Belépés
pacsakute.blog.xfree.hu
A szeretet ellen nincs fegyver. Czeizel Ilona
1954.01.05
Offline
Profil képem!
Blogom, Képtáram,
     1/83 oldal   Bejegyzések száma: 821 
A magas vérnyomás és a fejfájás
  2024-05-24 11:00:05, péntek
 
  A magas vérnyomás nagyon sokáig nem okoz sem panaszokat, sem pedig tüneteket. Nemhiába nevezik azonban néma gyilkosnak. Ha sokat fáj a fejünk vagy szédülünk, akkor lehet, hogy csak legyintünk egyet és nem is gondolunk arra, hogy vérnyomásproblémáink vannak. Pedig mind a fejfájás, mind a szédülés hátterében megbújhat a magas vérnyomás is.

Többféle szédülés is létezik. Az egyik során úgy érezzük, mintha az egész szoba forogna velünk. Ennek hátterében sokféle betegség és egészségi probléma állhat. Ilyenek például a fülfertőzések, illetve a fejet ért sérülések, viszont a magas vérnyomás nem okoz ilyen jellegű szédülést.

A másik típusú szédülés az, amikor alig bírunk megállni, amikor úgy érezzük, hogy azon nyomban elájulunk. Voltaképpen ezt a fajta szédülést sem a magas vérnyomás okozza, hanem a vérnyomás változása. Amikor magas a vérnyomásunk, vagy éppen a normál tartományban van, majd hirtelen alacsony lesz, az okozhat ilyen típusú szédülést. Ez a fajta szédülés gyakran akkor következik be, ha feküdtünk hosszabb ideig az ágyban, majd hirtelen felülünk, felállunk, vagy a kertben tevékenykedünk, guggolunk, térdelünk, majd ebből a pozitúrából hirtelen felállunk. Ilyenkor az történik, hogy a testünk alkalmazkodik a megváltozott körülményekhez, testhelyzethez, ilyenkor több vér kerül az agyba és ez ideiglenesen okozhat szédülést. De ennek a típusú szédülésnek nincs köze a magas vérnyomáshoz és alapvetően más betegségekhez sem.

A szédülést tehát többnyire nem a magas, hanem éppen ellenkezőleg, az alacsony vérnyomás okozza. Az alacsony vérnyomás gyakran alakul ki idősebb embereknél, illetve egyes gyógyszereknek is lehet ilyen jellegű mellékhatása. Erről mindenképpen beszélni kell a kezelőorvossal vagy háziorvossal, aki találni fog valamilyen megoldást a problémára.

Mit tehetünk az alacsony vérnyomás ellen? Gyakran a dehidratáltság okozza, ezért ügyeljünk arra, hogy mindig elegendő vizet fogyasszunk.

Nagyon lényeges, hogy ne maradjunk túl sokáig egy pozícióban, ha ez mégis megtörténik, csak nagyon lassan és óvatosan üljünk és álljunk fel.

Ellenőriztessük a gyógyszereinket a háziorvossal, mert lehet, hogy a piruláink okozzák az alacsony vérnyomást.

A fejfájásnak rengeteg oka lehet: stressz, izomfeszültség, fogászati problémák, fertőzések, szemproblémák, hormonális hatások, gyógyszerek, idegrendszeri rendellenességek, fej-, nyak-, gerincsérülés, magas vérnyomás, kiszáradás, ízületi gyulladás.

Egyes étrendek és ételek is okai lehetnek a fejfájásnak. A vércukorszint-ingadozás például a fej artériáinak görcséhez vezethet. A koffein hirtelen megvonása is oka lehet a fejfájás kialakulásának, mint ahogyan az élelmiszer-adalékanyagok is. Az egyes élelmiszerekben előforduló anyagok, például az aminok is okai lehetnek annak, ha fejfájás alakul ki nálunk.
Forrás : Link
 
 
0 komment , kategória:   Betegségekről  
A hangos útzaj megemeli a vérnyomást
  2024-05-23 19:30:54, csütörtök
 
