Belépés
pacsakute.blog.xfree.hu
A szeretet ellen nincs fegyver. Czeizel Ilona
1954.01.05
Offline
Profil képem!
Blogom, Képtáram,
     1/22 oldal   Bejegyzések száma: 218 
Alacsony szénhidráttartalmú zöldségek cukorbetegeknek
  2024-05-24 10:58:06, péntek
 
  A cukorbeteg személyeknek gondosan ügyelniük kell a napi szénhidrátbevitelre. Lehet, hogy számolgatni kell a grammokat, és jobban oda kell figyelni a napi szénhidrátfogyasztásra, de ha tudjuk, hogy milyen zöldségeket is fogyaszthatunk, akkor sokkal egyszerűbben és könnyebben össze tudjuk magunknak állítani a napi étrendet. Mutatjuk is, hogy milyen zöldségek nem okozhatnak problémát, ha cukorbetegek vagyunk.

A spenót viszonylag alacsony szénhidráttartalommal rendelkezik. Ez a zöldség magnéziumban is bővelkedik, amely segít az inzulin nevű vegyi anyag előállításában, ami pedig kezeli a vércukorszintet. Az eddigi kutatási eredmények összefüggést találtak az alacsonyabb magnéziumszint és a cukorbetegség között.

A paradicsom szintén csak alacsony szénhidráttartalommal rendelkezik. A kutatások szerint jót tesz a szív- és érrendszer egészségének. Habár nem zöldség, illetve a mai tudományos állás szerint a paradicsom inkább számít gyümölcsnek, mint zöldségnek. Egy kutatás szerint azok a cukorbetegek, akik naponta legalább 200 gramm paradicsomot fogyasztanak, csökkenthetik a magas várnyomásukat.

A sárgarépa ugyan tartalmaz természetes cukrokat, de csak alacsony a szénhidráttartalma és sok egészségi előnyt kínál a cukorbeteg személyek számára. Rostokban is bővelkedik, ami szintén nagyon előnyös a cukorbetegnek, ugyanis a rendszeres rostfogyasztás hatására nem emelkedik meg drasztikusan a vércukorszint.

A brokkolicsíra nemcsak hogy kevés kalóriát tartalmaz, de még alacsony szénhidráttartalommal is rendelkezik. Ez a zöldség és a brokkolicsíra is pozitív hatással lehet a vércukorszintre. A brokkolicsíra rendszeres fogyasztása javíthatja az inzulinrezisztenciát, és biztosítja a szervezet számára, hogy a cukor minden gond nélkül energiává alakuljon.

A savanyú káposzta rendszeres fogyasztása is pozitívan hat a vércukorszintre. A savanyú káposzta olyan bioaktív hatóanyagokat tartalmaz, amelyek pozitív hatással vannak a test számos funkciójára, többek között az anyagcserére.

A vöröshagyma egy kvercetin nevű vegyületet tartalmaz, amely bizonyítottan hatékony lehet azok számára, akik ezzel a betegséggel küzdenek. Többek között vércukorszint-csökkentő hatása is van, de olyan antioxidánsokat is tartalmaz, amelyek csökkenthetik egyrészt a krónikus betegségek kialakulását, másrészt a cukorbetegség szövődményeit.

A retek egy közkedvelt zöldség sokak számára. A kutatási eredmények azt mutatják, hogy a retek csökkenti a szervezet által felvett cukor mennyiségét. Ennek az a magyarázata, hogy a retek gazdag forrása az antioxidánsoknak, amelyek nagyon eredményesek lehetnek a sejtkárosodások kivédésben.

A padlizsánt fogyaszthatjuk párolva és sütve is. Nagyon egészséges és cukorbetegek is bátran fogyaszthatják. Antioxidánsokban bővelkedik, amelyek segíthetnek a vércukorszint csökkentésében.

A cékla bioaktív vegyületeket tartalmaz. Az eddigi kutatási eredmények szerint a cékla és a frissen préselt céklalé segíthet a vércukorszint és az inzulinszint szabályozásában.

A cukorbetegség egyik szövődményei lehetnek a szívet és az érrendszert érintő betegségek. A kelbimbó olyan vegyületekben gazdag, amelyek jó hatással vannak mind a szívre, mind az érrendszerre. Nemcsak azért javasolható cukorbetegeknek, mert alacsony a szénhidráttartalma, hanem amiatt is, mivel csökkenti a koleszterinszintet.
Forrás : Link
 
 
0 komment , kategória:  Diéták és fogyókúrák  
A túlsúlyról
  2024-05-15 19:52:52, szerda
 
  A túlsúly és az elhízás sok egészségi kockázatot rejt magában - fogyókúrás teareceptekkel

Az elhízás ellen tehetünk a legtöbbet, ha szeretnénk magunkat megóvni a betegségektől. Napjainkban nagyon sok a túlsúlyos és az elhízott ember, pedig ez az állapot nagyon komoly betegségeket generálhat. Mutatjuk is, hogy milyen betegségek fenyegethetnek bennünket, ha nem ideális testsúllyal rendelkezünk!

Sok tanulmány számolt be arról, hogy mind férfiak, mind nők esetében erős összefüggés van az elhízás és a 2-es típusú cukorbetegség között. Az elhízás először inzulinrezisztenciát okoz, amikor is a szervezetnek több inzulint kell termelnie. Mivel a hasnyálmirigy több inzulint termel, így előbb-utóbb kimerül, ez azonban a glükóz túlzott felhalmozódását okozza, ami pedig cukorbetegség kialakulásához vezethet.

A túlsúly felesleges zsír felhalmozódását okozza a szervezetben. Az elhízás csökkenti a jó, azaz a HDL-koleszterin szintjét, ellenben megnöveli a trigliceridszintet. Ezek a hatások a vér magas lipidszintjét eredményezik. A súlygyarapodással a vérnyomás is jelentősen megnő, ez pedig tovább növeli a szívkoszorúér-betegség kockázatait. Az elhízott emberek körében gyakoribb a szívinfarktus és a stroke is.

