Belépés
pacsakute.blog.xfree.hu
A szeretet ellen nincs fegyver. Czeizel Ilona
1954.01.05
Offline
Profil képem!
Linktáram, Blogom, Képtáram, Videótáram, Ismerőseim, Fecsegj
     1/172 oldal   Bejegyzések száma: 1716 
Amire a szervezetnek szüksége van
  2023-12-09 23:54:50, szombat
 
  Amire a szervezetnek szüksége van : vitaminok, mikrotápanyagok és makrotápanyagok

A szervezetünknek makrotápanyagokra és mikrotápanyagokra is nagy szüksége van. De mi is a különbség ezek között, és milyen egyéb tápanyagokra van a szervezetünknek szüksége az egészséges működés érdekében? Mutatjuk is a válaszokat.

A makrotápanyagok csoportjába tartoznak a szénhidrátok, a zsírok és a fehérjék. A szénhidrátok kalóriát biztosítanak a szervezetünk számára. Úgy is lehet mondani, hogy a szervezet legfontosabb üzemanyagforrásainak számítanak, mégpedig glükóz formájában.A szénhidrátok közül részesítsük előnyben a teljes kiőrlésű lisztből készült táplálékokat, a barna rizst és a zöldségeket.

A fehérjék olyan makrotápanyagok, amelyeknek nagy szerepük van a testszövetek építésében és javításában, illetve egészségük fenntartásában. Próbáljuk az egészséges fehérjéket előnyben részesíteni, például a halakat, a baromfit, a tejtermékeket és a tojást.

A zsír is egy makrotápanyag. Fő feladatai közé tartozik az energia tárolása, illetve mivel szigeteli a testünket, így megvéd a hidegtől és a létfontosságú szerveinket védelmezi. Próbáljunk meg egészséges zsírokat fogyasztani, például olívaolajat, avokádóolajat, vagy olyan táplálékokat, mint a mandula, a kesudió, a pekándió, a lenmag.

A mikrotápanyagok is nagyon fontosak a szervezetünk számára, hiszen az egészséget és a zavartalan működést képesek biztosítani. A mikrotápanyagok segítik a szervezetet, hogy hormonokat és enzimeket termeljen. Amennyiben nem kapja meg a szervezetünk ezeket a mikrotápanyagokat, úgy kialakulhat például a hormonális egyensúly zavara is.

A mikrotápanyagok csoportjába tartoznak a vitaminok, a nyomelemek és az ásványi anyagok, mint például a vas, amelynek hiányában vérszegénység alakulhat ki, illetve ez a tápanyag segíti a jó tanulási és problémamegoldó képességek kialakulását is. A vas forrásai közé tartozik a spenót, a brokkoli, a cékla, a tojás.

A cink is egy nagyon fontos mikrotápanyag, amelyre többek között az immunrendszernek van szüksége. Ez a tápanyag segít a fertőzés megelőzésében és leküzdésében, illetve az idegrendszernek is szüksége van rá. A cink forrásai közé tartoznak a magvak, a diófélék, a teljes kiőrlésű gabonák.

Vitaminok közül a legfontosabbak talán az A-vitamin, a C-vitamin, a K-vitamin és a D-vitamin. A D-vitamin a kalcium felszívódását segíti elő. Forrásai közé tartoznak a halak.

A C-vitamin egy vízben oldódó antioxidáns vitamin, amely biztosítani tudja a csontok, izmok, porcok egészségét és a kollagéntermelést. Nagy mennyiségben a zöld leveles zöldségek és a citrusfélék tartalmazzák.

A K-vitamin a véralvadásban játszik nagy szerepet. Jó forrásai közé tartozik a tökmag és a zöld leveles zöldségek.

Az A-vitamin biztosítja a fogak, a csontok és a bőr egészségét. Megtalálható a tojásban, illetve a sárga színű zöldségekben és gyümölcsökben.
Forrás [link]A mikrotápanyagok csoportjába tartoznak a vitaminok, a nyomelemek és az ásványi anyagok, mint például a vas, amelynek hiányában vérszegénység alakulhat ki, illetve ez a tápanyag segíti a jó tanulási és problémamegoldó képességek kialakulását is. A vas forrásai közé tartozik a spenót, a brokkoli, a cékla, a tojás.

A cink is egy nagyon fontos mikrotápanyag, amelyre többek között az immunrendszernek van szüksége. Ez a tápanyag segít a fertőzés megelőzésében és leküzdésében, illetve az idegrendszernek is szüksége van rá. A cink forrásai közé tartoznak a magvak, a diófélék, a teljes kiőrlésű gabonák.

Vitaminok közül a legfontosabbak talán az A-vitamin, a C-vitamin, a K-vitamin és a D-vitamin. A D-vitamin a kalcium felszívódását segíti elő. Forrásai közé tartoznak a halak.

A C-vitamin egy vízben oldódó antioxidáns vitamin, amely biztosítani tudja a csontok, izmok, porcok egészségét és a kollagéntermelést. Nagy mennyiségben a zöld leveles zöldségek és a citrusfélék tartalmazzák.

A K-vitamin a véralvadásban játszik nagy szerepet. Jó forrásai közé tartozik a tökmag és a zöld leveles zöldségek.

Az A-vitamin biztosítja a fogak, a csontok és a bőr egészségét. Megtalálható a tojásban, illetve a sárga színű zöldségekben és gyümölcsökben.[/link]
 
 
0 komment , kategória:  Gyógyító táplálékok  
A cink előnyeiről
  2023-12-09 22:58:04, szombat
 
  A cink segít fenntartani a hormonális egyensúlyt és a szív egészségét

A cink egy nagyon fontos nyomelem a szervezetünk számára. Mivel a testünk nem tudja előállítani, így külső forrásokból, táplálékkal vagy étrend-kiegészítő formájában szükséges azt a szervezetünkbe vinni.

