Belépés
pacsakute.blog.xfree.hu
A szeretet ellen nincs fegyver. Czeizel Ilona
1954.01.05
Offline
Profil képem!
Blogom, Képtáram,
     1/10 oldal   Bejegyzések száma: 91 
Egészséges csontozat és ízületek
  2024-05-13 18:09:13, hétfő
 
  A D3-vitaminnak nagy szerepe van az egészséges csontozat és ízület fenntartásában. Azonban ennek a vitaminnak nemcsak ebben van nagy szerepe, hanem abban is, hogy segít a foszfor maximális felszívódásában, illetve lehetővé teszi, hogy elegendő foszfor kerüljön és maradjon a szervezetben, ami ugyancsak a csontozatot és a fogazatot hivatott megerősíteni.

A D3-vitamin az ízületeket, pontosabban az ízületek körüli izmokat is segít megerősíteni, illetve kiemelt szerepe van még az immunrendszer megerősítésében is.

Ez a vitamin az inzulinszint szabályozásában is kiemelt fontossággal bír.

Télen nagyon sokan szenvednek az úgynevezett szezonális depresszió miatt, ugyanis ilyenkor csak kevés D-vitamin kerül a szervezetünkbe.
Ezzel a vitaminnal kapcsolatban azt is megállapították, hogy hiányában a tüdő egészsége is veszélyben van. Különösen ősszel és télen a megfázásos időszakban van nagy szükségünk erre az immunerősítő vitaminra.

Az ízületi gyulladás egy autoimmun betegség. Ilyenkor gyulladás alakul ki a kezek és a lábak ízületeinél, ami aztán komoly fájdalmakat is előidézhet.

Erre a betegségre nincs gyógymód, és pontosan azt sem lehet tudni, hogy mi is okozza. Annyi azonban bizonyos, hogy az immunrendszer az ízületeket támadja, ami az ízületek gyulladását okozza, amelyek pedig merevvé és fájdalmassá válnak. A D3-vitamin nemcsak az ízületi gyulladás természetes kezelésében játszhat fontos szerepet, de rendszeres bevitelével a betegség megelőzhetővé is válhat, ugyanis a D-vitamin erősíti a csontokat és az izmokat, mindemellett erősíti az immunrendszert, és csökkenti a szervezetben kialakuló gyulladást.

Sok vizsgálat mutatott rá, hogy azoknál a személyeknél, akiknél ízületi gyulladást diagnosztizálnak, gyakran mutatnak ki D-vitamin-hiányt is.

A D3-vitamin még a csontsűrűség megőrzésében is nagy szerepet játszik, ezzel pedig jelentősen lecsökkenhet a csontritkulás kialakulásának a kockázata. A kutatási eredmények azt mutatják, hogy nem pusztán a végtagokban képes megnövelni a csontsűrűséget, hanem a gerincben is. Ez nagyon lényeges, hiszen a kor előrehaladtával a gerincben csökkent ásványianyag-sűrűség a gerinc nagyfokú görbületét is okozhatja.

Az izmok erősítése csökkentheti az ízületek terhelését. Edzés előtt mindig be kell melegíteni a sérülések elkerülése érdekében. Az edzés előtti nyújtással és bemelegítéssel elkerülhető az ízületi fájdalom vagy az inak gyulladása.

Az extra túlsúly megterheli az ízületeket, elsősorban a térdízületeket, azonban már néhány kiló leadása is csökkentheti a fájdalmat és javíthatja a keringést.

A dohányosok általában alacsonyabb csontsűrűséggel rendelkeznek, és esetükben nagyobb a törések kockázata, mint azoknál, akik nem dohányoznak. A dohányzás fokozhatja a csontritkulás, a hátfájás és az íngyulladás kockázatait is.

Az egészséges táplálkozás jót tesz az ízületeknek, mert segít az erős izmok és csontok felépítésében. A csontok számára fontos, hogy mindennap elegendő kalciumot kapjanak. Ezt elérhetjük olyan táplálékok fogyasztásával, mint tej, joghurt, brokkoli vagy füge. Az izmok miatt fontos, hogy elegendő fehérjét is fogyasszunk. A sovány húsok, a tenger gyümölcsei, a bab és más hüvelyesek, valamint a diófélék jó fehérjeforrásnak számítanak.
Forrás : Link
 
 
0 komment , kategória:  Csontritkulás...  
A szénsavas üdítők káros hatása a csontokra ?
  2024-04-16 13:12:34, kedd
 
  A szénsavas üdítőitalokat sokan kedvelik, pedig nagyon ártalmasak az egészségre. Nem abban az esetben, ha valaki csak ritkán fogyaszt el egy-egy pohárral, hanem akkor, ha mindennap, azaz rendszeresen fogyasztja.

