Belépés
jupiter21.blog.xfree.hu
" Elég, ha megértjük, hogy mindannyian valamilyen célból vagyunk itt, és elég, ha elkötelezzük magunkat ennek a célnak. " Paulo Coelho "Né... Keller Istvánné
1946.04.10
Offline
Profil képem!
Blogom, Képtáram,
     1/2 oldal   Bejegyzések száma: 17 
Gyors hideg gyümölcsleves
  2011-10-22 14:49:42, szombat
 
  Gyors hideg gyümölcsleves

Hőségben nagyon praktikus és finom.

Nagyon kevés vízbe 5-6 szem szegfűszeget forralok,
Aranka krémport elkeverek hideg tejjel , beleöntök egy befőttet levével együtt, a szegfűszeg levét hozzáöntöm és kész is , szóval nem kell főzőcskélni

Ha nem szereted a szegfűszeget helyette mehet őrölt fahéj is. Ha a hűtőben volt a tej a végén egy kis citromlevet is tehetsz hozzá, ettől üdítőbb lesz. Aranka krémporból a legegyszerűbb a vanília, mert ahhoz minden gyümölcs jó.



 
 
0 komment , kategória:  Receptek - Levesek  
Újházy tyúkhúsleves
  2011-10-22 04:39:18, szombat
 
  Újházy tyúkhúsleves

Hozzávalók:
1 db tyúk (kb. 2 kg)
25 dkg sárgarépa
10 dkg petrezselyemgyökér
8 dkg zeller
6 dkg karalábé
8 dkg csiperkegomba
1 db közepes vöröshagyma
10 dkg kelkáposzta
10 dkg friss zöldborsó
1 db zöldpaprika
1 csokor petrezselyem zöldje
10-15 szem egész bors
ízlés szerint gyömbér
ízlés szerint só

Elkészítése:
A megtisztított tyúkot kívül-belül alaposan átmossuk, majd 2 liter hideg vízben (fedő nélkül) feltesszük főni. A tetején keletkező habot szűrőkanállal leszedjük, majd ha felforrt kisebbre állítjuk a hőfokot, és gyöngyöző vízben főzzük tovább. Fél órai főzés után beletesszük a megtisztított, de egészben hagyott sárgarépát, petrezselyem gyökeret, zellert, karalábét, kelkáposztát. Teatojásba beletesszük a fokhagymát, a gyömbért és a sáfrányt, majd a levesbe lógatjuk és lassú tűzön, félig lefedve tovább főzzük. A maradék zöldséget (paprikát kockázva) és a gombát (a kisebbeket egyben hagyva, a nagyobbakat cikkekre vágva) külön lábosban egy kevés sós vízben, vagy csontlében főzzük meg. Ha a zöldség és a tyúk is megfőtt kiemeljük a levesből és hűlni hagyjuk. A tyúkot kicsontozzuk, bőrét eltávolítjuk, és a húst vékony csíkokra vágjuk. A levesben főtt zöldséget vágódeszkára rakjuk és szintén vékony metéltre vágjuk. A levest közben a tűzről lehúzva, 15 percig pihentetjük, majd nagyon finom szitán, vagy ruhán átszűrjük. Tálaláskor a leveses csészébe rakjuk a metéltre vágott tyúkhúst, a zöldséget, és a külön - sós vízben - kifőzött házi cérnametéltet. Ezután az egészet felöntjük forró levessel, a tetejét pedig finomra vágott friss petrezselyemmel szórjuk meg.

Forrás: teletál

 
 
0 komment , kategória:  Receptek - Levesek  
Fokhagymakrémleves
  2011-10-22 04:32:02, szombat
 
  Hozzávalók:
1 db vöröshagyma
2 ek vaj
12 gerezd fokhagyma
2 ek liszt
3/4 l húsleves
2,5 dl tejszín
ízlés szerint só
ízlés szerint őrölt feketebors
2 csipet őrölt szerecsendió
1 ek citromlé

Elkészítés:
Az apróra vágott vöröshagymát a vajon üvegesre sütjük, hozzáadjuk az összedarabolt fokhagymát, rövid ideig együtt pároljuk. A lisztet belekeverjük, lepirítjuk. A húslevest és a tejszínt hozzáadjuk, lefedve közepes tűzön 20 percig főzzük (vigyázat könnyen kifut). A kész levest simára turmixoljuk, a fűszerekkel ízesítjük. Sajtos pirítóssal vagy pirított kenyérkockával tálaljuk.

