Belépés
pacsakute.blog.xfree.hu
A szeretet ellen nincs fegyver. Czeizel Ilona
1954.01.05
Online
Profil képem!
Linktáram, Blogom, Képtáram, Videótáram, Ismerőseim, Fecsegj
     1/172 oldal   Bejegyzések száma: 1710 
A legjobb növényi fehérjeforrások
  2023-12-03 23:28:09, vasárnap
 
 



A legjobb növényi fehérjeforrások - Nem csak vegetáriánusoknak és vegánoknak

A fehérjék, más néven proteinek az emberi sejtek alapvető építőelemei, nélkülözhetetlenek az élethez. A legkülönfélébb élelmiszerekben megtalálhatók. Cikkünkben a legjobb növényi fehérjeforrásokat gyűjtöttük össze.
Hogyan juthatnak fehérjéhez a vegetáriánusok, vegánok?

Széles körben elterjedt az a nézet, hogy a vegetáriánusoknak, vegánoknak nehéz pótolni a napi fehérjeszükségletüket. Valójában azonban nemcsak az állati eredetű élelmiszerek, mint a tojás, húsok, tejtermékek tartalmaznak fehérjéket, hanem valamennyi esszenciális aminosav megtalálható növényi élelmiszerekben is.

A vegánok kizárólag növényi eredetű élelmiszereket fogyasztanak, a vegetáriánusok közül a laktovegetáriánusok tejtermékeket, az ovovegetáriánusok tojást, az ovo-lakto-vegetáriánusok tejtermékeket és tojást, a szemivegetáriánusok pedig az előzőek mellett bizonyos húsféléket is esznek, utóbbiak közül a pescovegetáriánusok halakat, a pollovegetáriánusok pedig baromfihúst. Bármely irányzatot követi is valaki ezek közül, még a húst fogyasztó csoportokban is, az étrend alapvető részét a növényi élelmiszerek teszik ki, így valamennyiüknek gondosan oda kell figyelni arra, hogy a növényi élelmiszerek átgondolt összeválogatásával biztosítsák a megfelelő fehérjebevitelt.

Bár az állati fehérjék nagyobb hatásfokkal hasznosulnak a szervezetben, a növények előnye, hogy nem tartalmaznak telített zsírsavakat és koleszterint, így nagyobb mennyiségben fogyaszthatók, tehát gond nélkül hozzájuthatunk belőlük is a szükséges aminosav-mennyiséghez, ráadásul vitaminokban, ásványi anyagokban, másodlagos növényi anyagokban és rostokban gazdagok.
A különböző növényi fehérjeforrások tudatos összeválogatására van szükség

Mivel azonban az egyes növényi élelmiszerek nem minden esszenciális aminosavat tartalmaznak egyben, jól át kell gondolni az étrend összeállítását, a különböző élelmiszercsoportok kombinálását, különösen azoknak, akik vegán táplálkozást folytatnak. Így a fehérjeszükséglet hús nélkül is megfelelően fedezhető a különböző gabonafélék, zöldségek, hüvelyesek kombinációjával, hogy ezáltal többféle aminosavhoz is hozzájussunk.

Növényi fehérjeforrások
A növényi fehérjeforrásoknak értékes aminosav-tartalmuk és egyéb tápanyagaik miatt a húst fogyasztók étrendjében is szerepelniük kell, mégpedig alapvető helyen.

De miért is van szükségünk fehérjékre?
A fehérjéknek az izomsejtek felépítése mellett még számos egyéb funkciójuk is van a szervezetünkben. Szükségesek például a hormonok képződéséhez, aki hiányt szenved belőlük, annak túl alacsony lehet a dopamin- és a noradrenalinszintje, aminek következtében gyengének, erőtlennek érezheti magát. Proteinekhez kötötten vízben nem oldható anyagok szállítása történik a véráramban. Például a hemoglobin is egy transzportfehérje, aminek feladata a tüdőbe belélegzett oxigén szállítása az agy és a többi szerv felé.

A szénhidrátok és a zsírok mellett a fehérjék fő energiaforrásaink. 1 gramm fehérje 4 kilokalóriányi energiát szolgáltat a szervezetünknek, hozzávetőleg ugyanannyit, mint azonos mennyiségű szénhidrát, és kb. fele annyit, mint azonos mennyiségű zsír.
Aminosavak, a fehérjék építőkövei

A fehérjék aminosavakból épülnek fel, amelyeket esszenciális és nem esszenciális aminosavakra oszthatunk fel. Utóbbiakat szervezetünk saját maga is képes előállítani, előbbieket azonban nem, így ezeket táplálkozás útján kell felvennünk. Fontos ezért odafigyelnünk arra, hogy úgy állítsuk össze étrendünket, hogy a lehető legszélesebb aminosavspektrumot lefedje, tehát gondosan kombináljuk a különféle aminosavakat tartalmazó élelmiszereket.

Összesen 20-féle aminosavra van szükségünk, amelyekből minden fontos fehérjét elő tud állítani szervezetünk, 9 közülük esszenciális (fenilalanin, hisztidin, izoleucin, leucin, lizin, metionin, treonin, triptofán, valin).

Mennyi fehérjére van szükségünk?
A fehérjeszükségletünk egyénenként változó, több tényezőtől függ. Átlagosan, normál aktivitás mellett, 19 és 65 éves kor között testtömegkilogrammonként naponta 0,8 g fehérje elfogyasztása ajánlott. Fogyókúrázóknak, sportolóknak kiemelt figyelmet kell fordítaniuk a fehérjebevitelre, hogy a fogyás, illetve az intenzív sporttevékenység során ne veszítsenek izomtömegükből, illetve eredményesen tudják azt növelni.

Lássuk, melyek a legjobb növényi fehérjeforrások!
Hüvelyesek
A hüvelyesek különösen gazdagok lizinben és izoleucinban, ezek olyan esszenciális aminosavak, amelyek más növényi élelmiszerekben csak elvétve fordulnak elő.

Ide tartozik például a borsó, a csicseriborsó, a bab, a szója (és a belőle készült tofu). Amennyiben korábban csak alkalmanként evett ilyen élelmiszereket, lehetséges, hogy eleinte fogyasztásukat követően puffadást okoznak, ám ha beépíti ezeket étrendjébe, rendszeres fogyasztásuk mellett az említett emésztési panaszok 1-2 héten belül megszűnnek.

A hüvelyesek zsírszegény fehérjeforrások, amelyek azonban értékes telítetlen zsírsavakat tartalmaznak, mindezek révén pozitív hatással vannak a koleszterinszintre, tehát hozzájárulnak a szív- és érrendszeri betegségek és a cukorbetegség megelőzéséhez, továbbá fontos ásványi anyagokat tartalmaznak, amelyek pedig az egész szervezetre pozitív hatással vannak.

