Belépés
kalmanpiroska.blog.xfree.hu
Minden kegyelem. Kovács Kálmán
1968.04.24
Offline
Profil képem!
Blogom, Képtáram,
     1/500 oldal   Bejegyzések száma: 4995 
Lépj be a nyugalomba
  2024-07-12 21:22:08, péntek
 
  Július 13

Lépj be a nyugalomba

,,A szombati nyugalom tehát még ezután vár Isten népére." (Zsidók 4:9)

A tanyán a júliusi lusta napok azt jelentették, hogy a lovakat a nyári legelőre terelgetjük. A fű buja volt és készen állt a legeltetésre. Mielőtt azonban kinyitottuk volna a kapukat, a nővéreim és én voltunk a felelősek azért, hogy felnyergeljük a lovakat, és "meglovagoljuk a kerítést", hogy ellenőrizzük, nincs-e elszakadt szögesdrót. Miután órákig lovagoltam a lovamon a nyári napsütésben, fáradt lovam izzadságtól nedves volt, a feje pedig lehajtva lógott. Sürgetnem kellett, hogy egyik fáradt lábát a másik elé tegye.
Aztán amint a lovam megérezte az otthon szagát, vagy felismerte a saját legelőjének kerítését, a füle felerősödött, és a tempója felgyorsult. Minél közelebb volt az istálló, annál lelkesebben vágtázott. Egy gyors lenyergelés után a földön hempergett, és hosszan, lassan ivott a vályúból. Milyen jó érzés egy állatnak otthon lenni.
Milyen jó érzés lesz számunkra hazatérni. Nem kell többé gürcölni, nem kell többé a világ tapadókorongjait lefeszegetni a szívemről. A Zsidók 4:9 olyan, mint egy hosszú korty hűs víz egy forró napon. Talán a Biblia íróinak - akiknek az ízületei merevek voltak a láncoktól, amelyek dörzsölték őket - ez az édes pihenés járt a fejükben, egy olyan pihenés, amely felélénkíti őket és felgyorsítja a tempójukat. Életük vége felé olyan erőteljes bátorításokat írtak, mint például: "Tegyünk meg tehát minden erőfeszítést, hogy belépjünk abba a nyugalomba" (Zsidók 4:11).

"Szóval vigyázz, hova lépsz. Használd a fejed. Használj ki minden lehetőséget, amit kapsz. Nehéz idők járnak!" (Ef 5:15-16 AZ ÜZENET). Tegyetek meg mindent, hogy kihasználjátok az időt, gyűjtsétek kincseiteket a mennyben, éljetek úgy, mintha Isten figyelne (ő figyel!). Tegyétek törekvésetekké, hogy neki tetszőek legyetek (2Kor 5:9). A pihenés buja zöld legelői már csak a horizonton túl vannak. Emlékezz erre, amikor ma este egy fárasztó nap után ágyba dőlsz.

A mai gondolat sokkal könnyebbé teszi földi fáradozásomat. Ha ma elfáradok, Uram, emlékeztess mennyei otthonom legelőire.

Joni Eareckson Tada

 
 
0 komment , kategória:  Áhítatok  
Paul David Tripp Július 13
  2024-07-12 21:01:21, péntek
 
  Július 13

Nem az identitás megszerzésének reményében dolgozol; annak az identitásnak az ünneplésével dolgozol, amelyet Krisztusban kaptál.

Identitás
Nem kell keresni önmagamat.
Nincs szükség arra, hogy az életem értelmét vagy célját keressem annak, amit teszek.
Nem kell reménykednem a belső békében, a jólétnek abban az érzésében, amelyre minden szív vágyik.
Nem kell abban reménykednem, hogy valaki vagy valami boldoggá tesz vagy örömet szerez nekem.
Nincs többé szükségem egyikre sem, mert a kegyelem összekötött veled, és te gyermekednek neveztél el engem.

