Belépés
jupiter21.blog.xfree.hu
" Elég, ha megértjük, hogy mindannyian valamilyen célból vagyunk itt, és elég, ha elkötelezzük magunkat ennek a célnak. " Paulo Coelho "Né... Keller Istvánné
1946.04.10
Offline
Profil képem!
Blogom, Képtáram,
     1/7 oldal   Bejegyzések száma: 62 
27 konyhai tanács
  2017-12-05 07:26:38, kedd
 
 
1. A petrezselyem és zellerlevelet szárítás után összekeverem, így teszem zárható üvegbe. Ezt a keveréket minden töltelék húshoz használom (fasírozott, töltött paprika, töltött csirke), valamint a zsemlyegombóc galuskájába is szórok.

2. A krumplifőzelék akkor lesz igazán finom, ha a rántásba reszelt vöröshagymát teszünk.

3. Ha a szárazbabhoz főzésközben fél zöldpaprikát adunk, kihozza a bab ízét. Legyen az főzelék vagy leves. Ha a csirkemájat sütés előtt villával megszurkáljuk, nem "köpköd" sütés
közben.

5. Amikor olcsóbb citromhoz jutok, bevásárolok belőle akár 1-2 kg-t is. A jól megmosott gyümölcs héját lereszelem, és cukorral összekeverve egy műanyag, zárható tetejű edénybe teszem és lefagyasztom. Süteményekhez kiváló. A levét kifacsarom, jégkocka készítőben lefagyasztom, így bármikor felhasználható tea ízesítéséhez vagy limonádé készítéséhez. Fasírozott készítésekor a masszához tegyünk egy evőkanál étolajat, így nem ragad az edény aljához, és az olaj is kevésbé habosodik.

A sovány húsokat panírozás előtt kenjük meg olajjal, akkor sütés közben nem száradnak ki. A füstölt kolbászról úgy tudod a legkönnyebben eltávolítani a héját, ha előtte hideg vizet engedsz rá. Ezután pikk-pakk lejön a bőre.


9. Ha túl világos, sápadt a tojás sárgája, piskótához, rántottához, nokedlihez, stb., tegyünk bele kis kurkumát. Nagyon szép színe lesz tőle.


10. A bablevest rántás helyett úgy lehet sűrűsíteni, hogy a benne főtt zöldséget össze kell turmixolni. Így mindenki megeszi, finom és egészséges is!

.
11. A szárított zeller- és petrezselyemlevelet mozsárban összetöröm, és télen, amikor már majdnem kész a leves (gulyás, bab, stb.), csak akkor teszem bele. Jobban megtartja az ízét és illatát.


12. Ha a másnapos kenyeret pár percre nedves konyharuhába csavarod, majd előmelegített sütőbe teszed 5-10 percre, olyan lesz, mintha friss lenne.

13. Kovászos uborka készítésekor a kaprot és a kenyeret egy sűrű szövésű anyagban helyezem az üvegbe, így nem lesz zavaros a lé, és egyben kiemelhető.


14. A kávézacc a hűtőben is jó szolgálatot tesz: eltünteti a kellemetlen szagokat.

15. A mikróban újramelegíteni kívánt rántott húst, mielőtt behelyezzük, húzzuk el folyó csapvíz alatt: nem lesz cipőtalp ha megmelegítjük. Ugyanez igaz bármilyen ételre, amit mikróban melegítünk, víz vagy tej rácsöpögtetésével nem szárad ki.

16. Garantáltan nem ríkat meg a vöröshagyma, ha megmossuk hideg vízben és a kést is bevizezzük, mielőtt vágni kezdjük. A felezett hagymát, amit épp nem vágunk, friss felével lefelé fordítsuk a vágódeszkára, így kevesebb illóolaj kerül a levegőbe. Azért vegyük figyelembe, hogy a hagyma illó olaja gyógyítja a szemet.

17. Befőttesüveget úgy is kifertőtleníthetünk, hogy félig megtöltjük vízzel, és a fedele nélkül néhány percre a mikróba, a legmagasabb fokozatra betesszük.