A szénsavas üdítők nemcsak testsúlynövekedést okoznak és a fogzománcot károsítják, hanem a csontok egészségére is negatívan hatnak, hiszen meggyengítik a csontokat, és akár még csontritkulás kialakulásához is vezethet a rendszeres fogyasztásuk.

Csontritkulásról akkor beszélünk, amikor a csontok gyengévé és törékennyé válnak. Ilyenkor nem is kell az illetőnek elesnie, már egy apró mozdulat is a csontok törését okozhatja. Mivel a betegség kezdeti stádiumában semmilyen figyelmeztető jel vagy tünet nem hívja fel a figyelmet a csontritkulás tényére, így nagyon lényeges, hogy tudjuk, hogy mitől tartózkodjunk, ha nem szeretnénk csontritkulásban szenvedni.

Az eddigi vizsgálati eredmények azt mutatják, hogy szoros összefüggés mutatható ki a szénsavas üdítőitalok rendszeres fogyasztása és a csonttörések kockázata között.

Ezek az üdítőitalok ugyanis nagy mennyiségben tartalmaznak foszforsavat, amely pedig aktívan hozzájárul a csontvesztéshez.

Sokan azt gondolják, hogy önmagában a kalcium rendszeres fogyasztásával ellensúlyozhatják a negatív hatásokat, például az üdítőitalok korlátlan fogyasztását, viszont ez nincs így, hiszen a magas kalciumbevitel sem egészséges, többek között a csontokra nézve sem.

Nemcsak a szénsavas üdítők számítanak főbűnösnek a csontritkulás kialakulásában, hanem azoknak az italoknak és ételeknek a korlátlan fogyasztása is, amelyek koffeint tartalmaznak.

A csontritkulásnak más kockázati tényezői is ismeretesek. A nők kevesebb csontszövettel rendelkeznek, így esetükben sokkal gyakoribb a csontritkulás, mint a férfiak körében.

A fizikai inaktivitás is jelentősen megnöveli a csontritkulás kialakulásának kockázatait. A dohányzás szintén gyenge csontokat eredményez, és jelentősen megnöveli a csonttörések kialakulását.

Ahogy öregszünk, úgy egyre vékonyabbak és gyengébbek lesznek a csontjaink. A vékony testalkatú emberek csontja már egyébként is gyengébb, így ők szintén fokozottan ki vannak téve a csontritkulás kockázatainak. Habár ezzel az állítással nem minden tudós és orvos ért feltétlenül egyet.

Egy vizsgálatba posztmenopauzális nőket vontak be. Az egyik csoport tagjai egy hónapon keresztül szénsavas, míg a másik csoport tagjai szénsavmentes ásványvizet kaptak. Nyolc hét elteltével a csontforgalom, illetve a vér- és vizeletvizsgálat nem mutatott különbséget a két csoport tagjai között. Úgy tűnik a vizsgálati eredmények szerint, hogy a szénsavas ásványvíz nem fokozza a csontritkulás kockázatait, illetve a csonttörés kockázatait sem növeli meg. Elképzelhető, hogy a kólában található koffein lehet az oka a csontritkulás kialakulásának, nem pedig a szénsav a bűnös. A csontok erősítése érdekében mindenképpen javasolt D-vitaminban és kalciumban gazdag étrendet fenntartani.
Forrás : Link
 
 
0 komment , kategória:  Csontritkulás...  
A csontritkulás megelőzése helyes táplálkozással
  2024-02-24 21:46:07, szombat
 
  Csontritkulás akkor fordul elő, amikor túl sok csontot veszít a szervezet, illetve a csontok sokkal gyengébbek, szivacsos szerkezetűek lesznek és így sokkal hajlamosabbak a törésre is.

A csonttömegünk körülbelül 30 éves korunkig fejlődik, nő, aztán a csontbontó folyamatok lépnek túlsúlyba.

A csontritkulás kialakulásában nagyon sok tényező játszik kiemelkedő szerepet. Nőknél az 50. év egy vízválasztó, ugyanis ilyenkor már sok nő a posztmenopauza szakaszába lépett, amikor is sokkal nagyobb az esélye a csontritkulás kialakulásának. A csontritkulás veszélye reálisabb, ha a családban gyakori ez a betegség. A kockázatokat fokozza a hormonváltozás is, főleg a mellékpajzsmirigy, hiszen ez a szerv szabályozza a csontok kalcium- és foszforszintjét.