További tanulmányozásra és bátorításra: Galata 4:4-7

Paul David Tripp
 
 
0 komment , kategória:  Áhítatok  
A kis dolgok
  2024-07-11 20:58:32, csütörtök
 
  Július 12

A kis dolgok

,,Aki hű a kevesen, a sokon is hű az, és aki a kevesen hamis, a sokon is hamis az." (Lukács 16:10)

A mi kertünk nem nagy. Ez azt jelenti, hogy a két bougainvillea bokor, a hibiszkusz, a kerítés melletti sövény és a selyemtölgyfa a sarokban Isten különleges ajándékai. De a mi egyetlen fánk bajban van. Kezdenek kiszáradni és barnulni a gallyai. A nyár elején észrevettem, hogy nem virágzik és nem zöldül annyira, mint korábban.
Azt mondják, hogy amikor egy fa a gyökerénél vagy a szívénél rothadni kezd, a baj először a kis ágak szélső végeinél jelentkezik. Ha jobban megnézzük, észrevesszük, hogy az új hajtás száraz és törékeny.
Nem tudok nem arra gondolni, hogy mennyire hasonlítunk a fákra. Valaki egyszer azt mondta: "Aki megveti a kis dolgokat, az apránként elbukik". Egyszerűen arra kell törekednünk, hogy olyan keresztény életmódot folytassunk, amely, mint a fa nedve, jellemünk minden ágát és levelét átjárja.
Ha kudarcot vallunk az apró dolgokban, ha figyelmen kívül hagyjuk az indulatainkat, a nyelvünket, a kis fehér hazugságainkat, ha figyelmen kívül hagyjuk a Lélek suttogását, hogy ezt tegyük vagy azt ne tegyük, ha megvetjük az apró dolgokat, akkor fokozatosan elbukunk.

Nem kell ahhoz teológus, hogy emlékeztessen minket arra, hogy a kereszténységünk szívében lévő romlás apró nyelvbotlásokban, a jó szokások elhanyagolásában vagy az igazság apró meghamisításában mutatkozik meg. Érezted már, hogy apránként eltávolodsz? Akkor figyelj az apró dolgokra. A mindennapi élet apró dolgaiban éled meg a tanúságtételed nagy részét.

Szúrd meg a lelkiismeretemet, Atyám, amikor kísértésbe esem, hogy megtartsam a helytelen változást, hazudjak egy kis hazugságot, vagy elhallgassak egy igazságot. Egészséges új ágakat akarok az életfámon.

Joni Eareckson Tada
 
 
0 komment , kategória:  Áhítatok  
Paul David Tripp Július 12
  2024-07-11 20:46:46, csütörtök
 
  Július 12

Az élet ebben a bukott világban nehéz. Ezért van szükséged a szeretet közösségére.