A cink minden egyes testszövetünkben megtalálható. Nélküle nem következhetne be az egészséges sejtosztódás sem. Antioxidánsként működik a szervezetben, éppen ezért nagyon hatékony a szabad gyökök sejtkárosító hatásai ellen. A cink ezen kívül csökkenti az oxidatív stresszt is a szervezetben, és nagyon eredményes az öregedési folyamatok lassításában is.

A cink továbbá segít fenntartani a hormonális egyensúlyt. Amennyiben nincs elegendő cink a szervezetünkben, úgy nagy az esélye a meddőség és a cukorbetegség kialakulásának.

A cink hatására fokozódik a tesztoszteronhormon termelődése, illetve ez a nyomelem mind a nők, mind a férfiak reproduktív egészségét védi. Nőknél az ösztrogén- és a progeszteronhormon termelődését is megtámogatja. Ez a nyomelem csökkenti a petefészek-, a méhtest- és a méhnyakrák kialakulásának az esélyeit, hiszen a hatására sem túl magas, sem pedig túl alacsony nem lesz ezeknek a hormonoknak a szintje.

A szív- és érrendszert is sejtek alkotják. Ahhoz, hogy ezek a sejtek sokáig egészségesek maradjanak, nagyon lényeges, hogy cinkben gazdag táplálékokat is fogyasszunk. A cink segít megtámogatni az egészséges keringést, illetve még a magas vérnyomás és a magas koleszterinszint csökkentésében is a hasznunkra lehet.

A cink csökkenteni tudja a fertőzések kialakulásának kockázatait is. Ezzel pedig minimalizálódhat a májbetegségek és a májkárosodás kialakulásának a kockázata. A máj egészségét is segít fenntartani, mégpedig oly módon, hogy csökkenti a májban kialakuló gyulladást, az oxidatív károsodások mértéket, segíti a tápanyagok hatékony felszívódását, illetve a méreganyagoknak a szervezetből történő kiürítését, így kevesebb teher hárul a májra.

A cink egyes szembetegségek ellen is védelmet nyújthat, például a makuladegeneráció és a betegségből adódó látásvesztés kockázatai is csökkenhetnek, ha rendszeresen fogyasztunk cinkben gazdag táplálékokat.
Forrás : Link
 
 
0 komment , kategória:  Gyógyító táplálékok  
B5-vitaminban bővelkedő táplálékok - karfiol, napraforgómag,
  2023-12-08 21:31:49, péntek
 
  A B5-vitamin vagy más néven pantoténsav sok-sok táplálékban megtalálható. Egy vízben oldódó vitaminról van szó, amely sokféle testi funkcióban vesz részt. A pantonténsavnak nagy szerepe van az energiatermelésben, aktívan részt vesz az anyagcsere-folyamatokban, de a zsírok és a hormonok szintézisében is számíthatunk a segítségére. Milyen táplálékokban lelhető fel ez a vitamin? Mutatjuk is a válaszokat.

Zöldségek közül nagy mennyiségben tartalmaznak B5-vitamint a keresztesvirágú zöldségek, különösen a karfiolban található meg nagyobb mennyiségben. A karfiol és alapvetően minden keresztesvirágú zöldség olyan vegyületekben is bővelkedik, amelyek jelentősen csökkenthetik a rákos betegségek kialakulásának esélyeit. Mindemellett aktívan hozzájárulnak az emésztés fokozásához, és a méregtelenítésben is számíthatunk a segítségükre. Ezt a hatást a karfiolban és a zöld leveles zöldségekben található glükozinolátoknak köszönhetjük.

Provitaminban bővelkedik még a tojás, amely egy nagyszerű fehérjeforrás is. A tojás olyan alapvető tápanyagokat biztosít a szervezet számára, mint az omega-3 zsírsavak és a béta-karotin.

A lencsét nagyon sokan kedvelik. Egy rendkívül egészséges táplálékról van szó, amely nemcsak pantoténsavban, hanem szinte az összes B-vitaminban bővelkedik. Ezen kívül mangánban is gazdag, amely többek között a csontok egészségét biztosítja.

A gombafélék nemcsak D-vitaminban bővelkednek, gazdag forrásai a B-vitaminoknak is. A gombák nagy mennyiségben tartalmaznak káliumot is, amely nemcsak az elektrolitok kiegyensúlyozásában vesz aktívan részt, de a vérnyomás szabályozásában is.

Napjaink egyik kedvenc gyümölcse az avokádó, amely nemcsak B5-vitaminban bővelkedik, de gazdag forrása a B6-vitaminnak is. Rendszeres fogyasztásával a szív- és érrendszer egészségét védhetjük, hiszen nagyon eredményesen képes csökkenteni az LDL-koleszterin-szintet és a trigliceridszintet, ellenben a jó, azaz a HDL-koleszterin szintjét segít megnövelni.

Hazánkban nagyon sokan kedvelik a napraforgómagot, főleg nassolnivalóként fogyasztják sokan. A napraforgómag nemcsak B5-vitaminban bővelkedik, hanem lecitinben, fehérjében és E-vitaminban is.

A csirkemáj is rendkívül sok B5-vitamint tartalmaz, valamint B12-vitaminban is gazdag. Idősebb korban érdemes rendszeresen fogyasztani, mert sokan szenvednek a B12-vitamin hiányától.
Forrás : Link
 
 
0 komment , kategória:  Gyógyító táplálékok  
A tojás fokozza a kollagéntermelést, jót tesz az ízületeknek
  2023-12-07 23:30:48, csütörtök
 
  A tojás, pontosabban a tojásfehérje segít megnövelni a szervezetünkben a kollagéntermelést. De mi is az a kollagén, és miért is annyira fontos, hogy fokozzuk a termelését? A cikkben erre is megadjuk a válaszokat.

A szervezetünkben fehérjék vannak. A kollagén az egyik leggyakoribb fehérje, amely az emberi testben is jelen van. Minél több kollagén található meg a szervezetünkben, annál feszesebb és rugalmasabb lesz a bőrünk.

