Belépés
pacsakute.blog.xfree.hu
A szeretet ellen nincs fegyver. Czeizel Ilona
1954.01.05
Offline
Profil képem!
Linktáram, Blogom, Képtáram, Videótáram, Ismerőseim, Fecsegj
     1/44 oldal   Bejegyzések száma: 438 
A csontritkulás
  2021-05-16 19:36:28, vasárnap
 
  A csontritkulás nagyobb veszélyt jelent a nőkre

Természetesen a csontritkulás nem válogat és nemcsak a nőket fenyegetheti, de az tény és való, hogy a hölgyeket sokkal inkább érinti, mint a férfiakat.

A csontritkulás egy olyan állapot, amikor csökken a csontok sűrűsége és ásványianyag-tartalma, ami miatt gyakoribbak lehetnek a csonttörések. Sok esetben csak akkor derül fény arra, hogy valaki oszteoporózisban szenved, amikor sorozatos csonttörések miatt kórházba kerül.

A csontsűrűség csökkenése természetes jelenségnek mondható, hiszen ez az idős korral együtt járó öregedési folyamat része, azonban nemcsak az 50 éves kor felettieket érintheti, hanem nagyon sok olyan rizikófaktor létezik, ami miatt akár fiatalon is elkezdődhet a csontok állapotromlása.

Néhány olyan ok, ami miatt a csontritkulás kialakulhat: pajzsmirigy problémák, agyalapi mirigyet, illetve mellékvesét érintő betegségek, hormonális egyensúlytalanság, menopauza, genetika, alacsony BMI-index, de akár dohányzás, étkezési zavarok és egyes gyógyszerek is hozzájárulhatnak az idő előtti kialakuláshoz.

A megelőzés, a prevenció ebben az esetben is nagyon lényeges. A csontritkulás folyamatát lehet lassítani, de a megfelelő életmóddal akár meg is lehet akadályozni. Mi most néhány hasznos tanácsot adunk azzal kapcsolatban, hogy mit tegyünk annak érdekében, hogy nálunk ne alakuljon ez a probléma.

Az egyik legfontosabb lépés a megelőzés érdekében nem más, mint az egészséges táplálkozás, a megfelelő étrend. Részesítsük előnyben a kalciumban gazdag táplálékokat, mint például a zöld leveles zöldségeket, illetve a tejtermékeket.

A D-vitamin bevitelére is kiemelt figyelmet kell fordítanunk, főként a D3-vitamin rendszeres fogyasztásáról kell gondoskodnunk. Emellett fontos, hogy elegendő magnéziumot és K2-vitamint is bevigyünk a szervezetünkbe, hiszen ezek négyen képesek megerősíteni a csontokat, illetve fenntartani a megfelelő sűrűségüket és az ásványianyag-tartalmukat.

A csontritkulás megelőzése érdekében nagy szükség van a mérsékelt intenzitású aerob sporttevékenységekre is. Már nap 30 perc gyaloglás vagy kerékpározás is segíthet megakadályozni a csontritkulás kialakulását.

A legjobb, amit tehetünk, ha rendszeresen sétálunk a szabadban, mert így elegendő napfényhez jutunk hozzá, amely hatására D-vitamin termelődik a szervezetünkben.

A csontok sűrűsége drasztikus csökken, amennyiben alkoholt fogyasztunk és dohányzunk, hiszen ezek a rossz szokások jelentősen megemelik a csontritkulás kialakulásának kockázatát. Így a legjobb amit tehetünk, hogy abbahagyjuk a dohányzást, alkoholt pedig csak ritkán és mértékkel fogyasztunk.
Forrás : Link
 
 
0 komment , kategória:   Betegségekről  
COVID- Létezik újrafertőződés - előzzük meg !
  2021-04-28 19:00:09, szerda
 
  Létezik újrafertőződés - ezért 2 dózis után is éljünk szabálykövetően

A mintegy 66 milliónyi - már 2 dózissal - beoltott amerikai körében, április 13-ig, 5.800 fertőzés fordult elő - ismerteti a bejelentéseket gyűjtő adatbázisa alapján a Járványügyi és Betegségmegelőzési központ (CDC).

A friss közlemény leszögezi, hogy még a csaknem hatezres esetszám ismeretében sem tartják azonban riasztónak a helyzetet az orvosok. Mindenkit igyekeznek azzal nyugtatni, hogy nem az újrafertőződésekben mutatkozik meg a COVID-19 infekció veszélye. A védettségük elvárt megléte ellenére újrafertőződöttek körében 396 alanyt (7%) kellett kórházba szállítani, és közülük 74 esetben (0,0001%) történt haláleset. (Összességében tehát a teljesen beoltott amerikaiaknak csak 0,008%-a lett újra COVID-fertőzött.)

,,A COVID-19 elleni vakcinák hatásosak és alapvető fontosságú eszköznek számítanak a pandémia ellenőrzés alatt tartásában. Minden elérhető vakcina kellően hatékonynak bizonyult abban, hogy megelőzi a súlyos betegséget, a kórházba kerülést és legfőképpen az elhalálozást. És bár az oltások az elvárásoknak, várakozásainknak megfelelően jól működnek, mégis, akárcsak bármely más vakcina esetén is, előfordulhatnak fertőzések" - hangsúlyozza állásfoglalásában Kristen Nordlund, a CDC szóvivője.

Tehát a beoltható népesség soraiban - a bejelentések adatai szerint - minden korcsoportban volt példa oltást követő fertőződésre, de azért inkább az idősebbeket érintette. Valamivel több mint 40%-a a 60 éveseknél, illetve a náluk is idősebbek körében történt. Más, figyelemre méltó megfigyelésre is érdemes utalni: e sajátos fertőződések 29%-a tünetmentesen zajlott, és az alanyok 65%-a nő volt. ,,Ami a megfigyelt férfi-női arányokra vonatkozik, nincs szakértő, aki meggyőző magyarázattal állt volna elő, hogy vajon ez miért így történt" - töpreng a bio-statisztikával, epidemiológiával foglalkozó Stanley H. Weiss közegészség- és járványügyi professzor (New Jersey Medical School, Department of Biostatistics and Epidemiology, Rutgers School of Public Health).

A koronavírus ellen teljesen beoltott személy nehezen hiszi el, hogy újra koronavírus-fertőzött lett. De az orvosok igyekeznek mindenkit megnyugtatni. Sok esetben megtörténhet, nincs ebben semmi rendkívüli. ,,Senki nem állította, hogy a vakcina 100%-ban hatásosan nyújt védelmet" - mondja az egészségbiztonsággal is foglalkozó infektológus szakértő, Amesh Adalja (Johns Hopkins Center for Health Security). ,,Ugyanakkor az ilyen esetek extrém módon ritkák, és általában nincs is súlyos következményük."