Az egyik téma, amely végigvonul az Újszövetségen, és amely ennek az áhítatnak is visszatérő témája, az, hogy az Istennel való járásodat Isten úgy tervezte, hogy közösségi projekt legyen. A névtelen, fogyasztói, elszigetelt, független, önellátó, "Jézus és én" kereszténység az Újszövetség hitének távoli és eltorzított mása. Te és én egyszerűen nem azért lettünk megteremtve ("Nem jó, hogy az ember egyedül legyen", 1Móz 2:18) vagy újrateremtve Jézus Krisztusban ("Mert a test nem egy tagból áll, hanem sok tagból", 1Kor 12:14), hogy teljesen egyedül éljünk. A bibliai szóképek a templomról (kövek, amelyek egymáshoz kapcsolódnak, hogy olyan hely legyen, ahol Isten lakik) és a testről (minden egyes tag a másik működésétől függ) megdöntenek minden olyan elképzelést, hogy az egészséges kereszténység az alapvető közösségen kívül élhet.
Mégis sok-sok hívő úgy éli az életét, hogy a nyilvános egyházi szerepük és a magánéleti létezésük részletei között hatalmas szakadék húzódik. Ügyesek vagyunk a rövid, nem személyes beszélgetésekben az időjárásról, a sportról és a politikáról. Megtanultunk vagy nem válaszolni, vagy spirituálisan közhelyes válaszokat adni az emberek kérdéseire. Végletesen alkalmi kapcsolatok hosszú távú hálózataiban élünk. Senki sem ismer minket igazán a jól megtervezett nyilvános kirakat alatt, és mivel nem ismernek minket, nem tudnak nekünk szolgálni, mert senki sem tud annak szolgálni, akit nem ismer.
Ráadásul azt hisszük, hogy ismerjük magunkat, és azt hisszük, hogy rendben vagyunk, megfeledkezve a bűn vakító erejéről. Ezért a templom sokunk számára nem több, mint egy dolog, ahová vasárnaponként el kell menni. Az egyház egy formális tevékenységsorozat. Az egyház a rendszeresen ütemezett, demográfiailag megtervezett vallási ajánlatok büféje. A templom egy hely, ahol zenét lehet hallgatni és prédikációkat lehet hallgatni. Az egyház az, ami összeköt minket a világméretű missziókkal. Az egyház egészséges tevékenységeket biztosít gyermekeink számára. De az egyház nem egy egymástól függő, hálószerűen összekapcsolódó közösség, amely személyre szabott szeretet és kegyelem mindannyiunk számára.
A Biblia azonban egyértelmű. Amikor minden egyes rész megfelelően működik, Krisztus teste Krisztusban való érettségre növekszik (lásd Efézus 4). Mindnyájunknak szándékosan behatoló, Krisztus-központú, kegyelem által vezérelt megváltó közösségben kell élnünk. Ez a közösség arra hivatott, hogy megvilágosítson és megvédjen. Arra hivatott, hogy motiváljon és bátorítson. Arra hivatott, hogy megmentsen és helyreállítson. Arra hivatott, hogy reményt és bátorságot ébresszen. Arra hivatott, hogy szembesítsen és megdorgáljon. Arra hivatott, hogy vezessen és védelmezzen. Arra hivatott, hogy látomást adjon és figyelmeztető hangot adjon. Arra való, hogy megtestesítse Jézus szeretetét és kegyelmét, amikor csüggedtnek és magányosnak érzed magad. Azért van, hogy Jézus kegyelmének látható megjelenítése legyen, amely a reménységed. Ez nem luxus. Ez egy lelki szükséglet. A kérdés az, hogy "be vagy szövődve"?

További tanulmányozásra és bátorításra: Róma 12

Paul David Tripp
 
 
0 komment , kategória:  Áhítatok  
Róla gondolkodj
  2024-07-10 22:19:14, szerda
 
  Július 11

Róla gondolkodj

,,Továbbá, Atyámfiai, a mik csak igazak, a mik csak tisztességesek, a mik csak igazságosak, a mik csak tiszták, a mik csak kedvesek, a mik csak jó hírűek; ha van valami erény és ha van valami dícséret, ezekről gondolkodjatok." (Filippi 4:8)