Forrás: teletál


 
 
0 komment , kategória:  Receptek - Levesek  
Tejszínes zellerkrémleves
  2011-10-22 04:29:50, szombat
 
  Hozzávalók:
1 nagy fej zeller (zöldjével)
1 db nagy burgonya
2 dl tejszín
ízlés szerint só, bors
1 db húsleves kocka

Elkészítés:
A zellert megtisztítjuk, a burgonyát meghámozzuk, kockákra vágjuk. A zöldségeket a megmosott zellerzölddel feltesszük főni annyi vízben, ami jól ellepi, és hozzáadjuk a húsleveskockát is. Ha puhára főtt, levesszük a tűzről, kissé hűlni hagyjuk, kivesszük a zöldjét majd jól összeturmixoljuk. Hozzáadjuk a tejszínt, sózzuk, borsozzuk, esetleg egy kevés szerecsendiót reszelhetünk bele, és kissé összemelegítjük. Pirított zsemlekockával tálaljuk.

Forrás: teletál


 
 
0 komment , kategória:  Receptek - Levesek  
Fokhagymakrémleves sajtgombóc
  2011-10-17 15:56:44, hétfő
 
  Fokhagymakrémleves sajtgombóccal

Hozzávalók:
2-3 fej fokhagyma ( kb 30 gerezd)
1 fej vöröshagyma
1 evőkanál liszt
1 dl főzőtejszín
só, bors, olaj

A sajtgombóchoz:
5 dkg reszelt sajt
2 evőkanál liszt
1 evőkanál tejföl ( 20%-os )
1 tojás
metélőhagyma zöldje
só, bors,

A hagymát apróra vágom, forró olajon félig megdinsztelem, majd hozzáadom az apróra zúzott fokhagymát és tovább dinsztelem, nem túl sokáig, hogy ne keseredjen meg a fokhagyma. Felöntöttem 8 dl vízzel, sózom, borsozom, majd pár percig főzöm. Közben elkészítettem a sajtgombócot: a tojást habosra verem, belekeverem a reszelt sajtot, a lisztet, a tejfölt, az apróra vágott metélőhagymát. Ízesítem sóval, borssal, majd állni hagyom, míg elkészült a leves.
Egy evőkanál lisztet csomómentesen elkeverek kb. 1 dl tejszínnel. A levest lehúzom a tűzről, botmixerrel pürésítettem, ( akinek nincs, az szitán is áttörheti) majd lassan hozzákeverem a tejszínt. Visszarakom a tűzre, majd amikor újra felfőtt, kiskanállal beleszaggatom a sajtgombócokat. Addig főzőm, míg a gombócok fel nem jöttek a tetejére. Sajtgombóc helyet , tálalhatjuk pirítót kenyér vagy zsömle kockákkal.
Aki szereti, miután levettük a tűzről, még hozza adhat vagy 2 gerezd pépesé zúzott fokhagymát, így jobban kiemeli a fokhagyma az izét és finomabb is.




Fokhagymakrémleves : Link
 
 
0 komment , kategória:  Receptek - Levesek  
Frankfurti leves
  2011-10-15 14:49:22, szombat
 
  Hozzávalók (3-4 személyre):
40 dkg kelkáposzta
20 dkg virsli
3 evőkanál olaj
2 evőkanál liszt
2 dl tejföl
1 közepes vöröshagyma
2 gerezd fokhagyma
majoranna
őrölt kömény
őrölt bors
fűszerpaprika


A virslit szeleteld fel vékonyan (ha nem biztos, hogy bélbe töltötték, előbb nyúzd meg!) A megtisztított, megmosott kelkáposztát vágd csíkokra és az egészben hagyott vöröshagymával, fokhagymával tedd fel főni 1-1,5 liter hideg sós vízben. Adj hozzá majorannát, köményt, őrölt borsot. Amikor a káposzta majdnem puha, tedd bele a virslit is. A lisztből és a tejfölből pirospaprikával készíts habarást, és ezzel sűrítsd be a levest.


