|
1/10 oldal
|
Bejegyzések száma: 98
|
|
|
|
2025-04-26 22:16:35, szombat
|
|
|
A testünkben vannak olyan szervek, amelyek nagyon gyorsan regenerálódnak, míg más szervekre, szövetekre ez nem igazán jellemző, például ilyen a csontszövet is. Igaz, hogy vannak csontépítő folyamatok, de ezek sokkal lassabbak, ahogy öregszünk. A csontok állapotát és egészségét nagyon sok minden befolyásolhatja. A nők - különösen a menopauza időszakában - a csontritkulás rémével is szembe kell, hogy nézzenek. A csontritkulás egy olyan anyagcsere-betegség, amely csontvesztéssel és csonttömegcsökkenéssel jár együtt.
Mi okozhat csontritkulást, és mivel tudjuk lassítani, kivédeni ezt a folyamatot.
A csontritkulás egyik okozója tehát nem más, mint a menopauza. A menopauza szakaszában a petefészkek nem termelnek elegendő ösztrogénhormont, pedig ennek a hormonnak is nagy szerepe van a csontanyagcserében. Ha kevesebb ösztrogénhormon termelődik, akkor csak kevesebb csontsejt képződik.
A csontritkulás kialakulásában szerepe van még a családtörténetnek, illetve ha nem figyelünk oda az étkezésünkre, azaz csak kevés kalciumban és D-vitaminban gazdag táplálékot fogyasztunk. Ez a két tápanyag ugyanis szerepet játszik a csontok felépítésében és fenntartásában.
Az étkezési zavarok is okozhatják a csontok gyengeségét, illetve a fizikai aktivitás hiánya sem tesz jót a csontok egészségének.
A csontritkulás okozói lehetnek még a menstruációs rendellenességek és egyes betegségek, mint például korai petefészek-elégtelenség, pajzsmirigy-rendellenesség, cöliákia, cukorbetegség, gyulladásos bélbetegség és depresszió. Ezek a betegségek csökkentik a csonttömeget, mint ahogyan egyes gyógyszerek is. A csontritkulás kockázatát fokozzák az asztmára, a pajzsmirigybetegségre, az ízületi gyulladásra és a lupuszra szedett gyógyszerek.
A rendszeres alkoholfogyasztás és dohányzás is fokozza a csontritkulás kialakulásának kockázatait.
A csontok egészségét lehet fokozni a menopauza szakaszában is, persze nem olyan mértékben, mint gyermekkorban.
Mit tegyünk a csontok egészségének javítása érdekében?
Fokozzuk a D-vitamin-bevitelt. Ezt nyáron a napon való tartózkodással, míg a hideg évszakokban halak, gomba és D-vitamin-kiegészítők fogyasztásával érhetjük el.
A rendszeres edzés is segíti a csontok felépítését és a csontvesztési folyamat lassítását. Mindenképpen korlátozzuk az alkoholfogyasztást, és hagyjunk fel a dohányzással.
Az ülő életmód is veszélyes, hiszen sokkal nagyobb az esély a csontritkulás kialakulására azon személyeknél, akik ülőmunkát végeznek.
A mértéktelen alkoholfogyasztás a csontritkulás, a csonttörés és az esések magasabb kockázatával jár együtt. Mindenképpen azt javasoljuk, hogy csak mértékkel fogyasszon mindenki alkoholt.
A dohányzás a csontvesztés, a csontritkulás és a csípőtörések megnövekedett kockázatával hozható összefüggésbe.
Nők esetében az alacsony ösztrogénszint is jelentősen megnöveli a csontritkulás kockázatait. A természetes ösztrogénekben, azaz fitoösztrogénekben gazdag étrend viszont javasolt a menopauza utáni életszakaszban, ugyanis segít az ösztrogénszint növelésében.
Érdekes módon a csontritkulás esetében rizikófaktornak számít a kisebb testsúly is. Sovány nőket jobban fenyeget ez a betegség, mint azokat, akik túlsúllyal rendelkeznek, ugyanis a zsírszövetben ösztrogén tárolódik.
Milyen életmódot folytassunk?
Nagyon lényeges a csontbarát étrend, azaz fogyasszunk olyan táplálékokat, amelyek D3-vitaminban, K2-vitaminban, magnéziumban és kalciumban bővelkednek. Együnk elegendő fehérjét, ami segít az izomvesztés megelőzésében; illetve illesszük be a mindennapjainkba a testmozgást, a súlyzós és az izomerősítő gyakorlatokat.
Forrás : Link |
|
|
0 komment
, kategória: Csontritkulás... |
|
|
|
|
|
2025-03-27 21:25:12, csütörtök
|
|
|
Amennyiben valaki csontritkulásban szenved, akkor mindenképpen egy olyan étrendet kell követnie, amellyel erősíti a csontjait. De nézzük is először, hogy pontosan mi is az a csontritkulás. A csontritkulás nem más, mint a csontsűrűség csökkenése, amely gyengévé és törékennyé teszi a csontokat.