Fiatal koromban azt a gondolatot tápláltam, hogy Isten egy ego utazáson van, és mindig azt mondja az embereknek, hogy ő milyen csodálatos. Az volt a benyomásom, hogy Istent csak imádni kell. Hogy valahogy szüksége van arra, hogy emberek nagy tömegei imádják őt. Megkérdezted valaha, hogy pontosan miért akarja Isten, hogy megismerjük őt?
A kérdés már nem kérdés. Tegyük fel, hogy Istenhez hasonlóan te vagy a létező legigazabb, legigazságosabb, legtisztább, legkedvesebb és legdicséretesebb lény. És mi lenne, ha a világegyetemben minden más, ami rendelkezik e tulajdonságok bármelyikével, tőled kapta volna azokat? Ha már itt tartunk, tegyük fel, hogy nélküled ezek a tulajdonságok soha nem léteztek volna.
Ha ez lenne a helyzet, akkor ahhoz, hogy bárki körülötted bármiben is fejlődhessen, jobban kellene hasonlítania rád. Ha arra kérnéd az embereket, hogy gondoljanak ezekre a jó tulajdonságokra, az azt jelentené, hogy arra kérnéd őket, hogy gondoljanak rád. Azért lenne helytelen, hogy ők egy ego utazáson vegyenek részt, mert a gondolataikat a bűn és a tökéletlenség köré összpontosítanák. De a te ego utazásod dicsőséges lenne. Amikor tehát Isten arra kér minket, hogy gondoljunk rá, arra kér minket, hogy gondoljunk mindarra, ami igaz, igaz, tiszta, kedves és dicséretes.
Isten tudja, hogy minél jobban megismerjük őt, annál többet fogunk tudni az életről - a valódi életről. Megérti, hogy ha vele járunk, jobban megértjük a valódi szeretetet - elvégre ő maga a szeretet. Isten azt akarja, hogy megismerjük őt - nem azért, mert neki szüksége van az imádatunkra, hanem mert nekünk kétségbeesetten szükségünk van az erejére. Ennek semmi köze az egója kielégítéséhez, hanem mindennek ahhoz van köze, hogy megtaláljuk az életet.

Nézd meg az Apostolok Cselekedetei 17:24-28-at. Ha a személy, akit ez a szakasz leír, nem Isten lenne, akkor azt gondolhatnád, hogy az illető egy ego-túrán van. De Isten ego-túrájának nagyon különleges célja van. Keresd meg Isten célját a Szentírás ezen szakaszában, és tedd a mai napon személyes imádságoddá.

Segíts megértenem, Uram, hogy benned élek, mozgok és van létem!

Joni Eareckson Tada


 
 
0 komment , kategória:  Áhítatok  
Paul David Tripp Július 11
  2024-07-10 21:51:00, szerda
 
  Július 11

Isten áll az univerzumának középpontjában, és ha te magadat teszed oda, annak csak kapcsolati törés és személyes csalódás lesz a vége.

Van valaki, aki minden dolog középpontjában áll. Van valaki, aki uralkodik a menny és a föld felett. Van valaki, aki meghatározza, hogy milyen a tiszta szeretet, a hatalom, a bölcsesség, a hűség, az igazságosság és a kegyelem. Van valaki, aki irányítja a fizikai természet erőit és irányítja az emberi történelem eseményeit. Van valaki, aki minden ember történetének részleteit írja, aki valaha élt. Van valaki, aki méltó a tiszteletre, az uralomra és a hatalomra. Van valaki, aki megérdemli mindenki teljes hűségét és végtelen imádatát. Van valaki a középpontban, és ez nem mi vagyunk.
Soha nem rólunk fog szólni, mert mi egy olyan világba születtünk, amely alaptermészeténél fogva egy nálunk nagyobb Valakit ünnepel. A Biblia nagyon világosan kijelenti, hogy ki áll a középpontban:

*"Kezdetben, Isten..." (1Mózes 1:1).
*" Az én fiam vagy! Fiammá tettelek ma téged! Kérd tőlem, és neked adom örökségül a népeket, birtokul a földkerekséget" (Zsoltár 2:7-8)
*" Mert egy gyermek születik nekünk, fiú adatik nekünk. Az uralom az ő vállán lesz, és így fogják nevezni: Csodálatos Tanácsos, Erős Isten, Örökkévaló Atya, Békesség Fejedelme!" (Ézsaiás 9:6).
*" A föld minden lakóját semminek tekinti, tetszése szerint bánik az ég seregével és a föld lakóival. Senki sem foghatja le a kezét, és senki sem mondhatja neki: Mit csinálsz?" (Dániel 4:32).
*" Bizony, őtőle, őáltala és őreá nézve van minden: övé a dicsőség mindörökké. Ámen" (Róma 11:36).
*" Mert benne teremtetett minden a mennyen és a földön, a láthatók és a láthatatlanok, akár trónusok, akár uralmak, akár fejedelemségek, akár hatalmasságok: minden általa és reá nézve teremtetett. Ő előbb volt mindennél, és minden őbenne áll fenn" (Kolossé 1:16-17).
*" Méltó vagy, Urunk és Istenünk, hogy tied legyen a dicsőség, a tisztesség és a hatalom, mert te teremtettél mindent, és minden a te akaratodból lett és teremtetett" (Jelenések 4:11).