A kollagén azonban nemcsak a bőr feszességét és rugalmasságát biztosítja, hanem az izmainkban, a csontjainkban és az inakban is megtalálható. Ha ezekből is hiányzik a kollagén vagy csökken a mennyisége, akkor gondok lehetnek a mozgással és még fájdalmak is kialakulhatnak. A tojás, pontosabban a tojásfehérje is tartalmaz kollagént, így érdemes rendszeresen fogyasztani. Ma már megdőltek azok a tévhitek, hogy a tojás negatívan hat a koleszterinre, ezért jól tesszük, ha csak módjával fogyasztjuk ezt a táplálékot.

A tojás nagyon gazdag kollagénben, így nagyon hasznos lehet a kötőszöveti betegségek megelőzésében.

A kollagén a bőr minőségét is javítani tudja mindamellett, hogy csökkenti a ráncok mennyiségét és kialakulásuk esélyét.

Egy kutatásba olyan embereket vontak be, akiknek a nyakukban és a vállukban is beszűkült a mozgástartomány. A vizsgálati alanyok 8 héten keresztül minden egyes nap kollagénkiegészítést kaptak. Két hónap elteltével azt tapasztalták, hogy sokkal jobban tudják mozgatni a fájó testrészeiket, azaz a nyakukat és a vállaikat. A kollagénnek ennyire pozitív hatásai is vannak.

Az ízületi gyulladás nagyon sok embert érint. Az ízületek a test számos pontján begyulladhatnak, például a csípőben, a gerincben, a kezekben, a lábakban, pontosabban a térd ízületeiben. A tojásban található kollagén azonban jelentősen képes lecsökkenteni az ízületekben kialakuló gyulladást és fájdalmat is. Azoknak a nőknek is előnyös lehet a kollagén rendszeresen fogyasztása, akik a menopauza szakaszába léptek és ízületi problémáktól szenvednek.

A tojás kollagénje prolin és glicin nevű aminosavakban is bővelkedik, mindkét aminosav pozitívan hat az emésztőrendszer egészségére is.
Forrás : Link
 
 
0 komment , kategória:  Gyógyító táplálékok  
Flavonoidok szerepe a táplálkozásban
  2023-12-05 22:38:29, kedd
 
  A flavonoidok különféle vegyületek, melyek természetes formában megtalálhatók számos zöldségben és gyümölcsben. Több mint 8000 flavonoid szerkezetű vegyületet azonosítottak, amelyek közül sok felelős a virágok, gyümölcsök és levelek vonzó színéért.

Mik azok a flavonoidok és milyen élelmiszerekben találhatóak meg?
A flavonoidok étrendileg 6 jelentős főcsoportba oszthatók: antocianidinek, flavan-3-olok, flavonolok, flavonok, flavononok és izoflavonok. A növényekben ezek a vegyületek védelmet nyújtanak az ultraibolya sugárzás, a kórokozók és a növényevők ellen. A flavonoidokkal kapcsolatban rengeteg kutatás születik, melyek igazolják, hogy védő hatást fejthetnek ki különféle betegségek ellen, emellett antibakteriális, vírusellenes, antioxidáns és gyulladásgátló hatással is rendelkeznek. Fő étrendi forrásaik a bogyós gyümölcsök, vörösbor, tea, kakaó, alma, szőlő, hagyma, kelkáposzta, brokkoli, petrezselyem, zeller, kakukkfű, csípős paprika, citrusfélék és a hüvelyesek.

Milyen pozitív hatásokkal rendelkezhetnek a flavonoidok?

Szív- és érrendszeri megbetegedések tekintetében
Az étrendi flavonoidok kedvező kapcsolatot mutatnak fogyasztásuk és a szív- és érrendszeri betegségek csökkentése között. Számos tanulmány kimutatta, hogy akik flavonoidban gazdag étrendet követnek, azoknak 18%-kal alacsonyabb a szív- és érrendszeri betegségek által bekövetkezett halálozáskockázatuk. A flavonoidok legalább öt típusa kimutathatóan segít a magas vérnyomás csökkentésében, a kávéban, teában és szójában található flavonoidok pedig csökkenthetik a stroke és a szívroham kialakulásának kockázatát. A teában található flavonoidok fogyasztása kifejezetten csökkenti a szív- és érrendszeri betegségek kockázatát. A kvercetin és származékai megakadályozhatják a trombózist és csökkentik a stroke esélyét. A szívre és érrendszerre gyakorolt pozitív hatású flavonoidokban gazdag még a brazil dió, a tengeri homoktövis, a kakaó (étcsokoládé) és a tea.
A 2-es típusú cukorbetegség vonatkozásában

A cukorbetegséggel kapcsolatban is hasonlóan biztató eredmények születnek. Kutatók azt találták, hogy az áfonyában található flavonoidok csökkentik a vércukorszintet és növelik az állatok inzulinérzékenységét. Az antocianinok szabályozzák az elhízást, következésképpen a 2-es típusú cukorbetegség megelőzésében is segíthetnek. A chrysin egy természetes flavon, amely számos egészségügyi előnnyel rendelkezik, például antidiabetikus, allergiaellenes, rákellenes és daganatellenes hatással. Számos flavonoid hatékony a cukorbetegség kezelésében azáltal, hogy növeli az inzulinszekréciót, javítja a hiperglikémia állapotát, csökkenti az inzulinrezisztenciát és növeli a vázizmok glükózfelvételét egérmodellben. A flavonolban gazdag csokoládé egészséges alanyokban fokozza az inzulinérzékenységet és csökkenti az inzulinrezisztenciát. A hagyma húsa és héja kvercetinszármazékokban gazdag, mely fokozza a glükózfelvételt.