Teljes kiőrlésű gabonafélék
A gabonafélék (búza (és a belőle készült szejtán), árpa, rozs, rizs, zab, köles, kukorica, tönkölybúza) leginkább teljes kiőrlésű verziójukban, de alapvetően is gazdagok metionin nevű aminosavban, ami viszont a hüvelyesekben csak csekély mennyiségben fordul elő.

Álgabonák
Az álgabonák közé tartozik például a hajdina, a chia, az amaránt és a quinoa. Ezeket a növényeket a gabonafélékhez hasonlóan táplálkozási célra felhasználható magjaik miatt termesztik, de rendszertanilag nem tartoznak a perjefélék családjába, ahová a gabonaféléket soroljuk. Az álgabonák aminsoav-tartalma kiemelkedő, közülük is a quinoa rendkívül kiegyensúlyozott aminosav-összetétellel rendelkezik.

Magvak
A különféle magvakban (dió, mogyoró, mandula, földimogyoró, tökmag, napraforgómag, lenmag, kesudió) nagy mennyiségben található arginin és aszparaginsav, ezek olyan aminosavak, amelyek más élelmiszercsoportokban csak elvétve fordulnak elő.

Amellett, hogy értékes aminosavforrások, fontos ásványi anyagokat is tartalmaznak, mint például kalciumot, magnéziumot, cinket és vasat. A paradió a kevés növényi szelénforrás egyike.

A bennük lévő számos egészséges tápanyag ellenére ne vigye túlzásba a magok fogyasztását, különösen akkor, ha fogyókúrázik, mert zsírtartalmuk igen magas. Egy marék (kb. 25 g) földimogyoró nagyjából 160 kcal-t tartalmaz. 100 gramm - amennyit nem is olyan nehéz elnassolni belőle - csaknem felér egy főétkezés energiatartalmával.

Ezek a magok számos erősen feldolgozott élelmiszerben is megtalálhatók, úgymint krémekben, kész müzlikeverékekben, pékárukban, amelyek azonban sok cukrot, transzzsírsavat, sót tartalmaznak, ezért ezeket kerüljük. Válasszuk inkább önmagukban a szárított nyers magokat, sótlan és lehetőleg pörköletlen verzióban.

Csírák és rügyek
A levesekhez, salátákhoz adott rügyek és csírák (pl. mungóbabcsíra) nemcsak az ételek fehérjetartalmát növelik, hanem ásványi anyagokkal is gazdagítják azokat.
Egyéb magas fehérjetartalmú zöldségfélék

Keresztesvirágúak
A brokkoli kalóriaszegény, K- és C-vitaminban gazdag és kiváló fehérjeforrás. A párolt brokkoli remek összetevője lehet tészta- és serpenyős ételeknek, salátáknak, püréknek, leveseknek. 100 grammja 3,3 g fehérjét tartalmaz, a fodros kelé 4,3-at, a kelbimbóé pedig 4,5-öt.

Összehasonlításképp: a legtöbb zöldség 100 grammja 1-2 gramm fehérjét tartalmaz.

Spenót
A spenót fehérjetartalma 100 grammonként 3 g.

Gombák
A gombák 100 grammja szintén hozzávetőleg 3 g fehérjét tartalmaz.

Burgonya
A burgonyáról a legtöbbeknek a magas szénhidráttartalom jut eszükbe, ám ez sokkal inkább az elkészítési módtól függ. Magának a burgonyának ugyanis nem túl magas a kalóriatartalma, gazdag viszont C-vitaminban és fehérjében. Aminosav-összetétele kiváló, fehérjéinek biológiai értéke kimagasló. Annak érdekében, hogy ne növeljük kalóriatartalmát, egészséges elkészítési módok közül válasszunk, ne olajban sütve, hanem főve fogyasszuk.
Forrás : Link
 
 
0 komment , kategória:  Gyógyító táplálékok  
Magas likopintartalmű görögdinnye
  2023-12-02 23:15:46, szombat
 
 


Az emberek nagy százaléka a kedvenc nyári gyümölcsének a görögdinnyét nevezné meg. Az egyik legjobb szomjoltóról van szó, amely még ráadásul finom is. De ne csak azért együk, mert ízletes, hiszen a gyümölcsnek magas a likopintartalma, ami még szerethetőbbé teszi ezt a táplálékot. Mutatjuk is a likopin 5 előnyét.

A görögdinnye tele van antioxidánsokkal. Lépten-nyomon azt halljuk, hogy az antioxidánsokban bővelkedő táplálékok mennyire egészségesek. Nincs ez másként a likopint tartalmazó görögdinnyével sem. De mik is azok az antioxidánsok? Voltaképpen olyan vegyületek, amelyek csökkentik a szabad gyökök okozta sejtkárosodásokat. Mi okozhat sejtkárosodást? Sok minden: légszennyezettség, dohányfüst, stressz, egészségtelen ételek, és még sokáig folytathatnánk a sort.

Férfiaknak és nőknek is előnyös lehet a görögdinnye fogyasztása. Nők és férfiak körében a két legrettegettebb betegség a prosztatarák és a mellrák. Tudományos kutatások szerint a likopinnak kiemelkedő a rákellenes hatása. A felmérések szerint a rendszeres likopinbevitel csökkentheti mindkét típusú rákfajtát. Likopin azonban nemcsak a görögdinnyében, hanem a paradicsomban is van, amely szintén nagyon közkedvelt nyári tápláléknak számít.

Az agyat is erősíti ez a csodálatos gyümölcs. Ki ne szeretne tiszta tudatot és jó agyi képességeket idősebb korban? A likopinnal kapcsolatban az is bebizonyosodott, hogy pozitívan hat a kognitív funkciókra. Az agyban is létrejöhet oxidatív károsodás a szabad gyököknek köszönhetően, azonban a likopin erős antioxidáns hatása nagyon eredményesen képes lecsökkenteni a szabad gyökök számát, és ily módon megakadályozhatja az agyban keletkezett károsodásokat.

A szívvédő hatása is kiemelkedő a görögdinnyének. A szív testünk motorja, de igazán csak akkor figyelünk ennek a szervünknek az egészségére, amikor az már nincs. Az antioxidánsok szívvédőként is működnek. A likopin például csökkentheti az érelmeszesedés kockázatait, amely köztudottan a szívinfarktus és a stroke előfutára is lehet.

A likopin éles látást is biztosít. Idősebb korban sokféle szembetegség keserítheti meg a mindennapjainkat, köztük a makuladegeneráció. A likopin egyfajta karotinoid, amely a szem egészségének is rendkívül jót tesz. Minél kevesebb antioxidáns - például likopin - van a szervezetünkben, annál nagyobb az esélye a látásproblémák kialakulásának.

A görögdinnye egy citrullin nevű aminosavban is bővelkedik, amely csökkenti a vérnyomást és fokozza a vér áramlását. A szív is élvezi a likopin előnyeit, ugyanis jelentősen csökkenti a szívroham kialakulásának kockázatait.