Egyes életmódbeli tényezők is hozzájárulhatnak a csontritkulás kialakulásához. Ilyen például a dohányzás, a túlsúly, az inaktív életmód és a mértéktelen alkoholfogyasztás.

Ahhoz, hogy elkerüljük ezt a rettegett betegséget, mindenképpen szükségünk van kalciumra, amely nagy mennyiségben a fogakban és a csontokban található. Az öregedéssel egyre több kalciumot veszítenek a csontjaink, ez pedig jelentősen megnöveli a csontritkulás kialakulásának az esélyét. Kalciumot nagy mennyiségben a tej, a tejtermékek, a sötétzöld leveles zöldségek, az aszalt gyümölcsök, a magvak és diófélék, illetve a hüvelyesek tartalmaznak.

Léteznek olyan táplálékok és italok, amelyek jelentősen felgyorsítják a csontritkulás folyamatát. A magas nátriumtartalmú ételek elősegítik a kalciumveszteséget. A búzakorpa a fitinsav gazdag forrása, ami gátolja a kalcium felszívódását.

A mértéktelen alkoholfogyasztás is elősegíti a csontvesztést és így a csontritkulás kialakulását. A túlzott mennyiségű koffein pedig megakadályozza a kálium felszívódását, így az nem tud beépülni a csontokba.

Testmozgással növelhetjük a csonttömeget, a súlyzós gyakorlatok nagyon hasznosak lehetnek.

Vitaminok közül meg kell említenünk a D-vitamint, hiszen nagy szerepet játszik a csontok védelmében. A kevés D-vitamin csonttörést eredményez, viszont a túl sok D-vitamin csontvesztéshez vezet.

Kutatások igazolják, hogy a B12-vitamin hiánya is súlyos csontritkulást okozhat. A vitamin gazdag forrása a gomba, a savanyú káposzta vagy a tojás.
Forrás : Link
 
 
0 komment , kategória:  Csontritkulás...  
A csontritkulás nagyobb veszélyt jelent a nőkre
  2024-02-24 21:42:41, szombat
 
  Természetesen a csontritkulás nem válogat és nemcsak a nőket fenyegetheti, de az tény és való, hogy a hölgyeket sokkal inkább érinti, mint a férfiakat.

A csontritkulás egy olyan állapot, amikor csökken a csontok sűrűsége és ásványianyag-tartalma, ami miatt gyakoribbak lehetnek a csonttörések. Sok esetben csak akkor derül fény arra, hogy valaki oszteoporózisban szenved, amikor sorozatos csonttörések miatt kórházba kerül.

A csontsűrűség csökkenése természetes jelenségnek mondható, hiszen ez az idős korral együtt járó öregedési folyamat része, azonban nemcsak az 50 éves kor felettieket érintheti, hanem nagyon sok olyan rizikófaktor létezik, ami miatt akár fiatalon is elkezdődhet a csontok állapotromlása.

Néhány olyan ok, ami miatt a csontritkulás kialakulhat: pajzsmirigy problémák, agyalapi mirigyet, illetve mellékvesét érintő betegségek, hormonális egyensúlytalanság, menopauza, genetika, alacsony BMI-index, de akár dohányzás, étkezési zavarok és egyes gyógyszerek is hozzájárulhatnak az idő előtti kialakuláshoz.

A megelőzés, a prevenció ebben az esetben is nagyon lényeges. A csontritkulás folyamatát lehet lassítani, de a megfelelő életmóddal akár meg is lehet akadályozni. Mi most néhány hasznos tanácsot adunk azzal kapcsolatban, hogy mit tegyünk annak érdekében, hogy nálunk ne alakuljon ez a probléma.

Az egyik legfontosabb lépés a megelőzés érdekében nem más, mint az egészséges táplálkozás, a megfelelő étrend. Részesítsük előnyben a kalciumban gazdag táplálékokat, mint például a zöld leveles zöldségeket, illetve a tejtermékeket.

A D-vitamin bevitelére is kiemelt figyelmet kell fordítanunk, főként a D3-vitamin rendszeres fogyasztásáról kell gondoskodnunk. Emellett fontos, hogy elegendő magnéziumot és K2-vitamint is bevigyünk a szervezetünkbe, hiszen ezek négyen képesek megerősíteni a csontokat, illetve fenntartani a megfelelő sűrűségüket és az ásványianyag-tartalmukat.

A csontritkulás megelőzése érdekében nagy szükség van a mérsékelt intenzitású aerob sporttevékenységekre is. Már nap 30 perc gyaloglás vagy kerékpározás is segíthet megakadályozni a csontritkulás kialakulását.

