Belépés
suzymama.blog.xfree.hu
Aki szeretetet vet boldogságot arat!! Suzy Mama
1901.01.01
Offline
Profil képem!
Linktáram, Blogom, Képtáram, Videótáram, Ismerőseim, Fecsegj
     1/8 oldal   Bejegyzések száma: 75 
Konyhai turpisságok!
  2018-08-04 17:49:09, szombat
 
 
Mivel a csirke (tyúk) legnemesebb része a melle,ezért,hogy ne legyen olyan száraz! éjszakára íróban (savanyú tej) - ben áztatom,amitől finom ízű lesz és nem szárad ki.

Ha sok petrezselyem gyűlik össze!
Jól megmossuk,lecsepegtetjük,és szivar alakúra összecsavarva, szorosan,majd nylon zacskóban sokáig eláll a fagyasztóban.
Felhasználáskor,szeletelünk belőle,amennyire épp szükségünk van!

TURPISSÁGOK A KONYHÁBAN!
1.
A zsemlyegombócot úgy főzöm ki, hogy egy dupla alufóliát megkenek olajjal,ráöntöm a masszát, becsomagolom. Téglalap alakúra formázom, hústűvel megszurkálom, így teszem a forrásban lévő vízbe. Főzés közben tűpróbát ajánlok. Ha megfőtt, a fóliát lehámozom, az olaj miatt könnyen lejön.
Szeletelem, mint a bagettet.

2.
A petrezselyem-, lestyán- és zellerlevelet szárítás után összekeverem, így teszem zárható üvegbe. Ezt a keveréket minden töltelék húshoz használom (fasírozott, töltött paprika, töltött csirke), valamint a zsemlyegombóc galuskájába is szórok.

3.
Ha szilikonformában sütünk, a tűpróbát makarónival vagy spagettivel végezzük,így biztos nem károsodik a forma.

4.
A krumplifőzelék akkor lesz igazán finom, ha a rántásba reszelt hagymát teszünk.

5.
Ha a szárazbabhoz főzés közben fél zöldpaprikát adunk, kihozza a bab ízét,legyen az főzelék vagy leves.

6.
Ha a csirkemájat sütés előtt villával megszurkáljuk, nem "köpköd" sütés közben

7.
Amikor olcsóbb citromhoz jutok, bevásárolok belőle akár 1-2 kg-t is. A jól megmosott gyümölcs héját lereszelem, és cukorral összekeverve egy műanyag,zárható tetejű edénybe teszem és lefagyasztom. Süteményekhez kiváló. A levét kifacsarom, és jégkockakészítőbe téve lefagyasztom. Bármikor elővehetem tea,limonádé ízesítéséhez. De a kézen lévő halszag eltüntetéséhez is nagyon jó.

8.
Fasírozott készítésekor a masszához tegyünk egy evőkanál étolajat, így nem ragad az edény aljához, és az olaj is kevésbé habosodik.

9.
A sovány húsokat panírozás előtt kenjük meg olajjal, akkor sütés közben nem száradnak ki.

10.
A fejes saláta nem tárolható sokáig, előfordulhat, hogy kissé megfonnyad.Ilyenkor nyers burgonyaszeletekkel együtt tegyük hideg vízbe néhány percre.

11.
Fűszereket nem csak a húsokra tehetünk grillezéskor. Ha a faszénparázsra babérlevelet,rozmaringot vagy más illatos fűszereket szórunk, a húsok átveszik az aromás illatokat.

12.
A füstölt kolbászról úgy tudod a legkönnyebben eltávolítani a héját, ha előtte hideg vizet engedsz rá. Ezután pikk-pakk lejön a bőre.

13.
Ha túl világos,sápadt a tojás sárgája,piskótához,rántottához, nokedlihez,stb.teszek bele egy kis kurkumát.Nagyon szép színe lesz tőle.

14.
A bablevest rántás helyett úgy sűrítem,hogy a benne főtt zöldséget
összeturmixolom.Így mindenki megeszi,finom és egészséges is!