A görögdinnye egy béta-kriptoxantin nevű vegyületben is gazdag. Ez egy olyan természetes pigment, amely megvédi az ízületeket a gyulladástól. Egyes tanulmányok szerint azok körében alacsonyabb a reumatoid artritisz nevű betegség kialakulásának az esélye, akik rendszeresen fogyasztanak görögdinnyét.

A görögdinnyének magas a víztartalma, antioxidánsai és aminosavai hatékonyabb edzést tesznek lehetővé. Magas káliumtartalma csökkenti az izomgörcsök kockázatát, illetve az izmok fájdalmát is jelentősen mérsékli.

Amennyiben valakinek Crohn-betegsége vagy krónikus vastagbélgyulladása van, akkor nagyon meg kell gondolnia, hogy milyen ételeket fogyasszon. A görögdinnye nincs a tiltólistán, hiszen egyrészt csökkenti a bélrendszerben kialakult gyulladást, másrészt egy nagyon könnyen emészthető gyümölcsről van szó.
Forrás : Link
 
 
0 komment , kategória:  Gyógyító táplálékok  
Érvek a teljes kiőrlésű tészták mellett
  2023-12-02 22:28:22, szombat
 
  Napjainkban egyre több az egészségtudatos ember. Nagyon sokan választják az egészséges táplálkozást és ezen belül is a teljes kiőrlésű gabonákat és az ezekből készült táplálékokat. Ilyenek például a teljes kiőrlésű tészták is, amelyek nemcsak nagyon ízletesek, de roppant egészségesek is.

Mint minden egészséges ételhez, így a teljes kiőrlésű gabonákból készült ételekhez is hozzá kell szokni. Lehet, hogy ezek a táplálékok kicsit különböznek a hagyományos, azaz a fehér lisztből készült ételektől, de adjunk időt magunknak, míg hozzászokunk a más színhez, állaghoz és ízhez, hiszen ezzel nagyon jót teszünk az egészségünknek. Mutatjuk is, milyen előnyei vannak a teljes kiőrlésű gabonákból készült tésztáknak.

Amennyiben a teljes kiőrlésű tészták mellett tesszük le a voksunkat, úgy sok előnnyel számolhatunk az egészségünk szempontjából, hiszen ezek a tészták sok rostot, mangánt, szelént tartalmaznak és alacsony kalóriatartalommal rendelkeznek.

A teljes kiőrlésű gabonákból készült tészták a növényi alapú fehérjéknek nagyon jó forrásai. Például a csicseriborsó, a vörös lencse vagy éppen a quinoa sok növényi alapú fehérjét tartalmaz, nem mellesleg sok-sok tápanyagban is bővelkedik.

Választhatunk gluténmentes tésztákat is, ami nemcsak a gluténallergiában szenvedő személyeknek kedvező és ideális választás, hanem egészségesebb alternatíva is, mint a hagyományos gabonák. Részesítsük előnyben a fekete rizsből, az amarántból vagy a quinoából készült tésztákat.

Mivel teljes kiőrlésű gabonákból készülnek ezek a tészták, így roppant egészségesek és még a súlyunknak is jót tesznek, ugyanis magas a rosttartalmuk, lassítják az emésztést, így hosszabb ideig érezhetjük jóllakottnak magunkat. Ily módon biztos, hogy nem fogunk két étkezés között nassolni, és még fogyhatunk is.

A teljes kiőrlésű gabonákból készült tészták antioxidánsokban is bővelkednek, hiszen minden tápanyag megmarad bennük. A vörös rizs például tízszer annyi antioxidánst tartalmaz, mint a barna rizs. Az antioxidánsoknak pedig kiemelkedő a gyulladáscsökkentő képessége is.

A teljes kiőrlésű gabonákból készült tészták olyan alapvető tápanyagokban bővelkednek, mint a vas, a B-vitaminok, a magnézium és a foszfor, illetve nagyon sok rostot is tartalmaznak, ami pedig rendkívül jót tesz az emésztésnek, de a magas vércukorszintet és a magas koleszterinszintet is nagyon hatékonyan csökkentik.

A teljes kiőrlésű gabonákból készült tészták változatos táplálkozást tesznek lehetővé, hiszen fogyaszthatók főételként, köretként és akár még salátaként is.

A teljes kiőrlésű tészták segíthetnek csökkenteni a magas koleszterinszintet, ezen kívül rostokkal, vitaminokkal és ásványi anyagokkal látják el a szervezetet és így sokféle rákbetegséggel - elsősorban a gyomor- és vastagbélrákkal - szemben élvezhetünk védelmet. Növényi alapú élelmiszerként a teljes kiőrlésű tészták segítenek megelőzni a krónikus betegségeket is, hiszen gyulladáscsökkentő hatással bírnak.

Mivel ezek a tészták alacsony nátriumtartalommal rendelkeznek, így a magas vérnyomást is kordában tudják tartani és mivel alacsony a glikémiás indexük, nem emelik meg drasztikusan a vércukorszintet, így pedig a 2-es típusú cukorbetegség ellen élvezhetünk védelmet.
Forrás : Link
 
 
0 komment , kategória:  Gyógyító táplálékok  
Antioxidánsokban gazdag zöld ételek és italok
  2023-12-02 22:10:17, szombat
 
 


Vitathatatlan tény, hogy a zöldségek és a gyümölcsök olyannyira sok tápanyagot tartalmaznak, hogy egyetlen táplálék sem tud velük vetekedni. A zöld táplálékok és italok pedig méltán szerepelnek az első helyen, hiszen nagyon sok antioxidánst és klorofillt tartalmaznak, amelyek rendkívül előnyösek az egészségünk számára. Ebben a cikkben néhány olyan zöld ételt és italt mutatunk be, amelyeknek lenyűgözőek a hatásaik.

Az egyik legegészségesebb táplálék talán nem más, mint a brokkoli. Sokan nem kedvelik, pedig már 2 csészényi brokkoli elfogyasztásával fedezhetjük a napi C-vitamin-szükségletünket. A C-vitamin pedig olyan antioxidáns, amelynek számtalan előnye létezik. Erősíti az immunrendszert, egészségessé teszi az ereket, segíti a gyorsabb sebgyógyulást, csökkenti az íny duzzanatát, biztosítja a szájüregi egészséget, és még a kollagénképződést is megtámogatja. Ez a vitamin olyan betegségektől óvhat meg bennünket, mint a szív- és érrendszeri, illetve a rákos megbetegedések. Mindenképpen párolva fogyasszuk ezt a zöldséget, hogy minél több tápanyaga megmaradjon.

A káposzta is egy nagyon hatékony táplálék. Sokan fogyasztják savanyítva, amely kitűnő erjesztett tápláléknak számít. Tele van probiotikumokkal, amelyek jótékonyan hatnak a bél egészségére, mégpedig a táplálékok és tápanyagok emésztésének és lebontásának javításával. Mivel a bélrendszer és az immunrendszer szoros összeköttetésben áll egymással, így a bélrendszer egészségének javításával az immunműködésünk egészsége is javítható.