18. Magunk is készíthetünk házi ételízesítőt: vegyünk a piacon friss zöldségeket (akár több kilót), majd daráljuk le. Tegyük kifertőtlenített csavaros
üvegekbe, adjunk hozzá sót, ez tartósítani fogja. Felhasználáskor
figyeljünk a az ételhez adott sómennyiségre!

19. Ne tároljuk a kenyeret a hűtőszekrényben lehet, hogy azt hisszük, sokáig
eláll, viszont a tésztája gyorsabban öregszik, szívosodik.

20. Sütés-főzés közben az üresjáratokat mosogatással érdemes kitölteni. Például, amíg a sütőben sül a kenyerünk, elmoshatjuk a keverőtálat/üstöt még frissiben, mielőtt beleköt a tészta, és akkor már csak kirobbantani lehet. Azon felül nem szaporodik fel a mosatlan sem.

21. Ha a palacsintatésztát szénsavas ásványvízzel vagy szódavízzel készítjük cukor és tej nélkül, sokkal könnyebb állagú lesz, nem ragad le, és nem
utolsósorban olcsóbb az előállítása is. Kétszer annyi szénsavas ásványvízzel vagy szódavízzel pedig, még könnyebb és vékonyabb tésztát kapunk,sokkal több palacsinta süthető belőle.

22. A főtt tészta nem áll össze, ha kiszedés előtt egy pohár hideg vizet öntünk
a főzőléhez.

23. A rántott hús sokkal finomabb, ha a panírozásnál a tojásba egy kis sört is öntünk.

24. Ha mézet kell kimérned kanállal, előbb olajozd be a kanalat. Garantáltan lecsusszan róla a méz!

25. A citrom héját nem kell kidobni, míg nem lesz rá szükség, mélyhűtőbe vele! Fagyottan könnyen reszelhető.

26. Hogy a hússzeletek ne fagyjanak össze a mélyhűtőbe, a hússzeletek közé folpackot kell tenni, így nem fagy össze. Felhasználáskor annyi szeletet vesz ki az ember, amennyire éppen szükség van.

27. Tészta, leves, stb. úgy is fagyasztható, hogy egy 1 literes tejes doboz tetejét levágjuk, zacskóval kibéleljük, s ebbe beletesszük a fagyasztani valót. Ha megfagy, ki lehet venni a dobozból, és a téglaalap formájával jól pakolható a fagyasztóban.

.


 
 
0 komment , kategória:  ***** Praktikák  
Szúnyogcsapda - házilag
  2015-05-15 12:23:22, péntek
 
  A kertes házban élők, tóparti nyaralók és a hétvégi kertben tartózkodók figyelmét hívjuk fel, egy igen ötletes, házi készítésű szúnyog csapdára. Hasznos lehet a kellemetlen rovarok ellen.

Ezek kellenek a házi szúnyog csapdához:
-1 csésze víz
-1/4 csésze barna cukor
- 1 gramm élesztő
- egy 2 literes PET palackban

Így kell elkészíteni:
1. Vágd le a műanyag palackot a felénél.
2. Keverd el a barna cukrot forró vízzel. Hagyd kihűlni. Amikor kihűlt, öntsd a palack alsó felébe.
3. Add hozzá az élesztőt. (Nem kell keverni. Szén-dioxidot állít elő, amely vonzza a szúnyogokat.)
4. Helyezd a tölcséres részt, fejjel lefelé, az alsó palackba, szigetelő szalaggal, vagy celluxszal rögzítsd őket, ha szükséges.
5. Tekerd a palack alsó felét valamilyen fekete anyaggal, míg a felső rész maradjon átlátszó, és rakd oda, ahol sokat tartózkodsz! (Szúnyogok is állítják, hogy sötét helyen jó a pihenés...)

Ha úgy érzed ötletes kis tippet adtunk, oszd meg másokkal is. (Németh György Tibor)

Forrás :filantropikum







Szúnyogok - védekezés
2010-07-20 08:23:44, kedd

Ön is vonzza a szúnyogokat?

1 / A szúnyogok és a kémia .....
2 / Hogyan védekezhet ?

