Belépés
faciendum.blog.xfree.hu
"Fordítsd az arcodat a nap felé, és minden árnyék mögéd kerül." HELEN KELLER dr Szűcs Ildikó
1961.01.18
Offline
Profil képem!
Linktáram, Blogom, Képtáram, Videótáram, Ismerőseim, Fecsegj
     1/16 oldal   Bejegyzések száma: 159 
zöld turmix
  2019-09-26 11:00:05, csütörtök
 
 



Az örök képlet, amire a zöld turmix elkészítéséhez szükséged van.
Amikor a barátaim tanácsot kérnek, hogy milyen kisebb változtatással érhetnek el nagymértékű fejlődést az egészségükben, mindig azt ajánlom nekik, hogy cseréljék le a szokásos reggelijüket egy zöld turmixra. Nincs is jobb érzés annál, amikor reggel 9 előtt elfogyasztod a zöld levelek különféle változatait - még akkor is, ha napközben csokit, chipset, sült krumplit, vagy süteményeket eszel, mégis vittél be rostot, vitaminokat, ásványi anyagokat. Ráadásul amikor reggel zöld turmixot iszol, kevésbé esel kísértésbe a nap folyamán (ez egy egészséges trükk, nem muszáj elhinned, inkább győződj meg róla saját magad).

Az internet tele van nagyszerű zöld turmix receptekkel, viszont a titok az, hogy nincs szükséged receptre. Sokkal egyszerűbb megtanulni az alap képletet, ami mindig biztosítja számodra megfelelő mennyiségű tápanyagokat és a jó ízt. Ezután bátran kísérletezhetsz az ízekkel és a hozzávalókkal, és saját recepteket találhatsz ki. Itt van minden, amit meg kell jegyezned:

1. Kezd pár nagy marék leveles zöldséggel
Van pár alapszabály, amit követned kell. Minden zöldségben vannak tápanyagok és anti-tápanyagok, hogy megelőzzék, hogy az állatok kizárólag csak egy fajtát legeljenek, amíg ki nem hal a növény. Akkor a leghatásosabb (és kerülöd el, hogy kárt okozzon), ha rendszeresen változtatod a levélfajtát. Ha eddig például sok rukkolát fogyasztottál, válts spenótra. Járj utána, hogy milyen ritka zöldségfélék kaphatóak a helyi termelőknél és próbáld ki azokat. Ilyen lehet mondjuk a borsó hajtása. Akár gyógynövényeket is kipróbálhatsz - apríts bele egy kis koriandert vagy bazsalikomot ízesítésként. Továbbá, több nagy marék levelet adj hozzá. A legtöbb recept csak kevés mennyiségű zöldet ír, de itt most az a cél, hogy minél több legyen benne, hisz ez teszi olyan csodálatossá a zöld turmixot! Legyél tisztában a zöldség ízével, amikor kiválasztod. A spenót gyengébb ízű, tehát sokat tehetsz bele, anélkül, hogy elrontanád az ízét; ellenben a rukkola elég erős, így egy másik erőteljes ízű hozzávalóval kell kombinálnod (ne aggódj, hamarosan erről is szót ejtünk).

2. Adj hozzá egy banánt
Ezt a lépést kihagyhatod, ha nem szereted a banánt, de igazából ez a titka minden jó turmixnak. Édesíti és krémesebbé teszi, ami összetartja a többi hozzávalót. Ha nem vagy nagy banánimádó, hasonló hatást érhetsz el több más gyümölccsel plusz egy fél avokádóval. A banán kiválasztásánál jó érettet válassz, barna foltokkal a héján. Ez azt jelzi, hogy a keményítő már elkezdett cukorrá bomlani, így könnyebben emészted meg. Ha felszeleteled, lefagyasztod, majd így turmixolod le, életed legfinomabb, legkrémesebb turmixát kapod.

3. Most adj hozzá egy kis zsírt
Igen, zsírt. A zsír a zöld turmixok elengedhetetlen hozzávalója három okból is. Először, kötőanyagként viselkedik és összetartja a többi hozzávalót (ha eddig a turmixodban különvált a leveles rész a víztől, valószínű, hogy abban nem volt zsír). Ezenkívül segíti a vitaminok felszívódását ( ami az elsődleges célunk). Az A-, D- és E-vitaminok zsírban oldódó vitaminok, és akkor tudja a szervezeted a leghatásosabban feldolgozni, ha zsírral együtt fogyasztod. És végül a zsír és a rost kombinációja a a legerősebb módszer arra, hogy jóllakottnak érezd magad órákon keresztül. Volt már olyan, hogy zöld turmixot ittál, mégis 10 órára mér éhes voltál? Ha zsírt is tartalmaz, a zöldben található bőséges mennyiségű rost mellett, akkor órákra biztosítja a megfelelő vércukorszintet anélkül, hogy ebédig megéheznél. Nem kell belőle sok - mondjuk egy fél avokádó, egy kiskanál mogyoróvaj, egy evőkanál kókuszolaj vagy egy púpozott kanál lenmag.


4. Szórd meg egy kis sóval
Sokszor utalnak rá, hogy a tengeri só, a Himalája só, a nem feldolgozott só az utóbbi időben a világ egyik legfontosabb egészséges élelmiszerévé vált, nem véletlen. Ajánlott minden turmixba tenni, mert az ásványi anyagok segítik a testünket a tápanyagok könnyebb feldolgozásában. Ezen felül az ízt is fokozza. Tudtad, hogy a jó sütemény receptekben mindig van egy csipetnyi só? Mivel a sónak olyan különleges tulajdonsága van, hogy kiemeli a többi ízt, így még érezhetőbb és még finomabb lesz. Egy nagy csipet ásványi só minden zöld turmixot életre kelt.

5. Különböző folyadékokkal turmixolhatod össze
Ne gondold túl: a víz tökéletes. A kókusz víz és a növényi tejek is jó alternatívák.

forrás: vizmegoldas.hu
 
 
0 komment , kategória:  egészség  
béltisztítás
  2019-04-21 21:17:01, vasárnap
 
  A gyógyital, ami megtisztítja a vastagbelet és méregteleníti a szervezetet!