Ha a gyümölcsök közül szeretnénk választani egy zöld színű és egészséges típust, akkor a kivire is eshet a választásunk. Gazdag forrása a C-vitaminnak, de rostokban és folátban is bővelkedik. A kivi az emésztőrendszer egészségét is biztosítja egy nagyszerű enzimnek a segítségével. Ez az enzim segít a fehérje lebontásában, ily módon megkönnyíti a vékonybélben és a gyomorban zajló emésztési folyamatokat.

Nemcsak a káposzta, hanem a kelkáposzta is rendkívül egészséges és olyan tápanyagokban bővelkedik, amelyeknek nagyszerű az egészségmegőrző hatásuk. Megtalálhatók benne az antioxidánsok és fitotápanyagok, illetve A-, C- és K-vitaminban is bővelkedik. A kelkáposzta karotinoidokban - lutein és zeaxantin - is gazdag, amelyek a szem egészségét óvják. Ez a két tápanyag nagyfokú védelmet biztosít például a szürkehályoggal és a makuladegenerációval szemben.

Ha az italok közül keresünk egy zöld színűt, amely jótékonyan hat az egészségre, akkor a matcha tea is jó választásnak bizonyul, amely gazdag forrása az erős antioxidáns hatással rendelkező katekin nevű vegyületeknek. Az antioxidánsok semlegesítik a szabad gyököket, ezzel csökkentve az oxidatív stressz esélyét, így pedig számtalan betegséggel szemben élvezhetünk védelmet. A zöld tea is tartalmaz ugyan katekin nevű vegyületeket, de a matcha teában jóval nagyobb mennyiségben vannak jelen.
Forrás :Link
 
 
0 komment , kategória:  Gyógyító táplálékok  
A fűszeres ételek előnyeiről
  2023-12-02 22:06:12, szombat
 
  A tudósok már több évtizede vizsgálják a fűszeres ételek élettani hatásait. Pontosabban a chilipaprika került a látószögükbe, azaz az egyik hatóanyaga, a kapszaicin, amellyel kapcsolatban bebizonyosodott, hogy számtalan pozitív hatása van az egészségre.

A kutatások az emberekre is kiterjedtek, azaz megvizsgálták, hogy milyen hatásai vannak a chilipaprikának, ezen belül is a kapszaicinnek az egészségre. Bebizonyosodott, hogy rendszeres fogyasztása csökkenti a rossz, azaz az LDL-koleszterin szintjét, ami a szívbetegségek kialakulásának egyik kockázati tényezője. A kapszaicin nevű vegyület rendszeres fogyasztása már csak amiatt is javallott, mivel mintegy húsz százalékkal csökkenti a szívbetegségek és a stroke kockázati tényezőit. Az is megállapítást nyert, hogy ez a vegyület az elhízás esélyeit is minimalizálja, ami szintén nagy rizikótényezője a szívbetegségeknek.

A fűszeres ételek, így a chili is segít fellendíteni az anyagcserét, ily módon segít megszabadulni a súlytöbbletünktől. Az elhízás azért is nagyon veszélyes, mivel megnöveli más betegségek kockázatait, mint például a 2-es típusú cukorbetegség, a magas vérnyomás, az érelmeszesedés, ami az artériák megkeményedésével és szűkületével jár együtt. Az inaktivitás, az egészségtelen étkezési szokások, a genetika, az életkor és egyes gyógyszerek is aktívan hozzájárulnak a súlygyarapodáshoz, az elhízáshoz. A kapszaicin azonban segíthet az anyagcsere fokozásában, a kalóriaégetésben mind nyugalmi állapotban, mind edzés közben, így segítséget nyújt a fogyókúránk során is.

A fűszeres táplálékok hatékony fájdalomcsillapító szerepet is betöltenek, ugyanis az idegekre vannak hatással, azok egy ideig érzéketlenné válnak, így a fájdalom is csillapszik a testünkben, avagy ahol a fájdalmat érezzük. Emiatt is teszik, keverik ezt a vegyületet, hatóanyagot például ízületi krémekbe, hiszen nagyon hatékonyan csillapítja az ízületi fájdalmat.

A kapszaicin testszerte csökkenti a gyulladást, és még a bélrendszer egészségét is segít fenntartani, ugyanis képes más sejtekkel kommunikálni. Ez a kommunikáció különféle jelek formájában eljut az agyba is. A kapszaicin nemcsak az agy, hanem a bélrendszer receptoraihoz is kötődik, velük is kapcsolatot tud létesíteni. Ennek következtében létrejön egy anandamid nevű vegyi anyag, amely hatására kisebb lesz a valószínűsége, hogy gyulladás keletkezik a bélrendszerben, amely olyan súlyos állapotokat is kiválthat, mint a fekélyes vastagbélgyulladás.

Amennyiben egy kis extra fűszert adunk az ételeinkhez, ezzel megnövelhető az élettartamunk is. A fűszeres ételek fogyasztása ugyanis fordított összefüggést mutat a halálozással kapcsolatban mind a férfiak, mind a nők esetében. A fűszeres ételekkel kapcsolatban igazolódott, hogy segíthetnek megelőzni a szívbetegségeket. Az ilyen ételekben található A- és C-vitamin ugyanis segíthet megnövelni a véráramlást, ami pozitívan hat a szív- és érrendszerre.

A kapszaicinnel kapcsolatban pedig az bizonyosodott be, hogy előnyös lehet a bél mikrobiomja számára, ugyanis stimulálja a bélflórát és pozitív hatással van a gyomor-bél traktusra.

A fűszeres ételek étvágycsökkentő hatással is rendelkeznek, így sokat segíthetnek, amennyiben fogyókúrás törekvéseink vannak.
Forrás : Link
 
 
0 komment , kategória:  Gyógyító táplálékok  
Az öregedésgátló ecet
  2023-12-01 20:32:26, péntek
 
  Az öregedésgátló ecet - béta-karotinja, kvercetinje és katekinje lassítja az öregedési folyamatokat

Az ecet, legyen szó bármilyen ecetről is, nagyon pozitívan hat az egészségre. Talán nem véletlen, hogy a nagyszüleink is gyakran használtak ecetet, mégpedig nemcsak savanyúság készítésekor, hanem egyes ételekhez is gyakran hozzáadták. Lehet, hogy ez nem volt tudatos lépés részükről, az azonban tény, hogy az ecetnek ezernyi jótékony hatása ismeretes. Mutatjuk is, melyek ezek.

Sok kultúrában rajongásig szeretik az ecetet, hiszen meg vannak győződve a pozitív hatásairól és arról, hogy hosszú élettartamot biztosíthat. A kutatások valóban azt igazolták, hogy mindenféle ecet öregedésgátló hatással rendelkezik, így lehet benne némi igazság, hogy segít fenntartani az optimális egészségi állapotot.