Az USA-ban jóváhagyott minden egyes COVID-19 elleni oltás hatékonysági rátája más és más. A Pfizer-BioNTech vakcina 95%-ban képes megelőzni a tünetes COVID-19 infekciót. A Moderna vakcinája 94,1%-ban mutatkozott hatékonynak a klinikai próbákon, és ami a Johnson & Johnson védőoltását illeti - aminek az alkalmazását a vérrögképződési zavarok miatti aggodalomra hivatkozással ideiglenesen felfüggesztették, s jelenleg senkit nem oltanak vele az USA-ban -, 66,3%-ban nyújthat védelmet.

,,E vakcinák, legjobb teljesítményüket nyújtva, nagy hatékonyságot mutatnak" - állítja dr. William Schaffner (Vanderbilt University School of Medicine), ,,fantasztikusan hatékonyak, de az életben semmi nem lehet tökéletes" - teszi hozzá a fertőző betegségek professzora.

Egy másik infektológus, dr. Thomas Russo (University at Buffalo, New York) teljesen egyetért vele, és ki is fejti, miért nem tartja meglepőnek a jelenséget. Arra mutat rá, hogy a klinikai vizsgálatok eredményei és a vakcináknak a való világban való használata eltér egymástól. ,,A klinikai próbákba nem válogatták be az immunszuprimáltakat, de kizárták azokat is, akiknek az immunrendszere alulteljesít, és így nem mérhető az átlagnépesség immunteljesítményéhez." Ennek következménye, hogy azoknál, akik olyanok, mint akiket a próbáról kizártak, a valódi beoltások során a vakcina nem tud mindig az elvártaknak megfelelően teljesíteni. Dr. Thomas Russo magyarázatával teljesen egyetért dr. William Schaffner is: ,,Ma már egészen törékeny állapotban lévőket és immunhiányos személyeket is oltunk - érthető, hogy náluk könnyen előfordulhatnak újrafertőződések.
Beoltottként is fontos az óvintézkedések, szabályok betartása

Az újrafertőződések aláhúzzák annak jelentőségét, hogy továbbra is követni kell a COVID-19 megelőzésére hozott szabályokat. Be kell tartani az ajánlásokat, teljesen függetlenül attól, hogy a beoltottság milyen szintjén állunk. A maszkhordás, a távolságtartás ma még nagyon is fontos szabály a közösségi életben, mindaddig, amíg nem lesz sokkal több beoltott a lakosság körében. Majd ha a lehető legalacsonyabbra csökkennek az esetszámok, akkor mondhatunk búcsút a közegészségügyi korlátozásoknak.

Helyes döntés a járványügyi szakemberek részéről, ha nyomon követik az oltást követően megfertőződött eseteket, mert csak így lehet pontosabb magyarázatot találni, fogalmaz Amesh Adalja infektológus szakértő.

Végezetül megismételjük, hogy a szakemberek azzal nyugtatják a lakosságot, hogy a teljes képet nézzék. Azt, hogy mekkora a védőoltások előnye. A vakcina (bármelyikről legyen is szó) a teljesen (2 dózissal) beoltottaknál nagymértékben képes hatékonyan megelőzni a COVID-19 fertőzést. Összegezzük: újrafertőződés az esetek 99,93 százalékában nem fordult elő. A vakcinák nagyon nagy mértékben csökkentik a fertőződés kockázatát, ha az esélyét nem is viszik le nullára. Éppen ezért fontos az oltás, és beoltottként is fontos az óvintézkedések, szabályok betartása!
Forrás : Link
 
 
0 komment , kategória:   Betegségekről  
Diabétesz problémák-interjú Soltész Erzsébet, dietetikussal
  2021-03-30 19:26:09, kedd
 
  A cukorbetegség kockázata csökkenthető, ám ehhez változtatnunk kell az étrendünkön és az életmódunkon is - hívja fel a figyelmet Soltész Erzsébet dietetikus, A rost jó! című rosttudatos táplálkozásról szóló könyv társszerzőjével. Cikkünkben több tévhitről is szó lesz az édesítőszerekkel, a light termékekkel kapcsolatban, valamint arról, hogyan szoktathatjuk le magunkat a túlzott cukorfogyasztásról.Mi a véleménye az édesítőszerekről? Éppen a cukorbetegségtől való félelem miatt sokan light italokat és cukormentes édességeket fogyasztanak, illetve különféle édesítőszerekkel próbálják helyettesíteni a cukrot. Ugyanakkor sok negatív dolgot lehet hallani ezek hatásairól.

Igen, sokan átálltak a zero és a light termékek fogyasztására abban a hitben, hogy ez egészséges, mert nincs bennük cukor és kalóriát sem tartalmaznak. Valójában ez tévhit, mert valószínűleg az édes íz egyfajta válaszreakciót indít el a szervezetünkben, így ezt akár egyfajta ,,becsapásként" élheti meg az anyagcserénk. Egyes kutatások azt mutatták, hogy az energiamentes üdítők rendszeres fogyasztása plusz energiabevitelre ösztönöz, így hosszú távon semmiképp sincs ,,fogyókúrás" hatása.

Úgy érti, éhesebbek leszünk a light dolgoktól?

Igen, és így összességében több energiát viszünk be, pedig éppen ezt akartuk elkerülni. Említsük meg azt is, hogy a cukormentes üdítőkkel ellentétben a cukormentes csokoládék, kekszek, nápolyik energiatartalma sokszor még magasabb a normál verziónál, általában jelentős mennyiségű növényi zsiradékot találunk bennük.

Javaslom, első körben használjunk sokkal kevesebb cukrot. Tanítsuk meg az ízlelőbimbóinkat, hogy a kevesebb cukor felhasználásával készült ételek, italok is eléggé édesek. Kezdhetjük azzal, hogy cukor nélkül isszuk a kávénkat, teánkat, illetve sütemények készítésekor a receptben szereplő értéket felezzük. Így csökkentjük a bevitt cukor mennyiségét, és szépen fokozatosan hangoljuk át ízérzékelésünket.

Az édesítőszereket teljesen felejtsük el?

A cukorhelyettesítőknek nincs igazolt egészségkárosító hatása, így például cukorbetegség esetén lehetővé teszik, hogy az érintettek is fogyasszanak édességeket. Jó választásnak tartom az eritritet, vagy az eritrit-sztévia keverékéből készült cukorhelyettesítőt, ezekkel otthon is készíthetünk finom süteményeket.

Szintén közkeletű ismeretté vált a gyümölcslevekről, hogy mennyire egészségesek, miközben cukrot vagy édesítőszereket tartalmazhatnak.

Nagyon fontos a megfelelő folyadékpótlás, de kerüljük az energiaitalokat és a cukros üdítőket, szörpöket, gyümölcsleveket. Legjobb a víz és a kevéssé ízesített tea, gyógytea. Ha unjuk a tiszta vizet, ízesíthetjük citrom levével, mentával, kevés sztíviával.

Nagy divat lett reggelire a zabpehely gyümölcsökkel, egyáltalán a teljes kiőrlésű gabonák fogyasztása, míg mások kimondottan lebeszélnek a gabonák fogyasztásáról. Ön mit gondol erről? Egyáltalán a cukorbetegek számára jó reggelire a zabkása sok gyümölccsel?

