Belépés
suzymama.blog.xfree.hu
Aki szeretetet vet boldogságot arat!! Suzy Mama
1901.01.01
Offline
Profil képem!
Linktáram, Blogom, Képtáram, Videótáram, Ismerőseim, Fecsegj
     1/2 oldal   Bejegyzések száma: 15 
Élete legnagyobb fájdalmáról vallott a világhírű sebész
  2016-03-02 13:56:04, szerda
 
  Csókay hiszi, újra találkozik elhunyt kisfiával
2016. feb. 29.
Két éve veszítette el Mártont az idegsebész
Miskolctapolca — Van-e bármilyen mód arra, hogy egy szülő feldolgozhassa, ha elveszíti gyermekét? Képes lehet-e bárki túllépni egy ekkora szörnyűségen? Szinte kizárt, hogy ez így legyen, a szeretett gyermek emléke soha nem fakulhat meg, de talán enyhülhet a fájdalom.
Dr. Csókay András idegsebész két évvel ezelőtt élte meg élete legnagyobb tragédiáját: 10 éves fia, Márton rosszul lett és beleesett a kertben lévő medencébe, ami ugyan üres volt, de pár centi víz maradt az alján. Bár édesapja gyorsan rátalált, hiába tett meg mindent, amire orvosként csak képes volt, nem tudta megmenteni a fiút.
Néhány napja az idegsebész egy kerekasztal-beszélgetés egyik vendége volt, ahol kollégáival a hit és a gyógyítás kapcsolatáról beszélgettek.
Csókay doktor itt beszélt a Blikknek arról, el lehet-e viselni egy ekkora tragédiát és minek a segítségével tudja feldolgozni a történteket.
Az orvosnak a hit segített túllépni a történteken
- Meg kell próbálnunk szembenézni önmagunkkal. Ha kitartunk, vállaljuk a szenvedést és a bánatot, eljuthatunk a tudatossághoz, és segíthetünk magunknak a problé­máink megoldásában - magyarázta a kerekasztalnál dr. Csókay András idegsebész, akit szintén a hit segített át életének legnehezebb szakaszán.
- Amikor nagyon a földön járok, akkor nem lehet feldolgozni a történteket. Hogyha az égre tekintek, akkor igen. Én erre törekszem, és ez minden veszteségre igaz - árulta el Csókay doktor, aki Márton halálakor a hitében ugyan nem rengett meg, mégis szükség volt arra, hogy érzelmileg a jezsuitáktól tanult szemlélődő imádság segítségével rátaláljon a továbblépés útjára.
- A legfontosabb, hogy önmagunkat megtalálva kapcsolatot alakíthatunk ki a teremtővel, a továbblépés pedig a hitben fogantatik, ami után már kevésbé homályosan látunk - magyarázta az orvos, aki kollégái előtt is elmondta, rendületlenül hisz benne, hogy elhunyt szeretteinkkel újból találkozunk egy napon.
Marci a család medencéjébe esett, a pár centis vízbe fulladt bele
MegosztásGombostű
Sokaknak talán furcsa lehet, hogy nyugati orvoslást folytató szakemberek ilyen nyíltan beszélnek hitbéli elkötelezettségükről, amelyet gyógyászatukba is próbálnak minél inkább beépíteni, pedig - mint kiderült - egyáltalán nincsenek kevesen azok az orvosok, akik így gondolkoznak. Csókay András elmondta, a tudományban való előrejutásban ugyan akadályokba ütközhetnek ezek az orvosok, de a gyógyítók többsége igenis hívő, hiszen a megoldatlan dolgokra nem létezik emberi válasz. - A tudomány is a teremtett világhoz tartozik, nem teremtő - mondta.
Gyógyító lélek
Csókay doktor szemléletmódjával dr. Papp Lajos szívsebész is egyetért, aki szintén részt vett a beszélgetésen.
- A lelki betegségeket pirulákkal nem lehet gyógyítani, csak a külső ingereket megszüntetni. A pácienst meg kell hallgatni, a hangsúlyt pedig arra helyezni, hogyan tud egészséges maradni, amihez a test, lélek és szellem egysége elengedhetetlen - mondta. A doktor elmesélte, egyszer volt egy gerincfájdalmakkal küszködő betege, a vizsgálatok azonban nem mutattak ki semmi komolyat. Végül Papp Lajos kérdésére a beteg emondta, bűntudata van az egyik kollégája halála miatt, ezzel pedig megszázszorozta a fájdalmát, mert nem találta meg a lelki harmóniáját. Ha erre rálelünk, akkor fény derül a betegségeket kiváltó okra, a belső egyensúly pedig a krónikus betegségekre is gyógyírt jelenthet.
 
 
0 komment , kategória:  tallózásból  
Nincs Cím
  2016-02-25 19:19:58, csütörtök
 
 
A Nő

Megpróbálom leírni, mit jelent, hogy Nő,
Remélem, hogy van pár perced, mert nem kis idő.
Kezdjük tán az elején, mikor még csak totyog,
Mégis kell a pörgős szoknya s a papucs, ami kopog.

