|
1/23 oldal
|
Bejegyzések száma: 228
|
|
|
|
2024-09-19 20:39:20, csütörtök
|
|
|
Összeszedtünk 4 recept ötletet ebédre, ami egészséges, finom és csupán 30 perc elég az elkészítésére. Mindegyik recept megfelel a Clean Eating, azaz a Tiszta Táplálkozás szabályainak, ha tudatosan válogatod össze a hozzávalókat.
Mit jelent a tiszta táplálkozás?
A tiszta táplálkozásnak semmi köze nincs ahhoz, hogy tiszta vagy piszkos-e az étel. Inkább a kalóriára, a szénhidrátra, a fehérjére vagy a zsírra való odafigyelésről szól. A tiszta táplálkozás magában foglalja a minimálisan feldolgozott ételek választását, az igazi ételekét, amelyek a maximális tápanyagértéket biztosítják számunkra. Az elképzelés az, hogy olyan élelmiszereket fogyasszunk, amelyek minél közelebb állnak a természethez. A környezet- és állatbarát termesztés vagy tenyésztés során létrehozott életek választása is hozzátartozik a tiszta táplálkozáshoz.
Mézes citromos csirke
Hozzávalók:
1 evőkanál repceolaj
só
2 filézett csirkemell felkockázva
kb 3 bögre vékonyra szeletelt burgonya
2 evőkanál vaj felolvasztva
1 teáskanál darált fokhagyma
1/4 bögre méz
1/4 bögre citromlé
1 evőkanál szójaszósz
1/2 bögre csirke alaplé
1 evőkanál kukoricakeményítő
1 bögre zöldségkeverék feldarabolva ízlés szerint (például répa, zöldbab)
Elkészítés:
1. Egy nagy serpenyőben melegítsd fel az olajat, majd add hozzá a csirkét, és főzd addig, míg kívülről megbarnul (kb 2-3 perc)
2. Add hozzá a burgonyát, keverd össze, fedd le és hagyd főni
3. Közben készítsd el a mártást: keverd össze a vajat, fokhagymát, mézet, citromlevet, szójaszószt, alaplevet és kukoricakeményítőt
4. Keverd a mártást a csirkéhez és a burgonyához. További 8-10 percig főzd közepes lángon lefedve, amíg a burgonya megpuhul és besűrűsödik a mártás.
5. Végül keverd hozzá a zöldségeket, főzd tovább, míg a zöldségek megpuhulnak, majd fedd le és hagyd állni 2-3 percig.
vízmegoldás vízszűrő készülék
Toszkán csirke
Hozzávalók:
1 evőkanál olívaolaj
1 darabokra vágott vöröshagyma
200 g gomba szeletelve
1 evőkanál liszt
1/4 teáskanál só
2 nagy csirkemell, kockára vágva
bors
1/8 teáskanál paprika pehely
1 dl fehér bor
1 szál rozmaring
1 bögre csirke alaplé
1/2 bögre aszalt paradicsom vékonyra szeletelve
2 bögre toszkán kelkáposzta apróra vágva
Elkészítés:
1. Melegítsd az olajat egy nagy tapadásmentes edényben közepes lángon.
2. Add hozzá a hagymát és párold puhára.
3. Add hozzá a gombát és főzd még 3 percig. Vedd le a hagymát és a gombát a tűzről, és tedd egy nagy tálba. Adj hozzá 1 evőkanál lisztet és 1/4 teáskanál sót, és keverd össze.
4. Tegyél még olajat a serpenyőbe. Add hozzá a csirkemellet, és ízesítsd sóval, borssal és pirospaprikával. Főzd 5-7 percig.
5. Öntsd hozzá a fehérbort és a rozmaringot és főzd további 1 percig. Add hozzá a csirkehúst, a paradicsomot, és tedd vissza a gombát és a hagymát a serpenyőbe.
6. Főzd tovább 3-4 percig, kevergetés közben.
7. Végül keverd hozzá a kelkáposztát és pirítsd össze.
Tudd meg mi mindenre jó még a gyömbér a teljesen ingyenesen letölthető e-könyvből: Gyömbér: A kelet legnagyobb becsben tartott gyógynövénye - kattints a linkre és töltsd le!