Önmagában a zab és általában a teljes értékű gabonafélék, illetve a természetes állapotukban fogyasztott gyümölcsök is nagyon egészségesek, de károsodott szénhidrát-anyagcsere esetén ne reggelire fogyasszuk ezeket. A gabona magas keményítőtartalma a gyümölcs természetes cukortartalmával és az esetleges plusz édesítéssel együtt már komolyabb szénhidrátmennyiséget jelent. Ébredés után az anyagcserénk természetes napi ingadozása miatt a vércukorszint jobban megemelkedhet egy ilyen "édes" reggelitől, mintha ugyanezt a fogást például tízóraira vagy uzsonnára fogyasztjuk.

Ebből máris adódik a kérdés: mi az optimális reggeli a vércukorszint szempontjából?

Jó választás lehet valamilyen magas rosttartalmú pékáru zöldségekkel, tojással, kevés vajjal, egy szelet sonkával vagy sajttal, egy-két szem dióval. Egy ilyen reggeli úgynevezett lassú felszívódású szénhidrátforrásnak számít, míg egy gyümölcsös zabkása gyorsnak.

Visszatérve a gabonákra vonatkozó kérdésére, értékes tápanyagforrások, és ha nincs igazolt egészségügyi ellenjavallat, bátran fogyaszthatók a teljes értékű gabonafélék és álgabonák. Próbáljunk ki többfélét, például teljes kiőrlésű zablisztet, hajdinát, bulgurt, tönkölybúzalisztet is bevethetünk az otthoni sütés-főzésnél.

Egyre divatosabb a nyers étkezés, hiszen így nem károsodik az alapanyagok vitamintartalma. A nyers konyha mennyire javasolt a cukorbetegek számára?

A nyers konyha valóban sokakat vonz, de a cukorbetegek számára javasolt étrendben a hangsúly inkább az energiatartalomra, szénhidráttartalomra való odafigyelésen, az egyszerű cukrok kerülésén és a mérsékelt glikémiás indexű alapanyagok választásán van. Minél jobban összetörünk, szétfőzünk, pépesítünk valamit, általános szabályként annál magasabb lesz a glikémiás indexe, tehát jobban emeli a vércukorszintet. Ha például más zöldségekkel együtt grillezzük a burgonyát, egészen más lesz az adott fogás glikémiás indexe, mintha egy hagyományos krumplipürét csinálnánk. Ez utóbbi esetben nagyobb vércukoremelkedésre számíthatunk. Segít, ha többféle élelmi rostot tartalmazó alapanyag van az ételeinkben, hiszen ez is lassítja a felszívódást, így nem ugrik meg a vércukorszint.

Tehető-e érdemben különbség a különféle cukrok között? Manapság egyre többen igyekeznek elhagyni a klasszikus kristálycukrot, és keresik a megfelelő alternatívákat, melyet egyesek a nádcukorban, mások az édesítőszerekben, megint mások a természetes cukorhelyettesítőkben vélnek megtalálni. Vannak, akik úgy gondolják, a gyümölcsök annyira egészségesek, hogy nem okoz gondot a cukortartalmuk.

Oszlassuk el azt a tévhitet, hogy a nádcukor egészségesebb lenne, mint a klasszikus kristálycukor, hiszen voltaképpen ugyanúgy növényből ,,kivont" cukor, mint a répacukorból készülő klasszikus kristálycukor vagy porcukor. A juharszirup, agavészirup, kókuszvirágcukor és a méz is koncentrált cukorforrás. A bolti késztermékek összetevői között a cukrot gyakran glükóz-fruktóz szirup, fruktózszörp, izoszörp néven tüntetik fel. Magukban a növényi alapanyagokban, gyümölcsökben, zöldségekben is található glükóz, fruktóz és más kémiai szerkezetű cukrok - ezzel nincs is baj, hiszen tápértéküket, finom ízüket jelentős részben ennek a cukortartalomnak köszönhetik.

A hangsúly inkább azon van, hogy a szerény mértékű cukorbevitelünk elsősorban ezekből a természetes cukorforrásokból származzon. A bolti késztermékekben, kekszekben, nápolyikban, szörpökben, édesített tejtermékekben, gyümölcsös gabonaszeletekben jelentős mennyiségű cukor található, így ezekből csak alkalmanként, pici mennyiségben fogyasszunk.

Tehát a gyümölcs jó, de mértékkel fogyasszuk.

Igen, és aki cukorbeteg vagy a betegség előállapotában van, annak javasolható, hogy az energia- és szénhidráttartalom figyelembevételével egyen a gyümölcs mellé kevés rostban gazdag kekszet, teljes kiőrlésű ropikenyeret vagy pár szem diót, illetve mandulát, mert ezek lassíthatják a vércukorszint emelkedését.
Forrás : Link
 
 
0 komment , kategória:   Betegségekről  
Mi károsíthatja a májat?
  2021-03-26 20:20:02, péntek
 
  A máj az egyik legfontosabb szervünk. Nagyon sok funkciója van és rengeteg feladatot lát el, éppen ezért nagyon fontos, hogy vigyázzunk az egészségére. A szervezet méregtelenítési folyamata is a májban zajlik, de itt tárolódnak a vitaminok és ásványi anyagok is, melyeket kiegészítők vagy táplálékok útján viszünk be a szervezetünkbe. A máj állapotát alapvetően befolyásolja az, hogy milyen ételeket veszünk magunkhoz és milyen italokat fogyasztunk.

A májunk nagyon könnyen regenerálódik, de a végtelenségig nem lehet túlterhelni és mérgezni. Sok olyan dolgot, bűnt követhetünk el a májunk ellen, melyek megbetegíthetik. Cikkünkben bemutatjuk, hogy mire is ügyeljünk, milyen hatások, életmódbeli tényezők és szokások okozhatnak zavart a májunk működésében.

A víz a szervezetünk méregtelenítéséhez is nélkülözhetetlen. A májnak elegendő mennyiségű folyadékra, vízre van szüksége ahhoz, hogy ellássa a feladatait, többek között, hogy a méregtelenítést elvégezze. Ha nem iszunk eleget, a májunk könnyen megbetegszik.

A nagy mennyiségű alkoholfogyasztás nagyon egészségtelen, és ezt a máj sem tolerálja hosszútávon. Az alkohol gyulladást generál a szervezetben és a májban is, ha pedig ez krónikussá válik, oka lehet a májcirrózis és az egyéb májbetegségek kialakulásának.

A dohányzás nemcsak tüdőrákot, hanem májrákot is okozhat. A dohányfüst oxidatív stresszt okoz a szervezetben, ez pedig nagy nyomást helyez a májunkra is, hiszen azt a rengeteg mérgező anyagot mind ki kell választania, egy idő után azonban már képtelen lesz megbirkózni ezekkel a feladatokkal és megbetegszik.