Sok tanulmány számolt be arról is, hogy az obstruktív alvási apnoe, az asztma és az elhízás között szoros kapcsolat áll fenn. Elhízás során ugyanis a légutak mentén is megnövekszik a zsírszövet, ami negatívan befolyásolja a légutak működését. Az asztmát az elhízás gyakori szövődményének is tekintik, illetve az elhízás még a gyulladási szintet is megemeli a szervezetben.

Az elhízott nőknél nagyobb a kockázata a PCOS-nek, azaz a policisztásovárium-szindrómának. Ez az egészségi probléma menstruációs rendellenességet és anovulációt is okoz, ami csökkenti a fogamzás esélyét.

Az elhízás befolyásolja a nők pszichés jóllétét is, ami viszont hatással van a szexuális életre. Ez nehézségeket okozhat az orgazmus elérésében, csökkenti a nemi vágyat és a nemi közösülés gyakoriságát.

Számos tanulmány írta azt is le, hogy az elhízás és egyes rákos betegségek között szoros összefüggés van. Nők esetében sokkal nagyobb a kockázata a méhráknak, a méhnyakráknak, a petefészekráknak és az emlőráknak elhízás esetén. Ennek nem más az oka, mint a hormonális egyensúlyhiány. Hiszen az elhízott nők zsírszövetében sok ösztrogén található, márpedig a megemelkedett ösztrogénszint fokozza ezeknek a ráktípusoknak a kockázatait.

Mi magunk is készíthetünk olyan gyógyteákat, amelyek megtámogatják a fogyást, és csökkentik a hasi zsírt. Most két ilyen receptet mutatunk be.

Szedres zöld tea hozzávalói:
3 dl víz,
1 teáskanál szederlevél,
1 teáskanál szálas zöld tea.

Elkészítése:
Forraljunk fel vizet, adjuk hozzá a szederlevelet és a szálas zöld teát. 5 perc múlva húzzuk le a tűzről, majd szűrjük le. Citromlével ízesítsük.

Narancsos fekete tea hozzávalói:
3 dl víz,
1 feketetea-filter (vagy szálas tea),
egy kisebb narancs,
1 fahéjrúd.

Elkészítése:
Tegyünk egy edénybe feketetea-filtert, öntsük bele az edénybe a forró vizet, adjuk hozzá a fahéjrudat. 10 perc múlva szűrjük le, facsarjuk bele a narancs levét, és már fogyaszthatjuk is.
Link
 
 
0 komment , kategória:  Diéták és fogyókúrák  
A böjt jótékony hatásai
  2024-05-02 21:09:00, csütörtök
 
  A böjt évszázadokra nyúlik vissza. A régebbi korokban elsősorban a vallási és kulturális szerepe volt kiemelkedő. Napjainkban is sokan folyamodnak a böjthöz, de általában nem más a cél, mint a szervezet méregtelenítése és megtisztítása. Voltaképpen ha egészségesen táplálkozunk, nincs szükség böjtre. Azonban a mai élelmiszerek - kiváltképp a feldolgozottak - olyan sok adalékanyagot és egyéb összetevőt tartalmaznak, amely eltelíti a testet és még betegségeket vagy kisebb-nagyobb egészségi problémákat is okozhat. Időnként ezért nagyon jól tud esni a böjt, és nagy szerepe lehet a betegségek megelőzésében. Mutatunk néhány okot, hogy miért is olyan hasznos a böjt, miért is lehet rá olyan nagy szükségünk!

A böjtnek nagy szerepe lehet a vércukorszint szabályozásában. Minél rendszeresebben böjtölünk, annál kisebb lesz az esély a 2-es típusú cukorbetegség kialakulására.

Amikor a szervezetünknek nem az emésztéssel kell foglalkoznia, akkor más dolgokra tud fókuszálni. Például ilyenkor mozgósítja a testünk az összes energiáját, mégpedig arra, hogy kijavítsa a sejtkárosodásokat, és ennek nagy szerepe van a krónikus és egyéb betegségek megelőzésében is. A böjt javítani tudja a szervezet krónikus gyulladások kezelésére való képességét, és így csökkenhet az olyan betegségek kialakulásának az esélye, mint a cukorbetegség, a szívbetegségek, a rákos megbetegedések vagy éppen az autoimmun betegségek.

A böjt az agy működésére is pozitívan hat. Az időnkénti böjtnek nagy szerepe van a memória fokozásában, és ezzel még az Alzheimer-kór vagy éppen a Parkinson-kór tünetei is csökkenhetnek. A böjt hatására az idegsejtek is megújulnak, illetve új idegsejtek jönnek létre, ami mindenképpen hatással van a kognitív funkciókra és a kognitív feldolgozásra, ezzel is nagyon sokat javítva az agy egészségi állapotán.

A böjtnek a mentális megtisztulásban is óriási a szerepe. Ha nem eszünk rövidebb-hosszabb ideig, azt érezhetjük, mintha megkönnyebbült volna a lelkünk, és még a depresszió és a szorongás tünetei is csökkenhetnek. Kiváltképp igaz ez akkor, ha megvonjuk magunktól a cukros desszerteket és édességeket, hiszen a cukornak nagy szerepe van a depresszió kialakulásában.

A böjt fokozza az anyagcserét, egyensúlyba állítja a hormonokat, jót tesz a teljesítménynek, és még az öregedési folyamatokat is képes lassítani.

Számos tanulmány írta le, hogy a böjt alkalmas a vércukorszint szabályozására, és ezzel a cukorbetegség kockázatának potenciális csökkentésére is.

A normál étkezési szokások könnyítése időt ad a testnek, hogy más fontos funkciókra összpontosítson, beleértve a betegségek megelőzését is. A böjt javíthatja a szervezet képességét a krónikus gyulladás kezelésére, és így csökkenhet az olyan betegségek kockázata, mint a szívbetegségek, a szklerózis multiplex vagy a reumatoid artritisz.