Spárgás csirke édesburgonyával
Hozzávalók:
1/2 kg filézett csirkemell
1 evőkanál extra szűz olívaolaj
Só és bors
3 gerezd darált fokhagyma
1 közepes édes burgonya - hámozva és kockára vágva
1/2 bögre csirke alaplé vagy víz
1/4 kg friss spárga feldarabolva
1/2 teáskanál frissen őrölt fekete bors
1/2 teáskanál őrölt paprika
Elkészítés:
1. Szeleteld apróra a csirkemellet és ízesítsd sóval és borssal.
2. Egy serpenyőben közepes lángon add a csirkéhez az olívaolajat és a fokhagymát.
3. A csirkét pirítsd körülbelül 7-10 percig, majd tedd félre.
4. Ugyanabban serpenyőben főzd puhára meg az édesburgonyát az alaplében.
5. Add hozzá a spárgát és főzd tovább, míg meg nem puhul.
6. Végül tedd vissza a csirkét a serpenyőbe és keverd össze, majd fűszerezd ízlés szerint.
Mediterrán csirke
Hozzávalók:
2 evőkanál olívaolaj
6 darab filézett csirkemell
1 közepes hagyma kockára vágva
3 gerezd darált fokhagyma
1 közepes cukkini felszeletelve
1/2 bögre napon szárított paradicsom apróra vágva
1 apróra vágott paprika
1 apróra vágott paprika
1 bögre csirke alaplé
1/2 bögre friss koriander apróra vágva
1/3 bögre apróra vágott petrezselyem
3 evőkanál friss bazsalikom apróra vágva
1 teáskanál szárított oregánó
tengeri só és fekete bors ízlés szerint
1 citrom szeletelve
Elkészítés:
1. Fűszerezd be a csirkemellet ízlés szerint sóval és borssal.
2. Melegíts fel 1/2 - 1 evőkanál olívaolajat egy nagy serpenyőben közepes lángon, majd add hozzá a csirkét és pirítsd barnára.
3. Tedd félre a csirkét egy tányérra. Tegyél még 1 / 2-1 evőkanál olívaolajat a serpenyőbe. Tedd bele a hagymát és a fokhagymát és főzd kb. 1-2 percig, amíg megpuhul. Tedd a serpenyőbe a szeletelt cukkinit és süsd aranysárgára, néhány percig mindkét oldalon, majd keverd bele a paradicsomot és a paprikát is.
4. Tedd vissza csirkét vissza a serpenyőbe, és öntsd rá az alaplevet. Közepes lángon lefedve főzd, amíg a csirke meg nem puhul, kb. 7-9 perc. Add hozzá szárított oregánót és friss fűszernövényeket (koriander, bazsalikom és petrezselyem), és további 2 percig párold lefedve.
5. Vedd le a tűzről, és ha szükséges, fűszerezd még ízlés szerint.
Forrás : Link
A linken láthatók az elkészített ételek is |
|
|
0 komment
, kategória: Receptek / főételek |
|
|
|
|
|
2024-07-21 11:34:27, vasárnap
|
|
|
Gyors és egészséges ebéd ötletek
Összeszedtünk 4 recept ötletet ebédre, ami egészséges, finom és csupán 30 perc elég az elkészítésére. Mindegyik recept megfelel a Clean Eating, azaz a Tiszta Táplálkozás szabályainak, ha tudatosan válogatod össze a hozzávalókat.
Mit jelent a tiszta táplálkozás?
A tiszta táplálkozásnak semmi köze nincs ahhoz, hogy tiszta vagy piszkos-e az étel. Inkább a kalóriára, a szénhidrátra, a fehérjére vagy a zsírra való odafigyelésről szól. A tiszta táplálkozás magában foglalja a minimálisan feldolgozott ételek választását, az igazi ételekét, amelyek a maximális tápanyagértéket biztosítják számunkra. Az elképzelés az, hogy olyan élelmiszereket fogyasszunk, amelyek minél közelebb állnak a természethez. A környezet- és állatbarát termesztés vagy tenyésztés során létrehozott életek választása is hozzátartozik a tiszta táplálkozáshoz.