  A legújabb kutatások szerint azok, akik forgalmas utak mellett élnek, mintegy veszélynek vannak kitéve, hiszen az állandó és folyamatos zaj megemelheti a vérnyomást. Egy kutatásba majdnem 300 ezer személyt vontak be. Ezek az emberek korábban zajmentes, de legalábbis csendes övezetben éltek, majd miután zajos, forgalmas területre költöztek, bevonták őket a kutatásba. A vizsgálati eredmények egyértelműen azt mutatták, hogy a zajos környék negatívan hat a vérnyomásra, azaz megemeli azt. A kockázatok pedig növekedtek, minél nagyobbnak, zajosabbnak bizonyultak a külső környezetből érkező zajok. A vizsgálat azonban itt még nem ért véget, hiszen a kutatók azt is megfigyelték, hogy a zajos környezettel egyenes arányban növekszik a légszennyezettség is. A vizsgálatot végzők azt is megállapították, hogy a zaj- és légszennyezettség együtt még negatívabban hat az egészségre, azaz mindkettő jelentősen megemeli a vérnyomást, ami köztudottan növeli a szív- és érrendszeri betegségek kockázatait.

Mit is kell tudnunk a hangról? A hang hanghullámként jut a fülünkbe. Minél hangosabb a hang, annál hangosabb a hanghullám is. A külső fül gyűjti össze a hanghullámokat, majd szép lassan halad a dobhártya irányába. A hang rezgése mozgatja a három középfülcsontot. A mozgás még inkább felerősíti a hang rezgéseit.

A fülünkben úgynevezett szőrsejtek vannak, amelyek nagyon érzékenyek a zajokra. Minél nagyobb a zaj, annál jobban mozgatják a belső fülben található folyadékot. Ez azonban károsítja a szőrsejteket.

A zaj okozta halláskárosodás korai jele a fülcsengés és a fülzúgás. Ilyenkor a szőrsejtek sérülnek, amelyen már nem lehet változtatni. A halláskárosodás csökkentésében, a jobb hallás kialakításában segítenek a hallókészülékek.

A zaj nemcsak magas vérnyomást okoz és a hallást károsítja, más problémákat is generálhat. Ilyen lehet a szapora szívverés vagy az alvási probléma, amely akár a zaj megszűnését követően is fennállhat.

A zajnak való kitettség rövid távon a kognitív funkciók károsodásához is vezethet. Negatívan hat a koncentrációra, és az emlékezőképességet is csökkenti. A hangos zajt zajszennyezésnek nevezzük, amely megnövelheti a demencia kockázatait.

Amennyiben valakit zavar a zaj, az stresszválaszt válthat ki a szervezetében, és ezek a stresszorok, főleg ha élethosszig tartanak, fokozzák a demencia kockázatait. Azok az emberek, akik hajlamosabbak a szorongásra és depresszióra, általában érzékenyebbek a zajra is, és nagyobb valószínűséggel tapasztalnak negatív hatásokat a zajexpozíciót követően.

A zaj tehát stresszorként működik, mivel izgalmi állapotot idéz elő a szervezetben, ami pedig növeli a stresszhormon, azaz a kortizol szintjét a testben. Az agy mindent megtesz annak érdekében, hogy elnyomja a zajt, azonban ez a kognitív teljesítmény átmeneti csökkenéséhez vezethet. A stresszválasz érrendszeri változásokat is előidézhet, amely okozhat szív- és érrendszeri betegségeket, de még demenciát is. A szív és az agy egészsége közötti kapcsolat megmagyarázza, hogy a zajszennyezés miért is fokozza a demencia kockázatait. Az éjszakai zaj pedig még az alvás mennyiségére és minőségére is negatív hatást gyakorolhat.
Forrás : Link
 
 
0 komment , kategória:   Betegségekről  
Mi az oka, ha mindig fázunk?
  2024-05-23 19:14:39, csütörtök
 
  Ha állandóan fázunk, a háttérben valamilyen komoly betegség is állhat. Cikkünkben megnézzük, hogy milyen betegségek és egészségi állapotok állhatnak az állandó fázékonyság hátterében!