A magas vércukorszint veszélyes, hiszen hozzájárul a 2-es típusú cukorbetegség kialakulásához. Az ecet azonban nagyon hatékony lehet a vércukorszint csökkentésében.

Az ecetet nem véletlenül használják élelmiszer-tartósítóként, hiszen remek antibakteriális hatással rendelkezik. Nagyon hatékony azokkal a mikroorganizmusokkal szemben, amelyek az élelmiszerek megromlását okozzák.

Az almaecetet fogyaszthatjuk vízzel elkeverve, nagyon sokféle betegség megelőzésében számíthatunk a segítségére. Többek között a vesekő kialakulása ellen nagyon hatékony, és a húgyúti fertőzést is megelőzhetjük, amennyiben rendszeresen fogyasztunk ecetet.

Az ecet nagy mennyiségben tartalmaz ecetsavat. Az ecetsavnak köszönhetően még a szív egészsége is javulhat, hiszen csökkenti a magas vérnyomást, márpedig a magas vérnyomás köztudottan felelőssé tehető a szívbetegségek kialakulásáért. Egyes tanulmányok arról számoltak be, hogy az ecet rendszeres fogyasztása a stroke és a szívinfarktus kockázatait is csökkentheti.

Az ecet nemcsak ecetsavban bővelkedik, de nagy mennyiségben tartalmaz klorogénsavat is. Ezzel a savval kapcsolatban is végeztek kutatásokat. Megállapításra került, hogy az ecet mind az LDL-koleszterin-szint, mind pedig a trigliceridszint csökkentésében a segítségünkre lehet. Márpedig ezeknek az értékeknek a magas szintje oka lehet a szívbetegségek kialakulásának. Ha azonban valakinek már most magasak az értékei és gyógyszert is szed ezekre a problémákra, mindenképpen egyeztessen a kezelőorvosával, ha szeretne ecetet mint természetes terápiát alkalmazni a koleszterinszint és a trigliceridszint csökkentésére.

A bőr kb. 30 naponta regenerálódik, amikor is megszabadul az elhalt hámsejtektől, hogy aztán helyet kapjanak az újabb bőrsejtek. Ahogy öregszünk, a bőr megújulási képessége és annak sebessége lassulni kezd. Éppen ezért kulcsszerepe van a hámlasztásnak, mivel ez a folyamat segít felgyorsítani a sejtek forgalmát. Ettől is lesz fiatalabb és ragyogóbb az arcbőr.

Az almaecet alfa-hidroxilsavat tartalmaz, amely abban segíthet, hogy a bőrünk sokkal ragyogóbb és egészségesebb külsővel rendelkezzen. Az almaecetben vannak még béta-karotin, kvercetin és katekin nevű vegyületek is, amelyek öregedésgátló tulajdonsággal rendelkeznek. A kvercetin nemcsak a kollagén termelődését ösztönzi, hanem megvédheti a bőrt a szabad gyököktől, amelyek felgyorsítják az öregedési folyamatokat. A katekin segíthet a bőr nedvességtartalmának megőrzésében és lassítja a ráncok megjelenését, a béta-karotin pedig fokozza a kollagén termelődését, ami elősegíti, hogy a bőr hosszú ideig rugalmas és feszes maradjon.
Forrás : Link
 
 
0 komment , kategória:  Gyógyító táplálékok  
Gyógyító táplálékok műtét után
  2023-12-01 20:27:08, péntek
 
  Léteznek olyan táplálékok, amelyek nagyon sokat segíthetnek, hogy a műtét után gyorsabban regenerálódjunk. Azonban ezek csak iránymutatók, mielőtt bármilyen ételt és italt is ilyen célból szeretnénk fogyasztani, mindenképpen kérjük ki a kezelőorvosunk véleményét, főleg ha valamilyen gyógyszert is szedünk!

A gyógyító ételek közé sorolható a gyömbér, amely egyre nagyobb népszerűségnek örvend hazánkban is. A gyömbér egy gingerol nevű vegyületet tartalmaz, amely kiemelkedő gyógyászati tulajdonságokkal rendelkezik. A gyömbér antimikrobiális és gyulladáscsökkentő hatása is kiemelkedő. Ezen kívül olyan vitaminokat és ásványi anyagokat tartalmaz, amelyek jelentősen felgyorsítják a műtét utáni gyógyulási folyamatokat. A gyömbérről még azt is tudnunk kell, hogy nagyon sok C-vitamint és kalciumot tartalmaz.

Az almával kapcsolatban bebizonyosodott, hogy gyulladáscsökkentő, sebgyógyító és antioxidáns hatásai vannak. Ezen kívül olyan fitokémiai tápanyagokat is tartalmaz, amelyek csökkenthetik a rákos sejtek növekedését.

A kurkuma egyik hatékony bioaktív vegyülete a kurkumin, amely nemcsak gyulladást csökkent, hanem erőteljes sebgyógyító tulajdonságai is kiemelkedőek. Ez az aranysárga fűszernövény fokozza a bőr regenerációját és a kollagéntermelést. A kurkuma két nagyon lényeges tápanyagot is tartalmaz, amelyek szintén segítik a gyorsabb felépülést, ez pedig nem más, mint a magnézium és a kalcium.

Az áfonya nagyon sok K-vitamint és C-vitamint is tartalmaz, amelyek elősegítik a kollagénszintézist. Polifenolos vegyületei pedig a gyorsabb sebgyógyulást segítik elő.

A cékla nemcsak antioxidáns, hanem gyulladáscsökkentő vegyületeknek is a tárháza, mindemellett gazdag forrása a C-vitaminnak, az A-vitaminnak, a cinknek, a réznek, a vasnak, amelyek elősegítik a gyorsabb sebgyógyulást.

A lenmag pedig csökkenti azoknak a citokineknek a termelődését, amelyek gyulladást keltenek a seben és a seb környékén. A lenmag emellett az általános egészségi állapotot is javítani tudja.

A keresztesvirágú zöldségek családjába tartozó kelbimbó sok K-vitamint, foszfort, magnéziumot, C-vitamint, vasat, tiamint és káliumot tartalmaz. A K-vitamin növeli a véralvadási időt, így csökkenti a sebek vérzékenységét. A C-vitamin pedig szintén aktívan hozzájárul a sebgyógyuláshoz.

A kalcium segít az erős csontok felépítésében, szabályozza az idegimpulzusokat, a véralvadást és az izomerőt. Forrásai: kelkáposzta, joghurt, mandula.

A legtöbb műtét vérvesztességgel jár. A vas létfontosságú tápanyag az új vörösvértestek létrehozásához. Vasban gazdag táplálékok: spenót, cékla, kesudió.

A magnézium nyugtató, pihentető hatást fejt ki. Enyhíti az izomfájdalmat és elősegítheti a jobb alvásminőséget. Magnéziumban bővelkednek: avokádó, diófélék, magvak.