A vastagbelet érintő működési zavarok, betegségek azoknál a személyeknél gyakoriak, akiket sok stressz, nyugtalanság, idegesség ér, akik túlhajszolják magukat, és az utóbbi 5 év során drasztikus diétákat, fogyókúrákat is kipróbáltak.





A székrekedés is annak a jele, hogy valami nincs rendben a vastagbéllel. Ha a székeléssel baj van, akkor megnő az esélye a káros baktériumok felhalmozódásának, ami komoly fertőzésveszéllyel járhat, és az immunrendszer is meggyengülhet.
Éppen ezért rendkívül fontos, hogy odafigyeljünk a vastagbél egészségére, optimális működésére, hiszen ha itt valami probléma adódik, az egész szervezetre hatással lesz.

A következő gyógyital természetesen méregteleníti a vastagbelet, megszünteti a székrekedést, megelőzhető vele az aranyér, a vérszegénység, a rossz koleszterin, erősíti az immunrendszert, méregteleníti a májat, véd a stresszel szemben, szabályozza a vércukorszintet és javítja a memóriát.

Nézzük a receptet, az elkészítéséhez szükségünk lesz:

egy fél almára
egy fél sárgarépára
egy negyed céklára
egy kötés petrezselyemre
egy kiskanál darált lenmagra
egy kiskanál darált tökmagra
egy evőkanál mézre
egy pohár vízre
kevés, frissen facsart citromlére, ízlés alapján

Ezt a gyógyitalt kell minden este meginni, ami tulajdonképpen a vacsorát fogja helyettesíteni, csak szénsavmentes ásványvizet szabad utána fogyasztani. Természetesen az összes hozzávalót bele kell tenni egy robotgépbe, majd turmixot varázsolni belőle.

Az éjszaka folyamán az italban található hatóanyagok aktiválódnak, beindul a méregtelenítési folyamat, és a pozitív baktériumok eredményesebben fogják végezni a munkájukat. Lefekvés előtt 1 órával érdemes elszürcsölni az italt. A kúrát 1-2 hónapig kell alkalmazni, utána 3 hónapos szünetet következik.
Ezen gyógyitalt nyugodtan fogyaszthatják a szív-, vese-, vagy egyéb krónikus betegségben szenvedők is. Az alma helyettesíthető avokádóval, mangóval, vagy kivivel is.

forrás: filantropikum.com
 
 
0 komment , kategória:  egészség  
tojáshéj elhasználása
  2019-02-28 13:15:25, csütörtök
 
 



A tojás héjából készült macerátum segítségével csökkentheted az öregedés tüneteit.
A kalciumhiány igen súlyos emésztési zavarokat, végtagzsibbadást, izomrángásokat, spontán görcsöket, memóriazavart, depressziót, légszomjat, de akár szívritmuszavart is tud okozni.

A kalcium egy elengedhetetlen ásvány annak érdekében, hogy a test és a létfontosságú szervek megfelelően tudjanak működni. Az ajánlott napi kalcium szükséglet nemtől, és életkortól függően változik, éppen ezért orvosi vizsgálat szükséges ahhoz, hogy pontosan meg tudják mondani, mennyi kalciumot kell bevinned a szervezetedbe. Annak érdekében, hogy megfelelően fel tudjon szívódni a kalcium, érdemes D-, és C-vitaminban, magnéziumban gazdag élelmiszereket fogyasztanod.

Az egyik legjobb természetes kalciumforrás a tojáshéj, könnyen felszívódik, és kiegyensúlyozott a mikrotápanyag tartalma.

Egy kávéskanál tojáshéj 800 gramm kalciumot, és 27 további fontos mikroelemet is tartalmaz, például magnéziumot, bórt, rezet, mangánt, vasat, ként stb. Mielőtt nekilátnál a tojáshéj felhasználásához, alaposan mosd meg mind a külső, mind pedig a belső részét. Várd meg, míg alaposan megszárad, majd egy kávédarálóval zúzd porrá. A kapott mennyiséghez ugyanannyi mennyiségű bio mézet keverj hozzá, tedd egy üvegedénybe, és hagyd egy hétig állni. Ezután minden reggel fogyassz el belőle egy-egy evőkanálnyit, várj húsz percig, és csak ezután reggelizz.

Ez a módszer nagyon hatásos a csonttömegnövelés esetén, de ajánlott kiegészíteni még a szükséges D-vitaminnal is.

Egy másik recept szerint egy üvegben össze kell keverni két rész mézet és egy rész tojáshéj-port, egy citrom frissen facsart levével. Egy hétig kell pihentetni, hűvös, sötét helyen naponta 3-4 alkalommal ajánlott megkeverni. Hét nap elteltével naponta 3 evőkanálnyit kell megenni a keverékből 20 perccel a főétkezések előtt. Fel lehet oldani egy csésze vízben, vagy langyos teában, akár gyümölcslében.

A gyerekek naponta 2 teáskanálnyit fogyasszanak belőle, az idős emberek esetében az eredeti mennyiség felét, vagyis másfél evőkanálnyit kell elfogyasztani belőle naponta. A kúra 2-4 hétig tart, majd érdemes beiktatni egy 1-2 hetes szünetet.

Különösen ajánlott a mellékpajzsmirigy, növekedési rendellenességekkel, csontritkulással, szoptatási problémákkal, és törékenyebb csontokkal rendelkező személyek esetében. A cukorbetegeknek nem ajánlott a keverék fogyasztása.

forrás: filantropikum.hu
 
 
0 komment , kategória:  egészség  
egészség
  2019-02-19 20:42:57, kedd
 
  Dédapáink öröksége: így gyógyítottak a régiek orvosságok nélkül



A húszas évek előtt rendes orvosi ellátás még nem volt, és nem voltak elérhető gyógyszerek, a szegény ember mégis gyógyította magát. A parasztember a kertjéből gyógyult,de a városiak is használták ezeket a gyógymódokat. Fő táplálékuk volt telente; bab, krumpli, káposztafélék, savanyítva is — Szabolcsban a bab mellé is savanyú káposzta került tészta helyet, mert ez ingyen volt, és sűrítette a levest. — savanyú káposzta jelentette a savanyúságot (salátát), persze nem tudták, a vastagbél normális működését támogatták ezzel. A háziasszonyok bőven használtak piros paprikát. Ezzel pótolták a C-vitamint.