Az állandó hidegérzetet okozhatja az anorexia nervosa nevű betegség is, melynek a tünetei sokfélék lehetnek: depresszió, szájszárazság, száraz, foltos bőr, rossz memória, gondolkodási problémák. Az anorexia nervosa egy olyan betegség, amikor a beteg túlsúlyosnak, kövérnek érzi magát, ezért folyamatosan éhezteti magát, ami okozhatja a lábak és a kezek hidegségét. A betegség leküzdésében sokat segíthet a kognitív viselkedésterápia és a beszélgetésterápia.

Sokan szednek a szívproblémáik miatt úgynevezett béta-blokkolókat. Azonban ilyenkor nem jut elegendő vér a végtagokba, ami szintén okozhatja a kezek és a lábak hidegségét. Ha ezeket a tüneteket tapasztalja, mindenképpen konzultáljon a kezelőorvosával.

A magas vércukorszint egyik szövődménye a perifériás neuropátia, amikor is károsodnak a kéz és a láb idegei. Ilyenkor zsibbadás is megjelenhet a végtagokban. A hidegségérzet azért is jelenik meg a végtagokban, mivel az idegek felelősek azért is, hogy üzeneteket küldjenek az agynak a hőmérséklet-érzékeléssel kapcsolatban. Ezzel ellentétben a hipoglikémia, vagyis az alacsony vércukorszint hidegrázást okozhat. Cukorbetegeknél is előfordulhat, ha a kelleténél több inzulint visznek be a szervezetükbe vagy nem fogyasztanak elegendő szénhidrátot. Más okok miatt is kialakulhat hipoglikémia, például a kiegyensúlyozatlan étrend, a menstruáció következtében, vagy az étkezések kihagyása is okozhatja az alacsony vércukorszintet. A megoldás az, ha kezeltetjük a cukorbetegségünket és minden orvosi utasítást betartunk.

Ha nem tudunk felmelegedni, akkor lehet, hogy nem iszunk elegendő folyadékot, azaz dehidratáltak vagyunk. A víz ugyanis segít szabályozni a testhőmérsékletet. A dehidratációnak más tünetei is lehetnek: sötét színű vizelet, szédülés, száj- és bőrszárazság, a szokásosnál kevesebb izzadás és vizelés, fáradtság. Dehidratáció esetén nagyon fontos, hogy odafigyeljünk a víz- és az elektrolitbevitelre.

Pajzsmirigy-alulműködés esetén az anyagcsere lelassul, hiszen ilyenkor nem termelődik elegendő pajzsmirigyhormon, ami segítheti, hogy elegendő hő termelődjön a szervezetben. A pajzsmirigy-alulműködésnek egyéb tünetei is vannak: száraz haj és bőr, hajhullás, ritkuló haj, megmagyarázhatatlan súlygyarapodás, rendszertelen menstruáció. A pajzsmirigy-alulműködés kezelése mindenképpen nagyon lényeges, hiszen a pajzsmirigyhormont helyettesítő gyógyszerek szedésével a kellemetlen tünetek is megszűnnek.

A vashiányos vérszegénység az egyik leggyakoribb oka a kezek és a lábak hidegségének. A vas segít a vörösvértesteknek oxigént szállítani az egész testben, hogy hőt termeljenek. Az alacsony vasszint lassítja a pajzsmirigy működését, ami pajzsmirigy-alulműködéshez vezethet. A vashiányos vérszegénység egyéb tünetei közé tartoznak a törékeny körmök, a légszomj, a sápadt bőr és a koncentrálási nehézség.

Az alváshiány az idegrendszerre is negatív hatást gyakorol. Megváltoztatja a testhőmérsékletet szabályozó testrendszereket. A kutatások szerint az alváshiány hátrányosan befolyásolja az anyagcserét is, ami hidegérzetet alakít ki a végtagokban.

A keringési probléma megakadályozza, hogy elegendő vér jusson a végtagokba, ez a kezek és a lábak hidegségét okozza, miközben a többi testrész nem hűl le. Raynaud-kór esetén például a kézben és a lábban lévő erek összeszűkülnek, és emiatt hideggé válnak a végtagok. A szívbetegségek és a dohányzás is okai lehetnek a keringési problémák kialakulásának, a dohányzás például összeszűkíti az ereket, és ez rossz keringést vált ki.
Forrás : Link
 
 
0 komment , kategória:   Betegségekről  
A stressz negatív hatásai
  2024-05-13 18:11:03, hétfő
 
  Mostani világunkban rendkívül sok negatív hatás és stressz ér bennünket. Ha ezeket nem is tudjuk kivédeni, mindenképpen érdemes stresszkezelő technikákat elsajátítani, mivel a stressz nagyon negatívan hat a mentális és a fizikai egészségre is. Mutatjuk is, hogy miért érdemes tenni a stressz ellen!