15.
A szárított zeller- és petrezselyemlevelet mozsárban összetöröm, és amikor már majdnem kész a leves (gulyás, bab, stb.), csak akkor teszem bele. Finom az íze és az illata.
16.
A túrógombócot érdemes fagylaltos kanállal szaggatni a forró vízbe. Gyors és nem maszatolós.
17.
Ha a másnapos kenyeret pár percre nedves konyharuhába csavarod, majd előmelegített sütőbe teszed 5-10 percre, olyan lesz, mintha friss lenne.
18.
Kovászos uborka készítésekor a kaprot és a kenyeret egy sűrű szövésű anyagban helyezem az üvegbe, így nem lesz zavaros a lé, és egyben kiemelhető.
19.
Ha megégetted a kezed, azonnal kend be tejföllel. Nem fog fájni, és nem lesz hólyagos sem.
20.
Muffin sütéskor is hasznos egy fagylaltos kanál. Meleg vízbe mártva szépen, egyenletesen osztható el a tészta a kapszlikba, amiben sütjük.
21.
A kávézacc a hűtőben is jó szolgálatot tesz: eltünteti a kellemetlen szagokat.
22.
A mikróban újramelegíteni kívánt rántott húst húzzunk el folyó csapvíz alatt: nem lesz cipőtalp ha megmelegítjük. Ugyanez igaz bármilyen ételre,amit mikróban melegítünk,víz vagy tej rácsöpögtetésével nem szárad ki.
23.
Mikróban melegített folyadékban nem mindig egyenletesen oszlik el a hő ezért miután kivettük, keverjük fel.
24.
Mikrohullámú sütőben is fel lehet olvasztani a csokit, ha vízfürdőbe rakjuk (pl.mikrózható tálba félig vizet teszünk, abba pedig beleteszünk egy magas falú mikrózható üveget, amibe beleaprítottuk a csokoládét).
25.
Garantáltan nem ríkat meg a vöröshagyma, ha megmossuk hideg vízben és a kést is bevizezzük, mielőtt vágni kezdjük. A felezett hagymát, amit épp nem vágunk, friss felével lefelé fordítsuk a vágódeszkára, így kevesebb illóolaj kerül a levegőbe.
26.
Ha megégettük az ujjunkat, és nincs kéznél semmi hideg - mártsuk sóba az égett részt: nem fog felhólyagosodni.
27.
Megmaradt tojásfehérje, mert csak a sárgája kellett? Tegyük be a hűtőbe a fehérjét, és másnapig használjuk fel: rántottához, omlettekhez,panírozáshoz lazítónak kiváló, illetve habcsókot is készíthetünk belőle,díszíthetünk habjával süteményeket is.
28.
Befőttesüveget úgy is kifertőtleníthetünk, hogy félig megtöltjük vízzel, és a fedele nélkül néhány percre a mikróba, a legmagasabb fokozatra betesszük.
29.
Magunk is készíthetünk házi ételízesítőt: vegyünk a piacon friss leveszöldségből több csomaggal, majd daráljuk le. Tegyük kifertőtlenített csavaros üvegekbe, adjunk hozzá sót, ez tartósítani fogja. Felhasználáskor figyeljünk a benne lévő plusz sómennyiségre!
30.
Általában minden gyümölcs hűthető kivéve a déligyümölcsöket. Banánt egyáltalán ne tegyünk a hűtőbe, mert nagyon hamar megfonnyad, megfeketedik. (Szeletelve már nem.)
31.
Ne tároljuk a kenyeret a hűtőszekrényben! Lehet, hogy azt hisszük, sokáig eláll, viszont a tésztája gyorsabban öregszik, szívósodik.
32
Ne öntsük ki a befőttek vagy konzervek levét salátákba, süteményekbe tökéletes ízadó komponensek lehetnek.
33.
Sütés-főzés közben az üresjáratokat mosogatással érdemes kitölteni: amíg a sütőben sül a kenyerünk, elmoshatjuk a keverőtálat/üstöt még frissiben, mielőtt beleköt a tészta, és akkor már csak kirobbantani lehet plusz nem szaporodik fel a mosatlan sem.
34.
Ha a palacsintatésztát szénsavas ásványvízzel vagy szódavízzel készítjük cukor és tej nélkül, sokkal könnyebb állagú lesz, nem ragad le, és nem utolsósorban olcsóbb az előállítása is. Kétszer annyi szénsavas ásványvízzel vagy szódavízzel még könnyebb és vékonyabb tésztát kapunk,sokkal több palacsinta süthető belőle.
35.
A főtt tészta nem áll össze, ha kiszedés előtt egy pohár hideg vizet öntünk a főzőléhez.
36.
A rántott hús sokkal finomabb, ha a panírozásnál a tojásba egy kis sört is öntünk.
37.
Ha mézet kell kimérned kanállal, előbb olajozd be a kanalat. Garantáltan lecsusszan róla a méz!
38.
A citrom héját nem dobom ki, mélyhűtőbe teszem, fagyottan könnyen reszelhető.
39.
A hússzeletek közé folpackot teszek, így fagyasztom le, mert ezzel a módszerrel nem fagy össze. Annyi szeletet veszek ki belőle, amennyire szükség van.
40.
Tésztát, levest, meggyet, stb. úgy fagyasztok le, hogy egy 1 literes tejes doboz tetejét levágom, zacskóval kibélelem, ebbe teszem a fagyasztani valót,ha megfagyott, kiveszem a dobozból,így kis téglákat kapok,melyek jól pakolhatók a fagyasztóban.
 
 
0 komment , kategória:  okosságok  
Hatásos házi praktikák szúnyogcsípés ellen
  2018-06-05 09:47:50, kedd
 
  Bár mindenki nagyon örül a jó időnek, a nyárnak sajnos van néhány negatív vonzata is. Ilyen többek között a szúnyogok inváziója, ilyenkor szinte nincs is olyan ember, aki ne lenne tele viszkető csípésekkel. De ha nincs kéznél antihisztamin tartalmú szer, mivel próbálkozzunk, ha meg akarunk szabadulni a borzalmasan idegesítő, folyamatos viszketéstől?


Méz
,,Gyulladáscsökkentő és antibakteriális hatása miatt nem meglepő, hogy enyhíti a csípés okozta viszketést"- olvasható a Huffington Post oldalán.



citrom
A citrom összehúzó, fájdalomcsillapító és gyulladáscsökkentő hatású, ezzel gyógyíthatja a szúnyogcsípéseket. Egyszerűen vágjunk egy szeletet egy friss citromból, és ezt dörzsöljük a csípésre, de bekenhetjük a csípés helyét citromlével is.

Aloe Vera
A friss aloe vera levélből kinyert zselés anyag nyugtató, gyógyító, regeneráló hatású, gyorsítja a a szövetek helyreállítását, enyhíti a fájdalmat, a viszketést és a duzzanatot is. Még jobb hatást érhetünk el, ha a növény levelét (vagy a “kész", üzletben kapható aloe vera zselét) lehűtjük, és úgy helyezzük az érintett területre.

Szódabikarbóna
Keverj össze szódabikarbónát egy kis vízzel, hogy sűrű pasztát kapj, és kend be vele a csípést valamint annak környékét. Hagyd a pasztát megszáradni, majd kb. 10 perc múlva öblítsd le.



Fogkrém
Széles körben elterjedt módszer, hogy a viszkető csípésre egy kis fogkrémet raknak, ugyanis mentoltartalmának köszönhetően hűsíti a felületet. Dr. Neal B. Schultz New York-i bőrgyógyász szerint, az eredményességét főleg annak köszönheti, hogy ez a hűsítő érzés előbb jut el az agyba, mint a viszketés, és az agy egy időben csakis az egyiket tudja feldolgozni.
Link
 
 
0 komment , kategória:  okosságok  
Hogyan hűtsük le a lakásunkat a hőségben?
  2018-05-31 15:00:55, csütörtök
 
  Ha a lakásunkban nincs légkondicionáló berendezés, és nem is akarunk klímát beszereltetni, akkor is lehűthetjük a szobáinkat kánikulában.

Erre számos egyszerű, közismert módszer létezik, de ajánlunk olyat is, ami a meglévő - közkeletű - metódusok kombinálásából, illetve egy kis pluszötletből fakad.
Iszonyatos melegben a lakásunk hűtése fontos, hiszen ha nap közben otthon vagyunk, akkor el kell kerülnünk a hőgutát. De a munkába járóknak is lényeges, hogy éjjelente ki tudják pihenni magukat.

