Belépés
vorosrozsa66.blog.xfree.hu
"Nyisd ki a szemed a szépségnek körülötted, nyisd meg az elméd az élet csodáinak, nyisd meg a szíved azoknak, akik szeretnek és mindig légy hű önmagadhoz!&... Drót Erika
1966.11.04
Offline
Profil képem!
Linktáram, Blogom, Képtáram, Videótáram, Ismerőseim, Fecsegj
     1/3 oldal   Bejegyzések száma: 27 
A DIABÉTESZ megjelenésének oka
  2018-11-14 08:25:38, szerda
 
 
A DIABÉTESZ MEGJELENÉSÉNEK OKA



A savval bevont béta sejtek nem termelhetnek elég inzulint. A savak tönkreteszik azokat a zónákat, amelyek inzulint generálnak a sejtmembrán szintjén, így a szervezet illető sejtjei, amelyeknek ezt a hormont kellene termelniük - az inzulint -, nem tehetik meg megfelelően. Hogyha ez a dolog nincs gyökerében megjavítva, akkor egyes betegségek, mint a diabétesz, kialakulnak a szervezetben. Míg enélkül magas savasság nélkül a diabétesz nem jelenik meg.

Az inzulin termelésért felelős sejtek ("BÉTA" sejteknek nevezettek) túl nagy mennyiségű savval vannak körülvéve az elfogyasztott ételekből. Emiatt a sejteket erős károsodás éri... és végül károsodik a hasnyálmirigy is, az inzulin termelés teljes leállását okozva. Egyszerűbben elmagyarázva, a hasnyálmirigyben ezek a béta sejteknek nevezett sejtek inzulint termelnek. Normális körülmények között ezek folyamatosan termelnek inzulint, kitartóbban dolgozva minden étkezés után, hogy gesztionálják a magas vércukorszinteket amelyek az élelmiszer elfogyasztása után jelennek meg.

Ahogy már említettem, akkor, amikor egészségtelen ételeket eszünk, amelyek megnövelik a vér savasságát, ezek a béta sejtek nem végezhetik a tevékenységeiket megfelelően. Nyilvánvaló, anélkül, hogy ha a sejtek nem úgy működnek, ahogy kellene, a hasnyálmirigy sem teheti ezt meg... Másképpen fogalmazva, akkor, amikor az említett savasság a hasnyálmirigybe kerül, kialakul a cukorbetegség.
ELGONDOLKODTATÓ:

Míg a felírt gyógyszerek segítenek mesterségesen kontroll alatt tartani a vércukorszintet (és kezelni a tüneteket), ezek nem kezelik a betegség fő okát.

Hogyha a felírt gyógyszerek lennének a diabétesz problémájának fő megoldásai, akkor ez a betegség miért van napjainkban is a 4. helyen a világon az elhalálozási okok között az emberek esetében? És amellett, hogy a fő elhalálozási okok egyike, súlyos szövődményei is vannak, mint a magas vérnyomás, szívroham és veseelégtelenségek.

Jegyezd meg, hogy a hasnyálmirigy sejtjei savasabbak, mint kellene, az étrended és az életmódod miatt. Az az érdekes, hogy amint az illető savak nem öntik el többé a hasnyálmirigyedet, az megpihenhet a sok erőfeszítés után, amikor fel kellett dolgoznia és semlegesítenie az anyagokat. Miután a hasnyálmirigy megtisztítja magát a savfeleslegtől, utána hajlamos regenerálódni.

Kezd meggyógyulni, természetesen, külső beavatkozás nélkül... Ugyanakkor kezdi regenerálni a béta sejteket, és használni őket az eredeti céljukra - az inzulin termelésére! Ha a diabétesz "Fő okára" koncentrálsz - elkezded látni a diabéteszt egy más szemszögből - a "Gyógyszerek" és "A tünetekkel való harc" helyett, elkezdesz az olyan dolgokra gondolni, mint az "Egészség" és az ok kezelése. Az egyszerű, de figyelmen kívül hagyott igazság ami a diabéteszt illeti - de napjaink több más betegségét is - az, hogy sokkal fontosabb az, hogy gondolj arra, hogy mit fogyasztasz (milyen folyadékokat, milyen élelmiszereket, a levegő minőségére stb.), mint hogy az egyes egészségtelen dolgok negatív hatásait kezelgesd. Ahogy biztosan tudod jól, a hypoglykémiára felírt gyógyszerek csupán eltakarják a tüneteket. Ezek nem gyógyítanak; tulajdonképpen ezek súlyosbítják a problémát oly módon, hogy legyengítik az immunrendszert. Habár segíteniük kellene, de ezek csak rontanak a helyzeten.
 
 
0 komment , kategória:  CUKORBETEGEKNEK   
A cukorbetegség nem az inzulin hiányának betegsége...
  2018-11-14 08:20:28, szerda
 
 




A cukorbetegség nem az inzulin hiányának betegsége


HOGYHA ELGONDOLKOZOL EGY KICSIT...