Mézes citromos csirke
Hozzávalók:
1 evőkanál repceolaj
só
2 filézett csirkemell felkockázva
kb 3 bögre vékonyra szeletelt burgonya
2 evőkanál vaj felolvasztva
1 teáskanál darált fokhagyma
1/4 bögre méz
1/4 bögre citromlé
1 evőkanál szójaszósz
1/2 bögre csirke alaplé
1 evőkanál kukoricakeményítő
1 bögre zöldségkeverék feldarabolva ízlés szerint (például répa, zöldbab)
Elkészítés:
1. Egy nagy serpenyőben melegítsd fel az olajat, majd add hozzá a csirkét, és főzd addig, míg kívülről megbarnul (kb 2-3 perc)
2. Add hozzá a burgonyát, keverd össze, fedd le és hagyd főni
3. Közben készítsd el a mártást: keverd össze a vajat, fokhagymát, mézet, citromlevet, szójaszószt, alaplevet és kukoricakeményítőt
4. Keverd a mártást a csirkéhez és a burgonyához. További 8-10 percig főzd közepes lángon lefedve, amíg a burgonya megpuhul és besűrűsödik a mártás.
5. Végül keverd hozzá a zöldségeket, főzd tovább, míg a zöldségek megpuhulnak, majd fedd le és hagyd állni 2-3 percig.
vízmegoldás vízszűrő készülék
Toszkán csirke
Hozzávalók:
1 evőkanál olívaolaj
1 darabokra vágott vöröshagyma
200 g gomba szeletelve
1 evőkanál liszt
1/4 teáskanál só
2 nagy csirkemell, kockára vágva
bors
1/8 teáskanál paprika pehely
1 dl fehér bor
1 szál rozmaring
1 bögre csirke alaplé
1/2 bögre aszalt paradicsom vékonyra szeletelve
2 bögre toszkán kelkáposzta apróra vágva
Elkészítés:
1. Melegítsd az olajat egy nagy tapadásmentes edényben közepes lángon.
2. Add hozzá a hagymát és párold puhára.
3. Add hozzá a gombát és főzd még 3 percig. Vedd le a hagymát és a gombát a tűzről, és tedd egy nagy tálba. Adj hozzá 1 evőkanál lisztet és ¼ teáskanál sót, és keverd össze.
4. Tegyél még olajat a serpenyőbe. Add hozzá a csirkemellet, és ízesítsd sóval, borssal és pirospaprikával. Főzd 5-7 percig.
5. Öntsd hozzá a fehérbort és a rozmaringot és főzd további 1 percig. Add hozzá a csirkehúst, a paradicsomot, és tedd vissza a gombát és a hagymát a serpenyőbe.
6. Főzd tovább 3-4 percig, kevergetés közben.
7. Végül keverd hozzá a kelkáposztát és pirítsd össze.
Spárgás csirke édesburgonyával
Hozzávalók:
1/2 kg filézett csirkemell
1 evőkanál extra szűz olívaolaj
Só és bors
3 gerezd darált fokhagyma
1 közepes édes burgonya - hámozva és kockára vágva
1/2 bögre csirke alaplé vagy víz
1/4 kg friss spárga feldarabolva
1/2 teáskanál frissen őrölt fekete bors
1/2 teáskanál őrölt paprika
Elkészítés:
1. Szeleteld apróra a csirkemellet és ízesítsd sóval és borssal.
2. Egy serpenyőben közepes lángon add a csirkéhez az olívaolajat és a fokhagymát.
3. A csirkét pirítsd körülbelül 7-10 percig, majd tedd félre.
4. Ugyanabban serpenyőben főzd puhára meg az édesburgonyát az alaplében.
5. Add hozzá a spárgát és főzd tovább, míg meg nem puhul.
6. Végül tedd vissza a csirkét a serpenyőbe és keverd össze, majd fűszerezd ízlés szerint.
Mediterrán csirke
Hozzávalók:
2 evőkanál olívaolaj
6 darab filézett csirkemell
1 közepes hagyma kockára vágva
3 gerezd darált fokhagyma
1 közepes cukkini felszeletelve
1/2 bögre napon szárított paradicsom apróra vágva
1 apróra vágott paprika
1 apróra vágott paprika
1 bögre csirke alaplé
1/2 bögre friss koriander apróra vágva
1/3 bögre apróra vágott petrezselyem
3 evőkanál friss bazsalikom apróra vágva
1 teáskanál szárított oregánó
tengeri só és fekete bors ízlés szerint
1 citrom szeletelve
Elkészítés:
1. Fűszerezd be a csirkemellet ízlés szerint sóval és borssal.
2. Melegíts fel 1/2 - 1 evőkanál olívaolajat egy nagy serpenyőben közepes lángon, majd add hozzá a csirkét és pirítsd barnára.