Ha folyamatosan ér bennünket a stressz, akkor a testünknek nem lesz elegendő ideje a gyógyulásra, a regenerációra, így kimerül a szervezet hormontartaléka, és ez mellékvese-fáradtságot idézhet elő. Többféle stressz is létezik: érzelmi, fizikai és pszichés; de mindegyik ellen tehetünk valamit.

Nagyon sok jele lehet annak, ha mellékvese-fáradtságban szenvedünk. Ha reggelente csak nagyon nehezen kelünk fel, illetve hiába alszunk eleget, de egész nap fáradtak vagyunk, minden bizonnyal mellékvese-fáradtságban szenvedünk.

Akkor is ez lehet a problémánk, ha nagyon kívánjuk a sós ételeket, de ha csak nehezen végezzük el a mindennapi feladatainkat, és emellett még a stresszkezelési képességeink is csökkentek, akkor is gyanakodhatunk arra, hogy a mellékvesénkkel vannak gondok. Ezt a problémát jelezheti az is, ha az utóbbi időben csökkent a libidónk, vagy felálláskor enyhén megszédülünk. A mellékvesék fáradtságát jelzi az enyhe depresszió, a csökkent termelékenység és az is, ha különféle betegségekből vagy fertőzésekből csak nagyon nehezen épülünk fel.

Sokat tehetünk annak érdekében, hogy a mellékveséink ismét megfelelően működjenek, például a megfelelő gyógynövényekkel, étrenddel és életmóddal.

A testmozgásra is szükségünk van, hiszen segít normalizálni a szervezetben a kortizol-, az inzulin-, a vércukorszintet és a pajzsmirigyhormonok szintjét, és ezáltal több oxigén kerül az agyba, ami a világos gondolkodást segíti elő, ez pedig stresszhelyzetben nagyon is jól jön.

Néhány gyógynövényre is számíthatunk, ha stresszesek vagyunk, ilyen például az aranygyökér, a ginszeng, a levendula, a citromfű, a komló, az orbáncfű és az ashwagandha.

Ha stressz ér bennünket, akkor gyorsabban lélegzünk, hogy oxigénben gazdag vér jusson a sejtjeinkhez, a szöveteinkhez és a szerveinkhez. A szív gyorsabban pumpál, és az erek összehúzódnak. A túl sok stressz azonban nagyon megterheli a szívet, megemelkedik a vérnyomás, és ezzel fokozódik a szívroham és a stroke kockázata.

A gyógyteák segíthetnek a stressz vagy a stressz okozta egyéb problémák, például az emésztési zavarok kezelésében. A gyömbértea kezeli a krónikus emésztési zavarokat. A hibiszkusztea enyhíti a vérnyomást. A citromfűtea lenyugtatja az idegrendszert. A levendulatea megnyugtat. A vörös tea javítja a vérkeringést. A borsmentatea megnyugtatja a gyomrot és enyhíti a fejfájást. A kamillatea segít a relaxációban, a stressz csökkentésében és az alvás javításában.
Forrás : Link
 
 
0 komment , kategória:   Betegségekről  
Éjszakai ébredések okai
  2024-05-08 23:50:25, szerda
 
 

 
 
0 komment , kategória:   Betegségekről  
A fülcsengés okai
  2024-05-05 22:01:11, vasárnap
 
 

 
 
0 komment , kategória:   Betegségekről  
A tesztoszteron és a betegségek
  2024-05-03 22:30:22, péntek
 
  A menta, a lenmag, a fűrészpálma, a zöld tea és a növényi olajok is csökkentik a tesztoszteronszintet

A tesztoszteronra a nőknek és a férfiaknak is nagy szüksége van. Igaz, a nők szervezetében sokkal kisebb mennyiségben van jelen, mint a férfiak testében. Ahogy idősödnek a férfiak, úgy egyre kevesebb tesztoszteron termelődik a szervezetükben, illetve léteznek olyan táplálékok, amelyek csökkentik ennek a hormonnak a szintjét.