A cukorbetegség nem az inzulin hiányának betegsége, hanem a szervé, amely ezt termeli: a hasnyálmirigyé! És ez a betegség csupán egy tünet - egy vészjelzés - egy károsodott hasnyálmirigyé, amely túlontúl tönkre van menve ahhoz, hogy folytassa az inzulin termelését és generálását a szervezetben, hogy kontrollálja a szervezet vércukorszintjét. A cukorbetegség nem a semmiből tűnik elő, hanem egyenes következménye a szervezetben levő rendellenességeknek. Sajnos nem szentelünk figyelmet a problémáink FORRÁSAINAK, és amíg ezt csináljuk, addig a problémák folytatódnak és súlyosbodnak. Vessünk egy pillantást arra, hogy mi történik a testünkben! A hasnyálmirigy egy létfontosságú, amely a gyomor közelében helyezkedik el. A fő szerepe az inzulin termelés. A szénhidrátok serkentik az inzulin kiválasztását, jobban, mint bármilyen más élelmiszeri összetevő. Ahhoz, hogy a szénhidrátok az ételből felszívódhassanak a szervezetünkbe, az szükséges, hogy a hasnyálmirigy intenzíven működjön, teljes erőből, hogy több inzulint termeljen. Hogyha a hasnyálmirigy hosszú időn keresztül túl van terhelve, akkor elfáradhat és leállhat.


A hasnyálmirigy károsodhat akkor is, ha túl nagy mennyiségű savat fogyasztunk - savak, amelyek nem csupán az elfogyasztott szénhidrátok felszívódásából származnak, hanem cukrokból is, túlzott zsírokból, ételekből, amelyek nagy savasságot okoznak, és húgysavból is, mert ezek a gyomorból egyenesen a hasnyálmirigybe kerülnek. Amikor több millió ember világszerte kezd keresztülmenni ugyanazon a dolgon, ugyanazokon az egészségügyi problémákon (minden 5. másodpercben diagnosztizálnak egy-egy esetet!), akkor valami nagyon nincs rendben! Valami nincs egyensúlyban. De itt nem lehet szó holmi véletlenről.


Mit fedeztek fel a tudósok? Nos, felfedezték a diabétesz okát, azonosították a gyökerét, vagyis azt, hogy egy sebezhető, gyenge hasnyálmirigy okozza, amit tönkretettek a savak: cukrok, szénhidrátok, túlzott zsírok, húgysav és “természetes" ételek, amelyekben mindenféle vegyi anyagok vannak, génmódosított ételek stb., amelyek sajnos dominálják a XXI századi ember mindennapi étrendjét. Mivel a hasnyálmirigy a gyomor után a következő láncszem az emésztés folyamatában, bármit eszel, ezen is keresztülmegy, pedig ez egy érzékeny szerv... Így, ahelyett, hogy az ételt emésztené és inzulint termelne ... a hasnyálmirigy egy “sokk szervvé" alakul át. Ez azt jelenti, hogy a hasnyálmirigynek fel kell szívnia és semlegesítenie kell a felesleges sav mennyiségeket, amelyek a modern étrendünkben szerepelnek, amelyek átkerülnek hozzá a gyomorból. Az ilyen pillanatok kedveznek a diabétesz megjelenésének, és hogyha nem áll szándékodban megállítani ezeket a támadásokat a saját hasnyálmirigyed ellen, akkor 2-es típusú cukorbetegséged lesz, amely egyre súlyosbodni fog. A radikális étrendváltás, amelyen manapság keresztülmegyünk (feldolgozott élelmiszerek, gyorséttermek, chipsek, stb., és amelyeknek nincs sok tápértékük) a hasnyálmirigyet a savak, a szemetek és a méreganyagok elleni első védvonal szerepére kárhoztatják.
 
 
0 komment , kategória:  CUKORBETEGEKNEK   
Az étrend a döntő tényező a cukorbetegség kezelésében
  2018-11-14 08:17:23, szerda
 
 



AZ ÉTREND A DÖNTŐ TÉNYEZŐ A CUKORBETEGSÉG KEZELÉSÉBEN



Valószínűleg ismerősen hangzik a mondás, hogy “az vagy, amit megeszel." Nos, ez a kijelentés egyre igazabb lesz, a cukorbetegség esetében még inkább, mint ahogy sokan közülünk elképzelik. Hogyan lehetséges, hogy az, amit eszünk, ennyire nagy hatással legyen a testünkre? Megpróbálom egyszerűen elmagyarázni. Képzeld el, hogy a tested egy autó, ami környezetkímélő üzemanyaggal működik. A testünk, hogyha mérlegeled a helyzetet, egy élő gépezet, amely lélegzik és mozog, és több mint kétmillió év óta olyan üzemanyagokkal működik, mint: - víz, magvak, diók, növények, füvek, gyökerek, gyümölcsök, zöldségek, gabonák. Ez az az üzemanyag, amelyet megszokott az emberi szervezet az évezredek folyamán.
SŐT MI TÖBB...

... ez az az “üzemanyag", amelynek alapjára van felépítve az élő gépezet, ami az emberi test. Utána hirtelen, kétmillió év múlva ... az illető gépezet áttér, alig 100 év alatt, egy “modern" üzemanyagra, ami a következők keveréke: - cukor, édességek, kekszek, ropik, csokoládé, chips, kávé, coca-cola, zsírok és olajok, cigaretta, alkohol, ecet, gyógyszerek, vegyi anyagok, növényvédő szerek, tartósítószerek stb. Nyilvánvaló, mire számíthatunk, hogy mi fog történni ezzel a járművel:
ELROMLIK...

És hogyha továbbra is ilyen üzemanyagokat töltesz a tartályba, akkor nem is fog soha többé megfelelően működni. Majd kezd “a motorod" egyre komolyabban károsodni Egyes esetekben tumorok alakulnak ki. Mások hihetetlenül nagy koleszterin szintektől szenvednek. A te esetedben a nem megfelelő étrend és életmód egy bizonyos szervedre volt hatással, a hasnyálmirigyre ... amely a főszereplő az inzulin termelő folyamatban és kibocsátásában a szervezetbe. Ez a szerv annyira tönkrement a nem megfelelő “üzemanyagok" miatt, hogy elkezdett egyre kevesebb inzulint termelni, addig, amíg végül a cukorbetegséggel diagnosztizáltak nálad.


