Belépés
suzymama.blog.xfree.hu
Aki szeretetet vet boldogságot arat!! Suzy Mama
1901.01.01
Offline
Profil képem!
Linktáram, Blogom, Képtáram, Videótáram, Ismerőseim, Fecsegj
     1/3 oldal   Bejegyzések száma: 20 
4 különböző töltelékkel ellátott töltött húst.
  2022-01-24 11:07:39, hétfő
 
  Ilonkától kaptuk 4 különböző töltelékkel ellátott töltött húst.
Nagyon dekoratív tál együtt.
Válasszatok ünnep napokra belőlük.
Köszönöm szépen Ilonka.

1. Csirkemell őzgerincformában sütve -hideg tál—(ennek a receptnek az alap ötletét az Andi konyhájából vettem)
Hozzávalók: 60 dkg csirkemell, 20 dkg bacon szalonna, 15 dkg reszelt sajt, só, bors, petrezselyem ízlés szerint, 4 ek tejföl, 3 ek liszt, 2 tojás Elkészítés : 4 evőkanál tejfölt, a tojásokkal, liszttel, a sóval, a borssal a petrezselyemmel, 15 dkg reszelt sajttal masszává keverjük. A húst apróra kockázzuk és a sajtos-tejfölös masszához adjuk. Az őzgerincformát kibéleljük szalonnával úgy, hogy a szélei kilógjanak a formából. A húsos masszát öntsük a formába és hajtsuk rá a lelógó szalonnát. Hosszában a tetejére is tegyünk szalonnacsíkokat. Előmelegített sütőben, 170 fokon, kb. 40 perc alatt süssük készre. Majd kifordítani a formából egy tepsire és addig pirítani míg a szalonna nem kap egy kis színt.

2. Rakott hús gombával töltve ( hideg tál) 6 szelet csont nélküli karaj só, bors, liszt 2 tojás, 20-25 deka reszelt sajt 20 deka bacon A hús szeleteket kiklopfoljuk, sózzuk, borsozzuk, megforgatjuk a lisztben, tojásban, a reszelt sajtban. Az őzgerinc formát kibéleljük a baconnel, úgy, hogy a végei kilógjanak, erre ráhelyezünk 3 hús szeletet, majd töltjük az előre elkészített töltelékkel.

Töltelék: 30 deka gomba 1 kis fej vöröshagyma, olaj só, bors bazsalikom 3 tojás Elkészítése: A gombát felszeleteljük, a hagymát apróra vágjuk és az olajon megdinszteljük, sózzuk, borsozzuk, egy kevés bazsalikomot szórunk rá ( vigyázni, mert nagyon intenzív az íze), majd a 3 tojást ráütjük, egy pillanatig együtt főzzük, csak annyira , hogy a tojás ne folyjon. Amikor kihűlt, (nem kell teljesen, hogy hideg legyen), beleöntjük a panírozott hússal bélelt őzgerincbe, kicsit szórunk rá a kimaradt reszelt sajtból, rárakjuk a fenn maradt 3 szelet már bepanírozott karajt, beborítjuk a kilógó bacon szeletekkel, a tetejére is tegyünk hossz irányba.
Lefedjük alufóliával, kb 30-40 percig sütjük az előre felmelegített sütőben ( 170 fok), majd levesszük az alufóliát és még 15 percig süssük. Sütés után 20-25 percig hagyjuk a formában hűlni, azután borítsuk egy tepsire és tegyük vissza a sütőbe, hogy a bacon is megpiruljon. Amikor kihűlt csomagoljuk alufóliába és tegyük a hűtőbe, másnap nagyon szépen lehet szeletelni. ( Melegen semmi képen ne szeleteljük, mert széthullik!!)