A legjobb, amit tehetünk, ha rendszeresen sétálunk a szabadban, mert így elegendő napfényhez jutunk hozzá, amely hatására D-vitamin termelődik a szervezetünkben.

A csontok sűrűsége drasztikus csökken, amennyiben alkoholt fogyasztunk és dohányzunk, hiszen ezek a rossz szokások jelentősen megemelik a csontritkulás kialakulásának kockázatát. Így a legjobb amit tehetünk, hogy abbahagyjuk a dohányzást, alkoholt pedig csak ritkán és mértékkel fogyasztunk.
Forrás : Link
 
 
0 komment , kategória:  Csontritkulás...  
Csontritkulás megelőzésére
  2024-01-29 22:58:54, hétfő
 
  Természetes tápanyagok a csontritkulás megelőzésére - kalcium, magnézium, bór, D-vitamin, K2-vitamin

A csontritkulás megelőzésében nagy segítségünkre lehet az életmódváltás. Az egészséges táplálkozás, a rendszeres testmozgás nagyon sokat segít ennek a rettegett betegségnek a megelőzésében. Néha kiegészítők fogyasztására is szükségünk lehet. Ezzel kapcsolatban mindenképpen kérdezzük meg a kezelőorvosunkat és a gyógyszerészünket.

A csontritkulás megelőzésében a vitaminok és az ásványi anyagok lehetnek a segítségünkre. Az egyik legfontosabb ásványi anyag nem más, mint a magnézium. A szervezetben lévő magnézium több mint 90%-a a csontokban található. Amennyiben gyakran tapasztal meg izomgörcsöt, úgy nagy valószínűséggel csak kevés magnézium van a szervezetében. A magnéziumhiány emellett lágy és porózus csontokat eredményez.

Ahhoz, hogy a csontjaink erősek maradjanak, kalciumra is magunkhoz kell vennünk. Arra ügyeljünk, hogy önmagában nem elegendő a kalcium, a felszívódásához ugyanis D-vitaminra is szükségünk van.

A bórt elég sokan figyelmen kívül hagyják, amikor a csontok egészségéről van szó, pedig ez egy olyan ásvány, amely szerepet játszik a csontokból elveszett kalcium helyettesítésében és a D-vitamin csontokba történő beépülésében. A bór emellett az ösztrogéntermelést is elősegíti, amely nagyon lényeges azoknak a nőknek, akik a posztmenopauza szakaszába léptek, hiszen az ösztrogén csökkenése az egyik oka a csontsűrűség csökkenésének és a csontritkulás kialakulásának.

A D-vitamin az egyik legfontosabb vitamin a csontok egészsége szempontjából. Enélkül a vitamin nélkül a kalcium sem tud beépülni a csontokba és így természetesen hasznosulni sem tud.

A K2-vitamin is egy létfontosságú vitamin, hiszen a csontok erősségét és szilárdságát képes biztosítani és jelentősen le tudja csökkenteni a csonttörések kockázatát is. Ez a vitamin nagyon jó szinergiában működik a magnéziummal, a kalciummal és a D-vitaminnal a csontsűrűség és a csont szilárdságának fenntartása érdekében.

A csontritkulás megelőzésében nagy szerepe van az omega-3 zsírsavaknak. Amennyiben gyulladás alakul ki a szervezetben és ez hosszú ideig tart, akkor a gyulladás krónikussá válik. A krónikus gyulladásnak szinte majdnem minden esetben csontritkulás a következménye. Az omega-3 zsírsavak azonban úgy segítenek a csontritkulás megelőzésében, hogy nem engedik, hogy gyulladás alakuljon ki a szervezetben.
Forrás : Link
 
 
0 komment , kategória:  Csontritkulás...  
A csontritkulás megelőzhető, de fel is gyorsítható
  2023-12-17 21:52:37, vasárnap
 
  A csontritkulás megelőzhető, de fel is gyorsítható egyes táplálékokkal

A csontritkulás elsősorban az idősebb embereket érintő betegség. Legfőképp az idős nők szenvednek benne és a menopauza szakaszában bukkan fel ez a betegség. Természetesen otthoni módszerekkel sem lehet gyógyítani a csontritkulást, azonban az orvos által előírt terápia és a kiegészítő kezelések jelentős eredményeket hozhatnak. Mielőtt bármilyen természetes módszert szeretne kipróbálni, előtte mindenképpen egyeztessen a kezelőorvosával.