 
 
0 komment , kategória:  CUKORBETEGEKNEK   
A diabétesz 2. házi gyógyítása
  2018-10-24 22:35:51, szerda
 
  A diabétesz 2. házi gyógyítása


Régi-új, szelíd gyógyfüves gyógyszerformák az öngyógyításban füvesasszony módra

Mottó: ,,Már öt négyzetméternyi gyógynövénykert birtokában sokat tehet az ember önmagáért, viruló egészségéért." (Maurice Messegue)

A már kialakult 2. sz. cukorbetegség orvosi kezelést kíván, de jól megválasztott gyógyfüves terápiával fokozatosan csökkenthető a vércukorszint, elkerülhető a betegség számos melléktünete. Orvosi ellenőrzés mellett pár hónap alatt csökkenthető, sőt el is hagyható a tablettaszedés. A gyógynövénykúra csak akkor hatásos, ha életmódváltással, diétával és rendszeres testmozgással párosul.



Vércukorcsökkentő teakeverék: csalánlevél, diólevél, fehér eperfalevél, kukoricabajusz, orbáncfű, orvosi zsálya és szent bazsalikom keverékéből 1 evőkanálnyit 2,5 dl forrásban lévő vízhez teszünk, a hőforrást elzárjuk. 20 perc állás után leszűrjük, folyékony jázminpakóca-kivonattal édesíthetjük.



Vércukorcsökkentő cseppek: aprított csalángyökérből, bojtorjángyökérből, gyermekláncfűgyökérből és keserűdinnye terméséből tinktúrát készítünk. Ajánlott adagja napi 3x10-20 csepp. (A gyökérdrogokból főzetet is alkalmazhatunk, eredményt napi ˝1/2-1 liter tea fogyasztásával érhetünk el.)



Görögszénamag: kapszulában napi 1-2 kapszula a vércukorszint csökkentése mellett a koleszterin- és vérzsírcsökkentésben is hatásosnak bizonyult.



A szent bazsalikom cserépben is termeszthető


Stevia rebaudiana bertoni (jázminpakóca): mézédes gyógynövény, évszázadok óta használják a világ számos országában mint természetes és kalóriamentes édesítőszert. Egy csipetnyi levélből mézízű teát főzhetünk, egyéb kellemetlen ízű gyógyteák ízesítésére is alkalmas. Tömény főzetéből folyékony édesítőszer készíthető, porrá őrölve porcukorként alkalmazható.


Stevia (jázminpakóca), gyógynövény és édesítőszer egyben


Balzsamkörte vagy keserűdinnye (Momordica Ch.) ősrégi zöldségnövény, egyben csökkenti a vércukor-, koleszterin- és vérzsírszintet. Uborkaszerű termése fogyasztható nyersen, szárítva vagy alkoholos kivonat formájában, könnyen termeszthető.



Csicsókalepény cukorbetegeknek: a csicsókát lereszeljük, 1 tojást belekeverünk, tengeri sóval, borsikafűvel, újhagymával, szent bazsalikommal ízesítjük, kevés olajban pirosra sütjük.



A csicsóka a cukorbetegek burgonyája


Az orvosi ellenőrzés mellett fontos a rendszeres otthoni vércukorszintmérés is, mellyel ellenőrizhetjük a gyógyfüvek hatását. Diéta és rendszeres mozgás mellett a jól beállított gyógynövénykúra megszünteti a vércukorszint ingadozását. A cukorbetegséget gyógyító növények túlnyomórészt a természetben előforduló növények, begyűjtésük - gyalogtúrával egybekötve - eleve hasznos és gyógyító tevékenység. A kísérő betegségként jelentkező vese-, szív- és érrendszeri, idegrendszeri károsodások elleni gyógynövényeket (pl. aranyvessző, galagonya, citromfű, kerti ruta, macskagyökér, medvehagyma, csicsóka stb.) érdemes házi kertben termeszteni.
 
 
0 komment , kategória:  CUKORBETEGEKNEK   
Tíz tipp cukorbetegeknek
  2018-10-24 22:31:34, szerda
 
  Tíz tipp cukorbetegeknek







A zöldségek általában ajánlhatók, de a főtt sárgarépa és cékla glikémiás indexe túl magas, ezért a cukorbetegek mértékkel fogyasszák!



Az I. típusú cukorbajjal ellentétben, amelynek lényege, hogy a hasnyálmirigy egyáltalán nem termel inzulint, a II. típusú diabéteszben szenvedők szervezete eleinte még termeli ezt az életfontosságú hormont. Utóbbi esetben az inzulin azonban már nem képes a vérben keringő cukrot a sejtekbe szállítani (inzulinrezisztencia). Ennek következtében a hasnyálmirigy egyre több inzulint termel, amitől egy idő után teljesen kimerül. A II. típusú cukorbetegség korábban az 50 évesnél idősebb felnőttek betegsége volt. Az utóbbi időben azonban egyre fiatalabb korosztályban, sőt egyre több gyermeknél is megjelent ezt a betegség.