3. Rakott hús spenóttal töltve ( hideg tál) A külső ,, burok" ugyan az, mint a gombával töltöttnél, az eljárás is. 6 szelet csont nélküli karaj 20 deka bacon só bors liszt tojás sajt A húst kiklopfoljuk, sózzuk, borsozzuk, lisztbe, tojásba, sajtba megforgatjuk. Az őzgerinc formát kibéleljük a bacon szeletekkel, itt is lógjanak ki a végek, erre ráhelyezünk 3 szelet húst, majd ráöntjük a tölteléket, rászórjuk a maradék sajtot és a 3 szelet panírozott karajt, majd beborítjuk a baconökkel, alufóliával beborítjuk, előmelegített ( 170 fokon) 30-40 percig sütjük, levesszük a fóliát, ismét 15- percig sütjük, majd 20-25 percig hagyjuk hűlni, tepsire borítjuk, vissza tesszük a sütőbe, hogy a bacon megpiruljon. Ha kihűlt, ezt is alufóliába csomagoljuk és a hűtőbe tesszük, másnap szeleteljük, semmi képen melegen, mert széthullik.

Töltelék: ½ kg spenót 1-2 gerezd fokhagyma (ízlés szerint) 1 ek olaj 1 ek tejföl, 2 tojás 1 ek liszt só bors A spenótot megfőzzük és alaposan lecsepegtetjük, majd apróra feldaraboljuk ( semmi víz ne maradjon közte). A fokhagymát is apróra daraboljuk és a spenóttal együtt megfuttatjuk a forró olajon, sózzuk, borsozzuk. A tejfölt, tojást és a lisztet elkeverjük, ráöntjük a spenótra, egyet rottyantunk rajta és félre húzzuk, hogy hűljön, ezzel töltjük a húst.

4. Töltött szűzpecsenye ( hideg tál) 1 szűzpecsenye ( nagyobb) 10 -15 deka bacon só bors 25-30 deka darált hús 1 gerezd fokhagyma diónyi vöröshagyma, 1 kk ( laposan) pirospaprika 1 tojás Elkészítése: A szűzpecsenyét éles késsel vágjuk úgy,mintha fel lenne tekerve és azt bontanánk le és tekernénk ki, Így szép nagy darab lesz belőle, ezt meg klopfoljuk, sózzuk, borsozzuk.

A darált húst elkészítjük, mint a fasírthoz, azzal, hogy ebbe teszünk egy csapós kávéskanál pirospaprikát és nem kell bele áztatott zsemle. Ezt a masszát rákenjük a szűzpecsenyére, feltekerjük és a bacon szeleteket rátekerjük, majd alufóliába csomagoljuk és úgy sütjük 170 fokon 30-40 percig ( a tekercs vastagságától függően), majd leszedjük az alufóliát és megpirítjuk a bacont.. Ha kihűlt ezt is befóliázzuk, hűtőbe tesszük és másnap szeleteljük.


 
 
0 komment , kategória:  Húsvétra töltött husik  
Hústekercs
  2021-03-31 18:22:30, szerda
 
  Legyen az ünnepnap, hétvége vagy hétköznap, egy finom fasírttekercs igazán széppé teszi.

Hozzávalók:
2 ek zsír
1 nagy fej vöröshagyma
1 kg darált sertéslapocka
1 db zsemle beáztatva
4 gerezd fokhagyma
1 tojás
2 ek dijoni mustár
1 ek fűszerpaprika
Ízlés szerint só, frissen őrölt tarka bors és aprított, friss rozmaring
Töltelékhez:

30 dkg reszelt füstöltsajt
18 dkg kemencés sült sertéssonka
5 db keményre főtt tojás

Elkészítés:
A hagymát apró kockára vágom, a zsíron üvegesre pirítom, majd leveszem a tűzhelyről.

A hozzávalókat egy tálban összekeverem, egy sütőpapírt megkenek olajjal, ráterítem a húsos masszát, megszórom a reszelt sajt felével, rásorakoztatom a sonkát, a felszeletelt tojást, megszórom a maradék sajttal, szorosan feltekerem, tepsire teszem és 200 fokra előmelegített sütőben, légkeveréses fokozaton, kb. 60 perc alatt készre sütöm.

A sütési idő sütőnként és a fasírt méretétől függően változhat.

Ízlés szerint burgonyapürével, friss salátával kínálom.