Az Édenkert üzenete mégis az, hogy a bűn miatt Isten helyét keressük. Azt akarjuk, hogy az élet a mi akaratunk szerint működjön, és a mi tervünkhöz igazodjon. Ez a vágy, hogy a középpontban legyünk, soha nem vezet jóra, sem személyesen, sem a kapcsolatokban. Az énközpontúság áll a bűn okozta működési zavarok középpontjában, ami egy újabb erőteljes bizonyítéka annak, hogy szükségünk van a megmentő kegyelemre.

További tanulmányozásra és bátorításra: Dániel 4:25-34

Paul David Tripp
 
 
0 komment , kategória:  Áhítatok  
A szeretet emelt fel engem
  2024-07-09 22:48:32, kedd
 
  Július 10

A szeretet emelt fel engem

,,Amikor azonban az erős szélre figyelt, megijedt, és amint süllyedni kezdett, felkiáltott: Uram, ments meg! Jézus pedig azonnal kinyújtotta a kezét, megragadta őt, és ezt mondta neki: Kicsinyhitű, miért kételkedtél?" (Máté 14:30-31).

Szeretek himnuszokat énekelni. Alig telik el nap, hogy ne hagyjam abba, amit éppen csinálok, ne nyissunk ki egy énekeskönyvet egy barátommal, és ne énekeljünk el néhány strófát. De hé, nem kell abbahagynom, amit éppen csinálok. Néha folytatom, amit éppen csinálok, és énekelek. De a himnuszok mindig hálássá tesznek - és néha segítenek kifejezni a hálámat.
Egyszer, amikor előadó voltam egy konferencián, egy csomó lépcsőfokkal találkoztam, amelyek egy konferenciaterembe vezettek. Rámpa nélkül elakadtam. Nos, nem igazán. Leintettünk négy erős fickót, és utasításokat adtunk nekik, hogy hol tartsák a kerekesszéket. Miközben vittek, elénekeltem nekik a "Szeretet felemelt engem" című hálaadó éneket. És komolyan gondoltam. A gyakorlatba ültetett szeretet mindig felemel. A felhajtott ingujjú, izmos szeretet, az a szeretet, amelyik megkeresi a szükséget és siet, hogy kielégítse, az a szeretet, amelyik tesz valamit -ez az a fajta szeretet, amelyik a legtöbbet szolgál. Ez az a fajta szeretet, amelyet az Úr Jézus tanúsít irántunk.

Veszélyben levő lelkek nézzetek fel, Jézus teljesen megment; Ő emel ki szeretetével a dühös hullámokból; Ő a tenger ura, a hullámok az ő akaratának engedelmeskednek; Ő a ti Megváltótok akar lenni, üdvözüljetek ma. A szeretet emelt fel engem! A szeretet emelt fel engem! Amikor semmi más nem segített, a szeretet emelt fel engem!

Mi az, ami ma megakasztott téged? Hol érzed, hogy elakadtál? Nincs kiút? Biztos, hogy van. Ajánld gondjaidat az Úrnak, majd vedd szívedbe a "Szeretet emelt fel engem" című éneket. Tedd szokásoddá, hogy a nap hátralévő részében ezt énekeld. Ez az egyik módja annak, hogy hálát mondj az Úr Jézusnak az Ő szeretetéért, amely felemel.

Szívem hálát ad neked, Uram. Segíts, hogy ma másokat is felemeljek szereteteddel. És helyezz egy éneket a szívembe, amelyet hálám kifejezéseként felajánlhatok neked.