Illeg-billeg a tükörben, kis tűzhelyén kávét főz,
Annyi dolga van szegénynek, hogy mindent már nem is győz.
Aztán jön a kamasz kislány, aki mindig felesel,
Semmi sem jó a drágának, hiába is helyeselsz.

A fiúk mind "hülyék" lesznek, s nem jó velük beszélni,
De mégis csak szépítkeznek, hisz nekik akarnak tetszeni.
Kislányokból felnőtt Nő lesz, jön a nagybetűs ÉLET,
Suli, munka, új kihívás, s a szerelem is betéved.

Ideér a királyfi is, ha nem is fehér lovon,
Oltár elé vezeti, és jön a lakodalom.
Együttélés nagy kihívás, de a szerelem mindent legyőz,
Aztán jönnek a porontyok, s magadra nincs időd.

Az asszony lesz a családban az összetartó erő,
Szakács, dada, tanár, bankár, s este a szexi Nő.
Nem is tudják a férfiak ezt mind elképzelni,
Hogy tud két nap munkája biz egy napba férni.

Tisztelik is érte, hisz csodákra képes,
Lehetetlen nincsen, minden lehetséges.
Észre sem vesszük, hogy elszálltak az évek,
Gyermekeink nőnek, s lám felnőtté értek.

Anyákból most gyorsan Nagymamákká lesznek,
S egy óriás családért Ők mindent megtesznek.
Bölcsőde, óvoda, na meg a tanulás,
A Nagyi mindent győz, nincsen itt lazulás.

Mindenkinek süti a kedvenc süteményét,
Varr, horgol, köt, s így nézi a TV-t.
De amikor este, a Papa melléfekszik,
Minden fáradtsága nyomban szertefoszlik,

Hiába kerültek barázdák a szép arcra,
Ő a világ LEGSZEBB NŐJE, férje megnyugtatja.
Sarmon Alajosné
 
 
0 komment , kategória:  tallózásból  
Te hogyan veszítetted el?
  2016-01-04 09:48:04, hétfő
 
  Te hogyan veszítetted el? - kérdezte egyszer egyik magántanítványom. Lány volt, 17 éves, én éppen cikkeket írtam egy fiataloknak szóló portálra, és megkérdeztem tőle, szerinte miről olvasna a korosztálya szívesen. Az első témajavaslatai között szerepelt a szüzesség elvesztése, és elmondta azt is, hogy őt ez foglalkoztatja mostanában leginkább.

Én azt gondoltam, hogy nehéz erről beszélni egy fiatalnak, mivel a szavainkkal normákat szabunk neki, ami elég nagy felelősség.

Nekünk is ilyen normákat szabtak: filmekkel, könyvekkel vagy éppen a hallgatással, de őket ez nem különösebben zavarta.

A szüzesség misztériumáról, tabujáról és megéléséről beszélünk most. Fontos téma ez az emlékeink, az önértékelésünk és a következő generációk miatt is.

Három történet
Én nem emlékszem rá, hogyan lettem felvilágosítva, kiskamaszként már eléggé képben voltam, akkori barátnőim két-három évvel voltak idősebbek nálam, ami a szexualitás szempontjából elég soknak számított abban a korban. Én még éppen csak felvittem a babáimat a padlásra, amikor ők már fiúzni kezdtek. Ők már menstruáltak, amikor én éppen megértettem, mi is ez. (Megjött - mondta egyik barátnőm, mire én visszakérdeztem: kicsoda? Nem kicsoda, micsoda.)

Te tettél nővé
12 éves lehettem, amikor anyukámmal késő este sétáltunk haza, és az utcánk sarkán beszélgetett egyik játszópajtásom apukája egy fiatal nővel. Amikor meglátták, hogy közeledünk, szétrebbentek, a fiatal nő velünk szemben, az apuka meg ellentétes irányban indult el. Az apuka nyomvonalán haladtunk, amikor egy villanyoszlop fényénél egy fecnit vettem észre, gyorsan fel is szedtem a földről. Otthon megnéztem, egy levél volt, az a fiatal nő írta a férfinak, aki ezt meg elhagyta, én meg elolvastam. A nő szerelmet vallott neki benne, érzékeny és kitárulkozó szöveg volt a lapon, még mindig emlékszem rá. A leginkább az a mondat maradt meg bennem, hogy ,,neked adtam a szüzességemet, te tettél nővé, és ezért örökre hálás leszek neked." Én csodálkozva olvastam a sorokat, félig-meddig megértettem, mit jelentenek ezek a szavak.

A dühös férfi
Nem sokkal később láttam egy filmet, ami valamikor a középkorban játszódhatott. Volt egy esküvői jelenet, amiben egy gazdag férfi, amolyan hűbérúrféleség feleségül vett egy nagyon szép, fiatal lányt, nagy mulatságot rendeztek. Sokan voltak ott, ettek-ittak, mulatoztak. Az este egy pontján a férfi ölébe vette a lányt, és felvonult vele az emeletre. Letette a lányt az ágyra, majd rávetette magát. Egyszer csak ráközelítettek a férfi arcára, ami hirtelen eltorzult. Dühös lett, lemászott a lányról, aki zavartam elfordította a fejét. A férfi előkapta kését, a lány felé indult vele. Megvágta a lány combját, a kiserkenő vérbe pedig belemártotta a lepedőjüket. Majd ezzel a véres lepedővel kisétált a szobából, megállt a lépcső tetején, mindenki rá nézett, majd felmutatta a véres lepedőt, mire mindenki őrjöngeni kezdett.