1. Mennyiség helyett minőség

A teljes értékű, változatos étkezés - teljes kiőrlésű pékáru, natúr rizs, zöldség, gyümölcs, saláta, sovány hús, hal, sovány tejtermék, hidegen sajtolt növényi olajok, mogyoró- és diófélék és hangsúlyozottan kevés édesség - a táplálkozás meghatározó elemei. Ajánlott a napi kalóriaszükséglet 45-55%-át lassan felszívódó szénhidrátokból (teljes őrlésű gabonák és zöldségek) fedezni, 30%-ot tegyenek ki a zsiradékok (növényi olajok, diófélék és hal), és kb. 15-25%-ot a fehérjék, pl. sovány tejtermékekből.


2. A teljes gabonaszem kíméli a vércukrot

A teljes őrlésű gabonaliszt szénhidráttartalma lassabban szívódik fel, lassabban emeli meg a vércukorszintet, ezért hosszabb ideig laktat - ezt hívjuk alacsony glikémiás indexnek. Ezzel az értékkel határozzuk meg a szénhidráttartalmú ételek vércukorszintet befolyásoló hatását (lásd a táblázatot). Az 50 glyx alatti értékű ételek kedvező hatásúnak minősülnek. A glyxértékek azonban csak kapaszkodók, mivel állandóan változnak, attól függően, hogy milyen ételeket társítunk egymással. A zsír pl. fékezi a szénhidrátok felszívódását.



Figyeljünk tehát a megfelelő mennyiségű ballasztanyag fogyasztására (30-40 g/nap). A ballasztanyagok lassítják a szénhidrátok felszívódását, ezzel egyenletesebbé teszik a vércukorszintet. Különösen a zab- vagy a búzacsíra, a cikória, a bab, a teljes őrlésű liszt és a hüvelyesek tartalmaznak sok ballasztanyagot. Érdemes az átállást fokozatosan végezni, mivel ellenkező esetben kellemetlen élelmiszer-intolerancia, puffadás, felfúvódás léphet fel, gyakran mérjünk vércukorszintet, nehogy hirtelen zuhanjon a szint.


3. Kerüljük a késztermékeket

A késztermékek általában túl sok zsírt, ízfokozót, cukrot és keményített zsiradékot tartalmaznak. Érdemes elolvasni a csomagoláson az apró betűs részt.



Az ún. diabetikus termékek általában gyümölcscukrot (fruktózt) tartalmaznak, amely anyagcseréjéhez nem szükséges inzulin. Ráadásul alacsonyabb glyxértékű, mint a hagyományos kristálycukor. Megjegyzendő, hogy a gyümölcscukor ugyanolyan kalóriadús, mint a kristálycukor, ráadásul a férfiaknál jelentős mértékben képes megemelni a vérzsírok értékét. A legújabb vizsgálatok eredményei sejteni engedik, hogy a sok fruktóz kóros elhízást és a máj elzsírosodását okozhatja.



A jól beállított cukorbeteg naponta kb. 30 g kristálycukrot fogyaszthat pl. desszert formájában. A normális receptekben megadott cukormennyiség kb. 40-50%-kal csökkenthető, a finomliszt helyett pedig használjunk teljes lisztet.


4. Fogyasszunk megfelelő zsiradékot

A túl sok zsír és a keményített zsiradékok a diabéteszt és az inzulinrezisztenciát súlyosbíthatják. Éppen ezért csak jó minőségű, hidegen sajtolt növényi olajokat használjunk. Sütéshez alkalmas az olíva- vagy a repceolaj, salátának a lenolaj vagy a napraforgóolaj. Kerüljük a telített zsírokat (pl. tejszín, sajt, kolbászfélék) és a transzzsírsavakat (margarin, sütő-, ill. fritőzzsír, a zsírban sült élelmiszerek, valamint a mogyoró-nugát krémek). Ezek megemelik a koleszterinszintet és növelik a szívinfarktus kockázatát.


5. Fontos a kenyéregységek helyes becslése

A kenyérben, főtt tésztában, gyümölcsben, rizsben, fagylaltban stb. található szénhidrátok megemelik a vércukorszintet. Ezt a szénhidrátmennyiséget egyébként ún. kenyéregységekben adják meg. Egy szelet kenyér (12 g szénhidrát) megfelel egy kenyéregységnek, amint azt neve is mutatja. Még aki nem is ad magának inzulint, annak is pontosan meg kell beszélnie orvosával, hogy az alkalmazott gyógyszeres kezelés mellett naponta mennyi szénhidrátot fogyaszthat. A kenyéregység viszonylag egyszerű módja az elfogyasztandó szénhidrátmennyiség kiszámításának. Eleinte helyesebb, ha az élelmiszereket olyan speciális konyhai mérlegen mérjük le, amely mutatja a kenyéregységeket is. Néhány heti mérés után mindenki gyorsan megtanulja ránézésre megbecsülni, hogy az adott élelmiszer hány kenyéregységet képvisel.


6. Naponta csak 3-4 étkezés engedélyezett

A cukorbetegeknek a közelmúltig azt ajánlották, hogy naponta hat kis étkezésre osszák be a napi ételadagjukat. Az újabb kutatások szerint jobban lehet boldogulni napi 3-4 étkezéssel, hacsak a gyógyszeres kezelés miatt nincs szükség kisebb köztes étkezésekre. Az étvágy ugyanis evés közben jön meg, és az uzsonna, aminek egy szem gyümölcsből kell állnia, könnyen nagyobb étkezésbe torkollik. Minden étkezéshez feltétlenül fogyasszunk vércukorszintet nem befolyásoló élelmiszereket is, pl. paradicsomot, uborkát, savanyú káposztát, salátát, zöldséget.