Korai stádiumban a csontritkulásnak nincsenek tünetei, de a későbbiekben kialakulhat hátfájás, görnyedt testtartás, a magasság fokozatos csökkenése, gerinc- és csonttörések.
Sokan azt gondolják, hogy a csontritkulás csak az idősebb nőknél fordul elő, pedig ez közel sincs így. A férfiak esetében is éppen olyan veszélyt jelenthet, mint a nőknél. Az viszont tény, hogy a posztmenopauzába lépő nőknél nagyobb a rizikó a betegség kialakulására.
Voltaképpen mindenki fogékony lehet a csontritkulásra, azonban vannak olyan csoportok, emberek, tényezők, akik (amelyek) veszélyeztetettebbek az átlagnál. Ilyen például az időskor, a családi előfordulás, a klimax, a szegényes táplálkozás, a kisebb testsúly, az ülő életmód és a dohányzás.
Amennyiben valaki azt tapasztalja, hogy minden ok nélkül gyakran törnek el a csontjai, vagy tudja, hogy genetikai hajlama van a csontritkulásra, akkor mindenképpen szükséges lehet egy alapos kivizsgálás. Sokféle vizsgálat létezik a csontritkulás kimutatására, például ilyen a csontsűrűségteszt - DEXA -, ugyanis az alacsony csonttömeg a csontritkulás egyértelmű mutatója. Ezt pedig elsősorban Dexa-Scan segítségével mérik.
Számos vérvizsgálat is kimutathatja a csontritkulást vagy az állapot kialakulásának kockázati szintjét. A szérumkalciumszint kritikus paraméter a csontritkulás diagnosztizálásában. A kalcium hiánya a csontritkulás előfutára, hiszen ez az ásványi anyag aktív szerepet játszik a csontnövekedésben. A D-vitamin elengedhetetlen a kalcium felszívódásához.
Amennyiben csontritkulásunk van, úgy érdemes bizonyos ételektől és italoktól tartózkodni, most ezek közül mutatunk be néhányat.
Az alkohol elősegíti a csontvesztést, éppen ezért ha valakinek csontritkulása van, akkor nemcsak az állapota romlik le drasztikusan, de még a szedett gyógyszer hatását is rontja, semlegesíti.
A kávé, a tea és más koffeintartalmú italok gyakori fogyasztása megzavarhatja a kalcium felszívódását, ami hozzájárul a csont alacsony ásványianyag-sűrűségéhez. Amennyiben csontritkulása van, próbálja meg lecsökkenteni a napi adagot, és ezzel kapcsolatban mindenképpen konzultáljon kezelőorvosával.
A hidrogénezett olajokból származó transzzsírokkal kapcsolatban kiderült, hogy csökkentik a növényi forrásokból származó K-vitamint. A K-vitamin viszont összefügg a kalcium felszívódásával.
A hüvelyesek, mint a lencse, a bab és a borsó egészségesek ugyan, azonban fitátokban is bővelkednek, amely vegyületek meggátolják az ásványi anyagok felszívódását. Ily módon pedig lelassítják a csontképződéshez szükséges kalcium felvételének folyamatát.
A spenótnak is káros hatása lehet a csontok egészségére, ugyanis a spenót oxalátot tartalmaz, amely megakadályozza a kalcium felszívódását.
A magas nátriumtartalmú táplálékok is tiltólistásak lehetnek, hiszen kalciumveszteséget okoznak. Ugyanígy a cukros ételek sem egészségesek, mivel egyértelműen kiderült, hogy ezek az ételek csökkentik a csontok ásványianyag-sűrűségét.
Táplálékok, amelyek jót tesznek a csontok egészségének: halak, tej, sajt, sovány hús, füge, brokkoli, kelkáposzta, citrusfélék.
Forrás : Link |
|
|
0 komment
, kategória: Csontritkulás... |
|
|
|
|
|
2025-02-19 22:13:57, szerda
|
|
|
A csontritkulás megelőzhető, de fel is gyorsítható egyes táplálékokkal
A csontritkulás elsősorban az idősebb embereket érintő betegség. Legfőképp az idős nők szenvednek benne és a menopauza szakaszában bukkan fel ez a betegség. Természetesen otthoni módszerekkel sem lehet gyógyítani a csontritkulást, azonban az orvos által előírt terápia és a kiegészítő kezelések jelentős eredményeket hozhatnak. Mielőtt bármilyen természetes módszert szeretne kipróbálni, előtte mindenképpen egyeztessen a kezelőorvosával.
A csontritkulás kezelésében nagyon sokat segíthet a kalcium, mivel a csonttömeg körülbelül 70 százaléka kalciumból áll. Éppen ezért ez az ásványi anyag mindenképpen nagyon fontos a csontok számára. Azonban azt tudnunk kell, hogy önmagában ez a tápanyag nem elegendő, sőt ha csak kalciumot fogyasztunk a csontritkulás megelőzésére vagy kezelésére, többet ártunk magunknak, mint amennyit használunk.