Középút nincs
A házibuli című könyvet is ekkoriban olvastam először, aminek a második részében kiemelt kérdéssé válik, hogy a 15 éves Vic Beretton kivel, mikor és hogyan fogja elveszíteni a szüzességét. Kissé dühös is lesz, amikor barátnője, Pénélope megelőzi és a nyári vakációról úgy tér vissza a gimnáziumba, hogy megtörtént. Vic jó fej dédnagyanyja ki is oktatja a lányt, azt mondja neki, hogy vagy örömmel ébredsz fel utána vagy undorral, középút nincs. Ez az a mondat, ami miatt aztán Vic sokáig vár.

Azt hiszem, ez a három történet jól szemlélteti, mivel találkoztak leginkább a mi generációnk lányai:

A szüzesség

kincs

a megfelelő férfinak kell odaadni, eleve oda kell adni

ki kell várni

meghatározza a jövődet

nővé tesz

kapu

Fenti megközelítések is azt mutatják, hogy még mindig él az a hagyomány a modernebb társadalmakban is, hogy a szüzesség elvesztésével, vagyis a behatolással kezdődik el a nő szexuális élete. Sőt, a nőiessége is ekkor éled fel, a nőisége is ezzel az aktussal indul el.

Valamint mindenki bele akar pofázni a nő szexuális életébe, még pedig a kezdetektől fogva.

Ha a Wikipédia szüzesség szócikkét elolvassuk, akkor azt látjuk, hogy a szüzesség elvesztése a penetrációt jelenti. A szócikk elkészítéséhez a szerző a Katolikus Lexikont használta, és azt írja: “A fiataloknak azt kell megérteniük, hogy a szüzességet egyaránt kell őrizni és ápolni. Mélyebb emberi értelemben véve nem lehet szűznek ,,maradni", hanem szűzzé ,,válni" kell. A lány számára elegendő időt kell biztosítani ahhoz, hogy szüzességben élhessen, különben nem fog érett nővé, feleséggé válni."

A szócikk hasonló gondolatokkal folytatódik, és főleg a nők felől közelíti meg a témát, a férfi szüzességről alig esik szó. (Pedig az is érdekes, mert, ne legyél már fatökű, szedjél fel egy idősebb csajt, és ess túl rajta ízibe.)

Mi a kérdés?
A kérdés az, miért akar ebbe beleszólni bárki is, és megérte-e annyit szorongani ezen a kérdésen, ha a nagy egészt nézzük. Valamint az is, miért innen számolják a nagy izét, változást, beavatást, ilyeneket, amikor nem feltétlenül ez a legfontosabb élmény; sokan nem is emlékeznek rá, milyen volt, miközben meg évekig azon görcsöltek, hogy milyen lesz.

Nálunk a kiindulópont a Bravo Szex, szerelem, gyengédség rovata volt, amiben mindig volt egy külön keretes rész, amiben valaki elmesélte, hogyan történt. Emlékeim szerint olyan sztorik voltak benne, hogy már ismertük egymás testét, vagy egy nyaralás alatt megismertem a tökéletes srácot, aki jóképű volt és menő, és este történt a tengerparton, és pont akkor hatolt be, amikor egy hullám csapott át a fejünk felett. Aztán volt néha egy-egy elrettentő történt, amikor is egy fiatal lány egy buliban, részegen lefeküdt valakivel, és ettől óvva intettek mindenkit, mert az első alkalom nagyon fontos, ugye. A történetek közös halmaza a behatolás részletes leírása volt, ez eléggé kiemelt szerepet kapott, valamint az, hogy a főszereplők általában heteroszexuális lányok voltak.

Ezzel szemben a való világ elbeszélései sokkal inkább hasonlítottak egy orvosi beavatkozás leírására, és inkább voltak bénázások, suttyomban lezavart aktusok. És ha valóban ezek határozták volna meg későbbi szexuális életünket, akkor soha a büdös életben nem keféltünk volna egy rendeset. Persze, voltak, akik szépen kivárták az igazit, vele is hosszabb ideig ismerkedtek, míg végül oda adták magukat, vagyis a szüzességüket, amit romantikus beteljesülésként éltek meg. Ez elvárás volt a férfi (vagy fiú) felé is, hogy érezze magát megtisztelve, és nehogy le merjen lépni, ha már kitüntettük őt a szűzhártyánkkal.

És volt körülötte egy nagy hájp is, hogy ki esett már át rajta, és aki igen, annak milyen volt, és akkor ő már más kategória, aki még nem, miért nem.