A böjt - különösen az alacsony fehérjetartalmú étrend - hosszabb várható élettartamot eredményezhet. A böjt ezen kívül megemeli a növekedési hormon szintjét is, amely szerepet játszik a növekedésben, a helyreállításban, az izomerő fokozásban, a fogyásban, az anyagcsere felpörgetésében.
Forrás : Link
 
 
0 komment , kategória:  Diéták és fogyókúrák  
10 étel, amitől gyorsabban tudsz fogyni
  2024-04-15 22:40:38, hétfő
 
  Az agyagcsere több attól, hogy az étel energiává alakul át. Segíti az alapvető funkciók fenntartását, mint például a sejtek regenerálódása, a hormonegyensúly, a légzés vagy akár a vérkeringés. Elég sok tényező befolyásolja: a nemed, a korod, a magasságod, a testsúlyod és az étkezési szokásaid.

Minél gyorsabb az anyagcseréd, annál több energiád van, és annál hatékonyabb a fogyás.

El tudod képzelni, hogy a lassú anyagcserének mennyi mellékhatása lehet. Száraz bőr, ízületi problémák, súlygyarapodás, koleszterin problémák, menstruációs zavarok, szívritmus zavar és depresszió. Ezért is olyan fontos, hogy természetes módon felturbózd az agyagcserét, és ebben ez a 10 étel lehet a segítségedre!

1. Citrom
Nem csak az emésztőrendszert és a májat tisztítja, de az anyagcserét is felgyorsíthatod a fogyasztásával. Ez a hatás a magas C-vitamin tartalomnak és az enzim tartalomnak köszönhető, amelyek nagyon hasznosak, ha méregtelenítésről van szó. A méreganyagokat olyan vegyületekké alakítják át, amelyek salakanyag formájában eltávoznak a szervezetből.

Egyszerű a teendőd: igyál meg egy pohár langyos vizet egy fél citrom lefacsart levével. Ez legyen reggel az első dolgod, mert üres gyomorra még hatásosabb. Emellett salátákban és különböző ételeben is fogyaszthatod a citrom levét.

2. Zöld tea
A zöld tea emésztést segítő hatása régóta ismert. Így nem meglepő, hogy ebben a felsorolásban is szerepel. A polifenoloknak és antioxidánsoknak köszönhetően felgyorsítja az anyagcserét.

Egy 1999-es publikáció szerint a zöld tea termogén tulajdonságai (úgy fokozzák az anyagcsere-folyamatokat, hogy megemelik a testhőmérsékletet) elősegítik a zsír lebontását. Tehát nem csak a koffein tartalom miatt. Egy másik, 2010-es tanulmány szerint a zöld tea fogyasztása kifejezetten hasznos a súlycsökkentés és az ideális súly megtartása érdekében. A benne található katekin és koffein felgyorsítja az anyagcsere folyamatát és energiát biztosít a fogyás alatt.

A legjobb hatás érdekében tanácsos 2-3 bögre zöld teát inni minden nap.

3. Cayenne bors
Van egy speciális alkotóeleme, a kapszacin, ami a termogén tulajdonságainak köszönhetően sikeresen felgyorsítja az anyagcserét. A Biological Chemistry (Biológiai Kémia) című folyóirat 2008-ban publikált egy tanulmányt, miszerint a cayenne borsban található kapszacin fokozza az emésztési folyamatokat és a test hőmérsékletét is növeli. Ezáltal hozzásegít a fogyáshoz is.

A kapszacin emellett növeli a fehérjeaktivitást a zsírsejtekben a zsír lebontásához. Egy másik, 2012-es tanulmány szerint a cayenne bors különböző módon is képes befolyásolni a fogyókúrát: az energiaszint megemelkedésével és az étvágy csökkentésével.
vízmegoldás vízszűrő készülék

4. Grapefruit
Ez a citrusos gyümölcs tele van az oly szükséges C-vitaminnal. Ez a vitamin tökéletes a zsírégetés és az anyagcsere felgyorsítására. De nem csak a C-vitamin miatt olyan hasznos gyümölcs. Egyféle flavonoidot tartalmaz, amit úgy hívnak, hogy naringenin, amely antioxidáns hatása miatt kifejezetten jó hatással van az anyagcserére. Ez a flavonoid csökkenti az inzulint is a vérben, amelynek következtében javul a vércukorszint, és ez is hozzájárul az anyagcsere folyamtokhoz.

A Nutrition and Metabolism (Tápanyag és anyagcsere) című folyóiratban megjelent tanulmány szerint egy alacsony kalóriás étrend kombinálása egy pohár grapefruit lével, nem csak az anyagcserét szabályozza, hanem felgyorsítja a súlycsökkenés folyamatát is.

A legjobb hatás érdekében frissen facsart grapefruit levet igyál sok rosttal.

5. Alma
Számos jó tulajdonsága van, köztük az is, hogy természetes úton segíti az anyagcserét. Az alacsony kalóriatartalmának és magas rosttartalmának köszönthetően ideális bármelyik fogyókúrához. A rost szintén hozzájárul a zsír sejtekben történő felszívódásának a megakadályozásához a sejtekben, helyette segíti a víz felszívódását. Nem csoda, hogy felgyorsítja az anyagcserét.

Ráadásul sokáig nem leszel tőle éhes, így nem kezdesz el egészségtelen nasikat enni. Ezért ajánlott, ha étkezés előtt megeszel egy almát. De melyik alma a legjobb? Mindegyik nagyon egészséges, viszont a zöldalma van a legelső helyen az anyagcsere folyamatok szempontjából.