3. Tedd félre a csirkét egy tányérra. Tegyél még 1 / 2-1 evőkanál olívaolajat a serpenyőbe. Tedd bele a hagymát és a fokhagymát és főzd kb. 1-2 percig, amíg megpuhul. Tedd a serpenyőbe a szeletelt cukkinit és süsd aranysárgára, néhány percig mindkét oldalon, majd keverd bele a paradicsomot és a paprikát is.
4. Tedd vissza csirkét vissza a serpenyőbe, és öntsd rá az alaplevet. Közepes lángon lefedve főzd, amíg a csirke meg nem puhul, kb. 7-9 perc. Add hozzá szárított oregánót és friss fűszernövényeket (koriander, bazsalikom és petrezselyem), és további 2 percig párold lefedve.
5. Vedd le a tűzről, és ha szükséges, fűszerezd még ízlés szerint.
Forrás : Link |
|
|
0 komment
, kategória: Receptek / főételek |
|
|
|
|
|
2022-10-25 20:50:02, kedd
|
|
|
Szuper cukkini fasírt recept:
Hozzávalók:
70 dkg cukkini lereszelve
1 teáskanál só
negyed bögre teljes kiőrlésű liszt
negyed bögre reszelt parmezán
2 gerezd fokhagyma összezúzva
1 tojás felverve
bors és egyéb fűszerek ízlés szerint
2 evőkanál olívaolaj
Elkészítés:
1. Öntsd le a lereszelt cukkini levét. Adj hozzá sót, majd keverd össze. Hagyd állni 10 percig, majd egy konyharuhán keresztül szűrd le a kiengedett vizet.
2. Egy nagy tálban keverd össze a cukkinit, a lisztet, a parmezánt, a fokhagymát és a tojást, majd fűszerezd ízlés szerint.
3. Hevítsd fel az olívaolajat egy serpenyőben közepes lángon. Kanalazd bele a cukkini keveréket, formázd laposra, majd süsd aranybarnára mindkét oldalát (kb 3-4 percig).
4. Frissen tálalva a legfinomabb. Jó étvágyat!
Forrás : Link

|
|
|
0 komment
, kategória: Receptek / főételek |
|
|
|
|
|
2022-06-17 18:59:38, péntek
|
|
|

Mate tea (Ilex paraguariensis)
A magyalfélék családjába tartozik, megjelenésében a magyalra emlékeztető trópusi-szubtrópusi örökzöld növény. 3-6 m magasra is megnő, örökzöld. A Dél-Amerikai indiánok hosszú évtizedek óta gyógyszerként és frissítő italként is használják.
Hatóanyagai: A koffeinnel csaknem azonos mennyiségű mateint tartalmaz, ezenkívül 146-féle illóolajféleséget, ásványi anyagokat, nyomelemeket, csersavat és rengeteg vitamint.
Hatásai: A zöld teákhoz hasonló, de annál táplálóbb ital lassan, de egyre szélesebb körben kezd elterjedni a világon, így hazánkban is. A kávéhoz és a teához hasonlóan a mate a világ legfontosabb élvezeti növényei közé tartozik. A belőle készült tea Argentína, Brazília, Uruguay, Paraguay és Chile nemzeti itala. A növény fiatal csúcshajtásait gyűjtik össze, amit aztán nyílt tűzön vagy forró levegőáramban hirtelen megszárítanak. Így marad zöld a mate-tea.
Az összezúzott száraz leveleket kis csuporba teszik, és kb. 70 fokos vizet öntenek rá. Aztán egy kb. 20 centis szopókával szívogatják. Erősíti az immunrendszert, csökkenti a stresszt, a fáradtság- és éhségérzetet, segíti az emésztést, ellazítja az izmokat, lassítja az öregedést, frissíti az agytevékenységet, a vérkeringést, segíti a szívműködést, méregtelenít, szabályozza a vércukorszintet. Támogatja a tüdő munkáját, mert tisztítja a légutakat, tágítja a hörgőket.