Amennyiben csak kalciumot fogyasztunk, akkor az artériákban plakk halmozódik fel és akár érelmeszesedés is kialakulhat. A kalcium mellett D3-vitaminra, K2-vitaminra és magnéziumra is szüksége van a szervezetünknek, pontosabban a csontjainknak. A magnézium jelentős hányada is a csontjainkban található. Amennyiben magnéziumhiányban szenvedünk, gyakoriak lehetnek az izomgörcsök, de még szívizomgörcs is kialakulhat.
D-vitaminban gazdag táplálékok: tejtermékek, tej, joghurt, sajt, halak, például lazac, tonhal, makréla, szardínia. A szardíniakonzerv sok kalciumot is tartalmaz, illetve a zöld leveles zöldségek, a fehérrépa, a kelkáposzta, a pitypanglevelek, a mustárzöld és a brokkoli. Magnéziumban bővelkedik a spenót, a paradicsom, az articsóka, az útifű, az édesburgonya, a burgonya, a szilva, a mazsola. Sok K-vitamint tartalmaz a szilva, a sötétzöld leveles zöldségek, a spenót, a mustárzöld, a kelkáposzta.
A csontoknak káliumra is szükségük van. Jó forrásai közé tartozik az aszalt szilva, a mazsola, a burgonya, a spenót, a banán, a narancs, a papaja, az útifű. A C-vitamin is megtámogatja a csontok egészségét. Ez a vitamin megtalálható a paprikában, a paradicsomban, a kelbimbóban, a brokkoliban, az eperben, az ananászban.
A csontritkulás természetes kezelésében nagy szerepe van az omega-3 zsírsavaknak is. Ezek a tápanyagok ugyanis csökkentik a gyulladást az egész szervezetben. Ha gyulladás alakul ki a csontokban, akkor az csontritkulás kialakulásához vezethet. Az omega-3 zsírsavak jelentősen javítani tudják a csontok ásványianyag-tartalmát. Az omega-3 zsírsavak gazdag forrásai közé tartozik a halolaj, a csukamájolaj, a krillolaj, illetve a lenmag és a lenmagolaj rendszeres fogyasztása is nagyon hasznos lehet.
A csontritkulás kezelésében és megelőzésében fontos szerepet játszanak a következő tápanyagok: glükozamin, kondroitin, MSM, kollagén, zselatin és hialuronsav. Ezek a tápanyagok a csontok egészségének fenntartásában és a porcok újjáépítésében játszanak kiemelkedő szerepet. A kondroitin és a hialuronsav az ízületek és az izmok kenését segítik elő.
A matcha zöld teára is számíthatunk, hiszen tele van csontépítő tápanyagokkal és erős antioxidánsokkal. Az antioxidánsok nemcsak gyulladást csökkentenek, hanem felgyorsítják a gyógyulási folyamatokat is.
Az édeskömény is csökkenti a gyulladást, hiszen antioxidánsokban és fitotápanyagokban bővelkedik. Ezen kívül a csontok erősítését szolgáló tápanyagokkal van tele, mint például magnézium és kalcium.
Milyen táplálékok gyengítik a csontokat és okozhatnak csontritkulást?
Például a bab és a hüvelyesek a magas fitáttartalmuk miatt, a sok húsfogyasztás, a túlzottan sós ételek, a spenót, mivel oxalátokat tartalmaz, a búzakorpa megint csak a magas fitáttartalma miatt, a mértéktelen alkohol-, tea- és kávéfogyasztás.
Forrás : Link |
|
|
0 komment
, kategória: Csontritkulás... |
|
|
|
|
|
2025-01-12 21:03:31, vasárnap
|
|
|
A gyenge és törékeny csontozat nemcsak az idős, öreg emberek betegsége. A csontok olyan élő szövetek, amelyek képesek önmaguk újjáépítésére. A csontépítő folyamatok körülbelül a harmincas éveinkig zajlanak, ezt követően a csontbontó folyamatok kerülnek túlsúlyba.
Ahhoz, hogy a csontvázunk sokáig egészséges maradjon, kalciumra van szükségünk, ez az ásványi anyag biztosítja ugyanis a csontozat megfelelő sűrűségét és erősségét. Amennyiben a testünkben nincs elegendő kalcium, a szervezet azt a csontokból veszi ki. Amennyiben túl sok kalcium kerül kivonásra, nagy a veszélye a csontritkulás kialakulásának, ami megnöveli az elesések és a csonttörések kockázatát is. A legjobb, ha táplálékokból viszünk be a szervezetünkbe kalciumot, leginkább a tejtermékek, a tej, a lazac, illetve a bab rendszeres fogyasztásával.
D-vitaminra is szükségünk van az egészséges csontozat fenntartásához, amely szorosan együtt működik a kalciummal. D-vitamin nélkül nem tudjuk az élelmiszerekkel bevitt kalciumot hasznosítani. Ez arra kényszeríti a szervezetet, hogy a csontokból szerezze be ezeket a tápanyagokat, ami pedig szintén gyengíti a csontozatot, és azt is megakadályozza, hogy sokáig egészséges maradjon.
D-vitamin elsősorban napfény hatására termelődik a szervezetünkben, de táplálékokkal is bevihetjük, leginkább a halakkal, a mandulával, a tojással, a szójával, illetve a gombával.