7. Válasszuk meg a megfelelő időpontot

Sok cukorbetegnek reggel a legmagasabb a vércukorszintje. Aki nem ad magának inzulint, éppen ezért lehetőleg kevés reggelit fogyasszon, minél kevesebb szénhidráttartalommal, és szükség esetén fogyasszon kisebb tízórait. Amikor magas a vércukorszint, tartózkodjunk nagyobb mennyiségű élelmiszer fogyasztásától. Egyébiránt igyekezzünk a napi kenyéregység-mennyiséget a nap folyamán egyenletesen elosztani.


8. Fogyjunk

Ha valaki túlsúlyos, igyekezzen fokozatosan lefogyni. Havonta kb. 2 kg-ot célszerű leadni. Fontos, hogy ne együnk többet, mint amennyit szervezetünk naponta felhasznál. A cukorbetegek általában ,,jól hasznosítják" az ételeket, ezért figyelniük kell a súlyukra. A gyógyszerek is okozhatnak súlytöbbletet. Csak egyetlen valódi ,,zsírégető" létezik - a sport. Néhány egyszerű trükk segíthet a fogyásban:



- A főétkezések előtt együnk egy tányér, vitaminban gazdag salátát (fejes saláta, répa, uborka) kevés olajjal, citromlével vagy joghurttal készült öntettel. Ez csökkenti étvágyunkat.



- Együnk előételként gyakran grépfrútot, mert ez a gyümölcs serkenti a zsíranyagcserét.



- Minden étkezés előtt igyunk meg egy pohár szobahőmérsékletű csapvizet. A víz gyorsítja az anyagcserét és némiképp kitölti a gyomrot.



- Az ételhez igyunk meg egy-egy pohár citromos ásványvizet (egy liter vízhez egy citrom frissen facsart levét). A citrusgyümölcsök segítenek alacsonyan tartani a vércukorszintet.



- Együnk gyakran alacsony kalóriatartalmú élelmiszereket, amelyek ugyanakkor nagy térfogatúak, mint a görögdinnye vagy a zöldségleves, mert ezek nem hizlalnak, ugyanakkor laktatnak.



- Néha-néha a vacsorából hagyjuk ki a szénhidrátokat (pl. egy szelet hús salátával, spenót tojással, saláta sonkával és kevés sajttal) - vigyázat, ha gyógyszert és inzulint szed valaki.



- Ha lehet, kérjen meg egy dietetikust, hogy állítson össze önnek személyes étrendet, amelyben figyelembe veszi, hogy milyen ételeket szeret és melyeket nem.


9. Ismerjük fel az élelmiszercsapdákat

A táplálkozáshoz való pozitív hozzáállás jelentős mértékben hozzájárul a jó közérzethez. Ne evéssel vagy édességekkel jutalmazzuk magunkat, idegességünk, csalódásaink alkalmával ne evéssel vigasztalódjunk. Helyette tereljük el figyelmünket meleg, illatos fürdővel vagy sétával. A ropogtatnivalókat helyettesítsük gyufaszálnyira vágott sárgarépával, mogyoróval.


10. Igyunk elegendő folyadékot

Cukorbetegség esetén fontos a megfelelő folyadékfelvétel - ez legyen legalább napi két liter cukormentes folyadék, pl. nátriumban szegény ásványvíz, zöld tea, herbatea, zöldséglé, mértékkel kávé vagy fekete tea. Sport esetén ihatunk egy rész cukrozatlan almaléből és két rész vízből készült ,,koktélt". Az étkezés mellé olykor-olykor megengedhetünk magunknak egy pohárka sört vagy száraz bort, bár megjegyzendő, hogy az alkoholnak magas a kalóriatartalma, étvágyserkentő, és akár órák múlva is képes veszélyes mértékben csökkenteni a vércukorszintet. Éppen ezért csak ritkán fogyasszunk alkoholos italt, és azt is csak étkezéskor.


Ezeket az élelmiszereket kerüljük

Bolti salátaöntetek: Általában sok cukrot és zsiradékot tartalmaznak.
Főtt kukorica, borsó és sárgarépa: közepes glyx, mértékkel fogyasszuk őket.
Fehér kenyér, fehér rizs, fehér főtt tészták, torták, sütemények, kekszek, édességek: magas glyx, túl sok cukor van bennük.
Cukrozott, vagy sült müzli: magas glyx, sok cukor.
Erősen feldolgozott ételek, pl. krumplipüré: magas glyx.
Liszttel sűrített tejszínes szószok: magas a kalóriatartalmuk.
Hasábburgonya: transzzsírsavakat tartalmaz.
Bolti gyümölcsjoghurt: túl sok cukrot tartalmaz.
Sertéshús, füstölt, sózott húskészítmények: túl sok telített zsírsavat tartalmaznak.
Banán, szőlő, aszalt gyümölcsök: túl sok cukor van bennük.
Édességek, desszertek, főtt gyümölcs: túl sok bennük a cukor.
Diétás csokoládé: túlságosan zsíros.
Pörkölt, sózott földimogyoró: túl sós.
Keményített margarin, sütőzsiradékok: transzzsírsavakat tartalmaz.
Üdítők, gyümölcslevek, tejturmixok: túl sok cukrot, fruktózt tartalmaznak, ami hízáshoz
vezet.
Likőrök, alkoholos italok: túl sok kalóriát és cukrot tartalmaznak.