A policisztáspetefészek-szindróma jellemzője az emelkedett androgének, azaz ilyenkor a tesztoszteronszint is megemelkedhet.

A fodormenta, amelyet leggyakrabban teaként fogyasztanak, jelentősen csökkenti a szabad tesztoszteron szintjét, és még a hajnövekedést is megtámogatja.

A ganoderma gomba rákellenes és immunerősítő hatással rendelkezik. A PCOS-ban szenvedő betegek számára is nagyon hatékony lehet, ugyanis csökkenti az 5-alfa-reduktáz enzimet, amely a tesztoszteronhormont alakítja át.

Az édesgyökeret már évszázadok óta használják a hagyományos kínai orvoslásban. Nagyon hasznos lehet a PCOS-ben szenvedő betegek magas tesztoszteronszintjének csökkentésében, illetve az ovulációs arány növelésében is.

A fűrészpálmát hagyományosan a férfiak prosztataproblémájára javasolják, azonban a PCOS-ben szenvedő nőknek is segítséget nyújthat, ugyanis csökkenti az 5-alfa-reduktáz aktivitását, és segíthet az ösztrogén szabályozásában is azoknál a nőknél, akik ösztrogéndominanciában szenvednek.

A zöld tea EGCG nevű vegyületet tartalmaz, amely gátolja az 5-alfa-reduktáz termelődését, illetve csökkenti a tesztoszteronszintet is. Emellett felgyorsítja az anyagcserét, segíti a fogyást, és javítja az inzulinérzékenységet.

A magas zsírtartalmú tejtermékek nemcsak a tesztoszteronszintet csökkentik, hanem a spermiumok mennyiségét, számát is.

A fodormenta és a borsmenta egy rendkívül egészséges gyógynövény, azonban azt tudnunk kell, hogy nagy szerepe van a tesztoszteronhormon szintjének csökkentésében. A menta mentolt tartalmaz, amely negatív hatással van ennek a hormonnak a szintjére.

A szójatermékek izoflavonokat tartalmaznak, amelyek fitoösztrogén hatással rendelkeznek, vagyis nagyon hasonlítanak a női nemi hormon, az ösztrogén felépítésére. A szójatermékek is aktiválni tudják az ösztrogénreceptorokat, azonban ezzel párhuzamosan a tesztoszteronszintet is csökkentik. Ha pedig csökken ennek a hormonnak a szintje, az negatívan hat az izmokra, az izomerőre, a testalkatra, és még a hang is sokkal nőiesebbé válik.

A lenmag sok omega-3 zsírsavat tartalmaz. Ez jót tesz a szív egészségének, illetve csökkenti a magas vérnyomást és a stroke kialakulásának az esélyét. Ugyanakkor omega-6 zsírsavat is tartalmaz, amely viszont csökkenti a tesztoszteronszintet. A lenmag lignánokban is bővelkedik, ami a tesztoszteron kiválasztását is elősegíti.

A növényi olajok is jót tesznek az egészségnek, azonban a tesztoszteronszintnek már kevésbé. Ha túl sok omega-6 zsírsavat tartalmaznak, akkor oxidatív károsodást is okozhatnak a szervezetben.

A transzzsírok nagy veszélyt jelentenek az egészségre nézve. A transzzsír ugyanis gyulladást okoz a szervezetben, és fokozza a krónikus betegségek kockázatait. Emellett olyan betegségeket okozhat, mint elhízás, anyagcsere-rendellenességek és cukorbetegség. Ezek az egészségi problémák pedig csökkentik a tesztoszteronszintet.

A diófélék igaz, hogy rendkívül előnyösek az egészségre nézve, de tesztoszteronszint-csökkentő hatással rendelkeznek. A diófélék fitoszterolokat tartalmaznak, amelyek azonban elnyomhatják a tesztoszteronszintézist.
Forrás :Link
 
 
0 komment , kategória:   Betegségekről  
Alacsony progeszteronszint
  2024-05-03 21:28:53, péntek
 
  Alacsony progeszteronszint - jelek és tünetek, tippek a hormonszint növelésére

A progeszteron a mellékvesekéregben és a női petefészkekben termelt hormon. A progeszteronnak sok funkciója van a szervezetben, hiánya vagy csökkent mennyisége sok egészségi problémát, gondot okozhat.