A rendszeres testmozgásnak nagyon sokat köszönhetünk, többek között azt is, hogy ne kelljen csontvesztéstől rettegnünk. Nem mellesleg a rendszeres mozgás hozzájárul az izmok erősítéséhez, ami segít megnövelni az egyensúlyt és javítja a koordinációt. Ezek pedig mind segítenek az elesések megelőzésében és a csonttörések kockázatainak csökkentésében. Nagyon sokféle testmozgásforma létezik a csontjaink megerősítésére, ilyen például a gyaloglás, a séta, a tánc, a lépcsőzés vagy éppen a futás.
Erősítő edzésekre is szükségünk van, hogy a csontjaink és az izmaink kellőképpen erősek maradjanak. Ez lehet például a fekvőtámaszozás, a súlyemelés vagy az evezés.
A dohányzás nagyon egészségtelen. Nem mellesleg a dohányfüstben található vegyi anyagok lassítják a csontképző sejtek termelődését és a csontok megfelelő vérellátását is akadályozzák, aminek nem más a következménye, mint a csontok törékenysége.
Forrás : Link |
|
|
0 komment
, kategória: Csontritkulás... |
|
|
|
|
|
2024-09-19 21:51:05, csütörtök
|
|
|
Csontritkulásnak nevezzük azt az állapotot, amikor a csontok meggyengülnek és törékennyé válnak. A kor előrehaladtával csökkennek a szervezetünkben az úgynevezett csontvédő hormonok, és emiatt a csontok gyengévé válnak. Elsősorban ez az idősebb férfiakra és azokra a nőkre jellemző, akik beléptek a posztmenopauza szakaszába. A csontritkulás kockázatait más tényezők is megnövelik, például a testsúly, a családi anamnézis, az étrend, a betegségek, a gyógyszerek, az inaktivitás, a dohányzás és a mértéktelen alkoholfogyasztás.
Csendes betegségnek is nevezik a csontritkulást, mivel sok esetben nem okoz tüneteket. A megelőzése érdekében különféle gyógynövények is a segítségünkre lehetnek még akkor is, ha már ebben a betegségben szenvedünk, viszont ha gyógyszert szedünk, akkor mindenképpen kérdezzük meg a kezelőorvosunkat a gyógynövények fogyasztásával kapcsolatban.
Csontritkulás esetén fogyaszthatjuk a vörös zsálya nevű gyógynövényt, amelyet a hagyományos kínai gyógyászatban már évszázadok óta alkalmaznak. Egy kutatásba csontritkulásban szenvedő embereket vontak be, akik ilyen gyógynövényt fogyasztottak rendszeresen. A vizsgálati alanyok mintegy 80%-ánál jelentős javulást mutattak a vizsgálati eredmények.
A vörös zsályában ugyanis olyan vegyületek vannak, amelyek jelentősen hozzájárulnak a csontegészség javulásához. Az egyik vegyülete olyan antioxidáns hatással bír, amely megakadályozza a csont lebontásával járó gyulladást és a szabad gyökök termelődését. Ezek a vegyületek a csontsejtek növekedését is elősegítik. A gyógynövény kiváló K-vitamin-forrás is, amely szintén hozzájárul a jó csontegészség fenntartásához. Ezt a gyógynövényt csak rövid ideg szabad fogyasztani, illetve vérhígítóval együtt tilos használni.
A vörös lóherét hazánkban is sokan ismerik, hiszen nagyon hatékonyan képes csökkenteni a menopauza során fellépő tüneteket, mint amilyen a hőhullám. Egy tanulmány arról számolt be, hogy azoknál a nőknél, akik ezt a gyógynövényt fogyasztották, jelentősen javult a csontok ásványianyag-sűrűsége. Azonban azoknak a nőknek nem szabad ezt a gyógynövényt fogyasztani, akik hormonfüggő daganatban szenvednek.
A zsurló kvercetint és urzolsavat is tartalmaz, mindkettő antioxidáns hatással rendelkezik. Ezek a vegyületek javíthatják a kalciumszintet is, és elősegíthetik a csontsejtek növekedését. Szilícium-dioxidot is tartalmaz a zsurló, amely fokozza a csontok ásványianyag-sűrűségét, illetve azok szilárdságát. Hosszútávon nem javasolt a fogyasztása, ugyanis csökkenti a szervezetben a B1-vitamin szintjét, valamint azoknak sem javasolt a fogyasztása, akik cukorbetegségben, szívbetegségben, köszvényben szenvednek, illetve veseproblémákkal küzdenek.
A kakukkfű fokozza az immunrendszert, illetve nagyon hatékony a légzőszervi problémák kezelésében. Rendszeres fogyasztása javíthatja a csontok ásványianyag-sűrűségét, hiszen sok kalciumot, K-vitamint, cinket, mangánt és magnéziumot tartalmaz, ezek a tápanyagok pedig javítják a csontok egészségét. A kakukkfű fogyasztása nem javasolt azok számára, akik vérzési rendellenességekben vagy valamilyen hormonális betegségben szenvednek.