Immunerősítőnek ott volt a tök, a sütőtök a tökmag (A prosztata legjobb védelmezője). Az asztalra mindig került kukorica, diós, mákos metélt. Reggelire mangalica szalonnát ettek, melyről ma már ismert, hogy tápláló, és tisztítja a vért. A szegény embernek nem telt cukros ételekre, a gyerekeket sem tömték édességgel. Így, ha a fertőző betegségeket nem kapták el gyerekként, magas kort értek meg dédapáink. Kár, hgy elfelejtettük étkezési szokásaikat.

Az állatokat nem tanítják, melyik növény mérgező a testükre, mégis minden állat tudja, mi nem jó neki, és azt nem eszi meg. Azt sem mondja meg nekik senki, melyek azok a füvek, amivel gyógyítani tudják a szervezetüket, vagy karban tartja a bélműködésüket, mégis megtalálják. (Elgondolkodtató, hogy a bent tartott kutyákat mért érik el azok a betegségek, mint az embereket?) Mi emberek is tudhatnánk, hogyan kerüljük el a betegséget, mégis kevesen foglalkozunk ezzel.

MÁKKAL CSONTRITKULÁS ELLEN:

A mák került ide elsőnek, hogy a közép vagy idősebb korúak észrevegyék ezt a csodanövényt, hiszen, ki ne akarná a fiatalos mozgását könnyen megőrizni, és az életét kitolni. A mák Közép-ázsiából származik, de manapság inkább Európában eszik. Szerencsére a mák központi helyet foglal el a magyar étkezési szokásokban, jóllehet kevesen tudnak annak gyógyhatásáról.

Tele van (csontépítő), magnéziummal, (OMEGA 4) növényi zsírsavval, aminosavakkal, enzimekkel: plusz foszfort, kalciumot, káliumot és vasat is találunk benne. Kevesen tudják, hogy lassítja az öregedési folyamatokat; fékezi a csontok leépülését, és elkezdi újra építeni a ritkult csontszöveteket. A magas vérnyomást leviszi. A telítetlen zsírsav összetétele miatt, megelőzhető a trombózis és embólia kialakulása. Normalizálja a vér koleszterin szintet, miközben fokozza a szervezet védekező mechanizmusát. És nem utolsó sorban, szinte teljesen megszünteti (frontváltozásnál) a lábban keletkező görcsöt. Továbbá, növeli a szellemi teljesítőképességet, jótékonyan hat a sebek gyógyulására. És még egy érv szól mellette: ötödébe kerül, mint az agyon reklámozott étel-kiegészítők, jóllehet a hatásfoka túlhaladja. Azt is tudnunk kell, nem azonnal, hosszabb távon (2-3 hónap) fejti ki gyógyító hatását. Sajnos a betegség gyors futó, a gyógyulás távfutó. Az egészséged védelmében, az ehhez kapcsolódó leírás: MIT JELENT AZ AMINÓSAV ÉS AZ ENZIM HIÁNYA, oldalt is érdemes elolvasni. Klikk a menüben.

Használati és tárolási javaslat: A ledarált mákot kevés vízzel összekeverjük, Mézzel vagy édeskével ízesítjük, dunsztosüvegbe tesszük, majd a hűtőbe tároljuk. Az első hónapokban naponta, minimum 1 evőkanállal fogyasztunk belőle. Később (a szervezet állapotától függően) kétnaponként.

Így is lehet fogyasztani: Naponta (délelőtt vagy délután) 1- 0,5 deci tejbe (lehet vízben is) egy púpozott evőkanál, méz és édeske nélkül, darált mákot keverek, és megiszom. Egy idő után, amikor már nehezebben ment le, akkor emeltem a tejadagot, illetve vizet tettem hozzá, hogy gyorsabban le tudjam hajtani. 50 éves kor után nem tanácsos szüneteltetni, sem abbahagyni. Tekintsük olyan gyógyszernek, amelyet egy életen át szedni muszáj.

BURGONYA GYÓGYÍTÓ HATÁSA-EMÉSZTÉS SEGÍTŐJE:

Gyógyító hatása miatt a burgonya megérdemli a második helyet, már azért is, mert táplálékunk sorrendjében is a második helyen áll. Ráadásul nem hizlal, legalább is, ha nem zsírban sütjük. Fontos tudni,a zsírban sült krumplit nehezen tudja megemészteni a szervezet, ezért káros a szervezetre. Ezzel szemben (testépítéshez elengedhetetlen) az összes növényi fehérjét tartalmazza. Sőt káliumot, kalciumot, foszfort és vasat. A burgonyát, még a cukorbetegek is bátran fogyaszthatják, mert a benne lévő szénhidrát lassan szívódik fel, így nem dobja meg a cukrot. A gyakori burgonyafogyasztás (nem a zsírban sült) egyensúlyban tartja a szerveket, például csökken a gyomor és a bélpanasz. Leghatásosabb, ha sós lében (népi nyelven sóban főtt krumpli), vagy héjában főzve fogyasztjuk. Valamikor a szegény emberek a burgonya levéből készítették az előételt, a levest. Használjuk ki a burgonyában rejlő, egészségünkre hasznos lehetőségeket, hogy kevesebb gyógyszert kelljen fogyasztanunk.