Daganatos megbetegedések összefüggésében
A flavonoidok gátolják a sejtnövekedést és rákellenes szerekként hathatnak. Különböző flavonoidok más-más daganat megelőzésében, kezelésében bizonyultak alkalmasnak. Az almában található flavonoidok például a kutatások szerint csökkentik a vastag- és végbélrák kockázatát. Tanulmányok kimutatták, hogy napi egy alma elfogyasztása akár 50%-kal is csökkenti a rák esélyét. A bogyós gyümölcsökben található flavonoidok megelőző hatást fejtenek ki a nyelőcsőrákra. A kakaópolifenolok rákellenes hatásúak, valamint gyulladásgátló és antioxidáns tulajdonsággal bírnak. A licsiből kivont flavonoidok emlőrákellenes aktivitást mutattak, a szója izoflavonjai pedig a prosztatarák ellen aktívak. Jól látható tehát, hogy a flavonoidoknak a daganatos betegségek széles körére van pozitív hatásuk. Úgy tűnik ráadásul, hogy a flavonoidok nem csak a rákos megbetegedések megelőzésében vehetnek részt. Számos klinikai vizsgálat zajlik eredményesen a flavonoidok szerepéről a rák gyógyításával kapcsolatban is, ám itt még további eredményekre van szükség.

Idegrendszerrel kapcsolatban
A flavonoidok képesek lehetnek megelőzni az életkorral összefüggő neurodegeneratív betegségeket, különösen a demenciát, a Parkinson-kórt és az Alzheimer-kórt. A nagy mennyiségű flavonoidot tartalmazó élelmiszerek emellett ellensúlyozzák az életkorral összefüggő kognitív zavarokat is. Két szempontból előnyösek; először is szabályozzák a sejtapoptózis (sejthalál) által okozott neuronális jelkaszkádot, másodszor pedig jótékony hatást fejtenek ki a perifériás és központi idegrendszerre. Ezenkívül a flavonoidok fokozhatják az agy véráramlását is.

Építsük be a flavonoidokat étrendünkbe!
Érdemes tehát a flavonoidokban gazdag növényi alapanyagokból mindennap választani, hozzájárulva ezzel az egészségünk megtartásához, számos betegség megelőzéséhez.

Forrás: WEBBeteg:Mázi-Fülöp Nóra, dietetikus Link
 
 
0 komment , kategória:  Gyógyító táplálékok  
Táplálékok, amelyek boldogítanak
  2023-12-04 21:06:59, hétfő
 
  A boldog ember elégedett. Közhely, de a boldogságot elsősorban önmagunkban kell keresni és megtalálni. Sajnos mostani világunkban egyre több a boldogtalan ember, hiszen sokan másokhoz hasonlítják önmagukat és az életüket, és elhiszik a közösségi média által közvetített féligazságokat. Ha valakiről látunk egy jó posztot vagy fényképet, még nem feltétlenül kell elhinnünk, hogy a teljes igazságot látjuk. A legjobb az lenne, ha az emberek nem tettetnék a boldogságot, hanem valóban azok lennének.

Az is előfordulhat természetesen, hogy nagyon is elégedettek vagyunk az életünkkel, de néhanapján elegünk lesz mindenből, és ez az érzés a hangulatunkra is hatással lesz. Ilyenkor jól jöhet az a tudás, hogy milyen táplálékokkal dobhatjuk fel a hangulatunkat. Mutatunk is néhány olyan táplálékot, amely garantáltan mosolyt csal az ajkunkra, azaz boldogsággal áraszt el bennünket.

Köztudott, hogy az étcsokoládénak milyen pozitív hatása van az egészségünkre, hiszen tele van olyan antioxidánsokkal, amelyek betegségmegelőző hatással rendelkeznek. Az étcsokoládé olyan vegyületeket tartalmaz, mint a teobromin és a feniletilamin, amelyek szinte azonnal jobb kedvre derítenek bennünket. Ezek a vegyületek természetes antidepresszánsként is működnek a szervezetünkben. Triptofánt is tartalmaz az étcsokoládé, amely hatására szerotonin termelődik a szervezetünkben, amely szintén boldogságot okoz.

Nem is gondolnánk, de a lazac és más halak is segíthetnek a jobb hangulat elérésében, ugyanis omega-3 zsírsavakban bővelkednek, amelyek javítják a hangulatot, és nemcsak a gyulladást csökkentik a szervezetben, hanem ezzel együtt a depresszió kialakulásának kockázatait is.

A halak olyan aminosavakat is tartalmaznak, amelyek fokozzák az agyban a neurotranszmitterek termelődését, amelyek nemcsak energiával látják el a szervezetet, hanem a hangulat fokozásában is segítenek.

Ha erjesztett táplálékokat fogyasztunk, akkor sok-sok probiotikumot viszünk be a szervezetünkbe. Ezzel egy egészséges bélflórát alakítunk ki és tartunk fenn. Ha a bélrendszerünk egészséges, ez a hangulatunkon is nyomot hagy, hiszen sokkal kiegyensúlyozottabbak leszünk.

Az olívaolaj olyan egyszeresen telítetlen zsírsavakat tartalmaz, amelyek nemcsak gyulladáscsökkentő, hanem idegsejtvédő hatásokkal is rendelkeznek. Az olívaolaj a mediterrán étrend szerves részét képezi. Ez az étrend nemcsak a depresszió kockázatait csökkenti, hanem jobb kognitív teljesítményt is eredményez.

A banán tele van triptofán nevű vegyülettel, ami nagyon jól szabályozza a hangulatot. Folátot is tartalmaz, amely viszont megakadályozza a depresszió és a rossz hangulat létrejöttét.

Ha gyorsan energiához szeretnénk jutni, akkor csak fogyasszunk bogyós gyümölcsöket. Ezek a gyümölcsök is antioxidánsokban bővelkednek, nemcsak a gyulladást csökkentik, hanem segíthetnek elkerülni a rossz hangulatot is.

A spenót szintén tartalmaz folátot, amely minimalizálja a depresszió kockázatait, a fáradtságot is csökkenti és a hangulatot is szabályozza.