Márpedig kánikula idején az éjszakai alvás is nehezen szokott menni. Néhány tippet összegyűjtöttünk most, ami segítheti a lakásunk légkondicionáló nélküli hűvösen tartását.
Mielőtt erre rátérnénk, a legfontosabb hangsúlyozni, hogy nagy melegben a megfelelő mennyiségű folyadék, és elsősorban víz fogyasztása ajánlatos, ez az egyik legfontosabb óvintézkedés, akárhol tartózkodunk: lakásban, utcán vagy a munkahelyünkön.

1. Sötétítsünk!
Engedjük le a redőnyt, a rolót és húzzuk be a függönyöket. Csukjuk be a spalettákat, ha régi házban lakunk. (Természetesen az ablakokat is zárjuk be, hogy ne jöjjön be a meleg nap közben.) Vagyis röviden: tegyünk meg mindent, hogy a napsugárzás a legkevésbé érje a lakásunkat, házunkat, és a kinti meleg ne jöjjön be. Ez a legdöntőbb, és legjobban ismert módszer, hosszan nem is magyaráznánk ennek a jelentőségét.

2. Éjszaka nyissunk ablakot!
Éjszaka lehűl a levegő, még kánikula idején is. Ilyenkor minden nagyobb nyílászárót, amennyire lehetséges, tartsunk nyitva. Pihenten ébredhetünk, ha a hűsebb éjjeleket kihasználjuk. A légmozgás elősegítésére ne csak a külső, hanem a belső nyílászárókat is hagyjuk nyitva, akár a konyhaajtót vagy a fürdőszobáét is.

3. Legyen légmozgás!
A redőnyök leengedésével, a függönyök behúzásával valójában nemcsak sötétítünk, hanem “szigetelünk" is. Télen a benti meleget óvjuk, nyáron a kintit próbáljuk távol tartani. A szigetelés azonban a légáramlás csökkentését is jelenti, ezért jó, ha van egy ventilátorunk, ami kellemes szellőt biztosít mindennek ellenére az otthonunkban. Ventilátor lehet a plafonon is, de a szobai ventilátorokat könnyebben áthelyezhetjük szükség esetén.
Minél nagyobb a lakás vagy a ház, annál nagyobb és különbözőbb ventilációs technikákra lehet szükség, így például a többszintes házakban fontos, hogy a magasabb szintekre az alsóbb, hűvösebb szobákból jusson fel a kellemesen hűs levegő. Ventilátor nélkül is elősegíthetjük a légmozgást: kora reggel, kereszthuzatot csinálva hűthetjük a lakást.

3. Kombináljuk a ventilátorunkat, csináljunk “házi légkondit"!
Ha valaki különböző okokból nem akar klímaberendezést, a legegyszerűbb eszközökkel készíthet magának “házi légkondit". Ennek a lényege egy ventilátor, amelynek fuvallatát egy nagy fémtálnyi sózott jég fölé tereljük. (A só miatt a víz olvadási pontja alacsonyabbá válik - ami télen a jégmentesítésre jó, az nyáron a “szuperhűtést" segíti elő.) A párolgó víz lehűti a környező levegőt, amit a ventilátor szétoszt a lakásban.

Egy bonyolultabb módszerrel a nem tele, hanem csak 80 százalékig töltött palackokba sós vizet fagyasztunk le. (Azért nem töltjük tele őket, nehogy szétfagyjanak.) Majd a sós vizes szuperhűtött palackokat szintén egy nagy fémtálnyi vízbe rakjuk, és ezt párologtatjuk és oszlatjuk szét ventilátorral a lakásban.

4. Csökkentsük a hő- és páraforrásokat!
Ne főzzünk, vagy ne sokat, együnk hideg ételeket. Ha lehet, akkor a kinti grillezést ajánlják a szakértők, illetve a mikrosütő használatát. Ne vegyünk meleg fürdőt, ami a lakást forró gőzzel tölti meg. Kapcsoljuk ki azokat az elektromos berendezéseket, számítógépeket, amely maguk is hőt termelnek, de nincs szükségünk éppen rájuk.

5. Tegyünk fehér textilt a bútorokra!
Nemcsak lélektanilag “hűt le" a fehér vászonnal borított bútor, hanem tényleg kevésbé szívja magába a meleget.
Link
 
 
0 komment , kategória:  okosságok  
Házi fűszeres zsemlemorzsa
  2018-04-24 13:21:45, kedd
 
  Szeretném megosztani veletek ezt a jó tippet amit olvastam és már ki is próbáltam. Biztos sokan vagytok úgy velem együtt hogy a szikkadt kenyeret vagy péksüteményt megszárítás után ledaráljátok vagy reszelitek. Ebből a ledarált zsemlemorzsából vettem ki 5-6 evőkanállal amit bármilyen száraz fűszerekkel lehet ízesíteni, nálam a próba 1-1 teáskanál bazsalikom és rozmaring keveréke lett amit az üvegbe kiszedett morzsához tettem és jól összevegyítettem.


Rántott krumpli , hamis fasírt vagy egyéb zöldségek panírozásánál biztos finom ízt fog adni!

Ui: Az általam használt fűszereket kívül az újságban ajánlottak még:kakukkfű, snidling, majoránna, zsálya fűszereket, reszelt parmezán sajtot , 1-2 gerezd reszelt fokhagymát, kukoricapelyhet szilánkosra törve és finom szemcséjű zabpelyhet. Szárított fűszereket összelehet keverni de a sajt és fokhagyma használatánál természetes hogy csak használat előtt !
 
 
0 komment , kategória:  okosságok  
Szódabikarbóna a tisztítás mestere
  2018-04-13 15:02:58, péntek
 
  A szódabikarbóna remek segítség a háztartásban, nem csak a szagokat tünteti el, hanem kiváló tisztítószer is. Lássuk, milyen területeken alkalmazhatjuk hatékonyan!

A szódabikarbóna milyen remekül funkcionál tisztítószerként is, nem mellesleg pedig természetes anyag. Összeszedtük mit és hogyan tisztíthatunk szódabikarbónával!


Tisztítószer a konyhában
A szódabikarbóna jól oldja a zsírt, így nem kell a különböző vegyszerekért nyúlni: ha a szokásos mosogatószerhez adunk egy nagy kanál szódabikarbónát, áztatjuk egy ideig, akkor sikeresen tisztíthatjuk vele a zsíros felületeket.

