Belépés
pacsakute.blog.xfree.hu
A szeretet ellen nincs fegyver. Czeizel Ilona
1954.01.05
Offline
Profil képem!
Linktáram, Blogom, Képtáram, Videótáram, Ismerőseim, Fecsegj
     1/15 oldal   Bejegyzések száma: 143 
Az izületi gyulladás étrendje
  2021-04-21 20:13:12, szerda
 
  Nagyon kellemetlen állapotot vált ki az ízületi gyulladás, hiszen megduzzadnak az ízületek, merevek lesznek, amihez állandó fájdalom is párosul, de szerencsére vannak olyan természetes gyógymódok, amelyek segíthetnek ezen a problémán. Helyes étrenddel, gyógynövényekkel csökkenthető a gyulladás mértéke, és ezzel párhuzamosan mérséklődhet az ízületek merevsége és a fájdalom is.

Ízületi fájdalom esetén mindenképpen arra kell törekednünk, hogy sok omega-3 zsírsavban gazdag táplálékot fogyasszunk, például olajos halakat. Ilyen lehet a szardínia, a lazac, a makréla, a tonhal vagy a szardella.

A zöld leveles zöldségeket - spenótot, káposztát, salátákat, kelkáposztát, mángoldot - is be kell iktatni az étrendünkbe, amennyiben ízületi gyulladásban szenvedünk, hiszen ezek mind sok antioxidánst és D-vitamint tartalmaznak.

A keresztesvirágúak csoportjába tartozó karfiolt vagy brokkolit is fogyasszuk rendszeresen, hiszen segíthetnek az ízületi gyulladás progressziójának lassításában. Ezt a hatást a zöldségekben található szulforafán nevű vegyület biztosítja.

A citrusfélék is fontos részei a gyulladásellenes étrendnek, hiszen sok C-vitamint tartalmaznak, és köztudottan erős antioxidáns vitamin lévén eredményesen csökkenti a gyulladást. A citrusfélék közé tartozik a citrom, a lime, a narancs, a grapefruit és a mandarin.

Szintén rendelkeznek antioxidáns hatással a bogyós gyümölcsök, így a szeder, az áfonya, az eper vagy a málna is segíthet ízületi gyulladás esetén. Hasonlóképpen a rostban gazdag gyümölcsök is csökkenthetik a szervezetben a gyulladást, így azokat is iktassuk be az étrendünkbe, az egyik ilyen rostos gyümölcs, az alma.

Az allicinben gazdag hagyma és fokhagyma is nagyon hatásos lehet, hiszen hatóanyaguk hozzájárul a fájdalom enyhítéséhez.

A hüvelyesek és a babfélék is sok rostot tartalmaznak, amelyek aktívan csökkentik a gyulladást, így kisebb lehet a duzzanat és az ízületek sem lesznek olyan merevek. Ennek köszönhetően javulhat a beszűkült mozgástartomány.

A természetes gyulladásgátló hatással rendelkező olívaolaj is kapjon szerepet a napi menünkben. Sokféleképpen felhasználhatjuk akár salátákhoz vagy más ételekhez adagolva.

Az ízületek egészségét a kurkuma is védi, gyulladásgátló hatását a benne található kurkumin nevű vegyületnek köszönhetjük.

A zöld tea is csökkenti az ízületi gyulladásban szenvedők panaszait, hiszen antioxidáns hatással rendelkezik és gyulladást is csökkent.
Forrás : Link
 
 
0 komment , kategória:  Diéták és fogyókúrák  
A víz még a fogyásban is segít
  2021-04-16 08:13:32, péntek
 
  Egészségünk megőrzése szempontjából nagyon lényeges, hogy rendszeresen fogyasszunk tiszta vizet, azaz soha nem váljunk dehidratálttá. Azonban nemcsak a napi vízmennyiség számít, hanem a víz minősége is lényeges, hiszen számtalan pozitív hatással van az egészségre.

Az egyik legfontosabb anyag a szervezetünk számára, hogy sokáig egészséges maradjon az nem más, mint a tiszta, káros anyagoktól mentes ivóvíz. A testünk több mint 75 százaléka vízből áll. Étel nélkül akár 2 hétig is kibírjuk, viszont víz nélkül nem élhetnénk tovább 3-4 napnál. Már ha csak 2 százalékkal kevesebb vizet iszunk, mint amennyire a testünknek szüksége van, akkor is megváltozik a teljesítményünk, hiszen sem a fizikai, sem a szellemi, mentális teljesítményünk nem lesz kielégítő.

Sokan hiszik azt, hogy a vízfogyasztás testsúlynövekedést okoz, pedig ez egyáltalán nincs így. A testünk zsírsejtjeiben felhalmozódhatnak méreganyagok, ami megakadályozhatja a fogyásunkat. Azonban, ha elegendő vizet fogyasztunk, a zsírsejtekből kiürülhetnek ezek a méreganyagok, sőt még fogyhatunk is, ha odafigyelünk a rendszeres és elegendő vízfogyasztásra.