A kálium egészségesen tartja a szívet, új sejteket termel és segíti az izmokat a munkájukban. Káliumot tartalmaz a bab, az édesburgonya, a banán.

Az A-vitamin segít a szervezetnek az új csont és szövet felépítésében. Gazdag forrásai: sárgarépa, sárgabarack, édesburgonya.

A B-vitamin szükséges a vörösvértestek létrehozásához, az agy működésének fenntartásához. Sok B-vitamint tartalmaz a tojás, a húsok, a tenger gyümölcsei.

K-vitamin nélkül a vér nem képes megalvadni. A véralvadás pedig létfontosságú a műtét utáni sebgyógyuláshoz. K-vitaminban gazdag a brokkoli, a kelbimbó, a saláta.
Forrás : Link
 
 
0 komment , kategória:  Gyógyító táplálékok  
A magnéziumról
  2023-12-01 19:44:08, péntek
 
  A magnézium nemcsak enzimeket aktivál, hanem nagyon sok testi funkcióban vesz aktívan részt. A magnéziumhiánynak sokféle jele és tünete lehet, ilyen például a fáradékonyság, az állandó izomgörcsök, a mentális zavartság, az ingerlékenység, a gyengeség, az idegvezetési és szívproblémák, az étvágytalanság, a stressz és az álmatlanság. A magnézium hiánya sokféle betegség kialakulásában játszik szerepet.

Asztma és krónikus obstruktív tüdőbetegség esetén is nagyon hasznos a magnézium, ugyanis ez a tápanyag elősegíti a hörgők simaizmának a relaxációját, és így sokkal könnyebbé válik a légzés. A magnézium még a COPD progresszióját, azaz az állapotromlást is segít megelőzni.

A szív megfelelő működéséhez is elengedhetetlen a magnézium. Nemcsak a szívbetegségek, hanem a stroke megelőzésében is kulcsszerepe van ennek az ásványi anyagnak. A magnéziumkiegészítés nagyon hatékony a szív- és érrendszeri betegségek kezelésében is. Ilyen betegség lehet az angina, a pangásos szívelégtelenség, a szívritmuszavarok és a magas vérnyomás. Ez utóbbinál bebizonyosodott, hogy a rendszeres magnéziumfogyasztás csökkenteni tudja a magas vérnyomást, azonban csupán a magnéziumra hagyatkozni nem érdemes, és mielőtt valaki magnéziumkiegészítőt kezdene fogyasztani, előtte mindenképpen konzultáljon a kezelőorvosával.

A magnézium központi szerepet játszik az inzulin szekréciójában és annak hatásában. Nagyon sok cukorbeteg vagy csökkent glükóztoleranciában szenvedő beteg esetén bizonyosodott be, hogy a magnézium mennyire hatékony. A magnézium ugyanis javítja az inzulinválaszt és -hatást, illetve a glükóztoleranciát is. Klinikai vizsgálatokban a cukorbeteg személyeknél általában mindig alacsony magnéziumszintet mértek, legfőképpen azoknál, akik retinopátiában is szenvedtek.

A magnézium hiánya krónikus fáradtságot és krónikusfáradtság-szindrómát is eredményezhet. Éppen ezért ha valaki fáradt és elkezdi ezt a kiegészítőt fogyasztani, azt tapasztalhatja, hogy egyre kevésbé fáradt, illetve a krónikus fáradtság kellemetlen tünetei is enyhülnek.

A magnézium fokozza a kalcium oldhatóságát a vizeletben, így megakadályozhatja a vesekő kialakulását. B6-vitaminnal együtt fogyasztva pedig még nagyobb hatást érthetünk el.

A magnézium ugyanolyan fontos a csontok számára, mint a kalcium és a D-vitamin. A magnézium segít kalciumot juttatni a csontokba, és csökkenti a csontritkulás és a csonttörések kockázatait. A csontok egészségének optimalizálásában is sokat segít.

Számos tanulmány számolt be arról, hogy a magnézium fokozza az inzulinérzékenységet, ami pedig segít a vércukorszint szabályozásában a szervezetben.

A magnézium szabályzó hatással van az egész testre, szervezetre. Véd a betegségek ellen, hiszen csökkenti a citokintermelést. Ez azt jelenti, hogyha nincs elegendő magnézium a szervezetben, ezzel fokozódik a krónikus betegségek kockázata, mint amilyen a szívbetegség vagy a cukorbetegség. A gyulladás megnövekedett szintje kulcsszerepet játszik az öregedésben is.

A magnézium egy olyan tápanyag, amely elengedhetetlen az idegrendszer egészségéhez és normális működéséhez. Segít szabályozni az agy és a gerinc sejtjeinek aktivitását, illetve csökkenteni tudja a szorongás és a depresszió tüneteit is. A magnézium javíthatja a kognitív funkciókat, hozzájárul a sejtek energiatermeléséhez, és segít megőrizni az idegimpulzusok átvitelét is. A magnézium megtámogatja az új sejtek képződését és a megakadályozza a sejtkárosodásokat.
Forrás : Link
 
 
0 komment , kategória:  Gyógyító táplálékok  
A dopaminszint emelése
  2023-11-30 22:29:22, csütörtök
 
  Módszerek és tippek a dopaminszint emelésére

Bizonyára mindenki észrevette már, hogy egyes ételek elfogyasztása után sokkal boldogabbnak érezte magát, mint más táplálékok elfogyasztását követően. Ennek nem más az oka, minthogy egyes táplálékok elfogyasztása után úgynevezett dopamin termelődik a szervezetben, ami voltaképpen boldogságot okoz.

A dopamin egy olyan neurotranszmitter, amely jeleket és üzeneteket küld az agyból az idegsejtekbe. A dopamin emellett a szerotoninnal szorosan együttműködik, amely hormon szintén boldogságot generál.

A dopaminnak nagyon sok feladata és funkciója van a szervezetben, például részt vesz a motoros koordinációban, és a döntéshozatali képességet is irányítja. Vannak olyan betegségek - például ilyen a Parkinson-kór -, amelyek hatással vannak a dopaminszintre, azaz csökkentik azt. Az alacsonyabb dopaminszint csökkenti a koncentrációs készséget, a mozgáskoordinációt, az egyensúlyt, de még alacsonyabb motivációt is eredményezhet.

A dopaminszintet természetes módon és módszerekkel is lehetséges növelni, például olyan cselekedetekkel, amelyek boldogságot okoznak. Ilyen lehet az olvasás, a zenehallgatás, a kreatív hobbi űzése, a főzés, egyszóval kit mi tölt el örömmel és boldogsággal.

A dopaminszintet egyes táplálékok is fokozni tudják, ilyen az alma, amely gazdag forrása egy kvercetin nevű antioxidánsnak. A kvercetin segít megőrizni az agyban a dopamin neuronjait.