A mosogatógépet is tisztán tarthatjuk vele, de a sütőt és tűzhelyet is tisztára pucolhatjuk. Ehhez szórjuk be a tisztítani kívánt felületet, permetezzük le vízzel, majd dörzsöljük át.

A mikrohullámú sütő is kitisztítható szódabikarbónával, sőt még a szagokat is elveszi! Az edényeken lévő maradékokat is eltüntethetjük: szórjunk az edény aljára szódabikarbónát, adjunk hozzá forró vizet és mosogatószert, majd hagyjuk állni 15 percig. Ugyanez igaz, ha odaégettünk valamit, a szódabikarbóna ugyanis ezen a problémán is segít.



Tisztítószer a fürdőben
Használjuk mosáshoz! Mosószappan és szódabikarbóna összemelegítve, és már készen is van a folyékony mosószer! Emellett, ha olyan ruhát mosunk, ami enged a színéből, szintén érdemes bevetni a szódabikarbónát, valamint fehérítésre is használhatjuk! Mosószerhez adva a ruhák szebbek lesznek tőle.

A szódabikarbónás, meleg vizes keverék a fésűknek is jót tesz, letisztítja róluk a felesleges szennyezőanyagokat. A zuhanyfüggönyt is tisztíthatjuk vele, ehhez egy kefe segítségével dörzsöljük át szódabikarbónával.

Készítsünk tisztítószert:

360 gramm szódabikarbóna, fél csésze folyékony szappan, fél csésze víz, 2 evőkanál ecet, 1 tiszta, félliteres, zárható szórófejes flakon. Keverjük össze a hozzávalókat csomómentesre, spricceljük a tisztítandó felületre, dörzsöljük át, majd öblítsük le.

További tisztításra
Tisztítsuk meg az ezüst ékszereket, étkészletet! Vízzel kikeverve remek tisztítószert kapunk: dörzsöljük át az ezüst ékszereinket, így újra fényesek lehetnek.

A padlót is kifényesíthetjük. Keverjünk össze egy csésze szódabikarbónát egy vödör meleg vízzel, majd dörzsöljük át a padlót.

Meglepő lehet, de a gazok növekedését is megállíthatjuk, úgymond természetes gyomirtót kapunk.
Link
 
 
0 komment , kategória:  okosságok  
Mi mindenre jó a tojáshéj?
  2018-03-11 10:21:21, vasárnap
 
  Nem is gondolnánk, hogy a tojás héját mennyi mindenre használhatjuk. Az összezúzott tojáshéj remekül alkalmazható kártevők irtására, bőrpuhítónak, tisztítószerként vagy madáreleségként is.



Kártevő nélküli kert
A kiskertek legnagyobb ellenségei a kártevők, rovarok, gyakran a csigák. Ha nem figyelünk oda, semmilyen növény nem marad életben. Megakadályozhatjuk, hogy a csigák lelegeljék minden zöldség- vagy fűszernövényünket, ha az összetört tojáshéjat szétszórjuk a növények alatt a földön. Az éles tojásszéleken a csigák nem tudnak anélkül közlekedni, hogy ne tegyen bennük kárt.

Megnyugtatja a sajgó ízületeket
Az ízületi fájdalmak gyakran megkeserítik mindennapjainkat, néha még azt is megakadályozzák, hogy sétát tegyünk a tavaszi napsütésben. De erre is megoldás a tojáshéj. Zúzzuk össze, tegyük egy befőttes üvegbe és öntsünk rá almaecetet. Nagyjából két napig hagyjuk állni a keveréket, ameddig a tojáshéj fel nem oldódik. Az így készített oldatot dörzsöljük a fájó pontokba. Jótékony hatása annak köszönhető, hogy a tojáshéj gazdag tápanyagokban - glükozamint, hialuronsavat, kollagént tartalmaz - amelyek elősegítik az ízületek regenerálódását. A keverék hónapokig tárolható.

Helyrehozza a száraz körömágyat
A körömágynál lévő bőrréteg elég vékony, sérülékeny és sokszor bizony kiszárad. Erre is megoldás lehet a tojáshéj. Törjünk le néhány darabot a tojáshéjból és belső felével lefele tegyük a problémás területre. A tojáshéj olyan tápanyagokat tartalmaz, mint a hialuronsav, így a körömágy bőre újra puha és egészséges lesz.

Pakolás az arcbőrnek
Arcbőrünket fel tudjuk frissíteni egy tojásfehérjéből és tojáshéjból álló keverékkel. Habverővel verjünk föl egy tojásfehérjét és törjük hozzá a tojás héját is. A keveréket tegyük az arcra, hagyjuk megszáradni, majd langyos vízzel mossuk le. A tojáshéj finom csiszolóként hat bőrünkre és eltávolítja az elhalt hámsejteket. A tojáshéjban lévő kalcium elősegíti a sejtek regenerálódását is.

Takarítószernek is jó
A tojáshéjat háztartási tisztítószerként is használhatjuk, persze csak óvatosan, mert az apró héjak nagyon tudnak karcolni. Ha a boltokban kapható súrolószerek irritálják bőrünket, szemünket, nyálkahártyánkat, akkor a tojáshéj kiválthatja a vegyszereket. Őröljünk teljesen porrá minél több tojáshéjat, amit lezárt üvegben táruljunk. Ha szükségünk van súrolószerre vegyük elő és szappanos szivaccsal tisztítsuk meg a felületeket. Az apró tojáshéj szemcsék súrolóként hatnak, de nem irritálják a bőrt.

Főzzünk jobb kávét!
Túl savasnak érzi a kávéját? Erre is megoldás lehet a tojáshéj. Adjunk a kávéhoz egy teáskanál zúzott tojáshéjat, mielőtt lefőzzük. A tojáshéj lúgos, kalciumos, ezért semlegesíti a kávé savtartalmát, így egy könnyebb, selymesebb ízű italt kapunk, ami a gyomrunkat is kíméli.

Madáretetőbe is tehető
Öt tojás héját törjük össze, majd süssük körülbelül 120 fokos sütőben, amíg teljesen ki nem szárad, vagy meg nem barnul - ez nagyjából 20 percig tart. Ezt követően teljesen zúzzuk össze a darabkákat és tegyük a madáreleség közé. A kalciumban gazdag tojáshéj segít a nőstény madaraknak abban, hogy saját tojásaik és csontozatuk is erős legyen.