A progeszteron nagyon sok testi funkcióban vesz tehát részt. A terhesség alatt az emlőmirigyeket támogatja meg, ezzel is felkészítve a testet a szoptatásra. Ez a hormon csökkenti a méhnyak nyálkatermelését, illetve a méhösszehúzódásokat a terhesség alatt. Támogatja és segíti a terhesség során zajló testi folyamatokat, megemelkedett szintje viszont gátolja az ovulációt.

Az alacsony progeszteronszintnek nagyon sok tünete és jele lehet. Ez a hormon segít létrehozni a neurotranszmittereket, különösen a gamma-amino-vajsavat, azaz a GABA-t. A GABA blokkol bizonyos agyi jeleket azáltal, hogy csökkenti az idegsejtek aktivitását és az idegátvitelt, így nyugtató hatást fejt ki. Amennyiben alacsony a progeszteronszint, akkor sokféle tünetet tapasztalhatunk meg: ingerlékenység, szorongás, álmatlanság és depresszió. Ezek a hangulatváltozások a menstruációs ciklus előtt még hatványozottabbak lehetnek.

A hőhullámok megjelenése fokozott izzadással jár együtt. A hőhullámokat a hormonszint hirtelen változása idézi elő. Ha alacsony a progeszteronszint, és az ösztrogénszint megemelkedik, ez oka lehet a hőhullámok megjelenésének.

A progeszteron alacsony szintje akár meddőséget is okozhat. Amennyiben valakinek termékenységi problémája van, mindenképpen ellenőriztesse a progeszteronszintjét. Ez a hormon készíti fel a méhet a terhességre, tehát ha kevés van belőle, ezt a feladatát nyilvánvalóan nem tudja ellátni.

Az alacsony progeszteronszint miatt a fejfájás súlyosbodhat, és gyakrabban is kínozhat bennünket. A migrénes fejfájás gyakran a menstruációs ciklus előtt és alatt jelentkezik elsősorban. Ha még emellett ösztrogénfelesleg is kialakul, vízvisszatartás és értágulat jön létre, ez utóbbi pedig felelősé tehető a migrén kialakulásáért.

Az alacsony progeszteronszint súlygyarapodást is eredményezhet, hiszen ilyenkor a szervezet zsírégetési képessége csökken, és az anyagcsere is lelassul.

Az alacsony progeszteronszintnek számos oka lehet. Ilyenek például a környezeti ösztrogének vagy más néven a xenoösztrogének, amelyek élelmiszerekben és sok más mindenben, például műanyag palackokban is megtalálhatók. A xenoösztrogének az ösztrogént utánozzák, összezavarva ezzel a női test működését, azaz hormonzavarokat okoznak.

Dicséretes, ha valaki rendszeresen edz, azonban csakis a mérsékelt testmozgásra érdemes törekedni, ugyanis a túl kemény edzés is alacsony progeszteronszintet generálhat.

A krónikus stressz negatívan befolyásolja a szervezetet, beleértve a hormonokat. Ha túl sok kortizol termelődik a szervezetben, akkor ez korlátozza a progeszteron aktivitását, blokkolja a progeszteronreceptorokat, és ez alacsony progeszteronszintet eredményez.

Hogyan lehet természetes módon növelni a progeszteronszintet?
Például cinkben gazdag táplálékok (kagyló) fogyasztásával. A B-komplex vitaminok és a C-vitamin is fokozza ennek a hormonnak a termelődését. Sok C-vitamint tartalmaznak a bogyós gyümölcsök, a paprika, a paradicsom és a citrusfélék.