A testünkbe nap mint nap méreganyagok kerülnek, hiszen tele van velük a tisztítatlan csapvíz, a levegő, azonban a tiszta víz rendszeres fogyasztása elősegíti ezeknek a vegyi anyagoknak a szervezetből való kiürülését.

Nagyon sok tanulmány számol be arról, hogy a rendszeres és a tiszta vízfogyasztás akár még egyes rákos megbetegedésektől is megóvhat bennünket, sőt a fertőzések kialakulásának kockázatát is nagymértékben csökkenti.

Ha elegendő mennyiségű vizet fogyasztunk, az emésztőrendszerünk is sokkal hatékonyabban fog működni. Nagyon sok egészségügyi probléma éppen amiatt alakul ki, mert az emésztőrendszerrel gondok vannak. Annak, hogy ezt elkerüljük, sőt javítsuk a hatékonyságán, egyik legegyszerűbb és leghatékonyabb módja nem más, mint az, hogy odafigyelünk a megfelelő folyadékfogyasztásra.

Nemcsak az emésztőrendszer, hanem az immunrendszer megfelelő működéséhez is szükség van vízre. Az immunrendszer vírusokkal és betegségekkel szembeni ellenálló képességét is növelhetjük azzal, ha annyi vizet iszunk, amennyire a szervezetünknek szüksége van. Természetesen az egészség fenntartásához nemcsak ivóvízre, hanem rendszeres testmozgásra és egészséges táplálkozásra is szükség van.
Forrás : Link
 
 
0 komment , kategória:  Diéták és fogyókúrák  
A colitis (vastagbélgyulladás) diétás kezelése
  2021-02-20 20:45:15, szombat
 
  Eredete ismeretlen, jellemzője, hogy a bél nyálkahártyája vérbő, kifekélyesedett. Az állandó hasmenés, rossz tápanyagfelszívódás miatt a beteg állapota leromlott, vérszegénység, fehérjehiányos állapot jellemző.

A diéta célja, a kóros anyagcserezavarok kivédése, az ingerlékeny colon (vastagbél) megnyugtatása, az étvágytalan beteg állapotának javítása.

Az étrend: zsír-, rost-, fűszerszegény, fehérje-, vitamin- és energiagazdag.

Zsírszegénység: a zsiradékok megengedett napi mennyisége 50 g, ennek kb. fele használható ételek készítésére, másik fele a nyersanyagok természetes zsírtartalmából adódik. Az ételkészítéshez felhasznált zsiradék lehetőleg növényi eredetű (olaj) legyen, vaj helyett light margarinok fogyasztása ajánlott. Az ételek sűrítése habarással, száraz rántással vagy diétás rántással történjen. Az ételek elkészítéséhez alufólia, teflon, cserép, AMC edények jól alkalmazhatók.

Rostszegénység: élelmiszerválogatással ill. konyhatechnológiai módszerek segítségével valósíthatjuk meg. Magas rosttartalmú ételeket ajánlatos passzírozva fogyasztani.
A turmixolás csak pépesít, a rosttartalmat nem csökkenti!

Fűszerszegénység: A bélnyálkahártyát izgató fűszerek nem használhatók a diétában.

Energia- és fehérjegazdagság: A zsiradék adása fokozza a vastagbélműködést, ezért energiát elsősorban szénhidráttartalmú, döntően keményítőtartalmú nyersanyagokkal biztosítják. Az egyszerű cukrok adása szintén fokozza a bélmozgást. A fehérjegazdagságot dúsítással, sovány húsok, sovány túró, sovány sajt, lágytojás és a máj fokozottabb adásával lehet biztosítani.

Tejmentesség: Ha a tej fájdalmat, puffadást okoz, akkor is mellőzni kell, ha a székletek számát nem szaporítja. A betegek egy része panasz nélkül tud fogyasztani savanyított tejet, tejtermékeket, joghurtot, kefírt, aludttejet, melyek védik a bél nyálkahártyáját és hasznosak a bélflóra épségének fenntartásában. Gyakori, hogy a hasmenést székrekedés válthatja fel, ilyenkor szükség van a finom rostokban gazdag étrend adására.