Még nem teljesen világos, hogy egyes gyümölcsök és zöldségek miért is fokozzák jobban a hangulatot, mint mások. Például a sárgarépa karotinoidokban bővelkedik, amelyekkel kapcsolatban igazolódott, hogy nagyon hatékonyak az optimizmus kialakításában és fokozásában. Ezekben a táplálékokban sok a B12-vitamin, amely növeli a szerotonin nevű neurotranszmitter szintjét az agyban, amely szerepet játszik a hangulat szabályozásában.
Forrás : Link
 
 
0 komment , kategória:  Gyógyító táplálékok  
A legjobb növényi fehérjeforrások
  2023-12-03 23:28:09, vasárnap
 
 



A legjobb növényi fehérjeforrások - Nem csak vegetáriánusoknak és vegánoknak

A fehérjék, más néven proteinek az emberi sejtek alapvető építőelemei, nélkülözhetetlenek az élethez. A legkülönfélébb élelmiszerekben megtalálhatók. Cikkünkben a legjobb növényi fehérjeforrásokat gyűjtöttük össze.
Hogyan juthatnak fehérjéhez a vegetáriánusok, vegánok?

Széles körben elterjedt az a nézet, hogy a vegetáriánusoknak, vegánoknak nehéz pótolni a napi fehérjeszükségletüket. Valójában azonban nemcsak az állati eredetű élelmiszerek, mint a tojás, húsok, tejtermékek tartalmaznak fehérjéket, hanem valamennyi esszenciális aminosav megtalálható növényi élelmiszerekben is.

A vegánok kizárólag növényi eredetű élelmiszereket fogyasztanak, a vegetáriánusok közül a laktovegetáriánusok tejtermékeket, az ovovegetáriánusok tojást, az ovo-lakto-vegetáriánusok tejtermékeket és tojást, a szemivegetáriánusok pedig az előzőek mellett bizonyos húsféléket is esznek, utóbbiak közül a pescovegetáriánusok halakat, a pollovegetáriánusok pedig baromfihúst. Bármely irányzatot követi is valaki ezek közül, még a húst fogyasztó csoportokban is, az étrend alapvető részét a növényi élelmiszerek teszik ki, így valamennyiüknek gondosan oda kell figyelni arra, hogy a növényi élelmiszerek átgondolt összeválogatásával biztosítsák a megfelelő fehérjebevitelt.

Bár az állati fehérjék nagyobb hatásfokkal hasznosulnak a szervezetben, a növények előnye, hogy nem tartalmaznak telített zsírsavakat és koleszterint, így nagyobb mennyiségben fogyaszthatók, tehát gond nélkül hozzájuthatunk belőlük is a szükséges aminosav-mennyiséghez, ráadásul vitaminokban, ásványi anyagokban, másodlagos növényi anyagokban és rostokban gazdagok.
A különböző növényi fehérjeforrások tudatos összeválogatására van szükség

Mivel azonban az egyes növényi élelmiszerek nem minden esszenciális aminosavat tartalmaznak egyben, jól át kell gondolni az étrend összeállítását, a különböző élelmiszercsoportok kombinálását, különösen azoknak, akik vegán táplálkozást folytatnak. Így a fehérjeszükséglet hús nélkül is megfelelően fedezhető a különböző gabonafélék, zöldségek, hüvelyesek kombinációjával, hogy ezáltal többféle aminosavhoz is hozzájussunk.

Növényi fehérjeforrások
A növényi fehérjeforrásoknak értékes aminosav-tartalmuk és egyéb tápanyagaik miatt a húst fogyasztók étrendjében is szerepelniük kell, mégpedig alapvető helyen.

De miért is van szükségünk fehérjékre?
A fehérjéknek az izomsejtek felépítése mellett még számos egyéb funkciójuk is van a szervezetünkben. Szükségesek például a hormonok képződéséhez, aki hiányt szenved belőlük, annak túl alacsony lehet a dopamin- és a noradrenalinszintje, aminek következtében gyengének, erőtlennek érezheti magát. Proteinekhez kötötten vízben nem oldható anyagok szállítása történik a véráramban. Például a hemoglobin is egy transzportfehérje, aminek feladata a tüdőbe belélegzett oxigén szállítása az agy és a többi szerv felé.

A szénhidrátok és a zsírok mellett a fehérjék fő energiaforrásaink. 1 gramm fehérje 4 kilokalóriányi energiát szolgáltat a szervezetünknek, hozzávetőleg ugyanannyit, mint azonos mennyiségű szénhidrát, és kb. fele annyit, mint azonos mennyiségű zsír.
Aminosavak, a fehérjék építőkövei

A fehérjék aminosavakból épülnek fel, amelyeket esszenciális és nem esszenciális aminosavakra oszthatunk fel. Utóbbiakat szervezetünk saját maga is képes előállítani, előbbieket azonban nem, így ezeket táplálkozás útján kell felvennünk. Fontos ezért odafigyelnünk arra, hogy úgy állítsuk össze étrendünket, hogy a lehető legszélesebb aminosavspektrumot lefedje, tehát gondosan kombináljuk a különféle aminosavakat tartalmazó élelmiszereket.

Összesen 20-féle aminosavra van szükségünk, amelyekből minden fontos fehérjét elő tud állítani szervezetünk, 9 közülük esszenciális (fenilalanin, hisztidin, izoleucin, leucin, lizin, metionin, treonin, triptofán, valin).

Mennyi fehérjére van szükségünk?
A fehérjeszükségletünk egyénenként változó, több tényezőtől függ. Átlagosan, normál aktivitás mellett, 19 és 65 éves kor között testtömegkilogrammonként naponta 0,8 g fehérje elfogyasztása ajánlott. Fogyókúrázóknak, sportolóknak kiemelt figyelmet kell fordítaniuk a fehérjebevitelre, hogy a fogyás, illetve az intenzív sporttevékenység során ne veszítsenek izomtömegükből, illetve eredményesen tudják azt növelni.