A progeszteronhormon emelkedését segíti elő, ha a stressz kezelve van, ha napi 7-8 órát alszunk, egészségesen táplálkozunk, és naponta legalább 30 percet mozgunk.
Forrás : Link
 
 
0 komment , kategória:   Betegségekről  
A mellbimbó viszketésének okai
  2024-05-02 21:11:31, csütörtök
 
  A nők gyakran küzdenek mellbimbóviszketéssel. Ez a probléma nemcsak a terhesség és a szoptatás időszakában jelenthet óriási gondot, hanem egyéb életszakaszokban és sok más dolog miatt is. Mutatunk is most ezek közül néhányat!

A mellbimbó sok tényező miatt viszkethet. Irritáció, ekcéma, szoptatás és a terhesség is oka lehet ennek a problémának. A hideg, száraz időjárás miatt is sokan szenvednek mellbimbóviszketéstől. Fontos, ha bőrviszketéssel küzdünk, akkor ne forró, hanem csak meleg vízzel zuhanyozzunk, ugyanis a forró víz még jobban kiszárítja a bőrt, további irritációt és kellemetlenséget okozva. Zuhanyozást követően pedig mindig használjunk hidratáló krémet, gondosan ügyelve a mellbimbók kenegetésére is.

Amennyiben ekcémában szenvedünk, használjunk ceramidokkal dúsított testápolót, amely segíti a bőr gyorsabb gyógyulását. Egy ilyen krém az irritációt és a viszketést is csillapítja.

Egy új szappan, testápoló, vagy egy új mosószer és öblítő is oka lehet az állandó, szűnni nem akaró viszketésnek. A tisztítószerekben ugyanis olyan vegyi anyagok is megtalálhatók, amelyek okai lehetnek a kontakt dermatitisz kialakulásának. Fontos, hogy hipoallergén, illatmentes, színezékmentes tusfürdőre, testápolóra és tisztítószerekre váltsunk.

A mellbimbót az is irritálhatja, ha a fehérnemű műszálas anyagból készül. Részesítsük előnyben a pamutból készült melltartót, amely sokkal kényelmesebb, és még bőrproblémát sem fog okozni. A műszálas holmik is okai lehetnek a kontakt dermatitisz kialakulásának és bőrpírt, illetve viszketést okoznak a bőrrel érintkezve.

Nemcsak a terhesség és a szoptatás jelenthet gondot, már ami a mell viszketését illeti, hanem a menopauza is. A menopauza szakaszában ugyanis s bőr sokkal vékonyabbá és szárazabbá válik, így könnyen jelennek meg azon irritációk, amelyek viszketéssel járnak együtt. A menopauza szakaszában jelentősen lecsökken az ösztrogénszint. Ilyenkor kevesebb olajat termel a bőr, amely veszít a nedvességtartalmából. A viszketés fokozódhat, de nemcsak a mellbimbón, hanem a hüvelyben is. A gyakori hidratálás nagyon hatékony a bőrszárazság ellen.

Az emlőrák többféle típusú lehet. A Paget-kór egy olyan emlődaganat, amely az emlőcsatornából indul, fejlődik ki. Hasonló az ekcémához, bőrviszketést okoz, ezért nagyon sokan nem is mennek ezzel a problémával orvoshoz, legalábbis a betegség kezdeti szakaszában nem. Mindenképpen fel kell keresni szakorvost, mert az emlőrák is gyógyítható, de ehhez nem szabad hónapokat várni.

Az emlőcsatornában kialakulhat nem rákos daganat is, amelynek az egyik tünete nem más, a mellbimbó viszketése. Ilyenkor is szükség lehet ultrahangra, mammográfiára és biopsziára is, hogy az orvos megbizonyosodjon arról, hogy nem rosszindulatú elváltozásról van-e szó.
Forrás : Link
 
 
0 komment , kategória:   Betegségekről  
A vegán életmód depressziót okoz?
  2024-05-01 09:04:46, szerda
 
  A vegán étrend azt jelenti, hogy csakis növényi alapú táplálékokat tartalmaz. A vegán étrendet követők ugyanis kerülik a húst, a tenger gyümölcseit, a tejtermékeket és a mézet. A jól megtervezett vegán étrendnek számos előnye lehet az egészség szempontjából, például ilyen a szívbetegségek és a rákos betegségek elkerülése. Azonban egy nem kellő odafigyeléssel megtervezett vegán étrend következtében olyan tápanyaghiány alakulhat ki, amely számtalan betegség elindítója lehet. Ezeknek a tápanyagoknak a hiánya okozhat mentális problémákat, mint amilyen a depresszió is.