A mate tea a következő állapotokban lehet hasznos:
Asztma
Elhízás
Krónikus fáradtság
Depresszió
Székrekedés
Csökkent immunfunkció
Forrás : Link |
|
|
0 komment
, kategória: Receptek / főételek |
|
|
|
|
|
2020-09-02 22:56:52, szerda
|
|
|
A csont egy élő szövet és strukturális szerepet tölt be a szervezetben. A csont ásványi anyagokkal, különösen kalciummal és foszforral erősített fehérjemátrixból áll. A csonttömeg mindössze a húszas évek elejéig növekszik, ekkor érjük el a csonttömeg csúcsát. Ezután egy stagnáló időszak következik, majd negyvenéves kortól a csontvesztés meghaladja a csontképzést, és a csonttömeg fokozatosan ugyan, de csökkenni kezd. A csontszövet túlzott mennyiségű vesztése csontritkuláshoz vezet, amellyel fokozódik a csont törékenysége és a nő a csonttörés kockázata.
Az egészséges csontozat fenntartásában egyes vitaminok és ásványi anyagok játszanak kiemelkedő szerepet. Különösen a kalcium nagyon fontos, hiszen ez az ásványi anyag szerepet játszik a D- és K-vitamin fenntartásában és hasznosulásában. Az aktív életmód szintén nagyon fontos az egészséges csontozat megőrzésében.
Nőknél az ösztrogén is biztosítani tudja a csontok védelmét, így a szabálytalan ciklus vagy a menstruáció elmúlása károsan hathat a csontozatra. Menopauza után már nem termelődik ösztrogén, így a csont sűrűsége is fokozatosan csökkenni kezd. Éppen ezért nagyon fontos, hogy idősebb korban odafigyeljünk azokra a vitaminok és ásványi anyagok pótlására, amelyek elősegítik a csont erősségének fenntartását.
A fizikai aktivitás is nagyon hasznos a csontok megőrzésének szempontjából. A kalcium 99 százaléka van jelen a csontokban. A kalciumbevitel aktív életmóddal párosítva segíthet abban, hogy a csontok erősek maradjanak. A zöld leveles zöldség, mint például a brokkoli különösen sok kalciumot tartalmaz. Fontos forrás még halak közül a szardínia. Egyes táplálékok tartalmazhatnak olyan anyagokat, amelyek a kalciumhoz kötődnek és csökkentik a kalcium felszívódását. Ilyen például a teljes kiőrlésű gabonafélékben és a hüvelyesekben lévő fitátok és a spenótban vagy a rebarbarában lévő oxalát.
A D-vitamin elősegíti a kalcium felszívódását. A legtöbb D-vitamint a napfényből szintetizáljuk. A D-vitamin gazdag forrása a makréla, a szardínia, a pisztráng, a tojás, a máj és a tejtermékek. D-vitamin hatására javul az izomerősség, ami jó hír, hiszen ez pozitívan befolyásolja a mobilitást és az egyensúlyt.
Kutatások igazolják, hogy a csontritkulásban szenvedő betegek szervezete csak kevés K-vitamint tartalmaz. Ennek a vitaminnak a fő forrásai a zöld leveles zöldségek, a hús és a tejtermékek.
Forrás : Link |
|
|
0 komment
, kategória: Receptek / főételek |
|
|
|
|
|
2020-06-06 10:32:55, szombat
|
|
|
Kínai illatos, omlós csirkemell:
Hozzávalók:60 dkg csirkemell
4 db tojásfehérje
5 evőkanál étkezési keményítő
1 dl olaj
2 gerezd fokhagyma
1 kávéskanál sütőpor
1 teáskanál gyömbérpor
só, bors, olaj a sütéshez
Elkészítés:
A csirkemellet mosd meg, itasd le róla a nedvességet papírtörlővel, és vágd vékony szeletekre. Az olajat keverd össze a zúzott fokhagymával, és rakd bele a húsokat egy-két órára. A tojásokat válaszd szét, a fehérjéket tedd egy tálba, és villával kicsit verd fel. Add hozzá a keményítőt, a sütőport, fűszerezd sóval, borssal, gyömbérporral, és alaposan dolgozd össze.