180 fokra előmelegített sütőben, 40 perc alatt készre sütöm. A sütési idő függ a fasírtok méretétől is.

Elkészítési idő: 15 perc + sütési idő



 
 
0 komment , kategória:  Húsvétra töltött husik  
Somlói torta recept
  2020-04-04 17:18:41, szombat
 
  Link



 
 
0 komment , kategória:  Húsvétra töltött husik  
Töltött tojás a sütőből
  2017-11-28 18:27:12, kedd
 
  Gyerekkoromat idézi vissza. Nagy ünnep volt anno minden alkalommal, mikor megéreztem az illatát, nagymamám friss kiflijének kíséretében. Azóta persze már én viszem tovább a hagyományt. Családomban már több évtizede(!) az egyik szilveszteri, illetve standard Mikulás-napi (esetenként születésnapi) elmaradhatatlan asztalravalónak számít.

Fiúk, lányok kedvence és én is szeretem, többek között, mert nincs vele sok macera. Igyekszem hozzávalónak jó nagy tojásokat venni, bár ez időnként feladat elé állít. A belevalók variálhatók, néha apróra vágott sonkát, gombát vagy szardellát is teszek bele. Jó ropogós baguette-ot, vagy friss, magamsütötte gyökérkenyeret kínálok mellé.

Ha véletlenül marad belőle, hidegen is kiváló!
Főételként, étvágytól függően, természetesen több tojással számoljunk...

Hozzávalók 4 személyre (fejenként 4 fél tojás):
8 nagy tojás
1 zsemle
1 közepes fej vöröshagyma
1 doboz tejföl
marék petrezselyem
mustár

bors
tetszés szerint vékony sajtszeletek
A zsemlét annyi tejben, hogy ellepje, beáztatjuk.
A tojásokat enyhén sós vízben keményre főzzük, megpucoljuk és félbevágjuk. A sárgákat óvatosan kiemeljük egy külön tálba és villával összenyomkodjuk.
A megtisztított hagymát belereszeljük, majd az alaposan kinyomkodott, összemorzsolt zsemlét is a sárgához keverjük. Sóval, borssal, mustárral, kedvünk szerint ízesítjük.
Annyi tejfölt adunk hozzá, hogy lágy, tölthető masszát kapjunk. Beleadjuk az apróra összevágott petrezselymet és a tojásfeleket megtöltjük vele. Egy jénai, vagy más tűzálló tálat vékonyan kivajazunk és belehelyezzük, lehetőleg szorosan egymás mellé, a tojásfeleket.

Tejföllel bőven meglocsoljuk őket.
A sajtszeletekből annyi keskeny csíkot vágunk, ahány tojásfelünk van, összegöngyölítjük és beleszúrjuk a töltelékbe. Díszíthetjük petrezselyemlevelekkel.
200 fokos sütőben kb. 20 perc alatt enyhén pirulásig sütjük.
Melegen ajánlom, nagyon finom, elronthatatlan, örök darab a listámon...
Link
 
 
0 komment , kategória:  Húsvétra töltött husik  
Narancsos sűlt karaj
  2017-04-28 18:06:06, péntek
 
  HOZZÁVALÓK
- kb 1 - 1 , 5 kg - os csont nélküli karaj
- alma
- lilahagyma
- 1 narancs leve
- narancslekvár
- só, bors, kakukkfű

A karajt dörzsöljük be sóval és borssal, majd vagdossuk be ujjnyi szélességben úgy, hogy az alja egyben maradjon.
Az almáknak vágjuk ki a magházat és szeleteljük karikára a hagymával együtt. Minden zsebet kenjünk meg egy kiskanál lekvárral és rakjuk bele felváltva, az alma és hagymakarikákat. A hús tetejére is kenjünk a lekvárból. Kössük össze hosszában egy zsineggel és tegyük tepsibe.
Locsoljuk meg egy narancs kifacsart levével, tegyünk mellé félbevágott almákat, friss kakukkfüvet és alufóliával letakarva, tegyük a 180 °C - ra előmelegített sütőbe.
Süssük letakarva kb 2 óráig. Közbe- közbe locsoljuk meg párszor a hús szaftjával. Az utolsó 20 percben vegyük le a fóliát és süssük a húst szép pirosra.
Vajon sült héjas burgonyát, a sült almát és narancslekvárt kínáljuk mellé.
http://juditkakonyhaja.blogspot.hu/
 