6. Gyömbér
Ez a jól ismert hozzávaló szintén termogén tulajdonságokkal rendelkezik. Ez azt jelenti, hogy növeli a testhőmérsékletet így az anyagcsere gyorsaságát is. Segít fenntartani a jóllakottság érzését, így csökkenti az elfogyasztott kalóriákat is, ráadásul elégeti a már bevitt kalóriát.

Egy 2009-es tanulmányban felfedezték, hogy a gyömbér csökkentheti a belső zsír mennyiségét és javítja az anyagcserét. Ha rendszeresen fogyasztod, nagy esély van rá, hogy csökkenti a magas koleszterin mellékhatásait. Egy 2012-es publikációban szintén megerősítik a fontosságát a súlycsökkenés és anyagcsere folyamatok szempontjából.

7. Fahéj
Nem csak finom, de igen jó hatással van a fogyásra is. Alacsony a kalóriatartalma, de sok antioxidánst tartalmaz, így nem csoda, hogy kiválóan segíti az emésztést. A fahéj természetes vér glükóz-szint stabilizátor. Növeli a test inzulin érzékenységét, ami a testzsír csökkenéséhez vezet. Egy 2008-as tanulmányban leírták, hogy a fahéj mi módon csökkenti a koleszterint és javítja a vércukorszintet.

Egy 2010-es publikációban bebizonyították, hogy a fahéj egyes alkotóelemei jó hatással vannak az anyagcseréhez kötődő egészségügyi problémákra, mint például a gyulladásra és az inzulin érzékenységre vagy az elhízásra.

Szakértők azt tanácsolják, hogy a jó emésztés érdekében 20 napon keresztül fél vagy 1 teáskanál fahéjat fogyasszunk. Nem kötelező 20 nap után abbahagyni, mivel az fahéj fogyasztása teljesen biztonságos.

9. Mandula
Ne ijedj meg attól, hogy a mandulának magas a kalóriatartalma, mert mellette nagy számban tartalmaz Omega-3 zsírsavat, ami ideális az anyagcsere folyamatok javítására. Az Omega-3 kiválóan csökkenti a leptin hormon termelődését, ami egy olyan természetes kémiai anyag, ami lassítja az anyagcserét.

Egy 2007-ben megjelent cikkben tudósok kifejtették, hogy a magas rosttartalmának köszönhetően a mandula nem hizlal. Azon kívül, hogy csökkenti a koleszterinszintet, szerepet játszik az szénhidrát glikémiás hatásának a csökkenésében, ha a mandulával egyszerre van elfogyasztva. Ráadásul fehérjében gazdag, ami azt jelenti, hogy segíti a kalória elégetését evés után.

Naponta egy marék mandula több, mint elég a kellő hatás érdekében. De adagold túl.

10. Brokkoli
Egy igazi szuper étel, tele vitaminokkal és ásványianyagokkal. A C-vitamin és a kalcium a gyors anyagcsere fő ,,kellékei". Emellett nagy számban tartalmaz olyan anyagokat, amelyek pedig a zsír lebontása szempontjából elengedhetetlenek. Nem is beszélve az alacsony kalóriatartalomról, szóval annyit ehetsz belőle, amennyit csak akarsz.

Igen ajánlott a rendszeres fogyasztása, és nem csak az anyagcsere folyamatok szempontjából, de a teljeskörű egészséged miatt is.
Forrás: Link
 
 
0 komment , kategória:  Diéták és fogyókúrák  
Az időszakos böjt és a vérnyomás
  2024-03-26 19:44:42, kedd
 
  Az időszakos böjt csökkentheti a magas vérnyomást - kinek nem ajánlott?

Napjainkban sokan élnek az időszakos böjt adta lehetőségekkel. Talán ennek egyik oka, hogy az időszakos böjt csökkenteni tudja a magas vérnyomást, elősegíti a fogyást, mérsékli a gyulladást, a koleszterinszintet és a vércukorszintet is. Most pedig nézzük is meg, hogy milyen betegségeket okoz a magas vérnyomás, és hogyan járul hozzá az időszakos böjt a vérnyomás csökkentéséhez!

A magas vérnyomás számos betegség kockázatait növeli meg, ilyen például a szívroham, a szívelégtelenség, a stroke, a vesebetegségek és a szembetegségek.

Azonban az életmódbeli változtatások kiemelt szerepet játszanak a vérnyomás szabályozásában. Különösen igaz ez, ha az étrendünkön változtatunk. A kutatási eredmények azt mutatják, hogy az időszakos böjt is nagyon hatékony a magas vérnyomás csökkentésében. Ebben többféle mechanizmus is részt vesz.

Az időszakos böjttel kalóriakorlátozás következik be, ami már alapjaiban is képes a magas vérnyomás csökkentésére. Amikor böjtölünk, akkor az idegrendszer is nyugodtabb állapotba kerül. Amikor többet eszünk a kelleténél, akkor az agy is éberebbé válik, ez a hatás pedig vérnyomás-emelkedéssel jár együtt.

A böjt a bél mikrobiomján keresztül is képes a magas vérnyomás csökkentésére, hiszen minél jobb állapotban van a bél mikrobiomja és ezáltal az immunrendszer, ez annál pozitívabb hatást fejt ki a vérnyomásra.

A böjt lehetővé tesz némi fogyást, és vizet is veszítünk, ami szintén aktívan hozzájárul a magas vérnyomás csökkentéséhez.

Mivel a böjt alapjaiban csökkenti a vérnyomást, így azok, akik alacsony vérnyomásban szenvednek, mindenképpen nagyon alaposan tervezzék meg a böjti időszakot. Hiszen ilyenkor csökken a vérnyomás, ami alapból alacsony, és különféle tüneteket tapasztalhatnak, például ilyen a szédülés, a fáradtság, de még ájulás is bekövetkezhet.