A húst vedd ki a pácból, csepegtesd le, és forgasd meg a tojásos keverékben. Egy serpenyőben vagy lábosban forrósíts olajat, és tedd bele a csirkemellet. Süsd minden oldalát aranybarnára, majd hagyd rácson lecsepegni.
Ha szereted a kínai konyhát, a csirkés, mogyorós pirított tésztát is feltétlenül próbáld ki!
Forrás : Link |
|
|
0 komment
, kategória: Receptek / főételek |
|
|
|
|
|
2020-05-31 12:12:52, vasárnap
|
|
|

Spanyol krumpliomlett jó hagymásan: senki nem marad utána éhes
Ez a krumpliomlett a spanyolok különleges, nagy hagyománnyal bíró étele. Tortillának is hívják, de nem keverendő össze a mexikói konyha ikonikus ételével, leginkább az olasz frittatához hasonlít. Készítheted reggelire, ebédre, de piknikételnek is kiváló. Ha pedig nem tudod megenni reggelire, nyugodtan magaddal viheted a munkába is.
Spanyol krumpliomlett:
Hozzávalók:5 db közepes krumpli
2 db vöröshagyma
6 db tojás
2 teáskanál só1
mokkáskanál bors
4 gerezd fokhagyma
1,5 dl olívaolaj
Elkészítés:
A krumplit pucold meg, és vágd vékony karikákra. Egy serpenyőben hevítsd fel az olajat, rakd bele az apróra vágott vöröshagymát, és fonnyaszd meg. Szedd ki, tedd félre, és pakold a krumplit a visszamaradt zsiradékba. Kis lángon süsd 15 percig, majd amikor megpuhul, vedd ki a serpenyőből.
A tojást verd fel villával, sózd, borsozd, keverd hozzá a pirított hagymát, a fokhagymát és a krumplit. Rakd vissza a serpenyőbe, és kis lángon süsd addig, amíg a tojás elválik az edény szélétől. Ez körülbelül négy-öt perc. Ekkor fordítsd meg egy határozott mozdulattal, és süsd még három percig. A tetejére boríts egy tálat, és gyors mozdulattal fordítsd rá a krumpliomlettet.
Az omlett nagyon sokféle lehet, spárgával, mozzarellával laktató és nagyon ízletes.
Forrás : Link
|
|
|
0 komment
, kategória: Receptek / főételek |
|
|
|
|
|
2013-01-25 19:40:34, péntek
|
|
|

Érdemes tudni: A kakukkfű aromás ízét már az ókori görögök és egyiptomiak is kedvelték. Nagyszerű étvágygerjesztő, gyomorjavító, görcsoldó és köhögéscsillapító hatású. Burgonyás, zöldbabos ételek fűszere, de remekül illik különféle húsokhoz, és a májat különlegesen pikánssá teszi.
Hozzávalók (4 személyre):
4 evőkanál olívaolaj
60 dkg pulykamellfilé megmosva, és kb. 1,5 cm-es kockákra vágva
só
őrölt fekete bors
1 evőkanál liszt
3 dl tejszín
1 csokor kakukkfű, néhány ág a díszítéshez, a többi finomra aprítva
A megforrósított olajban a húst kevergetve megpirítjuk. Megsózzuk, megborsozzuk, a kakukkfűvel majd a liszttel meghintjük, és egy percig tovább pirítjuk. A tejszínnel felöntjük, a kakukkfüvet beleszórjuk, majd kevergetve beforraljuk. Kakukkfűággal díszítjük, köretként párolt rizs, zöldsaláta vagy grillezett zöldségek jól illenek hozzá.
Forrás:impulsermagazin
|
|
|
0 komment
, kategória: Receptek / főételek |
|
|
|
|
|
2012-01-06 11:36:42, péntek
|
|
|
IGAZI LÁNGOS , AMIT A PIACOKON LEHET KAPNI:
Hozzávalók: 12-14 db 40 dkg finomliszt,
2 db közepes nagyságú főtt burgonya,
3 dkg friss élesztő,
1 mokkáskanál cukor,
1/2 dl tej,
1 tojás sárgája,
1 teáskanál só; olaj a sütéshez.