 
0 komment , kategória:  Húsvétra töltött husik  
Avokádós töltött tojás
  2016-04-26 14:21:00, kedd
 
  Hozzávalók 4 személyre: 8 tojás, 2 érett avokádó, 1 dl olaj, 2 dl joghurt, 2-3 szál petrezselyemzöld, citrom, só, fehérbors.

Elkészítése: A tojásokat megfőzzük, megpucoljuk, majd félbevágjuk, a sárgáját kiszedjük. 1 sárgáját félreteszünk a díszítéshez, a többit magas falú keverőpohárba tesszük, hozzáadjuk az egyik avokádó kikapart húsát, sót, borsot, 2-3 evőkanál citromlevet, rátöltjük az olajat és botmixerrel krémesre dolgozzuk. A végén kanállal belekavarjuk a joghurtot. A mártást kiszedjük egy kis tálba, helyére tesszük a másik avokádó kikapart húsát, a petrezselyemzöldet és kb. 2 evőkanál mártást, majd szintén botmixerrel krémesre dolgozzuk. Ez lesz a töltelék, melynek állaga krémes kell legyen. Sóval, borssal, kevés reszelt citromhéjjal meg citromlével ízesítjük, majd csillagcsöves habzsákba kanalazzuk és megtöltjük vele a tojásokat. A félretett tojássárgáját ráreszeljük a mártásra, a tojásokat pedig petrezselyemlevéllel és citrommal díszítjük. Fél órára hűtőbe tesszük, majd tálaljuk.
Aleda
 
 
0 komment , kategória:  Húsvétra töltött husik  
Avokádós töltött tojás
  2016-04-26 14:19:38, kedd
 
  Hozzávalók 4 személyre: 8 tojás, 2 érett avokádó, 1 dl olaj, 2 dl joghurt, 2-3 szál petrezselyemzöld, citrom, só, fehérbors.

Elkészítése: A tojásokat megfőzzük, megpucoljuk, majd félbevágjuk, a sárgáját kiszedjük. 1 sárgáját félreteszünk a díszítéshez, a többit magas falú keverőpohárba tesszük, hozzáadjuk az egyik avokádó kikapart húsát, sót, borsot, 2-3 evőkanál citromlevet, rátöltjük az olajat és botmixerrel krémesre dolgozzuk. A végén kanállal belekavarjuk a joghurtot. A mártást kiszedjük egy kis tálba, helyére tesszük a másik avokádó kikapart húsát, a petrezselyemzöldet és kb. 2 evőkanál mártást, majd szintén botmixerrel krémesre dolgozzuk. Ez lesz a töltelék, melynek állaga krémes kell legyen. Sóval, borssal, kevés reszelt citromhéjjal meg citromlével ízesítjük, majd csillagcsöves habzsákba kanalazzuk és megtöltjük vele a tojásokat. A félretett tojássárgáját ráreszeljük a mártásra, a tojásokat pedig petrezselyemlevéllel és citrommal díszítjük. Fél órára hűtőbe tesszük, majd tálaljuk.
Aleda
 
 
0 komment , kategória:  Húsvétra töltött husik  
Az élet...
  2014-04-20 09:41:13, vasárnap
 
  Kun Magdolna
Az élet...

Az élet olyan értékes nagyra becsült kincs,
amihez fogható semmi-semmi nincs,
hisz mindent pótolhatunk, ami elveszett,
de új életet kétszer senki nem vehet.
Ezért kell napjainkat vidámabbá tenni,
s ezt a vidámságot örökjognak venni,
mert akkor lesz értelme az emberszületésnek,
ha mosolyt adunk a lélek erejének.
A mosoly az, mi letörli a könnyet
és elhiteti, hogy élni akkor könnyebb,
ha magunk mögött hagyunk minden fájdalmat,
ami megtöri bennünk az érzésszálakat.
Ezentúl már én is csak szépeket hozok,
hogy derűvel teljen fáradt napotok
és érezzétek ti is, milyen nagyon fontos,
ha miénk lehet néhány szó,
mely boldogságot hordoz.
 