Vannak olyan állapotok, élethelyzetek és betegségek, amikor nem javasolt a böjt: terhes nők, gyermekek, idősek, alacsony vérnyomásban szenvedő, alacsony vércukorszinttel rendelkező emberek, cukorbetegek, étkezési zavarokkal küzdő emberek, immunhiányos állapotban szenvedő emberek, alacsony testsúllyal rendelkező emberek esetében. A böjt nem ajánlott a 18 éven alattiaknak, azoknak, akik étkezési zavarral küzdenek, illetve az aktívan sportolóknak. A cukorbetegség és más krónikus betegség is kizáró ok lehet, illetve az is, ha valaki gyógyszert, gyógyszereket szed.

Az időszakos böjt során vizet veszít a szervezet, így nagyon lényeges, hogy ebben az időszakban odafigyeljünk a megfelelő hidratációra.

Az időszakos böjtnek más jótékony hatása is létezik, ilyen például a magas koleszterinszint csökkenése, a fogyás, a javuló vércukorszint és inzulinérzékenység, illetve a szervezetben csökkenő gyulladás.

Az időszakos böjtnek lehetnek kellemetlen mellékhatásai is. Ezek közé tartozhat az éhség, a fáradtság, az álmatlanság, az ingerlékenység, a csökkent koncentráció, a hányinger, a székrekedés és a fejfájás. A legtöbb mellékhatás azonban csak néhány napig tart.
Forrás : Link
 
 
0 komment , kategória:  Diéták és fogyókúrák  
A zsírégetés mestere – köménytea
  2024-03-22 23:33:09, péntek
 
 



A köményt minden magyar ember ismeri, hiszen a magyar konyha egyik alapfűszere. Sokféle étellel alkot remek összhangot, és nagyon sokféle előnnyel is bír az egészségünkre nézve.

A gyógynövény olyan bioaktív összetevőket tartalmaz, mint például fenolok, terpének és flavonoidok. A köménynek kiemelkedőek az antibakteriális, az antioxidáns, a gombaellenes és a gyulladáscsökkentő hatásai.

Kiváló forrása a tápanyagoknak, azaz a vitaminoknak és az ásványi anyagoknak, amelyek a következők: vas, magnézium, kalcium, foszfor, E-, A-, C-, B6- és K-vitamin, tiamin, niacin és béta-karotin. A kömény túlnyomórészt olyan zsírokból áll, amelyek elősegítik az érrendszer egészségének fenntartását. Fehérjékben is bővelkedik, ez pedig létfontosságú az izomszerkezet megőrzésének szempontjából.

A kömény rendszeres fogyasztásával mérsékelhetjük a cukorbetegség kialakulásának a kockázatait, ugyanis csökkenti a vércukorszintet. Ennek hatására nemcsak a cukorbetegség esélye minimalizálódik, de a testsúly is csökken. Ha nem hízunk el, akkor is csökken ennek a krónikus betegségnek az esélye. A gyógynövény csökkenti a zsírsejtek számát, illetve a koleszterinszintet és a trigliceridszintet is.

A kömény tehát nemcsak a zsírszintet, hanem a koleszterinszintet is szabályozni tudja. Javítja mind a HDL-, mind az LDL-koleszterin, illetve a triglicerid szintjét, és eredményesen minimalizálja az elhízással összefüggő szívbetegségeket.

A kömény akkor is nagyon hasznos lehet, ha valamilyen emésztési panaszunk van. Nemcsak gyulladáscsökkentő hatással rendelkezik, hanem serkenteni tudja az emésztőenzimek aktivitását is, és ezzel az egész emésztési folyamatot képes javítani. Ezen kívül segít megnövelni az epe szekrécióját is, ezzel a hatással pedig segíti a bélben a zsírok megemésztését és a tápanyagok kellő hasznosulását. A kömény csökkenti a gázképződést, megakadályozza a puffadást, a savas reflux kialakulását és a gyomorégést is.

A kömény javítja az emésztést, küzd a fokozott gázképződés és a gyulladás ellen, ami végül jobb tápanyag-felszívódáshoz és kielégítőbb táplálékfelvételhez vezethet. Ez azonban nem egyenlő a hízással, hiszen a felszívódott tápanyagok is biztosítják a testsúlycsökkenést.

Magnéziumot és nátriumot is tartalmaz, melyek serkentik a gyomrot, és csökkentik a gyulladást. Mivel segíti az emésztést, így a fogyást is elősegíti. Hogyan? Jobb lesz a tápanyag-felszívódás, ezáltal az emésztés, ami pedig egészségesebb anyagcseréhez vezethet.

A kömény sok vasat is tartalmaz, amely a testünk egyik legfontosabb eleme. A vas felelős a hemoglobin kialakulásáért, amely oxigént szállít a vérünkben a tüdőből és más szervekből. A vas közvetlen kapcsolatban áll a fogyással és természetesen az energiaszinttel is.

Egy tanulmány pedig arról számolt be, hogy azok a személyek, akik irritábilisbél-szindrómában szenvednek és legalább két hétig kúraszerűen fogyasztják a köménymagteát, azt vehetik észre, hogy a tüneteik fokozatosan megszűnnek. A köményből készült tea csökkenti a puffadást, az emésztési zavarokat, a hányingert és a fájdalmas székletürítést is. Érdemes tehát a teát rendszeresen beiktatni a mindennapjainkba.

A köményből készíthetünk teát, de el is rágcsálhatunk néhány szemet, mert így is eredményezhet testsúlycsökkenést. A kömény fogyasztása mindenképpen körültekintést igényel cukorbetegeknél, ugyanis leviszi a vércukorszintet. Mivel hígítja a vért, ezért véralvadási problémákkal küzdők csak orvosi konzultációt követően fogyasszák.
Forrás : Link
 
 
0 komment , kategória:  Diéták és fogyókúrák  
Zsírégetést fokozók
  2024-03-09 20:30:11, szombat
 
  Már tíz kilós súlygyarapodás is nagy terhet jelent számunkra - zsírégetést fokozó zöld teás receptek

Az elhízás ma már népbetegségnek tekinthető. Felgyorsult életmódunk és a feldolgozott élelmiszerek párosítása az egyik leggyakoribb oka az elhízásnak. Más okok miatt is küzdhetünk súlyfelesleggel, pedig ez igencsak veszélyes, hiszen ma már tudományos kutatások is igazolják, hogy már 10 kilónyi súlygyarapodás is igen nagy terhet ró ránk és az egészségünkre.