CÉKLA GYÓGYÍTÓ HATÁSA, ÉLETTANI FONTOSSÁGA:

És most következzék a cékla. A cékla Rák megelőző hatású, beírta magát a csodaszerek osztályába. Ferenczi Sándor 1970-ben Heidelbergben megjelent könyvében ad számot 18 év tapasztalatáról, a nyers céklalé daganatellenes hatásáról. Munkatársa Paul Seeger megállapította, hogy a cékla hatékonyan lép fel a rákos daganatok ellen. Az eddigi tumor gátló gyógyszerekkel szemben nem sejtosztódást, gátló méreg, hanem élettani hatóanyag: a ráksejtek csökkent oxidációját növeli oly módon, hogy a tönkrement légzőfermentet pótolja, és így a rák tulajdonképpeni okát szünteti meg. A cékla hatóanyaga a sejtlégzés aktivátora. “Ebben kiváló eszközt találunk - írja Seeger - a daganatsejt sejtlélegzésének befolyásolására és normalizálására."

A hagymán kívül a céklának van a legnagyobb a szilícium (nyomelem) tartalma. A szilícium révén a szervezet védekezőképessége nagymértékben fokozható. Nyers cékla hatására a szervezet védekezésében vezető szerepet játszó sejtek, a nyiroksejtek (limfociták), plazmasejtek és faló-sejtek felszaporodnak, és az elhalt, kóros sejtek száma is növekszik. (A kóros sejtek elhalnak és kiválasztódnak.) A cékla számos más ásványi anyagot és nyomelemet is tartalmaz: káliumot, foszfort, ként, jódot, vasat, rezet, mangánt, céziumot. B1-, B2-C- és P-vitamin is található benne. A vérképzést segíti és vérzéscsillapító. Ezeken kívül a cékla javítja az idegműködést és az emésztést is. Ha a felsoroltaknak, csak a fele részét hasznosítja a szervezet, már érdemes megszívlelni a tanácsot.

BAB GYÓGYÍTÓ HATÁSA:

A bab fontosságáról se feledkezzünk meg! Szerencsés, aki szereti a babot, mert a gyógyító hatása elengedhetetlen: Serkenti a sejtek fehérje anyagcseréjét, regenerálódnak a sejtek, sőt szabályozza az anyagcserét. Elősegíti a víz kiürülését, segíti a máj, vese működését (ezért van nagy szerepe a betegségek megelőzésében). És ez még nem minden; segíti a zavartalan vérkeringést, ez által segíti a szív működését is. A Kidney bab, például nem csak külsőre hasonlít a vesére, de segíti a vese működését. Helyezzük előnybe a fehér babot. Főzés előtt a hüvelyeseket áztassuk!

LENCSE GYÓGYÍTÓ HATÁSA:

A nem gyakran fogyasztott, indokolatlanul mellőzött étel a lencse, pedig kevés ilyen könnyen emészthető, mégis tápláló zöldségünk van, mint a lencse. 25-28% igen magas a fehérjetartalma, és tartalmazza valamennyi, a szervezetünk számára fontos, a nélkülözhetetlen esszenciális aminosavat, amelyet szervezetünk nem tud önállóan előállítani. Mindemellett nem allergén, viszont jól emészthető, legkevésbé, vagy egyáltalán nem puffasztó, mint a bab. Tartalmaz még vitaminokat, ásványokat, és az anyagcseréhez fontos nyomelemeket. A cukorbetegeknél sem okoz gondot, mert a benne lévő szénhidrát lassan szívódik fel. A gyomrot és beleket megterhelő ebéd után, ha a következő napi ebéd a lencse, megkönnyebbül a bélrendszer.

A VÖRÖSHAGYMA, A FOKHAGYMA TISZTÍTÓ HATÁSA:

A mai korunk szennyezett levegője káros hatással van a tüdőre, a legfontosabb légző szervünkre. A mindennapi hagyma fogyasztásával, nagy részben, ki lehet védeni, a szennyező anyagok kártevését. Sőt, annak ellenére, hogy könnyeket csal a szemünkbe, tisztítja a szemet!

A vörös és a fokhagyma olyan, mint az emberi sejt. A tudomány mai állása szerint segítik eltávolítani a veszélyes mérgező és salak anyagokat a sejtekből, egyben ellenállóvá teszi, és erősíti az immunrendszert.

SÁRGARÉPA GYÓGYÍTÓ HATÁSA, SZEREPE AZ EGÉSZSÉG MEGŐRZÉSÉBEN:

Ma már tudjuk, a sárgarépa fogyasztása gyógyító hatással van a szem és bőrproblémákra, feljavítja a szem vérkeringését és működését. Továbbá csökkenti a koleszterin szintet,savtalanítja a vért, ezzel elősegíti a máj működését

BÚZACSÍRA GYÓGYÍTÓ EREJE:

A búzacsíra jelentős élettani funkciót tölthet be; gyógyító ereje, a magas vitamin és ásványi anyagoknak köszönhetően. A daganatos, a szív, az érrendszeri betegségek megelőzésében játszik nagy szerepet. Az sem elhanyagolható szempont, hogy károsítja a koleszterin molekulákat, az érfalat rugalmassá teszi. Ezen felül, megkönnyíti az emésztést. A csont védelemben van még nagy szerepe.

PARADICSOM GYÓGYÍTÓ HATÁSA:

A paradicsomnak négy kamrája van és piros. A szívnek négy kamrája van és piros. A kutatások azt mutatják, hogy a paradicsomok tele vannak lycopine-okkal, melyek igazi tápláléka a vérnek és a szívnek. (lycopine: antioxidáns, hatása erősebb a C-vitaminnál, lassítja a sejtek öregedését.

SZŐLŐ:

A szőlők fürtökben lógnak, formájuk, mint egy szív. A szőlőszem olyan, mint egy vérsejt, a mai kutatások szerint a szőlő élénkíti a szívet és a vért. Az is köztudott, a vértisztító és az idegerősítő hatása is kiemelkedően jó. TUDTAD? A szőlő magvának többszöröse a gyógyító hatása, mint a szőlőnek.

A dió olyan, mint az agy, jobb és bal félteke, a kisagy és a nagyagy. A gyűrődések és a behajtások olyanok, mint az agykéreg Tudjuk, hogy a dió jelentősen segíti az agyműködést, az mellett féregölő vértisztító, az emésztő szervek munkáját serkenti.

