Belépés
suzymama.blog.xfree.hu
Aki szeretetet vet boldogságot arat!! Suzy Mama
1901.01.01
Offline
Profil képem!
Blogom, Képtáram,
     1/48 oldal   Bejegyzések száma: 472 
Túrós fánkgaluska bögrésen
  2024-01-30 11:22:25, kedd
 
  Imádom ezt a desszertet, zseniális, mind az elkészítése, mind az íze-formája-tálalása! Ellenállhatatlanok a kicsikék, egy főzőcske alkalmával volt szerencsém kóstolni Erzsi néninél, és alig tudtuk abbahagyni. Mikor már elfogyott a tálkámból, lépten-nyomon bele kellett csípnem a tálba egy-egy ilyen gyöngyszemért!






A trükk: nokedliszaggatóval készül, pillanatok alatt !

A mérce a szokásos 2,5 dl-es bögre!

Hozzávalók:

25 dkg túró
2 bögre fehér finomliszt
2 tojás
1 teáskanál sütőpor vagy szódabikarbóna
1 csipet só
1 doboz tejföl (nagy, 330 g)
1 evőkanál cukor
+ porcukor, vaníliáscukros tejföl vagy lekvár a tálaláshoz

Elkészítése:

1. A hozzávalókat összekeverjük.

2. Forró, bő olajba szaggatunk nokedliszagatóval, kis merőkanálnyi adagokat a tésztából, és aranybarnára sütjük őket. Kb. 4-es fokozaton érdemes sütni, hogy ne égjen meg, közben forgassuk át őket néhányszor. Fontos, hogy az első adagnál megvárjuk, hogy az olaj tényleg forró legyen! A fánkok egyébként maguktól megfordulnak.

3. Papírtörlőre szedjük őket, a felesleges olajat le is itathatjuk róla.

4. Porcukorral megszórva, lekvárral vagy édes, vaníliás tejföllel tálaljuk.

Jó étvágyat!
https://rupanerkonyha.hu/
 
 
0 komment , kategória:  sütemények ,édességek  
Pehelykönnyű citromos kuglóf gyorsan, bögrésen
  2024-01-30 11:13:25, kedd
 
  Ez a sütemény valami fantasztikus, vajpuha, pehelykönnyű piskóta üde, citromos ízzel és némi porcukorral, mmmm...

A mérce a szokásos 2,5 dl-es bögre!

Hozzávalók:
- 3 tojás
- 1 bögre kristálycukor (16 dkg)
- 1 csomag vaníliás cukor (12 g)
- 1 citrom reszelt héja és kifacsart leve
- egyharmad bögre étolaj (0,8 dl)
- egyharmad bögre víz (0,8 dl)
- másfél bögre fehér finomliszt (19 dkg)
- 1 csomag sütőpor (12 g)

Elkészítése:
1. A sütőt bekapcsoljuk 180 fokra, alul-felül sütés programra.
2. A tojások fehérjét kemény habbá verjük.
3. Egy másik tálban összekeverjük a tojások sárgáját a kristálycukorral, a vaníliás cukorral, a citrom héjával és levével, a vízzel, az olajjal, majd a liszttel és a sütőporral.
4. Ezután a citromos masszához óvatosan hozzáforgatjuk fakanállal a tojáshabot, ügyelve arra, hogy ne törjük össze!
5. Kivajazott vagy szilikon kuglófformába öntjük a masszát, majd betoljuk a sütőbe, jó ötven percre, tűpróbáig!
6. Porcukorral meghintve, ferde, vékony szeletekre szelve a leggusztusosabb.





Jó tanács:
Kevert tészták sütésénél, mielőtt kivesszük a süteményt, minden alkalommal végezzünk tűpróbát, mert nagyon rosszul tud esni, ha a szeletelésnél folyik a művünk belseje. A sütési idő sosem mérvadó, nincs két egyforma sütő, a liszt is annyi, ahányféle, így a sütést mindenkinek magának kell kitapasztalni! Fogjunk tehát egy hústűt vagy egy villát, és szúrjunk mélyen a sütemény közepébe. Ha nem ragad rá már nyers tészta, akkor nyilvánítsuk csak késszé. Ha kétségünk van, inkább toljuk vissza még néhány percre...