A csontritkulás kezelésében nagyon sokat segíthet a kalcium, mivel a csonttömeg körülbelül 70 százaléka kalciumból áll. Éppen ezért ez az ásványi anyag mindenképpen nagyon fontos a csontok számára. Azonban azt tudnunk kell, hogy önmagában ez a tápanyag nem elegendő, sőt ha csak kalciumot fogyasztunk a csontritkulás megelőzésére vagy kezelésére, többet ártunk magunknak, mint amennyit használunk.

Amennyiben csak kalciumot fogyasztunk, akkor az artériákban plakk halmozódik fel és akár érelmeszesedés is kialakulhat. A kalcium mellett D3-vitaminra, K2-vitaminra és magnéziumra is szüksége van a szervezetünknek, pontosabban a csontjainknak. A magnézium jelentős hányada is a csontjainkban található. Amennyiben magnéziumhiányban szenvedünk, gyakoriak lehetnek az izomgörcsök, de még szívizomgörcs is kialakulhat.

D-vitaminban gazdag táplálékok: tejtermékek, tej, joghurt, sajt, halak, például lazac, tonhal, makréla, szardínia. A szardíniakonzerv sok kalciumot is tartalmaz, illetve a zöld leveles zöldségek, a fehérrépa, a kelkáposzta, a pitypanglevelek, a mustárzöld és a brokkoli. Magnéziumban bővelkedik a spenót, a paradicsom, az articsóka, az útifű, az édesburgonya, a burgonya, a szilva, a mazsola. Sok K-vitamint tartalmaz a szilva, a sötétzöld leveles zöldségek, a spenót, a mustárzöld, a kelkáposzta.

A csontoknak káliumra is szükségük van. Jó forrásai közé tartozik az aszalt szilva, a mazsola, a burgonya, a spenót, a banán, a narancs, a papaja, az útifű. A C-vitamin is megtámogatja a csontok egészségét. Ez a vitamin megtalálható a paprikában, a paradicsomban, a kelbimbóban, a brokkoliban, az eperben, az ananászban.

A csontritkulás természetes kezelésében nagy szerepe van az omega-3 zsírsavaknak is. Ezek a tápanyagok ugyanis csökkentik a gyulladást az egész szervezetben. Ha gyulladás alakul ki a csontokban, akkor az csontritkulás kialakulásához vezethet. Az omega-3 zsírsavak jelentősen javítani tudják a csontok ásványianyag-tartalmát. Az omega-3 zsírsavak gazdag forrásai közé tartozik a halolaj, a csukamájolaj, a krillolaj, illetve a lenmag és a lenmagolaj rendszeres fogyasztása is nagyon hasznos lehet.

A csontritkulás kezelésében és megelőzésében fontos szerepet játszanak a következő tápanyagok: glükozamin, kondroitin, MSM, kollagén, zselatin és hialuronsav. Ezek a tápanyagok a csontok egészségének fenntartásában és a porcok újjáépítésében játszanak kiemelkedő szerepet. A kondroitin és a hialuronsav az ízületek és az izmok kenését segítik elő.

A matcha zöld teára is számíthatunk, hiszen tele van csontépítő tápanyagokkal és erős antioxidánsokkal. Az antioxidánsok nemcsak gyulladást csökkentenek, hanem felgyorsítják a gyógyulási folyamatokat is.

Az édeskömény is csökkenti a gyulladást, hiszen antioxidánsokban és fitotápanyagokban bővelkedik. Ezen kívül a csontok erősítését szolgáló tápanyagokkal van tele, mint például magnézium és kalcium.

Milyen táplálékok gyengítik a csontokat és okozhatnak csontritkulást?
Például a bab és a hüvelyesek a magas fitáttartalmuk miatt, a sok húsfogyasztás, a túlzottan sós ételek, a spenót, mivel oxalátokat tartalmaz, a búzakorpa megint csak a magas fitáttartalma miatt, a mértéktelen alkohol-, tea- és kávéfogyasztás.
Forrás : Link
 
 
0 komment , kategória:  Csontritkulás...  
Módszerek a csontok megerősítésére
  2023-11-17 21:34:13, péntek
 
  A csontritkulásnak legtöbbször nincsenek jelei és tünetei. A tünetek csak a betegség későbbi szakaszában jelennek meg, például ilyen a gyakori hátfájás, a látványos magasságvesztés, a görnyedt testtartás. A gyakori csonttörések is felhívhatják a figyelmet a csontritkulásra. A leggyakoribb csonttörések a csuklóban, a vállban, a gerincben és a csípőben következnek be.

A csontritkulás kialakulásának megelőzésére és késleltetésére léteznek megfelelő módszerek, mutatunk is most ezek közül néhányat.