Szakértők már régóta próbálják megfejteni a titkot, miért van az, hogy egyeseket sokkal jobban "szeretnek" a szúnyogok, mint másokat?

A szúnyogoknak megvan a maguk ízlése, és bár jóval többnek érezzük, csak minden tizedik ember igazán vonzó a számukra. A nőstény szúnyogoknak (a hímek nem csípnek!) a peterakáshoz van szüksége az emberi vérre, és nem is akármilyenre.


A legújabb kutatások szerint azok, akik bőrfelszíne nagy koncentrátumban tartalmaz szteroidokat vagy koleszterint, sokkal vonzóbbak a szúnyogok számára. Emellett a szúnyogok jobban szeretik azokat, akik szervezete bizonyos savakat (pl. húgysavat) nagyobb mennyiségben állít elő. Ezek mind olyan illatok a vérszívók számára, mely arra csábítja őket, landoljanak a gyanútlan áldozaton.

Ez a vonzás azonban jóval a leszállás előtt kezdődik. A szúnyogok már 50 méterről megérzik a számukra vonzó illatokat. Mindez nem hangzik bíztatónak azok számára, akik sok szén-dioxidot juttatnak a levegőbe. Mivel a nagyobb ember több szén-dioxidot bocsát ki, a szúnyogok inkább választják a felnőtteket, mint a gyerekeket. A terhes nők szintén vonzóak a számukra, mivel ők is az átlagosnál több szén-dioxidot lélegeznek ki. A mozgás és a meleg szintén vonzza őket.

Jobb a nyugalom?
Tehát, ha el akarja kerülni a szúnyogcsípéseket, jobb, ha a gyerekkel való focizás helyett inkább a kártyázást választja. Miért? A szúnyogok érzékelik a mozgást, közelebb repülnek. Mivel a futás miatt gyorsabban kapkodjuk a levegőt, több szén-dioxidot lélegzünk ki, ami még közelebb vonzza a vérszívókat, akárcsak az izzadságmirigyekből áradó tejsav!

Még ha a testünk kémiája nem is vonzó a szúnyogok számára, az lehet a hely, ahol tartózkodunk. Mindenki tudja, hogy a legtöbb szúnyog a vízpartokon található, ám a parttól távolabb sincs biztonságban, mivel akár 65 km-t is megtesznek élelemszerzés céljából. Noha bármilyen víz megteszi a szúnyoglárvák bölcsőjének, leginkább az állóvizeket szeretik. Tehát, ha szeretné, hogy a kertje szúnyogmentes övezet legyen, kerti tó helyett inkább kis csobogót építsen, vagy telepitsen bele pár halat, mert azok szeretik a szúnyoglárvát.

HOGYAN VÉDEKEZHET ?

Természetesen a fent leírtak figyelembe vétele mellett még bizonyos krémekkel, spray-kel védekezhet a szúnyogcsípések ellen. Ha csak rövid ideig tartózkodik a szabadban, legjobb, ha csak kis koncentrációjú termékeket használ, és amint lehet, bő, szappanos vízzel lemossa magáról.

Jól beválik az ugynevezett elektromos rovarcsapda amely kékes fénnyel vonzza a szúnyogokat.

Figyelem !
Léguti betegségekkel küzdők számára fontos átgondolni a kémiai szereket tartalmazó elektromos szunyogrisztók használatát !


Ha inkább a "zöldebb" megoldások híve:

Próbálja ki a szójabab olajat, mely akár másfél órára is távol tartja a szúnyogokat, illetve a citrom-, cédrus-, borsmenta-, citromfű- és eukaliptusz, levendula kivonatokat, melyek rövid időre szintén hatásosak.

Ezeket az olajakat egyszerű krémmmel elkeverve a bőrünkre is felvihetjük.

Megfigyelések alapján a szúnyogok elkerülik a vanilia illatot is.

Hatásos lehet még a diólevél-gesztenyelevél főzete, melyhez pár csepp citromolajat tehetünk a hatás fokozására.

A citromillatú muskátli, rozmaring, macsakmenta, bársonyvirág is távoltartja valamennyire a szúnyogokat, ha tehetjük célszerű az ablak közelébe helyezni egy-két virágládát. E növények nem igényelnek különösebb gondozást.