Egyes ételek glikémiás indexe

A glikémiás index (glyx) megmutatja, hogy az adott élelmiszer a tiszta szőlőcukorhoz viszonyítva milyen mértékben emeli meg vércukorszintünket.



magas glyx (70 felett):

Sör (110), szőlőcukor (100), főtt sárgarépa (85), gyorsrizs (85), kukoricapehely (cornflakes) (80), fehér kenyér (80), kóla és más üdítők (80), szárazbab (80), pattogatott kukorica (80), méz (80), görögdinnye (75), sütőtök (75).



közepes glyx (50-70):

Csokoládé (70), müzliszelet (70), burgonya (70), kristálycukor (65), mazsola (65), finomra őrölt teljes őrlésű magból készült kenyér (60), banán (60), fehér rizs(55), fehér spagetti (55).



alacsony glyx (50 alatt):

Narancs (45), teljes gabonából készült főtt tészta (40), zöldbab (40), durva teljes őrlésű kenyér (40), teljes magból készült gabonapelyhek (40), alma (35), lencse (30), tej (25), gyümölcscukor (20), étcsokoládé (20), diófélék (20), brokkoli (15), leveles zöldségek (15)
 
 
0 komment , kategória:  CUKORBETEGEKNEK   
A fügelevél a cukorbetegség természetes ellenszere?
  2018-10-15 12:01:38, hétfő
 
 




A fügelevél a cukorbetegség természetes ellenszere?


A fügelevél a cukorbetegség gyógyításáról a legismertebb. Emellett sok egyéb felhasználási lehetősége van és rengeteg jótékony hatása ismert, ám az anti-diabetikus tulajdonsága a legjelentősebb.


Az anti-diabetikus fügelevél

A fügelevél anti-diabetikus tulajdonságokkal rendelkezik, fügelevél kivonat alkalmazása mellett kevesebb inzulin beadására lehet szükség. A cukorbetegnek ébredés után, a reggelivel együtt kell bevennie a kivonatot. Felforralhatjuk frissen, szűrt vízzel és ihatjuk teaként.

Lapozz a következő oldalra a további részletekért!


Link
 
 
0 komment , kategória:  CUKORBETEGEKNEK   
A fügelevél a cukorbetegség természetes ellenszere?
  2018-10-15 11:57:43, hétfő
 
 





A fügelevél a cukorbetegség természetes ellenszere?


A fügelevél a cukorbetegség gyógyításáról legismertebb, de sok egyéb felhasználási lehetősége is van. Alkalmazható hörghurut, genitális szemölcsök, májzsugorodás, magas vérnyomás, bőr problémák és fekélyek kezelésére is. A legtöbb füge levelet tartalmazó orvosság annak levét vagy a fa nedveit használja. A füge tinktúrát vagy borogatást azonnal fel kell használni és naponta frissen készíteni.

A fügelevél anti-diabetikus tulajdonságokkal rendelkezik, fügelevél kivonat alkalmazása mellett kevesebb inzulin beadására lehet szükség. A cukorbetegnek ébredés után, a reggelivel együtt kell bevennie a kivonatot. Felforralhatjuk frissen, szűrt vízzel és ihatjuk teaként.

A füge az egyik legjobb rost és kalciumforrás. Tartalmaz antioxidánsokat és hashajtó hatása van. Ezen kívül található benne , magnézium, réz, mangán, kalcium, A-, B-, C- és K-vitamin, folsav, nátrium és cink.

Kálium és rosttartalmának köszönhetően segít stabilizálni a vérnyomást. Anti diabetikus és daganatellenes tulajdonságokkal is rendelkezik. A benne található kalcium, kálium és oldható rostok segítenek a koleszterin csökkentésében. A füge elősegíti a jó alvást és véd az álmatlanság ellen.

Növeli az energiát, támogatja a csontok erősségét, hashajtó hatása miatt alkalmas székrekedés kezelésére. Leveleit pépesítve pattanás és mitesszer elleni bőrtisztítóként használható. Csökkenti a gyomorsav mennyiségét, így kiváló terhes nőknek. Elősegíti a hosszú élettartamot és jó egészséget.

A fügelevél felhasználása:

Hörghurut - Tegyünk 2-3 fügelevelet és egy kevés piloncillot (mexikói cukor) fél liter vízbe és forraljuk 15 percen át. Távolítsuk el a leveleket és igyuk meg a teát.

szív-és érrendszeri vagy daganatos betegségek - Minden nap fogyasszunk friss fügeteát és egy kevés gyümölcsöt is.

genitális szemölcsök - használjuk a fügelevél nedvét az érintett területeken.

aranyér - a már említett módon főzzünk fügelevél teát, hagyjuk kihűlni, majd alkalmazzuk az érintett területeken, vagy készítsünk belőle ülőfürdőt.

májzsugorodás - alaposan mossunk meg négy fügelevelet, zúzzuk össze egy cukorkával, öntsük fel egy pohár vízzel és naponta kétszer fogyasszuk.

magas vérnyomás - készítsünk teát három fügelevélből és fogyasszuk naponta.

gombás fejbőrfertőzés, szemölcsök és kelések - használjuk a fügelevél nedvét az érintett területeken.