Nehezen hozzáférhető helyek
A tojáshéj tisztítószerként való alkalmazása még tovább fokozható. Az szabálytalan alakú vázák, termoszok vagy egyéb olyan tárgyak, amiken szűk, nehezen hozzáférhető helyek vannak, tisztíthatjuk tojáshéjas mosogatószeres vízzel. Áztassuk be a tárgyakat a vizes-szappanos-tojáshéjas keverékbe.

Neveljünk egészségesebb paradicsomokat
A paradicsom palánták elültetése előtt tegyünk a földbe némi összetört tojáshéjat. A föld alatt a tojáshéjak felbomlanak, ami által felszabadulnak a benne lévő kalcimforrások. Ez segít megelőzni a palánta elrohadását. Emellett a kalcium szinte minden növénynek jó tápanyagforrás, így nyugodtan szétszórhatjuk az egész kertben.

Nem is gondolnánk, hogy a tojás héját mennyi mindenre használhatjuk. Az összezúzott tojáshéj remekül alkalmazható kártevők irtására, bőrpuhítónak, tisztítószerként vagy madáreleségként is.



Kártevő nélküli kert
A kiskertek legnagyobb ellenségei a kártevők, rovarok, gyakran a csigák. Ha nem figyelünk oda, semmilyen növény nem marad életben. Megakadályozhatjuk, hogy a csigák lelegeljék minden zöldség- vagy fűszernövényünket, ha az összetört tojáshéjat szétszórjuk a növények alatt a földön. Az éles tojásszéleken a csigák nem tudnak anélkül közlekedni, hogy ne tegyen bennük kárt.

Megnyugtatja a sajgó ízületeket
Az ízületi fájdalmak gyakran megkeserítik mindennapjainkat, néha még azt is megakadályozzák, hogy sétát tegyünk a tavaszi napsütésben. De erre is megoldás a tojáshéj. Zúzzuk össze, tegyük egy befőttes üvegbe és öntsünk rá almaecetet. Nagyjából két napig hagyjuk állni a keveréket, ameddig a tojáshéj fel nem oldódik. Az így készített oldatot dörzsöljük a fájó pontokba. Jótékony hatása annak köszönhető, hogy a tojáshéj gazdag tápanyagokban - glükozamint, hialuronsavat, kollagént tartalmaz - amelyek elősegítik az ízületek regenerálódását. A keverék hónapokig tárolható.

Helyrehozza a száraz körömágyat
A körömágynál lévő bőrréteg elég vékony, sérülékeny és sokszor bizony kiszárad. Erre is megoldás lehet a tojáshéj. Törjünk le néhány darabot a tojáshéjból és belső felével lefele tegyük a problémás területre. A tojáshéj olyan tápanyagokat tartalmaz, mint a hialuronsav, így a körömágy bőre újra puha és egészséges lesz.

Pakolás az arcbőrnek
Arcbőrünket fel tudjuk frissíteni egy tojásfehérjéből és tojáshéjból álló keverékkel. Habverővel verjünk föl egy tojásfehérjét és törjük hozzá a tojás héját is. A keveréket tegyük az arcra, hagyjuk megszáradni, majd langyos vízzel mossuk le. A tojáshéj finom csiszolóként hat bőrünkre és eltávolítja az elhalt hámsejteket. A tojáshéjban lévő kalcium elősegíti a sejtek regenerálódását is.

Takarítószernek is jó
A tojáshéjat háztartási tisztítószerként is használhatjuk, persze csak óvatosan, mert az apró héjak nagyon tudnak karcolni. Ha a boltokban kapható súrolószerek irritálják bőrünket, szemünket, nyálkahártyánkat, akkor a tojáshéj kiválthatja a vegyszereket. Őröljünk teljesen porrá minél több tojáshéjat, amit lezárt üvegben táruljunk. Ha szükségünk van súrolószerre vegyük elő és szappanos szivaccsal tisztítsuk meg a felületeket. Az apró tojáshéj szemcsék súrolóként hatnak, de nem irritálják a bőrt.

Főzzünk jobb kávét!
Túl savasnak érzi a kávéját? Erre is megoldás lehet a tojáshéj. Adjunk a kávéhoz egy teáskanál zúzott tojáshéjat, mielőtt lefőzzük. A tojáshéj lúgos, kalciumos, ezért semlegesíti a kávé savtartalmát, így egy könnyebb, selymesebb ízű italt kapunk, ami a gyomrunkat is kíméli.

Madáretetőbe is tehető
Öt tojás héját törjük össze, majd süssük körülbelül 120 fokos sütőben, amíg teljesen ki nem szárad, vagy meg nem barnul - ez nagyjából 20 percig tart. Ezt követően teljesen zúzzuk össze a darabkákat és tegyük a madáreleség közé. A kalciumban gazdag tojáshéj segít a nőstény madaraknak abban, hogy saját tojásaik és csontozatuk is erős legyen.

Nehezen hozzáférhető helyek
A tojáshéj tisztítószerként való alkalmazása még tovább fokozható. Az szabálytalan alakú vázák, termoszok vagy egyéb olyan tárgyak, amiken szűk, nehezen hozzáférhető helyek vannak, tisztíthatjuk tojáshéjas mosogatószeres vízzel. Áztassuk be a tárgyakat a vizes-szappanos-tojáshéjas keverékbe.

Neveljünk egészségesebb paradicsomokat
A paradicsom palánták elültetése előtt tegyünk a földbe némi összetört tojáshéjat. A föld alatt a tojáshéjak felbomlanak, ami által felszabadulnak a benne lévő kalcimforrások. Ez segít megelőzni a palánta elrohadását. Emellett a kalcium szinte minden növénynek jó tápanyagforrás, így nyugodtan szétszórhatjuk az egész kertben.
Link
 
 
0 komment , kategória:  okosságok  
Emlékezz a profi séfek 15 főzőtippjére, amiket egyébként csa
  2018-01-28 17:52:20, vasárnap
 
  Emlékezz a profi séfek 15 főzőtippjére, amiket egyébként csak főzőiskolákban ismerhetnél meg

A profi séfek minden trükkjüket titokban tartják, s csak a tanítványaikkal osztják meg őket. Azonban mi összegyűjtöttünk néhány bölcsességet, melyek biztosan hozzájárulnak majd a főzőtudásodhoz.
A következőkben olyan trükkökről olvashatsz, melyekkel akár Gordon Ramsay ételeinek ízét is elérheted - vagy még jobbat! A 15 tipp mellett, a cikk végén egy bónuszt is találsz, a legfurcsább főzőtippet, amit valaha is hallottál.