Az elhízás is okozhat májpanaszokat. A felesleges zsír ugyanis a májunkban raktározódik. Ezek a zsírsejtek azonban mérgező fehérjéket bocsátanak ki, ami károsan hat az egészségére, sőt akár daganat kialakulásához is vezethet.

Az esti nagy lakomák is nagy nyomást helyeznek a májra, amit hosszútávon szintén nem tolerál ez a szervünk. Ha csak tehetjük, este lefekvés előtt csak könnyű vacsorát fogyasszunk. A cékla és a sárgarépa kifejezetten jót tesz a máj egészségének.
Forrás : Link
 
 
0 komment , kategória:   Betegségekről  
Koronavírus tünetei napról napra
  2021-03-24 15:51:43, szerda
 
  Covidos tünetek napi bontásban.
Milyen tüneteink lehetnek az első napon?
Miért az 5 -10 nap a legkritikusabb?
Mikorra "kellene" a nehézlégzésnek elmúlnia?
Mikor kell mentőt hívni?

Korábbi vizsgálatok szerint a COVID tünetei így jelentkeznek napról-napra:

1-3. nap:
Ebben az időszakban a szimptómák széles skálán mozognak. Van akinek kapar a torka, más köhög, jelentkezhet láz, fejfájás vagy enyhe mellkasi nyomás. A betegek egy része levertnek érzi magát ebben az időszakban. De nem kizárt a hasfájás és a hasmenés sem.

Sokan csak fáradtnak érzik magukat, és kikapcsol a szaglásuk, valamint az ízérzékelésük. Rengeteg olyan beteg ismert, akik több tünetet is produkálnak, de nem lázasodnak be. A hasi panaszokat tapasztaló betegek egy részénél megjelennek a légzőszervi tünetek is, más részüknél nem.

Kínai megfigyelések szerint a fertőzöttek többségének - 88% - láza van, és fáradtnak érzi magát. Sokaknak izomfájdalmuk és száraz köhögésük is van. A harmadik hullámban a koronavírus brit mutációja terjed leginkább, ezzel kapcsolatban brit megfigyelések leginkább száraz köhögésről, fáradtságról számoltak be. Ritkábban - a kínai tanulmány szerint a betegek mintegy 10 százaléka - hányingert vagy hasmenést is tapasztalt az első napokban, közvetlenül a láz megjelenése előtt.

4-6. nap:
A betegek egy része tünetmentes marad, másoknál enyhe tünetek jelentkeznek. De vannak, akiket ilyenkor terít le igazán a vírus. Állandó láz, ízületi fájdalmak, hidegrázás, köhögés - ezek jellemezhetik ezt az időszakot.

Ezekben a napokban gyakran számolnak be a betegek arról, hogy mintha egy szalag húzná össze a mellkasukat.

Gyerekeknél, fiatalabb felnőtteknél kiütések is jelentkezhetnek. Ezek közt lehetnek viszkető, vörös foltok, de bedagadhatnak és felhólyagosodhatnak a láb- és a kéz ujjai.

Koronavírus tünetei, szövődményei, mutációk: mindent a vírusról egy helyen, kattintson ide
Ezek a koronavírus fertőzés legkritikusabb napjai

Az orvosok szerint légzőszervi komplikációk szempontjából jellemzően a betegség 5. és a 10. napjai közötti időszak a legaggasztóbb. Kínai tapasztalatok is az 5. napra teszik a súlyosbodó légzőszervi tünetek kialakulását.

Különösen igaz ez az idősebb betegekre, vagy azokra, akik magas vérnyomással, komolyabb túlsúllyal vagy cukorbetegséggel küzdenek. A fiatalabb betegeknél jóval később, akár a betegség 10. vagy 12. napján alakulhatnak ki a szövődmények.

7-8. nap
A szerencsésebbek, akiknek eddig csak enyhe tüneteik voltak, mostanra jó eséllyel túl vannak a nehezén.

A többi beteg esetén a tünetek rosszabbodhatnak, de előfordulhat, hogy a páciens állapota vagy nem változik, vagy akár javul is, aztán ismét romlik. Ilyenkor volna fontos, hogy a beteg folyamatosan figyelje a véroxigénszintjét. Ha nincs véroxigénszint-mérője, figyelmeztető jel lehet a nehézlégzés.

Szintén kínai megfigyelés, hogy azoknál, akiknél a nehézlégzés fennállt, a 7. napon kerültek kórházba.

8-12. nap
Ez már a második hét. A legtöbb esetben ilyenkor már tisztán látni, hogy merre változik a beteg állapota. Romlásra utaló jel lehet a mind nehezebbé váló légzés, és az egyre csúnyább köhögés.

A Kínai Betegségmegelőzési Központ szerint a COVID-19-ben szenvedők kb. 15% -ánál ARDS (Akut Légzési Distressz Szindróma)-tünetei jelentkeznek.

A Mayo Klinika szerint az ARDS ,,akkor jelentkezik, amikor a tüdő apró, rugalmas légzsákjaiban (alveolusaiban) folyadék halmozódik fel. A folyadék megakadályozza, hogy a tüdő elegendő levegővel teljen meg, ami azt jelenti, hogy kevesebb oxigén jut el a véráramba. Ez megfosztja a szervektől a működéséhez szükséges oxigént."

Ha a légzési nehézségek súlyosbodnak, akkor a 10. nap környékén a kórházi betegek az intenzív osztályra kerülhetnek.

13-14. nap
Az enyhébb megbetegedéssel küzdő fertőzöttek ilyenkorra gyógyulnak meg. A rosszabb állapotú betegek, akiknek azonban a véroxigén paraméterei normál értéken maradtak, szintén felgyógyulnak nagyjából két hét után.

Az ennél súlyosabb állapotú betegek, akik kiegészítő, intenzív terápiára is szorultak, felépülése tovább is eltarthat.

18. nap
A vuhani esetleírások alapján sajnos a legtöbb, súlyos állapotba került beteget a 18. napon vagy ezután vesztették el.

Mit tehetünk otthon, ha koronásak lettünk?
A New York Timesnak nyilatkozó sürgősségi orvos, Dr. Richard Levitan szerint közéegészségügyi szempontból helytelen volt a második hullámban azt a tanácsot adni az embereknek, hogy csak súlyos légzési nehézségek esetén forduljanak segítséghez.

Mivel ugyanis az oxigénhiányos állapot olyan hirtelen alakul ki, hogy sokszor már csak akkor veszik észre, amikor súlyos a helyzet, ezért sokan későn hívják a mentőt.

A normál oxigénszint 97 és 99 százalék közt mozog, amennyiben pedig ez 92 százalék alá zuhan, mindenképpen orvosi segítségre van szükség.
Hogy honnan tudhatjuk, mekkora a vérünk oxigénszintje? Jó kérdés, vásárolhatunk ilyet, de nem mindegyik eszköz megbízható, és akár hamis biztonságtudatba is ringathatják a beteget és a környezetét.