Lássuk, melyek a legjobb növényi fehérjeforrások!
Hüvelyesek
A hüvelyesek különösen gazdagok lizinben és izoleucinban, ezek olyan esszenciális aminosavak, amelyek más növényi élelmiszerekben csak elvétve fordulnak elő.

Ide tartozik például a borsó, a csicseriborsó, a bab, a szója (és a belőle készült tofu). Amennyiben korábban csak alkalmanként evett ilyen élelmiszereket, lehetséges, hogy eleinte fogyasztásukat követően puffadást okoznak, ám ha beépíti ezeket étrendjébe, rendszeres fogyasztásuk mellett az említett emésztési panaszok 1-2 héten belül megszűnnek.

A hüvelyesek zsírszegény fehérjeforrások, amelyek azonban értékes telítetlen zsírsavakat tartalmaznak, mindezek révén pozitív hatással vannak a koleszterinszintre, tehát hozzájárulnak a szív- és érrendszeri betegségek és a cukorbetegség megelőzéséhez, továbbá fontos ásványi anyagokat tartalmaznak, amelyek pedig az egész szervezetre pozitív hatással vannak.

Teljes kiőrlésű gabonafélék
A gabonafélék (búza (és a belőle készült szejtán), árpa, rozs, rizs, zab, köles, kukorica, tönkölybúza) leginkább teljes kiőrlésű verziójukban, de alapvetően is gazdagok metionin nevű aminosavban, ami viszont a hüvelyesekben csak csekély mennyiségben fordul elő.

Álgabonák
Az álgabonák közé tartozik például a hajdina, a chia, az amaránt és a quinoa. Ezeket a növényeket a gabonafélékhez hasonlóan táplálkozási célra felhasználható magjaik miatt termesztik, de rendszertanilag nem tartoznak a perjefélék családjába, ahová a gabonaféléket soroljuk. Az álgabonák aminsoav-tartalma kiemelkedő, közülük is a quinoa rendkívül kiegyensúlyozott aminosav-összetétellel rendelkezik.

Magvak
A különféle magvakban (dió, mogyoró, mandula, földimogyoró, tökmag, napraforgómag, lenmag, kesudió) nagy mennyiségben található arginin és aszparaginsav, ezek olyan aminosavak, amelyek más élelmiszercsoportokban csak elvétve fordulnak elő.

Amellett, hogy értékes aminosavforrások, fontos ásványi anyagokat is tartalmaznak, mint például kalciumot, magnéziumot, cinket és vasat. A paradió a kevés növényi szelénforrás egyike.

A bennük lévő számos egészséges tápanyag ellenére ne vigye túlzásba a magok fogyasztását, különösen akkor, ha fogyókúrázik, mert zsírtartalmuk igen magas. Egy marék (kb. 25 g) földimogyoró nagyjából 160 kcal-t tartalmaz. 100 gramm - amennyit nem is olyan nehéz elnassolni belőle - csaknem felér egy főétkezés energiatartalmával.

Ezek a magok számos erősen feldolgozott élelmiszerben is megtalálhatók, úgymint krémekben, kész müzlikeverékekben, pékárukban, amelyek azonban sok cukrot, transzzsírsavat, sót tartalmaznak, ezért ezeket kerüljük. Válasszuk inkább önmagukban a szárított nyers magokat, sótlan és lehetőleg pörköletlen verzióban.

Csírák és rügyek
A levesekhez, salátákhoz adott rügyek és csírák (pl. mungóbabcsíra) nemcsak az ételek fehérjetartalmát növelik, hanem ásványi anyagokkal is gazdagítják azokat.
Egyéb magas fehérjetartalmú zöldségfélék

Keresztesvirágúak
A brokkoli kalóriaszegény, K- és C-vitaminban gazdag és kiváló fehérjeforrás. A párolt brokkoli remek összetevője lehet tészta- és serpenyős ételeknek, salátáknak, püréknek, leveseknek. 100 grammja 3,3 g fehérjét tartalmaz, a fodros kelé 4,3-at, a kelbimbóé pedig 4,5-öt.

Összehasonlításképp: a legtöbb zöldség 100 grammja 1-2 gramm fehérjét tartalmaz.

Spenót
A spenót fehérjetartalma 100 grammonként 3 g.

Gombák
A gombák 100 grammja szintén hozzávetőleg 3 g fehérjét tartalmaz.

Burgonya
A burgonyáról a legtöbbeknek a magas szénhidráttartalom jut eszükbe, ám ez sokkal inkább az elkészítési módtól függ. Magának a burgonyának ugyanis nem túl magas a kalóriatartalma, gazdag viszont C-vitaminban és fehérjében. Aminosav-összetétele kiváló, fehérjéinek biológiai értéke kimagasló. Annak érdekében, hogy ne növeljük kalóriatartalmát, egészséges elkészítési módok közül válasszunk, ne olajban sütve, hanem főve fogyasszuk.
Forrás : Link
 
 
0 komment , kategória:  Gyógyító táplálékok  
Magas likopintartalmű görögdinnye
  2023-12-02 23:15:46, szombat
 
 


Az emberek nagy százaléka a kedvenc nyári gyümölcsének a görögdinnyét nevezné meg. Az egyik legjobb szomjoltóról van szó, amely még ráadásul finom is. De ne csak azért együk, mert ízletes, hiszen a gyümölcsnek magas a likopintartalma, ami még szerethetőbbé teszi ezt a táplálékot. Mutatjuk is a likopin 5 előnyét.

A görögdinnye tele van antioxidánsokkal. Lépten-nyomon azt halljuk, hogy az antioxidánsokban bővelkedő táplálékok mennyire egészségesek. Nincs ez másként a likopint tartalmazó görögdinnyével sem. De mik is azok az antioxidánsok? Voltaképpen olyan vegyületek, amelyek csökkentik a szabad gyökök okozta sejtkárosodásokat. Mi okozhat sejtkárosodást? Sok minden: légszennyezettség, dohányfüst, stressz, egészségtelen ételek, és még sokáig folytathatnánk a sort.