Jó étvágyat! 🙂

https://rupanerkonyha.hu/.../pehelykonnyu-citromos.../
 
 
0 komment , kategória:  sütemények ,édességek  
Házi mákos rácsosom
  2023-10-23 22:42:52, hétfő
 
 



A recept:
tészta 30 dkg átszitált finomliszt
1 sütőpor,
25 dkg margarin,
2 ek.porcukor,
1 tojas csipet só

Tőltelék:
1.5dl tejbe főzünk 25dkg cukrot,
1vanilias cukrot, ebbe megy40dkg darált mák,
1 alma reszelve pici rum.
Az alsó tésztára kenünk barack lekvárt utána rá a töltelék majd a rácsok,
ezt majd lekenni tojás fehérjével


 
 
0 komment , kategória:  sütemények ,édességek  
Pihe-puha diós sütemény különleges krémekkel töltve
  2023-09-30 09:23:24, szombat
 
  A három különleges krém teszi utánozhatatlanná ezt a mennyei süteményt.








Hozzávalók:

12 tojásfehérje

12 evőkanál darált dió

12 evőkanál cukor

6 evőkanál liszt

1 teáskanál sütőpor

a krémhez:

12 tojássárgája

14 evőkanál cukor

2 tasak vaníliás cukor

8 evőkanál tej

30 dkg vaj

5 dkg kókuszreszelék

5 dkg mazsola

5 dkg csokoládéreszelék

a tetejére:

5 dkg fehér csokoládé

5 dkg étcsokoládé

Elkészítése:

A tojások fehérjéből kemény habot verünk, majd a cukrot is hozzáadjuk. A diót, a lisztet és a sütőport összekeverjük, a habba dolgozzuk, majd három részre osztjuk.

Egy 25 x 38 cm-es tepsit sütőpapírral kibélelünk, eloszlatjuk rajta az egyik adag habot és 180 fokos sütőben nagyjából 15 perc alatt megsütjük. Mind a három lapot így készítjük el.

Közben elkészítjük a krémet. A tojások sárgáját kikavarjuk a cukorral és a vaníliával, majd hozzáadjuk a tejet és gőz fölött addig főzzük, amíg besűrűsödik, majd hagyjuk hűlni.

A vajat habosra kavarjuk, majd a kihűtött krémből folyamatosan hozzákeverünk egy kanállal. Az alaposan kikevert krémet három részre osztjuk. Az egyikbe belekeverjük a kókuszreszeléket, a másikba a mazsolát, a harmadikba pedig a csokoládéreszeléket.

Összeállítjuk a süteményt: az első lapot a kókuszos krémmel kenjük meg, befedjük egy lappal, erre kerül a mazsolás krém, majd egy lap és a csokoládéreszelékes krémmel fedjük be.

A kétféle csokoládét lereszeljük, és a tetejére szórjuk. A süteményt pár órán át hűtőben pihentetjük.

Blikk Rúzs "016 Október .26.
 
 
0 komment , kategória:  sütemények ,édességek  
Mézes-fahéjas almatorta
  2023-09-20 10:55:17, szerda
 
 


A tésztához:
400 g liszt
20 dkg vaj vagy margarin
3 evőkanál cukor
3 evőkanál tejföl
3 evőkanál hideg víz
1 csipet só
6 g sütőpor
A töltelékhez:
80 dkg hámozott, darabokra vágott alma
1 db citrom
1 teáskanál őrölt fahéj
2 evőkanál méz
40 g vaníliás pudingpor
3 evőkanál sűrű sárgabaracklekvár
A tetejére kenéshez:
1 evőkanál baracklekvár
Elkészítés
70 perc+pihenés
A tészta alapanyagait összegyúrjuk és egy órát a hűtőben pihentetjük.
Közben elkészítjük a tölteléket. Az almát apróbb kockákra vágjuk,feltesszük egy lábasban megpárolódni a mézzel, belefacsarjuk a citrom levét, hozzáadjuk a reszelt héját, az őrölt fahéjat. Amikor kihűlt, hozzákeverjük a vaníliás pudingport és a lekvárt.
A tortaformát kibéleljük sütő zsírpapírral, a tészta kétharmadát kinyújtjuk és úgy helyezzük bele a formába, hogy a forma tetejéig érjen a tészta.
Beleöntjük a kihűlt almát és a tetejét befedjük a maradék tésztával, ízlés szerint díszíthetjük. Hézagosan fedjük be, hogy a gőz sütés közben távozni tudjon.
190 C-ra melegített sütőben 40 percig sütöttem. Sütés félidejében a tetejét letakartam alufóliával. A megsült torta tetejét még forrón lekvárral lekenjük. A formában hűtjük ki,ha kihűlt,levehetjük a kapcsos részt. A receptet másoltam ,nem én sütöttem !
cookpad