 
0 komment , kategória:  Húsvétra töltött husik  
Húsvét napja
  2014-04-20 09:38:15, vasárnap
 
  Pálné Lele Ilona Húsvét napja

Csilingel a hajnal
Húsvét napjára,
hímes tojás bujkál
a lányok markában.

Ibolya meg nárcisz,
mind ilyenkor nyílik,
locsoló legénynek
gomblyukába illik.

Füstölt sonka illata
levegőben lengedez,
áldottan jó ízű
Megváltónk ünnepe.

Tavaszi napsugár
olyan szépen ragyog,
arannyal hinti be
ezt az áldott napot"

Lőrinc Pál: Három füles

Három kis nyúl ül a réten.
Mesebeli faluszélen.
Előttük egy halom tojás,
Húsvét táján ez így szokás.

Festék is van jócskán, bőven,
Fut az ecset tekergően.
Tojáson a színes csíkok
Olyan, mint a fürge gyíkok.

Nyúlapó is megjön közbe,
Leül köztük ott a földre.
Nagy bajuszát simogatja,
Tojásokat válogatja.

Szebb az egyik, mint a másik,
Nincsen köztük mely hibázik.
Ügyes ez a három füles,
Nem lesz a tál sehol üres.

Jut is bőven minden házba,
Locsolóknak tarisznyába.
Kinek nem jut fusson ide,
Nyúlapó tesz a zsebibe.
 
 
0 komment , kategória:  Húsvétra töltött husik  
Uram, nem vagyok méltó...
  2014-04-17 09:24:51, csütörtök
 