Férfiaknak és nőknek is előnyös lehet a görögdinnye fogyasztása. Nők és férfiak körében a két legrettegettebb betegség a prosztatarák és a mellrák. Tudományos kutatások szerint a likopinnak kiemelkedő a rákellenes hatása. A felmérések szerint a rendszeres likopinbevitel csökkentheti mindkét típusú rákfajtát. Likopin azonban nemcsak a görögdinnyében, hanem a paradicsomban is van, amely szintén nagyon közkedvelt nyári tápláléknak számít.

Az agyat is erősíti ez a csodálatos gyümölcs. Ki ne szeretne tiszta tudatot és jó agyi képességeket idősebb korban? A likopinnal kapcsolatban az is bebizonyosodott, hogy pozitívan hat a kognitív funkciókra. Az agyban is létrejöhet oxidatív károsodás a szabad gyököknek köszönhetően, azonban a likopin erős antioxidáns hatása nagyon eredményesen képes lecsökkenteni a szabad gyökök számát, és ily módon megakadályozhatja az agyban keletkezett károsodásokat.

A szívvédő hatása is kiemelkedő a görögdinnyének. A szív testünk motorja, de igazán csak akkor figyelünk ennek a szervünknek az egészségére, amikor az már nincs. Az antioxidánsok szívvédőként is működnek. A likopin például csökkentheti az érelmeszesedés kockázatait, amely köztudottan a szívinfarktus és a stroke előfutára is lehet.

A likopin éles látást is biztosít. Idősebb korban sokféle szembetegség keserítheti meg a mindennapjainkat, köztük a makuladegeneráció. A likopin egyfajta karotinoid, amely a szem egészségének is rendkívül jót tesz. Minél kevesebb antioxidáns - például likopin - van a szervezetünkben, annál nagyobb az esélye a látásproblémák kialakulásának.

A görögdinnye egy citrullin nevű aminosavban is bővelkedik, amely csökkenti a vérnyomást és fokozza a vér áramlását. A szív is élvezi a likopin előnyeit, ugyanis jelentősen csökkenti a szívroham kialakulásának kockázatait.

A görögdinnye egy béta-kriptoxantin nevű vegyületben is gazdag. Ez egy olyan természetes pigment, amely megvédi az ízületeket a gyulladástól. Egyes tanulmányok szerint azok körében alacsonyabb a reumatoid artritisz nevű betegség kialakulásának az esélye, akik rendszeresen fogyasztanak görögdinnyét.

A görögdinnyének magas a víztartalma, antioxidánsai és aminosavai hatékonyabb edzést tesznek lehetővé. Magas káliumtartalma csökkenti az izomgörcsök kockázatát, illetve az izmok fájdalmát is jelentősen mérsékli.

Amennyiben valakinek Crohn-betegsége vagy krónikus vastagbélgyulladása van, akkor nagyon meg kell gondolnia, hogy milyen ételeket fogyasszon. A görögdinnye nincs a tiltólistán, hiszen egyrészt csökkenti a bélrendszerben kialakult gyulladást, másrészt egy nagyon könnyen emészthető gyümölcsről van szó.
Forrás : Link
 
 
0 komment , kategória:  Gyógyító táplálékok  
Érvek a teljes kiőrlésű tészták mellett
  2023-12-02 22:28:22, szombat
 
  Napjainkban egyre több az egészségtudatos ember. Nagyon sokan választják az egészséges táplálkozást és ezen belül is a teljes kiőrlésű gabonákat és az ezekből készült táplálékokat. Ilyenek például a teljes kiőrlésű tészták is, amelyek nemcsak nagyon ízletesek, de roppant egészségesek is.

Mint minden egészséges ételhez, így a teljes kiőrlésű gabonákból készült ételekhez is hozzá kell szokni. Lehet, hogy ezek a táplálékok kicsit különböznek a hagyományos, azaz a fehér lisztből készült ételektől, de adjunk időt magunknak, míg hozzászokunk a más színhez, állaghoz és ízhez, hiszen ezzel nagyon jót teszünk az egészségünknek. Mutatjuk is, milyen előnyei vannak a teljes kiőrlésű gabonákból készült tésztáknak.

Amennyiben a teljes kiőrlésű tészták mellett tesszük le a voksunkat, úgy sok előnnyel számolhatunk az egészségünk szempontjából, hiszen ezek a tészták sok rostot, mangánt, szelént tartalmaznak és alacsony kalóriatartalommal rendelkeznek.

A teljes kiőrlésű gabonákból készült tészták a növényi alapú fehérjéknek nagyon jó forrásai. Például a csicseriborsó, a vörös lencse vagy éppen a quinoa sok növényi alapú fehérjét tartalmaz, nem mellesleg sok-sok tápanyagban is bővelkedik.

Választhatunk gluténmentes tésztákat is, ami nemcsak a gluténallergiában szenvedő személyeknek kedvező és ideális választás, hanem egészségesebb alternatíva is, mint a hagyományos gabonák. Részesítsük előnyben a fekete rizsből, az amarántból vagy a quinoából készült tésztákat.

Mivel teljes kiőrlésű gabonákból készülnek ezek a tészták, így roppant egészségesek és még a súlyunknak is jót tesznek, ugyanis magas a rosttartalmuk, lassítják az emésztést, így hosszabb ideig érezhetjük jóllakottnak magunkat. Ily módon biztos, hogy nem fogunk két étkezés között nassolni, és még fogyhatunk is.

A teljes kiőrlésű gabonákból készült tészták antioxidánsokban is bővelkednek, hiszen minden tápanyag megmarad bennük. A vörös rizs például tízszer annyi antioxidánst tartalmaz, mint a barna rizs. Az antioxidánsoknak pedig kiemelkedő a gyulladáscsökkentő képessége is.