Milyen okai lehetnek a hízásnak? Az egyik ok nem más, mint a krónikus stressz. Ilyenkor ugyanis megemelkedik a kortizol szintje, ami bekapcsolja a zsírraktározást a szervezetben.

Az allergének, mint a laktóz vagy a glutén, gyulladást váltanak ki a szervezetben, ami lehetetlenné teszi a zsírégetést. Ezek a táplálékok nemcsak súlygyarapodást, hanem fáradtságot és vércukorszint-ingadozást is okoznak.

Egy kutatás során azt is megállapították, hogy az ülő életmód is oka lehet az elhízásnak. Ha naponta hat vagy ennél több órát töltünk ülve, igencsak nagy az esélye a korai halálozásnak. Ha azonban felhagyunk az ülő életmóddal, nemcsak sikerülhet lefogynunk, de nem fogunk tovább hízni sem, és nagyobb egészségnek fogunk örvendeni.

Amennyiben a bélbaktériumok nincsenek egyensúlyban, akkor a zsírégető folyamat sem indul be a szervezetben. Ha túlsúlyba kerülnek az úgynevezett rossz bélbaktériumok, akkor ez nemcsak súlygyarapodáshoz, elhízáshoz, hanem szisztémás megbetegedésekhez is vezethet.

A szervezetünkben toxinok, méreganyagok is felhalmozódhatnak, ez pedig felborítja a hormonok egyensúlyát, ami elhízást eredményez. Minél kiegyensúlyozatlanabb a hormonok működése, annál nagyobb esélye lesz annak, hogy képtelenek leszünk lefogyni.

A mértéktelen cukorfogyasztás megterheli a sejtjeinket és szerveinket, ami szintén szisztémás károsodáshoz vezethet. A cukor növeli az LDL-koleszterin-szintet, ami pedig károsan hat a szív- és érrendszer egészségére.

Hogyan és milyen módszerekkel fogyhatunk? Több taktika is létezik, de az tény, ha csökkentjük a cukorbevitelünket, akkor látványos eredményeket is elérhetünk a fogyás területén.

A legtöbb felnőtt azért hordoz magán tíz vagy ennél több kilogrammnyi súlyfelesleget, mivel ezek az ételek komoly súlygyarapodást okoznak. Részesítsük előnyben a feldolgozatlan táplálékokat, és ha csak tehetjük, mi magunk készítsük el az ételeinket.

Az egészséges zsírok, a zöldségek és gyümölcsök fogyasztása szintén nagyon pozitívan hat az egészségre és természetesen a súlyunkra is.

Az alacsony szénhidráttartalmú táplálkozás lehet az egyik legjobb módja a fogyásnak. Törekedjünk arra, hogy ne érjük el még ezt a kritikus tíz kilogrammnyi súlyfelesleget sem, mert minél idősebbek vagyunk, annál nehezebb lesz megszabadulni a plusz kilóktól.

Zöld teából mi magunk is nagyszerű zsírégető italt készíthetünk. Most két ilyen receptet mutatunk be.

Fahéjas zöld tea hozzávalói:
1 teáskanál zöldtea-levél,
1 fahéjrúd,
ízlés szerint méz és citromlé.

Elkészítése:
Tegyünk fel fizet forrni, adjuk hozzá a zöldtea-leveleket és a fahéjrudat. Hagyjuk állni 20 percig, majd szűrjük, és mézzel, citromlével ízesítsük.

Rózsaszirmos zöld tea hozzávalói:
1 evőkanál zöldtea-levél,
1 evőkanál szárított rózsaszirom,
méz és lime leve.

Elkészítése:
Tegyünk fel kb. 1 liter vizet forrni, adjuk hozzá a zöldtea-leveleket és a rózsaszirmot. Hagyjuk állni 15 percig, szűrjük le, majd adjuk hozzá a mézet és a lime facsart levét.
Forrás : Link
 
 
0 komment , kategória:  Diéták és fogyókúrák  
A fogyás gátjai
  2024-02-10 23:32:31, szombat
 
  Lehetünk idősebbek vagy fiatalabbak, a fogyás nem mindenkinek megy egyszerűen. Tény azonban, hogy a kor előrehaladtával egyre nehezebben szabadulhatunk meg az extra kilóktól. Sok esetben teljesen tanácstalanok vagyunk, hogy mi is okozza a súlygyarapodást. Mutatunk is néhány olyan dolgot, ami miatt hízhatunk, és amely dolgok miatt csak nehezen vagy egyáltalán nem tudunk fogyni.

Az alvás jót tesz a testnek és a léleknek egyaránt, azonban sem a túl kevés, sem pedig a túl sok alvás nem tesz jót az egészségnek. Ilyenkor ugyanis felborul azoknak a hormonoknak az egyensúlya, amelyek az éhséget és az étvágyat szabályozzák. Ha az alváshiány miatt fáradtak vagyunk, akkor pedig hajlamosabbak vagyunk kihagyni a napi testedzést is.

A rendszeres vízfogyasztás nemcsak hidratálttá teszi a testet, de segít a súlyvesztésben is. Az édes italok azonban sok kalóriát tartalmaznak, így súlygyarapodást eredményezhetnek.

Az ülő életmód is gátja lehet a fogyásképtelenségnek. Ilyenkor hajlamosabbak vagyunk bűnözni is, azaz olyan ételeket enni, amelyek nem túl egészségesek. A mozgáshoz sincs mindig kedvünk és energiánk, így viszont nemcsak hogy elhízhatunk, de még a fogyással is lesznek gondjaink.