övsömör - 3-4 levélből készítsünk teát, hagyjuk kihűlni és távolítsuk el a leveleket. Áztassunk be egy rongyot és mossuk át az érintett területeket.

fekély - rágjunk el két fügelevelet naponta. Előrehaladott fekély esetén ezt reggel, éhgyomorra tegyük.
Link
 
 
0 komment , kategória:  CUKORBETEGEKNEK   
A magas vércukorszint károsan hat az agyra...
  2018-09-25 20:26:48, kedd
 
  A magas vércukorszint károsan hat az agyra, demenciát is okozhat







Egyre több ember szenved cukorbetegségben szerte a világon, de azoknak az embereknek is nagy a tábora, akik magas vércukorszinttől szenvednek. A magas vércukorszint számos komoly betegséghez vezethet, ilyenek lehetnek a szívproblémák, a vesebetegségek, a szemproblémák, az idegi és érrendszeri problémák. Kutatók úgy vélik, hogy van még egy ok, hogy odafigyeljünk a vércukorszintünkre, hiszen ennek magas szintje az agy egészségére is károsan hat, aminek következményeként idősebb korban kialakulhat demencia, memóriavesztés és kognitív hanyatlás is.

Az ideálisnál magasabb vércukorszint károsítja az ereket és szövődményeket okoz. Ezek a szövődmények a következők lehetnek: veseelégtelenség, veseleállás, látásromlás, vakság, szív- és érrendszeri problémák, szélütés, szívinfarktus, a láb ereinek és idegeinek károsodása, amely súlyosabb esetben akár lábamputációhoz is vezethet. A cukorbetegség szövődményei nem megfelelő vércukorkontroll esetén jelentkeznek. Ezért nagyon fontos a betegséget idejében diagnosztizálni és kezelni.

A kutatók tehát úgy vélik, hogy az emelkedett vércukorszint és az agyi károsodások között összefüggés van, és ez megnöveli a demencia kialakulásának kockázatát is. Ennek oka lehet, hogy a megemelkedett vércukorszint miatt megnövekszik a vaszkuláris betegségek kockázata, de metabolikus tényezők is közrejátszhatnak, amelyek az agysejtekre vannak kedvezőtlen hatással. Vagyis a megemelkedett vércukorszint érbetegségekhez, anyagcsere-betegségekhez vezethet, és inzulinrezisztenciát okozhat. A rezisztencia eredménye, hogy a cukor a vérben felhalmozódik, hiszen a sejtek nem tudják a cukrot a vérből felvenni. A megemelkedett vércukorszint azért is probléma, mert ez szív-, szem-, vese- és idegi megbetegedéseket okozhat.

Szerencsére a magas vércukorszintet meg lehet szelídíteni természetes étrendi változásokkal és rendszeres testmozgással. Csökkenteni kell a magas cukor-, szénhidrát- és keményítőtartalmú táplálékok fogyasztását, hiszen ez az egyik leghatékonyabb módja annak, hogy csökkentsük a vércukorszintet. Emellett a súlykontrollra is kiemelt figyelmet kell fordítani. Próbáljon meg minél több zöldséget, gyümölcsöt és fehérjét fogyasztani, próbáljon egészséges étrendet követni, egészséges életmódot fenntartani. Mozogjon rendszeresen, hiszen a sport is kedvező hatással van a vércukorszintre. Ha nincs ideje mindennap legalább 40-50 percet mozogni, lépcsőzzön sokat liftezés helyett, gyalogoljon sokat és munka közben többször is tartson szünetet, ilyenkor tornázzon egy keveset és mozgassa meg a végtagjait.

Sok oka van tehát, hogy a vércukorszintünket ellenőrzés alatt tartsuk, hiszen így nemcsak az artériák és az idegek lesznek védelem alatt, hanem elkerülhetjük a memóriavesztést, a csökkent gondolkodási képességet és a rettegett betegséget, a demenciát is.
 
 
0 komment , kategória:  CUKORBETEGEKNEK   
Lehet-e cukorbetegen gyalogolni?
  2018-09-25 20:24:24, kedd
 
  Lehet-e cukorbetegen gyalogolni?







Ma világszerte több millió ember szenved cukorbetegségben. A 65 éven felüliek körében minden második ember inzulinrezisztenciában is szenved, amelyet a cukorbetegség előszobájaként is lehet tekinteni. Azoknak, akik magas vércukorszinttel rendelkeznek, kiemelten figyelni szükséges a szív- és érrendszer egészségére. A cukorbetegség további komoly betegségeket - szívroham, szélütés - is hozhat magával, de nagy az esélye a neuropátia, a látásromlás, illetve a veseelégtelenség kockázatának is. Ezért nagyon fontos, hogy még idejében életmódot váltsunk, mert így meg lehet előzni a 2-es típusú cukorbetegség kialakulását. Akkor sem kell megretteni, ha valakinél már diagnosztizálták a cukorbetegséget, hiszen a betegség megállapítását követően, ha egészségesen táplálkozik a cukorbeteg személy, ha ügyel arra, hogy a testsúlya ideális legyen és aktív életet él, akkor nem kell a cukorbetegség tüneteitől és szövődményeitől tartania.

A gyaloglás egy nagyon jó módja a testedzésnek. Persze mielőtt belevág az életmódváltásba, mindenképpen konzultáljon kezelőorvosával. A gyaloglás voltaképpen a testedzés egyik formája, amely fokozni képes az inzulinérzékenységet, illetve megakadályozza vagy késlelteti a cukorbetegség szövődményeinek kialakulását.

A gyaloglásnak más előnye is van a többi sporttal szemben. Bárhol és bármikor lehet gyalogolni. Hiszen lehet gyalogolni a saját otthonunkban, a munkahelyen, gyaloglunk városnézés közben, de nagyon jól tesszük, ha hosszabb-rövidebb távoknál sem kocsival, hanem gyalogszerrel megyünk.