 
 
0 komment , kategória:  sütemények ,édességek  
Vendégváró sóskifli
  2022-03-21 11:11:23, hétfő
 
  25 dkg margarint habosra keverek egy kanál sóval. Félre teszem.
5 dkg élesztőt fel futtatok egy dl tejjel és kis cukorral.
70 dkg lisztet, 2 tojást, 1 kefirt 1 dl olajat és az élesztőt összedolgozom.
Só ebbe már nem kell.
A tésztát 8 egyenlő részre osztom. Egyet tányér nagyságú lappá nyújtok és félre teszem.
Jöhet a másik. Ezt megkenem a sós margarinnal és beborítom az előző lappal.
Ezt négyfelé vágom majd minden cikket még 3 felé.
Szorosan feltekerem és ritkásan a tepsibe rakom.
Megkenem tojással és szórok rá sajtot.
Kb. 48 db. lesz belőle.
 
 
0 komment , kategória:  sütemények ,édességek  
Soha többé nem választom szét a tojásokat, hiszen így is min
  2022-03-15 21:01:21, kedd
 
  Soha többé nem választom szét a tojásokat, hiszen így is mindig szép magas és könnyű lesz!





Ahhoz, hogy szép magas legyen a piskótád, nem fontos külön szedni a tojásokat. Nekem bevált így is. A végeredmény pedig ugyanaz, de nincs vele annyi macera.

Hozzávalók
4 tojás,
60 ml víz,
1 csomag vaníliás cukor,
160 g kristálycukor,
200 g liszt,
3/4 csomag sütőpor.
Elkészítés
Az egész tojásokat a cukorral, vaníliás cukrot fehéredésig keverni, kézi mixerrel keverni, kihabosítani, hozzáadni a vizet, kicsit még keverni (addig keverni, amíg jó sűrű krém szerű lesz), majd a sütőporral elkevert lisztet. Tortaformába önteni (20 cm-es tortakarikában sütöttem).

180 fokon 12 percig sütni, majd 150 fokon még legalább 40-45 percig, tűzpróbáig.
 
 
0 komment , kategória:  sütemények ,édességek  
Mákos tekercs
  2021-10-03 19:36:48, vasárnap
 
  Hozzávalók:
250 g liszt
125 g tehéntúró
50 g cukor
75 ml olaj
75 ml tej
2 teáskanál sütőpor
csipet só
1 tojás (a tészta megkenéséhez)

A töltelékhez:
100 g mák
150 g cukor
1,5 dl tej
50 g mazsola

Elkészítés:
A tölteléket készítjük el: a mákot egy edénybe tesszük, ráöntjük a tejet és lassú tűzön, kevergetve felfőzzük. Amikor a tej kezd elfogyni, sűrű a massza, akkor elvesszük a tűzhelyről. A mazsolát meleg vízbe áztatjuk pár percre, majd leszűrjük. A mákhoz keverjük a mazsolát és a cukrot.

A tészta hozzávalóit egy tálba tesszük és összegyúrjuk, majd két részre osztjuk. Lisztezett felületen két vékony lapot nyújtunk belőle. Megkenjük a töltelékkel mind a két lapot és szorosan feltekerjük. A tekercseket sütőpapírral bélelt tepsibe tesszük és a tetejüket megkenjük felvert tojással. 180 fokos sütőben nagyjából 45 perc alatt megsütjük.