ZELLER, KELKÁPOSZTA, KÍNAI KELL:

A zeller, a kínai kel és a kelkáposzta kalciumot tartalmaznak, és erősítik a csontokat. Ha nincs elég kalcium az étrendedben, a szervezet kivonja a csontokból és emiatt csontok meggyengülnek Az említett növényeknek fogyasztása megerősítik a csontozatot. De nem csak ásványi anyagokat nyerhetünk belőle, hanem fontos vitaminokat is. Tudni kell, hogy a vitaminok, az ásványok katalizátora. VAGYIS: a vitaminok feladata, hogy a szervezetbe bevitt ásványok beépüljenek a szervezetbe.

SPENÓT:

A spenót (sajnos a gyermekek körében nagyon népszerűtlen), a mellett, hogy K-vitaminban gazdag étkezési zöldségféleség, elősegíti a bélmozgást, és a gyomor működését, és vastagbélre tisztító hatása van. A fekvő betegek számára különösen javasolt a fogyasztása.

A TÁPLÁLKOZÁS TEKINTETÉBEN JÓ TUDNI!

Az enzimek (fermentumok) alapvető szerepet töltenek be a sejtek anyagcsere folyamatában. Az enzimek egyszerű fehérjék, melyek csak aminosavakat tartalmaznak. Az enzimek működéséhez számos vitamin és ásványi anyag jelenléte is elengedhetetlenül szükséges. Az enzimek működése, a szövetek kémiai átalakulásánál, savasodásnál, lelassulnak. Ez lehet tápanyag fogyasztásával járó anyagcserezavar is, és születéssel járó hiba is.

Ha nem is étkezésre használjuk, de érdemes megemlíteni a homoktövist. A homoktövis tea növeli szervezetünk saját védekezésének hatékonyságát, hámosító és gyulladáscsökkentő hatása miatt segíti a sebgyógyulást, a bőrbetegségek gyógyulását. Sokan használják meghűléses megbetegedések esetén is.

E-vitamin- és esszenciális zsírsavtartalmának köszönhetően jótékony hatással van a száraz, berepedezett bőrre. Továbbá véd a káros UV sugárzástól Általános legyengülés, illetve különösen fertőző betegségek, és műtétek után jó immunrendszer erősítő, a nagy C-vitamin tartalma miatt ideális téli gyógyszer.
 
 
0 komment , kategória:  egészség  
kurkuma
  2019-01-04 13:06:26, péntek
 
 



A kurkuma az egyik legerősebb és legegészségesebb fűszer a földgolyón. Számtalan egészségügyi előnye van, és számos betegség kezelésében nyújthat segítséget. Az indiai konyha rendszeres összetevője, és régóta használják az ayurvédikus és kínai orvoslásban számos betegség kezelésére.
A kurkuma legfontosabb egészségügyi előnyei:
Meg tudja akadályozni a rákot
A kurkuma semlegesíti a szabad gyököket és megőrzi a sejtek egészségét. Képes blokkolni azokat az enzimeket, amelyek a rák kialakulásáért felelnek. Csak 1 teáskanál az ételekhez adva megóv ettől a halálos betegségtől.
Megakadályozza az Alzheimer-kórt
Ez a fűszer jelentősen javíthatja az agy egészségi állapotát és működését. Ezenkívül megelőzheti és lelassíthatja az Alzheimer-kór kialakulását azáltal, hogy megszünteti az amyloid felszaporodását az agyban.
Kordában tartja a cukorbetegséget
A kurkuma hatékonyan szabályozza a vércukorszintet és megakadályozza az inzulinrezisztenciát. Gyógyszeres kezeléssel kombinálva jelentősen csökkentheti a vércukorszintet.
Természetes fájdalomcsillapító és megakadályozza az ízületi gyulladást
Ez a fűszer erős antioxidáns és gyulladáscsökkentő hatásokkal bír, amelyek enyhítik a merev és fájdalmas ízületek és az ízületi gyulladás tüneteit. A kurkuma az egyik leghatékonyabb természetes összetevő, amely képes a gyulladás kezelésére a szervezetben.
Sebeket gyógyíthat
A házi kurkuma paszta felgyorsíthatja a vágások, égések és zúzódások gyógyulását, mivel erős antiszeptikus és gyulladáscsökkentő hatása van. Továbbá előnyös a pikkelysömör vagy más típusú bőrgyulladás kezelésére.
Javítja az emésztést
A kurkuma serkenti az epe szekrécióját, csökkenti a puffadást és a gázokat. Nagyon hatékony a bélgyulladás kezelésében. Azonban akik az epehólyag betegségében szenvednek, nem használhatják a kurkumát, mert rontja az állapotot.

Tisztítja a májat
A kurkuma megtisztítja a májat és javítja a véráramlást. Ezért fontos, hogy illesszük be ezt a fűszert a napi étrendbe.
Egészségesebbé teszi a bőrt
Ez a fűszernövény képes megakadályozni a bőr pigmentációját. Alkalmazása rendszeresen csodákat tehet a bőrön. Keverj össze 1/2 evőkanál citromlevet, egy csipet lisztet, 1 teáskanál paradicsomlevet és ½ teáskanál kurkumát. Készíts az összetevőkből pasztát. A kapott pépet kenjük a szeme körüli sötét karikákra, és hagyjuk 10 percen keresztül mhatni. Ezután hideg vízzel öblítsük le. Az eredmény magáért beszél.
Csodát tesz a karikás szemmel
A kurkuma por ananászlével is keverhető. Vigyük fel a szem körüli sötét karikákra, és hagyjuk 10 percig hatni. A sötét karikák eltűnnek.
Egészséges szív
A kurkuma csökkentheti az LDL-koleszterinszintet és megelőzheti a vérrögképződést és a ér-lerakódásokat. Szintén rendkívül hatékony az artériák tisztítására. Adjunk 1 evőkanállal az ételeinkhez naponta.Javítja a hangulatot
Sokan használják a kurkumát a depresszió és a szorongás természetes gyógymódjára és az alvás javítására.