1. A tökéletes steak
Miután kivetted a húst a hűtőből, ne süsd meg egyből. Elkészítés előtt egy-két óráig pihentesd kint, hogy átvegye a szoba hőmérsékletét. Egyenletesen süsd át, s élvezd az isteni ízeket. A szép barna kéreg elérése érdekében minden nedvességet távolíts el a húsból sütés előtt.



2. A legszaftosabb hús
Időbe telik míg tökéletesre sütsz egy csirke- vagy disznóhúst, amit könnyedén kiszáríthatsz. Ennek elkerülésére sok európai séf egy igazán egyszerű trükköt vet be: sós vízbe teszik a húst. Így készítsd el a megfelelő sós páclét: 3 csésze vízhez adj hozzá ¼ csésze sót és ¼ csésze cukrot. Öntsd rá a páclevet a húsra úgy, hogy befedje, majd tedd be a hűtőbe.
Az, hogy mennyi ideig hagyd a páclébe, a hús vastagságától függ. Egy kg húst körülbelül 1 óráig kell pihentetni a pácban. Fontos azonban, hogy ne hagyd benne több mint 8 óráig, és kevesebb mint fél óráig. A csirke szárnyak esetében egy szárny átlagsúlyától függ. Sütés előtt ne felejtsd el szárazra törölni a csirke szárnyakat!



3. A tökéletes fűszerezés


A természetes ízek vagy a bors és a kömény ízének a kiemelése érdekében tedd őket egy serpenyőbe, s közepes lángon pirítsd meg a fűszereket, amíg nem kezdenek illatozni. Ezután pedig egy mozsár és egy mozsártörő segítségével őröld le a fűszereket és zúzd szét a magvakat. Add hozzá az ételedhez és sokkal finomabb ízeket érhetsz el.


4. Könnyű tészta
A tökéletes tésztához kövesd ezt az egyszerű szabályt: vedd ki a vajat és a tojásokat a hűtőből előző este, hogy felvegyék a szoba hőmérsékletét. Később még megköszönöd, hidd el!



5. Finom kérgű hal
Hal grillezésnél kenj egy kis majonézt rá, hogy igazán finom legyen a kérge. Konyhai ecsettel kenj majonézt a halra, tégy rá egy kis sót, majd grillezd meg. Garantáltan tökéletes, aranyszínű kérget fogsz kapni. Használj kevés fűszert, a legjobb, ha csak sózod a halat. Amikor elkészült a hal, spricceld le citromlével.



6. Steak olaj nélkül
Alain Ducasse, a világ egyik leghíresebb séfje, napvilágra hozta a tökéletes steak titkát. A steaket fordítsd a szélére, hogy kisüljön belőle a zsír, majd ezen a kisült zsíron süsd meg a steaket. Amellett, hogy nem kell olajat használnod hozzá, még ínycsiklandozó kérget is kölcsönöz a húsnak.


7. Krémes burgonyapüré
Mielőtt összetörnéd a főtt krumplit, mindenképp szárítsd meg őket rendesen. Tedd a burgonyát egy tiszta, felmelegített serpenyőbe, és hagyd benne, amíg az összes víz ki nem szárad belőle. Fontos, hogy ne engedd, hogy a hőtől elkezdjenek megsülni. Ennyire egyszerűen készíthetsz tökéletesen krémes burgonyapürét.
Plusz egy tipp: hogy elkerüld a rád fröccsenő forró tejet burgonyapüré készítése közben, néhány krumplit a serpenyőben törj össze, majd add hozzá a tejet.



8. A tökéletes krémleves
Zöldséges krémleves készítése előtt süsd meg a zöldségeket külön-külön olívaolajon, majd adj hozzá egy kis vizet vagy húslevest. A sütés hatására a zöldségekben található cukor karamellizálódik, így kiemeli az ízüket. Ugyanezt a trükköt zöldségpárolásnál is bevetheted.



9. A legjobb palacsinta
Recepttől függetlenül, adj két evőkanálnyi tejfölt a keverékedhez. Ez az apró trükk mindenféle palacsintánál alkalmazható, igazán finommá, könnyűvé és ropogóssá varázsolja a palacsintatésztát.


10. A cukor nem csak az édességeké
A cukor legalább olyan nagyszerű fűszer, mint a só. Az ecetes vagy friss paradicsomból készült ételekhez, valamint a paradicsomos tésztákhoz adj hozzá egy kis cukrot. A cukor enyhíti az ételek természetes savanyúságát, s finomabbá varázsolja őket.



11. A legbonyolultabb: tökéletes tükörtojás
A tökéletes tükörtojáshoz három dologra van szükség: egy vastag falú serpenyő, vaj és közepes láng. Melegítsd fel a serpenyőt és tégy bele ½ evőkanálnyi vajat, aminek szép lassan el kell olvadnia, de semmiképp se sisteregjen. Törd fel a tojásokat, és süsd meg őket körülbelül 4-5 perc alatt. Sózd meg, s élvezd a tökéletes tükörtojásaidat.



12. Tiszta húsleves
A húsleves számos étel alapjául szolgál, a szószoktól kezdve más levesekig. Az igazán tiszta húsleves elérése érdekében főzz meg egy csirkét alacsony lángon, fedő nélkül, legalább 3 órán keresztül. Ne hagyd, hogy felforrjon, s szedd le a tetejéről a habot, ahogy megjelenik. 1,5 óra főzés után add hozzá a petrezselymet, a zellert, a zöldségeket és a hagymát.
Ha marha- vagy bárányhúslevest készítesz, a zöldségszárakat süsd meg mielőtt beleteszed őket a levesbe. Csak vágd őket félbe és tedd őket egy olaj nélküli, felmelegített serpenyőbe. Addig süsd őket, amíg barna kéreg nem kezd el rajtuk képződni, majd add hozzá a húsleveshez. Isteni lesz a levesed tőle.