ELKÉSZÍTÉSE :
1/2 dl tejet meglangyosítunk, belekeverjük a cukrot és a szétmorzsolt élesztőt, majd langyos helyen felfuttatjuk, vagyis megvárjuk, amíg a bögre tetejére feljön az élesztős tej.
Közben a főtt burgonyát áttörjük és összedolgozzuk a liszttel, a tojássárgával és a sóval, majd hozzáadjuk a felfutott élesztőt. Annyi langyos tejet öntünk apránként hozzá, hogy közepesen kemény legyen a tészta. Jól kidolgozzuk, és cipóba formálva lisztezett tálba rakjuk. A tetejét is belisztezzük, ezután tiszta konyharuhával letakarjuk, és duplájára kelesztjük.
Ha megkelt, lisztezett deszkán ujjnyi vastagra kinyújtjuk, és tenyérnyi darabokat szaggatunk ki belőle. Kézzel kihúzogatjuk, és még 15 percig pihentetjük. Ezután bő, forró olajban mindkét oldalán megsütjük, majd a felesleges olajat leitatva, forrón tálaljuk.
A lángos sokféleképpen tálalható: reszelt sajttal, sajttal és tejföllel, csak tejföllel, fokhagymás tejföllel, kapros tejföllel, juhtúróval kevert tejföllel, paradicsomos mártással, gombás mártással, gombás-sajtos mártással stb.
Forrás: internet
|
|
|
0 komment
, kategória: Receptek / főételek |
|
|
|
|
|
2011-07-06 09:22:43, szerda
|
|
|
Gyömbéres-birsalmás csirke a következőképpen készül:
Először is szükséges hozzá 1 nagy csirkemellfilé, só, bors. Aztán a 1 nagy birsalma, 1 közepes fej hagyma karikázva, 1 citrom leve, méz, 1 tk őrölt gyömbér( ha van nyers gyömbérünk - még finomabb lesz kb egy ek reszelve ) ½ tk őrölt fahéj, kb. 4 dkg vaj
Először a birsalmával kell foglalkozni, ugyanis az a fő tulajdonsága, hogy egy percen belül képes megbarnulni. Ezért előbb a vizet oda kell tenni főni, egy citrom levével és pici mézzel. A birsalmát nagyobb cikkekre vágjuk. Magházastól, héjastól dobjuk a vízbe. Ne főzzük sokáig, mert szétfő és főzelékszerű lesz. Fontos, hogy az alakját megőrizze. Amíg fő az alma és félszemmel kémleljük puhulását, felszetelhetjük a csirkemellet (de a biztonság kedvéért ezt a műveletet előtte is el lehet végezni).
Kivágjuk az alma magházát és a csirkével azonos méretű kockákra vágjuk a nagyobb szeleteket.
Egy serpenyőbe diónyi vajon megpároljuk a hagymát, rászórom az őrölt fahéjat, gyömbért és rá a csirkemellet, só, bors.
Úgy kell pirosra sütni, hogy közben ne száradjon ki a mell (egyébként combból is lehet), vagyis nagy lángon, a végén tehetünk rá még egy kiskanál mézet, és forgatgassuk míg picit odakap. Húzzuk félre a serpenyőt!
Egy másik serpenyőben egy diónyi vajat és egy kiskanál mézet olvasszunk fel, ebben tegyük bele a birsalmát és addig forgassuk, míg pirosra karamellizálódik (ragacsos lesz tőle).
Amikor kézen van, adom hozzá a húshoz. Meg lehet esetleg szórni fenyőmaggal, vagy mandulával.
Nagyon finom és kíváló gyorsvacsora. elkészítése kb fél óra
Forrás: chiliesvanilia |
|
|
0 komment
, kategória: Receptek / főételek |
|
|
|
|
|
1/23 oldal
|
Bejegyzések száma: 228
|
|
|
|
2025. április
| | |
|
|
ma: |
0 db bejegyzés |
e hónap: |
317 db bejegyzés |
e év: |
1814 db bejegyzés |
Összes: |
53314 db bejegyzés |
|
|
|
|
- Ma: 307
- e Hét: 3061
- e Hónap: 78529
- e Év: 352730
|
|
|