Mécsebe is csepegtethetünk párcsepp citronella, citrusfélékből készült olajakat.

Van egy régi elfelejtett magyar találmány, ami alig nagyobb mint egy kisebb elem, ruhára tűzhető, igen halk hangot ad ki, és kb 5 méter távolságban valóban távoltartja a szúnyogokat.

Amennyiben nem szeretné kenegetni magát, megoldást jelenthet a szúnyog- és légycsapda használata, mely a vérszívók számára vonzó illatanyagokat tartalmaz, hogy odacsalogassa őket. Amennyiben ezeket a peterakás szempontjából fontos helyekre teszi ki (pl. kerti tó), akkor a szúnyogok számát jelentősen csökkentheti!

Célszerű átnézni cserepes virágainkat is, ha alul víz marad vonzó a szúnyogok számára.

Az irás a webbeteg anygának felhasználásával is készült .
 
 
0 komment , kategória:  ***** Praktikák  
Sál és kendőkötések
  2015-05-15 11:41:24, péntek
 
 
Sálkötési technikák Saját videótáramba teszem ezt!
feltöltve: 2015-02-09 07:39:50
feltöltő: pacsakute
nézettség: 4127
szavazatok: 0
kommentek: 0
kulcs: Sál, és, kendőkötés,
kategória: kreatív
leírás: Kreatív sálkötések

URL:  

Küldöm ismerőseimnek!
Tetszik a videó! Szavazok rá!




Hasznos praktikák : Link
 
 
0 komment , kategória:  ***** Praktikák  
Jön a sál szezonja. Hogyan használd divatossan.
  2014-11-19 13:38:28, szerda
 
 



Konty zoknival : Link











A diótörés 3 legegyszerűbb módja mókus módra : Link



 
 
0 komment , kategória:  ***** Praktikák  
Egy jó ötlet
  2014-11-19 11:15:35, szerda
 
  Nagyon praktikusnak találom.



 
 
0 komment , kategória:  ***** Praktikák  
*** 17 trükk *** NOSALTY – receptek képekkel
  2014-10-26 07:56:18, vasárnap
 
 
Címlap17 trükk, ami megváltoztatja az életed!
Keresés:
Vágd félbe a paradicsomokat

Tegyük a paradicsomokat egy tányérra, fedjük le egy másikkal, majd egy éles késsel futtassuk végig a pengét a tányérok között. Voilá!

Így szervírozd a fagylaltot

Ha legközelebb te szolgálod fel a fagylaltot a családnak, mártsd a fagyis dobozt 15-30 másodpercre egy tál forró vízbe, vedd le a tetejét, fordítsd rá egy tányérra, majd szeleteld fel a finomságot szintén forró vízbe mártott késsel.

Forró kést a sütiknek!

Engedj forró vizet a késre, töröld meg, majd szeletelheted is a sütiket és tortákat. Ha sok szeletre lesz szükség, ismételd meg a forróvizes öblítést.

Nyisd a befőtteket sörnyitóval

Ha nincs otthon befőttesüveg nyitód, és késsel nyúlnál a fedő alá, ne tedd. Nem tesz jót a késeknek. Inkább fogj egy sörnyitót, nyúlj alá azzal, és ha már hallod azt a kis szisszenő hangot - amikor az üveg levegőt kap - már csavarhatod is le a kupakot.
hirdetés

Spájzolj be a tésztából

Ha legközelebb aprósüteményeket vagy kekszet sütsz, süss dupla adagot - ha már úgyis piszkolsz a konyhában, nem mindegy? A másodig adag masszából készíts golyócskákat, tedd őket zacskóba, majd fagyaszd le - a következő alkalomkor mindössze 10 perc alatt frissen sült kekszeket varázsolhatsz belőlük.

Minitaco egyszerűen

Ha van a birtokodban muffinsütő-forma, ne csak az egyik oldalát használd! Fordítsd fel a tepsit, és a másik oldalán készíts tortillát vagy minitacot!

Kenyeret a cukorba

Szeretnéd, hogy a barnacukor megőrizze frissességét? Dobj egy szelet kenyeret a cukortartóba, és nem lesz többször gondod a nedvességét vesztő cukorral.