Az eper sok B6-vitamint, folátot és vasat is tartalmaz. Szintén bővelkedik kvercetinben, amely csökkenteni tudja az agyban az oxidatív stressz okozta károsodásokat.

A cékla egy olyan salátanövény, amely sok-sok betain nevű vegyületet tartalmaz. A betain pozitívan hat a dopamintermelésre is.

A tökmag nagy mennyiségben tartalmaz fehérjét és vasat, illetve aktívan hozzájárul a dopamintermeléshez is.

A banán is gazdag forrása a B6-vitaminnak, illetve tirozint is tartalmaz. Mindkettő segíti a dopamintermelést, és ezzel együtt a jó hangulatunk megalapozását.

A tojás nemcsak folátban bővelkedik, de mind a 9 aminosavat tartalmazza. Ezek az aminosavak is segítik a dopamintermelést.

Az étcsokoládé olyan antioxidánsoknak a gazdag forrása, amelyek csökkentik a szervezetben az oxidatív károsodás mértékét. Ez azért nagyon lényeges, mivel az oxidatív stressz negatívan hat a dopaminszintre. Ezt legfőképpen a Parkinson-kórban szenvedő betegek esetében mutatták ki.
Forrás : Link
 
 
0 komment , kategória:  Gyógyító táplálékok  
Növényi olajok
  2023-11-29 22:13:50, szerda
 
  Növényi olajok típusai és felhasználásuk

A növényi olajok a zsiradékok tápanyagcsoportjába tartoznak, melyeket magas olajtartalmú növényekből, magvakból állítanak elő. Kiváló zsírsavösszetételük miatt az emberi szervezet számára hasznos és szükséges tápanyagforrásnak számítanak.

Felhasználásuk sokrétű, hiszen nemcsak fogyasztásra alkalmas növényi olajokkal találkozunk, hanem többek között a szépségiparban és az üzemanyaggyártásban is fontos szerepet töltenek be.

A növényi olajok tulajdonságai
A növényi olajok többsége szobahőmérsékleten folyékony halmazállapotú, köszönhetően az alacsony olvadáspontjuknak, illetve a zsírsavösszetételüknek. Az olajokat ugyanis egyszeresen vagy többszörösen telítetlen kettős kötésű zsírsavak alkotják, amelyek között találhatunk esszenciális (a szervezet számára nélkülözhetetlen) zsírsavakat is: az omega-6 (linolsav) és az omega-3 (alfal-linolénsav). Néhány növényi eredetű zsiradék szobahőmérsékleten szilárd halmazállapotú, mint például a kókuszzsír, kakaóvaj, pálmazsír; ezen zsiradékok összetételében telített kötéseket tartalmazó zsírsavak állnak.

A növényi olajok gazdag forrásai a zsírban oldódó vitaminoknak: A-, D-, E- és K-vitamin található meg bennük különböző mennyiségben. Szemben az állati eredetű zsírokkal, a növényi olajok nem tartalmaznak koleszterint. Tápanyagaink közül a zsíroknak a legmagasabb az energiatartalma: 1 gramm állati vagy növényi eredetű zsiradék egyaránt 9,3 kcal energiát tartalmaz.


Az étkezési célú növényi olajok típusai előállításuk szerint

Finomított étolajok: ebben az eljárásban a tisztított alapanyagot sajtolják vagy extrahálják (különböző vegyi anyagokkal kivonják), majd magas hőfokon finomítják. Összetételüket tekintve kevesebb értékes tápanyagot tartalmaznak, hiszen a magas hőmérséklet és az erős oldószerek hatására azok elbomlanak, és megváltozik, semlegessé válik az ízük is. Sütéshez és főzéshez a finomított étolajok használata célszerűbb, hiszen ízetlenek, színtelenek, szagtalanok, jól bírják a magas hőmérsékleti behatást, miközben nem változtatják meg az ételek ízét. 1-2 alkalom után nem ajánlott többször felhasználni a sütőolajat, hanem gondoskodni kell a megfelelő hulladékkezelésről (üvegbe töltve gyűjtőpontra szállítani).
Szűz (finomítatlan) étolajok: semmilyen hozzáadott adalékanyagot nem tartalmazhat a termék. Az alapanyagot mechanikusan megtisztítják, majd hideg vagy meleg (legfeljebb 70°C-on) préseléssel nyerik ki az olajat, amelyet esetleg még ülepítenek, szűrnek és centrifugálnak. A viszonylag alacsony hőkezelés miatt az értékes tápanyagok egy része megmarad a termékben, és megmarad az olaj színe és íze is.
Hidegen sajtolt (extra szűz) olajok: ennél az eljárásnál 27°C-nál magasabb hőkezelés nem alkalmazható az olaj kinyerésére. A kíméletes eljárásnak köszönhetően az olajok közül ezeknek a legjobb az összetétele és a minősége, hiszen az alacsony hőmérséklet mellett megmarad az antioxidáns- és vitamintartalom is. Jellegzetes, erőteljes ízvilággal rendelkeznek, ezért sütésre és főzésre nem alkalmazhatóak, de saláták jól ízesíthetőek velük.

Az étkezési célú növényi olajok típusai alapanyag szerint

Olívaolaj: a mediterrán vidékek legnépszerűbb olaja, de hazánkban is kezd elterjedni a használata. Az olívafa terméséből, az olajbogyóból állítják elő. Az extra szűz (hidegen sajtolt) olívaolaj íze jellegzetesen markáns, színe zöldessárga, egyszeresen telítetlen zsírsavakban gazdag. Könnyen avasodik, ezért érdemes sötét színű üvegben, hűvös helyen tárolni. Főzésre, sütésre nem alkalmas, mert hő hatására megváltozik az aromája és összetétele, de friss saláták, nyers ételek, tészták, halak és öntetek kiválóan ízesíthetőek vele. A finomított (szűz) olívaolaj előállítása során hőkezelésen megy át, így akár főzésre és párolásra is alkalmazható, de maximum 160°C alatt, mert fölötte nem kívánt oxidációs folyamatok mennek végbe az olajban. Bő olajban sütésre nem ez a típus a legjobb választás. Az olívaolaj összetétele miatt jó hatással van a szívre és az érrendszerre és a koleszterinszintre.
Napraforgóolaj: hazánkban ez a legelterjedtebben használt étolaj. A tisztított magvakból hideg sajtolással nyert étolaj aranyló színű, míg a magas hőmérsékleten előállított, finomított napraforgó olaj vöröses árnyalatú. Omega-6-zsírsavakban gazdag, de ezek mennyisége függ az olaj előállítási technológiájától. E-vitamin-tartalmát utólag hozzáadott formában növelhetik a gyártók, amely nem csupán a szervezetre van jó hatással, hanem segít megelőzni az olaj avasodását is. Felhasználható főzésre, bő olajban sütésre és párolásra egyaránt. Bő sütés helyett azonban egészségesebb az olajspray használata és sütőben befújva megsütni a húsokat, zöldségeket, sült krumplit. Semleges íze az ételkészítési műveletek során nem változik, de magas hőmérsékleten való hevítés hatására káros anyagok képződhetnek benne.