A testmozgás nagyszerű módja a fogyásnak, hiszen ezzel kalóriát égethetünk és izomtömeget építhetünk. Akik edzenek, gyakran fogyasztanak magas cukortartalmú sportitalokat és fehérjeszeletet, azonban mindkettő sok kalóriát tartalmaz.

A rendszeres alkoholfogyasztással is sok kalóriát juttatunk a szervezetünkbe, ami viszont hízással jár együtt. A vacsorához elfogyaszthatunk egy pohár jó minőségű bort, de az egy egységnél több ital fogyasztása szintén gátja lehet a fogyásnak.

A stressz megemeli a szervezetben a kortizolszintet, ami viszont éhessé tesz bennünket. Stresszes helyzetekben is gyakran nyúlunk egészségtelen táplálékokhoz, ami szintén hízáshoz vezethet és ami meggátolja, hogy leadjuk a súlyfelesleget.

A pajzsmirigy olyan hormonokat termel, amelyek szabályozzák az energiaszintet, illetve azt is, hogy a szervezet hogyan bontja le az elfogyasztott táplálékot. Ha nem termel a pajzsmirigy elegendő hormont, akkor nemcsak hízással kell számolni, de lefogyni is sokkal nehezebb lesz.

Néhány gyógyszer szintén oka lehet az elhízásnak. A szteroidok például megváltoztatják az anyagcserét és állandó éhség gyötörhet bennünket. A szénanátha tüneteit csökkentő antihisztaminok is okai lehetnek a súlygyarapodásnak.

Sok menopauza szakaszába lépő hölgy is küzd a túlsúllyal. A hormonok változása és a hőhullámok miatti kevés alvás szintén oka lehet a hízásnak.

Léteznek olyan zöldségek, amelyek támaszaink lehetnek a hasi zsír elvesztésében, az egyik a spenót. A spenót és más leveles zöldségek, mint a káposzta vagy a saláta, kiválóan alkalmasak a hasi zsír égetésére, nem mellesleg nagyon táplálóak is. A spenótot fogyaszthatjuk salátaként, köretként főételek mellé, de turmixitalban is megállja a helyét.

A gomba nemcsak finom, de segíti a fogyást és a zsírégetést, mégpedig úgy, hogy szabályozza a vér glükózszintjét. A gomba emellett fehérjében is gazdag, segít fokozni az anyagcserét, ami zsírégetést eredményez.

A brokkoli rostokban, fitokemikáliákban, ásványi anyagokban és vitaminokban bővelkedik, amelyek szintén elősegítik a zsírégetést a szervezetben. A karfiol is hasonló tulajdonságokkal rendelkezik, emellett nagyon laktató, sok folátot és C-vitamint tartalmaz.

A sárgarépa egy alacsony kalóriatartalmú zöldség, amely szintén szerepelhet a fogyókúrás étrendben. Oldható és oldhatatlan rostokban is bővelkedik, éppen ezért jóbarátunk lehet a zsírégetésben is.
Forrás : Link
 
 
0 komment , kategória:  Diéták és fogyókúrák  
A memóriát fokozza
  2024-02-04 19:53:21, vasárnap
 
  A memóriát fokozza és az agyműködésnek is jót tesz - MIND-diéta

A MIND-diétával kapcsolatban bebizonyosodott, hogy nagyon jót tesz a memóriának és biztosítja az agy egészségét is. A célja nem más, mint a demencia megelőzése, illetve az agyműködés javítása, hiszen köztudott, hogy a kor előrehaladtával egyre nagyobb az esélye az agyműködés csökkenésének és a kognitív funkciók hanyatlásának. A tanulmányok szerint a MIND-diéta csökkenti az Alzheimer-kór kialakulásának kockázatait mintegy 35-40%-kal. Tehát ez is azt mutatja, hogy az elfogyasztott táplálék és az agy egészsége között szoros kapcsolat áll fenn.

A MIND-diéta voltaképpen nem más, mint a mediterrán étrend és a DASH-étrend kombinációja. Ez az étrend megakadályozza, késlelteti az agyi neurodegenerációt. Az eddigi kutatási eredmények azt mutatják, hogy a DASH-étrend szabályozza a vérnyomást, csökkenti a szív- és érrendszeri betegségek, a cukorbetegség és más krónikus betegségek kockázatát. A MIND-diéta elsősorban olyan táplálékokat foglal magába, amelyek megakadályozzák a memóriavesztést és szabályozzák a vérnyomást.

Ez az étrend elsősorban az egészségtelen ételek csökkentésére koncentrál, hiszen a transzzsírokban, cukorban és sóban gazdag ételek gyulladást okoznak a szervezetben, miközben károsítják a sejtfunkciókat, a DNS szerkezetét, az agy és a sejtek működését. A MIND-diéta csökkenti az oxidatív stresszt, illetve a gyulladást is minimalizálja. Ez az étrend olyan táplálékokat tartalmaz, amelyek megakadályozzák a béta-amiloid plakk kialakulását, ami oka lehet az Alzheimer-kór létrejöttének.

A következőkben felsorolt táplálékok mind-mind a MIND-diéta részét képezik. Ilyenek a zöld leveles zöldségek, például a kelkáposzta, a spenót, a mángold és a saláta. Természetesen nemcsak zöld leveles zöldséget fogyaszthatunk a diéta keretében, hanem mindenféle zöldséget. A legjobb, ha alacsony keményítőtartalmú zöldségeket választunk.

Érdemes hetente kétszer bogyós gyümölcsöket is fogyasztani - málna, eper, áfonya, szeder -, mivel nagyon sok antioxidánst tartalmaznak.

A diófélék tele vannak értékes tápanyagokkal, zsírsavakkal, fehérjékkel, ásványi anyagokkal, vitaminokkal, rostokkal, antioxidánsokkal. Heti 5 alkalommal fogyasszunk mandulát, pisztáciát, diót, azaz dióféléket.