A szüzesség elvesztésének mítosza számtalan kérdést felvet. Pl. azt, hogyha ez a nőiség, nőiesség kezdete, akkor egy aszexuális nő soha sem lesz nő? És ha nem lehet így nő, akkor mi lesz ő? Kislány vagy lány marad örökre? Mi van azokkal a nőkkel, akikbe egészségügyi, mentális okokból nem lehet behatolni? És mi volt a pettinggel, az nem is volt szex? És az orális szex? Én nem dugok, mert fiatal vagyok még a szexhez, de leszoplak vagy inkább leszoplak - mondták sokan.

És a saját magunknak egykor feltett kérdések, amiket lehet, a lányaink is fel fognak tenni maguknak: mikor? kivel? hogy? ő jó lesz? várjak még? figyelni fog rám? szarok rá, csak szabaduljak már meg tőle! elmondjam a barátnőimnek? ő vajon elmondja a haverjainak? elmondta! mindenki tudja! ők is tudják? most más vagyok? még az vagyok. már nem vagyok az.

A legfontosabb kérdés pedig az, hogy egy nő (lány?) feltenné-e magának ezeket a kérdéseket, ha nem hallotta volna, hogy ezekkel foglalkoznia kell. Lenne-e benne bármi kérdés, félelem, szorongás, kétely és akarná-e magát ez alapján definiálni, a normához igazodni, ha nem lenne ennyi mítosz a téma körül? Mennyire csorbítja a nők (vagy emberek) önállóságát ez a sok elmélet, mítosz és elvárás? Milyen szerepe van ebben a társadalmi szokásoknak, mítoszoknak vagy a szüleinknek? Mert ez az első mítosz, utána meg jön a többi is.

Mit fogunk mondani a lányainknak? És mit mondanánk mai agyunkkal magunknak?
forrás:tollampapirom
 
 
0 komment , kategória:  tallózásból  
De jó segged van, anyukám! – ne szólj be az utcán, kér
  2016-01-04 09:44:49, hétfő
 
  Lógó gatyás melósok állnak a járdán, majd amikor a közelükbe érsz, óbégatni kezdenek, hogy de jó segged van, anyukám(!), cuppognak, fütyülnek, benned meg felmegy a pumpa, legszívesebben elküldenéd őket az anyjukba, de nem teszed. Mert bár százszor kerültél hasonló helyzetbe, mégsem tudsz hirtelen válaszolni, konfliktusba sem akarsz keveredni, és jelenetet sem szeretnél rendezni az utcán.

Tiniként zavarba jöttünk ettől, arcunk görcsbe rándult, és nem tudtunk reagálni. Én sokszor át is mentem az utca túloldalára, ha láttam, hogy ott állnak, és hogy helyzet van. Aztán kihúztuk magunkat, és alternatív megoldásokkal próbálkoztunk. Nekem még mindig van ilyen alternatív ötletem: ha látom, hogy megszólalna, akkor fapofával előre köszönök neki, hogy jó napot kívánok. Általában elnémulnak, és végül még beszólni is elfelejtenek. Engem nem ráz meg egy ilyen jelenet, mégsem tetszik mint jelenség.

Ismerős?

Megyek az utcán, teljesen lényegtelen, hány éves vagyok, hogy nézek ki, szőke vagyok vagy barna, alacsony vagy magas, miniszoknyát viselek vagy farmert, na, jó, ez talán számít a téma kapcsán. Egyszer csak az út mellett áll egy vagy több férfi, és megjegyzéseket tesz rám, illetve beszól egy éleset. Vagy azt mondj, hogy jó a seggem, a mellem, a lábam, vagy azt, hogy megdugna, esetleg ,,csak" köszön. “Romantikusabb" típusúak a szememet dicsérik, gondolom azért, mert kék. Közben durván végigmérnek, eseti jelleggel előfordul, hogy meg is érintenek.

Mi a különbség az út szélén ácsorgó, ismeretlenül kiabáló és a trendi bárban pultot támasztó, számodra vonzó férfi közeledése között? Esélyes, hogy vannak hasonló gondolataik: jó csaj vagy, jó a melled, megdugna, és lássuk be, hogy utóbbi sem úgy gondolja, hogy ezt csak akkor teheti meg, ha utána feleségül is vesz, ezzel nincs is gond.

A jóképűt a pultnál nem fogja megkülönböztetni az utcán beszólótól a jóképűsége, az igényes megjelenése, a sziporkázó szelleme, az éles esze, ha ugyanolyan stílusban beszól. Az fogja megkülönböztetni az egyiket a másiktól, vagy a másikat az egyiktől, hogy embernek néz, és nem tárgyiasít. Figyeli a reakcióidat, és ennek megfelelően viselkedik. Ez a mindenkitől elvárható minimum, tőlünk, nőktől is.

