-glükánt, amely felgyorsíthatja a sebek gyógyulását, de hasznos támogatója lehet az immunrendszerünknek is. Mivel serkenti a fehérvérsejteket és fokozza a makrofágok tevékenységét, segíti a védelmi rendszerünket a gombákkal, baktériumokkal, vírusokkal és paraziták szembeni hatékonyabb küzdelemben. A zab cinkben és szelénben is gazdag, melyek szintén támogatják az immunrendszer működését a fertőzések elleni küzdelemben.

Ez a gabona rendkívül gazdag oldható rostokban, ennek köszönhetően a rendszeres fogyasztása hozzájárulhat a vércukorszint stabilizálásához. Azoknak, akik túlsúlyosak, illetve 2-es típusú cukorbetegségben vagy inzulinérzékenységben szenvednek, mindenképpen javasolható a zab rendszeres fogyasztása.

A zab nemcsak rostokkal van tele, hanem antioxidánsokban is bővelkedik, amelyek eredményesen harcolnak a káros hatású szabad gyökökkel szemben, így védelmezve a szív egészségét.

A zabban található béta-glükán csökkenti az LDL-koleszterin-szintet az által, hogy korlátozza a koleszterin felszívódását. Ennek a hatásnak további előnyei lehetnek, hogy csökkenthet a szívkoszorúér-betegség, illetve a magas vérnyomás kialakulásának kockázata is.

Ez a gabona mindemellett akár még a fogyókúránkban is segítségünkre lehet, hiszen eredményesen harcol a hasi zsír ellen.

A zabpehely az emésztőrendszerre is jótékony hatást gyakorol. Amennyiben rendszeresen fogyasztjuk, oldható rostjai hatékonyan megtisztíthatják a bélrendszert, valamint szabályozzák a székletürítést és megakadályozhatják a székrekedés kialakulását.
Forrás : Link
 
 
0 komment , kategória:  Gyógyító táplálékok  
     1/120 oldal   Bejegyzések száma: 1192 
2021.07 2021. Augusztus 2021.09
HétKedSzeCsüPénSzoVas
 1
2345678
9101112131415
16171819202122
23242526272829
3031 
Blog kereső


Bejegyzések
ma: 10 db bejegyzés
e hónap: 15 db bejegyzés
e év: 1934 db bejegyzés
Összes: 42891 db bejegyzés
Kategóriák
 
Keresés
 

bejegyzések címeiben
bejegyzésekben

Archívum
 
Látogatók száma
 
  • Ma: 534
  • e Hét: 1419
  • e Hónap: 1419
  • e Év: 503199
Szótár
 




Blogok, Videótár, Szótár, Ki Ne Hagyd!, Fecsegj, Tudjátok?, Receptek, Egészség, Praktikák, Jótékony hatások, Házilag, Versek,
© 2002-2021 TVN.HU Kft.