Amennyiben otthon próbálunk felépülni, fontos, hogy ne a hátunkon feküdjünk. A hasunkra fordulva ugyanis megélénkül a levegő áramlása a tüdőnkbe. Az is segít, ha váltogatjuk, hogy a jobb vagy a bal oldalunkra fekszünk. Esetleg felülünk.

Sokat segíthet a légzőtorna is, amelyet pulmonológusok is végeznek a terápiában és otthon is javasolják elvégezni.
Forrás : Link
 
 
0 komment , kategória:   Betegségekről  
A leggyakoribb 3 betegség nők körében
  2021-03-15 21:01:32, hétfő
 
  Általánosan elmondható, hogy vannak olyan betegségek, melyek a nőket jobban sújtják, mint a férfiakat. A cikkben most három olyan betegséget sorolunk fel, melyeknek a nők jobban ki vannak téve. Érdemes megismerni ezeket, hogy nagyobb hangsúlyt helyezhessünk a prevencióra.

Az autoimmun betegségek jóval több nőt érint, mint férfit. Ennek több oka is lehet. Az egyik talán az, hogy túl sok antibiotikumot használnak az emberek, aminek következtében felborul a bélflóra egyensúlya, ami pedig oka lehet az autoimmun betegségek kialakulásának.

Autoimmun betegségről akkor beszélünk, amikor a test nem ismeri fel a saját sejtjeit, szöveteit és támadást indít ellenük. Attól függően, hogy mely szervet érinti a folyamat, különféle autoimmun betegséget különböztetünk meg. Ilyen lehet a lupusz, az ízületi gyulladás, a krónikus pajzsmirigygyulladás, a szklerózis multiplex, de voltaképpen a cukorbetegség is ide tartozik.

Nagyon sok nő szenved olyan mentális problémától, mint amilyen a szorongás. Számos kellemetlen tünettel és gonddal párosul ez az állapot, ilyen lehet az álmatlanság, a nyugtalanság, az aggodalom, a fokozott fáradtság vagy akár koncentrációs problémák.

Szorongás ellen sokan szednek gyógyszert, azonban ezek csak a tüneteket nyomják el, a természetes gyógymódok azonban sokat segíthetnek a szorongás megszüntetésében. Nagyon hatékonyak lehetnek a gyógynövények, többek között a levendula, a citromfű, de a probiotikumok, a D-vitamin, az omega-3 zsírsavak, a maca gyökér és a ginszeng is. Az idegrendszerre leginkább a B-vitaminok vannak pozitív hatással.

Sok nő szenved szív- és érrendszeri betegségben. Ennek számos oka lehet, többek között az egészségtelen táplálkozás, az inaktív életmód, a túlsúly, de a sok cukor fogyasztása is közre játszhat.

A prevenció nagyon fontos, azaz lényeges, hogy aktív életmódot éljünk, lefogyjunk és egészségesen táplálkozzunk. Néhány kiegészítő is segíthet a szív- és érrendszeri betegségek megelőzésében.

Nagyon hasznos lehet az antioxidánsokban gazdag zöld tea rendszeres fogyasztása, a mediterrán étrend követése, az omega-3 zsírsavakban gazdag növényi olajok fogyasztása. Vitaminok közül érdemes hangsúlyt helyezni a C- és a D-vitamin, a magnézium és a koenzimQ-10 megfelelő mennyiségű bevitelére is.
Forrás : Link
 
 
0 komment , kategória:   Betegségekről  
Különös kapocs: cukorbetegség és immunitás
  2021-01-21 21:30:07, csütörtök
 
  A cukorbetegeknek nemcsak a betegségükre kell kiemelten figyelniük, hanem a szövődmények kialakulásának megelőzésére is. Az érintettek számára az immunrendszer védelmére, támogatására is nagy hangsúlyt kell helyezniük, hiszen a cukorbetegség gyengíti az immunrendszert, így a hatékonysága is csökkenhet.

Akármilyen betegségben is szenvedünk, az első és legfontosabb feladat az alapbetegség diagnosztizálása és a szakszerű kezelés megkezdése. A cukorbetegség voltaképpen egy hormonális rendellenesség, amit minél hamarabb kezeltetni szükséges. Ez a krónikus betegség különféle fertőzésekre is hajlamosít, melyeket nagyon nehezen lehet csak leküzdeni, hiszen az alapbetegség miatt az immunrendszer legyengült állapotba kerül.

A vércukorszint drasztikus megemelkedése károsan hat a test sejtjeire, szöveteire, és természetesen a szervekben is romboló hatású. Ez a negatív állapot hosszú távon gyulladáshoz vezethet, ami ha krónikussá válik, más betegségek okozója is lehet, de az elhízásért is felelőssé tehető.

Amennyiben a szervezetben sejt- és szövetkárosodás következik be, úgy az immunsejtek fokozottabban kezdenek dolgozni, túlműködhetnek, hiszen megpróbálnak küzdeni a fellépő gyulladással szemben. Normál esetben az immunsejtek hatékonyan dolgoznak a szervezetbe került kórokozókkal, a daganatos sejtekkel és a gyulladással szemben, de egy meglevő betegség mellett, mint amilyen a cukorbetegség is, sokkal körülményesebb, nehezebb és bonyolultabb feladatnak ígérkezik.

A túlműködő, túlbuzgó immunsejtek akár még az egészséges sejteket is károsíthatják, így a gyulladás csak tovább fokozódik. Ezért is nagyon lényeges a cukorbetegség első tüneteinél megkezdeni a vizsgálatokat és a kezelést, hogy ne alakuljon ki gyulladás a szervezetben és ne kezdődjenek el ezek a romboló folyamatok.

A cukorbetegséggel együtt lehet élni, csak bizonyos szabályokat be kell tartani. Nem véletlenül állnak rendelkezésre dietetikusok, akik segítenek az egészséges étrend összeállításában. Ezek a táplálékok nem pusztán a vércukorszintet tartják kordában, de segítenek a gyulladás megelőzésében, az immunrendszer támogatásában, és abban is, hogy a sejtek, a szövetek és szervrendszerek ne károsodjanak.
Forrás : Link
 
 
0 komment , kategória:   Betegségekről  
Dr Hamer - a rák okairól
  2021-01-15 22:04:30, péntek
 
  Lenyűgöző felfedezés a rák valódi okáról: meggyógyulhat a beteg, ha megérti betegsége okát.
Dr. Hamer a 70-es években a müncheni onkológiai klinikavezető orvosa volt, ahol többi kollégájával együtt a daganatos betegeket a hagyományos módon kezelte, mely többé-kevésbé eredményesnek bizonyult.

1978-ban dr. Hamer élete radikálisan megváltozott, mikor tudomást szerzett 19 éves fia haláláról (meglőtték). Nem sokkal fia halála után felesége is távozott az élők sorából. És mindezen szörnyű eseményeket tetézte a felfedezése, miszerint heredaganata van.