Fagyaszd le a levest

Sok receptnél jól jön egy kevés alaplé felhasználása. Na igen, de nincs mindig kéznél...maximum egy-két leveskocka. Ezek helyett használjuk inkább a saját verziót - ha megmarad a vasárnapi húslevesből, a levét öntsük jégkockatartóba, majd tegyük egy jól záródó műanyag tasakba, és ha újra szükségünk lesz rá, csak le kell kapnunk a jégről.

Éljen a papírtölcsér

Nincs otthon akkora tölcsér, amekkora éppen kellene? Tekerj össze egy papírlapot, és azt állítsd az adott üvegbe.

Tedd a bort is jégre!

Ha megmarad egy kis bor az üveg alján, amit már senki nem inna meg a napokban, öntsd át egy lezárható tasakba, és mehet is a mélyhűtőbe. Szuperül fog jönni, ha rizottót vagy más boros ételt készítesz a későbbiekben.

Vizet a guacamoléra

Ha nem eszed meg azon nyomban a guacamolét, hajlamos megbarnulni. Hogy ezt elkerüld, tedd egy üvegbe, és önts egy kevés vizet a tetejére. Ha pedig újra ennél belőle, csak öntsd le róla.

Ne pucold a mangót

Vágd félbe, majd egy késsel vágj bele a húsába keresztbe, majd hosszába, végül fordítsd ki. Fogyaszthatod is!

Gluténmentes zsemlemorzsa

Ha szeretnél megbizonyosodni róla, hogy gluténmentes zsemlemorzsát eszel, készítsd inkább te magad. Dobd be a darálni kívánt alapanyagokat a robotgépbe, és kész is. Sőt, ezt még kedvedre ízesítheted is!

Forró csoki gazdagon
Ha igazán finom és jó csokis italra vágysz, de semmi időd arra, hogy nekiállj csokit reszelgetni, melegíts meg egy bögre tejet, majd dobj bele egy-két bonbont.

Tojás szobahőmérsékleten

Ha a recept felénél kiderülne, hogy szobahőmérsékletű tojásokra lesz szükséged, de a tojást sajnos nem vetted ki idejében a hűtőből, ne aggódj, inkább tedd őket egy tál forró vízbe 5-10 percre.

Készíts majonézt 30 másodperc alatt

Dobj egy tojást és egy csésze olajat egy edénybe, majd kapcsold be a botmixert, mozgasd fel-le, és ha már elérte a megfelelő állagot, fogyaszthatod is.

Kukoricázz!

Bár már nincs szezonja, de jó lesz észben tartani a leggyorsabb és legpraktikusabb módszert a kukorica leszemezgetésére : fogj egy kuglófsütőt, állítsd a kukoricát a sütő közepén lévő lyukba, majd vágd körbe késsel a csutkát.

Via: Cosmopolitan


Videó : Link...

Forrás : Link...

Ötletek és tippek a háztartásban : Link





Ötletek - hasznos képek album : Link...

Rec.07 egyéb,+ jó tanácsok : Link...

30 konyhai trükk : Link
 
 
0 komment , kategória:  ***** Praktikák  
Háztartási praktikák !
  2014-08-29 20:25:43, péntek
 
  15 háztartási praktika : Link






Adj egy teáskanál szódabikarbónát a vízhez a tojások főzésénél és egy mozdulattal el tudod majd távolítani a héját.







Szendvicskészítés praktikusan

Így készítsd el a szendvicset, ha minden harapást tartalmasabbnak szeretnél tudni.




 
 
0 komment , kategória:  ***** Praktikák  
Bio gyertya
  2014-01-16 05:46:09, csütörtök
 
  Az elkészítés menete videón : ...Link...





Link
 
 
0 komment , kategória:  ***** Praktikák  
Megmutatjuk !
  2013-12-09 16:32:22, hétfő
 
  Hogyan hajtogass össze egy pólót, inget 2 másodperc alatt

Link...
 