Forrás : Link |
|
|
0 komment
, kategória: Csontritkulás... |
|
|
|
|
|
2024-08-07 10:56:22, szerda
|
|
|
A kalcium az egyik legfontosabb tápanyag a szervezetünkben - hiánya csontritkulást és csontlágyulást is okozhat
A szervezetünk számára az egyik legfontosabb tápanyag nem más, mint a kalcium. A testünk összes sejtjének nagy szüksége van rá. Különösen az idegrendszer, a kötőszövet és az emésztőrendszer veszi nagy hasznát ennek a tápanyagnak, hiszen ettől az ásványi anyagtól függ ezeknek a szerveknek a működése.
A csontjainknak és a fogaknak is kalciumra van szüksége, hogy erősek maradjanak. De a kalciumnak ennyiben nem merül ki a funkciója, másban is fontos feladatot vállal, például ilyen a véralvadás, az idegi jelek átvitele, illetve az izmok összehúzódása is.
A szervezetben szinte minden kalcium a fogakban és a csontokban tárolódik, szerkezetet és keménységet biztosítva számukra. Az izmok mozgásához és az idegek működéséhez is szükség van erre a tápanyagra, mégpedig azért, hogy üzeneteket szállítsanak a test és az agy között. A kalcium segíti az ereket, hiszen megtámogatja a vér áramlását, illetve olyan hormonokat is felszabadít ez az ásványi anyag, amelyek hatással vannak a szervezet számos funkciójára. A kalcium felszívódását egy másik tápanyag, mégpedig a D-vitamin segíti.
A kalciumot folyamatosan pótolnunk szükséges, ugyanis nem szintetizálódik a szervezetünkben. A csontok kalciumszintje folyamatosan csökkenne, amennyiben nem pótolnánk azt. Ha nem a megfelelő étrend szerepel a mindennapjainkban, azaz nem pótoljuk ezt az ásványi anyagot, akkor ez a csontok gyengüléséhez és csontritkuláshoz vezethet. Éppen ezért nagyon lényeges, hogy kalciumban gazdag táplálékokat is rendszeresen fogyasszunk. Most mutatunk is néhány ilyen táplálékot.
A halak a legegészségesebb táplálékok sorába tartoznak, ugyanis nemcsak kalciumban bővelkednek, hanem tele vannak D-vitaminnal is, amely szintén egy nagyon hasznos tápanyag a csontok számára. Ezen kívül omega-3 zsírsavakban is gazdagok, amely tápanyag pedig gyulladást csökkent. Ez azért rendkívül kedvező hatás, mivel a gyulladás is segít beindítani a csontbontó folyamatokat, de ha rendszeresen fogyasztunk gyulladáscsökkentő tápanyagokat, akkor ez a veszély kevésbé fenyeget bennünket.
A sötétzöld leveles zöldségek - mint a spárga, a brokkoli, a káposzta és a kelkáposzta - szintén nagy mennyiségben tartalmazzák ezt a tápanyagot. Ezen kívül más olyan vitaminokban és ásványi anyagokban bővelkednek, amelyek szintén roppant hasznosak a csontjaink számára.
A hüvelyesek is nagyszerű kalciumforrást jelentenek, különösen a fehér és fekete bab.
Reggelente mindenképpen kezdjük a napot zabpehellyel, ugyanis ez a táplálék is gazdag kalciumban. Ha csak tehetjük, süssük magunk a kenyerünket, a péksüteményeket, és ezeket zabpehelyliszttel készítsük.
A magvak is nagyon egészségesek. Elsősorban a szezámmagra koncentráljunk, ha a csontjaink erősítése a célunk, hiszen egy gazdag kalciumforrás.
Bizonyos embereknek gondot okoz a kalcium elegendő bevitele. Például azoknál a nőknél, akik a posztmenopauza szakaszába léptek, kevesebb kalciumot szív fel és tart meg a szervezet, ami fokozza a csonttörések és a csontritkulás kockázatait. Kevesebb kalciumhoz jutnak azok, akik nem fogyasztanak tejet vagy tejtermékeket, például a laktózintoleranciában szenvedők vagy a vegánok.
Mi történik, ha a szervezet nem jut elegendő kalciumhoz?
Csontritkulás is kialakulhat, ami gyenge, törékeny csontokat eredményez. Osteomalacia nevű betegség is megjelenhet, ami lágy csontokat okoz gyerekeknél és felnőtteknél is.
Forrás : Link |
|
|
0 komment
, kategória: Csontritkulás... |
|
|
|
|
|
2024-06-21 15:02:06, péntek
|
|
|
A gyógynövénygyógyászat csodái, amelyek növelik a csontsűrűséget
Mindenki tudja, hogy a gyógynövényeknek micsoda erejük van. Sok gyógynövénynek még akkor is hasznát vehetjük, ha már diagnosztizált csontritkulásunk van. Azonban meg kell jegyezni, hogy ez egy olyan súlyos betegség, ahol elengedhetetlen a rendszeres orvosi konzultáció és ellenőrzés, illetve a gyógyszerek, vitaminok szedése. Amennyiben szeretne valamilyen gyógynövényt kipróbálni kiegészítésként, minden esetben konzultáljon a kezelőorvosával.