Orvosként a betegek sorában találta magát, kezelnie kellett volna saját magát is a rák ellen a hagyományos módszerekkel, melyek sikertelensége szembetűnő volt. Bár úgy tűnik ijesztő, de az alábbi módszer segítette az orvost legyőzni a rákot.

A fia halála és saját rákos megbetegedése arra ösztönözte dr. Hamert, hogy betegei családi életét kezdje el vizsgálni. Azt vette észre, hogy mindegyik betege, a daganatos elváltozás megjelenése előtt, valamilyen súlyos traumán esett át. Egyértelmű volt az elme és a betegség kapcsolata. Már sok tanulmány foglalkozott addig azzal, hogy egyes betegségek súlyos stressz hatására könnyebben kialakulnak.

Minden szerv kivetülése megtalálható az agyban, éppen ezért úgy döntött, hogy megvizsgálja betegei tomográfiáit összehasonlítva a betegség kórelőzményével.

Felfedezte, hogy minden betegség, nemcsak a rák az agy egy bizonyos területének felügyelete alatt áll és összefüggésbe hozható valamilyen előzetes pszichikai traumával.

Pontosabban, egy bizonyos koncentrikus vibrációt fedezett fel az agy adott területein, melyek azonos daganatos elváltozásoknál tökéletesen azonos helyen jönnek létre.

Más szóval, minden rákos megbetegedésnek megvolt az adott területe az agyban, mely nem működött többé jól.

Ezzel a felfedezéssel megalapozta az Új Medicinát (ezek után sarlatánnak titulálták és elvesztette praktizálási jogát, hogy a hatalmas gyógyszercégek, melyek rák elleni szereket gyártanak, ne menjenek csődbe).

1997-ben letartóztatták illegális konzultáció miatt, mert nem volt praktizálási joga, azonban a bíró azt vette észre, hogy dr. Hamer 6500 végstádiumú betege közül 6000 még mindig életben van, amely arány pont az ellentettje a hagyományos kezelés esetén.

Az új medicina a rák vas szabályából indul ki
Vas szabály: mindegyik rák, illetve súlyos betegség egy bizonyos konfliktushoz vagy emocionális sokkhoz vezethető vissza (DHS - Dirk Hamer szindróma, fia után elnevezve), mely először az egyént mentálisan betegíti meg, mikor agyi elváltozások alakulnak ki, majd szervi manifesztációi lesznek.

Ehhez a szabályhoz tartozik még két alapvető következtetés:
- az érzelmi sokk különböző típusai az agy különböző területein okoznak elváltozásokat. Az a zóna, melyben megjelennek ezek a körkörös elváltozások meghatározzák a szervet, melyet érinteni fog,
- minél hosszabb ideig fennáll a konfliktus, annál súlyosabb elváltozást okoz a szerv szintjén,

Ezeket a következtetéseket dr. Hamer állat, majd emberkísérletekkel bizonyította. Az állatok esetében is kialakul valamilyen betegség a súlyos érzelmi sokk hatására.

A betegségek eredete az agyban található
Dr. Hamer megállapította, hogy ,,minden betegséget egy érzelmi sokk okoz (DHS), mely az egyént felkészületlenül éri".

Pszichológiailag: a DHS egy személyes esemény, saját élettapasztalataink által meghatározva és befolyásolva, kiszolgáltatottságunk, személyes felfogásunk, értékeink és személyes meggyőződésünk által. Mindezek mellett a DHS nem csak egy érzelmi konfliktus, hanem biológiai is, melyet személyes fejlődésünk tükrében kell vizsgálni.

Az állatok esetében biológiai sokkot okoz a fészek vagy terület hirtelen elvesztése, fiókák, kölykök elvesztése, nem várt fenyegetés, éhezés vagy halálos fenyegetés.

Egy férfi esetében konfliktuális sokkot jelent a ,,terület elvesztése", mely az otthon vagy munkahely elvesztése által nyilvánul meg. A nők esetében aggodalom valamely családtag iránt, előre nem látott válás, sürgős kórházi ellátás válthat ki ilyen eseményt. Gyerekeknél a szülő, az anya visszatérése a munkába illetve egy válás súlyos érzelmi sokkot okozhat.

Több ezer tomográfia vizsgálatával dr. Hamer rájött, hogy egy DHS az agy egy specifikus, jól meghatározott területét érinti, mely körkörös elváltozásként jelenik meg a felvételen (1989-ben a Siemens igazolta, hogy nem technikai hiba okozza a köröket).

A történés után az agysejtek továbbítják a sokk impulzusait a megfelelő szerv fele, ami jellegzetes elváltozással reagál erre. Ennek az az oka, hogy agyunk úgy fejlődött, hogy azonnal reagálni tudjon a hirtelen fellépő konfliktusokra és veszélyekre.

Míg a kisagyunk és a mandulamag területe az alapvető dolgokra van programozva, mint légzés, táplálkozás és fajfenntartás, addig a nagyagy bonyolultabb funkciók ellátására képes, mint területi, szétválasztási, identitásbeli konfliktusok illetve önértékelés, önbizalom és önbecsülés.

Dr. Hamer kutatásai szoros összefüggésben állnak az egyedfejlődéssel vagy embriológiával, mert attól függetlenül, hogy egy szerv miként válaszol a konfliktusra (daganatképződéssel, szöveti elváltozással vagy funkció zavarral), mindezt a csíraréteg, melyből a szerv és agyszövet alakul ki, határozza meg.

A GNM (Ortogenetikai tumor rendszer) azt mutatja, hogy az endodermális ősagy vagy a mesodermális ősagy által szabályozott szervekben, mint tüdő, máj, vastagbél, prosztata, méh, bőr és függelékei, mellhártya, hashártya, szívburok, emlőmirigyek azonnal sejtburjánzás alakul ki, mihelyt a megfelelő konfliktus létrejön az agy adott területén. Ezen szervek daganatai a konfliktus aktív fázisa alatt is proliferálnak, vagyis burjánzanak (DHS miatt).

Példák:
Tüdőrák
A tüdőrák kialakulásához egy ,,halálfélelem" típusú konfliktust kötnek, mivel a halál pánik megbénítja a tüdőt. A sokkal egyidőben a tüdőszövet alveoláris sejtjei elkezdenek burjánzani és daganatos elváltozást hoznak létre.
A hagyományos véleménnyel ellentétben a sejtburjánzás nem ok nélkül történik, ugyanis ez által megnő a tüdő kapacitása így nő a túlélés esélye.

Dr. Hamer vizsgálatai alapján minden egyes betegnél megfigyelhető volt az agy adott területén a körkörös elváltozás. Minden betegnél a kórelőzményben szerepelt halálfélelem, melyet a daganat biztos diagnózisa váltott ki, a daganatot pedig egy a halálos ítélettől való félelem okozta.