Javasolt ételek és italok:
Reggeli italok: enyhe orosz tea, csipkebogyó-, hársfa-, kamillatea, joghurt, kefír, vizes gyümölcsturmixok, (aprómagvas gyümölcsökből nem), vizes kakaó, limonádé, a beteg állapotától függően alacsony zsírtartalmú tej, tejeskávé.
Kenyerek, péksütemények: másnapos vagy pirított kenyér, pászka, pékárú fogyasztható. Friss kenyér, kalács, kelt tészták nem ajánlottak.
Levesek: lezsírozott húsleves, csirkeaprólékleves, hús-, máj-, daragaluska, kömény-, dara-, zöldség-, ragu-, tavaszi-, zöldborsópüré-, zöldbabpüré levesek, tejmentes gyümölcsleves fogyaszthatók.
Húsok: sovány csirkehús, pulyka, hal, borjú, sertéshús párolva, natúr formában, zöldségesen, egyben sütve, diétás vagdalt húsként, rizseshúsnak, töltött, rakott ételként vagy főzve fogyasztható.
Tojás: lágytojás, buggyantott tojás, tükörtojás, tojáslepény sovány sonkával és sajttal, májjal vagy hússal teflonba sütve.
Köretek: párolt rizs, burgonya minden formában (kivéve bő zsírban sütve), rizseshús (fűszerszegényen), pirított dara.
Főzelékek: burgonya-, paraj-, sárgarépa-, spárgafej-, saláta-, tökfőzelék. A zöldbab, zöldborsó, karalábé, karfiol, a finomfőzelék tej nélkül és passzírozva készíthető. Almamártás, kapormártás adható.
Édességek: piskótafélék (nem vajkrémmel töltött), gyümölcspiskóta, rizsfelfújt, egyensúly-tészta ehetők. Egyéb édességek a beteg állapota függvényében fogyaszthatók.
Gyümölcsök: banán, alma, őszibarack, nyersen és hámozva, befőttnek, kompótnak, turmixoknak fogyaszthatók (aprómagvasok semmiképpen nem ajánlatosak).
Ajánlott fűszerek: babérlevél, köménymag, friss fűszernövények (petrezselyem, zellerlevél), csípmentes paprika mértékkel, vegeta, vaníliacukor, fahéj, ecet helyett citrom.

Nem ajánlott ételek, italok:
Jelentős mennyiségű zsiradékot tartalmazó ételeink: marha, zsíros sertés, liba, kacsa, vadhúsok nem ajánlottak!

Babgulyás, halászlé, gulyás-, korhely-, frankfurti leves, töltött-, rakott káposzta, zsíros, fűszeres pörköltek, vadas marhaszelet, erősen tejfeles ételek, paprikás burgonya, hagymás ételek, rántott-, resztelt máj, kenőmájas, zsíros felvágottak (pl. tarja), lecsó, bő zsírban sültek, majonézes saláták, tej, tejszín, tejföl, tejfölös mártások, madártej, disznósajt, tepertő, füstölt húsok, hurka, kolbászfélék, szalámik, liba- és kacsazsír, pecsenyezsír, szalonna, kelt tészták, lángos, fánk, zsíros, krémes sütemények, kifőtt tészta, füstölt-, túlérett sajtok.

Jelentős mennyiségű rostot tartalmazó ételeink: káposzta, szárazbab, sárgaborsó, lencse, zöldborsó, karalábé, karfiol, zöldbab, gomba, kukorica, zöldpaprika, retek, mogyoró, mák, mandula, körte, szilva, sárgabarack, apró-magvas gyümölcsök és a dinnye. Amint a beteg állapota javul, fokozatosan friss, zsenge állapotban lévő zöldbab, zöldborsó passzírozás nélkül is fogyasztható.

A szénsavas üdítőitalok puffadást okoznak, ezért nem ajánlottak. A cukor, túl édes szörpök, fokozzák a gyomor-bél működést, ezért hasmenéses állapotban nem ajánlottak, cukor helyett mesterséges édesítőszereket ajánlunk. Sovány tehéntúró, kefír, joghurt, aludttej, sovány sajtok (pl.: Óvári, Tolnai, Köményes, Túra), kockasajtok, sonka, baromfi felvágottak és általában sovány felvágottak jól beilleszthetők.

Nem ajánlott fűszerek: törött bors, csípős paprika, chili, vöröshagyma, fokhagyma, mustár, torma, ketchup, tárkony, oregánó stb.

A túl hideg vagy forró ételek sem ajánlottak!

A colitis hosszan tartó betegség, melyet gyulladásos és panaszmentes időszakok váltakozása jellemez, ezért türelmet, és a dietetikussal egyeztetve egyéni diétás ellátást igényel.
Szerző : Haragos Pálné dietetikus
Forrás : Link
 
 
0 komment , kategória:  Diéták és fogyókúrák  
Egy hizlaló baktérium !
  2021-01-24 22:58:31, vasárnap
 
  Egy hizlaló baktérium, ami miatt könnyebben jönnek fel a kilók: hogyan befolyásolja a súlyt a firmicutes?

A firmicutes baktériumok az anyagcserét és a túlsúly leadását is befolyásolják. Szerencsére lehet változtatni a helyzeten.

Az emberi emésztőrendszer több ezer baktériumfajtát tartalmaz, ezek alkotják az emésztőrendszerben élő mikroorganizmusok összességét, a bélflórát.

A bélflórában kétféle baktériumcsoportot különböztethetünk meg: jótékony, azaz probiotikus baktériumokat, illetve káros, patogén baktériumokat.