 
 
0 komment , kategória:  egészség  
kövirózsa
  2018-11-18 20:48:10, vasárnap
 
 



Magyarok titka: a növény, ami elmulasztja az allergiát és 100 más betegséget kezel

Sokan mégcsak nem is hallottak róla pedig egy nagyon sokoldalú növény. Baktériumölő, vírusölő, segít a fülzúgáson, a májfoltot és bőrelszíneződést is gyógyítja!
Az ókorban azt hitték róla, hogy megvédi a házat a villámcsapástól - ezért Iuppiter növényének tartották. E hit utóhatásaként a házi kövirózsát mindmáig sokfelé a háztetőkre ültetik.
A sziklakertek elmaradhatatlan növényeiként számos fajt dísznövényként termesztenek. Sok kertészeti változat kapható különböző fantázianeveken. A szárazon hagyott támfalak réseibe is ültethetünk kövirózsákat. Néhány faj gyógyhatású (Sempervivum tectorum - fülfű).
A kövirózsa leveléből kinyert zöldes színű folyadék kiváló gyulladásgátló hatású. Huzat, fülfájás, fogfájás és nyaki nyirokmirigy duzzanatok kezelésére is alkalmas, a levével átitatott vattával dugaszoljuk be a fület éjszakára.
Magyarok titka: a növény, ami elmulasztja az allergiát és 100 más betegséget kezel
June 6, 2018 Kat. Egészség
Hirdetés


Sokan mégcsak nem is hallottak róla pedig egy nagyon sokoldalú növény. Baktériumölő, vírusölő, segít a fülzúgáson, a májfoltot és bőrelszíneződést is gyógyítja!
Az ókorban azt hitték róla, hogy megvédi a házat a villámcsapástól - ezért Iuppiter növényének tartották. E hit utóhatásaként a házi kövirózsát mindmáig sokfelé a háztetőkre ültetik.


A sziklakertek elmaradhatatlan növényeiként számos fajt dísznövényként termesztenek. Sok kertészeti változat kapható különböző fantázianeveken. A szárazon hagyott támfalak réseibe is ültethetünk kövirózsákat. Néhány faj gyógyhatású (Sempervivum tectorum - fülfű).
A kövirózsa leveléből kinyert zöldes színű folyadék kiváló gyulladásgátló hatású. Huzat, fülfájás, fogfájás és nyaki nyirokmirigy duzzanatok kezelésére is alkalmas, a levével átitatott vattával dugaszoljuk be a fület éjszakára.
Hirdetés




Hatásai
Baktérium és vírusölő hatása van, mivel flavonoidokat, cserzőanyagot, növényi savat, nyálkaanyagot, szabad aminosavakat és fenolkarbonsavakat és C-vitamint tartalmaz.
Szájüregi fertőzések, rovar- és csaláncsípések, övsömör, orbánc, vágott sebek, égési sérülések kezelésére, és ajakherpesz, futószemölcs leszárítására. A népi gyógyászatban használták hasmenés kezelésére és féregűzésre, külsőleg végtagi fájdalmat enyhítettek vele. Gyakorlatilag egy univerzális vírus és baktériumölő szerről van szó. Sokoldalúsága ellenére nagyon kevesen ismerik.
A kövirózsa leve a középfülgyulladással járó fülfájást is enyhíti, fülbe csepegtetve, rövid időn belül érzékelhetjük a javulást.
A nedvét használhatjuk májfolt vagy egyéb bőrelszíneződés halványítására, eltüntetésére.
A kövirózsa félbevágott levelét tyúkszem eltávolítására is használhatjuk. Éjszakára rögzítsük a tyúkszemre egy sebtapasszal, majd másnap áztassuk ki a lábunkat, és kapargassuk le az elhalt bőrt. Ismételjük meg esténként, ameddig szükséges.
Napégés ellen az aloe verával is felveszi a versenyt. Préseljük ki egy alaposan megmosott kövi rózsa leveleit, keverjük össze egy evőkanál olívaolajjal, adjunk hozzá pár csepp levendulaolajat vagy kókuszolajat, és kész is a tökéletes napozás utáni kence.
A kövirózsa nedvét használják aranyérre és szopástól kirepedezett mellbimbók kezelésére is.
Gyulladáscsökkentő, lázcsillapító, külsőleg fájdalomcsillapító, baktérium és vírusölő hatású.
Csillapíthatod a gyantázás utáni égő érzést, valamint a viszketést. Nyugtatja a bőrt, ezáltal az nem pattogzik ki gyantázás után.
Hatásos a bárányhimlő gyorsabb leszárítására. A gyógyulást akár napokkal tudja gyorsítani.
A levelet leforrázva teaként torokgyulladásra, hörghurutra, kisebesedett száj és afta gyógyítására használhatjuk. Az íze nem a legjobb, de a hatása kárpótoljon minket. A kellemetlen íz ellen mézzel és citrommal is ízesíthetjük a teát.
Az erős fejfájást általában percek alatt enyhíti, ha egy maroknyi levelet teszünk a homlokra. 10 percre dőljünk le a homlokunkon a kövi rózsa leveleivel és egyből elmúlik a fejfájásunk.
Hatóanyagai
A kövirózsa leveleiben nagy mennyiségben halmozódik fel szénhidrát, citromsav, almasav és malonsav mellett különféle aminosavak. Ilyen szabad aminosavak közül jelentős az aszparaginsav és a fenolkarbonsav. A fenolkarbonsavnál a kávé- és a klorogénsav felhalmozódása a jelentősebb. A növény tartalmaz még kvercetin-, kempferol- és flavon glikozidokat, cserzőanyagokat. Jelentős a kövirózsa C-vitamin és a nyálka anyag tartalma is.




 
 
0 komment , kategória:  egészség  
ajurvéda
  2018-11-13 20:07:03, kedd
 
  Link  
 
0 komment , kategória:  egészség  
fésülködés
  2018-09-22 17:10:49, szombat
 
 
A kínai egészségmegőrzés fegyvere - a fésű





Pár nappal ezelőtt egy, a kínai orvoslást kevéssé ismerő magyar barátommal beszélgettem, megkérdeztem, mi a laikus benyomása a kínai orvoslásról?

Azt válaszolta: “nagyon misztikus!"