A tipikus utcai beszólásokkal az a probléma, hogy valaki alapjognak érzi, hogy ismeretlenül kifejezze neked, hogy egy baszógépnek néz, illetve tart.
Szerintem itt az alapjogon van a hangsúly. Azon, hogy ő azt gondolja, ez neki alanyi jogon jár, nem számít, hogy kíváncsi vagy-e a véleményére, milyen a hangulatod, és úgy egyáltalán, nyitott vagy-e éppen a közeledés bármilyen formájára. Nem veszi figyelembe, hogy te is egy ember vagy, és nem vagy tárgy. Ehhez még társul némi fizikai előny is, mert azért alapesetben egy férfi erősebb, mint egy nő, és ez eleve oda vezet, hogy nem nagyon szólsz vissza.

Éppen ezért az utcai beszólogatás valójában nem utcai beszólogatás, és az is tévedés, hogy ez a gödörásó munkások sajátja, mert ez a fajta megalázó és erőszakos támadás megtörténhet egy iskolában, egy munkahelyen, a legmenőbb belvárosi bárban is. Csinálhatja a melós, az iskolatárs, a tanár és a főnök is, nem függ össze a foglalkozással, az iskolai végzettséggel.

Én elhiszem és értem azt, hogy ami szép, az vonzza a tekintetet, nem lehet nem oda nézni.

Te pedig, ,,de megbasználak" beszólogató, azt hidd el és azt értsd meg, hogy ez részemről nem prüdéria, nem annak a kifejezése, hogy velem senki ne akarjon ismerkedni. Nincs erről szó.

Ez csupán annyit jelent, hogy nem akarom, hogy vadidegen emberek kéretlenül, napi szinten, irreleváns helyzetekben a képembe vágják, hogy mit gondolnak és éreznek a megjelenésem, a testem kapcsán. Nem vagyok erre kíváncsi, nincs önbizalomhiányom, nem vagyok visszajelzés függő, nem ismerlek, ezért nem valószínű, hogy adok a véleményedre, és nagy eséllyel soha, de soha többet nem fogunk találkozni.
Éppen ezért szépen kérlek, hogy sétáljunk el egymás mellett csendesen. Ha meg valóban érdekesnek tartasz, akkor gyere oda, köszönj, mutatkozz be, és mondd el normálisan, kerek mondatokban, mit szeretnél. Ha erre képtelen vagy szemtől szemben, akkor meg teljesen felesleges a seggemről óbégatnod az utcán vagy bárhol máshol.

A kamaszlányokról és a tinikről meg főleg szálljatok le, mert nekik beszólni meg tényleg nagyon ciki.
forrás:tollampapirom2014
 
 
0 komment , kategória:  tallózásból  
“A nevem Thea, és 12 éves vagyok. Egy hónap múlva férj
  2014-10-10 15:10:39, péntek
 
  “A nevem Thea, és 12 éves vagyok. Egy hónap múlva férjhez megyek!"


“Üdv.! A nevem Thea, és 12 éves vagyok. Egy hónap múlva férjhez megyek!" - írta internetes naplójában egy norvég kislány, aki egyben azt is bejelentette, hogy október 11-én az első norvég gyermekmenyasszony lesz. A kislány azt is elárulta, hogy szíve választottja 37 éves.


A bejegyzés napján százezrek látogatták meg a blogot, ami egy nap alatt a legolvasottabb norvégiai blog lett. A hozzászólók szinte kivétel nélkül hevesen tiltakoztak és felháborodásukat fejezték ki a tervezett esküvő ellen. Sokan a rendőrséget hívták, és feljelentést tettek, hogy megakadályozzák a frigyet.

Utóbb kiderült, hogy a bejegyzés egy internetes kampány része, amely a családjuk által fiatalon férjhez kényszerített lányok helyzetére szeretné felhívni a figyelmet. A házasság dátumát azért időzítették október 11-re, mert akkor van a Nők Nemzetközi Napja.

A 12 éves lány kezdeményezésének óriási a sikere. Sikerült ugyanis számos ember figyelmét felhívni arra, hogy a gyerekkornak egy boldog, önfeledt időszaknak kell lennie az ember életében, és minden erővel küzdeni kell az ellen, hogy valakit saját akarata ellenére a szülei házasságba kényszerítsenek egész fiatalkorban

intropikum-oldalról
 
 
0 komment , kategória:  tallózásból  
72 évet várt a két idős néni a boldogító igen kimondására
  2014-09-11 08:17:01, csütörtök
 
  Már gyerekkoruk óta ismerik egymást, és szerelmük mondhatni, a sírig tartó. Vivian Boyack és Alice ,,Nonie" Dubes szülővárosukban, Yale-ben ismerkedett meg egymással. 72 éve szeretik egymást, és most úgy döntöttek épp itt az ideje, hogy hűséget esküdjenek egymásnak.

A 91 éves Vivian és a 90 éves Alice mostantól hivatalosan is egy párt alkotnak. Iowában 2009 óta hivatalosan is engedélyezett az azonos neműek házassága, azonban Vivian és Alice 5 évet várt, hogy egybekeljen.



Úgy gondolták, van még rá idejük. Mindketten tolókocsiban, ám boldogan és szeretetben ülték végig a szertartást. Az őket összeadó pap szerint már régen össze kellett volna házasodniuk.

“Egész életemben ismertem ezt a két nőt, és elmondhatom, hogy nagyon különlegesek. Mindannyiunk számára különleges nap ez a mai." - nyilatkozta a pár barátja, Jerry Yeast.