Hizlaló baktérium
A bélrendszerben két fő baktérium található, a bacteroidetes és a firmicutes. Jeffrey Gordon, a Washington Egyetem Orvostudományi Karának kutatója szerint nagyon leegyszerűsítve elmondható: minél több bacteroidetes van az ember szervezetében, annál vékonyabb, és minél több firmicutes, annál nagyobb esélye van a lelassult anyagcserére, ezáltal az elhízásra. Ez a két baktérium felelős azért, mennyi zsír szívódik fel a szervezetben, így nem mindegy, melyikből van több és kevesebb.

Hogyan hizlal a firmicutes?

Kutatások kimutatták, hogy a túlsúlyos emberek bélrendszerében nagyobb arányban volt jelen a firmicutes baktérium, mint a bacteroidetes. A kísérleti alanyok szervezetében, miután diétába kezdtek, egyenesen arányosan csökkent a firmicutes, és nőtt a bacteroidetes baktérium mennyisége. Megállapították, hogy a hízást előidéző baktérium valószínűleg olyan enzimek termelődését ösztönzi, amelyek az emészthetetlen szénhidrátokat és cukrokat is lebontják, így megnövelik a szervezetben felszívódó kalóriamennyiséget.

Mit tehetsz az egyensúly visszaállítása érdekében?

A bélflórában található baktériumegyensúly visszaállítása érdekében lehetőség szerint kerülendők az antibiotikumok, amelyek ártanak a jótékony baktériumoknak is. A leghatásosabb viszont az, ha probiotikumokat, probiotikus hatású ételeket fogyaszt az ember, ezek legjobb forrásai az erjesztett ételek, mint például a savanyú káposzta, savanyú uborka és az olyan savanyított tejtermékek, mint a kefirek, amelyek Lactobacillus gasserit tartalmaznak. Ezek a baktériumok elősegítik a hasi zsír leadását is.

Mivel a firmicutesnek a szaporodáshoz zsíros, szénhidrátokkal teli étrendre van szüksége, így érdemes előnyben részesíteni a rostokban, fehérjében gazdag ételek fogyasztását.

A bélflóra egyensúlyának felbomlása emésztési és felszívódási zavarokat okoz, ami a fogyókúrával is összefüggésbe hozható, így különösen fontos megőrizni egyensúlyát. Erre a jó a mikrobiom-diéta, amely gyulladáscsökkentő hatásával hozzájárul a bélflóra helyreállításához, ezáltal csökkentve a túlsúly kialakulásának esélyét.
Forrás : Link
 
 
0 komment , kategória:  Diéták és fogyókúrák  
Az elhízás formái és megoldásuk
  2021-01-20 00:19:56, szerda
 
  Tudod, melyik testrészedre miért hízol, és hogyan fogyhatsz le? Íme a válasz!

Tudományos bizonyított tény, hogy a 6 leggyakoribb típusú elhízás különböző tényezők által következik be. Ha ismerjük az okot, könnyebben le tudjuk faragni magunkról a plusz kilókat.




1. Étkezés okozta elhízás
Az ilyen típusú elhízás a legelterjedtebb a világon, és a túlzott mértékű zsíros ételek és a cukor fogyasztása okozza. Hogy megszabadulhass a zsírpárnáktól fogd vissza ezen élelmiszerek fogyasztását és mozogj legalább 30 percig minden nap.

2. Stressz okozta elhízás
Az ilyen típusú elhízást a szorongás, a stressz és a depresszió okozza. A szorongó ember általában édességgel kényezteti a lelkét, és hizlalja magát. A legfontosabb, hogy a lelkedet kezeld, ha újra sínen érzed az életed, az édesség vágyad is alábbhagy.

3. Szénhidrát okozta elhízás
A lovaglóháj leginkább a rendszertelen táplálkozástól alakul ki. Ha valaki össze-vissza eszik, a test ezt úgy értelmezi, hogy nem mindig jut tápanyaghoz, és elkezd raktározni. Ezek a külső combos hájacskák a női test zsírraktárai. Ilyenkor a bevitt szénhidrátot és zsírt raktározza el a szervezet. Fontos, hogy elkerüld a sok ülést, a cigaretta és az alkohol fogyasztását, valamint csökkentsd a szénhidrátot tartalmazó ételeket.

4. Lassú anyagcsere okozta elhízás
Az emésztési problémával küzdő emberek a felhalmozódott zsírtól gyakran úgy érzik úgy, hogy olyanok, akár egy léggömb. Leginkább azoknál fordul elő, akik alkoholt fogyasztanak, vagy nehezebben lélegeznek. A mozgásszegény életmód sem kedvez a renyhe bélműködésnek - mindenképpen érdemes növelni a fizikai aktivitást, valamint zöldségben és gyümölcsben gazdag étrendet összeállítani.