Azokat a hosszú, vékony, félelmetes acéltűket beledöfködik az emberbe, majd amikor kihúzzák, egyszerre megszűnnek a fájdalmak és enyhülnek a tünetek.

Szerinte a kínai orvoslás nehezen elsajátítható, kiismerhetetlen misztérium.

Elárultam neki, hogy a kínai orvoslás márpedig nem olyan nagy ördöngösség, gyakorlatiasan használható a mindennapokban, a nagy egésztől halad a kis részletek felé, a HKO kezelési eljárásai magukon hordozzák a kínai filozófia jellegzetességeit.

Példának okáért vegyük a fésülködést, ez is egy könnyen elvégezhető, egészségmegőrző-betegségmegelőző módszer.

Az ősi Kínában mindennap fésülködtek az emberek, természetesen nem akárhogyan, hanem a meridiánok haladási irányát követve.

A fejünkön több tucat akupunktúrás pont található,
csak a halántékunkon az epe meridián több mint húsz pontja helyezkedik el.





Nincs szükség arra, hogy ismerjük a pontos helyüket, nevüket vagy hatásukat, mindössze annyi kell, hogy a lelkiismeretes fésülködés közben legyünk figyelemmel, a fejbőrünkön hol érzünk fájdalmat.

Ha fájdalmat észlelünk, ott bizony vér-qi elakadás van.

Az ilyen helyeket nyugodtan masszírozzuk át az ujjbegyeinkkel.

Amikor a finom dörzsölés hatására elmúlik a fájdalom, az azt jelenti, hogy a qi-vér ismét szabadon áramlik.

Ha a művelet közben a bőr alatt apró csomókat vagy homokszemcseszerű képződményeket észlelünk, azokat mindenképpen masszírozzuk el jó alaposan.

A kínaiak természetes anyagú fésűt használnak, de mégis a legjobb fésű “alapanyag" a saját ujjaink, reszeljük le alaposan a körmeinket és kész is a hús-vér “érző fésűnk".

Fésülködéskor a meridiánok mentén haladjunk, előről hátrafelé.

Mennyi a napi ideális időtartam?

A legjobb, ha mindennap tudjuk tartani a “száz végighúzást".

Ha valaki időmilliomos és azt kérdezné, nekem napi 3000 is belefér, nem teszek kárt a fejemben?

Természetesen nem!

Nem kell félni a fésülködéstől, minél több, annál jobb.

A HKO azt mondja, a fej (azon belül is a koronacsakrának megfelelő “baihui" pont) az “összes yang meridián találkozási pontja", a test vérkészletének 70%-a a fejet látja el vérrel, az egész qi-vér keringési rendszer folyamatosan a fejtető felé áramlik.

Ha a fejen “dugulás" keletkezik az nemcsak, hogy hajhulláshoz, fejfájáshoz, álmatlansághoz stb. vezethet, de olyan életveszélyes akut betegségek kialakulásához is hozzájárul, mint a szívkoszorúér és az agyi trombózis.

Hát nem zseniális, hogy napi pár perc fésülködéssel megtornáztathatjuk, felfrissíthetjük a fejünket és még ezektől a félelmetes nyavalyáktól sem kell tartanunk?

Lehet, hogy valakiben felmerülnek kételyek, mondván “én nem merek fésülködni, mert eleve nincs sok hajam, ráadásul állandóan hullik".

A helyzet az, hogy pont ezeknek az embereknek lenne a legnagyobb szükségük a fésülködésre, mivel azok a hajszálak, amelyek már attól kihullanak, hogy csak végighúzzuk az ujjbegyeinket a fejünkön, mind gyengék vagy halottak és már csak a “szentlélek tartja" őket a fejbőr tetején...

Sokszor végig se kell simítsuk a fejünket, reggeli felkeléskor azt vesszük észre, hogy a párna tele van hajjal.

Az ilyen esetekben akkor már többet ér, ha elébe megyünk a problémának és ezeket kifésüljük, a megmaradt hajszálakról pedig elmondhatjuk, hogy ők a “fejbőrünk krémje".

Olyan ez mint a gyomlálás: a fonnyadó, elszáradt hajtásokat kigyomláljuk, hogy ne vegyék el a tápanyagot az életerős zöld hajtásoktól.

Vannak, akik azért nem mernek fésülködni, mert korpás a hajuk, minden fésülködés után úgy néznek ki, mintha “hóviharba kerültek volna", látszólag a korpa egyre csak szaporodik.

Ha képesek vagyunk tartani a napi 300-at, egy hét után azt vehetjük észre, hogy már “nem szálldosnak a hópelyhek".

Ha fésűnek az ujjunkat használjuk és a művelet után zsíros marad a kezünk, a kínai orvoslás ezt úgy nevezi, hogy “bent rekedt nedvességgel és nyákkal" küszködünk.

Fésülködjünk csak tovább, ezek a tünetek, mint a korpa, maguktól meg fognak szűnni.
A HKO szerint a haj minősége és fénye a májunk és a vesénk állapotától függ.

Egy másik kínai orvosi axióma, hogy “minden belső megbetegedésnek van külső megjelenési formája", mert a belső és a külső folytonos összeköttetésben van egymással.

Mi köti össze a vesét és a májat?

Nem más mint a fejünk, a rendszeres fésülködéssel, a májunk és vesénk közti átjárót is megnyitjuk.

Nincs olyan, hogy valaki dús, csillogó hajkoronát hord, de a mája és a veséje ramaty állapotban van.

Természetesen olyan viszont létezik, hogy a máj és a vese állapotának javulásával a hajunk is fokozatosan “kivirul".

Tehát fésülködéssel kezelhetjük a hajhullást, az őszülést és a fénytelen hajat, mert ez mind máj-vese gyengeségre utal.

A rendszeres fésülködés még a megfázás ellen is segít, mivel a homlokunktól hátrafelé halad a húgyhólyag meridián, amelynek elsődleges szerepe a hideg-szél ártóval való megbirkózás.

Sőt a fésülködés még az öregkori szenilitás ellen is hatásos...