 
0 komment , kategória:  ***** Praktikák  
Pár hasznos tanács
  2013-11-30 06:30:14, szombat
 
 
A hangyák nem szeretik az uborkát, tegyetek uborka héját a hangyaboly köré
Ha áttetsző jégkockát akarsz, akkor előzőleg forrald fel a vizet.
A Tükör gyönyörű lesz ha Vhite Spirittel tisztitod (festék hígító)
Rágógumi a ruhában ? Tedd egy órára a mélyhűtődbe
A fehérnemű nem elég fehér ? Áztasd 10 percig egy szelet citrommal a meleg vízben !
Hajad nem elég fényes ? Tegyél egy kávéskanál ecetet a hajadra és úgy mosd meg.
Hogy a citrom kiadja a az összes levét, áztasd egy órát meleg vízben és csak utána csavard ki.
Hogy ne legyen a káposzta főzéstől kellemetlen szag, tegyél egy szelet kenyeret a káposzta tetejére,
Ha a hagymától könnyezik a szemed, rágcsálj egy rágógumit.
Hogy a krumpli előbb főjön meg, hámozd meg, csak az egyik oldalát
Tintafolt a ruhán ? Tegyél jó vastagon fogkrémet a foltra, hagyd megszáradni, és csak utána mosd ki.
Távol tartani egeret, és patkányt, hintsd meg fekete bors porral a területet, ahol tanyáznak. Elmennek másfelé.

Narancspucolás egyszerűen

A naranccsal általában mindenki megszenved, főleg a fehér részével. Hogy minél gyorsabban túllegyél a narancs pucoláson, próbáld ki ezt a praktikát! :)






Így fogyaszd a görögdinnyét!

A görögdinnyét nem igazán lehet szépen enni - hittük ezt eddig, ám azonban van egy remek módszer az elfogyasztására: csak kockázd fel és szurkáld fel fogpiszkálóra! :)






Cérna szeletelés

Ha tökéletesen szeretnél elvágni egy tortalapot vagy akár sajtot, használj cérnát!







KONYHAI TURPISSÁGOK

Mivel soha nem kedveltem a csirkemellet, főleg a tyúk vastag, száraz húsát, mindig igyekeztem tőle megszabadulni, holott a legdrágább alkatrésze a szárnyasoknak. Itt tanultam meg, hogy mielőtt pl. Kirántanám, éjszakára íróban (savanyú tej) kell áztatni, amitől igen finom zamatos íze lesz. Nem lesz száraz, hanem olyan lesz, mint a borjúhús.

Van úgy, hogy rengeteg gyönyörű petrezselyem van a - kb. 2 nm-es - kertemben, de van úgy, hogy egyáltalán nincs. Itt tanultam meg azt is, hogy amikor sok a petrezselyem, akkor le kell szedni, jól meg kell mosni, nem kell összevágni, nem kell kiszárítani, mert akkor elveszti a jó ízét és az aromáját, hanem össze kell tekerni szivar alakúra, és be kell csomagolni jó szorosan nylon zacskóba és így kell tárolni a mélyhűtőben. Ha szükség van rá, úgy fagyott állapotban gyönyörűen lehet szeletelni, és épp olyan az íze és az állaga, mintha épp akkor szedtem volna frissen a kertből.

A krumplifőzelék akkor lesz igazán finom, ha a rántásba reszelt hagymát teszünk.

Ha a szárazbabhoz főzés közben fél zöldpaprikát adunk, kihozza a bab ízét, legyen az főzelék vagy leves.

Ha a csirkemájat sütés előtt villával megszurkáljuk, nem spriccel sütés közben.

Amikor olcsóbb citromhoz jutok, bevásárolok belőle akár 1-2 kg-t is. A jól megmosott gyümölcs héját lereszelem, és cukorral összekeverve egy műanyag, zárható tetejű edénybe teszem és lefagyasztom.. Süteményekhez kiváló. A levét kifacsarom, és jégkockakészítőbe téve lefagyasztom. Bármikor elővehetem tea, limonádé ízesítéséhez. De a kézen lévő halszag eltüntetéséhez is nagyon jó.

Fasírozott készítésekor a masszához tegyünk egy evőkanál étolajat,így nem ragad az edényaljához, és az olaj is kevésbé habosodik.