A két idős hölgy sokat utazott együtt, szerintük a hosszú kapcsolat titka az, hogy kitartottak egymás mellett örök szeretetben.
filantropikum-oldalról
 
 
0 komment , kategória:  tallózásból  
A túlsúly meglepő okai
  2014-09-01 13:08:40, hétfő
 
  Vajon mivel magyarázható a hízás, ha az életünk szerves része a mozgás és az egészséges táplálkozás?

A súlygyarapodás önmagában is bosszantó, hát még akkor, ha fogalmunk sincs arról, mi okozhatja? Az egészséges életmód melletti hízásért általában több olyan dolog is felelős lehet, amire nem is gondolnánk.

1. Alváshiány

A szervezet legjobban nyugalmi állapotban működik.
Amennyiben azonban nem juttatjuk megfelelő mennyiségű pihenéshez, azt stresszként értékeli, és megkezdi a zsírraktározást.
Emellett ha az ember nem elég kipihent, kevésbé jól tűri a stresszhelyzeteket, és hajlamos kompenzálásként nassolni.
A legtöbb kalóriát a késő esti nassolással visszük be a szervezetbe.
Sokan úgy vélik, tele hassal könnyebb elaludni, ám a kívánt hatás helyett csak extra kalóriához jutnak. Az alváshiány mindemellett fáradtságot, alacsony energiaszintet és ingerlékenységet okoz. Könnyen segíthetsz a problémán, ha mindennap 15 perccel hamarabb fekszel le, egészen addig, amíg a számodra legmegfelelőbb alvásmennyiséget meg nem találod.

2. Stressz

Sajnos manapság nagy a verseny, és mindenhol azt várják el tőlünk, hogy egyre többet teljesítsünk, egyre többet érjünk el. Mindez nagyfokú stresszel jár, ami kihat a hangulatunkra, érzelmeinkre. A stressz hatására a szervezet biokémiai reakciói a túlélést szolgálják, ezért energiatakarékos üzemmódra áll át, ami egyet jelent a zsírraktározással, illetve az elhízásért felelős hormonok fokozott termelődésével.
Sokan a stressztől evéssel próbálnak megszabadulni, de ez hosszú távon ördögi körként működik.
A stresszevők ugyanis a magas szénhidráttartalmú ételeket részesítik előnyben, melyek növelik az agy szerotoninszintjét, ezzel együtt azonban a fölösleges kilók számát is, ami további stresszt okozhat. Szakemberek a különféle stresszkezelő technikák (pl. jóga) elsajátítását javasolják evés helyett, melyek nemcsak a kalóriaégetésben segítenek, de egyéb pozitív hatást is gyakorolnak a szervezetünkre.

3. Gyógyszerek mellékhatásaként

Némely gyógyszerek, különösen az antidepresszánsok, hangulatfokozók, vérnyomásgyógyszerek, fejfájás elleni készítmények és egyes diabétesz kezelésére szolgáló tabletták súlygyarapodást okozhatnak. Emellett a szteroidoknak, a hormonpótló és fogamzásgátló gyógyszereknek is lehet ilyen jellegű hatásuk.
Ha életmódodban nincsenek változások, ám hízol, nagy valószínűséggel ezt a gyógyszereid okozzák. Egyes készítmények csak vízvisszatartó hatásuk révén produkálnak súlygyarapodást, míg másoknak étvágyfokozó mellékhatásuk is van. Nem szabad azonban figyelmen kívül hagyni, hogy időnként néhány plusszkiló az ára annak, hogy ténylegesen jobban érezd magad.
Ilyenkor javasolt, hogy ügyelj jobban az étkezésre, illetve a rendszeres testmozgás váljon a mindennapjaid részévé. Semmi esetre se hagyd abba a gyógyszer szedését, amíg az orvossal nem konzultáltál. Súlyos egészségügyi hatásai lehetnek!
ötvenentul-oldalról
 
 
0 komment , kategória:  tallózásból  
Gyomírtó a liszben,zsemlében,vizeletben
  2014-05-17 12:33:42, szombat
 
 
Glifozát hatóanyagú gyomirtók 1975 óta léteznek, a szer hosszú távú egészségügyi hatása azonban csak most kezd kiderülni. A többek között a kenyérrel a szervezetünkbe kerülő szer folyamatos, alacsony dózisú bevitele megbolygathatja a hormonrendszert.

A folyékony kapának is nevezett glifozát a világ legnagyobb mennyiségben használt gyomirtója. Elsősorban nagyüzemi gazdaságokban használják vetés vagy a vetőmagok kicsírázása előtt, de permetezik kiskertekben, szőlőtőkék közé, és a vonatsínek mellé is. Betakarítás előtt permetezik vele a repcét, a kukoricát, illetve a napraforgót is, hogy a táblán szárítsák a betakarított terményt. Felhasználása különösen megugrott az elmúlt években, a glifozátrezisztens génmódosított kukorica, szója, gyapot, búza és egyéb gabonafélék elterjedésével.