Szóval ne fitymáljuk le a fésülködést, ezt a mindennapi “felesleges cicomát", mivel segít átjárhatóvá tenni a meridiánjainkat, megelőzni és kezelni számos betegséget.

A kínai orvoslás is úgy véli, hogy az “ördög a részletekben lakozik" :)



Forrás:
http://akupunktura-prof.hu/hu/a-kinai-egeszsegmegorzes-fegyvere-a-fesu/

/Feketéné Lendvay Katalin
 
 
0 komment , kategória:  egészség  
kurkuma
  2018-07-19 23:13:28, csütörtök
 
 



A kurkuma napjaink egyik legnépszerűbb fűszere, tele van jótékony hatóanyagokkal, erős antioxidánsokkal, gyulladáscsökkentő és öregedésgátló összetevőkkel. A legfontosabb elem a kurkumin.
Csodás hatásáról hallva egy bristoli nő is kipróbálta. 12 hónapon keresztül ivott naponta kurkumás vizet, és bámulatos dolog történt a szervezetével, egészségével - írja a Healthy Food House.
Azóta a nő szervezetének pH-értéke teljesen egyensúlyba került, a kurkuma a savasodásnak indult testét megfelelően lúgosította. Az emésztése is helyreállt, ráadásul megszabadult évek óta tartó kínzó ízületi fájdalmaktól is.
Így készítsd el ezt a csodálatos italt!
Tegyél egy pohár meleg vízbe 1 teáskanál őrölt kurkumát és egy csipet fekete borsot, és keverd el alaposan. Idd meg az italt, amíg még meleg.
Nézd, mennyi mindenre jó ez a gyógykeverék!
* visszafordítja a 2-es típusú cukorbetegséget. A diabéteszeseken is segít ez a módszer, derül ki az Auburn Egyetem szakemberei által 2009-ben publikált tudományos cikkből, mely a Biochemistry and Biophysical Communications nevű szaklapban jelent meg.
* remek lúgosító hatása van, ezért megszünteti a szervezetben a túl savas környezetet.
*védi az agyat, ezért megelőzhető az Alzheimer-kór, valamint a különböző agybetegségek is.
* harcol gyulladások ellen. Számos betegség fő oka a gyulladás. A kurkuminnak rendkívül elős gyulladáscsökkentő tulajdonsága van, így hatékonyan védi a szervezetet.
* rákellenes hatású. Erős antioxidáns hatóanyagának köszönhetően véd a daganatos betegséggel szemben.
* csökken a szívbetegségek kialakulásának kockázata, mert a kurkumin hatására nem képződnek lerakodások a vérerekben. Mindezt tudományos kísérletekkel igazolták japán tudósok, mely 2011-ben a Biological and Pharmaceutical Bulletin nevű szaklapban jelentettek meg.

 
 
0 komment , kategória:  egészség  
méregtelenítés fogyás
  2018-07-09 18:42:17, hétfő
 
  MÉREGTELENÍTÉS, FOGYÁS
Az életkor előrehaladtával egyre több méreganyag, és plusz súly rakodik le a szervezetünkben. Ezekkel együtt pedig kezdenek jelentkezni a különböző betegségek is. Szabaduljunk meg a méreganyagoktól természetes módon, és kerüljük el a betegségek kialakulását!
Aki ezt a módszert kipróbálta, az csak pozitív eredményekről számolt be eddig.
Az állandó fáradtság, a plusz kilók a nem megfelelő életmód, és a helytelen táplálkozás következtében alakulnak ki. Gondoltál már arra, hogy itt az ideje életmódot váltani?
Ehhez a legelső lépés az, hogy meg kell szabadulni a felgyülemlett méreganyagoktól. Az alábbi keverék felgyorsítja az anyagcserét, hatására beindul a méreganyagok kitisztítása, és a zsírégetés.

Hozzávalók:
2 citrom
5 cikk fokhagyma
1 db 2 cm-es gyömbérgyökér
1 liter víz

Elkészítés:

1.Mossuk meg, és vágjuk félbe a citromokat, majd csavarjuk ki a levüket.
2. Zúzzuk szét a megtisztított fokhagymákat, majd keverjük össze az apróra reszelt gyömbérrel.
3.Töltsük egy edénybe a vizet, majd adjuk hozzá a citromok héját, ami megmaradt, miután kifacsartuk belőlük a levet.
4.Főzzük fel.
5.Ezután vegyük le a tűzről, adjuk hozzá a fokhagymát, és a gyömbért, majd fedjük le. Hagyjuk állni 20 percen keresztül.
6.Szűrjük le, adjuk hozzá a citromlevet, és töltsük egy üvegbe. Minden reggel ébredés után igyunk meg 150-200 ml-el ebből a csodálatos hatású léből, mindaddig, amíg el nem érjük a kívánt hatást. Adhatunk hozzá egy kevés mézet, és friss mentalevelet is.
10-14 nap állandó fogyasztás után tartsunk egy 10 napos szünetet, majd ismételjük meg a kúrát, ha szükséges.
Ha túl savanyúnak tűnik a lé, akkor keverjük el egy kevés vízzel. Ha magas vérnyomási problémákkal küzdünk, akkor hagyjuk ki belőle a gyömbért.
 
 
0 komment , kategória:  egészség  
     1/16 oldal   Bejegyzések száma: 159 
2024.02 2024. Március 2024.04
HétKedSzeCsüPénSzoVas
 123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031
Blog kereső


Bejegyzések
ma: 0 db bejegyzés
e hónap: 0 db bejegyzés
e év: 0 db bejegyzés
Összes: 7620 db bejegyzés
Kategóriák
 
Keresés
 

bejegyzések címeiben
bejegyzésekben

Archívum
 
Látogatók száma
 
  • Ma: 335
  • e Hét: 430
  • e Hónap: 1642
  • e Év: 29865
Szótár
 




Blogok, Videótár, Szótár, Ki Ne Hagyd!, Fecsegj, Tudjátok?, Receptek, Egészség, Praktikák, Jótékony hatások, Házilag, Versek,
© 2002-2024 TVN.HU Kft.