13. Ropogós kenyérhéj
Ha otthon sütsz kenyeret, gyakran találhatod szembe magad azzal a problémával, hogy nem elég jó a héja, vagy túl fakó vagy túl vastag. A megoldás egészen egyszerű: rakj egy tál vizet a sütőbe. Az így képződött pára varázslatos dolgokra képes, s az eredmény egy tökéletesen ropogós kenyérhéj.





14. Süss hagymát helyesen
Közepes lángon süss hagymát, a felmelegített serpenyőbe pedig tégy olajat és vajat is. Vágd fel a hagymákat, sózd meg, majd süsd meg őket. A sóval 3 dolgot érhetünk el: eltünteti a hagyma kellemetlen szagát, gyorsabban megsül tőle a hagyma, a karamellizálódás pedig édeskés ízt kölcsönöz neki. Ha nem akarod, hogy megbarnuljon a hagyma, használj olvasztott vajat.



15. Ne félj a fokhagymától!
Nem csak a vámpírok félnek a fokhagymától. A szaga romba dönthet egy üzleti megbeszélést vagy épp randevút. Ha imádod az ízét, de nem akarok elüldözni a partneredet, ne fokhagymát adj az ételekhez, hanem csepegtess fokhagymalét a tányérodra. Így elkerülheted a kellemetlen szagot, s mégis élvezheted a fokhagyma mennyei ízét.



Bónusz: mondj nemet a teflon serpenyőkre!
Észrevetted már, hogy rettentő nehéz ropogósra sütni valamit egy teflonserpenyőben? Az ok a serpenyők bevonata. Ilyen típusú serpenyőt tükörtojásokhoz és palacsintákhoz használj. De ha azt akarod, hogy a sült húsodnak vagy a haladnak gyönyörű, aranyszínű kérge legyen, ruházz be egy új, nem teflonos serpenyőre. Azonnal érezni fogod a különbséget.



Reméljük, ezzel a néhány trükkel hozzájárultunk a főzéstudományodhoz.



forrás: KufferLink
 
 
0 komment , kategória:  okosságok  
A szomszédasszony mindig almaszeleteket tesz a sütőolajba ha
  2017-11-05 18:27:01, vasárnap
 
  A szomszédasszony mindig almaszeleteket tesz a sütőolajba használat előtt. Nem bolond, tud valamit

Ha édes, ha sós az étel, ő beleteszi.

Ha te sem szereted azt, ha egy serpenyőbe húst, kolbászt, vagy burgonyát sütsz, ami után égett olajfelhő száll fel és borítja be a konyhádat, majd a lakás többi részét, akkor most kínálunk számodra egy egyszerű, és mégis hatékony trükköt, ami megakadályozza a fent leírt problémát.

Lássuk mit kell tenned:

ha végeztél a sütéssel, tégy fel a tűzre egy vízzel teli edényt, amelybe tölts bele némi ecetet;

csukd be az ablakokat, hogy az ecetes vízpárlat ellepje a konyhát, majd utána szellőztess egy jót;

ha teljesen nem ment ki a szag, ecetes vízbe márts bele egy törölközőt, majd keverd fel a levegőt, hogy a füst részecskék beleragadjanak a törölközőbe. Ezután nyisd ki az ablakot, hogy kiszellőzőn a helyiség;

Segítő fűszerek

ha halat sütöttél, annak szagától nem lesz egyszerű megszabadulnod, de tegyél oda egy edénybe némi vizet, majd hámozz meg egy citromot, egy narancsot, és azok héját tedd bele a vízbe, mehet bele még gyömbér és fahéjrúd is;

hagyd, hogy az illatos gőzfelhő beterítse a lakást, és elnyomja az sült hal olajos illatát;

Íme, még pár hasznos tanács:

1. Sütés előtt a hideg olajba tégy bele pár szelet almát, vagy petrezselyemzöldet, amely megakadályozza, hogy az égett olajszag betöltse a lakás légterét.

2. Ha halat készülsz sütni, akkor az olajos serpenyő mellé tégy egy edénybe vizet melegedni, majd keverj bele némi ecetet, így az ecetes vízpárlat megakadályozza az olajfelhő szétterjedését.

3. Aki nem bírja az ecet szagát, az tegyen a forró vízbe szegfűszeget.

4. Facsarj az olajba citromlevet, ez különös ízt ad majd az ételeknek, és nem büdösít.

(filantropikum)

Link
 
 
0 komment , kategória:  okosságok  
Hatékony hajápolók
  2017-09-05 19:06:48, kedd
 
  TERMÉSZETES OLAJOK A HOSSZABB ÉS EGÉSZSÉGESEBB HAJÉRT

A természetben minden szépségápolási problémára találunk megoldást. Nincs ez másképp a haj esetében sem. Ha hosszabb, erősebb vagy csak szimplán egészségesebb hajra vágyunk, a különböző olajok segítenek! Ezek az egyszerűen alkalmazható praktikák garantáltan beválnak.

Kókuszolaj
Mire jó?
Elősegíti a haj növekedését, természetes napvédő (SPF 2-8), javítja a fejbőr egészségét, eltünteti a korpát, illetve helyreállítja a száraz, töredezett hajat.
Hogyan alkalmazzuk?
Tegyünk néhány cseppnyi kókuszolajat a samponunkba az egészséges hajért.



Mandulaolaj
Mire jó?
Fényt ad, csökkenti a töredezettséget, természetes napvédő (SPF 5) és erősíti a hajat.
Hogyan alkalmazzuk?
A meleg olajat masszírozzuk be finoman a fejbőrbe, amíg szinte teljesen fel nem szívódik. Hagyjuk hatni 30 percig, majd egy gyengébb samponnal mossunk hajat, hogy az olaj ne nehezítse el a hajtövünket.



Argánolaj
Mire jó?
Erősít, hidratál, kondicionál, fényt ad, puhítja a hajszálakat és könnyen kifésülhetővé teszi a hajat.
Hogyan alkalmazzuk?
Egy-két csepp argánolajat dörzsöljünk addig a tenyerünk között, amíg fel nem melegszik, majd a fül vonalától lefelé simogassuk bele a hajunkba. Alkalmazhatjuk hajmosás után és száraz hajon is.