Mellrák
A mellrákot az anya-gyermek típusú illetve a partner-konfliktussal hozták összefüggésbe. Ez a fajta összetűzés mindig az agy tejtermeléséért felelős részén okoz elváltozást. Az anya-gyerek konfliktus létrejön, ha az anya túl sokat aggodalmaskodik gyereke iránt, vagy azt súlyos betegség miatt kórházba szállítják. Ezen idő alatt a tejtermelő sejtek kezdenek el burjánzani tumort hozva létre. Ennek oka, hogy nagy mennyiségű tejet tudjon az anya termelni, amivel segítheti gyereke gyógyulását.

Mi történik az újagy által vezérelt szervekkel?
Míg az ősagy a sokk aktív fázisa alatt okoz daganatos elváltozást, addig az új agykéreg ellenkezőleg. Ezen területben létrejött elváltozások degenerációval járnak a megfelelő szervek szintjén (petefészek, herék, csontok, nyirokcsomók, a bőr, méhnyak-nyálkahártya, hörgők, koszorúér).

A petefészkek vagy herék nekrózisa, osteoporosis, csontrák, gyomorfekély csak akkor alakul ki, ha egy személy érzelmi stressz helyzetben található, ami a sokk-konfliktus helyzethez hasonló.

Vegyük a mell tejcsatornáit példának. Ezek sokkal később fejlődnek ki, mint maga a mellszövet, mert az agy egy magasabb szintje irányítja fejlődését. Az a konfliktus, ami e szerv elváltozását okozza nem más, mint egy elválasztásos konfliktus, mikor a gyereket vagy a párját elválasztják az illető nőtől. Az állatvilágban akkor alakul ki ilyen betegség, mikor az anya kölyke elveszik vagy megölik. Természetes reflexként a tejcsatornák kifekélyesednek. Ennek oka, hogy nőjön a tejcsatornák átmérője, ami könnyebbé teszi azok ürülését.

Megbetegedés fázisa (konfliktus) és gyógyulás fázisa (posztkonfliktus)

Ahogy minden konfliktusra van megoldás úgy a betegségekre is van - állítja dr. Hamer.

Az első fázisban, az aktív konfliktus ideje alatt, az egész szervezet azzal van elfoglalva, hogy szembenézzen az adott helyzettel. Ez fizikai szinten a sejtek elváltozásával, az autonóm vegetatív idegrendszer túlzott ingerlésével jár.

Átlépve a stressz-fázisba az elme teljesen el van foglalva a konfliktus tartalmával. Az alvászavar, étvágy hiánya jellegzetes tünetek lehetnek.

Az aktív fázist hideg fázisnak is hívják, mert a stressz ideje alatt az erek összehúzódnak és hideg végtagok, hideg verejtékezés figyelhető meg. Az egész jelenség intenzitása a sokk intenzitásától függ. Ha egy egyén túl hosszú ideig van ebben az állapotban, halálos következményekkel járhat.

Dr. Hamer bebizonyította, hogy a szervezet magába a rákba nem képes belehalni. A szervezet elpusztulhat a tumor által okozott szövődményekbe, egy életfontosságú szerv leállása miatt, de magába a rákos sejtekbe nem.
Ha valaki meghal az aktív fázis ideje alatt, akkor azt általában a hatalmas energia veszteség, súlyvesztés, alvászavar, mentális és szellemi kimerülés okozza.

A legtöbb alkalommal a legnagyobb problémát a negatív diagnózis vagy prognózis érzelmi pusztító hatása jelenti (,,még hat hónapja van hátra"). A beteget és hozzátartozóit a kétségbeesésbe kergetik az ehhez hasonló kijelentésekkel, melynek egyenes következménye lesz a beteg általános állapotának romlása, amire a hagyományos kezelés nem hat, csak súlyosbítja azt, majd bekövetkezik a halál.

Amennyiben a beteg nem kapott semmilyen kezelést (kemoterápia vagy sugárterápia), akkor a GNM-nek a sikeressége eléri a 95-98%-ot, ami egyszerűen lenyűgöző. Mindezen statisztikai eredményeket hivatalos szervek közöltek dr. Hamer adatai alapján.

Dr. Ulrich Abel epidemiológus és biostatisztikus véleménye szerint elkeserítő az eredménytelensége a kemoterápiáknak. Semmilyen statisztikai bizonyíték nincs arra, hogy a végstádiumú betegek esetében, kiket már műteni sem lehet, bármennyivel meghosszabbítaná azok életét. A rosszindulatú daganatos elváltozások kemoterápiája, mikor már műtét nem lehetséges, ami a daganatok 80%-át teszi ki, tudományos kátyú.

A test önmagát gyógyítja
A konfliktus rendezése a biológiai program második fázisát jelenti. A javító mechanizmusokat a vegetatív idegrendszer segíti. A lábadozás fázisában visszajön az étvágy, azonban valószínű a gyengeség oly mértékű jelenléte, hogy a betege alig képes lábra állni. A pihenés és a megfelelő tápanyag bevitel elengedhetetlen a felépüléshez. A második fázist meleg fázisnak is nevezik, az erek kitágulnak és a végtagok újra melegek lesznek.

A konfliktus egyidejű rendezésével a szervekben változás figyelhető meg, leáll a sejtburjánzás és a sejtelhalás illetve elkezdődnek a specifikus javítási folyamatok.

A gyógyulás egyéb tünetei lehetnek: túlérzékenység, viszketés, görcsök és gyulladás. Betegségek, melyek a gyógyulási fázisban jelenhetnek meg: különböző bőrproblémák, aranyér, gégegyulladás, hörgőgyulladás, ízületi gyulladás, érelmeszesedés, a vese és a húgyhólyag rendellenességei, bizonyos májbetegségek és fertőzések.

A GNM szerint is kétféle daganatot különítenek el, azonban nem az alapján, hogy az rossz- vagy jóindulatú. Vannak tumorok, melyek a konfliktus aktív fázisában (tüdő, vastagbél, máj, méh, prosztata daganatok, stb.) mások a gyógyulási fázisban jelennek meg.

A gyógyulás alapelvei:
Először is a beteg a maga ura. Ura betegségének, nem kell bízzon semmilyen más gyógymódban, csak a saját szervezetében.

A betegnek dolgoznia kell, hogy megértse betegségének okát.

A beteg együtt kell működjön az orvossal, hogy kidolgozhassanak egy olyan programot, ami által a konfliktus megoldódik mentálisan és gyakorlati szinten is.

Megjegyzés:
Dr. Hamer bármely érzelmi konfliktus empirikus megoldására teszi a hangsúlyt, azonban hatásos lehet még a pszichoterápia, hipno - illetve regressziós terápia.

A ráktól vagy haláltól való félelem más konfliktusokat szülhet, a meglévők mellé. Fontos, hogy a beteg teljesen elutasítsa az ehhez hasonló gondolatokat a gyógyulás érdekében.

Egy egészséges ember, aki jól táplált, rendszeresen pihen és mozog, sokkal könnyebben tud szembe nézni az ehhez hasonló konfliktusokkal, illetve kevesebb éri őt.