A csontritkulás egy olyan állapot, amely során a csontok gyengék és törékenyek lesznek. Ahogy öregszünk, a csontvédő hormonok szintje jelentősen csökken a szervezetben. A nőket általában a posztmenopauza szakaszában érinti ez a betegség, míg a férfiakat is idősebb korukban sújtja ez az állapot. A csontritkulás kockázatait azonban más is megnöveli: a túlsúly, a családi halmozódás, az egészségtelen étrend, bizonyos egészségi állapotok, gyógyszerek, az inaktivitás, a dohányzás és a mértéktelen alkoholfogyasztás.
A csontritkulást néma gyilkosnak is nevezik, hiszen sok esetben csak akkor derül fény a betegségre, amikor az illető személy csontjai eltörtek, csigolyái összeroppantak. A csontritkulásnak azonban lehetnek tünetei, például ilyen a hátfájás, a magasságvesztés és a görnyedt testtartás. Sajnos a csontritkulás bármely életkorban előfordulhat, azonban a leggyakoribb mégis az 50 évesnél idősebb korosztály körében.
A csontritkulás természetes kezelésében sok gyógynövény lehet a segítségünkre, az egyik ilyen a vörös zsálya. A gyógynövény rendszeres fogyasztása a csontritkulás tüneteinek javulásával jár, legalábbis sok tanulmány szerint. A vörös zsályában olyan növényi vegyületek vannak, amelyek javítani tudják a csontok egészségét. Szalvianolsavat is tartalmaz. Ez egy olyan antioxidáns vegyület, amely antioxidáns tulajdonságának köszönhetően megakadályozza a csont lebontásával járó gyulladást és a szabad gyökök termelődését. Növényi vegyületei segítik az egészséges csontnövekedést. A vörös zsálya jó K-vitamin-forrás is, ami szintén jót tesz a csontok egészségének.
A vörös here egy évelő növény, amelyet gyakran ajánlanak a menopauzába lépő nőknek, ugyanis csökkenti a hőhullámok intenzitását és gyakoriságát. Azonban a gyógynövény bizonyította már, hogy nagyon hasznos lehet a bőrproblémák és a légzőszervi betegségek természetes kezelésében is. A vörös herével kapcsolatban is végeztek kutatásokat, és megállapításra került, hogy azoknál a nőknél, akik rendszeresen fogyasztották, javult a csontok ásványianyag-sűrűsége. A vörös herét tea és kapszula formájában is fogyaszthatjuk.
A zsurló természeti erejét már az ókori Rómában és Görögországban is kihasználták. A gyógynövény tele van antioxidánsokkal, például gazdag forrása a kvercetinnek. Szilícium-dioxidot is tartalmaz, amely a csont ásványianyag-sűrűségének és szilárdságának javulásához kapcsolódik. A gyógynövényt fogyaszthatjuk tea, kapszula és tinktúra formájában.
Egy tanulmány szerint a kakukkfű javítja a csontok ásványianyag-sűrűségét, ugyanis nagyon jó forrása a K-vitaminnak, a kalciumnak, a magnéziumnak, a mangánnak és a cinknek. Ezek a tápanyagok pedig javíthatják a csontok egészségét.
A kurkuma őshazája Dél-Ázsiában található. Gyulladáscsökkentő és antimikrobiális tulajdonságai fontos szerepet játszanak a gyógynövénygyógyászatban. A kurkuma csökkenti a menstruációs tüneteket, az ízületi gyulladás szimptómáit, és az emésztési problémákat is nagyszerűen kezeli. Bioaktív hatóanyaga a kurkumin, amely segíthet megnövelni a csontsűrűséget. Fogyasztható por, tea és tinktúra formájában is.
Forrás : Link |
|
|
0 komment
, kategória: Csontritkulás... |
|
|
|
|
|
2024-05-13 18:09:13, hétfő
|
|
|
A D3-vitaminnak nagy szerepe van az egészséges csontozat és ízület fenntartásában. Azonban ennek a vitaminnak nemcsak ebben van nagy szerepe, hanem abban is, hogy segít a foszfor maximális felszívódásában, illetve lehetővé teszi, hogy elegendő foszfor kerüljön és maradjon a szervezetben, ami ugyancsak a csontozatot és a fogazatot hivatott megerősíteni.
A D3-vitamin az ízületeket, pontosabban az ízületek körüli izmokat is segít megerősíteni, illetve kiemelt szerepe van még az immunrendszer megerősítésében is.
Ez a vitamin az inzulinszint szabályozásában is kiemelt fontossággal bír.
Télen nagyon sokan szenvednek az úgynevezett szezonális depresszió miatt, ugyanis ilyenkor csak kevés D-vitamin kerül a szervezetünkbe.
Ezzel a vitaminnal kapcsolatban azt is megállapították, hogy hiányában a tüdő egészsége is veszélyben van. Különösen ősszel és télen a megfázásos időszakban van nagy szükségünk erre az immunerősítő vitaminra.