Egy másik recept a nettről

Én így készítem, gondolom mindenkinek
van egy bevált, kedvenc receptje. Csak annyit tudok
megjegyezni, ha az enyémet követitek, nem fogtok
benne csalatkozni, hisz én is a nettről tanultam, és
évek óta így készítem..
Senkit nem akarok meggyőzni, mindenki úgy készítse, ahogy
jó neki! Ha tudok az enyémmel segíteni, akkor vegyétek szívesen.
A mértékeket tartsátok be:)
****
6 db fél kilós ( 27 dkg tészta+ 27 dkg töltelék.)
90 dkg liszt, 25 dkg margarin, 12,5 dkg zsír, 10 dkg porcukor, 2, 5 dkg élesztő, 1 dkg só, 2 db tojás sárgája.
1 dl hideg tejszín, és még 2 dl szintén hideg víz- amennyit a felvesz a tészta gyúrás közben, tehát óvatosan adagold hozzá a hideg vizet.
Az élesztőt a lisztbe kell belemorzsolni, nem kell keleszteni- ez egy sima kemény tészta lesz.
Összeállítod a fent leírt anyagokkal a tésztát, először az élesztőt, zsiradékot, a p.cukorral, sóval, majd a tojások sárgájával,
ezután fogod a nedves anyagokkal összegyúrni.
Nem ragadós tésztát kapsz, így nyújtáskor sem kell a deszkát lisztezned.( ha mégis ragacsos, pici liszttel formázd át)
Töltelék: 85 dkg mák, vagy dió, 50 dkg kristálycukor, 15 dkg kekszmorzsa., mazsola, őrölt fahéj, ízlés szerint szegfűszeg, sok-sok reszelt citrom- narancs héj.
Fél liter vízbe teszed a fent leírt cukrot, fűszereket, forrón öntöd a mákra. Én párolni szoktam az édes, fűszeres lével leöntött mákot., mazsolát is teszek bele.
Csendes tűzön kavargatom, a mákos egyveleget. Ne legyen híg a töltelék! Nehezen kenhető mák-krémet kell kapnod miután kihűlt.
Mikor kilangyosodott, akkor reszelem bele a citromot, narancshéját, ha szükséges teszek hozzá darált keksz morzsát.
Szoktam utólag csorgatni bele mézet is, szeretem, ha finom édes a töltelék. Mindenki hagyatkozzon a saját ízlésére.
A 27 dkg tésztát tégla alakúra nyújtom,( nagyon élvezetes, ezt szeretem a legjobban), majd töltöm a kihűlt mákkal.( 27 dkg)
Egyenletesen kenem rá a tésztára, mint írtam kemény a máktöltelék, de szépen lehet elosztani rajta.A tészta két rövidebb oldalát ráhajtom a töltelékre, és úgy tekerem fel rúdnak.
Először tojás sárgával kenem le, majd ha rászáradt, tojás fehérjét kenek rá. Nem kell felhabosítanod a tojás-fehérjét.
Van, hogy sütés előtti napon már elkészítem a tészta rudakat, lekenve, papírozott sütőlemezen hűtőzöm egész éjszakára, és másnap sütöm csak ki., így nem lesz káosz a konyhában., csak finom illat 🙂 Előmelegített sütőben kezd sütni kb 180 fokon.
Ne féljetek tőle. Ha én eltudtam készíteni, Nektek is sikerülni fog. Nem vagyok cukrász.
Éva Gulyás bejegyzése Mutasd mit főztél!
 
 
0 komment , kategória:  sütemények ,édességek  
tökéletes torta alappiskóta
  2021-08-18 11:29:21, szerda
 
 
Hozzávalók:
22 cm átmérőjű kapcsos tortaformához
4 közepes tojás
25 dkg porcukor
20 dkg finomliszt
1 csomag sütőpor (12 g)
8-10 evőkanál víz





Elkészítés:

1. A piskótához a tojásokat kettéválasztjuk: a fehérjéket kemény habbá verjük, félretesszük. A sárgákat a porcukorral habosra keverjük (fehéredésig), és hozzákeverünk 8 evőkanál vizet, majd a sütőporral elkevert lisztet is hozzászitáljuk. Összekeverés után, ha túl sűrűnek érezzük a tésztamasszát, akkor adunk még hozzá 1-2 kanál vizet. Ezután keverünk hozzá a tojások felvert habjából 2-3 evőkanálnyit - ezt erősen dolgozzuk el benne, fellazítjuk a tésztát, végül adjuk hozzá a maradék habot, de ezt már csak óvatosan forgassuk bele, ne törjük a habot!