  Kedves Barátaim! Evvel az írásommal kívánok áldott húsvéti ünnepeket mindenkinek!
Uram, nem vagyok méltó...
Az öreg óra hármat ütött, majd méltóságteljesen tovább ballagott.
- Édesanyám! - kiáltott fel az asszony a csendes éjszakában.
- Ébredj mama, rosszat álmodtál? Nyisd ki a szemed! - szólongatta a párja.
Egy villanásnyi időre megszakadt az álom, de amint ismét lecsukta a szemét, a képek tovább peregtek.
Húsvétra készültek. Kese színű copfjában az óriási selyem masnik angyalszárnyaknak tűntek. Vidáman futott a hosszú udvaron át, a nagymama hófehérre meszelt házához, misére készültek.
Keresztény ember ilyentájt számadást, leltárt végez. A természet is a legszebb ruháját ölti fel, úgy köszönteni az ünnepet. Az éltető Nap, meleg sugaraival simogatja, pátyolgatja a pattanó rügyeket. Pitymallatkor madártrillára ébred a természet. A hívő ember, késztetést érez arra, hogy a lelkét megtisztítsa, gyolcs fehérbe öltöztesse, úgy köszöntse a feltámadást.
Régen a szegény, de boldog időben, a gyerekek új ruhát kaptak, mit misére ölthettek magukra. Pici lányként egyszer megtalálta a rózsaszínű bolyhos moher ruhácskát, becsomagolva a sublótban. Minduntalan nyaggatta öreganyját, hány nap múlva lesz húsvét, mikor mennek már a misére? Okos volt a nagyanyó, a régi öregek bölcsességével bőven megáldotta az Úr. Úgy csökkentette a várakozás idejét, hogy minden nap két keresztutat mesélt el a gyermeknek, így haladtak előre a kálvárián. Jézus feltámadásával zárta a történetet, hozzátéve, hogy Isten szeretett fiát áldozta fel az emberekért, hogy a bűneiktől megszabadítsa őket.
Az óra ketyegése erősödött, a képek halványodtak. Egy angyal képe jelent meg előtte, fényruhában tündökölve, integető nagyanyját szárnyaival betakarta, szállt, egyre magasabbra, a Fény felé...
Azért kiáltott álmában az édesanyjának, hogy siessen elköszönni tőle.
Gyermekkora óta tudja, az egyik csillag a nagymama mosolyától ragyog fényesebben, s őrzi az egykori kislány álmait, és egyengeti útját.
A gyermekidő cammogó szekerét, a felnőttkor robogó vonata váltotta fel, az álmodó lába előtt is fogy már az út, az idő expresszre váltott. A hazavezetés Angyala néha már őt is meglátogatja.
Az új ruha mostanság elmarad, de lelkét minden évben gyolcs fehérbe öltöztetve kéri az Urat.
,,Uram nem vagyok méltó, hogy hajlékomba jöjj, hanem csak egy szóval mondd, és meggyógyul az én lelkem."
Ígéretet tesz, vigyáz, hogy lelkének tisztaságát megőrizze, mégis elköveti, sőt ismétli a bűnt. Körülményei lázadóvá teszik: látja nemzetének ellenségeit, kik tönkre tettek iskolákat, kórházakat, felszedtek síneket, nem építettek hidakat, sem templomot. Látja az elesetteket, kisemmizetteket, a megalázottakat, a bankok csapdájába kényszerítetteket. Naponta hallja a nemzetrombolók hangos zsivaját, gyűlölettüzet okádva a nemzetépítőkre, és a szent hazát alázatosan szolgálókra.
Ígéretét ismét megszegi, szívében fájdalom, lelkében harag gyúl, és elindul a bűn útján, ítélkezik. Tudja nagyon jól, hogy ez Isten dolga lenne, mégis vétkezik, mert emberből van. Elfelejti ilyenkor a kereszt utat, és azt is, hogy Jézus szenvedése mellett semmi, amit neki el kell elviselni.
Hiába hallja onnan fentről, a felhők mögül, nagyanyja intő szavát:
,,Amikor Jézust az őrzőik megkorbácsolták, csúfot űztek belőle, fejét letakarták, miközben ütötték, gúnyosan kérdezték: ,,találd el, ki ütött meg?
Jézus tűrte, és válasz nélkül hagyta a kérdést, pedig tudta, nagyon is jól tudta, hogy ki ütötte, hiszen Isten fia volt. Tudott mindent, de csak a szeretetet ismerte.
Mikor Jézus a kereszten vizet remélt, így szólt: ,,szomjúhozom".
Izsópszárra tűzött ecetes szivacsot nyújtanak felé, amint nyelvével megízlelte, az utolsó szó hagyta el a száját: ,,beteljesedett", majd kilehelte a lelkét.
Értünk, a bűneinkért."
A homokóra pereg, az élet nagy rejtélye előtt, a szabályok már kevésbé érvényesek. A lelke mélyén tudja, hogy vét a törvények ellen, ítéletet mond, de emberből van. Mégis elismétli százszor: ,,Uram nem vagyok méltó, hogy hajlékomba jöjj, hanem csak egy szóval mondd, és meggyógyul az én lelkem."
Lélek Sándorné Gizella
 
 
0 komment , kategória:  Húsvétra töltött husik  
     1/3 oldal   Bejegyzések száma: 20 
2024.02 2024. Március 2024.04
HétKedSzeCsüPénSzoVas
 123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031
Blog kereső


Bejegyzések
ma: 0 db bejegyzés
e hónap: 1 db bejegyzés
e év: 37 db bejegyzés
Összes: 8763 db bejegyzés
Kategóriák
 
Keresés
 

bejegyzések címeiben
bejegyzésekben

Archívum
 
Látogatók száma
 
  • Ma: 202
  • e Hét: 375
  • e Hónap: 3124
  • e Év: 40872
Szótár
 




Blogok, Videótár, Szótár, Ki Ne Hagyd!, Fecsegj, Tudjátok?, Receptek, Egészség, Praktikák, Jótékony hatások, Házilag, Versek,
© 2002-2024 TVN.HU Kft.