Szőlőmagolaj
Mire jó?
Hidratálja a fejbőrt, megakadályozza a korpa kialakulását, kondicionálja a hajat, természetes hővédő és csökkenti a hajhullást.
Hogyan alkalmazzuk?
A törölközőszáraz hajon oszlassunk el egy cseppnyi szőlőmagolajat, hogy szárítás után frizuránk simább, puhább és fényesebb legyen.


Jojobaolaj
Mire jó?
Hidratálja és erősíti a hajat, kezeli a száraz, viszkető fejbőrt, csökkenti a hajhullást és a hajszárazszágot.
Hogyan alkalmazzuk?
Tegyünk egy kevés jojobaolajat a hajkefénk sörtéjére, és ezzel fésüljük ki a hajunkat. Az olaj segít, hogy puhább és fényesebb legyen a hajunk.



Olívaolaj
Mire jó?
Mélykondicionáló, természetes napvédő (SPF 2-8), helyreállítja a töredezett hajvégeket, puhává és fényessé teszi a hajat.
Hogyan alkalmazzuk?
Egyenletesen oszlassuk el a hajunkon a tenyerünkben felmelegített olívaolajat. Tegyünk a fejünkre zuhanysapkát, majd tekerjük be törölközővel is. 45 perc elteltével samponnal mossuk le a hajunkról az olajat.



Avokádóolaj
Mire jó?
Helyreállítja a sérült hajszerkezetet, hidratál, csökkenti a korpásodást, sima és selymes hajat varázsol.
Hogyan alkalmazzuk?
Keverjük bele az avokádóolajat a hajbalzsamunkba, amelyet a megszokott módon használjuk. Érdemes 10 percig hatni hagyni a keveréket, majd bő vízzel leöblíteni.

activebeauty.hu/
 
 
0 komment , kategória:  okosságok  
Bánatos vagy fáradt vagy? – Ölelj meg egy fát!
  2015-11-18 08:30:43, szerda
 
  Talán te is tapasztaltad már, amikor bánatos, kimerült voltál, esetleg szerelmi bánat, csalódás ért, hogy egy parkban vagy erdőben tett séta milyen megnyugtatóan hat a testre és a lélekre, és utána már nem is látjuk olyan sötéten a helyzetet.
A fáknak gyógyító erejük van
A Fa-terápiát már az ókori görögök és rómaiak, a kelták és az indiánok is alkalmazták. Ők úgy tartották, hogy a fáknak szellemük, lelkük van, akik képesek erőt adni, segíteni rajtuk.
A fa-terápia a német származású, természetgyógyászatban jártas Manfred Himmel által vált hivatalossá, aki rájött, hogy a fáknak gyógyító erejük van.
A fák földből, vízből, levegőből és napfényből szívnak magukba energiát. Erős pozitív aurával rendelkeznek, amit azonnal érezhetsz, mihelyt belépsz egy fa koronája alá. A fa energiája jótékonyan hat ránk: megtisztítja az energiamezőnket, oldja a feszültséget, megnyugtat, és erővel, pozitív energiával tölt fel.
Öleld meg a fát!
A fa-terápia mindenki számára (vény nélkül) használható, kellemes és egyszerű módszer.
Nem kell mást tenned, csak menj ki az erdőbe, a kertbe vagy a közeli parkba, és öleld meg a legszimpatikusabb, egészséges fát! (Nem lesz véletlen, hogy melyikre esik a választásod ;-))
A fa-terápiát vagy ,,fa-ölelést" április és október között a legjobb alkalmazni, mivel ebben az időszakban a legerősebb a fák energiatere.
Érdemes heti 2-3 alkalommal meglátogatni a fádat, és az a jó, ha egy-egy ilyen ölelés 10-20 percig tart.
Hogyan kell megölelni a fát?
A fa-ölelés többfél módon is történhet, a lényeg, hogy tested valamelyik része érintkezzen a fával.
A legelterjedtebb mód, hogy a homlokodat, mellkasodat és hasadat nekitámasztod a fa törzsének, és két karoddal átöleled azt (bal kéz van felül). Hunyd le a szemed és lélegezz mélyeket. Lazíts. Figyeld meg, hogy mit érzel a tenyeredben: meleget? csiklandozást? bizsergést? csipkedést? Majd fordulj meg, hogy a nyakad, a gerinced, a hátad és a lábad érintkezzen a törzzsel.
Ha nagyon ügyes, és gyakorlott vagy, akkor fel is mászhatsz a fára (lehetőleg ne a szomszédéra), és a lombok között elbújva is töltekezhetsz energiával - de feleslegesen és vakmerőségből ne kockáztass!
Teheted azt is, hogy leülsz a fa alá, és háttal a törzsének támaszkodva pihensz, meditálsz. Képek, gondolatok és érzelmek törhetnek elő belőled, melyekre érdemes odafigyelni és átgondolni.
Ha megtaláltad, vagy már van kedvenc fád, akkor jól teszed, ha minél gyakrabban felkeresed. Beszélgethetsz a fáddal - akár gondolatban is - kiöntheted neki a szívedet (hidd el, nem kotyogja ki a titkaidat), kérdezhetsz tőle, és talán választ vagy megoldást is kapsz a kérdésedre. (Ne feledd, Buddha is egy fa, a Bódhifa alatt ülve világosodott meg...)
Legközelebb megtudhatod azt is, hogy melyik fafajta milyen problémákra hat a legjobban!
http://www.azirastukreben.hu/olelj-meg-egy-fat
 
 
0 komment , kategória:  okosságok  
     1/8 oldal   Bejegyzések száma: 75 
2024.02 2024. Március 2024.04
HétKedSzeCsüPénSzoVas
 123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031
Blog kereső


Bejegyzések
ma: 0 db bejegyzés
e hónap: 1 db bejegyzés
e év: 37 db bejegyzés
Összes: 8763 db bejegyzés
Kategóriák
 
Keresés
 

bejegyzések címeiben
bejegyzésekben

Archívum
 
Látogatók száma
 
  • Ma: 66
  • e Hét: 239
  • e Hónap: 2988
  • e Év: 40736
Szótár
 




Blogok, Videótár, Szótár, Ki Ne Hagyd!, Fecsegj, Tudjátok?, Receptek, Egészség, Praktikák, Jótékony hatások, Házilag, Versek,
© 2002-2024 TVN.HU Kft.