A vegán étrend csökkentheti a krónikus betegségek kockázatait, és olyan betegségeket, állapotokat javíthat, mint az elhízás, a cukorbetegség, az ízületi gyulladás vagy a magas vérnyomás.

Sokan állítják azt, hogy a vegán étrend hatására sokkal jobb lett a közérzetük, azaz oldódott a szorongásuk, és jelentősen csökkent a stressz-szintjük. Valójában nem maga a vegán étrend okoz depressziót, hanem az étrendből, pontosabban a nem helyesen kialakított étrend miatt létrejött tápanyaghiány. A vegán étkezés ugyanis vitamin- és tápanyaghiányhoz vezethet. Amennyiben a szervezet nem jut hozzá még az alapvető vitaminokhoz és ásványi anyagokhoz sem, az bizony okozhat depressziós tüneteket.

Amennyiben valaki a vegán étrendet követi, akkor valószínűleg elegendő folátot, magnéziumot, rostot, vasat, C- és E-vitamint juttat be a szervezetébe. Viszont vannak olyan tápanyagok, amelyekből a vegán életmódot követő személyek hiányt szenvedhetnek, például ilyenek a telített zsírok - erre is szüksége van a szervezetnek kisebb mennyiségben -, az omega-3 zsírsavak, az aminosavak, a kalcium, a cink, a D- és a B12-vitamin. Ezeknek a tápanyagoknak a hiánya hangulati problémákat és esetenként még depressziót is okozhat.

A B12-vitamin hiánya az egyik leggyakoribb azok között, akik a vegán életmód mellett teszik le a voksukat, ugyanis ezt a vitamint olyan termékkel lehet bevinni a szervezetbe, mint hús, tej, tejtermékek és tojás. Ebben az esetben mindenképpen szükség lehet kiegészítők fogyasztására. Amennyiben nincs elegendő B12-vitamin a szervezetben, úgy kialakulhat fáradékonyság, étvágytalanság, gyengeség, feledékenység, koncentrálási problémák és depresszió.

Az omega-3 zsírsavak nagyon fontos szerepet töltenek be az agy egészsége szempontjából. A vegánok nem visznek be eleget ebből a tápanyagból a szervezetükbe, ami viszont memóriaproblémákhoz és a tanulási képességek csökkenéséhez vezethet.

Az aminosavat arra használja a szervezet, hogy olyan agyi vegyi anyagokat készítsen, amelyek segítenek a jó hangulat megteremtésében. Ha nem fogyasztunk aminosavakban bővelkedő táplálékokat, az szintén oka lehet a depresszió kialakulásának.

A depressziót meg lehet előzni akkor is, ha vegán étrendet követünk. Ilyenkor nagyon fontos a B12-vitamin pótlása akár olyan táplálékok formájában, amelyeket ezzel a vitaminnal dúsítottak. Az aminosavakat pedig a növényi fehérjékkel szükséges pótolni, mint például bab, borsó, teljes kiőrlésű gabonák, lencse, magvak, diófélék. Zsírsavakra is szüksége van a szervezetnek, ezt pótolhatjuk az olyan táplálékok fogyasztásával, mint dió, kendermag, chiamag, lenmag.
Forrás : Link
 
 
0 komment , kategória:   Betegségekről  
     1/83 oldal   Bejegyzések száma: 821 
2024.04 2024. Május 2024.06
HétKedSzeCsüPénSzoVas
 12345
6789101112
13141516171819
20212223242526
2728293031 
Blog kereső


Bejegyzések
ma: 0 db bejegyzés
e hónap: 319 db bejegyzés
e év: 859 db bejegyzés
Összes: 49652 db bejegyzés
Kategóriák
 
Keresés
 

bejegyzések címeiben
bejegyzésekben

Archívum
 
Látogatók száma
 
  • Ma: 735
  • e Hét: 735
  • e Hónap: 22938
  • e Év: 294138
Szótár
 
Blogok, Szótár,
© 2002-2024 TVN.HU Kft.