Az olívaolaj gazdag forrása az omega-3 zsírsavaknak, amelyek leküzdik a gyulladást és ezzel sokféle krónikus betegségtől óvhatnak meg bennünket.

A teljes kiőrlésű gabonák is sok tápanyagot tartalmaznak, illetve ezek is csökkentik a gyulladást és így a krónikus betegségek kialakulásának kockázatait is.

A halak mint a lazac, a pisztráng, a makréla és a tonhal szintén sok omega-3 zsírsavat tartalmaznak, amelynek nagy szerepe van az oxidatív stressz és a gyulladás mérséklésében. Az omega-3 zsírsavak részt vesznek a neuronális plaszticitásban, amely támogatja az agy folyamatos változási képességeit.

A sovány húsfélék fehérjét biztosítanak a szervezet számára és szintén fokozzák az agy egészségét.

A hüvelyesek sem maradhatnak ki ebből az étrendből, hiszen a bab, a borsó és a lencse tele vannak olyan tápanyagokkal, amelyek az agyi egészséget is biztosítani tudják.

Mértékkel vörösbort is fogyaszthatunk, ugyanis rezveratrol nevű vegyületet tartalmaz, amely csökkentheti az Alzheimer-kór és a Parkinson-kór kockázatait.

Milyen ételeket kerüljünk vagy csökkentsünk drasztikusan? Például a margarint, a sült ételeket, a vörös húsokat, a sok cukrot és sót tartalmazó ételeket.
Forrás : Link
 
 
0 komment , kategória:  Diéták és fogyókúrák  
Anyagcsere-fokozó vitaminok és ásványi anyagok
  2024-01-29 22:55:46, hétfő
 
  Anyagcsere-fokozó vitaminok és ásványi anyagok - B-vitaminok, kalcium, magnézium, vas és D-vitamin

Az anyagcsere normál működése nagyon lényeges, mert nagyon sok mindent befolyásol a szervezetünkben.
De mi is az anyagcsere?
Az anyagcsere az a folyamat, amelyből voltaképpen energiát nyerünk. A szervezetbe vitt vitaminok és ásványi anyagok is hatással vannak az anyagcserénkre.

Ha gyorsabb az anyagcsere, akkor gyorsabban képes a kalória elégetésére, ha viszont az anyagcsere lelassul, akkor hízás is bekövetkezhet. Éppen ezért van szükségünk különféle vitaminokra és ásványi anyagokra, hiszen ezek a tápanyagok szerepet játszanak sok testi funkció fenntartásában, például a súlykontrollban és az anyagcserében.

A B-vitaminok sokféle szerepet játszanak a szervezet energia-anyagcseréjében. Ez egy nagy csoport, amelybe sokféle vitamin beletartozik: biotin, B12-vitamin, folsav, B6-vitamin, pantoténsav, niacin, tiamin és riboflavin. A B12-vitamin a fehérje és a zsírok anyagcseréjében, a B6-vitamin a fehérje metabolizálásában vesz részt.

A szervezetnek fel kell tudnia dolgozni a zsírokat, a fehérjéket és a szénhidrátokat. Az egészséges anyagcsere biztosítja, hogy a szervezet megfelelően hasznosítsa ezeket a tápanyagokat. A B-vitaminok gazdag forrásai: a tenger gyümölcsei, a teljes kiőrlésű gabonák, a diófélék, a magvak, a tejtermékek, a tojás.

A D-vitamin szintje hatással van arra, hogy mennyi súlyfelesleg van rajtunk. Minél inkább megtapasztalható a D-vitamin hiánya a szervezetünkben, annál biztosabb, hogy súlytöbblettel küszködünk. A D-vitamin a vércukorszint szabályozásában is segíthet, illetve cukorbetegség esetében javítja az inzulinrezisztenciát. D-vitamint nagy mennyiségben az olajos halak, a csukamájolaj és a tojássárgája tartalmaz.

A kalcium is létfontosságú az egészséges anyagcsere fenntartásához, az egészséges csontokhoz és a vércukorszint szabályozásához. Ha D-vitaminnal együtt fogyasztjuk a kalciumot, nagyobb esélyünk van a hatékonyabb fogyásra. Kalciumforrások: tej, tejtermékek, sötétzöld leveles zöldségek, mandula, magvak.

A szervezetnek vasra is szükséges van, legfőképpen a normális anyagcserét tudja biztosítani. Ha valakinek kevés vas van a szervezetében, akkor az izmai nem kapnak elegendő oxigént. Ilyenkor a szervezet nem tud elegendő zsírt elégetni és nem lesz optimális az anyagcseréje sem. Vasban gazdag a hús, a bab, a barna rizs, a dió, a sötétzöld leveles zöldségek.

Magnézium hiányában nem mennek végbe az energiatermelő folyamatok. Tehát a magnéziumnak kiemelkedő szerepe van nemcsak az energiatermelésben, hanem a normál anyagcsere fenntartásában is. Magnéziumforrások: zöld leveles zöldségek, banán, spenót, hüvelyesek, diófélék, magvak.
Forrás : Link
 
 
0 komment , kategória:  Diéták és fogyókúrák  
     1/22 oldal   Bejegyzések száma: 218 
2024.04 2024. Május 2024.06
HétKedSzeCsüPénSzoVas
 12345
6789101112
13141516171819
20212223242526
2728293031 
Blog kereső


Bejegyzések
ma: 4 db bejegyzés
e hónap: 339 db bejegyzés
e év: 879 db bejegyzés
Összes: 49672 db bejegyzés
Kategóriák
 
Keresés
 

bejegyzések címeiben
bejegyzésekben

Archívum
 
Látogatók száma
 
  • Ma: 1882
  • e Hét: 6046
  • e Hónap: 28249
  • e Év: 299449
Szótár
 




Blogok, Szótár,
© 2002-2024 TVN.HU Kft.