GYOMIRTÓ A VIZELETBEN

A Friends of Earth európai környezetvédelmi ernyőszervezet által végzett, 2013-as vizsgálat szerint a gyomirtó használata mára olyan mértéket öltött, hogy a szer minden második európai vizeletében is kimutatható.

18 európai ország önkénteseinek 44 százalékában mutatta ki a glifozát nevű gyomirtó hatóanyagát egy vizsgálat. Az önkéntesek mindegyike, akiktől mintát vettek, városokban él, és egyikük sem használt glifozátot vagy érintkezett ilyen termékkel.

Legfőbb érdekessége, hogy kizárólag olyan, nagyvárosban élőket vontak be, akik közvetlenül nem találkoznak a szerrel: azaz nem a nagyüzemi mezőgazdaságban dolgoznak, és ha kertészkednek is, nem használják a gyomirtót. Ily módon a résztvevők vizeletébe a gyomirtó csak a táplálkozás útján juthat be.

Az eredmények szerint az európaiak 44 százalékának a vizeletében található glifozát. Máltán ez az arány 90, Németországban 70, Magyarországon 50, Bulgáriában és Macedóniában viszont csak 10 százalék volt .

GLIFOZÁT A ZSEMLÉBEN

A vizsgálattal párhuzamosan a német ÖKO-Test magazin péksütményekben, zabpehelyhekben és lisztekben vizsgálta a gyomirtó jelenlétét. A 20 vizsgált mintából 14-ben megtalálták a szert. 10 zsemléből 8 tartalmazott gyomirtót, ami rámutat arra, hogy a glifozát molekulák túlélik a sütési hőmérsékletet.

De glifozátot tartalmazhatnak a húsok, húskészítmények is: az USA-ban és Dél-Amerikában importra termelt glifozátrezisztens kukorica és szója ugyanis világszerte egyik fő összetevője a sertésnek, szarvasmarhának, baromfinak adott takarmánynak.

SZÓJAÜLTETVÉNY MELLETT GYAKORIBB A SZÜLETÉSI RENDELLENESSÉG

Bár a glifozátot az USA-ban már 1975-ben, az Európai Unióban pedig 2001-ben engedélyezték, hosszútávú humán hatásáról alig tudunk valamit. Ismert, hogy a szerrel való közvetlen érintkezés irritálja a bőrt, a felső légutakat, illetve lenyelése esetén az emésztőrendszert. Arról azonban, hogy a szer hosszútávú, alacsony dózisú fogyasztása milyen hatásokat okoz, csak az utóbbi néhány években kezdtek, az első, megnyugtatónak semmiképpen nem nevezhető információk szállingózni.

Patkányokon és karmos békákon végzett kísérletek szerint a glifozát-tartalmú gyomirtók megzavarják a hormonrendszert, elsősorban a férfi hormonok és az ösztrogén-termelést, és ily módon negatívan befolyásolják a gyermekvállalást. Egy francia kutatás szerint a glifozát a humán embrionális-, köldök- és méhlepény sejtvonalakon DNS töredezést és sejtpusztulást okoz.
Dél-Amerikai statisztikák szerint a glifozát-rezisztens szójaültetvények közelében az országos átlagnál több gyermek születik rendellenességgel.

A VICC, HOGY A WHO SZERINT NEM KÁROS AZ EGÉSZSÉGRE

A szabályozó hatóságok és az Egészségügyi Világszerzet (WHO) azonban ezeket az eredményeket még nem tartja elegendőnek ahhoz, hogy a szer megítélését felülvizsgálja, az EU-ban például a közelmúltban hosszabbították meg a glifozát engedélyét 2015-ig.


KÖZZÉTETTE - TUDNODKELL
 
 
0 komment , kategória:  tallózásból  
4 fogyasztó köretvariáció - krumpli és rizs helyett
  2014-05-06 15:18:59, kedd
 
  Ahelyett, hogy súlyos önsanyargatásba kezdenél, váltsd le a hizlaló köreteket!

Ha jön a tavasz, indul a fogyókúradömping: a kolléga- és barátnők között repkednek a tuti párnapos diéták, és mind csodákat ígérnek. A valóság azonban a leggyakrabban az, hogy ezek nem járnak hosszú távú eredménnyel, az egészséget viszont erősen károsítják. Olyan apró változtatásokkal, amelyeket hosszú távon is be lehet tartani, sokkal komolyabb hatásokra számíthatsz.

Ilyen például a kenyér, a krumpli és a rizs kiiktatása, illetve minimálisra csökkentése. Ettől a szabálytól esik azonban kétségbe a legtöbb magyar háziasszony. Mit adhatsz a hús mellé, ha mindezeket el kell hagynod? Rengeteg lehetőség létezik a köretek repertoárjának frissítésére, túl az ízetlen párolt zöldségen és az agyonecetezett salátákon. Válogass ötleteink közül!