 
 
0 komment , kategória:  Receptek - Levesek  
Zöldborsó leves gazdagon...
  2011-10-15 09:53:11, szombat
 
  Hozzávalók:

1 vöröshagyma
kb 10 dkg kelkáposzta
35-40 dkg fagyasztott zöldborsó
20 dkg sárgarépa
2 fehérrépa
1 csomag petrezselyem
fél zsenge karalábé
egy pici zellerdarab
3db krupli
2 evőkanál házi zsír vagy olaj
3 liter víz
1 erőleves kocka
őrölt bors

A nokedlihez:

5 evőkanál liszt
1 tojás
kb. fél deci víz
1 csipet só

Elkészítés:

1. A zöldségeket megmossuk, megtisztítjuk. A vöröshagymát és a karalábét kockára, a sárgarépát karikákra, a fehérrépát is karikára vágjuk, a kelkáposztát pedig kisebb csíkokra aprítjuk. A burgonyát megpucoljuk és kockára vágjuk.

2. Egy mélyebb lábasban megolvasztjuk a zsírt (vagy olajat hevítünk), és a burgonya , zöldborsó és a petrezselyem kivételével minden zöldséget ráöntünk. 10 percig kis lángon folyamatos kevergetés mellett pirítjuk a zöldségeket.

3. Felöntjük a zöldségeket 3 liter vízzel, hozzáadunk 1 erőleveskockát, és forrástól számított kb. 20 perc alatt, takarék lángon puhára főzzük a zöldségeket. Amikor már majdnem puhák a zöldségek, beletesszük a zöldborsót is. Megborsozzuk a levest.

4. A tojásból, lisztből, vízből nokedli tésztát készítünk, és beleszaggatjuk a gyöngyöző levesbe. A galuskák 5 perc alatt megfőnek. Fedő alatt hagyjuk még egy picit duzzadni őket, megszórjuk az apróra vágott petrezselyemmel, majd forrón tálaljuk a levest.


 
 
0 komment , kategória:  Receptek - Levesek  
Újházi tyúkhúsleves...
  2011-10-15 09:50:52, szombat
 
  Hozzávalók:
1 kg tyúkhús,
3-4 db sárgarépa,
1-2 db petrezselyemgyökér (fehérrépa),
1/2 db zeller,
1/2 db karalábé,
10 dkg karfiol,
5 dkg gomba,
5 dkg zöldborsó,
1 db zöldpaprika,
1 db paradicsom (lucullus),
1 fej vöröshagyma,
2 gerezd fokhagyma,
ízlés szerint petrezselyemzöld (friss, aprított),
4 dkg tarkabab (fejtett),
ízlés szerint sáfrány,
1 gyömbér (őrölt),
ízlés szerint só.

Elkészítés:

Tisztítsd meg és szedd darabokra a tyúkhúst.
Tedd fel főni kb. 3 liter vízbe.
Miután felforrt, szedd le a habját és tedd bele a vöröshagymát, a fokhagymát, a paprikát és a paradicsomot.

Ízesítsd sáfránnyal, gyömbérrel, feketeborssal, sóval.

Főzd lassú tűzön.

Tisztítsd meg és darabold fel a zöldségeket.

Amikor a hús már majdnem puha, tedd bele a sárgarépát, a gyökeret, a zellert, a karalábét és a gombát.

10 perc múlva tedd bele a karfiolt és a zöldborsót.
Lassú tűzön főzd készre.

Vedd ki a levesből a húst és a zöldségeket és szűrd le a levét.
Tálald a levest a zöldségekre és a húsra.