5. Genetikai elhízás
Az a fajta zsírraktározás többnyire genetikailag örökölt hajlam, valamint terhesség alatt alakul ki, az érzékenyebbeknél jelentősen megerősödnek az alsó végtagok is. A megoldás mindenképpen a rendszeres mozgás - lépcsőzés, futás.

6. Mozgáshiány okozta elhízás
Az ilyen típusú elhízás minden olyan embert fenyeget, akik legalább 8 órát egyhelyben ülnek munkájuk során. Jól összeállított edzés és mozgás gyakorlatok szükségesek ahhoz (legalább hetente háromszor, hogy le lehessen dolgozni ezt a többletet).
Forrás : Link
 
 
0 komment , kategória:  Diéták és fogyókúrák  
Almaecet és a fogyókúra
  2021-01-02 12:54:44, szombat
 
 



Az almaecet nagyon hatékony lehet betegség vagy kellemetlen szájszag esetén, de akkor is számíthatunk a munkájára, amikor súlyfelesleggel küzdünk és mindenképpen szeretnénk elérni az ideális formánkat.

Az almaecet lehet az egyik legjobb barátunk a fogyókúra során, és még attól sem kell tartanunk, hogy komoly mellékhatásai lesznek, mint egyes csodaszereknek, amelyek gyors fogyást ígérnek. Az almaecet nem ígér ilyen csodákat, mivel hosszú hetekre és hónapokra van szükség ahhoz, hogy kevesebbet mutasson alattunk a mérleg, viszont nagyon sok pozitív hatása van a szervezetünkre nézve.

A fogyókúra akkor jó, ha hetente csak egy-két kilogrammtól szabadulunk meg. Az almaecet is ezt a biztos, egyenletes fogyást ígéri, persze az is lényeges, hogy mellette rendszeresen mozogjunk, tornázzunk.

A vércukorszint ingadozása gyakran meggátolja, hogy sikeres legyen a fogyókúránk. Az almaecet azonban nagyon jól szabályozza ezt az értéket, így segíti, támogatja a fogyásunkat. Emellett a zsírégetésben is aktív szerepet tölt be. A rendszeres almaecet fogyasztása kicsit felpörgeti az anyagcserét és hozzájárul a jó emésztéshez is, ez a két tényező pedig fontos kulcsa a fogyás beindulásának.

Az almacetet soha ne önmagában fogyassza, hanem egy pohárnyi vízben elkeverve. Az étkezés előtt elfogyasztott almaecetes víz abban is segít, hogy csökkenti az étvágyat és eltelít, így kevesebbet fogunk az étkezések során enni.

A szervezetünkben vannak olyan gének, melyek miatt a zsírsejtek elraktározódnak, elsősorban a hasi részen, ezért alakul ki úgynevezett úszógumi. Az almaecet azonban csökkenti ezeknek a géneknek az aktivitását. Ennek köszönhetően a zsírsejtek nem rakódnak el, így a hasi zsírpárnák kialakulásának is kisebb lesz az esélye.

Az almaecettel azért is könnyebb a fogyás, mivel elősegíti a szervezet méregtelenítését, márpedig a toxikus anyagok gyakran gátjai az eredményes fogyásnak.

Az almaecettel kapcsolatban sok kutatás zajlott. Egy alkalommal elhízott embereket vontak be a vizsgálatba, akiket 3 csoportra osztottak. Az egyik társaság tagjai minden egyes étkezés előtt 30 ml, a másik 15 ml almaecetet kapott vízzel elkeverve, míg a harmadik csoportnak csupán placebót adtak. Három hónap elteltével megállapították, hogy azok a személyek fogytak legtöbbet, akik naponta 30 ml almaecetet ittak minden étkezés előtt, a placebo csoportba került emberek súlycsökkenése viszont elenyészőnek bizonyult.
Forrás : Link
 
 
0 komment , kategória:  Diéták és fogyókúrák  
Fogyjon le gyógynövényekkel!
  2020-12-21 23:09:15, hétfő
 
 



Az ideális testsúly megtartása nem is olyan egyszerű egy bizonyos kor átlépése után, de nem is lehetetlen. Nem kell drága fogyókúrás szerekre költeni, csodaszerek pedig nem léteznek, és a gyógynövények hatása sem elegendő önmagukban, hiszen egy komplex életmód- és étrendváltásra van szükség a tartós siker érdekében.

Az egészséges táplálkozásnak és a rendszeres mozgásnak kulcsszerepe van az ideális testsúly elérésében és megtartásában. De egy-egy gyógynövény rendszeres fogyasztásával nagyobb eredményt érhetünk el, mint holmi fogyókúrás csodaszerrel, és abban is biztosak lehetünk, hogy ezek a gyógynövények olyan tápanyagokat biztosítanak a szervezetünk számára, melyek az egészségünket szolgálják.