Zöldséges hajdina

Hozzávalók 4 személyre:

1 bögre hajdina
1 szál sárgarépa
fél szál póréhagyma
menta, bazsalikom
egy evőkanál olívaolaj
1 evőkanál friss citromlé
só, bors
Elkészítése: a hajdinát 3 bögre sós, lobogó vízben főzd puhára körülbelül 20 perc alatt. Szűrőben mosd át hideg vízzel, majd hagyd lecsepegni. A répát és a hagymát vágd vékony karikákra, majd az olajon nagy lángon pirítsd át, pár perc alatt. Forgasd össze a hajdinával, tépkedd bele a bazsalikom- és mentaleveleket, és ízesítsd sóval, borssal, citromlével.

Zöld bulgur

Hozzávalók 4 személyre:

1 bögre bulgur
1 csokor petrezselyem
só, bors
1 kaliforniai paprika
1 paradicsom
pár csepp olívaolaj
2 evőkanál citromlé
Elkészítése: a bulgurt pár csepp olajon pirítsd meg, majd öntsd fel annyi forró vízzel, hogy egyujjnyira ellepje. Attól függően, hogy mennyire apróra tört a bulgur, főzd 6-10 percig. (Ha apróbb, kevesebb, ha nagyobb, hosszabb ideig. A lényeg, hogy félkemény maradjon.) Öblítsd át hideg vízzel, és csepegtesd le. A petrezselymet vágd egészen apróra, és helyezd egy tálba a citromlével elkeverve. Sózd, borsozd. A kaliforniai paprikát előbb csíkozd, majd kockázd a lehető legkisebb darabokra; tégy ugyanígy a paradicsommal. Keverd hozzá a lecsepegtetett bulgurt.

Karamellizált zöldségköret

Hozzávalók 4 személyre:

2 sárgarépa
3 zellerszár
fél póréhagyma
10 dkg gomba
1 kiskanál barna cukor
1 evőkanál olívaolaj
Elkészítése: egy nagy serpenyőben vagy wokban hevítsd fel az olajat. A zöldségeket pucold meg, és vágd karikákra úgy, hogy körülbelül egyforma nagyságúak legyenek. Az olajban olvaszd fel a cukrot, majd dobd rá a zöldségeket, és rázd össze alaposan, hogy mindenütt bevonja őket a cukor. Adj hozzá egy kevés vizet, és nagy lángon, kb. 5 perc alatt pirítsd-párold őket félig puhára.

Krémes-roppanós brokkoli

Hozzávalók 4 személyre:

fél kg brokkoli
5 dkg feta sajt
2 dl joghurt
curry, bors
szeletelt mandula
Elkészítése: a brokkolit 7-8 perc alatt sós, lobogó vízben főzd roppanósra. Szedd ki egy tálba. A fetát villával törd össze, majd keverd el a joghurttal, és ízesítsd a curryvel és a borssal. Az öntetet oszlasd el a brokkolirózsákon és pár perc alatt melegítsd össze a sütőben vagy a mikróban. Szórj a tetejére szeletelt mandulát.

5-T
 
 
0 komment , kategória:  tallózásból  
Kína sem kér többet a génkezelt kukoricából
  2014-05-02 10:32:55, péntek
 
 
Az Amerikai Egyesült Államok volt Kína egyik legnagyobb kukorica beszállítója 2008-2013 között, csak 2013-ban ötmillió tonnát vettek meg a kínaiak az USA-tól. Azonban ez a tendencia zuhan. Az USA az előző évhez képest 85%-al kevesebb kukoricát volt képes szállítani Kínába, Kína ugyanis bevezette a génkezelt növényekre a behozatali tiltást.

A napokban 1 millió tonnát küldtek vissza, de idén már nem ez volt az első, április elején is visszífordítottak a kínai hatóságok egy 900.000 tonnás szállítmányt. Csak az idei évben eddig ez 427 milió dollár veszteség az Egyesült Államoknak.

Kína tavaly november óta ellenőrzi tüzetesen és blokkalja a nem megfelelő szállítmányokat az Egyesült Államokból. A visszaküldött szállítmányok mindegyikében jelen volt a MIR162 transzgenikus összetevő, a manapság népszerű génmódosítási eljárásokra jellemzően. Kína eddig 15 fajta génmódosított kukoricát vett fel a tiltólistájára.

További hasonló írások:
GMO

Forrás: hidfo.net
 
 
0 komment , kategória:  tallózásból  
     1/2 oldal   Bejegyzések száma: 15 
2024.02 2024. Március 2024.04
HétKedSzeCsüPénSzoVas
 123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031
Blog kereső


Bejegyzések
ma: 0 db bejegyzés
e hónap: 1 db bejegyzés
e év: 37 db bejegyzés
Összes: 8763 db bejegyzés
Kategóriák
 
Keresés
 

bejegyzések címeiben
bejegyzésekben

Archívum
 
Látogatók száma
 
  • Ma: 153
  • e Hét: 326
  • e Hónap: 3075
  • e Év: 40823
Szótár
 




Blogok, Videótár, Szótár, Ki Ne Hagyd!, Fecsegj, Tudjátok?, Receptek, Egészség, Praktikák, Jótékony hatások, Házilag, Versek,
© 2002-2024 TVN.HU Kft.