Az ízületi gyulladás egy autoimmun betegség. Ilyenkor gyulladás alakul ki a kezek és a lábak ízületeinél, ami aztán komoly fájdalmakat is előidézhet.
Erre a betegségre nincs gyógymód, és pontosan azt sem lehet tudni, hogy mi is okozza. Annyi azonban bizonyos, hogy az immunrendszer az ízületeket támadja, ami az ízületek gyulladását okozza, amelyek pedig merevvé és fájdalmassá válnak. A D3-vitamin nemcsak az ízületi gyulladás természetes kezelésében játszhat fontos szerepet, de rendszeres bevitelével a betegség megelőzhetővé is válhat, ugyanis a D-vitamin erősíti a csontokat és az izmokat, mindemellett erősíti az immunrendszert, és csökkenti a szervezetben kialakuló gyulladást.
Sok vizsgálat mutatott rá, hogy azoknál a személyeknél, akiknél ízületi gyulladást diagnosztizálnak, gyakran mutatnak ki D-vitamin-hiányt is.
A D3-vitamin még a csontsűrűség megőrzésében is nagy szerepet játszik, ezzel pedig jelentősen lecsökkenhet a csontritkulás kialakulásának a kockázata. A kutatási eredmények azt mutatják, hogy nem pusztán a végtagokban képes megnövelni a csontsűrűséget, hanem a gerincben is. Ez nagyon lényeges, hiszen a kor előrehaladtával a gerincben csökkent ásványianyag-sűrűség a gerinc nagyfokú görbületét is okozhatja.
Az izmok erősítése csökkentheti az ízületek terhelését. Edzés előtt mindig be kell melegíteni a sérülések elkerülése érdekében. Az edzés előtti nyújtással és bemelegítéssel elkerülhető az ízületi fájdalom vagy az inak gyulladása.
Az extra túlsúly megterheli az ízületeket, elsősorban a térdízületeket, azonban már néhány kiló leadása is csökkentheti a fájdalmat és javíthatja a keringést.
A dohányosok általában alacsonyabb csontsűrűséggel rendelkeznek, és esetükben nagyobb a törések kockázata, mint azoknál, akik nem dohányoznak. A dohányzás fokozhatja a csontritkulás, a hátfájás és az íngyulladás kockázatait is.
Az egészséges táplálkozás jót tesz az ízületeknek, mert segít az erős izmok és csontok felépítésében. A csontok számára fontos, hogy mindennap elegendő kalciumot kapjanak. Ezt elérhetjük olyan táplálékok fogyasztásával, mint tej, joghurt, brokkoli vagy füge. Az izmok miatt fontos, hogy elegendő fehérjét is fogyasszunk. A sovány húsok, a tenger gyümölcsei, a bab és más hüvelyesek, valamint a diófélék jó fehérjeforrásnak számítanak.
Forrás : Link |
|
|
0 komment
, kategória: Csontritkulás... |
|
|
|
|
|
2024-04-16 13:12:34, kedd
|
|
|
A szénsavas üdítőitalokat sokan kedvelik, pedig nagyon ártalmasak az egészségre. Nem abban az esetben, ha valaki csak ritkán fogyaszt el egy-egy pohárral, hanem akkor, ha mindennap, azaz rendszeresen fogyasztja.
A szénsavas üdítők nemcsak testsúlynövekedést okoznak és a fogzománcot károsítják, hanem a csontok egészségére is negatívan hatnak, hiszen meggyengítik a csontokat, és akár még csontritkulás kialakulásához is vezethet a rendszeres fogyasztásuk.
Csontritkulásról akkor beszélünk, amikor a csontok gyengévé és törékennyé válnak. Ilyenkor nem is kell az illetőnek elesnie, már egy apró mozdulat is a csontok törését okozhatja. Mivel a betegség kezdeti stádiumában semmilyen figyelmeztető jel vagy tünet nem hívja fel a figyelmet a csontritkulás tényére, így nagyon lényeges, hogy tudjuk, hogy mitől tartózkodjunk, ha nem szeretnénk csontritkulásban szenvedni.
Az eddigi vizsgálati eredmények azt mutatják, hogy szoros összefüggés mutatható ki a szénsavas üdítőitalok rendszeres fogyasztása és a csonttörések kockázata között.
Ezek az üdítőitalok ugyanis nagy mennyiségben tartalmaznak foszforsavat, amely pedig aktívan hozzájárul a csontvesztéshez.
Sokan azt gondolják, hogy önmagában a kalcium rendszeres fogyasztásával ellensúlyozhatják a negatív hatásokat, például az üdítőitalok korlátlan fogyasztását, viszont ez nincs így, hiszen a magas kalciumbevitel sem egészséges, többek között a csontokra nézve sem.
Nemcsak a szénsavas üdítők számítanak főbűnösnek a csontritkulás kialakulásában, hanem azoknak az italoknak és ételeknek a korlátlan fogyasztása is, amelyek koffeint tartalmaznak.