2. A tortaformát kikenjük enyhén vajjal, hintsük meg liszttel, az aljára pedig sütőpapírt tegyünk. (Ha nem érezzük elég magasnak a formát, az oldalára is tegyünk sütőpapírt, amely egy kicsit legyen magasabb, mint a forma, ez szép keretben tartja a sütés közben megnőtt piskótát.) A tésztamasszát öntsük a formába és tegyük a hideg sütőbe, melyet 170 fokra állítunk alsó-felső sütéssel, és kb. 55-60 percig sütjük. A sütési idő kb. 30 percénél, ha a torta teteje már szép pirult és nem szeretnénk, hogy tovább barnuljon, akkor tegyünk rá alufóliát és így süssük tovább. Végezzünk tűpróbát, így ellenőrizzük, hogy megsült-e! Sütés után lazítsuk meg a piskótát a formában egy tompa késsel, majd borítsuk ki süteményrácsra, húzzuk le róla a sütőpapírt, és teljesen hűtsük ki!


Tipp:
1. Szilikonos sütőpapírt használjunk, hogy ne ragadjon a tésztára!
2. Előmelegített 170 fokos sütőbe is betehetjük a tésztát sülni - ebben az esetben a sütési idő kb. 10-12 perccel rövidebb lesz!

 
 
0 komment , kategória:  sütemények ,édességek  
Káprázatos sütemény!
  2021-03-14 20:03:50, vasárnap
 
  Egy kis meggy, túró, kevert tészta és már készül is a káprázatos sütemény!

HOZZÁVALÓK
100 g étcsokoládé
120 g vaj
150 g cukor
4 tojás
120 - 150 g liszt
1 teáskanál sütőpor
300 g tehéntúró
1 tasak vaníliás cukor
300 g meggy
csipet só

ELKÉSZÍTÉSE
A csokoládét tördeld apró darabokra, majd tedd egy tálba a vajjal együtt és olvaszd fel. 2 tojást verj fel, 50 g cukorral, add hozzá a csipet sót és a vaníliás cukrot. A kihűtött csokoládét keverd hozzá. Add hozzá a 120 g lisztet és a sütőport. Robotgéppel dolgozd össze, ha szükséges, adj hozzá még egy kevés lisztet, a tészta lágy legyen.

Készítsük el a túrókrémet: a túrót keverd ki a maradék cukorral és a 2 tojással. Robotgéppel keverd habosra.

Egy 20 cm átmérőjű tortaformát kenj ki vajjal és öntsd bele a tészta 1/3-át. Kend rá a túrókrém felét, a kimagozott meggy felét szórd rá. Majd erre egy réteg csokoládés tészta, egy réteg túrókrém, meggy és újra csokoládés tészta kerül. 180 fokos sütőben nagyjából 40 perc alatt megsütjük. A formában hagyjuk kihűlni, majd porcukorral megszórva kínáljuk.



 
 
0 komment , kategória:  sütemények ,édességek  
     1/48 oldal   Bejegyzések száma: 472 
2024.11 2024. December 2025.01
HétKedSzeCsüPénSzoVas
 1
2345678
9101112131415
16171819202122
23242526272829
3031 
Blog kereső


Bejegyzések
ma: 0 db bejegyzés
e hónap: 1 db bejegyzés
e év: 112 db bejegyzés
Összes: 8810 db bejegyzés
Kategóriák
 
Keresés
 

bejegyzések címeiben
bejegyzésekben

Archívum
 
Látogatók száma
 
  • Ma: 15
  • e Hét: 1653
  • e Hónap: 6777
  • e Év: 173477
Szótár
 




Blogok, Szótár,
© 2002-2024 TVN.HU Kft.