A rendszeres mozgással sokat tehetünk a csontjaink egészségéért. Már napi 30 perces közepes intenzitású edzés is erősíti a csontokat, és még a csontritkulásban szenvedők is profitálhatnak abból, ha rendszeresen mozognak. Hetente 5 alkalommal mozogjunk, és hagyjunk egy-két napi pihenőt is, hogy a szervezetünk regenerálódjon.

Végezzünk izomerősítő és súlyzós gyakorlatokat is, mert ez segít az ízületek és az izmok megerősítésében.

A csontegészséges étrend segít az egészséges csontok építésében, illetve a csontritkulás megelőzésében. Az egészséges csontok fenntartásához és a csontritkulás megelőzéséhez kalciumra, D-vitaminra, fehérjékre és mikrotápanyagokra van szükség. Ezen kívül a D-vitamin fokozza az anyagcserét, javítja az immunitást, és a csontok egészségét is segít fenntartani. D-vitaminban gazdagok a tejtermékek, a gombák, a halak, a halolaj és a tojássárgája.

Nagyon lényeges, hogy az étrendünk kalciumban gazdag ételeket is tartalmazzon, például tejet, joghurtot, sajtot, fügét, brokkolit, zöld leveles zöldségeket, mandulát.

Az is fontos, hogy amikor odakint jó idő van, akkor napfénnyel is töltekezzünk, hiszen ez is fokozza a szervezetben a D-vitamin-termelést.

A fehérjében gazdag étrend is kulcsfontosságú a csontok megerősítéséhez. Sok fehérjét tartalmaznak a húsok, a szárnyasok, a halak, a lencse, a diófélék és a bab.

Étrendünk K-vitaminban, magnéziumban és cinkben gazdag ételeket is tartalmazzon, amennyiben a csontjaink erősítése a célunk. Ezeket a tápanyagokat a zöld leveles zöldségek, a diófélék, a halak, a sovány húsok, a teljes kiőrlésű gabonák és a hüvelyesek tartalmazzák.

Az egészségtelen szokások is hajlamosítanak a csontritkulás kialakulására. Ilyen például a dohányzás, amely mintegy 30%-kal növeli meg a csonttörések és 65%-kal a csípőtörések kockázatait. Az alkoholfogyasztás, illetve a túlsúly is fokozza a csontritkulás rizikóját.

A hidratációnak is nagy szerepe van az egészségünk megőrzésében. A vízvesztés a test különböző részeit is károsítja, ami pedig ízületi problémákat, fájdalmat és gyulladást okozhat. Az ivóvíz az ízületi folyadék termelődését is segíti, hiszen megkeni az ízületeket, így csökkentve a gyulladást az ízületekben és az ízületek körül, valamint a víz az ízületeket támogató porcokat is egészségesen tartja. Ez pedig enyhíti mind az ízületi, mind pedig az izomfájdalmakat.
Forrás : Link
 
 
0 komment , kategória:  Csontritkulás...  
Csontritkulásra : speciális életmód és gyógynövények
  2023-04-28 07:17:18, péntek
 
  A csontritkulást más szóval oszteoporózisnak is nevezik. Ez egy nagyon komoly betegség, amikor is a csontok ásványianyag-sűrűsége csökken, azaz a csontszövet folyamatosan pusztul, leépül. Elsősorban az idősebb emberek betegsége, de fiatalok körében is előfordul ez az egészségi probléma, amelynek a nem megfelelő táplálkozás az egyik vezető oka.

Az oszteoporózis azt jelenti, hogy a csontszövet hamarabb, gyorsabban bomlik le, minthogy új csontsejtek képződnének és ez bizony a csontok törékenységét és sérülékenységét is elősegíti. Kialakulásában nagy szerepet játszanak a hormonális változások, a tápanyaghiány és a természetes öregedés is.

Nyilván ha valakinek ilyen betegsége van, akkor mindenképpen be kell tartani a kezelőorvos utasításait, nem lehet csupán a természetes terápiákra hagyatkozni. Azonban kiegészítő kezelésként alkalmazhatunk alternatív módszereket, amelybe az életmód megváltoztatása és egyes gyógynövények rendszeres fogyasztása is beletartozik.

A csontritkulás kockázatait csökkenthetjük a megfelelő étrenddel és életmódbeli tényezőkkel. Egyes élelmiszerek aktívan hozzájárulnak a csontritkulás megelőzéséhez, ilyen például a kókuszolaj és az olívaolaj.

A gyümölcsökről és a zöldségekről se feledkezzünk meg. Milyen gyümölcsöket és zöldségeket fogyasszunk? Ilyen lehet például az alma, a körte, az őszibarack, a szilva, a papaja, a szőlő, a görögdinnye, a mangó, a zöld leveles zöldségek, a bab, a spenót, a gyömbér, a petrezselyem, a fokhagyma és a sárgarépa.