Joni Eareckson Tada 
 
0 komment , kategória:  Áhítatok  
Paul David Tripp Július 10
  2024-07-09 22:30:04, kedd
 
  Július 10

Egykor vágytál rá, de most meggyőztek, hogy szükséged van rá. Ha már egyszer szükségletnek nevezted el, akkor az birtokol téged.

Talán ez a leghanyagabb, legátfogóbb szó, amit az emberi nyelv használ: szükséglet. Túl sok mindent sorolunk a "szükséglet" kategóriába. Ezért emlékeztet minket Jézus arra, hogy van egy mennyei Atyánk, aki pontosan tudja, mire van szükségünk (lásd Máté 6). Ez az emlékeztető egyszerre vigasztalás és szembesítés. A vigasztalás az, hogy van Valaki, aki egykor teremtett és most mindent irányít, ami van, és aki szabadjára engedte félelmetes hatalmát, hogy te és én minden jót megkaphassunk a kezéből, amire szükségünk van ahhoz, hogy azok legyünk, akiknek lettünk tervezve, és hogy megtegyük, amire elhívást kaptunk. Az ő kegyelmes keze egyetlen szükségletet sem hagyott kielégítetlenül. De ez a kijelentés egy alázatos dorgálást is magában hordoz. Szükségünk van egy mennyei Atyára, aki tudja, mire van szükségünk, mert mi nem tudjuk. Állandóan összekeverjük a kívánságot és a szükséget.
Így alakul ki a szükségletvezérelt függőség (lelki rabszolgaság). Minden a vágyakozással kezdődik ("Azt akarom..."). A vágyban nincs semmi rossz. Isten a vágyakozás képességével teremtett minket. Minden, amit mondunk és teszünk, a vágy terméke. Mégis nagyon nehéz a bűnösöknek nyitott kézzel tartani a vágyat. Nem kell sok idő ahhoz, hogy vágyaink követelésekké alakuljanak ("Muszáj..."). Az, ami egykor vágy volt, most már hatalmába kerít bennünket. Kevésbé vagyunk hajlandóak nélküle élni. Egyre inkább meg vagyunk győződve arról, hogy meg kell szereznünk. Ekkor a követelés szükségletté alakul át ("Meg fogom..."). Most már nagy elszántsággal és bizonyossággal meg vagyunk győződve arról, hogy nem tudunk nélküle élni. Ez a dolog, ami egykor nyíltan vágy volt, szükségletnek lett keresztelve. Most már teljesen meg vagyunk győződve arról, hogy lehetetlen lenne nélküle élni. Most már ez uralja a szívünket. Állandóan rá gondolunk. Félünk, ha nélküle vagyunk. Tervezgetjük, hogyan tartsuk meg az életünkben.
De a rabszolgaság körforgása itt nem ér véget. A szükség elvárásokat alakít ki azzal kapcsolatban, hogy Istennek mit kellene tennie ("Te kellene..."). Ha ugyanis meg vagy győződve arról, hogy szükséged van rá, akkor azt fogod hinni, hogy jogod van rá, meg leszel győződve arról, hogy jogod van követelni, és Isten szeretetét aszerint fogod megítélni, hogy hajlandó-e teljesíteni. Az elvárás aztán csalódáshoz vezet, ha Isten nem teljesíti ("Nem teljesítetted..."). Nem tudjuk elhinni, hogy Isten azt mondja, hogy szeret minket, és mégsem teljesíti ezt a "szükségletet". Tény, hogy Isten hűséges volt mindenhez, amit megígért nekünk, de ezt a szükségletté átalakult vágyat nem ígérte meg nekünk. Így a csalódás valamiféle haraghoz vezet bennünket ("Mert te nem tetted, én fogom..."). Mivel most már hűtlennek ítéljük Istent, abbahagyjuk, hogy úgy bízzunk benne, ahogy kellene, és elhagyjuk a hit jó szokásait. Hát nem jó tudni, hogy Jézus azért jött, hogy megszabadítson minket a bálványimádástól?