A konyhánkban is vannak olyan gyümölcsök, zöldségek, vitaminok és gyógynövények, melyek megkönnyíthetik a fogyókúránkat és segíthetnek a testsúly csökkentésében és az ideális testalkat megőrzésében.

Az egyik ilyen remek zsírégető a chilipaprika, amelyhez adagolhatunk fekete borsot is, hogy még jobban fokozzuk az anyagcserét. A chili kapszaicint tartalmaz, amely a zsírégetés és a kalóriaégetés nagy mestere.

A hasi zsír csökkentésében a mentára és a gyömbérre is számíthatunk. Ezek a gyógynövények a zsírégetés mellett az anyagcsere felgyorsításában is szerepet játszanak, ami nagyon hasznos tényező a fogyás szempontjából. A gyógynövényeket fogyasszuk tea formájában, reggel készítsünk el belőlük egy nagyobb adagot és kortyolgassuk el a nap folyamán.

A zsírégetés felgyorsításában és ezzel a testsúly csökkentésében a fahéj is segítségünkre lehet. Ez a kellemes illatú és ízű fűszer csökkenti a koleszterinszintet és gyulladáscsökkentő tulajdonsággal is rendelkezik. Már a reggeli kávénkhoz is adhatunk egy csipet fahéjat, és ha még napi szinten sportolunk, mozgunk is, azzal csak felgyorsíthatjuk a fogyásunkat.

A fokhagyma antibakteriális hatással rendelkezik, aktívan részt vesz az immunrendszer megerősítésében és a vérnyomás normalizálásában, illetve a magas vérnyomás csökkentésében. A fokhagyma csodás hatása abban rejlik, hogy megakadályozza, hogy a zsírsejtek zsírrá alakuljanak át a szervezetünkben. Fogyaszthatjuk nyersen, de akár még finom gyógyteát is készíthetünk belőle.

Nagyon jó, ha van mindig a konyhánkban petrezselyem, mert emésztést segítő és emésztési zavart kezelő gyógynövény, továbbá támogatja a kalóriaégetést, csökkenti az éhségérzetet, és megakadályozza, hogy túlegyünk magunkat. Tea formájában a leghatásosabb.
Forrás : Link
 
 
0 komment , kategória:  Diéták és fogyókúrák  
Koleszterinszint csökkentő táplálékok
  2020-12-14 21:10:38, hétfő
 
  Az LDL-koleszterin-szint emelkedését számos tényező okozhatja és befolyásolhatja. Minél több telített zsírban gazdag táplálékot fogyasztunk, annál magasabb lesz ez az érték. Mi tartalmaz telített zsírokat? Például tejtermékek, húsok, tojás, pékáruk, sültek és a gyorséttermi ételek.

Az LDL-koleszterin szintje akkor is magas lehet, ha egyébként nem fogyasztunk olyan termékeket, amelyek megemelnék. Ebben az esetben leginkább a genetika tehető felelőssé. Mi növelheti még a koleszterinszintet, milyen tényezők befolyásolhatják az emelkedését?

A kor előrehaladtával is magasabb lehet ez az érték, és jellemzően a férfiakat jobban sújtja ez a probléma, mint a nőket. Az elhízás, a menopauza, az inaktív életmód és a dohányzás is kiváltó okai lehetnek a koleszterinszint emelkedésének, de egyes gyógyszerek is hozzájárulnak a magasabb szint kialakulásához. Ide tartozhatnak a fogamzásgátlók, a hormonpótló gyógyszerek, a szteroidok és a vérnyomáscsökkentők is.

Most nézzünk meg 5 olyan táplálékot, melyek csökkenthetik az LDL-koleszterin szintjét. A teljes kiőrlésű gabonák hasznosak lehetnek ebben az esetben, leginkább a bulgur, a barna rizs, a zab, az árpa és a quinoa a legjobb választás.

A diófélék és a magvak egyszeresen telítetlen zsírokban gazdagok, amelyek szintén segítenek a koleszterinszint csökkentésben. A chiamag és a lenmag például omega-3 zsírsavat is tartalmaz, amely nemcsak a koleszterinszintet csökkenti, hanem a szív működését is támogatja.

A diófélék csoportjába tartozik a pisztácia, a kesudió és a mandula, melyek fitoszterineket tartalmaznak, ezek a vegyületek megakadályozzák a koleszterin felszívódását, így nem kerülnek a véráramba.

A zöld leveles zöldségek rendkívül egészségesek. Ezeknek magas a karotinoid tartalmuk, melyek csökkentik a szívbetegség kialakulásának kockázatát. Emellett mérsékelik a plakkok képződését és az artériák falán való lerakódását is, így hozzájárulnak az érrendszer egészségéhez és a koleszterinszint csökkenéséhez.

Az avokádó nemcsak azzal védi a szív egészségét, hogy sok rostot tartalmaz, hanem azzal is, hogy egyszeresen telítetlen zsírt tartalmaz, mellyel hatékonyan segít a koleszterinszint kiegyensúlyozásában.