A sovány húsokat panírozás előtt kenjük meg olajjal, akkor sütés közben nem száradnak ki..

A fejes saláta nem tárolható sokáig, előfordulhat, hogy kissé
egfonnyad. Ilyenkor nyers burgonya szeletekkel együtt tegyük hideg vízbe néhánypercre.

Fűszereket nem csak a húsokra tehetünk grillezéskor. Ha faszénparázsra babérlevelet, rozmaringot vagy más illatos fűszereket szórunk, a húsok átveszik az aromás illatokat.

A füstölt kolbászról úgy tudod a legkönnyebben eltávolítani a héját, ha előtte hideg vizet engedsz rá. Ezután pikk-pakk lejön a bőre.

Ha túl világos, sápadt a tojás sárgája, piskótához, rántottához, nokedlihez, stb. teszek bele egy kis kurkumát. Nagyon szép színe lesz tőle.

A bablevest rántás helyett úgy sűrítem, hogy a benne főtt zöldséget összeturmixolom. Így mindenki megeszi, finom és egészséges is!

A szárított zeller- és petrezselyemlevelet mozsárban összetöröm,és amikor már majdnem kész a leves (gulyás, bab, stb.), csak akkor teszem bele. Finom az íze és az illata.

A túrógombócot érdemes fagylaltos kanállal szaggatni a forróvízbe. Gyors és nem maszatolós.

Ha a másnapos kenyeret párpercre nedves konyharuhába csavarod, majd előmelegített sütőbe teszed 5-10 percre, olyan lesz, mintha friss lenne..

Kovászos uborka készítésekor a kaprot és a kenyeret egy sűrű szövésű anyagban helyezem az üvegbe, így nem lesz zavaros a lé és egyben kiemelhető.

Ha megégetted a kezed, azonnal kend be tejföllel - VAGY szórj rá lisztet ! Nem fog fájni, és nem lesz hólyagos sem ..

Muffin sütéskor is hasznos egy fagylaltos kanál. Meleg vízbe mártva szépen, egyenletesen osztható el a tészta a kapszlikba, amiben sütjük.

A kávézacc a hűtőben is jó szolgálatot tesz: eltünteti kellemetlen szagokat.

A mikróban újramelegíteni kívánt rántott húst húzzunk el folyó csapvíz alatt: nem lesz cipőtalp ha megmelegítjük. Ugyanez igaz bármilyen ételre, amit mikróban melegítünk, víz vagy tej rácsöpögtetésével nem szárad ki.

Mikróban melegített folyadékban nem mindig egyenletesen oszlik el a hő ezért miután kivettük, keverjük fel.

Mikrohullámú sütőben is fel lehet olvasztani a csokit, ha vízfürdőbe rakjuk (pl. mikrózható tálba félig vizet teszünk, abba pedig beleteszünk egy magas falú mikrózható üveget, amibe beleaprítottuk a csokoládét).

Garantáltan nem ríkat meg a vöröshagyma, ha megmossuk hideg vízben és a kést is bevizezzük, mielőtt vágni kezdjük. A felezett hagymát, amit épp nem vágunk, friss felével lefelé fordítsuk a vágódeszkára, így kevesebb illóolaj kerül a levegőbe.

Ha megégettük az ujjunkat, és nincs kéznél semmi hideg - mártsuk sóba az égett részt: nem fog felhólyagosodni.

Megmaradt tojásfehérje, mert csak a sárgája kellett? Tegyük be a hűtőbe a fehérjét, és másnapig használjuk fel: rántottához, omlettekhez, panírozáshoz lazítónak kiváló.

Befőttesüveget úgy is kifertőtleníthetünk, hogy félig megtöltjük vízzel, és a fedele nélkül néhány percre a mikróba, a legmagasabb fokozatra betesszük.

Magunk is készíthetünk házi ételízesítőt: vegyünk a piacon friss leveszöldségből több csomaggal, majd daráljuk le. Együk kifertőtlenített csavaros üvegekbe, adjunk hozzá sót. Ez tartósítani fogja. Felhasználáskor figyeljünk a benne lévő plusz sómennyiségre!