A csontritkulásnak más kockázati tényezői is ismeretesek. A nők kevesebb csontszövettel rendelkeznek, így esetükben sokkal gyakoribb a csontritkulás, mint a férfiak körében.
A fizikai inaktivitás is jelentősen megnöveli a csontritkulás kialakulásának kockázatait. A dohányzás szintén gyenge csontokat eredményez, és jelentősen megnöveli a csonttörések kialakulását.
Ahogy öregszünk, úgy egyre vékonyabbak és gyengébbek lesznek a csontjaink. A vékony testalkatú emberek csontja már egyébként is gyengébb, így ők szintén fokozottan ki vannak téve a csontritkulás kockázatainak. Habár ezzel az állítással nem minden tudós és orvos ért feltétlenül egyet.
Egy vizsgálatba posztmenopauzális nőket vontak be. Az egyik csoport tagjai egy hónapon keresztül szénsavas, míg a másik csoport tagjai szénsavmentes ásványvizet kaptak. Nyolc hét elteltével a csontforgalom, illetve a vér- és vizeletvizsgálat nem mutatott különbséget a két csoport tagjai között. Úgy tűnik a vizsgálati eredmények szerint, hogy a szénsavas ásványvíz nem fokozza a csontritkulás kockázatait, illetve a csonttörés kockázatait sem növeli meg. Elképzelhető, hogy a kólában található koffein lehet az oka a csontritkulás kialakulásának, nem pedig a szénsav a bűnös. A csontok erősítése érdekében mindenképpen javasolt D-vitaminban és kalciumban gazdag étrendet fenntartani.
Forrás : Link |
|
|
0 komment
, kategória: Csontritkulás... |
|
|
|
|
|
2024-02-24 21:46:07, szombat
|
|
|
Csontritkulás akkor fordul elő, amikor túl sok csontot veszít a szervezet, illetve a csontok sokkal gyengébbek, szivacsos szerkezetűek lesznek és így sokkal hajlamosabbak a törésre is.
A csonttömegünk körülbelül 30 éves korunkig fejlődik, nő, aztán a csontbontó folyamatok lépnek túlsúlyba.
A csontritkulás kialakulásában nagyon sok tényező játszik kiemelkedő szerepet. Nőknél az 50. év egy vízválasztó, ugyanis ilyenkor már sok nő a posztmenopauza szakaszába lépett, amikor is sokkal nagyobb az esélye a csontritkulás kialakulásának. A csontritkulás veszélye reálisabb, ha a családban gyakori ez a betegség. A kockázatokat fokozza a hormonváltozás is, főleg a mellékpajzsmirigy, hiszen ez a szerv szabályozza a csontok kalcium- és foszforszintjét.
Egyes életmódbeli tényezők is hozzájárulhatnak a csontritkulás kialakulásához. Ilyen például a dohányzás, a túlsúly, az inaktív életmód és a mértéktelen alkoholfogyasztás.
Ahhoz, hogy elkerüljük ezt a rettegett betegséget, mindenképpen szükségünk van kalciumra, amely nagy mennyiségben a fogakban és a csontokban található. Az öregedéssel egyre több kalciumot veszítenek a csontjaink, ez pedig jelentősen megnöveli a csontritkulás kialakulásának az esélyét. Kalciumot nagy mennyiségben a tej, a tejtermékek, a sötétzöld leveles zöldségek, az aszalt gyümölcsök, a magvak és diófélék, illetve a hüvelyesek tartalmaznak.
Léteznek olyan táplálékok és italok, amelyek jelentősen felgyorsítják a csontritkulás folyamatát. A magas nátriumtartalmú ételek elősegítik a kalciumveszteséget. A búzakorpa a fitinsav gazdag forrása, ami gátolja a kalcium felszívódását.
A mértéktelen alkoholfogyasztás is elősegíti a csontvesztést és így a csontritkulás kialakulását. A túlzott mennyiségű koffein pedig megakadályozza a kálium felszívódását, így az nem tud beépülni a csontokba.
Testmozgással növelhetjük a csonttömeget, a súlyzós gyakorlatok nagyon hasznosak lehetnek.
Vitaminok közül meg kell említenünk a D-vitamint, hiszen nagy szerepet játszik a csontok védelmében. A kevés D-vitamin csonttörést eredményez, viszont a túl sok D-vitamin csontvesztéshez vezet.
Kutatások igazolják, hogy a B12-vitamin hiánya is súlyos csontritkulást okozhat. A vitamin gazdag forrása a gomba, a savanyú káposzta vagy a tojás.
Forrás : Link |
|
|
0 komment
, kategória: Csontritkulás... |
|
|
|
|
|
1/10 oldal
|
Bejegyzések száma: 98
|
|
|
|
2025. Május
| | |
|
|
ma: |
0 db bejegyzés |
e hónap: |
103 db bejegyzés |
e év: |
2053 db bejegyzés |
Összes: |
53553 db bejegyzés |
|
|
|
|
- Ma: 1691
- e Hét: 16105
- e Hónap: 33432
- e Év: 399872
|
|
|