Kínálj mellé cérnametéltet.



 
 
0 komment , kategória:  Receptek - Levesek  
Májgaluskaleves
  2011-10-15 09:46:46, szombat
 
  Hozzávalók 4 főre :

húsos csont
3 sárgarépa
2 fehérrépa
kis zellergumó
1 paprika
1 fej vöröshagyma
10-15 szem bors
2 gerezd fokhagyma


A májgaluskához :
4 db csirkemáj (májkrém is megteszi)
1 tojás
1 zsemle
majoránna
1 tk reszelt vöröshagyma
őrölt bors

1 púpozott ek búzadara
1 púpozott ek finomliszt
petrezselyem
leveskocka a májgaluskák kifőzéséhez

Kezdő háziasszonyként sokat foglalkoztatott a májgaluska elkészítése. A puha és a kemény közötti ideális állag elérése "némi" kísérletezés után (pár száz szétmállott és pár száz "kőgombóc" után) sikerült!

Elkészítés :

A húsos csontot alaposan megmossuk.
Hideg vízbe tesszük és alacsony hőfokon elkezdjük főzni, időnként a habját leszedjük.
Ha már nem habzik tovább, akkor megsózzuk, beletesszük a nagyobb darabokra felvágott leveszöldséget, vöröshagymát, fokhagymákat, az egész borsszemeket és a paprikát. A hús puhulásáig főzzük.
Amíg a leves elkészül, összekeverjük a májgaluskát: a zsömlét vízbe beáztatjuk, majd kicsavarjuk. Egy tálban összekeverjük a tojást, a zsemlét, az apróra vágott májat (májkrémet), a lisztet, a búzadarát és az apróra vágott petrezselymet. Hozzáadjuk a reszelt vöröshagymát. Őrölt borssal, sóval, majoránnával fűszerezzük. Rúdmixerrel pépesítjük. 1 órát a hűtőben pihentetjük.

Az 1 óra elteltével vizet forralunk, beledobunk 2 leveskockát és ebbe szaggatjuk bele teáskanállal a galuskákat. Kb. 5-10 percig főzzük (mérettől függően).

A levest leszűrjük, tésztát főzünk bele és ebbe tesszük a megfőtt májgaluskákat. (Nem érdemes közvetlenül a levesbe szaggatni, mert zavarossá válik tőle.)




 
 
0 komment , kategória:  Receptek - Levesek  
Paradicsom leves...
  2011-10-15 09:36:37, szombat
 
  Hozzávalók:5 dkg zsír, 6 dkg liszt, friss paradicsom, 1 konzerv paradicsom, 1 üveg paradicsomlé,8 dkg cukor, 1 fej vöröshagyma, 1 zeller levél, só, bors.

Egy lábosban a zsírból és lisztből világos rántást készítünk, majd felengedjük paradicsomlével, és annyi vízzel hogy egy krémes levest kapjunk.

Hozzáadjuk a paradicsom konzervet, és ha van a friss paradicsomot is. Egészben beletesszük a vöröshagymát, és a megmosott zellerlevelet. Ízlés szerint sózzuk, borsozzuk, és fél óráig főzzük.

A végén tésztával, vagy rizzsel tálaljuk.




 
 
0 komment , kategória:  Receptek - Levesek  
     1/2 oldal   Bejegyzések száma: 17 
2024.09 2024. Október 2024.11
HétKedSzeCsüPénSzoVas
 123456
78910111213
14151617181920
21222324252627
28293031 
Blog kereső


Bejegyzések
ma: 0 db bejegyzés
e hónap: 0 db bejegyzés
e év: 0 db bejegyzés
Összes: 26968 db bejegyzés
Kategóriák
 
Keresés
 

bejegyzések címeiben
bejegyzésekben

Archívum
 
Látogatók száma
 
  • Ma: 429
  • e Hét: 1246
  • e Hónap: 6289
  • e Év: 139690
Szótár
 




Blogok, Szótár,
© 2002-2024 TVN.HU Kft.