Mielőtt belevágna tehát a gyalogló programba, mindenképpen beszéljen erről kezelőorvosával. Azt azonban már jó, ha most tudja, hogy a gyalogláshoz szüksége lesz egy pár kényelmes cipőre, hiszen fontos, hogy gyaloglás közben kellemesen érezze magát, de ha a cipője kényelmetlen, akkor ezt az állapotot igencsak nehéz elérni. Gyaloglás során mindig legyen önnél egy kártya vagy valamilyen adathordozó (karkötőre, nyakláncra is fel lehet fűzni), amelyen világosan le van írva, hogy Ön cukorbeteg. Így bármilyen gond is adódna, azonnal meg tudja kapni azt a segítséget, amelyre szüksége van. Jó, ha gyaloglás során van Önnél gyorsan felszívódó szénhidrát is, ha esetleg leesne a vércukorszintje.

Lényeges, hogy egyenletes terepen gyalogoljon, hogy minél nagyobb biztonsággal tudjon edzeni. Edzés előtt és után mindenképpen mérje meg a vércukorszintjét. Orvosától feltétlenül kérdezze meg, hogy milyen érték között kell tartania a vércukorszintjét, vagyis a biztonságos edzésnél mi számít az Ön esetében túlságosan magasnak vagy éppen alacsonynak.
 
 
0 komment , kategória:  CUKORBETEGEKNEK   
Óvintézkedések cukorbetegek testedzéséhez
  2018-09-25 20:22:33, kedd
 
  Óvintézkedések cukorbetegek testedzéséhez







A cukorbetegek testedzésének sok célja van. Az egyik ilyen cél a testsúlycsökkentés, de az is lényeges szempont, hogy a szénhidrát-anyagcsere javuljon. Azok a cukorbeteg személyek, akik rendszeresen sportolnak, biztosak lehetnek benne, hogy a pozitív hatások sem fognak elmaradni. A rendszeres sportolás ugyanis pozitívan hat a szív- és érrendszerre, vagyis csökkeni fog a szív- és érrendszeri betegségek kialakulásának kockázata, illetve a vérnyomás is mérséklődni fog. A rendszeres testedzés csökkenti a trigliceridszintet, a vércukorszintet és a koleszterinszintet. A sportolás hatására javul a szervezet edzettségi állapota és fokozódik a szervezet inzulin iránti érzékenysége.

Az, hogy mit sportoljon egy cukorbeteg személy, sok mindennek a függvénye. Függ attól, hogy milyen típusú a cukorbetegsége, milyen egyéb betegségei vannak még, illetve hogy mennyi súlyfeleslegtől szeretne megszabadulni. A legjobb megoldás, ha kezelőorvosával megbeszéli a lehetőségeket, ha az életmódváltás előtt egy állapotfelmérés is történik, illetve ha rendszeres orvosi ellenőrzésen vesz részt az esetleges problémák elkerülése és az állapotváltozás nyomon követése érdekében.

Azonban azt már jó, ha most tudja, hogy olyan edzéstervet érdemes kidolgozni, amely a kezdetekben nem terheli meg olyan nagyon a szervezetét. Kezdetben elegendő hetente három alkalommal edzeni. Egy-egy edzés pedig ne tartson tovább 15-20 percnél. Később aztán fokozatosan lehet növelni az edzés intenzitását és időtartamát.

A cukorbeteg személynek hasznára válhat az edzés- és táplálkozási napló, amelyben sok-sok adatot rögzíthet. Többek között ebben leírhatja, milyen ételeket fogyaszt nap mint nap, milyen az inzulin típusa és adagja, milyen edzésprogramot végez, mennyi a súlya, hogyan érzi magát, milyen az egészségi és a lelkiállapota.

Ha a cukorbeteg személy úgy dönt, hogy nem a saját otthonában, hanem edzőteremben kíván megszabadulni a súlyfeleslegétől, akkor mindenképpen legyen nála olyan kártya, amelyen szerepel, hogy ő cukorbeteg, illetve gondoskodnia kell arról is, hogy legyen nála szőlőcukor, üdítőital és teljes kiőrlésű gabonából készült keksz vagy egy müzliszelet.

Amikor egy-egy alkalommal véget ér az edzése, akkor mindig mérje meg a vércukorszintjét, és ha valamire szüksége van, akkor tegye meg a szükséges lépéseket. Mindemellett nagyon fontos, hogy kielégítse szervezete folyadékszükségletét és fogyasszon olyan ételt, amely összetett szénhidrátot tartalmaz.
 
 
0 komment , kategória:  CUKORBETEGEKNEK   
     1/3 oldal   Bejegyzések száma: 27 
2024.02 2024. Március 2024.04
HétKedSzeCsüPénSzoVas
 123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031
Blog kereső


Bejegyzések
ma: 0 db bejegyzés
e hónap: 0 db bejegyzés
e év: 0 db bejegyzés
Összes: 18977 db bejegyzés
Kategóriák
 
Keresés
 

bejegyzések címeiben
bejegyzésekben

Archívum
 
Látogatók száma
 
  • Ma: 100
  • e Hét: 427
  • e Hónap: 4768
  • e Év: 54426
Szótár
 




Blogok, Videótár, Szótár, Ki Ne Hagyd!, Fecsegj, Tudjátok?, Receptek, Egészség, Praktikák, Jótékony hatások, Házilag, Versek,
© 2002-2024 TVN.HU Kft.