További tanulmányozásra és bátorításra: 1Korinthus 10:1-13

Paul David Tripp
 
 
0 komment , kategória:  Áhítatok  
Erődök lerombolva!
  2024-07-08 23:20:24, hétfő
 
  Július 9

Erődök lerombolva!

,,Hadakozásunk fegyverei ugyanis nem testiek, hanem erősek az Isten kezében erődítmények lerombolására." (2Korinthus 10:4)

Fantáziák. Buta gondolatok. Hiú képzelgések. Haszontalan álmodozások. Ezek olyan magasra fújják magukat a fejedben, hogy megesküdnél rá, hogy igazak. Egy-egy lopakodó gondolat elidőzik az elmédben, és elkezd röghöz kötni, újra és újra megismétlődve. Lehet ez egy hamis remény, egy alaptalan félelem. Bármi legyen is az, nem a fejedben a helye. Ez egy hiú képzelgés.
Tapasztalatból tudom, hogy ha hagyod, hogy a hiú képzelgések megragadjanak téged, akkor azok erős erődítményekké válnak. Minden egyes alkalommal, amikor újra lejátszod azt az álmodozást, olyan, mintha újabb téglákat raknál le, és az erődítményt magasabbra emelnéd. Aztán amikor ki akarod rúgni a gondolatokat a fejedből, nem tudod. Megpróbálod a "fordítsd meg az új levelet" rutint: Nem fogom ezeket a gondolatokat gondolni. Nem fogok több időt pazarolni az álmodozásra. Ha így próbálod egymagadban lebontani az elmédben lévő erődítményeket, az nem működik. Ezért vagyok olyan hálás, hogy "a fegyverek, amelyekkel harcolunk, nem a világ fegyverei".
A keresztényeknek isteni hatalmuk van - ez a kulcs, isteni hatalom -, hogy leromboljanak minden hiú képzeletet. Ez lehetséges. Tényleg engedelmessé teheted a gondolataidat Krisztusnak. Lehet, hogy időbe telik, de Isten kegyelméből az a magas torony ledönthető.
"A kegyelem... megtanít minket arra, hogy nemet mondjunk az istentelenségre és a világi szenvedélyekre" (Titusz 2:11-12). Miután az erődítményt leromboltuk, a törmeléket még el kell takarítani. Minden alkalommal, amikor nemet mondok valamilyen csábító gondolatra, még néhány körülöttem heverő tégla darabokra törik. De minden egyes alkalommal, amikor hagyom, hogy valami olyan maradjon a fejemben, amit nem kellene, szinte látom, hogy az erődítmény újra épülni kezd.

Van valami hiú képzelgés, valami erődítmény az elmédben? Ne próbáld meg ezeket az ábrándokat, és ne táplálj rossz gondolatokat. Rombold le az erődítményt isteni rombolással.

Jézus Krisztus, gyengeségeink legyőzője, taníts meg arra, hogy ne hagyjam, hogy a fantáziák és a téves gondolkodás nagy épületeket építsen az elmémben. Adj nekem erőt, hogy leromboljam ezeket a gondolatokat, és a neked való engedelmességgel váltsam fel őket.

Joni Eareckson Tada
 
 
0 komment , kategória:  Áhítatok  
Paul David Tripp Július 9
  2024-07-08 23:08:49, hétfő
 
  Július 9

A bűn ijesztő csalása az, hogy a bűn elkövetésének pillanatában a bűn nem is tűnik annyira bűnösnek.

Elveszítjük szem elől a bűn bűnösségét vagy a gonoszság gonoszságát, és amikor ez megtörténik, sebezhetővé válunk a kísértés csábító hazugságai számára. Talán ez az egyik oka annak, hogy ilyen történetek vannak a Bibliában:

,,Amikor a tanítványok közelébe értek, nagy sokaságot láttak körülöttük, írástudókat is, akik vitatkoztak velük. Amint meglátták Jézust, az egész sokaság felbolydult, és eléje futott, hogy köszöntse őt. Ő pedig megkérdezte tőlük: Miről vitatkoztok velük? A sokaságból így felelt neki valaki: Mester, elhoztam hozzád a fiamat, akiben néma lélek van; és ahol hatalmába keríti, földhöz vágja őt, habzik a szája, és megmerevedik. Szóltam a tanítványaidnak, hogy űzzék ki, de nem tudták. Jézus így válaszolt nekik: Ó, hitetlen nemzedék, meddig leszek még veletek? Meddig szenvedlek még titeket? Hozzátok őt elém! Odavitték hozzá, és amikor meglátta Jézust a lélek, azonnal megrázta a fiút, úgyhogy az a földre esve fetrengett, és habzott a szája. Jézus megkérdezte a fiú apjától: Mióta gyötri ez a betegség? Ő pedig ezt válaszolta: Gyermekkora óta. Gyakran vetette tűzbe is meg vízbe is, hogy elpusztítsa. De ha valamit tehetsz, légy segítségünkre, könyörülj rajtunk! Jézus pedig ezt mondta neki: Ha tehetsz?! Minden lehetséges annak, aki hisz. A fiú apja azonnal felkiáltott: Hiszek! Segíts a hitetlenségemen! Amikor látta Jézus, hogy összefut a sokaság, ráparancsolt a tisztátalan lélekre ezt mondva neki: Te néma és süket lélek, én parancsolom neked: menj ki belőle, és ne menj bele többé! Az pedig felkiáltott, erősen megrázta őt, és kiment belőle. A gyermek olyan lett, mint a halott, úgyhogy sokan azt mondták: meghalt. Jézus azonban kezét megragadva felemelte, és az felkelt. Amikor azután Jézus bement egy házba, a tanítványai megkérdezték tőle maguk között: Mi miért nem tudtuk kiűzni? Ő pedig ezt mondta nekik: Ez a fajta semmivel sem űzhető ki, csak imádsággal." (Márk 9:14-29)

Az ilyen történetekben Isten szeretettel szembesít minket két dologgal - a gonoszság megdöbbentő gonoszságával és az egyetlen hellyel, ahol megszabadulhatunk tőle. Vizsgáljuk meg a szemléletes leírásokat arról, hogy mit tesz a gonosz ezzel a fiúval. Soha semmi jó nem történik, ha a gonosz uralja az ember szívét. A bűn valóban ijesztő, szörnyű dolog. A gonosz csúnya és pusztító, és soha nem szabad lekicsinyelni. Egyszerűen nem olvashatod el ezt a történetet úgy, hogy ne gondolkodj el azon, vajon a gonosz mégiscsak olyan gonosz-e. Ez a történet arra való, hogy szent rettegést keltsen a szívedben. De ennél többre hivatott. Arra hivatott, hogy biztosítson téged arról, hogy a szabadító kegyelem valóság. Bármilyen nagy is a bűn, Isten kegyelme nagyobb. Nem számít, milyen erős a gonoszság gonoszsága, Isten szabadító ereje nagyobb. Félnünk kell a bűntől erkölcsi értelemben, de nem vesztes értelemben, Megváltónk, az Úr Jézus Krisztus hatalmas, szabadító kegyelme miatt. Te élsz ezzel a kiegyensúlyozottsággal?

További tanulmányozásra és bátorításra: 1Sámuel 13

Paul David Tripp
 
 
0 komment , kategória:  Áhítatok  
     1/500 oldal   Bejegyzések száma: 4995 
2024.06 2024. Július 2024.08
HétKedSzeCsüPénSzoVas
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
293031 
Blog kereső


Bejegyzések
ma: 0 db bejegyzés
e hónap: 70 db bejegyzés
e év: 993 db bejegyzés
Összes: 36558 db bejegyzés
Kategóriák
 
Keresés
 

bejegyzések címeiben
bejegyzésekben

Archívum
 
Látogatók száma
 
  • Ma: 476
  • e Hét: 5576
  • e Hónap: 10821
  • e Év: 404335
Szótár
 
Blogok, Szótár,
© 2002-2024 TVN.HU Kft.