Kutatások szerint már napi félcsészényi hüvelyes fogyasztása is javulást hozhat, ezért érdemes rendszeresen az étrendünkbe illeszteni a babféléket, a különböző színű lencséket és a borsót.
Forrás : Link
 
 
0 komment , kategória:  Diéták és fogyókúrák  
A sikeres fogyásért
  2020-12-14 21:04:59, hétfő
 
  A kor előrehaladtával egyre több zsírpárna rakódik ránk. Elsősorban a hölgyeket érinti, hogy nem esznek többet, mint 5-10 évvel korábban, mégis egyre többet mutat a mérleg. A menopauza, a változókor bizony okozhat ilyen ,,meglepetéseket", aminek persze senki sem örül, hiszen enni muszáj. Az sem megoldás, ha jóval kevesebb kalóriát viszünk be a szervezetünkbe, mert így kevesebb energiánk lesz, hiszen az alapvető tápanyagokat nem kapja meg a szervezetünk. Nyilván elsődleges és fontos szabály, hogy egészségesen táplálkozzunk, mértékkel együnk, inkább naponta többször keveset.

Ha egy nagyon egyszerű és olcsó zsírégető megoldásra vágyunk, akkor nincs más dolgunk, mint az, hogy rendszeresen igyunk vizet. Lehet, hogy nem gondolta, de a víz az egyik leghatékonyabb zsírégető módszer. Csökkenti az étvágyat, sőt segít a méreganyagokat is kisöpörni a szervezetből, amelyek felhalmozódása gátja lehet a fogyásnak.

Az almaecet is a segítségünkre lehet a fogyásban, hiszen csökkenti a vércukorszintet és a koleszterinszintet is. Étkezés előtt ajánlott 2 dl vízben egy evőkanálnyi almaecetet feloldani és ezt elfogyasztani. Az almaecetes víz csökkenti az étvágyat, így kevesebb kalóriát viszünk be a szervezetünkbe, ami segíthet a súlytöbblettől megszabadulni.

Ha fogyni szeretnénk, igyunk rendszeresen zöld teát, mely antioxidáns polifenolokban bővelkedik. Illessze be az étrendjébe és fogyasszon el naponta legalább 2 csésze zöld teát, hogy a fogyás minél gyorsabban beinduljon.

A kókuszolaj olyan zsírsavakat tartalmaz, amelyek nemcsak az egészségre gyakorolnak pozitív hatást, de a fogyókúrában is a segítségünkre lehetnek. Ezt a zsírt a testünk energiaforrásként használja, és ez a hasi zsír csökkentésében is megnyilvánul. Mivel a kókuszolaj vagy kókuszzsír megemeli a test hőmérsékletét, így a fogyasztását a testedzés idejére kell időzíteni, mert így jobban ki tudja fejteni a zsírégető hatását.

A halakat is érdemes rendszeresen beilleszteni az étrendünkbe. Nagyon egészséges ételnek számítanak, hiszen DHA-ban és omnega-3 zsírsavakban bővelkednek, amelyek szintén segítenek a fogyásban. Emellett csökkentik a koleszterinszintet, javítják a hangulatot, és néminemű védelmet jelentenek a csontritkulással szemben is. Már napi egy evőkanálnyi halolaj fogyasztásával is sokat tehetünk az egészségünk védelmében.
Forrás : Link
 
 
0 komment , kategória:  Diéták és fogyókúrák  
Személyre szabott pajzsmirigy étrend
  2020-12-13 23:05:07, vasárnap
 
  Az egészséges életmód, melynek fontos részét képezi a megfelelő táplálkozás, az egyik legfontosabb tényező a pajzsmirigy egészségének megőrzésében. Az elsődleges ok, amiért a pajzsmirigy betegek változtatni akarnak étrendjükön az az, hogy nem elégedettek testsúlyukkal és szeretnének lefogyni. Ez különösen jellemző azoknál, akik pajzsmirigy alulműködésben vagy Hashimoto thyroiditis betegségben (autoimmun pajzsmirigy betegség) szenvednek.

z egészséges táplálkozás és a rendszeres testmozgás minden hatásos és tartós fogyókúra alapja. Ezt a folyamatot azonban megnehezítheti a pajzsmirigy betegség, sokszor a betegek képtelenek veszíteni testsúlyukból.

Sok esetben az elhízás mögött hormonális egyensúlyzavar áll, s ez gátolja meg a fogyást.

Egészséges táplálkozással csökkenthetjük vércukorszintünket, ennek következtében csökken a ,,nyomás" a hasnyálmirigyen, így javul az emésztés, erősödik az immunrendszer és teljes egészségi állapotunk javulhat.