Egyéb táplálékok is nagyon hasznosak lehetnek a csontritkulás megelőzésében: pitypangtea, tökmag, köles, quinoa, barna rizs, teljes kiőrlésű magvak, articsóka, kesudió, mandula, édesburgonya, lenmag, szezámmag.

Léteznek olyan ételek és italok, amelyek jelentősen felgyorsítják a csontritkulás folyamatát. Ilyenek például a koffeines italok, az alkohol, a cukros ételek és a sós ételek. Továbbá a dohányzás is nagyon egészségtelen, hiszen a csontok számára létfontosságú tápanyagokat, azaz vitaminokat és ásványi anyagokat von el a szervezetből.

Léteznek olyan ájurvédikus gyógynövények, amelyek segítenek a csontok megerősödésében. Az egyik ilyen gyógynövény az ashwagandha, amely segít megnövelni a csontszövetet, csökkenti a gyulladást, és a csont gyógyulását is megtámogatja.

A csontbontó folyamatokat akadályozhatja meg a kurkuma, és ebben a gyulladáscsökkentő hatása, tulajdonsága segíti. A gyömbér is gátolja a gyulladás kialakulását, így védelmezi a csontszövetet.
Forrás:Link
 
 
0 komment , kategória:  Csontritkulás...  
Aszalt szilva és a csontsűrűség
  2023-04-01 10:21:42, szombat
 
 Mi köze az aszalt szilvának a csontok egészségéhez?

A csontok egészsége nagyon törékeny. Körülbelül a húszas éveink elejéig a csontépítő folyamatok vannak túlsúlyban, aztán a csontbontó folyamatok is elindulnak, azaz ekkortól kezdve csökken a csontok ásványianyag-sűrűsége.

A nőknek a menopauza szakaszában kell a leginkább a csontritkulástól tartaniuk, hiszen ebben az életkorban csökken a szervezetben az ösztrogénszint, amelynek védő hatása van a csontok állapotára. A férfiaknál később következnek be az erőteljesebb csontbontó folyamatok, de körülbelül 65 éves korukban éppen annyi esélyük van a csontritkulásra, mint a hölgyeknek.

A csontritkulás következtében a csontok gyengék és törékenyek lesznek. Olyannyira törékennyé válhatnak, hogy egy kisebb elesés, megbotlás és egyes esetekben még egy tüsszentés is okozhatja a csontok törését. A csontritkulással összefüggő csonttörések a leggyakrabban a csípőben, a csuklóban és a gerincben fordulnak elő. A csontritkulás következtében a gerinc már nem lesz képes elviselni a test súlyát, ami nemcsak görnyedt testtartást, hanem folyamatos fájdalmat is eredményezhet.

A csontritkulás tünetei közé nemcsak a gyakori csonttörések tartoznak, hanem a magasság csökkenése, illetve megjelenik a gyakori fájdalom is. A csontvesztés az állkapocsban is kialakulhat, ami visszahúzódó ínyt is eredményezhet.

A csontritkulás kialakulásának sok oka van. Míg nőknél a menopauza időszakában az ösztrogén csökkenése okolható, addig férfiaknál a tesztoszteronszint csökkenése váltja ki a betegséget. Hosszan tartó, ágyhoz kötődő betegség is oka lehet a csontritkulás kialakulásának, illetve bizonyos egészségi állapotok is, amelyek gyulladást generálnak a szervezetben.

A csontritkulást nem lehet visszafordítani és nem lehet gyógyítani, azonban néhány életmódbeli és étrendi változtatással és kiegészítők fogyasztásával jelentősen lassítható a folyamat.

Egy tanulmány arról számolt be, hogy a posztmenopauza szakaszába lépő hölgyek esetében az aszalt szilva rendszeres fogyasztása nagyon is előnyös lehet a csontritkulás megelőzésében.

A menopauza szakaszába lépő nők alacsony ösztrogénszinttel rendelkeznek. Ez fokozza a gyulladást a szervezetben, ami pedig növeli a csontritkulás kialakulásának a kockázatait. Az aszalt szilvában azonban olyan polifenolok vannak, amelyek elősegítik a csontsejtekben az oxidatív stressz és a gyulladás megelőzését.

Egy kutatásba menopauzában szenvedő hölgyeket vontak be, akiket két csoportra osztottak. Az egyik csoport tagjai mindennap kaptak aszalt szilvát, míg a másik csoport tagjai nem. Azon hölgyek esetében jelentősen csökkentek a gyulladásos markerek, akik rendszeresen fogyasztottak aszalt szilvát.