Az anyagi biztonságban levő embereknek sokkal kisebb az esélye, hogy megbetegedjenek, ellentétben a rossz anyagi körülmények közt élőkkel.

A terhes nők daganatos elváltozásai nyomtalanul gyógyulnak a terhesség harmadik hónapjától kezdődően, mivel a terhesség prioritást élvez, állítja dr. Hamer.
Forrás : Link
 
 
0 komment , kategória:   Betegségekről  
Ezek a szívroham jelei
  2021-01-06 22:17:38, szerda
 
  A szívrohamnak vannak tünetei. Nem biztos, hogy közvetlenül az esemény előtt jelentkeznek, lehet, hogy már hetekkel vagy hónapokkal előtte is észlelhetjük őket. Sokan sokféle panasztól számolnak be, de mivel nem tudjuk, valójában mi történik velünk, csak azt érezzük, valami gond van, nem igazán foglalkozunk ezekkel a jelekkel.

Cikkünkben néhány olyan tünetet sorolunk fel, amelyek már a szívroham előtt hetekkel, napokkal is jelentkezhet. Jó, ha odafigyelünk ezekre, mert ha időben elmegyünk az orvoshoz, akkor az életünket is köszönhetjük ennek a döntésnek.

A szívroham egyik legjellemzőbb tünete a mellkasi fájdalom. A betegek ilyenkor szorító érzést éreznek a mellkasukban, amely tarthat folyamatosan is, de rövid idő után meg is szűnhet.

Pont ez utóbbi dolog miatt nem fordulunk időben orvoshoz, hiszen a fájdalom nem mindig folyamatosan, hanem kisebb-nagyobb szünetekkel jelentkezik. Pedig ez a szívroham első és vezető tünete is lehet, ami miatt haladéktalanul ellátást kell kérnünk. Inkább derüljön ki, hogy csak valamilyen banális oka van a fájdalomnak, minthogy később baj legyen.

A másik tünet a légzéssel kapcsolatos, hiszen a légszomj is nagyon gyakori tünet azoknál a személyeknél, akik szívinfarktuson estek át.

Amennyiben nincs gond a tüdejével, nem asztmás vagy allergiás, a légzésével mégis hirtelen gondok lesznek, akkor is gyanakodhat szívinfarktusra. Persze a hirtelen fellépő légzési nehézségeknek ezer más oka is lehet, de a szívinfarktusnak is vezető tünete lehet.

Mivel a szívroham harmadik tünete a laikus ember számára nem kapcsolódik szorosan a szívinfarktushoz, így a gyomor és emésztőrendszeri problémák, mint a hasi fájdalom, gyomorfájdalom, hányás és hányinger nem is szokott gyanút kelteni. Sokan ilyenkor megpróbálják önmagukat kezelni, hiszen nem gondolnak arra, hogy ezek a tünetek is a szívinfarktushoz kapcsolódhatnak.

A fokozott izzadás, pontosabban a hideg veríték is jelezheti, hogy a szívvel valami komoly gond van. Hasonlóképpen gyanakodjunk, ha zsibbadás, szédülés, ájulás, hátfájás vagy hirtelen fáradtság jelentkezik.
Forrás : Link
 
 
0 komment , kategória:   Betegségekről  
A depresszió 5 szembetűnő jele
  2021-01-02 20:43:21, szombat
 
  A depresszió nagyon megkeserítheti az emberek életét, hiszen a lehangoltság sok területen akadályozhatja és korlátozhatja az érintettek mindennapjait. Aki ettől a betegségtől szenved, úgy érzi, hogy semmi sem motiválja, semmihez sincs kedve. A cikkben a depresszió klasszikus tüneteit mutatjuk be, melyeket saját magunkon is érzékelhetünk, de másokon is a környezetünkben.

Ha tudjuk, hogy milyen jelekre és szimptómákra figyeljünk oda, akkor könnyebben tudunk segítséget nyújtani, márpedig egy depresszióval küzdő személynek erre nagyon nagy szüksége van, hiszen ő maga nem tudja belátni, hogy gond van, és nem fog segítséget kérni.

A depresszió egyik klasszikus tünete a folyamatosan fennálló fáradtság, az érintett személy úgy érzi, nincs semmi energiája, ami ahhoz vezet, hogy folyamatosan aludna, vagy alszik is. Ezért van az, hogy a depresszióval küzdő emberek munkája is veszélybe kerülhet, hiszen a sok hiányzást egyik munkáltató sem tolerálja.

A depressziós személy étvágya is megváltozhat, vagy túl keveset vagy éppen ellenkezőleg, túl sokat eszik. Ennek eredményeként lefogyhat, de akár súlyproblémákkal is küzdhet. Az étvágytalanság és az elhízás is veszélyeket rejt magában, így mindenképpen nyújtsunk segítő kezet a környezetünkben élő lehangolt embereknek.

A negatív gondolkodásmód is része a depressziós személyek életének, jellemzően sokat szomorkodnak, gyakran maguk sem tudják megfogalmazni, hogy mi váltja ki náluk a lehangoltságot. Sok esetben nincs is konkrét oka a szomorúságuknak, mégis sötét gondolatok gyötrik őket, és jellemzően csak az élet negatívumait veszik észre.

A depresszió és az túlérzékenység kéz a kézben jár. Azok, akik depresszióval küzdenek, nagyon érzékenyek, sérülékenyek és így könnyen megsértődnek. Valószínűleg a megváltozott hormonszint okozza ezt az állapotot, amihez már szakember segítsége kell, de nagyon sok gyógynövény is alkalmas az enyhe vagy közepes fokú depresszió kezelésére.

Akik ebben a betegségben szenvednek, mindig csak önmagukkal és a gondjaikkal foglalkoznak. Érdekes, hogy azok az emberek is gyakran depressziósak, akik munkanélküliek, illetve akiknek nincsenek céljaik az életben. De előfordul, hogy még azok is elveszíthetik a fókuszt, a motivációt, az élet szeretetét, akik egyébként dolgoznak és családjuk van.
Forrás : Link
 
 
0 komment , kategória:   Betegségekről  
     1/44 oldal   Bejegyzések száma: 438 
2021.04 2021. Május 2021.06
HétKedSzeCsüPénSzoVas
 12
3456789
10111213141516
17181920212223
24252627282930
31 
Blog kereső


Bejegyzések
ma: 0 db bejegyzés
e hónap: 204 db bejegyzés
e év: 1561 db bejegyzés
Összes: 42519 db bejegyzés
Kategóriák
 
Keresés
 

bejegyzések címeiben
bejegyzésekben

Archívum
 
Látogatók száma
 
  • Ma: 102
  • e Hét: 2688
  • e Hónap: 19489
  • e Év: 368676
Szótár
 
Blogok, Videótár, Szótár, Ki Ne Hagyd!, Fecsegj, Tudjátok?, Receptek, Egészség, Praktikák, Jótékony hatások, Házilag, Versek,
© 2002-2021 TVN.HU Kft.