Általában minden gyümölcs hűthető kivéve a déligyümölcsöket. Banánt egyáltalán ne tegyünk a hűtőbe, mert nagyon hamar megfonnyad,

Ne tároljuk a kenyeret a hűtőszekrényben lehet, hogy azt hisszük, sokáig eláll, viszont a tésztája gyorsabban öregszik, szívósodik.

Ne öntsük ki a befőttek vagy konzervek levét salátákba, süteményekbe tökéletes ízadó komponensek lehetnek.

Ha a palacsintatésztát szénsavas ásványvízzel vagy szódavízzel készítjük cukor és tej nélkül, sokkal könnyebb állagú lesz, nem ragad le,és nem utolsósorban olcsóbb az előállítása is. Kétszer annyi szénsavas ásványvízzel vagy szódavízzel még könnyebb és vékonyabb tésztát kapunk, sokkal több palacsinta süthető belőle.

A főtt tészta nem áll össze, ha kiszedés előtt egy pohár hideg vizet öntünk a főzőléhez.

A rántott hús sokkal finomabb, ha a panírozásnál a tojásba egy kis sört is öntünk.

Ha mézet kell kimérned kanállal, előbb olajozd be a kanalat. Garantáltan lecsusszan róla a méz!

A citrom héját nem dobom ki, mélyhűtőbe teszem, fagyottan könnyen reszelhető.

A hússzeletek közé folpackot teszek, így fagyasztom le, mert ezzel a módszerrel nem fagy össze. Annyi szeletet veszek ki belőle, amennyire szükség van.

Tésztát, levest, meggyet, stb. úgy fagyasztok le, hogy egy 1 literes tejes doboz tetejét levágom, zacskóval kibélelem, ebbe teszem a fagyasztani valót, ha megfagyott, kiveszem a dobozból, így kis téglákat kapok, melyek jól pakolhatók a fagyasztóban.

A hangyák nem szeretik az uborkát, tegyetek uborka héjat oda, ahonnan el akarjátok űzni őket!!!

Áttetsző jégkockát akarsz, akkor előzőleg forrald fel a vizet.

Rágógumi a ruhában ? Tedd egy órára a mélyhűtődbe.

A fehérnemű nem elég fehér ? Áztasd 10 percig egy szelet citrommal a meleg vízben !-ÉS ADJ HOZZÁ SZÓDABIKARBÓNÁT!!!

Hajad nem elég fényes ? Tegyél egy kávéskanál ecetet a hajadra és úgy mosd meg, VAGY INKÁBB AZ ÖBLÍTŐBE!!!

Hogy a citrom kiadja az összes levét, áztasd egy órát meleg vízben és csak utána csavard.

Hogy ne legyen a káposzta főzéstől kellemetlen szag, tegyél egy szelet kenyeret a káposzta tetejére,(egy kis zacskóban, hogy a morzsák ne kerüljenek a káposzta közé)

A hagymától könnyezik a szemed, rágcsálj egy rágógumit.

Tintafolt a ruhán ? Tegyél jó vastagon fogkrémet a foltra, hagyd megszáradni, és csak utána mosd ki.

Távol tartani egeret, és patkányt, hintsd meg fekete bors porral a területet ahol tanyáznak. Elmennek másfelé.


konyhai trükk : Link

Népi hagyományokLink









 
 
0 komment , kategória:  ***** Praktikák  
     1/7 oldal   Bejegyzések száma: 62 
2024.09 2024. Október 2024.11
HétKedSzeCsüPénSzoVas
 123456
78910111213
14151617181920
21222324252627
28293031 
Blog kereső


Bejegyzések
ma: 0 db bejegyzés
e hónap: 0 db bejegyzés
e év: 0 db bejegyzés
Összes: 26968 db bejegyzés
Kategóriák
 
Keresés
 

bejegyzések címeiben
bejegyzésekben

Archívum
 
Látogatók száma
 
  • Ma: 245
  • e Hét: 245
  • e Hónap: 2699
  • e Év: 136100
Szótár
 




Blogok, Szótár,
© 2002-2024 TVN.HU Kft.