Napi 6-12 darab aszalt szilva is elegendő lehet, hogy a gyulladást jelző markerek száma csökkenjen a csontokban, a szervezetben. Milyen más táplálékok segíthetnek még a gyulladás csökkentésében, a csontok megerősítésében? Lazac, tej, tejtermékek, narancs, narancslé, szardínia, zöldségek, kelkáposzta, papaja, spenót. A tojás jó forrása a D-vitaminnak, a fehérjének, illetve olyan alapvető ásványi anyagoknak, mint a cink, a magnézium, a kalcium, és még omaga-3 zsírsavakat is tartalmaz.
Forrás : Link
 
 
0 komment , kategória:  Csontritkulás...  
Csontjaink és az öregedés
  2023-03-22 22:01:50, szerda
 
  Milyen hatással van az öregedés a csontjaink állapotára?

Az öregedési folyamatokat megállítani nem tudjuk, viszont lassítani igen. Az öregség minden szervünkre, szövetünkre és sejtünkre hatással van, még a csontsejtekre, azaz a csontjainkra is. Mutatjuk is, hogy az életkor előrehaladtával hogyan is változnak a csontjaink, milyen változásokon mennek keresztül.

A csontjaink tele vannak rugalmas rostokkal, például kollagénnel, de a csontokban kalcium és foszfor is megtalálható. A csontok a testtömegnek körülbelül 15 százalékát teszik ki és úgy lettek felépítve, hogy bírják az olyan terheléseket, mint például a futás vagy a gyaloglás. Voltaképpen ezek a tevékenységek stresszt is jelentenek a csontok számára, azonban minél idősebbek leszünk, a csontjaink annál nagyobb stressznek élik meg ezeket a terheléseket, de csak akkor, ha nem erősítjük sem a csontokat, sem pedig az izmainkat.

Amikor megszületünk, körülbelül 300 csonttal rendelkezünk, majd ez leredukálódik körülbelül kétszázra. Ennek az az oka, hogy sok csontunk ,,összeolvad", eggyé válik más csontokkal.

A csontjaink ásványianyag-sűrűsége a húszas éveinkben tetőzik, majd ekkortól csökkenni kezd. Kinél gyorsabban, kinél lassabban megy végbe ez a folyamat. Ha azonban ügyelünk a rendszeres testmozgásra és a kalciumban, D-vitaminban, bórban, magnéziumban és K-vitaminban gazdag táplálékok bevitelére, akkor ez a folyamat jóval lassabban következik be.

A természetes csontvesztés az élet közepén felgyorsul. A hölgyeknél a menopauza időszaka számít igazán vízválasztónak. Ennek az az oka, hogy az ösztrogén szintje csökken, márpedig ennek a hormonnak igencsak nagy a védő szerepe a csontritkulás megelőzésében. A férfiaknál lassabban, később következik be a tesztoszteron szintjének csökkenése, így esetükben a csontritkulás is a későbbi életszakaszban következhet be.

Hogyan védhetjük meg a csontjainkat? Tehetünk néhány lépést mi is annak érdekében, hogy a csontjaink erősek és egészségesek maradjanak. A kalcium a D-vitaminnal együtt erősíti a csontokat, míg a súlyzós gyakorlatok az új csontsejtek képződését segítik és ösztönzik.

A dohányzás csökkenti az ösztrogénszintet és mérgező hatással van a csontsejtekre is, így fokozva a csontritkulás kialakulását.

Vannak olyan tényezők, amelyek esetén érdemes néhány évente csontsűrűség-vizsgálatot végeztetni. Ilyen például a családi halmozódás, az alacsonyabb testtömeg és a korábbi csonttörések.
Forrás : Link
 
 
0 komment , kategória:  Csontritkulás...  
     1/10 oldal   Bejegyzések száma: 91 
2024.04 2024. Május 2024.06
HétKedSzeCsüPénSzoVas
 12345
6789101112
13141516171819
20212223242526
2728293031 
Blog kereső


Bejegyzések
ma: 0 db bejegyzés
e hónap: 319 db bejegyzés
e év: 859 db bejegyzés
Összes: 49652 db bejegyzés
Kategóriák
 
Keresés
 

bejegyzések címeiben
bejegyzésekben

Archívum
 
Látogatók száma
 
  • Ma: 735
  • e Hét: 735
  • e Hónap: 22938
  • e Év: 294138
Szótár
 
Blogok, Szótár,
© 2002-2024 TVN.HU Kft.