A teljes kiőrlésű gabonákból készült tészták olyan alapvető tápanyagokban bővelkednek, mint a vas, a B-vitaminok, a magnézium és a foszfor, illetve nagyon sok rostot is tartalmaznak, ami pedig rendkívül jót tesz az emésztésnek, de a magas vércukorszintet és a magas koleszterinszintet is nagyon hatékonyan csökkentik.

A teljes kiőrlésű gabonákból készült tészták változatos táplálkozást tesznek lehetővé, hiszen fogyaszthatók főételként, köretként és akár még salátaként is.

A teljes kiőrlésű tészták segíthetnek csökkenteni a magas koleszterinszintet, ezen kívül rostokkal, vitaminokkal és ásványi anyagokkal látják el a szervezetet és így sokféle rákbetegséggel - elsősorban a gyomor- és vastagbélrákkal - szemben élvezhetünk védelmet. Növényi alapú élelmiszerként a teljes kiőrlésű tészták segítenek megelőzni a krónikus betegségeket is, hiszen gyulladáscsökkentő hatással bírnak.

Mivel ezek a tészták alacsony nátriumtartalommal rendelkeznek, így a magas vérnyomást is kordában tudják tartani és mivel alacsony a glikémiás indexük, nem emelik meg drasztikusan a vércukorszintet, így pedig a 2-es típusú cukorbetegség ellen élvezhetünk védelmet.
Forrás : Link
 
 
0 komment , kategória:  Gyógyító táplálékok  
Antioxidánsokban gazdag zöld ételek és italok
  2023-12-02 22:10:17, szombat
 
 


Vitathatatlan tény, hogy a zöldségek és a gyümölcsök olyannyira sok tápanyagot tartalmaznak, hogy egyetlen táplálék sem tud velük vetekedni. A zöld táplálékok és italok pedig méltán szerepelnek az első helyen, hiszen nagyon sok antioxidánst és klorofillt tartalmaznak, amelyek rendkívül előnyösek az egészségünk számára. Ebben a cikkben néhány olyan zöld ételt és italt mutatunk be, amelyeknek lenyűgözőek a hatásaik.

Az egyik legegészségesebb táplálék talán nem más, mint a brokkoli. Sokan nem kedvelik, pedig már 2 csészényi brokkoli elfogyasztásával fedezhetjük a napi C-vitamin-szükségletünket. A C-vitamin pedig olyan antioxidáns, amelynek számtalan előnye létezik. Erősíti az immunrendszert, egészségessé teszi az ereket, segíti a gyorsabb sebgyógyulást, csökkenti az íny duzzanatát, biztosítja a szájüregi egészséget, és még a kollagénképződést is megtámogatja. Ez a vitamin olyan betegségektől óvhat meg bennünket, mint a szív- és érrendszeri, illetve a rákos megbetegedések. Mindenképpen párolva fogyasszuk ezt a zöldséget, hogy minél több tápanyaga megmaradjon.

A káposzta is egy nagyon hatékony táplálék. Sokan fogyasztják savanyítva, amely kitűnő erjesztett tápláléknak számít. Tele van probiotikumokkal, amelyek jótékonyan hatnak a bél egészségére, mégpedig a táplálékok és tápanyagok emésztésének és lebontásának javításával. Mivel a bélrendszer és az immunrendszer szoros összeköttetésben áll egymással, így a bélrendszer egészségének javításával az immunműködésünk egészsége is javítható.

Ha a gyümölcsök közül szeretnénk választani egy zöld színű és egészséges típust, akkor a kivire is eshet a választásunk. Gazdag forrása a C-vitaminnak, de rostokban és folátban is bővelkedik. A kivi az emésztőrendszer egészségét is biztosítja egy nagyszerű enzimnek a segítségével. Ez az enzim segít a fehérje lebontásában, ily módon megkönnyíti a vékonybélben és a gyomorban zajló emésztési folyamatokat.

Nemcsak a káposzta, hanem a kelkáposzta is rendkívül egészséges és olyan tápanyagokban bővelkedik, amelyeknek nagyszerű az egészségmegőrző hatásuk. Megtalálhatók benne az antioxidánsok és fitotápanyagok, illetve A-, C- és K-vitaminban is bővelkedik. A kelkáposzta karotinoidokban - lutein és zeaxantin - is gazdag, amelyek a szem egészségét óvják. Ez a két tápanyag nagyfokú védelmet biztosít például a szürkehályoggal és a makuladegenerációval szemben.

Ha az italok közül keresünk egy zöld színűt, amely jótékonyan hat az egészségre, akkor a matcha tea is jó választásnak bizonyul, amely gazdag forrása az erős antioxidáns hatással rendelkező katekin nevű vegyületeknek. Az antioxidánsok semlegesítik a szabad gyököket, ezzel csökkentve az oxidatív stressz esélyét, így pedig számtalan betegséggel szemben élvezhetünk védelmet. A zöld tea is tartalmaz ugyan katekin nevű vegyületeket, de a matcha teában jóval nagyobb mennyiségben vannak jelen.
Forrás :Link
 
 
0 komment , kategória:  Gyógyító táplálékok  
     1/172 oldal   Bejegyzések száma: 1716 
2023.11 2023. December 2024.01
HétKedSzeCsüPénSzoVas
 123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031
Blog kereső


Bejegyzések
ma: 4 db bejegyzés
e hónap: 133 db bejegyzés
e év: 1698 db bejegyzés
Összes: 48498 db bejegyzés
Kategóriák
 
Keresés
 

bejegyzések címeiben
bejegyzésekben

Archívum
 
Látogatók száma
 
  • Ma: 2142
  • e Hét: 2142
  • e Hónap: 25285
  • e Év: 922218
Szótár
 




Blogok, Videótár, Szótár, Ki Ne Hagyd!, Fecsegj, Tudjátok?, Receptek, Egészség, Praktikák, Jótékony hatások, Házilag, Versek,
© 2002-2023 TVN.HU Kft.