Repceolaj: a repce magjából állítják elő. Az olaj nagyobb részt egyszeresen telítetlen zsírsavakból áll, de többszörösen telítetlen zsírsavakat és omega-3-zsírsavakat is tartalmaz. Semleges aromájú, sárgás színű, szagtalan olaj, magas E-vitamin- és karotintartalommal. Korábban összefüggésbe hozták a szív- és érrendszert érintő káros egészségügyi hatásokkal, amelyet az erukasavnak és eikozénsavnak tulajdonítottak. Az élelmezési célokra termesztett repcéből előállított étolajból elenyésző (1-2%) mennyiségben mutatható ki a káros savtartalom, így egészségügyi kockázattal nem kell számolni a repceolaj fogyasztása során. Finomított repceolajjal helyettesíthető a napraforgóolaj főzésben-sütésben egyaránt.

Lenolaj: lenmagból állítják elő hidegen sajtolással, vagy hőkezeléssel. Kimagasló a többszörösen telítetlen zsírsav-, és E-vitamin-tartalma. Erőteljes, aromás, kissé kesernyés ízvilág jellemzi. Színe a világossárgától a zöldessárgáig terjed. Jól használható sütéshez, főzéshez, de leginkább saláták ízesítésére ajánlott.

Kókuszzsír: A kókuszpálma terméséből, a kókuszdióból állítják elő. A szárított kókuszdió belsőből (kopra) sajtolással nyerik ki a kókuszolajat vagy kókuszzsírt. Nevét onnan kapta, hogy 24°C alatt szilárd halmazállapotú (mint az állati eredetű zsírok) köszönhetően magas telítettzsírsav-tartalmának. Telítetlenzsírsav-tartalma elenyésző. Tulajdonságait tekintve fehér színű, vajállagú, kellemes ízű, de könnyen avasodik, ezért felbontás után hűtve ajánlott tárolni. A kókuszzsír főzéshez, sütemények sütéséhez jól használható. A finomított kókuszolaj csökkent beltartalmi értékekkel rendelkező, sárgás színű étolaj, mellyel főzni és sütni is lehet.

Szójaolaj: A szója elsősorban a Távol-Keleten népszerű hüvelyes növény, melynek terméséből, a szójababból állítják elő a világon második legnagyobb mennyiségben alkalmazott olajat, a szójaolajat. Hazánkban ételek készítésére ritkábban használatos, inkább különböző élelmiszerek, húskészítmények összetevői között találkozhatunk a szójaolajjal. A benne lévő többszörösen telítetlen zsírsav mennyisége a drasztikus gyártási folyamatok (például hidrogénezés) során jelentősen lecsökken.

Pálmaolaj és pálmamagolaj: Az olajpálmát hatalmas ültetvényeken termesztik az Egyenlítő mentén, melynek húsos terméséből, magas hőmérsékleten, a világon a legnagyobb mennyiségben állítanak elő olajat (pálmaolaj), a termés magjából pedig a pálmamagolajat nyerik ki. Az étkezési pálmaolaj folyékony, míg a pálmazsír szobahőmérsékleten szilárd halmazállapotú. Magas karotintartalma miatt a színe a narancsos és a barnás árnyalat között jellemző. Közvetlenül étkezési célra nem kerül forgalomba, de az élelmiszeripar felhasználja jelentős mennyiségben számos termék gyártása során, mint például sütemények, margarin, félkész- és késztermékek. Emellett a kozmetikai ipar is felhasználja alapanyagként.

Kukoricaolaj és kukoricacsíra-olaj: A kukorica magjából préselik a kukoricaolajat. Nagy mennyiségű többszörösen és egyszeresen telítetlen zsírsavat tartalmaz. Íze és illata semleges, halványsárga színű étolaj, mely jól használható sütéshez, főzéshez, salátaöntetek készítéséhez. Az élelmiszeripar is alkalmazza számos késztermék összetevőjeként. A kukoricamag csírájából hidegsajtolással nyerik ki a kukoricacsíra-olajat, mely összetevői között számos értékes esszenciális zsírsavat, fitoszterint és antioxidánst (pl. E-vitamin) megtalálunk. Akár önmagában, akár salátákra, párolt zöldségekre csurgatva is fogyasztható.

Szőlőmagolaj: A szőlőmagból hidegen sajtolt étolaj az egészséges táplálkozásban egyre nagyobb szerephez jut, hiszen a többszörösen telítetlen zsírsavak mellett számos egyéb bioaktív vegyületet (például klorofill, antioxidánsok, bioflavonok) és vitamint is tartalmaz. Színe zöldessárgába hajló, erjesztett szőlő illatú olaj, amely salátákhoz, köretekhez adva, pirítósra csurgatva, de önmagában is fogyasztható. A kozmetikai iparban is nagy népszerűségnek örvend.

Szezámolaj: A Távol-Keleten népszerű étolaj. A nyers vagy pirított szezámmagból sajtolással állítják elő, ennek függvényében színe világos vagy sötétebb árnyalatú. Omega-3-zsírsavakban, fehérjékben, antioxidánsokban és kalciumban nagyon gazdag olajfajta. Finom aromával rendelkezik, ezért nyers ételekhez és salátákhoz jól használható, de halakhoz és tofuhoz is egyaránt illik.

Tökmagolaj: a héj nélküli tökmagból hidegen kinyert olaj sötét zöldes-barnás árnyalatú, zamatos, finom ízű, mely gazdag többek között többszörösen telítetlen zsírsavakban (például omega-6), E-, D- és B-vitaminokban és szelénben. Sütéshez nem alkalmazható, de salátákhoz, tésztákhoz, levesekhez, szendvicskrémekhez nagyon finom, és jól illik a zöldfűszerekhez, pesztóhoz is.
Forrás : Link
 
 
0 komment , kategória:  Gyógyító táplálékok  
     1/172 oldal   Bejegyzések száma: 1710 
2023.11 2023. December 2024.01
HétKedSzeCsüPénSzoVas
 123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031
Blog kereső


Bejegyzések
ma: 2 db bejegyzés
e hónap: 48 db bejegyzés
e év: 1613 db bejegyzés
Összes: 48413 db bejegyzés
Kategóriák
 
Keresés
 

bejegyzések címeiben
bejegyzésekben

Archívum
 
Látogatók száma
 
  • Ma: 1531
  • e Hét: 3694
  • e Hónap: 7656
  • e Év: 904589
Szótár
 




Blogok, Videótár, Szótár, Ki Ne Hagyd!, Fecsegj, Tudjátok?, Receptek, Egészség, Praktikák, Jótékony hatások, Házilag, Versek,
© 2002-2023 TVN.HU Kft.