Az egészséges életmód és étrend alapfeltétele a pajzsmirigy megfelelő működésének.
Az első néhány hét

A tapasztalat azt mutatja, hogy az életmódváltás, s így táplálkozási szokásaink megváltoztatása is az első 21-30 napban a legnehezebb. Ez az első 3-4 hét tehát a legfontosabb időszak különösen azoknak, akik korábban kifejezetten egészségtelenül étkeztek (gyorséttermi ételek, nasik, csoki, chipsek, cukros üdítők, stb.). Ha sikerül ,,túlélni" ezt a periódust, utána már minden könnyebben fog menni.

Mielőtt elkezdené a ,,pajzsmirigy diétát", érdemes naplót vezetnie és leírnia egy hétig mindent, amit megeszik és megiszik. De fontos, hogy ne csak a főétkezéseket jegyezze fel, hanem minden falatot, amit a szájába tesz.
Pajzsmirigy alulműködés és pajzsmirigy túlműködés

Természetesen a pajzsmirigy betegségek eltérőek, ezért joggal gondolhatnánk, hogy egy pajzsmirigy alulműködésben szenvedő betegnek alapvetően más étrendre van szüksége, mint annak, aki pajzsmirigy túlműködésben szenved. De ez csak az alkalmazott gyógynövényekre és étrend-kiegészítőkre igaz.

Az ételek esetében más a helyzet. Ott alapvetően arra kell figyelni, hogy pajzsmirigy túlműködésben fogyasszunk megfelelő mennyiségben a goitrogéneket tartalmazó ételeket, mivel azok képesek gátolni a pajzsmirigy működését.

Goitrogéneket tartalmazó ételek: brokkoli, karfiol, nem fermentált szója.

A pajzsmirigy étrend fontos jellemzője, hogy kerüljük a glutén tartalmú ételeket (kenyerek, tészták, stb.), csökkentsük minimálisra a tejtermékek fogyasztását.

A pajzsmirigy étrend legfontosabb szabályai

1, minimalizáljuk vagy teljes egészében iktassuk ki étrendünkből a magas feldolgozottságú ételeket és a finomított szénhidrátokat, cukrokat
Ezek az ételek ugyanis gyors vércukorszint emelkedést provokálnak, ami hosszabb távon megterheli a hasnyálmirigyünket.

2, soha ne hagyjuk ki a reggelit
Fontos, hogy mindenképpen fogyasszunk reggelit, s ezzel stabilizáljuk vércukorszintünket közvetlenül ébredés után. A reggeli inkább fehérjében bővelkedjen, kerüljük a magas szénhidráttartalmú reggeliket.

3, többször fogyasszunk kisebb adagokat
Ha naponta több alkalommal étkezünk, s az egyes étkezések között csak néhány órát hagyunk, vércukorszintünk egész nap stabilan fog mozogni egy szűk intervallumban, s ez csökkenti legjobban a hasnyálmirigyre nehezedő terhelést, ami az egészséges fogyás fontos tényezője.
Tipikus étrend pajzsmirigybetegeknek

Reggel 6 óra: gyümölcs smoothie (áfonyával, eperrel), 2 csésze tisztított víz, lenmagolaj, 1 főtt tojás, paradicsom, paprika, uborka

Reggel 8 óra: egy alma

Délelőtt 10 óra: fél csésze tökmag

Ebéd: grillezett csirkemell salátával

Délután 2 óra: saláta és egy protein szelet

Délután 4 óra: gyümölcs smoothie

Este 6 óra: csirke vagy pulykamell vagy lazac, 1-2 adag párolt zöldség

Este 8 óra: fél csésze mandula vagy dió

Természetesen ez csak egy minta étrend, alapvetően az a fontos, hogy fogyasszunk minél több zöldséget és gyümölcsöt. valamint jó minőségű fehérjét, magas szelén és jód tartalmú ételeket: halat, fehér húsokat. Kiválóak az olajos magvak és az olíva olaj, tökmagolaj, lenmagolaj. Kerüljük a gabonaféléket és a magas szénhidráttartalmú ételeket, cukrokat.
Forrás : Link
 
 
0 komment , kategória:  Diéták és fogyókúrák  
     1/15 oldal   Bejegyzések száma: 143 
2021.04 2021. Május 2021.06
HétKedSzeCsüPénSzoVas
 12
3456789
10111213141516
17181920212223
24252627282930
31 
Blog kereső


Bejegyzések
ma: 3 db bejegyzés
e hónap: 85 db bejegyzés
e év: 1442 db bejegyzés
Összes: 42400 db bejegyzés
Kategóriák
 
Keresés
 

bejegyzések címeiben
bejegyzésekben

Archívum
 
Látogatók száma
 
  • Ma: 748
  • e Hét: 6864
  • e Hónap: 8964
  • e Év: 358151
Szótár
 




Blogok, Videótár, Szótár, Ki Ne Hagyd!, Fecsegj, Tudjátok?, Receptek, Egészség, Praktikák, Jótékony hatások, Házilag, Versek,
© 2002-2021 TVN.HU Kft.